ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ MIA ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ. Η συστηματική ενασχόληση και επίδοση σε αθλητικά αγωνίσματα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ MIA ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ. Η συστηματική ενασχόληση και επίδοση σε αθλητικά αγωνίσματα."

Transcript

1 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ MIA ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η συστηματική ενασχόληση και επίδοση σε αθλητικά αγωνίσματα. Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γ. Μπαμπινιώτη, Αθήνα 2005 Το σύνολο των σωματικών ασκήσεων που εκτελεί ο άνθρωπος με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης και τη δημιουργία επιδόσεων. Σύγχρονο Λεξικό των Βασικών Εννοιών, Δημήτριος Π. Διαμαντόπουλος, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 1999 Ι. Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ο αθλητισμός συμβάλλει στη σύμμετρη, αρμονική και ολόπλευρη ανάπτυξη του σώματος και της ψυχής του ανθρώπου. Ειδικότερα: 1. Ασκεί θετική επίδραση στην υγεία Χαρίζει υγεία, συμβάλλει στη σωματική ευεξία, διαπλάθει γερό και αρμονικό σώμα, αναπτύσσει τις σωματικές δυνάμεις. 2. Επιδρά ευνοϊκά στην ψυχολογία Καταπολεμά το άγχος, μειώνει την ένταση, προσφέρει διέξοδο στην ενεργητικότητα και ανανεώνει τη διάθεση του ανθρώπου. Διδάσκει στον άνθρωπο την αυτοπειθαρχία και την αυτοσυγκέντρωση, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και καλλιεργεί το πνεύμα της αγωνιστικότητας. Αποτελεί υγιή μορφή ψυχαγωγίας και απομακρύνει τους νέους από επιβλαβείς ενασχολήσεις. Πλουτίζει το συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου με τις έντονες συγκινήσεις που προσφέρει (λ.χ. χαρά, ενθουσιασμό, λύπη, αγωνία) τόσο στους αθλητές όσο και στους θεατές. 3. Βελτιώνει τις πνευματικές δυνάμεις Καλλιεργεί την προσοχή, την αντίληψη, την κρίση, τη μνήμη, τη φαντασία, την επινοητικότητα.

2 Βοηθά το άτομο να αποκτήσει επίγνωση των δυνατοτήτων του, των αδυναμιών του και να οδηγηθεί τελικά στην αυτογνωσία. 4. Συμβάλλει στην ηθικοποίηση του ανθρώπου Προβάλλει υγιή πρότυπα ζωής, όπως: -το «ευ αγωνίζεσθαι» -το σεβασμό του αντιπάλου -την ευγενή άμιλλα -τη δικαιοσύνη -την ειρήνη -την υπομονή και την αντοχή -την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης -τη σημασία των υψηλών στόχων στη ζωή και του αγώνα για την κατάκτησή τους - τη δεοντολογία στον αθλητισμό αλλά και σε κάθε τομέα της ζωής Αναδεικνύει, έτσι, τη σχέση αναλογίας που υπάρχει ανάμεσα στις επίμοχθες προσπάθειες των αθλητών και στον αγώνα που επικρατεί στον κοινωνικό στίβο. 5. Καλλιεργεί την κοινωνικότητα Καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα, περιορίζει τον εγωισμό και αναπτύσσει την κοινωνική αρετή της συνεργασίας. Προετοιμάζει το νέο για την κοινωνική ζωή. 6. Καλλιεργεί πανανθρώπινες αξίες Συμβάλλει στην επικοινωνία μεταξύ των λαών, καλλιεργεί το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας μεταξύ τους και καταπολεμά το ρατσισμό. Αναπτύσσει οικουμενική συνείδηση μέσω των διεθνών αθλητικών συναντήσεων, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. ΙI. ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού (ανάμειξη πολυεθνικών επιχειρήσεων, εταιρείες-χορηγοί του αθλητικού υπερθεάματος κλπ.).

3 Ο ακραίος επαγγελματισμός του σύγχρονου αθλητισμού τον έχει απομακρύνει από τον άδολο ερασιτεχνικό χαρακτήρα του. Η χρήση αναβολικών ουσιών, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα δύο παραπάνω εκφυλιστικά φαινόμενα του αθλητισμού, δηλαδή τη μετατροπή του σε επικερδή επιχείρηση και σε εξειδικευμένη επαγγελματική ενασχόληση. Η επιδίωξη της φήμης και του πλούτου σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ωθεί τον αθλητή να υπερβεί τις φυσικές δυνάμεις και τα όρια του, προξενώντας σοβαρές βλάβες στην υγεία του. Η νοοτροπία αυτή αποτελεί έκφραση του γενικότερου υλιστικού πνεύματος της εποχής μας και της αναγόρευσης του χρήματος σε υπέρτατη αξία. Η πολιτική εκμετάλλευση του αθλητισμού: -Ο αθλητισμός χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν, κυρίως από δικτατορικά καθεστώτα, ως μέσο προβολής πολιτικών προσώπων, τα οποία έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις επιτυχίες των αθλητών, για να προπαγανδίσουν τις ιδεολογίες τους ή να πραγματοποιήσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες. -Ο αθλητισμός, κυρίως μέσω της κάλυψής του από τα ΜΜΕ, έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν ως μέσο αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα πραγματικά τους προβλήματα. Ο φανατισμός και η βία ως αρνητικά αποτελέσματα της μετατροπής του φιλάθλου σε οπαδό. ΙΙI. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Αυστηρή νομοθεσία (επιβολή παραδειγματικών ποινών) για τη διασφάλιση του «ευ αγωνίζεσθαι» και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας. Αυστηρή αστυνόμευση των αθλητικών χώρων, ιδιαίτερα σε αθλητικούς αγώνες μεγάλου ενδιαφέροντος και ανταγωνισμού. Καλλιέργεια του φίλαθλου πνεύματος από το σχολείο με την προώθηση της αθλητικής παιδείας- και την οικογένεια. Προβολή της αξίας του αθλητισμού και του αθλητικού ιδεώδους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα ίδια τα αθλητικά σωματεία. Η φίλαθλη συμπεριφορά των ίδιων των αθλητών είναι «εκ των ων ουκ άνευ»

4 για την ανάδειξη της σημασίας του «ευ αγωνίζεσθαι» και τη διαμόρφωση φίλαθλης νοοτροπίας. Ευαισθητοποίηση του ίδιου του ατόμου ως φιλάθλου και ενεργοποίησή του μέσω της ίδιας της άθλησης. Συνειδητή αποφυγή της αλλοτρίωσης που δημιουργείται από την επιδερμική σχέση με τον αθλητισμό, όπως εκείνη που έχει ο θεατής-αποστασιοποιημένος χειροκροτητής, ο οπαδός, ο φανατικός ή ακόμη και ο κερδοσκόπος. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙΣΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ --Έκφραση- Έκθεση, για το Γενικό Λύκειο, τεύχος Α, Αθήνα, ΟΕΔΒ. --Έκφραση- Έκθεση, για το Γενικό Λύκειο, τεύχος Β, Αθήνα, ΟΕΔΒ. --Έκφραση- Έκθεση, για το Γενικό Λύκειο, τεύχος Γ, Αθήνα, ΟΕΔΒ. -- Έκφραση- Έκθεση, τεύχος Α, βιβλίο καθηγητή, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αθήνα, ΟΕΔΒ Έκφραση- Έκθεση, τεύχος Β, βιβλίο καθηγητή, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αθήνα, ΟΕΔΒ Έκφραση- Έκθεση, τεύχος Γ, βιβλίο καθηγητή, Υπουργείο Παιδείας, διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ». Αθήνα, ΟΕΔΒ. --Θεματικοί κύκλοι, Έκφραση- Έκθεση για το Ενιαίο Λύκειο, Αθήνα, ΟΕΔΒ. --Εμμανουήλ Λουκία- Πάστρα Κατερίνα, επιμέλ. έκδοσ. Μπασματζή Ειρήνη, Έκφραση- Έκθεση Γ Λυκείου, 124 Κριτήρια Αξιολόγησης, Σύγχρονης Θεματολογίας, εκδ. Χατζηθωμά, Θεσσαλονίκη Ζάννη Βασιλική, Έκφραση- Έκθεση, Γ Ενιαίου Λυκείου, Λόγος και Πειθώ, εκδ. Μιχάλη Σιδέρη, Αθήνα Κούτρας Σπυρίδων, Πειστικός Λόγος, τεύχη Α, Β, Γ, εκδ. Σαβάλλας, Αθήνα Κωστάλα Τάνια, Λόγου Σπουδή, Έκθεση-Έκφραση, Γ Λυκείου, τόμοι Α, Β, εκδ. Σαβάλλας, Αθήνα Μητσέλος Αλέξανδρος, Μητσέλος Σπύρος, Έκφραση- Έκθεση για την Γ Λυκείου, Ελληνοεκδοτική, Αθήνα Μπατζίνας Γ., Λούλος, Δ., Έκφραση- Έκθεση, Γ Ενιαίου Λυκείου, 30 κριτήρια αξιολόγησης, εκδ. Ζήτη, Θεσσαλονίκη 2001.

5 --Νταβαρίνος Παναγιώτης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, Επικοινωνιακά Κείμενα, Σημειώσεις Διδακτικών Παραδειγμάτων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου, Αθήνα Τσουρέας, Ευστράτιος, Θέματα Σύγχρονου Προβληματισμού, Δοκίμια, τόμοι Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, εκδ. Ι. Παπαδήμα, Αθήνα Χατζηθωμάς Φωτ., Αλέφαντος Παντ., Λεξικό Αναπτυγμένων Εννοιών, τόμοι Α, Β, Γ, εκδ. «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Θεσσαλονίκη Χατζηθωμάς Φωτ., Μητρούση Ευδοξ., Έκφραση- Έκθεση 31 κριτήρια αξιολόγησης για τη Γ Λυκείου, εκδ. Χατζηθωμά, Θεσσαλονίκη Χατζημωυσιάδης Π., Αθανασίου Μ., Λόγος Αποδεικτικός, Έκφραση-Έκθεση για το Λύκειο και για τις Πανελλαδικές, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2010.