Προγράμματα Ενίσχυσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προγράμματα Ενίσχυσης"

Transcript

1 Προγράμματα Ενίσχυσης Μια ατομική δράση μπορεί να έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αποτελεσματικής δράσης χωρίς να παράγει το ενισχυτικό ερέθισμα. Η συντελεστική συμπεριφορά μπορεί να διαμορφωθεί και να διατηρηθεί ακόμη και όταν δεν ενισχύεται συνεχώς. Ακόμη και όταν μερικά δείγματα δράσης μιας συντελεστικής τάξης εμφανίζονται χωρίς να επακολουθεί η ενισχυτική συνέπεια. Η συχνότητα εμφάνισης δράσεων καθορίζεται μακροπρόθεσμα όχι μόνο από την ενίσχυση αλλά και από τη μη ενίσχυση δράσεων. Η μακροπρόθεσμη καθοριστική σχέση μεταξύ της συντελεστικής συμπεριφοράς και των στοιχείων του περιβάλλοντος της είναι αδιάκοπη ακόμη και αν η ενίσχυση των ατομικών δράσεων δεν είναι.

2 Οι σποραδικές ενισχυτικές συνέπειες δράσεων μπορεί να αρκούν για να διατηρήσουν κάποια συχνότητα εμφάνισης. Συνεχής ενίσχυση / Μερική ή ασυνεχής ενίσχυση. Άλλο ασυνεχής ενίσχυση και άλλο συμπτωματική. Στη συμπτωματική οι δράσεις ενισχύονται από ερεθίσματα που τυχαίνει να τις ακολουθούν παρότι δεν είναι προϊόντα τους. Στη μερική πραγματικά οι δράσεις παράγουν ενισχυτικά ερεθίσματα αλλά όχι κάθε φορά.

3 Συνεχής και Μερική ή Ασυνεχής Ενίσχυση Όταν ενισχύεται κάθε δράση που έχει τη μορφή δράσεων οι οποίες παράγουν ενίσχυση λέγεται πως οι δράσεις αυτής της συντελεστικής τάξης ενισχύονται συνεχώς. Συνεχής ενίσχυση: η ενίσχυση της κάθε δράσης μιας συντελεστικής τάξης. Όταν κάποιες δράσεις οι οποίες έχουν όλα τα στοιχεία της μορφής μιας συντελεστικής τάξης εκδηλώνονται χωρίς να παράγουν το ενισχυτικό ερέθισμα ενώ ενισχύονται άλλες δράσεις με τα ίδια στοιχεία της μορφής λέγεται ότι οι δράσεις αυτής της συντελεστικής τάξης ενισχύονται μερικώς ή ασυνεχώς. Μερική ή ασυνεχής ενίσχυση: Η ενίσχυση μερικών δράσεων μιας συντελεστικής τάξης, τη στιγμή που άλλες δράσεις παρότι η μορφή τους ικανοποιεί το κριτήριο ενίσχυσης δεν ενισχύονται.

4

5 Η συνεχής και η ασυνεχής ενίσχυση είναι δυο είδη προγραμμάτων ενίσχυσης. Το πρόγραμμα ενίσχυσης είναι ένας κανόνας που αναπαριστά τις συνθήκες υπό τις οποίες τα μέλη μιας συντελεστικής τάξης δράσεων είναι και δεν είναι αποτελεσματικά για κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι μια περιγραφή της σχέσης συνάρτησης μεταξύ δράσεων και συνεπειών. Η μερική ενίσχυση είναι ανάμεσα στην εξάλειψη και τη συνεχή. Η συχνότητα εμφάνισης δράσεων μιας συντελεστικής τάξης αυξάνεται όσο αυξάνεται η συχνότητα που ενισχύονται (όταν άλλοι παράγοντες δεν αλλάζουν).

6 Προγράμματα Αναλογίας Προγράμματα ενίσχυσης με βάση την ποσότητα. Η παραγωγή ενίσχυσης εξαρτάται από την επανάληψη αποτελεσματικών δράσεων. Πουλάμε αγαθά με τηλεφωνικές υπηρεσίες (προγράμματα αναλογίας). Στην εκπαίδευση ενισχύεται ο μαθητής μετά από ένα συγκεκριμένο ποσό εργασίας. Η κατ αποκοπήν εργασία. Τα παράπονα των παιδιών μπορεί να ενισχύονται με προγράμματα αναλογίας. Μακροπρόθεσμα όσο πιο γρήγορα η μια προσπάθεια ακολουθεί την άλλη τόσο πιο σύντομα μια από αυτές τις επαναλαμβανόμενες δράσεις θα παράγει την ενίσχυση. Εάν η αναλογία δράσεων-ενίσχυσης είναι στην αρχή μικρή και αυξηθεί βαθμιαία η εμφάνιση δράσεων μπορεί να διατηρηθεί και με πολύ λίγα ενισχυτικά ερεθίσματα.

7

8 Προγράμματα Χρονικού Διαστήματος Προγράμματα ενίσχυσης με χρονική βάση. (Ενισχύεται μία μόνο δράση μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος). Οι δράσεις που εκδηλώνονται πριν τη λήξη δεν συμβάλουν στην παραγωγή του ενισχυτικού ερεθίσματος. Βράσιμο νερού. Μια δράση κοιτάγματος αρκεί. Περιμένουμε το τραμ (χρονικού διαστήματος). Ωτοστόπ (αναλογίας). Να θυμόμαστε ότι το πρόγραμμα απαιτεί μια δράση μετά από το χρονικό διάστημα και όχι μόνο το πέρασμα του χρόνου.

9

10 Αμετάβλητα Μεταβλητά Προγράμματα Αμετάβλητα προγράμματα. Όταν απαιτείται το ίδιο ποσό δράσεων αμετάβλητη αναλογία. Όταν απαιτείται το ίδιο χρονικό διάστημα αμετάβλητο χρονικό διάστημα. Μεταβλητά προγράμματα κατά μέσο όρο. ΜΑ (μεταβλητής αναλογίας) : το ποσό των εκδηλωμένων δράσεων μιας συντελεστικής τάξης μεταβάλλεται από τον ένα ενισχυτή στον άλλο (επιμονή και εμμονή). ΜΧΔ (μεταβλητού χρονικού διαστήματος) : η ενίσχυση βασίζεται στην εκδήλωση μιας μόνο δράσης της συντελεστικής τάξης μετά την πάροδο ενός μεταβλητού χρονικού διαστήματος (υπομονή και αναμονή).

11

12

13

14

15 Οι χαρακτηριστικές επιδράσεις των βασικών προγραμμάτων ενίσχυσης Ως ανεξάρτητες μεταβλητές τα προγράμματα ενίσχυσης καθορίζουν τη συχνότητα των δράσεων σε χρονικά εκτεταμένα υποδείγματα. Ωστόσο τα υποδείγματα συμπεριφοράς που τυπικά παρατηρούνται με την εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων ενίσχυσης είναι πολύπλοκα, περιλαμβάνουν συντελεστικές διακρίσεις και αλλάζουν ανάλογα με τις παρωθητικές διαδικασίες και τα παράλληλα προγράμματα ενίσχυσης.

