Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Click to edit Master subtitle style. Τιμπαλέξης Βασίλης 23/11/10

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Click to edit Master subtitle style. Τιμπαλέξης Βασίλης 23/11/10"

Transcript

1 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Click to edit Master subtitle style Τιμπαλέξης Βασίλης

2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΦΟΡΜΗΣΗΣ Αρχικά, επιδιώκουμε να ερευνήσουμε τις γνώσεις των παιδιών γύρω από το νερό, τον όγκο που καταλαμβάνει στη Γη και τη σημασία της ύπαρξης του νερού για την επιβίωση των ανθρώπων. Αυτό επιτυγχάνεται με ερωτήσεις όπως: Ø Σε ποιες περιοχές βρίσκουμε το νερό; Ø Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως φαίνεται η Γη από το διάστημα; Δηλαδή, νομίζετε ότι το νερό είναι περισσότερο από την ξηρά; Ø Πιστεύετε ότι ο πλανήτης μας έχει πολύ νερό στην επιφάνειά του; Ø Έσεις χρησιμοποιείτε το νερό στην καθημερινή σας ζωή; Αναφέρατε κάποια παραδείγματα. Ø Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιησουν όλο το νερό που υπάρχει στη Γη για να ικανοποιήσουν τη δίψα τους; Αν όχι, γιατί;

3 ΤΟ ΝΕΡΟ Η Γη από το διάστημα φαίνεται γαλάζια. Αυτό συμβαίνει επειδή καλύπτεται σχεδόν ολόκληρη από τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία, η ξηρά καταλαμβάνει μικρότερο μέρος στη Γη από ότι το νερό. Συγκεκριμένα, το 70% της επιφάνειας της Γης έχει νερό.

4 ΤΟ ΝΕΡΟ Το νερό είναι βασικό αγαθό για τον άνθρωπο και για την επιβίωσή του καθώς το χρησιμοποιεί σε πολλές περιπτώσεις στην καθημερινότητά του. Ενδεικτικά, αναφερούμε κάποια παραδείγματα. Ø Αρχικά, το νερό είναι απαραίτητο για να ικανοποιήσει τη δίψα μας. Ø Μας βοηθά στην καθημερινότητά μας με δραστηριότητες όπως το πλύσιμο των πιάτων, των ρούχων και την προσωπική μας καθαριότητα. Ø Είναι βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη της χλωρίδας και της πανίδας. Ø Συνεισφέρει στην ενίσχυση των ιδιαίτερα χρήσιμων για τις μέρες μας εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια. Ø Η δουλειά εκατομμυριών ανθρώπων παγκοσμίως, όπως οι αγρότες, σχετίζεται άμεσα με την ύπαρξή του νερού.

5 ΤΟ ΝΕΡΟ Όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού της Γης βρίσκεται στις θάλασσες. Δυστυχώς για τους ανθρώπους, το θαλασσινό νερό δεν είναι πόσιμο καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Το θαλασσινό νερό το ονομάζουμε αλμυρό ενώ τα υπόλοιπα ύδατα αποκαλούνται γλυκά. 12 Συγκεκριμένα, οι ωκεανοί αποτελούν 10 το 97% των παγκόσμιων υδάτων και 8 μόλις το 3% του νερού βρίσκεται σε 6 λίμνες, ποτάμια και έλη. 4 Συνεπώς, το διαθέσιμο νερό είναι 2 πολύ λίγο και πρέπει να χρησιμοποιείται 0

6 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Για να εισάγουμε τους μαθητές ομαλότερα στην έννοια του κύκλου του νερού και να εξετάσουμε και την προϋπάρχουσα γνώση, τους υποβάλλουμε κάποιες σχετικές ερωτήσεις όπως: Ø Είναι το χιόνι νερό; Ø Γιατί τα παγάκια λιώνουν έξω από το ψυγείο; Ø Γνωρίζετε πως στεγνώνουν τα πλυμμένα ρούχα; Ø Πώς δημιουργούνται τα σύννεφα στον ουρανό; Ø Μπορείτε να περιγράψετε με δικά σας λόγια τη δημιουργία μιας βροχόπτωσης; Ø Που νομίζετε ότι καταλήγουν οι σταγόνες νερού μετά από μία βροχή.

7 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Το νερό στη Γη ακολουθεί ένα μεγάλο κύκλο. 1. Ο Ήλιος ζεσταίνει το νερό, το οποίο μετατρέπεται σε υδρατμούς που ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα. Εκεί συναντούν κρύα στρώματα αέρα, μετατρέπονται σε σταγόνες νερού και σχηματίζουν σύννεφα. 2. Καθώς το σύννεφο μεγαλώνει, οι σταγόνες ενώνονται μεταξύ τους.

8 1η ΦΑΣΗ:ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΞΑΤΜΙΖΕΤΑΙ Όταν το νερό ζεσταίνεται από τον ήλιο, εξατμίζεται, μετατρέπεται σε υδρατμό και ανυψώνεται στον αέρα. Έτσι, η ατμόσφαιρα περιέχει τόνους αόρατου εξατμισμένου νερού και οι υδρατμοί μεταμορφώνονται σε λεπτές σταγόνες. Αυτές οι σταγόνες είναι τόσο ελαφριές, που δεν πέφτουν στο έδαφος αλλά ενώνονται και σχηματίζουν σύννεφα.

9 2η ΦΑΣΗ:ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΓΗ Τα σύννεφα αποτελούνται από μικρές σταγόνες νερού και λεπτούς κρυστάλλους πάγου που αιωρούνται. Οι κρύσταλλοι πάγου και οι σταγόνες ενώνονται και σχηματίζουν πιο βαριές στάλες. Όταν αυτές οι στάλες βαρύνουν πολύ, πέφτουν στη Γη και τότε αρχίζει να βρέχει.

10 3η ΦΑΣΗ:ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Ένα μέρος του νερού που πέφτει με βροχή ή με χιόνι εξατμίζεται και επιστρέφει αμέσως στην ατμόσφαιρα,κυρίως όταν κάνει ζέστη. Ένα άλλο μέρος του νερού απορροφάται από το έδαφος, ενώ κάποια μικρή ποσότητα της βροχής τροφοδοτεί τα ποτάμια και τα ρυάκια που καταλήγουν και πάλι στη θάλασσα.

11 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι το μοναδικό στοιχείο στη φύση που συναντάμε και στις τρεις φυσικές καταστάσεις: υγρό, στερεό και αέριο! Το γεγονός αυτό το βλέπουμε και στη διαδικασία του κύκλου του νερού, όπου και το νερό συναντάται ως αέριο στη δημιουργία υδρατμών, ως υγρό στη βροχή και ως στερεό στο χιόνι και στο χαλάζι.

12 ΥΔΡΑΤΜΟΙ Μια απορία που μπορεί να δημιουργηθεί είναι γιατί δεν μπορούμε να δούμε τους υδρατμούς. Ø Αυτό συμβαίνει διότι οι σταγόνες του νερού είναι τόσο μικροσκοπικές, που δεν μπορούμε να τις δούμε. Με αυτή τη λογική όμως, πώς μπορούμε να δούμε τα σύννεφα; Ø Όταν πέφτει η θερμοκρασία, οι σταγόνες των υδρατμών ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα και δημιουργούν μεγαλύτερες σταγόνες. Έτσι, δημιουργούνται πυκνές μάζες που είναι τα σύννεφα και επειδή οι ακτίνες του ήλιου δυσκολεύονται να τα διαπεράσουν, μπορούμε και τα βλέπουμε.

