Παγκοσμοιοποίηση και Διεθνείς Διασυνδέσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παγκοσμοιοποίηση και Διεθνείς Διασυνδέσεις"

Transcript

1 Παγκοσμοιοποίηση και Διεθνείς Διασυνδέσεις Παρασκευή Γκιούρκα Μάθημα: Διεθνές Μάνατζμεντ

2 Διεθνές Μάνατζμεντ Η παγκόσμια οικονομία είναι γεγονός Σχεδόν σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική, Αφρική και Μέση Ανατολή) μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις διεθνοποιούν τη δραστηριότητά τους Συνέπεια: οι έννοιες και οι τεχνικές του μάνατζμεντ πρέπει να εφαρμοστούν σε πολυεθνικό περιβάλλον

3 Σκοπός του μαθήματος ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στις χώρες, τις βιομηχανίες, τις επιχειρήσεις, και τις κοινότητες ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ των κύριων τάσεων σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο ΕΞΕΤΑΣΗ της μεταβαλλόμενης ισορροπίας στην παγκόσμια οικονομική δυναμική, στο εμπόριο και στις επενδυτικές ροές μεταξύ των χωρών. ΑΝΑΛΥΣΗ των κυριότερων οικονομικών συστημάτων και των πρόσφατων εξελίξεων μεταξύ των χωρών που αντικατοπτρίζουν τα συστήματα αυτά.

4 Επιχειρηματικοί κολοσοί αναδύονται από τον αναπτυσόμενο κόσμο: Βραζιλία Κίνα Ινδία Ρωσία Αίγυπτο Νότια Αφρική Lenovo Group, Κίνα. Εξαγόρασε την Επιχείρηση PC, IBM, $11Δισ. Κατασκευαστές Sohware: Infosys, Tata Consultancy services, Wipro, Ινδία, ξεσήκωσαν $650 Δισ. από την παγκόσμια βιομηχανία υπηρεσιών τεχνολογίας Ο μεγαλύτερος διεθνής πάροχος κινητής μπορεί σύντομα να είναι η Μεξικάνικη America Movil, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 100 εκατομμύρια Λατινικο- Αμερικανούς συνδρομητές Η εταιρεία Embraer της Βραζιλίας είναι η 3η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο - κερδίζει παραγγελίες αεροσκαφών μεσαίου μεγέθους- παραγγελίες που διαφορετικά θα είχαν πάει σε Airbus και Boeing. Δυτικοί ηγέτες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού έχουν υποτιμίσει την Κινεζική Huawei Technologies ως μια εταιρεία που απλά αντιγράφει τα σχέδιά τους. Αλλά, το 2008 η Huawei πήρε $8 δισ. νέες παραγγελίες, και μαζί μια σύμβαση $19 δισ. για να αναβαθμίσει το βρετανικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών.

5 Ρυθμοί ανάπτυξης 100 αναδυόμενες πολυεθνικές που εμφανίζονται στη θέση να «μεταμορφώνουν ριζικά τις βιομηχανίες και αγορές σε όλο τον κόσμο». Έχουν ένα συνδυασμό $715 δισ. έσοδα το 2005, $145 δισ. σε λειτουργικά κέρδη, καθώς και μισό τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

6 Τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα Πρόσβαση στις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο και αξιοποιούν πόρους με πολύ χαμηλό κόστος είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι στην παραγωγή, μηχανικοί, γη, πετρέλαιο, ή σιδηρομεταλλεύματα. Οι καλύτερες από αυτές τις εταιρείες αποδεικνύονται ως καινοτόμες και επιδέξιες να τρέξουν με τους ίδιους ή και καλύτερους ρυθμούς απορροφώντας έξυπνα παγκόσμιες καταναλωτικές τάσεις και τεχνολογίες φέρνoντας νέα προϊόντα στην αγορά ταχύτερα από τους αντιπάλους τους.

7 Το μέλλον... Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι τα αναπτυσσόμενα έθνη θα έχουν παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξημένο από ένα πέμπτο που είναι σήμερα στο ένα τρίτο. Η Goldman, Sachs & Co, προβλέπει ότι τις επόμενες 2 δεκαετίες η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, και η Ρωσία θα προσθέσουν στους πληθυσμούς τους περίπου 225 εκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι θα κερδίζουν τουλάχιστον δολάρια το χρόνο. Από το 1,2 δισεκατομμύρια νέους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι το 86% θα είναι σε αναπτυσσόμενα έθνη. Το 2030 το 69% της παγκόσμιας αγοράς καινούριων αυτοκινήτων θα βρίσκεται στις αναπτυσόμενες χώρες, σε σύγκριση με 26% που είναι σήμερα.

8 Διεθνές Μάνατζμεντ Διεθνής διαχείριση είναι η διαδικασία της εφαρμογής των εννοιών και τεχνικών του μάνατζμεντ σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον και η προσαρμογή των πρακτικών διαχείρισης σε διαφορετικό οικονομικό, πολιτικό, και πολιτιστικό περιβάλλον.

9 Πολυεθνική επιχείρηση Πολυεθνική είναι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από μία χώρες, έχει διεθνείς πωλήσεις, και σύνθεση διευθυντικών στελεχών και των ιδιοκτητών από πολλά διαφορετικά κράτη. Ένα παράδειγμα είναι η Dell Computer, η οποία διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής στην Ιρλανδία, κάνοντας την Intel μια από τους μεγαλύτερους ξένους εργοδότες στη χώρα. Η σημασία της Dell για την ιρλανδική οικονομία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η εταιρεία συμβάλλει τουλάχιστον 5,5 % στις εξαγωγές της Ιρλανδίας, και στο 2 % του ΑΕΠ της χώρας.

10 Διεθνοποίηση & Παγκοσμοιοποίηση Η παγκοσμιοποίηση είναι η διαδικασία της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής, και τεχνολογικής ολοκλήρωσης στις χώρες του κόσμου Η παγκοσμιοποίηση διαφέρει από τη διεθνοποίηση, υπό την έννοια ότι η διεθνοποίηση είναι η διαδικασία μιας επιχείρησης να αναπτύξει δραστηριότητα πέρα από τα εθνικά και πολιτιστικά σύνορα, ενώ η παγκοσμιοποίηση είναι το όραμα της δημιουργίας μιας παγκόσμια ενιαίας αγοράς.

11 The Network of Interna onal Business Schools h p://www.nibsweb.org/ 500 largest global corpora ons Διεθνοποίηση & Παγκοσμοιοποίηση h p://money.cnn.com/magazines/fortune/ global500/2010/

12 offshoring & outsourcing Offshoring είναι η διαδικασία με την οποία οι εταιρείες αναλαμβάνουν ορισμένες δραστηριότητες σε υπεράκτια τοποθεσία αντί της χώρας που δραστηριοποιούνται Outsourcing είναι η υπεργολαβία ή ανάθεση δραστηριοτήτων σε ενδογενείς επιχειρίσεις

13 Ποιός κερδίζει από την παγκοσμιοποίηση?

14 Ποιός κερδίζει από την παγκοσμιοποίηση? Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι όλοι έχουν οφέλη από την παγκοσμιοποίηση, όπως αποδεικνύεται από τις χαμηλότερες τιμές, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των εμπορευμάτων, καλύτερων θέσεων εργασίας, και πρόσβαση στην τεχνολογία. Θεωρητικά, τα άτομα στις αναπτυγμένες αγορές θα προσπαθήσουν να βελτίωσουν την εκπαίδευσή και την κατάρτισή τους ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τις μελλοντικές θέσεις, ενώ οι πολίτες στις αναδυόμενες αγορές και υπανάπτυκτες χώρες θα καρπωθούν τα οφέλη των μεγάλων ροών κεφαλαίου σε αυτές τις χώρες, οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη. Οι επικριτές διαφωνούν, επισημαίνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός των θέσεων εργασίας διακινούνται στο εξωτερικό, ως αποτέλεσμα της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών προς χώρες με χαμηλότερο μισθλογικό κόστος δεν δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες στην αρχική χώρα και ότι οι κύριοι νικητές της παγκοσμιοποίησης είναι τα στελέχη των εταιρειών. Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι μια φυσική συνέπεια της οικονομικής και τεχνολογικής αλλαγής και ότι οι μετεγκαταστάσεις βελτιώνουν πραγματικά την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών αυξάνοντας το μερίδιο της αγοράς.

15 Η παγκόσμια και η περιφερειακή ολοκλήρωση Τις τελευταίες 6 δεκαετίες οι παγκόσμιες εμπορικές διαπραγματεύσεις οδήγησαν είτε σε πολύ μειωμένους τελωνειακούς δασμούς είτε στην κατάργησή τους. το 1994 με την ολοκλήρωση του Γύρου συζητήσεων της Ουρουγουάης των εμπορικών διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (General Agreement of Tariffs and Trade GATT) δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Organisa on - WTO) για να επιβλέπει τη συμπεριφορά των εμπορικών συναλλαγών σε όλο τον κόσμο.

16 World Trade Organisagon Ο ΠΟΕ είναι ο παγκόσμιος οργανισμός των χωρών που επιβλέπει τους κανόνες για το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις, που αφορούν τη γεωργία, την πνευματική ιδιοκτησία, τις υπηρεσίες, τον ανταγωνισμό, και τα υποκατάστατα. Website {h p://www.wto.org} παρέχει πλήθος πληροφοριών και πρόσφατες πληροφορίες για τον ΠΟΕ.

17 Η παγκόσμια και η περιφερειακή ολοκλήρωση (2) Sea le, December 1999, Ba le of Sea le Οι αναπτυσσόμενες χώρες διαμαρτυρήθηκαν διότι ουσιαστικά δεν λαμβάνονται υπόψιν στις συζητήσεις Doha, Qatar, 2001, Development Round Λαμβάνονται υπόψιν τα αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών και οι επιπτώσεις που έχουν οι τελωνειακοί δασμοί στις χώρες αυτές Η πρόοδος μειώνεται λόγω ορισμένων διαφωνιών που αφορούν τα γεωργικά υποκατάστατα και τις διαδικασίες διαγωνισμών και προμηθειών Cancun, χώρες (Βραζιλία, Ινδία) πίεσαν τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών (US, EU, Japan) να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς στα γεωργικά προϊόντα Η έλλειψη συννενόησης οδήγησε στη σύναψη διμερών και περιφερειακών συμφωνιών US, Καναδάς, Μεξικό North American Free Trade Agreement (NAFTA, h p://ffas.usda.gov/info/factsheets/nafta.asp ) ² απέσυρε όλους τους τελωνειακούς δασμούς και τις ποσοστόσεις εισαγωγών και εξαγωγών δημιουργώντας μια τεράστια αγορά ² Επέτρεψε την συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς σε εταιρείες από τις άλλες 2 χώρες ² Αύξησε τη δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις μεταξύ των χωρών ² Οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα ² Αποσύρθηκαν οι περιορισμοί για τα αγροτικά προϊόντα, τα εξαρτήματα αυτοκινήτων, και της ενέργειας

18 Η παγκόσμια και η περιφερειακή ολοκλήρωση (3) May 2004, US- Singapore- Dominican Republic (CAFTA - DR) Τώρα οι συμφωνίες περιλαμβάνουν μέτρα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους και περιβαλλοντική συνείδηση Στο δυτικό ημισφαίριο: Διμερής συμφωνίες μεταξύ US: Australia, Bahrain, Chile, Colombia, Israel, Jordan, Malaysia, Morocco, Oman, Panama, Peru, Malaysia, and Singapore. EU 2003, 15 χώρες συμμετέχουν (Ελλάδα) EU 2004, 25 χώρες συμμετέχουν EU Euro Δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν τιμές Οι επιχειρήσεις μειώνουν το κόστος τους έχοντας τη δυνατότητα του κοινού νομίσματος h p://www.europa.eu/}. Ιαπωνία επένδυσε στους καταναλωτές του αναπτυσσόμενου κόσμου Κίνα υπερδύναμη με προβλέψεις να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη οικονομία του Κόσμου, της Αμερικής μέχρι το Ινδία έχει αλλάξει την απίστευτα μεγάλη γραφειοκρατία που εμπόδιζε τις ξένες επενδύσεις και έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό πολυεθνικών.

19 Η οικονομική ολοκλήρωση και η ραγδαία ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών δημιουργούν μια μετατόπιση στο παγκόσμιο οικονομικό περβάλον. Η μετατόπιση ισορροπίας της οικονομικής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία Ξένες Επενδύσεις είναι όρος που χρησιμοποιουμε για να περιγράψουμε το ποσό που επενδύεται σε ιδιοκτησία, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό σε άλλες χώρες. {h p://www.ny mes.com/pages/business/worldbusiness/index.html

20 Η οικονομική κρίση είχε μεγάλη επίπτωση στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις: Η μετατόπιση ισορροπίας της οικονομικής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία 2009, τα εμπορεύσιμα προϊόντα μειώθηκαν κατά 23 σε $12.15 τρισ.μ και οι εμπορικές υπηρεσίες έπεσαν κατά 13% σε $3.31 τρισ. Στις χώρες της ΕΕ οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών μελών μειώθηκαν. Εξαγωγές και εισαγωγές μειώθηκαν συνολικά πάνω από 20%. Οι ξένες επενδύσεις και το εμπόριο δε βασίζονται αποκλειστικά στις πολυεθνικές που εξάγουν και αναπτύσσουν δραστηριότητα τοπικά. Σε κάποιες περιπτώσεις εξαγοράζουν τοπικές επιχειρήσεις

21 Η μετατόπιση ισορροπίας της οικονομικής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία

22 Η μετατόπιση ισορροπίας της οικονομικής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία (2)

23 Η μετατόπιση ισορροπίας της οικονομικής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία (3)

24 Η μετατόπιση ισορροπίας της οικονομικής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία (3)

25 Παγκόσμιες Οικονομίες Οικονομικά συστήματα του κόσμου και περιφερειακές συνδέσεις Η οικονομία των αγορών Η οικονομία των αγορών υπάρχει όταν η ιδιωτική επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και την παρακολούθηση της παραγωγής και διανομής των αγαθών και των υπηρεσιών, ενώ το κράτος υποστηρίζει απλά τις διαδικασίες, τον ανταγωνισμό και τις αποτελεσματικές πρακτικές. Η ελεγχόμενη οικονομία Μια ελεγχόμενη οικονομία μπορεί να συγκριθεί με ένα μονοπώλιο, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση, έχει σαφή έλεγχο των τιμών και της προσφοράς ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας. Τα συγκεκριμένα αγαθά και οι υπηρεσίες που προσφέρονται δεν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των αναγκών, αλλά καθορίζονται από τη θεωρητική πρόοδο της κοινωνίας. Μικτή οικονομία Μια μικτή οικονομία είναι ένας συνδυασμός της οικονομίας των αγορών και της ελεγχόμενης οικονομίας. Ενώ μερικές πτυχές αυτού του συστήματος περιλαμβάνουν ατομική ιδιοκτησία και την ελευθερία και την ευελιξία του κανόνα της ζήτησης, σε άλλους τομείς υπόκεινται σε σχεδιασμό της κυβέρνησης.

26 Οικονομική επίδοση διάφορων οικονομικών περιοχών Αναπτυγμένη Οικονομία Βόρεια Αμερική Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαπωνία Αναδυόμενες Οικονομίες Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη Κίνα Άλλες Αναδυόμενες Αγορές Ινδία Μελλοντικά Αναδυόμενες Οικονομίες Νότια Αμερική Μέση Ανατολή κ Κεντρική Ασία Αφρική

27 Οικονομική επίδοση ανεπτυγμένων χωρών Βόρεια Αμερική Μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες εμπορικές συμμαχίες στον κόσμο Ο συνδυασμός της αγοραστικής δύναμης των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού πλησιάζει τα $ 12 τρισεκατομμύρια Η οικονομία της ελεύθερης αγοράς είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Η.Π.Α Οι ξένες πολυεθνικές θεωρούν τις Η.Π.Α μία προσοδοφόρα επεκτεινόμενη αγορά Οι ξένες εταιρείες αντιμετωπίστηκαν σαν επενδυτές από την αμερικανική αγορά Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατέχουν δεσπόζουσα θέση σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές κερδίζοντας μερίδιο αγοράς και στην Ασία h p://www.coca- cola.com}.

28 Οικονομική επίδοση ανεπτυγμένων χωρών Ευρωπαϊκή Ένωση Απώτερος Στόχος Η εξάλειψη όλων των εμπορικών φραγμών μεταξύ των χωρών μελών Ανάδειξη της Ε.Ε. ως μία επιχειρησιακή οικονομική ένωση Μια ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη οικονομική αγορά όσον αφορά την αγοραστική δύναμη στον κόσμο Ξένες πολυεθνικές που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ε.Ε. Εξαγορές, συμμαχίες, συνεταιριστικές προσπάθειες Ε&Α Οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των νέων αναδυόμενων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης Πρόκληση είναι η απορρόφηση των πρώην κομμουνιστικών χωρών Η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ιρλανδία ασκεί πίεση στο ευρώ

29 Οικονομική επίδοση ανεπτυγμένων χωρών Ιαπωνία Τεράστια οικονομική επιτυχία τη δεκαετία του Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΜΙΤΙMinistry of Internagonal Trade and Industry (MITI) Keiretsus Άκρως ολοκληρωμένες βιομηχανίες Οι μέτοχοι παρέχουν τη βοήθεια που απαιτείται για την παροχή υλικών αγαθών και υπηρεσιών προς τους τελικούς χρήστες Μεγάλη ύφεση τη δεκαετία του 90 Η αύξηση του ανταγωνισμού από τις αναδυόμενες οικονομίες Λανθασμένες αποφάσεις διαχείρησης Παραμένει ένας επίφοβος ανταγωνιστής στην περιοχής του Ειρηνικού, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης

30 Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη Ρωσία Αποσυναρμολόγηση του ελέγχου των τιμών και ιδιωτικοποίηση Συμμετοχή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) (Membership in InternaSonal Monetary Fund (IMF) και έλεγχο του πληθωρισμού Εγκληματικότητα και πολιτική αβεβαιότητα Τσεχική Δημοκρατία,Ουγγαρία, Πολωνία Ιδιωτικοποιήση Πληθωρισμός Πολιτική αβεβαιότητα

31 Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Κίνα Αληθινή οικονομική ανάπτυξη από το 12 % το 2007, στο 9% το 2008 και 11.5% το 2009 Πλεόνασμα καταθέσεων στον επιχειρηματικό τομέα Τεράστιες αναπτυξιακές ανάγκες Η απειλή της ανεργίας Ελκυστική για τους επενδυτές, παρά τον πολιτικό κίνδυνο Η πειρατία στα προϊόντα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα Η αξία του νομίσματος Η εύνοια της κυβερνητικής πολιτικής προς τις εγχώριες επιχειρήσεις

32 Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Βόρεια Κορέα Chaebols Μία τεράστια οικογένεια ομίλων Σταθερή οικονομία, μέτρια ανάπτυξη και πληθωρισμός, χαμηλή ανεργία Χόνγκ Κόνγκ Μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Αβεβαιότητα σχετικά με το ρόλο της κινεζικής κυβέρνησης

33 Σιγκαπούρη Επιτυχημένη ιστορία Ηγετικό και οικονομικό κέντρο για την περιοχή Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Ταϊβάν Εξελίχθηκε από μία οικονομία υψηλού εργατικού δυναμικού σε μία οικονομία που κυριαρχείται από τεχνολογικά προηγμένες βιομηχανίες Τραπεζικό σύστημα, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστήρια πετρελαίου και υπολογιστές

34 Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Ινδονησία Μεγάλος αριθμός πληθυσμού Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Φθηνά εργατικά χέρια Σημαντικός αριθμός φυσικών πόρων Ελκυστικές χώρες προς τους ξένους επενδυτές

35 Ινδία Μεγάλος αριθμός πληθυσμού Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Η πρόσφατη τάση για εγκατάσταση λογισμικού και υψηλής αξίας υπηρεσίες ενίσχυσαν τη μεσσαία και ανώτερη τάξη της αγοράς των αγαθών και των υπηρεσιών Ελκυστική στους επενδυτές της Αμερικής και της Βρετανίας Καλά εκπαιδευμένοι,αγγλόφωνοι και τεχνολογικά καταρτισμένοι εργαζόμενοι

36 Νότια Αμερική Παρεμποδίζεται απο το εξωτερικό χρέος και τον δριμύ πληθωρισμό Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Αλλά,το εμπόριο μεταξύ των χωρών αυξάνεται επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις Η.Π.Α. Βραζιλία Η οικονομία ανθίζει και προσελκύεται μεγάλος αριθμός επενδύσεων από πολυεθνικές Ιδιωτικοποίηση και σταθερή κυβέρνηση

37 Χιλή Αβέβαιο μέλλον αλλά υπάρχει βοήθεια από τις εμπορικές συμφωνίες Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Αργεντινή Μεγάλος πλούτος φυσικών πόρων Παραμένουν κάποια οικονομικά προβλήματα

38 Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία Πολλά αποθέματα πετρελαίου Οικονομική επίδοση αναδυόμενων οικονομιών χωρών Εξαιρετικά ασταθή γεωπολιτικά Ισχυρές θρησκευτικές δυνάμεις Μαστίζεται από συνεχή οικονομικά προβλήματα

39 Αφρική Οικονομική επίδοση μελλοντικών αναδυόμενων οικονομιών Σημαντικός αριθμός φυσικών πόρων Οι Aφρικανικές χώρες εξακολουθούν να είναι φτωχές και υποανάπτυκτες Το διεθνές εμπόριο δεν είναι μία σημαντική πηγή εισοδήματος Ο πληθυσμός διαιρείται σε φυλές που μιλούν διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους Σημαντική πολιτική αστάθεια Η φτώχεια, η πείνα, ο αναλφαβητισμός, η διαφθορά, ο υπερπληθυσμός είναι κάποια από τα κοινωνικά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τον οικονομικό τομέα

40 Τα περισσότερα ανταγωνιστικά έθνη στον κόσμο

41 Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μεινεκτήματα της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου? Ο κόσμος και το διεθνές μάνατζμεντ Πως τα κοινωνικά δίκτυα οδηγούν σε στενότερες σχέσεις (και λιγότερες συγκρούσεις) μεταξύ των εθνών?

42 h p://www.youtube.com/watch? v=fwwgxcoeyks Outsourcing to India A na on of one billion in India, twice the US popula on, is willing to work around the clock and for lower wages than employees in the US. The chaos of their current culture will lead to the future of business, and paired with their extreme na onalism, India will be a force to be reckoned with fihy years from now.

43 Να μελετήσετε τις παρακάτω οικονομίες (σελ 21-31): Εργασία Βόρειος Αμερική Νότιος Αμερική Ευρώπη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη Ασία Ιαπωνία Κίνα Αναδυόμενες αγορές της Ασίας Άλλες αναπτυσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες

44 Παρουσιάσεις Ομάδα 1 Ερωτήσεις 1-3 (Αριστέιδου- Καραπατσά) Ομάδα 2 Ερωτήσεις 4-6 (Πανουργιά Σπυριδονίδου) Ομάδα 3 Άσκηση σελ. 34 (INDIA) (Δελληγιάννης Καϊσίδης) 1. Πώς η παγκοσμιοποίηση επηρέασε τις διάφορες περιοχές στον κόσμο; Ποια είναι μερικά από τα οφέλη και τα κόστη της παγκοσμιοποίησης στους διάφορους τομείς της κοινωνίας (επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, κοινότητες); 2. Πώς οι οικονομίες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επηρέασε η NAFT A έπληξε την Ευρώπη; Τι σημασία έχουν αυτές οι οικονομικές συμφωνίες για τους μάνατζερς στη Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, και Ασία; 3. Γιατί η Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη ενδιαφέρονται να έχουν διεθνούς εμβέλειας μάνατζερς; Προσδιορίστε και περιγραψετε ορισμένους από τους λόγους για το ενδιφέρον τους αυτό. 4. Πολλές πολυεθνικές έχουν εξασφαλίσει μια θέση στην Ασία, και πολλές περισσότερες ψάχνουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές σχέσεις εκεί. Γιατί αυτές οι περιοχές του κόσμου έχουν τόσο ενδιαφέρον για διεθνής διαχείριση; Προσδιορίστε και περιγράψτε μερικούς λόγους για το ενδιαφέρον αυτό. 5. Γιατί οι πολυεθνικές να ενδιαφέρονται για τη Νότια Αμερική, Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, και Αφρική, τις λιγότερο ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες του κόσμου; Θα ήταν καλυτερο οι πολυεθνικές να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε περισσότερο βιομηχανικές περιοχές; Εξηγήστε. 6. Πολυεθνικές από τις αναδυόμενες αγορές (Ινδία, Κίνα, Βραζιλία) αρχίζουν να αμφισβητούν την κυριαρχία άλλων πολυεθνικών ανεπτυγμένων χωρών. Πώς θα μπορούσαν οι πολυεθνικές από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, και την Ιαπωνία να ανταποκρίνονται σε αυτές τις προκλήσεις;

Εμπόριο: βασική πηγή ανάπτυξης και απασχόλησης για την ΕΕ

Εμπόριο: βασική πηγή ανάπτυξης και απασχόλησης για την ΕΕ Εμπόριο: βασική πηγή ανάπτυξης και απασχόλησης για την ΕΕ Συνεισφορά της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 7ης-8ης Φεβρουαρίου 2013 ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οι αντιφάσεις της εξαγωγικής ανάπτυξης

Οι αντιφάσεις της εξαγωγικής ανάπτυξης Νο. 119, 2011 Οι αντιφάσεις της εξαγωγικής ανάπτυξης Thomas I. Palley Eισαγωγή Tα τελευταία 30 χρόνια, η αναπτυξιακή πολιτική κυριαρχείται από το μοντέλο της εξαγωγικής ανάπτυξης. Το μοντέλο αυτό αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Κίνας στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον

Ο ρόλος της Κίνας στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ INSTITUTE OF INTERNATIONAL ECONOMIC RELATIONS Ο ρόλος της Κίνας στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον Ερευνητής:Σπύρος Μελίτσας Βοηθοί ερευνητές: Ευαγγελία Αθανασούλη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ»

ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ «ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: «ΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ» ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής εργασίας:

Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: «ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» ' φ *" /Α νδρος Μακρόνησος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή: Η ευθύνη της γνώσης, οι προκλήσεις, οι απαντήσεις και το βιβλίο. Κεφάλαιο 1: Ο μεταβαλλόμενος κόσμος και η Ελληνική οικονομία πριν την κρίση

Εισαγωγή: Η ευθύνη της γνώσης, οι προκλήσεις, οι απαντήσεις και το βιβλίο. Κεφάλαιο 1: Ο μεταβαλλόμενος κόσμος και η Ελληνική οικονομία πριν την κρίση Project1:Layout 1 7/11/2011 3:53 μμ Page 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή: Η ευθύνη της γνώσης, οι προκλήσεις, οι απαντήσεις και το βιβλίο 1 Κεφάλαιο 1: Ο μεταβαλλόμενος κόσμος και η Ελληνική οικονομία πριν την

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Τραπεζική Παρουσία Στον Τομέα Των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων Στα Βαλκάνια Η Περίπτωση Της Ρουμανίας

Ελληνική Τραπεζική Παρουσία Στον Τομέα Των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων Στα Βαλκάνια Η Περίπτωση Της Ρουμανίας ΔΗΛΩΣΗ Η διατριβή αυτή είναι πρωτότυπη και εκπονήθηκε αποκλειστικά και μόνο για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Τίτλου «Οικονομική και Επιχειρησιακή Στρατηγική», του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά

Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά McKinsey&Company, Athens Office WORK IN PROGRESS Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Σύνοψη Σεπτέμβριος 2011 2 Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά: Προσδιορίζοντας το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης και για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. ΑΘΗΝΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μετατρέποντας τα προβλήματα σε ευκαιρίες. Μια ιστορία εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας

Μετατρέποντας τα προβλήματα σε ευκαιρίες. Μια ιστορία εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας Μετατρέποντας τα προβλήματα σε µ π[4] ευκαιρίες. Μια ιστορία εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας 1 4.1 Εισαγωγή 4.2 Ανάλυση 4.3 Κυρίως σενάριο 4.4 Δραστηριότητες 4.5 Παραρτήματα 4.6 Ενδεικτική βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Στρατηγική και Πολιτικές για Ταχεία Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ισχυρές Επιχειρήσεις και Αποτελεσματικό Ανθρώπινο Δυναμικό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Διεθνείς Οικονομικές κρίσεις από το 1973 έως σήμερα του Ασημάκη Ταμουραντζή

Οι Διεθνείς Οικονομικές κρίσεις από το 1973 έως σήμερα του Ασημάκη Ταμουραντζή Οι Διεθνείς Οικονομικές κρίσεις από το 1973 έως σήμερα του Ασημάκη Ταμουραντζή Περίληψη1 Η επιτάχυνση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική οικονομία 1960-2007

Η ελληνική οικονομία 1960-2007 Η ελληνική οικονομία 1960-2007 Ανάπτυξη, παραγωγική δομή και αγορά εργασίας Ηλίας Ιωακείμογλου Ιανουάριος 2008 Οι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά τα έτη 1960-2007 ήταν υψηλότεροι από τους αντίστοιχους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διατύπωση, η διαμόρφωση και η αξιολόγηση της στρατηγικής της οποιασδήποτε επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΊΑ Ψαχνά, Μάρτιος 2005 ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΚΟΣ ΗΜ 00025 ΝΤΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΗΙ 98001 ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρυφή Ιδιωτικοποίηση στη Δημόσια Εκπαίδευση. Έκθεση του Stephen Ball και της Deborah Youdell Ινστιτούτο της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Η Κρυφή Ιδιωτικοποίηση στη Δημόσια Εκπαίδευση. Έκθεση του Stephen Ball και της Deborah Youdell Ινστιτούτο της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Η Κρυφή Ιδιωτικοποίηση στη Δημόσια Εκπαίδευση Έκθεση του Stephen Ball και της Deborah Youdell Ινστιτούτο της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Η Κρυφή Ιδιωτικοποίηση στη Δημόσια Εκπαίδευση Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 3.3.2010 COM(2010) 2020 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020 Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη EL EL Πρόλογος Το 2010 πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ O ΤΟΜΕΑΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ KEIMENO ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Μήνυμα Εκτελεστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ AΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το Μέλλον της Κλωστοϋφαντουργίας και Παραγωγής Βαµβακιού στην Θεσσαλία

Το Μέλλον της Κλωστοϋφαντουργίας και Παραγωγής Βαµβακιού στην Θεσσαλία ThessalyTex:Τεχνολογική Πλατφόρμα Καινοτομίας για την Θεσσαλική Κλωστοϋφαντουργία Το Μέλλον της Κλωστοϋφαντουργίας και Παραγωγής Βαµβακιού στην Θεσσαλία Τελική Έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τεχνολογικής

Διαβάστε περισσότερα

FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH. 11 Tsami Karatasi Str.-Athens 117 42, Tel. 210 9211200-10 Fax 210 9233977, 210 9228130

FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH. 11 Tsami Karatasi Str.-Athens 117 42, Tel. 210 9211200-10 Fax 210 9233977, 210 9228130 Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάση 11 Αθήνα 117 42, Τηλ. 210 9211200-10 Fax 210 9233977, 210 9228130 11 Tsami Karatasi Str.-Athens 117

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 41, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2013

Τεύχος 41, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2013 Τεύχος 41, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2013 EUROPEAN INFORMATION TECHNOLOGY OBSERVATORY Αύξηση παγκοσμίως κατά 5,1% για δαπάνες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών WORLD ECONOMIC FORUM Δείκτης Ψηφιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ιπλωµατική Εργασία

ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ιπλωµατική Εργασία ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιπλωµατική Εργασία ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝ ΥΣΕΙΣ ΩΣ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ποια τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του διεθνούς εμπορίου;

Ποια τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του διεθνούς εμπορίου; Τι είναι το συγκριτικό και τι το απόλυτο πλεονέκτημα στο διεθνές εμπόριο; Συγκριτικό πλεονέκτημα: μια χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ενός προϊόντος αν το κόστος ευκαιρίας της παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη ΝΑΥΤΙΛΙΑ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ 5 ΔΥΝΑΜΕΩΝ (5 FORCES) ΤΟΥ MICHAEL PORTER ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΙΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΠΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα