Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης"

Transcript

1 Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Συγχαρητήρια για την εγκυµοσύνη σας. Από την αρχή κιόλας της τόσο σπουδαίας αυτής περιόδου της ζωής σας, το πιο σηµαντικό είναι να καταλάβετε πως για ό,τι κι αν σας προκαλεί φόβο, άγχος ή ανησυχία είστε απλά έγκυος και σε καµία περίπτωση εκτός εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι ασθενής. Γι αυτό, λοιπόν, απολαύστε αυτούς τους εννέα υπέροχους µήνες. Το 1ο τρίµηνο Το σώµα σας Με την εξαφάνιση της περιόδου, αντιλαµβάνεστε πια ότι είστε έγκυος. Το στήθος σας είναι µαλακό και ελαφρώς µεγαλύτερο. Η συχνοουρία τον πρώτο µήνα της εγκυµοσύνης είναι ακόµα ένα σύµπτωµα της κατάστασής σας. Στη διάρκεια του πρώτου µήνα της εγκυµοσύνης σας, το µωρό σας έχει το µέγεθος µόλις ενός κέρµατος, όµως η καρδιά του κι οι πνεύµονες έχουν ήδη αρχίσει να σχηµατίζονται, µε αποτέλεσµα οι απαιτήσεις του οργανισµού σας να είναι περισσότερες απ ό,τι συνήθως. Το σώµα σας αλλάζει εσωτερικά, πράγµα που εκδηλώνεται µε απίστευτη κούραση. Όλα µέσα σας δουλεύουν µε πολύ γρήγορους ρυθµούς: η καρδιά παράγει περισσότερες ποσότητες αίµατος και οι πνεύµονες έχουν ανάγκη από περισσότερο οξυγόνο, µε αποτέλεσµα να θέλετε µόνο να κοιµάστε και τίποτε άλλο! Μην αγνοείτε τις ανάγκες του σώµατός σας. Κάντε ακριβώς αυτό που σας υποδεικνύει. Αν το σώµα σας δείχνει ότι πρέπει να κοιµηθείτε, κάντε το χωρίς ενοχές. Αν λειτουργήσετε διαφορετικά, να είστε βέβαιη ότι το σώµα σας θα σας εκδικηθεί! Μην ξεχνάτε ότι το πρώτο τρίµηνο της εγκυµοσύνης είναι το πιο δύσκολο και το πιο ευαίσθητο. Χρειάζεται µεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα στη διατροφή, γιατί στο διάστηµα αυτό πραγµατοποιείται η οργανογένεση του εµβρύου.

2 Το έµβρυο στο τέλος του δεύτερου µήνα έχει πάρει πλέον πιο ανθρώπινη µορφή, µε διαφοροποιηµένα τα όργανά του και το µήκος του να φτάνει τα 2,5 εκατοστά περίπου. Σεβαστείτε την ζωή που αναπτύσσεται µέσα σας αποφεύγοντας την υπερβολική κούραση, το τσιγάρο και το αλκοόλ. Κατά το δεύτερο µήνα της εγκυµοσύνης, έχετε συνήθως ναυτία και πρωινή αδιαθεσία. Το γεγονός αυτό βέβαια διαφοροποιείται από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες έχουν πολύ ελαφρά συµπτώµατα κι άλλες δεν µπορούν να απαλλαγούν από την πρωινή αδιαθεσία καθ όλη τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Το δέρµα σας γίνεται πολύ ευαίσθητο εξαιτίας των ορµονικών αλλαγών που συντελούνται προκειµένου να υποστηριχτεί η εγκυµοσύνη. Το µήνα αυτό θα πρέπει να κάνετε την πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό (περίπου την 6η εβδοµάδα). Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σηµαντική, γιατί θα διαπιστωθεί αν η κύηση είναι ενδοµήτρια, θα βρεθεί ο αριθµός των εµβρύων και πιθανό να µπορέσετε (εφόσον ο υπερηχογράφος έχει αυτή την ικανότητα) να ακούσετε και την καρδιά του µωρού (ξεκινά να χτυπά µεταξύ 6ης-7ης εβδοµάδας). Σηµαντικό, επίσης, είναι να ξεκινήσετε τη λήψη ειδικών γι αυτή την περίοδο βιταµινών, µόλις ανακαλύψετε και επιβεβαιώσετε ότι είστε έγκυος. Ιδιαίτερα το φυλικό οξύ (συνιστώµενη ηµερήσια δόση 0,4 mg / ιδανικά και 6 µήνες πριν την εγκυµοσύνη) έχει βρεθεί πως µειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες δηµιουργίας ορισµένων συγγενών ανωµαλιών του εµβρύου, όπως είναι η δισχιδής ράχη. Άλλα πιθανά συµπληρώµατα είναι το ασβέστιο, o σίδηρος και το µαγνήσιο, ενώ τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερη σηµασία φαίνεται να έχει και η βιταµίνη D. Όµως να θυµάστε, οι βιταµίνες δεν ακυρώνουν τη µεγάλη ανάγκη που έχει το σώµα σας για σωστή διατροφή. Τον τρίτο µήνα, το έµβρυο αναπτύσσεται µε πολύ γρήγορο ρυθµό και σχεδόν διπλασιάζει το µήκος του, έχει πια δάχτυλα στα χέρια και στα πόδια και µαλακά νύχια. Μέχρι το τέλος αυτού του µήνα, έχει το µήκος περίπου 9 εκατοστά και ζυγίζει λίγο παραπάνω από 28 γραµµάρια. Τα συναισθήµατά σας Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι πρώτες εβδοµάδες της εγκυµοσύνης είναι αρκετά δύσκολες, γι αυτό πρέπει να οπλιστείτε µε θάρρος και υποµονή. Μην ξαφνιαστείτε αν δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στις αντιδράσεις σας. Αυτό οφείλεται στις ορµονικές αλλαγές που συµβαίνουν σε αυτό το τρίµηνο και προετοιµάζουν τον οργανισµό σας για το υπόλοιπο της εγκυµοσύνης και τον τοκετό. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να έχετε πολλά νευρά, να είστε πολύ ευαίσθητη και να ξεσπάτε σε κλάµατα µε το παραµικρό. Η κυκλοθυµία µπορεί να είναι το σήµα κατατεθέν σας για πολύ καιρό ακόµη, γι αυτό πρέπει να φανείτε δυνατή αλλά και να εξασφαλίσετε την κατανόηση του περίγυρού σας. Η µητρότητα είναι κάτι πρωτόγνωρο, γι αυτό και για αρκετές γυναίκες δεν αποτελεί απλή υπόθεση.

3 Αφεθείτε λοιπόν στις συναισθηµατικές διακυµάνσεις που σας καταλαµβάνουν σε αυτή τη φάση. Είναι απολύτως φυσιολογικές και το ευχάριστο είναι ότι δεν κρατάνε για πάντα. Τα συµπτώµατα του πρώτου τρίµηνου συνήθως περιλαµβάνουν κούραση, που µπορεί να φτάνει και στα όρια εξάντλησης, ναυτίες, πονοκέφαλους και κυκλοθυµία. Τα συναισθήµατά σας µπορεί να φαίνονται υπερβολικά. Ο σύντροφός σας πρέπει να δείξει κατανόηση και να καταλάβει ότι δεν ευθύνεται αυτός. Επιπλέον, περισσότερες από τις µισές εγκύους αντιµετωπίζουν το πρόβληµα της πρωινής ναυτίας στο πρώτο τρίµηνο της εγκυµοσύνης τους. Μάλιστα πολλές φορές, δεν είναι µόνο πρωινή, αλλά εµφανίζεται σε οποιαδήποτε φάση της ηµέρας ή της νύχτας. Ένα επιπλέον σύµπτωµα είναι ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα. Το θετικό είναι οι γύρω στο τέλος του πρώτου τρίµηνου θα επανέλθετε. Ανησυχητικές ενδείξεις Επικοινωνήστε µε το γιατρό σας αν έχετε: Εύκολη κόπωση πέρα του αναµενόµενου, τάση για λιποθυµία, δύσπνοια, ταχυκαρδία, ανορεξία, αϋπνία (είναι πιθανό να µαρτυρούν την ύπαρξη αναιµίας). Πυρετός πάνω από 37,8 µπορεί να αποτελεί σύµπτωµα κάποιας λοίµωξης. Συχνοουρία µε τσούξιµο, πόνος στο κάτω µέρος της κοιλιάς σε συνδυασµό µε πυρετό. Ενδεχοµένως να αντιµετωπίζετε κάποια µόλυνση του ουροποιητικού συστήµατος. Απώλεια υγρού από τον κόλπο που δεν θυµίζει ούτε τα συνηθισµένα σας υγρά ούτε βέβαια ούρα. Αιµορραγία από τον κόλπο και πόνος στο κάτω µέρος της κοιλιάς (µπορεί να σας προειδοποιούν για εξωµήτρια κύηση η για αποβολή). Το 2ο τρίµηνο Το σώµα σας Πιθανότατα θα νιώθετε λιγότερο κουρασµένες απ ό,τι το δεύτερο και τον τρίτο µήνα και πολύ συχνά θα έχετε την αίσθηση φοβερής ευεξίας. Πρόκειται για µια καλή στιγµή για διακοπές και σχέδια.

4 Κάποια στιγµή ανάµεσα στις εβδοµάδες, µπορείτε να αισθανθείτε τις κινήσεις του εµβρύου. Στην αρχή, πρόκειται για ακαθόριστα σκιρτήµατα που όσο περνά ο καιρός γίνονται πιο συγκεκριµένα. Κάθε εβδοµάδα θα αυξάνεται το βάρος σας σταθερά περίπου 250 γραµµάρια ή λίγο περισσότερο, παρόλο που κι εδώ υπάρχουν οι ατοµικές διαφορές. Αποφύγετε το πολύ φαγητό ή τις ασκήσεις που καταλήγουν αντίστοιχα σε µεγάλη απόκτηση βάρους (πάνω από κιλά) είτε σε πολύ µικρή (λιγότερο από 7-12 κιλά) καθ όλη τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Ο γιατρός που σας παρακολουθεί θα προσδιορίσει ποιο είναι το κατάλληλο βάρος στην περίπτωσή σας. Η προτεραιότητά σας θα πρέπει να είναι να έχετε µια υγιή και ισορροπηµένη διατροφή. Πείνα, στρες, κούραση και έκθεση σε περιβάλλον µε καπνό µπορεί να σας προκαλέσουν πονοκεφάλους. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε και να κάνετε µασάζ στο λαιµό σας για να τους αποφύγετε. Πριν τη λήψη οποιουδήποτε φαρµάκου, θα πρέπει να συµβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορείτε να νιώσετε κάψιµο στο πάνω µέρος της κοιλιάς σας εξαιτίας της εισροής όξινων γαστρικών περιεχοµένων στον οισοφάγο σας. Για να το αποφύγετε, προσπαθήστε να µη γεµίζετε το στοµάχι σας και να µην ξαπλώνετε 2-3 ώρες αφού φάτε. Οι ορµονικές αλλαγές προκαλούν δερµατικά εξανθήµατα και αυξηµένο σµήγµα καθώς και πρήξιµο στις ρινικές, στοµατικές και κολπικές µεµβράνες, πράγµα που έχει ως αποτέλεσµα το βούλωµα της µύτης, ελαφρές ρινορραγίες και αύξηση του άσπρου και άβλαβους κολπικού υγρού (λευκόρροια κύησης). Οι ορµόνες που επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης µπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα (µη τακτικες κενώσεις µε/ή σκληρά κόπρανα).

5 Τα συµπληρώµατα σιδήρου πιθανότατα θα χειροτερέψουν την κατάσταση. Για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, πίνετε πολλά υγρά, τρώτε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες και κάντε καθηµερινή γυµναστική (ήπιο τρέξιµο ή κολύµπι). Το ελαφρύ πρήξιµο των αστραγάλων θεωρείται φυσιολογικό. Μπορεί να νιώθετε πιο άνετα φορώντας ειδικά καλσόν και σηκώνοντας τα πόδια ψηλά όταν κάθεστε. Αυτό µπορεί να ελαχιστοποιήσει ή και να εξαλείψει τελείως την τάση για πρώιµη φλεβίτιδα. Ακόµη, µπορεί να παρατηρήσετε και αλλαγές στο περπάτηµα και στην ισορροπία, πριν ακόµη βάλετε βάρος, ή να δείτε µεγάλες αλλαγές στο σώµα σας. Οι κλειδώσεις και οι σύνδεσµοι χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Όταν γυµνάζεστε, να προσέχετε να µην πέσετε ή να µην ζορίσετε πολύ τους µυς και τους συνδέσµους. Οι κράµπες στα πόδια, κυρίως στις γάµπες τη νύχτα, δεν έχουν κάποια συγκεκριµένη αιτία. Είναι συχνότερες στις γυναίκες που έχουν έλλειψη ή αντίθετα που παίρνουν πολύ ασβέστιο ή ανεπαρκή πρόσληψη καλίου, ενώ είναι σπανιότερες στις γυναίκες που γυµνάζονται τακτικά. Τα συναισθήµατά σας Αυτή την περίοδο, όπου ο κίνδυνος της αποβολής έχει ως επί το πλείστον ελαχιστοποιηθεί η εγκυµοσύνη φαίνεται πιο πραγµατική από ποτέ. Έτσι, ίσως είναι ευκολότερο για εσάς να αντιµετωπίσετε τα όποια µικροπροβληµατάκια ευκολότερα. Η αίσθηση ότι νιώθετε τη ζωή του παιδιού σας οι κινήσεις του, η φουσκωµένη κοιλίτσα, ο χτύπος της καρδιάς του δηµιουργεί µια ιδιαίτερη προσωπική σχέση µε τη ζωή που µεγαλώνει µέσα σας. Η προτεταµένη σας κοιλίτσα, επίσης, αναγγέλλει το νέο στον υπόλοιπο κόσµο. Η αύξηση του βάρους που προκύπτει καθώς προχώρα η εγκυµοσύνη προκαλεί διάφορες αντιδράσεις. Κάποιες γυναίκες στενοχωριούνται, κάποιες άλλες βρίσκουν την ευκαιρία να φάνε όλα τα νόστιµα αλλά απαγορευµένα κατά τ άλλα φαγητά. Καλό είναι να προσπαθήσετε να έχετε ένα ισορροπηµένο διαιτολόγιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις δικές σας εξατοµικευµένα αλλά και του εµβρύου. Πιθανό είναι να νιώθετε το βάρος των σωµατικών συµπτωµάτων να προστίθεται στο ψυχολογικό βάρος του επερχόµενου γεγονότος ότι θα γίνεται γονείς. Μερικές µέλλουσες µαµάδες απογοητεύονται όταν βλέπουν ότι δεν καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα µε τις δουλειές του σπιτιού και µε τις ευθύνες της δουλειάς, όπως παλιότερα.

6 Εκείνες που συνήθως τις απασχολεί ιδιαίτερα η εξωτερική τους εµφάνιση µπορεί να αντιµετωπίζουν δυσκολία στο να αποδεχτούν πράγµατα όπως οι δερµατικές κοκκινίλες. Άλλες γυναίκες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της δυσκοιλιότητας. Προσπαθήστε να συγκεντρώνετε το µυαλό σας στη θετική πλευρά της κατάστασης. Τη στιγµή που η εγκυµοσύνη αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της, συνήθως καταφτάνουν οι οικονοµικές ανησυχίες και ο σχεδιασµός για την φροντίδα του µωρού. Η σωµατική κατάστασή σας, αν δηλαδή νιώθετε δυσφορία ή ευεξία, παίζει σηµαντικό ρόλο στην απόφαση επιστροφής στη δουλειά. Η σωµατική άσκηση µπορεί να αναστείλει τα αισθήµατα δυσανεξίας. Αναδεικνύει µια αίσθηση δύναµης και έλεγχου του σώµατος σας. Ωστόσο, συµβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ακολουθήσετε ένα πρόγραµµα γυµναστικής. Γενικά, προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήµατά σας και να µιλήσετε γι αυτά µε τον σύντροφό σας. Ανησυχητικές Ενδείξεις Δε σηµαίνουν όλες οι ανησυχητικές ενδείξεις ότι πραγµατικά κάτι δεν πάει καλά. Ενηµερώστε όµως το γιατρό σας για οποιοδήποτε από τα παρακάτω: Ανικανότητα να αποδεχτείτε ότι είστε έγκυος και αυξανόµενα προβλήµατα στη σχέση σας µε το σύντροφό σας.

7 Καµία εµβρυική κίνηση µέχρι τις 22 εβδοµάδες. Μειωµένη δύναµη ή συχνότητα στην εµβρυική κίνηση για 12 ή και περισσότερες ώρες ύστερα από τις 26 εβδοµάδες. Αύξηση βάρους κατά µέσο όρο µεγαλύτερη από 2,5 κιλά σε δυο εβδοµάδες. Ανυπόφοροι πονοκέφαλοι που µπορεί να έχουν ως αποτέλεσµα και θολωµένη όραση. Αυξανόµενο αίσθηµα ότι µετανιώνετε που µείνατε έγκυος. Σοβαρή ρινορραγία. Κολπικά υγρά που προκαλούν φαγούρα ή έχουν δυσάρεστη οσµή. Υπερβολικό πρήξιµο των αστραγάλων ή των δαχτύλων ή έντονο πρήξιµο στο πρόσωπο. Επώδυνες, σκληρές φλέβες στα πόδια ή δίπλα στο άνοιγµα του κόλπου. Πιθανές δυσκολίες όπως πόνος στην πλάτη, πονοκέφαλοι και πόνοι στην άνω και κάτω κοιλιά. Σοβαρές κράµπες που επιµένουν. Κολπική αιµορραγία. Τρέξιµο υγρού από τον κόλπο που δεν είναι όµως ούτε το συνηθισµένο υγρό που µπορεί να έχετε ούτε βέβαια ούρα. Υψηλός πυρετός. Εξάνθηµα, κυρίως αν συνοδεύεται από συµπτώµατα που µοιάζουν µε εκείνα της γρίπης. Ανυπόφορος πόνος στο κεφάλι, στο στήθος, στην κοιλιά, στη λεκάνη ή στις αρθρώσεις. Το 3ο τρίµηνο Το σώµα σας Είναι πιθανό να κουράζεστε περισσότερο, καθώς το έµβρυο µεγαλώνει κι οι σωµατικές αλλαγές φαίνεται να ρουφάνε όλη την ενέργειά σας. Τον τελευταίο µήνα, κατά πάσα πιθανότητα, θα διακόπτεται ο νυχτερινός ύπνος σας και δε θα είναι ιδιαίτερα ήσυχος. Αν καταφέρνετε να ξεκουράζεστε κατά την διάρκεια της ηµέρας, θα σας φανεί πολύ χρήσιµο. Κοιµηθείτε στο πλάι, έχοντας µαξιλάρια ανάµεσα στα γόνατα και κάτω από την κοιλιά σας. Έντονη δραστηριότητα από µέρους του εµβρύου θα γίνεται αισθητή ακόµη και πάνω από τα ρούχα. Πολύ συχνά θα νιώθετε άβολα, αφού το έµβρυο τεντώνεται και ακουµπάει πάνω σε µυς και εσωτερικά όργανα. Η αύξηση βάρους ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται από παράγοντες όπως η προηγούµενη αύξηση βάρους η καθηµερινή δραστηριότητα, η κατακράτηση υγρών και η θερµιδική πρόσληψη. Μεταξύ των ορίων της

8 φυσιολογικής αύξησης βάρους (8-15 κιλά συνολικά), δεν µπορεί να προβλεφθεί συσχετισµός µεταξύ του βάρους της µητέρας και του βάρους του µωρού. Μπορεί να νιώσετε καψίµατα στην περιοχή του στήθους (όπως και στο 2ο τρίµηνο της εγκυµοσύνης), ήπιο πρήξιµο αστραγάλων, ειδικά µετά από ορθοστασία. Λογικά, οι αστράγαλοι σας θα ξεπρηστούν αν ξαπλώσετε µερικές ώρες µε τα πόδια ανασηκωµένα. Πολύ κοινό σύµπτωµα είναι κι ο πόνος στην πλάτη καθώς αλλάζει η στάση του σώµατος. Κάποιες απλές δραστηριότητες γίνονται δύσκολες ή και αδύνατες (το δέσιµο των παπουτσιών, η αλλαγή πλευρού στον ύπνο). Θα σας ανακουφίσουν οι ασκήσεις της λεκάνης, η σωστή στάση του σώµατος, αλλά και η καλή στήριξη του κάτω µέρους της πλάτης όταν κάθεστε. Ανυπόφορος πόνος στην πλάτη που συνοδεύεται από σφίξιµο της κοιλιάς το όποιο γίνεται αισθητό εξωτερικά µπορεί να σηµαίνει πρόωρο τοκετό και για µια µητέρα που δεν συµπληρώνει την 37η εβδοµάδα της εγκυµοσύνης της. Συσπάσεις της µήτρας συµβαίνουν από πολύ νωρίτερα, γενικά, όµως, δε γίνονται αισθητές µέχρι το 3ο τρίµηνο Ονοµάζονται Braxton-Hicks και συνήθως δεν είναι επώδυνες. Το πρωτόγαλα (ο προάγγελος του µητρικού γάλακτος) µοιάζει µε κολλώδες κίτρινο υγρό που µπορεί να κυλήσει από µόνο του σε σταγόνες ή να βγει µετά από µασάζ στο στήθος. Το στήθος φαίνεται γεµάτο και έντονες φλέβες κάνουν την εµφάνισή τους κάτω από το δέρµα Ένα ενισχυµένο σουτιέν µάλλον θα σας χρειαστεί για να νιώσετε πιο άνετα Πολλές γυναίκες, κυρίως µε διαδοχικές εγκυµοσύνες, αναπτύσσουν κιρσούς στα πόδια και στο αιδοίο Αυξηµένη ροή αίµατος στις φλέβες και κληρονοµική προδιάθεση για αδύναµες βαλβίδες στις φλέβες αυτές προκαλούν πρήξιµο που γίνεται αισθητό τόσο µε την όραση όσο και µε την αφή Η αύξηση βάρους, η δυσκοιλιότητα και η κακή κυκλοφορία που οφείλεται στη θέση του µωρού µπορούν να προκαλέσουν αιµορροΐδες Πρόκειται για µαλακές, πρησµενες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού Είναι προτιµότερο να τις αποφύγετε, προσλαµβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, παρά να τις θεραπεύεστε αργότερα Ρωτήστε το γιατρό σας πριν χρησιµοποιήσετε οποιαδήποτε κρέµα στην περιοχή Ραγάδες µπορεί να εµφανιστούν στην κοιλιά και στο στήθος γυναικών των οποίων ο τύπος δέρµατος έχει προδιάθεση στο σχηµατισµό τους. Τα σηµάδια είναι στην αρχή ροζ και ασηµίζουν στη συνέχεια Μετά τη γέννα

9 και το θηλασµό, οι ραγαδες γίνονται πιο δυσδιάκριτες, αλλά δεν εξαφανίζονται εντελώς. Είναι πιθανό να έχετε την αίσθηση ότι δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, κυρίως αν γυµνάζεστε, καθώς µεγαλώνει η µήτρα και αλλάζει το σχήµα της κοιλότητας του στήθους Μπορεί να νιώσετε µια αόριστη αίσθηση πόνου στο κάτω µέρος της λεκάνης ως αποτέλεσµα πίεσης από το µωρό στα εσωτερικά σας όργανα Πιθανόν να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, να κοιµηθείτε και να κυκλοφορήσετε. Συζητήστε όλα τα νέα δεδοµένα µε το γιατρό σας και µη φοβάστε. Τα περισσότερα από αυτά απλά αποτελούν τα άβολα συµπτώµατα αυτού του τριµήνου της εγκυµοσύνης. Τα συναισθήµατά σας Το σεξουαλικό ενδιαφέρον κατά πάσα πιθανότητα θα είναι µειωµένο, καθώς και οι δυο σας αποθαρρύνεστε από το µέγεθος της κοιλιάς και εσείς όλο και περισσότερο νιώθετε άβολα και κουρασµένη Και οι δυο σας νιώθετε ανυποµονησία και µετράτε τις µέρες µέχρι τον τοκετό. Κάποιες γυναίκες νιώθουν άβολα η και προσβεβληµένες όταν ξένοι ακουµπούν την κοιλιά τους χωρίς να ζητήσουν την άδεια τους, ενώ άλλες νιώθουν ότι έχουν χάσει τη γοητεία τους. Και σε αυτή την περίπτωση η συµβολή του συντρόφου είναι αποφασιστική, για να νιώσει η έγκυος καλύτερα. Ο µελλοντικός πατέρας θα πρέπει να παρέχει συνεχή στήριξη και να της υπενθυµίζει ότι είναι η γυναίκα που ήταν και ότι αυτή η γυναίκα είναι απίστευτα επιθυµητή. Τα ζευγάρια σε αυτή πλέον τη φάση, αρχίζουν πολύ σοβαρά να συζητούν και να κάνουν σχέδια για την γέννα και µετά. Αµφιταλαντεύονται ανάµεσα στο φόβο για τον πόνο, τις επιπλοκές και τα προβλήµατα, τον ενθουσιασµό και την προσµονή.

10 Τα µαθήµατα ανώδυνου τοκετού συµβάλλουν σηµαντικά στην καλή διάθεση του ζευγαριο. Παρέχουν πληροφορίες και πρακτικές τεχνικές για την αντιµετώπιση του τοκετού και την παραµονή στο µαιευτήριο και δίνουν τη δυνατότητα να µοιραστούν τα συναισθήµατα τους µε άλλα ζευγάρια που είναι στην ίδια κατάσταση. Η µέλλουσα µητέρα πολύ συχνά βιώνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εµπειρία της µητέρας της από την γέννα και συγκρίνει το γονεϊκό πρότυπο της µητέρας της µε εκείνο που θέλει να αναπτύξει η ίδια. Οι τελευταίες εβδοµάδες και ήµερες φαίνονται ακόµα µακρύτερες και θα νιώθετε την ανυποµονησία σας να µεγαλώνει. Θέλετε επιτέλους να τελειώσει η εγκυµοσύνη και να σφίξετε το µωράκι σας στην αγκαλιά σας. Προετοιµάστε λοιπόν το σώµα, το µυαλό και τη ψυχή σας για να έχετε τον τοκετό που αξίζετε και επιθυµείτε. Ανησυχητικές ενδείξεις Και πάλι επαναλαµβάνουµε ότι δεν είναι όλες οι ενδείξεις που σας αναφέρουµε λόγος για να νοµίσετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Πάντα να είστε σε επικοινωνία µε τον γιατρό σας αν παρουσιαστεί κάτι από τα παρακάτω: Κολπική αιµορραγία Υψηλή πίεση Σοβαρά προβλήµατα στη σχέση µε το σύντροφο σας. Συναίσθηµα εξάρτησης που σας κυριεύει Ανικανότητα να καθίσετε και να χαλαρώσετε Απουσία στο ποσοστό κίνησης του εµβρύου για πάνω από 12 ώρες Αύξηση βάρους που ξεπερνά το 1,5 κιλό την εβδοµάδα Απότοµη αύξηση του πρηξίµατος στους αστραγάλους, στα χέρια και στο πρόσωπο Σοβαροί πόνοι στην πλάτη, κυρίως όταν συνοδεύονται από πυρετό ή κάψιµο κατά την ούρηση Συσπάσεις (κυρίως αν είναι επώδυνες η περισσότερες από 4 σε µια ώρα), αυξανόµενη πίεση στη λεκάνη η έκκριση υγρού από τον κόλπο πριν τις 36 εβδοµάδες µπορεί να είναι ένδειξη πρόωρου τοκετού Ανικανότητα να κάνετε σχέδια, αγωνία που σας παραλύει Σκληρές φλέβες που προκαλούν πόνο Κολπική αιµορραγία µε η χωρίς πόνο. Η δυσκοιλιότητα και οι αιµορροΐδες πολύ συχνά συνδέονται µε πρωκτική αιµορραγία ύστερα από µια κένωση του εντέρου. Δυσκολία στην αναπνοή όταν δεν κάνετε τίποτα. Πόνος στο στήθος Πόνος που επιµένει η είναι πολύ έντονος οπουδήποτε στη περιοχή της κοιλιάς

11 Τρέξιµο υγρού από τον κόλπο που δεν είναι όµως ούτε το συνηθισµένο υγρό που µπορεί να έχετε ούτε βέβαια ούρα. Υψηλός πυρετός Εξάνθηµα, κυρίως αν συνοδεύεται από συµπτώµατα που µοιάζουν µε εκείνα της γρίπης Ανυπόφορος πόνος στο κεφάλι, στο στήθος, στην κοιλιά, στη λεκάνη η στις αρθρώσεις Απολαύστε την εγκυµοσύνη σας. Να θυµάστε πως είναι µια απολύτως φυσιολογική κατάσταση. Και πως τα περισσότερα προβλήµατα που µπορεί να παρουσιαστούν, πρώτα ο Θεός, αντιµετωπίζονται µε επιτυχία. Με το καλό λοιπόν το µωράκι σας. Δηµήτρης Μπιλάλης MBBCh MMedSci CCST FRCOG

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2009 9 Συχνά KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ της εγκύου ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ! 40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ακόμα: MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σας προτείνουμε να διαβάσετε ολόκληρο το φυλλάδιο όσο πιο σύντομα μπορείτε, σημειώνοντας ερωτήσεις στα κενά, για κάθε σημείο για το οποίο έχετε απορίες. Καθώς πλησιάζετε χρονικά στο κάθε βήμα, σας προτείνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Νόσος Crohn. Επιµέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός. Μετάφραση από την Αγγλική έκδοση του NACC Ίλια αούση.

Νόσος Crohn. Επιµέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός. Μετάφραση από την Αγγλική έκδοση του NACC Ίλια αούση. Νόσος Crohn Επιµέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός. Μετάφραση από την Αγγλική έκδοση του NACC Ίλια αούση. Περιεχόµενα Περιεχόµενα... 2 Τι είναι η Νόσος του Crohn;... 3 Πως λειτουργεί το πεπτικό σύστηµα;...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 8 ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία α Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα: ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ & ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός Η ρευµατολογία είναι ο κλάδος (ειδικότητα) της ιατρικής επιστήµης που ασχολείται µε την παθολογία των νοσηµάτων (αρθρίτιδα και ρευµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟ. ή υγεία ΟΣ Α.Μ. : 56. Επόπτης

ΤΕΧΝΟΛΟ. ή υγεία ΟΣ Α.Μ. : 56. Επόπτης ΤΕΧΝΟΛΟ ΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η επίδραση της νόσου στην ψυχική ή υγεία των καρκινοπαθών ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟ ΟΣ Α.Μ. : 56 Επόπτης : Χαρανά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ- ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητική Σώματος Ι. -Η μπλούζα μας πρέπει να είναι άνετη: ώστε να κινούμαστε εύκολα Φοράμε λίγα ρούχα, μια και το δωμάτιο είναι ζεστό.

Αισθητική Σώματος Ι. -Η μπλούζα μας πρέπει να είναι άνετη: ώστε να κινούμαστε εύκολα Φοράμε λίγα ρούχα, μια και το δωμάτιο είναι ζεστό. Υποχρεώσεις του Αισθητικού Πριν αρχίσουμε τη μάλαξη ελέγχουμε τα χέρια μας. * Πρέπει να είναι: - Kαθαρά -Zεστά -Tα νύχια κοντά. - Φροντίζουμε να έχουμε τα μαλλιά μας μαζεμένα, ώστε να μην πέφτουν στο πρόσωπο

Διαβάστε περισσότερα

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Νόσος Crohn Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός.

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Νόσος Crohn Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός. Επιμέλεια. Μετάφραση από την Αγγλική έκδοση του NACC Ίλια Δαούση. Τηλ.: 210 72.10.000, Κιν.: 6945 588 540, Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Τι είναι η Νόσος του Crohn;... 3 Πως λειτουργεί το πεπτικό σύστημα;...

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινή πανδαισία

Φθινοπωρινή πανδαισία Φυτοθεραπεία Τα πρώτα κρυολογήματα και η φυσική άμυνά σας, σελ. 10 Όμορφη μετά το καλοκαίρι Οδηγός φροντίδας της επιδερμίδας και των μαλλιών σας, σελ. 24 Επωφεληθείτε από τις μοναδικές προσφορές των φαρμακείων

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΉΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Επιµέλεια εργασίας: Βουδούρης Στέργιος Κατσούλης Χαράλαµπος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 01, Οκτώβριος Δεκέμβριος 2013 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me editorial Αγαπητοί αναγνώστες, με αφορμή το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας Free Health, θα θέλαμε να δώσουμε το στίγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ Ενώ όλοι παραπονιόμαστε για τη μνήμη μας, σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Συνήθως μας προδίδει σε μεγάλη ηλικία ή μετά από συγκεκριμένες

Διαβάστε περισσότερα

Η Εργαλειοθήκη Πόνου

Η Εργαλειοθήκη Πόνου GREEK Η Εργαλειοθήκη Πόνου... προορίζεται για τους ανθρώπους που ζουν με χρόνιο πόνο Ένα επίμονο ή χρόνιο πρόβλημα πόνου μπορεί να είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε και να το διαχειριστούμε σε καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 MY CLUB CARD VISA. η κάρτα της ζωής σας. ακόμα:

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 MY CLUB CARD VISA. η κάρτα της ζωής σας. ακόμα: ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 7 ακόμα: MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας αντί για Editorial Το βουνό των βουνών & η μυθική Ιασώ Στον ευλογημένο τόπο των Ελλήνων τα βουνά καταλάμβαναν από τα αρχαία χρόνια το μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ. & οι αλλεργίες της. και τους 9 μήνες. η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ. & οι αλλεργίες της. και τους 9 μήνες. η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008 Η ΑΝΟΙΞΗ & οι αλλεργίες της ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ και τους 9 μήνες ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΑΣΚΗΣΗ MY CLUB CARD VISA η κάρτα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.2 ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.2 ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς µανιοκατάθλιψη ανήκει στις συναισθηµατικές διαταραχές. Αυτές είναι βιολογικές διαταραχές που επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα