Γλωσσάρι ελληνικής αστρολογίας. Γλωσσάρι ελληνικών αστρολογικών όρων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γλωσσάρι ελληνικής αστρολογίας. Γλωσσάρι ελληνικών αστρολογικών όρων"

Transcript

1 285 Γλωσσάρι ελληνικών αστρολογικών όρων

2 287 ΓΛΩΣΣΑΡΙ Ἀγαθοδαιμονῶ: Η παρουσία ενός πλανήτη ή άλλου αστρολογικού σημείου στον 11o τόπο-οίκο, που ήταν γνωστός και ως Ἀγαθὸς Δαίμων. Ἀγαθοποιός: Η λέξη αναφέρεται κυρίως στους ευμενείς πλανήτες Αφροδίτη και Δία. Ονομάστηκαν έτσι λόγω των ευνοϊκών τους επιρροών. Ἀγαθοτυχῶ: Η παρουσία ενός πλανήτη ή άλλου αστρολογικού σημείου στον 5ο τόπο-οίκο, που ήταν γνωστός και ως Ἀγαθὴ Τύχη. Αἵρεσις: Η λέξη αναφέρεται στις δύο ομάδες, στις οποίες κατανέμονται οι επτά πλανήτες: την πρωινή και τη νυκτερινή ομάδα. Ο όρος αἵρεσις αναφερόταν στην κατάσταση ένταξης ενός πλανήτη εντός ή εκτός της δικής του ομάδας. Ένας πλανήτης εντός ομάδας εκφράζει τις ιδιότητές του με πληρέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο απ ό,τι αν είναι εκτός ομάδας. Ἀκούοντα (ζῴδια): Ζυγός, Σκορπιός, Τοξότης, Αιγόκερως, Υδροχόος, Ιχθύες. Στα ζώδια του χειμερινού ημισφαιρίου από το Ζυγό έως τους Ιχθύς το φως της ημέρας διαρκεί λιγότερο και προφανώς γι αυτό θεωρήθηκαν ότι «υπακούουν» στα ζώδια του θερινού ημισφαιρίου, δηλ. από τον Κριό έως την Παρθένο. Ἀκρονυχία: Συμβαίνει, όταν ένας πλανήτης ανατέλλει, ενώ την ίδια στιγμή ο Ήλιος δύει, σχηματίζοντας όψη αντίθεσης (180 ) μαζί του. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον για να δηλώσει την αντίθεση με τον Ήλιο των τριών εξωτερικών πλανητών (Άρης, Δίας, Κρόνος) στη μέση περίπου της ανάδρομης διαδρομής τους (ανάμεσα στις δύο στάσεις). Ἀκτινοβολῶ: Πλανήτης σε όψη με άλλον πλανήτη. Υπάρχει η άποψη ότι ο ακτινοβολών πλανήτης εκπέμπει τις ακτίνες του αντίθετα με τη φορά των ζωδίων. Ἀμαρτύρητος: Ο όρος αναφέρεται σε πλανήτη ή αστρολογικό σημείο που δεν έχει καμία πτολεμαϊκή όψη με άλλον πλανήτη. Ἀναβιβάζων: Λέξη με την οποία συναντάται ο Βόρειος Δεσμός της Σελήνης στα αρχαία ελληνικά κείμενα. Ἀναιρέτης: Πρόκειται για έναν πλανήτη, ο οποίος προσδιορίζεται έπειτα από συγκεκριμένους υπολογισμούς και σε ένα ωροσκόπιο θεωρείται ότι είναι

3 288 Carmen Astrologicum αυτός που δίνει τέλος στη ζωή. Ἀναποδίζω: Αναφέρεται σε πλανήτη που έχει φαινομενική ανάδρομη πορεία. Ἀνατολή: Ο Ωροσκόπος. Ένα από τα τέσσερα κέντρα, δηλ. τους 4 γωνιακούς οίκους ενός ωροσκοπίου. Συναντάται επίσης με τις ονομασίες ὥρα, ὡρονόμος, ἀνατολικὸν κέντρον. Ἀνατολικὸν κέντρον: Ο Ωροσκόπος. Ἀνατολικός: Ένας πλανήτης είναι ανατολικός όταν βρίσκεται ανατολικά του Ηλίου, δηλαδή έχει ανατείλει πριν από αυτόν. Ἀναφορά: Μετράται σε μοίρες ( ) και είναι το μέγεθος του ισημερινού τόξου που αναλογεί στη χρονική διάρκεια της ανατολής ενός ολόκληρου ζωδίου για το συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος. Ἀπηλιωτικὸν ἡμικύκλιον: Το ανατολικό ημικύκλιο ενός αστρολογικού χάρτη, στο οποίο περιέχονται οι οίκοι 10ος, 11ος, 12ος, 1ος, 2ος και 3ος, που είναι γνωστοί ως ἀπηλιωτικοὶ οίκοι. Ἀπηλιωτικός: Ανατολικός. Η λέξη αναφέρεται συχνά σε πλανήτη ή άλλα σημεία που βρίσκονται κοντά στην ανατολή. Ἀπόκλιμα: Κατιών οίκος. Είναι ο οίκος που προηγείται ενός γωνιακού και έπεται ενός διάδοχου. Τα αποκλίματα είναι ο 3ος, ο 6ος, ο 9ος και ο 12ος οίκος. Ἀπόρροια: Η αποκλίνουσα όψη που σχηματίζει ένας πλανήτης, όταν, έχοντας ολοκληρώσει την όψη του με έναν άλλο πλανήτη, απομακρύνεται από αυτόν. Ἀποτελεσματικά: Όρος που συναντάται συχνά στις ελληνικές αστρολογικές γραφές και χρησιμοποιείται για να δηλώσει τις αλλαγές ή τα αποτελέσματα που επιφέρουν οι πλανήτες στα υλικά και επίγεια πράγματα. Ἄρχων: Ο πλανήτης που κυβερνά ένα ζώδιο ή έναν οίκο. Συναντάται επίσης ως κύριος, δεσπότης, οἰκοδεσπότης, οἰκοδέκτωρ, βασιλεύς κ.λπ. Στη σύγχρονη αστρολογία ο όρος που χρησιμοποιείται συχνότερα είναι κυβερνήτης του οίκου ή του ζωδίου.

4 289 Ἀσύνδετος: Ένα ζώδιο ονομάζεται ἀσύνδετον, όταν σχηματίζει όψη 30 ή 150 με κάποιο άλλο και δεν συνδέεται μαζί του με πτολεμαϊκή όψη (180, 120, 90, 60, 0 ), με αντισκιά ή κοντραντισκιά. Aὐξιφωτῶ: Ο φωτισμός της Σελήνης αυξάνεται, όταν έχει ολοκληρώσει τη σύνοδό της με τον Ήλιο και πηγαίνει για αντίθεση μαζί του. Ἀφαιρῶν ή ἀφαιρετικὸς τῷ μήκει: Αναφέρεται σε πλανήτη που βρίσκεται σε επιβράδυνση, κινείται δηλ. πιο αργά από τη μέση ταχύτητά του. Ο ἀφαιρῶν τῷ μήκει πλανήτης μειώνει την τιμή του ουράνιου μήκους του, χωρίς να είναι απαραίτητα ανάδρομος. Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για τη Σελήνη και συναντάται επίσης ως ἀφαιρῶν ή ἀφαιρετικὸς τοῖς ἀριθμοῖς. Ἀφαιρῶν ή ἀφαιρετικὸς τῷ πλάτει: Αναφέρεται κυρίως στη Σελήνη, αλλά και σε οποιονδήποτε πλανήτη που η τιμή του ουράνιου πλάτους του (βόρειου ή νότιου) μειώνεται από τη μέγιστη τιμή προς το μηδέν. Ἀφέτης: Ο δότης της ζωής, αυτός που χαρίζει τη ζωή. Πρόκειται για ουράνιο σώμα ή συγκεκριμένο σημείο σε ένα γενέθλιο χάρτη που προκύπτει ύστερα από υπολογισμούς. Βασιλεύς: Ο πλανήτης που κυβερνά ένα ζώδιο ή οίκο. Βλέποντα (ζῴδια): Είναι τα ζεύγη των ζωδίων που απέχουν εξίσου από τον άξονα των τροπικών ζωδίων (Καρκίνος - Αιγόκερως). Τα ζεύγη αυτά λέγονται και ἰσοδυναμοῦντα, επειδή ανατέλλουν και δύουν στο ίδιο σημείο του ορίζοντα. Βλέπω: Ένας πλανήτης που βρίσκεται σε όψη με άλλον πλανήτη και τον «βλέπει» σύμφωνα με τη φορά των ζωδίων. Γάμος: Συχνά η λέξη αναφερόταν για να δηλώσει τον 7ο οίκο. Γένεσις: Το ωροσκόπιο. Δεκανός: Κάθε ζώδιο χωρίζεται σε τρία ίσα μέρη των 10 μοιρών ( ) που ονομάζονται δεκανοί. Δεσποτεία: Η «κυβέρνηση» ενός οίκου ή ενός ζωδίου από έναν πλανήτη. Μία από τις πέντε θεμελιώδεις δυνάμεις των πλανητών.

5 290 Carmen Astrologicum Δεσπότης: Ο πλανήτης που κυβερνά ένα ζώδιο ή έναν οίκο. Διάθεμα: Ο όρος αναφέρεται στη θέση των αστέρων σε ένα ωροσκόπιο, το οποίο έχει μόλις καταστρωθεί και είναι έτοιμο για ερμηνεία. Το διάθεμα μπορεί να αφορά σε οποιονδήποτε κλάδο αστρολογίας (ωριαία, επιλογής, γεγονότος, γενέθλια, ιατρική, κοσμική κ.λπ.). Διαίρεσις τῶν χρόνων: Ελληνική μέθοδος προόδου ενός ωροσκοπίου, που αφoρά σε ένα σύστημα μετακίνησης των οίκων ανά ένα έτος ζωής ή ανά μικρότερες μονάδες χρόνου. Με βάση τη μέθοδο αυτή, ο Ήλιος και οι άλλοι πλανήτες προχωρούσαν ένα ζώδιο (30 ) το χρόνο ή 2 και 30 κάθε μήνα. Διαμετρῶ: Αναφέρεται σε όψη αντίθεσης (180 ) μεταξύ δύο ουράνιων σωμάτων. Διάμετρος (ὁ): Αντίθετος. Αναφέρεται σε πλανήτη που βρίσκεται σε όψη αντίθεσης (180 ) με κάποιον άλλο. Διοδεύω: Η διέλευση ενός πλανήτη από ένα ζώδιο ή έναν οίκο. Σήμερα χρησιμοποιείται το ρήμα διελαύνω. Δίσωμα (ζῴδια): Ο όρος αρχικά αναφερόταν στα τέσσερα μεταβλητά ζώδια: Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης και Ιχθύες. Αργότερα ο όρος δίσωμον ζῴδιον αναφερόταν κυρίως στους Διδύμους και τους Ιχθύς. Δύνων: Ο πλανήτης που δύει. Αυτός που βρίσκεται στον 7ο οίκο. Δύσις: Ένα από τα τέσσερα κέντρα ενός ωροσκοπίου. Αναφέρεται στο ζώδιο του 7ου οίκου, εκεί όπου οι πλανήτες δύουν. Συναντάται επίσης με τις ονομασίες δῦνον και δυτικὸν κέντρον. Δυτικός: Ένας πλανήτης ονομάζεται δυτικός, όταν βρίσκεται δυτικά του Ηλίου. Δωδεκατημόρια: Η λέξη στα ελληνικά αστρολογικά κείμενα απαντάται με τρεις σημασίες: α) αντί της λέξης ζῴδιον, β) για να δηλώσει τη διαίρεση ενός ζωδίου σε 12 τμήματα των 2,5 μοιρών έκαστο, γ) ως η 13η αρμονική οποιασδήποτε μοίρας του ζωδιακού, όπου συνήθως βρισκόταν τοποθετημένος ένας πλανήτης. Ἐκλειπτικοί (σύνδεσμοι): Οι δεσμοί της Σελήνης.

6 291 Ἐναντιοῦμαι: Αναφέρεται σε πλανήτη που σχηματίζει όψη αντίθεσης (180 ). Ἑξάγωνος: Αναφέρεται σε πλανήτη που σχηματίζει όψη εξαγώνου (60 ). Ἔξαυγος: Ο όρος αναφέρεται σε πλανήτη, που η απόστασή του από τον Ήλιο είναι μεγαλύτερη των 15 μοιρών, δηλαδή δεν είναι ὕπαυγος. Ἐπαναφορά: Διάδοχος οίκος. Όλοι οι οίκοι, οι οποίοι έπονται ενός γωνιακού ονομάζονται ἐπαναφοραί και είναι αυτοί που μελλοντικά θα γίνουν γωνιακοί. Για παράδειγμα, ο 2ος οίκος είναι αυτός που πρόκειται να ανατείλει μετά τον Ωροσκόπο. Ἐπέμβασις: Η ερμηνεία του όρου συναντάται σε διαφορετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ερμηνεύεται το στιγμιαίο της εισόδου ενός πλανήτη κάπου: α) Η στιγμή που ένα ουράνιο σώμα εισέρχεται στη μηδενική μοίρα ενός ζωδίου. β) Ως συνώνυμο των λέξεων παράδοσις και παράληψις, οι οποίες σήμαιναν την «παράδοση» της χρονοκρατορίας ενός πλανήτη και την «παράληψη/ παραλαβή» του από έναν άλλον. γ) Όταν ένας πλανήτης εισέρχεται στη μηδενική μοίρα ενός ζωδίου και στο ίδιο ζώδιο υπάρχει τοποθετημένος άλλος πλανήτης. δ) Η είσοδος του Ήλιου στη μηδενική μοίρα των τεσσάρων παρορμητικών ζωδίων, δηλ. των δύο τροπικών, Καρκίνου και Αιγόκερω, και των δύο ισημερινών, Κριού και Ζυγού. Ἐπέχω: Όταν ένα ουράνιο σώμα κατέχει μια συγκεκριμένη θέση στο ζωδιακό λέγεται ότι ἐπέχει τη θέση αυτή. Ο όρος αναφέρεται συχνά και για τη συνεύρεση δύο πλανητών με όψη συνόδου. Ἐπιβλέπω: Ένας βαρύτερος (αργός) πλανήτης ἐπιβλέπει έναν ελαφρύτερο (γρήγορο), που έρχεται να σχηματίσει όψη μαζί του. Ἐπιδεκατεύομαι: Ένας πλανήτης α ἐπιδεκατεύεται από άλλον πλανήτη β, όταν βρίσκεται τέσσερα ζώδια έπειτα από αυτόν, δηλ. ο β τον ἐπιδεκατεύει, αφού βρίσκεται δέκα ζώδια μετά τον α πλανήτη, π.χ. η Αφροδίτη (α ) στους Διδύμους ἐπιδεκατεύεται από τον Δία (β ) στους Ιχθύς. Ἐπιδεκατεύω: Ένας πλανήτης α ἐπιδεκατεύει έναν πλανήτη β, όταν βρίσκεται δέκα ζώδια ύστερα από αυτόν, π.χ. ο Άρης (α ) στον Υδροχόο ἐπιδεκατεύει τη Σελήνη (β ) στον Ταύρο. Ἐπιθεωρῶ: Ένας βαρύτερος (αργός) πλανήτης ἐπιθεωρεῖ έναν ελαφρύτερο (γρήγορο), που έρχεται να σχηματίσει όψη μαζί του.

7 292 Carmen Astrologicum Ἐπικάμπια: Πρόκειται για τα σημεία όπου η Σελήνη σχηματίζει όψη τετραγώνου (90 ) με τους δεσμούς της και όταν βρίσκεται εκεί έχει το μέγιστο ουράνιο πλάτος της. Tα ἐπικάμπια παραδοσιακά θεωρούνται δυσμενείς θέσεις. Ἐπίκεντρος: Πλανήτης ή άλλο ουράνιο σώμα που βρίσκεται σε ένα από τα τέσσερα κέντρα, δηλ. τους 4 γωνιακούς 1ο, 4ο, 7ο και 10ο οίκο. Ἐπιμαρτυρῶ: Άλλο ένα από τα ρήματα των όψεων. Ένας βαρύτερος πλανήτης ἐπιμαρτυρεῖ έναν ελαφρύτερο, ο οποίος, σύμφωνα με τη φορά των ζωδίων, είναι τοποθετημένος ύστερα από αυτόν. Ἐποχή: Η ζωδιακή θέση ενός ουράνιου σώματος. Ἑσπέριος: Ονομάζεται ο πλανήτης που βρίσκεται τοποθετημένος κοντά στη δύση (7ος οίκος). Ἑσπέριος ἀνατολικός: Ονομάζεται ο πλανήτης που βρίσκεται κοντά στη δύση (ἑσπέριος) και ανατολικά του Ηλίου (ἀνατολικός). Ο ἑσπέριος ἀνατολικὸς πλανήτης προηγείται του Ηλίου καί δύει πριν από αυτόν. Ἑσπέριος δυτικός: Όποιος πλανήτης βρίσκεται κοντά στη δύση (ἑσπέριος) και δυτικά του Ηλίου (δυτικός). Ο ἑσπέριος δυτικὸς πλανήτης έπεται του Ήλιου και δύει έπειτα από αυτόν. Ἔχω: Είναι συνώνυμη των εκφράσεων επέχω ή κατέχω μια θέση σε ζώδιο ή οίκο. Λόγου χάρη, Κριὸς ἔχων τὴν Σελήνην = η Σελήνη βρίσκεται στον Κριό ή τὸ δῦνον ἔχει ὁ Ἄρης = ο Άρης βρίσκεται στον 7ο οίκο. Μπορεί, επίσης, να σημαίνει και την κυβέρνηση ενός ζωδίου ή οίκου από πλανήτη, π.χ. Κρόνος ἔχων τὸν Ἀγαθὸν Δαίμονα = ο Κρόνος κυβερνά τον 11ο οίκο. Ἑῷος: Ονομάζεται ο πλανήτης που βρίσκεται τοποθετημένος κοντά στην ἀνατολή (Ωροσκόπος). Ἑῷος ἀνατολικός: Όποιος πλανήτης βρίσκεται κοντά στην ανατολή (ἑῷος) και ανατολικά του Ηλίου (ἀνατολικός). Ο ἑῷος ἀνατολικὸς πλανήτης προηγείται του Ήλιου και ανατέλλει πριν από αυτόν. Ἑῷος δυτικός: Όποιος πλανήτης βρίσκεται κοντά στην ανατολή (ἑῷος) και δυτικά του Ηλίου (δυτικός). Ο ἑῷος δυτικός πλανήτης έπεται του Ήλιου και ανατέλλει έπειτα από αυτόν.

8 293 Θέμα: Το γενέθλιο ωροσκόπιο ενός ανθρώπου. Θεωρῶ: Πλανήτης που βρίσκεται σε όψη με άλλο πλανήτη ή αστρολογικό σημείο. Ἰδιοθρονῶ: Η έννοια του ρήματος ποικίλλει στα αρχαία ελληνικά κείμενα. Μπορεί να αναφέρεται σε πλανήτη που βρίσκεται στο ζώδιο της έξαρσής του, αλλά και σε πλανήτη που έχει δύο ή περισσότερες θεμελιώδεις δυνάμεις (κυριαρχία, έξαρση, τριπλότητα κ.λπ.). Για παράδειγμα, ο Άρης στην 5η μοίρα του Σκορπιού ἰδιοθρονεῖ, επειδή βρίσκεται στο ζώδιο της κατοικίας του, κυβερνά την τριπλότητα του νερού και την ημέρα και τη νύχτα και είναι στα δικά του όρια και στο δικό του πρόσωπο. Ἰδιοτοπῶ: Αναφέρεται σε πλανήτη που βρίσκεται τοποθετημένος στον τόπο (οίκο-ζώδιο) που κυβερνά. Ἰσανάφορα (ζῴδια): Ζώδια τα οποία, ευρισκόμενα στον Ωροσκόπο, η τιμή του τελευταίου ανά μονάδα χρόνου εμφανίζει την ίδια μέση μεταβολή. Ἰσημερινά (ζῴδια): Τα ζώδια του Κριού και του Ζυγού, όπου ο Ήλιος εισέρχεται κατά την εαρινή και τη φθινοπωρινή ισημερία αντίστοιχα. Ἰσοδυναμοῦντα (ζῴδια): Άλλη ονομασία για τα βλέποντα ζώδια. Καθυπερτεροῦμαι: Ένας γρήγορος πλανήτης καθυπερτερεῖται, όταν σχηματίζει όψη με έναν πιο αργό, ο οποίος τον καθυπερτερεῖ. Καθυπερτερῶ: Ένας πλανήτης α καθυπερτερεῖ ενός άλλου β, όταν βρίσκεται δέκα ζώδια ύστερα από αυτόν, έχοντας μαζί του όψη τετραγώνου. Το ρήμα δεν περιορίζεται μόνο στο τετράγωνο, αλλά και στις υπόλοιπες πτολεμαϊκές όψεις. Ο καθυπέρτερος πλανήτης α είναι συνήθως βαρύτερος από το γρήγορο πλανήτη β, ο οποίος σχηματίζει αύξουσα όψη μαζί του. Κακοδαιμονῶ: Η παρουσία ενός πλανήτη ή άλλου αστρολογικού σημείου στο 12ο οίκο, ο οποίος ήταν γνωστός και ως Κακὸς Δαίμων. Κακοποιός: Η λέξη αναφέρεται κυρίως στους δυσμενείς πλανήτες Άρη και Κρόνο. Ονομάστηκαν έτσι λόγω των δυσάρεστων επιρροών τους. Κάκωσις: Η δυσμενής επιρροή σε ένα ζώδιο ή οίκο από τους λεγόμενους κακοποιούς πλανήτες Άρη και Κρόνο.

9 294 Carmen Astrologicum Καταβιβάζων: Λέξη με την οποία αναφέρεται ο Νότιος Δεσμός της Σελήνης στα αρχαία ελληνικά κείμενα. Καταρχή: Η στιγμή της «γέννησης» ενός γεγονότος. Η καταγραφή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής μάς οδηγεί στην κατάστρωση ενός αστρολογικού χάρτη. Κέντρα: Οι γωνιακοί οίκοι: 1ος (Ὡροσκόπος), 4ος (Ὑπόγειον), 7ος (Δύσις) και 10ος (Μεσουράνημα). Στην ελληνική αστρολογική σκέψη οι τέσσερις αυτοί οίκοι αποτελούν τη βάση για την εξέταση και την ερμηνεία οποιουδήποτε θέματος. Κλῆροι: Πρόκειται για ζωδιακά σημεία πάνω στην εκλειπτική, των οποίων η θέση προκύπτει συνήθως από τις μαθηματικές εξισώσεις των ζωδιακών τιμών του Ωροσκόπου, της Σελήνης, του Ήλιου, των πλανητών ή άλλων αστρολογικών σημείων. Ο συνήθης μαθηματικός τύπος για τους κλήρους είναι: Κλήρος = Ωροσκόπος + Α Β, όπου Α και Β είναι οι απόλυτες ζωδιακές τιμές είτε του Ήλιου είτε της Σελήνης ή κάποιου άλλου πλανήτη. Κλῖμα (κλίματα): Το πλησιέστερο αντίστοιχο του γεωγραφικού πλάτους στην αρχαιότητα. Το κριτήριο για τον προσδιορισμό κάθε κλίματος ήταν η χρονική διάρκεια της ημέρας σε έναν τόπο κατά το θερινό ηλιοστάσιο. Κλιμακτήρ (ὁ): Κρίσιμο χρονικό διάστημα στη ζωή του ανθρώπου. Στην ελληνική αστρολογία υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι για να προβλεφθούν αυτές οι χρονικές περίοδοι. Κόλλησις: Η πλανητική επαφή δύο ουρανίων σωμάτων με όψη συνόδου (0 ). Κύριος: Ο κυβερνήτης ενός ζωδίου ή οίκου. Λειψιφωτοῦσα ή Λειψίφωτος (ἡ): Αναφέρεται στο φωτισμό της Σελήνης από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η αντίθεσή της με τον Ήλιο (πανσέληνος) και το φως της αρχίζει να μειώνεται. Συναντάται επίσης ως λειψιφαής. Λιβυκὸν ἡμικύκλιον: Το δυτικό ημικύκλιο ενός αστρολογικού χάρτη, στο οποίο περιέχονται οι οίκοι 9ος, 8ος, 7ος, 6ος, 5ος και 4ος, γνωστοί ως λιβυκοί οίκοι. Λιβυκός: Δυτικός. Η λέξη αναφέρεται συχνά σε πλανήτη ή άλλα σημεία που

10 295 βρίσκονται κοντά στη δύση. Λοξά (ζῴδια): Βλ. πλάγια ζώδια και ὀλιγοχρόνια ζώδια. Μαρτυρῶ: Πλανήτης που βρίσκεται σε όψη με άλλον πλανήτη ή άλλο αστρολογικό σημείο. Μέσος οὐρανός: βλ. Μεσουράνιον. Μεσουράνιον: Ο 10ος οίκος ή Μεσουράνημα. Συναντάται επίσης με τις ονομασίες μέσος ουρανός, τὸ μέσον τοῦ οὐρανοῦ, ὑπέργειον κ.λπ. Οἰκείωσις: Όρος που δηλώνει τη στενή συγγένεια μεταξύ δύο ζωδίων ή δύο πλανητών και μερικές φορές μεταξύ ζωδίων και πλανητών. Η φιλική αυτή αστρολογική σχέση ορίζεται σύμφωνα με τη φύση, την ιδιοσυγκρασία, τις τριπλότητες και άλλες συγγενικές ιδιότητες που έχουν τα ζώδια ή οι πλανήτες μεταξύ τους. Οἰκητήριον: Το ζώδιο, στο οποίο ένας πλανήτης βρίσκεται σε «κατοικία», δηλ. το ζώδιο που κυβερνάει. Η αντίστοιχη σύγχρονη αστρολογική έκφραση είναι «πλανήτης σε κατοικία». Οἰκοδέκτωρ: Συνώνυμο του όρου οἰκοδεσπότης. Οἰκοδεσπότης: Ο πλανήτης που κυβερνά έναν τόπον (βλ. λήμμα). Ὀλιγοχρόνια (ζῴδια): Τα ζώδια σύντομης ανόδου από τον Αιγόκερω έως και τους Διδύμους. Εξαιτίας της λόξωσης της εκλειπτικής (23,5 ) τα ζώδια αυτά χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να ανατείλουν στον ορίζοντα. Αποκαλούνται επίσης και πλάγια ή λοξά ζώδια. Ὀρθά (ζῴδια): Τα ζώδια μακράς ανόδου από τον Καρκίνο μέχρι και τον Τοξότη. Εξαιτίας της λόξωσης της εκλειπτικής (23,5 ) τα ζώδια αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανατείλουν στον ορίζοντα. Αναφέρονται επίσης και ως πολυχρονιοῦντα ζώδια. Ὁρῶ: Πλανήτης που βρίσκεται σε όψη με πλανήτη ή άλλο αστρολογικό σημείο. Παράδοσις: Η χρονική στιγμή, κατά την οποία ο πλανήτης που είναι Χρονοκράτορας μιας περιόδου παραδίδει τη χρονοκρατορία του σε αυτόν που ακολουθεί.

11 296 Carmen Astrologicum Παράληψις: Η χρονική στιγμή, κατά την οποία ένας πλανήτης παραλαμβάνει τη χρονοκρατορία από τον προηγούμενο Χρονοκράτορα. Παροδεύω: Αναφέρεται σε πλανήτη που διελαύνει από έναν οίκο ή ένα ζώδιο. Πάροδος: Η διέλευση ενός πλανήτη από έναν οίκο ή ζώδιο. Περίπατος: Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για τις πρωτεύουσες κατευθύνσεις ενός πλανήτη. Συχνά αναφέρεται και στις όψεις που σχηματίζει ένας πλανήτης με την αρχική θέση που είχε σε ένα ωροσκόπιο. Συναντάται συχνότερα αναφορικά με τη Σελήνη. Πῆξις: Η τοποθέτηση των πλανητών στις οριστικές θέσεις που κατέχουν μέσα σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο ή αλλιώς η κατάστρωση ενός ωροσκοπίου. Πλάγια (ζῴδια): Τα ζώδια σύντομης ανόδου από τον Αιγόκερω μέχρι και τους Διδύμους. Είναι γνωστά και ως λοξά ή ὀλιγοχρόνια ζώδια. Πλησιφαὴς ή Πλησιφάεσσα (ἡ): Η λέξη αναφέρεται στο φωτισμό της Σελήνης από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η σύνοδός της με τον Ήλιο (νέα σελήνη) και το φως της αρχίζει να αυξάνεται. Πολυχρονιοῦντα (ζῴδια): Τα ζώδια μακράς ανόδου από τον Καρκίνο έως και τον Τοξότη. Είναι γνωστά και ως ὀρθά ζώδια. Προστάττοντα (ζώδια): Κριός, Ταύρος, Δίδυμοι, Καρκίνος, Λέων, Παρθένος. Στα ζώδια του θερινού ημισφαιρίου, από τον Κριό έως την Παρθένο, το φως της ημέρας διαρκεί περισσότερο και γι αυτό θεωρήθηκαν ότι «υπερισχύουν» των ζωδίων του χειμερινού ημισφαιρίου, από το Ζυγό έως τους Ιχθύς. Προστιθεὶς ή προσθετικὸς τῷ μήκει: Αναφέρεται σε πλανήτη που βρίσκεται σε επιτάχυνση, κινείται δηλ. πιο γρήγορα από τη μέση ταχύτητά του και έτσι αυξάνεται η τιμή του ουράνιου μήκους του. Ο όρος χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη Σελήνη και συναντάται και ως προστιθεὶς ή προσθετικὸς τοῖς ἀριθμοῖς. Προστιθεὶς ή προσθετικὸς τῷ πλάτει: Αναφέρεται κυρίως στη Σελήνη, αλλά και σε οποιονδήποτε πλανήτη, που η τιμή του ουράνιου πλάτους του αυξάνεται από το μηδέν προς τη μέγιστη τιμή.

12 297 Στερεά (ζῴδια): Στην τετραπλότητα των στερεῶν ζωδίων περιλαμβάνονται ο Ταύρος, ο Λέων, ο Σκορπιός και ο Υδροχόος. Στηριγμός: Στάση. Ο στηριγμός ενός πλανήτη πραγματοποιείται: α) όταν είναι ορθόδρομος και πρόκειται να γίνει φαινομενικά ανάδρομος και β) όταν είναι ανάδρομος και ετοιμάζεται να γυρίσει ορθόδρομος. Στηρίζω: Όταν ένας πλανήτης πραγματοποιεί τον πρώτο ή το δεύτερο στηριγμόν του και φαινομενικά δεν κινείται καθόλου. Στηρίζων: Αναφέρεται σε πλανήτη ο οποίος, παρατηρούμενος από τη Γη, δείχνει εντελώς ακίνητος αμέσως πριν «αντιστραφεί» η πορεία του είτε στην περίπτωση που πρόκειται να γυρίσει ανάδρομος είτε όταν είναι ανάδρομος και γίνεται ορθόδρομος. Συμπάθεια: Όρος που δηλώνει την αστρολογική φιλική σχέση μεταξύ ζωδίων ή πλανητών. Συνάπτω: Όταν ένας πλανήτης σχηματίζει συγκλίνουσα όψη. Το ρήμα χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τις όψεις συνόδου και σπανιότερα για τις υπόλοιπες τέσσερις πτολεμαϊκές όψεις. Συναφή (ἡ): Τον όρο αυτό χρησιμοποιούσαν για να δηλώσουν όλες τις συγκλίνουσες όψεις (κυρίως της Σελήνης) και όχι μόνο τη σύνοδο. Συνοδικὴ μοῖρα: Αναφέρεται στην ακριβή μοίρα της συνόδου της Σελήνης με τον Ήλιο (νέα σελήνη). Συνοδικὴ Σελήνη: Η νέα σελήνη. Συνοδικὴ φάσις: Αναφέρεται στη σύνοδο της Σελήνης με τον Ήλιο. Συνοικείωσις: Οι φιλικοί δεσμοί ενός πλανήτη με ένα ζώδιο ή με άλλο πλανήτη. Η αστρολογική σημασία του όρου δηλώνει κυρίως το συσχετισμό των πλανητών σύμφωνα με τις θεμελιώδεις και τις συμπτωματικές τους δυνάμεις. Συσχηματισμός: Δηλώνει την όψη ενός πλανήτη με έναν άλλο, ο οποίος συμμετέχει σε έναν ευρύτερο αστρολογικό σχηματισμό. Έτσι, ένας πλανήτης είναι συσχηματιζόμενος, όταν σχηματίζει όψη ταυτόχρονα με δύο ή περισσότερους πλανήτες.

13 298 Carmen Astrologicum Σχῆμα: Η πιο γνωστή λέξη που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες για να δηλώσουν οποιαδήποτε όψη ή αστρολογική σχέση μεταξύ πλανητών, ζωδίων ή οίκων. Σχηματισμός: Λέξη που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τις όψεις μεταξύ ζωδίων ή πλανητών. Ταπεινοῦμαι: Όρος που δηλώνει τον πλανήτη που βρίσκεται στο ταπείνωμά του, όπως π.χ. ο Ήλιος στο Ζυγό ή ο Δίας στον Αιγόκερω. Ταπείνωμα: Το ζώδιο, στο οποίο ένας πλανήτης βρίσκεται σε «πτώση». Τετράγωνος: Πλανήτης που βρίσκεται σε όψη τετραγώνου (90 ) με άλλο πλανήτη ή άλλο αστρολογικό σημείο, π.χ. ὁ Ἥλιός ἐστιν τετράγωνος πρὸς τὸν ὡροσκόπον. Τόπος: Ονομασία για καθένα από τους 12 αστρολογικούς οίκους στην αρχαία ελληνική αστρολογία. Επρόκειτο είτε για οίκους που περιλάμβαναν και τις 30 μοίρες ενός ζωδίου είτε για οίκους που προέρχονταν από την τριχοτόμηση των τόξων που μεσολαβούν μεταξύ Ὡροσκόπου, Μεσουρανήματος, Δύσεως και Ὑπογείου. Υπήρχαν δύο τρόποι κατανομής των 12 τόπων ενός ωροσκοπίου, λαμβάνοντας σαν αφετηρία α) το ζώδιο του Ωροσκόπου και β) το ζώδιο του Κλήρου της Τύχης. Τρίγωνος (ὁ): Πλανήτης που βρίσκεται σε όψη τριγώνου (120 ) με άλλο πλανήτη ή άλλο αστρολογικό σημείο, π.χ. Τὸν δὲ Ἥλιον λάμβανε τρίγωνον τῇ ὥρᾳ. Τρίγωνον (τό): Η λέξη χρησιμοποιείται για να δηλώσει δύο έννοιες: α) Το τρίγωνον σχῆμα που είναι η όψη τριγώνου (120 ) και β) την τριπλότητα στην οποία ανήκει ένας πλανήτης, π.χ. εἰ μὲν γὰρ εἴη ὁ Ζεύς εἰς ἴδιον τρίγωνον (όταν ο Δίας βρίσκεται στη δική του τριπλότητα). Τροπικά (ζῴδια): Είναι ο Καρκίνος που σημειοδοτεί την είσοδο του Ήλιου στο θερινό ηλιοστάσιο και ο Αιγόκερως στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Ὕπαυγος: Αναφέρεται σε έναν πλανήτη, ο οποίος, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο, καθίσταται «αόρατος» λόγω της μεγάλης φωτεινότητας που εκπέμπεται από τις ηλιακές ακτίνες. Οι Έλληνες όριζαν συνήθως την απόσταση ενός ὑπαύγου πλανήτη στις 15 μοίρες εκατέρωθεν του Ήλιου. Ο όρος αντιστοιχεί στις σημερινές εκφράσεις «καμένος πλανήτης» και «πλανή-

14 299 της κάτω από τις ακτίνες του Ήλιου». Ὑπέργειον: Το Μεσουράνημα. Ὑπόγειον: Ο 4ος οίκος. Συναντάται επίσης με τις ονομασίες ἀντιμεσουράνημα, ὑποχθόνιον και (τὸ) ὑπὸ γῆν (ζῴδιον). Ὑπὸ γῆν (τὸ): Το ζώδιο που καταλαμβάνει τον 4ο οίκο. Ὑποχθόνιον: Ο 4ος οίκος. Ὑψοῦμαι: Όρος που δηλώνει τον πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη θέση της έξαρσής του, π.χ. ο Ήλιος στον Κριό ή ο Δίας στον Καρκίνο. Ὕψωμα: Το ζώδιο στο οποίο ένας πλανήτης βρίσκεται σε έξαρση. Φθοροποιός: Η λέξη αναφέρεται στους δυσμενείς πλανήτες Άρη και Κρόνο. Ὥρα: Ο Ωροσκόπος. Ὡρονόμος: Ο Ωροσκόπος.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΜΑΔΑΣ (Τετράβιβλος, βιβλίο 1ο, κεφ. 7, σελ. 42-43, Περί ημερινών και νυκτερινών ).

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΜΑΔΑΣ (Τετράβιβλος, βιβλίο 1ο, κεφ. 7, σελ. 42-43, Περί ημερινών και νυκτερινών ). ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΜΑΔΑΣ (Τετράβιβλος, βιβλίο 1ο, κεφ. 7, σελ. 42-43, Περί ημερινών και νυκτερινών ). Οι ομάδες των πλανητών (Sects) και η σπουδαιότητά τους σε ένα χάρτη Η πρωταρχική ενέργεια που

Διαβάστε περισσότερα

Γ Λ Ω Σ Σ Α Ρ Ι. Άγονα ζώδια: Δίδυμοι, Λέων, Παρθένος.

Γ Λ Ω Σ Σ Α Ρ Ι. Άγονα ζώδια: Δίδυμοι, Λέων, Παρθένος. Γ Λ Ω Σ Σ Α Ρ Ι Άγονα ζώδια: Δίδυμοι, Λέων, Παρθένος. Αδυναμία: Ένας πλανήτης βρίσκεται σε αδυναμία όταν είναι τοποθετημένος στο απέναντι ζώδιο από αυτό που κυβερνά, π.χ. η αδυναμία της Σελήνης είναι στον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 Σελ:1 ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη Κριός Ήλιος Ταύρος Ερμής Δίδυμοι Αφροδίτη Καρκίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Σελ:1 ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΕ ΖΩΔΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Σελ:1 ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2019

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2019 Σελ:1 ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη Κριός Ήλιος Ταύρος Ερμής Δίδυμοι Αφροδίτη Καρκίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΑΪΟΣ 2019

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΑΪΟΣ 2019 Σελ:1 ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΑΪΟΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη Κριός Ήλιος Ταύρος Ερμής Δίδυμοι Αφροδίτη Καρκίνος Άρης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Σελ:1 ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Σελ:1 ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Σελ:1 ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Σελ:1 ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 Σελ:1 ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη Κριός Ήλιος Ταύρος Ερμής Δίδυμοι Αφροδίτη Καρκίνος

Διαβάστε περισσότερα

Αποφθέγματα για χαμένα αντικείμενα και αγνοούμενα πρόσωπα

Αποφθέγματα για χαμένα αντικείμενα και αγνοούμενα πρόσωπα Αποφθέγματα για χαμένα αντικείμενα και αγνοούμενα πρόσωπα Ανεύρεση χαμένων ή παραπεταμένων αντικειμένων Σε ωριαίους χάρτες που αναφέρονται στην ανεύρεση χαμένων ή παραπεταμένων αντικειμένων πρέπει να ελεγχθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ 22 ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ H έρευνα του πρώτου μέρους αυτού του βιβλίου αναφέρεται αποκλειστικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Κατά συνέπεια, η μελέτη των ωροσκοπίων των μετοχών που παρατίθενται στα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ. Τεταρτημόρια

ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ. Τεταρτημόρια ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ Οι οίκοι είναι ένα από τα κυριότερα ερμηνευτικά μέσα που χρησιμοποιεί η αστρολογία. Μαζί με τους πλανήτες, τα ζώδια και τις όψεις αποτελούν τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Ωριαία ερώτηση: ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΩ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΑ;

Ωριαία ερώτηση: ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΩ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΑ; Ωριαία ερώτηση: ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΩ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΑ; HORARY CHART 31/7/2007 03:09:11 μ.μ. 23Ε43, 37Ν58 (ΕΕD -3) Κυριαρχία +5 Έξαρση +4 Τριπλότητα +3 Όρια +2 εκανός +1 Αδυναμία -5 Πτώση -4 Περιπλανώμενος -5

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ. Οι εκλείψεις στην Ωριαία αστρολογία

ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ. Οι εκλείψεις στην Ωριαία αστρολογία ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ Οι εκλείψεις στην Ωριαία αστρολογία Οι εκλείψεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην Ωριαία αστρολογία. Από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα πολλοί αστρονόμοι και αστρολόγοι έχουν μελετήσει το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Αστρολογικές συμβουλές για την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Αστρολογικές συμβουλές για την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Αστρολογικές συμβουλές για την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη Κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλοί αξιόλογοι μελετητές της αστρολογίας παρατήρησαν ότι ορισμένα αποτελέσματα επαναλαμβάνονταν κάτω

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της αστρολογίας ανάγεται στη 2η χιλιετία π.χ.

Η ιστορία της αστρολογίας ανάγεται στη 2η χιλιετία π.χ. Η ιστορία της αστρολογίας ανάγεται στη 2η χιλιετία π.χ. Η Βαβυλωνιακή αστρολογία λέγεται ότι είχε επηρεάσει τους Έλληνες ήδη από τα μέσα του 4ου π.χ. αιώνα. Ακόμη και αν η προέλευση της αστρολογίας των

Διαβάστε περισσότερα

Ένατο µέρος. ... Συνέχεια από το προηγούµενο

Ένατο µέρος. ... Συνέχεια από το προηγούµενο Ένατο µέρος... Συνέχεια από το προηγούµενο Στη συνέχεια θα ήθελα να αναλύσω ορισµένες ενδιαφέρουσες ελληνιστικές τεχνικές που είναι γενικής σηµασίας, µε την έννοια που περιέγραψα προηγουµένως, δηλαδή τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Έκτο µέρος. ... Συνέχεια από το προηγούµενο

Έκτο µέρος. ... Συνέχεια από το προηγούµενο Έκτο µέρος 1... Συνέχεια από το προηγούµενο Προηγουµένως µίλησα για τις πολλαπλές απτές σηµασίες των ελληνιστικών πλανητών µε τις οποίες θα πρέπει να επανεξοικειωθούµε για να αποκοµίσουµε πλήρες όφελος

Διαβάστε περισσότερα

Οι πιο ακανθώδεις ερωτήσεις, για όσους ασκούν την ωριαία αστρολογία, είναι αυτές που

Οι πιο ακανθώδεις ερωτήσεις, για όσους ασκούν την ωριαία αστρολογία, είναι αυτές που Οι πιο ακανθώδεις ερωτήσεις, για όσους ασκούν την ωριαία αστρολογία, είναι αυτές που αφορούν στην εύρεση αντικειµένων και τον χρόνο στον οποίο το αντικείµενο θα ευρεθεί. Είναι το είδος της ερώτησης που

Διαβάστε περισσότερα

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 1.- Από τα πρώτα σχολικά µας χρόνια µαθαίνουµε για το πλανητικό µας σύστηµα. Α) Ποιος είναι ο πρώτος και

Διαβάστε περισσότερα

Άλλος ένας χάρτης- µάθηµα, που χειρίζεται δύο βασικά θέµατα: - Το θέµα των υποδοχών, αµοιβαίων ή µεικτών, και - Το θέµα του χρονικού προσδιορισµού.

Άλλος ένας χάρτης- µάθηµα, που χειρίζεται δύο βασικά θέµατα: - Το θέµα των υποδοχών, αµοιβαίων ή µεικτών, και - Το θέµα του χρονικού προσδιορισµού. Άλλος ένας χάρτης- µάθηµα, που χειρίζεται δύο βασικά θέµατα: - Το θέµα των υποδοχών, αµοιβαίων ή µεικτών, και - Το θέµα του χρονικού προσδιορισµού. Με αυτόν τον ωριαίο χάρτη επιβεβαιώνεται, ακόµα µια φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Η κατακόρυφη ενός τόπου συναντά την ουράνια σφαίρα σε δύο υποθετικά σηµεία, που ονοµάζονται. Ο κατακόρυφος κύκλος που περνά. αστέρα Α ονοµάζεται

Η κατακόρυφη ενός τόπου συναντά την ουράνια σφαίρα σε δύο υποθετικά σηµεία, που ονοµάζονται. Ο κατακόρυφος κύκλος που περνά. αστέρα Α ονοµάζεται Sfaelos Ioannis Τα ουράνια σώµατα φαίνονται από τη Γη σαν να βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια µιας γιγαντιαίας σφαίρας, απροσδιόριστης ακτίνας, µε κέντρο τη Γη. Τη φανταστική αυτή σφαίρα τη λέµε "ουράνια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014 Αστροφωτογραφίες Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Επιμέλεια: Γ. Μποκοβός - Α. Βοσινάκης

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014 Αστροφωτογραφίες Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Επιμέλεια: Γ. Μποκοβός - Α. Βοσινάκης ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 204 Αστροφωτογραφίες Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων Επιμέλεια: Γ. Μποκοβός - Α. Βοσινάκης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 204 Νεφέλωμα NGC 6888 στον Κύκνο - Αντώνης Αγιομαμίτης ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ερώτηση είχε ως εξής: «Θα αγοράσω το σπίτι που είδα σήµερα στη εξοχή; Θα είναι προς όφελός

Η ερώτηση είχε ως εξής: «Θα αγοράσω το σπίτι που είδα σήµερα στη εξοχή; Θα είναι προς όφελός Η κυρία που διατύπωσε την ερώτηση είναι προσωπική φίλη και έψαχνε πολύ καιρό για ένα σπίτι µεγαλύτερο και µε περισσότερες ανέσεις, δίχως να µένει ικανοποιηµένη µε τις διάφορες προτάσεις που της έκαναν.

Διαβάστε περισσότερα

Β.Π. Ουράνιος Ισηµερινός Ν.Π.

Β.Π. Ουράνιος Ισηµερινός Ν.Π. Β.Π. Ουράνιος Ισηµερινός Ν.Π. Ανάδροµη Φορά Ορθή Φορά Η ορθή και ανάδροµη φορά περιστροφής της Ουράνιας Σφαίρας, όπως φαίνονται από το Βόρειο και το Νότιο ηµισφαίριο, αντίστοιχα Κύκλος Απόκλισης Μεσηµβρινός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Παρατήρησης

Πρόγραμμα Παρατήρησης Πρόγραμμα Παρατήρησης Η αναζήτηση του ζοφερού ουρανού Άγγελος Κιοσκλής Οκτώβριος 2005 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ * η παρατήρηση πραγματοποιείται κατά προτίμηση όταν η Σελήνη δεν εμφανίζεται στον ουρανό, διότι

Διαβάστε περισσότερα

έκατο µέρος Συνέχεια από το προηγούµενο Τρόπος εύρεσης του Κυρίου του ωροσκοπίου

έκατο µέρος Συνέχεια από το προηγούµενο Τρόπος εύρεσης του Κυρίου του ωροσκοπίου έκατο µέρος Συνέχεια από το προηγούµενο Ο προσδιορισµός τώρα του Κυρίου του ωροσκοπίου είναι πολύ περίπλοκος. Στην πραγµατικότητα, είναι πολύ πιο δύσκολος από τον προσδιορισµό του Οικοδεσπότη του ωροσκοπίου,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ BILL GATES

Η ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ BILL GATES Η ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ BILL GATES Σεμνός δημιουργός ή ευφυής κροίσος; Θα ήταν μεγάλη παράλειψη για ένα βιβλίο που εξετάζει τη σχέση χρήματος και αστρολογίας να μην αναφερθεί στους παράγοντες εκείνους

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Σφαιρικό Τρίγωνο Σφαιρικό τρίγωνο λέγεται το μέρος της σφαίρας, το οποίο περικλείεται μεταξύ των τόξων τριών μέγιστων κύκλων, με την προϋπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο :Ευδοκία Πεπονούλα

Άρθρο :Ευδοκία Πεπονούλα Άρθρο :Ευδοκία Πεπονούλα Ο γενέθλιος χάρτης της Ιαπωνίας έχει Ήλιο στις 22 ο 37 του Υδροχόου. Ενεργοποιεί δηλαδή την κλείδα Ουρανού Σελήνης στις 23 ο του Σκορπιού. Μας μιλά λοιπόν για ένα κράτος με παλιές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1 η ΟΜΑΔΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 2 ο Συστήματα αστρονομικών συντεταγμένων και χρόνος ΑΣΚΗΣΗ 1 η (α) Να εξηγηθεί γιατί το αζιμούθιο της ανατολής και της δύσεως του Ηλίου σε ένα τόπο,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακήενέργεια. Ηλιακή γεωµετρία. Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης. ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης

Ηλιακήενέργεια. Ηλιακή γεωµετρία. Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης. ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Ηλιακήενέργεια Ηλιακή γεωµετρία Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Ηλιακήγεωµετρία Ηλιακήγεωµετρία Η Ηλιακή Γεωµετρία αναφέρεται στη µελέτη της θέσης του ήλιου σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Τρίτη, 26 Μάρτιος :23 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 26 Μάρτιος :25

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Τρίτη, 26 Μάρτιος :23 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 26 Μάρτιος :25 Στη μία το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Μαρτίου άρχισε και επίσημα η Άνοιξη του 2013 στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας. Η αρχή της άνοιξης, από αστρονομική πλευρά, συμπίπτει με την εαρινή

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Λυκείου 22 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2017

Ερωτήσεις Λυκείου 22 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2017 ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα συμπληρώσετε τίποτα πάνω σε αυτό το έγγραφο, ούτε θα το αποστείλετε ηλεκτρονικά (μέσω e-mail). Απλά το αναρτήσαμε για την δική σας διευκόλυνση. Μόλις βρείτε τις απαντήσεις που γνωρίζετε,

Διαβάστε περισσότερα

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή.

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Το Ηλιακό Σύστημα. Ήλιος Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του Ηλιακού μας Συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Είναι μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χμ. Η σημασία του Ήλιου στην εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Η έκθεση Πέλε - 7η Οκτωβρίου του Γεια σας!

Η έκθεση Πέλε - 7η Οκτωβρίου του Γεια σας! Η έκθεση Πέλε - 7η Οκτωβρίου του 2015 Γεια σας! * ο Kaypacha δείχνει στην οθόνη την εφαρμογή Solar System Scope (Πεδίο του Ηλιακού Συστήματος) για το πρώτο μισό της Έκθεσης Πέλε ( καλό είναι να βλέπει

Διαβάστε περισσότερα

Η Έκθεση Πέλε 17 Φεβρουαρίου, Γεια σας ~ Καλημέρα ~

Η Έκθεση Πέλε 17 Φεβρουαρίου, Γεια σας ~ Καλημέρα ~ Η Έκθεση Πέλε 17 Φεβρουαρίου, 2016 Γεια σας ~ Καλημέρα ~ Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε, έναν αστρολογικό στοχασμό. Είναι για την εβδομάδα της 17ης Φεβρουαρίου του 2016, και αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ Η κίνηση των πλανητών είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης 2 κινήσεων: μίας περιστροφής γύρω από τον Ήλιο, η περίοδος της οποίας μας δίνει το έτος κάθε πλανήτη, και πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Μαραθώνιος Messier. η απόλυτη ολονύκτια παρατήρηση. Άγγελος Κιοσκλής Μάρτιος 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μαραθώνιος Messier. η απόλυτη ολονύκτια παρατήρηση. Άγγελος Κιοσκλής Μάρτιος 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Μαραθώνιος Messier η απόλυτη ολονύκτια παρατήρηση Άγγελος Κιοσκλής Μάρτιος 2006 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ MESSIER? Μαραθώνιος Messier ονοµάζεται η προσπάθεια παρατήρησης µέσα σε µία µόνο νύχτα όλων των αντικειµένων

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α. Κεφάλαιο 1: Συστήματα συντεταγμένων- Συστήματα Χρόνου Μάθημα 3

Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α. Κεφάλαιο 1: Συστήματα συντεταγμένων- Συστήματα Χρόνου Μάθημα 3 Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α Κεφάλαιο 1: Συστήματα συντεταγμένων- Συστήματα Χρόνου Μάθημα 3 Yπενθύμιση: Ισημερινές συντεταγμένες Βασικός κύκλος: ο ουράνιος ισημερινός Πρώτος κάθετος: o μεσημβρινός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1

ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1 ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1 Στο σημείο αυτό του οδοιπορικού γνωριμίας με τις διάφορες μεθόδους αυτογνωσίας θα συναντήσουμε την Αστρολογία και θα μιλήσουμε για αυτή. Θα ερευνήσουμε δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

"Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης)

Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου. (Οδυσσέας Ελύτης) "Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης) Το σύμπαν δεν υπήρχε από πάντα. Γεννήθηκε κάποτε στο παρελθόν. Τη στιγμή της γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

Η Έκθεση Πέλε 8 Μαρτίου 2017

Η Έκθεση Πέλε 8 Μαρτίου 2017 Η Έκθεση Πέλε 8 Μαρτίου 2017 Γεια σας~ Καλημέρα~ Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε. Κάνει λίγο κρύο και φυσάει έξω, οπότε θα απογειωθώ από τον πλανήτη Γη και θα πάω στις μακρινές σφαίρες

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητική Εξέταση. 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»

Θεωρητική Εξέταση. 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2018 4 η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Θεωρητική Εξέταση 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας 2018 4 η φάση Θεωρητική Εξέταση 1 Παρακαλούμε, διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ;

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ; ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ; Λόγω της ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός, όταν μεταξύ μιας φωτεινής πηγής και ενός περάσματος παρεμβάλλεται ένα αδιαφανές σώμα, δημιουργείτε στο πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

β. Το τρίγωνο που σχηματίζεται στην επιφάνεια της σφαίρας, του οποίου οι πλευρές αποτελούν τόξα μεγίστων κύκλων, ονομάζεται σφαιρικό τρίγωνο.

β. Το τρίγωνο που σχηματίζεται στην επιφάνεια της σφαίρας, του οποίου οι πλευρές αποτελούν τόξα μεγίστων κύκλων, ονομάζεται σφαιρικό τρίγωνο. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ 1 ο ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ II ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1) Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλαιο Δεκατο πεμπτο ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ;

Κεφαλαιο Δεκατο πεμπτο ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ; Κεφαλαιο Δεκατο πεμπτο ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ; Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί όλοι οι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει σωστά το όποιο αποτέλεσμα σε ένα χάρτη ωριαίας ερώτησης,

Διαβάστε περισσότερα

4/11/2018 ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΙΙ ΓΈΠΑΛ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

4/11/2018 ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΙΙ ΓΈΠΑΛ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. ΘΕΜΑ 1 ο ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΙΙ ΓΈΠΑΛ 4/11/2018 ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η έκθεση Πέλε 19 Αυγούστου, Γεια σας! ~ Καλημέρα! ~

Η έκθεση Πέλε 19 Αυγούστου, Γεια σας! ~ Καλημέρα! ~ Η έκθεση Πέλε 19 Αυγούστου, 2015 Γεια σας! ~ Καλημέρα! ~ Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία έκθεση Πέλε και η έκθεση αυτή είναι για τις 19 Αυγούστου του 2015. Θέλω να το ενώσουμε λίγο. Κάνω το ίδιο πράγμα

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ Ε - ΣΤ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 Στην ελληνική μυθολογία ο Ήλιος ήταν προσωποποιημένος ως θεότητα που οδηγούσε το πύρινο άρμα του στον ουρανό. Σαν πλανήτης είναι ο αστέρας του ηλιακού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

2. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει (επιλέξτε τη µοναδική σωστή απάντηση):

2. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει (επιλέξτε τη µοναδική σωστή απάντηση): 1 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας για µαθητές Δηµοτικού 1. Το διαστηµικό τηλεσκόπιο Χάµπλ (Hubble) πήρε πρόσφατα αυτή την φωτογραφία όπου µπορείτε να διακρίνετε ένα «χαµογελαστό πρόσωπο».

Διαβάστε περισσότερα

Η Έκθεση Πέλε - 13 Απριλίου, Γειά σε όλους ~ * Ο Kaypacha μοιράζεται την οθόνη του που τρέχει το Solar Fire Software.

Η Έκθεση Πέλε - 13 Απριλίου, Γειά σε όλους ~ * Ο Kaypacha μοιράζεται την οθόνη του που τρέχει το Solar Fire Software. Η Έκθεση Πέλε - 13 Απριλίου, 2016 Γειά σε όλους ~ * Ο Kaypacha μοιράζεται την οθόνη του που τρέχει το Solar Fire Software. * Είμαι o Kaypacha με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε. Είναι στην πραγματικότητα για

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ. Αστρολογία. Julia και Derek parker

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ. Αστρολογία. Julia και Derek parker Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ Αστρολογία Julia και Derek parker ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ Α.Ε. ΕΚΔOΣΕΙΣ ΣΚΑΪ Διεύθυνση New Business, ΣΚΑΪ Συντονισµός παραγωγής BIBΛIOΣYNEPΓATIKH

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν πολλά είδη Ηλιακών Ρολογιών. Τα σημαντικότερα και συχνότερα απαντόμενα είναι:

Υπάρχουν πολλά είδη Ηλιακών Ρολογιών. Τα σημαντικότερα και συχνότερα απαντόμενα είναι: ΗΛΙΑΚΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ Υπάρχουν πολλά είδη Ηλιακών Ρολογιών. Τα σημαντικότερα και συχνότερα απαντόμενα είναι: Οριζόντια Κατακόρυφα Ισημερινά Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας αλλά και κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Η έκθεση Πέλε - 28η Απριλίου 2015. Hola ~ Μπουένος Dias ~

Η έκθεση Πέλε - 28η Απριλίου 2015. Hola ~ Μπουένος Dias ~ Η έκθεση Πέλε - 28η Απριλίου 2015 Hola ~ Μπουένος Dias ~ Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία έκθεση Πέλε για τις 28 Απριλίου του 2015. Έρχομαι στη φύση για να ανανεώσω την ψυχή μου. Θεέ μου, μετά από μια

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Το χρώμα της Αφροδίτη είναι κίτρινο προς κόκκινο. Το μέγεθός της είναι 9,38-10 χλ. Η απόσταση από τη γη είναι 41.400.000 χλ. Δεν είναι αρκετή απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία Sfaelos Ioannis 1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Η Γη είναι ο τρίτος στη σειρά πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. έ θ Η μέση απόστασή της από τον Ήλιο είναι 149.600.000 km.

Διαβάστε περισσότερα

Η Έκθεση Πέλε 29 Ιουλίου, 2015

Η Έκθεση Πέλε 29 Ιουλίου, 2015 Η Έκθεση Πέλε 29 Ιουλίου, 2015 Γεια σας! Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία έκθεση Πέλε για τις 29 Ιουλίου 2015. Πρόκειται για κάτι σαν «Δελτίο Αστρολογίας». Σήμερα, ο Ήλιος είναι σε σύνοδο με τον Ερμή

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α. Κεφάλαιο 1: Συστήματα συντεταγμένων- Συστήματα Χρόνου Μάθημα 3

Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α. Κεφάλαιο 1: Συστήματα συντεταγμένων- Συστήματα Χρόνου Μάθημα 3 Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α Κεφάλαιο 1: Συστήματα συντεταγμένων- Συστήματα Χρόνου Μάθημα 3 Εφαρμογή: Μεταβολή των ουρανογραφικών συντεταγμένων λόγω της μετάπτωσης του άξονα του κόσμου (προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

β. ίιος πλανήτης γ. Ζωδιακό φως δ. ορυφόρος ε. Μετεωρίτης στ. Μεσοπλανητική ύλη ζ. Αστεροειδής η. Μετέωρο

β. ίιος πλανήτης γ. Ζωδιακό φως δ. ορυφόρος ε. Μετεωρίτης στ. Μεσοπλανητική ύλη ζ. Αστεροειδής η. Μετέωρο 1. Αντιστοίχισε τα χαρακτηριστικά, που καταγράφονται στη αριστερή στήλη με τα αντικείμενα ή φαινόμενα, που παρατηρούνται στο ηλιακό σύστημα και περιέχονται στην δεξιά στήλη Α. Κινείται σε ελλειπτική τροχιά.

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α. Κεφάλαιο 1: ΓΕΩΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ Μάθημα 1

Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α. Κεφάλαιο 1: ΓΕΩΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ Μάθημα 1 Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α Κεφάλαιο 1: ΓΕΩΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ Μάθημα 1 Γεωκεντρικό σύστημα παρατήρησης Με εξαίρεση έναν αριθμό από διαστημικές αποστολές, οι παρατηρήσεις των ουράνιων αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του χάρις στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ. Μαρία Κούτρα Κωνσταντίνος Κολιοτάτσης Δημήτριος Κίβαρης

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ. Μαρία Κούτρα Κωνσταντίνος Κολιοτάτσης Δημήτριος Κίβαρης ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ Μαρία Κούτρα Κωνσταντίνος Κολιοτάτσης Δημήτριος Κίβαρης Τι είναι οι αστερισμοί Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Η Έκθεση Πέλε 15 Φεβρουαρίου 2017

Η Έκθεση Πέλε 15 Φεβρουαρίου 2017 Η Έκθεση Πέλε 15 Φεβρουαρίου 2017 Γεια σας! Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε. Είναι μια από εκείνες τις ημέρες όπου θέλω απλώς να καθίσω στην στέγη και να βλέπω τα σύννεφα... έτσι αυτό κάνω!

Διαβάστε περισσότερα

Η Έκθεση Πέλε 16 Νοεμβρίου, Γειά σας!

Η Έκθεση Πέλε 16 Νοεμβρίου, Γειά σας! Η Έκθεση Πέλε 16 Νοεμβρίου, 2016 Γειά σας! Είμαι ο Kaypacha, με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε, μια αστρολογική άποψη του τι συμβαίνει εδώ στον πλανήτη Γη, για την 16η Νοεμβρίου του 2016. Είμαι εδώ στην ανατολική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το ίδιο από τη Γη. Τα δύο σηµεία που έχουν ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α. Κεφάλαιο 1: Συστήματα συντεταγμένων Μάθημα 2

Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α. Κεφάλαιο 1: Συστήματα συντεταγμένων Μάθημα 2 Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α Κεφάλαιο 1: Συστήματα συντεταγμένων Μάθημα 2 Ανατολή-δύση αστέρων Από την σχέση αυτή προκύπτουν δυο τιμές για την ωριαία γωνία Η Δ για την οποία ο αστέρας βρίσκεται στον

Διαβάστε περισσότερα

Η έκθεση Πέλε - 14η Οκτωβρίου του 2015

Η έκθεση Πέλε - 14η Οκτωβρίου του 2015 Η έκθεση Πέλε - 14η Οκτωβρίου του 2015 Γεια σας! Καλημέρα! Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία έκθεση Πέλε, την Αστρολογία για την Ψυχή, για τις 14 Οκτωβρίου 2015. Είμαι εδώ στο La Ecovilla, στην Κόστα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος»

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος» ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος» Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας στην 1 η φάση, θα πρέπει απαραίτητα να έχετε συμπληρώσει τον πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε. Μία αστρολογική άποψη του τι συμβαίνει, σε αυτόν τον πλανήτη Γη εδώ για την 24 η Αυγούστου.

Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε. Μία αστρολογική άποψη του τι συμβαίνει, σε αυτόν τον πλανήτη Γη εδώ για την 24 η Αυγούστου. Η Έκθεση Πέλε 24 Αυγούστου, 2016 Γεια σας! Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε. Μία αστρολογική άποψη του τι συμβαίνει, σε αυτόν τον πλανήτη Γη εδώ για την 24 η Αυγούστου. Είμαι εδώ πάνω στα

Διαβάστε περισσότερα

5. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ

5. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ 37 5. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ 5.1 Εισαγωγή Οι κύριες κινήσεις της Γης είναι: μια τροχιακή κίνηση του κέντρου μάζας γύρω από τον Ήλιο και μια περιστροφική κίνηση γύρω από τον άξονα που περνά από

Διαβάστε περισσότερα

Να το πάρει το ποτάµι;

Να το πάρει το ποτάµι; Να το πάρει το ποτάµι; Είναι η σκιά ενός σώµατος που το φωτίζει ο Ήλιος. Όπως η σκιά του γνώµονα ενός ηλιακού ρολογιού που µε το αργό πέρασµά της πάνω απ τα σηµάδια των ωρών και µε το ύφος µιας άλλης εποχής

Διαβάστε περισσότερα

Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 17 Ιανουαρίου, 2018

Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 17 Ιανουαρίου, 2018 Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 17 Ιανουαρίου, 2018 Γεια σας, κάτοικοι της Γης! Είμαι ο Kaypacha με άλλη μια εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε, για την 17η Ιανουαρίου 2018. Και φυσικά, -είμαι κάτω δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α. Κεφάλαιο 1: Συστήματα συντεταγμένων Μάθημα 1

Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α. Κεφάλαιο 1: Συστήματα συντεταγμένων Μάθημα 1 Παρατηρησιακή Αστροφυσική Μέρος Α Κεφάλαιο 1: Συστήματα συντεταγμένων Μάθημα 1 Σύστημα γήινων συντεταγμένων Γήινος μεσημβρινός του τόπου Ο Μεσημβρινός του Greenwich (πρώτος κάθετος) Γεωγραφικό μήκος 0

Διαβάστε περισσότερα

Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015

Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015 Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015 Πληροφοριακό υλικό Κέντρο Επισκεπτών Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Την Παρασκευή 20 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ. 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ. 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ α. Τι είναι έξαρμα του πόλου υπέρ τον ορίζοντα και γιατί ενδιαφέρει τον ναυτιλλόμενο. β. Να ορίσετε τα είδη των αστέρων (αειφανείς, αφανείς και Αμφιφανείς)και να γράψετε τις συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ Χαρτογραφία Ι 1 Το σχήμα και το μέγεθος της Γης [Ι] Σφαιρική Γη Πυθαγόρεια & Αριστοτέλεια αντίληψη παρατηρήσεις φυσικών φαινομένων Ομαλότητα γεωμετρικού σχήματος (Διάμετρος

Διαβάστε περισσότερα

Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 7 Φεβρουαρίου, 2018

Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 7 Φεβρουαρίου, 2018 Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 7 Φεβρουαρίου, 2018 Γεια σας! Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε για τις 7 Φεβρουαρίου του 2018! Δεν ξέρω πότε θα ανεβάσω αυτή την έκθεση, γιατί περπατάμε

Διαβάστε περισσότερα

Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 28 Ιουνΐου, 2017

Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 28 Ιουνΐου, 2017 Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 28 Ιουνΐου, 2017 Hola! Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε. Αυτή είναι η τελευταία Έκθεση Πέλε για το μήνα Ιούνιο, 28 Ιουνίου για να είμαι ακριβής, του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ 24.11.2005 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ MILANKOVITCH

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ 24.11.2005 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ MILANKOVITCH TZΕΜΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α.Μ. 3507 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ 24.11.2005 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ MILANKOVITCH Όλοι γνωρίζουμε ότι η εναλλαγή των 4 εποχών οφείλεται στην κλίση που παρουσιάζει ο άξονας περιστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Πανσέληνος 17 Μάη στης 27 ο Ταύρου Σκορπιού

Πανσέληνος 17 Μάη στης 27 ο Ταύρου Σκορπιού Πανσέληνος 17 Μάη στης 27 ο Ταύρου Σκορπιού Οἱ γὰρ κατ' ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο

Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Ο Γνώμονας, ένα απλό αστρονομικό όργανο και οι χρήσεις του στην εκπαίδευση Σοφία Γκοτζαμάνη και Σταύρος Αυγολύπης Ο Γνώμονας Ο Γνώμονας είναι το πιο απλό αστρονομικό όργανο και το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Ηλιακή γεωμετρία και ακτινοβολία Εισαγωγή

Κεφάλαιο 5: Ηλιακή γεωμετρία και ακτινοβολία Εισαγωγή Κεφάλαιο 5: 5.1. Εισαγωγή Η ηλιακή γεωμετρία περιγράφει τη σχετική κίνηση γης και ήλιου και αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που υπεισέρχεται στον ενεργειακό ισολογισμό κτηρίων. Ανάλογα με τη γεωμετρία

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά κεφάλαια παραγωγής ενέργειας

Ειδικά κεφάλαια παραγωγής ενέργειας Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Ειδικά κεφάλαια παραγωγής ενέργειας Ενότητα 3 (β): Μη Συμβατικές Πηγές Ενέργειας Αν. Καθηγητής Γεώργιος Μαρνέλλος (Γραφείο 208) Τηλ.: 24610 56690,

Διαβάστε περισσότερα

Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 21 Ιουνΐου, 2017

Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 21 Ιουνΐου, 2017 Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 21 Ιουνΐου, 2017 Hola! Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε για τις 21 Ιουνίου 2017. Το Ηλιοστάσιο, μόλις χτες τη νύχτα ο Ήλιος πήγε στον Καρκίνο, και σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 24 Ιανουαρίου, 2018

Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 24 Ιανουαρίου, 2018 Αστρολογία για την Ψυχή Η Έκθεση Πέλε 24 Ιανουαρίου, 2018 Γεια σας, Φίλοι Μου! Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε, για την 24η Ιανουαρίου 2018 και η Σελήνη είναι στον Ταύρο. Δεν ξέρω αν μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Πέλε - 8 Ιουνίου, Γεια σας ~ Καλημέρα!

Έκθεση Πέλε - 8 Ιουνίου, Γεια σας ~ Καλημέρα! Έκθεση Πέλε - 8 Ιουνίου, 2016 Η Γεια σας ~ Καλημέρα! Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία Έκθεση Πέλε για τις 8 Ιουνίου 2016. Είμαι στην αυλή μου με το φυτό με τις πιπεριές. Βλέπετε εκείνες τις μικρές πιπεριές;

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Διαγώνισμα Γ Λυκείου

2 ο Διαγώνισμα Γ Λυκείου ο Διαγώνισμα Γ Λυκείου 03-09-08 Διάρκεια Εξέτασης 3 ώρες Ονοματεπώνυμο. Αξιολόγηση : Θέμα Α Στις ερωτήσεις Α ως και Α4 επιλέξτε την σωστή απάντηση: Α. Όταν ένα κινούμενο σώμα συγκρουστεί κεντρικά και ελαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Είμαι ο Kaypacha με μια άλλη έκθεση Πέλε. Είναι για την 10η Ιουνίου του 2015.

Είμαι ο Kaypacha με μια άλλη έκθεση Πέλε. Είναι για την 10η Ιουνίου του 2015. Η Έκθεση Πέλε για τις 10 Ιουνίου του 2015 Καλημέρα! Είμαι ο Kaypacha με μια άλλη έκθεση Πέλε. Είναι για την 10η Ιουνίου του 2015. Η Σελήνη είναι τώρα στον Κριό και ο Ήλιος στους Διδύμους, ζώντας για την

Διαβάστε περισσότερα

Η Μεγάλη Νύχτα. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και τα Χριστούγεννα. Η Μεγάλη Νύχτα του Διονύση Π. Σιμόπουλου 1/5

Η Μεγάλη Νύχτα. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και τα Χριστούγεννα. Η Μεγάλη Νύχτα του Διονύση Π. Σιμόπουλου 1/5 Η Μεγάλη Νύχτα του Διονύση Π. Σιμόπουλου 1/5 Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και τα Χριστούγεννα Η Μεγάλη Νύχτα Του Διονύση Π. Σιμόπουλου Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου Η νύχτα της ερχόμενης Πέμπτης, 22 Δεκεμβρίου,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αστρονομία

Εισαγωγή στην Αστρονομία Παπαδόπουλος Μιλτιάδης ΑΕΜ: 13134 Εξάμηνο: 7 ο Ασκήσεις: 12-1 Εισαγωγή στην Αστρονομία 1. Ο αστέρας Βέγας στον αστερισμό της Λύρας έχει απόκλιση δ=+38 ο 47. α) Σχεδιάστε την φαινόμενη τροχιά του Βέγα στην

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες των Ζωδίων και των Πλανητών Διέλευση Πλανητών σε Ζώδια και Οίκους Επίδραση Πλανητών & Ζωδίων στην Υγεία Ανάδρομοι Πλανήτες Ερωτική Συναστρία

Ιδιότητες των Ζωδίων και των Πλανητών Διέλευση Πλανητών σε Ζώδια και Οίκους Επίδραση Πλανητών & Ζωδίων στην Υγεία Ανάδρομοι Πλανήτες Ερωτική Συναστρία Ιδιότητες των Ζωδίων και των Πλανητών Διέλευση Πλανητών σε Ζώδια και Οίκους Επίδραση Πλανητών & Ζωδίων στην Υγεία Ανάδρομοι Πλανήτες Ερωτική Συναστρία 2007 by Takis Karagiannopoulos Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν

Διαβάστε περισσότερα

Εκλογές 17ης Ιουνίου 2012

Εκλογές 17ης Ιουνίου 2012 Εκλογές 17ης Ιουνίου 2012 Η επιρροή των εκλείψεων στο χάρτη της Ελλάδας και το σπάνιο φαινόμενο της διέλευσης της Αφροδίτης. Κάθε φορά που γράφουμε άρθρο, για την κατάσταση στην Ελλάδα αναφερόμαστε πάντα

Διαβάστε περισσότερα