Ελλάδα και Τουρισμός Υγείας

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελλάδα και Τουρισμός Υγείας"

Transcript

1 Ελλάδα και Τουρισμός Υγείας Οι Ενότητες Για την ιστορία Τουρισμός Υγείας και Περίοδοι Οικονομικής Κρίσης Τουρισμός Υγείας και Ιατρικός Τουρισμός Οι Αλήθειες και οι Μύθοι Η Ελλάδα και ο Τουρισμός Υγείας Η δημιουργία Σύγχρονων Προορισμών Τουρισμού Υγείας Έργα Συντονισμένης Δράσης health in Greece Οι 12 Ελληνικοί Προορισμοί Τουρισμού Υγείας Πώς μπορεί να «παίξει» η Ελλάδα; Παιδεία, Εκπαίδευση και Κατάρτιση Παροχή Υπηρεσιών Ιατρικού Τουρισμού Συμμετοχή στον θεσμό και σύστημα Ελέυθερης Μετακίνησης Ασθενών Μεσολαβητές / Διευκολυντές (Facilitators) Ιατρικού Τουρισμού Υπάρχει ανάγκη για ειδικό Νομικό ή Ρυθμιστικό Πλαίσιο; Ανάγκη για ενθαρρυντικό κλίμα Προϋποθέσεις, Υποδομή, Πόροι και potential spare capacity Η ανάγκη Συγκρότησης / Ολοκλήρωσης (Integration) Ό Χάρτης του Τουρισμού Υγείας Οι Stakeholders του Τουρισμού Υγείας (οι έχοντες έννομο συμφέρον) Ο ρόλος του Κράτους και της Κυβέρνησης Υπάρχει ρόλος για τα Δημόσια Νοσοκομεία; Οι ανταγωνιστές της Ελλάδας Καινοτομίες στον Τουρισμό Υγείας με «Ελληνική Ταυτότητα»

2 Ελλάδα και Τουρισμός Υγείας Ο συντάκτης του παρόντως (Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, M.D., Ph.D.) έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας διεθνώς και έχει εισαγάγει πολλές από τις σύγχρονες καινοτομίες στον τομέα. Από το 2006, προσκαλείται τακτικά (σαν φιλοξενούμενος ομιλητής) σε διεθνή συνέδρια για να μιλήσει για το θέμα. Τα πολυάριθμα άρθρα του δημοσιεύονται κυρίως στο: International Medical Travel Journal Medical Travel Today Health Tourism Affairs Είναι δε και συγγραφέας σχετικών συγγραμμάτων η έκδοση των οποίων έχει προγραμματιστεί για το 2012 και Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της healthcare cybernetics (με έδρα την Αγγλία), μία Δεξαμενή Σκέψης και Υλοποίησης (think and do tank) που παρέχει εφηρμοσμένη ανάλυση και στρατηγική σκέψη σε θέματα ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, διεθνώς. Είναι δε, σύμβουλος κυβερνήσεων και ιδιοκτητών έργων (Development Project Sponsors and Owners) σε θέματα ανάπτυξης, σε επίπεδο «προορισμού». Για την ιστορία Το Συμβούλιο Ιδεών & Δράσης του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) σε συνεργασία με την healthcare cybernetics, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ιατρικές Υπηρεσίες ως Πηγή Ζήτησης Τουριστικών Υπηρεσιών» (30 Νοεμβρίου, 2009) με συμμετοχή και δύο προσκεκλημένων και φιλοξενούμενων ομιλητών από το εξωτερικό (Γερμανία και Τουρκία). Σκοπός της ημερίδας ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους επιχειρηματίες του τομέα του Τουρισμού να γνωρίσουν και να καταλάβουν τι είναι ο Ιατρικός Τουρισμός και πώς μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτόν. Αυτό έγινε μέσα από την παρουσίαση Παραδειγμάτων (case studies) και Πάνελ Εμπειρογνωμόνων (panel discussion). Ο απώτερος σκοπός ήταν να έρθουν σε επαφή οι επιστήμονες (και επιχειρηματίες) του χώρου της υγείας με τους επιχειρηματίες του τομέα του Τουρισμού και να ενθαρρυνθεί η σύναψη Συνεργασιών και Συμμαχιών. Τουρισμός Υγείας και Περίοδοι Οικονομικής Κρίσης Το 2012, με την οικονομική κρίση, και με την κρίση στο Ελληνικό Συστημα Υγείας, αρχισαμε να ακούμε και να διαβάζουμε (και πάλι) διάφορα για το πόσο μεγάλη ευκαιρία ειναι η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας για την Ελλάδα. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά η αλήθεια διαφέρει κάπως από αυτά που γράφονται και λέγονται στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό.

3 Για να δούμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι και όχι όπως νομίζεται ότι είναι καλό είναι να μάθουμε την έννοια ορισμένων πραγμάτων. Και βεβαίως, να ξεχωρίσουμε τις αλήθειες από τους μύθους. Επι πλέον, καλό είναι να μάθουμε τι ήδη έχει γίνει και τι δρομολογείται, σχετικά με τον Τουρισμο Υγείας στην Ελλάδα. Τουρισμός Υγείας και Ιατρικός Τουρισμός...οι όροι είναι συναφείς αλλά όχι ταυτόσημοι Τουρισμός Υγείας «Τουρισμός Υγείας» είναι ο συγκεντρωτικός όρος για υπηρεσίες σε 8 Τομείς του Τουρισμού που έχουν σχέση με την υγεία (8 Health-related Tourism Segments): Ιατρικός Τουρισμός Ιατρικός Τουρισμός (Medical Tourism) Οδοντιατρικός Τουρισμός (Dental Tourism) Ιαματικός Τουρισμός (Spa Tourism) μπορεί να συμπεριλάβει και Θαλασσοθεραπεία (Thalassotherapy) Τουρισμός Ευεξίας (Wellness Tourism) Αθλητικός Τουρισμός (Sports Tourism - μέσα στο πλαίσιο της υγείας και όχι, βεβαίως, για θεατές) Culinary Tourism (Τουρισμος Μαγειρικής Τέχνης και Επιστήμης στο πλαίσιο της Υγείας) Προσβάσιμος Τουρισμός (Accessible Tourism) Τουρισμός Υποβοηθούμενης Διαβίωσης (Assisted Residential Tourism) Σαν «Ιατρικός Τουρισμός» νοούνται υπηρεσίες που παρέχονται από Γιατρό (ή, υπό την «επίβλεψη» Γιατρού) - και προϋποθέτουν κάποιο «ταξίδι». Ο Ιατρικός Τουρισμός είναι ένας από τις 8 τομείς του Τουρισμού Υγείας. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες συμπεριλαμβάνουν αισθητική χειρουργική, διόρθωση όρασης (π.χ., LASIK), ορθοπεδικές επεμβάσεις, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (τεχνητή γονιμοποίηση), αιμοκάθαρση (κατά την διάρκεια διακοπών) και Βαριατρική (χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση σοβαρής παχυσαρκίας) κτλ. Οι Αλήθειες και οι Μύθοι Οι μύθοι σχετικά με τους Αριθμούς Στο Internet διαβάζουμε για τεράστιους αριθμούς Τουριστών Υγείας Ασθενών και για την Αγορα «δισεκατομμυρίων». Το εύλογο ερώτημα είναι, ποιός μετράει, τι μετράει και πώς; Βεβαίως, διαπιστώθηκε, χωρίς καμία αμφισβήτηση πλέον, ότι αυτοί οι «αριθμοί» ηταν φανταστικοί και τελείως ατεκμηρίωτοι.

4 Ακόμη και αναφορές και εκθέσεις (και «προβλέψεις») από γνωστές εταιρίες συμβούλων (Consultancies) απεδείχθησαν ή λανθασμένες ή με σημαντική απόκλιση από την πραγματικότητα. Για το θέμα αυτό έχουν γραφτεί πολλά στο International Medical Travel Journal και το Health Tourism Affairs. «Πραγματικούς Αριθμούς» θα έχουμε όταν οι προορισμοί και οι πάροχοι υιοθετήσουν και εφαρμόσουν τον Δορυφορικό Λογαριασμό Τουρισμού Υγείας (Health Tourism Satellite Account). Επιδιώκεται η Ελλάδα να είναι απο τις πρώτες χώρες της περιοχής που θα υιοθετήσουν και θα εφαρμόσουν αυτο το σύστημα τεκμηρίωσης της δραστηριότητας του Τουρισμού Υγείας και του Ιατρικού Τουρισμού. Οι μύθοι σχετικά με τους Προορισμούς Πολλοί πάροχοι (Providers) και Προορισμοί συστηματικά «φουσκώνουν» τους αριθμούς των «ασθενών» που δέχονται για ευνόητους λόγους. Δεν χρειάζεται να πούμε τιποτα περισσότερο εδώ για τους «Top Προορισμούς». Αυτοί που έχουν βαθειά γνώση των πραγμάτων απο πρώτο χέρι ξέρουν την αλήθεια. Η Ελλάδα και ο Τουρισμός Υγείας Η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής Τουριστικός Προορισμός - η χώρα όμως, δεν είναι συγχρόνως και προέχων «παικτης» στον Ιατρικό Τουρισμό (ούτε, βεβαίως, και στον Τουρισμο Υγείας). Ο Νόμος για τον Ιαματικό Τουρισμό (που δίνει κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη) βρίσκεται σε ισχύ (αλλά δεν είδαμε ακόμη να τον εκμεταλλεύονται οι επενδυτές). Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικός αριθμός πάροχων υπηρεσιών SPA / Ιαματικού Τουρισμού (παραδοσιακού και σύγχρονου) έχουν αναπτύξει αυτές τις υπηρεσίες σε επίπεδο Top League. Το αντίστοιχο Νομοσχέδιο για τον Ιατρικό Τουρισμό (Ιατρικά Κέντρα κτλ) είναι ασαφές και εκτός τουτου, παραμενει (τώρα και χρόνια) «στο συρτάρι». Βεβαίως δεν χρειάζεται «ειδικός» νόμος για την ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού και γενικά, Τουρισμό Υγείας. Η γνώμη μας είναι ότι η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις, υποδομή, πόρους και potential spare capacity να προσφέρει το πλήρες φάσμα Υπηρεσιών Τουρισμού Υγείας επιτυχώς. «Κορυφαία Πρότυπα και Ποιότητα» εκλαμβάνονται σαν «δεδομένο» για top league players / destinations και η Ελλάδα, στο θεμα «Πρότυπα και Ποιότητα», δεν υστερεί. Η δημιουργία Σύγχρονων Προορισμών Τουρισμού Υγείας Οι σύγχρονοί προορισμοί Τουρισμού Υγείας είναι συγκροτημένοι / ολοκληρωμένοι (integrated), αποδοτικοί (efficient) ανταγωνίσιμοι (competitive).

5 Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή Έργου γνωστό ως Health Tourism Pentad. Το έργο αυτό προβλέπει 5 «επιμέρους» έργα (εξ ου και Pentad): Διαμερισμός Συγκρότηση Διαχείριση Ανάπτυξη Προώθηση Έργα Συντονισμένης Δράσης Πριν την πρωτοβουλία (σε πολύ χαμηλούς τόνους) της healthcare cybernetics να σχεδιάσει το αναπτυξιακό Master Plan για τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα, καμία «συντονισμένη» ενέργεια ή δραση δεν είχε αναληφθεί. (Βλέπε health in Greece ). To Master Plan (γνωστό ως health in GREECE ) ουσιαστικά δημιούργησε την υποδομή και έθεσε τα θεμέλια για το έργο Συγκρότησης, Ανάπτυξης και Προώθησης του Τουρισμού Υγειας. Το έργο, κατά την ολοκλήρωση του, προβλέπει την ανάπτυξη Τουρισμού Υγείας σε 12 ht8 «Προορισμούς». health in Greece Η healthcare cybernetics, (χρησιμοποιώντας το διεθνώς πλέον αναγνωρισμένο της «Αναπτυξιακό Μοντέλο» - Health Tourism Pentad), σχεδίασε και εκπόνησε το περιεκτικό και λεπτομερές Master Plan για την Ελλάδα γνωστό ως health in GREECE. Το Master Plan θα εφαρμοσθεί με την αρχική συμμετοχή και συμβολή των μελών του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας. Οι 12 Ελληνικοί Προορισμοί Τουρισμού Υγείας...και Προορισμοί ht8 Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη Τουρισμού Υγείας σε 12 «Προορισμούς» (που θα παρέχουν υπηρεσίες και στους 8 τομείς του Τουρισμού Υγείας): Άνδρος Αθήνα Εύβοια Θεσσαλία Θεσσαλονίκη Κέρκυρα Κρήτη Κως Λέσβος

6 Πελοπόννησος Ρόδος Σάμος Πώς μπορεί να «παίξει» η Ελλάδα; Η Ελλάδα, όμως δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να παίξει στην «Αρένα» του Bottom Prices. Η Ελλάδα θα στοχεύσει σε «δημογραφικό καταναλωτών» (consumer demographic) που δεν χαρακτηρίζεται πρωταρχικώς από «ευαισθησία στην τιμή» ( Price sensitivity ). Αυτή η κατηγορία καταναλωτών εκλαμβάνει «Πρότυπα και Ποιότητα» σαν δεδομένο και ψάχνει για ιδιότητες όπως ambience, sophistication, elegance and flair. Πολύ συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα προσφέρει υπηρεσίες στις κατηγορίες: Health Tourism Lux Boutique Health Tourism Παιδεία, Εκπαίδευση και Κατάρτηση Έχει διαπιστωθεί ότι χωρίς παιδεία / εκπαίδευση και κατάρτιση δεν εξασφαλίζεται η επιτυχία και η αειφορία. Η «παιδεία / εκπαίδευση και κατάρτιση» αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του όλου στρατηγικού σχεδίου: Το City Unity College, στην Αθήνα (Σπουδες Τουρισμού με φοιτητές από 30 χώρες) πιθανώς να είναι το πρώτο διεθνώς που θα προσφέρει (σε συνεργασία με το International Health Tourism Academy περιεκτικά comprehensive - προγράμματα σπουδών Τουρισμού Υγείας, συμπεριλαμβανομένου και university validated MBA with a major in Health Tourism) Ο Δρ. Κωνσταντινος Κωνσταντινίδης είναι ο συγγραφέας των πρώτων ολοκληρωμένων συγγράματων στο θέμα Το International Health Tourism Research Institute, προβλέπεται να έχει παράρτημα την Ελλάδα Παροχή Υπηρεσιών Ιατρικού Τουρισμού Όπως είδαμε, σαν «Ιατρικός Τουρισμός» νοούνται υπηρεσίες που παρέχονται από Γιατρό (ή, υπό την «επίβλεψη» Γιατρού) - και προϋποθέτουν κάποιο «ταξίδι». Και ο Ιατρικός Τουρισμός είναι ένας από τις 8 τομείς του Τουρισμού Υγείας. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες συμπεριλαμβάνουν αισθητική χειρουργική, διόρθωση όρασης (π.χ., LASIK), υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (τεχνητή γονημοποίηση), αιμοκάθαρση (κατα την διάρκεια διακοπών) και Βαριατρική (χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση σοβαρής παχυσαρκίας) κτλ.

7 Υπηρεσίες που μπορούν να χαρακτηριστούν «Ιατρικός Τουρισμός» παρέχονται μόνο σποραδικά, και αυτές, από πάροχους στους μεγαλυτερους και πλέον γνωστούς προορισμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα και Πελοπόννησο). Η Ελλάδα έχει έναν αριθμό «Νοσοκομειακών Ομίλων» (Hospital Groups) και σημαντικό αριθμό ανεξάρτητων νοσοκομείων / κλινικών (Independent Hospitals) τουλάχιστον στους 4 από τους 12 «υπό ανάπτυξη» προορισμούς Τουρισμού Υγείας της χώρας. Όλα είναι πρόθυμα να δεχθούν «Medical Tourism Business» - αλλά δεν είναι όλα έτοιμα με την απαραίτητη υποδομή. Μόνο ένα Ελληνικό Νοσοκομείο γνωστού Όμιλου (μέχρι στιγμής, 2012) μπήκε στην διαδικάσια απόκτησης Διαπίστευσης απο τον οργανισμό Joint Commission International JCI (το de facto Gold Standard και προϋπόθεση πολλών ασφαλιστικών οργανισμών κυρίως Αμερικάνικών για να παραπέμψουν ασθενείς). Το ίδιο νοσοκομείο, παράλληλα, απέκτησε και πιστοποίηση TEMOS. Πιστοποίηση TEMOS απέκτησε και μία Γυναικολογική και Μαιευτική Κλινικη (του ίδιου Ομίλου). Εδώ θα πρέπει να αναφερθει και ότι η πρώτη επέμβαση LASIK πραγματοποιήθηκε από τον Ιωαννη Παλλήκαρη (επικεφαλής του «Ινστιτούτου Όρασης και Οπτικής», και Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης) ο οποίος επίσης, ανέπτυξε και την μέθοδο epi-lasik. Ο Καθηγητής Παλλήκαρης συνέβαλε σημαντικά και στην ανάπτυξη της Τουρκίας σαν έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς για διόρθωση της όρασης. Συμμετοχή στον θεσμό και σύστημα Ελέυθερης Μετακίνησης Ασθενών Παρά την ψήφιση του Ευρωπαϊκού Νόμου για την ελεύθερη μετακίνηση ασθενών, παραμένουν αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία. Ένα από αυτά είναι η σημμετοχή των ιατρών και νοσοκομείων του ιδιωτικού τομέα. Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι η μη Ετοιμότητα και Συμμόρφωση, ακόμη και των Νοσοκομείων του δημόσιου τομεα. Να σημειωθεί ότι ο συντάκτης του παρόντος κειμένου συμμετείχε στην Διαβούλευση του Ερωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Ελέυθερη Μετακίνηση Ασθενών εντός της ΕΕ ( ). Έκτοτε είναι τακτικά προσκεκλημένος και φιλοξενούμενος ομιλητής για το θέμα αυτό σε διεθνή συνέδρια. Παράλληλα, η healthcare cybernetics ανέπτυξε ειδικό τμήμα (European Cross-border Healthcare) με σκοπό να παρέχει βοηθεια στα νοσοκομεία να ετοιμασθούν και να συμμορφωθούν. Για άρθρα σχετικά με το θέμα (European Cross-border Healthcare) βλέπε: Tourism-Affairs-Magazine.htm#EuropeAndHealthTourism.

8 Ελληνική συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια Τουρισμού Υγείας Όσο για Ελληνική συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια Τουρισμού Υγείας, αρκεί να αναφερθεί ότι στο 3 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού Υγείας (2008 Ισπανία) συμμετείχαν μόνο 3 εκπρόσωποι από την Ελλάδα. Στο 4 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού Υγείας (2009 Φιλιππίνες) δεν είχαμε Ελληνική συμμετοχή. Επίσης, δεν είχαμε Ελλήνική συμμετοχή ούτε το 2010 σε διεθνή Συνέδρια Τουρισμού Υγείας. Το 2011 στο European Medical Travel Conference 2011 (Barcelona, Spain, April 2011) εκτός του συντάκτη του παρόντος (που ήταν προσκεκλημένος και φιλοξενούμενος ομιλητής και σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής) συμμετείχαν μόνο 2 άλλοι Έλληνες Το 2012 στο European Medical Travel Conference συμμετείχαν 6 Ελληνες και είχαμε και 2 Εκθέτες. Να σημειωθεί ότι ο συντάκτης του παρόντος κειμένου είναι τακτικά προσκεκλημένος και φιλοξενούμενος ομιλητής και συμβουλος σε αυτα τα διεθνή συνέδρια. International Medical Travel Exhibition and Conference 2013 Οι διοργανωτές του International Medical Travel Exhibition and Conference 2013 έχουν στείλει πρόσκληση προς την Ελλάδα να συμμετάσχει ( η πρόσκληση προβλέπει ειδικούς, οικονομικά ευνοηκούς, όρους). Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (που είναι μέλος της 10-μελούς συμβουλευτικής επιτροπής και προσκεκλημένος και φιλοξενούμενος ομιλητής) θα μηλήσει για την ανάπτυξη της Ελλάδας σαν Προορισμό Τουρισμού Υγείας. Βλέπε Μεσολαβητές / Διευκολυντές (Facilitators) Ιατρικού Τουρισμού Κατά καιρούς βλέπουμε την ανάπτυξη Μεσολαβητών / Διευκολυντών - Medical Tourism Facilitators. Παρακολουθώντας το πότε δηλώθηκε ο ιστότοπος, διαπιστώνεται ότι οι προσπάθειες ανάπτυξης υπηρεσιών Medical Tourism Facilitation ξεκίνησαν το Η τελευταία δηλώθηκε στις 30 Ιανουαρίου Από τις 6 «υπηρεσίες», σήμερα (2012) παραμένουν οι 4. Στις 18 Νοεμβρίου 2006 δηλώθηκε ο ιστότοπος Η υπηρεσία αυτή σήμερα (2012) δεν λειτουργεί (ο ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος). Στις 17 Ιανουαρίου, 2009 δηλώθηκε ο ιστότοπος Σημερα (2012) είναι ακόμη under construction. Στις 16 Ιανουαρίου 2011 δηλώθηκε ο ιστότοπος

9 Η Medtour Greece (που αυτοαποκαλείται και Medical Tourism Association Greece (ο ιστότοπος της οποίας λειτουργεί) δηλώνει τα εξής: Medical Tourism Association Greece is a medical tourism company operating in Greece with the major goal to provide high quality healthcare services to international patients. Στις 15 Φεβρουαρίου 2011 δηλώθηκε ο ιστότοπος Η ECS Medical Management (ο ιστότοπος της οποίας λειτουργεί) δηλώνει τα εξής: ECS Medical operates as a medical assistance center and medical provider which specializes in foreign insurance processing and claims recovery for medical providers throughout Greece and Cyprus The health tourism department of ECS medical specializes in providing patients abroad the highest quality of medical services and expert assistance available in Greece. Στις 16 Ιουνίου 2011 δηλώθηκε ο ιστότοπος Η Medical Travel in Greece (ο ιστότοπος της οποίας λειτουργεί) δηλώνει τα εξής: We have put together comprehensive services in a variety of destinations and for an array of treatments where the quality of services for medical travel is of a high standard. Our carefully selected partners are ISO 9001 accredited and endeavor to work to the highest standards within their area of expertise and the type of treatment they offer. Στις 30 Ιανουαρίου 2012 δηλώθηκε ο ιστότοπος Η Medical Tourism in Greece (ο ιστότοπος της οποίας λειτουργεί) δηλώνει τα εξής: We provide increased access to medical resource for international patients. Βεβαίως, αρκετοί ξένοι Μεσολαβητές / Διευκολυντές, που πληροφορήθηκαν για το έργο άναπτυξης και προβολής health in GREECE, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να πληροφορηθούν για τους προορισμούς, τις υπηρεσίες και τους «πάροχους» (Providers). Υπάρχει ανάγκη για ειδικό Νομικό ή Ρυθμιστικό Πλαίσιο; Βεβαίως δεν χρειάζεται «ειδικός» νόμος για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας ή ακομη και του Ιατρικού Τουρισμού. Ήδη, όπως είδαμε, προσφέρονται τέτοιες υπηρεσίες τελείως νόμιμα και χωρίς κανένα εμπόδιο.

10 Ο Νόμος για τον Ιαματικό Τουρισμό (που δίνει κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη) βρίσκεται σε ισχύ (αλλά δεν είδαμε ακόμη να τον εκμεταλλεύονται οι επενδυτές). Το αντίστοιχο Νομοσχέδιο για τον Ιατρικό Τουρισμό (για αδειοδότηση π.χ., Ιατρικών Κέντρων κτλ) είναι ακόμη ασαφές. Ανάγκη για ενθαρρυντικό κλίμα Παρά την έλλειψη ουσιαστικά ενθαρρυντικού «κρατικού» κλίματος βλέπουμε πάροχους Ιατρικών (και Οδοντιατρικών) Υπηρεσιών να παιρνουν την πρωτοβουλία για να αναπτύξουν και να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό (κυρίως μέσω Websites). Μερικοί μάλιστα, έχουν αναλάβει μόνοι τους την προβολή και προώθηση της Ελλάδας σαν προορισμό Ιατρικού Τουρισμού. Προυποθέσεις, Υποδομή, Πόροι και potential spare capacity Η γνώμη μας παραμένει ότι, η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις, υποδομή, πόρους και potential spare capacity να προσφέρει το πλήρες φάσμα Υπηρεσιών Τουρισμού Υγείας επιτυχώς. «Κορυφαία Πρότυπα και Ποιότητα» εκλαμβάνονται σαν «δεδομένο» για top league players / destinations και η Ελλάδα στο θέμα «Πρότυπα και Ποιότητα», δεν υστερεί. Η ανάγκη Συγκρότησης / Ολοκλήρωσης (Integration) Το Ελληνικό «οικοσύστημα - domain» του Τουρισμού Υγείας (όπως συμβαίνει με όλους τους προορισμούς Τουρισμού Υγείας, στην αρχική τους κατάσταση) είναι πολυ-διασπασμένο (κατακερματισμένο fragmented) και συνεπώς «μη αποδοτικό» (inefficient) και μη ανταγωνιστικό (non competitive). Για να μπορεί η Ελλάδα να συμμετάσχει στο Top League του Τουρισμού Υγείας και να ανταγωνιστεί επιτυχώς (ενόψει του πολύ ανεπτυγμένου και «αποφασισμένου» ανταγωνισμού που έχει και «βαθειές τσέπες») θα πρέπει να καταστήσει την «βιομηχανία» του τομεα (Health Tourism Industry) όσο πιο αποδοτική γίνεται. Αυτό το θέμα καλύπτεται πλήρως με την εφαρμογή του Master Plan ( health in GREECE). Ό Χάρτης του Τουρισμού Υγείας Ο Χάρτης του Τουρισμού Υγείας της Ελλάδας Health Tourism Map of Greece (Προορισμοί, Υπηρεσίες και Πάροχοι - Providers) ήδη αναπτύσσεται. Οι Stakeholders του Τουρισμού Υγείας (οι έχοντες «έννομο συμφέρον») Οι έχοντες «έννομο συμφέρον» ( stakeholders ) στον Τουρισμό Υγείας είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που: επιρρεάζονται από αυτόν

11 μπορούν να επιρρεάσουν αυτόν μπορούν να οφελειθούν από αυτόν Παράλληλα, τους stakeholders τους βλέπουμε και από την εξής άποψη: Πλευρά Προσφοράς (Supply Side) Πλευρά Ζήτησης (Demand Side) Ρυθμιστική Πλευρά (Regulatory Side) Επι πλέον, οί stakeholders διαχωρίζονται και σε: Πάροχους Υπηρεσιών που σχετίζονται με την Υγεία (Providers of Healthrelated Services) Τομείς της οικονομίας (industries) που συνδράμουν και υποστηρίζουν τον Τουρισμό Υγείας (the industries contributing to and supporting the Sector) Κράτος / Κυβέρνηση (the State / Government) Καταναλωτές (consumers) Ο ρόλος του Κράτους και της Κυβέρνησης σχετικά με τον Ιατρικό Τουρισμό Σχετικά με τον Ιατρικό Τουρισμό, ο ρόλος του Κράτους δεν θα πρέπει να είναι ρόλος «επιχειρηματία» και ανταγωνιστή του ιδιωτικού τομέα. Αντιθέτως, το Κράτος θα πρέπει να παίζει έναν ουσιαστικά υποστηρικτικό ρόλο πού να ενθαρύνει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Ο σκοπός του Κράτους θα πρέπει να είναι: Να παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για την ανάπτυξη Να χρηματοδοτεί το μέρος του αναπτυξιακού έργου που έχει σχέση με την λειτουργική υποδομή Να παρέχει σαφήνεια και βεβαιότητα και να βεβαιώνει ότι θα υπάρχει συνέπεια και ότι οι κανόνες δέν θα αλλάζουν «κάθε τόσο» Να βάζει σε εφαρμογή απλούς και σαφείς νόμους και ριθμήσεις που να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη Να ενθαρρύνει και να διευκολύνει την δημηουργία ΣΔΙΤ (PPPs Public Private Partnerships) που να έχουν νόημα για τον ιδιωτικό τομέα Υπάρχει ρόλος για τα Δημόσια Νοσοκομεία; Ένα ερώτημα που συχνά προκύπτει είναι: υπάρχει ρόλος για τα Δημόσια Νοσοκομεία; Τα Κρατικά νοσοκομεία έχουν ρόλο μέσα στο πλαίσιο της «ντιρεκτίβας» για την διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών υγείας (EU Cross-border Health Directive) που στην ουσία, είναι μορφή Ιατρικού Τουρισμού. Εν τούτης, αν και ο θεσμός ψηφίστικε σαν Νομος της ΕΕ (με σκοπό να μπεί σε εφαρμογή το 2013), αυτός βρίσκεται σε ουσιαστική αναστολή λόγω της οικονομικής κρίσης και της κρίσης στα συστήματα υγείας όλων των χωρών μελών της ΕΕ.

12 Όσον αφορά την συμμετοχή των Κρατικών νοσοκομείων στον Ιατρικό Τουρισμό με σκοπό τα «έσοδα» (revenue) αυτό είναι κάτι που σαφώς δεν θα συμβουλεύαμε. Η healthcare cybernetics (Διευθύνων Σύμβουλος της οποίας είναι ο συντάκτης του παρόντως εγγράφου) ήταν ανάδοχος έργου του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, που αναφέρεται στην συμμετοχή 40 νέων νοσοκομείων σε 18 πόλεις στην παροχή υπηρεσειών «Ιατρικού Τουρισμού» σε διεθνείς ασθενείς (International Patients). Για την ανάπτυξη της υποδομής αυτού του εγχειρήματος δαπανήθηκαν πολύ σημαντικά ποσά. Πάρα ταύτα, η επιτυχία του εγχειρήματος δεν είναι εξασφαλισμένη. Εκτός τούτου, η κίνηση αυτή έχει δημιουργήσει ένταση μετάξη του Κράτους και του πολύ καλά ανεπτυγμένου και ισχυρού ιδιωτικού τομέα της υγείας. Οι ανταγωνιστές της Ελλάδας Οι «άμεσοι» ανταγωνιστές της Ελλάδας (στον Ιατρικό Τουρισμό και τον Τουρισμό Υγείας, γενικότερα) είναι η: Τουρκία Κύπρος Μάλτα Ακόμη και η Βουλγαρία και Αλβανία επιδιώκουν (δυναμικά) την προσέλκυση Τουριστών Υγείας και σαφώς αποτελούν, τουλάχιστον, εν δυνάμει, ανταγωνιστές της Ελλάδας. Και βεβαίως, όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να θεωρηθούν ανταγωνίστριες χώρες. Καινοτομίες στον Τουρισμό Υγείας με «Ελληνική Ταυτότητα» Ένας σημαντικός αριθμός καινοτομιών στον σύγχρονο Τουρισμό Υγείας επινοήθηκαν και εισήχθησαν από τον Έλληνα διευθύνοντα σύμβουλο της Αγγλικής εταιρίας healthcare cybernetics. Αυτές οι καινοτομίες αναφέρονται στον ιστότοπο Health Tourism Innovation.

Ο ρόλος του Κράτους και η Νομοθεσία

Ο ρόλος του Κράτους και η Νομοθεσία Industry and Market Applied Analysis and Strategic Thought (www.healthtourismaffairs.com) Ο ρόλος του Κράτους και η Νομοθεσία στην ανάπτυξη και προώθηση του Τουρισμού Υγείας HEALTH TOURISM AFFAIRS Ο ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τον κλάδο της Υγείας

1 ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τον κλάδο της Υγείας 1 ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τον κλάδο της Υγείας Ο ρόλος της Υγείας στην Ανάπτυξη Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 Divani Caravel Hotel, Αθήνα Ομιλία Υπουργού Τουρισμού ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ Κυρίες και Κύριοι, Χαίρομαι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Μαζαράκης Ανδρέας

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Μαζαράκης Ανδρέας ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Μαζαράκης Ανδρέας ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ο όρος "ιατρικός τουρισμός" δηλώνει δύο κατηγορίες υπηρεσιών: Α)Τη διαχείριση ιατρικών αναγκών για επισκέπτες οι οποίοι βρίσκονται σε

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδιωτικά Γραφεία & Ιατρικός Τουρισμός Υποστήριξη & Προβολή

Ταξιδιωτικά Γραφεία & Ιατρικός Τουρισμός Υποστήριξη & Προβολή Ταξιδιωτικά Γραφεία & Ιατρικός Τουρισμός Υποστήριξη & Προβολή Μία μικρή αναδρομή H T&T EXECUTIVE, ιδρύθηκε το 1996 με στόχο να προσφέρει υπηρεσίες σε μία ειδική κατηγορία της αγοράς αυτής των επαγγελματικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

IT Consulting; 3,1% Development and Integration; 4,1% Outsourcing; 2,3% Business Consulting; 73,5% Other Services; 17,0%

IT Consulting; 3,1% Development and Integration; 4,1% Outsourcing; 2,3% Business Consulting; 73,5% Other Services; 17,0% ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μείωση εσόδων για την ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά συµβουλευτικών υπηρεσιών για το 2009 Μικρή ανάκαµψη αναµένεται για το 2010» Σηµαντική έρευνα διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

4000 specialists, 600 local points, more than 50 countries in Europe and beyond

4000 specialists, 600 local points, more than 50 countries in Europe and beyond 4000 specialists, 600 local points, more than 50 countries in Europe and beyond Wherever you are, we re there to support small business Providing information and advice on market opportunities, European

Διαβάστε περισσότερα

Τουρισµός Υγείας: Μεγάλη επιτυχία του «DYO FORUM 2017» στο ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ. Ο όμιλος ΖΙΤΑ, το περιοδικό «ΔΥΟ», και 20 Επιστημονικές Εταιρείες, σε συνέχεια του 1ου επιτυχούς «DYO FORUM 2016», πραγματοποίησαν

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Συστήματα Πιστοποίησης & Διαπίστευσης Υπηρεσιών Υγείας

Διεθνή Συστήματα Πιστοποίησης & Διαπίστευσης Υπηρεσιών Υγείας Διεθνή Συστήματα Πιστοποίησης & Διαπίστευσης Υπηρεσιών Υγείας Δρ Παναγιώτα Ν.Τ. Λαζάρου Τμήμα Ποιότητας Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ 21 Ιουνίου 2012 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

1o Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας Website: medtech.ethosevents.eu

1o Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας Website: medtech.ethosevents.eu 1 Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 Divani Caravel Hotel Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) διοργανώνει σε συνεργασία με τα Ethos Events το 1 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΑ ΤΑΞΙ ΕΥΟΥΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΘΕΟ ΩΡΟΣ ΠΑΤΣΟΥΛΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ INΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ RESEARCH INSTITUTE FOR TOURISM Γεράσιμος Α. Ζαχαράτος Ομότιμος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2008 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ: ΘΕΜΑ: Όλους τους Ενδιαφερόμενους Γενικό Γραμματέα ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1 η ΦΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου Ν. J.V. Athens Plaza.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου Ν. J.V. Athens Plaza. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ H PALLADIAN διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά το ATHENS HEALTH FORUM 2016 το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, στο N.J.V. Athens Plaza. Στο συνέδριο, το συντονισμό του

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Κατά το συνέδριο «Πάτρα Tech 07» που πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο 8 εκεµβρίου στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» της Πάτρας, µε θέµα «Έρευνα Τεχνολογία Καινοτοµία», συµµετείχε και

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Συνεργασίας

Πρωτόκολλα Συνεργασίας Πρωτόκολλα Συνεργασίας της ΔΑΣΤΑ του ΤΕΙ Αθήνας Η ΔΑΣΤΑ και οι Δοµές του ΤΕΙ Αθήνας για την αποτελεσµατικότερη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήµατος µε την αγορά εργασίας έχουν συνάψει συνεργασίες µε διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στη ΤΟΥΡΚΙΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στη ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στη ΤΟΥΡΚΙΑ 2016 Αύγουστος Σκοπός της παρούσης συνοπτικής έρευνας είναι η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

http://thetimes.gr/ Publication date: 07/06/2017 09:35 Alexa ranking (Greece): 6449 http://thetimes.gr/index.php/2016-11-07-11-54-35/item/48149-2017-06-07-06-07-06 Γ. Πατούλης Συστράτευση στην εθνική υπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

1. Προϋποθέσεις συμμετοχής 2. Προϋπολογισμός - Διάρκεια 3. Επιλέξιμες ενέργειες δαπάνες 4. Υποβολή προτάσεων 5. Αξιολόγηση προτάσεων 6.

1. Προϋποθέσεις συμμετοχής 2. Προϋπολογισμός - Διάρκεια 3. Επιλέξιμες ενέργειες δαπάνες 4. Υποβολή προτάσεων 5. Αξιολόγηση προτάσεων 6. 1. Προϋποθέσεις συμμετοχής 2. Προϋπολογισμός - Διάρκεια 3. Επιλέξιμες ενέργειες δαπάνες 4. Υποβολή προτάσεων 5. Αξιολόγηση προτάσεων 6. Κριτήρια αξιολόγησης 7. Χρονοδιάγραμμα Προϋπολογισμός - Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Η Εποχικότητα στον Τουρισμό: Όρια και Προκλήσεις το σχέδιο για την Κρήτη

Η Εποχικότητα στον Τουρισμό: Όρια και Προκλήσεις το σχέδιο για την Κρήτη Η Εποχικότητα στον Τουρισμό: Όρια και Προκλήσεις το σχέδιο για την Κρήτη Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων 38 η Ετήσια Γενική Συνέλευση Λευκωσία, 02/02/2016 Dr. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής,

Διαβάστε περισσότερα

CSR and Sustainability. Katerina Katsouli CSR & Sustainability Director Grant Thornton Greece

CSR and Sustainability. Katerina Katsouli CSR & Sustainability Director Grant Thornton Greece CSR and Sustainability Katerina Katsouli CSR & Sustainability Director Grant Thornton Greece Ποιοι είμαστε Με πάνω από 42.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 140 χώρες, είμαστε ένας πραγματικά παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Διαμορφώνοντας τη Στρατηγική Προώθησης του Ιατρικού Τουρισμού. Επιτροπή Στρατηγικής Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας

Διαμορφώνοντας τη Στρατηγική Προώθησης του Ιατρικού Τουρισμού. Επιτροπή Στρατηγικής Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Διαμορφώνοντας τη Στρατηγική Προώθησης του Ιατρικού Τουρισμού Επιτροπή Στρατηγικής Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Πρόγραμμα 1. Εισαγωγή 2. Τουρισμός Υγείας 3. Στάδια ανάπτυξης στρατηγικής 4. Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1 1 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΕ ΕΣΠΑ Κατάρτιση ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 / Οργανωτική δομή ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Κοινωνικοί Εταίροι Εμπειρογνώμονες 2 Ενότητες Σύντομη Περιγραφή Τομέα Υγείας Προβλήματα Στρατηγική Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ:

ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: το κοστος για τους ασθενεις και το δημοσιο συστημα υγειας 18 Δεκεμβρίου 2014 Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης Η PALLADIAN COMMUNICATIONS SPECIALISTS διοργανώνει ημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ Θερμαλισμός είναι το ευρύ πεδίο θεραπευτικών και προληπτικών για την υγεία εφαρμογών που πραγματοποιούνται με τη χρήση φυσικών ιαματικών πόρων. Στα κέντρα ιαματικού

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικός Τουρισμός.... Επένδυση στην Παροχή Υψηλών Υπηρεσιών Τουρισμού. Οραματιζόμαστε Σχεδιάζουμε Υλοποιούμε

Ιατρικός Τουρισμός.... Επένδυση στην Παροχή Υψηλών Υπηρεσιών Τουρισμού. Οραματιζόμαστε Σχεδιάζουμε Υλοποιούμε Ιατρικός Τουρισμός... Επένδυση στην Παροχή Υψηλών Υπηρεσιών Τουρισμού. Οραματιζόμαστε Σχεδιάζουμε Υλοποιούμε Ιατρικός τουρισμός, ένα νέο τουριστικό προϊόν για τη χώρα μας. Ο ιατρικός τουρισμός είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ: «Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» 2017 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ: ΕΛΛΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

www.palladianconferences.gr διαβήτης & διατροφή Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015 Αίγλη Ζαππείου

www.palladianconferences.gr διαβήτης & διατροφή Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015 Αίγλη Ζαππείου διαβήτης & διατροφή Η PALLADIAN COMMUNICATIONS SPECIALISTS διοργανώνει το ATHENS DIABETES FORUM, με στόχο τη δημιουργία ενός ετήσιου θεσμού συνάντησης, διαλόγου, ενημέρωσης και πολιτικών για το ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜEΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜEΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜEΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ; Έχεις 4 λόγους και 38 συγκριτικά πλεονεκτήματα! ΗΓΕΣΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΓΝΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΗΓΕΣΙΑ Θέλω να είμαι μέλος στον κορυφαίο σύνδεσμο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (RSAI, ERSA) Οικονομική Κρίση και Πολιτικές Ανάπτυξης και Συνοχής 10ο Τακτικό Επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σχεδιασμός και η Εκπόνηση Προγραμμάτων Πώλησης Υπηρεσιών γύρω από Επαγγελματίες Αθλητές είναι τομέας δράσης της Sports Consulting.

Ο Σχεδιασμός και η Εκπόνηση Προγραμμάτων Πώλησης Υπηρεσιών γύρω από Επαγγελματίες Αθλητές είναι τομέας δράσης της Sports Consulting. Η εταιρία Εταιρία Η εταιρία Έρευνας & Ανάλυσης Valuation & Research Specialists ( VRS ) ιδρύθηκε το έτος 2002 και δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε εταιρικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020 Εισαγωγή Η παρούσα παρουσίαση της στρατηγικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ (Η μελέτη ανατέθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι Στρατηγικοί Εταίροι

Οι Στρατηγικοί Εταίροι Εταιρική Παρουσίαση ΗΕπιχείρηση Η «Αμφιτρίτη ΚΟΙΝΣΕΠ» είναι υπό σύσταση Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης (σύμφωνα με το Ν. 4019/11) και έχει ως σκοπό την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Υγεία: Θεσμικό πλαίσιο Διακυβέρνησης για ένα «εργαλείο» μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης

Ηλεκτρονική Υγεία: Θεσμικό πλαίσιο Διακυβέρνησης για ένα «εργαλείο» μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης 3 η Συνάντηση Ελληνικού Οικοσυστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2014 Ηλεκτρονική Υγεία: Θεσμικό πλαίσιο Διακυβέρνησης για ένα «εργαλείο» μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

www.palladianconferences.gr Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015 Αίγλη Ζαππείου

www.palladianconferences.gr Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015 Αίγλη Ζαππείου Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή Η PALLADIAN COMMUNICATIONS SPECIALISTS διοργανώνει το ATHENS DIABETES FORUM - Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή, με στόχο τη δημιουργία ενός ετήσιου θεσμού συνάντησης, διαλόγου,

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα

Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα Δρ. Ιωάννης Χατζηκιάν, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΤΕΙ Αθηνών, Εισήγηση στην ημερίδα του Γραφείου Διαμεσολάβησης

Διαβάστε περισσότερα

3 Rd FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE

3 Rd FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE 3 Rd FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE η Palladian Conferences, σε συνεργασία με το FnB Daily, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Tρίτη 25

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1 1 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΕ ΕΣΠΑ Κατάρτιση ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 / Οργανωτική δομή ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Κοινωνικοί Εταίροι Εμπειρογνώμονες 2 Υφιστάμενη κατάσταση τομέα Ο δυναμικότερος κλάδος της οικονομίας γιατί:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΑΕΚ Αριθμός Διαγωνισμού: 08/2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Διεθνείς τάσεις και επιπτώσεις ανάπτυξης προγραμμάτων αθλητικού τουρισμού

Αθλητικός Τουρισμός. Διεθνείς τάσεις και επιπτώσεις ανάπτυξης προγραμμάτων αθλητικού τουρισμού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διεθνείς τάσεις και επιπτώσεις ανάπτυξης προγραμμάτων αθλητικού τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΠΑΑ 2007 2013. Τίτλος: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΠΑΑ 2007 2013. Τίτλος: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΠΑΑ 2007 2013 Τίτλος: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Title: ENHANCEMENT OF EUROPEAN RURAL DEVELOPMENT CAPABILITIES Acronym: ENERDECA ΕΘΝΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η συγκέντρωση της τουριστικής ζήτησης σε λίγους μήνες του έτους Μέτρηση Εποχικότητας Διανυκτερεύσεις Αφίξεις Δαπάνες Δείκτες Συγκέντρωσης Herfindahl - Hirschman

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Ιωάννης Βλαχάβας Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Τεχνολογίας. Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Καθηγητής Ιωάννης Βλαχάβας Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Τεχνολογίας. Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Καθηγητής Ιωάννης Βλαχάβας Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Τεχνολογίας Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Εκδήλωση Κτίριο & Ενέργεια Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 Διεθνές Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

H συμβολή του ΣΕΤΕ & της Marketing Greece στην ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα. Στρατηγική & άξονες δράσεις.

H συμβολή του ΣΕΤΕ & της Marketing Greece στην ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα. Στρατηγική & άξονες δράσεις. H συμβολή του ΣΕΤΕ & της Marketing Greece στην ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα. Στρατηγική & άξονες δράσεις. 1 Το MICE παρουσιάζει σχετικά μικρό βαθµό εποχικότητας % 2010 Ιαν 2 Φεβ Μαρ 5

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Οργανωτικής Πρωτοβουλίας

Ομάδα Οργανωτικής Πρωτοβουλίας Ομάδα Οργανωτικής Πρωτοβουλίας Θεόδωρος Βοντετσιάνος Πνευμονολόγος, Διευθυντής ehealth Unit Νοσοκομείου Σωτηρία, Συντονιστής Ελληνικού Δικτύου EIP on AHA Λευτέρης Θηραίος Γενικός Ιατρός, Γενικός Γραμματέας

Διαβάστε περισσότερα

CYPRUS INVEST WITH CONFIDENCE

CYPRUS INVEST WITH CONFIDENCE CYPRUS INVEST WITH CONFIDENCE Προσέλκυση Ξένων Επενδύσεων στην Κύπρο ως Μέσο Ανάπτυξης της Οικονομίας Παρουσίαση από: κ. Σωτήρη Σωτηρίου, Γενικό Διευθυντή CIPA Πανεπιστήμιο Κύπρου, 14 η Μαρτίου 2012 Άμεσες

Διαβάστε περισσότερα

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Tetris Built Environment Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Προφίλ Η TETRIS Built Environment είναι εταιρεία παροχής Συμβουλευτικών υπηρεσιών Τεχνική εταιρεία, και δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Η ERMIA Hotels & Resorts είναι εταιρία παροχής υπηρεσιών στον ξενοδοχειακό χώρο.

Η ERMIA Hotels & Resorts είναι εταιρία παροχής υπηρεσιών στον ξενοδοχειακό χώρο. Your key to success Η ERMIA Hotels & Resorts είναι εταιρία παροχής υπηρεσιών στον ξενοδοχειακό χώρο. Διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της επιχείρησής σας, επικεντρωνόμαστε στην αύξηση των πωλήσεών σας, στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ Λεμεσός, 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας:

Προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας: Βιοποικιλότητα και επιχειρηματικότητα σε περιοχές Natura 2000: Προχωρώντας μπροστά Προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας: Μια πρόκληση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ FRANCHISE (Τελευταία Ενημέρωση 16 Μαρτίου 2015) Πρόγραμμα Σπουδών. BSc Business Information Systems

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ FRANCHISE (Τελευταία Ενημέρωση 16 Μαρτίου 2015) Πρόγραμμα Σπουδών. BSc Business Information Systems Ιδιωτική Σχολή Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΕΕ Χώρα ΕΕ Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκό έτος έναρξης προσφοράς του προγράμματος Global Wolverhampton MA Management BSc Business Information Systems BA (Hons) Business

Διαβάστε περισσότερα

1. ΚΥΠΕ 2. ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS 3. SIGMALIVE 4. Από την πλευρά τους, CIPA δια του προέδρου του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και CIBA δια του προέδρου του και πρώην υπουργού Υγείας, Φρίξου Σαββίδη, έκαναν λόγο για

Διαβάστε περισσότερα

Εξαιρετική διάκριση φοιτητών της Λογοθεραπείας σε Διεθνές Συνέδριο Πειραματικής Γλωσσολογίας Φοιτήτρια του Προγράμματος Λογοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου παρουσίασε την έρευνά της στο διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Δεθ Διεθνές Φόρουμ Τουρισμού. ικανοποίησης συμμετεχόντων

2 ο Δεθ Διεθνές Φόρουμ Τουρισμού. ικανοποίησης συμμετεχόντων 2 ο Δεθ Διεθνές Φόρουμ Τουρισμού ού Αποτελέσματα έρευνας ικανοποίησης συμμετεχόντων Οι πληροφορίες παρουσιάστηκαν με κατανοητό τρόπο Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι οι πληροφορίες παρουσιάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. «ΔΙΟΙΚΗΣΗ της ΥΓΕΙΑΣ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. «ΔΙΟΙΚΗΣΗ της ΥΓΕΙΑΣ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ της ΥΓΕΙΑΣ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Μαστρογιάννη Μαρία Διπλωματική Εργασία υποβληθείσα

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού: Στρατηγικές Ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού: Στρατηγικές Ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού: Στρατηγικές Ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού Ονοματεπώνυμο: Φρίγγα Ελένη- Χριστίνα Σειρά: 12 Επιβλέπων Καθηγητής: Βασιλειάδης Χ. Επιβλέπων Υπεύθ. ΣΕΣΜΑ: Καλόμοιρος Α. Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

«Σχεδιασμός, Οργάνωση, Εκτέλεση, Ηγεσία, Επικοινωνία, και Αξιολόγηση Δράσεων που αναλαμβάνουν τα στελέχη»

«Σχεδιασμός, Οργάνωση, Εκτέλεση, Ηγεσία, Επικοινωνία, και Αξιολόγηση Δράσεων που αναλαμβάνουν τα στελέχη» 1 ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ «Σχεδιασμός, Οργάνωση, Εκτέλεση, Ηγεσία, Επικοινωνία, και Αξιολόγηση Δράσεων που αναλαμβάνουν τα στελέχη» Thanos Kriemadis, Ph.D., M.B.A. Professor

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ. Αθήνα,21 Οκτωβρίου Κυρίες και κύριοι,

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ. Αθήνα,21 Οκτωβρίου Κυρίες και κύριοι, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ Αθήνα,21 Οκτωβρίου 2014 Κυρίες και κύριοι, Είναι ευτυχής συγκυρία που το φετινό Συνέδριο διεξάγεται κοντά στην ολοκλήρωση μίας τουριστικής περιόδου που κατά γενική

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι των ευκαιριών ξεκινά!

Το ταξίδι των ευκαιριών ξεκινά! Το ταξίδι των ευκαιριών ξεκινά! Τι είναι η ΜΙΤΕ; Η MITE διοργανώνεται στην Αθήνα και επιδιώκει να επιτευχθεί η μεγαλύτερη συνάντηση ανθρώπων από την τουριστική βιομηχανία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Δρ. Ιωάννης Χατζηκιάν, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ,

Διαβάστε περισσότερα

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και φίλοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και φίλοι, Χαιρετισμός του Digital Champion of Cyprus, Δρ Στέλιου Χειμώνα, στην ημερίδα για την Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη Μαθησιακή Διαδικασία Ξενοδοχείο Crown Plaza, Λεμεσός, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Διαβάστε περισσότερα

«Grow Greek Tourism Online»: εκπαιδευτικό σεµινάριο ψηφιακού µάρκετινγκ της Google στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο φιλοξένησε το επιτυχηµένο σεµινάριο της πρωτοβουλίας Grow Greek Tourism

Διαβάστε περισσότερα

Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος: Στην υπηρεσία του «επιχειρείν» & των πολιτών. Γεώργιος Ζαλίδης Καθηγητής Α.Π.Θ. Επιστημονικός Υπεύθυνος ΔΚΠ

Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος: Στην υπηρεσία του «επιχειρείν» & των πολιτών. Γεώργιος Ζαλίδης Καθηγητής Α.Π.Θ. Επιστημονικός Υπεύθυνος ΔΚΠ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος: Στην υπηρεσία του «επιχειρείν»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Ιουνίου 2016

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Ιουνίου 2016 Σε συνεργασία με την Association of Corporate Counsel Europe (ACC Europe) Η PALLADIAN CONFERENCES σε συνεργασία με την Association of Corporate Counsel Europe (ACC Europe) και υπό την αιγίδα του Δικηγορικού

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλώ να μελετήσετε το σχέδιο πρότασης που σας επισυνάπτουμε, με την προοπτική της ένταξης του αντίστοιχου έργου στο ΕΠτΚΠ στην Περιφέρεια Κρήτης.

Παρακαλώ να μελετήσετε το σχέδιο πρότασης που σας επισυνάπτουμε, με την προοπτική της ένταξης του αντίστοιχου έργου στο ΕΠτΚΠ στην Περιφέρεια Κρήτης. Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Δευτέρα, 18 Μάρτη 2002 ΠΡΟΣ: ICAP AE, κα Κουφάκη, φαξ: 010 7220815 Αγαπητoί φίλοι, Παρακαλώ να μελετήσετε το σχέδιο πρότασης που σας επισυνάπτουμε, με την προοπτική

Διαβάστε περισσότερα

Το Βαρόμετρο της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα

Το Βαρόμετρο της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα Δ ε ί κ τ η ς Τ ά σ ε ω ν Α γ ο ρ ά ς Ε ρ γ α σ ί α ς 2013 Το Βαρόμετρο της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα Ζωή Κουρουνάκου Director Χ ο ρ η γ ο ί τ μ ή μ α Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας, ALBA 2013 ALBA

Διαβάστε περισσότερα

«Το ΕΣΥ σε μετάβαση: πού οδεύουμε;»

«Το ΕΣΥ σε μετάβαση: πού οδεύουμε;» 8 th Pharma & Health Conference «Το ΕΣΥ σε μετάβαση: πού οδεύουμε;» 6 Ιουλίου 2017 Athenaeum InterContinental Κρίσιμες εξελίξεις αναμένουμε το επόμενο διάστημα στο χώρο της υγείας με σημαντικές αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ο aσθενης στο προσκηνιο. 16 Φεβρουαρίου 2016. ν. j.v. a t h e n s p l a z a

ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ο aσθενης στο προσκηνιο. 16 Φεβρουαρίου 2016. ν. j.v. a t h e n s p l a z a ν. j.v. a t h e n s p l a z a Η PALLADIAN CONFERENCES διοργανώνει το 2ο Συνέδριο για τα Χρόνια Αναπνευστικα Νοσήματα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα ετήσιο θεσμό συνάντησης, διαλόγου, ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ EUCLID TSAKALOTOS MINISTER OF FINANCE, GREECE

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ EUCLID TSAKALOTOS MINISTER OF FINANCE, GREECE THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ EUCLID TSAKALOTOS MINISTER OF FINANCE, GREECE TO THE 21 st ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE UNRAVELLING GREECE UNTANGLING ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (www.gnto.gov.gr) v Ίδρυση: έτος 1950 v Αποστολή: οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του τουρισµού στην Ελλάδα v Δράσεις: τουριστική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S Ιnnοvation for Sustainable Tourism & Services in South Aegean Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο DG REGIO ΥΠ.ΟΙ.Ο Το Πρόγραµµα Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

www.palladianconferences.gr Τετάρτη 20 Μαΐου Ν. J.V. Athens Plaza

www.palladianconferences.gr Τετάρτη 20 Μαΐου Ν. J.V. Athens Plaza 20 Μαΐου Ν. J.V. 2015 2nd ATHENS HEALTH FORUM Η PALLADIAN CONFERENCES διοργανώνει το 2nd ATHENS HEALTH FORUM. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου 2015, στo ξενοδοχείο. Την επιμέλεια του συνεδρίου

Διαβάστε περισσότερα

Kalimera... ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΌ ΙΌΥΛΙΌΣ Ξενοδοχείο Atlantica Bay

Kalimera... ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΌ ΙΌΥΛΙΌΣ Ξενοδοχείο Atlantica Bay Ξενοδοχείο Atlantica Bay Το ξενοδοχείο Atlantica Bay είναι το νεότερο μέλος του προγράμματος Κυπριακό Πρόγευμα. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε επιτυχώς στο Atlantica Bay, καθώς η ενθουσιώδης διοίκηση και η αφοσιωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της Κοινής Δήλωσης των δύο υπουργών:

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της Κοινής Δήλωσης των δύο υπουργών: Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διμερής οικονομική συμφωνία για τις επενδύσεις, του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του Ομοσπονδιακού Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

2nd 100% HOTEL DESIGN AWARDS 2015

2nd 100% HOTEL DESIGN AWARDS 2015 2nd 100% HOTEL DESIGN AWARDS 2015 Ξεκινά η υποβολή έργων από Ελλάδα και Κύπρο, για τον σημαντικότερο Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής και Design Ξενοδοχειακών Μονάδων! Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Professional Tourism Education EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Ministry of Tourism-Υπουργείο Τουρισμού

Professional Tourism Education EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Ministry of Tourism-Υπουργείο Τουρισμού Professional Tourism Education EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ministry of Tourism-Υπουργείο Τουρισμού Need for Professional Tourism Education Η Ανάγκη για Επαγγελματική Τουριστική Εκπαίδευση Tourism:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον»

«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον» «Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον» ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ 21/05/2016 Η οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Το Επιχειρηματικό Κράτος», Mariana Mazzucato, μιλά για

Διαβάστε περισσότερα

GoGreen Green Business is Smart Business

GoGreen Green Business is Smart Business GoGreen Green Business is Smart Business Presentation Structure 1. Εισαγωγή στο Πρόγραμμα 2. Εταίροι - Χώρες 3. Περίληψη Προγράμματος 4. Στόχοι του Προγράμματος 5. Αποτελέσματα Προγράμματος 6. Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού (DMOs)

Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού (DMOs) Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού (DMOs) Τάσεις, Προκλήσεις & Επιτυχημένες Πρακτικές Μανόλης Ψαρρός Strategic Research, Planning & Implementation Support Digital Marketing Strategies Digital Marketing

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ 2012-2014 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ 2012-2014 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ 0-0 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Το παρόν ερωτηματολόγιο παρουσιάζεται σαν συμπλήρωμα του Επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Σίφνου για τα έτη 0 0, το

Διαβάστε περισσότερα

Ζωή ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ Οικονομολόγος (ΜΑ Econ)-Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ζωή ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ Οικονομολόγος (ΜΑ Econ)-Σύμβουλος Επιχειρήσεων Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΤΕΙ/Λ «Από την Επιχειρηματική Ιδέα στην Επιχειρηματική Ευκαιρία» 28 Νοεμβρίου 2012 Οικονομολόγος (ΜΑ Econ)-Σύμβουλος Επιχειρήσεων Η επιχειρηματικότητα δεν έχει

Διαβάστε περισσότερα

- ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣIA ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Κ.Α.

- ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣIA ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Κ.Α. - ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣIA ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Κ.Α. Εισαγωγή Η αλματώδης αύξηση το τελευταίο διάστημα των αιτήσεων για επιστημονικές εκδηλώσεις που επιχορηγούνται από τις φαρμακευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου, Γεν. Διευθυντής ΑΝΕΘ ΑΕ

Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου, Γεν. Διευθυντής ΑΝΕΘ ΑΕ Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου, Γεν. Διευθυντής ΑΝΕΘ ΑΕ Έδεσσα, 25-10-2014 I. Γενικές διαπιστώσεις από την εφαρμογή της προσέγγισης LEADER II. III. IV. Τοπική Ανάπτυξη με την Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Health Innovation Conference 11 Mαϊου 2017 Divani Caravel

Health Innovation Conference 11 Mαϊου 2017 Divani Caravel Health Innovation Conference 11 Mαϊου 2017 Divani Caravel Αλματώδης πρόοδος έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε όλους τους τομείς της ιατρικής περίθαλψης. Νέες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας,

Διαβάστε περισσότερα

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών»

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Οµιλία στο Πρώτο Συνέδριο Κυπριακών Βιβλιοθηκών «Ο Ρόλος της Βιβλιοθήκης στον 21ον Αιώνα» 2 Νοεµβρίου 2001 Με θέµα «Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Εισαγωγή Επιτρέψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

ΕΠΙ ΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24 105 64 Αθήνα Τηλ. 210-3312253, 210-3310022 Φαξ. 210-3312033 Email: itep@otenet.gr URL: http://www.itep.gr Αθήνα, 1 Ιουνίου 2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙ

Διαβάστε περισσότερα

Integrated Solutions ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Βασίλης Κάρταλης, COO SouthEast Real Estate S.A.

Integrated Solutions ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Βασίλης Κάρταλης, COO SouthEast Real Estate S.A. Integrated Solutions ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ: ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Βασίλης Κάρταλης, COO SouthEast Real Estate S.A. Οκτώβριος 2013 Ελληνικός τουρισμός: Στοιχεία και αριθμοί Οι αφίξεις εμφανίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Διημερίδα 23 & 24 Ιουνίου 2017 Θωμάς Ζιώγας MRICS, REV 23 Ιουνίου 2017 Πόσα cm 2 έχει ένα m 2 ; Είναι ένα m 2 το ίδιο παντού; Είναι ένα m 2 κτιρίου το ίδιο παντού

Διαβάστε περισσότερα

www.palladianconferences.gr Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 Αίγλη Ζαππείου

www.palladianconferences.gr Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 Αίγλη Ζαππείου Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή Η PALLADIAN COMMUNICATIONS SPECIALISTS διοργανώνει το ATHENS DIABETES FORUM - Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή, υπό την αιγίδα του Π.Ο.ΣΣ.Α.Σ.ΔΙΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE)

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) του QualityNet Foundation (QNF) στο Οικονομικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact - UNGC) Περίοδος Αναφοράς: 2010-2015 Χώρα Αναφοράς: Ελλάδα Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

www.palladianconferences.gr Τετάρτη 20 Μαΐου Ν. J.V. Athens Plaza

www.palladianconferences.gr Τετάρτη 20 Μαΐου Ν. J.V. Athens Plaza 20 Μαΐου Ν. J.V. 2015 2nd ATHENS HEALTH FORUM Η PALLADIAN CONFERENCES διοργανώνει το 2nd ATHENS HEALTH FORUM. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου 2015, στo ξενοδοχείο. Την επιμέλεια του συνεδρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Υπεύθυνη έρευνας: Αμάντα Σουκουλιά Σχεδίαση ερωτηματολογίου: Αμάντα Σουκουλιά, Θάνος Πανταζής ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Το παρόν ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ S P R I N G S C H O O L ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 3-8 Μαΐου 2015 Ξενοδοχείο Caravia Beach, Κως Οργάνωση: Μονάδα Ευρωπαϊκού Τουρισμού/ Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet (Πανεπιστήμιο Αθηνών) Υποστηρικτές:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2014-15 Η Δυναμική του Επιχειρηματικού Συστήματος στην Ελλάδα της Κρίσης Τα ευρήματα για την Γυναικεία και Νεανική Επιχειρηματικότητα και η τάση τους τα τελευταία χρόνια: Νίκος Βέττας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 29-30 Νοεμβρίου 2016 5o ΑΡΑΒΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ (5th Arab-Hellenic Economic Forum) 3 η Συνεδρία: Επενδυτικές Ευκαιρίες στα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Ο επιχειρηματικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς τομείς της τουριστικής αγοράς παγκοσμίως. Συνέργιες Αγορών Ο επιχειρηματικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς τομείς της τουριστικής

Διαβάστε περισσότερα