13 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Ο κύκλος του νερού παίζει σημαντικό ρόλο στο κλίμα της κάθε περιοχής αλλά και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Αυτό το διαπιστώνουμε με φαινόμενα όπως: Ø Οι άνεμοι που έρχονται προς τον Ισημερινό δημιουργούν πολύ υγρασία στις περιοχές κοντά σε αυτόν, ενώ οι χώρες που βρίσκονται βόρεια και νότια του Ισημερινού αντιμετωπίζουν μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Ø Οι μεγάλες οροσειρές επηρεάζονται και αυτές από τον κύκλο του νερού, καθώς δέχονται από τη μία πλευρά τους πολλούς υδρατμούς και συνεπώς πολλές βροχές. Αυτό το φαινόμενο όμως, δημιουργεί πολύ υγρασία στη μία μεριά του βουνού και λιγότερη στην άλλη. Ø Τέλος, το νερό συμπαρασύρει πολλά θρεπτικά συστατικά όταν μεταφέρεται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Έτσι, άμεση επίπτωση αυτού είναι η υψηλή παραγωγικότητα στις πεδινές περιοχές.

14 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι η ποσότητα του νερού που εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα μειώνεται, σύμφωνα με την αμερικάνικη επιθεώρηση Nature. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ολική ε- ξάτμηση αυξανόταν από το 1982 μέχρι το 1998, όταν και ξεκίνησε η μείωση του φαινομένου.

15 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, η οποία επιτρέπει στην ατμόσφαιρα να κρατήσει μεγαλύτερη ποσότητα υδρατμών. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες,η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης προήλθε από τη ρύπανσή της,πράγμα που δείχνει και τη μεγαλη ευθύνη των ανθρώπων.

16 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία. Όμως, η παραγωγή προϊόντων από τη Γη προϋποθέτει την ύπαρξη πολλών αποθεμάτων νερού. Στη χώρα μας, οι αγρότες έχουν στραφεί στην παραγωγή προϊόντων που δεν χρειάζονται πολύ νερό όπως το σιτάρι και η ελιά.

17 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές καλλιέργειες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το βαμβάκι που απαιτούν μεγάλη ποσότητα νερού. Γι αυτό το λόγο, οι αγρότες δημιουργούν τις γεωτρήσεις και με αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύονται τα υπόγεια νερά που υπάρχουν στο υπέδαφος της Γης. Το νερό όμως δεν είναι αρκετό και εξαντλείται σταδιακά. Έτσι, πρέπει όλοι μας όσο

18 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 Βάλτε τις παρακάτω εικόνες στη σωστή χρονική σειρά και διηγηθείτε μια δική σας ιστορία.

19 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 Κάνε τα παρακάτω πειράματα: Ø Γέμισε μια παγοθήκη με νερό και βάλε τη στην κατάψυξη. Τι παρατηρείς; Ø Βάλε μερικά παγάκια σε ένα ποτήρι και ά- φησέτα στον ήλιο να ζεσταθούν.τι παρατηρείς; Ø Παρατήρησε το νερό σε μια κατσαρόλα που ζει. Τι παθαίνει όταν αρχίζει η βράση; Έχουν αυτά τα πειράματα σχέση με τον κύκλο του νερού; Αν ναι, με ποια φάση του θα μπορούσες να παρομοιάσεις το κάθε πείραμα ξεχωριστά;

20 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 Είδαμε ότι ο κύκλος του νερού παίζει σημαντικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία, στη διαμόρφωση του κλίματος και στις καλλιέργειες των αγροτών. Όμως, έρευνες δείχνουν ότι ο κύκλος του νερού σταδιακά μειώνεται και οι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πολύ νερό στην καθημερινότητά τους. Στις 22 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια

21 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Φανταστείτε πως είστε μία σταγόνα νερό. Γράψτε μια ιστορία όπου θα περιγράφετε το ταξίδι που κάνετε στη διάρκεια ενός κύκλου του νερού. Σκεφτείτε ότι μία σταγόνα δεν είναι πάντα ίδια, αλλά αλλάζει μορφή κατά τον κύκλο του νερού.

22 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 5 Σε περιόδους που είχε να βρέξει πολύ καιρό σε κάποιο μέρος, οι κάτοικοι έκαναν το έθιμο της Περπερούνας. Σύμφωνα με αυτό το έθιμο, οι κάτοικοι στόλιζαν ένα φτωχό κοριτσάκι με λουλούδια και γύρναγαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας: Περπερούνα περπατεί, το Θεό παρακαλεί για να βρέξει μια βροχή, μια βροχή μια σιγανή, για να γεν τα στάρια μας και τα καλαμπόκια μας. Στο τέλος, οι νοικοκυρές έδιναν στο κοριτσάκι χρήματα και το έβρεχαν με νερό. Ø Ένα κορίτσι από την τάξη θα παίξει το ρόλο του φτωχού παιδιού και οι άλλοι

23 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 6 Επισκεφτείτε κάποιες αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή σας. Ενημερωθείτε πως ποτίζονται τα χωράφια και αν το νερό της βροχής είναι αρκετό για τα διάφορα προϊόντα που παράγονται. Σε περίπτωση που βρεθείτε σε κάποια αγροτική έκταση που χρησιμοποιεί γεώτρηση, ρωτήστε για τα διαθέσιμα αποθέματα νερού και πείτε και οι ίδιοι τη γνώμη σας στους αγρότες.

24 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Παιδική Εγκυκλοπαίδεια Larousse- Πλανήτης Γη,Εκδ. Μοντέρνοι Καιροί Μικροί Οικολόγοι- Αποφεύγω να σπαταλώ Νερό, Εκδ. Σαββάλας Ένας κόσμος γεμάτος νερό, Εκδ. Καλειδοσκόπιο Εμείς και ο κόσμος μας- Η ΓΗ, Εκσ. Σαββάλας Η πράσινη Εγκυκλοπαίδεια, Εκδ. Παπαδόπουλος Περιβαλλοντική αγωγή για μικρά παιδιά, Εκδ. Καλειδοσκόπιο Οδηγός ανάπτυξης διαθεματικών δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ΟΕΔΒ Γνωρίζω το νερό, Εκδ. Παπαδόπουλος Πύλη παιδαγωγικού υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

25 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΣΥΠΡΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σχέδια εργασίας Ευέλικτη ζώνη Εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α Δημοτικού ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Διασύνδεση των μαθημάτων μέσα από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ i Φυσική Α Γυμνασίου: Βιβλίο Μαθητή ΤΑΞΗ Α Συγγραφή: Συντονισμός: Ιωάννης Καρμιώτης, Φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Διονύσης Τσιρογιάννης. ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Βασίλης Τσιρογιάννης. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λεωνίδας Μιχαλάτος. ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Εκτυπώσεις Θωμά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Διονύσης Τσιρογιάννης. ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Βασίλης Τσιρογιάννης. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λεωνίδας Μιχαλάτος. ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Εκτυπώσεις Θωμά 126 Παιδί και Φυσικός Κόσμος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Διονύσης Τσιρογιάννης ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Βασίλης Τσιρογιάννης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λεωνίδας Μιχαλάτος ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Εκτυπώσεις Θωμά ISBN: Copyright: ΑΡΙΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ i Φυσική Α Γυμνασίου Οδηγός Εκπαιδευτικού ΤΑΞΗ Α Συγγραφή: Ιωάννης Καρμιώτης,

Διαβάστε περισσότερα

Δ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ

Δ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ Δ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- Σχολικό Έτος 2009-2010 2010 ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΟΛΩΝ ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ Κριτήρια Επιλογής Του Θέματος Το νερό είναι αναγκαίο στην

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

15 ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ. Τάξη Ε1. Λυδία Κουγιουμουτζάκη

15 ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ. Τάξη Ε1. Λυδία Κουγιουμουτζάκη 15 ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ Τάξη Ε1 Λυδία Κουγιουμουτζάκη - 1 - Η βροχή έπεφτε ασταμάτητα, ήταν τόσο δυνατή που οι σταγόνες χτυπούσαν το τζάμι του παραθύρου. Πήγα κοντά στο παράθυρο, κοίταξα

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ιωάννα Βεριβάκη 5077 Ελένη Παπαδοκωνσταντάκη4909 Εξάμηνο φοίτησης: Ζ Ακαδημαϊκό έτος: 2010 2011 Υπεύθυνος Καθηγητής: Κ.

Επιμέλεια: Ιωάννα Βεριβάκη 5077 Ελένη Παπαδοκωνσταντάκη4909 Εξάμηνο φοίτησης: Ζ Ακαδημαϊκό έτος: 2010 2011 Υπεύθυνος Καθηγητής: Κ. Επιμέλεια: Ιωάννα Βεριβάκη 5077 Ελένη Παπαδοκωνσταντάκη4909 Εξάμηνο φοίτησης: Ζ Ακαδημαϊκό έτος: 2010 2011 Υπεύθυνος Καθηγητής: Κ.Χρήστου Υπεύθυνη Δασκάλα: Μ.Στριλιγκά Το ακόλουθο σχέδιο διδασκαλίας προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2012-2013. ωστέα. ικά. είτονα ΤΕΥΧΟΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

Πρόγραμμα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2012-2013. ωστέα. ικά. είτονα ΤΕΥΧΟΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ωστέα Πρόγραμμα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2012-2013 ικά είτονα ΤΕΥΧΟΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΤΟ ΝΕΡΟ, Η ΖΩΗ ΜΑΣ! Περιεχόμενα: 3 Υδωρ Αρχή της Φύσης 4 Οικολογικά Σχολεία 2013 5Βάλαμε το νερό στο αυλάκι...και εργαστήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Νικολάου Χρύσω Γ 3 Χαρίτωνος Σταύρια Γ 3

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Νικολάου Χρύσω Γ 3 Χαρίτωνος Σταύρια Γ 3 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Έρευνα από τους μαθητές: Επιβλέπων Καθηγητής: Αναστασίου Μιχάλη Γ 3 Νικολάου Χρύσω Γ 3 Χαρίτωνος Σταύρια Γ 3 Νικόλας Σιήκκης ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ : «ΤΟ ΝΕΡΟ» 4 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ Ε2

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ : «ΤΟ ΝΕΡΟ» 4 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ Ε2 ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ : «ΤΟ ΝΕΡΟ» 4 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ Ε2 Μαρία Τσανίδου Εύη Κουτσάφτη 2010 2011 ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας για την πρόληψη καταστροφών

Μαθαίνοντας για την πρόληψη καταστροφών ια ς δ ί ν σει χ ι α ή Π ασκ & Μαθαίνοντας για την πρόληψη καταστροφών ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 Και τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κινδύνων ee e e ee e ee e e σθηση Κατολί International Federation of

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜEΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ & ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία και αντιλήψεις των μαθητών Ομάδα Μαθητών: Παναρέτου Κατερίνα, Ζαντής Γιώργος,

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία και αντιλήψεις των μαθητών Ομάδα Μαθητών: Παναρέτου Κατερίνα, Ζαντής Γιώργος, 1 Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία και αντιλήψεις των μαθητών Ομάδα Μαθητών: Παναρέτου Κατερίνα, Ζαντής Γιώργος, Παρεκκλησίτης Ορέστης, Ιωάννου Γιώργος Συντονιστές Καθηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική ρύπανση Παγκόσμια κλιματική αλλαγή

Ατμοσφαιρική ρύπανση Παγκόσμια κλιματική αλλαγή Ατμοσφαιρική ρύπανση Παγκόσμια κλιματική αλλαγή Οι ενδείξεις των κλιματικών αλλαγών Το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου Ατμοσφαιρική ρύπανση τα «αέρια του θερμοκηπίου» Οι επιπτώσεις από την ενίσχυση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΜΑΔΑ: PANDORA S BOX ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΖΙΩΒΑ ΤΑΣΙΑ-ΑΡΓΥΡΩ (ΤΑΡΙΑ), ΚΟΥΚΙΟ ΣΕΡΤΖΙΟ, ΚΟΥΚΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ), ΛΕΜΟΝΙΑ- ΜΕΛΙΝΑ ΛΑΤΣΟΥΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ. Βοηθητικές Σημειώσεις.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ. Βοηθητικές Σημειώσεις. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ. mf<

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ. mf< mf< ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ 5. 1. Εισαγωγή Δεν είναι τυχαίο ότι, ο πλανήτης στον οποίο ζούμε έχει χαρακτηρισθεί ως υδάτινος. Βλέποντας από το διάστημα, είναι το μπλε χρώμα του νερού και το άσπρο από

Διαβάστε περισσότερα

Άρης Ασλανίδης. Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων

Άρης Ασλανίδης. Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Άρης Ασλανίδης Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Α Γενικού Λυκείου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 7 1ο ΜΕΡΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Γνωρίζω τι σημαίνει... Μαθαίνω τα κύρια σημεία...

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια. Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας

Ενέργεια. Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας Ενέργεια Συμβατικές πηγές ενέργειας Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο, Γαιάνθρακες, Πυρηνική ενέργεια Συνέπειες / Προβλήματα από τις συμβατικές πηγές ενέργειας Οικονομία στην

Διαβάστε περισσότερα

Σε αντίθεση με τις θάλασσες, το νερό των ποταμών δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι - γι' αυτό το λέμε γλυκό νερό.

Σε αντίθεση με τις θάλασσες, το νερό των ποταμών δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι - γι' αυτό το λέμε γλυκό νερό. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2013 Tι είναι τα ποτάμια; Τα ποτάμια είναι φυσικά ρεύματα νερού. Δημιουργούνται από το νερό των βροχών και των λιωμένων πάγων, που κατεβαίνει από πιο ψηλές περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

Έδαφος Ρύπανση ιάβρωση Ερημοποίηση

Έδαφος Ρύπανση ιάβρωση Ερημοποίηση Προγράμματα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Έδαφος Ρύπανση ιάβρωση Ερημοποίηση ΜΕΤΡΟ 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.6.1 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓENIKEΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΓENIKEΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Περιεχόμενα ΚEΦΑΛΑΙΟ 1 Κλιματικές αλλαγές ΚEΦΑΛΑΙΟ 2 Κλιματικές αλλαγές και ακραία καιρικά φαινόμενα ΚEΦΑΛΑΙΟ 3 Κλιματικές αλλαγές και το δικαίωμα στο νερό ΚEΦΑΛΑΙΟ 4 Κλιματικές αλλαγές και το δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΤΑΞΗ: ΣΤ Σχολ. Έτος;2008-2009 ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ- ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - PROJECT: ΤΟ ΝΕΡΟ, ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ

3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - PROJECT: ΤΟ ΝΕΡΟ, ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ 3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - PROJECT: ΤΟ ΝΕΡΟ, ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ ΥΜΗΤΤΟΣ 2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΉ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT ΤΟ ΝΕΡΟ, ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτρης Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό για τους Μη Συμβατικούς Υδατικούς Πόρους στην Κύπρο. εισαγωγή. Ένα υλικό για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Εκπαιδευτικό υλικό για τους Μη Συμβατικούς Υδατικούς Πόρους στην Κύπρο. εισαγωγή. Ένα υλικό για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Περιεχόμενο - Δομή Το περιεχόμενο του υλικού αναπτύχθηκε διαθεματικά, με αξιοποίηση διάφορων επιστημονικών πεδίων, όπως: Γεωγραφία και Οικολογία, Ιστορία και Λαογραφία, Μαθηματικά, Οικιακή Οικονομία, Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι. Σχόλιο [IA1]: Τι εννοούμε με τον όρο Ηλιακό κεφάλαιο;

Μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι. Σχόλιο [IA1]: Τι εννοούμε με τον όρο Ηλιακό κεφάλαιο; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ 2.2 Φυσικοί πόροι και «αειφόρα» ανάπτυξη Η ύπαρξή μας, οι διαφορετικοί τρόποι ζωής που απαντώνται στις διάφορες κοινωνίες του πλανήτη μας και τα οικονομικά συστήματα που

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Μαγικός Κόσμος των Σπηλαίων»

«Ο Μαγικός Κόσμος των Σπηλαίων» ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΑΜΟΥ Κωνσταντίνα Αρετάκη «Ο Μαγικός Κόσμος των Σπηλαίων» Ένα Πρόγραμμα Περιιβαλλοντιικής Εκπαίίδευσης του Κ..Π..Ε.. Βάμου Βάμος 2010 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Τα σπήλαια

Διαβάστε περισσότερα