Βότανα: Το φαρµακείο της φύσης. Ζίχνης α τετράµηνο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βότανα: Το φαρµακείο της φύσης. Ζίχνης α τετράµηνο 2014-15"

Transcript

1 Βότανα: Το φαρµακείο της φύσης Ερευνητική εργασία του Α1 ΓΕΛ Ν. Ζίχνης α τετράµηνο

2 Τι είναι τα βότανα;

3 Τα βότανα είναι αυτοφυή φυτά, που αναπτύσσονται µόνα τους σε διαφορές άγονες ή και καλλιεργηµένες περιοχές και τα οποία κατά διαφορά χρονικά διαστήµατα οι γεωργοί τα µαζεύουν η όπως συνήθως λένε, τα «βοτανίζουν».

4

5 Η πλειονότητα των βοτάνων περιέχουν ουσίες που επιδρούν σ όλο τον ανθρώπινο οργανισµό. εν έχουν όµως άµεση δράση, όπως κάνουν τα φάρµακα. Όσο αργά όµως κι αν δρουν τα βότανα, η δράση τους είναι λιγότερο βίαιη από τα φάρµακα και έχει µονιµότερα αποτελέσµατα.

6 Η χώρα µας έχει απίστευτη ποικιλία θεραπευτικών βοτάνων. Στη χώρα µας φυτρώνουν περίπου 1200 είδη βοτάνων, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία και η Γερµανία τα ενδηµικά φυτά είναι γύρω στα 30! Αυτό που ευνοεί την ανάπτυξη τους είναι το ξηρό, καλοκαιρινό κλίµα, η µεγάλη ηλιοφάνεια, τα ιδιαίτερα χώµατα και το διαφορετικό κλίµα κάθε περιοχής.

7 Τα χρησιµοποιούµε παραδοσιακά σαν αρωµατικά στο µαγείρεµα και σαν αφεψήµατα. Οι φαρµακευτικές ιδιότητές τους, όµως, είναι το πιο πολύτιµο χαρακτηριστικό τους. Από άλλα χρησιµοποιούµε τα φύλλα (π.χ. τσάι, φασκόµηλο), από άλλα τα πέταλα (χαµοµήλι), από άλλα τους σπόρους (λιναρόσπορος), ενώ σε µερικά χρησιµοποιείται και η ρίζα ή ο φλοιός του φυτού.

8 Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Τα βότανα στη µαγειρική Τα βότανα µπορούν να προσφέρουν µια δηµιουργική γευστική εναλλακτική λύση στη θέση του αλατιού, για να προσθέσουµε γεύση στα φαγητά. Μπορούµε να τα προσθέτουµε στα φαγητά ως καρυκεύµατα είτε φρέσκα είτε αποξηραµένα είτε ως έλαια. Τα βότανα στην φαρµακευτική Η χρήση των βοτάνων ως φαρµάκων έχει πολύ αποτελεσµατικές ιδιότητες χωρίς παρενέργειες. Τα βότανα ως καλλυντικά Τα πέρα από τις ευεργετικές τους ιδιότητες χρησιµοποιούνται και ως καλλυντικά, συνήθως ως µαλακτικό για το δέρµα και τα µαλλιά.

9 ΜΕΡΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΕΙΝΑΙ: 1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) 2. υόσµος 3. Γλυκόριζα 4. Αγριάδα ή άγρωστις ή αγρόπυρο 5. Βερβάσκο ή φλόµος 6. Γλυκάνισο ή άνισο 7. εντρολίβανο ή αρισµαρές αρές 8. Θυµάρι 9. Μαϊντανός ή πετροσέλινο 10. Μάραθο ή µάλαθρο 11. Μαντζουράνα 12. Νεροµολόχα ολόχα ή αλθέα 13. Μελισσόχορτο ή µέλισσα 14. Μολόχα 15. Ρίγανη 16. Τίλιο ή φλαµούρι 17. Φασκόµηλο ή αλισφακιά 18. Τουσσιλάγκο ή βήχιο ή χαµαιλεύκη αιλεύκη 19. Χαµοµήλι 20. Φλησκούνι ή βληχόνι 21. Ταραξάκο ή πικραλίδα ή αγριοµάρουλο ή αγριοράδικο 22. Γεντιανή 23. Βασιλικός 24. Λεβάντα 25. Μέντα 26. Ρίγανη 27.Τσάι του βουνού

10 ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

11 ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑ Α Ο ιοσκουρίδης είναι, µετά τον πατέρα της Βοτανολογίας Θεόφραστο, ο θεµελιωτής της Φαρµακολογίας. Πεντάτοµο έργο του «Περί Ύλης Ιατρικής» Το έργο του µε µοναδικές απεικονίσεις φαρµακευτικών φυτών, έχει πρακτική αξία έως σήµερα Γεννηµένος περί το 25 µ.χ. στην Ανάζαρβο της Κιλικίας, κοντά στην Ταρσό. Έγινε διάσηµος την εποχή του Νέρωνα και του Βεσπασιανού. Ακολούθησε ως στρατιωτικός ιατρός τις ρωµαϊκές λεγεώνες και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο γνωστούς χειρουργούς της εποχής του. Προκειµένου να απολαµβάνει τα προνόµια των Ρωµαίων πολιτών -τα οποία δεν παραχωρούνταν ακόµα σε µη Ρωµαίους- υιοθετήθηκε σε µεγάλη ηλικία από Ρωµαίο της οικογενείας των Πεδανίων και πήρε το επίθετο Πεδάνιος. Πέθανε γύρω στο 90 µ.χ.

12 Το «Περί Ύλης Ιατρικής» διαδόθηκε σε όλες τις τότε γνωστές γλώσσες στη ύση και στην Ανατολή, και έως τον 19ο αι. υπήρξε πρότυπο για όλα τα φαρµακευτικά βιβλία. Οι Άραβες µάλιστα αποκάλεσαν τον ιοσκουρίδη «Απεσταλµένο του Θεού της Βοτανικής». Το πλέον γνωστό και πολύτιµο αντίγραφο είναι αυτό που φυλάσσεται σήµερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης. Αντιγράφτηκε κατ' εντολήν των κατοίκων και των συντεχνιών του Πέρα το 512 µ.χ. και δωρήθηκε στην Ιουλιανή εξ Αµικίων. αλλά πολύτιµα αντίγραφα είναι ο Κώδικας της Νεαπόλεως του 512 µ.χ.,., διάφοροι αραβικοί κώδικες, και οι περίφηµοι τουρκικοί κώδικες στο Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης.

13 Στην αρχαία Ελλάδα οι ιατρικές γνώσεις ήταν αρκετά προηγµένες. Οι γνωστοί γιατροί της αρχαιότητας, τους οποίους µνηµονεύει ο Όµηρος και οι µεταγενέστεροι συγγραφείς, ήταν οι "ριζοτόµοι"" (έτσι( ονοµάζονταν οι πρακτικοί γιατροί-βοτανολόγοι που καλλιεργούσαν τα φαρµακευτικά φυτά ή τα µάζευαν από τα δάση). Περίφηµοι ριζοτόµοι παρουσιάζονται και στην Κρήτη, οι οποίοι γνώριζαν ένα µεγάλο αριθµό φυτών µε αποκλειστική θεραπευτική χρήση

14 Ο Πλίνιος µάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων µε µεγάλη ιατρική χρησιµότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από τα οποία έβγαζαν αιθέρια έλαια. Οι Κρήτες για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιµοποιούσαν ακόµα το πεπόνι, τον κρίνο και το χρυσάνθεµο. Και φαίνεται πως όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ινδία, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Αυστραλία τα βότανα εκτιµούνταν ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Π.χ. Στην «Ιλιάδα» όταν ο Ευρύπυλος, τραυµατισµένος από βέλος στο ισχίο βγαίνει από τη µάχη κουτσαίνοντας και παρακαλεί τον Πάτροκλο να τον βοηθήσει, αυτός τον οδηγεί στη σκηνή, τον βάζει να ξαπλώσει σε δέρµατα ταύρων και ««Ευθύς του βγάζει ο Πάτροκλος τη σουβλερή σαγίτα/ απ το το µερί µε το µαχαίρι του, το µαύρο αίµα πλένει/ µε χλιο νερό και πάνω απίθωσε πικρή πονοκοιµήτρα ρίζα, στο χέρι αφού την έτριψε, και σταµατά τους πόνους»

15 Πασίγνωστα ήταν τα µεγάλα µαντεία θεραπευτήρια της αρχαιότητας στον Ελλαδικό χώρο, µε επικεφαλής τα Ασκληπιεία.

16 Οι Έλληνες έχουν τον Αριστοτέλη µε 500 περίπου φάρµακα στην «Ιστορία των Φυτών». Ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης ο Κώος ( π.χ.).) στα συγγράµµατα του αποδίδονται στην εµπειρία του, αναφέρει 400 δείγµατα φαρµακευτικών ουσιών από φυτά. Ο πασίγνωστος Θεόφραστος ( π.χ.)..). στο βιβλίο του «Περί Φυτών Ιστορίαι», που σώζεται, θεµελιώνονται οι βάσεις της βοτανικής. Ο ιοσκουρίδης (Κιλικία 1ος µ.χ. αι.) θεωρείται ο «θεµελιωτής της φαρµακολογίας». Ο άλλος µεγάλος γιατρός της αρχαιότητας, ο Γαληνός ( µ.χ.).) παρασκεύασε τα φυσικά θεραπευτικά σχήµατα, που ονοµάστηκαν «Γαληνικά σκευάσµατα» που ίσχυαν έως τον 18α αι. Συνέγραψε 300 περίπου βιβλία, σε ένα από τα οποία τα φυτά µε αλφαβητική σειρά

17 Στην Ευρώπη, τον 1ο αι. µ.χ. ο Έλληνας γιατρός ιοσκορίδης είναι ο 1ος στην Ευρώπη που έγραψε για την βοτανολογία. Σκοπός του ήταν να γράψει µια αξιόπιστη εργασία σε σχέση µε τα βοτανολογικά φάρµακα και είχε εντυπωσιακή επιτυχία. Στο κείµενό του αναγράφονται τα πάντα για 600 βότανα. Είχε µια εκπληκτική απήχηση στη υτική ιατρική επιστήµη και ήταν η κυριότερη πηγή των πληροφοριών που χρησιµοποιούνταν στην Ευρώπη µέχρι και το 17ο αι. Είχε µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες όπως τα αγγλοσαξονικά, τα περσικά και τα εβραϊκά. Ο Γαληνός ( µ.χ), ),γιατρός του Ρωµαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, είχε µια σηµαντική επιρροή στην εξέλιξη της βοτανολογικής ιατρικής. Ο Γαληνός εµπνεύστηκε από τον Ιπποκράτη και βάσισε τις θεωρίες του στη <<θεωρία των τεσσάρων χυµών>>. ΟΙ Ιδέες του διαµόρφωσαν και µερικοί ισχυρίζονται ότι άλλαξε την ιατρική πρακτική για τα επόµενα χρόνια.

18 ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ Από τα αρχαία χρόνια, τα βότανα εκτιµήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήµερα, το 75% περίπου των φαρµάκων µας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες µας, στη διάρκεια των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να µπορέσουν να κατανοήσουν τα βότανα και τις χρήσεις τους.

19 ΙΑΤΡΙΚΗ Στην Βυζαντινή εποχή, σε συγγράµµατα, συναντάµε πολλά απ τα τα σηµερινά βότανα, όπως τη µολόχα, το κόλιανδρο, το κάρδαµο και άλλα. Γεγονός που φανερώνει την καθηµερινή τους χρήση, ήταν η εµφάνιση της Αγίας Αναστασίας, η οποία απεικονίζεται συχνά στη βυζαντινή τέχνη µε µπουκαλάκια φαρµάκων και βότανα στο χέρι. Ονοµάστηκε φαρµακολύτρα, δηλαδή αυτή που σώζει µε τα φάρµακα τους ανθρώπους, αφού έτρεχε στις φυλακές όπου υπήρχαν φυλακισµένοι Χριστιανοί.

20 Η ΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Στα βυζαντινά χρόνια, τα χόρτα και τα λαχανικά θεωρούνται κατώτερες τροφές και γι αυτό το λόγο οι καλοφαγάδες τα απέφευγαν. Σπάνια έβλεπες χόρτα και λαχανικά στα τραπέζια των αυτοκρατόρων και των πλουσίων. Αντίθετα ο λαός και ο κλήρος εκτιµούσαν ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς επίσης και τα άγρια χόρτα.

21 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΩΝ Στη Βυζαντινή εποχή, αν κάποιος αρρώσταινε, περίµεναν να τον σώσουν µε προσευχές και όχι µε ιατρική θεραπεία ή φάρµακα. Συνέβαινε όµως, πολλές γυναίκες, οι οποίες είχαν άρρωστο τον άντρα τους ή το παιδί τους, να θυµούνται ότι πολλές ασθένειες θεραπεύονται µε συγκεκριµένα βότανα. Οι <<εθνικές>> γυναίκες, δηλαδή αυτές που δεν πίστευαν ότι ο άρρωστος θα γινόταν καλά µε τις προσευχές τους, ξεκινούσαν να πάνε στα χωράφια και να βρούνε τα βότανα που ξέρανε ότι θα βοηθήσουν στο να γίνουν καλά οι αγαπηµένοι τους. Επειδή όµως, αυτό απαγορευόταν από τον Χριστιανισµό, οι γυναίκες αναγκάζονταν να βγούνε για να µαζέψουν τα βότανα την νύχτα. Από αυτό το σηµείο οι φανατισµένοι Χριστιανοί, βλέποντάς τες να ψάχνουν στο σεληνόφως, τις χαρακτήριζαν ως µάγισσες. Το αποτέλεσµα είναι ότι χιλιάδες γυναίκες καταδικάστηκαν και κάηκαν ζωντανές σαν µάγισσες.

22 Χρήση των βοτάνων Η φαρµακευτική χρήση των βοτάνων. Στην παραδοσιακή εποχή τα βότανα και τα φαρµακευτικά φυτά είχαν πολλούς τρόπους χρήσης. Οι τρόποι αυτοί παραµένουν οι ίδιοι µέχρι σήµερα εκτός από τις περιπτώσεις που ακολουθούν την οδό της φαρµακοβιοµηχανίας στην οποία τα βότανα και τα φαρµακευτικά φυτά αποτελούν βασικά συστατικά για την παρασκευή φαρµακευτικών σκευασµάτων πιο πολύπλοκων και επιστηµονικά πιο ελεγµένων.

23 Οι γνωστότεροι τρόποι προετοιµασίας των βοτάνων είναι : Έκχυση(Έκχυµα) Το Βράσιµο (Αφέψηµα) Βάµµα (το φυτό και διάλυµα οινοπνεύµατος). Κατάπλασµα (κοµπρέσα) ΣΙΡΟΠΙ ΙΑΒΡΕΓΜΑ ΝΩΠΟΣ ΧΥΜΟΣ ΙΑΒΡΕΓΜΑ ΑΦΕΨΗΜΑ ΣΚΟΝΗ

24 Έκχυση (Έγχυµα) δηλαδή εκχύλιση µε νερό που βράζει (αφορά τα µαλακά και τρυφερά µέρη του φυτού (φύλλα, άνθη, σπόροι). Το Βράσιµο (Αφέψηµα) που αφορά τα σκληρότερα µέρη του φυτού (ρίζα, στέλεχος, σκληροί καρποί). Όπως λέει και η λέξη θα πει αφήνω να ψηθεί. Βάµµα (το φυτό και διάλυµα οινοπνεύµατος). Τα βάµµατα είναι πολύ συµπυκνωµένα, έτσι η απαιτούµενη ποσότητα είναι λιγότερη απ' ότι στα εγχύµατα και το αφεψήµατα.

25 Κατάπλασµα (κοµπρέσα).βοηθούν το σώµα να απορροφήσει τα χηµικά συστατικά των βοτάνων µέσω του δέρµατος. ΙΑΒΡΕΓΜΑ: To διάβρεγµα είναι ένα εκχύλισµα σε νερό, που γίνεται σε θερµοκρασία δωµατίου επί περίπου 2-12 ώρες. ΙΑΒΡΕΓΜΑ ΑΦΕΨΗΜΑ: Για ορισµένα αφεψήµατα, που αποτελούνται από σκληρά και µαλακά φυτά, ενδείκνυται να τα µουλιάσουµε πρώτα κι έπειτα να τα βράσουµε. ΣΙΡΟΠΙ: Tα εκχυλίσµατα των φαρµακευτικών φυτών τα προσθέτουµε σε ένα βασικό σιρόπι (π.χ. απλό σιρόπι) που είναι µια διάλυση 200 γραµµαρίων ζάχαρης µέσα σε 100 γραµµάρια ζεστό νερό ΝΩΠΟΣ ΧΥΜΟΣ: Ο νωπός χυµός γίνεται µε φρέσκα φυτά που κόβονται και συµπιέζονται. ΣΚΟΝΗ: Τα φυτά που έχουν ξεραθεί στη σκιά, ψιλοτεµαχίζονται και µετά κονιοποιούνται µέσα σε γουδί.

26 26

27 ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ Η πλειονότητα των φυτών έχει φαρµακευτικές ιδιότητες, διότι είναι πλούσια σε ενεργά συστατικά που επιδρούν άµεσα στο σώµα. Χρησιµοποιούνται στη βοτανοθεραπευτική και στη συµβατική ιατρική. Στον κλάδο της φαρµακοβιοµηχανίας θεωρείται συνώνυµο της καινοτοµίας. 27

28 ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ Η βοτανοθεραπευτική είναι πολύ χρήσιµη. Παλαιότερα υπήρχε ως αποκλειστική µέθοδος θεραπείας η χρήση βοτάνων Σήµερα τα ιατρικά από βότανα αρχίζουν να εµφανίζονται ξανά. Τα φάρµακα της βιοϊατρικής προκαλούν παρενέργειες. 28

29 ΡΑΣΤΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ: Η ικανότητα ενός βοτάνου να επιδρά στα συστήµατα του οργανισµού εξαρτάται από χηµικά συστατικά που περιέχει. Για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα οι επιστήµονες άρχισαν για πρώτη φορά να εξάγουν χηµικές ουσίες από τα φυτά και γενικότερα να τα εξετάζουν. 29

30 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ - ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ 30

31 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Η εξέλιξη των νέων φαρµάκων στο εργαστήριο που είτε εξάγονται από φαρµακευτικά φυτά είτε παρασκευάζονται συνθετικά, έχει τις ρίζες της στο παρελθόν στις αρχές του 19ου αι., όταν οι επιστήµονες αποµόνωσαν για πρώτη φορά συστατικά όπως η µορφίνη,η κοκαΐνη κ.α. Από τη δεκαετία του 1860 οι επιστήµονες άρχισαν να αναγνωρίζουν τους µικροοργανισµούς που ήταν εν εσχάτη ανάλυση υπεύθυνοι για την πρόκληση λοιµωδών, όπως η φυµατίωση και η ελονοσία. 31

32 ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Φαρµακευτικές εταιρίες επενδύουν τεράστια ποσά σε έρευνες για ανακάλυψη καινούριων χηµικών ουσιών από τα φυτά. Πρόβληµα στην προσέγγιση της φαρµακευτικής βιοµηχανίας:εύρεση χηµικών ουσιών από βότανα και συνθετική παρασκευή αυτών. Οι µεγάλες φαρµακευτικές εταιρίες προτιµούν να αναπτύξουν ένα συνθετικό χηµικό φάρµακο από ένα φυτικό φάρµακο. 32

33 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: Τα φαρµακευτικά φυτά και οι γνώσεις που αφορούν τη χρήση τους,θα αξιολογηθούν γι αυτό που πραγµατικά είναι ή εάν αποτελέσουν άλλη µια πλευρά της ζωής. Οι σκεπτικιστές µέσα στον ιατρικό κόσµο θα πρέπει να πεισθούν πως η βοτανοθεραπευτική δεν είναι απλώς ένα υποκατάστατο της συµβατικής ιατρικής,αλλά µία ανεκτίµητη πρακτική. 33

34 ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Η βιοµηχανοποίηση είχε δυσµενή αποτελέσµατα στην ποιότητα και καθαρότητα των βοτάνων. Οι άνθρωποι καλλιεργούσαν ατόφια τα βότανα. Σήµερα καλλιεργούνται και παρασκευάζονται σε ανεξέλεγκτα περιβάλλοντα Συσκευάζονται σε κάψουλες ή δισκία σε µορφές που διαφέρουν από το αρχικό βότανο. 34

35 35

36 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Οι εναλλακτικές θεραπείες δρουν ελάχιστα ή καθόλου όταν υπάρχει έντονη λειτουργική διαταραχή του αµυντικού συστήµατος. Υποκατάσταση της χηµικής θεραπείας από εναλλακτικές πρακτικές µπορεί να είναι επικίνδυνη και απαιτεί συνήθως πιο στενή κλινική παρακολούθηση. Οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές,δεν δύνανται να εφαρµοστούν καθολικά σε όλους τους ασθενείς και σε όλες τις ασθενείς. 36

37 37

38 Κατηγορίες βοτάνων Τα βότανα διακρίνονται σε έξι κατηγορίες: 1.Αναλγητικά,που µειώνουν τους πόνους. 2.Ανθελµιθικά,αποβάλουν ουσίες που επιβαρύνουν το πεπτικό σύστηµα 3.Αντιεµετικά,περιορίζουν την ναυτία και αποτρέπουν τον εµετό 4.Αντιλιθικά,προλαβαίνουν ή/και αποβάλλουν λίθους ή άµµο στα νεφρά 5.Αντικαταρροϊκά,βοηθούν στην αποβολή βλαβερών εκκρινόµενων ουσιών 6.Αντιµικροβιακά,που συµβάλουν στην καταστροφή ή αντιµετώπιση ξενιστών(παθογόνων µικροοργανισµών). Τα βότανα δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν αποκλειστικά σε µία κατηγορία απο τα παραπάνω αλλά και σε περισσότερες. 38

39 ΣΥΝΕΡΓΑΣIΑ ΣΤΑ ΒΟΤΑNA Προτίµηση ολόκληρου φυτού αντί για εξαγόµενα συστατικά. Τα διαφορετικά µέρη του αλληλεπιδρούν = ισχυρότερο θεραπευτικό αποτέλεσµα 39

40 ΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Τα βότανα αλληλεπιδρούν σε πολύ µεγάλο βαθµό. Πρέπει ο ασθενής να αναφέρει στον γιατρό του κάθε είδος βοτάνου του οποίου έχει κάνει λήψη και ο τελευταίος να εντάξει τα σχετικά ερωτήµατα στην λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή. Ο όρος εναλλακτική ιατρική έχει αντικατασταθεί απο µε τον όρο συµπληρωµατική ιατρική,διότι : Η εναλλακτική ιατρική δεν είναι για όλους. εν απευθύνεται σε ανυπόµονους ασθενείς,χωρίς αυτοπειθαρχία. Οι εναλλακτικές µέθοδοι,δρουν µε φυσικό τρόπο,πιο βαθµιαία από το χηµικό φάρµακο,σε µεγαλύτερο βάθος και χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Η εναλλακτική θεραπεία δεν δρα µόνο στο σύµπτωµα αλλά συνολικά σε όλον τον οργανισµόη βελτίωση κρίνεται µε τα συµπτώµατα που εµφανίζονται στο σώµα σε βάθος χρόνου και όχι στα µεµονωµένα συµπτώµατα. 40

41 41

42 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

43 Βασιλικός θα γίνω στο παραθύρι σου Μωρέ βασιλικός θα γίνω στο παραθύρι σου, στο παραθύρι σου. Κι ανύπαντρος θα µείνω για το χατίρι σου, για το χατίρι σου. Έβγα στο παραθύρι να δεις τι γίνεται, να δεις τι γίνεται. Το αίµα της καρδιάς µου για σένα χύνεται, για σένα χύνεται. Έβγα στο παραθύρι κρυφά απ τη µάνα σου, κρυφά απ τη µάνα σου. Και κάνε πως ποτίζεις τη µαντζουράνα σου, τη µαντζουράνα σου. Τούτο εδώ το καλοκαίρι θέλω να σε κάνω ταίρι. Το φεγγάρι κάνει βόλτα στης αγάπης µου την πόρτα, το φεγγάρι κάνει κύκλο στης αγάπης µου τον κήπο.

44 Ο δυόσµος κι ο βασιλικός Ν ο δυο κούκλα µ ν ο δυο' ν ο δυόσµος κι ο βασιλικός και το µακεδονήσι πάν τα µατάκια µ βρύση. Άιντε πουλιά µ να µην την ει' πουλιά µ να µην την είδατε την αγαπητικιά µου το ταίρι το δικό µου. Αυτά κούκλα µ ν αυτά ν αυτά µ αποκοιµίσανε κι έχασα την αγάπη µου κοντούλα και γιοµάτη. Τίνος καλέ τίνος τίνος µατάκια την κοιτούν τίνος µατάκια την κοιτούν και τα δικά µου κλαίνε. Άιντε περνώ κούκλα µ περνώ περνώ τα όρη σκούζοντας και τα πουλιά ρωτώντας τον Θεό παρακαλώντας.

45 Γιαρέµ γιαρέµ Με βασιλικό γιαρέµ γιαρέµ και δυόσµο στόλισε ο Θεός γιαρέµ γιαρέµ τον κόσµο µα `ρθε συννεφιά γιαρέµ γιαρέµ και µπόρα κι έπεσε κακό γιαρέµ γιαρέµ στη χώρα. Τώρα το παιδί γιαρέµ γιαρέµ µονάχο µοιάζει µε πουλί γιαρέµ γιαρέµ σε βράχο, τέτοιο ξαφνικό Χριστέ Χριστέ Χριστέ µου να µην ξαναδώ ποτέ ποτέ ποτέ µου..

46 Ένα φιλί από δυόσµο- Νατάσσα Μποφίλιου Ένα φιλί από δυόσµο χώρισα από το κόσµο κι η νύχτα µε 'βγαλε στην ερηµιά Μια ανατολή φως µου, µε ένα φιλί δώσ µου ένα φιλί από βροχή και φωτιά..

47 Ο εντρολίβανος -Γιάννης Πάριος Καηµένε δεντρολίβανε κανείς νερό δε σου βανε. Κανείς δε σου βανε νερό κι ήρθα και σ εύρηκα ξερό. Και σ άφησα να µαραθείς απάνω π άρχισες ν ανθείς. Σε φίλο σ άφησα πιστό µα σ άφησε απότιστο. Κι οι κοπελιές στη γειτονιά σου φέρθηκαν µε απονιά. ε σε ποτίσαν µια φορά κι είναι τα φύλλα σου ξερά. Πάνε δυο χρόνια που λειψα κι ο δεντρολίβανος διψά.

48 Έµεινα εδώ-στέλιος Ρόκκος Κάποιο βράδυ σου χα πει πως θέλω να γυρίσω όλο το κόσµο, όλο το κόσµο Και συ µου γέλασες γλυκά και µου πες το φιλί µου µυρίζει δυόσµο, µυρίζει δυόσµο

49 Ο ΥΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Ν ο δυο κούκλα µ ν ο δυο' ν ο δυόσµος κι ο βασιλικός και το µακεδονήσι πάν τα µατάκια µ βρύση. Άιντε πουλιά µ να µην την ει' πουλιά µ να µην την είδατε την αγαπητικιά µου το ταίρι το δικό µου.. Αυτά κούκλα µ ν αυτά ν αυτά µ αποκοιµίσανε κι έχασα την αγάπη µου κοντούλα και γιοµάτη. Άιντε περνώ κούκλα µ περνώ περνώ τα όρη σκούζοντας και τα πουλιά ρωτώντας τον Θεό παρακαλώντας. Τίνος καλέ τίνος τίνος µατάκια την κοιτούν τίνος µατάκια την κοιτούν και τα δικά µου κλαίνε

50 ΜΑΝΑ ΣΓΟΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Μάνα µ', σγουρός βασιλικός Πλατύφυλλος και δροσερός Μάνα µ', ποιος τον πότιζε Και ποιος τον κορφολόγιζε; Κι άπλωσε κλώνους και κλωνιά Και σκέπασε µια γειτονιά Και σκέπασε και µένανε Που µε 'χε η µάνα µ ' ένανε Και σκέπασε κι εµάς τα δυο Την πέρδικα και τον αητό

51 Ο ΥΟΣΜΟΣ Ο δυόσµος κι ο βασιλικός και το µακεδονήσι παν τα µατάκια βρύση. Αυτά µ αποκοιµήσανε και µου φυγε η αγάπη κοντούλα και γιοµάτη. Εψές προψές την είδαµε στον αργαλειό που υφαίνει της κρένω δεν µου κρένει κρίνε µ' αγάπη µ' κρίνε µε το τι είσαι κακιωµένη βαριά βαλαντωµένη. Περνώ τα όρη ψάχνοντας και τα βουνά ρωτώντας το Θεό παρακαλώντας. Μην είδες την αγάπη µου την αγαπητικιά µου τα µάτια τα δικά µου Ο δυόσµος κι ο βασιλικός και το µακεδονήσι παν τα µατάκια βρύση. Αυτά µ αποκοιµήσανε και µου φυγε η αγάπη κοντούλα και γιοµάτη.

52 ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ Στης µαντζουράνας τον ανθό πλάγιασα ν αποκοιµηθώ λίγο ύπνο για να πάρω στην αγάπη µου να πάω. Όνειρο είδα στον ύπνο µου παντρεύεται η αγάπη µου πάει και παίρνει τον εχθρό µου για το πείσµα το δικό µου. Με κάλεσαν και στη χαρά ας είν η αγάπη µου καλά για να πάω να στεφανώσω δυο κορµάκια να ενώσω. Έφτιαξα στεφάνι όλο από φλουρί να ζει η αγάπη µου να το φορεί και λαµπάδα από ασήµι κάνε κόρη ελεηµοσύνη.

53 υόσµος και κανέλα Έχω στο µικρό µου κόσµο µια κανέλα κι ένα δυόσµο αχ, τι βάσανο γλυκό να µοιράζοµαι στα δυο. Η καρδιά όµως αντέχει σαν µικρό παιδί που τρέχει µε πληγές στο γόνατο το παιχνίδι είναι γλυκό. Το ένα την καρδιά ξυπνάει το άλλο λάγνα τη µεθάει δεν µπορώ ν' αποφασίσω φεύγω αλλά γυρνάω πίσω. υόσµο και κανέλα έχω τυραννιέµαι µα αντέχω. εν πειράζει, δεν πειράζει δεν είναι όλα ήλιος είναι και χαλάζι.

54 Συναντάµε πολλά ποιήµατα µε βότανα Ένα από αυτά είναι:''οι πόνοι της καρδούλας µου''

55 Οπως επίσης και σε έργα γνωστών συγγραφέων: ''Η Φόνισσα'' του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη

56 Επίσης συναντάµε και πολλές παροιµίες Μια από αυτές είναι: Για χάρη του βασιλικού ποτίζεται η γλάστρα! Μαντζουράνα στο κατώφλι γάιδαρος στα κεραµίδια. Βρόµιο ψάρι, ρίγανη αγαπάει Κολοκύθια µε τη ρίγανη.

57 Συναντάµε και µαντινάδες µε βότανα Πλατύφυλλε βασιλικέ και µακροκοντυλάτε από να µίλι κι από δυο η µυρωδιά γροικάται. Το χαµοµήλι βράσε το, και δώσε το στο γέρο, αν είναι και στοµαχικός, πηγαίνει και στο θέρος. Φασκόµηλε, φασκόµηλα που γίνονται το Μάη ασθµατικός απεις τα πιεί, γίνεται παλικάρι.

58 Στη συνεχεία βλέπουµε και αινίγµατα Ένα είναι:αν και θρόνος µου ταιριάζει, στο παράθυρο µε βάζουν. Τι είναι; Νερό µε γεννά, ήλιος µε θρέφει, βασιλιάδες, άρχοντες µε τιµούν, αλλά σαν δω τη µάνα µου, πέφτω και πεθαίνω. Τι είναι;

59 ΒΟΤΑΝΑ

60 ΤΣΟΥΚΝΙ Α Η τσουκνίδα είναι ένα φυτό που ανήκει στο γένος των αγγειόσπερµων φυτών Κνίδη και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. Οι τσουκνίδες ουσιαστικά είναι ζιζάνια, όµως σε µερικές περιοχές κάποια είδη έχουν µεγάλη οικονοµική σηµασία.

61 ΓΑΪ ΟΥΡΑΓΚΑΘΟ Το κοινό γαϊδουράγκαθο υπάρχει άφθονο σε χώρες µε µεσογειακό και ηπειρωτικό κλίµα όπως η Ελλάδα, η Μικρά Ασία και η υτική Ασία, ενώ έχει εισαχθεί σε πολλά ακόµα µέρη σε όλο τον κόσµο. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική, το γαϊδουράγκαθο είναι το κύριο γιατρικό που χρησιµοποιείται στη προστασία του συκωτιού από διάφορες λοιµώξεις, κατανάλωση αλκοόλ ή χηµειοθεραπείες.

62 ΜΑΛΟΤΗΡΑ Η µαλοτήρα είναι ένα από τα είδη τσαγιού του βουνού, γνωστού σε όλη την Ελλάδα. Συλλέγεται τον Ιούλιο, κατά την περίοδο της ανθοφορίας της. Φυτρώνει σε ξηρά και άγονα µέρη σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο και αποτελεί σηµαντικό κτηνοτροφικό φυτό, ιδιαίτερα της ψηλής µαδάρας.

63 ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ ή ΒΑΛΣΑΜΟ Τα φύλλα του Βάλσαµου έχουν χρώµα κίτρινο-πορτοκαλί και τα πέταλα είναι συνήθως κίτρινα. Στην αρχαιότητα το σπαθόχορτο χρησιµοποιούταν ως επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονοµασία του.

64 Μαντζουράνα Η µαντζουράνα (Ορίγανον η µαντζουράνα)είναι πολυετές και συγγενικό φυτό µε τη ρίγανη. Η µαντζουράνα µας θα ζήσει για 5-10 χρόνια, ανάλογα µε τις περιποιήσεις µας. Τα φύλλα της χρησιµοποιούνται ως µπαχαρικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι, αλλά και ως αφέψηµα. Από τα φύλλα του φυτού λαµβάνεται αιθέριο έλαιο που χρησιµοποιείται ως αντισηπτικό και αντισπασµωδικό ενώ έχει χρήσεις και στην αρωµατοποιία. 64

65 Μολόχα Η µολόχα είναι ιδιαίτερα διεσπαρµένο φυτό σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου και σε πολλά ακόµα µέρη. Αναπτύσσεται από την παράκτια ζώνη µέχρι αρκετά µεγάλο υψόµετρο. Η περίοδος ανθοφορίας της περιλαµβάνει όλη την περίοδο της άνοιξης και το ξεκίνηµα του καλοκαιριού. Ένα βότανο µε ιδιότητες αιµολυτικές, αντιβηχικές, αντιφλεγµονώδη, αποχρεµπτικη, στυπτική και επουλωτική δράση. 65

66 Καλέντουλα Η Καλέντουλα είναι ένα όµορφο αγριολούλουδο, πολύ συνηθισµένο στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Είναι συγγενικό φυτό µε τη µαργαρίτα. Η Καλέντουλα είναι µονοετές φυτό µε άνθη έντονα κίτρινα ή πορτοκαλί. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι πολύ µεγάλη και κρατάει από τον Φεβρουάριο µέχρι τον Οκτώβριο. Η Καλέντουλα αναπτύσσεται κυρίως σε χαµηλότερα υψόµετρα και συναντάται σε χωράφια, πλαγιές και άκρες δρόµων. Aπό τα πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια του φυτού καλέντουλα παρασκευάζεται ένα από τα πιο καταπραϋντικά και επουλωτικά έλαια βάσης για το δέρµα. Tο όνοµα του φυτού στα λατινικά, συµβολικά, σηµαίνει την αρχή κάθε ρωµαϊκού µήνα, γιατί το φυτό ανθίζει τις πρώτες µέρες του κάθε µήνα. H καλέντουλα χρησιµοποιούνταν στον αρχαίο ελληνικό, ρωµαϊκό, αραβικό και ινδικό πολιτισµό ως θεραπευτικό βότανο, αλλά και ως συστατικό σε φαγητά και καλλυντικά, ακόµη και σε υφάσµατα. 66

67 Βερβάσκο/Φλόµος Αν και είναι ένα κοινό βότανο ο φλόµος είναι ένα από τα πιο πολύτιµα θεραπευτικά βότανα που έχουµε στην Ελλάδα. Ο φλόµος είναι διετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 2 µέτρα. Έχει ελαφρά τριχωτά γκριζοπράσινα, οβάλ προς λογχοειδή φύλλα και έντονα κίτρινα άνθη. Ο φλόµος ευδοκιµεί σε όλη την Ελλάδα και τα φύλλα και τα άνθη του συλλέγονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Τον πρώτο χρόνο σχηµατίζει µόνο φύλλα και τον δεύτερο βγάζει τα πολύτιµα άνθη του. Ο φλόµος είναι πολύτιµο βότανο για το βήχα και την καταρροή και ειδικό φάρµακο για την τραχειίτιδα και την βρογχίτιδα. Τα φύλλα και τα άνθη µπορούν να χρησιµοποιηθούν σαν έγχυµα για να µειώσουν το σχηµατισµό της βλέννας και να διεγείρουν την αποβολή φλέγµατος µε το βήχα. 67

68 Βασιλικός Ο βασιλικός είναι αρωµατικό ετήσιο, ποώδες φυτό. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήµερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσµου. Είναι θάµνοι µικρού ύψους και καλλιεργούνται και ως καλλωπιστικοί. Ένα από τα είδη αυτά έχει την ονοµασία φυτό του πυρετού και στις περιοχές της υτικής Αφρικής χρησιµοποιείται ως αντιπυρετικό. Ο βασιλικός είναι φυτό µε αντισηπτικές και αποχρεµπτικές ιδιότητες και θεωρείται εξαιρετικό εφιδρωτικό.οι θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού βρίσκονται κυρίως στο αιθέριο έλαιό του, το οποίο είναι πολύ καλό αντισπασµωδικό. 68

69 Μάραθο Ο µάραθος είναι ένα ποώδες φυτό που έχει ύψος 0,5-1,5 µέτρο του οποίου τα φύλλα µοιάζουν πολύ µε τον άνηθο. Τα άνθη του έχουν κίτρινο χρώµα.. Ο καρπός του είναι µικρός 4-7 χιλιοστά. Ο µάραθος διακρίνεται σε τρείς βασικές κατηγορίες: τον κοινό µάραθο, το φινόκιο και το άγριο µάραθο. Θεωρείται ότι έχει τονωτική κι αντισηπτική δράση. ιευκολύνει την πέψη. Θεωρείται ότι βοηθάει στην έκκριση γάλακτος και καταπραύνει τη ναυτία. Μασώντας λίγους σπόρους µάραθου αποµακρύνουµε την κακοσµία του στόµατος. 69

70 Αγριάδα Είναι πολυετές αυτοφυές χόρτο, µε πολύ µακριές περιπλεκόµµενες ρίζες. Τα φύλλα του είναι στενά, ταινιοειδή και γλαυκοπράσινα, το ύψος του κυµαίνεται από 10 έως 50 εκ. Υπάρχουν διάφορα είδη, ανάλογα µε τις περιοχέςσυναντάται ακόµα και σε περιοχές µε υψόµετρο τα 2000µ. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιµοποιούνται τα φύλλα και κυρίως η ρίζα της. Παρασκευάζεται ως αφέψηµα. 70

71 Γλυκόριζα Είναι θάµνος ύψους εκατοστών, µε ρίζες που φτάνουν τα 1-2 µέτρα, κυλινδρικές, διακλαδισµένες και σαρκώδεις. Αυτές είναι που χρησιµοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Τα άνθη του φυτού έχουν συνήθως χρώµα κυανό και εµφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού. Τη γλυκόριζα την συναντούµε σε µεγάλες αποικίες σε χαµηλό υψόµετρο και σε εδάφη χέρσα και ακαλλιέργητα. Πιο συγκεκριµένα, η γλκόριζα θεωρείται ότι ασκεί µια παράπλευρη δράση στον µεταβολισµό των οιστρογόνων, έτσι ώστε, όταν τα επίπεδά τους στο αίµα είναι υψηλά δρα παρεµποδιστικά, ενώ όταν είναι χαµηλά, εµφανίζει οιστρογονική δράση. 71

72 Γλυκάνισος Η καταγωγή του είναι από την ανατολική Μεσόγειο ή τη Μέση Ανατολή όµως σήµερα έχει διαδοθεί στην Ευρώπη την Ασία και την Αµερική. Είναι φυτό, ποώδες, µονοετές.ο βλαστός του είναι ίσιος και έχει ύψος που κυµαίνεται από 25 έως 75 εκατοστά.οι καρποί του είναι ωοειδείς, σκληροί και ανοικτού καφέ χρώµατος. Η γεύση του είναι υπόγλυκη. Έχει χαρακτηριστικό άρωµα. Είναι ένα θερµαντικό, διεγερτικό χόρτο, το οποίο βελτιώνει την πέψη, δρα ευεργετικά στο συκώτι και το κυκλοφοριακό σύστηµα και έχει αποχρεµπτική και οιστρογονική δράση. Είναι αρκετά αποτελεσµατικό µέσο ενάντια στους σπασµούςκολικούς των εσωτερικών µυών 72

73 άφνη Είναι θάµνος ή µικρό δέντρο. Η οσµή των φύλλων είναι αρωµατική και η γεύση τους είναι λίγο πικρή. Τα άνθη βγαίνουν τον Μάρτιο µε Απρίλιο. Τα φύλλα του φυτού χρησιµοποιούνται ως άρτυµα στη µαγειρική και στη συσκευασία ξηρών καρπών, όπως σύκα ή σταφίδες.

74

75 Ταραξάκο Το ταραξάκο, γνωστό και ως πικραλίδα ή άγριο ραδίκι. Ξεκινώντας από την προσφορά του στο πεπτικό σύστηµα, είναι πολύ καλό χωνευτικό, ενώ ρυθµίζει την όρεξη.

76 Ιδιότητες προστατεύουν και καταπολεµούν την παχυσαρκία βοηθά στη διατήρηση του βάρους σε κανονικά επίπεδα.

77 Φλισκούνι Πρόκειται για ένα πολυετές φυτό µε ποικιλία µορφών. Τα φύλλα του είναι έµµισχα ωοειδή, επιµήκη και οδοντωτά. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από τον Ιούλιο µέχρι τον Οκτώβριο. Είναι φυτό αυτοφυές που δηλώνει την ύπαρξη νερού καθώς αναπτύσσεται κατά µήκος ποταµών ρυακιών και γενικά σε υγρούς τόπους.

78 Το φλισκούνι έχει αρκετές θεραπευτικές δράσεις. Έχει αντισηπτική δράση γι αυτό και χρησιµοποιείται κατά του βήχα, του πονόλαιµου και του κρυολογήµατος.

79 Γεντιανή (Αγριοπιπεριά) Η Γεντιανή ή κοινώς αγριοπιπεριά Είναι ένα πολυετές φυτό στα βουνά της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης. Έχει κίτρινα άνθη και φτάνει σε ύψος τα 1-2 µέτρα. Ιστορικά η Γεντιανη φέρεται να έχει πάρει το όνοµα της από το Βασιλιά Γένθιο ( π.χ.)..). Σύµφωνα µε το ιοσκουρίδη η Γεντιανή ήταν κατάλληλη για την αντιµετώπιση δαγκωµάτων φιδιών Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα χρησιµοποιήθηκε για την περιποίηση τραυµάτων και πληγών.

80 Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Γεντιανή θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα βότανα για την ενίσχυση ασθενών Σύµφωνα µε τους Βοτανοθεραπευτές, η Γεντιανή µπορεί να γίνει αφέψηµα αν βραστεί για λεπτά σε νερό.

81 Φασκόµηλο Το φασκόµηλο ή φασκοµηλιά. Το φασκόµηλο, πολυετές, θαµνώδες, µε πολυάριθµα κλαδιά, ύψους µέχρι µισό µέτρο, βρίσκεται στην Ελλάδα κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Το φυτό έχει έντονη αρωµατική οσµή και καλλιεργείται για τις φαρµακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψηµα και ως καρύκευµα. Περιέχει ως κύρια ουσία αιθέριο έλαιο, φασκοµηλόλαδο,

82 Ιδιότητες - χρήσεις Αντισηπτικές Αποχρεµπτικές Σπασµολυτικές Τονωτικές Καρδιοτονωτικές κατά των νευραλγιών θεραπευτική του στόµατος

83 Βαλεριάνα Βαλεριάνα µε επίσηµη ονοµασία Valeriana officinalis είναι γνωστή και ως, νάρδος, κέντρανθος, Η βαλεριάνα είναι φυτό πολυετές ποώδες και ανθοφόρο. Είναι γηγενές στην Ευρώπη και την βορειοδυτική Ασία. Στην Ελλάδα είναι αυτοφυές, κυρίως στη βόρεια και ηπειρωτική, και προτιµά εδάφη υγρά, γόνιµα και ηλιόλουστα.

84 Τσάι Το τσάι (τέιον) είναι το πιο δηµοφιλές ποτό στον κόσµο µετά το νερό. Πράσινο, µαύρο, λευκό, και pu erh τσάι Οι διαφορετικές ποικιλίες προκύπτουν από την επεξεργασία που επιδέχονται. Η ονοµασία και η προέλευση του τσαγιού είναι κινέζικη. Το ανακάλυψε ο αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ το 2737 π.χ.

85 Το µαύρο τσάι είναι ο πιο διαδεδοµένος τύπος τσαγιού που καταναλώνεται στις δυτικές χώρες. Στην Ελλάδα είναι ενδηµικό το τσάι του βουνού Στην Κρήτη, το βότανο ίκταµο χρησιµοποιείται αντί για τσάι. Το πράσινο τσάι είναι το πιο διαδεδοµένο στην ανατολική Ασία.

86 Α1 Αναγνωστάκη Π. Αργυριάδης Θ. Βαλκάνης Ιω. Γαβριηλίδου Γ. Γεωργιάδης Β. Γεωργιτζίκη Β. Γιαννακούδη Ιφ. αµιανίδου Μ. ελήολαν Λ. ελόγλου Π. Ιωάννου Ελ. Καζής Ιω. Καµπάνταη Αν. Κεσόγλου Θ. Κόνσουλα Χ. Κοσµίδου Κ. Κουρκουσούφογλου Σ.

Περιεχόμενα: Εισαγωγή Ποια είναι τα

Περιεχόμενα: Εισαγωγή Ποια είναι τα ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Περιεχόμενα: Εισαγωγή Ποια είναι τα βότανα της Κρήτης Ιστορία Α. παλιά χρόνια Β. αρχαιολογικές ανασκαφές Γ. πως βοηθούσαν τους ανθρώπους τότε Δ. πως βοηθούν εμάς σήμερα Καταστροφή φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ Χρυσόχορτο Είναι μικρό φυτό ποώδες με ύψος 20 εκ. χωρίς βλαστό και άνθη. Ζει πολλά χρόνια. Έχει φύλλα σε σχηματισμό ροδέλας και σχήμα λόγχης,ε χρώμα ξανθό.το φυτό αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ

ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΑΞΕΙΣ Α,Β & Γ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΑΚΡΙΩΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΕ 11 ΠΙΤΣΙΝΗ ΑΝΤΑ ΠΕ 17 ΤΣΑΜΙΤΑ ΣΤΑΡΟΥΛΑ ΠΕ «ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ»

Διαβάστε περισσότερα

1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) 2. υόσµος 3. Γλυκόριζα

1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) 2. υόσµος 3. Γλυκόριζα 1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα) Η βαλεριάνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Από τον 18ο αιώνα χρησιµοποιείται ως κατευναστικό του κεντρικού νευρικού συστήµατος. Η κόκκινη βαλεριάνα έχει ανάλογη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΑΡΑΝΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΜΠΕΚΟΓΙΑΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ευεργετική δράση των βοτάνων και των φυτών στον κόσμο των καλλυντικών και της αρωματοποιίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ 16/5/2014 ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ. Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί χρησιμοποιηθεί στην ιατρική.

ΒΟΤΑΝΑ 16/5/2014 ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ. Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί χρησιμοποιηθεί στην ιατρική. ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ- ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί χρησιμοποιηθεί στην ιατρική. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ Η χρήση των φυτών για

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά

Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΣΠΡΙΑ-ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΘΑΜΝΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ-ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΆ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά Κατερίνα Μ. Κουκ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΘΙΑΓΕ 1 Σκοπός της ομιλίας να περιγράψω

Διαβάστε περισσότερα

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή, πολύτιμα και ακριβότερα μπαχαρικά για το άρωμα, το χρώμα,

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή, πολύτιμα και ακριβότερα μπαχαρικά για το άρωμα, το χρώμα, GREEK RED SAFFRON Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή, πολύτιμα και ακριβότερα μπαχαρικά για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΡΙΓΑΝΗΣ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ 2014

ΓΙΟΡΤΗ ΡΙΓΑΝΗΣ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ 2014 ΓΙΟΡΤΗ ΡΙΓΑΝΗΣ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ 2014 Η λέξη «Ρίγανη», «Ορίγανος» προέρχεται από τις λέξεις «όρος» (βουνό) και το «γάνυμαι» (χαίρομαι, λαμπρύνομαι). Ρίγανη: Η χαρά του βουνού, το φως του, η λαμπράδα του Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Μπαχαρικά και βότανα. > Μπαχαρικά & βότανα. σε Βοχ > Αρωματικά φυτά ψυχρής αφυδάτωσης

Μπαχαρικά και βότανα. > Μπαχαρικά & βότανα. σε Βοχ > Αρωματικά φυτά ψυχρής αφυδάτωσης ΑΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΓΕΝΙΚA ΠΟΣOΤΗΤΕΣ, ΩΣΤΟΣΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΓΕΥΣΗΣ. Μπαχαρικά και βότανα Αποτελούν τους καρπούς ή τα αποξηραμένα τμήματα φυτών που περιέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ρίγανη Αχλαδοκάστρου: Το ισχυρότερο Φάρμακο της Φύσης Γρηγοροπούλου Ιωάννα Χημικός & Τεχνολόγος Τροφίμων

Ρίγανη Αχλαδοκάστρου: Το ισχυρότερο Φάρμακο της Φύσης Γρηγοροπούλου Ιωάννα Χημικός & Τεχνολόγος Τροφίμων Ρίγανη Αχλαδοκάστρου: Το ισχυρότερο Φάρμακο της Φύσης Γρηγοροπούλου Ιωάννα Χημικός & Τεχνολόγος Τροφίμων Αγαπητοί φίλοι του χωριού μας και συγχωριανοί, ο τόπος μας είναι ευλογημένος, γιατί σ αυτό τον τόπο,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΌλυµπος υψώνεται στην Β.Α. Θεσσαλία και στην Ν.. Μακεδονία. Ο Μύτικας ή αλλιώς το Πάνθεον είναι η Ψηλότερη κορυφή του Ολύµπου.

ΟΌλυµπος υψώνεται στην Β.Α. Θεσσαλία και στην Ν.. Μακεδονία. Ο Μύτικας ή αλλιώς το Πάνθεον είναι η Ψηλότερη κορυφή του Ολύµπου. ΟΌλυµπος υψώνεται στην Β.Α. Θεσσαλία και στην Ν.. Μακεδονία. Ο Μύτικας ή αλλιώς το Πάνθεον είναι η Ψηλότερη κορυφή του Ολύµπου. Ο Όλυµπος Πιθανώς σχηµατίστηκε κατά την διάρκεια της Ηωκαίνου εποχής πριν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου μας». Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος πρ. πρ/νος Κ.Σ.Ε Αγρινίου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ)

«Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου μας». Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος πρ. πρ/νος Κ.Σ.Ε Αγρινίου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ) Τα Αρωματικά Φυτά. «Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου μας». Τάσεις Προοπτικές. Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος πρ. πρ/νος Κ.Σ.Ε Αγρινίου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ) τα ερωτήματα: 1. Τι είναι Αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά? 2.

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτόμα προϊόντα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος Dioscurides OE

Καινοτόμα προϊόντα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος Dioscurides OE Η συμβολή των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας Καινοτόμα προϊόντα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση: Ένα φλυτζάνι του καφέ κάθε μέρα βοηθάει για το ζάχαρο.

Χρήση: Ένα φλυτζάνι του καφέ κάθε μέρα βοηθάει για το ζάχαρο. Περιγραφή: Είναι φυτό πολυετές, με πυκνή χνουδωτή βλάστηση που φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, οξύληκτα, οδοντωτά και στιλπνά. Τα άνθη του είναι ρόδινα, διαταγμένα σε βραχύ στάχυ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ e-school by Agronomist.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ e-school by Agronomist.gr 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ e-school by Agronomist.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ E-school by Agronomist.gr ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 2 ΓΕΩΡΓΙΑ, ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑ ΑΛΙΕΙΑ 3 Αρωματικά

Διαβάστε περισσότερα

DIOSCURIDES OE. Μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος

DIOSCURIDES OE. Μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος DIOSCURIDES OE Μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Στέργιος Τζιμίκας Ιατρός διευθύνων σύμβουλος ηιδέα ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 1200 Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά είναι Βιομηχανικά 900 Αρωματικά Φαρμακευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα και τσάι της Ελληνικής φύσης.

Βότανα και τσάι της Ελληνικής φύσης. 2 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Βότανα και τσάι της Ελληνικής φύσης. Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος Ταγγίλης Νίκος Ζήκου Μαρία Ελευθεριάδου Δέσποινα Παπαχρήστου Σοφία Σχ. Έτος 2012-13 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΛΟΓΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α.

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Το μπόλντο ανήκει στην οικογένεια των Monimiaceae. Eίναι αυτοφυές της περιοχής των Άνδεων της Χιλής και του Περού, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Το φαρμακείο της φύσης

Το φαρμακείο της φύσης Το φαρμακείο της φύσης Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών, είναι σε χρήση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Περνώντας κάτω από το μικροσκόπιο της επιστήμης, παίρνουν τώρα πια, τα διαπιστευτήρια και αναγνωρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml 1 Αχιλλέα, Βελανιδιά, Πράσινο Τσάι, Πεύκο. Γήρας, χαλάρωση, πρόληψη,

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΣ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΣ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΣ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑ Λ ΛΟΝΤΙΚΟ και ΕΠΙΧ ΕΙΡΗΜ ΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑ Μ Μ Α ΤΟΥ 1 ΟΥ ΓΥ Μ ΝΑ ΣΙΟΥ Μ ΟΣΧ ΑΤΟΥ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΡΟΣ Α :ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η

Διαβάστε περισσότερα

Το Αστέρι της Βραζιλίας. Τι είναι η πρόπολη;

Το Αστέρι της Βραζιλίας. Τι είναι η πρόπολη; Αλεξάνδρα Κουµπούρη Π Α Ζ Λ Η ΜΟΝΑ Ι ΚΗ Π Ρ Ο Π Ο ΛΗ Τ Η Σ Β Ρ ΑΖΙΛΙΑΣ Το Αστέρι της Βραζιλίας Σίγουρα έχετε ακούσει για την πρόπολη και τις θεραπευτικές δυνατότητές της. Ίσως να µην ξέρετε, ότι δεν υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Στους αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3.500 χρόνια,

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:...

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Φυτά της Αλυκής και προσαρμογές στην Ξηρασία Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Σχολείο:... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Καταγραφή Περιβαλλοντικών συνθηκών Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Καφές - Ένας ολόκληρος κόσμος απολαύσεων.

Καφές - Ένας ολόκληρος κόσμος απολαύσεων. Καφές - Ένας ολόκληρος κόσμος απολαύσεων. Ο καφές πρέπει να είναι τόσο ζεστός, όσο τα φιλιά μιας κοπέλας την πρώτη μέρα, τόσο γλυκός, όσο οι νύχτες στην αγκαλιά της και τόσο μαύρος, όσο η γνώμη της μητέρας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ιστορία της αρωµατοθεραπείας χάνεται στα βάθη των αιώνων, πολύ πριν υπάρξουν γραπτά µνηµεία. Πιστεύεται ότι απλές µέθοδοι απόσταξης χρησιµοποιούνταν στην Περσία, την Ινδία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ. ΑΓΧΟΣ : Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Χαμομήλι, Τζινσενγκ, Τίλιο, Μελισσόχορτο, Μέντα, Λυκίσκος, Ιξός, Ανεμώνη, Σκουτελάρια, Βάλσαμο.

ΒΟΤΑΝΑ. ΑΓΧΟΣ : Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Χαμομήλι, Τζινσενγκ, Τίλιο, Μελισσόχορτο, Μέντα, Λυκίσκος, Ιξός, Ανεμώνη, Σκουτελάρια, Βάλσαμο. ΒΟΤΑΝΑ ΑΓΧΟΣ : Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Χαμομήλι, Τζινσενγκ, Τίλιο, Μελισσόχορτο, Μέντα, Λυκίσκος, Ιξός, Ανεμώνη, Σκουτελάρια, Βάλσαμο. ΑΔΥΝΑΜΙΑ (ΑΤΟΝΙΑ) : Αγγελική, Τσουκνίδα, Φασκόμηλο. Α ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ : Λουΐζα,

Διαβάστε περισσότερα

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 1. Πράσινο Τσάι Περιγραφή: Με την αντιοξειδωτική του δράση και της μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκερίδιων στο αίμα, το

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Φυσικές Επιστήμες και Αγωγή Υγείας (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Αρωµατικά Φυτά: Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου µας -Τάσεις και προοπτικές

Αρωµατικά Φυτά: Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου µας -Τάσεις και προοπτικές 1 Αρωµατικά Φυτά: Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου µας -Τάσεις και προοπτικές Χρήστος όρδας Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Γεωπονική Σχολή Εργαστήριο Γεωργίας 2 Αντικείµενο της οµιλίας Σηµασία των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ. Προσφέρεται ΜΟΝΟ στο μπουκάλι των 700ml και συσκευάζεται σε κιβώτια των 6 τεμχ.

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ. Προσφέρεται ΜΟΝΟ στο μπουκάλι των 700ml και συσκευάζεται σε κιβώτια των 6 τεμχ. ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ H Colombiana Negra είναι ένα ποτό που σίγουρα θα συνεπάρει Μαύρο ρούμι στους 27% αλκοόλ σε συνδιασμό με πινελιές από μέλι και αρωματικά μπαχαρικά. Πίνεται ιδανικά σε ποτήρι με πάγο με ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Μέσα απ' αυτή τη σελίδα γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης μερικών από τα πιο γνωστά βότανα και αρωματικά φυτά της Κρήτης. Η αναφορά μας

Διαβάστε περισσότερα

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί;

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί; ΚΑΦΕΣ AURILE Γενικές Πληροφορίες Πώς καβουρδίζεται ο καφές Aurile; Ο καφές Aurile καβουρδίζεται για περίπου 20 λεπτά στους 210 C (ο τρόπος αυτός είναι γνωστός ως American Roast). Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος,

Διαβάστε περισσότερα

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια.

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι γνωστό εδώ και αιώνες

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 19:19 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 19:21

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 19:19 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 19:21 Αποστάγματα O γλυκάνισος στα ποτήρια μας Ούζο από την Ελλάδα, παστίς από την Γαλλία, αράκ από τη Μέση Ανατολή, ρακί από την Τουρκία, σαμπούκα από την Ιταλία. Η παγκοσμιοποίηση έχει γεύση γλυκάνισου...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΡΟΔΟΥ & ΛΕΒΑΝΤΑΣ ROSA DAMASCENΑ LAVANDULA ANGUSTIFOLIA. Συνεταιρισμός Αρωματικών, Φαρμακευτικών & Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΡΟΔΟΥ & ΛΕΒΑΝΤΑΣ ROSA DAMASCENΑ LAVANDULA ANGUSTIFOLIA. Συνεταιρισμός Αρωματικών, Φαρμακευτικών & Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΡΟΔΟΥ & ΛΕΒΑΝΤΑΣ ROSA DAMASCENΑ LAVANDULA ANGUSTIFOLIA Συνεταιρισμός Αρωματικών, Φαρμακευτικών & Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης 1 2 O ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Η προσπάθεια ξεκίνησε στην περιοχή του

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες εφαρμογές του αιθέριου ελαίου του θυμαριού στην Αρωματοθεραπεία

Σύγχρονες εφαρμογές του αιθέριου ελαίου του θυμαριού στην Αρωματοθεραπεία Σύγχρονες εφαρμογές του αιθέριου ελαίου του θυμαριού στην Αρωματοθεραπεία Σεβαστή Μακροπούλου: Χημικός Senior Product Manager Apivita. Αρωματοθεραπεία Η θεραπεία μέσω του αρώματος Μια πανάρχαια μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών

Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ελληνικά Αρωματικά Φυτά Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών Δρ. Ελένη Μαλούπα τακτική ερευνήτρια ΕΛ.Γ.Ο.- ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Δράμα, 10 και 11

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ενότητα: ιατροφή (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Μπαχαρικά

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Μπαχαρικά ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Μπαχαρικά 1. ΑΝΘΗ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟΥ 2. ΒΑΝΙΛΙΑ FRUCTUS 3. ΒΑΝΙΛΛΙΝΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ 4. ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΣΠΥΡΙ & ΑΛΕΣΜΕΝΟ 5. ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ ΣΠΥΡΙ & ΑΛΕΣΜΕΝΟ 6. ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ 7. ΚΑΝΕΛΑ ΞΥΛΟ & ΑΛΕΣΜΕΝΗ 8. ΚΑΝΕΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

DORIAN ZEST. Έτοιμες συνθέσεις και Προϊόντα

DORIAN ZEST. Έτοιμες συνθέσεις και Προϊόντα DORIAN ZEST Exclusive Business Gifts Έτοιμες συνθέσεις και Προϊόντα Σελίδα 2 Πίνακας περιεχομένων Έτοιμες Συνθέσεις Δώρων Lunch Break..4 Taste and Colour..5 Tomato the Antioxidant..6 A Big Mediterranean

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιπποφαές: µία καινοτόµος καλλιέργεια

Ιπποφαές: µία καινοτόµος καλλιέργεια ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής Ιπποφαές: µία καινοτόµος καλλιέργεια µε πολύτιµες φαρµακευτικές ιδιότητες Θήβα,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Κωνσταντίνα Τζιά Καθηγήτρια ΕΜΠ Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ Νέα προϊόντα - Ελαιόλαδο Αντικατάσταση άλλων λιπαρών σε προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ (ΓΕΡΑΣΑΣ-ΜΑΘΗΚΟΛΩΝΗΣ) Θυμάρι Γνωριμία με τα βότανα και τις ιδιότητές τους. Αλόη. Ρίγανη

ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ (ΓΕΡΑΣΑΣ-ΜΑΘΗΚΟΛΩΝΗΣ) Θυμάρι Γνωριμία με τα βότανα και τις ιδιότητές τους. Αλόη. Ρίγανη ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ (ΓΕΡΑΣΑΣ-ΜΑΘΗΚΟΛΩΝΗΣ) Θυμάρι Γνωριμία με τα βότανα και τις ιδιότητές τους Δενδρολίβανο Συνεργάστηκαν τα παιδιά της Στ τάξης ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του φουντουκιού:

Η ιστορία του φουντουκιού: ΤΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ : Η ιστορία του φουντουκιού: Σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα, τα φουντούκια πρωτοεμφανίστηκαν στις περιοχές της Σουηδίας, Δανίας και Γερμανίας κατά τη Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή. Η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Σμυρνιούδης Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης

Ηλίας Σμυρνιούδης Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης Ηλίας Σμυρνιούδης Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης Η μαστίχα Χίου Η μαστίχα Χίου, αποτελεί 100% φυσικό προϊόν, προέρχεται από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδεντρου (Pistacia Lentiscus var. Chia), Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Πρόλογος Σε διάφορες περιοχές της χώρας μας γίνονται κατα καιρούς εκδηλώσεις με αποκλειστικό θέμα το πολύτιμο ελαιόλαδο και την ελιά. Έτσι και το έτος 2011 στην Ερμιονίδα

Διαβάστε περισσότερα

oι Aγαπηµένες µου Συνταγές

oι Aγαπηµένες µου Συνταγές oι Aγαπηµένες µου Συνταγές περιεχόµενα Εισαγωγή Βασικά υλικά Σούπες & σάλτσες Λαχανικά & σαλάτες Ζυμαρικά & ρύζι Κρέας & ψάρι Αυγά & τυριά Γλυκά Ιδέες για πάρτι Κομπόστες & τρόφιμα σε άλμη Πηγές Ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΠΝΟΥ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ - ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.Α.Α.Τ. Καλούνται τα φυτά, από

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις - Όλες οι απαντήσεις µε

Συχνές ερωτήσεις - Όλες οι απαντήσεις µε Συχνές ερωτήσεις - Όλες οι απαντήσεις µε µια µατιά Επιλέξτε το θέµα που σας ενδιαφέρει Έχετε ερωτήσεις σχετικά µε τη δοσολογία, τους λεκέδες και τα ευαίσθητα υφάσµατα; Εδώ θα βρείτε όλες τις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

100% ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ BONBONS. Ελβετικό Προϊόν. Γνήσια Ελβετική Απόλαυση. www.accelerepharm.gr

100% ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ BONBONS. Ελβετικό Προϊόν. Γνήσια Ελβετική Απόλαυση. www.accelerepharm.gr 100% ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ BONBONS Ελβετικό Προϊόν Γνήσια Ελβετική Απόλαυση Μαλακώνουν το λαιµό Ελευθερώνουν την αναπνοή Προστατεύουν τα δόντια ΜΕΛΙ Με τις ευεργετικές & καταπραϋντικές ιδιότητες του

Διαβάστε περισσότερα

Για τον άνθρωπο, η φύση υπήρξε πάντα η πλουσιότερη δεξαμενή και ο μεγαλύτερος προμηθευτής εκπληκτικών θεραπευτικών ουσιών. Γι αυτό, δεν αποτελεί

Για τον άνθρωπο, η φύση υπήρξε πάντα η πλουσιότερη δεξαμενή και ο μεγαλύτερος προμηθευτής εκπληκτικών θεραπευτικών ουσιών. Γι αυτό, δεν αποτελεί Για τον άνθρωπο, η φύση υπήρξε πάντα η πλουσιότερη δεξαμενή και ο μεγαλύτερος προμηθευτής εκπληκτικών θεραπευτικών ουσιών. Γι αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, κατά την αναζήτησή τους για νέα,

Διαβάστε περισσότερα

raw Pollen fresh frozen

raw Pollen fresh frozen APILAND raw Pollen fresh frozen «Συλλεγµένη µε αγάπη και πάθος από λοφώδεις και ορεινές περιοχές της Τρανσυλβανίας» Εξαιρετικά προϊόντα κυψέλης από την Τρανσυλβανία! Ακατέργαστη φρέσκια κατεψυγµένη Πολυανθική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΨΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΝΟΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΝΟΤΕΣ Αναπνευστικό Αλλεργικός πυρετός Ύσσωπος Άσθμα Βήχας Βρογχίτιδα Βασιλικός, θυμάρι, κάτζεπουτ, λεμόνι, φασκόμηλο Ευκάλυπτος, θυμάρι Βασιλικός, περγαμόντο,

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ

ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΝΟΙΞΗ οθξξ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΛΥΚΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΛΑΔΙΑΚΙΑ ΠΑΜΕ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες 1 Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων 1. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών Γεύση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Αφέψημα Βάζουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού (ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι) σε νερό και τ αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά και βότανα

Αρωματικά φυτά και βότανα Αρωματικά φυτά και βότανα Αικατερίνη Γναφάκη Δασκάλα στο 1ο Δ.Σ. Μελισσίων aikaterina13@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρωματικά φυτά και βότανα υλοποιήθηκε από τους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευαγγελοπούλου Αλεξάνδρα Κεπέογλου Τριανταφυλλιά, Φωτσεινού Αικατερίνη ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΝΑΟΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια;

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Για τους μικρούς μας φίλους Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Σε ύ Είµαι το µικρόβιο. Μου αρέσει να κάνω τα µικρά παιδιά να αρρωσταίνουν. Εγώ και η οικογένειά µου βρισκόµαστε παντού στο περιβάλλον που ζεις,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηνικολάκη Ελένη Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3

Χατζηνικολάκη Ελένη Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Χατζηνικολάκη Ελένη Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Πώς προσαρμόζονται οι οργανισμοί στις αλλαγές του περιβάλλοντος (τροφή, κλίμα κ. ά.); Κληρονομώντας ευνοϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34 Φυσικά λιπάσματα Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών Τρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(n), ο φώσφορος(p) και

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Ρίγανη. Τζουραµάνη Ε., Ναβρούζογλου Π., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Παπαευθυµίου Μ. Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ.

Ρίγανη. Τζουραµάνη Ε., Ναβρούζογλου Π., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Παπαευθυµίου Μ. Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ. Ινστιτούτο Γεωργοοικονοµικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας Λ. ηµοκρατίας 61, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, Αττική Τηλ. 210 27 56 596 Fax 210 27 51 937 Email tzouramani.inagrop@nagref.gr

Διαβάστε περισσότερα