Το πρόβλημα: Εμβαδόν σφαίρας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το πρόβλημα: Εμβαδόν σφαίρας"

Transcript

1 Το πρόβλημα: Εμβαδόν σφαίρας Θέλουμε να γράψουμε ένα πρόγραμμα που θα υπολογίζει το εμβαδόν Α μιας σφαίρας, ακτίνας r. Για παράδειγμα, έστω πως έχουμε την σφαίρα της γης, η οποία έχει ως γνωστόν ακτίνα (r=6367 km). Το εμβαδόν της σφαίρας είναι: A r = 4πr 2 Μπορούμε να γράψουμε:

2 r=6367 r = 6367 >> A=4*3.1416*r^2 A = e+08 Προφανώς η επιφάνεια είναι σε τετραγωνικά χιλιόμετρα, αφού η ακτίνα είναι σε χιλιόμετρα.

3 Το πρόβλημα Εάν θέλουμε τώρα να γράψουμε ένα πρόγραμμα που, για να είναι λίγο πιο λειτουργικό, θα μας ζητάει πρώτα να δώσουμε την ακτίνα r της σφαίρας και στην συνέχεια θα υπολογίζει το εμβαδόν της Α και θα το εμφανίζει στην οθόνη, μαζί με την τιμή της ακτίνας: % Υπολογισμός επιφάνειας σφαίρας r = input('δώσε την ακτίνα r: '); A = 4*3.1416*r^2; fprintf('r = %10.3f A = %10.3e\n', r, A)

4 Εδώ έχουμε δύο εντολές που εισάγονται: Η εντολή input μας βοηθάει να εισάγουμε δεδομένα από τον χρήστη. Περιέχει ένα μήνυμα (λογικά προς τον χρήστη), που εσωκλείεται σε μονά εισαγωγικά (δηλαδή περιέχει μια συμβολοσειρά, μία string). Το πρόγραμμα περιμένει να δώσει ο χρήστης τα δεδομένα και ύστερα προχωράει παρακάτω στην εκτέλεση των άλλων εντολών που ακολουθούν.

5 Η εντολή fprintf έχει κι αυτή μια συμβολοσειρά. Εδώ όμως η συμβολοσειρά είναι ένα μήνυμα, με αλληλουχίες ειδικών χαρακτήρων, που ορίζουν το πώς θα εμφανιστούν οι αριθμητικές τιμές που θα περιληφθούν στην συμβολοσειρά.

6 Τελεστής προσαρμογής του r Τελεστής προσαρμογής του A Αλλαγή γραμμής (νέα γραμμή) fprintf('r = %10.3f A = %10.3e\n', r, A) Συμβολοσειρά εξόδου με τελεστές προσαρμογής Λίστα μεταβλητών Οι τελεστές προσαρμογής του r και του Α ορίζουν πως: Το r θα εμφανισθεί με 10 ψηφία (%10), από τα οποία τα 3 μετά την υποδιαστολή (.3), σε κλασσική δεκαδική μορφή (f).

7 Τελεστής προσαρμογής του r Τελεστής προσαρμογής του A Αλλαγή γραμμής (νέα γραμμή) fprintf('r = %10.3f A = %10.3e\n', r, A) Συμβολοσειρά εξόδου με τελεστές προσαρμογής Λίστα μεταβλητών Το Α θα εμφανισθεί επίσης με 10 ψηφία (%10), από τα οποία τα 3 μετά την υποδιαστολή (.3), σε επιστημονική όμως μορφή (e). Μετά από αυτά, θα αλλάξει η γραμμή (\n).

8 Εάν τρέξουμε το πρόγραμμα θα έχουμε: Δώσε την ακτίνα r: 5 r = A = 3.142e+02 Πρώτα το πρόγραμμα μας ζητάει την ακτίνα r. Αφού την δώσουμε (=5), μετά συνεχίζει παρακάτω, κάνει τους υπολογισμούς και μας δίνει τα αποτελέσματα.

9 Το πρόβλημα Εάν θέλουμε τώρα να γράψουμε ένα πρόγραμμα που θα υπολογίζει την αύξηση του εμβαδού δα μιας σφαίρας (σε m 2 ) όταν η ακτίνα της r, αυξάνεται κατά μια μικρή ποσότητα δr (σε mm). Το πρόγραμμα θα ζητάει κατ αρχή να δώσουμε τα r και δr, και στο τέλος θα δίνει το αποτέλεσμα.

10 Το εμβαδόν της σφαίρας είναι: A r = 4πr 2 Καθώς η ακτίνα της αυξάνεται κατά δr η αύξηση στην επιφάνειά της θα είναι: δα = 4π r + δr 2 4πr 2 = 4π r r. δr + δr 2 4πr 2 = 4π 2. r. δr + δr 2 8πr. δr Εάν θεωρήσουμε πως η ποσότητα δr 2 είναι αμελητέα. Το πρόγραμμα, με τις 3 εκδοχές του Α, θα είναι:

11 % Script Eg1_1 % Αύξηση εμβαδού επιφανείας σφαίρας % Διάβασε και εμφάνισε τα δεδομένα εισόδου... r = input('δώσε την ακτίνα(χιλιόμετρα):'); delta_r = input('δώσε την αύξηση (χιλιοστά):'); clc fprintf('ακτίνα σφαίρας = %12.6f χιλιόμετρα\n',r) fprintf('αύξηση ακτίνας = %12.6f χιλιοστά\n\n',delta_r) disp('αύξηση εμβαδού επιφανείας:') % Μετατροπή από χιλιοστά σε χιλιόμετρα... dr = delta_r/10^6; % Μέθοδος 1 delta_a1 = (4*pi*(r + dr)^2-4*pi*r^2)*10^6; fprintf('\n Μέθοδος 1: %15.6f τετραγωνικά μέτρα\n',delta_a1) % Method 2 delta_a2 = (4*pi*(2*r + dr)*dr)*10^6; fprintf(' Μέθοδος 2: %15.6f τετραγωνικά μέτρα \n',delta_a2) % Method 3 delta_a3 = (8*pi*r*dr)*10^6; fprintf(' Μέθοδος 3: %15.6f τετραγωνικά μέτρα \n',delta_a3)

12 Το πρόγραμμα Script Eg1_1 είναι δομημένο έτσι ώστε: να υπολογίζει την αύξηση του εμβαδού της σφαίρας σύμφωνα με τις τρεις μεθόδους Κάνει μερικές παραδοχές ως προς τις μονάδες μέτρησης για την είσοδο των τιμών (ζητάει την ακτίνα r σε χιλιόμετρα και την αύξησή της δr σε χιλιοστά) και την έξοδο δα (σε τετραγωνικά μέτρα) Η εντολή clc «καθαρίζει» το παράθυρο εντολών πριν εμφανιστούν τα αποτελέσματα Ένα σημαντικό στοιχείο στο πρόγραμμα (και σε κάθε πρόγραμμα) είναι η εντολή εκχώρησης.

13 Εντολή εκχώρησης (υπενθύμιση) delta_a1 = (4*pi*(r + dr)^2-4*pi*r^2)*10^6; Όνομα μεταβλητής Αριθμητική έκφραση Ο τελεστής εκχώρησης (=) λέει: «υπολόγισε την αριθμητική έκφραση στα δεξιά και αποθήκευσε την τιμή στην μεταβλητή στα αριστερά». Να αποφεύγουμε να σκεφτόμαστε τον τελεστή εκχώρησης (=) σαν μια αλγεβρική πράξη.

14 Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο σε κάθε πρόγραμμα είναι τα σχόλια. Θα ξεκινάμε κάθε script με δύο σχόλια: Το ένα θα αναφέρει το όνομά του Το άλλο θα περιγράφει το τι κάνει Επίσης σχόλια πρέπει να προσθέτουμε σε κάθε σημαντικό τμήμα του κώδικα. Στο Script Eg1_1 π.χ. έχουμε προσθέσει σχόλια για την ανάγνωση και την εμφάνιση των δεδομένων, καθώς και για την κάθε μέθοδο υπολογισμού.

15 Εάν τρέξουμε το πρόγραμμα, θα δώσουμε τις τιμές που θα μας ζητήσει για την ακτίνα και την αύξησή της και θα πάρουμε τα αποτελέσματα: Ακτίνα σφαίρας = Αύξηση ακτίνας = χιλιόμετρα χιλιοστά Αύξηση εμβαδού επιφανείας: Μέθοδος 1: Μέθοδος 2: Μέθοδος 3: τετραγωνικά μέτρα τετραγωνικά μέτρα τετραγωνικά μέτρα

16 Η μέθοδος 3 δίνει διαφορετικά αποτελέσματα γιατί ο τύπος υπολογισμού χρησιμοποιείται με προσέγγιση. Στις μεθόδους 1 και 2 όμως, ενώ χρησιμοποιούμε ακριβώς τον ίδιο τύπο, παίρνουμε διαφορετικά αποτελέσματα, λόγω της διαφορετικής στρογγυλοποίησης που κάνει ο υπολογιστής (π.χ. στις τιμές 1/3, π).

17 Το πρόβλημα: Ακρότατο εξίσωσης 2 ου βαθμού Έστω μια δευτεροβάθμια εξίσωση της μορφής: f x = x 2 + bx + c Η f x έχει την ελάχιστη τιμή της στο κρίσιμο σημείο x c το οποίο είναι το σημείο μηδενισμού της 1 ης παραγώγου της: f x! = 2x + b = 0 x c = b 2

18 Το πρόβλημα: Ακρότατο εξίσωσης 2 ου βαθμού Το πεδίο ορισμού της εξίσωσης είναι: [L, R]. Η τιμή του x c απαιτεί κάποιον έλεγχο, ανάλογα με το αν βρίσκεται αριστερά, δεξιά, ή εντός του πεδίου ορισμού. Αν δηλαδή το x c βρίσκεται μέσα στο πεδίο, τότε: f min x = f x c Εάν όχι, τότε θα ελαχιστοποιείται είτε στο x=l είτε στο x=r. Δηλαδή: f min x = f R f min x = f L

19 Το πρόβλημα: Ακρότατο εξίσωσης 2 ου βαθμού Να γραφεί ένα πρόγραμμα που να ζητάει τους πραγματικούς αριθμούς: L, R, b, c, και εν συνεχεία να εκτυπώνει την ελάχιστη τιμή της δευτεροβάθμιας εξίσωσης f x = x 2 + bx + c στο διάστημα [L, R], καθώς και την τιμή του x στην οποία εμφανίζεται το ελάχιστο. Για να έχουμε μια γεωμετρική θεώρηση του προβλήματος, θα απεικονίσουμε τις 3 διαφορετικές περιπτώσεις της θέσης του κρίσιμου σημείου x c.

20 Εάν R x c f min x = f R

21 Εάν L x c R f min x = f x c

22 Εάν x c L f min x = f L

23 Σύμφωνα με τις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις, πρέπει να πραγματοποιήσουμε περίπου τον εξής ψευδοκώδικα*: If x c < L Εκτύπωσε f L και L Else if L x c R Εκτύπωσε f x c και x c else Εκτύπωσε f R και R end *Ο ψευδοκώδικας είναι μία «χονδροειδής» αποτύπωση των εργασιών που πρέπει να κάνει ένα πρόγραμμα, που δεν είναι γραμμένος όμως σε αυστηρή γλώσσα προγραμματισμού.

24 Για να κάνουμε κάτι τέτοιο στο Matlab, χρειαζόμαστε μια δομή της γλώσσας που: a) Να επιτρέπει την σύγκριση των τιμών και b) Να εκτελεί το κατάλληλο τμήμα του προγράμματος, ανάλογα με το αποτέλεσμα της σύγκρισης. Η εντολή if είναι ακριβώς σχεδιασμένη γι αυτόν τον σκοπό. Υποθέτουμε πως ήδη το πρόγραμμα γνωρίζει τις τιμές των L, R, b, c, καθώς και το κρίσιμο σημείο x c :

25 Σύμφωνα με τις εντολές: b = input('δώσε το b:'); c = input('δώσε το c:'); L = input('δώσε το L:'); R = input('δώσε το R (L<R):'); xc = -b/2; Ακολουθεί ένα τμήμα του προγράμματος που εκχωρεί στη μεταβλητή minendpointval την μικρότερη από τις δύο τιμές της συνάρτησης στα οριακά σημεία:

26 fl = L^2 + b*l + c; fr = R^2 + b*r + c; If fl<=fr minendpointval = fl; else minendpointval = fr; end

27 Η δομή If-else είναι η πιο συχνή παραλλαγή του if. Υπάρχει μια πολύ στενή αντιστοιχία του πως διαβάζεται και τι κάνει ο κώδικας. Στο παράδειγμα τίθεται μια «αληθής ψευδής» ερώτηση: Είναι η τιμή του fl μικρότερη ή ίση της τιμής του fr; Αν η απάντηση είναι «ναι» τότε σημαίνει ότι η μικρότερη τιμή της συνάρτησης στα οριακά σημεία είναι αυτή στα αριστερά και μας οδηγεί στο νακάνουμε: minendpointval = fl Αν η απάντηση είναι «όχι» τότε σημαίνει ότι η μικρότερη τιμή είναι αυτή στα δεξιά και μας οδηγεί στο να κάνουμε το εξής: minendpointval = fr

28 Μια λογική έκφραση που είναι είτε αληθής είτε ψευδής If fl<=fr Λέξεις Κλειδιά else end minendpointval = fl; minendpointval = fr; Εκτελείται αν η λογική έκφραση είναι αληθής Εκτελείται αν η λογική έκφραση είναι ψευδής Η Εντολή if-else

29 Η σύγκριση fl<=fr είναι μια λογική έκφραση η οποία (όπως και οι αριθμητικές εκφράσεις) παράγει εκτελούμενη ένα αποτέλεσμα: την τιμή «αληθές» (true) ή «ψευδές» (false). Οι υπό-συνθήκη σχέσεις μπορούν να περιέχουν πιο σύνθετους ελέγχους. Εάν π.χ. θέλουμε να εκτυπώσουμε το x c και το f x c, αν το x c ανήκει στο διάστημα [L,R], ή (εάν δεν ανήκει), ένα πληροφοριακό μήνυμα. Για να γίνει αυτός ο έλεγχος (ανήκει ή όχι), απαιτούνται δύο συγκρίσεις: Πρέπει το x c να είναι στα δεξιά του L και στα αριστερά του R. Αυτό υλοποιείται ως εξής:

30 % Λύση 1 xc = -b/2; if L <= xc && xc <= R fc = c - (b/2)^2; fprintf(' f(xc) = %6.3f xc=%6.3f\n',fc,xc) else disp('είτε το xc<l είτε το R<xc') end H fc είναι η f min = c b 2 Η βασική διαφορά από την προηγούμενη συνθήκη είναι ότι ο έλεγχος αληθούς-ψευδούς είναι πιο πολύπλοκος. Πρέπει να ικανοποιούνται δύο συνθήκες για να συμπεράνουμε πως το x c ανήκει στο διάστημα [L,R]: το x c πρέπει να είναι στα δεξιά του L και το x c πρέπει να είναι στα αριστερά του R. 2

31 Ο τελεστής «και» που συμβολίζεται με && χρησιμοποιείται για να συνδέει τα δύο κριτήρια: L <= xc && xc <= R Μπορούμε, για την πραγματοποίηση της ίδιας συνθήκης, να χρησιμοποιήσουμε και άλλους λογικούς τελεστές. Π.χ. με τον λογικό τελεστή «ή» που συμβολίζεται με : % Λύση 2 xc = -b/2; if xc < L xc > R disp('είτε το xc < L είτε το R < xc') else fc = c - (b/2)^2; fprintf(' f(xc) = %6.3f xc=%6.3f\n',fc,xc) end

32 Η μεθοδολογία εδώ είναι ότι το x c δεν ανήκει στο διάστημα [L,R]: το x c είναι στα αριστερά του L ή το x c είναι στα δεξιά του R. Με τον λογικό τελεστή «όχι» που συμβολίζεται με ~: % Λύση 3 xc = -b/2; if ~(L <=xc && xc <= R) disp('είτε το xc < L είτε το R < xc') else fc = c - (b/2)^2; fprintf(' f(xc) = %6.3f xc=%6.3f\n',fc,xc) end

33 Έχουμε 3 διαφορετικές λύσεις if-else για το ίδιο λογικό πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει με τους λογικούς υπολογισμούς, όπως συμβαίνει και με τους αλγεβρικούς υπολογισμούς. Αυτή η πολλαπλότητα επιβάλλει μια πιο γενική μορφή της εντολής if. Ο αρχικός ψευδοκώδικας πρέπει να προσαρμοσθεί για να γίνει κανονικό πρόγραμμα MATLAB. Βασικά το κομβικό σημείο είναι να βρούμε, ποια από τις τρεις περιπτώσεις ισχύει, για να εκτελεστεί στην συνέχεια το αντίστοιχο τμήμα του προγράμματος. Αυτή η λογική οδηγεί:

34 if xc < L % Τμήμα 1 fl = L^2 + b*l + c; fprintf('l = %6.3f f(l) = %6.3f\n',L,fL) elseif L <= xc && xc <=R % Τμήμα 2 fxc = c - (b/2)^2; fprintf('xc = %6.3f f(xc)= %6.3f\n',xc,fxc) else % Τμήμα 3 fr = R^2 + b*r + c; fprintf('r = %6.3f f(r) = %6.3f\n',R,fR) end disp('συνέχεια στο επόμενο θέμα!')

35 Η λογική εξέλιξη του προγράμματος λέει πως: Αν η έκφραση xc < L είναι αληθής, τότε εκτελείται το Τμήμα 1 και ο έλεγχος περνάει στην εντολή disp. Διαφορετικά υπολογίζεται η λογική έκφραση: L <= xc && xc <=R. Αν είναι αληθής, τότε εκτελείται το Τμήμα 2 και ο έλεγχος περνάει στην εντολή disp. Διαφορετικά εκτελείται το Τμήμα 3 και μετά ο έλεγχος περνάει στην εντολή disp.

36 Σε μια δομή if-elseif-else εκτελείται μόνο ένα από όλα τα εναλλακτικά τμήματα του κώδικα. Τέλος, υπάρχει και μια εκδοχή της εντολής if που είναι χρήσιμη όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι, όταν η τιμή του λογικού ελέγχου είναι αληθής, ενώ δεν θέλουμε να γίνει τίποτα όταν είναι ψευδής: if L > R temp = L; L = R; R = temp; end

37 Στην περίπτωση αυτή, η ιδέα είναι να αλλάξουμε τα περιεχόμενα των μεταβλητών L και R, αν η τιμή του L είναι μεγαλύτερη από την τιμή του R. To τμήμα του else δεν είναι απαραίτητο. Αυτό το μέρος του κώδικα θα μπορούσε να τοποθετηθεί αμέσως μετά τις εντολές Input, ως ένας τρόπος για να εξασφαλισθεί πως η τιμή του R δεν είναι μικρότερη της τιμής του L. Στο πρόγραμμα Eg1_2 σημειώστε την σημαντική παρουσία των σχολίων, τα οποία καθοδηγούν τον αναγνώστη στις λογικές υποπεριπτώσεις του προγράμματος.

38 % Script Eg1_2 % Ελάχιστο της δευτ/θμιας x^2+bx+c στο διάστημα [L,R]. % Διάβασε και εμφάνισε τα δεδομένα εισόδου... b = input('δώσε το b:'); c = input('δώσε το c:'); L = input('δώσε το L:'); R = input('δώσε το R (L<R):'); clc fprintf('δευτ/θμια: x^2 + bx + c, b = %5.2f, c = %5.2f\n',b,c) fprintf('διάστημα : [L,R], L = %5.2f, R = %5.2f\n\n',L,R) % Το κρίσιμο σημείο... xc = -b/2; if xc < L % Ελάχιστο στο αριστερό όριο... fl = L^2 + b*l + c; fprintf('x ελαχιστοποίησης = %5.2f\n',L) fprintf('ελάχιστη τιμή της f = %5.2f\n',fL) elseif L <= xc && xc <= R % Ελάχιστο στο κρίσιμο σημείο... fxc = c - (b/2)^2; fprintf('x ελαχιστοποίησης = %5.2f\n',xc) fprintf('ελάχιστη τιμή της f = %5.2f\n',fxc) else % Ελάχιστο στο δεξί όριο... fr = R^2 + b*r + c; fprintf('x ελαχιστοποίησης = %5.2f\n',R) fprintf('ελάχιστη τιμή της f = %5.2f\n',fR) end

39 % Script Eg1_2 % Ελάχιστο της δευτ/θμιας x^2+bx+c στο διάστημα [L,R]. % Διάβασε και εμφάνισε τα δεδομένα εισόδου... b = input('δώσε το b:'); c = input('δώσε το c:'); L = input('δώσε το L:'); R = input('δώσε το R (L<R):'); clc fprintf('δευτ/θμια: x^2 + bx + c, b = %5.2f, c = %5.2f\n',b,c) fprintf('διάστημα : [L,R], L = %5.2f, R = %5.2f\n\n',L,R)

40 % Το κρίσιμο σημείο... xc = -b/2; if xc < L % Ελάχιστο στο αριστερό όριο... fl = L^2 + b*l + c; fprintf('x ελαχιστοποίησης = %5.2f\n',L) fprintf('ελάχιστη τιμή της f = %5.2f\n',fL) elseif L <= xc && xc <= R % Ελάχιστο στο κρίσιμο σημείο... fxc = c - (b/2)^2; fprintf('x ελαχιστοποίησης = %5.2f\n',xc) fprintf('ελάχιστη τιμή της f = %5.2f\n',fxc) else % Ελάχιστο στο δεξί όριο... fr = R^2 + b*r + c; fprintf('x ελαχιστοποίησης = %5.2f\n',R) fprintf('ελάχιστη τιμή της f = %5.2f\n',fR) end

41 Εάν τρέξουμε το πρόγραμμα, και δώσουμε αρχικά (όπως θα μας ζητηθεί) τις τιμές για τους συντελεστές της εξίσωσης, καθώς και το πεδίο ορισμού, θα έχουμε τα εξής αποτελέσματα: Δευτ/θμια: x^2 + bx + c, b = 2.00, c = 4.00 Διάστημα : [L,R], L = 1.00, R = 5.00 x ελαχιστοποίησης = 1.00 Ελάχιστη τιμή της f = 7.00

42 Το πρόβλημα: Κάλυψη κυκλικού δίσκου Η εξίσωση που περιγράφει έναν κύκλο είναι: x 2 + y 2 = n 2 Όπου n είναι η ακτίνα του και x και y είναι οι συντεταγμένες σε ένα σημείο της περιφέρειάς του. Ο n είναι ένας θετικός ακέραιος αριθμός. Εάν σχεδιάσουμε έναν κύκλο σε χαρτί μιλιμετρέ, με τετράγωνα 1x1, για n=10, αυτός θα είναι:

43 Το εμβαδόν του κύκλου, ακτίνας n, θα είναι: A = π. n 2 Κάθε τετραγωνάκι θα είναι 1x1 και το εμβαδόν του 1x1=1. Εάν υπάρχουν N ολόκληρα τετραγωνάκια, τότε μπορούμε να πούμε πως το εμβαδόν θα είναι, κατά προσέγγιση: Ν π. n 2

44 Από τις δύο σχέσεις για το εμβαδόν του κύκλου: A = π. n 2 π = Α n 2 Ν π. n 2 π = Ν n 2 Φαίνεται πως στην 2 η περίπτωση η τιμή του π που θα προκύπτει, θα είναι προσεγγιστική (την λέω ρ n ): ρ n Ν n 2 Αφού τα τετραγωνάκια καλύπτουν σχεδόν όλο τον κύκλο το σφάλμα να είναι: ρ n π. Να γραφεί ένα πρόγραμμα που θα υπολογίζει την προσέγγιση του π, την ρ n, καθώς και το σφάλμα.

45 Λόγω της συμμετρίας που υπάρχει στον κύκλο, κάθε τεταρτημόριό του θα έχει τον ίδιο αριθμό ακέραιων τετραγώνων. row 10 row 9 row 8 row 7 row 6 row 5 row 4 row 3.9 τετράγωνα row 2.9 τετράγωνα row 1.9 τετράγωνα

46 Άρα αν βρούμε τον αριθμό Ν 1 των τετραγώνων του ενός τεταρτημορίου, ο συνολικός αριθμός τετραγώνων του κύκλου θα είναι 4Ν 1 και η προσεγγιστική τιμή του π που θα προκύπτει, θα είναι : ρ n 4Ν 1 n 2 Ο ψευδοκώδικας που θα πραγματοποιεί την ως άνω διαδικασία, θα είναι περίπου της ακόλουθης μορφής:

47 Αρχικά θέσε το Ν 1 = 0 Επανέλαβε για τις γραμμές 1 έως n Υπολόγισε το πλήθος των ολόκληρων τετραγώνων στην γραμμή και πρόσθεσε το πλήθος αυτό στο Ν 1. Θέσε ρ n = 4Ν 1 n 2 Ο ψευδοκώδικας εισάγει την λειτουργία της επανάληψης. Το τρέχον άθροισμα Ν 1 επαναλαμβάνεται n φορές. Τώρα που είναι το n=10, μπορούμε να το περιγράψουμε αναλυτικότερα:

48 Αρχικά θέσε το Ν 1 = 0 Υπολόγισε το πλήθος των ολόκληρων τετραγώνων στην γραμμή 1. Πρόσθεσε το πλήθος αυτό στο Ν 1. Υπολόγισε το πλήθος των ολόκληρων τετραγώνων στην γραμμή 2. Πρόσθεσε το πλήθος αυτό στο Ν 1. Υπολόγισε το πλήθος των ολόκληρων τετραγώνων στην γραμμή 10. Πρόσθεσε το πλήθος αυτό στο Ν 1. Θέσε ρ n = 4Ν

49 Δηλαδή χρειαζόμαστε 10 επαναλήψεις των ενεργειών. Εάν δηλαδή έχουμε περισσότερες επαναλήψεις (για μεγάλες τιμές του n) η στρατηγική αυτή είναι «βαρετή» και μη αποτελεσματική. Εδώ έρχεται η εντολή βρόχος for που μετατρέπει τον ψευδοκώδικα σε: Αρχικά θέσε το Ν 1 = 0 for k=1 :n Υπολόγισε το πλήθος των ολόκληρων τετραγώνων στην γραμμή k. Πρόσθεσε το πλήθος αυτό στο Ν 1. end Θέσε ρ n = 4Ν 1 n 2

50 Το πλήθος των επαναλήψεων καθορίζεται μέσα στην εντολή for, η οποία αναγνωρίζει το k ως μεταβλητή-μετρητή των επαναλήψεων. Δηλαδή εν προκειμένω το k παίρνει διαδοχικά τις τιμές 1,2,3,10. Τώρα θα πρέπει να αναπτύξουμε και μια μέθοδο για την εύρεση του πλήθους των ακέραιων τετραγώνων της κάθε γραμμής k. Σε κάθε γραμμή (row), για k=0 10, του σχήματος του τεταρτημόριου, η κάθετη συντεταγμένη θα είναι y = k.

51 Εάν θέσουμε την τιμή αυτή του y = k εξίσωση του κύκλου, θα είναι: στην x 2 + y 2 = n 2 x 2 + k 2 = n 2 x = n 2 k 2 Δηλαδή το πλήθος των ολόκληρων τετραγώνων της γραμμής (row) k είναι ο μεγαλύτερος ακέραιος που είναι της τιμής του x. Υπάρχει μια συνάρτηση floor του MATLAB που είναι ιδανική για την περίπτωση. Δέχεται μια πραγματική τιμή και επιστρέφει τον μεγαλύτερο ακέραιο που είναι ίσος ή μικρότερος της τιμής αυτής.

52 Δηλαδή η ανωτέρω σχέση: x = n 2 k 2 θα γίνει: m = floor(sqrt(n^2-k^2)) Αναθέτει στο m το πλήθος των ολόκληρων τετραγώνων της γραμμής k. Αυτός ο αριθμός m είναι που προστίθεται κάθε φορά για να ανανεωθεί ο αριθμός Ν 1 των τετραγώνων, πριν από κάθε επανάληψη. Μέσα στον βρόχο της επανάληψης, και αμέσως μετά την εκχώρηση στο m, ανανεώνουμε την τιμή του Ν 1 ως εξής: N1 = N1 + m Εδώ φαίνεται ακόμα μια φορά πως η συγκεκριμένη εντολή είναι μια εντολή εκχώρησης και όχι μια αλγεβρική πράξη.

53 Σύμφωνα με τα ανωτέρω (την μεθοδολογία για το m και την ανανέωση για το Ν 1 ) η εκτίμηση για την τιμή του π θα υπολογίζεται από το πρόγραμμα: N1 = 0; for k = 1:n end m = floor(sqrt(n^2-k^2)); N1 = N1 + m; Rho_n = 4*N1/n^2; Όπου Rho_n είναι η μεταβλητή ρ n του ψευδοκώδικα. Η δομή της εντολής for καθώς και ή εξέλιξη της διαδικασίας θα είναι:

54 Μεταβλητή Μετρητής Όριο Έναρξης Όριο Τερματισμού Λέξεις Κλειδιά for k = 1:10 m = floor(sqrt(n^2-k^2)); N1 = N1 + m; end Το σώμα του Βρόχου Η διαδικασία N o περάσματος k m N1 Μετά από 1 πέρασμα Μετά από 2 περάσματα και η επανάληψη ολοκληρώνεται ως εξής: Μετά από 8 περάσματα Μετά από 9 περάσματα Μετά από 10 περάσματα

55 % Script Eg2_1 % Προσέγγιση του π μέσω "κάλυψης" % Διάβασε την ακτίνα του δίσκου... clc n = input('δώσε την ακτίνα του κύκλου n: '); % Κάλυψε το πρώτο τεταρτημόριο και μετά πολλαπλασίασε επί 4... N1 = 0; for k = 1:n % Πρόσθεσε το πλήθος των ολόκληρων τετραγώνων της % γραμμής k... m = floor(sqrt(n^2 - k^2)); N1 = N1 + m; end % Εμφάνισε την προσέγγιση... rho_n = 4*N1/n^2; clc fprintf('n = %1d\n',n) fprintf('rho_n = %12.8f\n',rho_n) fprintf('σφάλμα = %12.8f\n',abs(pi-rho_n)) Η floor στρογγυλοποιεί την τιμή προς τον προς τον μικρότερο ακέραιο

56 Αποτελέσματα για n=10000 n = rho_n = Σφάλμα =

57 Επισκόπηση Η εντολή for χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου ένα τμήμα του κώδικα πρέπει να εκτελεσθεί κατ επανάληψη και το πλήθος των επαναλήψεων είναι εκ των προτέρων γνωστό: for μετρητής = 1: αριθμητική έκφραση τμήμα κώδικα end Το πλήθος των επαναλήψεων καθορίζεται από την αριθμητική έκφραση. Το τμήμα κώδικα λέγεται και σώμα του βρόχου. Ο μετρητής λέγεται και μεταβλητή βρόχου ή δείκτης βρόχου και η τιμή του δεν πρέπει ποτέ να τροποποιείται μέσα στον βρόχο.

58 for k = 1:3 fprintf('k=%1d\n',k) end itmax = 100; for k = 1:itMax fprintf('k=%1d\n',k) end Παραδείγματα itn = input('δώσε το πλήθος των επαναλήψεων: '); for k = 1:min(itN,100) fprintf('k=%1d\n',k) end

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 1

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 1 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 1 Σημειώσεις βασισμένες στο βιβλίο Το MATLAB στην Υπολογιστική Επιστήμη και Τεχνολογία Μια Εισαγωγή Περιεχόμενο μαθήματος: Αλγοριθμική επίλυση προβλημάτων Προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 1 Σημειώσεις βασισμένες στο βιβλίο Το MATLAB στην Υπολογιστική Επιστήμη και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 2

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 2 Σημειώσεις βασισμένες στο βιβλίο Το MATLAB στην Υπολογιστική Επιστήμη και Τεχνολογία Μια Εισαγωγή Έλεγχος συνθηκών - if Ας μελετήσουμε το πρόβλημα του υπολογισμού του ελάχιστου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 2: Έλεγχος συνθηκών

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 2: Έλεγχος συνθηκών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 2: Έλεγχος συνθηκών Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 2 Σημειώσεις βασισμένες στο βιβλίο Το MATLAB στην Υπολογιστική Επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Ακολουθίας- Επιλογής - Επανάληψης. Δομημένος Προγραμματισμός

Δομές Ακολουθίας- Επιλογής - Επανάληψης. Δομημένος Προγραμματισμός Δομές Ακολουθίας- Επιλογής - Επανάληψης Δομημένος Προγραμματισμός 1 Βασικές Έννοιες αλγορίθμων Σταθερές Μεταβλητές Εκφράσεις Πράξεις Εντολές 2 Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων Σταθερά: Μια ποσότητα που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας October 11, 2011 Στο μάθημα Αλγοριθμική και Δομές Δεδομένων θα ασχοληθούμε με ένα μέρος της διαδικασίας επίλυσης υπολογιστικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα θα δούμε τι

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά (1/2) Μπορούμε να ορίσουμε μια άλλη, ισοδύναμη αλλά ίσως πιο σύντομη, ονομασία για ποσότητα (μεταβλητή, σταθερή, συνάρτηση, κλπ.

Αναφορά (1/2) Μπορούμε να ορίσουμε μια άλλη, ισοδύναμη αλλά ίσως πιο σύντομη, ονομασία για ποσότητα (μεταβλητή, σταθερή, συνάρτηση, κλπ. ΤΡΙΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ Αναφορά (1/2) Μπορούμε να ορίσουμε μια άλλη, ισοδύναμη αλλά ίσως πιο σύντομη, ονομασία για ποσότητα (μεταβλητή, σταθερή, συνάρτηση, κλπ.): Σύνταξη τύπος όνομαα; τύπος όνομαβ{όνομαα}; όνομαβ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ

ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ Κεφαλαία και μικρά γράμματα ελληνικού αλφαβήτου: Α Ω και α ω Κεφαλαία και μικρά γράμματα λατινικού αλφαβήτου: A Z και a z Αριθμητικά ψηφία: 0 9 Ειδικοί χαρακτήρες: + - * / =. ( ),! & κενός

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Εκχώρηση Τιμών

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Εκχώρηση Τιμών Εκχώρηση Τιμών 1. Σύνταξη Με την εντολή εκχώρησης: α) Ονομάζουμε μια θέση μνήμης, και β) προσδιορίζουμε το περιεχόμενό της Η σύνταξη της εντολής εκχώρησης είναι: ή

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΠΠ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΠΠ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΑΘΕΡΕΣ είναι τα μεγέθη που δεν μεταβάλλονται κατά την εκτέλεση ενός αλγόριθμου. Εκτός από τις αριθμητικές σταθερές (7, 4, 3.5, 100 κλπ), τις λογικές σταθερές (αληθής και ψευδής)

Διαβάστε περισσότερα

Ψευδοκώδικας. November 7, 2011

Ψευδοκώδικας. November 7, 2011 Ψευδοκώδικας November 7, 2011 Οι γλώσσες τύπου ψευδοκώδικα είναι ένας τρόπος περιγραφής αλγορίθμων. Δεν υπάρχει κανένας τυπικός ορισμός της έννοιας του ψευδοκώδικα όμως είναι κοινός τόπος ότι οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης

Σκοπός. Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης Η δομή Επιλογής στη PASCAL H δομή Επανάληψης στη PASCAL. Ρεύμα Εισόδου / Εξόδου.. Ρεύμα Εισόδου / Εξόδου. To πρόγραμμα γραφικών gnuplot. Γραφικά στη PASCAL. Σκοπός 6.1 ΕΠΙΔΙΩΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ

Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ Ενότητα 7: Θεματική Ενότητα: Δομές επανάληψης ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ Θεματική Ενότητα 7 Δομές επανάληψης

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΥ και 8 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2 ΟΥ και 8 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΟΥ και 8 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1) Πότε χρησιμοποιείται η δομή επανάληψης

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Προγραμματίζοντας τον Arduino ΙΙ Εντολή Εκχώρησης & Εντολές. Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Πρόγραμμα. Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων

Σκοπός. Προγραμματίζοντας τον Arduino ΙΙ Εντολή Εκχώρησης & Εντολές. Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Πρόγραμμα. Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Προγραμματίζοντας τον Arduino ΙΙ Εντολή Εκχώρησης & Εντολές Ελέγχου. Πρόγραμμα Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων Εντολή Εκχώρησης Εντολές Ελέγχου Λογική συνθήκη Εντολή

Διαβάστε περισσότερα

Βρόχοι. Εντολή επανάληψης. Το άθροισμα των αριθμών 1 5 υπολογίζεται με την εντολή. Πρόβλημα. Πώς θα υπολογίσουμε το άθροισμα των ακέραιων ;

Βρόχοι. Εντολή επανάληψης. Το άθροισμα των αριθμών 1 5 υπολογίζεται με την εντολή. Πρόβλημα. Πώς θα υπολογίσουμε το άθροισμα των ακέραιων ; Εντολή επανάληψης Το άθροισμα των αριθμών 1 5 υπολογίζεται με την εντολή Πρόβλημα Πώς θα υπολογίσουμε το άθροισμα των ακέραιων 1 5000; Ισοδύναμοι υπολογισμοί του Ισοδύναμοι υπολογισμοί του Ισοδύναμοι υπολογισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την. Matlab

Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την. Matlab Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την Matlab Δήλωση Μεταβλητών Για να εισάγει κανείς δεδομένα στη Matlab υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ο πιο απλός είναι στη γραμμή εντολών να εισάγουμε αυτό που θέλουμε και

Διαβάστε περισσότερα

Σημειωματάριο Δευτέρας 9 Οκτ. 2017

Σημειωματάριο Δευτέρας 9 Οκτ. 2017 Σημειωματάριο Δευτέρας 9 Οκτ. 2017 Η δομή ελέγχου if... else... elif Βλέπουμε τώρα πώς μπορούμε να γράψουμε προγράμματα που η εκτέλεσή τους ακολουθεί διαφορετική πορεία ανάλογα με τα δεδομένα. Χωρίς τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας Κεφάλαιο 1 1. Τα δεδομένα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες όταν υποβάλλονται σε 2. Το πρόβλημα μεγιστοποίησης των κερδών μιας επιχείρησης είναι πρόβλημα 3. Για την επίλυση ενός προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικές Ασκήσεις. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος

Θεωρητικές Ασκήσεις. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος Θέμα 1 Δίνονται τα παρακάτω τμήματα αλγορίθμου Α. βαλίτσα Αληθής εισιτήριο Αληθής ταξίδι βαλίτσα και εισιτήριο Τι τιμή θα έχει η λογική μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Εισαγωγή στη Python Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Αλγόριθμοι

Πληροφορική 2. Αλγόριθμοι Πληροφορική 2 Αλγόριθμοι 1 2 Τι είναι αλγόριθμος; Αλγόριθμος είναι ένα διατεταγμένο σύνολο από σαφή βήματα το οποίο παράγει κάποιο αποτέλεσμα και τερματίζεται σε πεπερασμένο χρόνο. Ο αλγόριθμος δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Διαδικασίες

Επαναληπτικές Διαδικασίες Επαναληπτικές Διαδικασίες Οι επαναληπτικές δομές ( εντολές επανάληψης επαναληπτικά σχήματα ) χρησιμοποιούνται, όταν μια ομάδα εντολών πρέπει να εκτελείται αρκετές- πολλές φορές ανάλογα με την τιμή μιας

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2. Α1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2. Α1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2 Α1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής Α2. Ο αλγόριθμος αποτελείται από ένα πεπερασμένο σύνολο εντολών Α3. Ο αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Τι καλείται ψευδοκώδικας; 2. Τι καλείται λογικό διάγραμμα; 3. Για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η τυποποίηση του αλγόριθμου; 4. Ποιες είναι οι βασικές αλγοριθμικές δομές; 5. Να περιγράψετε τις

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 2. Λύση & Επεξηγήσεις. Τέλος_επανάληψης Εμφάνισε "Ναι" Τέλος Α2

Παράδειγμα 2. Λύση & Επεξηγήσεις. Τέλος_επανάληψης Εμφάνισε Ναι Τέλος Α2 Διδακτική πρόταση ΕΝΟΤΗΤΑ 2η, Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης των Υπολογιστών Κεφάλαιο 2.2. Παράγραφος 2.2.7.4 Εντολές Όσο επανάλαβε και Μέχρις_ότου Η διαπραγμάτευση των εντολών επανάληψης είναι σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η γλώσσα προγραμματισμού C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Εκφράσεις, πίνακες και βρόχοι 14 Απριλίου 2016 Το σημερινό εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η γλώσσα προγραμματισμού C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Πίνακες, βρόχοι, συναρτήσεις 1 Ιουνίου 2017 Το σημερινό εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες εντολές (μορφές) της;

1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες εντολές (μορφές) της; 1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες (μορφές) της; Η δομή επανάληψης χρησιμοποιείται όταν μια σειρά εντολών πρέπει να εκτελεστεί σε ένα σύνολο περιπτώσεων, που έχουν κάτι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Εισαγωγή στην πληροφορική Βασίλειος Βεσκούκης Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ v.vescoukis@cs.ntua.gr Η γλώσσα προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Νέο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 3

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 3 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 3 Σημειώσεις βασισμένες στο βιβλίο Το MATLAB στην Υπολογιστική Επιστήμη και Τεχνολογία Μια Εισαγωγή ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Πρόβλημα: Για δεδομένο αριθμό Α, μα βρεθεί η A. Γεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές

3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές 3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές Μια μεταβλητή έχει ένα όνομα και ουσιαστικά είναι ένας δείκτης σε μια συγκεκριμένη θέση στη μνήμη του υπολογιστή. Στη θέση μνήμης στην οποία δείχνει μια μεταβλητή αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων Octave - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων MATLAB - Απλά

Διαβάστε περισσότερα

Ασκή σεις στή δομή επανα λήψής

Ασκή σεις στή δομή επανα λήψής Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον 1 Ασκή σεις στή δομή επανα λήψής Ανάγνωση Στοιχείων Εύρεση Πλήθους 1. Να γραφεί αλγόριθμος ο οποίος να διαβάζει Ν πραγματικούς αριθμούς. Αλγόριθμος Άσκηση1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Μέρος 5ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 Η ΕΝΤΟΛΗ for Με την εντολή for δημιουργούμε βρόχους επανάληψης σε

Διαβάστε περισσότερα

i 1 Όσο i <> 100 επανάλαβε i i + 2 Γράψε A[i] Τέλος_επανάληψης

i 1 Όσο i <> 100 επανάλαβε i i + 2 Γράψε A[i] Τέλος_επανάληψης ΘΕΜΑ Α A1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις α-δ και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή, ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη. a. Σε μία εντολή εκχώρησης του αποτελέσματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Μέρος 4ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ΟΙ ΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ Με τους τελεστές σύγκρισης, συγκρίνουμε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο. Σταθερές-Παράμετροι-Μεταβλητές Αριθμητικοί & Λογικοί Τελεστές Δομή ελέγχου-επιλογής Σύνθετοι έλεγχοι

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο. Σταθερές-Παράμετροι-Μεταβλητές Αριθμητικοί & Λογικοί Τελεστές Δομή ελέγχου-επιλογής Σύνθετοι έλεγχοι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο Σταθερές-Παράμετροι-Μεταβλητές Αριθμητικοί & Λογικοί Τελεστές Δομή ελέγχου-επιλογής Σύνθετοι έλεγχοι ΣΙΝΑΤΚΑΣ Ι. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2010-11 1 Μεταβλητές-Σταθερές-Παράμετροι Τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Συναρτήσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Συναρτήσεις ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Συναρτήσεις Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών Συναρτήσεις 60 Ροή ελέγχου Είναι η σειρά µε την οποία εκτελούνται οι εντολές. Μέχρι τώρα, «σειριακή»,

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Javascript και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Pascal, απλοί τύποι, τελεστές και εκφράσεις

Pascal, απλοί τύποι, τελεστές και εκφράσεις Pascal, απλοί τύποι, τελεστές και εκφράσεις 15 Νοεμβρίου 2011 1 Γενικά Στην standard Pascal ορίζονται τέσσερις βασικοί τύποι μεταβλητών: integer: Παριστάνει ακέραιους αριθμούς από το -32768 μέχρι και το

Διαβάστε περισσότερα

του προγράμματος diagrama_rohs.zip )

του προγράμματος diagrama_rohs.zip ) έκδοση 3.20 ( κατέβασμα του προγράμματος diagrama_rohs.zip ) Το πρόγραμμα αυτό γράφτηκε όχι να γίνει μια γλώσσα προγραμματισμού, αλλά να γίνει ένα εργαλείο για την εισαγωγή των μαθητών στον προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

TO ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ

TO ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ Μάθημα 7 - Υποπρογράμματα Εργαστήριο 11 Ο TO ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ Βασικές Έννοιες: Υποπρόγραμμα, Ανάλυση προβλήματος, top down σχεδίαση, Συνάρτηση, Διαδικασία, Παράμετρος, Κλήση συνάρτησης, Μετάβαση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική ΙΙ Θεματική Ενότητα 7

Πληροφορική ΙΙ Θεματική Ενότητα 7 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πληροφορική ΙΙ Θεματική Ενότητα 7 Δομές επανάληψης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ 2. Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων

Κεφ 2. Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων Κεφ 2. Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων 2.7 Τι είναι οι μεταβλητές και τι οι σταθερές; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μεταβλητές: Μια μεταβλητή είναι μια θέση μνήμης του υπολογιστή με συγκεκριμένο όνομα, που χρησιμοποιείται για να

Διαβάστε περισσότερα

> μεγαλύτερο <= μικρότερο ή ίσο < μικρότερο == ισότητα >= μεγαλύτερο ή ίσο!= διαφορετικό

> μεγαλύτερο <= μικρότερο ή ίσο < μικρότερο == ισότητα >= μεγαλύτερο ή ίσο!= διαφορετικό 5 ο Εργαστήριο Λογικοί Τελεστές, Δομές Ελέγχου Λογικοί Τελεστές > μεγαλύτερο = μεγαλύτερο ή ίσο!= διαφορετικό Οι λογικοί τελεστές χρησιμοποιούνται για να ελέγξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική ΙΙ. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Πληροφορική ΙΙ. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Πληροφορική ΙΙ Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Πληροφορική ΙΙ», 2015-2016 Μάθημα 1: Εισαγωγή στους Αλγόριθμους Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Έλεγχος Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2012-2013 Σχεσιακοί Τελεστές και Ισότητας Ένα πρόγραμμα εκτός από αριθμητικές πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος Κων/νος Φλώρος

Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος Κων/νος Φλώρος Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος 2012-13 Κων/νος Φλώρος Απλοί τύποι δεδομένων Οι τύποι δεδομένων προσδιορίζουν τον τρόπο παράστασης των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ Καλλιόπη Μαγδαληνού ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΕΝΤΟΛΕΣ πρόγραμμα τεστ σταθερές π = 3.14 μεταβλητές πραγματικές : εμβαδό, ακτίνα αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών Εισαγωγή στην πληροφορική Βασίλειος Βεσκούκης ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ v.vescoukis@cs.ntua.gr Η γλώσσα προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εντολές επιλογής Εντολές επανάληψης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εντολές επιλογής Εντολές επανάληψης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εντολές επιλογής Εντολές επανάληψης Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο αναπτύξαμε προγράμματα, τα οποία ήταν πολύ απλά και οι εντολές των οποίων εκτελούνται η μία μετά την άλλη. Αυτή η σειριακή

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ και ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ 2.1 Να δοθεί ο ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 4 η Τελεστές Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή Σωτήρης

Διαβάστε περισσότερα

Λογικός τύπος Τελεστές σύγκρισης Λογικοί τελεστές Εντολές επιλογής Εμβέλεια Μαθηματικές συναρτήσεις Μιγαδικός τύπος ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

Λογικός τύπος Τελεστές σύγκρισης Λογικοί τελεστές Εντολές επιλογής Εμβέλεια Μαθηματικές συναρτήσεις Μιγαδικός τύπος ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ Λογικός τύπος ( ) Ο τύπος είναι κατάλληλoς για την αναπαράσταση ποσοτήτων που μπορούν να πάρουν δύο μόνο τιμές (π.χ. ναι/όχι, αληθές/ψευδές, ). Τιμές ή Δήλωση Εκχώρηση Ισοδυναμία με ακέραιους

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting)

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Εργαστήριο 3: 3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Η C++, όπως όλες οι γλώσσες προγραμματισμού, χρησιμοποιεί τελεστές για να εκτελέσει τις αριθμητικές και λογικές λειτουργίες.

Διαβάστε περισσότερα

Γ τάξη Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Ενιαίου Λυκείου ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Διδάσκων: ΔΟΥΡΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γ τάξη Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Ενιαίου Λυκείου ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Διδάσκων: ΔΟΥΡΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ τάξη Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Ενιαίου Λυκείου ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Διδάσκων: ΔΟΥΡΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Κεφάλαιο 2 : Δομή Επιλογής Εντολές επιλογής Εντολή ΑΝ. Εντολές

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα 5: Εντολές επανάληψης Κουκουλέτσος Κώστας Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

4. ΒΡΟΧΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ (Α' μέρος: for)

4. ΒΡΟΧΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ (Α' μέρος: for) 4. ΒΡΟΧΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ (Α' μέρος: for) 4.1 Μετρητές Ένας μετρητής (counter) είναι μία μεταβλητή η οποία ξεκινά με μία αρχική τιμή και αυξάνεται κατά ένα κάθε φορά που εκτελείται. Ο αλγόριθμος για έναν μετρητή

Διαβάστε περισσότερα

! Δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα κάνοντας χρήση του παρ/λου προγ/σμου ΑΡΧΗ ΝΑΙ Διάβα σε a Εκτύπ ωσε a > a 0 ΟΧΙ ΤΕΛΟΣ Σύμβολα διαγράμματος ροής 1 Ακέραιος τύπος 14 0-67 2 Πραγματικός τύπος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο 2.28 Τι είναι δομή επιλογής; Τα περισσότερα προβλήματα δεν λύνονται με τον ίδιο τρόπο. Συνήθως λαμβάνονται διαφορετικές αποφάσεις με βάση κάποια ή κάποιες τιμές. Η διαδικασία της δομής επιλογής περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο αλγόριθμος πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια

Ο αλγόριθμος πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Ο αλγόριθμος πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια Είσοδος:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ 9.1 Εντολές Εισόδου/εξόδου Στην Pascal, 1. Tα δεδομένα των προγραμμάτων λαμβάνονται: είτε από το πληκτρολόγιο είτε από ένα αρχείο με τη χρήση των διαδικασιών read και readln,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο 43 2.55 Ποιες είναι οι δύο μορφές της δομής πολλαπλής επιλογής και ποτέ χρησιμοποιείται; 1 η Μορφή:Η πολλαπλή επιλογή εφαρμόζεται στα προβλήματα όπου μπορούν να ληφθούν διαφορετικές αποφάσεις ανάλογα με

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 1. Πράξεις Τελεστές Έλεγχος Ροής

Διάλεξη 1. Πράξεις Τελεστές Έλεγχος Ροής Διάλεξη 1 Πράξεις Τελεστές Έλεγχος Ροής Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ Διαφάνειες: Skaros, MadAGu Παρουσίαση: MadAGu Άδεια: Creative Commons 3.0 Αριθμητικοί Τελεστές- Αριθμητικές Πράξεις 2 Internal use only Αριθμητικοί

Διαβάστε περισσότερα

Στη C++ υπάρχουν τρεις τύποι βρόχων: (a) while, (b) do while, και (c) for. Ακολουθεί η σύνταξη για κάθε μια:

Στη C++ υπάρχουν τρεις τύποι βρόχων: (a) while, (b) do while, και (c) for. Ακολουθεί η σύνταξη για κάθε μια: Εργαστήριο 6: 6.1 Δομές Επανάληψης Βρόγχοι (Loops) Όταν θέλουμε να επαναληφθεί μια ομάδα εντολών τη βάζουμε μέσα σε ένα βρόχο επανάληψης. Το αν θα (ξανα)επαναληφθεί η εκτέλεση της ομάδας εντολών καθορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 2 η Τύποι Δεδομένων Δήλωση Μεταβλητών Έξοδος Δεδομένων Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Δομές επανάληψης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Δομές επανάληψης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Δομές επανάληψης Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 3 Σημειώσεις βασισμένες στο βιβλίο Το MATLAB στην Υπολογιστική Επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2017-2018 Υπολογισμοί και Σφάλματα Παράσταση Πραγματικών Αριθμών Συστήματα Αριθμών Παράσταση Ακέραιου

Διαβάστε περισσότερα

Γ ε ν ι κ ό Λ ύ κ ε ι ο Ε λ ε υ θ ε ρ ο ύ π ο λ η ς. Α λ γ ό ρ ι θ μ ο ι

Γ ε ν ι κ ό Λ ύ κ ε ι ο Ε λ ε υ θ ε ρ ο ύ π ο λ η ς. Α λ γ ό ρ ι θ μ ο ι Α λ γ ό ρ ι θ μ ο ι Αριθμητικοί τελεστές Οι αριθμητικοί τελεστές είναι: πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και διαίρεση +,-,*,/ ύψωση σε δύναμη ^ πηλίκο ακέραιης διαίρεσης δύο ακεραίων αριθμών div υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Σωστού-Λάθους

Ερωτήσεις Σωστού-Λάθους Τάξη: Γ Λυκείου Τεχνολογική Κατεύθυνση Ενότητες: Εισαγωγή στον προγραμματισμό (7.1-7.8) Ερωτήσεις Σωστού-Λάθους 1. Οι μεταβλητές που χρησιμοποιούνται σ ένα πρόγραμμα αντιστοιχίζονται από το μεταγλωττιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ Α... Β

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ Α... Β ΘΕΜΑ Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από το Στέκι των Πληροφορικών Θέμα Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

9. Συστολικές Συστοιχίες Επεξεργαστών

9. Συστολικές Συστοιχίες Επεξεργαστών Κεφάλαιο 9: Συστολικές συστοιχίες επεξεργαστών 208 9. Συστολικές Συστοιχίες Επεξεργαστών Οι συστολικές συστοιχίες επεξεργαστών είναι επεξεργαστές ειδικού σκοπού οι οποίοι είναι συνήθως προσκολλημένοι σε

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Αγγελίδης

Μάριος Αγγελίδης Δομή Επανάληψης Ενότητες βιβλίου: 2.4.5, 8.2, 8.2.1, 8.2.2, 8.2.3 Ώρες διδασκαλίας: 5 Η δομή επανάληψης χρησιμοποιείται όταν έχουμε μία ομάδα εντολών που θέλουμε να εκτελεστούν πολλές φορές. Υπάρχουν τρείς

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ 1. Έστω ότι ο καθηγητής σας δίνει δύο αριθμούς και σας ζητάει να του πείτε πόσο είναι το άθροισμά τους. Διατυπώστε

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Αλγεβρικοί και Λογικοί Υπολογισμοί στη PASCAL

Σκοπός. Αλγεβρικοί και Λογικοί Υπολογισμοί στη PASCAL Αλγεβρικοί και Λογικοί Υπολογισμοί στη PASCAL Δυνατότητα ανάπτυξης, μεταγλώττισης και εκτέλεσης προγραμμάτων στη PASCAL. Κατανόηση της σύνταξης των προτάσεων της PASCAL. Κατανόηση της εντολής εξόδου για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Εκφράσεις, τελεστές, σχόλια. 3.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Εκφράσεις, τελεστές, σχόλια. 3.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Εκφράσεις, τελεστές, σχόλια Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό εισάγουμε τον τρόπο τέλεσης πράξεων μεταξύ μεταβλητών και σταθερών, εκφράσεις μεταξύ αυτών καθώς και το σχολιασμό της λογικής ενός προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο Να περιγραφεί η δομή επανάληψης Αρχή_επανάληψης Μέχρις_ότου

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο Να περιγραφεί η δομή επανάληψης Αρχή_επανάληψης Μέχρις_ότου 2.87 Να περιγραφεί η δομή επανάληψης Μέχρις_ότου Ημορφή της δομής επανάληψης Μέχρις_ότου είναι: Μέχρις_ότου Συνθήκη Η ομάδα εντολών στο εσωτερικό της επανάληψης, εκτελείται μέχρις ότου ισχύει η συνθήκη

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Μετατροπή από μία μορφή δομής επανάληψης σε μία άλλη.

4.4 Μετατροπή από μία μορφή δομής επανάληψης σε μία άλλη. 4.4 Μετατροπή από μία μορφή δομής επανάληψης σε μία άλλη. Η μετατροπή μιας εντολής επανάληψης σε μία άλλη ή στις άλλες δύο εντολές επανάληψης, αποτελεί ένα θέμα που αρκετές φορές έχει εξεταστεί σε πανελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Matlab 2 Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Διδάσκων: Γεώργιος Ακρίβης Βοηθός: Δημήτριος Ζαβαντής

Εισαγωγή στη Matlab 2 Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Διδάσκων: Γεώργιος Ακρίβης Βοηθός: Δημήτριος Ζαβαντής Εισαγωγή στη Matlab 2 Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Διδάσκων: Γεώργιος Ακρίβης Βοηθός: Δημήτριος Ζαβαντής email: dzavanti@cs.uoi.gr Περιεχόμενα Ορισμοί Λογικοί τελεστές f0r loops while loops if else

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία:

Επικοινωνία: Σπύρος Ζυγούρης Καθηγητής Πληροφορικής Επικοινωνία: spzygouris@gmail.com Πως ορίζεται ο τμηματικός προγραμματισμός; Πρόγραμμα Εντολή 1 Εντολή 2 Εντολή 3 Εντολή 4 Εντολή 5 Εντολή 2 Εντολή 3 Εντολή 4 Εντολή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Μέρος 3ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Ένα κείμενο μπορεί να εκχωρηθεί ως τιμή μιας μεταβλητής

Διαβάστε περισσότερα

Να γράψετε τα αποτελέσματα αυτού του αλγόριθμου για Χ=13, Χ=9 και Χ=22. Και στις 3 περιπτώσεις το αποτέλεσμα του αλγορίθμου είναι 1

Να γράψετε τα αποτελέσματα αυτού του αλγόριθμου για Χ=13, Χ=9 και Χ=22. Και στις 3 περιπτώσεις το αποτέλεσμα του αλγορίθμου είναι 1 Άσκηση 1. Δίνεται ο παρακάτω αλγόριθμος: ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ_ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΕ X ΌΣΟ Χ > 1 ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ ΑΝ Χ MOD 2 = 0 ΤΟΤΕ Χ Χ / 2 Χ 3 * Χ + 1 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ // Χ // ΤΕΛΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ_ΑΝΑΘΕΣΗΣ Να γράψετε τα αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

7. Βασικά στοιχεία προγραµµατισµού.

7. Βασικά στοιχεία προγραµµατισµού. 7. Βασικά στοιχεία προγραµµατισµού. ΗΜ01-Θ1Γ Δίνονται οι παρακάτω έννοιες: 1. Λογικός τύπος δεδοµένων 2. Επιλύσιµο 3. Ακέραιος τύπος δεδοµένων 4. Περατότητα 5. Μεταβλητή 6. Ηµιδοµηµένο 7. Πραγµατικός τύπος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ Α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΘΕΜΑ Α ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΥ και 8 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2 ΟΥ και 8 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΟΥ και 8 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1) Ποιοι είναι οι τελεστές σύγκρισης και

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Θ) Είσοδος/Έξοδος Μεταβλητές Τύποι Μεταβλητών Τελεστές και Προτεραιότητα Μετατροπές Μεταξύ Τύπων

Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Θ) Είσοδος/Έξοδος Μεταβλητές Τύποι Μεταβλητών Τελεστές και Προτεραιότητα Μετατροπές Μεταξύ Τύπων Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Θ) Είσοδος/Έξοδος Μεταβλητές Τύποι Μεταβλητών Τελεστές και Προτεραιότητα Μετατροπές Μεταξύ Τύπων 1 Είσοδος/Έξοδος Είσοδος/Έξοδος ανάλογα με τον τύπο του προγράμματος Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης Τα Εργαστηριακά Προγράμματα. Η δομή Επιλογής στη PASCAL. H δομή Επανάληψης στη PASCAL. Η εντολή επανάληψης for

Σκοπός. Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης Τα Εργαστηριακά Προγράμματα. Η δομή Επιλογής στη PASCAL. H δομή Επανάληψης στη PASCAL. Η εντολή επανάληψης for Εργαστήριο 6 Εντολές Επανάληψης Τα Εργαστηριακά Προγράμματα Η δομή Επιλογής στη PASCAL H δομή Επανάληψης στη PASCAL Η εντολή επανάληψης for Σκοπός Η εντολή επανάληψης while. 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 Εισαγωγή στο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση

Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στη MATLAB ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΡΙΒΗΣ ΒΟΗΘΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΣΚΟΡΔΑ ΕΛΕΝΗ E-MAIL: SDIMITRIADIS@CS.UOI.GR, ESKORDA@CS.UOI.GR Τι είναι Matlab Είναι ένα περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ MicroWorlds Pro

Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ MicroWorlds Pro Για να μπορέσουμε να εισάγουμε δεδομένα από το πληκτρολόγιο αλλά και για να εξάγουμε εμφανίσουμε αποτελέσματα στην οθόνη του υπολογιστή χρησιμοποιούμε τις εντολές Εισόδου και Εξόδου αντίστοιχα. Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Αναπαράστασης αλγορίθµων Ψευδοκώδικας Διάγραµµα Ροής Αλγοριθµικές δοµές (Ακολουθία Επιλογή Επανάληψη)

Τεχνικές Αναπαράστασης αλγορίθµων Ψευδοκώδικας Διάγραµµα Ροής Αλγοριθµικές δοµές (Ακολουθία Επιλογή Επανάληψη) Τεχνικές Αναπαράστασης αλγορίθµων Διάγραµµα Ροής Αλγοριθµικές δοµές (Ακολουθία Επιλογή ) 1 Βασικές έννοιες Τυποποίηση αναπαράστασης αλγορίθµου - Ανάγκη ύπαρξης ενός κοινού τρόπου αναπαράστασης αλγορίθµων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΦΑΣΜΑ 12/10/2014

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΦΑΣΜΑ 12/10/2014 Γ ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΜΑ Α [40 μόρια] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ α) Να επιλέξτε το γράμμα Σ, αν μια πρόταση είναι σωστή και

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Προγραμματισμού C

Γλώσσα Προγραμματισμού C Προγραμματισμός HY: Γλώσσα Προγραμματισμού C Δρ. Ηλίας Κ. Σάββας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., T.E.I. Θεσσαλίας Email: savvas@teilar.gr URL: http://teilar.academia.edu/iliassavvas

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 1: Εισαγωγή- Χαρακτηριστικά Παραδείγματα Αλγορίθμων Στεφανίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και αντικείμενο ενότητας. Εκφράσεις. Η έννοια του τελεστή. #2.. Εισαγωγή στη C (Μέρος Δεύτερο) Η έννοια του Τελεστή

Στόχοι και αντικείμενο ενότητας. Εκφράσεις. Η έννοια του τελεστή. #2.. Εισαγωγή στη C (Μέρος Δεύτερο) Η έννοια του Τελεστή Στόχοι και αντικείμενο ενότητας Η έννοια του Τελεστή #2.. Εισαγωγή στη C (Μέρος Δεύτερο) Εκφράσεις Προτεραιότητα Προσεταιριστικότητα Χρήση παρενθέσεων Μετατροπές Τύπων Υπονοούμενες και ρητές μετατροπές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γʹ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΕΠΠ ΤΡΙΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7)

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γʹ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΕΠΠ ΤΡΙΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γʹ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΕΠΠ ΤΡΙΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7) Θέμα Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι υποπρόγραμμα; Τμήμα προγράμματος το οποίο επιτελεί ένα αυτόνομο υπολογιστικό έργο (γράφεται χωριστά από το υπόλοιπο πρόγραμμα)

Τι είναι υποπρόγραμμα; Τμήμα προγράμματος το οποίο επιτελεί ένα αυτόνομο υπολογιστικό έργο (γράφεται χωριστά από το υπόλοιπο πρόγραμμα) Τι είναι υποπρόγραμμα; Τμήμα προγράμματος το οποίο επιτελεί ένα αυτόνομο υπολογιστικό έργο (γράφεται χωριστά από το υπόλοιπο πρόγραμμα) Επικοινωνία Το υποπρόγραμμα δέχεται τιμές από το πρόγραμμα Επιστρέφει,

Διαβάστε περισσότερα