ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ"

Transcript

1 ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

2 Η φύση του άγχους Το άγχος είναι μία δυσάρεστη κατάσταση έντασης ή ανησυχίας ένας φόβος που φαίνεται να προέρχεται από άγνωστη αιτία. Οι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος είναι οι πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές.

3

4 Η φύση του άγχους Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν: Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.. Εξελισσόμενη κατάσταση υπερβολικού άγχους που δεν εστιάζεται και δεν προκαλείται από ξεκάθαρη αιτία. Διαταραχή πανικού (κρίσεις ακατανίκητου φόβου σε συνδυασμό με υπερβολικά σωματικά συμπτώματα, όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία, πόνο στο στήθος, κ.α.). Φοβίες (έντονοι φόβοι συγκεκριμένων πραγμάτων ή καταστάσεων). Διαταραχή μετα-τραυματικού τραυματικού stress (άγχος που ξεκινάει από επίμονη ανάκληση στρεσσογόνων εμπειριών του παρελθόντος).

5

6 ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΕΣ alprazolam (Xanax) chlorazepate (Tranxene) diazepam (Valium) lorazepam (Ativan) oxazepam (Serax)

7

8 Στο Κ.Ν.Σ. το GABA είναι ο κύριος ανασταλτικός μετασυναπτικός νευροδιαβιβαστής στο 30% όλων των συνάψεων. Παίζει σημαντικό ρόλο σε μηχανισμούς που σχετίζονται με το άγχος.

9 Pentameric = 5 Subunits in each receptor α β β 1 subunit γ α 5subunit families - -alpha (α1 6) beta (β1 4) gamma (γ1 3) delta (δ) epsilon (ε) Οι βενζοδιαζεπίνες τροποποιούν τις δράσεις του GABA συνδεόμενες σε ειδική θέση υψηλής συγγένειας που εντοπίζεται στο σημείο επαφής της υπομονάδας α με την υπομονάδα γ2.

10

11

12 Η δέσμευση του GABA στον υποδοχέα του πυροδοτεί το άνοιγμα ενός διαύλου χλωρίου με αποτέλεσμα την αύξηση της αγωγιμότητας για το χλώριο.

13

14 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Οι βενζοδιαζεπίνες αυξάνουν τη συχνότητα ανοίγματος διαύλων που προκαλεί το GABA. Η εισροή Cl- προκαλεί μικρή υπερπόλωση που απομακρύνει το μετασυναπτικό δυναμικό από το κατώφλι πυροδότησης Αναστέλλει την παραγωγή των δυναμικών ενέργειας.

15

16 1. Μείωση του άγχους. Σε μικρές δόσεις είναι αγχολυτικές. Μειώνουν το άγχος ενισχύοντας εκλεκτικά την GABAεργική μεταβίβαση στους νευρώνες που διαθέτουν την υπομονάδα α2 στους GABA υποδοχείς τους, αναστέλλοντας τα νευρωνικά κυκλώματα στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου. ΔΡΑΣΕΙΣ

17 2. Κατασταλτική και υπνωτική δράση: Σε υψηλότερες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν ύπνωση. Οι δράσεις αυτές μεσολαβούνται από τους α1- GABA υποδοχείς. 3. Προδρομική αμνησία: η προσωρινή αναστολή της μνήμης μεσολαβείται από τους υποδοχείς α1-gaba. ΔΡΑΣΕΙΣ

18 ΔΡΑΣΕΙΣ 4.Αντιεπιληπτική δράση: Αυτή η δράση μεσολαβείται εν μέρει αλλά όχι πλήρως από τους υποδοχείς α1-gaba. 5.Μυοχαλαρωτική δράση: Σε υψηλές δόσεις χαλαρώνουν την σπαστικότητα των σκελετικών μυών, αυξάνοντας την προσυναπτική αναστολή στον νωτιαίο μυελό, όπου εντοπίζονται οι υποδοχείς α2-gaba.

19 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 1. Αγχώδεις διαταραχές: θεραπεία του άγχους που συνοδεύει κάποιες μορφές κατάθλιψης και σχιζοφρένειας. ΑΥΤΆ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ.

20 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Οι ουσίες με μεγαλύτερη διάρκεια δράσης όπως η διαζεπάμη προτιμώνται σε ασθενείς με άγχος που απαιτεί πιο μακροχρόνια θεραπεία.. Στα αγχολυτικά αποτελέσματα των βενζοδιαζεπινών εμφανίζεται σπανιότερα ανοχή απ ότι στα κατασταλτικά και υπνωτικά αποτελέσματα. Για διαταραχές πανικού πιο αποτελεσματική είναι η αλπραζολάμη.

21 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 2. Μυικές διαταραχές: Η διαζεπάμη είναι χρήσιμη στη θεραπεία των σπασμών των σκελετικών μυών που εμφανίζονται στην καταπόνηση των μυών και στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας από εκφυλιστικές διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η εγκεφαλική παράλυση. 3. Αμνησία

22 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 4. Επιληπτικοί σπασμοί: Η κλοναζεπάμη είναι χρήσιμη για τη χρόνια θεραπεία της επιληψίας. Η διαζεπάμη είναι το φάρμακο εκλογής για τον τερματισμό των κρίσεων και της επιληπτικής κατάστασης. Το χλωροδιαζεποξείδιο, η κλοραζεπάτη, η διαζεπάμη και η οξαζεπάμη είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση της οξείας φάσης στη διακοπή της χρήσης οινοπνεύματος.

23 Το Εσωτερικό Βιολογικό Ρολόι Υπερχιασματικοί πυρήνες του υποθαλάμου Ρυθμίζει την εναλλαγή ύπνου- εγρήγορσης Η λειτουργία του καθορίζεται από τον κύκλο φωτός-σκότους σκότους, τη θερμοκρασία του σώματος και την έκκριση των ορμονών Ο όρος «κιρκάδιος» προ-έρχεται από τις λατινικές λέξεις «circa», που σημαίνει «περίπου» και «dies» που σημαίνει «ημέρα».this cycle is controlled by a biological clock in the brain and in part by bright light, melatonin and body temperature. Melatonin is a hormone, produced in the brain during darkness, that makes us sleepy. When light enters the eye, melatonin production is inhibited.

24 Μηχανισμοί ρύθμισης του ύπνου Βιολογικοί ρυθμοί Συστατικά του κιρκάδιου συστήματος φωτουποδοχείς Ραβδία και κωνία φως Εξειδικευμένα κύτταρα που περιέχουν μελανοψίνη Υπερχιασματικός πυρήνας Αμφιβληστροειδο υποθαλαμική οδός Δεξιό οπτικό νεύρο Οπτικό χίασμα Άριστερό οπτικό νεύρο Η μελανοψίνη είναι μία πρωτεΐνη δίκηνοψίνης και εικάζεται ότι αντιπροσωπεύει την οπτική χρωστική των RGCs, που κατευθύνουν το κιρκαδιανό ρολόι

25 Κιρκαδικός ρυθμός ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ Bιολογικό ωρολόι: SCN - suprachiasmatic nucleus in hypothalamus Παίρνει ερεθίσματα από το οπτικό νεύρο Απελευθέρωση γλουταμίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας Απελευθέρωση μελατονίνης στο σκοτάδι (απελευθερώνεται επίσης από την υπόφυση) Κορτισόλη Φυσιολογικά υψηλή το μεσημέρι, μειώνεται το απόγευμα και αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας), Υψηλή κορτισόλη τη νύχτα = αυπνία

26 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ Διάφορα επίπεδα ύπνου Φυσιολογικής σημασίας είναι ο ονειρικός ή παράδοξος ύπνος ή ύπνος ταχείας κίνησης ματιών REM Δημιουργία ονείρων Ύπνος χαμηλού κύματος Αντιστοιχεί στο βαθύτατο επίπεδο ύπνου όταν ο μεταβολικός ρυθμός και η έκλυση στεροειδών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους και η έκλυση αυξητικής ορμόνης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της.

27 Body temperature drops at night and that is when we get sleepy. The darkness, the melatonin and the temperature drop all contribute to sleep. Typically, there is a balance of sleep and alertness whereby we are most alert throughout the day except for an afternoon dip when we tend to feel sleepy and then the sleep drive becomes stronger toward the evening and is at its peak between 2 4 am. As we age, the circadian rhythm may be altered and advanced so that an older person may get sleepy and go to bed earlier in the evening. This may be followed by an early awakening around 3 5 am when the older adult may become alert, and finds it difficult to get back to sleep. A consequence of this shift may be daytime sleepiness and the urge to take naps during the day.

28 5. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ Οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που ρυθμίζουν την εναλλαγή ύπνου και εγρήγορσης δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως. Οι ισταμινεργικοί,, οι χολινεργικοί,, οι γλουταμινεργικοί,, και οι αδρενεργικοί νευρώνες είναι περισσότερο ενεργοί σε καταστάσεις εγρήγορσης παρά στις μη REM φάσεις του ύπνου.

29 Πολλαπλά νευροδιαβιβαστικά συστήματα ρύθμισης του ύπνου

30

31 Η εναλλαγή στην ενεργοποίηση των διεγερτικών (κόκκινο) και των ανασταλτικών (πράσινο) νευρώνων είναι υπεύθυνη για τον κιρκαδιανό χαρακτήρα της επέλευσης του ύπνου. Επί συναισθηματικής επιβάρυνσης προκαλείται απορύθμιση της λειτουργίας των νευρώνων προς όφελος των διεγερτικών ερεθισμάτων.

32 Καθώς το εύρος μεταξύ της διεγερτικής και της ανασταλτικής δραστηριότητας Ελαττώνεται με την αύξηση της ηλικίας, αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης Βραχέων περιόδων ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και αύξηση της συχνότητας Των νυχτερινών αφυπνίσεων.

33 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΫΠΝΙΑ ΨΥΧΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΫΠΝΙΑ ΚΑΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΤΑΚΛΙΣΗΣ-ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΥΠΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

34 ΑΫΠΝΙΑ Ανεπαρκής διάρκεια ύπνου Κακή ποιότητα ύπνου Έντονη δυσφορία Επηρεάζονται δυσμενώς οι συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής Τουλάχιστον 3 φορές/εβδ., > 1 μήνα

35 Συχνότητα Αϋπνίας 1/3 του γεν. πληθυσμού πάσχει από προβλήματα αϋπνίας Υψηλότερος κίνδυνος: Γυναίκες Ηλικιωμένοι Ψυχιατρικοί ασθ. Ασθ. με ιατρικά νοσήματα, κυρίως επώδυνα σύνδρομα Εργαζόμενοι σε βάρδιες None Όχι 64% Occasional 27% Περιστασιακή Χρόνια Chronic 9% Ancoli-Israel et al. Sleep. 1999;22(suppl 2):S354-S358.

36 ΑΫΠΝΙΑ Επιδημιολογία Επιπολασμός (%) Βαρύτητα αϋπνίας και ηλικία Ήπια Μέτρια /σοβαρή Ηλικία Η εμφάνιση της αϋπνίας αυξάνεται με την ηλικία 1 Περίπου το 50% των ηλικιωμένων αναφέρουν αϋπνία και είναι δυσαρεστημένοι από την ποιότητα του ύπνου 2 1. Weyerer and Dilling, Sleep.1991 Oct;14(5): Lemoine et al, Journal of Sleep Research, Vol 16 issue 4, in press

37 Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΫΠΝΙΑΣ Ενδοβολή προβλημάτων Ανησυχία Φόβος αϋπνίας Ψυχοφυσιολογική ενεργοποίηση - Υπερεγρήγορση Αϋπνία

38 Επίπτωση (%) Η αϋπνία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση ψυχιατρικών δτρ/χών * Επίπτωση (%) για 3.5 έτη * Insomnia, n=240 No Insomnia, n=739 Depression Anxiety Alcohol Abuse Drug Abuse Breslau N et al. Biol Psychiatry. 1996;39: Roth & Drake, 2004 * *95% CI for odds ratio excludes 1

39 ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Α. ΦΛΟΥΡΑΖΕΠΑΜΗ Μειώνει σημαντικά τον χρόνο επέλευσης του ύπνου και τον αριθμό των αφυπνίσεων και αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου. Έχει μακρά διάρκεια δράσης και προκαλεί σε μικρό βαθμό φαινόμενα επανακάμπτουσας αυπνίας με τη διακοπή της (rebound insomnia). Cl Et N N Et O N F

40 ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Σε συνεχή χρήση φαίνεται να διατηρεί τη δραστικότητά του μέχρι και 4 εβδομάδες. Η φλουραζεπάμη και οι μεταβολίτες της έχουν χρόνο ημίσειας ζωής 85 ωρών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή κατά τη διάρκεια της ημέρας και συσσώρευση του φαρμάκου.

41 ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Β. ΤΕΜΑΖΕΠΑΜΗ (Normison) Η τεμαζεπάμη είναι χρήσιμη σε ασθενείς με συχνές αφυπνίσεις. Η μέγιστη κατασταλτική δράση εμφανίζεται 2 με 3 ώρες μετά από του στόματος χορήγηση και είναι προτιμότερο να χορηγείται αρκετές ώρες πριν από την κατάκλιση. Cl CH 3 O N N OH

42 ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Γ. ΤΡΙΑΖΟΛΑΜΗ (Halcion) Έχει σχετικά μικρή διάρκεια δράσης και χρησιμοποιείται για την πρόκληση ύπνου σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενα επεισόδια αυπνίας. Είναι δραστική για την αντιμετώπιση ατόμων που έχουν δυσκολία στην επέλευση του ύπνου. H 3 C N Cl N N N Cl

43 ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Αναπτύσσεται αντοχή μέσα σε λίγες ημέρες και η διακοπή του φαρμάκου οδηγεί σε φαινόμενο επανακάμπτουσας αυπνίας, γεγονός που οδηγεί τον ασθενή να ζητήσει νέα συνταγή. Το φάρμακο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται διακεκομένα παρά καθημερινά.

44 ΑΫΠΝΙΑ REBOUND ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ Επιδείνωση των δυσκολιών στον ύπνο μετά την απότομη διακοπή της χρήσης των υπνωτικών, σε επίπεδα χειρότερα από αυτά της βασικής τιμής

45 ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΑ ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΩΝ 2 ΕΩΣ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ.

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59 ΦΑΡΜΑΚΟΝΙΝΗΤΙΚΗ ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΩΝ 1. Απορρόφηση και κατανομή Είναι λιπόφιλες ουσίες και απορροφώνται γρήγορα και πλήρως μετά από απορρόφηση από το στόμα και κατανέμονται σε ολόκληρο το σώμα.

60 ΦΑΡΜΑΚΟΝΙΝΗΤΙΚΗ ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΩΝ 2. Διάρκεια δράσης Οι χρόνοι ημίσειας ζωής έχουν μεγάλη κλινική σημασία αφού η διάρκεια δράσης τους καθορίζει τη θεραπευτική χρήση τους. Μπορούν να χωριστούν αδρά σε ομάδες βραχείας, μέσης και μακράς δράσης.

61

62 ΦΑΡΜΑΚΟΝΙΝΗΤΙΚΗ ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΩΝ 3. Κατάληξη Οι περισσότερες βενζοδιαζεπίνες μεταβολίζονται από το ηπατικό μικροσωμικό μεταβολικό σύστημα σε ενώσεις που είναι επίσης ενεργές. Ο φαινομενικός χρόνος ημίσειας ζωής αντιπροσωπεύει τις συνδυασμένες δράσεις του μητρικού φαρμάκου και των μεταβολιτών του. Απεκκρίνονται στα ούρα ως γλυκουρονίδια ή ως οξειδωμένοι μεταβολίτες. Διαπερνούν τον αιματοπλακουντιακό φραγμό και καταστέλλουν το νεογνό εάν χορηγηθούν πριν τη γέννα.

63

64

65 ΕΞΑΡΤΗΣΗ Μπορεί να αναπτυχθεί ψυχολογική και σωματική εξάρτηση από τις βενζοδιαζεπίνες αν χορηγηθούν υψηλές δόσεις για μεγάλη χρονική περίοδο. Η απότομη διακοπή έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα στέρησης,, όπως σύγχυση, άγχος, ευερεθιστότητα, ανησυχία, αυπνία και ένταση.

66 ΕΞΑΡΤΗΣΗ Οι βενζοδιαζεπίνες με μικρό χρόνο ημίσειας ζωής όπως η τριαζολάμη προκαλούν πιο απότομες και σοβαρές αντιδράσεις στέρησης από αυτές που εμφανίζονται με φάρμακα που απομακρύνονται βραδύτερα, όπως η φλουραζεπάμη.

