Πλησιάζει η στιγμή, που τόσον καιρό περιμένατε.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πλησιάζει η στιγμή, που τόσον καιρό περιμένατε."

Transcript

1 Πλησιάζει η στιγμή, που τόσον καιρό περιμένατε. Μόλις αντικρύσετε πρώτη φορά το πλασματάκι που φροντίζατε όλους αυτούς τους μήνες, θα καταλάβετε γιατί άξιζε να κάνετε υπομονή και να μην το βάζετε κάτω μπροστά σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη «ταλαιπωρία». Βρίσκεστε στο τρίτο τρίμηνο, το οποίο ξεκινά την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας και ολοκληρώνεται την ημέρα του τοκετού.

2 Σκεφτείτε θετικά και ότι, για να φτάσετε ως εδώ, ξεπεράσατε πολλές δυσκολίες για εσάς και το μωρό σας. Το Γυναικολογικό Κέντρο Femina και ο γιατρός κ. Βαμβακάρης χαίρονται ιδιαίτερα γι αυτό και θα συνεχίσουν να σας φροντίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εσείς το μόνο, που έχετε να κάνετε, είναι να προσέχετε τον εαυτό σας, να ξεκουράζεστε, όσο μπορείτε, και να γεμίζετε τις μπαταρίες σας, γιατί ο τοκετός και ο ερχομός του νέου μέλους της οικογένειας θα χρειαστούν όλη σας την ενέργεια. Είναι πολύ φυσικό να έχετε ανάμικτα συναισθήματα. ανυπομονησία και αγωνία μαζί. Το λεγόμενο ένστικτο του φωλιάσματος (nesting instinct) απαντάται συχνά στις μέλλουσες μητέρες όταν τους ξυπνάει η επιθυμία να δημιουργήσουν για το μωρό τους ένα όμορφο και προστατευμένο περιβάλλον, ένα σπιτικό όπου το νεογνό θα νιώθει ασφάλεια και ζεστασιά. Σ αυτό το τελευταίο τρίμηνο, ο γιατρός καλό είναι να παρακολουθεί την ανάπτυξη του εμβρύου ανά 3 εβδομάδες και σιγά-σιγά να σας προετοιμάζει για τον τοκετό. Μεταξύ 28ης και 32ης εβδομάδας είναι απαραίτητο ένα υπερηχογράφημα Doppler, ακίνδυνη και ανώδυνη εξέταση, που συνήθως ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 30 λεπτά. Με την εξέταση αυτή ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο η ροή του αίματος στον ομφάλιο λώρο και στις δύο αρτηρίες της μητέρας. Τα αποτελέσματα του Doppler θα σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του πλακούντα, καθώς και για την τρέχουσα και μελλοντική ανάπτυξη του εμβρύου. Επιπλέον, χάρη στην αιματολογική εξέταση καμπύλης σακχάρου, μπορεί να εντοπιστεί η ύπαρξη λανθάνοντος διαβήτη κύησης, ο οποίος υποβόσκει στον οργανισμό και μπορεί να εκδηλωθεί κατά την ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης. Μέλημα του γιατρού κ. Βαμβακάρη είναι να σας εξασφαλίσει εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές και να βοηθήσει να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωρό. Μεταξύ 34ης και 37ης εβδομάδας επαναλαμβάνεται το Doppler και γίνεται ο έλεγχος του βιοφυσικού προφίλ, με μια εξέταση που ελέγχει τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς του εμβρύου, τις κινήσεις του, το βάρος του, την κατάσταση του αμνιακού υγρού και την αιμάτωση του πλακούντα. Χάρη στην εξειδικευμένη αυτή εξέταση και στην ιατρική εμπειρία του κ. Βαμβακάρη μπορεί να διαπιστωθεί αν το έμβρυο πλέει σε πελάγη ευτυχίας ή αν κάτι το ενοχλεί. Επιπλέον, το Γυναικολογικό Κέντρο Femina προσφέρει μία ακόμα εξειδικευμένη εξέταση, το Non-Stress Test (NST), με την οποία μπορούμε καταγράφοντας τον ρυθμό της καρδιάς του εμβρύου να βεβαιωθούμε ότι αυτό δε στρεσάρεται.

3 Ο άρτιος μηχανικός εξοπλισμός του Femina με υπερήχους υψηλής τεχνολογίας προσφέρει τη δυνατότητα τρισδιάστατης υπερηχογραφίας, η οποία βοηθάει στον νευρολογικό έλεγχο του εμβρύου και δίνει ολοκληρωμένη την εικόνα του μωρού σας μέσα στη μήτρα. Επίσης, μπορούν να καταγραφούν σε DVD οι κινήσεις του εμβρύου και έτσι, εκτός από τις πρώτες του φωτογραφίες, θα αποκτήσετε και το πρώτο του video. Οι παραπάνω εξετάσεις μπορούν να επαναληφθούν μεταξύ 38ης και 40ής εβδομάδας. Έχετε υπόψη σας ότι μετά την 37η εβδομάδα η άφιξη του μωρού σας είναι φυσιολογική και αναμενόμενη ανά πάσα στιγμή. Οι πιθανότητες να γεννήσετε πρόωρα είναι μεγαλύτερες, εάν κυοφορείτε πάνω από ένα έμβρυα, εάν έχει παρατηρηθεί κάποια ανεπάρκεια στον τράχηλο, εάν πάσχετε από λοίμωξη, διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια, εάν καπνίζετε ή καταναλώνετε αλκοόλ και εάν έχετε ιστορικό αποβολών. Η εμπειρία του κ. Βαμβακάρη και ο σύγχρονος μαιευτηριακός εξοπλισμός μπορούν να προβλέψουν μια τέτοια έκβαση της εγκυμοσύνης σας και να σας εξασφαλίσουν ότι σε περίπτωση που το μωρό σας έρθει νωρίτερα, θα γίνουν όλα τα απαραίτητα, ώστε να γεννηθεί και να αναπτυχθεί φυσιολογικά.

4 Στα έντυπα των προηγούμενων τριμήνων, τονίσαμε τη σημασία της σωστής διατροφής και της ήπιας άσκησης. Θα επαναλάβουμε και εδώ ότι η άσκηση βοηθάει τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, όσο και μετά. Στο τελευταίο τρίμηνο, θα γίνεστε όλο και πιο δυσκίνητη. Η χαλάρωση των συνδετικών ιστών της λεκάνης είναι πολύ πιθανόν να σας προκαλεί ενοχλήσεις στη μέση και την πλάτη. Με ήπια καθημερινή άσκηση, και ιδίως με το κολύμπι, εκτός του ότι θα δυναμώσει το σώμα σας, θα ελέγχετε καλύτερα το βάρος του εμβρύου και οι ενοχλήσεις θα μειωθούν. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ευφορία, που νιώθετε κατά τη διάρκεια της άσκησης, μεταβιβάζεται και στο έμβρυο. Οι ασκήσεις «ανώδυνου τοκετού» και οι αναπνοές βοηθούν σημαντικά αρκετές γυναίκες. Μην ξεχνάτε ότι στο Γυναικολογικό Κέντρο Femina σας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσετε μαθήματα ανώδυνου τοκετού και yoga εγκυμοσύνης. Το έμπειρο προσωπικό και η προσωπική σας μαία θα σας δείξουν πώς να κρατάτε τη σωστή στάση όταν κάθεστε, σηκώνεστε ή μετακινείτε βάρος. Επίσης, θα σας βοηθήσουν να νιώσετε μεγαλύτερη σιγουριά κατά τη διάρκεια του τοκετού και θα σας μάθουν πρακτικές, για να αντιμετωπίσετε την ώρα εκείνη με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοπεποίθηση και χωρίς φόβο.

5 Όταν αρχίσει να πλησιάζει η ώρα του τοκετού μην ανησυχήσετε για κάτι. Ο γιατρός και το προσωπικό του Γυναικολογικού Κέντρου Femina θα φροντίσουν να είναι δίπλα σας από την πρώτη στιγμή, ώστε να πάνε όλα καλά. Μπορείτε να αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του κ. Βαμβακάρη και της ομάδας του χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι μαίες του Femina θα έχουν φροντίσει να σας ενημερώσουν για τις απαραίτητες λεπτομέρειες και θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το μαιευτήριο. Επίσης, καλό είναι να έχετε πρόχειρα όλα τα απαραίτητα τηλέφωνα, καθώς και την αστυνομική σας ταυτότητα, τη ληξιαρχική πράξη γάμου, εφόσον υπάρχει, και το βιβλιάριο υγείας. Η προσωπική σας μαία, η οποία θα βρίσκεται στο πλάι σας καθ όλη τη διάρκεια της γέννας, θα αναλάβει και μετά τον τοκετό να σας δώσει κάποιες πρώτες συμβουλές σχετικά με τον θηλασμό και την περιποίηση του μωρού σας, όπως επίσης και ένα first aid kit. Οι μαίες του Femina θα σας φροντίσουν υποδειγματικά, θα σας στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο και θα βρίσκονται δίπλα σας για να απαντήσουν στα ερωτήματά σας. Ειδική βαρύτητα δίνεται από το Κέντρο μας και στον πρώτο καιρό μετά τον ερχομό του βρέφους. Μια ακόμα καινοτομία είναι η ευκαιρία που σας δίνετε να καλέσετε την προσωπική σας μαία στο σπίτι κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννα, για να σας δώσει πρακτικές συμβουλές, όπως π.χ. για τον θηλασμό, την προσωπική υγιεινή του βρέφους, τη θέση του κρεβατιού, τον αερισμό του δωματίου κ.λπ. Στο Femina δεν είμαστε μόνο υποστηρικτές του φυσιολογικού τοκετού, αλλά και του μητρικού θηλασμού. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ιδίως ο πρώτος θηλασμός είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή παιδιού και μητέρας για την επαφή και το συναισθηματικό τους δέσιμο. Ο κ. Βαμβακάρης θα φροντίσει να κρατήσετε το νεογέννητο στην αγκαλιά σας και να το βάλετε στο στήθος σας αμέσως μετά τον τοκετό. Aργότερα, οι μαίες θα σας βοηθήσουν στον θηλασμό.

6 Χωρίς αμφιβολία, το ταξίδι της εγκυμοσύνης είναι μια μοναδική εμπειρία, η οποία κορυφώνεται τη στιγμή που θα ακούσετε το πρώτο κλάμα του μωρού σας. Βλέπετε τότε τους κόπους σας να ανταμείβονται με το παραπάνω. Ο ρόλος της μητρότητας είναι μεν από τους πιο απαιτητικούς, αλλά κι από τους πιο αγαπημένους.

7 Ως μητέρα πλέον, λαμβάνετε αποφάσεις και αναπροσαρμόζετε τη ζωή σας με γνώμονα το νεογέννητο. Και όπως είναι επόμενο, η υγεία του μωρού σας αποτελεί κύριο μέλημά σας τώρα και στο μέλλον. Γι αυτό, σκεφτείτε τη λήψη και φύλαξη βλαστικών κυττάρων, πράγμα το οποίο μπορεί να γίνει μόνο από τον γιατρό την ώρα της γέννας. Τα βλαστικά κύτταρα, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, αποθηκεύονται και μπορούν να θεραπεύσουν με επιτυχία τυχόν προβλήματα υγείας του παιδιού σας στο μέλλον. Πρωταρχικός στόχος του Γυναικολογικού Κέντρου Femina και του γιατρού κ. Βαμβακάρη είναι να βρίσκονται στο πλευρό σας και να σας παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Μη διστάσετε να επικοινωνείτε μαζί μας, αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε δυσκολία. Και, φυσικά, ευχόμαστε να σας έχουμε πάλι σύντομα κοντά μας, εφόσον το θελήσετε, γιατί είναι τιμή και χαρά να βρισκόμαστε στο πλάι σας, όσο θα ξαναζείτε την εμπειρία της επόμενης εγκυμοσύνης και του τοκετού. Dr. ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ MRCOG MD ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Αγ. Αλεξάνδρου 22 & Θέτιδος 18, Παλαιό Φάληρο Τηλ.: Fαχ:

Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης

Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Συγχαρητήρια για την εγκυµοσύνη σας. Από την αρχή κιόλας της τόσο σπουδαίας αυτής περιόδου της ζωής σας, το πιο σηµαντικό είναι να καταλάβετε πως για ό,τι κι αν σας προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας.

Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας. Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας. Ζούμε σε μια πολύ απαιτητική εποχή, και ως γυναίκες αναλαμβάνουμε καθημερινά ολοένα και περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

15 ΧΡΟΝΙΑ. Αποχωρισμός μητέρας βρέφους και οι επιπτώσεις. Τα μωρά γνωρίζουν το δρόμο για το στήθος της μητέρας τους

15 ΧΡΟΝΙΑ. Αποχωρισμός μητέρας βρέφους και οι επιπτώσεις. Τα μωρά γνωρίζουν το δρόμο για το στήθος της μητέρας τους ΤΕΥΧΟΣ 12-15 ΧΡΟΝΙΑ Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος La Leche League Greece Αποχωρισμός μητέρας βρέφους και οι επιπτώσεις Τα μωρά γνωρίζουν το δρόμο για το στήθος της μητέρας τους Μαθαίνοντας τη μητρότητα μέσα

Διαβάστε περισσότερα

γιατί οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι πλέον προνόμιο όλων μας!

γιατί οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι πλέον προνόμιο όλων μας! γιατί οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι πλέον προνόμιο όλων μας! Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 7489941 Web support: www.defencenet.gr/eynet Οι δωρεάν παροχές καθώς και οι ενδεικτικές τιμές που αναγράφονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819 e-mail: hmesogiaki@ippokratio.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Περιοδική έκδοση της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής «ΡΕΑ» ΤΕΥΧΟΣ 09 ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2009 9 Συχνά KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ της εγκύου ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ! 40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ακόμα: MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Παπανικολή 14-16, Χαλάνδρι, 152 32 Αθήνα / Τηλ.: 210 68 94 326 / Fαχ: 210 68 90 897 e-mail: info@pantos.gr / www.pantos.gr / www.genesisathens.gr Οδηγίες για το πρόγραμμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΣΡΙΚΟ ΘΗΛΑΜΟ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΥΡΟΝΣΙΔΑ Η ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΗ ΣΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΤ ΜΗΣΡΙΚΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΟΤ ΒΡΕΥΟΤ.

ΜΗΣΡΙΚΟ ΘΗΛΑΜΟ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΥΡΟΝΣΙΔΑ Η ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΗ ΣΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΤ ΜΗΣΡΙΚΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΟΤ ΒΡΕΥΟΤ. ΜΗΣΡΙΚΟ ΘΗΛΑΜΟ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΥΡΟΝΣΙΔΑ Η ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΗ ΣΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΤ ΜΗΣΡΙΚΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΟΤ ΒΡΕΥΟΤ. Η ενημέρωση των εγκύων για τα πλεονεκτήματα και τις τεχνικές του θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

Κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα για τη διάγνωση του Συνδρόμου Down

Κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα για τη διάγνωση του Συνδρόμου Down ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΑ - ΛΗΤΩ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΥΓΕΙΑ ΤΕΥΧΟΣ 17 - AΠΡΙΛΙΟΣ 2011 Κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα για τη διάγνωση του Συνδρόμου Down Προτεραιότητα για εμάς η ασφάλεια ειδικό ένθετο child Κακώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΛΗΤΩ Πρόληψη και θεραπεία με ανθρώπινο πρόσωπο!

ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΛΗΤΩ Πρόληψη και θεραπεία με ανθρώπινο πρόσωπο! ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΑ - ΛΗΤΩ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΥΓΕΙΑ ΤΕΥΧΟΣ 18 - ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΛΗΤΩ Πρόληψη και θεραπεία με ανθρώπινο πρόσωπο! child ΜΗΤΕΡΑ - ΛΗΤΩ Νέα προνομιακά πακέτα προγεννητικών ελέγχων ειδικό

Διαβάστε περισσότερα

02 MAΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011

02 MAΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 Περιοδική έκδοση της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής «ΡΕΑ» 02 MAΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΤΕΥΧΟΣ Editorial Η Ζωή στη «ΡΕΑ» Μια μοναδική διάκριση Λένε ότι το δεύτερο τεύχος ενός περιοδικού πρέπει να είναι καλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ ΕΜΒΡΥΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. φροντίδα για το παιδί. Τα στάδια ανάπτυξης του. η σημασία του ομφαλοπλακουντιακού αίματος

ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ ΕΜΒΡΥΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. φροντίδα για το παιδί. Τα στάδια ανάπτυξης του. η σημασία του ομφαλοπλακουντιακού αίματος ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2008 6 ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ φροντίδα για το παιδί Τα στάδια ανάπτυξης του ΕΜΒΡΥΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ η σημασία του ομφαλοπλακουντιακού αίματος MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα:

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Greek Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Πρόλογος Σας έχει δοθεί αυτό το εισαγωγικό βιβλιάριο επειδή σας

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Εξέταση για το σύνδροµο Down στην εγκυµοσύνη

Εξέταση για το σύνδροµο Down στην εγκυµοσύνη Greek Translation Εξέταση για το σύνδροµο Down στην εγκυµοσύνη Η επιλογή εάν θα κάνετε τις εξετάσεις είναι µια σηµαντική απόφαση για εσάς και το µωρό σας Το φυλλάδιο αυτό σας παρέχει µερικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Η Εργαλειοθήκη Πόνου

Η Εργαλειοθήκη Πόνου GREEK Η Εργαλειοθήκη Πόνου... προορίζεται για τους ανθρώπους που ζουν με χρόνιο πόνο Ένα επίμονο ή χρόνιο πρόβλημα πόνου μπορεί να είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε και να το διαχειριστούμε σε καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τις ικανότητες του µωρού

Γνωριµία µε τις ικανότητες του µωρού Γνωριµία µε τις ικανότητες του µωρού. Γι αυτό πολλά βρέφη δυσανασχετούν όταν η µητέρα αλλάζει δραστικά το χτένισµά της. Όταν το µωρό, αντικείµενο επιθυµίας των γονιών του, έρχεται στον κόσµο κι από πλάσµα

Διαβάστε περισσότερα

Κατάθλιψη. Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Martin E. Keck

Κατάθλιψη. Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Martin E. Keck Copyright by: Lundbeck (Schweiz) AG, Cherstrasse 4, 8152 Glattbrugg/ZH Martin E. Keck Κατάθλιψη Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Σχετικά με τον συγγραφέα: Ο υφηγητής Dr.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια των νέων της εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια των νέων της εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] Εγκαίνια ΓΑΙΑ Άρθρα: Η Μαιευτική σήμερα Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη HPV: Ο ιός και η φυσική ιστορία της λοίμωξης Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΙV Ποια είναι η Σύνθεση Είμαστε μια ομάδα ακτιβιστών, άλλοι οροθετικοί άλλοι όχι. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να αποκτήσουν όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον HIV τα απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

Παπανικολή 14-16, Χαλάνδρι, 152 32 Αθήνα Τηλ.: 210 68 94 326 / Fax: 210 68 90 897 e-mail: info@pantos.gr / www.pantos.gr / www.genesisathens.

Παπανικολή 14-16, Χαλάνδρι, 152 32 Αθήνα Τηλ.: 210 68 94 326 / Fax: 210 68 90 897 e-mail: info@pantos.gr / www.pantos.gr / www.genesisathens. Παπανικολή 14-16, Χαλάνδρι, 152 32 Αθήνα Τηλ.: 210 68 94 326 / Fax: 210 68 90 897 e-mail: info@pantos.gr / www.pantos.gr / www.genesisathens.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ... 1 ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ...

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Με την ευγενική χορηγία της Ελληνική Μετάφραση: Ευστρατία Δασκάλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιμέλεια: Περσεφόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σας προτείνουμε να διαβάσετε ολόκληρο το φυλλάδιο όσο πιο σύντομα μπορείτε, σημειώνοντας ερωτήσεις στα κενά, για κάθε σημείο για το οποίο έχετε απορίες. Καθώς πλησιάζετε χρονικά στο κάθε βήμα, σας προτείνουμε

Διαβάστε περισσότερα