Παγκοσμοιοποίηση και Διεθνείς Διασυνδέσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παγκοσμοιοποίηση και Διεθνείς Διασυνδέσεις"

Transcript

1 Παγκοσμοιοποίηση και Διεθνείς Διασυνδέσεις Παρασκευή Γκιούρκα Μάθημα: Διεθνές Μάνατζμεντ

2 Διεθνές Μάνατζμεντ Η παγκόσμια οικονομία είναι γεγονός Σχεδόν σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική, Αφρική και Μέση Ανατολή) μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις διεθνοποιούν τη δραστηριότητά τους Συνέπεια: οι έννοιες και οι τεχνικές του μάνατζμεντ πρέπει να εφαρμοστούν σε πολυεθνικό περιβάλλον

3 Σκοπός του μαθήματος ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στις χώρες, τις βιομηχανίες, τις επιχειρήσεις, και τις κοινότητες ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ των κύριων τάσεων σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο ΕΞΕΤΑΣΗ της μεταβαλλόμενης ισορροπίας στην παγκόσμια οικονομική δυναμική, στο εμπόριο και στις επενδυτικές ροές μεταξύ των χωρών. ΑΝΑΛΥΣΗ των κυριότερων οικονομικών συστημάτων και των πρόσφατων εξελίξεων μεταξύ των χωρών που αντικατοπτρίζουν τα συστήματα αυτά.

4 Επιχειρηματικοί κολοσοί αναδύονται από τον αναπτυσόμενο κόσμο: Βραζιλία Κίνα Ινδία Ρωσία Αίγυπτο Νότια Αφρική Lenovo Group, Κίνα. Εξαγόρασε την Επιχείρηση PC, IBM, $11Δισ. Κατασκευαστές Sohware: Infosys, Tata Consultancy services, Wipro, Ινδία, ξεσήκωσαν $650 Δισ. από την παγκόσμια βιομηχανία υπηρεσιών τεχνολογίας Ο μεγαλύτερος διεθνής πάροχος κινητής μπορεί σύντομα να είναι η Μεξικάνικη America Movil, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 100 εκατομμύρια Λατινικο- Αμερικανούς συνδρομητές Η εταιρεία Embraer της Βραζιλίας είναι η 3η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο - κερδίζει παραγγελίες αεροσκαφών μεσαίου μεγέθους- παραγγελίες που διαφορετικά θα είχαν πάει σε Airbus και Boeing. Δυτικοί ηγέτες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού έχουν υποτιμίσει την Κινεζική Huawei Technologies ως μια εταιρεία που απλά αντιγράφει τα σχέδιά τους. Αλλά, το 2008 η Huawei πήρε $8 δισ. νέες παραγγελίες, και μαζί μια σύμβαση $19 δισ. για να αναβαθμίσει το βρετανικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών.

5 Ρυθμοί ανάπτυξης 100 αναδυόμενες πολυεθνικές που εμφανίζονται στη θέση να «μεταμορφώνουν ριζικά τις βιομηχανίες και αγορές σε όλο τον κόσμο». Έχουν ένα συνδυασμό $715 δισ. έσοδα το 2005, $145 δισ. σε λειτουργικά κέρδη, καθώς και μισό τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

6 Τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα Πρόσβαση στις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο και αξιοποιούν πόρους με πολύ χαμηλό κόστος είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι στην παραγωγή, μηχανικοί, γη, πετρέλαιο, ή σιδηρομεταλλεύματα. Οι καλύτερες από αυτές τις εταιρείες αποδεικνύονται ως καινοτόμες και επιδέξιες να τρέξουν με τους ίδιους ή και καλύτερους ρυθμούς απορροφώντας έξυπνα παγκόσμιες καταναλωτικές τάσεις και τεχνολογίες φέρνoντας νέα προϊόντα στην αγορά ταχύτερα από τους αντιπάλους τους.

7 Το μέλλον... Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι τα αναπτυσσόμενα έθνη θα έχουν παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξημένο από ένα πέμπτο που είναι σήμερα στο ένα τρίτο. Η Goldman, Sachs & Co, προβλέπει ότι τις επόμενες 2 δεκαετίες η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, και η Ρωσία θα προσθέσουν στους πληθυσμούς τους περίπου 225 εκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι θα κερδίζουν τουλάχιστον δολάρια το χρόνο. Από το 1,2 δισεκατομμύρια νέους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι το 86% θα είναι σε αναπτυσσόμενα έθνη. Το 2030 το 69% της παγκόσμιας αγοράς καινούριων αυτοκινήτων θα βρίσκεται στις αναπτυσόμενες χώρες, σε σύγκριση με 26% που είναι σήμερα.

8 Διεθνές Μάνατζμεντ Διεθνής διαχείριση είναι η διαδικασία της εφαρμογής των εννοιών και τεχνικών του μάνατζμεντ σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον και η προσαρμογή των πρακτικών διαχείρισης σε διαφορετικό οικονομικό, πολιτικό, και πολιτιστικό περιβάλλον.

9 Πολυεθνική επιχείρηση Πολυεθνική είναι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από μία χώρες, έχει διεθνείς πωλήσεις, και σύνθεση διευθυντικών στελεχών και των ιδιοκτητών από πολλά διαφορετικά κράτη. Ένα παράδειγμα είναι η Dell Computer, η οποία διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής στην Ιρλανδία, κάνοντας την Intel μια από τους μεγαλύτερους ξένους εργοδότες στη χώρα. Η σημασία της Dell για την ιρλανδική οικονομία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η εταιρεία συμβάλλει τουλάχιστον 5,5 % στις εξαγωγές της Ιρλανδίας, και στο 2 % του ΑΕΠ της χώρας.

10 Διεθνοποίηση & Παγκοσμοιοποίηση Η παγκοσμιοποίηση είναι η διαδικασία της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής, και τεχνολογικής ολοκλήρωσης στις χώρες του κόσμου Η παγκοσμιοποίηση διαφέρει από τη διεθνοποίηση, υπό την έννοια ότι η διεθνοποίηση είναι η διαδικασία μιας επιχείρησης να αναπτύξει δραστηριότητα πέρα από τα εθνικά και πολιτιστικά σύνορα, ενώ η παγκοσμιοποίηση είναι το όραμα της δημιουργίας μιας παγκόσμια ενιαίας αγοράς.

11 The Network of Interna onal Business Schools h p:// 500 largest global corpora ons Διεθνοποίηση & Παγκοσμοιοποίηση h p://money.cnn.com/magazines/fortune/ global500/2010/

12 offshoring & outsourcing Offshoring είναι η διαδικασία με την οποία οι εταιρείες αναλαμβάνουν ορισμένες δραστηριότητες σε υπεράκτια τοποθεσία αντί της χώρας που δραστηριοποιούνται Outsourcing είναι η υπεργολαβία ή ανάθεση δραστηριοτήτων σε ενδογενείς επιχειρίσεις

13 Ποιός κερδίζει από την παγκοσμιοποίηση?

14 Ποιός κερδίζει από την παγκοσμιοποίηση? Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι όλοι έχουν οφέλη από την παγκοσμιοποίηση, όπως αποδεικνύεται από τις χαμηλότερες τιμές, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των εμπορευμάτων, καλύτερων θέσεων εργασίας, και πρόσβαση στην τεχνολογία. Θεωρητικά, τα άτομα στις αναπτυγμένες αγορές θα προσπαθήσουν να βελτίωσουν την εκπαίδευσή και την κατάρτισή τους ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τις μελλοντικές θέσεις, ενώ οι πολίτες στις αναδυόμενες αγορές και υπανάπτυκτες χώρες θα καρπωθούν τα οφέλη των μεγάλων ροών κεφαλαίου σε αυτές τις χώρες, οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη. Οι επικριτές διαφωνούν, επισημαίνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός των θέσεων εργασίας διακινούνται στο εξωτερικό, ως αποτέλεσμα της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών προς χώρες με χαμηλότερο μισθλογικό κόστος δεν δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες στην αρχική χώρα και ότι οι κύριοι νικητές της παγκοσμιοποίησης είναι τα στελέχη των εταιρειών. Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι μια φυσική συνέπεια της οικονομικής και τεχνολογικής αλλαγής και ότι οι μετεγκαταστάσεις βελτιώνουν πραγματικά την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών αυξάνοντας το μερίδιο της αγοράς.

15 Η παγκόσμια και η περιφερειακή ολοκλήρωση Τις τελευταίες 6 δεκαετίες οι παγκόσμιες εμπορικές διαπραγματεύσεις οδήγησαν είτε σε πολύ μειωμένους τελωνειακούς δασμούς είτε στην κατάργησή τους. το 1994 με την ολοκλήρωση του Γύρου συζητήσεων της Ουρουγουάης των εμπορικών διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (General Agreement of Tariffs and Trade GATT) δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Organisa on - WTO) για να επιβλέπει τη συμπεριφορά των εμπορικών συναλλαγών σε όλο τον κόσμο.

16 World Trade Organisagon Ο ΠΟΕ είναι ο παγκόσμιος οργανισμός των χωρών που επιβλέπει τους κανόνες για το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις, που αφορούν τη γεωργία, την πνευματική ιδιοκτησία, τις υπηρεσίες, τον ανταγωνισμό, και τα υποκατάστατα. Website {h p:// παρέχει πλήθος πληροφοριών και πρόσφατες πληροφορίες για τον ΠΟΕ.

17 Η παγκόσμια και η περιφερειακή ολοκλήρωση (2) Sea le, December 1999, Ba le of Sea le Οι αναπτυσσόμενες χώρες διαμαρτυρήθηκαν διότι ουσιαστικά δεν λαμβάνονται υπόψιν στις συζητήσεις Doha, Qatar, 2001, Development Round Λαμβάνονται υπόψιν τα αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών και οι επιπτώσεις που έχουν οι τελωνειακοί δασμοί στις χώρες αυτές Η πρόοδος μειώνεται λόγω ορισμένων διαφωνιών που αφορούν τα γεωργικά υποκατάστατα και τις διαδικασίες διαγωνισμών και προμηθειών Cancun, χώρες (Βραζιλία, Ινδία) πίεσαν τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών (US, EU, Japan) να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς στα γεωργικά προϊόντα Η έλλειψη συννενόησης οδήγησε στη σύναψη διμερών και περιφερειακών συμφωνιών US, Καναδάς, Μεξικό North American Free Trade Agreement (NAFTA, h p://ffas.usda.gov/info/factsheets/nafta.asp ) ² απέσυρε όλους τους τελωνειακούς δασμούς και τις ποσοστόσεις εισαγωγών και εξαγωγών δημιουργώντας μια τεράστια αγορά ² Επέτρεψε την συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς σε εταιρείες από τις άλλες 2 χώρες ² Αύξησε τη δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις μεταξύ των χωρών ² Οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα ² Αποσύρθηκαν οι περιορισμοί για τα αγροτικά προϊόντα, τα εξαρτήματα αυτοκινήτων, και της ενέργειας

18 Η παγκόσμια και η περιφερειακή ολοκλήρωση (3) May 2004, US- Singapore- Dominican Republic (CAFTA - DR) Τώρα οι συμφωνίες περιλαμβάνουν μέτρα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους και περιβαλλοντική συνείδηση Στο δυτικό ημισφαίριο: Διμερής συμφωνίες μεταξύ US: Australia, Bahrain, Chile, Colombia, Israel, Jordan, Malaysia, Morocco, Oman, Panama, Peru, Malaysia, and Singapore. EU 2003, 15 χώρες συμμετέχουν (Ελλάδα) EU 2004, 25 χώρες συμμετέχουν EU Euro Δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν τιμές Οι επιχειρήσεις μειώνουν το κόστος τους έχοντας τη δυνατότητα του κοινού νομίσματος h p:// Ιαπωνία επένδυσε στους καταναλωτές του αναπτυσσόμενου κόσμου Κίνα υπερδύναμη με προβλέψεις να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη οικονομία του Κόσμου, της Αμερικής μέχρι το Ινδία έχει αλλάξει την απίστευτα μεγάλη γραφειοκρατία που εμπόδιζε τις ξένες επενδύσεις και έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό πολυεθνικών.

19 Η οικονομική ολοκλήρωση και η ραγδαία ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών δημιουργούν μια μετατόπιση στο παγκόσμιο οικονομικό περβάλον. Η μετατόπιση ισορροπίας της οικονομικής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία Ξένες Επενδύσεις είναι όρος που χρησιμοποιουμε για να περιγράψουμε το ποσό που επενδύεται σε ιδιοκτησία, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό σε άλλες χώρες. {h p:// mes.com/pages/business/worldbusiness/index.html

20 Η οικονομική κρίση είχε μεγάλη επίπτωση στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις: Η μετατόπιση ισορροπίας της οικονομικής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία 2009, τα εμπορεύσιμα προϊόντα μειώθηκαν κατά 23 σε $12.15 τρισ.μ και οι εμπορικές υπηρεσίες έπεσαν κατά 13% σε $3.31 τρισ. Στις χώρες της ΕΕ οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών μελών μειώθηκαν. Εξαγωγές και εισαγωγές μειώθηκαν συνολικά πάνω από 20%. Οι ξένες επενδύσεις και το εμπόριο δε βασίζονται αποκλειστικά στις πολυεθνικές που εξάγουν και αναπτύσσουν δραστηριότητα τοπικά. Σε κάποιες περιπτώσεις εξαγοράζουν τοπικές επιχειρήσεις

21 Η μετατόπιση ισορροπίας της οικονομικής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία

22 Η μετατόπιση ισορροπίας της οικονομικής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία (2)

23 Η μετατόπιση ισορροπίας της οικονομικής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία (3)

24 Η μετατόπιση ισορροπίας της οικονομικής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία (3)

25 Παγκόσμιες Οικονομίες Οικονομικά συστήματα του κόσμου και περιφερειακές συνδέσεις Η οικονομία των αγορών Η οικονομία των αγορών υπάρχει όταν η ιδιωτική επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και την παρακολούθηση της παραγωγής και διανομής των αγαθών και των υπηρεσιών, ενώ το κράτος υποστηρίζει απλά τις διαδικασίες, τον ανταγωνισμό και τις αποτελεσματικές πρακτικές. Η ελεγχόμενη οικονομία Μια ελεγχόμενη οικονομία μπορεί να συγκριθεί με ένα μονοπώλιο, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση, έχει σαφή έλεγχο των τιμών και της προσφοράς ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας. Τα συγκεκριμένα αγαθά και οι υπηρεσίες που προσφέρονται δεν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των αναγκών, αλλά καθορίζονται από τη θεωρητική πρόοδο της κοινωνίας. Μικτή οικονομία Μια μικτή οικονομία είναι ένας συνδυασμός της οικονομίας των αγορών και της ελεγχόμενης οικονομίας. Ενώ μερικές πτυχές αυτού του συστήματος περιλαμβάνουν ατομική ιδιοκτησία και την ελευθερία και την ευελιξία του κανόνα της ζήτησης, σε άλλους τομείς υπόκεινται σε σχεδιασμό της κυβέρνησης.

26 Οικονομική επίδοση διάφορων οικονομικών περιοχών Αναπτυγμένη Οικονομία Βόρεια Αμερική Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαπωνία Αναδυόμενες Οικονομίες Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη Κίνα Άλλες Αναδυόμενες Αγορές Ινδία Μελλοντικά Αναδυόμενες Οικονομίες Νότια Αμερική Μέση Ανατολή κ Κεντρική Ασία Αφρική

27 Οικονομική επίδοση ανεπτυγμένων χωρών Βόρεια Αμερική Μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες εμπορικές συμμαχίες στον κόσμο Ο συνδυασμός της αγοραστικής δύναμης των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού πλησιάζει τα $ 12 τρισεκατομμύρια Η οικονομία της ελεύθερης αγοράς είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Η.Π.Α Οι ξένες πολυεθνικές θεωρούν τις Η.Π.Α μία προσοδοφόρα επεκτεινόμενη αγορά Οι ξένες εταιρείες αντιμετωπίστηκαν σαν επενδυτές από την αμερικανική αγορά Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατέχουν δεσπόζουσα θέση σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές κερδίζοντας μερίδιο αγοράς και στην Ασία h p:// cola.com}.

28 Οικονομική επίδοση ανεπτυγμένων χωρών Ευρωπαϊκή Ένωση Απώτερος Στόχος Η εξάλειψη όλων των εμπορικών φραγμών μεταξύ των χωρών μελών Ανάδειξη της Ε.Ε. ως μία επιχειρησιακή οικονομική ένωση Μια ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη οικονομική αγορά όσον αφορά την αγοραστική δύναμη στον κόσμο Ξένες πολυεθνικές που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ε.Ε. Εξαγορές, συμμαχίες, συνεταιριστικές προσπάθειες Ε&Α Οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των νέων αναδυόμενων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης Πρόκληση είναι η απορρόφηση των πρώην κομμουνιστικών χωρών Η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ιρλανδία ασκεί πίεση στο ευρώ

29 Οικονομική επίδοση ανεπτυγμένων χωρών Ιαπωνία Τεράστια οικονομική επιτυχία τη δεκαετία του Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΜΙΤΙMinistry of Internagonal Trade and Industry (MITI) Keiretsus Άκρως ολοκληρωμένες βιομηχανίες Οι μέτοχοι παρέχουν τη βοήθεια που απαιτείται για την παροχή υλικών αγαθών και υπηρεσιών προς τους τελικούς χρήστες Μεγάλη ύφεση τη δεκαετία του 90 Η αύξηση του ανταγωνισμού από τις αναδυόμενες οικονομίες Λανθασμένες αποφάσεις διαχείρησης Παραμένει ένας επίφοβος ανταγωνιστής στην περιοχής του Ειρηνικού, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης

30 Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη Ρωσία Αποσυναρμολόγηση του ελέγχου των τιμών και ιδιωτικοποίηση Συμμετοχή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) (Membership in InternaSonal Monetary Fund (IMF) και έλεγχο του πληθωρισμού Εγκληματικότητα και πολιτική αβεβαιότητα Τσεχική Δημοκρατία,Ουγγαρία, Πολωνία Ιδιωτικοποιήση Πληθωρισμός Πολιτική αβεβαιότητα

31 Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Κίνα Αληθινή οικονομική ανάπτυξη από το 12 % το 2007, στο 9% το 2008 και 11.5% το 2009 Πλεόνασμα καταθέσεων στον επιχειρηματικό τομέα Τεράστιες αναπτυξιακές ανάγκες Η απειλή της ανεργίας Ελκυστική για τους επενδυτές, παρά τον πολιτικό κίνδυνο Η πειρατία στα προϊόντα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα Η αξία του νομίσματος Η εύνοια της κυβερνητικής πολιτικής προς τις εγχώριες επιχειρήσεις

32 Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Βόρεια Κορέα Chaebols Μία τεράστια οικογένεια ομίλων Σταθερή οικονομία, μέτρια ανάπτυξη και πληθωρισμός, χαμηλή ανεργία Χόνγκ Κόνγκ Μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Αβεβαιότητα σχετικά με το ρόλο της κινεζικής κυβέρνησης

33 Σιγκαπούρη Επιτυχημένη ιστορία Ηγετικό και οικονομικό κέντρο για την περιοχή Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Ταϊβάν Εξελίχθηκε από μία οικονομία υψηλού εργατικού δυναμικού σε μία οικονομία που κυριαρχείται από τεχνολογικά προηγμένες βιομηχανίες Τραπεζικό σύστημα, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστήρια πετρελαίου και υπολογιστές

34 Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Ινδονησία Μεγάλος αριθμός πληθυσμού Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Φθηνά εργατικά χέρια Σημαντικός αριθμός φυσικών πόρων Ελκυστικές χώρες προς τους ξένους επενδυτές

35 Ινδία Μεγάλος αριθμός πληθυσμού Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Η πρόσφατη τάση για εγκατάσταση λογισμικού και υψηλής αξίας υπηρεσίες ενίσχυσαν τη μεσσαία και ανώτερη τάξη της αγοράς των αγαθών και των υπηρεσιών Ελκυστική στους επενδυτές της Αμερικής και της Βρετανίας Καλά εκπαιδευμένοι,αγγλόφωνοι και τεχνολογικά καταρτισμένοι εργαζόμενοι

36 Νότια Αμερική Παρεμποδίζεται απο το εξωτερικό χρέος και τον δριμύ πληθωρισμό Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Αλλά,το εμπόριο μεταξύ των χωρών αυξάνεται επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις Η.Π.Α. Βραζιλία Η οικονομία ανθίζει και προσελκύεται μεγάλος αριθμός επενδύσεων από πολυεθνικές Ιδιωτικοποίηση και σταθερή κυβέρνηση

37 Χιλή Αβέβαιο μέλλον αλλά υπάρχει βοήθεια από τις εμπορικές συμφωνίες Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Αργεντινή Μεγάλος πλούτος φυσικών πόρων Παραμένουν κάποια οικονομικά προβλήματα

38 Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία Πολλά αποθέματα πετρελαίου Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Εξαιρετικά ασταθή γεωπολιτικά Ισχυρές θρησκευτικές δυνάμεις Μαστίζεται από συνεχή οικονομικά προβλήματα

39 Αφρική Οικονομική επίδοση μελλοντικών αναδυόμενων οικονομιών Σημαντικός αριθμός φυσικών πόρων Οι Aφρικανικές χώρες εξακολουθούν να είναι φτωχές και υποανάπτυκτες Το διεθνές εμπόριο δεν είναι μία σημαντική πηγή εισοδήματος Ο πληθυσμός διαιρείται σε φυλές που μιλούν διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους Σημαντική πολιτική αστάθεια Η φτώχεια, η πείνα, ο αναλφαβητισμός, η διαφθορά, ο υπερπληθυσμός είναι κάποια από τα κοινωνικά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τον οικονομικό τομέα

40 Τα περισσότερα ανταγωνιστικά έθνη στον κόσμο

41 Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μεινεκτήματα της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου? Ο κόσμος και το διεθνές μάνατζμεντ Πως τα κοινωνικά δίκτυα οδηγούν σε στενότερες σχέσεις (και λιγότερες συγκρούσεις) μεταξύ των εθνών?

42 h p:// v=fwwgxcoeyks Outsourcing to India A na on of one billion in India, twice the US popula on, is willing to work around the clock and for lower wages than employees in the US. The chaos of their current culture will lead to the future of business, and paired with their extreme na onalism, India will be a force to be reckoned with fihy years from now.

43 Να μελετήσετε τις παρακάτω οικονομίες (σελ 21-31): Εργασία Βόρειος Αμερική Νότιος Αμερική Ευρώπη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη Ασία Ιαπωνία Κίνα Αναδυόμενες αγορές της Ασίας Άλλες αναπτυσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες

44 Παρουσιάσεις Ομάδα 1 Ερωτήσεις 1-3 (Αριστέιδου- Καραπατσά) Ομάδα 2 Ερωτήσεις 4-6 (Πανουργιά Σπυριδονίδου) Ομάδα 3 Άσκηση σελ. 34 (INDIA) (Δελληγιάννης Καϊσίδης) 1. Πώς η παγκοσμιοποίηση επηρέασε τις διάφορες περιοχές στον κόσμο; Ποια είναι μερικά από τα οφέλη και τα κόστη της παγκοσμιοποίησης στους διάφορους τομείς της κοινωνίας (επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, κοινότητες); 2. Πώς οι οικονομίες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επηρέασε η NAFT A έπληξε την Ευρώπη; Τι σημασία έχουν αυτές οι οικονομικές συμφωνίες για τους μάνατζερς στη Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, και Ασία; 3. Γιατί η Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη ενδιαφέρονται να έχουν διεθνούς εμβέλειας μάνατζερς; Προσδιορίστε και περιγραψετε ορισμένους από τους λόγους για το ενδιφέρον τους αυτό. 4. Πολλές πολυεθνικές έχουν εξασφαλίσει μια θέση στην Ασία, και πολλές περισσότερες ψάχνουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές σχέσεις εκεί. Γιατί αυτές οι περιοχές του κόσμου έχουν τόσο ενδιαφέρον για διεθνής διαχείριση; Προσδιορίστε και περιγράψτε μερικούς λόγους για το ενδιαφέρον αυτό. 5. Γιατί οι πολυεθνικές να ενδιαφέρονται για τη Νότια Αμερική, Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, και Αφρική, τις λιγότερο ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες του κόσμου; Θα ήταν καλυτερο οι πολυεθνικές να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε περισσότερο βιομηχανικές περιοχές; Εξηγήστε. 6. Πολυεθνικές από τις αναδυόμενες αγορές (Ινδία, Κίνα, Βραζιλία) αρχίζουν να αμφισβητούν την κυριαρχία άλλων πολυεθνικών ανεπτυγμένων χωρών. Πώς θα μπορούσαν οι πολυεθνικές από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, και την Ιαπωνία να ανταποκρίνονται σε αυτές τις προκλήσεις;

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1 Παγκόσμια οικονομία Διεθνές περιβάλλον 1 Επιλεγμένοι δείκτες ασιατικών χωρών Διεθνές περιβάλλον 2 Αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον Πρωτεύον ρόλος της κίνησης στην κίνηση των κεφαλαίων σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ειρήνη Ράμφου, ΒΑ, ΜΒΑ, Phd Email: iramfou@unipi.gr Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Είναι νέο φαινόμενο η παγκοσμιοποίηση; Όχι Στάδια εξέλιξης της

Διαβάστε περισσότερα

Η Lenovo συνεχίζει την ανοδική της πορεία το 1ο τρίμηνο του 2017

Η Lenovo συνεχίζει την ανοδική της πορεία το 1ο τρίμηνο του 2017 Η Lenovo συνεχίζει την ανοδική της πορεία το 1ο τρίμηνο του 2017 Με κινητήριο μοχλό την στρατηγική τριών φάσεων, η Lenovo συνέχισε τον επιχειρηματικό της μετασχηματισμό, παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Μελέτη του ΔΝΤ για 17 χώρες του ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών Μακρο-οικονομική: Εισαγωγή στην Μακροοικονομία Διδάσκων: Μποζίνης Η. Αθανάσιος Οικονομική παγκοσμιοποίηση και άνιση ανάπτυξη Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Δελτίο Τύπου ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Δελτίο Τύπου ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Επικοινωνία: Αθηνά Γκούζια Τίτλος: Senior Consultant, Communications Tηλ.: +30 210 6781 132 Email: agkouzia@deloitte.gr Deloitte - Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στο

Διαβάστε περισσότερα

Όπως επισηµαίνεται στον οδηγό

Όπως επισηµαίνεται στον οδηγό DIGITAL PLANT Πληροφορικής και πικοινωνιών στην λλάδα Όπως επισηµαίνεται στον οδηγό Digital Planet, διεθνώς οι δαπάνες για την παγκόσµια αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και πικοινωνιών (ΤΠ), το 2008 θα

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και εξωτερική ανάθεση Ο όρος άμεσες ξένες επενδύσεις αναφέρεται σε μια επένδυση με την οποία μια επιχείρηση αποκτά άμεσο έλεγχο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Περιγραφή του μαθήματος Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η διεξοδική ανάλυση των θεμάτων που αφορούν τη σημασία, τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των διεθνών επιχειρηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 20.6.2013 B7-****/2013 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-****/2013 σύμφωνα με το άρθρο 115 παράγραφος 5 του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Διεθνές εμπόριο: Μια επισκόπηση

Κεφάλαιο 2. Διεθνές εμπόριο: Μια επισκόπηση Κεφάλαιο 2 Διεθνές εμπόριο: Μια επισκόπηση Περίγραμμα Το υπόδειγμα της βαρύτητας: Επίδραση του μεγέθους μιας οικονομίας στο εμπόριο Απόσταση, φραγμοί, σύνορα και άλλα εμπορικά εμπόδια Παγκοσμιοποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Διαµόρφωση και Εφαρµογή Στρατηγικής. Copyright 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved.

Κεφάλαιο 8. Διαµόρφωση και Εφαρµογή Στρατηγικής. Copyright 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. Κεφάλαιο 8 Διαµόρφωση και Εφαρµογή Στρατηγικής McGraw-Hill/Irwin Copyright 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. Διαµόρφωση και Εφαρµογή Στρατηγικής v Οι ειδικοί στόχοι του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ [1] ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ-ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ-ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Χώρες του Α κόσμου ΗΠΑ Δυτική ευρώπη Ιαπωνία Χώρες του Β κόσμου Πρώην σοσιαλιστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια έρευνα ΕΥ για την εταιρική απάτη Global Fraud Survey 2018 Ευρήματα για την Ελλάδα Ιούλιος 2018

Παγκόσμια έρευνα ΕΥ για την εταιρική απάτη Global Fraud Survey 2018 Ευρήματα για την Ελλάδα Ιούλιος 2018 Παγκόσμια έρευνα ΕΥ για την εταιρική απάτη 2018 Ευρήματα για την Ελλάδα Ταυτότητα έρευνας Μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018, οι ερευνητές μας διεξήγαγαν 2.550 συνεντεύξεις με υψηλόβαθμα στελέχη,

Διαβάστε περισσότερα

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας Στοιχεία της Επετηρίδας για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του International Institute for Management Development - IMD World Competitiveness Yearbook 2015

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική 1. Διεθνές εμπόριο, Διεθνής Εμπορική Πολιτική και Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες και Θεσμοί 2. Μακροοικονομική Ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2014 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2014 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2014 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2014** 2009 2010 2011 2012 2013 2014*

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ; ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ; ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ Αθήνα, 7 Μαΐου 2015 ΛΟΓΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Είμαστε σε μια περίοδο όπου η κρίση διαφοροποιεί το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον Πρώτον,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Βασική υπόθεση: Διαφορετική παραγωγική διάρθρωση Ειδίκευση Περιφερειών Αρχή Συγκριτικού Πλεονεκτήματος Η κάθε Περιφέρεια ειδικεύεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που παράγει

Διαβάστε περισσότερα

PMI. Ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης στον κόσμο

PMI. Ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης στον κόσμο PMI Ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης στον κόσμο Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών Purchasing Managers Index (PMI ) βασίζεται σε μηνιαίες έρευνες που πραγματοποιούνται σε επιλεγμένες εταιρείες οι οποίες αντιπροσωπεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Παγκόσμιο εμπόριο: Μια επισκόπηση

Κεφάλαιο 2. Παγκόσμιο εμπόριο: Μια επισκόπηση Κεφάλαιο 2 Παγκόσμιο εμπόριο: Μια επισκόπηση Περίγραμμα Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ Υπόδειγμα βαρύτητας Επίδραση του μεγέθους μιας οικονομίας στο εμπόριο. Απόσταση και άλλοι παράγοντες επηρεασμού

Διαβάστε περισσότερα

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45%

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45% Εµπορικό Ισοζύγιο Για το, ο όγκος εµπορίου της Ιταλίας ανήλθε σε 743 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι ιταλικές εξαγωγές ήταν 365 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές 377 δισ. ευρώ. Το έλλειµµα του εµπορικού ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2011 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2011 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2011 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2011* 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Διαβάστε περισσότερα

Global Talent Competitiveness Index (GTCI) 2018 Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI) 2017 Ελλάδα Σύνοψη Χώρας

Global Talent Competitiveness Index (GTCI) 2018 Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI) 2017 Ελλάδα Σύνοψη Χώρας Global Talent Competitiveness Index (GTCI) 2018 Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI) 2017 Ελλάδα Σύνοψη Χώρας ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΑΕΠ : 10.82 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ US $195.21 ΔΙΣ. ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΑΕΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Η Παγκόσµια Μετανάστευση Το 2010, 214 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν μετανάστες, κατοικούσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2013* 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018

Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018 Αποτελέσματα Α Εξαμήνου Date : 26-07- Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε μείωση πωλήσεων αλλά βελτίωση κερδών το 1ο εξάμηνο. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 712,5 εκ., παρουσιάζοντας κάμψη κατά 61,3 εκ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2010* 2005 2006 2007 2008 2009 2010

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικό Εμπόριο Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016

Εξωτερικό Εμπόριο Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος Μόσχα Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Εξωτερικό Εμπόριο Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου 29 Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 για τον χρυσό

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 για τον χρυσό Weekly Financial Report Δευτέρα 15- -04-2013 Πτώση 4,1% στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου του 2011 σημείωσε ο χρυσός καθώς τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2012 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2012 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2012 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2012* 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης Αμυντικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα Εμπόριο Αμυντικού Εξοπλισμού Αμυντικές δαπάνες κρατών-μελών ΝΑΤΟ Αμυντικές

Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης Αμυντικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα Εμπόριο Αμυντικού Εξοπλισμού Αμυντικές δαπάνες κρατών-μελών ΝΑΤΟ Αμυντικές 1o Συνέδριο Οικονομικού Σώματος Αμυντικές Δαπάνες: Διεθνής Πρακτική - Προκλήσεις για το Μέλλον Λγός (Ο) Δημήτριος Μελέτης Δντής ΔΟΙ/71 Α/Μ ΤΑΞ Αθήνα, 22 Φεβ 2018 1 Περίγραμμα Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου

Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου FMW/IENE 6ο Ενεργειακο Συμποσιο, Λευκωσια, 4 Δεκεμβριου 2018 Dr. CHARLES ELLINAS Atlantic Council / CEO e-cnhc 1 Περιεχομενο Επισκοπηση

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Βασίλειου Ν. Μαγγίνα Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Ομιλία του Βασίλειου Ν. Μαγγίνα Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ EMBARGO 19-5-07 (11:00 pm) Ομιλία Υπουργού Παρασκευή,18.05.2007 Ομιλία του Βασίλειου Ν. Μαγγίνα Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Τα αναλυτικά αποτελέσματα από την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD

Τα αναλυτικά αποτελέσματα από την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD Η Ελλάδα, για το 2015, κατέγραψε σημαντική υποχώρηση στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και πλέον βρίσκεται στην 56 η θέση μεταξύ 61 χωρών, από την 50 η θέση την οποία είχε καταλάβει κατά το προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Τα Εργαλεία και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Εμπορικής Πολιτικής

Τα Εργαλεία και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Εμπορικής Πολιτικής Τα Εργαλεία και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Εμπορικής Πολιτικής Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική, 1 Οικονοµική, 2013 2012 Ποια Είναι τα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ) Fortune Kunene House, 261 Oxford Road, 2196 Illovo, Johannesburg Tel.: +2711 214 2300/2317

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1. Ακαθάριστος κύκλος εργασιών....4 2. Λειτουργικό Κέρδος....7 3. Άποψη για την οικονομική κρίση... 10 4. Τα περισσότερο σημαντικά επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Βασικός ανταγωνισμός στα 10 πρώτα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα

Βασικός ανταγωνισμός στα 10 πρώτα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα Βασικός ανταγωνισμός στα 10 πρώτα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα Ο Πίνακας που ακολουθεί απεικονίζει τις 10 πρώτες κατηγορίες προϊόντων που εισήχθησαν στις ΗΠΑ (έτος βάσης το 2013), καθώς και τους κύριους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολιτική

Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολιτική ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολιτική Το εξωτερικό µακρο-περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία

Κεφάλαιο 5. Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία Κεφάλαιο 5 Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία Περίγραμμα κεφαλαίου Ισοζύγιο Πληρωμών Ισορροπία της αγοράς αγαθών σε μια ανοικτή οικονομία Αποταμίευση και επένδυση σε μια μικρή ανοικτή οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS UNILEVER UNITED NATURAL FOODS Η Unilever είναι μία από τις κορυφαίες προμηθέυτριες εταιρείες στον κόσμο, που μεταφέρουν με

Διαβάστε περισσότερα

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών»

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών» ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ A ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Τι είναι η στρατηγική; «καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο προσδιορισμός των μέσων για την επίτευξη τους»

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007 Α Όνομα: Επώνυμο: Αριθμός Μητρώου: Έτος: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Η χώρα Α έχει 10.000 μονάδες εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; Οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να κατανείµουν τους σπάνιους πόρους τους. Λόγω της σπανιότητας δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν όλες

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας

Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας από την Accenture υπό την αιγίδα του Καθοδηγώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό Ένας νέος τρόπος για ηγέτες κυβερνήσεων και επιχειρήσεων για να κατανοήσουν, να μετρήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εξωτερικό Εμπόριο Προϊόντων Νοτίου Αφρικής 2012.

ΘΕΜΑ: Εξωτερικό Εμπόριο Προϊόντων Νοτίου Αφρικής 2012. ΘΕΜΑ: Εξωτερικό Εμπόριο Προϊόντων Νοτίου Αφρικής 2012. Αναλύονται ακολούθως οι εμπορικές ροές προϊόντων (εξαγωγές - εισαγωγές) της Ν. Αφρικής για το έτος 2012, βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δραστηριότητα και προοπτική των ΕΛΠΕ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δραστηριότητα και προοπτική των ΕΛΠΕ 14 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Η Ελλάδα ως κόμβος στον 21ο αιώνα Η διοίκηση των εμπορικών, ενεργειακών και ναυτιλιακών δικτύων ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δραστηριότητα και προοπτική των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκη, 23/11/2018

Διαβάστε περισσότερα

Τα παγκόσμια έσοδα της PwC για το οικονομικό έτος 2015 αυξάνονται κατά 10% σκαρφαλώνοντας στα 35,4 δις δολάρια

Τα παγκόσμια έσοδα της PwC για το οικονομικό έτος 2015 αυξάνονται κατά 10% σκαρφαλώνοντας στα 35,4 δις δολάρια Δελτίο Τύπου Ημερομηνία: 06 Οκτωβρίου 2015 Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Φιλιππάκη Τηλ: 2106874711 Email: alexandra.filippaki@gr.pwc.com Σελίδες: 5 Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ Follow/retweet: @pwc_greece

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Το πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου

Κεφάλαιο 6 Το πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου Κεφάλαιο 6 Το πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου 6-1 Περίγραμμα Σχετική προσφορά και σχετική ζήτηση Όροι εμπορίου και ευημερία Επιδράσεις της οικονομικής μεγέθυνσης, των δασμών επί των εισαγωγών και των εξαγωγικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ OIKONOMIKH ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Οι νέες συντεταγμένες του παγκόσμιου χάρτη της χωροθέτησης και χωρικής οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΣ Α: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιομηχανία Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ελλάδα

Η Βιομηχανία Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ελλάδα Η Βιομηχανία Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ελλάδα Τάσος Τζήκας Πρόεδρος ΔΣ 23 Απριλίου 2013 Ποιος είναι ο ΣΕΠΕ F E D E R A T I O N O F H E L L E N I C I C T E N T E R P R I S E S D I G I T A L E U R O P E,

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Επιδράσεις στη Χώρα Υποδοχής Μισθοί Σύμφωνα με τις περισσότερες εμπειρικές μελέτες oι ΠΕ προσφέρουν στην χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες: Άννα Καρακατσάνη ON N UP

Για περισσότερες πληροφορίες: Άννα Καρακατσάνη ON N UP ManpowerGroup Μεσογείων 2-4 Πύργος Αθηνών 115 27 Αθήνα T: 210 32.24.301 F: 210 32.48.644 www.manpowergroup.com Για περισσότερες πληροφορίες: Άννα Καρακατσάνη ON N UP 210 6835001 anna.karakatsani@onnup.com

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότη τα και ΜΜΕ ΣΥΝΟΨΗ Πίνακας επιδόσεων της Ένωσης για την Καινοτομία το

Διαβάστε περισσότερα

NARKISSOSGEORGIADIS. Winchester MBA Management Συμβουλευτικών Υπηρεσιών. Winchester MBA Management Συμβουλευτικών Υπηρεσιών

NARKISSOSGEORGIADIS. Winchester MBA Management Συμβουλευτικών Υπηρεσιών. Winchester MBA Management Συμβουλευτικών Υπηρεσιών NARKISSOSGEORGIADIS Winchester MBA Management Συμβουλευτικών Υπηρεσιών NARKISSOSGEORGIADIS Winchester MBA Management Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Νάρκισσος Β. Γεωργιάδης, ΜΒΑ Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016 1 Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει και εκπροσωπεί το ανώτατο επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. newsletter. Δεκέμβριος Ιανουάριος Κερδοσκοπική επίθεση βλέπει η κυβέρνηση

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. newsletter. Δεκέμβριος Ιανουάριος Κερδοσκοπική επίθεση βλέπει η κυβέρνηση Δεκέμβριος Ιανουάριος 2015 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Κερδοσκοπική επίθεση βλέπει η κυβέρνηση Η κυβέρνηση της πρόεδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ, κατηγόρησε τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μέσα επικοινωνίας για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ / ICT

ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ / ICT ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / ICT Η στροφή προς τις υψηλές τεχνολογίες, κυρίως στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής (2006-2013) έχει οδηγήσει στην βελτίωση των περισσότερων δεικτών Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις μήμα Οικονομικής Επιστήμης Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ενότητα: Α.Ξ.Ε. και ανταγωνιστικότητα Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας Ορισμός ανταγωνιστικότητας Σύμφωνα με τους κλασικούς οικονομολόγους

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Δρ Πέτρος Κουτσοβίτης Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αμαλία Ρούφη Δρ Παύλος Τυρολόγου Υπόβαθρο Το έργο INTRAW είναι μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός

Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός Δασμός κατ είδος: σταθερή επιβάρυνση για κάθε μονάδα αγαθού που εισάγεται, π.χ. 5 ευρώ ανά τόνο πετρελαίου μαζούτ. Δασμός επί της αξίας (ad valorem) ποσοστό επί της

Διαβάστε περισσότερα

Βασικός ανταγωνισμός σε κύρια ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα

Βασικός ανταγωνισμός σε κύρια ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα Βασικός ανταγωνισμός σε κύρια ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα Ο Πίνακας που ακολουθεί απεικονίζει τις 10 πρώτες κατηγορίες προϊόντων που εξήχθησαν από Ελλάδα προς τις ΗΠΑ (έτος βάσης το 2013), καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά Επίπεδα Τιμών και Συναλλαγματικές Ισοτιμίες. Μακροχρόνιοι Προσδιοριστικοί Παράγοντες των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών

Σχετικά Επίπεδα Τιμών και Συναλλαγματικές Ισοτιμίες. Μακροχρόνιοι Προσδιοριστικοί Παράγοντες των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών Σχετικά Επίπεδα Τιμών και Συναλλαγματικές Ισοτιμίες Μακροχρόνιοι Προσδιοριστικοί Παράγοντες των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 1 Ισοτιµία Δολαρίου Στερλίνας, 1870-2011 $6.00$$ $5.00$$ $4.00$$ $3.00$$ $2.00$$

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία Στοιχεία εισροών-εκροών και αποθέματος ΑΞΕ έτους 2018

Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία Στοιχεία εισροών-εκροών και αποθέματος ΑΞΕ έτους 2018 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία Στοιχεία εισροών-εκροών και αποθέματος ΑΞΕ έτους Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου 2012

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου 2012 ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ΙCAP CEO Index Τέλος 1oυ τριμήνου 2009

ΕΑΣΕ/ΙCAP CEO Index Τέλος 1oυ τριμήνου 2009 ΕΑΣΕ/ΙCAP CEO Index Τέλος 1oυ τριμήνου 9 Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει και εκπροσωπεί το ανώτατο επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

Ethereum Ευέλικτος Διασυνδετής Αγοράς

Ethereum Ευέλικτος Διασυνδετής Αγοράς Συνδέοντας το Ethereum με τον Κόσμο Ethereum Ευέλικτος Διασυνδετής Αγοράς Εκδ. 1.02 Steven Kelly (steven@ethereum.link) Εισαγωγή Το Ethereum.link είναι μια αναπτυσσόμενη πλατφόρμα που συνδέει τις παραδοσιακές

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση. του κ. Θανάση Λαβίδα. Γενικού Γραµµατέα & Επικεφαλής ιεθνών ράσεων ΣΕΒ. στη «ιηµερίδα Πρέσβεων»

