Βότανα: Το φαρµακείο της φύσης. Ζίχνης α τετράµηνο

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βότανα: Το φαρµακείο της φύσης. Ζίχνης α τετράµηνο 2014-15"

Transcript

1 Βότανα: Το φαρµακείο της φύσης Ερευνητική εργασία του Α1 ΓΕΛ Ν. Ζίχνης α τετράµηνο

2 Τι είναι τα βότανα;

3 Τα βότανα είναι αυτοφυή φυτά, που αναπτύσσονται µόνα τους σε διαφορές άγονες ή και καλλιεργηµένες περιοχές και τα οποία κατά διαφορά χρονικά διαστήµατα οι γεωργοί τα µαζεύουν η όπως συνήθως λένε, τα «βοτανίζουν».

4

5 Η πλειονότητα των βοτάνων περιέχουν ουσίες που επιδρούν σ όλο τον ανθρώπινο οργανισµό. εν έχουν όµως άµεση δράση, όπως κάνουν τα φάρµακα. Όσο αργά όµως κι αν δρουν τα βότανα, η δράση τους είναι λιγότερο βίαιη από τα φάρµακα και έχει µονιµότερα αποτελέσµατα.

6 Η χώρα µας έχει απίστευτη ποικιλία θεραπευτικών βοτάνων. Στη χώρα µας φυτρώνουν περίπου 1200 είδη βοτάνων, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία και η Γερµανία τα ενδηµικά φυτά είναι γύρω στα 30! Αυτό που ευνοεί την ανάπτυξη τους είναι το ξηρό, καλοκαιρινό κλίµα, η µεγάλη ηλιοφάνεια, τα ιδιαίτερα χώµατα και το διαφορετικό κλίµα κάθε περιοχής.

7 Τα χρησιµοποιούµε παραδοσιακά σαν αρωµατικά στο µαγείρεµα και σαν αφεψήµατα. Οι φαρµακευτικές ιδιότητές τους, όµως, είναι το πιο πολύτιµο χαρακτηριστικό τους. Από άλλα χρησιµοποιούµε τα φύλλα (π.χ. τσάι, φασκόµηλο), από άλλα τα πέταλα (χαµοµήλι), από άλλα τους σπόρους (λιναρόσπορος), ενώ σε µερικά χρησιµοποιείται και η ρίζα ή ο φλοιός του φυτού.

8 Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Τα βότανα στη µαγειρική Τα βότανα µπορούν να προσφέρουν µια δηµιουργική γευστική εναλλακτική λύση στη θέση του αλατιού, για να προσθέσουµε γεύση στα φαγητά. Μπορούµε να τα προσθέτουµε στα φαγητά ως καρυκεύµατα είτε φρέσκα είτε αποξηραµένα είτε ως έλαια. Τα βότανα στην φαρµακευτική Η χρήση των βοτάνων ως φαρµάκων έχει πολύ αποτελεσµατικές ιδιότητες χωρίς παρενέργειες. Τα βότανα ως καλλυντικά Τα πέρα από τις ευεργετικές τους ιδιότητες χρησιµοποιούνται και ως καλλυντικά, συνήθως ως µαλακτικό για το δέρµα και τα µαλλιά.

9 ΜΕΡΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΕΙΝΑΙ: 1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) 2. υόσµος 3. Γλυκόριζα 4. Αγριάδα ή άγρωστις ή αγρόπυρο 5. Βερβάσκο ή φλόµος 6. Γλυκάνισο ή άνισο 7. εντρολίβανο ή αρισµαρές αρές 8. Θυµάρι 9. Μαϊντανός ή πετροσέλινο 10. Μάραθο ή µάλαθρο 11. Μαντζουράνα 12. Νεροµολόχα ολόχα ή αλθέα 13. Μελισσόχορτο ή µέλισσα 14. Μολόχα 15. Ρίγανη 16. Τίλιο ή φλαµούρι 17. Φασκόµηλο ή αλισφακιά 18. Τουσσιλάγκο ή βήχιο ή χαµαιλεύκη αιλεύκη 19. Χαµοµήλι 20. Φλησκούνι ή βληχόνι 21. Ταραξάκο ή πικραλίδα ή αγριοµάρουλο ή αγριοράδικο 22. Γεντιανή 23. Βασιλικός 24. Λεβάντα 25. Μέντα 26. Ρίγανη 27.Τσάι του βουνού

10 ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

11 ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑ Α Ο ιοσκουρίδης είναι, µετά τον πατέρα της Βοτανολογίας Θεόφραστο, ο θεµελιωτής της Φαρµακολογίας. Πεντάτοµο έργο του «Περί Ύλης Ιατρικής» Το έργο του µε µοναδικές απεικονίσεις φαρµακευτικών φυτών, έχει πρακτική αξία έως σήµερα Γεννηµένος περί το 25 µ.χ. στην Ανάζαρβο της Κιλικίας, κοντά στην Ταρσό. Έγινε διάσηµος την εποχή του Νέρωνα και του Βεσπασιανού. Ακολούθησε ως στρατιωτικός ιατρός τις ρωµαϊκές λεγεώνες και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο γνωστούς χειρουργούς της εποχής του. Προκειµένου να απολαµβάνει τα προνόµια των Ρωµαίων πολιτών -τα οποία δεν παραχωρούνταν ακόµα σε µη Ρωµαίους- υιοθετήθηκε σε µεγάλη ηλικία από Ρωµαίο της οικογενείας των Πεδανίων και πήρε το επίθετο Πεδάνιος. Πέθανε γύρω στο 90 µ.χ.

12 Το «Περί Ύλης Ιατρικής» διαδόθηκε σε όλες τις τότε γνωστές γλώσσες στη ύση και στην Ανατολή, και έως τον 19ο αι. υπήρξε πρότυπο για όλα τα φαρµακευτικά βιβλία. Οι Άραβες µάλιστα αποκάλεσαν τον ιοσκουρίδη «Απεσταλµένο του Θεού της Βοτανικής». Το πλέον γνωστό και πολύτιµο αντίγραφο είναι αυτό που φυλάσσεται σήµερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης. Αντιγράφτηκε κατ' εντολήν των κατοίκων και των συντεχνιών του Πέρα το 512 µ.χ. και δωρήθηκε στην Ιουλιανή εξ Αµικίων. αλλά πολύτιµα αντίγραφα είναι ο Κώδικας της Νεαπόλεως του 512 µ.χ.,., διάφοροι αραβικοί κώδικες, και οι περίφηµοι τουρκικοί κώδικες στο Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης.

13 Στην αρχαία Ελλάδα οι ιατρικές γνώσεις ήταν αρκετά προηγµένες. Οι γνωστοί γιατροί της αρχαιότητας, τους οποίους µνηµονεύει ο Όµηρος και οι µεταγενέστεροι συγγραφείς, ήταν οι "ριζοτόµοι"" (έτσι( ονοµάζονταν οι πρακτικοί γιατροί-βοτανολόγοι που καλλιεργούσαν τα φαρµακευτικά φυτά ή τα µάζευαν από τα δάση). Περίφηµοι ριζοτόµοι παρουσιάζονται και στην Κρήτη, οι οποίοι γνώριζαν ένα µεγάλο αριθµό φυτών µε αποκλειστική θεραπευτική χρήση

14 Ο Πλίνιος µάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων µε µεγάλη ιατρική χρησιµότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από τα οποία έβγαζαν αιθέρια έλαια. Οι Κρήτες για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιµοποιούσαν ακόµα το πεπόνι, τον κρίνο και το χρυσάνθεµο. Και φαίνεται πως όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ινδία, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Αυστραλία τα βότανα εκτιµούνταν ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Π.χ. Στην «Ιλιάδα» όταν ο Ευρύπυλος, τραυµατισµένος από βέλος στο ισχίο βγαίνει από τη µάχη κουτσαίνοντας και παρακαλεί τον Πάτροκλο να τον βοηθήσει, αυτός τον οδηγεί στη σκηνή, τον βάζει να ξαπλώσει σε δέρµατα ταύρων και ««Ευθύς του βγάζει ο Πάτροκλος τη σουβλερή σαγίτα/ απ το το µερί µε το µαχαίρι του, το µαύρο αίµα πλένει/ µε χλιο νερό και πάνω απίθωσε πικρή πονοκοιµήτρα ρίζα, στο χέρι αφού την έτριψε, και σταµατά τους πόνους»

15 Πασίγνωστα ήταν τα µεγάλα µαντεία θεραπευτήρια της αρχαιότητας στον Ελλαδικό χώρο, µε επικεφαλής τα Ασκληπιεία.