16 ΑΑ ΑΑ: προσπάθεια - παύση (η παύση είναι απότομη μετά την ενίσχυση). Παύση κατόπιν ενίσχυσης. Όσο μεγαλύτερη είναι η ΑΑ τόσο μεγαλύτερη η παύση. Όταν όμως αρχίσει η εκδήλωση δράσεων η συχνότητα δεν αλλάζει ή είναι ελάχιστα μικρότερη. Ειδικά αν η αναλογία εκδηλωμένων δράσεων ενισχυμένων δράσεων αυξάνεται βαθμιαία. Κόπωση αναλογίας (αφού όσο περισσότερες δράσεις εκδηλώνονται χωρίς ενίσχυση, τόσο το πρόγραμμα ΑΑ πλησιάζει στην απόλυτη έλλειψη ενίσχυσης στην αρχή). Κατάθλιψη (παντού μεγάλες αναλογίες). Στο σπίτι στη δουλειά. Όταν αυξάνεται απότομα η αναλογία μεγάλη παύση (κατάθλιψη). Φοιτητής που έλεγε πεινάω και ερχόταν το φαγητό και τώρα για να ενισχυθεί πρέπει να μαγειρέψει.

17 ΜΑ ΜΑ: Η συχνότητα εμφάνισης δράσεων μεγάλη και η παύση ανεπαίσθητη. (Λόττο, φρουτάκια, ποδόσφαιρο παρακολούθηση αθλημάτων, κυνήγι απόλαυσης, λαγών, έρωτα, κοχυλιών). Στα ΜΑ η κύρια επίδραση της αύξησης της αναλογίας «εκδηλωμένων ενισχυμένων δράσεων» είναι η μείωση της συχνότητας εμφάνισης δράσεων (δηλαδή της κλίσης της συσσωρευτικής αναφοράς) ενώ η διάρκεια των σχετικά μικρών παύσεων κατόπιν ενίσχυσης συνήθως δεν μεγαλώνει ιδιαίτερα. Όταν ενδιαφερόμαστε για το ποσό των δράσεων όμως λόγω του ότι έχουμε ιδιαίτερες παύσεις κατόπιν ενίσχυσης τα ΜΑ προγράμματα προτιμούνται από τα αντίστοιχα ΑΑ αφού μακροπρόθεσμα διατηρούν περισσότερες δράσεις ανά ενισχυτικό ερέθισμα. Διασκέδαση ΜΑ. Δουλειά ΑΑ. Η αγγαρεία ΑΑ. Το πάθος ΜΑ.

18 ΑΧΔ ΑΧΔ: Παύση σαν το ΑΑ. Όμως δεν υπάρχει απότομη αλλαγή από το Ο στο έντονο. Προοδευτικά αυξανόμενη συχνότητα δράσεων. Το τραμ. Κοιτάζουμε πιο συχνά στο τέλος του χρόνου. Δράσεις δεν εμφανίζονται πριν περάσει το 1/3 του σχετικού διαστήματος (εξετάσεις τριμήνου). Με την αύξηση του ΑΧΔ αυξάνεται η διάρκεια της παύσης κατόπιν ενίσχυσης, η προοδευτική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης δράσεων είναι πιο βαθμιαία και η τελική συχνότητα εμφάνισης δράσεων είναι χαμηλότερη (μπορεί όμως η ενισχυτική αποτελεσματικότητα να επηρεάσει το αποτέλεσμα). Αν πεινάμε κοιτάμε πιο συχνά το νερό που βράζει.

19 ΜΧΔ ΜΧΔ: μέτρια συχνότητα και σταθερή με λίγη ή καθόλου παύση. Κατειλημμένη γραμμή τηλεφώνου (δεν μπορούμε να μειώσουμε το διάστημα με πολλές δράσεις). Τα προγράμματα ΜΧΔ διατηρούν χαμηλότερες (εξίσου σταθερές) με τα ΜΑ συχνότητες εκδήλωσης δράσεων. Η αύξηση του μέσου όρου διαστήματος (το οποίο πρέπει να περάσει προκειμένου η μια μόνο δράση να επιφέρει το ενισχυτικό ερέθισμα) μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης δράσεων αλλά η συχνότητα αυτή παραμένει σταθερή καθ όλο το διάστημα μεταξύ παρουσιάσεων του ενισχυτικού ερεθίσματος. Στη συνήθεια τα παιχνίδια που είναι ΜΑ μπορεί να γίνουν σαν ΑΑ (αγγαρεία) Αν κάποιος τερματίζει συνεχώς την πίστα για παράδειγμα.

20 Όταν βλέπουμε το πρόγραμμα ενίσχυσης να κοιτάμε και την ενισχυτική αποτελεσματικότητα. Όσο μεγαλύτερο το έργο τόσο μεγαλύτερη η παύση (διάβασμα κεφαλαίων). Εκεί τα ΕD που παράγουν ενίσχυση βοηθούν. Σε μια συντελεστική αλυσίδα ΑΑ η κάθε δράση παράγει όλο και πιο δυνατά εξαρτημένα ενισχυτικά ερεθίσματα.

21 Οι διάρκειες των παύσεων καθορίζονται από τα προγράμματα που μόλις ξεκινούν και όχι από αυτά που μόλις έχουν τελειώσει. Τα ενισχυτικά ερεθίσματα μιας συντελεστικής αλυσίδας είναι τα κιναισθητικά και άλλα ερεθίσματα που παράγονται αυτόματα κατά την εκδήλωση των δράσεων της συντελεστικής τάξης. Αυτά τα ερεθίσματα αποκτούν ενισχυτική αποτελεσματικότητα γίνονται εξαρτημένα ενισχυτικά ερεθίσματα- επειδή αποτελούν το μοναδικό πλαίσιο στο οποίο ενισχύεται η επόμενη δράση της αλυσίδας. Στα προγράμματα ενίσχυσης ΑΑ τα πρώτα διακριτικά και ενισχυτικά ερεθίσματα στην αρχή της αλυσίδας είναι αδύναμα. Αυτό διαφέρει στα προγράμματα ΜΑ επειδή δεν υπάρχουν ξεκάθαρα διακριτικά ερεθίσματα αφού μερικές φορές η ενίσχυση μπορεί να παραχθεί και με την πρώτη δράση μετά την προηγούμενη ενίσχυση. Έτσι στα ΜΑ έχουμε ανεπαίσθητες παύσεις κατόπιν ενίσχυσης. Στο ΑΧΔ η συνθήκη κατόπιν ενίσχυσης δεν είναι απλώς το πιο αδύναμο διακριτικό ερέθισμα Ε D μιας συντελεστικής αλυσίδας που οδηγεί στην παραγωγή ενός ΕΑΕ λειτουργεί και ως διακριτικό ερέθισμα ΕΔ (αναστέλει την εκδήλωση δράσης). Τα γράμματα είναι ΑΧΔ. Ενώ το mail είναι ΜΧΔ. Στα παιδιά με ελλειματική προσοχή οι παύσεις ΑΧΔ δεν υπάρχουν διότι δεν μπορούν να διακρίνουν ΕD και ΕΔ.

22 Γιατί τα αμετάβλητα έχουν παύσεις το είδαμε. Να δούμε γιατί τα προγράμματα αναλογίας διατηρούν μεγαλύτερες συχνότητες (ΑΑ και ΜΑ) από τα ΑΧΔ και ΜΧΔ. Στα ΧΔ παρουσιάζεται συμπτωματική ενίσχυση όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα. Η παύση είναι δράση. Μια δράση που ακολουθεί μια παύση έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παράγει ενίσχυση από ότι μια που ακολουθεί την ενίσχυση (στο τηλέφωνο που είναι απασχολημένο). Η παύση δεν παρήγαγε αποτέλεσμα αλλά ενισχύθηκε. Οπότε το δράση παύση δράση παύση ενισχύεται και έχουμε μικρότερη συχνότητα.