Εισήγηση. του κ. Θανάση Λαβίδα. Γενικού Γραµµατέα & Επικεφαλής ιεθνών ράσεων ΣΕΒ. στη «ιηµερίδα Πρέσβεων» Εισήγηση του κ. Θανάση Λαβίδα Γενικού Γραµµατέα & Επικεφαλής ιεθνών ράσεων ΣΕΒ στη «ιηµερίδα Πρέσβεων» Υπουργείο Εξωτερικών Αθήνα, 31 Ιουλίου 2007 Αξιότιµοι Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Πρέσβεις, Η ραγδαία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Εισαγωγή. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Εισαγωγή Στόχοι του μαθήματος Πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που έχουν αποκτηθεί στα μαθήματα της ροής Γνωριμία με εργαλεία στρατηγικής και λήψης αποφάσεων Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συνδυάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

Σπανιότητα ή στενότητα των πόρων

Σπανιότητα ή στενότητα των πόρων ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΡΙΣΜΟΣ Οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να κατανείµουν τους σπάνιους πόρους τους. Λόγω της σπανιότητας δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν όλες

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μέλος του Ομίλου της Deutsche Telekom (κατά 40%) και αποτελείται από τη μητρική εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ και τις θυγατρικές εταιρείες της.

Είναι μέλος του Ομίλου της Deutsche Telekom (κατά 40%) και αποτελείται από τη μητρική εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ και τις θυγατρικές εταιρείες της. ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο Όμιλος ΟΤΕ, αποτελεί τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο στην και έναν από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι μέλος του Ομίλου της Deutsche

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά, Στόχοι και Ανάγκες των Επιχειρήσεων στο Εξαγωγικό Εμπόριο

Χαρακτηριστικά, Στόχοι και Ανάγκες των Επιχειρήσεων στο Εξαγωγικό Εμπόριο Χαρακτηριστικά, Στόχοι και Ανάγκες των Επιχειρήσεων στο Εξαγωγικό Εμπόριο Γιώργος Φιλιόπουλος Senior Advisor, ExportReady Τομέας Βιομηχανίας, Αναπτυξιακών Πολιτικών & Δικτύων Στόχοι της Έρευνας Αποτύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα : Ημερομηνία : Παγκοσμιοποίηση και Ανεργία

Όνομα : Ημερομηνία : Παγκοσμιοποίηση και Ανεργία Όνομα : Ημερομηνία : Παγκοσμιοποίηση και Ανεργία [ ]Μέχρι πριν από μία δεκαετία, οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην κατανομή του πλούτου και στις θέσεις εργασίας ήταν ως επί το πλείστον ήπιες. Κατά

Διαβάστε περισσότερα

ιευθύνων Σύµβουλος της ΑΝΟΣ ιεθνείς Σύµβουλοι & Εκτιµητές Ακινήτων

ιευθύνων Σύµβουλος της ΑΝΟΣ ιεθνείς Σύµβουλοι & Εκτιµητές Ακινήτων ιευθύνων Σύµβουλος της ΑΝΟΣ ιεθνείς Σύµβουλοι & Εκτιµητές Ακινήτων Υπερπροσφορά ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ «υπερπροσφορά» (Investopedia) Η υπερβολική ποσότητα ενός αγαθού ή µιας υπηρεσίας. Η Υπερπροσφορά προκύπτει,

Διαβάστε περισσότερα

Εμπορικές Σχέσεις Εμπορικό Ισοζύγιο

Εμπορικές Σχέσεις Εμπορικό Ισοζύγιο Εμπορικές Σχέσεις Εμπορικό Ισοζύγιο Το διεθνές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ακολούθησε και το 2013 την πορεία των τελευταίων όχι μόνο ετών αλλά και δεκαετιών: σε λιγότερο από μία πεντηκονταετία, οι ετήσιες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 Επισκόπηση της κινεζικής οικονομίας 2 Διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας Κίν 3 Προοπτικές 4 Οδηγός επιχειρείν 1 Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015

Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015 Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015 Date : 10-03-2016 Το 2015 οι πωλήσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη, κυρίως λόγω της δυναμικής ανόδου της αγοράς στις ΗΠΑ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματικότητα στις σύγχρονες κοινωνίες - έννοιες και ιδέες

Η επιχειρηματικότητα στις σύγχρονες κοινωνίες - έννοιες και ιδέες Η επιχειρηματικότητα στις σύγχρονες κοινωνίες - έννοιες και ιδέες Εκπαίδευση για Δημιουργικότητα και Ανάπτυξη στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία (ΤΕΑΠΗ) Εκπαίδευση και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Ευρωπαϊκές Πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016

Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016 Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016 Η γερμανική οικονομία, σημειώνοντας το 2016 ρυθμό μεγέθυνσης 1,9% του ΑΕΠ, συνεχίζει να κινείται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Ο τομέας των εξαγωγών, καταγράφοντας από το

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2017

Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2017 Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεαμήνου Date : 02-11- O Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε το εννεάμηνο του μικρή αύξηση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας, κυρίως λόγω της ανόδου στην αγορά των ΗΠΑ. Ο ενοποιημένος

Διαβάστε περισσότερα

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Συμβολή στην οικονομία, εξελίξεις και προκλήσεις

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Συμβολή στην οικονομία, εξελίξεις και προκλήσεις Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα Συμβολή στην οικονομία, εξελίξεις και προκλήσεις Στόχος της έρευνας Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα (βάσει

Διαβάστε περισσότερα

Για την Οικονομική Γεωγραφία

Για την Οικονομική Γεωγραφία Για την Οικονομική Γεωγραφία Από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανάπτυξη στον Κόσμο 2009 Δρ. Νίκος Μεταξίδης (nmetaxides@gmail.com ) Τα 3 D της Ανάπτυξης Η αστική ανάπτυξη, η ανθρώπινη κινητικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2777(RSP) Σχέδιο πρότασης ψηφίσματος Jerzy Buzek, εξ ονόματος της επιτροπής ITRE

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2777(RSP) Σχέδιο πρότασης ψηφίσματος Jerzy Buzek, εξ ονόματος της επιτροπής ITRE ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 2013/2777(RSP) 4.8.2014 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-16 Jerzy Buzek, εξ ονόματος της επιτροπής ITRE σχετικά με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 3 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 3 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 3 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου 2011

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου 2011 ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα