Σε αντίθεση με τις θάλασσες, το νερό των ποταμών δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι - γι' αυτό το λέμε γλυκό νερό.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σε αντίθεση με τις θάλασσες, το νερό των ποταμών δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι - γι' αυτό το λέμε γλυκό νερό."

Transcript

1 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2013

2 Tι είναι τα ποτάμια; Τα ποτάμια είναι φυσικά ρεύματα νερού. Δημιουργούνται από το νερό των βροχών και των λιωμένων πάγων, που κατεβαίνει από πιο ψηλές περιοχές προς τις θάλασσες και τις λίμνες. Σε αντίθεση με τις θάλασσες, το νερό των ποταμών δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι - γι' αυτό το λέμε γλυκό νερό.

3 Πού βρίσκουν τα ποτάμια το νερό που τα τροφοδοτεί; Ο πλανήτης μας από το διάστημα φαίνεται γαλάζιος, επειδή η επιφάνειά του καλύπτεται κατά τα δύο τρίτα περίπου από νερό. Η ποσότητα του νερού στη Γη παραμένει σταθερή. Το νερό ανακυκλώνεται!

4 Πώς ανακυκλώνεται το νερό; Το νερό στη Γη βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. συμπύκνωση συμπύκνωση μεταφορά υδρατμών και σύννεφων βροχή, χιόνι εξάτμιση επιφανειακή ροή νερού διαπνοή εξάτμιση βροχή διήθηση ΛΙΜΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΞΗΡΑ επιστροφή στη θάλασσα υπόγεια ροή νερού ΘΑΛΑΣΣΑ Με την ενέργεια του Ήλιου, εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα, όπου υγροποιείται ή στερεοποιείται και πέφτει ξανά στην επιφάνεια της Γης.

5 Τι είναι η εξάτμιση και η διαπνοή; Εξάτμιση Ο Ήλιος ζεσταίνει το νερό των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών. Με τον τρόπο αυτό, το νερό εξατμίζεται, δηλαδή ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα με τη μορφή υδρατμών. εξάτμιση διαπνοή εξάτμιση ΛΙΜΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΞΗΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Διαπνοή Τα φυτά, αποβάλλουν από τα φύλλα τους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται διαπνοή.

6 Πώς γίνεται η συμπύκνωση των υδρατμών; συμπύκνωση συμπύκνωση μεταφορά υδρατμών και σύννεφων εξάτμιση διαπνοή εξάτμιση ΛΙΜΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΞΗΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Συμπύκνωση Οι υδρατμοί ψύχονται και συμπυκνώνονται (υγροποιούνται), σχηματίζοντας σύννεφα από σταγονίδια. Οι άνεμοι σπρώχνουν τα σύννεφα προς τη στεριά.

7 Τι είναι η βροχή, το χιόνι και τα κατακρημνίσματα; Βροχή Όταν ψύχεται ο υγρός αέρας, τα σταγονίδια ενώνονται σε σταγόνες, που πέφτουν με τη μορφή βροχής. Χιόνι Όταν τα σύννεφα φτάνουν σε ψυχρότερα στρώματα, σχηματίζουν κρυστάλλους χιονιού. μεταφορά υδρατμών και σύννεφων βροχή, χιόνι εξάτμιση διαπνοή εξάτμιση βροχή ΛΙΜΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΞΗΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Κατακρημνίσματα Η βροχή, το χιόνι και το χαλάζι ονομάζονται κατακρημνίσματα.

8 Πώς κυκλοφορεί το νερό στο έδαφος; Απορροή Το νερό της βροχής και του λιωμένου χιονιού κινείται μέσα από ποταμούς και ρυάκια. Υπόγεια κυκλοφορία Μέρος του νερού εισέρχεται στο έδαφος και ρέει μέσα σε υπόγεια κανάλια. μεταφορά υδρατμών και σύννεφων βροχή, χιόνι εξάτμιση διαπνοή επιφανειακή ροή νερού εξάτμιση βροχή διήθηση ΛΙΜΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΞΗΡΑ υπόγεια ροή νερού ΘΑΛΑΣΣΑ Επιστροφή στη θάλασσα Τελικά, χάρη στα ποτάμια και τις υπόγειες διόδους, το νερό επιστρέφει στη θάλασσα.

9 Πόσο γλυκό νερό έχει η Γη; (Ι) Η εικόνα των ωκεανών που καλύπτουν τη Γη δημιουργεί... ψευδαίσθηση αφθονίας. Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ότι το νερό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, δηλαδή το γλυκό νερό, τείνει να μετατραπεί σε «αγαθό εν ανεπαρκεία».

10 Πόσο γλυκό νερό έχει η Γη; (ΙΙ) Η πλειονότητα του νερού στον πλανήτη μας είναι αλμυρό. 68,9% Παγετώνες 97,5% Αλμυρό νερό 30,8% Υπόγειο νερό 2,5% Γλυκό νερό 0,3% Λίμνες & ποτάμια Μόνο το 2,5% του νερού στη Γη είναι γλυκό.

11 Πού βρίσκεται το γλυκό νερό; Από το 2,5% του γλυκού νερού στη Γη, μόνο το 0,3% αυτού (λιγότερο από 0,001% του νερού του πλανήτη μας) βρίσκεται σε λίμνες, ποτάμια και άλλους υγροτόπους. δηλαδή στα κυριότερα οικοσυστήματα γλυκού νερού. ποτάμι λίμνη εκβολές ποταμού δέλτα ποταμού Όλα σχεδόν τα είδη των φυτών και των ζώων του γλυκού νερού ζουν σε αυτές τις περιοχές του 0,3%. Έχουν προσαρμοστεί στη μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι και δεν μπορούν να ζήσουν σε περιοχές με αλμυρό νερό.

12 Τι σημαίνει 2,5%;

13 Τι σημαίνει 0,3%;

14 Τι σημαίνει 0,3% του 2,5%;

15 Πώς φτάνει το νερό στα ποτάμια; (Ι) Στις πλαγιές των βουνών, κατά τη διάρκεια μιας νεροποντής, σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα βρόχινου νερού, η υδροστρωματορροή. υδροστρωματορροή Μετά από λίγο, αρχίζουν να διαμορφώνονται ρυάκια με ορμητικά νερά, τα οποία τελικά χύνονται σε κάποιο ποτάμι.

16 Πώς φτάνει το νερό στα ποτάμια; (ΙΙ) Όλες αυτές οι ροές του νερού, που αυλακώνουν και αποστραγγίζουν μια περιοχή, συνθέτουν το υδρογραφικό δίκτυό της. λεκάνη απορροής υδροκρίτης Κάθε τμήμα του δικτύου αυτού - ρυάκι, παραπόταμος, ποτάμι - έχει τη δική του περιοχή τροφοδοσίας, που ονομάζεται λεκάνη απορροής. Γειτονικές λεκάνες απορροής χωρίζονται από μια νοητή γραμμή, που ονομάζεται υδροκρίτης.

17 Ποια πορεία ακολουθούν τα ποτάμια; (Ι) Κατεβαίνοντας από τα βουνά, το νερό των ποταμών ακολουθεί πορεία που χωρίζεται σε τρία τμήματα. Καθένα από αυτά ονομάζεται ρους. Έτσι έχουμε τον άνω ρου, τον μέσο ρου και τον κάτω ρου. άνω ρους μέσος ρους κάτω ρους εκβολές

18 Ποια πορεία ακολουθούν τα ποτάμια; (ΙΙ) Άνω ρους Η κλίση του βουνού αναγκάζει το ποτάμι να κινείται ορμητικά, δημιουργώντας ρεύματα και καταρράκτες. Μέσος ρους Η κλίση του εδάφους, επομένως και η ορμητικότητα των νερών, είναι μικρότερη. Το ποτάμι γίνεται πλατύτερο. Κάτω ρους Φτάνοντας στις πιο επίπεδες περιοχές, το ποτάμι δεν έχει πλέον ορμή και σχηματίζει καμπύλες για να προσαρμοστεί στο έδαφος.

19 Τι δημιουργούν τα ποτάμια κατά την πορεία τους; Κοιλάδες Οι κοιλάδες σχηματίζονται λόγω της διάβρωσης του εδάφους, όταν οι ποταμοί κατεβαίνουν ορμητικοί από τα βουνά. Μαιάνδρους Μαίανδροι είναι οι καμπύλες που σχηματίζουν τα ποτάμια κοντά στις εκβολές τους, όταν η ροή τους είναι αργή. Δέλτα Με τα υλικά που αποθέτουν τα μεγάλα ποτάμια στις εκβολές τους σχηματίζονται μικρά νησιά. Τα νησάκια αυτά χωρίζουν το ποτάμι σε πολλούς μικρούς κλάδους δίνοντάς του τη μορφή του γράμματος Δ.

20 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ποταμών; Τις πηγές του, που αποτελούν την αρχή του. Σε κάθε ποτάμι παρατηρούμε : Ως πηγές, ένα ποτάμι μπορεί να έχει: κεφαλόβρυσα λίμνες το λιώσιμο του χιονιού στις βουνοκορφές Τις εκβολές του. Εκβολές είναι η περιοχή, όπου ο ποταμός χύνει τα νερά του στη θάλασσα ή σε μια λίμνη. Την κοίτη του. Κοίτη είναι το αυλάκι που σχηματίζουν στη ροή τους τα νερά. Οι δύο ακρινές πλευρές της κοίτης ονομάζονται όχθες (η μία δεξιά και η άλλη αριστερή, όπως βλέπουμε προς της κατεύθυνση του ρεύματος του ποταμού). Η κάτω επιφάνεια ονομάζεται πυθμένας.

21 Πώς επηρεάζουν τα ποτάμια τις γύρω περιοχές; (Ι) Αναπόσπαστο κομμάτι ενός ποταμού αποτελούν οι παρόχθιες περιοχές, δηλαδή οι περιοχές που βρίσκονται δίπλα στις όχθες του. Εκεί αναπτύσσεται η παρόχθια βλάστηση, η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο της λειτουργικότητας ενός ποταμού.

22 Πώς επηρεάζουν τα ποτάμια τις γύρω περιοχές; (ΙΙ) Καθώς κυλάει το νερό σμιλεύει το έδαφος, και μεταφέρει και αποθέτει θρεπτικά υλικά στις διαδρομές του. Έτσι δημιουργείται το ποτάμιο οικοσύστημα, στο οποίο διαμορφώνονται διάφοροι τύποι βιοτόπων, όπου βρίσκουν τροφή και καταφύγιο πολλά είδη ζώων.

23 Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τα ποτάμια; (Ι) Η ευθυγράμμιση ή η εκβάθυνση και, γενικότερα, η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού και ο έλεγχος της ροής του, καταστρέφει τους ποτάμιους βιότοπους.

24 Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τα ποτάμια; (ΙΙ) Η λήψη άμμου, καταστρέφει την κοίτη των ποταμών.

25 Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τα ποτάμια; (ΙΙΙ) Η υπερβολική άντληση νερού, επιφανειακού ή υπόγειου, αποξηραίνει τα ποτάμια και αλλάζει την υδρολογική ισορροπία.

26 Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τα ποτάμια; (ΙV) Η διάνοιξη δρόμων γύρω από τις όχθες καταστρέφει τα οικοσυστήματα που βρίσκονται κοντά στο νερό.

27 Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τα ποτάμια; (V) Η απόρριψη στερεών αποβλήτων, καταστρέφει την αισθητική του ποτάμιου τοπίου και προκαλεί προβλήματα στα ζώα που ζουν εκεί.

28 Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τα ποτάμια; (VI) Η απόρριψη λυμάτων (αστικών, βιομηχανικών, γεωργικών και κτηνοτροφικών) οδηγεί στον ευτροφισμό και γενικά στην υποβάθμιση των ποταμών.

29 Πώς προκαλείται ο ευτροφισμός; λιπάσματα λύματα (οικιακά & βιομηχανικά απόβλητα) οργανικές ενώσεις αζώτου αύξηση των θρεπτικών ουσιών οργανικές ενώσεις φωσφόρου υπερβολική ανάπτυξη φυτοπλαγκτού ανταγωνισμός για το φως συσσώρευση νεκρού φυτοπλαγκτού αδυναμία των καταναλωτών να μειώσουν την ποσότητα του φυτοπλαγκτού αύξηση αποικοδομητών κατανάλωση του οξυγόνου μέσω της αναπνοής θάνατος των ψαριών και άλλων ζώων λόγω έλλειψης οξυγόνου

30 Τι είναι η βιοσυσσώρευση; αύξηση της συγκέντρωσης της τοξικής ουσίας κατά 10 εκατομμύρια φορές τοξική ουσία στον ψαραετό 25 ppm τοξική ουσία σ ένα μεγάλο ψάρι 2 ppm τοξική ουσία σ ένα μικρό ψάρι 0,5 ppm τοξική ουσία στο ζωοπλαγκτό 0,04 ppm τοξική ουσία στο νερό 0, ppm

31 νύμφες ενήλικα έντομα Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πόσο καθαρό είναι το νερό ενός ποταμού; Για να μάθουμε πόσο καθαρό είναι το νερό ενός ποταμού, μπορούμε να δούμε αν ζουν σε αυτό μερικά μικρά ζώα και φυτά. Αυτά τα ονομάζουμε βιοδείκτες. Συνήθως χρησιμοποιούμε προνύμφες ή νύμφες εντόμων οι οποίες ζουν (ανάλογα με το είδος) ένα έως πέντε χρόνια στη λάσπη του βυθού. πετρόμυγα (πλεκόπτερο) μαγιόμυγα (εφημερόπτερο) λιβελούλα (οδοντόγναθο)

32

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΟΡΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΟΡΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΟΡΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ A Αβιοτικοί παράγοντες: κάθε μη βιοτικό στοιχείο μιας περιοχής, π.χ. έδαφος, νερό, αέρας, ηλιακή ενέργεια. Αιγιαλός: η ζώνη ξηράς που περιβάλλει τη θάλασσα και βρέχεται από το μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. RNA. 9. 10. 21

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. RNA. 9. 10. 21 36,6-5 16/02/2012 6 E. coli 17 18 19 o 16 . 29) 16/02/2012 17 20 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. RNA. 9. 10. 21 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 22 16/02/2012 23 19 20 21 - 16/02/2012 22 44 - - 45 - - + 1 +

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΡΟ. αειφορική διαχείριση & περιβάλλον. Ζήσης Αγγελίδης, Δρ. Υδρογεωλογίας, Α.Π.Θ. Χρυσούλα Αθανασίου, Βιολόγος MSc Γιώργος Υφαντής, Βιολόγος MSc

ΝΕΡΟ. αειφορική διαχείριση & περιβάλλον. Ζήσης Αγγελίδης, Δρ. Υδρογεωλογίας, Α.Π.Θ. Χρυσούλα Αθανασίου, Βιολόγος MSc Γιώργος Υφαντής, Βιολόγος MSc \-Π λl \ B] Ο.,- l\i.l \ ι.\\-l-ξl.. Θ i] Ξ i] : \] ιi il( ]-l l \] -\Ξ] :l ie. \: "l\,'l,\t.ο }] ΠEΡlιhEPEl\liil λle^-0.-l\l:l.l EliΠ \lι\e. ΞilΞ l(e}ltρllii]ξ }l\lieλο)ll\:., i*pτ.,φ* : $r ΞtrΦ..'.,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 1 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 15 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 16 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ (Προέλευση, Ταξινόμηση, Κατανομή, Αποθέματα, Υγρότοποι, Αξιοποίηση, ιαχείριση)

ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ (Προέλευση, Ταξινόμηση, Κατανομή, Αποθέματα, Υγρότοποι, Αξιοποίηση, ιαχείριση) ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ (Προέλευση, Ταξινόμηση, Κατανομή, Αποθέματα, Υγρότοποι, Αξιοποίηση, ιαχείριση) Δρ. Θεόδωρος Σ. Κουσουρής Υδρο-περιβαλλοντολόγος Εισαγωγή Από πολύ παλιά ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε το νερό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ 1 «Το Μoνοπάτι του Νερού» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για σχολεία A/ΘΜΙΑΣ (τάξεις: Α, Β, Γ, ) 2005-2006

ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ 1  «Το Μoνοπάτι του Νερού» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για σχολεία A/ΘΜΙΑΣ (τάξεις: Α, Β, Γ, ) 2005-2006 ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ 1 «Το Μoνοπάτι του Νερού» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για σχολεία A/ΘΜΙΑΣ (τάξεις: Α, Β, Γ, ) 2005-2006 ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ 2 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου Κτιριακό Συγκρότηµα Αγ. Τριάδας Κόρθι, 84502

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΓΙΤΗ

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΓΙΤΗ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΓΙΤΗ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ 2006 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Α. Γενικά...3 Β. Σχέδιο Εκπαίδευσης...3 Γ. Μέθοδος Εκπαίδευσης...4 Δ. Μέσα Διδασκαλίας...4

Διαβάστε περισσότερα

15 ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ. Τάξη Ε1. Λυδία Κουγιουμουτζάκη

15 ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ. Τάξη Ε1. Λυδία Κουγιουμουτζάκη 15 ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ Τάξη Ε1 Λυδία Κουγιουμουτζάκη - 1 - Η βροχή έπεφτε ασταμάτητα, ήταν τόσο δυνατή που οι σταγόνες χτυπούσαν το τζάμι του παραθύρου. Πήγα κοντά στο παράθυρο, κοίταξα

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια

Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά θέματα (με ενδεικτικές λύσεις / απαντήσεις) για τη δοκιμασία / τεστ εισαγωγής από τα Δημοτικά στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά Θέματα Φυσικών ΦΥΣΙΚΑ 6 Παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα,

Διαβάστε περισσότερα

Έμμεση ρύπανση είναι η μορφή ρύπανσης, που δεν αντιλαμβανόμαστε

Έμμεση ρύπανση είναι η μορφή ρύπανσης, που δεν αντιλαμβανόμαστε 11 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ Στόχοι φύλλο εκπαιδευτικών Να εξοικειωθούν οι μαθητές με την έννοια της ρύπανσης του νερού και να κατανοήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ i Φυσική Α Γυμνασίου: Βιβλίο Μαθητή ΤΑΞΗ Α Συγγραφή: Συντονισμός: Ιωάννης Καρμιώτης, Φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΜΠΙΤΧΑΒΑ ΑΜΑΛΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΤΑΛΙΟΣ ΝΙΚΟΣ ΡΟΔΙΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΡΑΜΑ 2008 ΝΤΟΒΑ ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΤΣΟΥΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Λιμναία και Θαλάσσια

Υ ΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Λιμναία και Θαλάσσια Προγράμματα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» 1 Υ ΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Λιμναία και Θαλάσσια ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΙΚΑΛΙΤΗ ΜΕΤΡΟ 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΑ Ο Υ ΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΑ Ο Υ ΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ABSTRACT ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕΛΙ ΕΣ 6 6 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο : ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΕΝΙΚΑ 12 2.1 ιαθέσιµο νερό στον πλανήτη 2.2 Σύσταση νερού 2.3 οµή του µορίου 2.4 Φυσικές ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΜΜΩ ΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΟΣ - BERM

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΜΜΩ ΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΟΣ - BERM ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΜΜΩ ΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΟΣ - BERM Είναι χαρακτηριστικοί σχηματισμοί που αποτελούνται από άμμους και κροκάλες διαφόρων μεγεθών καθώς και μικρο-θραύσματα της παράκτιας περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. του μαθήματος ΛΙΜΝΟΛΟΓΙΑ. Γ. Κεχαγιάς

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. του μαθήματος ΛΙΜΝΟΛΟΓΙΑ. Γ. Κεχαγιάς ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ του μαθήματος ΛΙΜΝΟΛΟΓΙΑ Γ. Κεχαγιάς 2 Α ΜΕΡΟΣ ΤΥΠΟΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΓΕΝΙΚΑ Η Λιμνολογία είναι μία σχετικά νέα επιστήμη. Αποτελεί ουσιαστικά ένα υποσύνολο της

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ροή του νερού μεταξύ των άλλων καθορίζει τη ζωή και τις λειτουργίες των έμβιων οργανισμών στο ποτάμι. Διαμορφώνει το σχήμα του σώματός τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

Ïäçãüò ãéá ôïí åêðáéäåõôéêü

Ïäçãüò ãéá ôïí åêðáéäåõôéêü Ïäçãüò ãéá ôïí åêðáéäåõôéêü 1 ÓõíôåëåóôÝò Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Στροφυλιάς Κοτυχίου - Κέντρο πληροφόρησης: τηλ./fax 26930 31651, e-mail: ciks@otenet.gr 2004, ΟΙΚΟΣ ιαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση των Ποιοτικών Xαρακτηριστικών Υπόγειου Nερού στην Παράκτια Περιοχή της Χαλέπας.

Αξιολόγηση των Ποιοτικών Xαρακτηριστικών Υπόγειου Nερού στην Παράκτια Περιοχή της Χαλέπας. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ & Ε ΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Αξιολόγηση των Ποιοτικών Xαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό για τους Μη Συμβατικούς Υδατικούς Πόρους στην Κύπρο. Ένα υλικό για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Εκπαιδευτικό υλικό για τους Μη Συμβατικούς Υδατικούς Πόρους στην Κύπρο. Ένα υλικό για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Εκπαιδευτικό υλικό για τους Μη Συμβατικούς Υδατικούς Πόρους στην Κύπρο Ένα υλικό για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη «Αποστολή Νερό» Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων στην Κύπρο Το παρόν υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό για τους Μη Συμβατικούς Υδατικούς Πόρους στην Κύπρο. εισαγωγή. Ένα υλικό για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Εκπαιδευτικό υλικό για τους Μη Συμβατικούς Υδατικούς Πόρους στην Κύπρο. εισαγωγή. Ένα υλικό για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Περιεχόμενο - Δομή Το περιεχόμενο του υλικού αναπτύχθηκε διαθεματικά, με αξιοποίηση διάφορων επιστημονικών πεδίων, όπως: Γεωγραφία και Οικολογία, Ιστορία και Λαογραφία, Μαθηματικά, Οικιακή Οικονομία, Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Παράκτια Οικοσυστήματα

Παράκτια Οικοσυστήματα Παράκτια Οικοσυστήματα Χερσαία παράκτια οικοσυστήματα Αμμώδεις ακτές και αμμόλοφοι (θίνες) Βραχώδεις ακτές Παράκτια δάση και θαμνώνες Υγροτοπικά οικοσυστήματα Εκβολές και δέλτα ποταμών Λιμνοθάλασσες Έλη

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικό Γλωσσάρι

Περιβαλλοντικό Γλωσσάρι Περιβαλλοντικό Γλωσσάρι (Βασικές έννοιες και όροι της οικολογίας και του περιβάλλοντος) ρ. Θεόδωρος Κουσουρής περιβαλλοντολόγος -Άβιο: Αυτό που δεν έχει ζωή, που δεν είναι ζωντανό. -Αβιοτικό περιβάλλον:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟ ΡEΜΑ ΔΕΝ ΕIΝΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛAΒΩΝ. ΕIΝΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟIΚΩΝ Πρέπει να γίνουν έργα προστασίας Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Υδάτινοι Πόροι

ΠΕΜΠΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Υδάτινοι Πόροι ΠΕΜΠΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Υδάτινοι Πόροι ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο γράµµα.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο έγγραφο παρουσιάζονται οι ορισμοί λέξεων που αντιπροσωπεύουν έννοιες που απαντώνται στις ενότητες των τάξεων Α και Β. Η ερμηνείες που δίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΛΙΜΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΛΙΜΝΟΛΟΓΙΑΣ 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΛΙΜΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΑΜΙΑ Υ ΡΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΟΝΤΕΣΑΝΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 1999 2 Oµηρικά επίθετα για τον ποταµό Αργυροδίνης (άργυρος,

Διαβάστε περισσότερα