16 Οι Έλληνες έχουν τον Αριστοτέλη µε 500 περίπου φάρµακα στην «Ιστορία των Φυτών». Ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης ο Κώος ( π.χ.).) στα συγγράµµατα του αποδίδονται στην εµπειρία του, αναφέρει 400 δείγµατα φαρµακευτικών ουσιών από φυτά. Ο πασίγνωστος Θεόφραστος ( π.χ.)..). στο βιβλίο του «Περί Φυτών Ιστορίαι», που σώζεται, θεµελιώνονται οι βάσεις της βοτανικής. Ο ιοσκουρίδης (Κιλικία 1ος µ.χ. αι.) θεωρείται ο «θεµελιωτής της φαρµακολογίας». Ο άλλος µεγάλος γιατρός της αρχαιότητας, ο Γαληνός ( µ.χ.).) παρασκεύασε τα φυσικά θεραπευτικά σχήµατα, που ονοµάστηκαν «Γαληνικά σκευάσµατα» που ίσχυαν έως τον 18α αι. Συνέγραψε 300 περίπου βιβλία, σε ένα από τα οποία τα φυτά µε αλφαβητική σειρά

17 Στην Ευρώπη, τον 1ο αι. µ.χ. ο Έλληνας γιατρός ιοσκορίδης είναι ο 1ος στην Ευρώπη που έγραψε για την βοτανολογία. Σκοπός του ήταν να γράψει µια αξιόπιστη εργασία σε σχέση µε τα βοτανολογικά φάρµακα και είχε εντυπωσιακή επιτυχία. Στο κείµενό του αναγράφονται τα πάντα για 600 βότανα. Είχε µια εκπληκτική απήχηση στη υτική ιατρική επιστήµη και ήταν η κυριότερη πηγή των πληροφοριών που χρησιµοποιούνταν στην Ευρώπη µέχρι και το 17ο αι. Είχε µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες όπως τα αγγλοσαξονικά, τα περσικά και τα εβραϊκά. Ο Γαληνός ( µ.χ), ),γιατρός του Ρωµαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, είχε µια σηµαντική επιρροή στην εξέλιξη της βοτανολογικής ιατρικής. Ο Γαληνός εµπνεύστηκε από τον Ιπποκράτη και βάσισε τις θεωρίες του στη <<θεωρία των τεσσάρων χυµών>>. ΟΙ Ιδέες του διαµόρφωσαν και µερικοί ισχυρίζονται ότι άλλαξε την ιατρική πρακτική για τα επόµενα χρόνια.

18 ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ Από τα αρχαία χρόνια, τα βότανα εκτιµήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήµερα, το 75% περίπου των φαρµάκων µας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες µας, στη διάρκεια των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να µπορέσουν να κατανοήσουν τα βότανα και τις χρήσεις τους.

19 ΙΑΤΡΙΚΗ Στην Βυζαντινή εποχή, σε συγγράµµατα, συναντάµε πολλά απ τα τα σηµερινά βότανα, όπως τη µολόχα, το κόλιανδρο, το κάρδαµο και άλλα. Γεγονός που φανερώνει την καθηµερινή τους χρήση, ήταν η εµφάνιση της Αγίας Αναστασίας, η οποία απεικονίζεται συχνά στη βυζαντινή τέχνη µε µπουκαλάκια φαρµάκων και βότανα στο χέρι. Ονοµάστηκε φαρµακολύτρα, δηλαδή αυτή που σώζει µε τα φάρµακα τους ανθρώπους, αφού έτρεχε στις φυλακές όπου υπήρχαν φυλακισµένοι Χριστιανοί.

20 Η ΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Στα βυζαντινά χρόνια, τα χόρτα και τα λαχανικά θεωρούνται κατώτερες τροφές και γι αυτό το λόγο οι καλοφαγάδες τα απέφευγαν. Σπάνια έβλεπες χόρτα και λαχανικά στα τραπέζια των αυτοκρατόρων και των πλουσίων. Αντίθετα ο λαός και ο κλήρος εκτιµούσαν ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς επίσης και τα άγρια χόρτα.

21 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΩΝ Στη Βυζαντινή εποχή, αν κάποιος αρρώσταινε, περίµεναν να τον σώσουν µε προσευχές και όχι µε ιατρική θεραπεία ή φάρµακα. Συνέβαινε όµως, πολλές γυναίκες, οι οποίες είχαν άρρωστο τον άντρα τους ή το παιδί τους, να θυµούνται ότι πολλές ασθένειες θεραπεύονται µε συγκεκριµένα βότανα. Οι <<εθνικές>> γυναίκες, δηλαδή αυτές που δεν πίστευαν ότι ο άρρωστος θα γινόταν καλά µε τις προσευχές τους, ξεκινούσαν να πάνε στα χωράφια και να βρούνε τα βότανα που ξέρανε ότι θα βοηθήσουν στο να γίνουν καλά οι αγαπηµένοι τους. Επειδή όµως, αυτό απαγορευόταν από τον Χριστιανισµό, οι γυναίκες αναγκάζονταν να βγούνε για να µαζέψουν τα βότανα την νύχτα. Από αυτό το σηµείο οι φανατισµένοι Χριστιανοί, βλέποντάς τες να ψάχνουν στο σεληνόφως, τις χαρακτήριζαν ως µάγισσες. Το αποτέλεσµα είναι ότι χιλιάδες γυναίκες καταδικάστηκαν και κάηκαν ζωντανές σαν µάγισσες.

22 Χρήση των βοτάνων Η φαρµακευτική χρήση των βοτάνων. Στην παραδοσιακή εποχή τα βότανα και τα φαρµακευτικά φυτά είχαν πολλούς τρόπους χρήσης. Οι τρόποι αυτοί παραµένουν οι ίδιοι µέχρι σήµερα εκτός από τις περιπτώσεις που ακολουθούν την οδό της φαρµακοβιοµηχανίας στην οποία τα βότανα και τα φαρµακευτικά φυτά αποτελούν βασικά συστατικά για την παρασκευή φαρµακευτικών σκευασµάτων πιο πολύπλοκων και επιστηµονικά πιο ελεγµένων.

23 Οι γνωστότεροι τρόποι προετοιµασίας των βοτάνων είναι : Έκχυση(Έκχυµα) Το Βράσιµο (Αφέψηµα) Βάµµα (το φυτό και διάλυµα οινοπνεύµατος). Κατάπλασµα (κοµπρέσα) ΣΙΡΟΠΙ ΙΑΒΡΕΓΜΑ ΝΩΠΟΣ ΧΥΜΟΣ ΙΑΒΡΕΓΜΑ ΑΦΕΨΗΜΑ ΣΚΟΝΗ

24 Έκχυση (Έγχυµα) δηλαδή εκχύλιση µε νερό που βράζει (αφορά τα µαλακά και τρυφερά µέρη του φυτού (φύλλα, άνθη, σπόροι). Το Βράσιµο (Αφέψηµα) που αφορά τα σκληρότερα µέρη του φυτού (ρίζα, στέλεχος, σκληροί καρποί). Όπως λέει και η λέξη θα πει αφήνω να ψηθεί. Βάµµα (το φυτό και διάλυµα οινοπνεύµατος). Τα βάµµατα είναι πολύ συµπυκνωµένα, έτσι η απαιτούµενη ποσότητα είναι λιγότερη απ' ότι στα εγχύµατα και το αφεψήµατα.

25 Κατάπλασµα (κοµπρέσα).βοηθούν το σώµα να απορροφήσει τα χηµικά συστατικά των βοτάνων µέσω του δέρµατος. ΙΑΒΡΕΓΜΑ: To διάβρεγµα είναι ένα εκχύλισµα σε νερό, που γίνεται σε θερµοκρασία δωµατίου επί περίπου 2-12 ώρες. ΙΑΒΡΕΓΜΑ ΑΦΕΨΗΜΑ: Για ορισµένα αφεψήµατα, που αποτελούνται από σκληρά και µαλακά φυτά, ενδείκνυται να τα µουλιάσουµε πρώτα κι έπειτα να τα βράσουµε. ΣΙΡΟΠΙ: Tα εκχυλίσµατα των φαρµακευτικών φυτών τα προσθέτουµε σε ένα βασικό σιρόπι (π.χ. απλό σιρόπι) που είναι µια διάλυση 200 γραµµαρίων ζάχαρης µέσα σε 100 γραµµάρια ζεστό νερό ΝΩΠΟΣ ΧΥΜΟΣ: Ο νωπός χυµός γίνεται µε φρέσκα φυτά που κόβονται και συµπιέζονται. ΣΚΟΝΗ: Τα φυτά που έχουν ξεραθεί στη σκιά, ψιλοτεµαχίζονται και µετά κονιοποιούνται µέσα σε γουδί.

26 26

27 ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ Η πλειονότητα των φυτών έχει φαρµακευτικές ιδιότητες, διότι είναι πλούσια σε ενεργά συστατικά που επιδρούν άµεσα στο σώµα. Χρησιµοποιούνται στη βοτανοθεραπευτική και στη συµβατική ιατρική. Στον κλάδο της φαρµακοβιοµηχανίας θεωρείται συνώνυµο της καινοτοµίας. 27

28 ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ Η βοτανοθεραπευτική είναι πολύ χρήσιµη. Παλαιότερα υπήρχε ως αποκλειστική µέθοδος θεραπείας η χρήση βοτάνων Σήµερα τα ιατρικά από βότανα αρχίζουν να εµφανίζονται ξανά. Τα φάρµακα της βιοϊατρικής προκαλούν παρενέργειες. 28

29 ΡΑΣΤΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ: Η ικανότητα ενός βοτάνου να επιδρά στα συστήµατα του οργανισµού εξαρτάται από χηµικά συστατικά που περιέχει. Για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα οι επιστήµονες άρχισαν για πρώτη φορά να εξάγουν χηµικές ουσίες από τα φυτά και γενικότερα να τα εξετάζουν. 29

30 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ - ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ 30

31 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Η εξέλιξη των νέων φαρµάκων στο εργαστήριο που είτε εξάγονται από φαρµακευτικά φυτά είτε παρασκευάζονται συνθετικά, έχει τις ρίζες της στο παρελθόν στις αρχές του 19ου αι., όταν οι επιστήµονες αποµόνωσαν για πρώτη φορά συστατικά όπως η µορφίνη,η κοκαΐνη κ.α. Από τη δεκαετία του 1860 οι επιστήµονες άρχισαν να αναγνωρίζουν τους µικροοργανισµούς που ήταν εν εσχάτη ανάλυση υπεύθυνοι για την πρόκληση λοιµωδών, όπως η φυµατίωση και η ελονοσία. 31

32 ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Φαρµακευτικές εταιρίες επενδύουν τεράστια ποσά σε έρευνες για ανακάλυψη καινούριων χηµικών ουσιών από τα φυτά. Πρόβληµα στην προσέγγιση της φαρµακευτικής βιοµηχανίας:εύρεση χηµικών ουσιών από βότανα και συνθετική παρασκευή αυτών. Οι µεγάλες φαρµακευτικές εταιρίες προτιµούν να αναπτύξουν ένα συνθετικό χηµικό φάρµακο από ένα φυτικό φάρµακο. 32

33 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: Τα φαρµακευτικά φυτά και οι γνώσεις που αφορούν τη χρήση τους,θα αξιολογηθούν γι αυτό που πραγµατικά είναι ή εάν αποτελέσουν άλλη µια πλευρά της ζωής. Οι σκεπτικιστές µέσα στον ιατρικό κόσµο θα πρέπει να πεισθούν πως η βοτανοθεραπευτική δεν είναι απλώς ένα υποκατάστατο της συµβατικής ιατρικής,αλλά µία ανεκτίµητη πρακτική. 33

34 ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Η βιοµηχανοποίηση είχε δυσµενή αποτελέσµατα στην ποιότητα και καθαρότητα των βοτάνων. Οι άνθρωποι καλλιεργούσαν ατόφια τα βότανα. Σήµερα καλλιεργούνται και παρασκευάζονται σε ανεξέλεγκτα περιβάλλοντα Συσκευάζονται σε κάψουλες ή δισκία σε µορφές που διαφέρουν από το αρχικό βότανο. 34

35 35

36 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Οι εναλλακτικές θεραπείες δρουν ελάχιστα ή καθόλου όταν υπάρχει έντονη λειτουργική διαταραχή του αµυντικού συστήµατος. Υποκατάσταση της χηµικής θεραπείας από εναλλακτικές πρακτικές µπορεί να είναι επικίνδυνη και απαιτεί συνήθως πιο στενή κλινική παρακολούθηση. Οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές,δεν δύνανται να εφαρµοστούν καθολικά σε όλους τους ασθενείς και σε όλες τις ασθενείς. 36

37 37

38 Κατηγορίες βοτάνων Τα βότανα διακρίνονται σε έξι κατηγορίες: 1.Αναλγητικά,που µειώνουν τους πόνους. 2.Ανθελµιθικά,αποβάλουν ουσίες που επιβαρύνουν το πεπτικό σύστηµα 3.Αντιεµετικά,περιορίζουν την ναυτία και αποτρέπουν τον εµετό 4.Αντιλιθικά,προλαβαίνουν ή/και αποβάλλουν λίθους ή άµµο στα νεφρά 5.Αντικαταρροϊκά,βοηθούν στην αποβολή βλαβερών εκκρινόµενων ουσιών 6.Αντιµικροβιακά,που συµβάλουν στην καταστροφή ή αντιµετώπιση ξενιστών(παθογόνων µικροοργανισµών). Τα βότανα δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν αποκλειστικά σε µία κατηγορία απο τα παραπάνω αλλά και σε περισσότερες. 38

39 ΣΥΝΕΡΓΑΣIΑ ΣΤΑ ΒΟΤΑNA Προτίµηση ολόκληρου φυτού αντί για εξαγόµενα συστατικά. Τα διαφορετικά µέρη του αλληλεπιδρούν = ισχυρότερο θεραπευτικό αποτέλεσµα 39

40 ΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Τα βότανα αλληλεπιδρούν σε πολύ µεγάλο βαθµό. Πρέπει ο ασθενής να αναφέρει στον γιατρό του κάθε είδος βοτάνου του οποίου έχει κάνει λήψη και ο τελευταίος να εντάξει τα σχετικά ερωτήµατα στην λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή. Ο όρος εναλλακτική ιατρική έχει αντικατασταθεί απο µε τον όρο συµπληρωµατική ιατρική,διότι : Η εναλλακτική ιατρική δεν είναι για όλους. εν απευθύνεται σε ανυπόµονους ασθενείς,χωρίς αυτοπειθαρχία. Οι εναλλακτικές µέθοδοι,δρουν µε φυσικό τρόπο,πιο βαθµιαία από το χηµικό φάρµακο,σε µεγαλύτερο βάθος και χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Η εναλλακτική θεραπεία δεν δρα µόνο στο σύµπτωµα αλλά συνολικά σε όλον τον οργανισµόη βελτίωση κρίνεται µε τα συµπτώµατα που εµφανίζονται στο σώµα σε βάθος χρόνου και όχι στα µεµονωµένα συµπτώµατα. 40

41 41

42 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

43 Βασιλικός θα γίνω στο παραθύρι σου Μωρέ βασιλικός θα γίνω στο παραθύρι σου, στο παραθύρι σου. Κι ανύπαντρος θα µείνω για το χατίρι σου, για το χατίρι σου. Έβγα στο παραθύρι να δεις τι γίνεται, να δεις τι γίνεται. Το αίµα της καρδιάς µου για σένα χύνεται, για σένα χύνεται. Έβγα στο παραθύρι κρυφά απ τη µάνα σου, κρυφά απ τη µάνα σου. Και κάνε πως ποτίζεις τη µαντζουράνα σου, τη µαντζουράνα σου. Τούτο εδώ το καλοκαίρι θέλω να σε κάνω ταίρι. Το φεγγάρι κάνει βόλτα στης αγάπης µου την πόρτα, το φεγγάρι κάνει κύκλο στης αγάπης µου τον κήπο.

44 Ο δυόσµος κι ο βασιλικός Ν ο δυο κούκλα µ ν ο δυο' ν ο δυόσµος κι ο βασιλικός και το µακεδονήσι πάν τα µατάκια µ βρύση. Άιντε πουλιά µ να µην την ει' πουλιά µ να µην την είδατε την αγαπητικιά µου το ταίρι το δικό µου. Αυτά κούκλα µ ν αυτά ν αυτά µ αποκοιµίσανε κι έχασα την αγάπη µου κοντούλα και γιοµάτη. Τίνος καλέ τίνος τίνος µατάκια την κοιτούν τίνος µατάκια την κοιτούν και τα δικά µου κλαίνε. Άιντε περνώ κούκλα µ περνώ περνώ τα όρη σκούζοντας και τα πουλιά ρωτώντας τον Θεό παρακαλώντας.

45 Γιαρέµ γιαρέµ Με βασιλικό γιαρέµ γιαρέµ και δυόσµο στόλισε ο Θεός γιαρέµ γιαρέµ τον κόσµο µα `ρθε συννεφιά γιαρέµ γιαρέµ και µπόρα κι έπεσε κακό γιαρέµ γιαρέµ στη χώρα. Τώρα το παιδί γιαρέµ γιαρέµ µονάχο µοιάζει µε πουλί γιαρέµ γιαρέµ σε βράχο, τέτοιο ξαφνικό Χριστέ Χριστέ Χριστέ µου να µην ξαναδώ ποτέ ποτέ ποτέ µου..

46 Ένα φιλί από δυόσµο- Νατάσσα Μποφίλιου Ένα φιλί από δυόσµο χώρισα από το κόσµο κι η νύχτα µε 'βγαλε στην ερηµιά Μια ανατολή φως µου, µε ένα φιλί δώσ µου ένα φιλί από βροχή και φωτιά..

47 Ο εντρολίβανος -Γιάννης Πάριος Καηµένε δεντρολίβανε κανείς νερό δε σου βανε. Κανείς δε σου βανε νερό κι ήρθα και σ εύρηκα ξερό. Και σ άφησα να µαραθείς απάνω π άρχισες ν ανθείς. Σε φίλο σ άφησα πιστό µα σ άφησε απότιστο. Κι οι κοπελιές στη γειτονιά σου φέρθηκαν µε απονιά. ε σε ποτίσαν µια φορά κι είναι τα φύλλα σου ξερά. Πάνε δυο χρόνια που λειψα κι ο δεντρολίβανος διψά.

48 Έµεινα εδώ-στέλιος Ρόκκος Κάποιο βράδυ σου χα πει πως θέλω να γυρίσω όλο το κόσµο, όλο το κόσµο Και συ µου γέλασες γλυκά και µου πες το φιλί µου µυρίζει δυόσµο, µυρίζει δυόσµο

49 Ο ΥΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Ν ο δυο κούκλα µ ν ο δυο' ν ο δυόσµος κι ο βασιλικός και το µακεδονήσι πάν τα µατάκια µ βρύση. Άιντε πουλιά µ να µην την ει' πουλιά µ να µην την είδατε την αγαπητικιά µου το ταίρι το δικό µου.. Αυτά κούκλα µ ν αυτά ν αυτά µ αποκοιµίσανε κι έχασα την αγάπη µου κοντούλα και γιοµάτη. Άιντε περνώ κούκλα µ περνώ περνώ τα όρη σκούζοντας και τα πουλιά ρωτώντας τον Θεό παρακαλώντας. Τίνος καλέ τίνος τίνος µατάκια την κοιτούν τίνος µατάκια την κοιτούν και τα δικά µου κλαίνε

50 ΜΑΝΑ ΣΓΟΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Μάνα µ', σγουρός βασιλικός Πλατύφυλλος και δροσερός Μάνα µ', ποιος τον πότιζε Και ποιος τον κορφολόγιζε; Κι άπλωσε κλώνους και κλωνιά Και σκέπασε µια γειτονιά Και σκέπασε και µένανε Που µε 'χε η µάνα µ ' ένανε Και σκέπασε κι εµάς τα δυο Την πέρδικα και τον αητό

51 Ο ΥΟΣΜΟΣ Ο δυόσµος κι ο βασιλικός και το µακεδονήσι παν τα µατάκια βρύση. Αυτά µ αποκοιµήσανε και µου φυγε η αγάπη κοντούλα και γιοµάτη. Εψές προψές την είδαµε στον αργαλειό που υφαίνει της κρένω δεν µου κρένει κρίνε µ' αγάπη µ' κρίνε µε το τι είσαι κακιωµένη βαριά βαλαντωµένη. Περνώ τα όρη ψάχνοντας και τα βουνά ρωτώντας το Θεό παρακαλώντας. Μην είδες την αγάπη µου την αγαπητικιά µου τα µάτια τα δικά µου Ο δυόσµος κι ο βασιλικός και το µακεδονήσι παν τα µατάκια βρύση. Αυτά µ αποκοιµήσανε και µου φυγε η αγάπη κοντούλα και γιοµάτη.

52 ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ Στης µαντζουράνας τον ανθό πλάγιασα ν αποκοιµηθώ λίγο ύπνο για να πάρω στην αγάπη µου να πάω. Όνειρο είδα στον ύπνο µου παντρεύεται η αγάπη µου πάει και παίρνει τον εχθρό µου για το πείσµα το δικό µου. Με κάλεσαν και στη χαρά ας είν η αγάπη µου καλά για να πάω να στεφανώσω δυο κορµάκια να ενώσω. Έφτιαξα στεφάνι όλο από φλουρί να ζει η αγάπη µου να το φορεί και λαµπάδα από ασήµι κάνε κόρη ελεηµοσύνη.

53 υόσµος και κανέλα Έχω στο µικρό µου κόσµο µια κανέλα κι ένα δυόσµο αχ, τι βάσανο γλυκό να µοιράζοµαι στα δυο. Η καρδιά όµως αντέχει σαν µικρό παιδί που τρέχει µε πληγές στο γόνατο το παιχνίδι είναι γλυκό. Το ένα την καρδιά ξυπνάει το άλλο λάγνα τη µεθάει δεν µπορώ ν' αποφασίσω φεύγω αλλά γυρνάω πίσω. υόσµο και κανέλα έχω τυραννιέµαι µα αντέχω. εν πειράζει, δεν πειράζει δεν είναι όλα ήλιος είναι και χαλάζι.

54 Συναντάµε πολλά ποιήµατα µε βότανα Ένα από αυτά είναι:''οι πόνοι της καρδούλας µου''

55 Οπως επίσης και σε έργα γνωστών συγγραφέων: ''Η Φόνισσα'' του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη

56 Επίσης συναντάµε και πολλές παροιµίες Μια από αυτές είναι: Για χάρη του βασιλικού ποτίζεται η γλάστρα! Μαντζουράνα στο κατώφλι γάιδαρος στα κεραµίδια. Βρόµιο ψάρι, ρίγανη αγαπάει Κολοκύθια µε τη ρίγανη.

57 Συναντάµε και µαντινάδες µε βότανα Πλατύφυλλε βασιλικέ και µακροκοντυλάτε από να µίλι κι από δυο η µυρωδιά γροικάται. Το χαµοµήλι βράσε το, και δώσε το στο γέρο, αν είναι και στοµαχικός, πηγαίνει και στο θέρος. Φασκόµηλε, φασκόµηλα που γίνονται το Μάη ασθµατικός απεις τα πιεί, γίνεται παλικάρι.

58 Στη συνεχεία βλέπουµε και αινίγµατα Ένα είναι:αν και θρόνος µου ταιριάζει, στο παράθυρο µε βάζουν. Τι είναι; Νερό µε γεννά, ήλιος µε θρέφει, βασιλιάδες, άρχοντες µε τιµούν, αλλά σαν δω τη µάνα µου, πέφτω και πεθαίνω. Τι είναι;

59 ΒΟΤΑΝΑ

60 ΤΣΟΥΚΝΙ Α Η τσουκνίδα είναι ένα φυτό που ανήκει στο γένος των αγγειόσπερµων φυτών Κνίδη και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. Οι τσουκνίδες ουσιαστικά είναι ζιζάνια, όµως σε µερικές περιοχές κάποια είδη έχουν µεγάλη οικονοµική σηµασία.

61 ΓΑΪ ΟΥΡΑΓΚΑΘΟ Το κοινό γαϊδουράγκαθο υπάρχει άφθονο σε χώρες µε µεσογειακό και ηπειρωτικό κλίµα όπως η Ελλάδα, η Μικρά Ασία και η υτική Ασία, ενώ έχει εισαχθεί σε πολλά ακόµα µέρη σε όλο τον κόσµο. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική, το γαϊδουράγκαθο είναι το κύριο γιατρικό που χρησιµοποιείται στη προστασία του συκωτιού από διάφορες λοιµώξεις, κατανάλωση αλκοόλ ή χηµειοθεραπείες.

62 ΜΑΛΟΤΗΡΑ Η µαλοτήρα είναι ένα από τα είδη τσαγιού του βουνού, γνωστού σε όλη την Ελλάδα. Συλλέγεται τον Ιούλιο, κατά την περίοδο της ανθοφορίας της. Φυτρώνει σε ξηρά και άγονα µέρη σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο και αποτελεί σηµαντικό κτηνοτροφικό φυτό, ιδιαίτερα της ψηλής µαδάρας.

63 ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ ή ΒΑΛΣΑΜΟ Τα φύλλα του Βάλσαµου έχουν χρώµα κίτρινο-πορτοκαλί και τα πέταλα είναι συνήθως κίτρινα. Στην αρχαιότητα το σπαθόχορτο χρησιµοποιούταν ως επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονοµασία του.

64 Μαντζουράνα Η µαντζουράνα (Ορίγανον η µαντζουράνα)είναι πολυετές και συγγενικό φυτό µε τη ρίγανη. Η µαντζουράνα µας θα ζήσει για 5-10 χρόνια, ανάλογα µε τις περιποιήσεις µας. Τα φύλλα της χρησιµοποιούνται ως µπαχαρικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι, αλλά και ως αφέψηµα. Από τα φύλλα του φυτού λαµβάνεται αιθέριο έλαιο που χρησιµοποιείται ως αντισηπτικό και αντισπασµωδικό ενώ έχει χρήσεις και στην αρωµατοποιία. 64

65 Μολόχα Η µολόχα είναι ιδιαίτερα διεσπαρµένο φυτό σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου και σε πολλά ακόµα µέρη. Αναπτύσσεται από την παράκτια ζώνη µέχρι αρκετά µεγάλο υψόµετρο. Η περίοδος ανθοφορίας της περιλαµβάνει όλη την περίοδο της άνοιξης και το ξεκίνηµα του καλοκαιριού. Ένα βότανο µε ιδιότητες αιµολυτικές, αντιβηχικές, αντιφλεγµονώδη, αποχρεµπτικη, στυπτική και επουλωτική δράση. 65

66 Καλέντουλα Η Καλέντουλα είναι ένα όµορφο αγριολούλουδο, πολύ συνηθισµένο στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Είναι συγγενικό φυτό µε τη µαργαρίτα. Η Καλέντουλα είναι µονοετές φυτό µε άνθη έντονα κίτρινα ή πορτοκαλί. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι πολύ µεγάλη και κρατάει από τον Φεβρουάριο µέχρι τον Οκτώβριο. Η Καλέντουλα αναπτύσσεται κυρίως σε χαµηλότερα υψόµετρα και συναντάται σε χωράφια, πλαγιές και άκρες δρόµων. Aπό τα πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια του φυτού καλέντουλα παρασκευάζεται ένα από τα πιο καταπραϋντικά και επουλωτικά έλαια βάσης για το δέρµα. Tο όνοµα του φυτού στα λατινικά, συµβολικά, σηµαίνει την αρχή κάθε ρωµαϊκού µήνα, γιατί το φυτό ανθίζει τις πρώτες µέρες του κάθε µήνα. H καλέντουλα χρησιµοποιούνταν στον αρχαίο ελληνικό, ρωµαϊκό, αραβικό και ινδικό πολιτισµό ως θεραπευτικό βότανο, αλλά και ως συστατικό σε φαγητά και καλλυντικά, ακόµη και σε υφάσµατα. 66

67 Βερβάσκο/Φλόµος Αν και είναι ένα κοινό βότανο ο φλόµος είναι ένα από τα πιο πολύτιµα θεραπευτικά βότανα που έχουµε στην Ελλάδα. Ο φλόµος είναι διετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 2 µέτρα. Έχει ελαφρά τριχωτά γκριζοπράσινα, οβάλ προς λογχοειδή φύλλα και έντονα κίτρινα άνθη. Ο φλόµος ευδοκιµεί σε όλη την Ελλάδα και τα φύλλα και τα άνθη του συλλέγονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Τον πρώτο χρόνο σχηµατίζει µόνο φύλλα και τον δεύτερο βγάζει τα πολύτιµα άνθη του. Ο φλόµος είναι πολύτιµο βότανο για το βήχα και την καταρροή και ειδικό φάρµακο για την τραχειίτιδα και την βρογχίτιδα. Τα φύλλα και τα άνθη µπορούν να χρησιµοποιηθούν σαν έγχυµα για να µειώσουν το σχηµατισµό της βλέννας και να διεγείρουν την αποβολή φλέγµατος µε το βήχα. 67

68 Βασιλικός Ο βασιλικός είναι αρωµατικό ετήσιο, ποώδες φυτό. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήµερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσµου. Είναι θάµνοι µικρού ύψους και καλλιεργούνται και ως καλλωπιστικοί. Ένα από τα είδη αυτά έχει την ονοµασία φυτό του πυρετού και στις περιοχές της υτικής Αφρικής χρησιµοποιείται ως αντιπυρετικό. Ο βασιλικός είναι φυτό µε αντισηπτικές και αποχρεµπτικές ιδιότητες και θεωρείται εξαιρετικό εφιδρωτικό.οι θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού βρίσκονται κυρίως στο αιθέριο έλαιό του, το οποίο είναι πολύ καλό αντισπασµωδικό. 68

69 Μάραθο Ο µάραθος είναι ένα ποώδες φυτό που έχει ύψος 0,5-1,5 µέτρο του οποίου τα φύλλα µοιάζουν πολύ µε τον άνηθο. Τα άνθη του έχουν κίτρινο χρώµα.. Ο καρπός του είναι µικρός 4-7 χιλιοστά. Ο µάραθος διακρίνεται σε τρείς βασικές κατηγορίες: τον κοινό µάραθο, το φινόκιο και το άγριο µάραθο. Θεωρείται ότι έχει τονωτική κι αντισηπτική δράση. ιευκολύνει την πέψη. Θεωρείται ότι βοηθάει στην έκκριση γάλακτος και καταπραύνει τη ναυτία. Μασώντας λίγους σπόρους µάραθου αποµακρύνουµε την κακοσµία του στόµατος. 69

70 Αγριάδα Είναι πολυετές αυτοφυές χόρτο, µε πολύ µακριές περιπλεκόµµενες ρίζες. Τα φύλλα του είναι στενά, ταινιοειδή και γλαυκοπράσινα, το ύψος του κυµαίνεται από 10 έως 50 εκ. Υπάρχουν διάφορα είδη, ανάλογα µε τις περιοχέςσυναντάται ακόµα και σε περιοχές µε υψόµετρο τα 2000µ. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιµοποιούνται τα φύλλα και κυρίως η ρίζα της. Παρασκευάζεται ως αφέψηµα. 70

71 Γλυκόριζα Είναι θάµνος ύψους εκατοστών, µε ρίζες που φτάνουν τα 1-2 µέτρα, κυλινδρικές, διακλαδισµένες και σαρκώδεις. Αυτές είναι που χρησιµοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Τα άνθη του φυτού έχουν συνήθως χρώµα κυανό και εµφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού. Τη γλυκόριζα την συναντούµε σε µεγάλες αποικίες σε χαµηλό υψόµετρο και σε εδάφη χέρσα και ακαλλιέργητα. Πιο συγκεκριµένα, η γλκόριζα θεωρείται ότι ασκεί µια παράπλευρη δράση στον µεταβολισµό των οιστρογόνων, έτσι ώστε, όταν τα επίπεδά τους στο αίµα είναι υψηλά δρα παρεµποδιστικά, ενώ όταν είναι χαµηλά, εµφανίζει οιστρογονική δράση. 71

72 Γλυκάνισος Η καταγωγή του είναι από την ανατολική Μεσόγειο ή τη Μέση Ανατολή όµως σήµερα έχει διαδοθεί στην Ευρώπη την Ασία και την Αµερική. Είναι φυτό, ποώδες, µονοετές.ο βλαστός του είναι ίσιος και έχει ύψος που κυµαίνεται από 25 έως 75 εκατοστά.οι καρποί του είναι ωοειδείς, σκληροί και ανοικτού καφέ χρώµατος. Η γεύση του είναι υπόγλυκη. Έχει χαρακτηριστικό άρωµα. Είναι ένα θερµαντικό, διεγερτικό χόρτο, το οποίο βελτιώνει την πέψη, δρα ευεργετικά στο συκώτι και το κυκλοφοριακό σύστηµα και έχει αποχρεµπτική και οιστρογονική δράση. Είναι αρκετά αποτελεσµατικό µέσο ενάντια στους σπασµούςκολικούς των εσωτερικών µυών 72

73 άφνη Είναι θάµνος ή µικρό δέντρο. Η οσµή των φύλλων είναι αρωµατική και η γεύση τους είναι λίγο πικρή. Τα άνθη βγαίνουν τον Μάρτιο µε Απρίλιο. Τα φύλλα του φυτού χρησιµοποιούνται ως άρτυµα στη µαγειρική και στη συσκευασία ξηρών καρπών, όπως σύκα ή σταφίδες.

74

75 Ταραξάκο Το ταραξάκο, γνωστό και ως πικραλίδα ή άγριο ραδίκι. Ξεκινώντας από την προσφορά του στο πεπτικό σύστηµα, είναι πολύ καλό χωνευτικό, ενώ ρυθµίζει την όρεξη.

76 Ιδιότητες προστατεύουν και καταπολεµούν την παχυσαρκία βοηθά στη διατήρηση του βάρους σε κανονικά επίπεδα.

77 Φλισκούνι Πρόκειται για ένα πολυετές φυτό µε ποικιλία µορφών. Τα φύλλα του είναι έµµισχα ωοειδή, επιµήκη και οδοντωτά. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από τον Ιούλιο µέχρι τον Οκτώβριο. Είναι φυτό αυτοφυές που δηλώνει την ύπαρξη νερού καθώς αναπτύσσεται κατά µήκος ποταµών ρυακιών και γενικά σε υγρούς τόπους.

78 Το φλισκούνι έχει αρκετές θεραπευτικές δράσεις. Έχει αντισηπτική δράση γι αυτό και χρησιµοποιείται κατά του βήχα, του πονόλαιµου και του κρυολογήµατος.

79 Γεντιανή (Αγριοπιπεριά) Η Γεντιανή ή κοινώς αγριοπιπεριά Είναι ένα πολυετές φυτό στα βουνά της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης. Έχει κίτρινα άνθη και φτάνει σε ύψος τα 1-2 µέτρα. Ιστορικά η Γεντιανη φέρεται να έχει πάρει το όνοµα της από το Βασιλιά Γένθιο ( π.χ.)..). Σύµφωνα µε το ιοσκουρίδη η Γεντιανή ήταν κατάλληλη για την αντιµετώπιση δαγκωµάτων φιδιών Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα χρησιµοποιήθηκε για την περιποίηση τραυµάτων και πληγών.

80 Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Γεντιανή θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα βότανα για την ενίσχυση ασθενών Σύµφωνα µε τους Βοτανοθεραπευτές, η Γεντιανή µπορεί να γίνει αφέψηµα αν βραστεί για λεπτά σε νερό.

81 Φασκόµηλο Το φασκόµηλο ή φασκοµηλιά. Το φασκόµηλο, πολυετές, θαµνώδες, µε πολυάριθµα κλαδιά, ύψους µέχρι µισό µέτρο, βρίσκεται στην Ελλάδα κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Το φυτό έχει έντονη αρωµατική οσµή και καλλιεργείται για τις φαρµακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψηµα και ως καρύκευµα. Περιέχει ως κύρια ουσία αιθέριο έλαιο, φασκοµηλόλαδο,

82 Ιδιότητες - χρήσεις Αντισηπτικές Αποχρεµπτικές Σπασµολυτικές Τονωτικές Καρδιοτονωτικές κατά των νευραλγιών θεραπευτική του στόµατος

83 Βαλεριάνα Βαλεριάνα µε επίσηµη ονοµασία Valeriana officinalis είναι γνωστή και ως, νάρδος, κέντρανθος, Η βαλεριάνα είναι φυτό πολυετές ποώδες και ανθοφόρο. Είναι γηγενές στην Ευρώπη και την βορειοδυτική Ασία. Στην Ελλάδα είναι αυτοφυές, κυρίως στη βόρεια και ηπειρωτική, και προτιµά εδάφη υγρά, γόνιµα και ηλιόλουστα.

84 Τσάι Το τσάι (τέιον) είναι το πιο δηµοφιλές ποτό στον κόσµο µετά το νερό. Πράσινο, µαύρο, λευκό, και pu erh τσάι Οι διαφορετικές ποικιλίες προκύπτουν από την επεξεργασία που επιδέχονται. Η ονοµασία και η προέλευση του τσαγιού είναι κινέζικη. Το ανακάλυψε ο αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ το 2737 π.χ.

85 Το µαύρο τσάι είναι ο πιο διαδεδοµένος τύπος τσαγιού που καταναλώνεται στις δυτικές χώρες. Στην Ελλάδα είναι ενδηµικό το τσάι του βουνού Στην Κρήτη, το βότανο ίκταµο χρησιµοποιείται αντί για τσάι. Το πράσινο τσάι είναι το πιο διαδεδοµένο στην ανατολική Ασία.

86 Α1 Αναγνωστάκη Π. Αργυριάδης Θ. Βαλκάνης Ιω. Γαβριηλίδου Γ. Γεωργιάδης Β. Γεωργιτζίκη Β. Γιαννακούδη Ιφ. αµιανίδου Μ. ελήολαν Λ. ελόγλου Π. Ιωάννου Ελ. Καζής Ιω. Καµπάνταη Αν. Κεσόγλου Θ. Κόνσουλα Χ. Κοσµίδου Κ. Κουρκουσούφογλου Σ.

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα και Αρχαιότητα

Βότανα και Αρχαιότητα Θεραπευτικά Βότανα Γενικά για τα Βότανα «Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά και αφορά τα φυτά των οποίων, οι ρίζες, τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιον άλλο τρόπο» Τους

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα: Εισαγωγή Ποια είναι τα

Περιεχόμενα: Εισαγωγή Ποια είναι τα ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Περιεχόμενα: Εισαγωγή Ποια είναι τα βότανα της Κρήτης Ιστορία Α. παλιά χρόνια Β. αρχαιολογικές ανασκαφές Γ. πως βοηθούσαν τους ανθρώπους τότε Δ. πως βοηθούν εμάς σήμερα Καταστροφή φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ Χρυσόχορτο Είναι μικρό φυτό ποώδες με ύψος 20 εκ. χωρίς βλαστό και άνθη. Ζει πολλά χρόνια. Έχει φύλλα σε σχηματισμό ροδέλας και σχήμα λόγχης,ε χρώμα ξανθό.το φυτό αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ

ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΑΞΕΙΣ Α,Β & Γ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΑΚΡΙΩΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΕ 11 ΠΙΤΣΙΝΗ ΑΝΤΑ ΠΕ 17 ΤΣΑΜΙΤΑ ΣΤΑΡΟΥΛΑ ΠΕ «ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ»

Διαβάστε περισσότερα

1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) 2. υόσµος 3. Γλυκόριζα

1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) 2. υόσµος 3. Γλυκόριζα 1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) Η βαλεριάνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Από τον 18ο αιώνα χρησιµοποιείται ως κατευναστικό του κεντρικού νευρικού συστήµατος. Η κόκκινη βαλεριάνα έχει ανάλογη

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό 1ο Δημοτικό σχολείο Παλλήνης Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης Το φυτολόγιό μας Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ»

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ MS PUBLISHER ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ» Λεβάντα Η λεβάντα είναι αειθαλές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Τάξη Β Σχ. Έτος 2012-2013 1 Περιεχόμενα TΟ ΕΛΑΤΟ... 2 ΔΑΦΝΗ... 4 ΤΟ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ... 5 ΤΟ ΕΛΑΤΟ... 6 ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΑΡΑΝΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΜΠΕΚΟΓΙΑΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ευεργετική δράση των βοτάνων και των φυτών στον κόσμο των καλλυντικών και της αρωματοποιίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ 16/5/2014 ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ. Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί χρησιμοποιηθεί στην ιατρική.

ΒΟΤΑΝΑ 16/5/2014 ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ. Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί χρησιμοποιηθεί στην ιατρική. ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ- ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί χρησιμοποιηθεί στην ιατρική. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Η χρήση των φυτών για

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά -Βότανα

Αρωματικά φυτά -Βότανα Αρωματικά φυτά -Βότανα Στις μέρες μας έχουν χαθεί οι γνώσεις για τα φυτά - βότανα που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές στην μαγειρική Αρκετά φυτά βότανα εκτός από τη κουζίνα δίνουν ρεσιτάλ και στην ιατρική.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Είμαστε μέλη της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με το περιβάλλον και με το τι μας κάνει να χαμογελάμε στη φύση. Επιλέξαμε αυτό το θέμα επειδή πιστεύουμε πως ακόμα υπάρχουν πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή, πολύτιμα και ακριβότερα μπαχαρικά για το άρωμα, το χρώμα,

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή, πολύτιμα και ακριβότερα μπαχαρικά για το άρωμα, το χρώμα, GREEK RED SAFFRON Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή, πολύτιμα και ακριβότερα μπαχαρικά για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Μάρτιος 2014 Αγαπητοί φίλοι, όσο κι αν φαίνεται ότι πέρασε ο χειμώνας, ο μήνας που ξεκινάει είναι ορισμένες φορές αρκετά επικίνδυνος. Η αλλαγή του καιρού αλλά και οι έντονες εναλλαγές της Θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Αρωματικά Φυτά Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση, όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικά βότανα υγείας κι ομορφιάς

Θεραπευτικά βότανα υγείας κι ομορφιάς Θεραπευτικά βότανα υγείας κι ομορφιάς Εισαγωγικά Ιστορική εξέλιξη Χρήσεις των βοτάνων Κυριότερα βότανα και φυτά Συλλογή βοτάνων Υπερτροφές Ιστορική εξέλιξη υπερτροφών Κυριότερες υπερτροφές Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8. Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8. Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8 Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae) Το χαµοµήλι είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 60 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους

Διαβάστε περισσότερα

Μπαχαρικά και βότανα. > Μπαχαρικά & βότανα. σε Βοχ > Αρωματικά φυτά ψυχρής αφυδάτωσης

Μπαχαρικά και βότανα. > Μπαχαρικά & βότανα. σε Βοχ > Αρωματικά φυτά ψυχρής αφυδάτωσης ΑΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΓΕΝΙΚA ΠΟΣOΤΗΤΕΣ, ΩΣΤΟΣΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΓΕΥΣΗΣ. Μπαχαρικά και βότανα Αποτελούν τους καρπούς ή τα αποξηραμένα τμήματα φυτών που περιέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά

Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΣΠΡΙΑ-ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΘΑΜΝΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ-ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΆ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά Κατερίνα Μ. Κουκ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΘΙΑΓΕ 1 Σκοπός της ομιλίας να περιγράψω

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ.

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. ΜΕΛΗ: Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Παρασκευόπουλο Ιστορικό Πλαίσιο: - Πρωτοεμφανίστηκε πριν από 5.000 χρόνια στην Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΝΗΣΙΑ ΚΡΗΤΗ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΣΗ 1 Η... ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ... ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η κουζίνα της Μακεδονίας αντανακλά την πολιτισμική και γαστρονομική

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτόμα προϊόντα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος Dioscurides OE

Καινοτόμα προϊόντα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος Dioscurides OE Η συμβολή των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας Καινοτόμα προϊόντα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ

3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ Εισαγωγή Με το ερώτημα «Σε ποιο βαθμό είναι διαδεδομένη η παρασκευή και χρήση των αιθερίων ελαίων σήμερα, ποια προτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την radiovereniki.gr Σάββατο, 17 Νοέμβριος :23 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 17 Νοέμβριος :38

Συντάχθηκε απο τον/την radiovereniki.gr Σάββατο, 17 Νοέμβριος :23 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 17 Νοέμβριος :38 Δυναµική καλλιέργεια για την χώρα µας θεωρείται η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, γιατί αποτελεί ιδανική λύση για την αξιοποίηση μειονεκτικών, ορεινών ή ημιορεινών εκτάσεων, συμβάλλοντας

Διαβάστε περισσότερα

Πατάτες Ποιότητα 3 Να έχουν χαμηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων (που ως γνωστό είναι βλαβερά για την υγεία των νεαρών ατόμων) και να μην έχουν υπολείμματα

Πατάτες Ποιότητα 3 Να έχουν χαμηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων (που ως γνωστό είναι βλαβερά για την υγεία των νεαρών ατόμων) και να μην έχουν υπολείμματα Πατάτες Πατάτες Ποιότητα 3 Να έχουν χαμηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων (που ως γνωστό είναι βλαβερά για την υγεία των νεαρών ατόμων) και να μην έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων πέραν των επιτρεπτών ορίων, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΡΙΓΑΝΗΣ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ 2014

ΓΙΟΡΤΗ ΡΙΓΑΝΗΣ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ 2014 ΓΙΟΡΤΗ ΡΙΓΑΝΗΣ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ 2014 Η λέξη «Ρίγανη», «Ορίγανος» προέρχεται από τις λέξεις «όρος» (βουνό) και το «γάνυμαι» (χαίρομαι, λαμπρύνομαι). Ρίγανη: Η χαρά του βουνού, το φως του, η λαμπράδα του Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΌλυµπος υψώνεται στην Β.Α. Θεσσαλία και στην Ν.. Μακεδονία. Ο Μύτικας ή αλλιώς το Πάνθεον είναι η Ψηλότερη κορυφή του Ολύµπου.

ΟΌλυµπος υψώνεται στην Β.Α. Θεσσαλία και στην Ν.. Μακεδονία. Ο Μύτικας ή αλλιώς το Πάνθεον είναι η Ψηλότερη κορυφή του Ολύµπου. ΟΌλυµπος υψώνεται στην Β.Α. Θεσσαλία και στην Ν.. Μακεδονία. Ο Μύτικας ή αλλιώς το Πάνθεον είναι η Ψηλότερη κορυφή του Ολύµπου. Ο Όλυµπος Πιθανώς σχηµατίστηκε κατά την διάρκεια της Ηωκαίνου εποχής πριν

Διαβάστε περισσότερα

Ρίγανη Αχλαδοκάστρου: Το ισχυρότερο Φάρμακο της Φύσης Γρηγοροπούλου Ιωάννα Χημικός & Τεχνολόγος Τροφίμων

Ρίγανη Αχλαδοκάστρου: Το ισχυρότερο Φάρμακο της Φύσης Γρηγοροπούλου Ιωάννα Χημικός & Τεχνολόγος Τροφίμων Ρίγανη Αχλαδοκάστρου: Το ισχυρότερο Φάρμακο της Φύσης Γρηγοροπούλου Ιωάννα Χημικός & Τεχνολόγος Τροφίμων Αγαπητοί φίλοι του χωριού μας και συγχωριανοί, ο τόπος μας είναι ευλογημένος, γιατί σ αυτό τον τόπο,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Φόρτα είναι η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά. Ο όρος "χόρτα" χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική για να περιγράψει

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

«Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου μας». Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος πρ. πρ/νος Κ.Σ.Ε Αγρινίου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ)

«Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου μας». Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος πρ. πρ/νος Κ.Σ.Ε Αγρινίου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ) Τα Αρωματικά Φυτά. «Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου μας». Τάσεις Προοπτικές. Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος πρ. πρ/νος Κ.Σ.Ε Αγρινίου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ) τα ερωτήματα: 1. Τι είναι Αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά? 2.

Διαβάστε περισσότερα

«ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΕΡΤΣΗΣ

«ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΕΡΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ-ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ του σπουδαστή ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ ΗΛΙΑ «ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση: Ένα φλυτζάνι του καφέ κάθε μέρα βοηθάει για το ζάχαρο.

Χρήση: Ένα φλυτζάνι του καφέ κάθε μέρα βοηθάει για το ζάχαρο. Περιγραφή: Είναι φυτό πολυετές, με πυκνή χνουδωτή βλάστηση που φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, οξύληκτα, οδοντωτά και στιλπνά. Τα άνθη του είναι ρόδινα, διαταγμένα σε βραχύ στάχυ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΜΥΡΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ Μ.Sc. 2 ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...3 1. Τι είναι αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά...3 2. Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της καλλιέργειας...3

Διαβάστε περισσότερα

DIOSCURIDES OE. Μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος

DIOSCURIDES OE. Μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος DIOSCURIDES OE Μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος ηιδέα ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 1200 Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά είναι Βιομηχανικά 900 Αρωματικά Φαρμακευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Καφές - Ένας ολόκληρος κόσμος απολαύσεων.

Καφές - Ένας ολόκληρος κόσμος απολαύσεων. Καφές - Ένας ολόκληρος κόσμος απολαύσεων. Ο καφές πρέπει να είναι τόσο ζεστός, όσο τα φιλιά μιας κοπέλας την πρώτη μέρα, τόσο γλυκός, όσο οι νύχτες στην αγκαλιά της και τόσο μαύρος, όσο η γνώμη της μητέρας

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΜΑΛΛΙΑ: Αν τα μαλλιά μας είναι λιπαρά, τα πλένουμε με δυο κρόκους αυγού και ξεπλένουμε με χαμομήλι. Μια καλή και θρεπτική μάσκα μαλλιών. Ανακατεύουμε δυο κουταλιές της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α.

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Το μπόλντο ανήκει στην οικογένεια των Monimiaceae. Eίναι αυτοφυές της περιοχής των Άνδεων της Χιλής και του Περού, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 1. Μπιφόρα (Bifora radians, Apiaceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 1. Μπιφόρα (Bifora radians, Apiaceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 1 Μπιφόρα (Bifora radians, Apiaceae) Η µπιφόρα είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθιας έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 40 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους και

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Στους αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3.500 χρόνια,

Διαβάστε περισσότερα

Στο δάσος υπάρχουν πολλά και διαφορετικά φυτά: δέντρα, θάμνοι, πόες, βρύα

Στο δάσος υπάρχουν πολλά και διαφορετικά φυτά: δέντρα, θάμνοι, πόες, βρύα Στο δάσος υπάρχουν πολλά και διαφορετικά φυτά: δέντρα, θάμνοι, πόες, βρύα 21 22 2.1 Δέντρα, θάμνοι, πόες Προσέγγιση των φυτών του δάσους, διαπίστωση της παρουσίας διαφορετικών φυτικών ειδών και διαχωρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ e-school by Agronomist.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ e-school by Agronomist.gr 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ e-school by Agronomist.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ E-school by Agronomist.gr ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 2 ΓΕΩΡΓΙΑ, ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑ ΑΛΙΕΙΑ 3 Αρωματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΓΟΗΤΕΙΑΣ:

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΓΟΗΤΕΙΑΣ: Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΓΟΗΤΕΙΑΣ: Τ Ο Α Ρ Ω Μ Α Ερευνητική Εργασία του Ε5 Τμήματος της Α Λυκείου του 3 ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗς ΓΟΗΤΕΙΑς: ΤΟ ΑΡΩΜΑ Παλιές και νέες μέθοδοι παρασκευής αρωμάτων Η επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν

Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν Η λέξη λικέρ, προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα, τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν ασθένειες όπως η μαλάρια (ελονοσία), οι στομαχικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ µε 10 φυσικούς λιποδιαλύτες!

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ µε 10 φυσικούς λιποδιαλύτες! Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ µε 10 φυσικούς λιποδιαλύτες! Φαίνεστε & Αισθάνεστε Υπέροχα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: GMP, ISO, 2000:9001 CERTIFIED Αρ.γνωστ.ΕΟΦ: 450102152014 Οφέλη & Πλεονεκτήµατα του Lipo10 TM : ü Βοηθάει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml 1 Αχιλλέα, Βελανιδιά, Πράσινο Τσάι, Πεύκο. Γήρας, χαλάρωση, πρόληψη,

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:...

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Φυτά της Αλυκής και προσαρμογές στην Ξηρασία Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Σχολείο:... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Καταγραφή Περιβαλλοντικών συνθηκών Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα και τσάι της Ελληνικής φύσης.

Βότανα και τσάι της Ελληνικής φύσης. 2 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Βότανα και τσάι της Ελληνικής φύσης. Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος Ταγγίλης Νίκος Ζήκου Μαρία Ελευθεριάδου Δέσποινα Παπαχρήστου Σοφία Σχ. Έτος 2012-13 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΛΟΓΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ-ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ-ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ Αγαπάω Ροδάκινο ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ-ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ Τα ροδάκινα είναι από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά trademark του ελληνικού καλοκαιριού! Μικροί χνουδωτοί ήλιοι που προμηθεύουν με θρεπτικά συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Το φαρμακείο της φύσης

Το φαρμακείο της φύσης Το φαρμακείο της φύσης Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών, είναι σε χρήση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Περνώντας κάτω από το μικροσκόπιο της επιστήμης, παίρνουν τώρα πια, τα διαπιστευτήρια και αναγνωρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:...

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Φυτά του Θαμνώνα και προσαρμογές στην Ξηρασία Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Σχολείο:... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Καταγραφή Περιβαλλοντικών συνθηκών Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 1. Πράσινο Τσάι Περιγραφή: Με την αντιοξειδωτική του δράση και της μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκερίδιων στο αίμα, το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΣ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΣ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΣ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑ Λ ΛΟΝΤΙΚΟ και ΕΠΙΧ ΕΙΡΗΜ ΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑ Μ Μ Α ΤΟΥ 1 ΟΥ ΓΥ Μ ΝΑ ΣΙΟΥ Μ ΟΣΧ ΑΤΟΥ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΡΟΣ Α :ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Επιμέλεια, παρουσίαση : Παντελάκη Μαργαρίτα (ΠΕ08, καλλιτεχνικών μαθημάτων, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών ) Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 12 Τι σχέση μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου!

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Ψάξαμε και βρήκαμε. Ομαδικές εργασίες στα πλαίσια της ενότητας «Οι ακροβάτες της θάλασσας». Οι μαθητές έφτιαξαν δελτία ταυτότητας για κάθε προστατευόμενο ζώο. Έψαξαν και

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ιστορία της αρωµατοθεραπείας χάνεται στα βάθη των αιώνων, πολύ πριν υπάρξουν γραπτά µνηµεία. Πιστεύεται ότι απλές µέθοδοι απόσταξης χρησιµοποιούνταν στην Περσία, την Ινδία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ. Προσφέρεται ΜΟΝΟ στο μπουκάλι των 700ml και συσκευάζεται σε κιβώτια των 6 τεμχ.

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ. Προσφέρεται ΜΟΝΟ στο μπουκάλι των 700ml και συσκευάζεται σε κιβώτια των 6 τεμχ. ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ H Colombiana Negra είναι ένα ποτό που σίγουρα θα συνεπάρει Μαύρο ρούμι στους 27% αλκοόλ σε συνδιασμό με πινελιές από μέλι και αρωματικά μπαχαρικά. Πίνεται ιδανικά σε ποτήρι με πάγο με ένα

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Λέγε-λέγε λόγια Λέγε-λέγε λόγια, - πώς να σου το πω - όταν σε ακούω κόβομαι στα δυό! Λέγε-λέγε κι άλλα, λέγε ως την αυγή, 1 / 17 όνειρα μεγάλα κάνουν οι

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί;

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί; ΚΑΦΕΣ AURILE Γενικές Πληροφορίες Πώς καβουρδίζεται ο καφές Aurile; Ο καφές Aurile καβουρδίζεται για περίπου 20 λεπτά στους 210 C (ο τρόπος αυτός είναι γνωστός ως American Roast). Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος,

Διαβάστε περισσότερα

Το Αστέρι της Βραζιλίας. Τι είναι η πρόπολη;

Το Αστέρι της Βραζιλίας. Τι είναι η πρόπολη; Αλεξάνδρα Κουµπούρη Π Α Ζ Λ Η ΜΟΝΑ Ι ΚΗ Π Ρ Ο Π Ο ΛΗ Τ Η Σ Β Ρ ΑΖΙΛΙΑΣ Το Αστέρι της Βραζιλίας Σίγουρα έχετε ακούσει για την πρόπολη και τις θεραπευτικές δυνατότητές της. Ίσως να µην ξέρετε, ότι δεν υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ Τι είναι τα βότανα; ΒΟΤΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ, ΟΙ ΡΙΖΕΣ, ΤΑ ΦΥΛΛΑ Ή ΤΑ ΑΝΘΗ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΩΣ ΤΡΟΦΗ Ή ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Εχοντας εμφανιστεί στη Γη πριν από τέσσερα

Εχοντας εμφανιστεί στη Γη πριν από τέσσερα Στην αυγή της ιστορίας Μισοί άνθρωποι, μισοί ζώα, οι θεοί των Αιγυπτίων είναι χιλιάδες. Ο Θεός του Ήλιου, ο Ρα, είναι επίσης και ο πατέρας του φαραώ που κυβερνάει. Εχοντας εμφανιστεί στη Γη πριν από τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 6/5/2014. Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ

Λευκωσία, 6/5/2014. Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ Λευκωσία, 6/5/2014 Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ Η ιστορία της ελιάς, η καλλιέργειά της, ο καρπός & ο χυμός της το ελαιόλαδο, συνδέθηκαν άρρηκτα με τους λαούς της Μεσογείου. Η ελιά αγαπάει τη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΘΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΘΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η ομάδα μας είναι η ντομάτα. Σκοπός είναι να γίνει γνώστη η σπουδαιότητα αυτού του αγροτικού προϊόντος. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού έγινε έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία.

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία. ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΗΣ Ζύμη για γεμιστό πιτάκι 1,5 kg αλεύρι 15 g αλάτι 250 g βούτυρο ή λίπος 3/8 l νερό Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Ανθοκομία. Γυψοφίλη. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγική Ανθοκομία. Γυψοφίλη. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου TEI Πελοποννήσου Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία Θέμα Παραγωγική Ανθοκομία Ποικιλίες Καλλιέργεια Απαιτήσεις Γυψοφίλη Προβλήματα Ασθένειες Εχθροί Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Καλεντούλα (calendula officinalis ή calendula arvensis)

Καλεντούλα (calendula officinalis ή calendula arvensis) Καλεντούλα (calendula officinalis ή calendula arvensis) Η Καλεντούλα η φαρμακευτική ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Asteraceae που αποτελούν την μεγαλύτερη οικογένεια στο φυτικό βασίλειο και συγγενεύει

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Φυσικές Επιστήμες και Αγωγή Υγείας (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ 15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Υπεύθυνοι καθηγητές: Σπανός Στυλιανός - Κόνιαρη Αικατερίνη - Κασσίδα Ασπασία ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΣΤΟΧΟΙ Να έρθουµε σε άµεση επαφή µε

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευαγγελοπούλου Αλεξάνδρα Κεπέογλου Τριανταφυλλιά, Φωτσεινού Αικατερίνη ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΝΑΟΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-2014 Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ

Διαβάστε περισσότερα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Ο Ευκάλυπτος ο torquata όπως όλοι σχεδόν οι ευκάλυπτοι κατάγεται και αυτός από την μακρινή Αυστραλία, και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα