ΤΟ BOTOX ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ BOTOX ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ"

Transcript

1 ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ BOTOX ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΟΥΤΟΥΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΛΕΝΗ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κ. Κυριακή Μητσοπούλου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013 Εκπονηθήσα πτυχιακή εργασία για την κτήση του βασικού πτυχίου.

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΔΕΡΜΑ 1.2. ΣΤΙΒΑΔΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΤΟ ΧΟΡΙΟ ΤΟ ΥΠΟΔΕΡΜΑ 1.3. ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ 1.4. ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ ΧΟΡΙΟΥ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΡΜΑΤΟΣ 1.5. ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΜΥΟΛΟΓΙΑ 2.1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣ 2.2. ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ 2.3. ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ 2.4. ΟΙ ΜΥΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΙΜΙΤΙΚΟΙ ΜΥΕΣ ΜΑΣΗΤΗΡΙΟΙ ΜΥΕΣ

3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ 3.1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ 3.2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΟΡΙΟ 3.3. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΡΥΤΙΔΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ 3.4. ΤΡΟΠΟΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΝΕΣΙΜΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΤΟ BOTOX ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ 4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4.2. ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗ ΤΟΞΙΝΗ ΤΥΠΟΥ Α ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΤΥΠΟΥ Α ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΣΤΙΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ 4.3. ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 4.4. ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΜΥΕΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗ ΤΟΞΙΝΗ 4.5. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ 4.6. ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ BOTOX

4 4.7. Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ 4.8. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 4.9. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΤΟΧ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

5 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η πτυχιακή εργασία «Το BOTOX στην αισθητική» εκπονήθηκε κατά το εαρινό εξάμηνο του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Αρχικά ασχολήθηκα με την ανατομία του δέρματος και τη μυολογία και τους τρόπους με τους οποίους η γήρανση παίζει καταλυτικό ρόλο στους μύες του προσώπου. Στην συνέχεια παραθέτω τα αίτια του γήρατος, αναλύω τα χαρακτηριστικά του στην επιδερμίδα και στο χορίο και αναφέρω τις μορφολογικές αλλαγές που επιφέρει στο πρόσωπο. Έπειτα, απαριθμώ τους τρόπους αισθητικής αντιμετώπισης της γήρανσης στο πρόσωπο μέσω θεραπειών και επεμβάσεων. Τέλος, κάνω λόγο για το ΒΟΤΟΧ στην αισθητική, και συγκεκριμένα για την κατηγοριοποίηση των ασθενών, τους τρόπους εφαρμογής, τη διάρκεια και τα αποτελέσματα, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, τις παρενέργειες και το κόστος.

6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα αναπτυχθεί η εφαρμογή του BOTOX ως αισθητική επέμβαση για τη θεραπεία των ρυτίδων. Το BOTOX το οποίο αποτελεί μια από τις εμπορικές ονομασίες της θεραπείας με έγχυση της Βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α. Η ονομασία BOTOX έχει επικρατήσει από τις υπόλοιπες ονομασίες, λόγω του δημοφιλούς του συγκεκριμένου σκευάσματος. Ανέκαθεν, γυναίκες και άνδρες ψάχνουν το εληξήριο της νεότητας, κάτι που δεν έχει βρεθεί,ως τώρα. Το επόμενο βήμα λοιπόν, είναι η καταπολέμηση των σημείων που χαρακτηρίζουν τη γήρανση και τη χαλάρωση του δέρματος. πολλές θεραπείες επιφέρουν, μέχρι ένα σημείο, το επιθημητό αποτέλεσμα. Μια από αυτές, η θεραπεία του BOTOX που έχει ως αποτέλεσμα την εξάληψη των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος. Το BOTOX αρχικά χρησιμοποιήθηκε για θεραπείες της καταπολέμησης της κεφαλαλγίας και των νευρολογικών παθήσεων, προκαλώντας παράλυση των μυών. Πλέον, αποτελεί τη δημοφιλέστερη θεραπεία αντιγήρανσης, αφού είναι μια θεραπεία αναίμακτη, ανώδυνη και με πολύ μικρά ποσοστα παρενεργειών.

7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1:ΔΕΡΜΑ 1.1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Αποτελεί το μεγαλύτερο, σε έκταση, όργανο του σώματος, με μήκος 1,8 τμ, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια του. Το πάχος του ποικίλλει στα διάφορα σήμεια του σώματος απο 0,7-1 nm στα βλέφαρα έως 3 nm στη ράχη.αποτελλεί το 15% περίπου του συνολικού βάρους του σώματος.περιβάλλει το σώμα σε όλη του την επιφάνεια σαν μεμβράνη, ενώ στα φυσικά στόμια (μύτη, στόμα, μάτια, γεννητικά όργανα, πρωκτός) μετατρέπεται στους βλεννογόνους των κοιλοτήτων αυτών. Στην επιφάνεια του δέρματος διακρίνουμε: τρίχες, πόρους, δερματικές θηλές, δερματικές ακρολοφίες και τις γραμμές Langer.

8 Το χρώμα του δερματος οφείλεται στη φυσιολογική χρωστική, τη µελανίνη, το πάχος της κερατίνης στιβάδας της επιδερµίδας, τον αριθµό και την ανατοµική θέση των επιπολής αγγείων και διαφέρει ανάλογα: την ηλικία και τη φυλη. Το δέρμα συμβάλλει στη προασπιστική λειτουργία του σώματος, προστατεύοντας τον οργανισμό από εξωγενείς παράγοντες, συγχρόνως όμως επιτελεί και σημαντικές λειτουργίες ΣΤΙΒΑΔΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Το δέρμα αποτελείται από τρείς στιβάδες: Την επιδερμίδα, Το χορίο, Το υπόδερμα Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ Αποτελείται από πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο και παρουσιάζει την εικόνα μωσαϊκου, αποτελούμενη απο κύτταρα που είνα διατεταγμένα σε πολλαπλές στιβάδες, από μέσα προς τα έξω, ανάλογα με το στάδιο εξέληξης στο οποίο βρίσκονται (κερατινοκύτταρα). Η επιδερμίδα επικάθεται στο χορίο με το οποίο και συνδεέται στερεά.στην εξωτερική επιφάνεια της επιδερμίδας απαντόνται οι δερματικές ακρολοφίες και οι αύλακες. Η επιφάνεια προς το χορίο έχει ανώμαλη και κυματοειδή σύσταση και παρουσιάζει κοιλώματα, τα θηλαία εντόματα. Αποτελείται από πέντε στοιβάδες, από μέσα προς τα έξω: Η βασική ή μητρική στιβάδα: Aποτελεί τη βαθύτερη στιβάδα της επιδερμίδας και μαζι με την ακανθωτή στιβάδα αποτελεί την μαλπιγιανή στιβάδα. Το πάχος της διαφέρει στα διάφορα σημεία του

9 δέρματος. Κυριότερος ρόλος της βασικής στιβαδας ειναι κυτταρική αναγέννηση, με την αντικατάσταση των γηρασμένων κυτταρων. Η βλεννώδης ή ακανθωτή στιβάδα: Αποτελείται από 6-15 στίχους κυττάρων, στα κύτταρα αυτά βρίσκονται τα κοκκία μελανίνης, στα οποία οφέιλεται το χρώμα του δέρματος. Αποτελεί την παχύτερη στιβάδα της επιδερμίδας. Η κοκκώδης στιβάδα: Αποτελείται από 1-4 στίχους κυττάρων, που βρίσκονται στο δεύτερο σταδιο της κερατινοποίησης. Η κοκκώδης στιβάδα δεν απαντάται στους βλεννογόνους. Η διαυγής στιβάδα: Απαντάται μόνο στις παλάμες και στα πέλματα. Η κερατίνη στιβάδα: Αποτελεί την ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας και δεν συναντάται στους βλεννογόνους. Είναι φτωχη σε νερό, αλλά εμπλουτισμένη με λιπίδια που είναι υπεύθυνα για την ευλυγισία της και συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος από την εξάτμιση της υγρασίας. Στερείται αγγείων, ενώ τη διαπερνούν τρίχες, χνούδι και δροτοποιοί αδένες. Τα κύτταρα της χάνουν προοδευτικά τη συνοχή τους, μέσω της διαδικασίας της κερατινοποίησης και αποπίπτουν, με αποτέλασμα την κυτταρική ανανέωση των κύτταρων της βασικής στιβάδας ΤΟ ΧΟΡΙΟ Βρίσκεται μεταξύ της επιδερμίδας και της υποδερμίδας. Με πάχος 0,5 nm - 4,0 nm, αποτελεί τη μεγαλύτερη στιβάδα του δέρματος και διαιρείται σε δύο στιβάδες: Το επιπολής ή θηλώδες στρώμα και Το εν τω βάθει κυρίως δέρμα ή δικτυωτή στιβάδα.

10 Αποτελείται απο: Τα κύτταρα: Ινοβλάστες, Ιστιοκύτταρα, Σιτευτικά κύτταρα, Λεμφοκύτταρα, Εωσινόφιλα, Πλασματοκύτταρα. Τις ίνες: Ίνες κολλαγόνου, Ίνες ελαστίνης και Δικτυωτές ίνες. Την βασική ουσία ΤΟ ΥΠΟΔΕΡΜΑ Αποτελείται από δίκτυο συνδετικού ιστού μέσα στο οποίο υπάρχουν: Λιπώδη κύτταρα, που γεμίζουν τους κενούς χώρου, ονόματι λοβία. Κολλαγόνο και Ελαστίνες ίνες. Το υπόδερμα έχει πάχος 2 nm 30 nm και ποικίλει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με:

11 την περιοχή του σώματος ( αφθονεί στους μαστούς,στη κοιλιακή χώρα, στους γλουτούς, ενώ δεν απαντάται καθόλου στα χείλια, στη μύτη, στα αυτιά και σταβλέφαρα. ), το φύλο και την ηλικία. 1.3 ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Αποτελούνται από: αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή Τα αγγεία δημιουργούν δύο κύρια οριζόντια πλέγματα: Το εν το βάθει αγγειακό πλέγμα βρίσκεται στο υποδόριο λίπος και τροφοδοτεί τους ιδροτοποιούς αδένες και τους τριχικούς θήλακους. Το επιπολής αγγειακό πλέγμα που βρίσκεται στο ανώτερο χωριο (θηλώδες στρώμα) και αποτελείται απο τις τριχοειδείς αγκύλες που αιματώνουν τις αν ωτερες στιβαδες του χορίου και την επιδερμίδα ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Στο χορίο υπέρχει πληθώρα νεύρων τα οποια αποτελούν τα αισθητήρια όργανα του δέρματος και διακρίνονται στα νεύρα: του εγκεφαλονοτιαίου συστήματος και του συμπαθητικού συστήματος ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ Τα νευρικά ινίδια, Οι απτικόι μηνίσκοι των Merkel-Lanvier, Τα κύτταρα του Langerans.

12 ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ ΧΟΡΙΟΥ Τα σωμάτια των Wagner-Meissner, Τα σωμάτια του Krause, Τα σωμάτια του Ruffine ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΡΜΑΤΟΣ Σωμάτια των Vater-Pacini, Σωμάτια των Golgi-Mazzoni ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Απορρόφηση ουσιών, με εκλεκτική διείσδηση Θερμορύθμιση Απεκκριτική λειτουργία Σχηματισμός βιταμίνης D Μεταβολισμός και σύνθεση ορμονών Αισθητική λειτουργία αφής Προστασία του σώματος απο: Εξωτερικές μηχανικές επιθέσεις και κτυπήματα Διάφορα χημικά Την ανάπτυξη βακτηρίων Την υπεριώδη ακτινοβολία.

13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΜΥΟΛΟΓΙΑ 2.1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣ Είναι η ανατομική δομή που παράγει κίνησηή δύναμη ως απάντηση σε ένα φυσιολογικό ερέθισμα. Αποτελούν συσταλτικά και ελαστικά όργανα, με τα οποία επιτελούνται ενεργητικές κινήσεις. Με την επίδραση ερεθισμάτων που φέρονται απο με τα κινητικά νεύρα του νευρικού συστήματος,συσπώνται,μικραίνουν και μετακινούν τα οστά του σωματος. Αποτελούνται απο τις μυϊκες ίνες (κύτταρα μεγάλου σχετικά μήκους). Ο αιθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχονται στους ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ Οι γραμμωτοί μυες κρατούν το σώμα σε ισορροπία και το κινούν συνδεόμενοι μέσω των τενόντων με τα οστά. Aποτελούνται από μακρές, στερεές, παράλληλα διατεταγμένες μυϊκές ίνες, οι οποίες μπορούν να συστέλλονται έντονα και γρήγορα, αλλά μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα. Οι μύες αυτοί ουσιαστικά, καλύπτουν και κινούν το σκελετό. Οι λείοι μύες βρίσκονται στα εσωτερικά όργανα του σώματος. Οι κινήσεις τους ειναι πιο αργές και αθατηματικές και ειναι ακούσιες. Οι καρδιακόι μύες αποτελούνται από κοντές, διακλαδισμένες, κατάλληλα συνδεδεμένες μυϊκές ίνες, που σχηματίζουν ένα δίκτυο στα τοιχώματα της καρδιάς. Το μυοκάρδιο συσπάται συνεχώς ρυθμικά και αόκνως. Οι μύες αυτοί ουσιαστικά στέλνουν το αίμα σε όλο το σώμα ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ Έκφυση που αποτελεί το άκρο του μυ που προσφύεται στο ακίνητο μέρος του σκελετού. Κατάφυση που αποτελεί το μέρος που προσφύεται στο κινητό μέρος του μυός. Γαστέρα που αποτελεί το μέρος του μυός που βρίσκεται ανάμεσα στην έκφυση και την κατάφυση.

14 2.4. ΟΙ ΜΥΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Αποτελούνται απο τους μιμιτικούς μύες και οι μασητηριοι μύες ΜΙΜΙΤΙΚΟΙ ΜΥΕΣ: Οι μύες του θόλου: Μετωποινιακός μυς Πυραμοειδής μυς Οι μύες του στόματος: Ο τετράγωνος μυς του άνω χειλους που αποτελείται από τη γωνιακή μοίρα ή ανελκτήρα του άνω χείλους και του πτερυγίου της ρινός,την υποκόγχια μοίρα ή ανελκτήρα του άνω χείλους και τη ζυγωματική μοίρα ή ελάσσων ζυγωματικός μυς. Ο μείζων ζυγωματικός μυς Ο γελαστήριος μυς Ο τρίγωνος μυς Οι μύες της ρινός: Ο ρινικός μυς Ο καθελκτήρας του ρινικού διαφράγματος Οι μύες των βλεφάρων: Ο σφιγκτήρας που αποτελείται από τη βλεφαρική μοίρα, την κογχική μοίρα και τη διακρυική μοίρα. Ο επισκύνιος μυς.

15 Οι μύες του έξω ώτος: Ο οπίσθιος μυς Ο πρόσθιος μυς Ο άνω ωτιαίος μυς ΜΑΣΗΤΗΡΙΟΙ ΜΥΕΣ: Είναι τεσσερις εκατέρωθεν: Ο μασητήρας μυς Ο κροταφίτης μυς Ο έσω πτερυγοειδής μυς Ο έξω πτερυγοειδής μυς.

16 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Η γήρανση αντιπροσωπεύει την ωρίμανση τόσο του οργανισμού, όσο και του ανθρώπου γενικότερα. Αποτελεί το εξελικτικό στάδιο που καταλήγει στη θνησιμότητα. Από τα αρχαία κιόλας χρόνια αποτέλεσαι αντικείμενο έρευνας με όλους να καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, είναι αναποφευκτη ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ Αποτελεί ένα γενικό βιολογικό φαινόμενο των ζόντων οργανισμών, που καταληγει στο τελικό στάδιο της εξελικτικής διαδικασίας του οργανισμού. Χρονικά, αυτό το στάδιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί απόλυτα, ξεκινά από τη γέννηση, περνά στην ωρίμανση και καταλήγει στη παρακμή. Χαρακτηριστικό της γήρανσης αποτελεί η προοδευτική απώλεια της ανάπτυξης και της αναπαραγωγικής ικανότητας των κυττάρων.η γήρανση διακρίνεται: Στο φυσιολογικό γήρας κατα το οποίο ο οργανισμό υφίσταται τις φυσιολογικές φθορές του χρόνου. Είναι αναπόφευκτο και δεν καταπολεμάται με καμία ιατρική μέθοδο.αποτελεί μία πολύπλοκη διεργασία με διμικές και λειτουργικές μεταβολές στον οργανισμό, που εμφανίζονται με την πάοδο της ηλικίας του ατόμου. Τα αποτελέσματα της φυσιολογικής γήρανσης είναι αρθροιστικά και οφείλονται σε ενδοοργανικές αιτίες. Στο παθολογικό γήρας κατά το οποίο παρατηρείται πρόωρη και δυσαρμονική φθορά που οφείλεται σε διάφορα νοσολογικά αιτια. Το παθολογικό γήρας δεν είναι αναγκαστικό, συνύπαρχει με το φυσιολογικό γήρας και δρα επιβαρυντικά σε αυτο επιβραδύνοντας το. Επομένως, προέρχεται από εξωτερικά αίτια, όπως: Ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικων ουσιών κτλ ) Η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου Η σωματική κατάσταση του ατόμου Η διατροφή Η υπερβολική έκθεση σε ακτινοβολίες (υπέρυθρες, υπεριώδεις κτλ ) Οι περιβαλλοντικές συνθήκες Διάφορες ασθένειες

17 Υπερβολική χρήση φαρμάκων Ο τόπος διαμονής Ο χωρος εργασίας ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΟΡΙΟ Το δέρμα στο στάδιο της γήρανσης είναι αφυδατωμένο με ρυτίδες και συνήθως μελαχρωματικές κηλίδες. Τα μαλλιά είναι κιτρινωπά ή τελείως ασπρα και αραιά. ΓΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ Στο επίπεδο της επιδερμίδας παρατηρείται: λέπτυνση και ατροφία, λόγω της ελάττωσης της αναγεννητικής ικανότητας επιπέδωση δερμοεπιδερμικού ορίου. ΓΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΧΟΡΙΟΥ Οι μεταβολές που συμβαίνουν με το πέρασμα του χρόνου στο χορίο είναι υπεύθυνες, σε μεγάλο βαθμό, για τις περισσότερες από τις μορφολογικές αλοιώσεις της επιδερμίδας.στο επίπεδο του χορίου, λοίπον, παρατηρείται: Μείωση του πάχους του χορίου, Ελλάτωση των ινών κολλαγόνου μείωση στη χημική σύνθεση του γλουταμινικού οξέος και της λυσίνης, που περιέχονται στην ελαστίνη, Συρρίκνωση των ινοβλαστών με αποτέλεσμα την Μείωση της ανακύκλωσης της θεμέλιας ουσίας από αυτούς, Σκλήρυνση του συνδετικού ιστού, Μείωση της μεταφοράς ουσιών.

18 3.3. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΗΡΑΝΣΗ Με το πέρασμα του χρόνου παρατηρούνται, στο ανθρώπινο σώμα μοργολογικές αλλαγές, απόρροια της γήρανσης, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως. Το δέρμα υφύσταται πολλές αλλαγές, οι οποίες είναι αποτέσμα των ενδοεπιδερμικών αλλαγων του δέρματος. Το πρόσωπο είναι το πιο εκτεθημενο σημείο του ανθρώπινου σώματος και έτσι είναι το σημείο το οποίο βλάπτεται περισσότερο από τους εξωγενείς βλαπτικούς παράγοντες, που είναι υπεύθυνοι για την επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος. Αποτέλεσμα αυτού, οι μορφολογικές μεταβολές των χαρακτηριστικών του προσώπου ΡΥΤΙΔΕΣ Κατά το γήρας, τα λιπώδη κύτταρα της επιδερμίδας ατροφούν και το δίκτυο των ελαστικών και κολλαγόνων ινών χαλαρώνει. Αυτό έχε ως αποτέλεσμα, το δέρμα να είναι αφυδατωμένο και να αδυνατεί να παρακολουθήσει τις κινήσεις-συσπάσεις των μυών που βρίσκονται κάτω από αυτό. Στις περιοχές αυτές σχηματίζονται συμετρικές δερματικές πτυχές- αναδιπλώσεις, που ονομάζονται ρυτίδες. Οι ρυτίδες αποτελούν το κυριότερο χρακτηριστικό της εμφάνισης του γηρασμένου δέρματος. Συνήθως, εμφανίζονται μετά το τριακοστό έτος της ηληκίας αν και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πρώιμης εμφάνισης. Οι ρυτίδες δικρύνονται σε δύο είδη: Στις ρυτίδες της φυσιλογικής γήρανσης που ειναι λεπτές ρύτιδες και εμφανίζονται: Στα μάγουλα Στα χείλη Στον αυχένα και Στο στέρνο. Στις ρυτίδες έκφρασης που είναι βαθιές και αποτελούν απόρροια της δραστηριότητας των μιμιτικών μυών και εμφανίζονται: Στο μέτωπο (οριζόντιες ρυτίδες) Στο μεσόφρυο (κάθετες ρυτίδες) Στα μάτια (οριζόντιες και κάθετες ρυτίδες) Γύρω από το στόμα (κάθετες ρυτίδες)

19 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ Τα αίτια της εμφάνισης ρυτίδων είναι πολλά και πολύπλοκα, υπάρχουν, όμως, κάποιοι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση τους: Η ηληκία με τη λειτουργική φθορά των κυττάρων, Η αφυδάτωση, Ασθένειες (νευρικές διαταραχές) Εξωτερικοί παράγοντες (καιρικές συνθήκες, εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο) Αλκοόλ, Κάπνισμα, Υπερκόπωση, Απότομη μείωση βάρους, Ψυχολογικοί παράγοντες ΤΡΟΠΟΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Το κεφάλι, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αποτελεί το πιο εμφανές σημείο του ανθρώπινου σώματος. Το πρόσωπο είναι το σημείο του κεφαλιού που δίνει την πρώτη ενύπωση, επομένως είναι το σημέιο που απασχολεί περισσότερο, από αισθητικής άπόψεως. Το γήρας αποτελούσε, ανέκαθεν, λόγος ανυσηχίας για τους ανθρώπους και αφού αποτελει αναπόφευκτο στοιχείο της ανθρώπινης ζωής δεν υφίσταται ιατρικη επέμβαση για την αντιμετώπιση του, μπορει όμως να υποστει αισθητίκες παρεμβάσεις για την βελτίωση της όψης του δέρματος ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ Απολέπιση με ΑΗΑ (α -υδροξυοξέα) και οξέα φρούτων, προέρχονται από φυσικές ουσίες (γάλα, φρούτα, ζάχαρη) και βελτιώνουν τον συνδετικό ιστό.τα α-υδροξυοξέα που χρησιμοποιούνται στην αισθητική είναι το γαλακτικό και το γλυκολικό οξύ. Δρουν με δύο τρόπους:

20 Στο επίπεδο της επιδερμίδας επιτυγχάνοντας τη μέιωση της συνοχήστων κερατινοκυττάρων με αποτέλεσμα την απόπτωση τους (κερατόλυση), Στο επίπεδο του χορίου παρεμβαίνουν με δύο λειτουργίες,με τη σύνθεση γλυκοζαμινογλυκανών από τους ινοβλάστες και με την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Χημικό peeling,αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία ένα καυστικό στοιχείο απλώνεται στο πρόσωπο, καυτηριάζοντας την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος, από την επιδερμίδα ως το χορίο. Διεγειρει την ανάπτυξη νέων ιστών με αποτέλεσμα: Βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος, Την λέπτυνση των ρυτίδων του άνου χείλους, του μετώπουκαι των βλεφάρων, Βελτιώνει το πρίγραμμα του προσώπου, Βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος, Βελτιώνει τη γενικότερη εμφάνιση του δέρματος. Μικροδερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους,που προκαλούν την απομάκρυνση των επιφανειακών στρωμάτων της επιδερμιδας με αποτέλεσμα την ανανέωση της. Μέθοδοι ηλεκτροθεραπείας (γαραδικό, γαλβανικ ο και γαλβανοφαραδικό ρεύμα) που προκαλουν θερμότητα και υπεραιμία, με αποτέλεσμα την καλύτερη διείσδυση των ντιγηραντικών προϊόντων στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Περιποίηση με κρέμες και σέρουμ και μάσκες,που περιέχουν: Υαλουρονικό οξύ Κολλαγόνο Ελαστίνη Παθητική μυογύμναση, γυμνάζει και τονώνει τους μύες του προσώπου και προκαλεί αύξηση της θερμότητας και υπεραιμία. Με την χρήση των κατάλληλων καλλυντικών σκευασμάτων γινεται καλύτερη απορρόφηση αυτών από το δέρμα και βελτιώνεται το αποτέλασμα. Τοποθετούνται πατς πάνω στους μύες και μεσω ηλέκτροδίων διέγείρεται ο παρακείμενος μυς και συσπάται.

21 3.4.2 ΕΝΕΣΙΜΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Μεσοθεραπεία,είναι η έγχυση πολυβιταμινούχου, συσφυκτικού και αναπλαστικού σκευάσματος στο σημείο της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας, όπου γίνεται η ανανέωση των επιδερμικών κυττάρων, αλλά και στο χορίο, στο σημείο όπου απαντόνται οι ίνες κολλαγόνου και ελλαστίνης. Ενέσεις κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος, με έγχυση κατά μήκος των ρυτίδων προκαλώντας ένα οίδιμα-πρήξιμο, με αποτέλεσμα την παροδική εξάλειψη των παρακείμενων ρυτίδων. Το αποτέλεσμα αυτό διαρκεί από έξι μήνες εως τρία χρόνι, ανάλογα με το υλικό που εγχύεται. Για την διατήρηση των αποτελεσμάτων απαιτείται επανέγχυση των ουσιών μετά το πέρασμα αυτού του διαστήματος. Ενέσεις με Βοτουλινική τοξίνη Α (botox), διαδικασία που εξαφανίζει τις ρυτίδες έκφρασης, προκαλώντας παράλυση του μυ όπου γίνεται η έγχυση της ουσίας αυτής. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 8 μήνες, οπόται και απιτείται επανάληψη της θεραπείας. Αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες εξάληψης των ρυτίδων του προσώπου. Fillers ρυτίδων, διαδικασία για την απάλυνση των ρυτίδων με γέμισμα αυτών με κάποιο υλικό που μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Υπάρχει πιθανόητα εμφάνησης κοκκιωμάτων μετά από την επέμβαση. Σε μεγάλα ποσοστα των περιπτώσεων τα αποτελέσματα είναι μόνιμα

22 και αυτό εξαρτάται από το υλικό που θα χρησιμοποιήθει για την έγχυση ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ Ρυτιδοπλαστική, επέμβαση κατά την οποία απαιτείται αναισθησία, ειτέ τοπικη, είτε ολική. Η επέμβαση αυτή μπορεί να είναι αιμοραγική και να διαρκέσει πολλές ώρες. Γίνεται τομή που ξρκινάει από το τριχωτό στην περιοχή της κραταφικής μοίρας του κρανίου και καταλήγει ή μέσα στο τριχωτό ή στο όριο του τριχωτού με το δέρμα του τραχήλου. Στη συνέχεια γίνεται αποκόλληση του δέρματος στην έκταση που χρειάζεται. Το αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης είναι: η βελτίωση της εμφάνισης των βαθιών ρυτίδων των ρινοπαρυακών περιοχών, η αποκατάσταση της χαλάρωσης του δέρματος. ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, η επέμβαση αυτή ειναι πολύ συχνή με σκοπό την εξάληψη των ρυτίδων και την χαλαρή όψη των βλεφάρων. Οι τομές γίνονται στα επιλεγμένα σημεία, έτσι ώστε να φαίνονται λιγότερο και με το πέρασμα του χρόνου ειναι αδιόρατες. Η επέμβαση αυτή γίνεται με του εξής τρόπους: Με την αφαίρεση του χαλαρού δέρματος και το τέντωμα του υπόλοιπου δέρματος, Με την αφαίρεση ή ανακατανομή του περιβολβικού λίπους που προβάλει και δημιουργεί τις σακούλες, Την αφαίρεση μέρους του σφηγκτήρα μυ, όταν είναι υπερτροφικός. ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ, επέμβαση, κατά την οποία αφαιρούνται μικρές ποσότητες λίπους, του ίδιου του ατόμου και μεταφέρονται σε ανώμαλες περιοχές τυ δέρματος. Για την επιτυχία του αποτελέσματος απαιτούνται δύο με τριείς εγχύσεις και το αποτέλεσμα διαρκεί χρόνια.

23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΤΟ BOTOX ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ 4.1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το BOTOX, το Dysport και το Vystabel είναι οι εμπορικές ονομασίες επεξεργασμένης βοτουλινικής τοξίνης και χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές δόσεις για συγκεκριμένες αισθητικές και ιατρικές επεμβάσεις. Οι επεμβάσεις αυτές συνηθίζονται να αναφέρονται με την ονομασία BOTOX, λόγω του ότι αποτελεί την πιο δημοφιλή μέθοδο ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗ ΤΟΞΙΝΗ ΤΥΠΟΥ Α Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α παράγεται από το βακτηρίδιο Clostiridium botulinum και προκαλεί παροδική αδρανοποίηση των γραμμωτών μυϊκών ινών δρώντας στις νευρομυϊκές συνάψεις. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω αναστολής απελευθέρωσης της ακετυλοχολίνης στις προσυναπτικές απολήξεις μέσω της αποδόμησης της SNAP-25, μιας πρωτεΐνης η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχημένη προσκόλληση και απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης από τα κυστίδια που ανευρίσκονται εντός των νευρικών απολήξεων

24 4.2.1.ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ Α Το BOTOX χρησιμοποιείται από το 1980 στη θεραπεία δύο παθήσεων του προσώπου: του στραβισμού, του βλεφαρόσπασμου, αργότερα, στη θεραπεία των ρυτίδων του μετώπου (1989), στην αντιμετώπιση της υπερυδρωσίας, στην αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας, στην ανακούφιση των πάσχοντων από πολλαπλή σκλήρυνση,από τον μυικό τρόμο στην άμβλυση των ρυτίδων του δέρματος, που προκαλούνται απο τη σύσπαση των γραμμωτών μυων ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΣΤΙΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ Οι μύες του προσώπου και του τραχήλου καταλήγουν στο δέρμα των αντίστοιχων περιοχών. Οι συσπάσεις που δημιουργούν αυτοί οι μύες προκαλούν τις ρυτίδες έκφρασης, λόγω των μορφασμών του προσώπου. Η δράση κάθε μυός προκαλεί οριζόντιες, προς τον άξονα του, ρυτίδες. Η έγχυση του φαρμάκου της Βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α λειτουργεί: μπλοκάροντας την έκκριση ακετιλοχολίνης που προκαλεί την ακούσια σύσπαση των μυών που προκαλούν οι ρυτίδες έκφρασης, προκαλώντας χημική απονεύρωση, ηρεμώντας και αδρανοποιώντας τους μύες που προκαλούν τις ρυτίδες, εμποδίζοντας την πτύχωση του δέρματος, βελτιώνοντας τη χαλάρωση του δέρματος, βελτιώση και εξάλειψη των ρυτίδων.

25 4.3. ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η θεραπεία του ΒΟΤΟΧ είναι μια από τις δημοφιλέστερες αισθητικές θεραπείες καταπολέμισης των ρυτίδων του προσώπου. Η θεραπεία αυτή απευθύνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 40 χρόνων και μπορεί να εφαρμοστεί σε γυναίκες και άντρες. Υπάρχουν και κάποιες πριπτώσεις κατά τις οποίες η έγχυση της Βοτουλινικής τοξίνης αντενδείκνυται, σε άτομα που παρουσίαζουν αλεργικικές αντιδράσεις σε κάποιο από τα συστατικά του προϊόντος, σε άτομα που παρουσιάζουν φλεγμονή στο σημείο που πρόκειται να γίνει η έγχυση, σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτικές αγώγες, όπως αμινογλυκοσίδες, πενικιλαμίνη, quinine και αναστολείς διαύλων ασβεστίου, που μπορεί να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητας της δράσης της Βοτουλινικής τοξίνης, σε εγκύους, σε γυναίκες που θηλάζουν. Ο γιατρός, λοιπόν, που θα αναλάβει την επέμβαση θα πρέπει, πρώτα, για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος να αξιολογήσει: το φύλο, την ηλικία, τον βαθμό της ηλιακής ελαστωσης, προηγησθήσες επεμβάσεις ή ατυχήματα, την παρουσία υπάρχουσας ασυμμετριάς των μυών, τις προσδοκίες του ασθενούς, το ψυχολογικό υπόβαθρο του ασθενούς, την λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΜΥΕΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΒΟΤΥΛΙΝΙΚΗ ΤΟΞΙΝΗ ΤΥΠΟΥ Α Το Botox εφαρμόζεται ενέσιμα μέσα στο μυ, προκαλώντας προσωρινή παράλυση. Οι μασητήριοι μύες προκαλούν τις ρυτίδες γύρω από το στόμα. Σε αυτές τις ρυτίδες, όμως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, για την εξάληχη τους, το Botox για πρακτικούς λόγους (μάσημα, ομιλία). Οι υπόλοιοποι μύες δεν επηρεάζουν άμεσα τις σημαντικές λειτουργίες του προσώπου, επομένως, η εφαρμογή μπορεί να γίνει χωρίς ενδοιασμούς. Οι μύες στους οποίους μπορεί να γίνει έγχυση με Βοτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι οι εξής: 1. οι ρυτίδες του μεσόφρυου, που οφείλονται στη σύσπαση του επισκύνιους μύες και τον πυραμοειδή μυ, 2. οι ρυτίδες του προσώπου, που οφείλονται στη σύσπαση του μετωπιαίου μυός,

26 3. οι ρυτίδες στα έξω τμήματα των ματιών ( πόδι της χήνας ), που οφείλονται στη σύσπαση του σφιγκτήρα των βλεφάρων, 4. οι ρυτίδες του λαιμού, που οφείλονται στο μύωδες πλάτισμα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ Kinetic pattern (Ο ιδανικός ασθενής): Οι ασθενείς έχουν καλό έλεγχο της έκφρασης του προσώπου τους. Οι μύες τους συστέλλονται σύμφωνα με τον τύπο και το επίπεδο του συναισθήματος που θέλουν να εκφράσουν, δηλαδή έχουν την ικανότητα να κινούν τους μύες τους όποτε θέλουν. Hyperkinetic pattern: Οι ασθενείς δεν μπορούν να κινήσουν τους μύες τους ανάλογα με τον τύπο και την ένταση του συναισθήματος που βιώνουν. Οι μύες του προσώπου συστέλλονται ακαριαία ακόμα και όταν δεν βιώνουν κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα. Hypertonic pattern: Oι ασθενείς έχουν έντονες γραμμές στο πρόσωπό τους, που είναι το αποτέλεσμα της κίνησης των μυών του προσώπου τους για πολλά χρόνια. Mπορεί να μην εμφανίζουν κανένα σημάδι χαλάρωσης ή χαράς, διότι ο επισκύνιος και ο πυραμοειδής μυς δεν μπορούν να χαλαρώσουν. Βαθιές ρυτίδες ανάμεσα στα μάτια τους ή μόνιμη σύσπαση των γωνιών του στόματος μπορεί να καταστήσει ανέφικτη την έκφραση συναισθημάτων. Για τον παρατηρητή, εμφανίζονται συνεχώς σε ένταση, σκυθρωποί, αγχωμένοι, δυσαρεστημένοι ή θυμωμένοι.

27 Hypokinetic pattern: Οι ασθενείς εμφανίζουν μείωση της μυϊκής κίνησης λόγω της κανονικής έκφρασης τους ή λόγω του αποτελέσματος της θεραπείας με βουτυλινική τοξίνη. Αυτό είναι το υπόδειγμα της μυϊκής αντίδρασης που προσπαθούμε να επιτύχουμε με τη θεραπεία μας, δηλαδή: πολύ λιγότερη κίνηση, παράλληλα όμως με την ύπαρξη φυσικής κίνησης. Υπάρχουν μερικοί μύες που θέλουμε να καταστούν υποκινητικοί, ενώ άλλοι πρέπει να είναι υποτονικοί. Hypotonic pattern: Οι ασθενείς εμφανίζουν έλλειψη έκφρασης, παρουσιάζονται καταθλιπτικοί και χωρίς ενέργεια. Αν επιθυμούμε μεγαλύτερο ανορθωτικό αποτέλεσμα, (lifting effect) κρίνεται σκόπιμη η πρόκληση υποτονικής αντίδρασης στους καθελκτήρες μύες, έτσι ώστε οι ανελκτήρες μύες να δουλεύουν περισσότερο αποτελεσματικά ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ BOTOX Οι κρέμες που περιέχουν Βοτουλινική τοξινη είναι μη αποτελεσματικές. Η Βοτουλινική τοξίνη πρέπει να ενεθεί για να δράσει. Υπάρχουν δύο τεχνικές ενέσεων: 1. Η συνηθησμένη τεχνική ενδομυϊκών ενέσεων. Η έγχυση περέχει 0,05ml ή περισσότερο, διάλυμα Βοτουλινικής τοξίνης και εγχύεται με βελόνα 30G ή 32G κάθετα στο δέρμα, τεχνική που συνιστάται στον επισκύνιο μυ. Η βελόνα δεν πρέπει να φτάσει στο περιόστεο. 2. Η τεχνική των μικροενέσεων (microinjection) χρησιμοποιείται για τη χορήγηση μικρών δόσεων Βοτουλινικής τοξίνης. Εφαρμόζεταιστο δίκτυο ρυτίδων του έξω κανθού ( πόδι της χήνας'), ενδοδερμικά, πολύ επιφανειακά, σε διάλυμα 0,025ml με βελόνα 32G 'η 30G. Αμέσως μετά την εφαρμογή σχηματίζεται μικρή λευκή βλατίδα.

28 4.7. Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Η θεραπεία διαρκεί λίγα λεπτά και τα πρώτα αποτελέσματα γίνονται εμφανή σε 2-5 ημέρες ενώ το επιθυμητό επίπεδο των αποτελεσμάτων αποκτάται σε 7-10 ημέρες από την ημέρα της έγχυσης της Βοτουλινικής τοξίνης. Τότε, συνήθως, γίνεται και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας από την οποία κρίνεται η ασυμετρία ή ανεπαρκής ακινητοποιήσης του μυός και αν θα χρειαστούν μερικές επιπρόσθετες μονάδες Βοτουλινικής τοξίνης ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Ο ασθενής μετά τη θεραπεία, για μικρό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ακολουθήσει πιστα τις οδηγίες που θα του δωθούν από τον υπεύθυνο, για την θεραπεία του, γιατρό. Σύμφωνα με αυτές, ο ασθενής πρέπει: 1. Να μην κατακλιθεί για τέσσερις, περίπου, ώρες, 2. Να μην σκύψει για τέσσερις ώρες, 3. Να μην καταναλώσει αλκοόλ, αντιφλεγμονώδη και ασπιρίνη για 48 ώρες, 4. Να μην κάνει μάλαξη για 48 ώρες, 5. Να μην φορέσει κάποιο βαρύ αντικείμενο στο κεφάλι, όπως, κράνος κτλ, 6. Να μην εκτεθεί υπερβπλικά στον ήλιο η κάποια άλλη ακτινοβολία για 48 ώρες, 7. Να μην υπερβεί η θερμοκρασία του δέρματος τους 36,6-37 C 4.9. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ BOTOX Άριστο αποτέλεσμα (διάρκεια ακινητοποίησης > ή = 6 μήνες πλήρης εξάλειψη ρυτίδων έκφρασης): Επιτυγχάνεται: σε γυναίκες ηλικίας ετών, σε kinetic pattern σε απουσία ηλιακής ελάστωσης σε εφαρμογή εκτός καλοκαιριού Ικανοποιητικό αποτέλεσμα (διάρκεια ακινητοποίησης 3 με 4 μήνες βελτίωση όχι εξάλειψη ρυτίδων έκφρασης): Παρατηρείται:

29 σε άρρενες ηλικίας ετών. Σε γυναίκες ηλικίας ετών, με έντονη ηλιακή ελάστωση σε hyperkinetic pattern ασθενή. σε εφαρμογή κατά την καλοκαιρινή περίοδο. πιθανόν να απαιτηθεί εφαρμογή εμφυτεύματος για διόρθωση των ρυτίδων. Φτωχό αποτέλεσμα (διάρκεια ακινητοποίησης 2 μήνες παραμονή ρυτίδων έκφρασης): Παρατηρείται: σε ανεπαρκή χορήγηση τοξίνης σε μεγάλη αραίωση της τοξίνης. σε ηλικίες > ετών. σε hypertonic pattern ασθενείς. σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται πάντα και η εφαρμογή εμφυτεύματος ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Οι αναφορές για παρενέργειες της θεραπείας του BOTOX δεν είναι συνηθεις και οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε κακή ιατρική εφαρμογή. Έχει παρατηρηθεί, μετά από πολλαπλές εφαρμογές, μειωμένη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, πιθανόν από την ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του πρωτεϊνικού φορτίου του. Επίσης, αποδυναμώνονται οι υπερκινητικοί και υπερτροφικοί καθελκτήρες (μύες που συμβάλλουν στη καθοδική κίνηση του προσώπου), αφήνοντας ελεύθερους τους ανελκτήρες (μύες που συμβάλλουν στην ανοδική κίνηση του προσώπου). Λόγω κακής χρήσης, αν ενεθεί μεγάλη ποσότητα ή σε λάθος σημείο μπορεί να εμφανιστεί πτώση του άνω βλεφάρου, ασυμμετρία του προσώπου (ιδιαίτερα στις ρυτίδες έκφρασης), μαύροι κύκλοι και οίδημα κάτω από τα βλέφαρα. Αίσθηση μικρής τοπικής δυσφορίας κατά την ένεση μπορεί να προκληθεί ενώ υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ BOTOX (ΜΠΟΤΟΞ) DYSPORT

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ BOTOX (ΜΠΟΤΟΞ) DYSPORT ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ BOTOX (ΜΠΟΤΟΞ) DYSPORT Πως δρα το Botox (μποτοξ) / Dysport; Μπλοκάρει το σήμα που στέλνει ο μυς ότι θέλει να συσπαστεί. Με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί-χαλαρώνει συγκεκριμένους μύες

Διαβάστε περισσότερα

Ευστάθιος Ράλλης. Επίκ. Καθηγητής Δερματολογίας Αφροδ/γίας

Ευστάθιος Ράλλης. Επίκ. Καθηγητής Δερματολογίας Αφροδ/γίας Ευστάθιος Ράλλης Επίκ. Καθηγητής Δερματολογίας Αφροδ/γίας Το δέρμα ενός ανθρώπου: Έκταση: 2 τετραγωνικών μέτρων Βάρος: Ζυγίζει: 4 κιλά Αιμοφόρα αγγεία: Το συνολικό μήκος ξεπερνάει τα 17 χιλιόμετρα Σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής)

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής) ΜΥΣ Οι μύες είναι όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Σχηματίζονται από μυϊκό ιστό. Μαζί με τους τένοντες συμβάλουν στην κίνηση των οστών. Είδη των μυών Ο μυς της καρδιάς, Οι λείοι, και Οι γραμμωτοί. Ο μυς

Διαβάστε περισσότερα

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική Μύες Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική κινητικότητα, την σπλαχνική κινητικότητα και τη κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ 09/11/2015

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ 09/11/2015 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΠΕΡΙΠΟΥ 1,8 Τ.Μ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ρ Έλενα Κουλλαπή 2014

ρ Έλενα Κουλλαπή 2014 ρ Έλενα Κουλλαπή 2014 Το µεγαλύτερο όργανο του σώµατο Μέση επιφάνεια περίπου 2 m2 Το βάρο του δέρµατο (χωρί το υποδόριο λίπο ) είναι κατά µέσο όρο 4,85 Kgr στον ενήλικο άνδρα και 3,18 Kgr στην ενήλικη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ BOTOXTΩΝ ΡΥΤΙ ΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙ ΡΩΣΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ BOTOXTΩΝ ΡΥΤΙ ΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙ ΡΩΣΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ BOTOXTΩΝ ΡΥΤΙ ΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙ ΡΩΣΙΑΣ Τι είναι το ΒΟΤΟΧ; Το ΒΟΤΟΧ είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μέθοδος αντιμετώπισης της γήρανσης και των ρυτίδων σήμερα. Μόνο το 2005 και μόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΤΟ ΔΕΡΜΑ Το δέρμα είναι ένα λειτουργικό όργανο που καλύπτει όλη την εξωτερική επιφάνεια του σώματος και όπου υπάρχουν οπές συνεχίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 11. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

ENOTHTA 11. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ENOTHTA 11. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ 11.1 Δομή του δέρματος της κεφαλής Διδακτικοί Στόχοι: Να μπορείτε (α) να αναφέρετε τι είναι το δέρμα (β) να αναφέρετε τις στιβάδες

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα η hyaluronan αναφέρεται ως υαλουρονικό οξύ.

Σήμερα η hyaluronan αναφέρεται ως υαλουρονικό οξύ. Μαρία Καρδάση Το 1934 ο Κάρλ Μάγιερ απομόνωσε από το υαλώδες υγρό του βόειου οφθαλμού μια άγνωστη μέχρι τότε μη θεϊκή γλυκοζαμινογλυκάνη και την ονόμασε hyaluronan. Σήμερα η hyaluronan αναφέρεται ως υαλουρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1-7-8

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1-7-8 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1-7-8 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Στον ανθρώπινο οργανισµό a) όλα τα κύτταρα έχουν το ίδιο σχήµα και την ίδια λειτουργία b) υπάρχουν κύτταρα µε το ίδιο σχήµα και την ίδια λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Μπότοξ και πόλεμος κατά των ρυτίδων Πληροφορίες για το φάρμακο και την θεραπεία

Μπότοξ και πόλεμος κατά των ρυτίδων Πληροφορίες για το φάρμακο και την θεραπεία Μπότοξ και πόλεμος κατά των ρυτίδων Πληροφορίες για το φάρμακο και την θεραπεία Τι είναι το μπότοξ; Το μπότοξ (Botox ή Dysport) είναι η αλλαντική τοξίνη, ένα δηλητήριο που παράγεται από το βακτήριο Clostridium

Διαβάστε περισσότερα

ρ Έλενα Κουλλαπή 2014

ρ Έλενα Κουλλαπή 2014 ρ Έλενα Κουλλαπή 2014 Αγγείωση του έρµατο Αρτηρίε Φλέβε Τριχοειδή Λεµφαγγεία Χρησιµεύουν για : Θερµορρύθµιση και Θρέψη του δέρµατο. Το δέρµα αιµατώνεται πολύ καλά από τα αγγεία του υποδέρµατο, τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

1.Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί την επιτομή της μεσοθεραπείας στις μέρες μας και χρησιμοποιείται:

1.Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί την επιτομή της μεσοθεραπείας στις μέρες μας και χρησιμοποιείται: 1.Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί την επιτομή της μεσοθεραπείας στις μέρες μας και χρησιμοποιείται: Στο πρόσωπο: για σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος, αντιμετώπιση μικρών ρυτίδων και ουλών (πχ. από ακμή),

Διαβάστε περισσότερα

Μύες του προσώπου και της κεφαλής

Μύες του προσώπου και της κεφαλής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ Μύες του προσώπου και της κεφαλής 38 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΟΪΝΙΑΚΟΣ* Επικράνιος Κρανίο - πλάγια άποψη Ινιακή γαστέρα (ινιακός μ.) Από τα δύο έξω τριτημόρια της άνω αυχενικής γραμμής του ινιακού

Διαβάστε περισσότερα

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Οφρύς Βλέφαρα Βλεφαρίδες Βλεφαρικοί και Σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων Ανελκτήρας μυς του άνω βλεφάρου Σφιγκτήρας μυς των

Διαβάστε περισσότερα

Release & Relax Motion. Rejuvance

Release & Relax Motion. Rejuvance Release & Relax Motion Rejuvance Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μιας σελίδας του παρόντος βιβλίου κατά παράφραση ή διασκευή με οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist

histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist histogenesis αισθητική προσώπου Dr. Stefanos Goudelas, Dermatologist η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική αγωγή για τις ρυτίδες έκφρασης Dr. Stefanos Goudelas

Διαβάστε περισσότερα

Μυς κεφαλής - τραχήλου άνω άκρου

Μυς κεφαλής - τραχήλου άνω άκρου Μυς κεφαλής - τραχήλου άνω άκρου Μύες του προσώπου. Λέγονται και «μιμικοί». Κινητική νεύρωση Προσωπικό νεύρο -VII Αισθητική νεύρωση τρίδυμο νεύρο -V Α) Κογχική ομάδα 1. Σφιγκτήρας των βλεφάρων 2. Επισκύνιος

Διαβάστε περισσότερα

Το όμορφο. πρόσωπο. της επιστήμης ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΕΠΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Το όμορφο. πρόσωπο. της επιστήμης ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΕΠΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Το όμορφο πρόσωπο της επιστήμης ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΕΠΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ H Φίλες και φίλοι, επιστημονική ομάδα του ιατρείου μου και εγώ προσωπικά, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε και να σας ευχαριστήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών

Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών IONIC FOOT DETOX Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών Η φυσική μέθοδος αυτή αποτελεί σήμερα την απάντηση της επιστήμης στο σύγχρονο αγχώδη και έντονο τρόπο ζωής, το γεμάτο χημικά και ακτινοβολίες περιβάλλον προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α Μύες: 1. Της Κεφαλής, 2. του Τραχήλου, 3. του Θώρακα, 4. της Κοιλίας.

ΜΕΡΟΣ Α Μύες: 1. Της Κεφαλής, 2. του Τραχήλου, 3. του Θώρακα, 4. της Κοιλίας. ΜΕΡΟΣ Α Μύες: 1. Της Κεφαλής, 2. του Τραχήλου, 3. του Θώρακα, 4. της Κοιλίας. 01/37 Σκελετικός Μύς: Το ένα άκρο, προσφύεται στο οστό που ο µυς αυτός κινεί, η κατάφυση, ενώ το άλλο, προσφύεται στο οστό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΟΛΟΓΙΑ. 1. Σκελετικοί µύες

ΜΥΟΛΟΓΙΑ. 1. Σκελετικοί µύες ΜΥΟΛΟΓΙΑ Μυϊκός ιστός και Μυϊκό σύστηµα Ι. Γενικά Α. Μύες = όργανα µαλακά συσταλτά 1. οι συσπάσεις των µυϊκών ινών κινούν τα µέρη του σώµατος 2. προσδίδει το σχήµα του σώµατος 3. τρία είδη µυών α. Σκελετικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΡΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Επιφάνεια = περίπου 1,6 τετ. µέτρα Βάρος = περίπου 1/10 του ολικού βάρους του σώµατος Πάχος = περίπου 0,2 χιλ.-2,8χιλ. Χ

ΤΟ ΕΡΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Επιφάνεια = περίπου 1,6 τετ. µέτρα Βάρος = περίπου 1/10 του ολικού βάρους του σώµατος Πάχος = περίπου 0,2 χιλ.-2,8χιλ. Χ ΤΟ ΕΡΜΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ Βασίλης Αργυρόπουλος Παν/µιο Θεσσαλίας vassargi@uth.gr ΤΟ ΕΡΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Επιφάνεια = περίπου 1,6 τετ. µέτρα Βάρος = περίπου 1/10 του ολικού

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: Life MapDiscovery

Πηγή: Life MapDiscovery ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Γεράσιµος Π. Βανδώρος ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΜΑΤΟΣ Το δέρµα είναι το µεγαλύτερο σε έκταση και όγκο όργανο του ανθρώπινου σώµατος[1] Πριν από

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερες ρίζες ενδογενώς

Ελεύθερες ρίζες ενδογενώς Ελεύθερες ρίζες ενδογενώς ρςρζ ς γ ς παραγόμενες (προιόντα του μεταβολισμού) εξωγενώς παραγόμενες (ήλιος, ρύπανση, κάπνισμα) επιτίθενται στα κύτταρα και τα καταστρέφουν. Ο οργανισμός αναπληρώνει τις απώλειες

Διαβάστε περισσότερα

1.4 Φυσιολογικές αντιδράσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας

1.4 Φυσιολογικές αντιδράσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας 1.4 Φυσιολογικές αντιδράσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας Η αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση φυσιολογικών απαντήσεων, η ένταση και η έκταση των οποίων εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

ïñüìáôá áéóèçôéêþò FACIAL ARTS

ïñüìáôá áéóèçôéêþò FACIAL ARTS ïñüìáôá áéóèçôéêþò FACIAL ARTS Ένα ελκυστικό χαμόγελο χρειάζεται κάτι περισσότερο από απλά όμορφα δόντια. Naturelize φυσική θεραπεία των ρυτίδων Για να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολο για εσάς να εκπληρώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Πλαστική Χειρουργική

Πλαστική Χειρουργική Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Πλαστική Χειρουργική Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc25 Μιχαήλου

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων και των σκέψεων μας.

Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων και των σκέψεων μας. Rejuvance Η εναλλακτική άποψη ομορφιάς! Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων και των σκέψεων μας. Είναι ένα ολιστικό, αναζωογονητικό μασάζ προσώπου. Και η λέξη μασάζ δεν είναι ακριβής, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Το Μυοσκελετικό Σύστηµα Δρ. Ε. Τζόνσον Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αθήνα 2012 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Α. Τα µέρη και

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Αισθητήρια Όργανα

Ειδικά Αισθητήρια Όργανα Ειδικά Αισθητήρια Όργανα Οφθαλμός Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΧΙΤΩΝΕΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΥ ΒΟΛΒΟΥ 1. Σκληρός: εξωτερικός ινοκολλαγονώδης χιτώνας 2. Ραγοειδήςήμέσοςήαγγειώδης:

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Κύτταρα όμοια μορφολογικά και λειτουργικά αποτελούν α. ένα όργανο. β. ένα ιστό. γ. ένα οργανισμό. δ. ένα σύστημα οργάνων.

Διαβάστε περισσότερα

Εξασφαλίζει την επιθυμητή εικόνα Απαλλάσσει από καθημερινή εφαρμογή

Εξασφαλίζει την επιθυμητή εικόνα Απαλλάσσει από καθημερινή εφαρμογή Εξασφαλίζει την επιθυμητή εικόνα Απαλλάσσει από καθημερινή εφαρμογή Γνωστή κ ως Παραϊατρική Δερματοστιξία-Paramedical Micropigmentation Βελτιώνει ψυχολογία των ογκολογικών ασθενών Εφαρμογή τεχνικής για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΑ. Καρβουντζή Ηλιάνα (Βιολόγος) 1

ΚΥΤΤΑΡΑ. Καρβουντζή Ηλιάνα (Βιολόγος) 1 ΚΥΤΤΑΡΑ ΖΥΓΩΤΟ: Το πρώτο κύτταρο του οργανισμού από το οποίο με συνεχείς κυτταρικές διαιρέσεις προκύπτουν όλα. ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ: Διαδικασία με την οποία τα κύτταρα αποκτούν διαφορετικά μορφολογικά και λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ωχρά κηλίδα;

Τι είναι η ωχρά κηλίδα; Τι είναι η ωχρά κηλίδα; Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Ο αμφιβληστροειδής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Σημειώσεις Ανατομίας - Φυσιολογίας Ι Σκοπός της λειτουργίας του νευρικού συστήματος Προσαρμόζει τις λειτουργίες του ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

15λεπτη Προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος νευροουρολογίας, γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων.

15λεπτη Προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος νευροουρολογίας, γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων. 15λεπτη Προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος νευροουρολογίας, γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων. Η ουροδόχος κύστη δεν είναι απλά μία κοιλότητα η οποία γεμίζει απλά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΜΑ 1ο 1. Κυτταρική διαφοροποίηση ονομάζουμε: α. Την δομική κυρίως εξειδίκευση των συστημάτων β. Την δομική και λειτουργική εξειδίκευση των κυττάρων γ. Την λειτουργική εξειδίκευση

Διαβάστε περισσότερα

Η κερατίνη είναι αυτή η οποία κάνει τις τρίχες δυνατές και ελαστικές.

Η κερατίνη είναι αυτή η οποία κάνει τις τρίχες δυνατές και ελαστικές. 11.2 Η Δομή της Τρίχας του τριχωτού της κεφαλής Διδακτικοί Στόχοι: Να μπορείτε (α) να αναφέρετε τι είναι η τρίχα. (β) να αναφέρετε τα δύο μέρη της τρίχας (γ) να αναφέρετε από τα μέρη που αποτελούν τη ρίζα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ 09/11/2015. ΜΑΘΗΜΑ 3 ο

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ 09/11/2015. ΜΑΘΗΜΑ 3 ο ΜΑΘΗΜΑ 3 ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ Ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η ΟΞΕΙΔΩΣΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΝΗΣ Η ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ (ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας Εισηγητής: Μ. Αντώνιος Καθηγητής: Πιτσιλαδής Βασίλης Σχ. έτος: 2016-2017 ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Η καρδιά είναι ένα μυώδες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Στοιβάδες δέρματος Επιδερμίδα (τέσσερις στοιβάδες κυττάρων) Χόριο (άφθονα αγγεία και νεύρα) Υποδερμάτιο πέταλο (περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Με βάση τη θέση στο ανθρώπινο σώμα Με βάση την ιδιότητα για γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση Εξωτερικοί εσωτερικοί μη ειδικοί μηχανισμοί ειδικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Βιολογία A λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος:

ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Βιολογία A λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος: ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Βιολογία A λυκείου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος: 2013-2014 Ένα αισθητικό σύστημα στα σπονδυλωτά αποτελείται από τρία βασικά μέρη: 1. Τους αισθητικούς υποδοχείς,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Όνομα: Ημερομηνία:././2014 ΤΑΞΗ : A Λυκείου ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Από το κύτταρο στον οργανισμό ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του μελανώματος την 14η Μαΐου 2001, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα για την

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του μελανώματος την 14η Μαΐου 2001, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα για την Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του μελανώματος την 14η Μαΐου 2001, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα για την UV ακτινοβολία. Οι δερματολόγοι λένε πως έχει αποδειχθεί μεγάλος ο ρόλος της υπεριώδους ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοπόρος με Νεα τεχνολογία

Πρωτοπόρος με Νεα τεχνολογία Ο όμιλος NewDAY Πρωτοπόρος με Νεα τεχνολογία Η Τεχνολογία και η Επιστήμη κάνουν τη διαφορά Τα NewDAY είναι πρωτοπόρα και Σύγχρονα κέντρα αδυνατίσματος, αισθητικών εφαρμογών, αποτρίχωσης και Laser Τα NewDAY

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία. Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Βιολογία. Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Βιολογία Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Σειρά: Γενικό Λύκειο Θετικές Επιστήμες Νότα Λαζαράκη, Βιολογία Γ Λυκείου Γενικής Παιδείας Υπεύθυνος έκδοσης: Αποστόλης Αντωνόπουλος Θεώρηση κειμένου: Κυριάκος Εμμανουηλίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Μπίλλη Ευδ. Επ. Καθηγήτρια, Τμ. Φυσικοθεραπείας, ΤΕΙ Δυτική Ελλάδας Γήρανση - ορισμός Σαφής ορισμός του γήρατος δεν υπάρχει Σύμφωνα με τον Shock, το γήρας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩ ΑΕΡΟΦΟΡΟΣ ΟΔΟΣ ρίνα φάρυγγας στοματική κοιλότητα ΚΑΤΩ ΑΕΡΟΦΟΡΟΣ ΟΔΟΣ λάρυγγας τραχεία 2 βρόγχοι πνεύμονες ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΑΝΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΝΕΥΡΑ (λείοι μύες, καρδιακός μυς, αδένες) (Σπλαχνικά Νεύρα)

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 5 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. ΜΕ ΤΗ ΜΑΛΑΞΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα θα μελετήσουμε το δέρμα. Τα μέρη του. Χρησιμότητά του. Διαπερατότητα του. Την αλληλεπίδραση με τα καλλυντικά.

Σήμερα θα μελετήσουμε το δέρμα. Τα μέρη του. Χρησιμότητά του. Διαπερατότητα του. Την αλληλεπίδραση με τα καλλυντικά. Ανασκόπιση Έχουμε πει τί είναι μόρια και άτομα. Έχουμε αναγνωρίσει ποια μόρια διαλύονται στο νερό και ποια όχι βάση των πολικών θέσεων που έχουν. Έχουμε συναντήσει μόρια πολύ μεγάλου μεγέθους (πολυμερή)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ Φαρμακοποιός, Quality & Training Manager «Κωλύσαι μεν το γήρας αδύνατον, επισχείν δε το τάχος αυτού δυνατόν.» -Γαληνός ΚΕΡΑΤΙΝΟΚΥΤΤΑΡΑ από βασική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 1o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11207, 96ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11303 Ι. Το σύστημα των ενδοκρινών αδένων είναι το ένα από τα δύο συστήματα του οργανισμού μας που συντονίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΖΩΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ...

ΟΙ ΖΩΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ... ΟΙ ΖΩΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ... ...ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΣΤΟΥΣ ΟΜΑΔΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ιστοί όργανα συστήματα οργάνων αδένας Νευρικός Επιθηλιακός επιδερμίδα ΙΣΤΟΙ καρδιά αίμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το ανθρώπινο σώμα προμηθεύεται οξυγόνο και αποβάλει διοξείδιο του άνθρακα με την αναπνοή. Η αναπνοή έχει δύο φάσεις: την εισπνοή κατά την οποία ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ 1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Αποτελείται από την καρδιά και τα αγγεία( αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή αγγεία). Η καρδιά με τους παλμικούς ρυθμούς στέλνει το αίμα στο σώμα. Οι αρτηρίες παίρνουν το αίμα από την καρδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ (συγκεντρωμένοι ή διάσπαρτοι) ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΟΔΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΛΟΙΟΣ Ειδικά κύτταρα - υποδοχείς, ευαίσθητα στις αλλαγές αυτές, είναι τα κύρια μέσα συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι

Διαβάστε περισσότερα

η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα

η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα "Κλινικά αποδεδειγµένα αποτελέσµατα σε 47 ηµέρες" Αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας Ένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 11 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΘΕΜΑ Β

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 11 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΘΕΜΑ Β ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 11 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΘΕΜΑ Β 1. Το σύστημα των ενδοκρινών αδένων είναι το ένα από τα δύο συστήματα του οργανισμού μας που συντονίζουν και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΦΘΑΛΜΟΣ

ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ Δομή του οφθαλμού Οφθαλμικός κόγχος σχήμα τετράπλευρης πυραμίδας, με τη βάση, (κογχικό χείλος), προς τα εμπρός και την κορυφή προς τα πίσω Στα τοιχώματα του κόγχου βρίσκονται οι κόλποι των οστών

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος Αναπνευστικό σύστημα (αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Ηλεκτροθεραπείας Φυσική του Ηλεκτρισμού Ηλεκτροφυσιολογία Γαλβανικά ρεύματα Παλμικά-εναλλασσόμενα ρεύματα Μαγνητικά πεδία Υπέρηχοι Ακτινοβολιες

Αρχές Ηλεκτροθεραπείας Φυσική του Ηλεκτρισμού Ηλεκτροφυσιολογία Γαλβανικά ρεύματα Παλμικά-εναλλασσόμενα ρεύματα Μαγνητικά πεδία Υπέρηχοι Ακτινοβολιες Περιεχόμενα μαθήματος Αρχές Ηλεκτροθεραπείας Φυσική του Ηλεκτρισμού Ηλεκτροφυσιολογία Γαλβανικά ρεύματα Παλμικά-εναλλασσόμενα ρεύματα Μαγνητικά πεδία Υπέρηχοι Ακτινοβολιες - Laser Θερμοθεραπεία Υδροθεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΙΚΤΟ ΔΕΡΜΑ ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ 09/11/2015

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΙΚΤΟ ΔΕΡΜΑ ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ 09/11/2015 ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ. Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο 1. Ποιος είναι ο ρόλος των ερυθρών κυττάρων του αίματος; α. μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα β. μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, άλατα, ορμόνες και πρωτεΐνες γ. μεταφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ Τι είναι το υαλουρονικό οξύ; Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρµατος και η πιο σηµαντική λειτουργία του είναι να δέχεται και να συγκρατεί το νερό.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΙ. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια. Μπενέκα Νατάσσα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

ΙΣΤΟΙ. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια. Μπενέκα Νατάσσα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ ΙΣΤΟΙ Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Μπενέκα Νατάσσα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Ιστοί Οι ιστοί είναι σύνολο κυττάρων με την ίδια κατασκευή, μορφολογία και λειτουργία. Κάθε ιστός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΖΩΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ (άσκηση 4 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β ΜΕΡΟΣ)

ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β ΜΕΡΟΣ) ΑΝΑΤΟΜΙΑ και ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β ΜΕΡΟΣ) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Οι µύες είναι συσταλτά όργανα που χρησιµεύουν για να επιτελούνται οι ενεργητικές κινήσεις του οργανισµού. Οι µύες αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις

Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 10 Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις Ειδικές Αισθήσεις Όραση Ακοή Δομή του οφθαλμικού βολβού Οφθαλμικός βολβός Σκληρός χιτώνας Χοριοειδής χιτώνας Αμφιβληστροειδής χιτώνας Μ.Ντάνος Σκληρός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΕΙΔΗ ΡΕΥΜΑΤΩΝ. Το γαλβανικό ρεύμα είναι χαμηλής τάσης συνεχές ρεύμα. Γαλβανικό ρεύμα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΕΙΔΗ ΡΕΥΜΑΤΩΝ. Το γαλβανικό ρεύμα είναι χαμηλής τάσης συνεχές ρεύμα. Γαλβανικό ρεύμα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΕΙΔΗ ΡΕΥΜΑΤΩΝ Γαλβανικό ρεύμα Το γαλβανικό ρεύμα είναι χαμηλής τάσης συνεχές ρεύμα. Χημικές αλλαγές γίνονται σε αυτό όταν περάσει από συγκεκριμένα διαλύματα (τα οποία περιλαμβάνουν οξέα και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 1.1. Εισαγωγή Ο ζωντανός οργανισµός έχει την ικανότητα να αντιδρά σε µεταβολές που συµβαίνουν στο περιβάλλον και στο εσωτερικό του. Οι µεταβολές αυτές ονοµάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη

Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη βιολογική μηχανική Κεφάλαιο 2 Εκβιομηχανική των οστών Οι διαφάνειες που ακολουθούν Η ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Για να περιγράψουμε τα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός

Γράφει: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός Γράφει: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός Τα χείλη είναι ένα μέρος του προσώπου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην αισθητική του. Κατέχει κεντρικό ρόλο στην εικόνα του προσώπου κι είναι σημείο

Διαβάστε περισσότερα

EΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ VERSION PEPTIDE FACE CREAM KAI VERSION PEPTIDE EYE CREAM ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΝΑΟΥΜ ΧΡΗΣΤΟΣ

EΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ VERSION PEPTIDE FACE CREAM KAI VERSION PEPTIDE EYE CREAM ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΝΑΟΥΜ ΧΡΗΣΤΟΣ EΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ VERSION PEPTIDE FACE CREAM KAI VERSION PEPTIDE EYE CREAM ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΝΑΟΥΜ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΓΠΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ Εισαγωγή. Συνδυασμός

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΙ Ο ανθρώπινος οργανισμός συνίσταται α- πό τρισεκατομμύρια κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά εμφανίζουν σημαντική ποικιλομορφία, που αφορά το μέγεθος,

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΑΚΧΑΡΩΝ-ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΑΛΜΥΡΟ ΝΕΡΟ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΔ -ΜΕΙΩΣΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ - ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αθήνα 2007 3 4 Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων του ανθρώπινου οργανισμού με τον περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

F.T.E. (finger tip energising)

F.T.E. (finger tip energising) // Code that uses other library's $ can follow here. jq 1 / 5 F.T.E Μασάζ Προσώπου (The FingerTip Energizing Massage) Το FTE μασάζ (FingerTip Energizing) είναι ένα εξαιρετικά πρωτότυπο κι αναζωογονητικό

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

Α.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Το δέρμα αποτελείται από 2 στιβάδες: i. Επιδερμίδα ii. Κυρίως δέρμα ή χόριο ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Κυριότερες λειτουργίες δέρματος: i.

Διαβάστε περισσότερα

Dectro International. Dectro International reserved.2010. www.dectro.com

Dectro International. Dectro International reserved.2010. www.dectro.com APILUX 2G APL Η Dectro,με την άριστη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση της τριχοφιύας,πιστεύοντας ότι η τεχνολογία της επιτρέπει πλέον να κατασκευάσει ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο μηχάνημα φωτόλυσης, χρηματοδότησε

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητική. του Προσώπου & της Περιοφθαλμικής Περιοχής

Αισθητική. του Προσώπου & της Περιοφθαλμικής Περιοχής Αισθητική του Προσώπου & της Περιοφθαλμικής Περιοχής Αριστεία στην Οφθαλμολογία 2 Το Athens Eye Hospital αποτελεί Νοσοκομείο διεθνούς βεληνεκούς και χώρο επίλυσης σοβαρών και δύσκολων οφθαλμολογικών προβλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Μύες Θώρακα - Κορμού

Μύες Θώρακα - Κορμού Μύες Θώρακα - Κορμού Μύες μαστικής περιοχής Μύες πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος Μύες κοιλιακού τοιχώματος Μύες ράχης Μύες οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος 1 2 3 1 Μείζων θωρακικός 1 Ελάσσων θωρακικός 2 3Υποκλείδιος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ Κυριακή Σταματέλου Ειδικός Νεφρολόγος, MBA Τι είναι η νεφρολιθίαση; Η νεφρολιθίαση λέγεται κοινά «πέτρες στα νεφρά» και είναι γνωστή στην ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Από το κύτταρο στον οργανισμό

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Από το κύτταρο στον οργανισμό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Από το κύτταρο στον οργανισμό 1o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11207, 2o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11208 ΘΕΜΑ Δ Το ανθρώπινο σώμα, όπως και το σώμα κάθε πολυκύτταρου οργανισμού αποτελείται από πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικό σύστημα Περιγραφή

Πεπτικό σύστημα Περιγραφή Πεπτικό Σύστημα Πεπτικό σύστημα Περιγραφή Το γαστρεντερικό σύστημα (ΓΕΣ) αποτελείται από τα κοίλα όργανα που εκτείνονται από το στόμα έως τον πρωκτό και τους επικουρικούς αδένες που ευθύνονται για την

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης. Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας

Στέφανος Πατεράκης. Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας Γενικά : Χαλάρωση είναι η ηρεμία και η ανάπαυση του σώματος και του μυαλού, δηλ. το αντίθετο του στρες. ΧΑΛΑΡΩΣΗ: επιστημονικά ορίζεται η κατάσταση κατά την

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητήρια όργανα. Μιχάλης Ζωγραφάκης Σφακιανάκης Καθηγητής Εφαρμογών Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης

Αισθητήρια όργανα. Μιχάλης Ζωγραφάκης Σφακιανάκης Καθηγητής Εφαρμογών Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης Αισθητήρια όργανα Μιχάλης Ζωγραφάκης Σφακιανάκης Καθηγητής Εφαρμογών Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης Αισθητήρια όργανα Δέρμα Γλώσσα Μύτη Μάτι Αυτί Δέρμα Μελανοκύτταρα χόριο Σμηγματογόνοι αδένες Ορθωτήρας μυς των

Διαβάστε περισσότερα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Τι είναι η Cold Laser LLLT Η θεραπεία με Laser, θεωρείται η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα. Το Laser δεν περιέχει χημικές ουσίες, είναι καθαρή ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΥΡΙΤΙΟ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ Το πυρίτιο (Silicium) είναι το χημικό στοιχείο με χημικό σύμβολο Si, ατομικό αριθμό 14 και ατομική μάζα 28,0855 amu Είναι ένα μεταλλοειδές που ανήκει στην ομάδα 14 του περιοδικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ Τι είναι οι Αιμορροΐδες; Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: (10 Μονάδες). Αποτελείται από τέσσερις (4) ερωτήσεις. Κάθε ορθή απάντηση βαθμολογείται με 2.5 μονάδες. Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις.

ΜΕΡΟΣ Α: (10 Μονάδες). Αποτελείται από τέσσερις (4) ερωτήσεις. Κάθε ορθή απάντηση βαθμολογείται με 2.5 μονάδες. Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04 / 06 / 2018 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ Βαθμός:.. Ολογράφως:.. Υπογραφή:.. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.....

Διαβάστε περισσότερα

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί:

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τη λέμφο και τους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι δομές που αποτελούνται από εξειδικευμένη μορφή συνδετικού ιστού, το λεμφικό

Διαβάστε περισσότερα

«Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr.

«Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr. «Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr. Στη σύγχρονη εποχή υπάρχει η αυξανόμενη τάση να αναζητούμε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες για

Διαβάστε περισσότερα