Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης"

Transcript

1 Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Συγχαρητήρια για την εγκυµοσύνη σας. Από την αρχή κιόλας της τόσο σπουδαίας αυτής περιόδου της ζωής σας, το πιο σηµαντικό είναι να καταλάβετε πως για ό,τι κι αν σας προκαλεί φόβο, άγχος ή ανησυχία είστε απλά έγκυος και σε καµία περίπτωση εκτός εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι ασθενής. Γι αυτό, λοιπόν, απολαύστε αυτούς τους εννέα υπέροχους µήνες. Το 1ο τρίµηνο Το σώµα σας Με την εξαφάνιση της περιόδου, αντιλαµβάνεστε πια ότι είστε έγκυος. Το στήθος σας είναι µαλακό και ελαφρώς µεγαλύτερο. Η συχνοουρία τον πρώτο µήνα της εγκυµοσύνης είναι ακόµα ένα σύµπτωµα της κατάστασής σας. Στη διάρκεια του πρώτου µήνα της εγκυµοσύνης σας, το µωρό σας έχει το µέγεθος µόλις ενός κέρµατος, όµως η καρδιά του κι οι πνεύµονες έχουν ήδη αρχίσει να σχηµατίζονται, µε αποτέλεσµα οι απαιτήσεις του οργανισµού σας να είναι περισσότερες απ ό,τι συνήθως. Το σώµα σας αλλάζει εσωτερικά, πράγµα που εκδηλώνεται µε απίστευτη κούραση. Όλα µέσα σας δουλεύουν µε πολύ γρήγορους ρυθµούς: η καρδιά παράγει περισσότερες ποσότητες αίµατος και οι πνεύµονες έχουν ανάγκη από περισσότερο οξυγόνο, µε αποτέλεσµα να θέλετε µόνο να κοιµάστε και τίποτε άλλο! Μην αγνοείτε τις ανάγκες του σώµατός σας. Κάντε ακριβώς αυτό που σας υποδεικνύει. Αν το σώµα σας δείχνει ότι πρέπει να κοιµηθείτε, κάντε το χωρίς ενοχές. Αν λειτουργήσετε διαφορετικά, να είστε βέβαιη ότι το σώµα σας θα σας εκδικηθεί! Μην ξεχνάτε ότι το πρώτο τρίµηνο της εγκυµοσύνης είναι το πιο δύσκολο και το πιο ευαίσθητο. Χρειάζεται µεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα στη διατροφή, γιατί στο διάστηµα αυτό πραγµατοποιείται η οργανογένεση του εµβρύου.

2 Το έµβρυο στο τέλος του δεύτερου µήνα έχει πάρει πλέον πιο ανθρώπινη µορφή, µε διαφοροποιηµένα τα όργανά του και το µήκος του να φτάνει τα 2,5 εκατοστά περίπου. Σεβαστείτε την ζωή που αναπτύσσεται µέσα σας αποφεύγοντας την υπερβολική κούραση, το τσιγάρο και το αλκοόλ. Κατά το δεύτερο µήνα της εγκυµοσύνης, έχετε συνήθως ναυτία και πρωινή αδιαθεσία. Το γεγονός αυτό βέβαια διαφοροποιείται από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες έχουν πολύ ελαφρά συµπτώµατα κι άλλες δεν µπορούν να απαλλαγούν από την πρωινή αδιαθεσία καθ όλη τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Το δέρµα σας γίνεται πολύ ευαίσθητο εξαιτίας των ορµονικών αλλαγών που συντελούνται προκειµένου να υποστηριχτεί η εγκυµοσύνη. Το µήνα αυτό θα πρέπει να κάνετε την πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό (περίπου την 6η εβδοµάδα). Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σηµαντική, γιατί θα διαπιστωθεί αν η κύηση είναι ενδοµήτρια, θα βρεθεί ο αριθµός των εµβρύων και πιθανό να µπορέσετε (εφόσον ο υπερηχογράφος έχει αυτή την ικανότητα) να ακούσετε και την καρδιά του µωρού (ξεκινά να χτυπά µεταξύ 6ης-7ης εβδοµάδας). Σηµαντικό, επίσης, είναι να ξεκινήσετε τη λήψη ειδικών γι αυτή την περίοδο βιταµινών, µόλις ανακαλύψετε και επιβεβαιώσετε ότι είστε έγκυος. Ιδιαίτερα το φυλικό οξύ (συνιστώµενη ηµερήσια δόση 0,4 mg / ιδανικά και 6 µήνες πριν την εγκυµοσύνη) έχει βρεθεί πως µειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες δηµιουργίας ορισµένων συγγενών ανωµαλιών του εµβρύου, όπως είναι η δισχιδής ράχη. Άλλα πιθανά συµπληρώµατα είναι το ασβέστιο, o σίδηρος και το µαγνήσιο, ενώ τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερη σηµασία φαίνεται να έχει και η βιταµίνη D. Όµως να θυµάστε, οι βιταµίνες δεν ακυρώνουν τη µεγάλη ανάγκη που έχει το σώµα σας για σωστή διατροφή. Τον τρίτο µήνα, το έµβρυο αναπτύσσεται µε πολύ γρήγορο ρυθµό και σχεδόν διπλασιάζει το µήκος του, έχει πια δάχτυλα στα χέρια και στα πόδια και µαλακά νύχια. Μέχρι το τέλος αυτού του µήνα, έχει το µήκος περίπου 9 εκατοστά και ζυγίζει λίγο παραπάνω από 28 γραµµάρια. Τα συναισθήµατά σας Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι πρώτες εβδοµάδες της εγκυµοσύνης είναι αρκετά δύσκολες, γι αυτό πρέπει να οπλιστείτε µε θάρρος και υποµονή. Μην ξαφνιαστείτε αν δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στις αντιδράσεις σας. Αυτό οφείλεται στις ορµονικές αλλαγές που συµβαίνουν σε αυτό το τρίµηνο και προετοιµάζουν τον οργανισµό σας για το υπόλοιπο της εγκυµοσύνης και τον τοκετό. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να έχετε πολλά νευρά, να είστε πολύ ευαίσθητη και να ξεσπάτε σε κλάµατα µε το παραµικρό. Η κυκλοθυµία µπορεί να είναι το σήµα κατατεθέν σας για πολύ καιρό ακόµη, γι αυτό πρέπει να φανείτε δυνατή αλλά και να εξασφαλίσετε την κατανόηση του περίγυρού σας. Η µητρότητα είναι κάτι πρωτόγνωρο, γι αυτό και για αρκετές γυναίκες δεν αποτελεί απλή υπόθεση.

3 Αφεθείτε λοιπόν στις συναισθηµατικές διακυµάνσεις που σας καταλαµβάνουν σε αυτή τη φάση. Είναι απολύτως φυσιολογικές και το ευχάριστο είναι ότι δεν κρατάνε για πάντα. Τα συµπτώµατα του πρώτου τρίµηνου συνήθως περιλαµβάνουν κούραση, που µπορεί να φτάνει και στα όρια εξάντλησης, ναυτίες, πονοκέφαλους και κυκλοθυµία. Τα συναισθήµατά σας µπορεί να φαίνονται υπερβολικά. Ο σύντροφός σας πρέπει να δείξει κατανόηση και να καταλάβει ότι δεν ευθύνεται αυτός. Επιπλέον, περισσότερες από τις µισές εγκύους αντιµετωπίζουν το πρόβληµα της πρωινής ναυτίας στο πρώτο τρίµηνο της εγκυµοσύνης τους. Μάλιστα πολλές φορές, δεν είναι µόνο πρωινή, αλλά εµφανίζεται σε οποιαδήποτε φάση της ηµέρας ή της νύχτας. Ένα επιπλέον σύµπτωµα είναι ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα. Το θετικό είναι οι γύρω στο τέλος του πρώτου τρίµηνου θα επανέλθετε. Ανησυχητικές ενδείξεις Επικοινωνήστε µε το γιατρό σας αν έχετε: Εύκολη κόπωση πέρα του αναµενόµενου, τάση για λιποθυµία, δύσπνοια, ταχυκαρδία, ανορεξία, αϋπνία (είναι πιθανό να µαρτυρούν την ύπαρξη αναιµίας). Πυρετός πάνω από 37,8 µπορεί να αποτελεί σύµπτωµα κάποιας λοίµωξης. Συχνοουρία µε τσούξιµο, πόνος στο κάτω µέρος της κοιλιάς σε συνδυασµό µε πυρετό. Ενδεχοµένως να αντιµετωπίζετε κάποια µόλυνση του ουροποιητικού συστήµατος. Απώλεια υγρού από τον κόλπο που δεν θυµίζει ούτε τα συνηθισµένα σας υγρά ούτε βέβαια ούρα. Αιµορραγία από τον κόλπο και πόνος στο κάτω µέρος της κοιλιάς (µπορεί να σας προειδοποιούν για εξωµήτρια κύηση η για αποβολή). Το 2ο τρίµηνο Το σώµα σας Πιθανότατα θα νιώθετε λιγότερο κουρασµένες απ ό,τι το δεύτερο και τον τρίτο µήνα και πολύ συχνά θα έχετε την αίσθηση φοβερής ευεξίας. Πρόκειται για µια καλή στιγµή για διακοπές και σχέδια.

4 Κάποια στιγµή ανάµεσα στις εβδοµάδες, µπορείτε να αισθανθείτε τις κινήσεις του εµβρύου. Στην αρχή, πρόκειται για ακαθόριστα σκιρτήµατα που όσο περνά ο καιρός γίνονται πιο συγκεκριµένα. Κάθε εβδοµάδα θα αυξάνεται το βάρος σας σταθερά περίπου 250 γραµµάρια ή λίγο περισσότερο, παρόλο που κι εδώ υπάρχουν οι ατοµικές διαφορές. Αποφύγετε το πολύ φαγητό ή τις ασκήσεις που καταλήγουν αντίστοιχα σε µεγάλη απόκτηση βάρους (πάνω από κιλά) είτε σε πολύ µικρή (λιγότερο από 7-12 κιλά) καθ όλη τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Ο γιατρός που σας παρακολουθεί θα προσδιορίσει ποιο είναι το κατάλληλο βάρος στην περίπτωσή σας. Η προτεραιότητά σας θα πρέπει να είναι να έχετε µια υγιή και ισορροπηµένη διατροφή. Πείνα, στρες, κούραση και έκθεση σε περιβάλλον µε καπνό µπορεί να σας προκαλέσουν πονοκεφάλους. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε και να κάνετε µασάζ στο λαιµό σας για να τους αποφύγετε. Πριν τη λήψη οποιουδήποτε φαρµάκου, θα πρέπει να συµβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορείτε να νιώσετε κάψιµο στο πάνω µέρος της κοιλιάς σας εξαιτίας της εισροής όξινων γαστρικών περιεχοµένων στον οισοφάγο σας. Για να το αποφύγετε, προσπαθήστε να µη γεµίζετε το στοµάχι σας και να µην ξαπλώνετε 2-3 ώρες αφού φάτε. Οι ορµονικές αλλαγές προκαλούν δερµατικά εξανθήµατα και αυξηµένο σµήγµα καθώς και πρήξιµο στις ρινικές, στοµατικές και κολπικές µεµβράνες, πράγµα που έχει ως αποτέλεσµα το βούλωµα της µύτης, ελαφρές ρινορραγίες και αύξηση του άσπρου και άβλαβους κολπικού υγρού (λευκόρροια κύησης). Οι ορµόνες που επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης µπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα (µη τακτικες κενώσεις µε/ή σκληρά κόπρανα).

5 Τα συµπληρώµατα σιδήρου πιθανότατα θα χειροτερέψουν την κατάσταση. Για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, πίνετε πολλά υγρά, τρώτε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες και κάντε καθηµερινή γυµναστική (ήπιο τρέξιµο ή κολύµπι). Το ελαφρύ πρήξιµο των αστραγάλων θεωρείται φυσιολογικό. Μπορεί να νιώθετε πιο άνετα φορώντας ειδικά καλσόν και σηκώνοντας τα πόδια ψηλά όταν κάθεστε. Αυτό µπορεί να ελαχιστοποιήσει ή και να εξαλείψει τελείως την τάση για πρώιµη φλεβίτιδα. Ακόµη, µπορεί να παρατηρήσετε και αλλαγές στο περπάτηµα και στην ισορροπία, πριν ακόµη βάλετε βάρος, ή να δείτε µεγάλες αλλαγές στο σώµα σας. Οι κλειδώσεις και οι σύνδεσµοι χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Όταν γυµνάζεστε, να προσέχετε να µην πέσετε ή να µην ζορίσετε πολύ τους µυς και τους συνδέσµους. Οι κράµπες στα πόδια, κυρίως στις γάµπες τη νύχτα, δεν έχουν κάποια συγκεκριµένη αιτία. Είναι συχνότερες στις γυναίκες που έχουν έλλειψη ή αντίθετα που παίρνουν πολύ ασβέστιο ή ανεπαρκή πρόσληψη καλίου, ενώ είναι σπανιότερες στις γυναίκες που γυµνάζονται τακτικά. Τα συναισθήµατά σας Αυτή την περίοδο, όπου ο κίνδυνος της αποβολής έχει ως επί το πλείστον ελαχιστοποιηθεί η εγκυµοσύνη φαίνεται πιο πραγµατική από ποτέ. Έτσι, ίσως είναι ευκολότερο για εσάς να αντιµετωπίσετε τα όποια µικροπροβληµατάκια ευκολότερα. Η αίσθηση ότι νιώθετε τη ζωή του παιδιού σας οι κινήσεις του, η φουσκωµένη κοιλίτσα, ο χτύπος της καρδιάς του δηµιουργεί µια ιδιαίτερη προσωπική σχέση µε τη ζωή που µεγαλώνει µέσα σας. Η προτεταµένη σας κοιλίτσα, επίσης, αναγγέλλει το νέο στον υπόλοιπο κόσµο. Η αύξηση του βάρους που προκύπτει καθώς προχώρα η εγκυµοσύνη προκαλεί διάφορες αντιδράσεις. Κάποιες γυναίκες στενοχωριούνται, κάποιες άλλες βρίσκουν την ευκαιρία να φάνε όλα τα νόστιµα αλλά απαγορευµένα κατά τ άλλα φαγητά. Καλό είναι να προσπαθήσετε να έχετε ένα ισορροπηµένο διαιτολόγιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις δικές σας εξατοµικευµένα αλλά και του εµβρύου. Πιθανό είναι να νιώθετε το βάρος των σωµατικών συµπτωµάτων να προστίθεται στο ψυχολογικό βάρος του επερχόµενου γεγονότος ότι θα γίνεται γονείς. Μερικές µέλλουσες µαµάδες απογοητεύονται όταν βλέπουν ότι δεν καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα µε τις δουλειές του σπιτιού και µε τις ευθύνες της δουλειάς, όπως παλιότερα.

6 Εκείνες που συνήθως τις απασχολεί ιδιαίτερα η εξωτερική τους εµφάνιση µπορεί να αντιµετωπίζουν δυσκολία στο να αποδεχτούν πράγµατα όπως οι δερµατικές κοκκινίλες. Άλλες γυναίκες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της δυσκοιλιότητας. Προσπαθήστε να συγκεντρώνετε το µυαλό σας στη θετική πλευρά της κατάστασης. Τη στιγµή που η εγκυµοσύνη αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της, συνήθως καταφτάνουν οι οικονοµικές ανησυχίες και ο σχεδιασµός για την φροντίδα του µωρού. Η σωµατική κατάστασή σας, αν δηλαδή νιώθετε δυσφορία ή ευεξία, παίζει σηµαντικό ρόλο στην απόφαση επιστροφής στη δουλειά. Η σωµατική άσκηση µπορεί να αναστείλει τα αισθήµατα δυσανεξίας. Αναδεικνύει µια αίσθηση δύναµης και έλεγχου του σώµατος σας. Ωστόσο, συµβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ακολουθήσετε ένα πρόγραµµα γυµναστικής. Γενικά, προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήµατά σας και να µιλήσετε γι αυτά µε τον σύντροφό σας. Ανησυχητικές Ενδείξεις Δε σηµαίνουν όλες οι ανησυχητικές ενδείξεις ότι πραγµατικά κάτι δεν πάει καλά. Ενηµερώστε όµως το γιατρό σας για οποιοδήποτε από τα παρακάτω: Ανικανότητα να αποδεχτείτε ότι είστε έγκυος και αυξανόµενα προβλήµατα στη σχέση σας µε το σύντροφό σας.

7 Καµία εµβρυική κίνηση µέχρι τις 22 εβδοµάδες. Μειωµένη δύναµη ή συχνότητα στην εµβρυική κίνηση για 12 ή και περισσότερες ώρες ύστερα από τις 26 εβδοµάδες. Αύξηση βάρους κατά µέσο όρο µεγαλύτερη από 2,5 κιλά σε δυο εβδοµάδες. Ανυπόφοροι πονοκέφαλοι που µπορεί να έχουν ως αποτέλεσµα και θολωµένη όραση. Αυξανόµενο αίσθηµα ότι µετανιώνετε που µείνατε έγκυος. Σοβαρή ρινορραγία. Κολπικά υγρά που προκαλούν φαγούρα ή έχουν δυσάρεστη οσµή. Υπερβολικό πρήξιµο των αστραγάλων ή των δαχτύλων ή έντονο πρήξιµο στο πρόσωπο. Επώδυνες, σκληρές φλέβες στα πόδια ή δίπλα στο άνοιγµα του κόλπου. Πιθανές δυσκολίες όπως πόνος στην πλάτη, πονοκέφαλοι και πόνοι στην άνω και κάτω κοιλιά. Σοβαρές κράµπες που επιµένουν. Κολπική αιµορραγία. Τρέξιµο υγρού από τον κόλπο που δεν είναι όµως ούτε το συνηθισµένο υγρό που µπορεί να έχετε ούτε βέβαια ούρα. Υψηλός πυρετός. Εξάνθηµα, κυρίως αν συνοδεύεται από συµπτώµατα που µοιάζουν µε εκείνα της γρίπης. Ανυπόφορος πόνος στο κεφάλι, στο στήθος, στην κοιλιά, στη λεκάνη ή στις αρθρώσεις. Το 3ο τρίµηνο Το σώµα σας Είναι πιθανό να κουράζεστε περισσότερο, καθώς το έµβρυο µεγαλώνει κι οι σωµατικές αλλαγές φαίνεται να ρουφάνε όλη την ενέργειά σας. Τον τελευταίο µήνα, κατά πάσα πιθανότητα, θα διακόπτεται ο νυχτερινός ύπνος σας και δε θα είναι ιδιαίτερα ήσυχος. Αν καταφέρνετε να ξεκουράζεστε κατά την διάρκεια της ηµέρας, θα σας φανεί πολύ χρήσιµο. Κοιµηθείτε στο πλάι, έχοντας µαξιλάρια ανάµεσα στα γόνατα και κάτω από την κοιλιά σας. Έντονη δραστηριότητα από µέρους του εµβρύου θα γίνεται αισθητή ακόµη και πάνω από τα ρούχα. Πολύ συχνά θα νιώθετε άβολα, αφού το έµβρυο τεντώνεται και ακουµπάει πάνω σε µυς και εσωτερικά όργανα. Η αύξηση βάρους ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται από παράγοντες όπως η προηγούµενη αύξηση βάρους η καθηµερινή δραστηριότητα, η κατακράτηση υγρών και η θερµιδική πρόσληψη. Μεταξύ των ορίων της

8 φυσιολογικής αύξησης βάρους (8-15 κιλά συνολικά), δεν µπορεί να προβλεφθεί συσχετισµός µεταξύ του βάρους της µητέρας και του βάρους του µωρού. Μπορεί να νιώσετε καψίµατα στην περιοχή του στήθους (όπως και στο 2ο τρίµηνο της εγκυµοσύνης), ήπιο πρήξιµο αστραγάλων, ειδικά µετά από ορθοστασία. Λογικά, οι αστράγαλοι σας θα ξεπρηστούν αν ξαπλώσετε µερικές ώρες µε τα πόδια ανασηκωµένα. Πολύ κοινό σύµπτωµα είναι κι ο πόνος στην πλάτη καθώς αλλάζει η στάση του σώµατος. Κάποιες απλές δραστηριότητες γίνονται δύσκολες ή και αδύνατες (το δέσιµο των παπουτσιών, η αλλαγή πλευρού στον ύπνο). Θα σας ανακουφίσουν οι ασκήσεις της λεκάνης, η σωστή στάση του σώµατος, αλλά και η καλή στήριξη του κάτω µέρους της πλάτης όταν κάθεστε. Ανυπόφορος πόνος στην πλάτη που συνοδεύεται από σφίξιµο της κοιλιάς το όποιο γίνεται αισθητό εξωτερικά µπορεί να σηµαίνει πρόωρο τοκετό και για µια µητέρα που δεν συµπληρώνει την 37η εβδοµάδα της εγκυµοσύνης της. Συσπάσεις της µήτρας συµβαίνουν από πολύ νωρίτερα, γενικά, όµως, δε γίνονται αισθητές µέχρι το 3ο τρίµηνο Ονοµάζονται Braxton-Hicks και συνήθως δεν είναι επώδυνες. Το πρωτόγαλα (ο προάγγελος του µητρικού γάλακτος) µοιάζει µε κολλώδες κίτρινο υγρό που µπορεί να κυλήσει από µόνο του σε σταγόνες ή να βγει µετά από µασάζ στο στήθος. Το στήθος φαίνεται γεµάτο και έντονες φλέβες κάνουν την εµφάνισή τους κάτω από το δέρµα Ένα ενισχυµένο σουτιέν µάλλον θα σας χρειαστεί για να νιώσετε πιο άνετα Πολλές γυναίκες, κυρίως µε διαδοχικές εγκυµοσύνες, αναπτύσσουν κιρσούς στα πόδια και στο αιδοίο Αυξηµένη ροή αίµατος στις φλέβες και κληρονοµική προδιάθεση για αδύναµες βαλβίδες στις φλέβες αυτές προκαλούν πρήξιµο που γίνεται αισθητό τόσο µε την όραση όσο και µε την αφή Η αύξηση βάρους, η δυσκοιλιότητα και η κακή κυκλοφορία που οφείλεται στη θέση του µωρού µπορούν να προκαλέσουν αιµορροΐδες Πρόκειται για µαλακές, πρησµενες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού Είναι προτιµότερο να τις αποφύγετε, προσλαµβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, παρά να τις θεραπεύεστε αργότερα Ρωτήστε το γιατρό σας πριν χρησιµοποιήσετε οποιαδήποτε κρέµα στην περιοχή Ραγάδες µπορεί να εµφανιστούν στην κοιλιά και στο στήθος γυναικών των οποίων ο τύπος δέρµατος έχει προδιάθεση στο σχηµατισµό τους. Τα σηµάδια είναι στην αρχή ροζ και ασηµίζουν στη συνέχεια Μετά τη γέννα

9 και το θηλασµό, οι ραγαδες γίνονται πιο δυσδιάκριτες, αλλά δεν εξαφανίζονται εντελώς. Είναι πιθανό να έχετε την αίσθηση ότι δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, κυρίως αν γυµνάζεστε, καθώς µεγαλώνει η µήτρα και αλλάζει το σχήµα της κοιλότητας του στήθους Μπορεί να νιώσετε µια αόριστη αίσθηση πόνου στο κάτω µέρος της λεκάνης ως αποτέλεσµα πίεσης από το µωρό στα εσωτερικά σας όργανα Πιθανόν να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, να κοιµηθείτε και να κυκλοφορήσετε. Συζητήστε όλα τα νέα δεδοµένα µε το γιατρό σας και µη φοβάστε. Τα περισσότερα από αυτά απλά αποτελούν τα άβολα συµπτώµατα αυτού του τριµήνου της εγκυµοσύνης. Τα συναισθήµατά σας Το σεξουαλικό ενδιαφέρον κατά πάσα πιθανότητα θα είναι µειωµένο, καθώς και οι δυο σας αποθαρρύνεστε από το µέγεθος της κοιλιάς και εσείς όλο και περισσότερο νιώθετε άβολα και κουρασµένη Και οι δυο σας νιώθετε ανυποµονησία και µετράτε τις µέρες µέχρι τον τοκετό. Κάποιες γυναίκες νιώθουν άβολα η και προσβεβληµένες όταν ξένοι ακουµπούν την κοιλιά τους χωρίς να ζητήσουν την άδεια τους, ενώ άλλες νιώθουν ότι έχουν χάσει τη γοητεία τους. Και σε αυτή την περίπτωση η συµβολή του συντρόφου είναι αποφασιστική, για να νιώσει η έγκυος καλύτερα. Ο µελλοντικός πατέρας θα πρέπει να παρέχει συνεχή στήριξη και να της υπενθυµίζει ότι είναι η γυναίκα που ήταν και ότι αυτή η γυναίκα είναι απίστευτα επιθυµητή. Τα ζευγάρια σε αυτή πλέον τη φάση, αρχίζουν πολύ σοβαρά να συζητούν και να κάνουν σχέδια για την γέννα και µετά. Αµφιταλαντεύονται ανάµεσα στο φόβο για τον πόνο, τις επιπλοκές και τα προβλήµατα, τον ενθουσιασµό και την προσµονή.

10 Τα µαθήµατα ανώδυνου τοκετού συµβάλλουν σηµαντικά στην καλή διάθεση του ζευγαριο. Παρέχουν πληροφορίες και πρακτικές τεχνικές για την αντιµετώπιση του τοκετού και την παραµονή στο µαιευτήριο και δίνουν τη δυνατότητα να µοιραστούν τα συναισθήµατα τους µε άλλα ζευγάρια που είναι στην ίδια κατάσταση. Η µέλλουσα µητέρα πολύ συχνά βιώνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εµπειρία της µητέρας της από την γέννα και συγκρίνει το γονεϊκό πρότυπο της µητέρας της µε εκείνο που θέλει να αναπτύξει η ίδια. Οι τελευταίες εβδοµάδες και ήµερες φαίνονται ακόµα µακρύτερες και θα νιώθετε την ανυποµονησία σας να µεγαλώνει. Θέλετε επιτέλους να τελειώσει η εγκυµοσύνη και να σφίξετε το µωράκι σας στην αγκαλιά σας. Προετοιµάστε λοιπόν το σώµα, το µυαλό και τη ψυχή σας για να έχετε τον τοκετό που αξίζετε και επιθυµείτε. Ανησυχητικές ενδείξεις Και πάλι επαναλαµβάνουµε ότι δεν είναι όλες οι ενδείξεις που σας αναφέρουµε λόγος για να νοµίσετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Πάντα να είστε σε επικοινωνία µε τον γιατρό σας αν παρουσιαστεί κάτι από τα παρακάτω: Κολπική αιµορραγία Υψηλή πίεση Σοβαρά προβλήµατα στη σχέση µε το σύντροφο σας. Συναίσθηµα εξάρτησης που σας κυριεύει Ανικανότητα να καθίσετε και να χαλαρώσετε Απουσία στο ποσοστό κίνησης του εµβρύου για πάνω από 12 ώρες Αύξηση βάρους που ξεπερνά το 1,5 κιλό την εβδοµάδα Απότοµη αύξηση του πρηξίµατος στους αστραγάλους, στα χέρια και στο πρόσωπο Σοβαροί πόνοι στην πλάτη, κυρίως όταν συνοδεύονται από πυρετό ή κάψιµο κατά την ούρηση Συσπάσεις (κυρίως αν είναι επώδυνες η περισσότερες από 4 σε µια ώρα), αυξανόµενη πίεση στη λεκάνη η έκκριση υγρού από τον κόλπο πριν τις 36 εβδοµάδες µπορεί να είναι ένδειξη πρόωρου τοκετού Ανικανότητα να κάνετε σχέδια, αγωνία που σας παραλύει Σκληρές φλέβες που προκαλούν πόνο Κολπική αιµορραγία µε η χωρίς πόνο. Η δυσκοιλιότητα και οι αιµορροΐδες πολύ συχνά συνδέονται µε πρωκτική αιµορραγία ύστερα από µια κένωση του εντέρου. Δυσκολία στην αναπνοή όταν δεν κάνετε τίποτα. Πόνος στο στήθος Πόνος που επιµένει η είναι πολύ έντονος οπουδήποτε στη περιοχή της κοιλιάς

11 Τρέξιµο υγρού από τον κόλπο που δεν είναι όµως ούτε το συνηθισµένο υγρό που µπορεί να έχετε ούτε βέβαια ούρα. Υψηλός πυρετός Εξάνθηµα, κυρίως αν συνοδεύεται από συµπτώµατα που µοιάζουν µε εκείνα της γρίπης Ανυπόφορος πόνος στο κεφάλι, στο στήθος, στην κοιλιά, στη λεκάνη η στις αρθρώσεις Απολαύστε την εγκυµοσύνη σας. Να θυµάστε πως είναι µια απολύτως φυσιολογική κατάσταση. Και πως τα περισσότερα προβλήµατα που µπορεί να παρουσιαστούν, πρώτα ο Θεός, αντιµετωπίζονται µε επιτυχία. Με το καλό λοιπόν το µωράκι σας. Δηµήτρης Μπιλάλης MBBCh MMedSci CCST FRCOG

ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ. μαμά ΓΥΝΑΙΚΑ. magazine

ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ. μαμά ΓΥΝΑΙΚΑ. magazine ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ Ο όρος αναζωογονητική άσκηση αναφέρεται σε οποιασδήποτε μορφής προγραμματισμένη τακτική άσκηση που εφαρμόζει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. #07

Διαβάστε περισσότερα

Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας.

Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας. Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας. Ζούμε σε μια πολύ απαιτητική εποχή, και ως γυναίκες αναλαμβάνουμε καθημερινά ολοένα και περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομάδες 30 έως 40 2 / 5

Εβδομάδες 30 έως 40 2 / 5 Εβδομάδα 30 Το μωρό σας πλησιάζει τα 40 εκατοστά σε ύψος και περίπου τα 1300 γραμμάρια σε βάρος. Θα αρχίσετε πλέον να διασκεδάζετε με το ποιο μέλος του μωρού σας θα προέχει στην κοιλιά σας. Πολύ συχνά

Διαβάστε περισσότερα

Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας! Επιτέλους, ήρθε ο καιρός να χαρείτε την. Κέντρου Femina, υποδεχόμαστε. με ανακούφιση, διότι πολλά από τα

Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας! Επιτέλους, ήρθε ο καιρός να χαρείτε την. Κέντρου Femina, υποδεχόμαστε. με ανακούφιση, διότι πολλά από τα Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας! Επιτέλους, ήρθε ο καιρός να χαρείτε την Με καλύτερη μεγάλη περίοδο μας χαρά, της ο εγκυμοσύνης γιατρός και σας, το μια προσωπικό περίοδο ισορροπίας. του Γυναικολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Πλησιάζει η στιγμή, που τόσον καιρό περιμένατε.

Πλησιάζει η στιγμή, που τόσον καιρό περιμένατε. Πλησιάζει η στιγμή, που τόσον καιρό περιμένατε. Μόλις αντικρύσετε πρώτη φορά το πλασματάκι που φροντίζατε όλους αυτούς τους μήνες, θα καταλάβετε γιατί άξιζε να κάνετε υπομονή και να μην το βάζετε κάτω

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το βιβλίο... σελ. 13 1. Eισαγωγή... σελ. 16. 2. ίαιτα και Ανάπτυξη... σελ. 21

Περιεχόμενα. Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το βιβλίο... σελ. 13 1. Eισαγωγή... σελ. 16. 2. ίαιτα και Ανάπτυξη... σελ. 21 Περιεχόμενα Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το βιβλίο... σελ. 13 1. Eισαγωγή... σελ. 16 Μια ιδιαίτερη άποψη για τις φυσικές πρακτικές θεραπείες και τη διατροφή... σελ. 17 Πότε πρέπει να κληθεί ο γιατρός...

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Η προεκλαµψία είναι πολύ πιο συνήθης από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Στην πραγµατικότητα είναι η συνηθέστερη σοβαρή επιπλοκή της κύησης. Η προεκλαµψία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 5ο μάθημα Διδάσκουσα Δήμητρα Ιορδάνογλου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΡΕΣ Διεθνές Εθνικό Οργανισμού Πανεπιστημίου Διαπροσωπικό Ατομικό ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΓΧΟΣ: Ένας "μη

Διαβάστε περισσότερα

διαρκεί ένα µικρό χρονικό διάστηµα 2. Τέτοιες ασθένειες είναι σοβαρές καταστάσεις για την υγεία

διαρκεί ένα µικρό χρονικό διάστηµα 2. Τέτοιες ασθένειες είναι σοβαρές καταστάσεις για την υγεία Σας παρακαλούµε να µας πείτε πόσο συµφωνείτε ή διαφωνείτε µε τις ακόλουθες προτάσεις σχετικά µε ασθένειες, όπως ο καρκίνος µαστού σηµειώνοντας ένα a στο αντίστοιχο κουτάκι. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πρώτες Βοήθειες Με τον όρο πρώτες βοήθειες εννοούμε τη βοήθεια που προσφέρει κάποιος σε ένα άρρωστο πριν φτάσει το ασθενοφόρο. Ποιοι είναι οι στόχοι του Πρώτου Βοηθού α. Να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819 e-mail: hmesogiaki@ippokratio.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Τι είναι άγχος: Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα σας σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή ( συναρπαστική ) κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

- Χρησιμοποιήστε ένα εργονομικό πληκτρολόγιο εάν εργάζεστε σε υπολογιστή. - Χρησιμοποιήστε ένα περικάρπιο για να σταθεροποιεί τους καρπούς σας.

- Χρησιμοποιήστε ένα εργονομικό πληκτρολόγιο εάν εργάζεστε σε υπολογιστή. - Χρησιμοποιήστε ένα περικάρπιο για να σταθεροποιεί τους καρπούς σας. Εβδομάδα 17 Το μωρό σας είναι 10 εκατοστά στις 17 εβδομάδες κύησης και ζυγίζει περίπου 150 γραμμάρια! Τα μωρά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 17 είναι τώρα πολύ κινητικά. Ο χόνδρος που αποτελεί τον σκελετό

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηλευτικός Λειτουργός Μαία

Νοσηλευτικός Λειτουργός Μαία ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΙΑΚΟΥΜΗ Νοσηλευτικός Λειτουργός Μαία 5 Ιουνίου 2010 1η Ημερίδα Μαιευτικής Ρεφλεξολογία είναι η συμπληρωματική θεραπεία που ασχολείται με τα αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα, χέρια, αυτιά με

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση κοινών. προβλημάτων θηλασμού. Ζητήστε βοήθεια εάν: Ευαίσθητες θηλές

Αντιμετώπιση κοινών. προβλημάτων θηλασμού. Ζητήστε βοήθεια εάν: Ευαίσθητες θηλές Αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων θηλασμού Στα σίγουρα ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική λειτουργία, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα μερικές φορές. Ο θηλασμός είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

02/06/15. Όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας απειλεί ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για το σύνδρομο Fight or Flight, δηλαδή παλεύω ή φεύγω.

02/06/15. Όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας απειλεί ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για το σύνδρομο Fight or Flight, δηλαδή παλεύω ή φεύγω. Αντιμετωπίζοντας το στρες για μια χαρούμενη και δημιουργική ζωή Το στρες μπορεί από εχθρός μας να γίνει σύμμαχος Ένα ποσοστό άγχους είναι αναγκαίο στη ζωή μας γιατί μας βοηθάει να ενεργοποιηθούμε και να

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ v Μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Κοινωνικότητα (71%) Τους αρέσει η γεύση (51%) Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%) Προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Το εργασιακό άγχος αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η μεγαλύτερη πρόκληση τόσο στην υγεία των εργαζόμενων όσο και σε εκείνη των επιχειρήσεων

Το εργασιακό άγχος αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η μεγαλύτερη πρόκληση τόσο στην υγεία των εργαζόμενων όσο και σε εκείνη των επιχειρήσεων To Εργασιακό Άγχος Κοστίζει Το εργασιακό άγχος αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η μεγαλύτερη πρόκληση τόσο στην υγεία των εργαζόμενων όσο και σε εκείνη των επιχειρήσεων Η υγεία και η ευεξία μπορούν να επηρεαστούν

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 1.1 Τι είναι; Ο Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός (ΟΜΠ) είναι ένα γενετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ

ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ? Πως? ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ 6+1 συμβουλές για να διατηρήσετε τα κίνητρά σας για άσκηση ισχυρά! Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής γεμάτοι

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε για τις εβδομάδες 9 έως 16

Διαβάστε για τις εβδομάδες 9 έως 16 Εβδομάδες 1 και 2 ΟΙ δύο πρώτες εβδομάδες είναι εξαιρετικά συναρπαστικές και μυστηριακές για τις περισσότερες γυναίκες.κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης και πέρα θα δοκιμάσετε τη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 EUFAMI ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Επιμέλεια Πανελ. Συλ. Οικογ. για την Ψυχική Ύγεία ΣΟΨΥ 1 1 Σκοποί της έρευνας To 2008, η EUFAMI έκανε μια έρευνα σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες, για να αξιολογήσει:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΣΑΓΑΚΗ-ΡΕΚΛΕΙΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΣΑΓΑΚΗ-ΡΕΚΛΕΙΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΣΑΓΑΚΗ-ΡΕΚΛΕΙΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Η εγκυμοσύνη αναμφίβολα είναι η πιο σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρώτοι μήνες του μωρού μου

Οι πρώτοι μήνες του μωρού μου ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παιδιατρικής 12 Οι πρώτοι μήνες του μωρού μου Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς Αγαπητοί φίλοι/φίλες Ήρθε η ώρα να αναλάβετε τον πιο σημαντικό και πιο υπεύθυνο

Διαβάστε περισσότερα

Ι Ν ΟΜΥΑΛΓΙΑ. Γι α τ ί π ο ν ά ό λ ο τ ο κ ο ρ µ ί µ ο υ κ α ι ν ι ώ θ ω συ χ νά κου ρασµ ένος;

Ι Ν ΟΜΥΑΛΓΙΑ. Γι α τ ί π ο ν ά ό λ ο τ ο κ ο ρ µ ί µ ο υ κ α ι ν ι ώ θ ω συ χ νά κου ρασµ ένος; Ι Ν ΟΜΥΑΛΓΙΑ Γι α τ ί π ο ν ά ό λ ο τ ο κ ο ρ µ ί µ ο υ κ α ι ν ι ώ θ ω συ χ νά κου ρασµ ένος; ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ 3 Η ινοµυαλγία είναι συχνό, επώδυνο σύνδροµο των µυών, των συνδέσµων και των αρθρώσεων. Συχνά,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ 7 ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ Σε µια καρδιά που λειτουργεί φυσιολογικά, το αίµα µε χαµηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο ρέει από το σώµα στη δεξιά πλευρά της καρδιάς (στο δεξιό κόλπο και από εκεί στη δεξιά κοιλία).

Διαβάστε περισσότερα

50+ στην Ευρώπη. Η Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη

50+ στην Ευρώπη. Η Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη Νοικοκυριό-ID 1 9 0 4 2 0 0 Ατομικό-ID Ημερομηνία Συνέντευξης: ID Ερευνητή: Αρχικά Ερευνώμενου: 50+ στην Ευρώπη Η Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη Ερωτηματολόγιο για Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΤΕ ΠΑΙΔΙ ΒΡΕΧΟΝΤΑΙ

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΤΕ ΠΑΙΔΙ ΒΡΕΧΟΝΤΑΙ Μια στις τρεις γυναίκες Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει μόνο ένα παιδί έχουν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να τους διαφεύγουν ούρα και να βρέχονται σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 1 Η φυσιολογική καρδιά είναι µία πολύ δυνατή αντλία φτιαγµένη από µυϊκό ιστό, που λειτουργεί εντατικά και συνεχώς. Έχει περίπου τις διαστάσεις µιας ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθηματική ευεξία της μητέρας και βρεφική ανάπτυξη. Ένας οδηγός καλών πρακτικών για μαίες ( The Royal College of Midwives, 2012 )

Συναισθηματική ευεξία της μητέρας και βρεφική ανάπτυξη. Ένας οδηγός καλών πρακτικών για μαίες ( The Royal College of Midwives, 2012 ) Συναισθηματική ευεξία της μητέρας και βρεφική ανάπτυξη. Ένας οδηγός καλών πρακτικών για μαίες ( The Royal College of Midwives, 2012 ) Η κατανόηση και η ανταπόκριση των νέων μητέρων στα συναισθήματα του

Διαβάστε περισσότερα

Βιώνουμε αλλαγές στην οικογένειά μας, όπως το διαζύγιο των γονιών μας. Μας απογοητεύουν ή απογοητεύουμε τον εαυτό μας.

Βιώνουμε αλλαγές στην οικογένειά μας, όπως το διαζύγιο των γονιών μας. Μας απογοητεύουν ή απογοητεύουμε τον εαυτό μας. Νοιώθεις θυμωμένος Το φυλλάδιο θα σε βοηθήσει στην περίπτωση που νιώθεις ότι ο θυμός σου δυσκολεύει τη ζωή σου και θα σου προτείνει λύσεις για να αντιμετωπίζεις και να ελέγχεις τα έντονα συναισθήματα θυμού...

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική Δερματομυοσίτιδα Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ 1.1 Τι είδους νόσημα είναι; Η νεανική δερματομυοσίτιδα (ΝΔΜ) είναι ένα σπάνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ Στρεσσογόνος παράγοντας Οτιδήποτε κάνει τον άνθρωπο να βιώνει στρες Είναι μια αλλαγή στην ομοιόσταση του ατόμου Παράγοντες που προκαλούν στρες Ενδογενείς Εξωγενείς Ενδογενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Οι ενδείξεις ουλίτιδας περιλαµβάνουν :

Οι ενδείξεις ουλίτιδας περιλαµβάνουν : ΟΥΛΙΤΙ Α Τα ούλα αποτελούν τµήµα των µαλακών ιστών του στόµατος. Περιβάλλουν τα δόντια και τα καλύπτουν προστατευτικά. Τα ούλα ενός φυσιολογικού υγιούς δοντιού φτάνουν στην αδαµαντίνη του δοντιού προστατεύοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ Κείμενο: Κέντρο ακράτειας Västra Götaland Φωτογραφίες: Kajsa Lundberg Σχεδιασμός: Svensk Information Σας είναι δύσκολο να ελέγξετε την ουροδόχο

Διαβάστε περισσότερα

Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών

Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών Δυστονία Δυστονία Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών προκαλώντας ανεξέλεγκτες επαναλαμβανόμενες ή στροφικές κινήσεις του προσβεβλημένου τμήματος του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΥΡΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΥΡΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΥΡΩΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ηµέρα µήνας έτος Το παρόν ερωτηµατολόγιο βασίζεται στις οδηγίες της διεθνούς σύσκεψης για την ακράτεια (International Consultation on Incontinence).

Διαβάστε περισσότερα

Στρες και τεχνικές διαχείρισής του. Χρήσιμες επισημάνσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς

Στρες και τεχνικές διαχείρισής του. Χρήσιμες επισημάνσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς Στρες και τεχνικές διαχείρισής του. Χρήσιμες επισημάνσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς Ευάγγελος Χ. Καραδήμας Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης Στην ενότητα που

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυάζοντας τον ρόλο της θηλάζουσας μητέρας και της σεξουαλικής συντρόφου. Ασυμβατότητες κοινωνικών ρόλων; Κατερίνα Ψαθά Νοσηλεύτρια Γ.Ν.

Συνδυάζοντας τον ρόλο της θηλάζουσας μητέρας και της σεξουαλικής συντρόφου. Ασυμβατότητες κοινωνικών ρόλων; Κατερίνα Ψαθά Νοσηλεύτρια Γ.Ν. Συνδυάζοντας τον ρόλο της θηλάζουσας μητέρας και της σεξουαλικής συντρόφου. Ασυμβατότητες κοινωνικών ρόλων; Κατερίνα Ψαθά Νοσηλεύτρια Γ.Ν.Ξάνθης Η γυναίκα είναι ένα από τα λίγα θηλαστικά, στα οποία η περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ H ΚΟΛΠΙΚH (Ή ΤΩΝ ΠΥΕΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ) ΠΡΟΠΤΩΣΗ; Όταν μια πρόπτωση έχει πέσει πολύ κάτω, μπορεί να παρατηρήσετε πράγματα όπως:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ H ΚΟΛΠΙΚH (Ή ΤΩΝ ΠΥΕΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ) ΠΡΟΠΤΩΣΗ; Όταν μια πρόπτωση έχει πέσει πολύ κάτω, μπορεί να παρατηρήσετε πράγματα όπως: ΤΙ ΕΙΝΑΙ H ΚΟΛΠΙΚH (Ή ΤΩΝ ΠΥΕΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ) ; Τα πυελικά σας όργανά περιλαμβάνουν την κύστη, τη μήτρα (κόλπο) και ορθό έντερό σας (πρωκτό το πίσω άνοιγμα). Τα όργανα αυτά συγκρατούνται στο μέρος τους από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (ΣΤΕΝΩΣΕΙΣ) ΤΗΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Ή ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (ΣΤΕΝΩΣΕΙΣ) ΤΗΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Ή ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ 8 ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (ΣΤΕΝΩΣΕΙΣ) ΤΗΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Ή ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ Μία παρακώλυση της ροής του αίµατος οφείλεται συχνά σε στένωση και µπορεί να σταµατήσει τη ροή του αίµατος µερικώς ή τελείως. Κάθε µία από

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ;

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; Η νυχτερινή ενούρηση συμβαίνει όταν ένα άτομο πρέπει να ξυπνάει τη νύχτα για να ουρήσει. Αν αυτό συμβεί περισσότερο από δύο φορές τη νύχτα, μπορεί να είναι πρόβλημα. Η νυκτερινή

Διαβάστε περισσότερα

50+ στην Ευρώπη. Η Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη

50+ στην Ευρώπη. Η Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη Νοικοκυριό-ID 1 9 0 4 2 0 0 Ατομικό-ID Ημερομηνία Συνέντευξης: ID Ερευνητή: Αρχικά Ερευνώμενου: 50+ στην Ευρώπη Η Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη Ερωτηματολόγιο για Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας!

Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας! Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας! Με μεγάλη μας χαρά, ο γιατρός και το προσωπικό του Γυναικολογικού Κέντρου Femina, υποδεχόμαστε μία ακόμα μέλλουσα μητέρα. Το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και ηλικιωμένοι

Διατροφή και ηλικιωμένοι Διατροφή και ηλικιωμένοι Η διατροφή αποτελεί τη σημαντικότερη ανάγκη για τη διατήρηση της ανθρώπινη ζωής σε όλα τα στάδιά της. Το είδος και η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται ο άνθρωπος εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Το σώμα και η υγεία μου

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Το σώμα και η υγεία μου Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Το σώμα και η υγεία μου Ενότητα: Υγεία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Κράμπα. Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας

Κράμπα. Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας Κράμπα -Η εμφάνιση κράμπας είναι συχνότερη σε άτομα της 3ης ηλικίας, σε μη γυμνασμένους και υπέρβαρους ανθρώπους ακόμα και στους αθλητές,ιδίως ύστερα απο μακρά εξαντλητική προσπάθεια και έντονη εφίδρωση.

Διαβάστε περισσότερα

Ζώνη massage ΟδηγίεςΛειτουργίας

Ζώνη massage ΟδηγίεςΛειτουργίας Ζώνη massage ΟδηγίεςΛειτουργίας Ευχαριστούμε για την αγορά αυτού του προϊόντος. Παρακαλώ διαβάστε αυτές τις οδηγίες λειτουργίας προκειμένου να ξέρετε προσεκτικά πώς να χρησιμοποιήσει αυτό το προϊόν σωστά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαθήτρια: Κ. Σοφία. Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαθήτρια: Κ. Σοφία. Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μαθήτρια: Κ. Σοφία Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής Σχολ. Έτος: 2015-2016 ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-BYPASS Αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι η χειρουργική διαδικασία της παράκαμψης των θρομβώσεων ή των

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Ι Υπερβολικό άγχος;

Μέρος Ι Υπερβολικό άγχος; Μέρος Ι Υπερβολικό άγχος; Η Ellie δεν είχε καλή επίδοση στο µάθηµα Φυσιολογίας παρά τις προσπάθειές της: µελέτησε πριν και µετά τις παραδόσεις, διάβασε και καθαρόγραψε τις σηµειώσεις της, Μελέτησε µε την

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις Επιστημονική Επιμέλεια: Χρήστος Μαρκόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών για τον καρκίνο του μαστού Δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού

Διαβάστε περισσότερα

SCOPA AUT. 1. Τον τελευταίο μήνα είχατε δυσκολία στην κατάποση ή είχατε πνιγεί; ποτέ μερικές φορές τακτικά συχνά. ποτέ μερικές φορές τακτικά συχνά

SCOPA AUT. 1. Τον τελευταίο μήνα είχατε δυσκολία στην κατάποση ή είχατε πνιγεί; ποτέ μερικές φορές τακτικά συχνά. ποτέ μερικές φορές τακτικά συχνά SCOPA AUT Με αυτό το ερωτηματολόγιο θέλουμε να βρούμε σε πιο βαθμό στον τελευταίο μήνα είχατε προβλήματα με διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως δυσκολία κατά την ούρηση, ή έντονους ιδρώτες. Απαντήστε

Διαβάστε περισσότερα

εξουαλικώς t μεταδιδόμενα

εξουαλικώς t μεταδιδόμενα ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ M i / τεχνολογικά χρονικά εξουαλικώς t μεταδιδόμενα της Ε. Βαβουράκη* Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ασθένειες που μεταδίδονται

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc ΚΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Τηλ. 210 8995614, κιν.

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc ΚΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Τηλ. 210 8995614, κιν. Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc ΚΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Τηλ. 210 8995614, κιν. 6992519192 Ονοµατεπώνυµο:... Ηµερ. συµπλήρωσης ερωτηµατολογίου:... Διεύθυνση:..

Διαβάστε περισσότερα

Επιλόχειος κατάθλιψη

Επιλόχειος κατάθλιψη ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Επιλόχειος κατάθλιψη «Γιατί νιώθω έτσι; Τι μου συμβαίνει;» Είναι η σκέψη που, πολύ συχνά, βασανίζει τη νέα μαμά, η οποία λίγες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού της αρχίζει να έχει κακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ 2 ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Κατά κανόνα, η διάγνωση µιας συγγενούς καρδιοπάθειας γίνεται στη βρεφική ηλικία, αν και αρκετές περιπτώσεις µπορούν να διαγνωσθούν σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Πιθανές παρενέργειες ορισµένων φαρµάκων χηµειοθεραπείας

Πιθανές παρενέργειες ορισµένων φαρµάκων χηµειοθεραπείας Πιθανές παρενέργειες ορισµένων φαρµάκων χηµειοθεραπείας Το πεπτικό σας σύστηµα Το αίσθηµα αδιαθεσίας, που πολλές φορές συνοδεύεται από ναυτία και εµετό, είναι ένα σύµπτωµα συνδεδεµένο µε τη δράση ορισµένων

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη µη κερδοσκοπική εταιρεία στην Ελλάδα µε στόχο την ενηµέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από ιαταραχές Πρόσληψης Τροφής.

Η πρώτη µη κερδοσκοπική εταιρεία στην Ελλάδα µε στόχο την ενηµέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από ιαταραχές Πρόσληψης Τροφής. CREATIVE BRIEF Η πρώτη µη κερδοσκοπική εταιρεία στην Ελλάδα µε στόχο την ενηµέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από ιαταραχές Πρόσληψης Τροφής. ΟΙ (ΨΥΧΟΓΕΝΕΙΣ) ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. - Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

MOXONIDINE/GENERICS 200, 300 & 400 µικρογραµµάρια επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία (µοξονιδίνη)

MOXONIDINE/GENERICS 200, 300 & 400 µικρογραµµάρια επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία (µοξονιδίνη) ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ MOXONIDINE/GENERICS 200, 300 & 400 µικρογραµµάρια επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία (µοξονιδίνη) ιαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικοσ ερυθηματωδησ λυκοσ

Συστηματικοσ ερυθηματωδησ λυκοσ www.printo.it/pediatric-rheumatology/cy/intro Συστηματικοσ ερυθηματωδησ λυκοσ Έκδοση από 2016 Title ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ 3. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ 3.1 Πως θα μπορούσε η νόσος να επηρεάσει την καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ. Γιατί πονά όλο το κορμί μου και νιώθω συχνά κουρασμένος;

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ. Γιατί πονά όλο το κορμί μου και νιώθω συχνά κουρασμένος; ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ Γιατί πονά όλο το κορμί μου και νιώθω συχνά κουρασμένος; ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ 3 Η ινομυαλγία είναι συχνό, επώδυνο σύνδρομο των μυών, των συνδέσμων και των αρθρώσεων. Συχνά, υπάρχουν συμπτώματα κόπωσης

Διαβάστε περισσότερα

Τώρα που ο γιατρός σας είπε ότι πάσχετε από ΧΑΠ ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ίσως έχετε ερωτήσεις όπως: Τι είναι η ΧΑΠ; Πώς με επηρεάζει;

Τώρα που ο γιατρός σας είπε ότι πάσχετε από ΧΑΠ ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ίσως έχετε ερωτήσεις όπως: Τι είναι η ΧΑΠ; Πώς με επηρεάζει; Τώρα που ο γιατρός σας είπε ότι πάσχετε από ΧΑΠ ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ίσως έχετε ερωτήσεις όπως: Τι είναι η ΧΑΠ; Πώς με επηρεάζει; Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη ΧΑΠ; Αυτό το ενημερωτικό φυλλάδιο

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθήµατα µετά την θεραπεία του καρκίνου

Συναισθήµατα µετά την θεραπεία του καρκίνου Πηγή: Be Strong (http://www.bestrong.org.gr/el/living_with_cancer/psychoemotional/emotional/feelin gsaftertreatment/) Συναισθήµατα µετά την θεραπεία του καρκίνου Ο καρκίνος είναι µία εµπειρία που µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Φροντίστε το περιβάλλον όπου κοιμάστε να είναι εντελώς ήσυχο, σκοτεινό, άνετο και με την κατάλληλη για σας θερμοκρασία.

Φροντίστε το περιβάλλον όπου κοιμάστε να είναι εντελώς ήσυχο, σκοτεινό, άνετο και με την κατάλληλη για σας θερμοκρασία. Οδηγός καλού ύπνου 2 Συμβουλές Είναι σημαντικό να κοιμάστε το βράδυ και να ξυπνάτε το πρωί περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έτσι, το σώμα σας συντονίζεται με το ωράριο ύπνου και απολαμβάνετε έναν επαρκή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε. 103-112_22ENOTHTA5 4/3/2013 12:35 µµ Page 103 ENOTHTA 5 ENOTHTA 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο - Άνθρωπος) Ένας «χάρτης» από λέξεις μυς αρθρώσεις σκελετό άλλα όργανα: μάτια, έχει έχει έχει

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί να μη χορεύω στις μύτες;

Γιατί να μη χορεύω στις μύτες; Γιατί να μη χορεύω στις μύτες; Κείμενο της Celia Sparger, φυσιοθεραπεύτριας της Sadler s Wells School, συγγραφέως των βιβλίων Anatomy of Ballet και Beginning Ballet. Η συγγραφέας εκφράζει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Q&A Από την Κατερίνα Βορβή

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Q&A Από την Κατερίνα Βορβή ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Q&A Από την Κατερίνα Βορβή ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του Βασίλειου Μπαγιώκου, μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, DFSRH, συνεργάτη του Μαιευτηρίου Ιασώ, Διπλωματούχου της Εταιρίας Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; MegalakriaBroshure.indd 1 17/11/2010 1:27:39 μμ Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 14 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ OMNIC TOCAS 0,4 mg δισκία παρατεταμένηςαποδέσμευσης Υδροχλωρική Ταμσουλοζίνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Κλείσε ένα ραντεβού ζωής Αφιέρωσε 10 λεπτά στον εαυτό σου για μια μαστογραφία Όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του μαστού Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας.

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας. Πρωινό Γεύμα: είναι απαραίτητο; Διαιτολόγοι Ηράκλειο - Eat for Life - Συμβουλευτικό Κέντρο Κλινι Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ

Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ 1 Στο φυλλάδιο αυτό, θα βρεις µερικές πληροφορίες για τον πόνο κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, καθώς και πως µπορούµε να τον αντιµετωπίσουµε.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ. Ζαρφτζιάν Μαριλένα Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ. Ζαρφτζιάν Μαριλένα Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΑΥΛΑΚΩΣΗ Αυλάκωση ονομάζεται η διαίρεση του ζυγωτού Η πρώτη μιτωτική διαίρεση σε 2 κύτταρα γίνεται 30 ώρες μετά τη γονιμοποίηση Ακολουθούν πολλές μιτωτικές διαιρέσεις και 5 7 μέρες

Διαβάστε περισσότερα

ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS)

ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) 12 ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) Μεταφρασµένο από την Κατερίνα Πουγούνια και την Μαρία Τζέτη. Ιανουάριος 2009 Τροποποιήθηκε από φυλλάδια που εκδόθηκαν από τα νοσοκοµεία Guy s και St Thomas στο Λονδίνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ασκήσεις για εύρος κινήσεων Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίες. Η Αγάπη για τη ρουτίνα. Συνήθεις Διαταραχές Ύπνου. Δυσκολίες επικοινωνίας. ! Εφιάλτες! Ακράτεια! Ροχαλητό! Ανήσυχος Ύπνος!

Αιτίες. Η Αγάπη για τη ρουτίνα. Συνήθεις Διαταραχές Ύπνου. Δυσκολίες επικοινωνίας. ! Εφιάλτες! Ακράτεια! Ροχαλητό! Ανήσυχος Ύπνος! Διαταραχές ύπνου και Αυτισµός Ελένη Λούκουτου Λογοθεραπεύτρια ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό συστατικό της υγείας. Παρόλο που δε μπορούμε να κατανοήσουμε όλες τις λειτουργίες του, ο ύπνος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

Β. ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Β. ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Rivastigmine/Generics 1,5 mg σκληρά καψάκια Rivastigmine/Generics 3 mg σκληρά καψάκια Rivastigmine/Generics 4,5 mg σκληρά καψάκια

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με Αναπλ. Καθηγητή Ν. Παπαντωνίου, Α Μαιευτική και Γυναικολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Για την εν λόγω έρευνα, ο ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. συνεργάστηκε με την εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; Με την επιστημονική συνεργασία της Αιματολογικής Μονάδας, Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Με

Διαβάστε περισσότερα

AUTUMN - WINTER PREGNANCY BOOK

AUTUMN - WINTER PREGNANCY BOOK AUTUMN - WINTER PREGNANCY BOOK Τι χρειάζεται να ξέρετε για να φροντίσετε το νεογέννητο μωρό σας κατά την διάρκεια του χειμώνα. Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης MBBCh MMedSci FRCOG CCST Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας

Διαβάστε περισσότερα

Αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού.

Αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού. Αιμορροΐδες Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού. Οι αιμορροΐδες είναι η ποιο συχνή πάθηση του πρωκτού τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Έχει υπολογισθεί ότι περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

All4baby center. Επιθυμία μου είναι να έχω μια καλή συνεργασία με όλο το υπεύθυνο προσωπικό και μια καλή εμπειρία τοκετού.

All4baby center. Επιθυμία μου είναι να έχω μια καλή συνεργασία με όλο το υπεύθυνο προσωπικό και μια καλή εμπειρία τοκετού. Όνομα Πιθανή ημερομηνία τοκετού Όνομα συντρόφου ή συνοδού Όνομα μαιευτήρα γυναικολόγου Όνομα μαίας Σημείωση Το πλάνο τοκετού αποτελεί μία περίληψη των επιθυμιών μου κατά την διάρκεια παραμονής μου στο

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Το ερωτηµατολόγιο του Beck (B.D.I.). ερωτηµατολόγιο τύπου Α, ανδρική µορφή.

Το ερωτηµατολόγιο του Beck (B.D.I.). ερωτηµατολόγιο τύπου Α, ανδρική µορφή. Το ερωτηµατολόγιο του Beck (B.D.I.). ερωτηµατολόγιο τύπου Α, ανδρική µορφή. Α. Συναίσθηµα 0. δεν αισθάνοµαι λυπηµένος 1. αισθάνοµαι λυπηµένος ή µελαγχολικός 2. είµαι λυπηµένος ή µελαγχολικός συνεχώς και

Διαβάστε περισσότερα