Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα"

Transcript

1 1993L0103 EL Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ 93/103/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης Νοεμβρίου 1993 σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία στα αλιευτικά σκάφη (13η ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ) (EE L 307 της , σ. 1) Τροποποιείται από: M1 Οδηγία 2007/30/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2007 Επίσημη Εφημερίδα αριθ. σελίδα ημερομηνία L

2 1993L0103 EL ΟΔΗΓΙΑ 93/103/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης Νοεμβρίου 1993 σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία στα αλιευτικά σκάφη (13η ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 118 Α, την πρόταση της Επιτροπής ( 1 ), που υποβλήθηκε ύστερα από διαβούλευση με τη ΣυμβουλευτικήΕπιτροπήγια την Ασφάλεια, την Υγιεινή και την Προστασία της Υγείας στο Χώρο Εργασίας, Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ( 2 ), Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ( 3 ), Εκτιμώντας: ότι το Συμβούλιο, στο ψήφισμα του της 21ης Δεκεμβρίου 1987 σχετικά με την ασφάλεια, την υγιεινήκαι την υγεία στο χώρο εργασίας ( 4 ), σημείωσε την πρόθεση της Επιτροπής να του υποβάλει τις ελάχιστες προδιαγραφές σχετικά με την οργάνωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας ότι, στο πλαίσιο των διαφόρων κοινοτικών μέτρων στον τομέα της αλιείας, πρέπει να ληφθούν μέτρα σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία κατά την εργασία ότι η τήρηση των ελάχιστων προδιαγραφών που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο επίπεδο ασφάλειας και υγείας επί των αλιευτικών σκαφών αποτελεί επιτακτικήανάγκη για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων του κλάδου ότι, λόγω των ειδικών και ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης επί των αλιευτικών σκαφών, η συχνότητα των θανατηφόρων ατυχημάτων στους επαγγελματίες της θαλάσσιας αλιείας είναι πολύ υψηλή. ότι, λόγω των ειδικών και ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης επί των αλιευτικών σκαφών, η συχνότητα των θανατηφόρων ατυχημάτων στους επαγγελματίες της θαλάσσιας αλιείας είναι πολύ υψηλή ότι, στις 15 Απριλίου 1988, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο αναγνωρίζει τη σημασία της πρόληψης στον τομέα της ασφάλειας κατά την εργασία στα αλιευτικά σκάφη τη σημασία που πρέπει να δοθεί, για λόγους υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, στον εντοπισμό των αλιευτικών σκαφών σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, ιδίως με χρήση των νέων τεχνολογιών ότι η παρούσα οδηγία είναι ειδικήοδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 1989 σχετικά με την εφαρμογήμέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την ( 1 ) ΕΕ αριθ. C 337 της , σ. 21, ΕΕ αριθ. C 311 της , σ. 21. ( 2 ) ΕΕ αριθ. C 241 της , σ. 106, και απόφαση της 27ης Οκτωβρίου 1993 (δεν δημοσιεύθηκε ακόμα στην Επίσημη Εφημερίδα). ( 3 ) ΕΕ αριθ. C 169 της , σ. 46. ( 4 ) ΕΕ αριθ. C28της , σ. 1.

3 1993L0103 EL εργασία ( 1 ) ότι, επομένως, οι διατάξεις της εφαρμόζονται πλήρως στον τομέα της εργασίας επί των αλιευτικών σκαφών, με την επιφύλαξη πιο δεσμευτικών ήκαι ειδικών διατάξεων που περιέχονται στην παρούσα οδηγία ότι οι ειδικές οδηγίες που έχουν ήδη εκδοθεί στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία εφαρμόζονται, εκτός αν υπάρχουν αντίθετες ενδείξεις, και στη θαλάσσια αλιεία, και ότι πρέπει, συνεπώς, να διευκρινιστούν, εφόσον χρειάζεται, οι ιδιομορφίες αυτής της δραστηριότητας ώστε να βελτιστοποιηθεί η εφαρμογήτων ειδικών οδηγιών ότι η οδηγία 92/29/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 31ης Μαρτίου 1992 σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για την προώθηση βελτιωμένης ιατρικής περίθαλψης στα πλοία ( 2 ) εφαρμόζεται πλήρως στον τομέα της θαλάσσιας αλιείας ότι η παρούσα οδηγία αποτελεί συγκεκριμένο στοιχείο στο πλαίσιο της υλοποίησης της κοινωνικής διάστασης της εσωτερικής αγοράς, ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ: Άρθρο I Στόχος 1. Η παρούσα οδηγία, η οποία είναι η 13η ειδικήοδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ, ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας σχετικά με την εργασία επί των αλιευτικών σκαφών του άρθρου Οι διατάξεις της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ εφαρμόζονται πλήρως για το σύνολο του τομέα που αναφέρεται στην παράγραφο 1, με την επιφύλαξη πιο δεσμευτικών ή/ και ειδικών διατάξεων που περιέχονται στην παρούσα οδηγία. Άρθρο 2 Ορισμοί Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας νοείται ως: α) αλιευτικό σκάφος: κάθε σκάφος που φέρει τη σημαία ενός κράτους μέλους ήέχει νηολογηθεί υπό την πλήρη δικαιοδοσία κράτους μέλους, χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς είτε μόνο για αλιεία είτε και για επεξεργασία ψαριών ήάλλων έμβιων θαλάσσιων οργανισμών. β) νέο αλιευτικό σκάφος: κάθε αλιευτικό σκάφος που έχει μήκος μεταξύ κατακόρυφων 15 μέτρων και άνω και για το οποίο κατά ήμετά την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1, i) συνάπτεται σύμβαση ναυπήγησης ή σημαντικής μετασκευής, ή ii) εάν η παραγγελία ναυπήγησης ή σημαντικής μετασκευής έχει δοθεί πριν την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο, κάθε σκάφος που παραδίδεται τουλάχιστον τρία έτη μετά την εν λόγω ημερομηνία, ή iii) εάν δεν υπάρχει παραγγελία ναυπήγησης, κάθε σκάφος: στο οποίο τοποθετείται η καρίνα, ή για το οποίο αρχίζουν εργασίες ναυπήγησης που θα οδηγήσουν εμφανώς στην κατασκευήτου συγκεκριμένου σκάφους, ή ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 183 της , σ. 1. ( 2 ) ΕΕ αριθ. L 113 της , σ. 19.

4 1993L0103 EL του οποίου έχει αρχίσει η συναρμολόγηση, με χρήση τουλάχιστον 50 τόνων του προβλεπόμενου συνολικού υλικού ναυπήγησης, ήτου 1% της μάζας του υλικού αυτού, αν αυτήη δεύτερη τιμήείναι μικρότερη από την πρώτη γ) υφιστάμενο αλιευτικό σκάφος: κάθε αλιευτικό σκάφος που έχτου μήκος μεταξύ κατακόρυφων 18 μέτρων και άνω και δεν είναι νέο δ) σκάφος: κάθε νέο ήυφιστάμενο αλιευτικό σκάφος ε) εργαζόμενος: κάθε άτομο το οποίο ασκεί επαγγελματικήδραστηριότητα επί σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των δοκίμων και των μαθητευομένων, αλλά εξαιρουμένων των πλοηγών και του προσωπικού ξηράς που εκτελεί εργασίες επί προσορμισμένου πλοίου στ) εφοπλιστής: ο καταχωρημένος πλοιοκτήτης, εκτός αν το σκάφος έχει ναυλωθεί κατά παραχώρηση (bare boat) ήαν η διαχείριση του ασκείται, εν όλω ήεν μέρει, από άλλο φυσικό ήνομικό πρόσωπο και όχι από τον καταχωρημένο πλοιοκτήτη, σύμφωνα με τους όρους μιας συμφωνίας διαχείρισης στην περίπτωση αυτήθεωρείται ότι ο εφοπλιστής είναι, αντιστοίχως, ο κατά παραχώρηση (bare boat) ναυλωτής του σκάφους ήτο φυσικό ήνομικό πρόσωπο-διαχειριστής του σκάφους η) πλοίαρχος: ο εργαζόμενος ο οποίος, σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες ή/ και πρακτικές, είναι κυβερνήτης του σκάφους ή είναι υπεύθυνος γι' αυτό. Άρθρο 3 Γενικές διατάξεις 1. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε: α) οι εφοπλιστές να εξασφαλίζουν ότι τα κατά τη χρησιμοποίηση των σκαφών τους δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων, ιδίως υπό προβλέψιμες μετεωρολογικές συνθήκες, με την επιφύλαξη της ευθύνης του πλοιάρχου β) κατά την εφαρμογήτου άρθρου 8 παράγραφος 4 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ, να λαμβάνονται υπόψη οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που διατρέχουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι γ) τα εν πλω συμβάντα που έχουν ήενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια και στην υγεία των εργαζομένων στο σκάφος να αποτελούν αντικείμενο αναλυτικής έκθεσης, η οποία πρέπει να διαβιβάζεται στην αρμόδια και ορισμένη για το σκοπό αυτό αρχή, και να καταγράφονται τακτικά και αναλυτικά στο ημερολόγιο του πλοίου, αν η τήρηση του απαιτείται από τις ισχύουσες εθνικές, νομοθετικές ήκανονιστικές ρυθμίσεις γι' αυτήτην κατηγορία σκαφών ή, ελλείψει ημερολογίου, σε έγγραφο που απαιτείται για το σκοπό αυτό. 2. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε τα αλιευτικά σκάφη να υπόκεινται, όσον αφορά την τήρηση της παρούσας οδηγίας, σε περιοδικούς ελέγχους από τις αρχές που έχουν επιφορτισθεί ειδικά με την αποστολήαυτή. Ορισμένοι έλεγχοι σχετικοί με την τήρηση της παρούσας οδηγίας μπορούν να διενεργούνται εν πλω. Άρθρο 4 Νέα αλιευτικά σκάφη Τα νέα αλιευτικά σκάφη πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που καθορίζονται στο παράρτημα Ι, το αργότερο κατά την ημερομηνία του άρθρου 13 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο.

5 1993L0103 EL Άρθρο 5 Υπάρχοντα αλιευτικά σκάφη Τα υπάρχοντα αλιευτικά σκάφη πρέπει να έχουν συμμορφωθεί προς τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που καθορίζονται στο παράρτημα II το αργότερο τρία χρόνια μετά την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο. Άρθρο 6 Σημαντικές επισκευές, μετασκευές και μετατροπές Όταν, κατά ήμετά την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο, τα σκάφη υφίστανται σημαντικές επισκευές, μετασκευές και μετατροπές, αυτές πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις αντίστοιχες ελάχιστες προδιαγραφές του παραρτήματος Ι. Άρθρο 7 Εξοπλισμοί και συντήρηση 1. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε ο εφοπλιστής, προς διαφύλαξη της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, και με την επιφύλαξη της ευθύνης του πλοιάρχου: α) να μεριμνά για την τεχνικήσυντήρηση του σκάφους, των εγκαταστάσεων και των συστημάτων, και ιδίως όσων αναφέρονται στα παραρτήματα Ι και II, καθώς και για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιδιόρθωση τους, σε περίπτωση που διαπιστώνονται βλάβες ή ελλείψεις που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων β) να λαμβάνει μέτρα για τον τακτικό καθαρισμό του σκάφους και του συνόλου των εγκαταστάσεων και συστημάτων, ώστε να διατηρούνται οι δέουσες συνθήκες υγιεινής γ) να διατηρεί στο σκάφος κατάλληλα μέσα διάσωσης και επιβίωσης, σε καλήκατάσταση λειτουργίας και σε επαρκήποσότητα δ) να τηρεί τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας σχετικά με τα μέσα διάσωσης και επιβίωσης, οι οποίες περιέχονται στο παράρτημα III ε) με την επιφύλαξη των διατάξεων της οδηγίας 89/656/ ΕΟΚ του Συμβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 1989 σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρησιμοποίηση από τους εργαζομένους μέσων ατομικής προστασίας κατά την εργασία (τρίτη ειδικήοδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ) ( 1 ), να τηρεί τις προδιαγραφές του παραρτήματος IV της παρούσας οδηγίας σχετικά με τα μέσα ατομικής προστασίας. 2. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε, προς διαφύλαξη της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, ο εφοπλιστής να παρέχει στον πλοίαρχο τα αναγκαία μέσα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του δυνάμει της παρούσας οδηγίας. Άρθρο 8 Ενημέρωση των εργαζομένων 1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 10 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ, οι εργαζόμενοι ή/ και οι εκπρόσωποι τους ενημερώνονται ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 393 της , σ. 18.

6 1993L0103 EL για όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια και την υγεία πάνω στο σκάφος. 2. Οι πληροφορίες πρέπει να είναι κατανοητές για τους ενδιαφερόμενους εργαζομένους. Άρθρο 9 Κατάρτιση των εργαζομένων 1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 12 της οδηγίας 89/ 391/ΕΟΚ, οι εργαζόμενοι καταρτίζονται κατάλληλα και, συγκεκριμένα, λαμβάνουν σαφείς και κατανοητές οδηγίες όσον αφορά, την ασφάλεια και την υγεία επί του σκάφους, ειδικότερα δε την πρόληψη των ατυχημάτων. 2. Ειδικότερα, αντικείμενο της κατάρτισης αυτής είναι η πυρασφάλεια, η χρήση των σωστικών μέσων και των μέσων επιβίωσης και, για τους εργαζόμενους-χειριστές, η χρήση των αλιευτικών εργαλείων και των εξοπλισμών έλξης, καθώς και οι διάφοροι κώδικες σημάτων, ιδίως σημάτων δια χειρών και βραχιόνων. Τα σχετικά μαθήματα ανανεώνονται όταν αυτό απαιτείται από τυχόν μεταβολήτων δραστηριοτήτων επί του σκάφους. Άρθρο 10 Εις βάθος κατάρτιση ατόμων που ενδέχεται να κυβερνήσουν σκάφος Με την επιφύλαξη του άρθρου 5 σημείο 3 της οδηγίας 92/29/ΕΟΚ, κάθε άτομο που ενδέχεται να κυβερνήσει σκάφος πρέπει να καταρτίζεται εις βάθος στους εξής τομείς: α) πρόληψη ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων επί του σκάφους και μέτρα αντιμετώπισης ατυχήματος β) ευστάθεια του σκάφους και διατήρηση της υπό όλες τις προβλέψιμες συνθήκες φόρτωσης και κατά τη διάρκεια της αλιείας γ) ναυσιπλοΐα και ασύρματη επικοινωνία συμπεριλαμβανομένων των οικείων διαδικασιών. Άρθρο 11 Διαβούλευση και συμμετοχή των εργαζομένων Η διαβούλευση και η συμμετοχήτων εργαζομένων ή/ και των εκπροσώπων τους γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 11 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ σχετικά με τα θέματα που καλύπτει η παρούσα οδηγία, συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων της. Άρθρο 12 Προσαρμογή των παραρτημάτων Οι αυστηρά τεχνικές προσαρμογές των παραρτημάτων ανάλογα με: την έκδοση οδηγιών περί τεχνικής εναρμόνισης και τυποποίησης, για ορισμένες πλευρές της ασφάλειας και υγείας επί του σκάφους ή/ και την τεχνικήπρόοδο, την εξέλιξη των διεθνών κανόνων ήπροδιαγραφών και των γνώσεων στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας στα σκάφη εκδίδονται με τη διαδικασία του άρθρου 17 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ.

7 1993L0103 EL Άρθρο 13 Τελικές διατάξεις M1 1. Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο στις 23 Νοεμβρίου 1994, Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπήσχετικά. Κατά τη θέσπιση τους από τα κράτη μέλη, οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνουν παραπομπήστην παρούσα οδηγία ήσυνοδεύονται από τέτοια παραπομπήκατά την επίσημη δημοσίευση τους. Οι λεπτομέρειες της παραπομπής αυτής ορίζονται από τα κράτη μέλη. 2. Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπήτο κείμενο των διατάξεων εσωτερικού δικαίου που έχουν ήδη θεσπίσει ή θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία. Άρθρο 14 Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

8 1993L0103 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΕΛΑΧΕΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ [Άρθρα 4, 6 και 7 παράγραφος 1 στοιχείο α)] Προκαταρκτική παρατήρηση Οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στο παρόν παράρτημα εφαρμόζονται οσάκις το απαιτούν επί του νέου αλιευτικού σκάφους τα χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας ήτης δραστηριότητας, οι περιστάσεις, ήκάποιος κίνδυνος. 1. Πλοϊμότητα κει ευστάθεια 1.1. Το σκάφος πρέπει να διατηρείται σε καλήκατάσταση πλοϊμότητας και να διαθέτει τον εξοπλισμό που απαιτείται ανάλογα με τον προορισμό και τη χρήση του Οι πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά ευστάθειας του σκάφους πρέπει να υπάρχουν στο σκάφος και να βρίσκονται στη διάθεση του πληρώματος της βάρδιας Κάθε σκάφος οφείλει να έχει και να διατηρεί επαρκήευστάθεια σε άθικτη κατάσταση υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες εκμετάλλευσης. Ο πλοίαρχος λαμβάνει προληπτικά μέτρα για τη διατήρηση της δέουσας ευστάθειας του σκάφους. Οι οδηγίες σχετικά με την ευστάθεια του σκάφους πρέπει να τηρούνται αυστηρά. 2. Μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις 2.1. Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται με τρόπο που να μη δημιουργούν κανένα κίνδυνο και να εξασφαλίζουν: προστασία του πληρώματος και του σκάφους από κινδύνους που συνδέονται με τον ηλεκτρισμό, την καλήλειτουργία όλων των εξοπλισμών που απαιτούνται ώστε στο σκάφος να τηρούνται οι συνθήκες κανονικής λειτουργίας και ενδιαίτησης, χωρίς να απαιτείται η προσφυγήσε εφεδρικήπηγήηλεκτρικής ενέργειας και τη λειτουργία, στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, των ηλεκτρικών συσκευών που είναι ουσιαστικές για την ασφάλεια Πρέπει να υπάρχει εφεδρικήπηγήηλεκτρικής ενέργειας. Η πηγήαυτή εκτός από την περίπτωση των ανοικτών σκαφών πρέπει να είναι εγκατεστημένη έξω από το μηχανοστάσιο και, σε όλες τις περιπτώσεις, να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει, σε περίπτωση πυρκαγιάς ήάλλης βλάβης της κύριας ηλεκτρικής εγκατάστασης, την ταυτόχρονη λειτουργία, επί τρεις τουλάχιστον ώρες: του συστήματος εσωτερικής επικοινωνίας, των πυρανιχνευτών και των σημάτων έκτακτης ανάγκης, των φώτων πορείας και του εφεδρικού φωτισμού, του συστήματος ασύρματης επικοινωνίας, της τυχόν εφεδρικής ηλεκτρικής πυροσβεστικής αντλίας. Όταν η εφεδρικήπηγήηλεκτρικής ενέργειας είναι συστοιχία συσσωρευτών και η κύρια πηγήενέργειας υποστεί βλάβη, αυτήη συστοιχία συσσωρευτών πρέπει να συνδέεται αυτόματα με τον εφεδρικό πίνακα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και να τροφοδοτεί, άνευ διακοπής, επί τρεις ώρες τα συστήματα που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο πρώτη, δεύτερη και τρίτη περίπτωση. Ο βασικός πίνακας διανομής ηλεκτρισμού και ο εφεδρικός πίνακας πρέπει, ει δυνατόν, να εγκαθίστανται με τρόπο επιτρέποντα την έκθεση τους ταυτόχρονα στο νερό και στη φωτιά Οι ηλεκτρικοί πίνακες πρέπει να επισημαίνονται σαφώς. Τα ασφαλειοχιβώτια και ασφαλειοθήχες πρέπει να ελέγχονται περιοδικά για να εξασφαλίζεται ότι χρησιμοποιούνται οι ορθές τιμές ασφαλειών.

9 1993L0103 EL Τα διαμερίσματα στα οποία βρίσκονται ηλεκτρικοί συσσωρευτές πρέπει να εξαερίζονται δεόντως Τα ηλεκτρονικά ναυτιλιακά βοηθήματα πρέπει να δοκιμάζονται συχνά και να συντηρούνται ορθά Όλος ο ανυψωτικός εξοπλισμός πρέπει να δοκιμάζεται και να εξετάζεται περιοδικά Όλα τα μέρη των εξοπλισμών έλξης και ανύψωσης και των άλλων συναφών εξοπλισμών πρέπει να διατηρούνται σε καλήκατάσταση λειτουργίας Εφόσον υπάρχουν εγκαταστάσεις ψύξης και συστήματα πεπιεσμένου αέρα, πρέπει να συντηρούνται ορθά και να ελέγχονται κατά τακτά διαστήματα Οι μαγειρικές και οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούν αέρια βαρύτερα του ατμοσφαιρικού αέρα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο σε καλώς αεριζόμενους χώρους- πρέπει επίσης να λαμβάνεται πρόνοια ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες συγκεντρώσεις αερίων. Οι κύλινδροι που περιέχουν εύφλεκτα ήάλλα επικίνδυνα αέρια πρέπει να επισημαίνονται σαφώς όσον αφορά το περιεχόμενο τους και να αποθηκεύονται σε ανοικτά καταστρώματα. Όλες οι βαλβίδες, οι ρυθμιστές πίεσης και οι αγωγοί που ξεκινούν από τους κυλίνδρους πρέπει να προφυλάσσονται από τυχόν ζημιές. 3. Εγκατάσταση ασύρματης επικοινωνίας Η εγκατάσταση ασύρματης επικοινωνίας πρέπει να επιτρέπει, ανά πάσα στιγμή, τη σύνδεση με έναν τουλάχιστον επάκτιο σταθμό ήεπάκτιο χερσαίο σταθμό, λαμβανομένων υπόψη των κανονικών συνθηκών διάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. 4. Οδοί και έξοδοι κινδύνου 4.1. Οι οδοί και έξοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδοί και έξοδοι κινδύνου πρέπει να είναι ελεύθερες και προσιτές ανά πάσα στιγμήκαι να οδηγούν όσο το δυνατόν απευθείας στο ανοικτό κατάστρωμα ήσε μια ασφαλήπεριοχήκαι, από εκεί, σε σωσίβιο σκάφος, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να εκκενώσουν τις θέσεις εργασίας και τα ενδιαιτήματα ταχέως και με τη μέγιστη δυνατήασφάλεια Ο αριθμός, η κατανομήκαι οι διαστάσεις των οδών και εξόδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδοί και έξοδοι κινδύνου πρέπει να είναι ανάλογες με τη χρήση, τον εξοπλισμό και τις διαστάσεις των χώρων εργασίας και των ενδιαιτημάτων καθώς και με το μέγιστο αριθμό παρόντων ατόμων. Οι κλειστές έξοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έξοδοι κινδύνου πρέπει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπορούν να ανοιχτούν αμέσως και χωρίς δυσκολία από οποιοδήποτε εργαζόμενο ή από ομάδες διάσωσης Η αεροστεγανότητα και η υδατοστεγανότητα των θυρών και των άλλων εξόδων κινδύνου πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τη θέση τους και την ειδικήτους λειτουργία. Οι θύρες και άλλες έξοδοι κινδύνου πρέπει να έχουν πυρίμαχη ικανότητα τουλάχιστον ίση με αυτήτων εσωτερικών χωρισμάτων Οι οδοί και έξοδοι κινδύνου πρέπει να επισημαίνονται σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις που θεσπίζονται για τη μεταγραφήτης οδηγίας 92/58/ΕΟΚ ( 1 ). Η σήμανση αυτή πρέπει να επιτίθεται στα κατάλληλα σημεία και να είναι ανθεκτική Οι οδοί, τα μέσα διαφυγής και οι έξοδοι κινδύνου που απαιτούν φωτισμό πρέπει να είναι εφοδιασμένες με φωτισμό ασφαλείας επαρκούς έντασης για την περίπτωση διακοπής του φωτισμού. 5. Πυρανίχνευση και πυρόσβεση 5.1. Ανάλογα με τις διαστάσεις και τη χρήση του σκάφους, τον υπάρχοντα εξοπλισμό, τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων ουσιών, καθώς και το μέγιστο αριθμό παρόντων ατόμων, τα ενδιαιτήματα, ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 245 της , σ. 23.

10 1993L0103 EL οι κλειστές θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του μηχανοστασίου, καθώς και εν ανάγκη το κύτος αλιευμάτων πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κατάλληλο πυροσβεστικό εξοπλισμό και, εφόσον χρειάζεται, με πυρανιχνευτές και συστήματα συναγερμού Ο πυροσβεστικός εξοπλισμός πρέπει να φυλάσσεται πάντοτε στη σωστή του θέση, να διατηρείται σε καλήκατάσταση λειτουργίας και να είναι διαθέσιμος για άμεση χρήση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τη θέση του πυροσβεστικού εξοπλισμού, τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του. Η ύπαρξη πυροσβεστήρων και άλλου φορητού εξοπλισμού πυρόσβεσης πρέπει να εξακριβώνεται πριν από κάθε απόπλουν του σκάφους Ο μη αυτόματος πυροσβεστικός εξοπλισμός πρέπει να είναι ευπρόσιτος και εύχρηστος και να επισημαίνεται σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις μεταγραφής της οδηγίας 92/58/ΕΟΚ. Η σήμανση πρέπει να επιτίθεται σε κατάλληλα σημεία και να είναι ανθεκτική Τα συστήματα πυρανίχνευσης και συναγερμού πρέπει να δοκιμάζονται τακτικά και να διατηρούνται σε καλήκατάσταση Οι ασκήσεις πυρόσβεσης πρέπει να εκτελούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. 6. Εξαερισμός των κλειστών χώρων εργασίας Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να υπάρχει επαρκής καθαρός αέρας στους κλειστούς χώρους εργασίας, λαμβανομένων υπόψη των μεθόδων εργασίας και της σωματικής προσπάθειας την οποία καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Εάν χρησιμοποιείται εγκατάσταση μηχανικού αερισμού, πρέπει να διατηρείται σε καλήκατάσταση. 7. θερμοκρασία των χώρων 7.1. Η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού κατά την εργασία, λαμβανομένων υπόψη των μεθόδων εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και των μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν η ενδέχεται να επικρατήσουν στις περιοχές στις οποίες κινείται το σκάφος Η θερμοκρασία των ενδιαιτημάτων, των εγκαταστάσεων υγιεινής, των κυλικείων και των χώρων παροχής πρώτων βοηθειών, εάν υπάρχουν τέτοιοι χώροι, πρέπει να ανταποκρίνεται στον ειδικό προορισμό τους. 8. Φυσικός και τεχνητός φωτισμός των χώρων εργασίας 8.1. Οι χώροι εργασίας πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να διαθέτουν επαρκή φυσικό φωτισμό και συστήματα τεχνητού φωτισμού προσαρμοσμένου στις περιστάσεις της αλιευτικής δραστηριότητας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και ο πλους άλλων σκαφών Οι εγκαταστάσεις φωτισμού των χώρων εργασίας, των κλιμακοστασίων, των κλιμάκων και των διαδρόμων επικοινωνίας πρέπει να τοποθετούνται κατά τρόπον ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος για τους εργαζομένους και να μην παρακωλύεται με οποιοδήποτε τρόπο η πλεύση του σκάφους Οι χώροι εργασίας στους οποίους οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε κινδύνους σε περίπτωση βλάβης του τεχνητού φωτισμού πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με εφεδρικό φωτισμό ικανοποιητικής έντασης Ο φωτισμός ασφαλείας πρέπει να τηρείται σε καλήκατάσταση λειτουργίας και να δοκιμάζεται περιοδικά. 9. Δάπεδα, εσωτερικά χωρίσματα και οροφές 9.1. Τα σημεία στα οποία έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι πρέπει να μην είναι ολισθηρά ήνα είναι αντιολισθητικά ήεφοδιασμένα με διατάξεις για την αποφυγήτων πτώσεων, και να τηρούνται ελεύθερα από εμπόδια, στο μέτρο του δυνατού.

11 1993L0103 EL Οι χώροι όπου υπάρχουν θέσεις εργασίας πρέπει να διαθέτουν επαρκή ακουστικήκαι θερμικήμόνωση, ανάλογα με τον τύπο της εργασίας και τη σωματικήδραστηριότητα των εργαζομένων Η επιφάνεια των δαπέδων, των εσωτερικών χωρισμάτων και των οροφών στους χώρους πρέπει να μπορεί να καθαρίζεται και να ανακαινίζεται προκειμένου να επιτυγχάνονται κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. 10. Θύρες Οι θύρες πρέπει να μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να ανοίγονται από μέσα χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Οι θύρες πρέπει να μπορούν να ανοίγονται και από τις δύο πλευρές, ενόσω διεξάγονται δραστηριότητες στους χώρους εργασίας Οι θύρες, και ειδικότερα οι συρόμενες, όταν είναι αναπόφευκτη η ύπαρξη τους, πρέπει να λειτουργούν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα για τους εργαζομένους, ειδιαίτερα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και θαλασσοταραχή. 11. Διάδρομοι κυκλοφορίας Ζώνες κινδύνου Οι διάδρομοι, τα φρεάτια, το εξωτερικό μέρος των υπερστεγασμάτων και γενικά όλες οι οδοί κυκλοφορίας πρέπει να διαθέτουν προστατευτικά κιγκλιδώματα, κιγκλιδώματα αρπαγής και χειραγωγούς ή άλλα μέσα ασφάλειας των εργαζομένων στο σκάφος Αν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν οι εργαζόμενοι σε ανοίγματα του καταστρώματος ήαπό το ένα κατάστρωμα στο άλλο, πρέπει, σε όλες τις περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατό, να υπάρχει κατάλληλη προστασία. Όταν η προστασία αυτήεξασφαλίζεται με προστατευτικό κιγκλίδωμα, το ύψος του πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μέτρο Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις πάνω από το κατάστρωμα, για λόγους λειτουργίας ήσυντήρησης, πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων. Πρέπει να υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα ήπαρόμοια μέσα προστασίας, κατάλληλου ύψους, ώστε να αποτρέπονται οι πτώσεις Τα παραπέτα ήτα άλλα μέσα για την αποφυγήτων πτώσεων στη θάλασσα πρέπει να διατηρούνται σε καλήκατάσταση. Στα παραπέτα πρέπει να διαμορφώνονται μπούνια ήάλλα παρόμοια συστήματα για τη γρήγορη αποχέτευση των υδάτων Στις μηχανότρατες με οπίσθια σύρση που διαθέτουν ράμπα, το άνω τμήμα αυτής πρέπει να είναι εξοπλισμένο με θύρα ή άλλο μέσο που να εμποδίζει την πρόσβαση σ' αυτήν, του ιδίου ύψους με τα παραπέτα ήάλλα παρακείμενα μέσα για την προστασία των εργαζομένων από τον κίνδυνο πτώσης στη ράμπα. Η θύρα ήοποιαδήποτε άλλη διάταξη πρέπει να ανοίγει και να κλείνει εύκολα, κατά προτίμηση με τηλεχειρισμό, και να ανοίγει μόνο για το κατέβασμα και ανέβασμα του διχτύου. 12. Διευθέτηση των θέσεων εργασίας Οι περιοχές εργασίας πρέπει να τηρούνται ελεύθερες και, στο μέτρο του δυνατού, να προστατεύονταιαπό τα κύματα και να παρέχουν στους εργαζομένους επαρκήπροστασία από πτώση πάνω στο σκάφος ήστη θάλασσα. Οι περιοχές επεξεργασίας των αλιευμάτων πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρες, τόσο σε ύψος όσο και σε επιφάνεια Όταν ο έλεγχος των κινητήρων γίνεται από το μηχανοστάσιο, πρέπει να γίνεται σε χώρο ξεχωριστό, ακουστικά και θερμικά μονωμένο από το μηχανοστάσιο και προσπελάσιμο χωρίς διέλευση από αυτό. Η γέφυρα ναυσιπλοΐας θεωρείται χώρος που πληροί τις απαιτήσεις του πρώτου εδαφίου Τα χειριστήρια των μηχανημάτων έλξης πρέπει να είναι εγκατεστημένα σε περιοχήαρκετά μεγάλη που να επιτρέπει στους χειριστές να εργάζονται ανεμπόδιστα.

12 1993L0103 EL Τα μηχανήματα έλξης πρέπει εξάλλου να διαθέτουν κατάλληλους μηχανισμούς ασφάλειας για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων μηχανισμών επείγουσας διακοπής της λειτουργίας Ο χειριστής των μηχανημάτων έλξης πρέπει να έχει επαρκή οπτική επαφή με τα μηχανήματα και τους εργαζομένους. Αν ο χειρισμός των μηχανημάτων έλξης γίνεται από τη γέφυρα, ο χειριστής πρέπει επίσης να βλέπει καθαρά τους εργαζόμενους, είτε απευθείας είτε με οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο μέσο Πρέπει να χρησιμοποιείται ένα αξιόπιστο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ της γέφυρας και του καταστρώματος εργασίας Πρέπει να υπάρχει διαρκώς άγρυπνη επιφυλακήκαι το πλήρωμα να προειδοποιείται για τον επικείμενο κίνδυνο μεγάλης θαλασσοταραχής κατά τις αλιευτικές δραστηριότητες ήκατά τη διάρκεια άλλων εργασιών στο κατάστρωμα Το ακάλυπτο τμήμα της διαδρομής των σχοινιών, συρματόσχοινων και κινητών τμημάτων των μηχανημάτων πρέπει να μειώνεται στο ελάχιστο με την τοποθέτηση προστατευτικού εξοπλισμού Πρέπει να εγκαθίστανται συστήματα ελέγχου για τις κινούμενες μάζες, ιδίως στις μηχανότρατες: διατάξεις ακινητοποίησης των δοκών της πόρτας της τράτας, διατάξεις ελέγχου της κίνησης αιώρησης του σάκου της τράτας. 13. Ενδιαιτήματα Η θέση, η διαρρύθμιση, η ηχομόνωση και η θερμομόνωση των ενδιαιτημάτων και των χώρων υπηρεσίας, εάν υπάρχουν, καθώς και τα μέσα πρόσβασης σ αυτά πρέπει να είναι τέτοια ώστε να παρέχουν τη δέουσα προστασία από τις καιρικές συνθήκες και τη θάλασσα, τις δονήσεις, το θόρυβο και τις δυσάρεστες οσμές από τους άλλους χώρους του σκάφους, που ενδέχεται να ενοχλούν τους εργαζομένους κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης. Εφόσον το επιτρέπουν ο σχεδιασμός, οι διαστάσεις ή/ και ο προορισμός του σκάφους, η θέση των ενδιαιτημάτων του πληρώματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο η επίδραση των κινήσεων και επιταχύνσεων. Πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα, στο μέτρο του δυνατού, για την προστασία των μη καπνιστών από την ενόχληση που προκαλείται από το κάπνισμα Τα ενδιαιτήματα των εργαζομένων πρέπει να αερίζονται κατάλληλα ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερήπαροχήκαθαρού αέρα και να προλαμβάνεται η συμπύκνωση των υδρατμών. Στα ενδιαιτήματα πρέπει να προβλέπεται κατάλληλος φωτισμός, που περιλαμβάνει: επαρκήκανονικό γενικό φωτισμό, μειωμένο γενικό φωτισμό για να μην ενοχλούνται οι εργαζόμενοι που αναπαύονται και ατομικό φωτισμό σε κάθε κουκέτα Το μαγειρείο και η τραπεζαρία, εφόσον υπάρχουν, πρέπει να έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις, να φωτίζονται και να εξαερίζονται επαρκώς και να καθαρίζονται εύκολα. Πρέπει να υπάρχουν ψυγεία ήάλλα μέσα συντήρησης τροφίμων σε χαμηλήθερμοκρασία. 14. Εγκαταστάσεις υγιεινής Στα σκάφη που διαθέτουν ενδιαίτημα πρέπει να υπάρχουν ντους με ζεστό και κρύο τρεχούμενο νερό, νιπτήρες και τουαλέτες με κατάλληλο εξοπλισμό και εγκατάσταση και οι αντίστοιχοι χώροι να αερίζονται επαρκώς Κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει στη διάθεση του χώρο για τη φύλαξη των ενδυμάτων του.

13 1993L0103 EL Πρώτες βοήθειες Σε όλα τα σκάφη πρέπει να υπάρχει εξοπλισμός πρώτων βοηθειών, ο οποίος να πληροί τις απαιτήσεις του παραρτήματος II της οδηγίας 92/29/ΕΟΚ. 16. Κλίμακες και γέφυρες επιβίβασης Πρέπει να υπάρχει κλίμακα επιβίβασης, γέφυρα επιβίβασης ήάλλη παρόμοια διάταξη που να προσφέρει κατάλληλη και ασφαλήπρόσβαση στο πλοίο. 17. Θόρυβος Πρέπει να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα τεχνικά μέτρα ώστε να μειώνεται η στάθμη του θορύβου στους χώρους εργασίας και στα ενδιαιτήματα, στο μέτρο του δυνατού, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους του σκάφους.

14 1993L0103 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ [Άρθρα 5 και 7 παράγραφος 1 στοιχείο α)] Προκαταρκτική παρατήρηση Οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στο παρόν παράρτημα εφαρμόζονται στο μέτρο που το επιτρέπουν τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του υπάρχοντος αλιευτικού σκάφους, καθέ φορά που το απαιτούν τα χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας ήτης δραστηριότητας, οι περιστάσεις ήκάποιος κίνδυνος επί του υφιστάμενου αλιευτικού σκάφους. 1. Πλοϊμότητα και ευστάθεια 1.1. Το σκάφος πρέπει να διατηρείται σε καλήκατάσταση πλοϊμότητας και να διαθέτει τον εξοπλισμό που απαιτείται ανάλογα με τον προορισμό και τη χρήση του Οι πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά ευστάθειας του σκάφους πρέπει εφόσον υπάρχουν να βρίσκονται στη διάθεση του πληρώματος της βάρδιας Κάθε σκάφος οφείλει να έχει και να διατηρεί επαρκήευστάθεια σε άθικτη κατάσταση υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες εκμετάλλευσης. Οπλοίαρχος πρέπει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα για τη διατήρηση της δέουσας ευστάθειας του σκάφους. Οι οδηγίες που δίνονται σχετικά με την ευστάθεια του σκάφους πρέπει να τηρούνται αυστηρά. 2. Μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις 2.1. Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται με τρόπο που να μηδημιουργούν κανένα κίνδυνο και να εξασφαλίζουν: προστασία του πληρώματος και του σκάφους από κινδύνους που συνδέονται με τον ηλεκτρισμό, την καλήλειτουργία όλων των εξοπλισμών που απαιτούνται ώστε στο σκάφος να τηρούνται οι συνθήκες κανονικής λειτουργίας και ενδιαίτησης, χωρίς να απαιτείται η προσφυγήσε εφεδρικήπηγήηλεκτρικής ενέργειας και τη λειτουργία, στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, των ηλεκτρικών συσκευών που είναι ουσιαστικές για την ασφάλεια Πρέπει να υπάρχει εφεδρικήπηγήηλεκτρικής ενέργειας. Η εφεδρικήπηγήηλεκτρικής ενέργειας πρέπει εκτός από την περίπτωση των ανοικτών σκαφών να είναι εγκατεστημένη έξω από το μηχανοστάσιο και, σε όλες τις περιπτώσεις, να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει, σε περίπτωση πυρκαγιάς ήάλλης βλάβης της κύριας ηλεκτρικής εγκατάστασης, την ταυτόχρονη λειτουργία, επί 3 τουλάχιστον ώρες: του συστήματος εσωτερικής επικοινωνίας, των πυρανιχνευτών και των σημάτων που απαιτούνται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, των φώτων πορείας και του εφεδρικού φωτισμού, του συστήματος ασύρματης επικοινωνίας, της εφεδρικής ηλεκτρικής πυροσβεστικής αντλίας, εάν υπάρχει. Όταν η εφεδρικήπηγήηλεκτρικής ενέργειας είναι συστοιχία συσσωρευτών και η κύρια πηγήενέργειας υποστεί βλάβη, η συστοιχία συσσωρευτών πρέπει να συνδέεται αυτόματα με τον εφεδρικό πίνακα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και να τροφοδοτεί, άνευ διακοπής, επί τρεις ώρες τα συστήματα που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο πρώτη, δεύτερη και τρίτη περίπτωση. Οβασικός πίνακας διανομής ηλεκτρισμού και ο εφεδρικός πίνακας πρέπει, ει δυνατόν, να εγκαθίστανται με τρόπο επιτρέποντα την έκθεση τους ταυτόχρονα στο νερό και στη φωτιά.

15 1993L0103 EL Οι ηλεκτρικοί πίνακες πρέπει να επισημαίνονται σαφώς. Τα ασφαλειοκιβώτια και ασφαλειοθήκεςπρέπει να ελέγχονται περιοδικά για να εξασφαλίζεται ότι χρησιμοποιούνται οι ορθές τιμές ασφαλειών Τα διαμερίσματα στα οποία βρίσκονται ηλεκτρικοί συσσωρευτές πρέπει να εξαερίζονται δεόντως Τα ηελκτρονικά ναυτιλιακά βοηθήματα πρέπει να δοκιμάζονται συχνά και να συντηρούνται ορθά Όλος ο ανυψωτικός εξοπλισμός πρέπει να δοκιμάζεται και να εξετάζεται περιοδικά Όλα τα μέρη των εξοπλισμών έλξης και ανύψωσης και των άλλων συναφών εξοπλισμών πρέπει να διατηρούνται σε καλήκατάσταση λειτουργίας Εφόσον υπάρχουν εγκαταστάσεις ψύξης και συστήματα πεπιεσμένου αέρα, πρέπει να συντηρούνται ορθά και να ελέγχονται κατά τακτά διαστήματα Οι μαγειρικές και οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούν αέρια βαρύτερα του ατμοσφαιρικού αέρα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο σε καλώς αεριζόμενους χώρους πρέπει επίσης να λαμβάνεται πρόνοια ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες συγκεντρώσεις αερίων. Οι κύλινδροι που περιέχουν εύφλεκτα ήάλλα επικίνδυνα αέρια πρέπει να επισημαίνονται σαφώς όσον αφορά το περιεχόμενο τους και να αποθηκεύονται σε ανοικτά καταστρώματα. Όλες οι βαλβίδες, οι ρυθμιστές πίεσης και οι αγωγοί που ξεκινούν από τους κυλίνδρους πρέπει να προφυλάσσονται από τυχόν ζημιές. 3. Εγκατάσταση ασύρματης επικοινωνίας Η εγκατάσταση ασύρματης επικοινωνίας πρέπει να επιτρέπει, ανά πάσα στιγμή, τη σύνδεση με έναν τουλάχιστον επάκτιο σταθμό ήεπάκτιο χερσαίο σταθμό, λαμβανομένων υπόψη των κανονικών συνθηκών διάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. 4. Οδοί και έξοδοι κινδύνου 4.1. Οι οδοί και έξοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδοί και έξοδοι κινδύνου πρέπει να είναι ελεύθερες και προσιτές ανά πάσα στιγμήκαι να οδηγούν όσο το δυνατόν απευθείας στο ανοικτό κατάστρωμα ήσε μια ασφαλήπεριοχήκαι, από εκεί, σε σωσίβιο σκάφος, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να εκκενώσουν τις θέσεις εργασίας και τα ενδιαιτήματα ταχέως και με τη μέγιστη δυνατήασφάλεια Ο αριθμός, η κατανομήκαι οι διαστάσεις των οδών και εξόδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδοί και έξοδοι κινδύνου πρέπει να είναι ανάλογες με τη χρήση, τον εξοπλισμό και τις διαστάσεις των χώρων εργασίας και των ενδιαιτημάτων καθώς και με το μέγιστο αριθμό παρόντων ατόμων. Οι κλειστές έξοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έξοδοι κινδύνου, πρέπει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπορούν να ανοιχτούν αμέσως και χωρίς δυσκολία από οποιοδήποτε εργαζόμενο ή από ομάδες διάσωσης Οι οδοί και έξοδοι κινδύνου πρέπει να επισημαίνονται σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις που θεσπίζονται για τη μεταγραφήτης οδηγίας 92/58/ΕΟΚ. Η σήμανση αυτή πρέπει να επιτίθεται στα κατάλληλα σημεία και να είναι ανθεκτική Οι οδοί, τα μέσα διαφυγής και οι έξοδοι κινδύνου που απαιτούν φωτισμό πρέπει να είναι εφοδιασμένεςμε φωτισμό ασφαλείας επαρκούς έντασης για την περίπτωση διακοπής του φωτισμού. 5. Πυρανίχνευση και πυρόσβεση 5.1. Ανάλογα με τις διαστάσεις και τη χρήση τον σκάφους, τον υπάρχοντα εξοπλισμό, τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων ουσιών, καθώς και το μέγιστο αριθμό των ατόμων που μπορεί να βρίσκονται εκεί, τα ενδιαιτήματα, οι κλειστές θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του μηχανοστασίου, καθώς και εν ανάγκη το κύτος αλιευμάτων πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κατάλληλο πυροσβεστικό εξοπλισμό και, εφόσον χρειάζεται, με πυρανιχνευτές και συστήματα συναγερμού.

16 1993L0103 EL Ο πυροσβεστικός εξοπλισμός πρέπει να φυλάσσεται πάντοτε στη σωστή του θέση, να διατηρείται σεκαλήκατάσταση λειτουργίας και να είναι διαθέσιμος για άμεση χρήση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τη θέση του πυροσβεστικού εξοπλισμού, τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του. Η ύπαρξη πυροσβεστήρων και άλλου φορητού εξοπλισμού πυρόσβεσης πρέπει να εξακριβώνεται πριν από κάθε απόπλουν του σκάφους Ο μη αυτόματος πυροσβεστικός εξοπλισμός πρέπει να είναι ευπρόσιτος και εύχρηστος και ναεπισημαίνεται σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις μεταγραφής της οδηγίας 92/58/ΕΟΚ. Η σήμανση πρέπει να επιτίθεται σε κατάλληλα σημεία και να είναι ανθεκτική Τα συστήματα πυρανίχνευσης και συναγερμού πρέπει να δοκιμάζονται τακτικά και να διατηρούνται σε καλήκατάσταση Οι ασκήσεις πυρόσβεσης πρέπει να εκτελούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. 6. Εξαερισμός των κλειστών χώρων εργασίας Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να υπάρχει επαρκής καθαρός αέρας στους κλειστούς χώρους εργασίας, λαμβανομένων υπόψη των μεθόδων εργασίας και της σωματικής προσπάθειας την οποία καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Εάν χρησιμοποιείται εγκατάσταση μηχανικού αερισμού, πρέπει να διατηρείται σε καλήκατάσταση. 7. Θερμοκρασία των χώρων 7.1. Η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού κατά την εργασία, λαμβανομένων υπόψη των μεθόδων εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και των μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν ή ενδέχεται να επικρατήσουν στις περιοχές στις οποίες κινείται το σκάφος Η θερμοκρασία των ενδιαιτημάτων, των εγκαταστάσεων υγιεινής, των κυλικείων και των χώρων παροχής πρώτων βοηθειών, εάν υπάρχουν τέτοιοι χώροι, πρέπει να ανταποκρίνεται στον ειδικό προορισμό τους. 8. Φυσικός και τεχνητός φωτισμός των χώρων εργασίας 8.1. Οι χώροι εργασίας πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να διαθέτουν επαρκή φυσικό φωτισμό και να είναι εφοδιασμένοι με συστήματα τεχνητού φωτισμού προσαρμοσμένου στις περιστάσεις της αλιευτικής δραστηριότητας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και ο πλους άλλων σκαφών Οι εγκαταστάσεις φωτισμού των χώρων εργασίας, των κλιμακοστασίων, των κλιμάκων και των διαδρόμων επικοινωνίας πρέπει να τοποθετούνται κατά τρόπον ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος για τους εργαζομένους και να μην παρακωλύεται με οποιοδήποτε τρόπο η πλεύση του σκάφους Οι χώροι εργασίας στους οποίους οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε κινδύνους σε περίπτωση βλάβης του τεχνητού φωτισμού πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με εφεδρικό φωτισμό ικανοποιητικής έντασης Ο φωτισμός ασφαλείας πρέπει να τηρείται σε καλήκατάσταση λειτουργίας και να δοκιμάζεται περιοδικά. 9. Δάπεδα, εσωτερικά χωρίσματα και οροφές 9.1. Τα σημεία στα οποία έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι πρέπει να μην είναι ολισθηρά ήνα είναι αντιολισθητικά ήεφοδιασμένα με διατάξεις για την αποφυγήτων πτώσεων, και να τηρούνται ελεύθερα από εμπόδια, στο μέτρο του δυνατού Οι χώροι όπου υπάρχουν θέσεις εργασίας πρέπει να διαθέτουν επαρκή ακουστικήκαι θερμικήμόνωση, ανάλογα με τον τύπο της εργασίας και τη σωματικήδραστηριότητα των εργαζομένων.

17 1993L0103 EL Η επιφάνεια των δαπέδων, των εσωτερικών χωρισμάτων και των οροφών στους χώρους πρέπει να μπορεί να καθαρίζεται ήνα ανακαινίζεται προκειμένου να επιτυγχάνονται κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. 10. Θύρες Οι θύρες πρέπει να μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να ανοίγονται από μέσα χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Οι θύρες πρέπει να μπορούν να ανοίγονται και από τις δύο πλευρές, ενόσω διεξάγονται δραστηριότητες στους χώρους εργασίας Οι θύρες, και ειδικότερα οι συρόμενες θύρες, όταν είναι αναπόφευκτη η ύπαρξη τους, πρέπει ναλειτουργούν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα για τους εργαζομένους, ιδιαίτερα υπό αντίξοες καιρικέςσυνθήκες και θαλασσοταραχή. 11. Διάδρομοι κυκλοφορίας Ζώνες κινδύνου Οι διάδρομοι, τα φρεάτια, το εξωτερικό μέρος των υπερστεγασμάτων και γενικά όλες οι οδοί κυκλοφορίας πρέπει να διαθέτουν προστατευτικά κιγκλιδώματα, κιγλιδώματα αρπαγής και χειραγωγούς ή άλλα μέσα ασφάλειας των εργαζομένων στο σκάφος Αν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν οι εργαζόμενοι σε ανοίγματα του καταστρώματος ήαπό το ένα κατάστρωμα στο άλλο, πρέπει, σε όλες τις περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατό, να υπάρχει κατάλληλη προστασία Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις πάνω από το κατάστρωμα, για λόγους λειτουργίας ήσυντήρησης, πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων. Πρέπει να υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα ήπαρόμοια μέσα προστασίας, κατάλληλου ύψους, ώστε να αποτρέπονται οι πτώσεις Τα παραπέτα ήτα άλλα μέσα για την αποφυγήτων πτώσεων στη θάλασσα πρέπει να διατηρούνται σεκαλήκατάσταση. Στα παραπέτα πρέπει να διαμορφώνονται μπούνια ήάλλα παρόμοια συστήματα για τη γρήγορη αποχέτευση των υδάτων Στις μηχανότρατες με οπίσθια σύρση που διαθέτουν ράμπα, το άνω τμήμα αυτής πρέπει να είναιεξοπλισμένο με θύρα ή άλλο μέσο που να εμποδίζει την πρόσβαση σ αυτήν, του ιδίου ύψους με ταπαραπέτα ήάλλα παρακείμενα μέσα για την προστασία των εργαζομένων από τον κίνδυνο πτώσης στηράμπα. Η θύρα ήοποιαδήποτε άλλη διάταξη πρέπει να ανοίγει και να κλείνει εύκολα, να ανοίγει μόνο για το κατέβασμα και ανέβασμα του διχτύου και να μπορεί να κλείνει μόλις το συρόμενο δίχτυ ανυψωθεί στο σκάφος. 12. Διευθέτηση των θέσεων εργασίας Οι περιοχές εργασίας πρέπει να τηρούνται ελεύθερες και, στο μέτρο του δυνατού, να προστατεύονταιαπό τα κύματα και να παρέχουν στους εργαζομένους επαρκήπροστασία από πτώση πάνω στο σκάφοςήστη θάλασσα. Οι περιοχές επεξεργασίας των αλιευμάτων πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρες, τόσο σε ύψος όσο και σε επιφάνεια Όταν ο έλεγχος των κινητήρων γίνεται από το μηχανοστάσιο, πρέπει να γίνεται σε χώρο ξεχωριστό,ακουστικά και θερμικά μονωμένο από το μηχανοστάσιο και προσπελάσιμο χωρίς διέλευση από αυτό. Η γέφυρα ναυσιπλοΐας θεωρείται χώρος που πληροί τις απαιτήσεις του πρώτου εδαφίου Τα χειριστήρια των μηχανημάτων έλξης πρέπει να είναι εγκατεστημένα σε περιοχήαρκετά μεγάλη πουνα επιτρέπει στους χειριστές να εργάζονται ανεμπόδιστα. Τα μηχανήματα έλξης πρέπει εξάλλου να διαθέτουν κατάλληλους μηχανισμούς ασφάλειας για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων μηχανισμών επείγουσας διακοπής της λειτουργίας Ο χειριστής των μηχανημάτων έλξης πρέπει να έχει επαρκή οπτική επαφή με τα μηχανήματα και τουςεργαζομένους.

18 1993L0103 EL Αν ο χειρισμός των μηχανημάτων έλξης γίνεται από τη γέρφυρα, ο χειριστής πρέπει επίσης να βλέπει καθαρά τους εργαζομένους, είτε απευθείας είτε με οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο μέσο Πρέπει να χρησιμοποιείται ένα αξιόπιστο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ της γέφυρας και του καταστρώματος εργασίας Πρέπει να υπάρχει διαρκώς άγρυπνη επιφυλακήκαι το πλήρωμα να προειδοποιείται για τον επικείμενο κίνδυνο μεγάλης θαλασσοταραχής κατά τις αλιευτικές δραστηριότητες ήκατά τη διάρκεια άλλων εργασιών στο κατάστρωμα Το ακάλυπτο τμήμα της διαδρομής των σχοινιών, συρματόσχοινων και κινητών τμημάτων των μηχανημάτων πρέπει να μειώνεται στο ελάχιστο με την τοποθέτηση προστατευτικού εξοπλισμού Πρέπει να εγκαθίστανται συστήματα ελέγχου για τις κινούμενες μάζες, ιδίως στις μηχανότρατες: διατάξεις ακινητοποίησης των δοκών της πόρτας της τράτας, διατάξεις ελέγχου της κίνησης αιώρησης του σάκου της τράτας. 13. Ενδιαιτήματα Τα ενδιαιτήματα των εργαζομένων, εφόσον υπάρχουν, πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο θόρυβος, οιδονήσεις, η επίδραση των κινήσεων και των επιταχύνσεων και οι δυσάρεστες οσμές που προέρχονταιαπό άλλους χώρους, να περιορίζονται στο ελάχιστο. Σε κάθε ενδιαίτημα πρέπει να εγκαθίσταται κατάλληλος φωτισμός Το μαγειρείο και η τραπεζαρία, εφόσον υπάρχουν, πρέπει να έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις, ναφωτίζονται και να εξαερίζονται επαρκώς και να καθαρίζονται εύκολα. Πρέπει να υπάρχουν ψυγεία ήάλλα μέσα συντήρησης τροφίμων σε χαμηλήθερμοκρασία. 14. Εγκαταστάσεις υγιεινής Στα σκάφη που διαθέτουν ενδιαίτημα πρέπει να υπάρχουν τουαλέττες, νιπτήρες και, ει δυνατόν, ντους οι αντίστοιχοι χώροι πρέπει να εξαερίζονται κατάλληλα. 15. Πρώτες βοήθειες Σε όλα τα σκάφη πρέπει να υπάρχει εξοπλισμός πρώτων βοηθειών, ο οποίος να πληροί τις απαιτήσεις του παραρτήματος II της οδηγίας 92/29/ΕΟΚ. 16. Κλίμακες και γέφυρες επιβίβασης Πρέπει να υπάρχει κλίμακα επιβίβασης, γέφυρα επιβίβασης ήάλλη παρόμοια διάταξη που να προσφέρει κατάλληλη και ασφαλήπρόσβαση στο πλοίο.

19 1993L0103 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ [Άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο δ)] Προκαταρκτική παρατήρηση Οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στο παρόν παράρτημα εφαρμόζονται κάθε φορά που το απαιτούν επί του σκάφους τα χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας ήτης δραστηριότητας, οι περιστάσεις ήκάποιος κίνδυνος. 1. Τα σκάφη πρέπει να διαθέτουν κατάλληλα μέσα διάσωσης συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μέσων για την περισυλλογήτων εργαζομένων από το νερό και ασύρματα μέσα διάσωσης, κυρίως δε φορητήσυσκευή ραδιοεντοπισμού των ναυαγών, εφοδιασμένη με σύστημα υδροστατικής απελευθέρωσης, λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των ατόμων που επιβαίνουν στο σκάφος και της περιοχής στην οποία κινείται. 2. Όλα τα μέσα διάσωσης και επιβίωσης πρέπει να φυλάσσονται στον ειδικό τους χώρο, να διατηρούνται σε καλήκατάσταση λειτουργίας και να είναι διαθέσιμα για άμεση χρήση. Πρέπει να ελέγχονται πριν από τον απόπλου του σκάφους καθώς και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. 3. Τα μέσα διάσωσης και επιβίωσης πρέπει να επιθεωρούνται τακτικά. 4. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και να έχουν λάβει οδηγίες για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης. 5. Εάν το μήκος του σκάφους υπερβαίνει τα σαράντα πέντε μέτρα και εάν το πλήρωμα αποτελείται από 5 ήπερισσότερους εργαζομένους, πρέπει να υπάρχει κατάλογος του πληρώματος με σαφείς οδηγίες για το τι οφείλει να πράττει κάθε εργαζόμενος του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 6. Κάθε μήνα πρέπει να διεξάγονται στο λιμάνι ή/ και στη θάλασσα συγκεντρώσεις των εργαζομένων και ασκήσεις διάσωσης. Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πλήρως τα καθήκοντα που οφείλουν να εκτελούν όσον αφορά το χειρισμό και τη λειτουργία όλων των μέσων διάσωσης και επιβίωσης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν εκπαιδευθεί στη σύνδεση και το χειρισμό του φορητού ασύρματου, όταν υπάρχει.

20 1993L0103 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ [Άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο ε)] Προκαταρκτική παρατήρηση Οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στο παρόν παράρτημα εφαρμόζονται κάθε φορά που το απαιτούν επί του σκάφους τα χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας ήτης δραστηριότητας, οι περιστάσεις ήκάποιος κίνδυνος. 1. Εφόσον τα συλλογικά ήτεχνικά μέσα προστασίας δεν προλαμβάνουν ή δεν περιορίζουν επαρκώς τους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι πρέπει να εφοδιάζονται με μέσα ατομικής προστασίας. 2. Τα μέσα ατομικής προστασίας που μπορούν να φορεθούν ως ένδυμα ή πάνω από τα ενδύματα πρέπει να έχουν ζωηρά χρώματα που να ξεχωρίζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και να είναι ευδιάκριτα.

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3629, 9/8/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3629, 9/8/2002 Ο περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ασφάλειας και Υγείας κατά την Εργασία στα Κυπριακά Αλιευτικά Σκάφη) Νόμος του 2002 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

LEGISLATIVE DATABASE. www.fishinmed.eu GREECE PD 281/1996. Safety and health TAG. Safety equipment Working conditions Health specifications

LEGISLATIVE DATABASE. www.fishinmed.eu GREECE PD 281/1996. Safety and health TAG. Safety equipment Working conditions Health specifications 1 www.fishinmed.eu LEGISLATIVE DATABASE GREECE PD 281/1996 Safety and health TAG Safety equipment Working conditions Health specifications DISCLAIMER The contents of this document are the sole responsibility

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΙΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΙΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ Οδηγία 89/655/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 30ής Νοεµβρίου 1989 σχετικά µε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρησιµοποίηση εξοπλισµού από τους εργαζοµένους κατά την εργασία τους ( εύτερη

Διαβάστε περισσότερα

(EE L 340 της , σ. 21)

(EE L 340 της , σ. 21) 1993L0119 EL 01.01.2013 003.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΟΔΗΓΙΑ 93/119/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 25ης Ιουνίου 1991 για τη συμπλήρωση των μέτρων που αποσκοπούν στο να προαγάγουν τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία των εργαζομένων με σχέση εργασίας ορισμένου

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι οι Τομείς Κατασκευαστικός Τομέας

Όλοι οι Τομείς Κατασκευαστικός Τομέας ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΥΨΟΣ www.mlsi.gov.cy/dli 1 Στατιστικά Στοιχεία ΤΕΕ 2005-20 2010 Πτώση από Ύψος Όλοι οι Τομείς Κατασκευαστικός Τομέας 31% Ατυχημάτων 39% Ατυχημάτων 28% Θανατηφόρων 50% Θανατηφόρων Ατυχημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.. 32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ II-1 - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΥΠΟΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας Ημ/νια: 12/12/2013 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕ ΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ Ο ΗΓΙΑ : ΤΜΗΜΑ Ι ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΕΞΕ ΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ Ο ΗΓΙΑ : ΤΜΗΜΑ Ι ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ Οδηγία 89/654/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 30ής Νοεµβρίου 1989 σχετικά µε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας (Πρώτη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1

Διαβάστε περισσότερα

89/391/ΕΟΚ) (90/269/ΕΟΚ)

89/391/ΕΟΚ) (90/269/ΕΟΚ) Οδηγία του Συµβουλίου της 29ης Μαΐου 1990 σχετικά µε τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας κατά τη χειρωνακτική διακίνηση φορτίων που συνεπάγεται κινδύνους ιδίως για τη ράχη και την οσφυϊκή χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4088, 21/7/2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4088, 21/7/2006 Ο ΠΕΡΙ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΟΜΟΣ Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L167 30.4.2004

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 38

ΟΙ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 38 Ε.Ε. Παρ. III(I) 4478 Κ.Δ.Π. 497/2004 Αρ. 3852, 30.4.2004 Αριθμός 497 Οι περί Ελάχιστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Έκδοση 2017 (v1.0)

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Έκδοση 2017 (v1.0) Εργασίες γραφείου Σκοπός της οδηγίας είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων σε χώρους γραφείων. 1. Ασφάλεια σε Ηλεκτρικούς Κινδύνους Όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2009/127/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 2009/127/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 25.11.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 310/29 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2009/127/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Οκτωβρίου 2009 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/42/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1976L0756 EL 15.10.2008 009.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Ιουλίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 9.8.2011 COM(2011) 479 τελικό 2011/0218 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ Ε ΑΦΟΥΣ/2 27 εκ 2005 ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ Ε ΑΦΟΥΣ/2 27 εκ 2005 ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΘΗΚΗ «1» ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Γ» ΣΤΗΝ Φ. 900/1/26594/Σ. 130 ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ Ε ΑΦΟΥΣ/2 27 εκ 2005 ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της. οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της. οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.2.2016 COM(2016) 82 final ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στην

Διαβάστε περισσότερα

Με μπλε χρώμα σημειώνονται τα άρθρα που αναφέρονται στις εργασίες σε ύψος.

Με μπλε χρώμα σημειώνονται τα άρθρα που αναφέρονται στις εργασίες σε ύψος. 1 Με μπλε χρώμα σημειώνονται τα άρθρα που αναφέρονται στις εργασίες σε ύψος. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 155/2004 "Τροποποίηση του π.δ. 395/1994 "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρησιμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1989L0391 EL 11.12.2008 003.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Ιουνίου 1989 σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 9 Απριλίου 2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας. Παιδαγωγική προσέγγιση o προκαλεί και να διατηρεί το ενδιαφέρον του χρήστη εκπαιδευόμενου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 92/91/EOK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 3ης Νοεμβρίου 1992

ΟΔΗΓΙΑ 92/91/EOK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 3ης Νοεμβρίου 1992 28. 11. 92 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 348/9 ΟΔΗΓΙΑ 92/91/EOK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Νοεμβρίου 1992 περί των ελαχίστων προδιαγραφών για τη βελτίωση της προστασίας, της ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2008/43/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΟΔΗΓΙΑ 2008/43/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ L 94/8 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5.4.2008 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2008/43/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Απριλίου 2008 για την καθιέρωση, σύμφωνα με την οδηγία 93/15/ΕΟΚ του Συμβουλίου, συστήματος αναγνώρισης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.8.2013 COM(2013) 595 final 2013/0285 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Με την οποία εξουσιοδοτούνται τα κράτη μέλη να υπογράψουν και/ή να επικυρώσουν, προς το συμφέρον

Διαβάστε περισσότερα

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0152(COD)

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0152(COD) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 2011/0152(COD) 14.11.2011 ***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. ΘΕΜΑ: «Προϋποθέσεις, όροι και διαδικασία για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς» ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΑΠΟΦΑΣΗ. ΘΕΜΑ: «Προϋποθέσεις, όροι και διαδικασία για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς» ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 12/01/ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αριθ. Πρωτ.: 414/2354 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ Τ. Δ/νση : Συγγρού 150 Τ.Κ. :

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0124 (NLE) 13656/16 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: SOC 642 EMPL 438 PECHE 393 IA 95 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2011 (OR. en) 16085/11 Διοργανικός φάκελος: 2011/0132 (NLE) ENV 824 COMER 218 SAN 214 OC 11

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2011 (OR. en) 16085/11 Διοργανικός φάκελος: 2011/0132 (NLE) ENV 824 COMER 218 SAN 214 OC 11 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2011 (OR. en) 16085/11 Διοργανικός φάκελος: 2011/0132 (NLE) ENV 824 COMER 218 SAN 214 OC 11 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2006/121/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 18ης Δεκεμβρίου 2006

ΟΔΗΓΙΑ 2006/121/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 18ης Δεκεμβρίου 2006 L 396/854 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.12.2006 ΟΔΗΓΙΑ 2006/121/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 18ης Δεκεμβρίου 2006 για την τροποποίηση της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ του

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 29.11.2002 L 324/53 Ο ΗΓΙΑ 2002/84/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Νοεµβρίου 2002 για την τροποποίηση των οδηγιών για την ασφάλεια στη ναυτιλία και την πρόληψη της ρύπανσης από

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 106/18 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/640 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Απριλίου 2015 σχετικά με πρόσθετες προδιαγραφές αξιοπλοΐας για συγκεκριμένο τύπο πτητικών λειτουργιών και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3590, 29/3/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3590, 29/3/2002 Ο περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2002 εκδίδεται με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 25(I) του 2002

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ Περίφραξη, σήμανση εργοταξίου Α, 3 & 18.1) ΠΔ 105/95 Σήμανση εγκαταστάσεων αγωγών ατμών, θερμών υγρών ΠΔ 1073/81 (αρ. 93 & 95) ή αερίων Μέτρα ασφάλειας ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ΠΔ 1073/81 (αρ. 75-79) (εντοπισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜ. ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜ. ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Οικ. 6895/1241/Φ9.2/93 Τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 18173/1988(664Β) σε συµµόρφωση προς την 90/486/ΕΟΚ Οδηγία του Συµβουλίου της 17 ης Σεπτεµβρίου 1990, που τροποποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 1999L0063 EL 20.05.2009 001.004 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΟΔΗΓΙΑ 1999/63/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 25/14 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/133 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Ιανουαρίου 2019 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2015/640 όσον αφορά την εισαγωγή νέων πρόσθετων προδιαγραφών αξιοπλοΐας Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΑΓΩΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΕΡΓΟ: ΑΓΩΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 2 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 3 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 4 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 5 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 6 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 7 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 8 από 32 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Βρυξέλλες, COM(2018) 229 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Βρυξέλλες, COM(2018) 229 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.4.2018 COM(2018) 229 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με πολυετές σχέδιο αποκατάστασης για τον ξιφία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ υγιεινή και ασφάλεια εργασίας προστασία περιβάλλοντος ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ υγιεινή και ασφάλεια εργασίας προστασία περιβάλλοντος ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ υγιεινή και ασφάλεια εργασίας προστασία περιβάλλοντος ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 30.6.2017 L 169/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/1130 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 14ης Ιουνίου 2017 που ορίζει τα χαρακτηριστικά των αλιευτικών σκαφών (αναδιατύπωση)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2009/100/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 2009/100/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ L 259/8 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2.10.2009 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2009/100/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Σεπτεμβρίου 2009 περί αμοιβαίας αναγνωρίσεως των πιστοποιητικών

Διαβάστε περισσότερα

14292/18 ROD/ech LIFE.2.A. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2018 (OR. en) 14292/18. Διοργανικός φάκελος: 2018/0365 (NLE)

14292/18 ROD/ech LIFE.2.A. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2018 (OR. en) 14292/18. Διοργανικός φάκελος: 2018/0365 (NLE) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2018 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2018/0365 (NLE) 14292/18 PECHE 462 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί καθορισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 2004/41/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Απριλίου 2004

Ο ΗΓΙΑ 2004/41/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Απριλίου 2004 30.4.2004 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 57/ 33 Ο ΗΓΙΑ 2004/4/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ης Απριλίου 2004 για την κατάργηση ορισµένων οδηγιών σχετικών µε την υγιεινή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αιόλου 94, Αθήνα 10559

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αιόλου 94, Αθήνα 10559 «Ενεργειακή απόδοση και µετριασµός της κλιµατικής αλλαγής, επενδύσεις επί του σκάφους, έλεγχοι και συστήµατα ενεργειακής απόδοσης, διερεύνηση της συµβολής των εναλλακτικών συστηµάτων πρόωσης και του σχεδιασµού

Διαβάστε περισσότερα

14.11.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/7

14.11.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/7 14.11.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1330/2007 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Σεπτεμβρίου 2007 σχετικά με τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής για τη διάδοση στα ενδιαφερόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.3.2019 COM(2019) 98 final 2019/0048 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Επιτροπή Τόνου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.8.2012 COM(2012) 432 final 2012/0208 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 850/98 του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.4.2014 COM(2014) 208 final 2014/0119 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέση που θα υιοθετηθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΟ ΜΕΡΟΣ Α

Περιεχόμενα ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΟ ΜΕΡΟΣ Α Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. θέση των Π.Ν.Φ.Ε. ΙΜΟ στη ναυτιλιακή πρακτική 17 2. Οργάνωση των Π.Ν.Φ.Ε. ΙΜΟ 18 3. θέση των Π.Ν.Φ.Ε. ΙΜΟ στη ναυτική επιμόρφωση και εκπαίδευση 19 4. Βασικά επικοινωνιακά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - C(2019) 5646 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - C(2019) 5646 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Αυγούστου 2019 (OR. en) 11607/19 TRANS 420 DELACT 153 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: Για τον Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 99 Η αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης μπορεί να είναι είτε δημόσια είτε ιδιωτικήαποθήκη. Νοούνται ως:

Άρθρο 99 Η αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης μπορεί να είναι είτε δημόσια είτε ιδιωτικήαποθήκη. Νοούνται ως: 1992R2913 EL 01.01.2007 005.001 43 M2 Άρθρο 97 1. Οι λεπτομέρειες της λειτουργίας του καθεστώτος και οι εξαιρέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία της επιτροπής. 2. Υπό την επιφύλαξη της εγγύησης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.11.2013 COM(2013) 818 final 2013/0405 (NLE) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί καθορισμού, για το 2014, των αλιευτικών δυνατοτήτων στον Εύξεινο Πόντο για ορισμένα αποθέματα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 365/82 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1355/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Δεκεμβρίου 2014 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009 σχετικά με την έγκριση ορισμένων κωδίκων και συναφών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Ι ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΤΜΗΜΑ Ι ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ Οδηγία 92/91/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 3ης Νοεµβρίου 1992 περί των ελαχίστων προδιαγραφών για τη βελτίωση της προστασίας, της ασφάλειας και της υγείας των εργαζοµένων στις εξορυκτικές δια γεωτρήσεων βιοµηχανίες

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1990L0427 EL 03.09.2008 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 26ης Ιουνίου 1990 σχετικά με τους όρους ζωοτεχνικού και γενεαλογικού

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας Ημ/νια: 21/11/2013

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σχ. Έτος : ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας Ημ/νια: 21/11/2013 ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας Ημ/νια: 21/11/2013 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Ε. Νικόλαος Μάθημα: Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασιακών Χώρων Ενότητα: Κεφάλαιο 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

5665/1/07 REV 1 CZV/ag,mks DG C I

5665/1/07 REV 1 CZV/ag,mks DG C I ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 19 Απριλίου 2007 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2006/0018 (COD) 5665/1/07 REV 1 ENT 10 ENV 48 CODEC 71 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: Κοινή θέση που εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) 14.6.2018 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 150/93 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2018/849 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση των οδηγιών 2000/53/ΕΚ για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ Μηχανολόγος Μηχανικός, ΜΒΑ Επιθεωρητής Ασφάλειας & Υγείας Εργασίας ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

A8-0168/ Πρόταση οδηγίας (COM(2016)0370 C8-0209/ /0171(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

A8-0168/ Πρόταση οδηγίας (COM(2016)0370 C8-0209/ /0171(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 29.9.2017 A8-0168/ 001-029 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-029 κατάθεση: Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού Έκθεση Izaskun Bilbao Barandica A8-0168/2017 Καταγραφή των ατόμων που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία που εκτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ Περίφραξη, σήµανση εργοταξίου Α, 3 & 18.1) Π 105/95 Σήµανση εγκαταστάσεων αγωγών ατµών, θερµών υγρών Π 1073/81 (αρ. 93 & 95) ή αερίων Μέτρα ασφάλειας ηλεκτρικών εγκαταστάσεων Π

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ Η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, θα πρέπει να εξασφαλίζει σε

Διαβάστε περισσότερα

ADVANCED MANAGEMENT SOLUTIONS

ADVANCED MANAGEMENT SOLUTIONS Γ Ε Ν Ι Κ Ο Σ Χ Ε Δ Ι Ο Υ Γ Ι Ε Ι Ν Η Σ Κ Α Ι Α Σ Φ Α Λ Ε Ι Α Σ 2007 Ι. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΙ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 1. ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ 2. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΙΙ. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοί κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και εξέτασης πλοίων (αναδιατύπωση) ***II

Κοινοί κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και εξέτασης πλοίων (αναδιατύπωση) ***II P6_TA-PROV(2008)0448 Κοινοί κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και εξέτασης πλοίων (αναδιατύπωση) ***II Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 2008 σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 192 παράγραφος 1,

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 192 παράγραφος 1, 14.6.2018 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 150/155 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2018/853 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D039870/02.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D039870/02. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Ιουλίου 2015 (OR. en) 11290/15 ΜΑR 81 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Θέμα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 27 Ιουλίου 2015 Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 301/22 18.11.2015 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/2066 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Νοεμβρίου 2015 για τη θέσπιση, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 517/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την

Διαβάστε περισσότερα

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Ενιαίο νομοθετικό κείμενο 14.3.2018 EP-PE_TC1-COD(2017)0329 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 14 Μαρτίου 2018 εν όψει της έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Ε?ΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Ε?ΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 3.7.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 151/11 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Ε?ΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Γνωμοδότηση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την πρόταση κανονισμού του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ /

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ / ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 130532/31-07-1996 Αθήνα 31.7.1996 Aρ. πρωτ: οικ. 130532 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘ/ΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Ι ΠΡΟΣ : Ως πίνακας διανομής Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ * στην πρόταση της Επιτροπής

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ * στην πρόταση της Επιτροπής 10.4.2019 A8-0020/585 Τροπολογία 585 Pavel Svoboda εξ ονόματος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων Έκθεση A8-0020/2018 József Szájer Προσαρμογή διαφόρων νομικών πράξεων οι οποίες προβλέπουν τη χρήση της κανονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑ (EE) / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑ (EE) / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.2.2018 C(2018) 1081 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑ (EE) / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 27.2.2018 για την τροποποίηση, προς τον σκοπό της προσαρμογής στην επιστημονική και τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Μαΐου 2010 για το σχέδιο ασφαλείας σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (2010/260/ΕΕ)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Μαΐου 2010 για το σχέδιο ασφαλείας σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (2010/260/ΕΕ) 5.5.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 112/25 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Μαΐου 2010 για το σχέδιο ασφαλείας σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (2010/260/ΕΕ)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2014/46/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 2014/46/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 29.4.2014 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 127/129 ΟΔΗΓΙΑ 2014/46/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Απριλίου 2014 για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/37/ΕΚ του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων δικαιολογητικών και διαδικασίας για την έγκριση αδειών αλίευσης σε αλιευτικά σκάφη. ΑΠΟΦΑΣΗ

Θέμα: Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων δικαιολογητικών και διαδικασίας για την έγκριση αδειών αλίευσης σε αλιευτικά σκάφη. ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ Τμήμα 4 ο --------------------------------- Τ. Δ/νση : Λ. Συγγρού 150 Τ.Κ. : 176 71, Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ Ι(Ι), Αρ. 4361, 2.11.2012

Ε.Ε. Παρ Ι(Ι), Αρ. 4361, 2.11.2012 Ε.Ε. Παρ Ι(Ι), Αρ. 4361, 2.11.2012 148(Ι)/2012 Αρ.4361, 2.11.2012 148(I)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΛΟΥ Η/ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΟΥ ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.2.2012 COM(2012) 52 final 2012/0025 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.10.2015 COM(2015) 549 final 2015/0255 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ευρωπαϊκή επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 5.9.2006 COM(2006) 478 τελικό 2006/0161 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση προσαρμογής της οπίσθιας πινακίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. PE v

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. PE v Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων PE585.723v01-00 1.8.2016 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-20 Paloma López Bermejo (PE584.235v02-00) Ενσωμάτωση της συμφωνίας που συνάφθηκε μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1996R2232 EL 20.11.2003 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2232/96 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.11.2011 COM(2011) 710 τελικό 2011/0327 (COD) C7-0400/11 Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Βρυξέλλες, COM(2018) 229 final ANNEX 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Βρυξέλλες, COM(2018) 229 final ANNEX 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.4.2018 COM(2018) 229 final ANNEX 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με πολυετές σχέδιο αποκατάστασης για τον ξιφία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 8.3.2019 COM(2019) 114 final 2019/0063 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διευρυμένη επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.10.2016 COM(2016) 667 final 2012/0179 (COD) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 3ης Μαΐου 1989

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 3ης Μαΐου 1989 23. 5. 89 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 139/ 19 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Μαΐου 1989 για την προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 8.3.2018 A8-0026/ 001-001 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-001 κατάθεση: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Έκθεση Adina-Ioana Vălean A8-0026/2018 Θέσπιση κοινοτικών μέτρων για την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2003L0010 EL 11.12.2008 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ 2003/10/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.6.2016 COM(2016) 371 final ANNEXES 1 to 4 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με σύστημα επιθεωρήσεων για την ασφαλή εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

DGE 1 EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 2017/0013 (COD) PE-CONS 40/17 ENV 658 MI 530 CODEC 1166

DGE 1 EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 2017/0013 (COD) PE-CONS 40/17 ENV 658 MI 530 CODEC 1166 EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 2017/0013 (COD) PE-CONS 40/17 ENV 658 MI 530 CODEC 1166 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0229 C8-0162/ /0109(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0229 C8-0162/ /0109(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 29.3.2019 A8-0389/ 001-041 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-041 κατάθεση: Επιτροπή Αλιείας Έκθεση Marco Affronte Πολυετές σχέδιο αποκατάστασης για τον ξιφία της Μεσογείου A8-0389/2018 (COM(2018)0229 C8-0162/2018 2018/0109(COD))

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ (EE).../ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΟΔΗΓΙΑ (EE).../ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.9.2017 C(2017) 6127 final ΟΔΗΓΙΑ (EE).../ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 15.9.2017 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

L 345/68 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 345/68 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 345/68 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23.12.2008 ΟΔΗΓΙΑ 2008/112/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2008 για την τροποποίηση των οδηγιών του Συμβουλίου 76/768/ΕΟΚ,

Διαβάστε περισσότερα

Αλιεία στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0143 C8-0123/ /0069(COD))

Αλιεία στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0143 C8-0123/ /0069(COD)) 20.3.2019 A8-0381/ 001-019 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-019 κατάθεση: Επιτροπή Αλιείας Έκθεση Linnéa Engström A8-0381/2018 Αλιεία στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) (COM(2018)0143

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισµού 19 Σεπτεµβρίου 2002 PE 314.716/2-3 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 2-18 Σχέδιο έκθεσης Bernard Poignant ειδικές απαιτήσεις ευστάθειας

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλας Οικονόμου Μηχ. Μηχανικός Ε.Μ.Π. Τεχνικός Ασφαλείας Ενεργειακός Επιθεωρητής

Νικόλας Οικονόμου Μηχ. Μηχανικός Ε.Μ.Π. Τεχνικός Ασφαλείας Ενεργειακός Επιθεωρητής Νικόλας Οικονόμου Μηχ. Μηχανικός Ε.Μ.Π. Τεχνικός Ασφαλείας Ενεργειακός Επιθεωρητής Ευθύνες εκπαιδευτών Εκμάθηση αθλήματος Τιοθέτηση σωστής συμπεριφοράς Έλεγχος συνθηκών χώρων εκπαίδευσης Ασφάλεια εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκστρατεία Επιθεώρησης Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Υποστατικών Διανομής Έτοιμων Φαγητών Μάιος Ιούνιος 2018

ΘΕΜΑ: Εκστρατεία Επιθεώρησης Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Υποστατικών Διανομής Έτοιμων Φαγητών Μάιος Ιούνιος 2018 Λευκωσία, 9 Μαΐου 2018 ΠΡΟΣ: Όλους τους ενδιαφερόμενους ΘΕΜΑ: Εκστρατεία Επιθεώρησης Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Μάιος Ιούνιος 2018 Κυρίες / Κύριοι, Σας πληροφορούμε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

PE-CONS 33/1/15 REV 1 EL

PE-CONS 33/1/15 REV 1 EL EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Στρασβούργο, 6 Οκτωβρίου 2015 (OR. en) 2013/0390 (COD) LEX 1623 PE-CONS 33/1/15 REV 1 SOC 333 EMPL 208 MAR 67 CODEC 749 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα