ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ"

Transcript

1 Γρηγόρης Κυριακού Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19, MSc ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Έκδοση 1.9 Κιλκίς, 2008

2

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΣΕ ADMINISTRATORS ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΛΗΓΟΥΝ ΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN) ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ (SERVER) ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΈΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΟΜΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΈΝΑΡΞΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΙΠΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΘΟΝΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ (UPGRADES) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ (UPDATES) ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ WINDOWS SERVICE PACK ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ WINDOWS SERVICE PACK ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ INTERNET EXPLORER MICROSOFT UPDATE ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΙΩΝ (ANTIVIRUS) ΛΟΙΠΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ TCP/IP ΣΤΟΝ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ DNS ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ FORWARDERS ΟΡΙΣΜΟΣ FORWARDER ΚΑΙ REVERSE LOOKUP ZONES ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΛΑΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ SYMANTEC ANTIVIRUS ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ DHCP ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ MICROSOFT PROXY ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ... 52

4 Σημείωση: Τα 3 τελευταία κεφάλαια αποτελούν διορθώσεις σε ρυθμίσεις διακομιστών που δε στήθηκαν σύμφωνα με τους κανονισμούς του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ).

5 1 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ 1.1. Εξελληνισμός του περιβάλλοντος του διακομιστή Για τον εξελληνισμό του περιβάλλοντος των Windows Server απαιτείται το λογισμικό της Microsoft Multilingual User Interface (MUI), το οποίο κυκλοφορεί για όλες τις εκδόσεις των Windows Server: Multilingual User Interface για Windows Server Multilingual User Interface για Windows 2000 Server. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο Στο υπόλοιπο μέρος του εγχειριδίου υποτίθεται ότι το λογισμικό αυτό έχει εγκατασταθεί Προαγωγή των χρηστών σε Administrators Οι χρήστες του δικτύου για να έχουν στοιχειώδη δικαιώματα, όπως π.χ. η δυνατότητα προσθαφαίρεσης προγραμμάτων, πρέπει (έστω προσωρινά) να προαχθούν σε διαχειριστές (administrators). Αυτό γίνεται στον διακομιστή ως εξής: Έναρξη Όλα τα προγράμματα Εργαλεία διαχείρισης Active Directory Users and Computers Ομάδα Users ή Students Επιλογή όλων των χρηστών Δεξί κλικ Add to a Group Πληκτρολογούμε την ομάδα Domain Admins Πατάμε το κουμπί Έλεγχος ονομάτων για να ελέγξουμε εάν γράφηκε σωστά OK (Εικόνα 1-2). Εικόνα 1-1. Προαγωγή χρηστών σε Administrators μέσω του Active Directory.

6 Ρύθμιση για τους κωδικούς των χρηστών ώστε να μη λήγουν ποτέ Οι κωδικοί των χρηστών έχουν από προεπιλογή συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Για να μη λήγουν ποτέ, κάνουμε τα εξής: Έναρξη Όλα τα προγράμματα Εργαλεία διαχείρισης Active Directory Users and Computers Ομάδα Users ή Students Διπλό κλικ σ ένα χρήστη Καρτέλα Account Τσεκάρουμε το τετραγωνίδιο ελέγχου Password never expires OK (Εικόνα 1-2). Εικόνα 1-2. Ρύθμιση ώστε οι κωδικοί των χρηστών να μη λήγουν ποτέ Δημιουργία κοινόχρηστου φακέλου λογισμικού προς εγκατάσταση Στον δίσκο D: του διακομιστή δημιουργούμε έναν φάκελο με όνομα Software και τον κάνουμε κοινόχρηστο για όλους τους χρήστες χωρίς περιορισμούς. Σ αυτόν δημιουργούμε υποφακέλους για κάθε πρόγραμμα προς εγκατάσταση μέσα στους οποίους αντιγράφουμε π.χ. το CD-ROM του προγράμματος. Για παράδειγμα δημιουργούμε υποφακέλους με ονόματα Office 2003, IE 8 El, Adobe Reader, WinZip κ.λπ Διακρίβωση των ονομάτων τομέα (domain) και διακομιστή (server) Τα στοιχεία αυτά χρειάζονται για πολλές από τις εργασίες που κάνουμε στο δίκτυο και καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Για να τα διακριβώσουμε κάνουμε τις εξής ε- νέργειες στον διακομιστή: Δεξί κλικ στο Ο Υπολογιστής μου Ιδιότητες Καρτέλα Όνομα υπολογιστή. Στην καρτέλα αυτή, στη θέση Πλήρες όνομα υπολογιστή φαίνεται το όνομα του διακομιστή (server), το οποίο συνήθως είναι srv ή server, και στη θέση Τομέας το όνομα του τομέα (domain), το οποίο συνήθως έχει τη μορφή ονόματος σχολείου (Εικόνα 1-3).

7 3 Όνομα διακομιστή Όνομα τομέα Εικόνα 1-3. Διακρίβωση των ονομάτων διακομιστή και τομέα. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να διακριβωθούν τα αντίστοιχα στοιχεία σε κάθε σταθμό εργασίας. Εννοείται ότι το όνομα του τομέα είναι κοινό για όλους τους υπολογιστές του δικτύου Εκτέλεση προγράμματος στο δίκτυο Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί ένα πρόγραμμα να εκτελεστεί σε όλους τους σταθμούς εργασίας. Υποθέτουμε ότι το πρόγραμμα υπάρχει σε CD-ROM. Τότε αυτό θα εισαχθεί στη μονάδα DVD του διακομιστή, η οποία πρέπει να γίνει κοινόχρηστη, ώστε να είναι διαθέσιμη σε όλο το δίκτυο: Διπλό κλικ στο Ο Υπολογιστής μου Εντοπίζω το εικονίδιο του DVD (προσοχή: όχι του CD-RW), το οποίο εμφανίζεται συνήθως σαν E: και κάνω δεξί κλικ Κοινή χρήση, οπότε εμφανίζεται το π.δ. Ιδιότητες: Μονάδα DVD (Εικόνα 1-4).

8 4 Εικόνα 1-4. Μετατροπή του οδηγού DVD σε κοινόχρηστο. Εδώ επιλέγουμε Κοινή χρήση αυτού του φακέλου, στο πλαίσιο κειμένου Κοινόχρηστο στοιχείο γράφουμε DVD και πατάμε OK. Για να ολοκληρωθεί η λειτουργία, συνεχίζουμε με την παράγραφο 2.12.

9 5 2. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2.1. Ένταξη σταθμού εργασίας σε τομέα Δεξί κλικ στο εικονίδιο Ο Υπολογιστής μου Ιδιότητες Καρτέλα Αναγνώριση δικτύου (Windows 2000) ή Όνομα υπολογιστή (Windows XP) Κουμπί Ιδιότητες (Windows 2000) ή Αλλαγή (Windows XP) (Εικόνα 2-1). Εικόνα 2-1. Το πλαίσιο διαλόγου Αλλαγές ονόματος υπολογιστή. Εδώ στο πλαίσιο κειμένου Τομέας πληκτρολογούμε το όνομα του τομέα μας (αν τυχόν δεν το γνωρίζουμε, βλ. παράγραφο 1.5) και πατάμε OK. Εμφανίζεται ένα δεύτερο πλαίσιο διαλόγου με όνομα Αλλαγές ονόματος υπολογιστή (Εικόνα 2-2). Εικόνα 2-2. Το 2ο πλαίσιο διαλόγου Αλλαγές ονόματος υπολογιστή. Εδώ στο πλαίσιο κειμένου Όνομα χρήστη πληκτρολογούμε Administrator και στο Κωδικός πρόσβασης τον κωδικό πρόσβασης του Administrator. Πατάμε το OK και μετά από λίγα δευτερόλεπτα βλέπουμε το μήνυμα «Καλώς ορίσατε στον τομέα».

10 6 Πατάμε OK, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή και είμαστε έτοιμοι Εμφάνιση των βασικών εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας Η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο τα Windows XP και αναφέρεται στα εικονίδια Τα έγγραφά μου, Ο Υπολογιστής μου και Θέσεις δικτύου, τα οποία είναι πιθανόν να μην εμφανίζονται στην επιφάνεια εργασίας. Για να εμφανιστούν: Δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας Ιδιότητες Καρτέλα Επιφάνεια εργασίας Κουμπί Προσαρμογή Επιφάνειας εργασίας Τσεκάρουμε όλα τα Εικονίδια επιφάνειας εργασίας (Εικόνα 2-3). Εικόνα 2-3. Εμφάνιση των βασικών εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας Εμφάνιση της επιλογής Αποσύνδεση στο μενού Έναρξη Στα Windows XP το μενού Έναρξη πρέπει να είναι δίστηλο, οπότε εμφανίζονται και η επιλογή Αποσύνδεση και το όνομα του συνδεδεμένου χρήστη (Εικόνα 2-4). Εάν το μενού έχει την παλιά μορφή (μονόστηλο) ή εάν έχουμε Windows 2000, τότε ενεργούμε ως εξής: Έναρξη Ρυθμίσεις Γραμμή εργασιών & Μενού Έναρξη Καρτέλα Μενού Έναρξη Κουμπί Προσαρμογή Στη λίστα Πρόσθετες επιλογές επιλέγουμε Εμφάνιση αποσύνδεσης OK OK (Εικόνα 2-5).

11 7 Εικόνα 2-4. Το μενού Έναρξη των Windows XP με εμφανή την επιλογή Αποσύνδεση και το ό- νομα του συνδεδεμένου χρήστη. Εικόνα 2-5. Εμφάνιση Αποσύνδεσης στο μενού Έναρξη.

12 Εμφάνιση εικονιδίου Τοπική σύνδεση στη Γραμμή εργασιών Πρόκειται για το εικονίδιο. Η εμφάνιση του εικονιδίου αυτού στη Γραμμή εργασιών είναι μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι ο υπολογιστής μας συνδέεται στο (τοπικό) δίκτυο. Επομένως, αν αυτό το εικονίδιο έχει ρυθμιστεί να εμφανίζεται και παρ όλα αυτά δεν εμφανίζεται ή εμφανίζεται με μήνυμα λάθους, αυτό θα σημαίνει ότι ο υπολογιστής μας δε συνδέεται στο δίκτυο, οπότε ενεργούμε σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2.5. Για να το εμφανίσουμε: Δεξί κλικ στο Θέσεις δικτύου Ιδιότητες Δεξί κλικ στο Τοπική σύνδεση Ιδιότητες Εικονίδιο στο χώρο ειδοποιήσεων όταν συνδεθείτε και Ειδοποίηση όταν αυτή η σύνδεση δεν έχει ή έχει περιορισμένη συνδεσιμότητα όταν συνδεθείτε OK (Εικόνα 2-6). Εικόνα 2-6. Εμφάνιση εικονιδίου στη γραμμή εργασιών όταν συνδεόμαστε. Αφού εμφανιστεί το εικονίδιο, βγάλτε το καλώδιο UTP από τη θύρα του. Τι παρατηρείτε; 2.5. Αποκατάσταση της σύνδεσης ενός σταθμού εργασίας στο δίκτυο Το εικονίδιο Τοπική σύνδεση, το οποίο εμφανίζεται στη Γραμμή εργασιών μετά τις ρυθμίσεις που κάνουμε στην προηγούμενη παράγραφο 2.4, δείχνει ότι ένας σταθμός εργασίας πράγματι συνδέεται στο δίκτυο. Αν κάποια στιγμή δεν εμφανίζεται, αυτό σημαίνει ότι ο σταθμός εργασίας δε συνδέθηκε στο δίκτυο και άρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η αιτία του προβλήματος συνήθως είναι η απενεργοποίηση της κάρτας δικτύου, η οποία γίνεται αυτόματα μόνο και μόνο για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Η λύση του προβλήματος είναι η εκ νέου ενεργοποίηση της κάρτας δικτύου: Δεξί κλικ στο Θέσεις δικτύου Δεξί κλικ στο Τοπική σύνδεση Ενεργοποίηση (Εικόνα 2-7).

13 9 Εικόνα 2-7. Ενεργοποίηση απενεργοποιημένης κάρτας δικτύου. Μετά απ αυτό, το εικονίδιο εργασιών. πρέπει να επανεμφανιστεί αμέσως στη Γραμμή 2.6. Ρύθμιση της κάρτας δικτύου ώστε να μην απενεργοποιείται ποτέ Δεξί κλικ Ο Υπολογιστής μου Ιδιότητες Καρτέλα Υλικό Κουμπί Διαχείριση συσκευών Άνοιγμα της ομάδας Προσαρμογείς δικτύου Εντοπισμός της κάρτας δικτύου μας Διπλό κλικ στο εικονίδιό της Καρτέλα διαχείριση ενέργειας Ξετσεκάρουμε την ένδειξη Ο υπολογιστής μπορεί να απενεργοποιήσει τη συσκευή για την εξοικονόμηση ενέργειας OK (Εικόνα 2-8).

14 10 Εικόνα 2-8. Το πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες: Προσαρμογέας δικτύου με ανοιχτή την καρτέλα Διαχείριση ενέργειας Δημιουργία εικονιδίου του τομέα του δικτύου στην Επιφάνεια εργασίας Πρόκειται για ένα εικονίδιο της μορφής Θέσεις δικτύου Συνολικό δίκτυο Δίκτυο των Microsoft Windows Δεξί κλικ στο εικονίδιο του τομέα μας (π.χ. 1DIM-KILKIS) Ιδιότητες Δημιουργία συντόμευσης Ναι (για την τοποθέτηση στην Επιφάνεια εργασίας). Έτσι δημιουργούμε ένα συντομότατο δρόμο για πρόσβαση σε όλους τους υπολογιστές του δικτύου με ένα (διπλό) κλικ! 2.8. Εμπλουτισμός της γραμμής εργαλείων Γρήγορη εκκίνηση της Γραμμής εργασιών Στη γραμμή εργαλείων Γρήγορη εκκίνηση προτείνεται να εμφανίζονται κατά σειρά οι εξής συντομεύσεις: Windows Media Player Internet Explorer Outlook Express Εμφάνιση επιφάνειας εργασίας Εξερεύνηση των Windows Ζωγραφική Microsoft Word Microsoft Excel

15 Εμφάνιση επεκτάσεων των αρχείων Είναι σημαντική για διδακτικούς κυρίως λόγους. Στην Εξερεύνηση των Windows (ή σε οποιοδήποτε παράθυρο φακέλου): Εργαλεία Επιλογές φακέλων Καρτέλα Προβολή Ξετσεκάρουμε την επιλογή Απόκρυψη επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων. Προαιρετικά εδώ, μπορούμε να επιλέξουμε την Εμφάνιση κρυφών αρχείων και φακέλων OK (Εικόνα 2-9). Εικόνα 2-9. Εμφάνιση επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων Εγκατάσταση λοιπού απαραίτητου λογισμικού Από τους αντίστοιχους υποφακέλους του φακέλου Software του διακομιστή. Τα προγράμματα αυτά, αν δεν τα έχουμε από κάποιο CD-ROM, μπορούμε να τα κατεβάσουμε από το Διαδίκτυο και συγκεκριμένα: 1. FileHippo.com Update Checker ( Το FileHippo.com Update Checker είναι ένα λογισμικό ιδανικό για τη διευκόλυνση των ενημερώσεων όλου του λογισμικού που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας. Συγκεκριμένα, αφού εγκατασταθεί, εμφανίζει εντελώς αυτόματα ένα εικονίδιο στο χώρο ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών που μας ενημερώνει για κάθε νέα έκδοση οποιουδήποτε λογισμικού είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας. Επιπλέον, μπορούμε να «κατεβάσουμε» όλες τις νέες εκδόσεις κατευθείαν από τον ιστοχώρο FileHippo.com αντί να επισκεπτόμαστε έναν-έναν όλους τους ιστοχώρους των προγραμμάτων. Έτσι διευκολύνονται πολύ οι αναβαθμίσεις και ενημερώσεις λογισμικού (Κεφάλαιο 3). 2. Adobe Reader ( σε ελληνική έκδοση. Εδώ, στο Step 1 επιλέγουμε λειτουργικό σύστημα (π.χ. Windows XP SP3) και στο Step 2 επιλέγουμε γλώσσα (π.χ. Greek). Τότε στο Step 3 εμφανίζονται οι διαθέσι-

16 12 μες εκδόσεις. Επιλέγουμε προφανώς την τελευταία έκδοση και πατάμε το κουμπί. 3. Adobe Flash Player ( Εδώ πρέπει να επισημάνουμε τις διαφορετικές εκδόσεις του λογισμικού αυτού α- νάλογα με το πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιούμε. Έτσι υπάρχει η έκδοση IE για τον Internet Explorer και η έκδοση Non IE για όλα τα υπόλοιπα προγράμματα πλοήγησης (π.χ. Mozilla Firefox κ.λπ.). 4. Adobe Shockwave Player ( 5. Java RE (Runtime Environment) ( Προτιμούμε την έκδοση offline η οποία είναι μεν μεγαλύτερη, αλλά δεν απαιτεί σύνδεση στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. 6. WinZip ( 7. Λογισμικό οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR) με υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας για το σαρωτή Προτείνεται το ABBYY FineReader ( που είναι εμπορικό λογισμικό Εγκατάσταση και ρυθμίσεις οθόνης Συνήθως, οι οθόνες δεν είναι σωστά εγκατεστημένες στους υπολογιστές. Συγκεκριμένα, είναι εγκατεστημένες ως «Οθόνη τοποθέτησης και άμεσης λειτουργίας» ή, ακόμη χειρότερα ως «Προεπιλεγμένη οθόνη» αντί για το κανονικό μοντέλο όπως θα έπρεπε. Για παράδειγμα, στα Δημοτικά Σχολεία οι οθόνες είναι Proview 796N. Για να εγκαταστήσουμε σωστά μια οθόνη, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε το πρόγραμμα οδήγησής της (driver). Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο π.χ. σε ένα CD-ROM, πρέπει να το κατεβάσουμε από το Διαδίκτυο. Το αρχείο φροντίζουμε να το αποθηκεύσουμε σε κατάλληλο κοινόχρηστο φάκελο του διακομιστή (π.χ. D:\Software\Proview). Στη συνέχεια το εκτελούμε (με διπλό κλικ), οπότε αποσυμπιέζεται δημιουργώντας μια ομάδα αρχείων, τα οποία α- ποτελούν τους drivers. Το βασικό αρχείο που μας ενδιαφέρει είναι το proview2.04.inf Αφού το κάνουμε και αυτό, πρέπει να εγκαταστήσουμε σωστά την οθόνη και στη συνέχεια να τη ρυθμίσουμε. Σωστή εγκατάσταση Εξετάζουμε την περίπτωση της εγκατάστασης σε σταθμό εργασίας, η οποία υπερκαλύπτει την περίπτωση εγκατάστασης στον διακομιστή: Δεξί κλικ στο Ο Υπολογιστής μου Ιδιότητες Καρτέλα Υλικό Κουμπί Διαχείριση συσκευών Κλικ στο + της ομάδας Οθόνες Δεξί κλικ στην «Οθόνη τοποθέτησης και άμεσης λειτουργίας» Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης (Εικόνα 2-10).

17 13 Εικόνα Ιδιότητες οθόνης. Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται: Όχι, όχι αυτήν τη φορά Επόμενο Εγκατάσταση από μια λίστα ή μια καθορισμένη θέση (Εικόνα 2-11). Εικόνα Καθορισμός της θέσης αναζήτησης του προγράμματος οδήγησης της οθόνης. Επόμενο Χωρίς αναζήτηση Επόμενο Από δισκέτα Αναζήτηση Από τη λίστα Διερεύνηση σε: επιλέγω Θέσεις δικτύου Διπλοπατώ Συνολικό δίκτυο Διπλοπατώ Δίκτυο των Microsoft Windows Διπλοπατώ στο εικονίδιο του τομέα (π.χ. DIM-KILKIS) Διπλοπατώ στο εικονίδιο του διακομιστή (π.χ. SRV) Διπλοπατώ στο φάκελο Software Διπλοπατώ στο φάκελο Proview Εμφανίζεται το αρχείο proview2.04.inf Πλή-

18 14 κτρο Άνοιγμα OK Βλέπω κατευθείαν το σωστό μοντέλο της οθόνης μου (Proview 17- inch 796/796N) ή το επιλέγω από τη λίστα (Εικόνα 2-12) Επόμενο. Εικόνα Το σωστό μοντέλο της οθόνης είναι Proview 17-inch 796/796N. Επόμενο Αν εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου Δεν βρέθηκε η ψηφιακή υπογραφή, πατώ Ναι Τέλος Κλείσιμο. Τώρα πρέπει στο παράθυρο Διαχείριση συσκευών να εμφανίζεται η οθόνη σωστά εγκατεστημένη ως Proview 17-inch 796/796N. Σωστή ρύθμιση Ένας βασικός παράγοντας εργονομίας κατά την εργασία μας με υπολογιστή είναι η συχνότητα ανανέωσης της οθόνης που, βεβαίως, μετριέται σε Hz. Αν η συχνότητα ανανέωσης έχει μικρή τιμή (π.χ. 60 Hz), η εικόνα τρεμοπαίζει έντονα, κουράζει τα μάτια και προκαλεί πονοκέφαλο ακόμη και μετά λίγα λεπτά. Πρέπει λοιπόν η συχνότητα ανανέωσης να ορίζεται στη μέγιστη δυνατή τιμή. Το ποια θα είναι αυτή εξαρτάται από την ποιότητα της οθόνης και (κυρίως) της κάρτας γραφικών του υπολογιστή μας. Δεξί κλικ στην Επιφάνεια εργασίας Ιδιότητες Καρτέλα Ρυθμίσεις Στη θυρίδα Χρώματα επιλέγουμε Φυσικά χρώματα (32 bit) και στη θυρίδα Περιοχή οθόνης επιλέγουμε την ανάλυση που θέλουμε (π.χ επί 768 Pixel) Κουμπί Ε- φαρμογή Κουμπί Για προχωρημένους Καρτέλα Οθόνη Από τη λίστα Συχνότητα ανανέωσης επιλέγουμε τη μέγιστη (τελευταία) τιμή (π.χ. 100 Hertz, Εικόνα 2-13).

19 15 Εικόνα Η Συχνότητα ανανέωσης της οθόνης ορίζεται στη μέγιστη εμφανιζόμενη τιμή Εκτέλεση προγράμματος στο δίκτυο Αφού προηγηθεί η εργασία της παραγράφου 1.6 στον διακομιστή, μπορούμε να κάνουμε και μια ρύθμιση σε κάθε σταθμό εργασίας, ώστε το πρόγραμμα από το CD- ROM να εκτελείται ευκολότερα. Η ρύθμιση αυτή συνίσταται στη δημιουργία σε κάθε σταθμό εργασίας ενός επιπλέον εικονικού οδηγού (drive), ο οποίος θα αντιστοιχεί στον οδηγό DVD του διακομιστή: Διπλό κλικ στο εικονίδιο του τομέα του δικτύου στην επιφάνεια εργασίας (βλ. παράγραφο Β5), έστω π.χ. DIM-KILKIS Διπλό κλικ στο εικονίδιο του διακομιστή, π.χ. SRV Δεξί κλικ στο φάκελο DVD Αντιστοίχιση δίσκου δικτύου (Εικόνα 2-14). Εικόνα Δημιουργία εικονικού οδηγού που αντιστοιχεί στον οδηγό DVD του διακομιστή. Εμφανίζεται το π.δ. Αντιστοίχιση δίσκου δικτύου (Εικόνα 2-15).

20 16 Εικόνα Επιλογή γράμματος για την αντιστοιχισμένη μονάδα δίσκου δικτύου. Στο πλαίσιο επιλογής Μονάδα δίσκου επιλέγουμε π.χ. το γράμμα F:, προσέχουμε να είναι επιλεγμένη η ένδειξη Επανασύνδεση κατά την εκκίνηση και κατόπιν πατάμε Τέλος. Μετά απ αυτό, η μονάδα DVD του διακομιστή είναι διαθέσιμη στον σταθμό εργασίας μας σαν μια επιπλέον τοπική μονάδα δίσκου. Αυτό φαίνεται π.χ. στο παράθυρο Ο Υπολογιστής μου (Εικόνα 2-16). Έτσι, με πολύ εύκολο και σύντομο τρόπο, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη μονάδα DVD του διακομιστή, όπου ευρισκόμενο ένα CD-ROM μπορεί να εκτελείται ταυτοχρόνως από όλους τους σταθμούς εργασίας του δικτύου. Εικόνα Το παράθυρο Ο Υπολογιστής μου όπου η μονάδα DVD του διακομιστή εμφανίζεται ως μία επιπλέον τοπική μονάδα δίσκου (F:).

21 17 3. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ (UPGRADES) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ (UPDATES) ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ 3.1. Γενικά για το λογισμικό συστήματος Στο λογισμικό συστήματος (Windows και συναφή προγράμματα), οι αναβαθμίσεις και ενημερώσεις όχι απλώς επιτρέπονται, αλλά επιβάλλονται. Μπορούν να γίνονται μέσω: του Microsoft Update ( βλ. κεφ. 3.5) ή του Κέντρου Λήψης της Microsoft ( ή διάφορων αξιόπιστων ιστοχώρων (π.χ. Για πληρέστερη ενημέρωση, παραθέτουμε πίνακα με διάφορες εφαρμογές των Windows και τον αριθμό της τελευταίας (Νοέμβριος 2008) έκδοσής τους (στα ελληνικά αν υπάρχει): Εφαρμογή Windows Server 2003 Service Pack Windows XP Service Pack Windows 2000 Service Pack Συνάθροιση ενημερώσεων για Windows 2000 SP4 Internet Explorer Internet Explorer και Outlook Express Windows Media Player Windows Live Messenger Τρέχουσα έκδοση για Win Server 2003 με SP2 και Win XP με SP2 6 με SP1 για Win για Win XP 9 για Win 2000 DirectX 9 Διεύθυνση URL για μεταφόρτωση και και GR/download/details.aspx?id= Εγκατάσταση του Windows Service Pack στο διακομιστή Μετά την κυκλοφορία μιας έκδοσης των Windows (π.χ. Windows Server 2003 ή XP ή 2000), η Microsoft, παρότι ετοιμάζει ήδη την επόμενη έκδοση, δεν παύει να ε- νημερώνει και να αναβαθμίζει την τρέχουσα. Όταν εκδώσει αρκετές ενημερώσεις, τις συγκεντρώνει όλες σε ένα πακέτο το οποίο ονομάζει πακέτο συντήρησης (Service Pack, SP). Τα SP οφείλουμε να τα εγκαθιστούμε διότι ενημερώνουν και αναβαθμίζουν το λειτουργικό μας σύστημα και μάλιστα νομίμως και δωρεάν. To SP που πιθανόν είναι εγκατεστημένο στο σύστημά μας φαίνεται ως εξής:

22 18 Δεξί κλικ στο Ο Υπολογιστής μου Ιδιότητες Καρτέλα Γενικά (Εικόνα 3-1). Εικόνα 3-1. Το π.δ. Ιδιότητες συστήματος καρτέλα Γενικά εμφανίζει την εγκατεστημένη έκδοση των Windows και το τυχόν εγκατεστημένο Service Pack. Οι διακομιστές των εργαστηρίων με λειτουργικό σύστημα Windows Server 2003 είναι πιθανόν να μην έχουν το SP2. Οι διακομιστές των εργαστηρίων με λειτουργικό σύστημα Windows 2000 Server παραδόθηκαν από τις εταιρείες με εγκατεστημένο το SP1 ή το SP2, ενώ το τελευταίο είναι το SP4. Ένα SP μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς να απαιτείται η προεγκατάσταση των προηγούμενων SP. Το SP2 των Windows Server 2003 (372 MB) μπορεί να βρεθεί στο Διαδίκτυο (βλ. κεφ. 3.1). Πρόκειται για ένα αρχείο exe το οποίο καταρχήν αποσυμπιέζεται σε έναν προσωρινό φάκελο και στη συνέχεια εγκαθίσταται Εγκατάσταση του Windows Service Pack στους σταθμούς εργασίας Υπάρχουν δύο περιπτώσεις ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα: Windows XP Professional Απαιτείται το Service Pack 3. Windows 2000 Professional Απαιτείται το Service Pack 4. Για να αποφύγουμε την καθυστέρηση που συνεπάγεται η αποσυμπίεση του SP σε κάθε σταθμό εργασίας, μπορούμε να το αποσυμπιέσουμε στο διακομιστή και από κει να το εγκαταστήσουμε σε όλους τους σταθμούς εργασίας σε ένα στάδιο και όχι δύο. Για την αποσυμπίεση αρκεί να έχουμε υπόψη μας ότι το αρχείο του SP παρότι έχει επέκταση.exe είναι ουσιαστικά ένα συμπιεσμένο αρχείο παρόμοιο με τα αρχεία.zip και μπορεί να αποσυμπιεστεί όπως και αυτά με ένα κατάλληλο πρόγραμμα όπως π.χ. το WinZip.

23 Αναβάθμιση του Internet Explorer Οι τελευταίες εκδόσεις του Internet Explorer είναι: Για τα Windows Server 2003 με SP2 η 8 (αγγλική). Για τα Windows XP με SP2 ή SP3 η 8 (ελληνική). Για τα Windows 2000 η 6 με το SP1 (ελληνική). Νέες εκδόσεις του IE μπορούμε να βρούμε στο Διαδίκτυο: Όταν αναζητούμε νέες εκδόσεις του IE, πρέπει να προσέχουμε εκτός από τη γλώσσα, να είναι κατάλληλες και για την έκδοση των Windows που χρησιμοποιούμε. Τα αρχεία του προγράμματος αντιγράφονται καταρχήν στον ομώνυμο υποφάκελο του φακέλου Software του διακομιστή (π.χ. IE 8 ή IE 6), απ όπου εκτελούμε την εγκατάσταση καταρχάς στον διακομιστή και στη συνέχεια στους σταθμούς εργασίας Microsoft Update Το Microsoft Update είναι η ηλεκτρονική επέκταση όλου του λογισμικού της Microsoft που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας. Χρησιμοποιούμε τον ιστοχώρο του Microsoft Update για να λάβουμε στοιχεία, όπως ενημερωμένες εκδόσεις για το λειτουργικό σύστημα, το λογισμικό εφαρμογών και το υλικό του υπολογιστή μας. Το περιεχόμενο της τοποθεσίας ανανεώνεται τακτικά, ώστε να μπορούμε πάντα να λαμβάνουμε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις στοιχείων και κώδικα, για την προστασία και τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του υπολογιστή μας. Το Microsoft Update σαρώνει τον υπολογιστή μας και μας παρέχει μια προσαρμοσμένη επιλογή ενημερώσεων, η οποία εφαρμόζεται μόνο στα στοιχεία του υπολογιστή μας. Κάθε ενημέρωση, η οποία θεωρείται από τη Microsoft κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία του λειτουργικού συστήματος, του λογισμικού εφαρμογών ή του υλικού, ταξινομείται ως «κρίσιμη ενημέρωση» και επιλέγεται αυτόματα προς εγκατάσταση. Οι κρίσιμες ενημερώσεις παρέχονται ως βοήθεια για την επίλυση γνωστών θεμάτων και προστατεύουν τον υπολογιστή μας από γνωστά τρωτά σημεία όσον αφορά την α- σφάλεια. 1. Αναβάθμιση σε Microsoft Update Το Microsoft Update δεν υποστηρίζεται από προεπιλογή από καμιά έκδοση των Windows. Αντ αυτού υπάρχει το Windows Update. Μπορούμε να κάνουμε αναβάθμιση του Windows Update σε Microsoft Update μεταβαίνοντας στο Windows Update και επιλέγοντας τον υπερσύνδεσμο «Μετάβαση» του πλαισίου «Λήψη Microsoft Update σήμερα!» (Εικόνα 3-2).

24 20 Εικόνα 3-2. Αναβάθμιση από Windows Update σε Microsoft Update. Η αναβάθμιση δε γίνεται κατευθείαν αλλά απαιτεί την εγκατάσταση ειδικού λογισμικού η οποία προτείνεται και ολοκληρώνεται αυτόματα από τη Microsoft. 2. Λειτουργία του Microsoft Update Κατά τη λειτουργία του Microsoft Update ακολουθούμε μια απλή διαδικασία ο- ρισμένων βημάτων για να λάβουμε τις ενημερώσεις που χρειαζόμαστε, ώστε να διατηρήσουμε ενημερωμένο τον υπολογιστή μας: 1. Έναρξη (Μόνο στα Windows XP: Όλα τα προγράμματα) Microsoft Update. Εμφανίζεται το παράθυρο Καλώς ορίσατε στο Microsoft Update (Εικόνα 3-3). Πατάμε στον υπερσύνδεσμο Προσαρμοσμένη. 2. Εάν έχουμε Windows XP και δεν έχουμε κάνει ποτέ επικύρωση της αυθεντικότητας του λειτουργικού συστήματός μας, εμφανίζεται το παράθυρο Επικύρωση αυθεντικών Windows (Εικόνα 3-4). Επιλέγουμε Ναι, βοηθήστε με να επικυρώσω τα Windows και πατάμε το κουμπί Συνέχεια.

25 21 Εικόνα 3-3. Το παράθυρο Καλώς ορίσατε στο Microsoft Update. Εικόνα 3-4. Το παράθυρο Επικύρωση αυθεντικών Windows. 3. Μετά από λίγο εμφανίζεται το παράθυρο Προσαρμόστε τα αποτελέσματά σας (Εικόνα 3-5). Εδώ βλέπουμε όλες τις προτεινόμενες για εγκατάσταση Ενημερωμένες εκδόσεις υψηλής προτεραιότητας. Πατάμε το κουμπί Εγκατάσταση ενημερωμένων εκδόσεων.

26 22 Εικόνα 3-5. Το παράθυρο Προσαρμόστε τα αποτελέσματά σας του Microsoft Update. 4. Έτσι πραγματοποιείται η λήψη και η εγκατάσταση των ενημερώσεων (Εικόνα 3-6). Εικόνα 3-6. Το πλαίσιο διαλόγου Εγκατάσταση ενημερωμένων εκδόσεων. 5. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, εμφανίζεται το παράθυρο Τα αποτελέσματά σας το οποίο μάς παρέχει μια ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της εγκατάστασης (Εικόνα 3-7).

27 23 Εικόνα 3-7. Το παράθυρο Τα αποτελέσματά σας του Microsoft Update. Σημαντική παρατήρηση: Στα Windows XP/2000, πρέπει να έχουμε συνδεθεί ως διαχειριστής ή ως μέλος της ομάδας Administrators. Επίσης, εάν ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένος σε δίκτυο, οι ρυθμίσεις πολιτικής δικτύου ίσως να μη μας επιτρέπουν να ολοκληρώσουμε αυτήν τη διαδικασία (γι αυτό απαιτείται η προαγωγή των χρηστών σε Administrators σύμφωνα με την παράγραφο 1.2). Ορισμένες ενημερώσεις μπορεί να απαιτούν την επανεκκίνηση του υπολογιστή μας Αυτόματες ενημερώσεις Τα Windows μπορούν να ελέγχουν τακτικά τον υπολογιστή μας για σημαντικές ενημερώσεις και να τις εγκαθιστούν για λογαριασμό μας. Η ενεργοποίηση των Αυτόματων ενημερώσεων, η οποία γίνεται από το ομώνυμο εικονίδιο του Πίνακα Ελέγχου, πιθανόν να ενημερώσει πρώτα το λογισμικό του Microsoft Update (βλ. παρ. 3.5) πριν από τις άλλες ενημερώσεις. Η λήψη και εγκατάσταση των Αυτόματων ενημερώσεων προτείνεται να γίνεται αυτόματα. Αφού γίνει αυτή η ρύθμιση και εφόσον: δημοσιευτεί μια νέα ενημέρωση από τη Microsoft και ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο εμφανίζεται στο Χώρο ειδοποιήσεων της Γραμμής εργασιών το εικονίδιο Αυτόματες ενημερώσεις (Εικόνα 3-8). Εικόνα 3-8. Το εικονίδιο Αυτόματες ενημερώσεις στη Γραμμή εργασιών.

28 24 Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο αυτό και εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Πώς θέλετε να εγκαταστήσετε τις ενημερώσεις; των Αυτόματων ενημερώσεων (Εικόνα 3-9). Εικόνα 3-9. Το πλαίσιο διαλόγου Πώς θέλετε να εγκαταστήσετε τις ενημερώσεις; Επιλέγουμε τη Γρηγόρη εγκατάσταση και πατάμε το κουμπί Εγκατάσταση. Ξεκινά η εγκατάσταση των ενημερώσεων (Εικόνα 3-10). Εικόνα Το πλαίσιο διαλόγου Οι ενημερώσεις εγκαθίστανται. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Ολοκληρώσατε με επιτυχία την ενημέρωση του υπολογιστή σας (Εικόνα 3-11). Εάν απαιτείται επανεκκίνηση του υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί Επανεκκίνηση τώρα. Διαφορετικά επιλέγουμε το κουμπί Κλείσιμο.

29 25 Εικόνα Το πλαίσιο διαλόγου Ολοκληρώσατε με επιτυχία την ενημέρωση του υπολογιστή σας Λογισμικό ανίχνευσης και εξουδετέρωσης ιών (antivirus) 1. Αναβάθμιση Αναβάθμιση σημαίνει εγκατάσταση νεότερης έκδοσης στη θέση της παλιάς. Απαιτείται το λογισμικό της νέας έκδοσης και κανονικά κοστίζει. Symantec AntiVirus Corporate Edition Είναι λογισμικό antivirus ειδικό για δίκτυα που επιτρέπει εξ αποστάσεως (από το διακομιστή) εγκατάσταση στους σταθμούς εργασίας. Η τελευταία έκδοσή του είναι η Το προτεινόμενο όνομα χρήστη της εφαρμογής είναι admin και ο κωδικός πρόσβασης symantec, αλλά η αναβάθμιση καλύτερα να γίνει ύστερα από συνεννόηση με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ. 2. Ενημέρωση Ενημέρωση σημαίνει βελτίωση της υπάρχουσας έκδοσης με νέες δυνατότητες (ανίχνευσης ιών). Πραγματοποιείται συνήθως με απλή σύνδεση στο Διαδίκτυο και είναι δωρεάν. Η διαρκής ενημέρωση του προγράμματος antivirus που διαθέτουμε με τις νέες εκδόσεις ιών που κυκλοφορούν είναι εργασία εντελώς απαραίτητη σε βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι antivirus που δεν ενημερώνεται είναι σαν να μην υπάρχει. Symantec Antivirus Corporate Edition Στο Symantec Antivirus Corporate Edition η ενημέρωση μπορεί να γίνεται αυτόματα: Μενού Configure Schedule Virus Definition Updates Κουμπί Schedule. Τότε εμφανίζεται η Εικόνα 3-12.

30 26 Εικόνα Ρύθμιση αυτόματης ενημέρωσης του προγράμματος Symantec Antivirus μέσω Διαδικτύου. Στο μενού Virus Definition Update Schedule ρυθμίζουμε το χρόνο πραγματοποίησης της ενημέρωσης όπως επιθυμούμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε άμεση ενημέρωση πατώντας το κουμπί LiveUpdate του Symantec AntiVirus (Εικόνα 3-12). Τότε το πρόγραμμα συνδέεται με το διακομιστή της εταιρείας-δημιουργού, ενημερώνεται για το τι νέο υ- πάρχει, ταυτοχρόνως ελέγχει τι υπάρχει ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας και τελικά αποφασίζει τι πρέπει να εγκατασταθεί (Εικόνα 3-13). Εδώ πατάμε το κουμπί Επόμενο.

31 27 Εικόνα Ενημέρωση του προγράμματος Symantec Antivirus μέσω Διαδικτύου. Γίνεται η ενημέρωση και μόλις ολοκληρωθεί εμφανίζεται ένα π.δ. παρόμοιο με την Εικόνα Εδώ πατάμε το κουμπί Τέλος. Εικόνα Ολοκλήρωση της ενημέρωσης του Symantec ή Norton Antivirus. Είναι πιθανόν να εμφανιστεί ένα νέο π.δ. που μας ενημερώνει ότι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενημέρωση, απαιτείται επανεκκίνηση (Reboot Required) του υπολογιστή μας, την οποία και εκτελούμε.

32 Λοιπό απαραίτητο λογισμικό 1. FileHippo.com Update Checker ( (βλ. παρ. 2.10). Όπως προαναφέραμε (παράγρ. 2.10), το λογισμικό αυτό εμφανίζει ενημερωτικό εικονίδιο για όλες τις νέες εκδόσεις στη γραμμή εργασιών (Εικόνα 3-15). Εικόνα Το ενημερωτικό εικονίδιο του FileHippo.com Update Checker. Ένα το διπλοπατήσουμε, ενεργοποιείται ο φυλλομετρητής και εμφανίζονται όλες οι νέες εκδόσεις του λογισμικού που χρησιμοποιούμε τις οποίες μπορούμε αμέσως να «κατεβάσουμε» (Εικόνα 3-16). Εικόνα Η ιστοσελίδα προβολής αποτελεσμάτων του FileHippo.com Update Checker με τις νέες εκδόσεις λογισμικού που χρησιμοποιούμε. 2. Adobe Reader ( (Ελληνική έκδοση) (βλ. παρ. 2.10). 3. Adobe Flash Player ( (βλ. παρ. 2.10).

33 29 4. Adobe Shockwave Player ( (βλ. παρ. 2.10). 5. Java RE (Runtime Environment) ( (βλ. παρ. 2.10). Η ενημέρωση της Java μπορεί να γίνει: Με μη αυτόματο τρόπο από το αντίστοιχο εικονίδιο του πίνακα ελέγχου και συγκεκριμένα από την καρτέλα Update και το κουμπί Update Now (Εικόνα 3-17). Εικόνα Ενημέρωση της Java με μη αυτόματο τρόπο. Με αυτόματο τρόπο και με την προϋπόθεση ότι στο προηγούμενο πλαίσιο διαλόγου έχουμε επιλέξει το πλαίσιο ελέγχου Check for Updates Automatically (Εικόνα 3-17). Στην περίπτωση αυτή, όποτε υπάρξει νέα έκδοση εμφανίζεται ένα ενημερωτικό εικονίδιο στο χώρο ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών. Προσοχή: Η ενημέρωση της Java έχει ένα μειονέκτημα: δεν απεγκαθιστά τις παλαιότερες εγκατεστημένες εκδόσεις, αλλά εγκαθιστά επιπλέον και τις νέες. Συνιστάται η απεγκατάσταση όλων των παλαιότερων εκδόσεων. 6. WinZip ( (βλ. παρ. 2.10). 7. Ahead Nero ( Πρόκειται για εμπορικό λογισμικό.

34 30 4. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ TCP/IP 4.1. Στον διακομιστή Οι σωστές ρυθμίσεις TCP/IP του διακομιστή είναι οι εξής (βλ. Αντ. Λυμπέρη κ.λπ. Τεχνική Αναφορά «LAN Σχολικής Μονάδας: Διασύνδεση στο Π.Σ.Δ. & Υπηρεσίες», παρ ): Ορίζουμε IP διεύθυνση την 10.x.y.10 ή την 10.x.y.11 στην περίπτωση δεύτερου διακομιστή Μάσκα Subnet Προεπιλεγμένη πύλη την 10.x.y.1 Στις παραμέτρους TCP/IP του διακομιστή σαν Διακομιστή DNS επιλέγουμε μόνον τον ίδιο τον διακομιστή χωρίς δευτερεύοντες. (10.x.y.10 ή 11 ανάλογα τι IP έχει ο διακομιστής) Η απόδοση στατικής διεύθυνσης IP της μορφής 10.x.y.10 ή την 10.x.y.11 στο διακομιστή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε αυτός να είναι ορατός στο Διαδίκτυο (βλ. Αντ. Λυμπέρη κ.λπ. Τεχνική Αναφορά «LAN Σχολικής Μονάδας: Διασύνδεση στο Π.Σ.Δ. & Υπηρεσίες», παρ. 5.1). Αυτό καθίσταται δυνατό με μια εφαρμογή του τύπου «Σύνδεση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας» (βλ. Κεφάλαιο 7). Για να βρούμε τις τιμές των x και y, ο καλύτερος τρόπος είναι η εντολή ipconfig /all που εκτελείται σε περιβάλλον γραμμής εντολών: C:\>ipconfig /all Windows 2000 IP Configuration Host Name : server Primary DNS Suffix : 1sek-kilkis.kil.sch.gr Node Type : Broadcast IP Routing Enabled : No WINS Proxy Enabled : No DNS Suffix Search List : 1sek-kilkis.kil.sch.gr Ethernet adapter Local Area Connection: Connection-specific DNS Suffix. : 1sek-kilkis.kil.sch.gr Description : Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC Physical Address : DC-CC-53-A6 DHCP Enabled : No IP Address : Subnet Mask : Default Gateway : DNS Servers : Από τις παραπάνω πληροφορίες διαπιστώνουμε ότι x=141 και y=254. Στη συνέχεια πρέπει να καταχωρήσουμε στατικές διευθύνσεις IP κ.λπ. στον διακομιστή ως εξής: Δεξί κλικ στο εικονίδιο Τοπική σύνδεση Κατάσταση Ιδιότητες Διπλό κλικ στο Internet Protocol (TCP/IP) Εμφανίζεται το π.δ. Ιδιότητες: Internet Protocol (TCP/IP).

35 31 Εδώ επιλέγουμε: Χρήση της παρακάτω διεύθυνσης IP και Χρήση των παρακάτω διευθύνσεων διακομιστή DNS και πληκτρολογούμε τις κατάλληλες διευθύνσεις οι οποίες είναι: Διεύθυνση IP: 10.x.y.10 (π.χ ) Μάσκα Subnet: Προεπιλεγμένη πύλη: 10.x.y.1 (π.χ ) Προτιμώμενος διακομιστής DNS: 10.x.y.10 (π.χ ) Εφεδρικός διακομιστής DNS: κενό Μετά απ αυτά, το πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες: Internet Protocol (TCP/IP) είναι σωστά συμπληρωμένο (Εικόνα 4-1). Εικόνα 4-1. Απόδοση στατικών διευθύνσεων IP και διακομιστή DNS στον διακομιστή. Τελειώνουμε πατώντας OK Στους σταθμούς εργασίας Δεξί κλικ στο εικονίδιο Τοπική σύνδεση Κατάσταση Ιδιότητες Διπλό κλικ στο Πρωτόκολλο Internet (TCP/IP) Εμφανίζεται το π.δ. Ιδιότητες: Πρωτόκολλο Internet (TCP/IP) (Εικόνα 4-2).

36 32 Εικόνα 4-2. Αυτόματη απόδοση διευθύνσεων IP και διακομιστή DNS στους σταθμούς εργασίας. Εδώ επιλέγουμε: Αυτόματη απόδοση διεύθυνσης IP και Αυτόματη απόδοση διεύθυνσης διακομιστή DNS και πατάμε OK.

37 33 5. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ DNS ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ Αφορούν τον ορισμό Forwarders και Forwarder και Reverse Lookup Zones, οι οποίες γίνονται από την κονσόλα DNS του διακομιστή. Στις υπηρεσίες του διακομιστή, εάν η υπηρεσία DNS δε λειτουργεί, την εκκινούμε. Κατόπιν: Έναρξη Προγράμματα Administrative Tools DNS (Εικόνα 5-1). Εικόνα 5-1. Η κονσόλα DNS Ορισμός Forwarders Στη διαχείριση της υπηρεσίας DNS (Administrative Tools DNS), αν υπάρχει η ζώνη «.» dot στις Forward Lookup Zones, τη διαγράφουμε (Εικόνα 5-2). Εικόνα 5-2. Στις Forward Lookup Zones, αν υπάρχει η ζώνη «.» dot, τη διαγράφουμε.

38 34 Κατόπιν σταματάμε (Διακοπή) και επανεκκινούμε (Εκκίνηση) την υπηρεσία DNS Server. Στην κονσόλα πατάμε δεξί πλήκτρο πάνω στο διακομιστή μας και επιλέγουμε Ιδιότητες (Εικόνα 5-3). Εικόνα 5-3. Ρύθμιση των ιδιοτήτων του διακομιστή DNS. Στο εμφανιζόμενο πλαίσιο μεταβαίνουμε στην καρτέλα Forwarders. Αν η ένδειξη Enable forwarders είναι ενεργή, την επιλέγουμε και προχωρούμε στις παρακάτω ενέργειες. Αν δεν είναι ενεργή, καταργούμε τη στατική διεύθυνση IP του διακομιστή (βλ. παρ. 4.1), τον επανεκκινούμε, επανερχόμαστε στη ρύθμιση του DNS, επιλέγουμε την ένδειξη Enable forwarders που τώρα θα είναι ενεργή και κατόπιν επαναφέρουμε τη στατική διεύθυνση IP του διακομιστή. Κατόπιν ορίζουμε (με τη βοήθεια του πλαισίου IP address και του κουμπιού Add) ως forwarders ιεραρχικά τους πλησιέστερους DNS servers με τη μονάδα: Νομαρχιακός Κόμβος, αν υπάρχει 1 ος πλησιέστερος δικτυακά Περιφερειακός κόμβος 2 ος Περιφερειακός κόμβος Προκειμένου για το Νομό Κιλκίς, έχουμε 3 Forwarders, τους εξής κατά σειρά: Όλα αυτά φαίνονται στην Εικόνα 5-4.

39 35 Εικόνα 5-4. Ορισμός ως forwarders των πλησιέστερων DNS Servers. Όλα τα άλλα πεδία μένουν στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις Ορισμός Forwarder και Reverse Lookup Zones Η ολοκλήρωση των ρυθμίσεων της υπηρεσίας DNS απαιτεί και τον ορισμό Forwarder και Reverse Lookup Zones. Για τις ρυθμίσεις αυτές, ο αναγνώστης παραπέμπεται στην Τεχνική Αναφορά «LAN Σχολικής Μονάδας: Διασύνδεση στο Π.Σ.Δ. & Υπηρεσίες» των Αντ. Λυμπέρη κ.λπ. παρ και

40 36 6. ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ Η ρύθμιση αφορά τον περιορισμό των δικαιωμάτων των χρηστών (και ειδικότερα της ομάδας Students αν υπάρχει) όσον αφορά διάφορες λειτουργίες όπως π.χ. τις ιδιότητες της οθόνης (προφύλαξη οθόνης, αλλαγή εικόνας στην επιφάνεια εργασίας κ.λπ.). Η ρύθμιση γίνεται στον διακομιστή και απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή της είναι να έχουν γίνει προηγουμένως οι ρυθμίσεις του πρωτοκόλλου TCP/IP (κεφάλαιο 4) και της υπηρεσίας DNS στο διακομιστή (κεφάλαιο 5). Ακολουθεί παράδειγμα για την απόκρυψη των ιδιοτήτων της οθόνης. Παρομοίως μπορούμε να ρυθμίσουμε και άλλες λειτουργίες. Έναρξη Προγράμματα Administrative Tools Active Directory Users and Computers Δεξί κλικ στην ομάδα Students (αν δεν υπάρχει, τότε στην ομάδα Users) Ιδιότητες Καρτέλα Πολιτική ομάδας Κλικ στο αντικείμενο Πολιτικής Ομάδας που εμφανίζεται (π.χ. στο Students Policy) Κουμπί Επεξεργασία Από το δένδρο φακέλων επιλέγουμε Ρυθμίσεις του χρήστη Πρότυπα διαχείρισης Control Panel Display Διπλό κλικ στο Disable Display in Control Panel. Εμφανίζεται το ομώνυμο πλαίσιο διαλόγου (Εικόνα 6-1). Εικόνα 6-1. Εφαρμογή πολιτικής ομάδας για απόκρυψη των ιδιοτήτων της οθόνης. Σ αυτό το πλαίσιο διαλόγου επιλέγουμε την ένδειξη Ενεργοποιημένη. Πατάμε το OK και κλείνουμε όλα τα ανοιχτά πλαίσια διαλόγου. Για να ισχύσει η ρύθμιση α- παιτείται επανασύνδεση του σταθμού εργασίας μετά απ αυτήν.

41 37 7. ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ 7.1. Εισαγωγή Αν ο διακομιστής μας έχει σωστή στατική διεύθυνση IP της μορφής 10.X.Y.10 ή 10.X.Y.11 (βλ. παρ. 4.1), τότε μπορεί να είναι ορατός στο Διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας «Σύνδεση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας» («Remote Desktop Connection»). Η υπηρεσία αυτή αποτελείται από δύο σκέλη: υπηρεσία διακομιστή (που εγκαθίσταται στον υπολογιστή μας έτσι ώστε ένας α- πομακρυσμένος χρήστης να μπορεί να συνδέεται σ αυτόν) και πελάτη (που εγκαθίσταται στον υπολογιστή μας έτσι ώστε εμείς να μπορούμε να συνδεόμαστε σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή). Στα Windows XP και Server 2003 η υπηρεσία είναι από προεπιλογή πλήρως εγκατεστημένη και ως προς τα δύο σκέλη της. Απλώς πρέπει να ενεργοποιηθεί και να δηλωθούν χρήστες. Στα Windows Server 2000 φυσιολογικά είναι εγκατεστημένο μόνο το σκέλος διακομιστή, ενώ το σκέλος πελάτη πρέπει να εγκατασταθεί από εμάς. Η υπηρεσία μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους: μέσω Διαδικτύου. Τότε για τη σύνδεση πρέπει να είναι γνωστό ένα από τα εξής στοιχεία: - η εξωτερική διεύθυνση IP του υπολογιστή. Για τους διακομιστές των Εργαστηρίων με ιδιωτική διεύθυνση 10.X.Y.10, αυτή μπορεί να βρεθεί αν σε περιβάλλον Γραμμής Εντολών πληκτρολογήσουμε την εντολή tracert srv-<πλήρες DNS Όνομα Μονάδας> - το όνομα του υπολογιστή στο Διαδίκτυο. Από προεπιλογή όλοι οι διακομιστές των Εργαστηρίων με διεύθυνση 10.X.Y.10 είναι ορατοί στο Διαδίκτυο με το ό- νομα srv-<πλήρες DNS Όνομα Μονάδας> π.χ. srv-1sek-kilkis.kil.sch.gr. Οι διακομιστές με διεύθυνση 10.X.Y.11 δεν είναι ορατοί προς το παρόν μ αυτόν τον τρόπο. μέσω τοπικού δικτύου. Τότε η σύνδεση μπορεί να γίνει αφενός με έναν από τους παραπάνω τρόπους, αφετέρου και με - το όνομα του υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο π.χ. SERVER 7.2. Εγκατάσταση προγράμματος διακομιστή Αφορά κυρίως διακομιστές με Windows 2000 Server και φυσιολογικά στους διακομιστές των Εργαστηρίων έχει ήδη γίνει. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει, μπορούμε να την κάνουμε εμείς. Ουσιαστικά πρόκειται για την εγκατάσταση της υπηρεσίας Terminal Services: 1. Έναρξη Ρυθμίσεις Πίνακας Ελέγχου Προσθαφαίρεση προγραμμάτων Προσθαφαίρεση στοιχείων των Windows. 2. Ελέγχουμε αν είναι εγκατεστημένο το στοιχείο Terminal Services (14,3 MB). Αν είναι, ακυρώνουμε την εγκατάσταση. Αν δεν είναι, το επιλέγουμε και πατάμε Επόμενο κ.λπ. ώστε να γίνει η εγκατάσταση. Εδώ θα χρειαστεί το CD-ROM των Windows Server Επανεκκινούμε τον υπολογιστή μας και είμαστε έτοιμοι.

42 Εγκατάσταση προγράμματος πελάτη Αφορά κυρίως σταθμούς εργασίας με Windows 2000 Pro (στα Windows XP Pro έχει ήδη γίνει). Η ελληνική έκδοση 6.1 για Windows XP με SP2 βρίσκεται στην ιστοσελίδα Η αγγλική έκδοση για Windows 2000 και παλαιότερα (αρχείο MSRDPCLI.EXE με μέγεθος 3,4 MB) βρίσκεται στην ιστοσελίδα Λειτουργία Η λειτουργία της απομακρυσμένης σύνδεσης προϋποθέτει το 7.2 στον υπολογιστή-διακομιστή και το 7.3 στον υπολογιστή-πελάτη. Στον υπολογιστή-πελάτη: 1. Έναρξη Προγράμματα Βοηθήματα Επικοινωνίες Σύνδεση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας. 2. Στο ομώνυμο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται και στο πλαίσιο κειμένου Υπολογιστής πληκτρολογούμε ένα από τα στοιχεία του υπολογιστή-διακομιστή που α- ναφέρονται παραπάνω στην παράγραφο Το πλαίσιο διαλόγου «Σύνδεση στα Windows» που ακολουθεί είναι ακριβώς το ίδιο που εμφανίζεται και όταν συνδεόμαστε τοπικά στον υπολογιστή-διακομιστή, οπότε δε χρειάζονται περαιτέρω οδηγίες.

43 39 8. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ SYMANTEC ANTIVIRUS ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ 8.1. Εγκατάσταση στο διακομιστή Οπτικός οδηγός Η εγκατάσταση του Symantec AntiVirus 10.2 στο διακομιστή εκτελείται σε 2 στάδια: 1. Εγκατάσταση του Symantec System Center

44 40

45 41 2. Εγκατάσταση του Symantec AntiVirus Server

46 42

47 43

48 44

49 Εγκατάσταση στους σταθμούς εργασίας Η εγκατάσταση στους σταθμούς εργασίας γίνεται και αυτή από το διακομιστή (εξ αποστάσεως).

50 46

51 47

52 48

53 49

54 50 9. ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ DHCP ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ Η υπηρεσία DHCP Server πρέπει να απενεργοποιηθεί στον διακομιστή του δικτύου μας, ώστε να εκτελείται από τον δρομολογητή. Αυτό γίνεται ως εξής: Έναρξη Προγράμματα Administrative Tools Services Δεξί κλικ στο DHCP Server Ιδιότητες Εμφανίζεται το π.δ. DHCP Server Ιδιότητες (Τοπικός υπολογιστής) (Εικόνα 9-1). Εικόνα 9-1. Απενεργοποίηση της υπηρεσίας DHCP στο διακομιστή. Στο π.δ. που εμφανίζεται και στη θυρίδα Τύπος εκκίνησης επιλέγουμε Ανενεργός, κατόπιν πατάμε OK και τέλος κλείνουμε το παράθυρο. Η ρύθμιση αυτή θα ενεργοποιηθεί κατά την επόμενη εκκίνηση του διακομιστή μας. Για να σταματήσουμε την υπηρεσία DHCP Server αμέσως κάνουμε τα εξής: Δεξί κλικ στο DHCP Server Διακοπή.

55 ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ρύθμιση αφορά τη μεσολάβηση (proxy) για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο που αφορά όλους τους χρήστες του τομέα (και ειδικότερα της ομάδας Students αν υπάρχει). Η ρύθμιση γίνεται στο διακομιστή. Έναρξη Προγράμματα Administrative Tools Active Directory Users and Computers Δεξί κλικ στην ομάδα Students (αν δεν υπάρχει, τότε στην ομάδα Users) Ιδιότητες Καρτέλα Πολιτική ομάδας Κλικ στο αντικείμενο Πολιτικής Ομάδας που εμφανίζεται (π.χ. στο Students Policy) Κουμπί Επεξεργασία Από το δένδρο φακέλων επιλέγουμε Ρυθμίσεις του χρήστη Ρυθμίσεις των Windows Συντήρηση του Internet Explorer Σύνδεση Διπλό κλικ στο Ρυθμίσεις διακομιστή μεσολάβησης. Εμφανίζεται το ομώνυμο πλαίσιο διαλόγου (Εικόνα 10-1). Εικόνα Ρυθμίσεις διακομιστή μεσολάβησης (Proxy Settings) για σύνδεση στο Διαδίκτυο. Σ αυτό το πλαίσιο διαλόγου ελέγχουμε η ένδειξη Ενεργοποίηση ρυθμίσεων για τον διακομιστή μεσολάβησης να μην είναι επιλεγμένη και τα πλαίσια κειμένου της στήλης Διεύθυνση διακομιστή μεσολάβησης να είναι κενά. Πατάμε το OK.

56 ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ MICROSOFT PROXY Αφορά πρωτίστως τα εργαστήρια των Ενιαίων Λυκείων που αποκτήθηκαν από το έργο «Ασκοί του Αιόλου» με προμηθεύτρια εταιρεία την InfoQuest. Η απεγκατάσταση του προγράμματος αυτού (αν είναι εγκατεστημένο), συνιστάται να μη γίνεται από τον Πίνακα ελέγχου Προσθαφαίρεση προγραμμάτων αλλά από τη διαδικασία απεγκατάστασης που περιλαμβάνει το ίδιο το πρόγραμμα Στους σταθμούς εργασίας Έναρξη Προγράμματα Microsoft Proxy Client Uninstall κ.λπ Στο διακομιστή Έναρξη Προγράμματα Microsoft Proxy Server Uninstall κ.λπ.

57 ιεύθυνση ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ν.Κιλκίς - Καλώς Ήλθατε!! ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν.ΚΙΛΚΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ (ΚΕΠΛΗΝΕΤ) 21ης Ιουνίου 141, 2ος ΟΡΟΦΟΣ ΚΙΛΚΙΣ - ΤΗΛ , ΗΛ. Δ/ΝΣΗ:keplinet@dide.kil.sch.gr ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ ΚΑΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ ΠΑΧΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΙΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ Κυριακού Γρηγόρης, Εγχειρίδιο Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου, Οκτώβριος 2004 Κυριακού Γρηγόρης, Εγχειρίδιο Εργαστηρίων Πληροφορικής, Έκδοση 1.8, Κυριακού Γρηγόρης, Windows Server και Professional, 2001 Κυριακού Γρηγόρης, Exchange 2000 Server, 2004 Λυμπέρης Αντώνης κ.λπ., Τεχνική Αναφορά "LAN Σχολικής Μονάδας: Διασύνδεση στο Π.Σ.Δ. & Υπηρεσίες", Δεκέμβριος 2002 Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Το Σχολικό Εργαστήριο Πληροφορικής, Αθήνα 1998 Σαλονικίδης Ι. - Κυριακού Γ., Εγχειρίδιο SpeedTouch 530i-536i, Νοέμβριος 2006 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ Εκπαιδευτικό Υλικό "Ε 2 - Παιδαγωγικά" Τομέα Πληροφορικής ΕΠΑΛ (28,35 MB) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΣΔ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Βάση Δεδομένων Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ 200 Θέματα εξετάσεων πιστοποίησης 5:37:53 µµ]

58 ιεύθυνση ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ν.Κιλκίς - Καλώς Ήλθατε!! Αρχική σελίδα Αναθεώρηση: 11/09/ :37:53 µµ]

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ WINDOWS 7

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ WINDOWS 7 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ WINDOWS 7 Προϋπόθεση: έχει ολοκληρωθεί., η σύνδεση των καρτών δικτύου στις θύρες RJ45 ενός router/switch. Στην περίπτωση δομημένης καλωδίωσης οι κάρτες δικτύου συνδέονται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Μέρος I Βασικά στοιχεία των Microsoft Windows XP Professional. Ευχαριστίες... 17 Εισαγωγή... 19

Περιεχόµενα. Μέρος I Βασικά στοιχεία των Microsoft Windows XP Professional. Ευχαριστίες... 17 Εισαγωγή... 19 Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 17 Εισαγωγή... 19 Μέρος I Βασικά στοιχεία των Microsoft Windows XP Professional 1 Εισαγωγή στη διαχείριση των Microsoft Windows XP Professional... 25 Ξεκίνηµα µε τα Windows XP

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθμιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθμιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005 Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κοινωνία της Πληροφορίας Έργο: Δράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστημάτων των σχολείων Τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ Γρηγόρης Κυριακού Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ Κιλκίς Νοέμβριος 2004 Περιεχόμενα 1. ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ... 1 1.1. ΆΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Πώς να δημιουργήσουμε ένα νέο λογαριασμό χρήστη (User Account) στα Windows 7 Αρκετές φορές τυχαίνει να χρησιμοποιούν διάφορα άτομα τον Η/Υ σας. Σε τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση σε τοπικό δίκτυο LAN μέσω πρίζας δικτύου

Σύνδεση σε τοπικό δίκτυο LAN μέσω πρίζας δικτύου Σύνδεση σε τοπικό δίκτυο LAN μέσω πρίζας δικτύου Περιεχόμενα: 1. Εισαγωγή 2. Ρύθμιση της σύνδεσης στα WinXP 3. Χρήση σύνδεσης 4. Έλεγχος σύνδεσης 1. Εισαγωγή Για να μπορέσει ένας υπολογιστής να συνδεθεί

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθµιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθµιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005 Πληροφοριακών Συστηµάτων Σχολείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κοινωνία της Πληροφορίας Έργο: ράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστηµάτων των σχολείων Τεχνική Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΕΣΗ Η/Υ ΣΤΟ LAN TOY ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINXP(ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

ΣΥΝ ΕΣΗ Η/Υ ΣΤΟ LAN TOY ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINXP(ΕΛΛΗΝΙΚΑ) ΣΥΝ ΕΣΗ Η/Υ ΣΤΟ LAN TOY ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINXP(ΕΛΛΗΝΙΚΑ) 1.Εισαγωγή Για να µπορέσει ένας υπολογιστής να συνδεθεί στο τοπικό δίκτυο του Ιονίου θα πρέπει κατ' αρχήν να βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN Στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα είσαι σε θέση: 1. Να εντάσσεις έναν σταθμό εργασίας σε domain. 2. Να εντοπίζεις τους σταθμούς εργασίας ενός domain. 3. Να εξηγείς

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης

Οδηγός Εγκατάστασης www.athenaschool.net Οδηγός Εγκατάστασης Αθηνά 2012 Μάρτιος 2013 Copyright Πόλυς Γεωργίου, 2013 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved. Απαγορεύεται η αντιγραφή ή διανομή του παρόντος εγχειριδίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC 1) Πατάμε δεξί κλικ Μενού 2) Όνομα Χρήστη βάζουμε «admin» 3) Κωδικός Πρόσβασης το αφήνουμε «κενό» 4) Πατάμε OK και μπαίνουμε στο Μενού Είσοδος στο μενού Στην πρώτη εκκίνηση μετά

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 7 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και βασικής παραμετροποίησης σεναρίου εστίασης

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και βασικής παραμετροποίησης σεναρίου εστίασης Εγχειρίδιο εγκατάστασης και βασικής παραμετροποίησης σεναρίου εστίασης Σε αυτό το εγχειρίδιο θα καλύψουμε τη μεθοδολογία εγκατάστασης ενός σεναρίου εστίασης από την αρχή έως το σημείο των βασικών ρυθμίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο υποστήριξης HP. Εισαγωγή. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Λήψη και εγκατάσταση της λύσης Vista στα Windows 8. 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ

Κέντρο υποστήριξης HP. Εισαγωγή. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Λήψη και εγκατάσταση της λύσης Vista στα Windows 8. 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ http://h2056wwwhp.com/portal/site/hpsc/template.page/public/psi... 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ Για το σπίτι Για την επιχείρηση Υποστήριξη Είσοδος Εγγραφή Βοήθεια ιστότοπου HP Color LaserJet 3600 Printer series

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ σ. 1 από 18 _ Εγχειρίδιο ρυθµίσεων για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς πόρους bibliotecas Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Σ. Χειλάς Τ.Ε.Ι. Σερρών - Τµήµα Πληροφορικής και Επικοινωνιών. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9ο

Κ. Σ. Χειλάς Τ.Ε.Ι. Σερρών - Τµήµα Πληροφορικής και Επικοινωνιών. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9ο ΣΥΝ ΕΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΙΚΤΥΟ (LAN) (Λειτουργικό Σύστηµα Windows 98/Millennium Ed.) Εισαγωγή Για να µπορεί ένας υπολογιστής να συνδεθεί σε τοπικό δίκτυο θα πρέπει κατ αρχήν να βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Παπαζώης. Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ανδρέας Παπαζώης. Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανδρέας Παπαζώης Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων Περιεχόμενα Εργ. Μαθήματος Διεύθυνση MAC Πρωτόκολλο DNS Πρωτόκολλο DHCP Σχετικές ρυθμίσεις στον «Πίνακα Ελέγχου» των Windows 2/10 Διεύθυνση MAC Είναι ένας μοναδικός

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Απαιτήσεις συστήματος IBM συμβατό PC με επεξεργαστή Pentium III 700 MHz ή ανώτερο Τουλάχιστον 256 MB RAM Τουλάχιστον 30 MB ελεύθερος χώρος στον σκληρό

Διαβάστε περισσότερα

Πατάμε στο εικονίδιο του δικτύου (κάτω δεξιά) και κάνουμε κλικ στο Άνοιγμα Κέντρου Δικτύου και κοινής χρήσης

Πατάμε στο εικονίδιο του δικτύου (κάτω δεξιά) και κάνουμε κλικ στο Άνοιγμα Κέντρου Δικτύου και κοινής χρήσης Δραστηριότητα 5: Διευθύνσεις IP για Η/Υ με Windws 7 Βιβλιογραφία: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»,Γ Τάξη ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΑ.Λ., Κωνσταντοπούλου Μ.,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ DOMAIN CONTROLLER

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ DOMAIN CONTROLLER ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ DOMAIN CONTROLLER Στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα είσαι σε θέση: 1. Να δημιουργείς έναν domain controller, σε έναν υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows Server 2003. 2. Να

Διαβάστε περισσότερα

Academia Financials Γενική Λογιστική ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Academia Financials Γενική Λογιστική ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 05010103/03/12 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 1 1. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ... 1 1.1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΗΣ DATA COMMUNICATION... 1 1.2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 1 1.3. ΤΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης Σελίδα 1 από 6 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να εγκαταστήσετε το λογισμικό του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD λογισμικού στα ακόλουθα λειτουργικά συστήματα: Windows 8.1

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ Στην πρώτη εκκίνηση του καταγραφικού πατάμε ΕΞΟΔΟΣ στο παράθυρο με τον «ΟΔΗΓΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» 1) Κάνουμε δεξί κλικ και εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης η μπάρα

Διαβάστε περισσότερα

http://www.advanced-ip-scanner.com/gr/ Σο Advanced IP Scanner είναι μια γρήγορη και αξιόπιστη λύση σάρωσης δικτύου. ας επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να ανακτήσετε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τους

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping

Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping Διαχείριση Δικτύων Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Εργαστηριακή Άσκηση Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping Σημείωση : Η άσκηση αναφέρεται σε εντολές των Windows. Υπάρχουν παρόμοιες

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 5 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του Joomla απευθείας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Εγκατάσταση του Joomla απευθείας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Πανεπιστημιακό Κέντρο Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας «Εκπαίδευση Επιμορφωτών Β Επιπέδου» Επιμόρφωση Πληροφορικών Δραστηριότητα στο Γενικό Μέρος - Ενότητα 3 Υπεύθυνος Διδάσκων: Ι. Σαλονικίδης Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

PRISMA Win POS Sync Merge Replication

PRISMA Win POS Sync Merge Replication ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Ρυθμίσεων Συγχρονισμού PRISMA Win POS Sync Merge Replication Η διαδικασία του συγχρονισμού γίνεται από τον Η/Υ που έχει το Back Office. Βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) 1. Είσοδος στην υπηρεσία ClassWeb Στη κεντρική σελίδα της υπηρεσίας στα πεδία Όνομα Χρήστη και Κωδικός πρόσβασης πληκτρολογούμε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1.1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να είναι Windows XP, 2000 και 2003. Ο λογαριασμός χρήστη του υπολογιστή, θα πρέπει να έχει πλήρη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό για το Σχολικό εργαστήριο

Λογισμικό για το Σχολικό εργαστήριο Λογισμικό για το Σχολικό εργαστήριο Αντικείμενο: Λειτουργικά Συστήματα Λογισμικό συντήρησης και ασφάλειας Λογισμικό Εφαρμογών Λογισμικό για το Σχολικό Εργαστήριο Λειτουργικά Συστήματα Η κατάσταση σήμερα:

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Εστίασης Win XP:

Σενάριο Εστίασης Win XP: Σενάριο Εστίασης Win XP: Υλικό: 1 Η/Υ (backoffice), 1 POS, 1 router Motorola, 1 PDA. Σενάριο: Sync του backoffice με το POS και merge του POS με το PDA. Προϋποθέσεις Software: 1) BACK OFFICE : WIN XP pro,.net

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Α. Κοινή χρήση αρχείων και φακέλων Θα μάθετε: Να θέτετε σε κοινή χρήση ένα αρχείο ή ένα φάκελο του υπολογιστή με τα Windows XP. Να θέτετε σε κοινή χρήση στο δίκτυο μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης. (Για Windows και MAC) Ασύρματη κάμερα IP HD περιστροφής / κλισης για εσωτερικούς χώρους v3.14

Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης. (Για Windows και MAC) Ασύρματη κάμερα IP HD περιστροφής / κλισης για εσωτερικούς χώρους v3.14 Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης (Για Windows και MAC) Ασύρματη κάμερα IP HD περιστροφής / κλισης για εσωτερικούς χώρους v3.14 Περιεχόμενα συσκευασίας 1 Εισαγωγή στο υλικό Εξωτερική περιγραφή ΔΙΑΦΟΡΕΣ Μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Περιεχόμενα Περιεχόμενα...2 Προαπαιτούμενα...3 Συμβατοί browsers...3 Οδηγίες εγκατάστασης εφαρμογής...3 Εκτέλεση εφαρμογής...8 Αναβάθμιση εφαρμογής...10 Προαπαιτούμενα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εγκατάστασης προγράμματος TestDrive του Υ.Μ.Ε.

Οδηγός εγκατάστασης προγράμματος TestDrive του Υ.Μ.Ε. [Επιλέξτε ημερομηνία] Οδηγός εγκατάστασης προγράμματος TestDrive του Υ.Μ.Ε. Για Windows Xp Κουϊρουκίδης Γεράσιμος Συντάκτης: Κουϊρουκίδης Γεράσιμος Οδηγός Εγκατάστασης προγράμματος TestDrive του Υ.Μ.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού.

Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού. Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού. 1.1 Εκκίνηση και Πρόσβαση Ενεργοποιήστε την εφαρµογή πλοήγησής σας (το browser) και απενεργοποιήστε το proxy ή συµπληρώστε τη διεύθυνση IP αυτού του προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Designed by TP-Link Hellas Ltd. Professional Business Unit Επιμέλεια: Βαλάντης Οικονομόπουλος 1 Περιεχόμενα 1.1 Προσδιορισμός της Τοπολογίας του Δικτύου...2 1.2 Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικός οδηγός της ενημέρωσης των Windows 8.1

Αναλυτικός οδηγός της ενημέρωσης των Windows 8.1 Αναλυτικός οδηγός της ενημέρωσης των Windows 8.1 Εγκατάσταση και ενημέρωση των Windows 8.1 Ενημερώστε το BIOS, εφαρμογές, προγράμματα οδήγησης και εκτελέστε το Windows Update Επιλέξτε τον τύπο εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες αναβάθμισης χαρτών

Οδηγίες αναβάθμισης χαρτών Οδηγίες αναβάθμισης χαρτών Για να κάνετε την αναβάθμιση χαρτών Ελλάδος θα πρέπει να μεταβείτε στην ιστοσελίδα μας https://www.mlsinnovation.com 1) Μετάβαση στην υποστήριξη (Εικόνα 1) Εικόνα 1 2) Μετάβαση

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Ιστοτόπου Σχολικής Μονάδας με τη βοήθεια έτοιμου προκατασκευασμένου προτύπου (Joomla)

Κατασκευή Ιστοτόπου Σχολικής Μονάδας με τη βοήθεια έτοιμου προκατασκευασμένου προτύπου (Joomla) Πανεπιστημιακό Κέντρο Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας «Εκπαίδευση Επιμορφωτών Β Επιπέδου» Επιμόρφωση Πληροφορικών Εργασία στο Γενικό Μέρος - Ενότητα 3 Υπεύθυνος Διδάσκων: Ι. Σαλονικίδης Κατασκευή Ιστοτόπου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CLASSWEB Εισαγωγή βαθμολογιών από διδάσκοντες μέσω Διαδικτύου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CLASSWEB Εισαγωγή βαθμολογιών από διδάσκοντες μέσω Διαδικτύου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CLASSWEB Εισαγωγή βαθμολογιών από διδάσκοντες μέσω Διαδικτύου Συντάκτες: Παναγιώτα Μπούγια Θεοδώρα Νάνου Ιανουάριος 2015 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail

Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης λειτουργιών σάρωσης XE3024EL0-2 Αυτό το εγχειρίδιο περιέχει οδηγίες για: Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail στη σελίδα 1 Εγκατάσταση της λειτουργίας Σάρωση σε θυρίδα

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης. (Για Windows και MAC) Ασύρματη κάμερα IP HD για εξωτερικούς χώρους v3.14

Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης. (Για Windows και MAC) Ασύρματη κάμερα IP HD για εξωτερικούς χώρους v3.14 Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης (Για Windows και MAC) Ασύρματη κάμερα IP HD για εξωτερικούς χώρους v3.14 Περιεχόμενα συσκευασίας 1 Εισαγωγή στο υλικό Εξωτερική περιγραφή ΔΙΑΦΟΡΕΣ Μοντέλο Κεραία PoE Alarm

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οδηγός Εργαστηρίου για το Μεταπτυχιακό Μάθημα Τεχνολογία Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

XnetTrader: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ σε ΔΧΣ Τερματικό

XnetTrader: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ σε ΔΧΣ Τερματικό XnetTrader: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ σε ΔΧΣ Τερματικό Έκδοση : 1.1 23/02/2018 Copyright 2018 - Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.1 Πρόλογος... 3 1.2 Σκοπός...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Ανάρτησης μέσω Διαδικτύου. (Έκδοση: 9.0)

Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Ανάρτησης μέσω Διαδικτύου. (Έκδοση: 9.0) Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Ανάρτησης μέσω Διαδικτύου (Έκδοση: 9.0) Δεκέμβριος 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 3 Συμβατότητα Browser για τη χρήση της Εφαρμογής... 3 Α. Είσοδος με κωδικούς TaxisNet... 9 Β. Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω τα Νοήματα. Περιβάλλον Διδασκαλίας Βασικού Λεξιλογίου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Οδηγός Εγκατάστασης. Ευίτα Φωτεινέα, Ελένη Ευθυμίου

Μαθαίνω τα Νοήματα. Περιβάλλον Διδασκαλίας Βασικού Λεξιλογίου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Οδηγός Εγκατάστασης. Ευίτα Φωτεινέα, Ελένη Ευθυμίου Μαθαίνω τα Νοήματα Περιβάλλον Διδασκαλίας Βασικού Λεξιλογίου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Οδηγός Εγκατάστασης Ευίτα Φωτεινέα, Ελένη Ευθυμίου Ανάδοχος: Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / Ε.Κ. «Αθηνά»

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις εγκατάστασης του συστήµατος εκτύπωσης HP LaserJet σειράς P2015

Σηµειώσεις εγκατάστασης του συστήµατος εκτύπωσης HP LaserJet σειράς P2015 Σηµειώσεις εγκατάστασης του συστήµατος εκτύπωσης HP LaserJet σειράς P2015 Πνευµατικά δικαιώµατα και Άδεια χρήσης 2006 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, προσαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός σύνδεσης. Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα. Σελίδα 1 από 5

Οδηγός σύνδεσης. Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα. Σελίδα 1 από 5 Σελίδα 1 από 5 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Βιντεοπροβολέας δικτύου - Οδηγός χρήσης

Βιντεοπροβολέας δικτύου - Οδηγός χρήσης Βιντεοπροβολέας δικτύου - Οδηγός χρήσης Πίνακας περιεχομένων Προετοιμασία...3 Σύνδεση του βιντεοπροβολέα με τον υπολογιστή σας...3 Ενσύρματη σύνδεση... 3 Εξ αποστάσεως έλεγχος του βιντεοπροβολέα μέσω προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Marmitek UltraViewPro 1

Marmitek UltraViewPro 1 IP CAMERA SERIES IP Eye Anywhere 10 11 20 21 470 IP RoboCam 10 11 21 541 641 ULTRAVIEW PRO ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1..1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ....1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.. 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ......3 ΧΡΗΣΗ MARMITEK Ultraview

Διαβάστε περισσότερα

MS SQL 2012 Express (Εγκατάσταση με Advanced Services)

MS SQL 2012 Express (Εγκατάσταση με Advanced Services) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Τεχνικά Εγχειρίδια > Βάσεις Δεδομένων > MS SQL 2012 Express (Εγκατάσταση με Advanced Services) MS SQL 2012 Express (Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi

Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi Συνδέσεις Wi-Fi με τον Εκτυπωτή Σύνδεση με έναν υπολογιστή μέσω δρομολογητή Wi-Fi Σύνδεση με ένα υπολογιστή απευθείας Σύνδεση με μια έξυπνη συσκευή μέσω δρομολογητή Wi-Fi Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ

Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ H ΥΠΗΡΕΣΙΑ DHCP Αν είστε ένας διαχειριστής δικτύου (network administrator),σίγουρα θα έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα των "ip conflicts", εν όσο προσπαθείτε να ρυθμίσετε τις διευθύνσεις ip των hosts στο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ CLOUD ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΑ TVT

ΟΔΗΓΙΕΣ CLOUD ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΑ TVT ΟΔΗΓΙΕΣ CLOUD ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΑ TVT ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ Στην πρώτη εκκίνηση του καταγραφικού πατάμε ΕΞΟΔΟΣ στο παράθυρο με τον «ΟΔΗΓΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» 1) Κάνουμε δεξί κλικ και εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης

Διαβάστε περισσότερα

MCSS Medical Center Support Systems. Setup Instructions

MCSS Medical Center Support Systems. Setup Instructions MCSS Medical Center Support Systems Setup Instructions Author: Dr. Alexander Patelis Version: 1.5.00 Code: MCSS_IN_003 Αθήνα, Ιούνιος 2010 2006 2010 Dragon Systems MCSS_IN_003 Page 1 / 89 Πίνακας Αλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤ ΚΟ 1/53

Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤ ΚΟ 1/53 Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤ ΚΟ 1/53 Περιεχόμενα 1. 1. Διαδικασία των Windows 8 2. Απαιτήσεις συστήματος 3. Προετοιμασία 2. 3. 4. 5. με τη 6. 1. Εξατομίκευση 2. Ασύρματο 3.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό για την. Εγκατάσταση συνοδευτικού λογισμικού σε ΣΕΠ και υποστήριξή του (Windows2003/XP)

Εκπαιδευτικό Υλικό για την. Εγκατάσταση συνοδευτικού λογισμικού σε ΣΕΠ και υποστήριξή του (Windows2003/XP) ΕΠ ΚτΠ Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: 75% Εθνικοί Πόροι: 25% Εκπαιδευτικό Υλικό για την Εγκατάσταση συνοδευτικού λογισμικού σε ΣΕΠ και υποστήριξή του (Windows2003/XP) Symantec Antivirus Ανάδοχος:

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server Γεώργιος Χρ. Μακρής Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server 2012 Γ ε ώ ρ γ ι ο ς Χ ρ. Μ α κ ρ ή ς ( h t t p : / / u s e r s. s c h. g r / g m a k r i s ) Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση της έκδοσης 5.30

Εγκατάσταση της έκδοσης 5.30 Μελίσσια, 23 Φεβρουαρίου 2010 Εγκατάσταση της έκδοσης 5.30 Περιεχόμενα Φακέλου Ο φάκελος που παραλάβατε περιέχει 1 CD και τις οδηγίες που διαβάζετε. Αντίγραφα Ασφαλείας Λόγω των μετασχηματισμών που θα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση του SupportAssist OS Recovery. Οδηγός χρήστη

Ανάκτηση του SupportAssist OS Recovery. Οδηγός χρήστη Ανάκτηση του SupportAssist OS Recovery Οδηγός χρήστη Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ υποδεικνύει σημαντικές πληροφορίες που σας βοηθούν να χρησιμοποιείτε καλύτερα το προϊόν σας.

Διαβάστε περισσότερα

Απαιτήσεις Υλικού Απαιτήσεις Λογισμικού Εγκατάσταση Αρχικές ρυθμίσεις Πρόσθετες λειτουργίες. Περιεχόμενα

Απαιτήσεις Υλικού Απαιτήσεις Λογισμικού Εγκατάσταση Αρχικές ρυθμίσεις Πρόσθετες λειτουργίες. Περιεχόμενα ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Απαιτήσεις Υλικού Απαιτήσεις Λογισμικού Εγκατάσταση Αρχικές ρυθμίσεις Πρόσθετες λειτουργίες Περιεχόμενα Ελάχιστες απαιτήσεις Υλικού Επεξεργαστής: Intel Pentium 4 / AMD

Διαβάστε περισσότερα

Επιμόρφωση Πληροφορικών Εργασία στο Ειδικό Μέρος

Επιμόρφωση Πληροφορικών Εργασία στο Ειδικό Μέρος Πανεπιστημιακό Κέντρο Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας «Εκπαίδευση Επιμορφωτών Β Επιπέδου» Επιμόρφωση Πληροφορικών Εργασία στο Ειδικό Μέρος Υπεύθυνος Διδάσκων: Ι. Καζανίδης Εγκατάσταση του Moodle στο Πανελλήνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΤΟ INTERNET

ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΤΟ INTERNET ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΤΟ INTERNET 1) Συνδέουμε το καταγραφικό και τον Η/Υ με το ίδιο ADSL Router. 2) Έπειτα θα πρέπει να βρούμε την IP διεύθυνση που έχει το Router. Για να το κάνουμε αυτό, ακολουθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Windows 7 Windows Vista

Windows 7 Windows Vista ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ Κωστακιοί Άρτας, ΑΡΤΑ 47100 - Tηλ.. 26810 50500 - Fax. 2681 76941 e-mail: noc@teiep.gr ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Οδηγία. Επίλυση προβληµάτων µε DDNS Updates στα σχολικά εργαστήρια. Μάρτιος Σύνταξη: Τοµέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Τεχνική Οδηγία. Επίλυση προβληµάτων µε DDNS Updates στα σχολικά εργαστήρια. Μάρτιος Σύνταξη: Τοµέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Πληροφοριακών Συστηµάτων Σχολείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κοινωνία της Πληροφορίας Έργο: ράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστηµάτων των σχολείων Τεχνική Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ Σελίδα 1 / 8 Πίνακας περιεχομένων 1. Γενικά...3 2. Ρυθμίσεις για προχωρημένους...3 α.

Διαβάστε περισσότερα

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet.

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. PROXY SERVER Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. Αποτελεσματικό εργαλείο για την απόκρυψη των εσωτερικών λεπτομερειών και διευθύνσεων IP του δικτύου. Αυξάνει τη συνολική

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση 2. Εισαγωγή 3. Σύνδεση 4. Ρυθµίσεις 2.1 Περιοχή εργασιών και πλοήγησης 2.2 Περιοχή απεικόνισης "Λεπτοµέρειες" 2.3 Περιοχή απεικόνισης "Στατιστικά" 4.1 Προφίλ 4.2 ίκτυο 4.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού.

Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού. Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού. 1.1 Εκκίνηση και Πρόσβαση Ενεργοποιήστε την εφαρµογή πλοήγησής σας (το browser) και απενεργοποιήστε το proxy ή συµπληρώστε τη διεύθυνση IP αυτού του προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Πρόσοψη. Ελληνική έκδοση. RO003/RO003UK Sweex - Ευρυζωνικός δρομολογητής

Εισαγωγή. Πρόσοψη. Ελληνική έκδοση. RO003/RO003UK Sweex - Ευρυζωνικός δρομολογητής RO003/RO003UK Sweex - Ευρυζωνικός δρομολογητής Σημαντικό! Ο Βοηθός διαμόρφωσης ρυθμίσεων (Setup Wizard) υπάρχει στο CD-ROM της Sweex. Αυτή η διαδικασία εγκατάστασης θα σας δείξει βήμα με βήμα πώς να εγκαταστήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης. Αθηνά Global

Εγχειρίδιο εγκατάστασης. Αθηνά Global Εγχειρίδιο εγκατάστασης Αθηνά Global 1. 2. Ανοίξτε τον Internet Explorer και πληκτρολογήστε την διεύθυνση www.learnsoft.gr/agsetup.exe 3. 4. Πατήστε το κουμπί Εκτέλεση 5. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης για Mac

Οδηγός Χρήσης για Mac Οδηγός Χρήσης για Mac Περιεχόμενα Γρήγορο Ξεκίνημα... 1 Χρήση του Εργαλείου εκ νέου Διαμόρφωσης Mac... 1 Εγκατάσταση του λογισμικού FreeAgent... 4 Aσφαλής αφαίρεση μονάδων δίσκου... 9 Διαχείριση των μονάδων

Διαβάστε περισσότερα

Boot Camp Οδηγός εγκατάστασης και διαμόρφωσης

Boot Camp Οδηγός εγκατάστασης και διαμόρφωσης Boot Camp Οδηγός εγκατάστασης και διαμόρφωσης Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 4 Επισκόπηση εγκατάστασης 4 Βήμα 1: Έλεγχος για ενημερώσεις 4 Βήμα 2: Προετοιμασία του Mac για τα Windows 4 Βήμα 3: Εγκατάσταση των

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία σύνδεσης του modem. Εγκατάσταση του Modem

Προετοιμασία σύνδεσης του modem. Εγκατάσταση του Modem ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ DIAL-UP ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINDOWS XP Διαδικασία δικτύωσης PC μέσω modem Στις επόμενες παραγράφους περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσετε προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες αναβάθμισης χαρτών

Οδηγίες αναβάθμισης χαρτών Οδηγίες αναβάθμισης χαρτών Για να κάνετε την αναβάθμιση χαρτών Ελλάδος θα πρέπει να εγγραφείτε ως νέος χρήστης στην ιστοσελίδα http://www.mlsdestinator.gr. 1) Εγγραφή νέου μέλους στην ιστοσελίδα αναβαθμίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Τα Windows 8.1 και τα Windows RT 8.1 είναι βασισμένα στα Windows 8 και στα Windows RT, για να σας προσφέρουν βελτιώσεις στην εξατομίκευση, την αναζήτηση, τις εφαρμογές,

Διαβάστε περισσότερα

F.A.Q. (ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ)

F.A.Q. (ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ) F.A.Q. (ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ) I. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Σε ποιους είναι χρήσιμη η εφαρμογή μας «RansomSaver» και με ποιες εκδόσεις του Outlook είναι συμβατή η εφαρμογή μας; Όποιος χρησιμοποιεί την εφαρμογή του

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ ςτθν Επιχείρθςθ

Δίκτυα Η/Υ ςτθν Επιχείρθςθ Δίκτυα Η/Υ ςτθν Επιχείρθςθ Ρυθμίςεισ δικτύου ςτα Windows XP Γκάμασ Βαςίλειοσ, Εργαςτηριακόσ υνεργάτησ Ρυκμίςεισ δικτφου ςτα Windows XP Σα Windows XP υποςτηρίζουν πολλά πρωτόκολλα επικοινωνίασ. Θα επικεντρωθούμε

Διαβάστε περισσότερα

SingularLogic Σεπτέμβριος 2014

SingularLogic Σεπτέμβριος 2014 LIVE UPDATE Έκδοση 5 SingularLogic Σεπτέμβριος 2014 SingularLogic Live Update (SLUC) Είναι μια ανεξάρτητη εφαρμογή που σας επιτρέπει με εύκολο τρόπο: Να ενημερώνεστε για τις τρέχουσες προσφορές της SingularLogic

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Οδηγός Χρήσης Εργαστηρίων Η/Υ Προπτυχιακών Φοιτητών και Βασικές Υπηρεσίες που Παρέχονται από την Υπηρεσία Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σάμου Υπηρεσία Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 2015

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 2015 ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 2015 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ( Microsoft Intune, Horizon Datasys DriveVaccine) ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2015 Ομάδα Τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου "Σύζευξις" -1-

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου Σύζευξις -1- -1- 1 Διαχείριση Χρηστών...3 1.1 Υπηρεσίες...5 1.1.1 Δημιουργία νέου χρήστη...6 1.1.2 Αναζήτηση χρήστη...7 1.1.2 Επεξεργασία στοιχείων χρήστη...8 1.1.3 Δημιουργία /Επεξεργασία mailbox plan...10 1.1.4 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8

Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8 Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8 Βιβλιογραφία: https://support.microsoft.com/el-gr/help/17145/windows-homegroup-from-start-to-finish ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης V3.0

Εγχειρίδιο Χρήσης V3.0 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Εγχειρίδιο Χρήσης V3.0 Πίνακας Περιεχομένων: 1. Σύνδεση με την συσκευή 3 1.1 Σύνδεση μέσω Wi-Fi Direct.... 3 1.2 Ενσύρματη σύνδεση (LAN) 3 1.3 Ασύρματη σύνδεση (WiFi).

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Πώς να δημιουργήσουμε ένα νέο λογαριασμό χρήστη (User Account) στα Windows 7 Αρκετές φορές τυχαίνει να χρησιμοποιούν διάφορα άτομα τον Η/Υ σας. Σε τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδες Βοήθειας - Υπηρεσία Ψηφιακών Πιστοποιητικών - Υπηρεσία Εγκατάσταση Πιστοποιητικών Αρχής Πιστοποίησης (ROOT CA)

Σελίδες Βοήθειας - Υπηρεσία Ψηφιακών Πιστοποιητικών - Υπηρεσία Εγκατάσταση Πιστοποιητικών Αρχής Πιστοποίησης (ROOT CA) 1 of 13 28/11/2014 15:14 1. (ROOT CA) Απαραίτητη προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσετε τις εξωτερικές συσκευές όπου θα αποθηκευτεί το μυστικό σας κλειδί είναι η εγκατάσταση των πιστοποιητικών Αρχής. Το μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Siemens CL-110 & CL-110i - Συνδεσμολογία μέσω θύρας ETHERNET

Siemens CL-110 & CL-110i - Συνδεσμολογία μέσω θύρας ETHERNET Siemens CL-110 & CL-110i - Συνδεσμολογία μέσω θύρας ETHERNET Το Siemens CL-110 είναι ADSL2+ router. Για την εγκατάσταση του router στον υπολογιστή σας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα. Προτείνουμε να ακολουθήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοποίηση SSL στο ελληνικό Outlook Express 6

Ενεργοποίηση SSL στο ελληνικό Outlook Express 6 Ενεργοποίηση SSL στο ελληνικό Outlook Express 6 Προκειμένου η επικοινωνία του υπολογιστή σας με τον εξυπηρετητή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας να είναι ασφαλής (κρυπτογραφημένη), χρειάζεται να κάνετε μια επιπλέον

Διαβάστε περισσότερα