67

68 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1. Υπνηλία και σύγχυση Οι δύο πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε υψηλές δόσεις εμφανίζεται αταξία και αποκλείει δραστηριότητες που απαιτούν λεπτό κινητικό χειρισμό. Διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών. Η τριαζολάμη (η βενζοδιαζεπίνη με την ταχύτερη απομάκρυνση) οδηγεί στην ταχεία εμφάνιση αντοχής, πρωινής αϋπνίας και άγχους μαζί με αμνησία και σύγχυση.

69

70 AΛΛΑ ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Α.. ΖΟΛΠΙΔΕΜΗ (Stilnox) Δεν είναι βενζοδιαζεπίνη,, δρα σε μία υποκατηγορία της οικογένειας των υποδοχέων των βενζοδιαζεπινών. Δεν έχει αντισπασμωδικές ή μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Δεν παρουσιάζει σύνδρομο στέρησης και αναπτύσσεται μικρή ή καθόλου αντοχή από την παρατεταμένη χρήση της.

71 Α. ΖΟΛΠΙΔΕΜΗ Απορροφάται γρήγορα από το ΓΕΣ και έχει ταχεία έναρξη δράσης και μικρό χρόνο ημίσειας ζωής (2-3 ώρες). Υφίσταται ηπατική οξείδωση από το Ρ450 προς ανενεργά προϊόντα. Φάρμακα που επάγουν το ενζυμικό σύστημα βραχύνουν το χρόνο ημιζωής (ριφαμπικίνη). Ευερεθιστότητα, κεφαλαλγία, γαστρεντερικές διαταραχές, ίλιγγο και νωθρότητα.

72 Β. ΖΑΛΕΠΛΟΝΗ Sonata Όμοια με τη ζολπιδέμη ως προς τις υπνωτικές της δράσεις, αλλά προκαλεί λιγότερες δράσεις στις ψυχοκινητικές και γνωσιακές λειτουργίες συγκριτικά με τη ζολπιδέμη ή τις βενζοδιαζεπίνες. Αυτό οφείλεται στην ταχεία απομάκρυνσή της με χρόνο ημιζωής λιγότερο από μία ώρα.

73

74 Γ. ΒΟΥΣΠΙΡΟΝΗ Bespar Χρήσιμη για τη θεραπεία διαταραχών γενικευμένου άγχους. Οι δράσεις της ασκούνται μέσω των υποδοχέων σεροτονίνης (5-ΗΤ 1Α ). Παρουσιάζει κάποια συγγένεια για τους ντοπαμινεργικούς υποδοχείς DA 2 και τους σεροτονινεργικούς υποδοχείς 5-ΗΤ 2.

75

76 Γ. ΒΟΥΣΠΙΡΟΝΗ Δεν διαθέτει τις αντισπασμωδικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες των βενζοδιαζεπινών, προκαλεί μικρή μόνο καταστολή. Προκαλεί υποθερμία και αυξήσεις στην προλακτίνη και στην αυξητική ορμόνη. Yπόκειται σε μεταβολισμό από το CYP3A4. Χρόνος ημιζωής βραχύνεται με ριφαμπικίνη Χρόνος ημιζωής επιμηκύνεται με ερυθρομυκίνη Μειονέκτημα βραχείας έναρξης δράσης.

77 Δ. ΕΣΖΛΟΠΙΚΟΝΗ Μη βενζοδιαζεπινικό από του στόματος για την αντιμετώπιση της αυπνίας. Έχει τη μοναδικότητα να είναι το μόνο φάρμακο για την αυπνία που είναι αποτελεσματικό για έως και 6 μήνες συγκριτικά με το placebo. Απορροφάται ταχέως, μεταβολίζεται μέσω οξείδωσης και απομεθυλίωσης και απεκκρίνεται στα ούρα. Αγχος,, ξηροστομία, θωρακαλγία,, κεφαλαλγία, ημικρανία, περιφερικό οίδημα, υπνηλία και δυσάρεστη γεύση.

78 Ε. ΥΔΡΟΞΥΖΙΝΗ Αντιισταμινικό με αντιεμετική δράση. Μικρή τάση για εθισμό Χρήσιμη σε ασθενείς με άγχος που έχουν ιστορικό κατάχρησης φαρμάκων. Καταστολή για οδοντιατρικές ή χειρουργικές επεμβάσεις. Υπνηλία.

79 ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ Παλαιότερα το κυριώτερο θεραπευτικό μέσο για την καταστολή των ασθενών ή για την πρόκληση και τη διατήρηση του ύπνου. Σήμερα έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο μέρος από τις βενζοδιαζεπίνες, κυρίως γιατί: Δημιουργούν ανοχή Επάγουν ένζυμα που μεταβολίζουν φάρμακα Προκαλούν σωματική εξάρτηση Συμπτώματα στέρησης Κώμα σε τοξικές δόσεις.

80

81 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Αλληλεπίδραση με τους υποδοχείς GABA A ενίσχυση της GABAεργικής μεταβίβασης. Θέση σύνδεσης διαφορετική από τις βενζοδιαζεπίνες. Ενισχύουν τη δράση του GABA ως προς την είσοδο Cl εντός του νευρώνα Παρατείνοντας τη διάρκεια των ανοιγμάτων των διαύλων Cl -. Aποκλείουν επιπλέον τους διεγερτικούς υποδοχείς γλουταμικού.

82 Have multiple sites for drug interaction GABAA Receptors are Ligand- Gated Chloride Channels

83

84

85

86

87 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1. ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΝΣ Σε μικρές δόσεις καταστολή Σε μεγαλύτερες δόσεις ύπνωση αναισθησία τελικά κώμα και θάνατο. Ανάλογα με τη δόση είναι δυνατή η κάθε βαθμού καταστολή του ΚΝΣ. Χρόνια χρήση ανοχή

88 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 2. ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΌΥ Καταστέλλουν την αντίδραση στην υποξία και την απάντηση των χημειουποδοχέων στο CO 2. Υπέρβαση της δόσης καταστολή αναπνοής και θάνατο.

89 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 3. ΕΝΖΥΜΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ Επάγουν τα μικροσωμικά ένζυμα στο ήπαρ Η χρόνια χορήγηση βαρβιτουρικών μειώνει τη δράση πολλών φαρμάκων των οποίων η συγκέντρωση εξαρτάται από τη δραστηριότητα του μεταβολικού συστήματος Ρ450.

90 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 1. ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Η επιλογή ενός βαρβιτουρικού επηρεάζεται από τη επιθυμητή διάρκεια δράσης. Τα υπερβραχείας δράσης όπως η θειοπεντάλη χρησιμοποιούνται ενδοφλεβίως για αναισθησία.

91 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 2. ΑΝΤΙΕΠΙΛΗΠΤΙΚΑ Φαινοβαρβιτάλη στη μακροχρόνια αντιμετώπιση των τονικοκλονικών σπασμών της επιληπτικής κατάστασης και της εκλαμψίας. Θεωρείται φάρμακο εκλογής για τη θεραπεία των μικρών παιδιών με επαναλαμβανόμενους πυρετικούς σπασμούς. Μπορεί να καταστείλει τη γνωσιακή απόδοση στα παιδιά και πρέπει να χορηγείται με προσοχή.

92 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 3. ΑΓΧΟΣ Ήπια κατασταλτικά για την ανακούφιση από το άγχος, τη νευρική ένταση και την αυπνία. Καταστέλλουν τον ύπνο REM από τα άλλα στάδια.

93

94 ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ Απορροφώνται όταν χορηγούνται από το στόμα και κατανέμονται ευρέως σε όλο το σώμα. Ανακατανέμονται στο σώμα από τον εγκέφαλο προς τις σπλαγχνικές περιοχές, τους σκελετικούς μυς και τελικά στον λιπώδη ιστό. Σημαντική μετακίνηση γιατί βραχύνεται η διάρκεια δράσης της θειοπεντάλης. Διέρχονται ευρέως εντός του πλακούντα και μπορούν να καταστείλλουν το έμβρυο. Μεταβολίζονται στο ήπαρ.

95

96 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1. ΚΝΣ. Υπνηλία, διαταραχές της συγκέντρωσης, διανοητική και σωματική νωθρότητα. Συνέργεια με το αλκόλ. 2. Υπολειμματική δράση (hang over). Οι υπνωτικές δόσεις προκαλούν αίσθημα κόπωσης αμέσως μετά την αφύπνιση μειώνει την ικανότητα φυσιολογικής λειτουργίας για πολλές ώρες μετά το ξύπνημα.

97 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 3. Προφυλάξεις. Μειώνουν την ενέργεια φαρμάκων λόγω επαγωγής του μικροσωμικού συστήματος. Αυξάνουν τη σύνθεση της πορφυρίνης και αντενδείκνυται σε ασθενείς με διαλείπουσα πορφυρία. 4. Εξάρτηση.. Η απότομη διακοπή Τρόμο, άγχος, αδυναμία, ανησυχία, ναυτία, σπασμούς, παραλήρημα, και καρδιακή παύση. Το σύνδρομο στέρησης είναι σοβαρότερο από αυτό που προκαλούν τα οπιοειδή.

98 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 5. Δηλητηρίαση. Η δηλητηρίαση από βαρβιτουρικά ήταν η κύρια αιτία θανάτου από υπερδοσολογία φαρμάκων για πολλές δεκαετίες. Η βαριά καταστολή της αναπνοής συνδέεται με κεντρική καρδιαγγειακή καταστολή και οδηγεί σε κατάσταση που μοιάζει με καταπληξία. Αντιμετώπιση: τεχνητή αναπνοή και πλύση στομάχου αν το φάρμακο έχει ληφθεί πρόσφατα. Αιμοκάθαρση (μεγάλες ποσότητες φαρμάκου). Αλκαλοποίηση των ούρων βοηθά στην απομάκρυνση της φαινοβαρβιτάλης.

99 ΜΗ ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ 1. ΕΝΥΔΡΗ ΧΛΩΡΑΛΗ. Τριχλωριωμένο παράγωγο της ακεταλδεύδης που μετατρέπεται στο σώμα σε τριχλωραιθανόλη. Δραστικό ηρεμιστικό και υπνωτικό που προκαλεί ύπνο σε 30 λεπτά και διαρκεί 6 ώρες. Ερεθιστική για το ΓΕΣ. Προκαλεί ασυνήθιστη και δυσάρεστη γεύση. Συνεργεί με αιθανόλη.

100 ΜΗ ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ 2. ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ Τα αντιισταμινικά με κασταλτικές ιδιότητες που χορηγούνται χωρίς συνταγή όπως η διφενυδραμίνη και η δοξυλαμίνη είναι αποτελεσματικά για την ήπια αυπνία.

101 ΑΙΘΑΝΟΛΗ Αγχολυτική και κατασταλτική δράση αλλά η πιθανότητα εμφάνισης τοξικότητας υπερκαλύπτει τα οφέλη. Κατασταλτικό του ΚΝΣ που προκαλεί καταστολή και ύπνωση σε αυξημένες δόσεις.

102 ΑΙΘΑΝΟΛΗ Η πρώτη κατασταλτική δράση εμφανίζεται σε πολυσυναπτικές περιοχές του δικτυωτού σχηματισμού και ορισμένες περιοχές του φλοιού, έτσι ώστε ο φλοιός αφήνετε χωρίς έλεγχο. Η λεπτή διακριτική ικανότητα στη σκέψη, οι λεπτοί συντονισμένοι χειρισμοί, η μνήμη, η συγκέντρωση αμβλύνονται.

103 ΑΙΘΑΝΟΛΗ Η αυτοπεποίθηση αυξάνει, το άτομο γίνεται ζωηρό, εξωστρεφές, ομιλητικό. Η ψυχική διάθεση εύκολα αλλάζει και οι αλλαγές της ψυχικής διάθεσης συνοδεύονται από αισθητικές και κινητικές διαταραχές. Τελικά εμφανίζεται γενική αναισθησία.

104 ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α. KNΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΥΠΟΔΟΧΕΑΣ Επηρεάζει μεγάλο αριθμό μεμβρανικών πρωτεϊνών που συμμετέχουν σε οδούς μεταγωγής σήματος.

105 ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Η οξεία έκθεση στην ETOH ενισχύει τη δράση του GABA στους GABA A υποδοχείς Αναστέλλει την ικανότητα του γλουταμικού στη διάνοιξη του NMDA o οποίος ενέχεται στις νοητικές λειτουργίες όπως η μάθηση και η μνήμη. Οι συσκοτίσεις-περίοδοι απώλειας μνήμης μπορεί να συνδυάζονται με την αναστολή του NMDA.

106 ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Β. ΚΑΡΔΙΑ Καταστολή συσταλτικότητας. Η ακεταλδεύδη έχει ενοχοποιηθεί ως αιτία της καρδιακής δυσλειτουργίας μέσω πιθανής τροποποίησης των αποθεμάτων των κατεχολαμινών.

107 ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ Μεταβολίζεται κυρίως στο ήπαρ αρχικά προς ακεταλδεύδη από την αλκοολική αφυδρογονάση και στη συνέχεια προς οξικό οξύ από την αλδευδική αφυδρογονάση.

108 Το καθαρό αποτέλεσμα της οξείδωσης της ETOH δημιουργεί αυξημένη ποσότητα NADH η οποία φαίνεται ότι ευθύνεται για τις μεταβολικές διαταραχές οι οποίες συνοδεύουν τον χρόνιο αλκοολισμό.

109 ΑΙΘΑΝΟΛΗ Απομακρύνεται κυρίως από τους νεφρούς, αλλά ένα μέρος απομακρύνεται και δια των πνευμόνων. Εμφανίζει συνέργεια με πολλές άλλες κατασταλτικές ουσίες και μπορεί να προκαλέσει βαριά καταστολή του ΚΝΣ με αντιισταμινικά ή βαρβιτουρικά. Η χρόνια κατανάλωση: βαριά ηπατοπάθεια. Μυοκαρδιοπάθεια, συνέπεια βαριάς κατανάλωσης. Η θεραπεία εκλογής για την απόσυρση από το αλκοόλ είναι οι βενζοδιαζεπίνες. Η καρβαμαζεπίνη είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση επιληπτικών επεισοδίων κατά τη φάση στέρησης.

110 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Α. ΗΠΑΡ ΚΑΙ ΓΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Ηπατοπάθεια (15-30%) Το αλκοολικό λιπώδες ήπαρ είναι μία αναστρέψιμη κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε αλκοολική ηπατίτιδα, κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια. Παγκρεατίτιδα Γαστρίτιδα

111 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Β. ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1. Ανοχή και φυσική εξάρτηση Στερητικά συμπτώματα: υπερδιεγερσιμότητα (ήπιες καταστάσεις) Σπασμοί, τοξική ψύχωση, τρομώδες παραλήρημα (σοβαρά περιστατικά).

112 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Ψυχολογική εξάρτηση Καταναγκαστική επιθυμία της απόλαυσης των ενεργειών ανταμοιβής και αποφυγή των αρνητικών συνεπειών της στέρησης. Μοριακή βάση της ανοχής δεν έχει διευκρινιστεί. Υπερύθμιση των NMDA και των τασεοελεγχόμενων διαύλων Ca μπορεί να ευθύνεται για τους σπασμούς. Οι μεταβολές στην GABAεργική μεταβίβαση πρέπει να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη ανοχής και στέρησης. Νευροχημικό σύστημα ανταμοιβής (οπιοειδή)

113 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ 2. ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ Η συχνότερη νευρολογική βλάβη αρχίζει με περιφερικές παραισθησίες σε χέρια και πόδια. Διαταραχές βάδισης και αταξία οφεόλινται σε εκφυλιστικές μεταβολές στο ΚΝΣ. Σύνδρομο Wernicke-Korsakoff σπάνια αλλά σημαντική νοσοσλογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από παράλυση των έξω οφθαλμικών μυών, αταξία, συγχυτική διαταραχή, κώμα και θάνατο.

114 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Σχετίζεται με ανεπάρκεια θειαμίνης αλλά σπάνια παρατηρείται επί απουσίας αλκοολισμού. Η θειαμίνη υπό τη μορφή του πυροφωσφορικού συνενζύμου συμμετέχει σε απαραίτητες αντιδράσεις παραγωγής ενέργειας και βιοσύνθεση λιπιδίων και ακετυλοχολίνης που έχουν να κάνουν με τη σύσταση και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος Ένα διαχωριστικό της εγκεφαλοπάθειας από την οξεία αλκοολική δηλητηρίαση είναι η μακρύτερη διάρκεια συγχυτικής κατάστασης και η απουσία επιθετικότητας. Θειαμίνη

115 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Γ. Καρδιαγγειακό Σύνθετες ενέργειες. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Βαριά κατανάλωση: διατατική καρδιομυπάθεια με κοιλιακή υπερτροφία και ίνωση. Κολπικές και κοιλιακές αρρυθμίες Υπέρταση

116 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Θετικές συνέπειες ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος Αύξηση HDL ΕΡΓΑΣΙΑ!!!!!!!!!!

117 Δ. ΑΙΜΑ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Ήπια αναιμία που σχετίζεται με ανεπάρκεια φυλλικού οξέος. Σιδηροπενική αναιμία από αιμορραγία του ΓΕΣ. Ε. ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Διαταραχές στο ισοζύγιο ύδατος και ηλεκτρολυτών. Μεταβολές Κ, υπογλυκαιμία (διαταραχές ηπατικής γλυκονεογένεσης).

118 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤ. ΕΜΡΥΙΚΟ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ Πνευματική καθυστέρηση και συγγενείς δυσμορφίες στα έμβρυα. 1. ενδομήτρια καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης 2. μικροκεφαλία 3. πλημελλή συντονισμό 4. υπoανάπτυξη της μέσης περιοχής του προσώπου 5. ήπιες ανωμαλίες των αρθρώσεων Συγγενείς καρδιoπάθειες Μηχανισμοί: επιλεκτική δράση στη σύνθεση ή την λειτουργία μορίων κρίσιμα για την κυτταρική αναγνώριση και μετανάστευση όπως πχ ανοσοσφαιρίνες

119 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Ζ. ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Σε μερικούς ιστούς αναστολή (πνεύμονες) και σε άλλους ενίσχυση (ήπαρ, πάγκρεας). Η χρόνια βαριά χρήση προδιαθέτει για την εμφάνιση λοιμώξεων, ιδιαίτερα των πνευμόνων. Η. ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα οισοφάγου και ήπατος.

120 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΜΕΘΗΣ Πρόληψη σοβαρής αναπνευστικής καταστολής και της εισρόφησης από τον έμετο. Αντιμετώπιση υπογλυκαιμίας (χορήγηση γλυκόζης). Διαλύματα ηλεκτρολυτών

121 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥ ΣΤΕΡΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ Πρόληψη σπασμών, παραληρήματος, αρρυθμιών. Η θεραπεία με θειαμίνη ξεκινάει σε όλες τις περιπτώσεις. Η ειδική φαρμακευτική αγωγή σχετίζεται με 2 βασικές αρχές. Την υποκατάσταση με ένα μακράς διάρκειας δράσης ηρεμιστικό-υπνωτικό και εν συνεχεία τη σταδιακή μείωση της δόσης. Βενζοδιαζεπίνες (χλωροδιαζεποξείδιο, διαζεπάμη, χλωραζεπάτη) Η χρήση φαινοθειαζινών έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (αύξηση των σπασμών).

122 ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΟΥΛΦΙΡΑΜΗ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ

123 ΔΙΣΟΥΛΦΙΡΑΜΗ Αποκλείει την οξείδωση της ακεταλδεύδης σε οξικό οξύ αναστέλλοντας την αφυδρογονάση της αλδεύδης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση της ακεταλδεύδης στο αίμα προκαλώντας ερυθρότητα του προσώπου, ταχυκαρδία και ναυτία. Έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που επιθυμούν έντονα να διακόψουν τη λήψη οινοπνεύματος.

Άγχος. Σοβαρό. Ήπιο. Scream, Edvard Munch Ένταση Ανησυχία Φόβος (ενεργοποίηση ) ταχυκαρδία, εφίδρωση τρόµος, αίσθηµα παλµών ΚΤ 2008

Άγχος. Σοβαρό. Ήπιο. Scream, Edvard Munch Ένταση Ανησυχία Φόβος (ενεργοποίηση ) ταχυκαρδία, εφίδρωση τρόµος, αίσθηµα παλµών ΚΤ 2008 Αγχολυτικά (ελάσσονα ηρεµιστικά) Υπνωτικά Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας Άγχος ΚΤ 2008 Scream, Edvard Munch Ένταση Ανησυχία Φόβος (ενεργοποίηση ) ταχυκαρδία, εφίδρωση τρόµος, αίσθηµα

Διαβάστε περισσότερα

Αγχολυτικά -Υπνωτικά. Χριστίνα άλλα. Λέκτορας Φαρμακολογίας. Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αγχολυτικά -Υπνωτικά. Χριστίνα άλλα. Λέκτορας Φαρμακολογίας. Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγχολυτικά -Υπνωτικά Χριστίνα άλλα Λέκτορας Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών e-mail: cdalla@med.uoa.gr http://www.med.uoa.gr/pharmacology Συμπτωματολογία DSMΙV Κατάθλιψη Αγχώδης διαταραχή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ-ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΟΥΒΑΡΑΣ Ε.

ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ-ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΟΥΒΑΡΑΣ Ε. ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ-ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΟΥΒΑΡΑΣ Ε. ΑΓΧΟΣ Άγχος είναι το δυσάρεστο αίσθημα επικείμενου κινδύνου, απειλής ή ανασφάλειας. Το φυσιολογικό άγχος είναι μια χρήσιμη και φυσιολογική αντίδραση που προετοιμάζει

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοόλ Βαρβιτουρικά Βενζοδιαζεπίνες Εισπνεόμενα Άλλα κατασταλτικά φάρμακα

Αλκοόλ Βαρβιτουρικά Βενζοδιαζεπίνες Εισπνεόμενα Άλλα κατασταλτικά φάρμακα Αλκοόλ Βαρβιτουρικά Βενζοδιαζεπίνες Εισπνεόμενα Άλλα κατασταλτικά φάρμακα Κατασταλτικά-Αιθανόλη Καλλιέργειες αμπελιών στη Μεσόγειο από το 3500 π.χ Κρασί: Ομηρικά έπη, ιατρικές εφαρμογές Ρωμαϊκά συμπόσια:

Διαβάστε περισσότερα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα Ψυχοδιεγερτικά Παραισθησιογόνα Ηρεµιστικά ναρκωτικά Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΥΠΝΟΣ αναζωογόνηση του οργανισμού επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα επηρεάζει τη σωματική και διανοητική υγεία ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ τακτική,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία Ι Φάρμακα Κ.Ν.Σ. Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου, Γ. Λεονταρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια Βασικές έννοιες Εθισμός Μερικές από τις ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν εθισμό, δηλαδή μεταβάλλουν τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός. Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος. Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης

Αλκοολισμός. Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος. Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης Αλκοολισμός Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης Ορισμός Ο όρος αλκοολισμός αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ v Μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Κοινωνικότητα (71%) Τους αρέσει η γεύση (51%) Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%) Προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Η υπέρμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος αποτελεί τη μοναδική κυριότερη

Διαβάστε περισσότερα

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση,

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση, Αλκοολισμός ΟΡΙΣΜΟΣ Ο όρος αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της δεκαετίας του 1840, ενώ αναλύθηκε σε νόσο το 1972 από το γιατρό John Coakley Lettson. Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΤΑΚΟΙΑΣ Β. - ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι. gr

ΜΠΑΤΑΚΟΙΑΣ Β. - ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι.  gr ΜΠΑΤΑΚΟΙΑΣ Β. - ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι ΓΕΝΙΚΑ παραγωγή στο κωνάριο /επίφυση (αµφιβληστροειδή, έντερο) ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ µε: διάθεση, ύπνο, jet-lag, ανοσία, αντιοξειδωτική δράση, καρκίνο, αναστολή γήρανσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ Ορίζουμε ως διαβιβαστή μια ουσία που απελευθερώνεται από έναν νευρώνα σε μια σύναψη και που επηρεάζει ένα άλλο κύτταρο, είτε έναν νευρώνα είτε ένα κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΝΟΥ-ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ: ΡΥΘΜΟΙ ΑΛΦΑ, ΒΗΤΑ, ΓΑΜΜΑ. Ganong Κεφάλαιο 14

ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΝΟΥ-ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ: ΡΥΘΜΟΙ ΑΛΦΑ, ΒΗΤΑ, ΓΑΜΜΑ. Ganong Κεφάλαιο 14 ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΝΟΥ-ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ: ΡΥΘΜΟΙ ΑΛΦΑ, ΒΗΤΑ, ΓΑΜΜΑ Ganong Κεφάλαιο 14 Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) Ρυθμοί που καταγράφονται στο ΗΕΓ Ρυθμός α: Καταγράφεται σε εγρήγορση με τα μάτια κλειστά Σχετικά ρυθμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Όπως συμβαίνει με τη συναπτική διαβίβαση στη νευρομυϊκή σύναψη, σε πολλές μορφές επικοινωνίας μεταξύ νευρώνων στο κεντρικό νευρικό σύστημα παρεμβαίνουν άμεσα ελεγχόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη Στη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ Οδηγίες για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η Ναλτρεξόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣYNΘEΣH ΣΕ ΔPAΣTIKO ΣYΣTATIKO

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣYNΘEΣH ΣΕ ΔPAΣTIKO ΣYΣTATIKO ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. EMΠOPIKH ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ TITUS 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣYNΘEΣH ΣΕ ΔPAΣTIKO ΣYΣTATIKO Κάθε δισκίο περιέχει 1 mg ή 2,5 mg Lorazepam.

Διαβάστε περισσότερα

Κορίτσι 20 ετών προσήλθε εξαιτίας εκούσιας λήψης 20 tb παρακεταμόλης (10γρ.) και 30 tb βαλεριάνας Aναφέρεται ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ Λήψη ουσιών δύο

Κορίτσι 20 ετών προσήλθε εξαιτίας εκούσιας λήψης 20 tb παρακεταμόλης (10γρ.) και 30 tb βαλεριάνας Aναφέρεται ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ Λήψη ουσιών δύο ΤΟΥΛΟΥΜΤΖΗ ΜΑΡΙΑ Κορίτσι 20 ετών προσήλθε εξαιτίας εκούσιας λήψης 20 tb παρακεταμόλης (10γρ.) και 30 tb βαλεριάνας Aναφέρεται ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ Λήψη ουσιών δύο ώρες πριν την προσέλευση Αίσθημα ζάλης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το στρες Πρώτη νευροενδοκρινολογική απάντηση Δεύτερη νευροενδοεκρινολογική απάντηση Ο υποθάλαμος Κορτιζόλη

Διαβάστε περισσότερα

http://psi-gr.tripod.com

http://psi-gr.tripod.com ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 HALCION Δισκία 0,25 mg/tab 1.2 Σύνθεση Δραστική ουσία: Tριαζολάμη Έκδοχα: Lactose monohydrate, Cellulose microcrystalline, Silicon dioxide

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ

ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ Αρκετά διαδεδομένη ασθένεια. Περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια πάσχοντα άτομα στις ΗΠΑ. Η δεύτερη συχνότερη νευρολογική

Διαβάστε περισσότερα

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Thursday, 27 December :22 -

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Thursday, 27 December :22 - BESPAR 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1Ονομασία, μορφή, περιεκτικότητα BESPAR (Υδροχλωρική Βουσπιρονη) Δισκία των 10mg ανά δισκίο. 1.2 Σύνθεση Δραστική ουσία: Buspirone hydrochloride. Έκδοχα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2016-2017 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23/3/2017 ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΗΜΕΛΑ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΕ02) Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EVATON Β 12 Επικαλυμένα με λεπτό υμένιο δισκία (200+250+1.5) mg

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EVATON Β 12 Επικαλυμένα με λεπτό υμένιο δισκία (200+250+1.5) mg ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EVATON Β 12 Επικαλυμένα με λεπτό υμένιο δισκία (200+250+1.5) mg 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ: EVATON B 12 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ :

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284, 155 62 Χολαργός ΑΘΗΝΑ, 4-10-2006 ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 61152 Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων Πληροφορίες: E. XANTZH Τηλέφωνο: 210-6507200

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ Μεταβολισμός της κορτιζόλης Η κορτιζόλη μεταβολίζεται στο ήπαρ. Στην συνέχεια οι μεταβολίτες συζευγνύνται με γλυκουρονιδικές και θειικές ομάδες, γίνονται υδατοδιαλυτά, εισέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο Αλκοόλ και ασθένειες του Συκωτιού (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcohol-and-liver-disease) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και του φύλλου οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και του φύλλου οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και του φύλλου οδηγιών χρήσης Σημείωση: Οι τροποποιήσεις της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοδιεγερτικά ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

Ψυχοδιεγερτικά ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Ψυχοδιεγερτικά ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Αντικείμενο κατάχρησης μετά από σύντομη διάρκεια χρήσης από την επίσημη Ιατρική Σύνθεση το 1887 (Edeleano) 1927 (Alles): Δράση παρόμοια με της εφεδρίνης Ουσία με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ Διπλωματική Εργασία Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική» Ιούλιος 2015 Ορισμοί Σύνδρομο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ STILNOX (zolpidem)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ STILNOX (zolpidem) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ STILNOX (zolpidem) 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Stilnox 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Δραστική ουσία: Zolpidem hemitartrate 10 mg. Για τον πλήρη

Διαβάστε περισσότερα

Ύπνος. Στάδια συνείδησης

Ύπνος. Στάδια συνείδησης Ύπνος Εγρήγορση Στάδια συνείδησης Ύπνος Τι συµβαίνει όταν κοιµόµαστε; (νευρώνες που αυξάνουν 5 µε 10 φορές τη συχνότητα δηµιουργίας δυναµικών ενεργείας κατά τη διάρκεια του ύπνου) Γιατί κοιµόµαστε; Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Πόλη Ημερομηνία Ώρα Αίθουσα. Ναύπακτος 9 Μαρτίου 2013 6 μμ Παπαχαραλάμπειος

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Πόλη Ημερομηνία Ώρα Αίθουσα. Ναύπακτος 9 Μαρτίου 2013 6 μμ Παπαχαραλάμπειος ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Πόλη Ημερομηνία Ώρα Αίθουσα Ναύπακτος 9 Μαρτίου 2013 6 μμ Παπαχαραλάμπειος ΤΙΤΛΟΣ: Η Σημασία του στρες και του ύπνου στη ζωή του/της

Διαβάστε περισσότερα

DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει ο χρήστης; Η χρήση ναρκωτικών ουσιών διαταράσσει τη λειτουργία εγκεφαλικών περιοχών που είναι κρίσιμες για την κίνηση, τη μνήμη, τη μάθηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας ΚΤ 2008. Αντικαταθλιπτικά

Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας ΚΤ 2008. Αντικαταθλιπτικά Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας ΚΤ 2008 Αντικαταθλιπτικά ΚΤ 2008 Vincent van Gogh, 1890 ιαταραχές σε Συναίσθηµα Όρεξη Ύπνο Ενεργητικότητα lipido Μονοπολική Μείζων κατάθλιψη θλίψη -

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 HALCION Δισκία 0,25 mg/tab 1.2 Σύνθεση Δραστική ουσία: Tριαζολάμη Έκδοχα: Λακτόζη μονοϋδρική, Κυτταρίνη μικροκρυσταλλική, Πυριτίου διοξείδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Εγκέφαλος Μεγάλη αιµάτωση, πολύ σηµαντική για την λειτουργία του Επικοινωνία µε το περιβάλλον Χρησιµοποιεί το 20% του Ο 2 και ως πηγή ενέργειας γλυκόζη Στις χειρουργικές επεµβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης

Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή 1 Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης 2019 2 Δομή μαθήματος-ενότητες Μυϊκό -Δομή και λειτουργία ΚΝΣ-Νευρομυϊκός έλεγχος Επίδραση της

Διαβάστε περισσότερα

Φάρμακα και Τροχαία Ατυχήματα. Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Αναισθησιολόγος Καθ. Φαρμακολογίας Α Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Α.Π.