23 Καλύτερα να πληρώνεις με το κομμάτι παρά με το μήνα. Μπορούμε να ενισχύουμε όμως συγκεκριμένες περιόδους μεταξύ δράσεων.

24

25

26

27

28

29

30 Προγράμματα διαφορικής ενίσχυσης συγκεκριμένων συχνοτήτων δράσεων. ΔΕΧ και ΔΕΥ ΔΕΧ (διαφορική ενίσχυση χαμηλών συχνοτήτων) μεγαλύτερο από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (όταν μιλάμε με κάποιον ξένο), (στο κινητό το sms). Συμπτωματική ενίσχυση συχνή διότι το άτομο μπορεί να κάνει κάτι άλλο όσο περιμένει. Στην τεχνητή αναπνοή μετράμε 1, 2, 3, 4. Μπορούμε να λέμε περι περι μένω. ΔΕΥ (υψηλών συχνοτήτων) μικρότερο από κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι ένα ΑΑ ή ΜΑ με προθεσμία. Στο τρέξιμο. Πόσοι δρασκελισμοί σε πόσο χρονικό διάστημα.

31 ΔΕΕ και ΔΕΑ ΔΕΕ (διαφορική ενίσχυση ενδιάμεσων συχνοτήτων) (παλαμάκια στα παιδιά). ΔΕΑ (διαφορική ενίσχυση άλλων δράσεων).το ενισχυτικό ερέθισμα εμφανίζεται όταν μια συγκεκριμένη μορφή δράσης δεν εμφανίζεται για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (ενισχύουμε οτιδήποτε εκτός από τις μη επιθυμητές). Η χρονική περίοδος μπορεί να είναι σταθερή ΔΕΑ ΑΧΔ ή μεταβλητή ΔΕΑ ΜΧΔ.

32 Ασυμβίβαστες δράσεις. Όταν κάνουμε εξάλειψη να χρησιμοποιούμε ΔΕΑ για να μην έχουμε έκρηξη (ενισχύει ασυμβίβαστες συμπεριφορές και διατηρείται περισσότερο). Στην κλινική ψυχολογία οι άλλες δράσεις μπορεί να έχουν κοινωνική ενίσχυση.

33

34

35

36

37 Τα προγράμματα ΔΕΑ στην κλινική ψυχολογία και την καθημερινή ζωή Η προσοχή των άλλων λειτουργεί συχνά ως εξαρτημένα ενισχυτικό ερέθισμα γενικής αποτελεσματικότητας. Στην οικογένεια, στο χώρο της εργασίας, στην τάξη δίνουμε προσοχή μόνο όταν οι άλλοι παραπονιούνται, είναι άτακτοι, επιτίθενται, αποτυγχάνουν ή κάνουν παραβάσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τη συχνότητα εμφάνισης οποιασδήποτε ανεπιθύμητης δράσης είναι να ενισχύουμε διαφορικά τις δράσεις που είναι ασυμβίβαστες με αυτήν.

38 Απλά πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στη συμπεριφορά των άλλων. Πχ. Αν θέλουμε να μας λένε λιγότερα ψέματα απλά ενισχύουμε μόνο όταν μας λένε την αλήθεια. Πρέπει όμως να ενισχύουμε και τις αλήθειες που δεν μας αρέσουν. Αποτελεσματικός τρόπος χωρίς τιμωρία να μειώσουμε τη συχνότητα μιας μορφής δράσης. 1) δεν την ενισχύουμε 2) ενισχύουμε όλες τις μορφές δράσης των οποίων η εκδήλωση είναι ασυμβίβαστη με αυτήν.

39 Ένα μειονέκτημα των ΔΕΑ είναι ότι βασίζονται στη συμπτωματική ενίσχυση. Στο σχολείο, για παράδειγμα μπορεί να εφαρμόσουμε μαζί με την εξάλειψη της προσοχής επιθετικών δράσεων ένα ΑΔΧ για την ενασχόληση με το εκπαιδευτικό υλικό. Άρα μετά τη λήξη ενός μεταβλητού διαστήματος ενισχύουμε αν ασχολείται το άτομο με το εκπαιδευτικό υλικό (το κριτήριο ενίσχυσης του προγράμματος ΑΧΔ) υπό τον όρο ότι κατά το ίδιο διάστημα δεν εκδηλώθηκε καμία επιθετική δράση (το κριτήριο ενίσχυσης του προγράμματος ΔΕΑ).

40 ΜΡ και ΑΡ Πρόγραμμα ενίσχυσης μεταβλητού και αμετάβλητου ρολογιού (ΜΡ και ΑΡ): η παροχή των ΕΕ ανεξάρτητα από την συμπεριφορά. Βασίζεται αποκλειστικά στο πέρασμα του χρόνου. ΑΡ: Ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του υποκειμένου το ενισχυτικό ερέθισμα παρουσιάζεται με τη λήξη ενός αμετάβλητου χρονικού διαστήματος. ΜΡ: Ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του υποκειμένου το ενισχυτικό ερέθισμα παρουσιάζεται με τη λήξη ενός μεταβλητού χρονικού διαστήματος.

41

42 Για παράδειγμα, στις επιθετικές μορφές δράσης στο σχολείο. Υποτίθεται ότι εάν οι επιθετικές δράσεις συμβαίνουν συχνά άλλες συμβαίνουν πιο συχνά. Επειδή οι επιθετικές δράσεις ούτε παράγουν πλέον την προσοχή του δασκάλου αλλά ούτε και ενισχύονται (συχνά) συμπτωματικά, η μείωση της συχνότητας ενίσχυσης ή εξάλειψης της ενίσχυσης επιθετικών δράσεων θα μειώσει τελικά τη συχνότητα εμφάνισής τους. Ένα πρόγραμμα ρολογιού «παίζει με τις πιθανότητες» της συμπτωματικής ενίσχυσης επιθυμητών/ανεπιθύμητων μορφών δράσης. Το παιδί που βλέπει τηλεόραση ενισχύεται επειδή όταν έρθει ο πατέρας συνήθως βλέπει. Ο ομιλητής κοιτάζει τους ακροατές.

43 Η αρχική επίδραση της ενίσχυσης είναι η επαγωγή καινούργιων μορφών δράσεων. Με το πέρασμα του χρόνου η συμπεριφορά γίνεται όλο και πιο προβλέψιμη και στερεότυπη. Η εξάλειψη της ενίσχυσης αυξάνει τη μεταβλητότητα της συντελεστικής συμπεριφοράς. Επομένως η αρχική ενίσχυση μιας μορφής δράσης αυξάνει τη μεταβλητότητα (για να δει τι έγινε) μετά τη μειώνει και στην εξάλειψη την αυξάνει.

44 Η ασυνεχής ενίσχυση είναι ανάμεσα στην συνεχή ενίσχυση και την εξάλειψη. Άρα έχει κάποια μεταβλητότητα. Όταν θέλουμε στερεοτυπία συνεχής ενίσχυση (ποίημα). Όταν θέλουμε μεταβλητότητα ασυνεχής (γράφω ποίημα). Όταν αποκτήσει κάποιος δόξα και πλούτη η συνεχής ενίσχυση «χαλάει» τη μεταβλητότητα και τη δημιουργικότητα. Όταν αυξάνουμε τη μεταβλητότητα μειώνουμε την πιθανότητα εκδήλωσης των ίδιων μορφών δράσεων.

45 ΔΕΜ Τη στιγμή που μας κάνει να συμπεριφερόμαστε πιο πρωτότυπα το φτωχό πρόγραμμα ενίσχυσης μειώνει τις πιθανότητες να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Μπορούμε όμως να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα διαφορικής ενίσχυσης της μεταβλητότητας των δράσεων. ΔΕΜ (κάνουμε την ίδια τη μεταβλητότητα στη μορφή των δράσεων το κριτήριο για ενίσχυση). ΔΕΜ 5 (όταν διαφέρει από τις 5 προηγούμενες ενισχυμένες μορφές δράσης).

46

47 Όμως οι προηγούμενα ενισχυμένες πράξεις δεν ενισχύονται. Δημιουργούν τα ΔΕΜ συντελεστικές διακρίσεις ερεθισμάτων των οποίων τα ΕD παράγονται αυτόματα κατά την εκδήλωση των δράσεων. Τα πλαίσια στα οποία ενισχύονται ΕD και δεν ενισχύονται ΕΔ συγκεκριμένες μορφές δράσεων παράγονται αυτόματα από τη συμπεριφορά του ατόμου. Τα ερεθίσματα που παράγονται αυτόματα κατά την εκδήλωση δράσεων λειτουργούν ως διακριτικά ερεθίσματα ΕD και ΕΔ.

48 Στην αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι ΔΕΜ. Στον ΡΙΝ όμως για το mail πρέπει να επαναλάβει το άτομο την ίδια μορφή δράσης. Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από χαμηλή συντελεστική μεταβλητότητα. Το άτομο που γκρινιάζει πρέπει πρώτα να κάνει τη λεκτική του συμπεριφορά πιο μεταβλητή. ΔΕΜ εφαρμόζεται και στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η επίδραση οποιουδήποτε προγράμματος ενίσχυσης εξαρτάται εν μέρει από το προηγούμενο ιστορικό ενίσχυσης της συμπεριφοράς του εκάστοτε ατόμου.

49 Ιστορικό ενίσχυσης. Άλλα προγράμματα που ισχύουν ταυτόχρονα, εναλλακτικά ή σε συνδυασμό. Στη βιομηχανία λανσάρουμε ένα προϊόν με χαμηλή τιμή και αυξάνουμε σταδιακά (δεν θα το αγόραζαν χωρίς το προηγούμενο ΑΑ). Ένα πρόγραμμα θα ισχύει για καιρό έστω και αν αλλάξει το πρόγραμμα ενίσχυσης. Έτσι προσέχουμε 1) Ιστορικό ενίσχυσης. 2) Άλλα προγράμματα που ισχύουν ταυτόχρονα, εναλλακτικά ή σε συνδυασμό με τα δικά μας.

50 Το διάβασμα δεν έχει σχέση μόνο με την ενισχυτική αποτελεσματική του αλλά και από το αν έχει ταινία. Σύνθετα: 1) Αλυσίδας 2) Πολλαπλά 3) Ταυτόχρονα 4) Συνδυασμένα Αλυσίδα όταν πας στο γραφείο: βήματα ΑΑ 130 πόρτα ΑΑ1 -βήματα ΑΑ 12 -πίεση ασανσέρ ΑΑ1 -κοιτάζω πόρτα ΜΧΔ.

51 Προγράμματα Αλυσίδας Το κάθε ΕD ενός σύνθετου προγράμματος αλυσίδας προξενεί την εκδήλωση δράσεων ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης που ισχύει κατά την παρουσία του. Η παραγωγή ενός επιμέρους προγράμματος και το σχετικό του διακριτικό/εξαρτημένα ενισχυτικό ερέθισμα εξαρτάται από την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος. Δεν μπορώ να ανοίξω την πόρτα του γραφείου αν δεν πάω πρώτα από το σπίτι στο γραφείο.

52

53 ΠΟΛ. Πολλαπλά Προγράμματα ΠΟΛ (πολλαπλά προγράμματα ενίσχυσης). Τα επιμέρους προγράμματα ισχύουν ξεχωριστά στη σειρά, το καθένα κατά την παρουσία του δικού του διακριτικού ερεθίσματος ΕD. Μια συγκεκριμένη μορφή δράσης ενισχύεται σύμφωνα με ένα πρόγραμμα ενίσχυσης σε ένα περιβαλλοντικό πλαίσιο και σύμφωνα με άλλο πρόγραμμα ενίσχυσης όταν αλλάζει το περιβαλλοντικό πλαίσιο. Όταν μιλάει ένα αγόρι για το ποδόσφαιρο στους φίλους του ή στην αδερφή του που δεν παρακολουθεί ποδόσφαιρο.

54

55 Αντίθεση προγραμμάτων Η αντίληψη εξαρτάται από το πλαίσιο (επίδραση αντιληπτικής αντίθεσης). Η αντίληψη ενός αντικειμένου αλλάζει ανάλογα με το πλαίσιο εμφάνισής του. Μπορεί να φαίνεται πιο πλούσιο ένα πρόγραμμα ενίσχυσης σε σχέση με ένα άλλο (διδασκαλία τηλεόραση). Όταν ενισχύονται λίγο τα παράπονα στο σχολείο εντείνονται στο σπίτι (θετική αντίθεση) αν όχι και επιθυμητή. Για αυτό να διατηρούμε τις παλιές συμπεριφορές όταν δημιουργούνται νέες διακρίσεις. Μπορεί όμως να επιβραδύνει τη διαμόρφωση καινούργιων διακρίσεων (αρνητική αντίθεση).

56 Θετική αντίθεση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο μια μείωση στη συχνότητα ενίσχυσης σε ένα επιμέρους πρόγραμμα ενός πολλαπλού προγράμματος ενίσχυσης αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης δράσεων στο άλλο επιμέρους πρόγραμμα. Αρνητική αντίθεση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο μια αύξηση στη συχνότητα ενίσχυσης σε ένα επιμέρους πρόγραμμα ενός πολλαπλού προγράμματος ενίσχυσης μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης δράσεων στο άλλο επιμέρους πρόγραμμα. Η επίδραση της αντίθεσης προγραμμάτων παρατηρείται ακόμη και αν ενισχύονται διαφορετικές μορφές δράσης με διαφορετικά ερεθίσματα στα δυο επιμέρους προγράμματα. Είναι συνήθως προσωρινή. Εάν οι συνθήκες παραμείνουν σταθερές η συχνότητα εμφάνισης δράσεων θα επανέλθει προοδευτικά στο αρχικό της επίπεδο. Πολύπλοκο φαινόμενο που αποτελείται από πολλαπλές συντελεστικές διακρίσεις, προκαλούμενη συμπεριφορά και παρωθητικές διαδικασίες. Οι άνθρωποι που δεν έχουν φίλους και χόμπι δουλεύουν πιο πολύ. Σε άλλα προγράμματα έχουν φτωχή ενίσχυση. Όταν ερωτευόμαστε άλλα προγράμματα φαίνονται φτωχά. Γνώση τι γίνεται σε άλλους χώρους ή περιβάλλοντα.

57 ΤΑΥΤ. Ταυτόχρονα προγράμματα Τα ΕD παρουσιάζονται ταυτόχρονα και κάθε πρόγραμμα θέλει τις δικές του δράσεις. Το υποκείμενο έρχεται να επιλέξει μεταξύ προγραμμάτων. Να συμπληρώσω έντυπο ή να κάνω τηλεφώνημα; Το έντυπο (ΑΑ) το τηλεφώνημα ΜΧΔ (αν είναι κατειλημμένο).

58

59 Ο νόμος του ταιριάσματος Η σχετική συχνότητα εμφάνισης των δύο μορφών δράσεων ταιριάζει με τη σχετική συχνότητα ενίσχυσης των δύο δράσεων (νόμος του ταιριάσματος). Συχνότητα ΕΕ πορτοκαλί Συχνότητα ΕΕ πορτοκαλί + Συχνότητα ΕΕ λευκό Συχνότητα Δ πορτοκαλί Συχνότητα Δ πορτοκαλί + Συχνότητα Δ λευκό

60 Η σχετική συχνότητα δράσεων ταιριάζει πάντα με τη σχετική συχνότητα ενίσχυσης στα δύο. Άρα η δράση εξαρτάται και από άλλα προγράμματα ενίσχυσης. Στο γήπεδο: Συχνότητα Ε τρίποντα 1,5 Ε Συχνότητα ΕΕ τρίποντα Συχνότητα ΕΕ δίποντα 0,43 1,5 +

61

62 Διάβασμα / τηλεθέαση (λιγότερα αλλά ισχυρότερα). Όταν μειώθηκε η γραμμή για τρίποντο αυξήθηκαν τα τρίποντα. Στη δίαιτα να μη βρίσκουμε έτοιμο μιλφέιγ αλλά έτοιμα λαχανικά. Αν θέλουμε να αλλάξουμε δράσεις να αλλάξουμε τη σχετική συχνότητα ενίσχυσής τους.

63 Τα φαστ φουντ είναι πιο γρήγορα από το σπιτικό φαγητό. Βιβλίο τηλεόραση (επίτηδες στην τηλεόραση είναι εύκολα τα προγράμματα). Μακροπρόθεσμα η σχετική συχνότητα των επιλογών μας τείνει να ταιριάζει με τη σχετική συχνότητα ενίσχυσης αυτών των εναλλακτικών επιλογών.

64 ΣΥΝ. Συνδυασμένα προγράμματα ενίσχυσης Πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις και των δύο προγραμμάτων για να παραχθεί το κοινό τους ενισχυτικό ερέθισμα. Τα δύο κριτήρια για την ενίσχυση δεν είναι απαραίτητο να ικανοποιηθούν με μια συγκεκριμένη σειρά (όπως στην αλυσίδα) και η ευκαιρία να ικανοποιηθεί το ένα κριτήριο δεν εξαρτάται από την ικανοποίηση του άλλου.

65

66 Προγράμματα ενίσχυσης και εξάλειψη Η συχνή ενίσχυση αυξάνει την επιμονή. Προγράμματα που ενισχύουν δράσεις πιο συχνά ή με μικρότερη αναλογία δράσεων ενισχύσεων παράγουν συχνότητες δράσεων που μειώνονται πιο αργά μετά την εξάλειψη. Σε γενικές γραμμές η ενίσχυση προσφέρει αντίσταση στην εξάλειψή της. Το παιδί που επιμένει δεν πιστεύει ότι θα πετύχει αλλά έχει ήδη πετύχει. Και το αντίθετο. Δεν χρειάζεται προσδοκία επιτυχίας αλλά η ίδια η επιτυχία. Εγγύτατες προσεγγίσεις προς την επιτυχία.

67 ΑΑ. Αρχικά συνέχεια υποδείγματος «προσπάθειαςπαύσης». Στη συνέχεια όλο και μεγαλύτερες παύσεις.

68 ΜΑ. Σταθερή μείωση της συχνότητας εμφάνισης δράσεων.

69 ΜΧΔ. Σταθερή αλλά σχετικά σύντομη μείωση της συχνότητας εμφάνισης δράσεων.

70 ΑΧΔ. Σταδιακά πιο «ρηχά» «κύματα». Η διάρκεια παύσεων μεγαλώνει βαθμιαία και στα «κύματα» εκδηλώνονται όλο και λιγότερες δράσεις.

71 Εξαίρεση η εξάλειψη μετά τη συνεχή ενίσχυση (ΑΑ1). Η συχνότητα εμφάνισης δράσεων μειώνεται πιο γρήγορα όταν η εξάλειψη έπεται της συνεχούς ενίσχυσης (ΑΑ1). Λόγω γενίκευσης. Όταν δεν είναι ΑΑ1 τότε η μη ενίσχυση είναι πιο οικεία. Να ενισχύουμε δράσεις μετά από αποτυχία. Η ενίσχυση δεν πρέπει να συμβαίνει τόσο συχνά ώστε να αποκλείει το βίωμα της αποτυχίας.

72 Οι κακομαθημένοι εγκαταλείπουν τις προσπάθειες (αυτοί που δεν έχουν κοπιάσει). Στα μεταβλητά προγράμματα το πρόγραμμα ενίσχυσης «μοιάζει» με το εξάλειψης. Στην εξάλειψη της ενίσχυσης αυξάνεται η μεταβλητότητα των δράσεων (επαγωγή δράσεων λόγω της εξάλειψης της ενίσχυσης). Το ΔΕΜ είναι το πιο ανθεκτικό στην εξάλειψη. Διότι ούτως ή άλλως η μεταβλητότητα ενισχύεται.

73 Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι επίμονοι. Γι αυτούς η μεταβλητότητα που είναι το φυσικό προϊόν της «αποτυχίας» ή της μη ενίσχυσης έχει γίνει καλό σημάδι δηλαδή ένα διακριτικό ερέθισμα ΕD για την παραγωγή ενισχυτικών ερεθισμάτων. Δεν απογοητεύονται με την αποτυχία επειδή γι αυτούς η αποτυχία και η αύξηση της μεταβλητότητας στη μορφή δράσης που επάγεται με την εξάλειψη της ενίσχυσης έχουν γίνει αφετηρία προς την ενίσχυση. Προγράμματα ενίσχυσης εξαρτώνται 1) από το προηγούμενο ιστορικό 2) από άλλα προγράμματα

74

75

Τα κίνητρα. Η ενισχυτική δύναμη.

Τα κίνητρα. Η ενισχυτική δύναμη. Τα κίνητρα. Η ενισχυτική δύναμη. Ενισχυτική δύναμη είναι η δύναμη των διάφορων συνεπειών να ενισχύουν τις δράσεις που τα παράγουν. Τα ερεθίσματα αποκτούν ενισχυτική δύναμη «καλλιεργούμε ενδιαφέροντα».

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες Μάθησης: Πρακτικές εφαρμογές στην εκπαίδευση και ανάπτυξη εργαζομένων. Τι είναι μάθηση;

Θεωρίες Μάθησης: Πρακτικές εφαρμογές στην εκπαίδευση και ανάπτυξη εργαζομένων. Τι είναι μάθηση; Θεωρίες Μάθησης: Πρακτικές εφαρμογές στην εκπαίδευση και ανάπτυξη εργαζομένων Ιωάννης Νικολάου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τι είναι μάθηση; Η μάθηση ορίζεται ως μια σχετικά μόνιμη αλλαγή της συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑΣ ΟΠΤΙΚΟ-ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 14/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thessalikipress.gr Θεοδώρα Τζανή http://www.thessalikipress.gr/eidiseis/biblio/e-stigmoula-einai-dunate-ste-thessalikepress.html MEAT INFO ''Η στιγμούλα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Μάθηση - Κλασική εξάρτηση -Συντελεστική εξάρτηση - Λειτουργική εξάρτηση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Μάθηση - Κλασική εξάρτηση -Συντελεστική εξάρτηση - Λειτουργική εξάρτηση ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθηση - Κλασική εξάρτηση -Συντελεστική εξάρτηση - Λειτουργική εξάρτηση 1 Συµπεριφορισµός Κυρίαρχο θεωρητικό πλαίσιο στην Ψυχολογία Κατά το Συµπεριφορισµό: Ησυµπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 7. Τυχαίες Μεταβλητές και Διακριτές Κατανομές Πιθανοτήτων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 7. Τυχαίες Μεταβλητές και Διακριτές Κατανομές Πιθανοτήτων ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Εργαστήριο Λήψης Αποφάσεων & Επιχειρησιακού Προγραμματισμού Καθηγητής Ι. Μητρόπουλος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι εξάσκησης της μνήμης και μέθοδοι καλυτέρευσης

Τρόποι εξάσκησης της μνήμης και μέθοδοι καλυτέρευσης Η μνήμη είναι μια νοητική ικανότητα με την οποία αποθηκεύουμε, αναγνωρίζουμε και ανακαλούμε, αλλά και αναπλάθουμε πληροφορίες ή εμπειρίες. Με άλλα λόγια, με τη μνήμη αποθηκεύουμε και διατηρούμε δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣ/ΠβΑΣ Λίστα Δεξιοτήτων (5 η Έκδοση)

ΠΑΣ/ΠβΑΣ Λίστα Δεξιοτήτων (5 η Έκδοση) Εισαγωγή ΠΑΣ/ΠβΑΣ Λίστα Δεξιοτήτων (5 η Έκδοση) Η λίστα ΠΑΣ/ΠβΑΣ Λίστα Δεξιοτήτων συμπεριλαμβάνει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποτελούν το θεμέλιο για τις εξετάσεις ΠΑΣ/ΠβΑΣ. Δομή Η ΠΑΣ/ΠβΑΣ Λίστα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Αγόρι 390 (51.25%) 360 (43.11%) 750 Κορίτσι 371 (48.75%) 475 (56.89%) (100%) 835 (100%) 1596

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Αγόρι 390 (51.25%) 360 (43.11%) 750 Κορίτσι 371 (48.75%) 475 (56.89%) (100%) 835 (100%) 1596 ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Α. Γενικά στοιχεία. Όπως φαίνεται παραπάνω, το 4.55% των ερωτηθέντων μαθητών πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ενώ 47.48% αυτών φοιτούν στο Λύκειο ( για το 11.97% των μαθητών του δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ανεξάρτητες αποφάσεις - Κατανομή χρόνου μεταξύ εργασίας και σχόλης

3.1 Ανεξάρτητες αποφάσεις - Κατανομή χρόνου μεταξύ εργασίας και σχόλης 3. ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ). ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ως προσφορά εργασίας ορίζεται το σύνολο των ωρών εργασίας που προσφέρονται προς εκμίσθωση μία δεδομένη χρονική στιγμή.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τι Είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα;

Τι Είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα; Τι Είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα; Τα κύρια συμπτώματα των παιδιών με ΔΕΠ-Υ είναι η εκδήλωση συμπτωμάτων απροσεξίας, υπερκινητικότητας και/ή παρορμητικότητας σε βαθμό δυσανάλογο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕΡΟΣ Α-ESSAY QUESTIONS-ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΕ 5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1.Αναλύστε την Κοινωνική διάσταση της κοινωνικής ψυχολογίας μπορείτε να αναφερθείτε

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Διοικώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι «διοίκηση» 2. Η «διοίκηση»

Διαβάστε περισσότερα

Παράγωγα προϊόντα ονομάζονται εκείνα τα οποία παράγονται από πρωτογενείς στοιχειώδους τίτλους όπως μετοχές, δείκτες μετοχών, πετρέλαιο, χρυσός, πατάτες, καλαμπόκι, κλπ. Τα είδη των παραγώγων προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριφοριστικές απόψεις για τη μάθηση. Διδάσκουσα Φ. Αντωνίου

Συμπεριφοριστικές απόψεις για τη μάθηση. Διδάσκουσα Φ. Αντωνίου Συμπεριφοριστικές απόψεις για τη μάθηση Διδάσκουσα Φ. Αντωνίου http://www.youtube.com/watch?v=xt0ucxorpqe&feature=related Watson Ηιστορίαμετιςτρεις εκπαιδευόμενες δασκάλες ειδικής αγωγής Ποια τρία γεγονότα

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ορισμοί Αυτό-αντίληψη Αυτό-εκτίμηση Μηχανισμοί ενίσχυσης και προστασίας της αυτό-εκτίμησης

Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ορισμοί Αυτό-αντίληψη Αυτό-εκτίμηση Μηχανισμοί ενίσχυσης και προστασίας της αυτό-εκτίμησης Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ο εαυτός ως αντικείμενο συνειδητής σκέψης αποτελεί κεντρικό θέμα διερεύνησης από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Δ Ε Σ Π Ο Ι Ν Α Χ Α ΡΑ Λ Α Μ Π ΟΥ Σ ΛΟ Γ Ο Π ΕΔΙΚΟ Σ Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ο Ν Ι Κ H Σ Υ Ν Ε Ρ Γ ΑΤ Η Σ Ν Ε Υ Ρ ΟΛΟ Γ Ι Κ Η Σ Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η Σ Ν ΑΥ Τ Ι ΚΟΥ Ν Ο Σ Ο ΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο Χαρίδημος. Τις μέρες τους τις περνούσαν βαρετά και μονότονα

Διαβάστε περισσότερα

Βετεράνοι αθλητές. Απόδοση & Ηλικία. Βασικά στοιχεία. Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη

Βετεράνοι αθλητές. Απόδοση & Ηλικία. Βασικά στοιχεία. Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη Διατήρηση η της αθλητικής απόδοσης 710: 8 η Διάλεξη Μιχαλοπούλου Μαρία Ph.D. Περιεχόμενο της διάλεξης αυτής αποτελούν: Αγωνιστικός αθλητισμός

Διαβάστε περισσότερα

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου)

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Ομιλία-συζήτηση με βασικό άξονα προσέγγισης το Φάσμα του Αυτισμού και με αφορμή το βιβλίο της Εύας Βακιρτζή «Το Αυγό» στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ Για τον Αριστοτέλη, όλες οι ενέργειες των ανθρώπων γίνονται για κάποιο τέλος, δηλαδή για κάποιο σκοπό που είναι ο ανώτερος όλων των αγαθών, την ευδαιμονία. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές των Τεχνικών Αυτοδιαχείρισης στην Εκπαίδευση Παιδιών με ΔΑΔ στο Σχολείο

Εφαρμογές των Τεχνικών Αυτοδιαχείρισης στην Εκπαίδευση Παιδιών με ΔΑΔ στο Σχολείο Εφαρμογές των Τεχνικών Αυτοδιαχείρισης στην Εκπαίδευση Παιδιών με ΔΑΔ στο Σχολείο Πέτρος Γαλάνης Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Δάσκαλος ΕΑΕ (ΚΕΔΔΥ Δ Αθήνας) ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Αυτοδιαχείριση είναι η σκόπιμη και

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος

Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος Τι σημαίνει εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά; Είναι η ίδια σε κάθε ηλικία;

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις

Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις 135 Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 1. Κρίση; ποια κρίση; Μήπως την έχουμε εμείς; Ή μήπως κάποιοι άλλοι; Κάποια στιγμή πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση: Οποιαδήποτε µακράς διαρκείας αλλαγή στη συµπεριφορά (ή νόηση) που οφείλεται στην εµπειρία

Μάθηση: Οποιαδήποτε µακράς διαρκείας αλλαγή στη συµπεριφορά (ή νόηση) που οφείλεται στην εµπειρία ΜΑΘΗΣΗ Μάθηση: Οποιαδήποτε µακράς διαρκείας αλλαγή στη συµπεριφορά (ή νόηση) που οφείλεται στην εµπειρία Συµπεριφορισµός- όλη η συµπεριφορά είναι αντιδράσεις σε ερεθίσµατα (Ε --- Α) Ο µηχανισµός της εξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo;

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Η Logo είναι μία από τις πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Κάθε γλώσσα προγραμματισμού έχει σκοπό τη δημιουργία προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά.

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. Γ. Οι μαθητές και τα Μαθηματικά. Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. ΠΙΝΑΚΑΣ 55 Στάση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα # 12: Ασυνεχείς Κατανομές Εβελίνα Κοσσιέρη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Πρόκειται, κυρίως, για θέματα κλειστού τύπου από τις εξετάσεις των προηγούμενων ετών). Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΕΔΟ 3 4 Γ ΚΑΙ Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΕΠΙΠΕΔΟ 3 4 Γ ΚΑΙ Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ 3 4 Γ ΚΑΙ Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ αγαθά φέρει. μτφρ: η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά Σωκράτης (469-399 π.χ., Φιλόσοφος) 1 ΑΣΚΗΣΗ 1 η : 7

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος: Γιατί ένα τέτοιο βιβλίο και πώς να «e-ξεκολλήσουμε» παρέα;

Πρόλογος: Γιατί ένα τέτοιο βιβλίο και πώς να «e-ξεκολλήσουμε» παρέα; Πρόλογος: Γιατί ένα τέτοιο βιβλίο και πώς να «e-ξεκολλήσουμε» παρέα; Αν και είναι συνηθισμένο να λέμε ότι το Διαδίκτυο, οι υπολογιστές, τα κινητά, τα τάμπλετ και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές άλλαξαν ριζικά

Διαβάστε περισσότερα

και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου

και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου Η Αερόβια προπόνηση στην παιδική και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου Εισαγωγή Αντοχή είναι η ικανότητα αντίστασης του παιδικού οργανισμού στην κόπωση. Στην

Διαβάστε περισσότερα

2009 : :00-13:30

2009  : :00-13:30 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Του Τάκη Γιαννόπουλου Του Τάκη Γιαννόπουλου Δεν πρόλαβε να τελειώσει καλά καλά η σεζόν κι άρχισαν τα σενάρια για την επόμενη! Τελικά εμείς οι γονείς, πρέπει να είμαστε, πολύ άρρωστοι με το ποδοσφαιρικό μέλλον των παιδιών μας

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

ΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΑ ΣΠΟΡ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 9 ο ΓΕΛ Πατρών ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΙΑΒΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΥΛΑΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ: Tom&Jerry Υπεύθυνοι καθηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το έντυπο έχουν ενημερωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Δύο αυτιά καλύτερα από ένα. Ακοή, όπως έχει προβλέψει η φύση

Δύο αυτιά καλύτερα από ένα. Ακοή, όπως έχει προβλέψει η φύση Δύο αυτιά καλύτερα από ένα Ακοή, όπως έχει προβλέψει η φύση Είναι καιρός να ακούσετε Η Phonak είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακουστικών βοηθημάτων στον κόσμο. Με έδρα την Stäfa, στην Ελβετία, η εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις και συνήθειες μαθητών Λυκείου απέναντι στα φροντιστήρια και την ενισχυτική διδασκαλία. Μάρτιος 2007

Στάσεις και συνήθειες μαθητών Λυκείου απέναντι στα φροντιστήρια και την ενισχυτική διδασκαλία. Μάρτιος 2007 Στάσεις και συνήθειες μαθητών Λυκείου απέναντι στα φροντιστήρια και την ενισχυτική διδασκαλία Μάρτιος 2007 Η ταυτότητα της έρευνας [σε μαθητές Λυκείου] Ανάθεση :Σύνδεσμος φροντιστών Βορείου Ελλάδος Τύπος

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Εξυπηρετώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η εξυπηρέτηση ως το πλέον δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης ί>ηγο^η 26 Επιστήμες της Αγωγής 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 6 ο. Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 6 ο. Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Μάθημα 6 ο ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 2017-2018 Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Κοινωνικογνωστικές θεωρίες

Διαβάστε περισσότερα

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Βασική Αρχή!!! Ο ενήλικας καθοδηγεί το παιδί κατά τη φοίτηση του στην Α τάξη του Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Αναζήτησης. (AeppAcademy.com)

Αλγόριθμοι Αναζήτησης. (AeppAcademy.com) Αλγόριθμοι Αναζήτησης (AeppAcademy.com) 1. Γιατί τους χρειαζόμαστε Συχνά χρειάζεται να βρίσκουμε ένα συγκεκριμένο στοιχείο δεδομένων ανάμεσα σε λίγα ή πολλά (εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια ή περισσότερα)

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία 1. Εισαγωγή 2. Τύποι 3. Ασκήσεις Γρηγοριάδης Ιωάννης Φυσική Η φυσική αποτελεί πεδίο στο οποίο μπορούν να διαπρέψουν οι μαθητές με δυσλεξία καθώς η ιδιαιτερότητα τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Θεωρία Πιθανοτήτων. Δρ. Αγγελίδης Π. Βασίλειος

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Θεωρία Πιθανοτήτων. Δρ. Αγγελίδης Π. Βασίλειος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 1 Θεωρία Πιθανοτήτων Δρ. Αγγελίδης Π. Βασίλειος 2 Περιεχόμενα Έννοια πιθανότητας Ορισμοί πιθανότητας Τρόπος υπολογισμού Πράξεις πιθανοτήτων Χρησιμότητα τους 3 Πείραμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ www.dap-papei.gr 1 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Τρασανίδης Γεώργιος, διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Μsc ΠΕ12 05

1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Τρασανίδης Γεώργιος, διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Μsc ΠΕ12 05 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Τρασανίδης Γεώργιος, διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Μsc ΠΕ12 05 2. ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ -ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ Όλες οι έρευνες αναφέρονται σε μεταβλητές

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς Παρατήρηση III Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία, μία δυστοπία. Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος

Εφηβεία, μία δυστοπία. Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος Εφηβεία, μία δυστοπία Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος 2012-13 Τομείς έρευνας: Συμπεριφορά των εφήβων Τρόπος ζωής και καθημερινότητα Ασχολίες και δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Παρατήρηση Αξιολόγηση & Διάγνωση Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα;

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα; 12/12/17 Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα; Λευκή Κουρέα, PhD Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ευχαριστίες Εκπαιδευτικοί και μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Οεαυτός και η κοινωνική γνώση. Η έννοια του εαυτού διαφέρει σηµαντικά από πολιτισµό σε πολιτισµό.

Οεαυτός και η κοινωνική γνώση. Η έννοια του εαυτού διαφέρει σηµαντικά από πολιτισµό σε πολιτισµό. Οεαυτός και η κοινωνική γνώση. Η έννοια του εαυτού διαφέρει σηµαντικά από πολιτισµό σε πολιτισµό. Οεαυτός στο χώρο: Σε ατοµοκεντρικούς πολιτισµούς θα περιµέναµε ότι οι άνθρωποι θα προσπαθούσαν να διατηρήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Αυτό που ζητάμε είναι...

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Αυτό που ζητάμε είναι... Γράφει η Γεωργία Λάττα Αυτό που ζητάμε είναι... παιδιά που αναλαμβάνουν ευθύνες, που ολοκληρώνουν την εργασία που τους έχει ανατεθεί, που δεν δικαιολογούν τα λάθη τους επιρρίπτοντας αλλού τις ευθύνες.

Διαβάστε περισσότερα

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Χριστίνα Τσακαρδάνου Εκπαιδευτικός Πανθομολογείται πως η ανάπτυξη του παιδιού ορίζεται τόσο από τα γενετικά χαρακτηριστικά του, όσο και από το πλήθος των ερεθισμάτων που δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΙΙΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Είδαμε πως το 4.2% των μαθητών στο δείγμα μας δεν έχουν ελληνική καταγωγή. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κάποια ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των ξένων μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ορίζουν μια κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Περιεχόμενα Εισαγωγή στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 32. Μέτρια 18.9% Καλή 40.2% Πολύ καλή 40.8% ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 31. 10 Αττική. Φαίνεται πως οι μαθητές στην Αττική έχουν καλύτερες γνώσεις Αγγλικών.

ΠΙΝΑΚΑΣ 32. Μέτρια 18.9% Καλή 40.2% Πολύ καλή 40.8% ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 31. 10 Αττική. Φαίνεται πως οι μαθητές στην Αττική έχουν καλύτερες γνώσεις Αγγλικών. Β. Ενδιαφέροντα κι εξωσχολικές δραστηριότητες. Γνώση Αγγλικών Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 97.9% των ερωτηθέντων μαθητών γνωρίζει Αγγλικά. Το επίπεδο γνώσεών τους εκτιμάται απ τους ίδιους

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ ΔΙΑΦ. 2 Θα εξετάσουμε τρεις περιπτώσεις ελαστικότητας ζήτησης. α) την ελαστικότητα τιμής β) την εισοδηματική ελαστικότητα της

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5 ο. Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση. Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D.

Μάθημα 5 ο. Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση. Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Μάθημα 5 ο Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Κοινωνικογνωστικές θεωρίες Κοινωνική μάθηση (Bandura) Κοινωνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ: Παιδιά με σύνδρομο ΝΤΑΟΥΝ (4ο μέρος)

ΕΡΕΥΝΑ: Παιδιά με σύνδρομο ΝΤΑΟΥΝ (4ο μέρος) ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ" ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1995 Η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα στο Internet Ρεπορτάζ ΕΡΕΥΝΑ: Παιδιά με σύνδρομο ΝΤΑΟΥΝ (4ο μέρος) Η αδυναμία τόσο του

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Ποιός είναι ο σκοπός του μαθήματος μας? Στο τέλος του σημερινού μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ;

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ; ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ; Tο σχολείο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη ζωή κάθε ανθρώπου, αλλά ακόμα σημαντικότερος φαίνεται και είναι όταν διανύει κάποιος τη σχολική ηλικία. Ακόμη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Αντιπαράθεση φύσης ανατροφής η ανάπτυξη είναι προκαθορισμένη κατά την γέννηση από την

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με ΔΑΦ

Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με ΔΑΦ Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με ΔΑΦ Τσιταμπάνη Χριστίνα Δασκάλα Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71) Σχ. έτος 2016-17 ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΘΗΤΗ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ Γνωστικές & Αντιληπτικές δεξιότητες Αδρή - λεπτή κινητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τα παιχνίδια

Έρευνα για τα παιχνίδια Έρευνα για τα παιχνίδια Στο πλαίσιο της ενότητας «Παιχνίδια», θελήσαμε να μάθουμε τα αγαπημένα παιχνίδια των μαθητών του σχολείου μας. Για το λόγο αυτό, σκεφτήκαμε να πραγματοποιήσουμε μια έρευνα για να

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης

Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης Σύμφωνα με τον Piaget, η νοημοσύνη είναι ένας δυναμικός παράγοντας ο οποίος οικοδομείται προοδευτικά, έχοντας σαν βάση την κληρονομικότητα, αλλά συγχρόνως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1/54 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1. Εισαγωγή Φέτος ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε το φαινόμενο,να μάθουμε να διακρίνουμε πότε μια πράξη

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριφορική Ψυχολογία και Μάθηση Ι

Συμπεριφορική Ψυχολογία και Μάθηση Ι Συμπεριφορική Ψυχολογία και Μάθηση Ι Κλασική Εξαρτημένη Μάθηση Ι Κλασική Εξαρτημένη Μάθηση Θεωρία της Διασύνδεσης Ευαγγελία Γαλανάκη Παρουσίαση βασισμένη στο βιβλίο: Elliott, S. N., Kratochwill, T. R.,

Διαβάστε περισσότερα

Κλαίρη Θεοδώρου: Στην Ελλάδα ο διχασμός καλά κρατεί

Κλαίρη Θεοδώρου: Στην Ελλάδα ο διχασμός καλά κρατεί Κλαίρη Θεοδώρου: Στην Ελλάδα ο διχασμός καλά κρατεί 11/12/2018-8:11 Ένα κρύο απόγευμα στις αρχές του Δεκέμβρη, λίγο πριν παρουσιάσει το νέο της βιβλίο στη Λάρισα, η Κλαίρη Θεοδώρου αποδέχεται την πρόσκλησή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Ο ρόλος του Σχολείου και των Εκπαιδευτικών Χριστίνα Ιωάννου Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Α Συντονιστική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI Ροή στο χώρο των φάσεων, θεώρηµα Liouville

Μηχανική ΙI Ροή στο χώρο των φάσεων, θεώρηµα Liouville Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 16/5/2000 Μηχανική ΙI Ροή στο χώρο των φάσεων, θεώρηµα Liouville Στη Χαµιλτονιανή θεώρηση η κατάσταση του συστήµατος προσδιορίζεται κάθε στιγµή από ένα και µόνο σηµείο

Διαβάστε περισσότερα

* Μήπως είστε γονείς ενός παιδιού που: * Μήπως είστε εκπαιδευτικοί που στην τάξη σας έχετε μαθητή ή

* Μήπως είστε γονείς ενός παιδιού που: * Μήπως είστε εκπαιδευτικοί που στην τάξη σας έχετε μαθητή ή Εισαγωγή Eiσαγωγη 17 * Μήπως είστε γονείς ενός παιδιού που: Η ανατροφή του σας δυσκολεύει και σας κάνει να νιώθετε ανεπαρκείς ή ένοχοι; Δεν μπορείτε να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του; Βρίσκεστε συχνά σε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5 ο. Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση. Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D.

Μάθημα 5 ο. Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση. Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Μάθημα 5 ο Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Κοινωνικογνωστικές θεωρίες Κοινωνική μάθηση (Bandura) Κοινωνικός

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου!!

Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου!! JOSTEIN GAARDER «Αφότου γεννήθηκες, ανυπομονώ να σου διηγηθώ την ιστορία του κοριτσιού με τα πορτοκάλια. Σήμερα - δηλαδή τώρα που σου γράφω- είσαι ακόμα πολύ μικρός για να την καταλάβεις. Γι αυτό θα στην

Διαβάστε περισσότερα

Συµπεριφορά του Καταναλωτή

Συµπεριφορά του Καταναλωτή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Συµπεριφορά του Καταναλωτή ΑΝΑΜΙΞΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο;

Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο; 1 Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο; Ο «εθισµός» στο διαδίκτυο είναι ένας όρος που προκαλεί προβληματισμούς στην επιστημονική κοινότητα. Εν τούτοις έχουν παρατηρηθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών, εφήβων

Διαβάστε περισσότερα

31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις

31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις 31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις Η επιτυχημένη συγγραφέας παρουσίασε τη νέα της δουλειά και υπέγραψε αντίτυπα στις φανατικές της αναγνώστριες. Ασφυκτικά γεμάτο

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ BULLYING To Bullying (Εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά - σωματική, λεκτική, ψυχολογική, ή και κοινωνική- που εκδηλώνεται σκόπιμα,

Διαβάστε περισσότερα