Φάρμακα και Τροχαία Ατυχήματα. Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Αναισθησιολόγος Καθ. Φαρμακολογίας Α Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Α.Π. Φάρμακα και Τροχαία Ατυχήματα Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Αναισθησιολόγος Καθ. Φαρμακολογίας Α Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Α.Π.Θ Μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων Περίπου 20% των φαρμάκων που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η μεθαμφεταμίνη είναι συνθετική ουσία και αποτελεί εξέλιξη μιας προγενέστερης ουσίας, της αμφεταμίνης. Για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακοκινητική. Χρυσάνθη Σαρδέλη

Φαρμακοκινητική. Χρυσάνθη Σαρδέλη Φαρμακοκινητική Χρυσάνθη Σαρδέλη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ Φαρμακοκινητική Η Φαρμακοκινητική είναι η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. Π. Παππάς

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. Π. Παππάς ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ Π. Παππάς ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ Κατηγορίες ιστικών ορµονών Αποκαρβοξυλιωµένα αµινοξέα (ισταµίνη, σεροτονίνη) Πολυπεπτίδια (κινίνες, ουσία Ρ) Εικοσανοειδή

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος Παράρτημα III Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος Σημείωση: Οι αλλαγές στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών Προϊόντος και του Φύλλου Οδηγιών Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοόλ, Εθεβεία & Εγκέθαλορ. Γιώργος Παναγής Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Νευροεπιστημών & Συμπεριφοράς

Αλκοόλ, Εθεβεία & Εγκέθαλορ. Γιώργος Παναγής Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Νευροεπιστημών & Συμπεριφοράς Αλκοόλ, Εθεβεία & Εγκέθαλορ Γιώργος Παναγής Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Νευροεπιστημών & Συμπεριφοράς Κατανάλωση οινοπνευματωδών στους Έλληνες μαθητές (2011) Στην Ελλάδα, τα αγόρια

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας

Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας Χριστίνα Δάλλα Λέκτορας Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών cdalla@med.uoa.gr www.med.uoa.gr/pharmacology Ισχύς (potency) ενός φαρμάκου (συνήθως εκφράζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια

Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια Κώστας Νικολάου ψυχίατρος Παρουσίαση βασισμένη στο: BPSD Educational Pack, International Psychogeriatric Association (IPA) 2002 Τα Συμπεριφορικά και Ψυχολογικά συμπτώματα

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Αυτή η Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος, η επισήμανση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ IMOVANE 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ IMOVANE 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ IMOVANE 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Imovane 7,5 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δισκίο περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Νόμιμα-παράνομα ναρκωτικά Κατάχρηση: Αφορά κάθε φάρμακο που βλάπτει ή απειλεί να βλάψει την φυσική ή πνευματική υγεία ενός ατόμου, ή που είναι παράνομο Εξάρτηση: Η επιθυμία του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Β ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΨΗ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Β ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΨΗ ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Β ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΨΗ Η νευρομυϊκή σύναψη αποτελεί ιδιαίτερη μορφή σύναψης μεταξύ του κινητικού νευρώνα και της σκελετικής μυϊκής ίνας Είναι ορατή με το οπτικό μικροσκόπιο Στην

Διαβάστε περισσότερα

Tοξικότητα. Αρτεμις Ντονά Επίκουρη Καθηγήτρια Εργ. Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. 6/3/2008 Αρτεμις Αγησ. Ντονά

Tοξικότητα. Αρτεμις Ντονά Επίκουρη Καθηγήτρια Εργ. Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. 6/3/2008 Αρτεμις Αγησ. Ντονά Tοξικότητα Αρτεμις Ντονά Επίκουρη Καθηγήτρια Εργ. Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Αντικείμενα του μαθήματος Να εξοικειωθεί με την έννοια της τοξικότητας, όργανο στόχος Να μπορεί να ξεχωρίσει την οξεία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ. (F14. Ψυχικές διαταραχές και διαταραχές της συμπεριφοράς λόγω χρήσης κοκαΐνης)

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ. (F14. Ψυχικές διαταραχές και διαταραχές της συμπεριφοράς λόγω χρήσης κοκαΐνης) ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ (F14. Ψυχικές διαταραχές και διαταραχές της συμπεριφοράς λόγω χρήσης κοκαΐνης) Ιωάννης Λιάππας, Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Θωμάς Παπαρρηγόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Δρ. Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Δρ. Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Δρ. Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 1 Ο πρώτος χρόνος μετά τη γέννηση έχει τις μεγαλύτερες και ταχύτερες φυσιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Πυρήνας Περίληψης Χαρακτηριστικών Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης (ΚΥΑ: Αριθμός Δ3(γ) )

Πυρήνας Περίληψης Χαρακτηριστικών Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης (ΚΥΑ: Αριθμός Δ3(γ) ) Πυρήνας Περίληψης Χαρακτηριστικών Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης (ΚΥΑ: Αριθμός Δ3(γ)52588 16.7.2018) 1. Ανώτατο όριο ποσοτικής σύνθεσης σε Δ 9 -τετραϋδροκανναβινόλη (THC) φυτού των ποικιλιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛ. Φλίγκος Γιώργος Φραγκούλιας Κων/νος. νος Παναγιωταροπούλου Φωτεινή Ξυδιά Φωτεινή Λύκα Μαρία Βασιλόγιαννη Μαρία

ΑΛΚΟΟΛ. Φλίγκος Γιώργος Φραγκούλιας Κων/νος. νος Παναγιωταροπούλου Φωτεινή Ξυδιά Φωτεινή Λύκα Μαρία Βασιλόγιαννη Μαρία ΑΛΚΟΟΛ Φλίγκος Γιώργος Φραγκούλιας Κων/νος νος Παναγιωταροπούλου Φωτεινή Ξυδιά Φωτεινή Λύκα Μαρία Βασιλόγιαννη Μαρία Λίγα λόγια για την ιστορία του Ο Διόνυσος ήταν ο θεός του κρασιού, γιος του Δία και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. BESPAR Υδροχλωρική Βουσπιρόνη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. BESPAR Υδροχλωρική Βουσπιρόνη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ BESPAR Υδροχλωρική Βουσπιρόνη 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία, μορφή, περιεκτικότητα : BESPAR Υδροχλωρική Βουσπιρόνη Δισκία των 10mg ανά δισκίο 1.2 Σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΝΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΝΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΝΣ Κατηγορίες Κατασταλτικών του ΚΝΣ: 1. Ηρεµιστικά 2. Αλκοόλες 3. Γενικά Αναισθητικά 4. Ψυχοτρόπα φάρµακα Απαραίτητος ο δικτυωτός σχηµατισµός Ελέγχει: 1. σκελετικούς µυς 2. σωµατικές

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Thursday, 20 December :49 -

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Thursday, 20 December :49 - Ζιρτέκ (Ζirtek) Cetirizine Dihydrochloride Δισκία επικαλυμένα με λεπτό υμένιο ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΑΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 1. Προσδιορισμός φαρμακευτικού προϊόντος 1.1 Εμπορική ονομασία φαρμάκου: ΖΙΡΤΕΚ 1.2 Σύνθεση Δραστική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΑ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ

ΑΝΟΙΑ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Α. ΚΑΖΗΣ ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ 3Η ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΠΘ ΝΟΣ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Άνοια Ύπνος Αποφρακτική άπνοια Ορισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Οίνος και υγεία

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Οίνος και υγεία Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας 2015-16 15. Οίνος και υγεία Πρόλογος Οι διαφάνειες παραδόσεων σημειώσεις είναι υπό επεξεργασία. Υπάρχουν οι παρακάτω ενότητες 1. Οίνος και Ελληνικός πολιτισμός 2. Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Εξαρτησιογόνες ουσίες ονοµάζονται όλες οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση ψυχική ή σωµατική και που η χρήση τους δηµιουργεί µεταβολές στον εγκέφαλο (γνωστικές λειτουργίες και συναισθήµατα)

Διαβάστε περισσότερα

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, -

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, - Depon â (Paracetamol) (Bristol Myers Squibb) ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΟ -ΑΝTIΠΥΡΕΤIΚΟ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΣΚΙΑ ΑΠΛΑ, ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ 500mg, ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ 1000mg (MAXIMUΜ) ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΤΑ ΔΡΑΣΗ: Το DEPON περιέχει σαν δραστική ουσία

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα I. Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων των αδειών κυκλοφορίας

Παράρτημα I. Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων των αδειών κυκλοφορίας Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων των αδειών κυκλοφορίας 1 Επιστημονικά πορίσματα Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης της PRAC σχετικά με την PSUR για τη rivastigmine,

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcoholism-and-problem-drinking) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Αλκοολισμός είναι η λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιοπαθογένεια της νόσου

Αιτιοπαθογένεια της νόσου Νόσος ALZHEΪMER Η νόσος Alzheϊmer είναι η συνηθέστερη & περισσότερο σημαντική εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου. Μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε περίοδο της ενήλικης ζωής & κυρίως σε άτομα άνω των 50

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία Ι Αυτόχθονα Βιοδραστικά Μόρια Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου, Γ. Λεονταρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Πανταζής Α. Ιορδανίδης Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Α.Π.Θ Καθηγητής Ψυχολογίας & Διατροφής, ΑΤΕΙ Ιορδανίδης,, 10/3/11 1 ρ.πανταζής Ιορδανίδης, 10/3/11 2

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Panadol 250 mg υπόθετα Παρακεταμόλη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Panadol 250 mg υπόθετα Παρακεταμόλη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Panadol 250 mg υπόθετα Παρακεταμόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο, διότι περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

S.P.C. S A T U R N I L ( Alprazolam )

S.P.C. S A T U R N I L ( Alprazolam ) S.P.C ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ S A T U R N I L ( Alprazolam ) 1. EMΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ SATURNIL 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ SATURNIL TAB.,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Cetirizine Dihydrochloride

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Cetirizine Dihydrochloride ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ DERMIZIN 10 mg/ml Cetirizine Dihydrochloride Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. - Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Ελένη Γεωργίλα Απαρτιωμένη Διδασκαλία Οι διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, θεωρούνται διεθνώς ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

AΣΘΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΣΘΜΑΤΟΣ & ΚΥΗΣΗΣ

AΣΘΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΣΘΜΑΤΟΣ & ΚΥΗΣΗΣ AΣΘΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Το άσθμα είναι ένα από τις πιο συχνές νόσους που περιπλέκει την εγκυμοσύνη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως περίπου 8-10% των εγκύων έχουν άσθμα και μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Οι σχετικές παράγραφοι της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του

Διαβάστε περισσότερα

χρόνιου πόνου κι των συναισθημάτων. Μάλιστα, μεγάλο μέρος αυτού

χρόνιου πόνου κι των συναισθημάτων. Μάλιστα, μεγάλο μέρος αυτού Το μαιτεχμιακό σύστημα συνδέεται με τμήματα του μετωπιαίου κι κροταφικού λοβού ( τμήματα των εγκεφαλικών ημισφαιρίων,ονομασμένα σύμφωνα με το κρανιακό οστό που τα καλύπτει). Το ίδιο σχετίζεται με τον έλεγχο

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Γιώργος Καπαρός, Νευρολόγος

Γράφει: Γιώργος Καπαρός, Νευρολόγος Γράφει: Γιώργος Καπαρός, Νευρολόγος Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη διαταραχή της ηλεκτροχημικής λειτουργίας του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οποίας μια ομάδα νευρώνων εκφορτίζεται χωρίς ουσιαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχίατρος Θοδωρής Δασκαλόπουλος ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ

Ψυχίατρος Θοδωρής Δασκαλόπουλος ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΔΥΕΠ-Ε.4250-13/2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤιΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΥΗΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓ ΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284, 155 62 Χολαργός www.eof.gr ΔΙνση Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων ΑΘΗΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Λιδοκαΐνη Υδροχλωρική Μονοϋδρική 2%+ επινεφρίνη 1:80000Τοπικό αναισθητικό + επινεφρίνη ή νορεπινεφρίνη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Λιδοκαΐνη Υδροχλωρική Μονοϋδρική 2%+ επινεφρίνη 1:80000Τοπικό αναισθητικό + επινεφρίνη ή νορεπινεφρίνη ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ LIGNOSPAN 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Λιδοκαΐνη Υδροχλωρική Μονοϋδρική 2%+ επινεφρίνη 1:80000Τοπικό αναισθητικό +

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Επιστημονικά πορίσματα - Σύνδρομο στέρησης: Για τα Effentora/Actiq, έχουν εμφανιστεί 54 περιστατικά ρίγους που

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Αντώνης Φανουριάκης Μονάδα Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Δ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Αθήνα, 01/02/2016

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Ι. Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων άδειας(-ών) κυκλοφορίας

Παράρτημα Ι. Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων άδειας(-ών) κυκλοφορίας Παράρτημα Ι Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων άδειας(-ών) κυκλοφορίας 1 Επιστημονικά πορίσματα Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης-Αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία: CENTRAC Δισκία 10 & 20 mg/tab 1.2 Σύνθεση Δραστική ουσία: Πραζεπάμη Έκδοχα: Centrac 10mg: Lactose monohydrate, Cellulose

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Αντιμετώπιση Τρομώδους Παραληρήματος (Delirium Tremens)

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Αντιμετώπιση Τρομώδους Παραληρήματος (Delirium Tremens) ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Αντιμετώπιση Τρομώδους Παραληρήματος (Delirium Tremens) Πασπάλη Δήμητρα Ψυχίατρος Επιμελήτρια Β ΕΣΥ ΓΝΘ Ιπποκράτειο Ορισμοί: Εξάρτηση: δυσπροσαρμοστικό πρότυπο χρήσης ουσιών με αποτέλεσμα σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Ι. Φυσιολογία και παθοφυσιολογία του πόνου... 15 1. Ορισμός και τύποι του πόνου... 15 1.1. Ο ορισμός του πόνου... 15 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα ΙΙΙ Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και του φύλλου οδηγιών χρήσης

Παράρτημα ΙΙΙ Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και του φύλλου οδηγιών χρήσης Παράρτημα ΙΙΙ Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και του φύλλου οδηγιών χρήσης Σημείωση: Αυτές οι τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ. Φαρμακα. Θυροξίνη (Τ 4 ), Τριιωδοθυρονίνη (Τ 3 ) Αντιθυρεοειδικά

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ. Φαρμακα. Θυροξίνη (Τ 4 ), Τριιωδοθυρονίνη (Τ 3 ) Αντιθυρεοειδικά ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ Φαρμακα Θυροξίνη (Τ 4 ), Τριιωδοθυρονίνη (Τ 3 ) Αντιθυρεοειδικά Θυροειδής Πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια Κύτταρα θυρεοειδούς κολλοειδές ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ (F11. Ψυχικές διαταραχές και διαταραχές της συμπεριφοράς λόγω χρήσης οπιοειδών)

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ (F11. Ψυχικές διαταραχές και διαταραχές της συμπεριφοράς λόγω χρήσης οπιοειδών) ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ (F11. Ψυχικές διαταραχές και διαταραχές της συμπεριφοράς λόγω χρήσης οπιοειδών) Ιωάννης Λιάππας, Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Θωμάς Παπαρρηγόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 2: Βιολογική και φυσιολογική βάση των κινήτρων

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 2: Βιολογική και φυσιολογική βάση των κινήτρων ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Θεματική Ενότητα 2: Βιολογική και φυσιολογική βάση των κινήτρων Θεματική Ενότητα 2 Στόχοι: Η κατανόηση, εκ μέρους των φοιτητών, της βιολογικής και φυσιολογικής βάσης των κινήτρων, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ EVATON-B. Ενέσιμο διάλυμα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ EVATON-B. Ενέσιμο διάλυμα. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ EVATON-B Ενέσιμο διάλυμα 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ EVATON-B, ενέσιμο διάλυμα (10+4+4+40+6)mg/2ml AMP 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Ανά 2ml: Thiamine

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Περιεχόμενα προηγούμενης διάλεξης Περιγραφή παθολογιών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ STRESS ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΜΕΤΡΟΥ Η ατμοσφαιρική

Διαβάστε περισσότερα

Μεταιχμιακό Σύστημα του Εγκεφάλου

Μεταιχμιακό Σύστημα του Εγκεφάλου Μεταιχμιακό Σύστημα του Εγκεφάλου Άρθρο του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟY ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑ, MT, CST, MNT Το μεταιχμιακό σύστημα ελέγχει το κύκλωμα του χρόνιου πόνου και των συναισθημάτων, ενώ συνδέεται με τα βαθύτερα τμήματα του

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ αλληλεπιδράσεις μεταξύ χημικών ουσιών και ζώντων οργανισμών) ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ Διακίνηση του φαρμάκου στον οργανισμό ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Μηχανισμό δράσης Βιοχημικές δράσεις Φυσιολογικές δράσεις η φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ https://users.auth.gr/epontiki Ελένη Ποντίκη Θεσσαλονίκη 2018 Παρεντερικά διαλύματα Αποστειρωμένα διαλύματα που προορίζονται: για την στοιχείων αναπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα