ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΣΕ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Ν.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΣΕ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Ν."

Transcript

1 1 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΣΕ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ- ΣΠΙΘΑΜΗ ΠΡΟΣ ΣΠΙΘΑΜΗ» ΤΑΞΗ: ΣΤ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΝΕΔΕΛΚΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΑΝΟΣ ΜΑΝΟΛΗΣ Ιανουάριος 2012

2 2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Χρόνο με το χρόνο-σπιθαμή προς σπιθαμή» ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ιστορία,Γεωγραφία, Γλώσσα,Τ.Π.Ε. ΤΑΞΗ:ΣΤ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΠΠΣ ΚΑΙ ΑΠΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Το σενάριο είναι συμβατό με το ΔΕΠΠΣ και τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών, αφού ο κεντρικός άξονας του σεναρίου αφορά σε ενότητες που διδάσκονται στη ΣΤ τάξη του δημοτικού. Θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια των ΤΠΕ, αφού σύμφωνα µε το ΔΕΠΠΣ του δημοτικού σχολείου, οι ΤΠΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διερευνητικό εργαλείο, ως εργαλείο επικοινωνίας, ως εργαλείο αναζήτησης της πληροφορίας σε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων και μπορούν να υποστηρίξουν τη μάθηση μέσω πράξης. Επίσης οι ΤΠΕ επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, κριτική σκέψη και ουσιαστική εμπλοκή στην αναζήτηση της γνώσης. ΣΚΟΠΟΣ Να αναγνωρίσουν οι μαθητές τις αλλαγές στα σύνορα της πατρίδας μας, να κατανοήσουν και να αναλύσουν τις αιτίες που τις δημιούργησαν.

3 3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Οι μαθητές: Γνώσεις Διακρίνουν ημερομηνίες σταθμούς της ελληνικής ιστορίας που συνδέονται με την προσάρτηση μεγάλων γεωγραφικών διαμερισμάτων. Παρατηρούν τα ιστορικά δρώμενα και τα συσχετίζουν με τις εδαφικές αλλαγές που συνέβηκαν στην πατρίδα μας. Ερευνούν ιστορικές πηγές και αξιοποιούν πρότερες γνώσεις. Οργανώνουν τη σκέψη τους συσχετίζοντας όλα τα δεδομένα. Αξιοποιούν τις γνώσεις τους δημιουργώντας παρουσίαση. μια δική τους Αξιολογούν τις γνώσεις τους μέσα από τη δημιουργία δραστηριοτήτων. Δεξιότητες Αναπτύσσουν την παρατηρητική, την συγκριτική, την περιγραφική τους ικανότητα. Κωδικοποιούν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Εξοικειώνονται με τη διαδικασία παραγωγής συλλογισμών και την αποδεικτική διαδικασία. Αναπτύσσουν δεξιότητες χρήσης και αξιοποίησης των λογισμικών που χρησιμοποιείται και γενικότερα του Η/Υ.

4 4 Στάσεις Διαμορφώνουν θετική στάση απέναντι στους Η/Υ, ως εργαλείο άντλησης και διαχείρισης πληροφοριών. Οικοδομούν την αξία της συνεργασίας, μέσω της επικοινωνίας και της κοινής προσπάθειας. ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Ως μοντέλο διδασκαλίας επιλέγεται η «συνεργατική καθοδηγούμενη ανακάλυψη», στα πλαίσια της οποίας οι μαθητές με συγκεκριμένες δραστηριότητες διερευνούν το διδακτικό υλικό και οικοδομούν συνεργατικά τη νέα γνώση. Η δυνατότητα των παιδιών στη συμμετοχική ανακάλυψη δεν είναι ανεξέλεγκτη αλλά μεθοδεύεται από συγκεκριμένες πληροφορίες και εξελίσσεται σε συγκεκριμένα στάδια, που το καθιστούν πρακτικά εφαρμόσιμο. Ο ρόλος του δασκάλου είναι να οργανώσει και να συντονίσει την ερευνητική πρωτοβουλία του μαθητή σύμφωνα με τα στάδια αυτά και με στόχο τη διερεύνηση νοητικών δομών, ώστε να καταστεί δυνατή η αφομοίωση της νέας γνώσης. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ &ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ Η δραστηριότητα θα διεξαχθεί στο εργαστήριο πληροφορικής, διότι εκεί υπάρχουν τα παρακάτω «εργαλεία» που έχουν επιλεγεί για την ανάπτυξη του σεναρίου: βιντεοπροβολέας συνδεμένος με φορητό υπολογιστή ηλεκτρονικοί υπολογιστές ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο

5 5 οθόνη προβολής εκτυπωτής φορητός υπολογιστής flash disc Οι μαθητές χωρίζονται σε επτά ομάδες των τριών ατόμων η κάθε μια, έχοντας μαζί τους και τα σχολικά εγχειρίδια της ιστορίας. Σε κάθε ομάδα αντιστοιχεί ένας υπολογιστής. Στην ομάδα ορίζεται ένας χειριστής υπολογιστή, ένας εκφωνητής άσκησης και ένας υπεύθυνος για την καταγραφή παρατηρήσεων. Οι ρόλοι εναλλάσσονται ανά διδακτική ώρα. Κατά διαστήματα οι ομάδες σταματάνε να εργάζονται και γίνεται ανατροφοδότηση των ομάδων, δηλαδή συζητούν για τα στοιχεία τα οποία τους έκαναν εντύπωση ή τους δυσκόλεψαν και εξηγούν για ποιο λόγο. Μέσα από την συνεργασία των παιδιών σε ατομικό επίπεδο και έπειτα σε ομαδικό (ομάδα με ομάδα) προκύπτει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή η επίτευξη του σκοπού και των επιμέρους στόχων μας. ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Η διάρκεια του σεναρίου προσδιορίζεται σε έξι (6) διδακτικές ώρες. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ / ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ Ο/Η εκπαιδευτικός έχει το ρόλο συντονιστή και εμψυχωτή των ομάδων. Λειτουργεί καθοδηγητικά όποτε χρειάζεται, παρεμβαίνει ως βοηθός της ομάδας όταν του ζητηθεί και λειτουργεί ενισχυτικά, ενορχηστρώνοντας διακριτικά τη διαδικασία. Έχει φροντίσει για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του εργαστηρίου, την εγκατάσταση των λογισμικών σε όλους τους υπολογιστές, έχει αποθηκεύσει τα απαραίτητα αρχεία στην επιφάνεια εργασίας, έχει ετοιμάσει τα φύλλα εργασίας των ομάδων, έχει προβλέψει τυχόν απρόοπτα και απρόσμενες εξελίξεις κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος.

6 6 Στους Η/Υ απαιτείται : η εγκατάσταση των εκπαιδευτικών λογισμικών Centennia, PowerPoint, Inspiration, Microsoft Word & Hot Potatoes η σύνδεση στο διαδίκτυο Οι μαθητές ως προς το γνωστικό αντικείμενο έχουν διδαχτεί τα αντίστοιχα κεφάλαια από το σχολικό εγχειρίδιο της Ιστορίας, ενώ ως προς ΤΠΕ έχουν μάθει να εργάζονται ομαδοσυνεργατικά, έχουν αναπτύξει από προηγούμενα μαθήματα τις βασικές δεξιότητες χρήσης του Η/Υ (χρήση του ποντικιού, φιλοσοφία λειτουργίας των windows κ.α.), έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση του φυλλομετρητή και γνωρίζουν τα λογισμικά Centennia, PowerPoint,Inspiration, Microsoft Word & Hot Potatoes από την χρήση των Τ.Π.Ε. σε προηγούμενα μαθήματα ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ Το λογισμικό Centennia ανήκει στην κατηγορία των λογισμικών ανοιχτού τύπου που στηρίζονται στις αρχές του κοινωνικού επικοδομισμού και μας προσφέρει μια μοναδική ιστορική περιήγηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης χιλιετίας. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε μελετητή της ιστορίας, ιδανικό βοήθημα για κάθε εκπαιδευτικό που διδάσκει ιστορία σε οποιαδήποτε βαθμίδα, αλλά και για όλους του μαθητές, που θα μάθουν διασκεδάζοντας. Μέσα από τη διερεύνηση και την ανακάλυψη, την οπτικοποίηση και την προσομοίωση, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα της άμεσης ιστορική σύγκριση και βλέπουν τις ανακατατάξεις της γεωγραφικής εξάπλωσης των λαών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των χρονολογιών που επιλέγουμε. Το λογισμικό PowerPoint είναι ένα πολυμεσικό και υπερμεσικό εργαλείο.με τη χρήση του ο μαθητής αναπτύσσει ικανότητες διαχείρισης έργου, δεξιότητες οργάνωσης και σχεδιασμού, δεξιότητες έρευνας, δεξιότητες συλλογισμού και δεξιότητες παρουσίασης. Στο πλαίσιο αυτό, τα υπερμέσα συνιστούν ισχυρά γνωστικά εργαλεία στη διάθεση του μαθητή για την

7 7 ενίσχυση και των ανάπτυξη των γνωστικών δομών του. Η δημιουργία υπερμέσων ενθαρρύνει τη χρήση πολλαπλών τρόπων αναπαράστασης (με εικόνες, ήχους, κίνηση και βίντεο) σε αντίθεση με την παραδοσιακή εκπαίδευση που χαρακτηρίζεται από το λογοκεντρισμό και την έμφαση που προσδίδει στο γραπτό και τον προφορικό λόγο. Το ανοιχτό λογισμικό inspiration είναι ένα εποικοδομιστικό εργαλείο που αξιοποιεί τις πρότερες γνώσεις μαθητών. Με τη χρήση του ο μαθητής κάνει συσχετισμούς, συγκρίσεις, δημιουργεί εννοιολογικούς χάρτες και μοντελοποιήσεις. Χρησιμεύει στην ανίχνευση πρότερων γνώσεων και στην ανακάλυψη παρερμηνειών-παρανοήσεων. Βασίζεται στη θεωρία της δραστηριότητας όπου οι μαθητές συμμετέχουν στην αξιολόγηση και στους στόχους και είναι ενεργά υποκείμενα, δίνοντας τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να κατευθύνει την όλη μαθησιακή διαδικασία στον στόχο που έχει θέσει. Παράλληλα όμως είναι και ένα εξαιρετικό εργαλείο στην αξιολόγηση του μαθήματος μέσα από την οποία θα καταλάβει ο εκπαιδευτικός αν τα μέσα που χρησιμοποίησε βοήθησαν πραγματικά τους μαθητές του στην ανακάλυψη και οικοδόμηση της γνώσης. Ο επεξεργαστής κειμένου Word είναι μια ειδική κατηγορία λογισμικού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή, τροποποίηση, σελιδοποίηση και επικοινωνία κειμένων σε ψηφιακή μορφή. Στο εννοιολογικό επίπεδο, η επεξεργασία κειμένου συνιστά μία νέα μέθοδο γραφής, η οποία είναι ποιοτικά διαφορετική από τη γραφή που λαμβάνει χώρα με χαρτί και μολύβι. είχνει την εξέλιξη στη γραφή, τον αναστοχασμό. Υπερμεσικό (με χρήση υπερσυνδέσμων). Ευνοεί την πολυτροπικότητα (δυνατότητα να ενσωματώνει διαφορετικές μορφές( π.χ. εικόνες οπτικοποίηση ) To λογισμικό Hot potatoes επιτρέπει τη δημιουργία αλληλεπιδραστικών τεστ πολλαπλών ερωτήσεων, σταυρόλεξα, αντιστοίχισης, ταξινόμησης και συμπλήρωσης κενών.

8 8 ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1 η Διδακτική παρέμβαση Στην αρχή της πρώτης διδακτικής ώρας προβάλλουμε με το βιντεοπροβολέα στην οθόνη προβολής τον ιστορικό χάρτη της Ελλάδας του 1832 καθώς και τον ιστορικό χάρτη της Ελλάδας του 1948 (αρχείο χάρτες). Επίσης προβάλλουμε στατιστικό πίνακα που αναφέρεται στις αλλαγές που συντελέστηκαν στην έκταση αλλά και στον πληθυσμό της χώρας μας από το 1938 έως το 1913( αρχείο στατιστικός πίνακας ). Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα που μας δείχνουν ξεκάθαρα τις αλλαγές που σημειώθηκαν στα ελληνικά σύνορα, ζητούμε από τους μαθητές να μας αναφέρουν τις παρατηρήσεις και τις εντυπώσεις τους αναζητώντας μέσα από συζήτηση τις γνώσεις που έχουν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Στη συνέχεια τους ανακοινώνουμε ότι για πέντε διδακτικές ώρες θα ασχοληθούν με το πρόγραμμα που έχει ως τίτλο «Χρόνο με το χρόνο-σπιθαμή προς σπιθαμή», έχοντας σαν στόχο να αναγνωρίζουν τις αλλαγές στα σύνορα της πατρίδας μας, να κατανοούν και να αναλύουν τις αιτίες που τις δημιούργησαν. Στη συνέχεια τους δίνουμε ερωτηματολόγιο πολλαπλής επιλογής ως έναυσμα προβληματισμού, ελέγχοντας ταυτόχρονα τις πρότερες γνώσεις που έχουν επί του θέματος. Κατόπιν ζητούμε από τις ομάδες να ανοίξουν τους υπολογιστές και τους δίνουμε το φύλλο εργασίας 1. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που στηρίζεται στο εκπαιδευτικό λογισμικό centennia το οποίο επιλέχτηκε διότι μπορεί να μας οδηγήσει με μεγάλη επιτυχία στον πρώτο στόχο που έχουμε θέσει για την 1 η διδακτική παρέμβαση που είναι η διάκριση ημερομηνιών σταθμών της ελληνικής ιστορίας οι οποίες συνδέονται με την προσάρτηση μεγάλων γεωγραφικών διαμερισμάτων. Στη φάση αυτή έχουμε επιλέξει επτά χρονολογίες σταθμούς ( ) πάνω στις οποίες εργάζονται οι μαθητές και αυτός μάλιστα είναι ο λόγος που δημιουργήσαμε επτά ομάδες εργασίας. Σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας βοηθούμε τους μαθητές επιλύοντας

9 9 διάφορα προβλήματα, που έχουν να κάνουν είτε με τη λειτουργία των Η/Υ και των λογισμικών είτε με δυσκολίες κατανόησης που προκύπτουν. Στη συνέχεια ελέγχουμε την άσκηση αντιστοίχισης που υπάρχει στο φύλλο εργασίας 1, με σκοπό να αξιολογήσουμε τη δραστηριότητα που σχεδιάσαμε και να διαπιστώσουμε κατά πόσο επιτεύχθηκε ο στόχος που είχαμε θέσει. Τελειώνοντας ζητούμε από τις ομάδες να τερματίσουν τους υπολογιστές 2 η Διδακτική παρέμβαση Τη δεύτερη διδακτική ώρα θέλουμε οι μαθητές να ερευνήσουν βαθύτερα τις ιστορικές πηγές για να μπορέσουν στη συνέχεια να συσχετίσουν τις αιτίες με τα αποτελέσματα που δημιούργησαν και στην προκειμένη περίπτωση με τις συνεχόμενες διαμορφώσεις των ελληνικών συνόρων. Ζητούμε από τους μαθητές να ανοίξουν τους υπολογιστές και σε κάθε μια από τις επτά ομάδες δίνεται ξεχωριστό φύλλο εργασίας και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή. Τα αρχεία φύλλο εργασίας 2.1- φύλλο εργασίας 2.2- φύλλο εργασίας 2.3- φύλλο εργασίας 2.4- φύλλο εργασίας 2.5- φύλλο εργασίας 2.6- φύλλο εργασίας 2.7 είναι αποθηκευμένα στην επιφάνεια εργασίας των Η/Υ. Σε αυτή τη δραστηριότητα ωθούμε τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν το εκπαιδευτικό λογισμικό centennia, το σχολικό εγχειρίδιο της ιστορίας καθώς και το αρχείο ιστορικές πηγές που βρίσκεται αποθηκευμένο στην επιφάνεια εργασίας για άντληση πληροφοριών. Κάθε ομάδα διερευνά σε βάθος τα ιστορικά γεγονότα μιας μόνο χρονολογίας-σταθμού, μελετά ιστορικές πηγές και μέσα από στοχευόμενες ερωτήσεις που δίνονται στο φύλλο εργασίας καλείται να κατανοήσει ως ερευνητής-ιστορικός το ιστορικό πλαίσιο της εποχής εκείνης. Στη συνέχεια ζητούμε από κάθε ομάδα να συνοψίσει όσες γνώσεις απέκτησε σε μια περίληψη, χρησιμοποιώντας το λογισμικό πρόγραμμα Microsoft Word. Η εργασία αυτή αποθηκεύεται και εκτυπώνεται για να ανακοινωθεί στους μαθητές των υπολοίπων ομάδων στην επόμενη διδακτική παρέμβαση. Μέχρι τότε όλες οι περιλήψεις βρίσκονται αναρτημένες στον

10 10 πίνακα ανακοινώσεων για να είναι προσβάσιμες απ όλους τους μαθητές. Τελειώνοντας ζητούμε από τις ομάδες να τερματίσουν τους υπολογιστές. 3 η Διδακτική παρέμβαση Την τρίτη διδακτική ώρα στοχεύουμε στο να συσχετίσουν οι ομάδες όλα τα δεδομένα και να οργανώσουν τη σκέψη τους. Οι πληροφορίεςγνώσεις που αποκτήθηκαν έχουν συσσωρευτεί σε μεγάλο όγκο και πολυπλοκότητα μεταξύ τους,ώστε να χρειάζεται να τις οργανώσουμε στο μυαλό των μαθητών για να πετύχουμε το γενικό μας στόχο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε κυρίως το εκπαιδευτικό λογισμικό inspiration. Αρχικά προβάλλουμε στον βιντεοπροβολέα το περιβάλλον εργασίας του centennia και ζητάμε από την κάθε ομάδα, με τη σειρά, να πληκτρολογήσει την ημερομηνία που διερεύνησαν στο αντίστοιχο εικονίδιο, ώστε να μεταφερθούμε στον ιστορικό χάρτη εκείνης της περιόδου. Στη συνέχεια διαβάζουν την περίληψη που είχαν ετοιμάσει από την προηγούμενη διδακτική ώρα και ακολουθεί μια μικρής διάρκειας συζήτηση για να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα αίτια-αποτελέσματα (συνθήκες)-προσαρτήσεις περιοχών. Όταν τελειώσουν όλες οι ομάδες, ζητάμε να ανοίξουν τους Η/Υ και δίνουμε το φύλλο εργασίας3 στο οποίο ζητούμε να επιλέξουν το αρχείο «ΣΥΝΟΡΑ» που βρίσκεται αποθηκευμένο στην επιφάνεια εργασίας. Πρόκειται για αρχείο του λογισμικού inspiration και περιέχει έναν ημιδομημένο εννοιολογικό χάρτη που καλούνται οι ομάδες να συνθέσουν. Στο χάρτη υπάρχουν έτοιμοι όλοι οι όροι-έννοιες αλλά και οι εικόνες που μας ενδιαφέρουν σε άτακτη σειρά και καλούμε τις ομάδες να δημιουργήσουν δεσμούς μεταξύ τους ώστε να φτάσουν τελικά σε ένα σύνολο που να τους εκφράζει, αλλά και να αποδίδει με σωστό τρόπο τη σκέψη τους. Εξηγούμε στις ομάδες ότι οι δεσμοί που θα σχηματιστούν πρέπει να συνδέουν τη χρονολογία με το αντίστοιχο αίτιο-αποτέλεσμα-εικόνα και γι αυτό το λόγο δίνεται ως παράδειγμα έτοιμη η πρώτη σύνθεση. Ταυτοχρόνως όμως ξεκαθαρίζουμε ότι η συνολική σύνθεση που τους δόθηκε δεν είναι

11 11 δεσμευτική και ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους για να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα μέσα από διαφορετική δομή. Για το λόγο αυτό παροτρύνουμε τις ομάδες να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες του λογισμικού centennia με τον τρόπο που έχουν μάθει. Τελειώνοντας αποθηκεύουμε τα αρχεία στην επιφάνεια εργασίας, εκτυπώνουμε τους εννοιολογικούς μας χάρτες και τερματίζουμε τους Η/Υ. 4 η Διδακτική παρέμβαση Την τέταρτη διδακτική ώρα μπαίνουμε στη φάση εφαρμογής της νέας γνώσης. Ζητούμε από τις ομάδες να ανοίξουν τους Η/Υ στην επιφάνεια εργασίας των οποίων είναι αποθηκευμένο το αρχείο «σύνορα της Ελλάδας» και τους δίνουμε το φύλλο εργασίας 4. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που στηρίζεται στο λογισμικό Power Point και έχει σαν στόχο να αξιοποιήσουν οι μαθητές τις γνώσεις τους, αλλά και τις δυνατότητες του λογισμικού, δημιουργώντας μια δική τους οπτικοποιημένη παρουσίαση. Το φύλλο εργασίας περιέχει μια σειρά από λεπτομερείς οδηγίες που θεωρούμε ότι οδηγούν τις ομάδες στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Στο τέλος γίνεται αποθήκευση των εργασιών τους ( επιφάνεια εργασίας & φλασάκι) και παρουσίαση στην οθόνη προβολής από το βιντεοπροβολέα. Με τη λήξη των προβολών οι ομάδες τερματίζουν τους Η/Υ. 5 η Διδακτική παρέμβαση Την πέμπτη διδακτική ώρα αρχίζει η φάση της αξιολόγησης επίτευξης στόχων. Ζητούμε από τους μαθητές να ανοίξουν τους Η/Υ και τους δίνουμε το φύλλο εργασίας 5. Με τη δραστηριότητα αυτή στοχεύουμε μέσα από το λογισμικό Hot Potatoes οι μαθητές να αξιολογήσουν τις γνώσεις τους με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο, κατασκευάζοντας και επιλύοντας ένα σταυρόλεξο.

12 12 Σε πρώτη φάση κάθε ομάδα καλείται να βρει από δυο λέξεις-όρους του σταυρόλεξου μαζί με τις ανάλογες ερωτήσεις. Στη συνέχεια έχουμε συνεργασία των ομάδων με αποτέλεσμα να έχουμε ένα σύνολο από δεκατέσσερις όρους-λέξεις και τις ερωτήσεις τους. Σε δεύτερη φάση οι ομάδες ακολουθούν τις οδηγίες του φύλλου εργασίας και δημιουργούν το σταυρόλεξό τους, κάνοντας η κάθε μια τις δικές της μορφοποιήσεις όπως έχουν μάθει από τη χρήση του hot potatoes και στο τέλος αποθηκεύουν το σταυρόλεξο, το επιλύουν ηλεκτρονικά και το εκτυπώνουν. Με τη λήξη της δραστηριότητας τερματίζουν τους Η/Υ. 6 η Διδακτική παρέμβαση Την έκτη διδακτική ώρα, συνεχίζοντας τη φάση αξιολόγησης όλου του σεναρίου, προβάλλουμε με το βιντεοπροβολέα στην οθόνη προβολής τον ιστορικό χάρτη της Ελλάδας του 1832 καθώς και τον ιστορικό χάρτη της Ελλάδας του 1948 (αρχείο χάρτες) που είχαμε χρησιμοποιήσει ως αφορμή για το ξεκίνημα του σεναρίου «Χρόνο με το χρόνο-σπιθαμή προς σπιθαμή». Συζητούμε με τους μαθητές για όλη τη διαδρομή που κάναμε ως εδώ, μιλάμε για τις εντυπώσεις τους θετικές ή αρνητικές, βρίσκουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσανε, ξαναβλέπουμε τις δημιουργίες τους και γενικά κάνουμε μια αποτίμηση της νέας αυτής πρότασης διδασκαλίας με τη χρήση Τ.Π.Ε. Στη συνέχεια ζητούμε από τις ομάδες να ανοίξουν τους Η/Υ στους οποίους είναι αποθηκευμένο στην επιφάνεια εργασίας το αρχείο «διαδραστικό παιχνίδι» και τους δίνουμε το φύλλο εργασίας 6. Οι μαθητές με ευχάριστο τρόπο αυτοαξιολογούνται μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι που μπορούν να το επαναλάβουν όποτε το επιθυμούν. Στο τέλος οι ομάδες τερματίζουν τους Η/Υ.

13 13 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΧΩΝ Η αξιολόγηση περιλαμβάνει: Α) τη διαμορφωτική αξιολόγηση που θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας μέσω παρατήρησης της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος των μαθητών, μέσω των ερωτήσεών τους και γενικότερα μέσω παρατήρησης της εργασίας τους στην ομάδα, Β) την τελική αξιολόγηση που γίνεται την 5 η και 6η διδακτική ώρα με τα κατάλληλα φύλλα εργασίας- αξιολόγησης αλλά και με την εποικοδομητική συζήτηση, με τους μαθητές, που αφορά τα παρακάτω: τις επιδιώξεις του σεναρίου τα εργαλεία τη διαδικασία υλοποίησης την προσαρμογή του σεναρίου ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Από την εφαρμογή του σεναρίου ή από προτάσεις άλλων δασκάλων μπορεί να προκύψουν παραλλαγές στην παραπάνω διαδικασία. Έτσι εμπλουτίζεται το σενάριο. Το σενάριο μπορεί να επεκταθεί με την προσθήκη δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με τη δημοσίευση μέρους των εργασιών του σεναρίου στην ιστοσελίδα του σχολείου ή μέσα από blog. Οι μαθητές με τα κατάλληλα φύλλα εργασίας καθοδηγούνται στο να γίνουν ικανοί να επεμβαίνουν στη διαμόρφωση μιας δυναμικής ιστοσελίδας αλλά και να κατασκευάσουν το bolg της τάξης τους, στο οποίο θα φιλοξενείται κάθε είδους δραστηριότητα τους.

14 14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ιστορία Στ τάξης, Βιβλίο του δασκάλου, ΟΕΔΒ ΔΕΠΠΣ (2003), Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών Αναλυτικό πρόγραμμα Σπουδών Ιστορίας Δημοτικού, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Ματσαγγούρας Η. (2000), «Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση», Αθήνα: Γρηγόρης. Φραγκάκη Μ. & Φορτούνη Τ. (2002), «Εννοιολογική χαρτογράφηση: μια διδακτική παρέμβαση» 2οΠανελλήνιο Συνέδριο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση», Σύρος.

15 15 Παπαγιάννης Α.-Γαλατσιάνος Μ. -Νεδέλκου Σ. Επιμόρφωση Β επιπέδου ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 1 Εκκινήστε το λογισμικό Centennia από το αντίστοιχο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε το πλήκτρο F2, ώστε να κάνετε μεγέθυνση και να έχετε περίπου την παρακάτω εικόνα της Ελλάδας. 2.Πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» το έτος 1832 και πατήστε στη συνέχεια το πλήκτρο enter. 3. Παρατηρήστε τα όρια της Ελλάδας (γαλάζιο χρώμα) και συμπληρώστε τις περιοχές που κατείχε η Ελλάδα το 1832.

16 16 4. Πατήστε το εικονίδιο «σύγκριση χρονολογιών» που βρίσκεται στην γραμμή εργαλείων, πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» την ημερομηνία 1864 και στη συνέχεια πατήστε το πλήκτρο enter. Παρατηρήστε το χάρτη της Ελλάδας του 1864 που εμφανίζεται μπροστά σας, πατήστε το εικονίδιο «σύγκριση χρονολογιών» για να ξαναγυρίσετε στην Ελλάδα του 1832 ( κάθε φορά που το πατάτε θα εναλλάσσονται οι δυο χάρτες του 1832 & 1864) 5. Παρατηρήστε τα όρια της Ελλάδας (γαλάζιο χρώμα) και συμπληρώστε τις περιοχές που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα το

17 17 6. Πατήστε το εικονίδιο «σύγκριση χρονολογιών» που βρίσκεται στην γραμμή εργαλείων, πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» την ημερομηνία 1881 και στη συνέχεια πατήστε το πλήκτρο enter. Παρατηρήστε το χάρτη της Ελλάδας του 1881 που εμφανίζεται μπροστά σας, πατήστε το εικονίδιο «σύγκριση χρονολογιών» για να ξαναγυρίσετε στην Ελλάδα του 1864 ( κάθε φορά που το πατάτε θα εναλλάσσονται οι δυο χάρτες του 1864 & 1881). 7. Παρατηρήστε τα όρια της Ελλάδας (γαλάζιο χρώμα) και συμπληρώστε τις περιοχές που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα το

18 18 8. Πατήστε το εικονίδιο «σύγκριση χρονολογιών» που βρίσκεται στην γραμμή εργαλείων, πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» την ημερομηνία και στη συνέχεια πατήστε το πλήκτρο enter. Παρατηρήστε το χάρτη της Ελλάδας του 1913 που εμφανίζεται μπροστά σας, πατήστε το εικονίδιο «σύγκριση χρονολογιών» για να ξαναγυρίσετε στην Ελλάδα του 1881 ( κάθε φορά που το πατάτε θα εναλλάσσονται οι δυο χάρτες του 1881 & 1913). 9. Παρατηρήστε τα όρια της Ελλάδας (γαλάζιο χρώμα) και συμπληρώστε τις περιοχές που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα το 1913.

19 Πατήστε το εικονίδιο «σύγκριση χρονολογιών» που βρίσκεται στην γραμμή εργαλείων, πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» την ημερομηνία και στη συνέχεια πατήστε το πλήκτρο enter. Παρατηρήστε το χάρτη της Ελλάδας του 1920 που εμφανίζεται μπροστά σας, πατήστε το εικονίδιο «σύγκριση χρονολογιών» για να ξαναγυρίσετε στην Ελλάδα του 1913 ( κάθε φορά που το πατάτε θα εναλλάσσονται οι δυο χάρτες του 1913 & 1920). 11. Παρατηρήστε τα όρια της Ελλάδας (γαλάζιο χρώμα) και συμπληρώστε τις περιοχές που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα το 1920.

20 Πατήστε το εικονίδιο «σύγκριση χρονολογιών» που βρίσκεται στην γραμμή εργαλείων, πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» την ημερομηνία και στη συνέχεια πατήστε το πλήκτρο enter. Παρατηρήστε το χάρτη της Ελλάδας του 1923 που εμφανίζεται μπροστά σας, πατήστε το εικονίδιο «σύγκριση χρονολογιών» για να ξαναγυρίσετε στην Ελλάδα του 1920 ( κάθε φορά που το πατάτε θα εναλλάσσονται οι δυο χάρτες του 1920 & 1923). 13. Παρατηρήστε τα όρια της Ελλάδας (γαλάζιο χρώμα) και συμπληρώστε τις εδαφικές απώλειες της Ελλάδας το

21 Πατήστε το εικονίδιο «σύγκριση χρονολογιών» που βρίσκεται στην γραμμή εργαλείων, πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» την ημερομηνία 1948 και στη συνέχεια πατήστε το πλήκτρο enter. Παρατηρήστε το χάρτη της Ελλάδας του 1948 που εμφανίζεται μπροστά σας, πατήστε το εικονίδιο «σύγκριση χρονολογιών» για να ξαναγυρίσετε στην Ελλάδα του 1923 ( κάθε φορά που το πατάτε θα εναλλάσσονται οι δυο χάρτες του 1923 & 1948). 15.Παρατηρήστε τα όρια της Ελλάδας (γαλάζιο χρώμα) και συμπληρώστε τις περιοχές που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα το Αντιστοιχίστε τα παρακάτω γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας με τις χρονολογίες που έγινε η προσάρτησή τους. Α. Πελοπόννησος- Στερεά Ελλάδα 1864 Β. Άρτα- Θεσσαλία 1948 Γ. Μακεδονία- Νησιά Αιγαίου-Κρήτη 1832 Δ. Ανατολική Θράκη-Περιοχή Σμύρνης 1881 Ε. Δωδεκάνησα 1920 Στ. Επτάνησα 1913

22 22 Παπαγιάννης Α.-Γαλατσιάνος Μ. -Νεδέλκου Σ. Επιμόρφωση Β επιπέδου ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 α Ανοίξτε το αρχείο «φύλλο εργασίας 2.1» που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας. 1.Ποιές περιοχές ανήκαν στην Ελλάδα το 1832; 2.Εκκινήστε το λογισμικό Centennia από το αντίστοιχο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε το πλήκτρο F2, ώστε να κάνετε μεγέθυνση και να έχετε περίπου την παρακάτω εικόνα της Ελλάδας. Στη συνέχεια πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» το έτος 1832 και πατήστε το πλήκτρο enter. 3.Παρατηρήστε το χάρτη και ελέγξτε αν απαντήσατε σωστά στην ερώτηση 1 κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις.

23 23 4. Πατήστε το εικονίδιο «κείμενο» και διαβάστε τις πληροφορίες που σας παρέχονται, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε όποια πληροφορία έχει να κάνει με τον ορισμό των συνόρων της Ελλάδας. Στη συνέχεια κάνετε ελαχιστοποίηση στο παράθυρο του λογισμικού Centennia, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να επανέλθετε στο κείμενο για αναζήτηση πληροφοριών. 5. Κάνετε Ctrl+κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και στο παράθυρο που εμφανίζεται αναζητήστε ( εάν χρειάζεται με τη βοήθεια του δασκάλου) οποιαδήποτε πληροφορία ή εικόνα μας διαφωτίζει για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αλλαγή των συνόρων της Ελλάδας στην περίοδο του 1832 που εξετάζετε. Στο τέλος ελαχιστοποιήστε το παράθυρο.

24 24 6. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις ανατρέχοντας όποτε θελήσετε στις πληροφορίες που δίνονται στα ελαχιστοποιημένα παράθυρα, αλλά και στο βιβλίο της ιστορίας.. Ποια είναι η αιτία που οδήγησε στη διαμόρφωση των πρώτων συνόρων του ελληνικού κράτους το 1832;.. Με ποια συνθήκη ή πρωτόκολλο ή συμφωνία επικυρώθηκε η αλλαγή αυτή των συνόρων;(πού, πότε, ανάμεσα σε ποιους κλπ) 7.Δημιουργήστε μια περίληψη των γεγονότων που οδήγησαν στη διαμόρφωση των πρώτων ελληνικών συνόρων του 1832, εκτυπώστε την και ανακοινώστε την στις υπόλοιπες ομάδες όταν σας ζητηθεί. Πατήστε το πλήκτρο της αποθήκευσης.

25 25 Παπαγιάννης Α.-Γαλατσιάνος Μ. -Νεδέλκου Σ. Επιμόρφωση Β επιπέδου ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 β Ανοίξτε το αρχείο «φύλλο εργασίας 2.2» που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας. 1.Ποιές περιοχές ανήκαν στην Ελλάδα το 1864; 2.Εκκινήστε το λογισμικό Centennia από το αντίστοιχο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε το πλήκτρο F2, ώστε να κάνετε μεγέθυνση και να έχετε περίπου την παρακάτω εικόνα της Ελλάδας. Στη συνέχεια πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» το έτος 1864 και πατήστε το πλήκτρο enter. 3.Παρατηρήστε το χάρτη και ελέγξτε αν απαντήσατε σωστά στην ερώτηση 1 κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις.

26 26 4. Πατήστε το εικονίδιο «κείμενο» και διαβάστε τις πληροφορίες που σας παρέχονται, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε όποια πληροφορία έχει να κάνει με τον ορισμό των συνόρων της Ελλάδας. Στη συνέχεια κάνετε ελαχιστοποίηση στο παράθυρο του λογισμικού Centennia, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να επανέλθετε στο κείμενο για αναζήτηση πληροφοριών. 5. Κάνετε Ctrl+κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και στο παράθυρο που εμφανίζεται αναζητήστε ( εάν χρειάζεται με τη βοήθεια του δασκάλου) οποιαδήποτε πληροφορία ή εικόνα μας διαφωτίζει για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αλλαγή των συνόρων της Ελλάδας στην περίοδο του 1864 που εξετάζετε. Στο τέλος ελαχιστοποιήστε το παράθυρο.

27 27 6. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις ανατρέχοντας όποτε θελήσετε στις πληροφορίες που δίνονται στα ελαχιστοποιημένα παράθυρα, αλλά και στο βιβλίο της ιστορίας. Ποια είναι η αιτία που οδήγησε στη αλλαγή των συνόρων του ελληνικού κράτους το 1864;.. Με ποια συνθήκη ή πρωτόκολλο ή συμφωνία επικυρώθηκε η αλλαγή αυτή των συνόρων;(πού, πότε, ανάμεσα σε ποιους κλπ) 7.Δημιουργήστε μια περίληψη των γεγονότων που οδήγησαν στην αλλαγή των ελληνικών συνόρων του 1864, εκτυπώστε την και ανακοινώστε την στις υπόλοιπες ομάδες όταν σας ζητηθεί. Πατήστε το πλήκτρο της αποθήκευσης.

28 28 Παπαγιάννης Α.-Γαλατσιάνος Μ. -Νεδέλκου Σ. Επιμόρφωση Β επιπέδου ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 γ Ανοίξτε το αρχείο «φύλλο εργασίας 2.3» που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας. 1.Ποιές περιοχές ανήκαν στην Ελλάδα το 1881; 2.Εκκινήστε το λογισμικό Centennia από το αντίστοιχο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε το πλήκτρο F2, ώστε να κάνετε μεγέθυνση και να έχετε περίπου την παρακάτω εικόνα της Ελλάδας. Στη συνέχεια πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» το έτος 1881 και πατήστε το πλήκτρο enter. 3.Παρατηρήστε το χάρτη και ελέγξτε αν απαντήσατε σωστά στην ερώτηση 1 κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις.

29 29 4. Πατήστε το εικονίδιο «κείμενο» και διαβάστε τις πληροφορίες που σας παρέχονται, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε όποια πληροφορία έχει να κάνει με τον ορισμό των συνόρων της Ελλάδας. Στη συνέχεια κάνετε ελαχιστοποίηση στο παράθυρο του λογισμικού Centennia, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να επανέλθετε στο κείμενο για αναζήτηση πληροφοριών. 5. Κάνετε Ctrl+κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και στο παράθυρο που εμφανίζεται αναζητήστε ( εάν χρειάζεται με τη βοήθεια του δασκάλου) οποιαδήποτε πληροφορία ή εικόνα μας διαφωτίζει για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αλλαγή των συνόρων της Ελλάδας στην περίοδο του 1881 που εξετάζετε. Στο τέλος ελαχιστοποιήστε το παράθυρο.

30 30 6. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις ανατρέχοντας όποτε θελήσετε στις πληροφορίες που δίνονται στα ελαχιστοποιημένα παράθυρα, και στο βιβλίο της ιστορίας. Ποια είναι η αιτία που οδήγησε στην αλλαγή των συνόρων του ελληνικού κράτους το 1881;.. Με ποια συνθήκη ή πρωτόκολλο ή συμφωνία επικυρώθηκε η αλλαγή αυτή των συνόρων;(πού, πότε, ανάμεσα σε ποιους κλπ) 7.Δημιουργήστε μια περίληψη των γεγονότων που οδήγησαν στην αλλαγή των ελληνικών συνόρων του 1881, εκτυπώστε την και ανακοινώστε την στις υπόλοιπες ομάδες όταν σας ζητηθεί. Πατήστε το πλήκτρο της αποθήκευσης.

31 31 Παπαγιάννης Α.-Γαλατσιάνος Μ. -Νεδέλκου Σ. Επιμόρφωση Β επιπέδου ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 δ Ανοίξτε το αρχείο «φύλλο εργασίας 2.4» που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας. 1.Ποιές περιοχές ανήκαν στην Ελλάδα το 1913; 2.Εκκινήστε το λογισμικό Centennia από το αντίστοιχο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε το πλήκτρο F2, ώστε να κάνετε μεγέθυνση και να έχετε περίπου την παρακάτω εικόνα της Ελλάδας. Στη συνέχεια πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» το έτος και πατήστε το πλήκτρο enter. 3.Παρατηρήστε το χάρτη και ελέγξτε αν απαντήσατε σωστά στην ερώτηση 1 κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις.

32 32 4. Πατήστε το εικονίδιο «κείμενο» και διαβάστε τις πληροφορίες που σας παρέχονται, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε όποια πληροφορία έχει να κάνει με τον ορισμό των συνόρων της Ελλάδας. Στη συνέχεια κάνετε ελαχιστοποίηση στο παράθυρο του λογισμικού Centennia, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να επανέλθετε στο κείμενο για αναζήτηση πληροφοριών. 5. Κάνετε Ctrl+κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και στο παράθυρο που εμφανίζεται αναζητήστε ( εάν χρειάζεται με τη βοήθεια του δασκάλου) οποιαδήποτε πληροφορία ή εικόνα μας διαφωτίζει για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αλλαγή των συνόρων της Ελλάδας στην περίοδο του 1813 που εξετάζετε. Στο τέλος ελαχιστοποιήστε το παράθυρο.

33 33 6. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις ανατρέχοντας όποτε θελήσετε στις πληροφορίες που δίνονται στα ελαχιστοποιημένα παράθυρα, αλλά και στο βιβλίο της ιστορίας. Ποια είναι η αιτία που οδήγησε στην αλλαγή των συνόρων του ελληνικού κράτους το 1913;.. Με ποια συνθήκη ή πρωτόκολλο ή συμφωνία επικυρώθηκε η αλλαγή αυτή των συνόρων;(πού, πότε, ανάμεσα σε ποιους κλπ) 7.Δημιουργήστε μια περίληψη των γεγονότων που οδήγησαν στην αλλαγή των ελληνικών συνόρων του 1913, εκτυπώστε την και ανακοινώστε την στις υπόλοιπες ομάδες όταν σας ζητηθεί. Πατήστε το πλήκτρο της αποθήκευσης.

34 34 Παπαγιάννης Α.-Γαλατσιάνος Μ. -Νεδέλκου Σ. Επιμόρφωση Β επιπέδου ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 ε Ανοίξτε το αρχείο «φύλλο εργασίας 2.5» που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας. 1.Ποιές περιοχές ανήκαν στην Ελλάδα το 1920; 2.Εκκινήστε το λογισμικό Centennia από το αντίστοιχο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε το πλήκτρο F2, ώστε να κάνετε μεγέθυνση και να έχετε περίπου την παρακάτω εικόνα της Ελλάδας. Στη συνέχεια πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» το έτος και πατήστε το πλήκτρο enter. 3.Παρατηρήστε το χάρτη και ελέγξτε αν απαντήσατε σωστά στην ερώτηση 1 κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις.

35 35 4. Πατήστε το εικονίδιο «κείμενο» και διαβάστε τις πληροφορίες που σας παρέχονται, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε όποια πληροφορία έχει να κάνει με τον ορισμό των συνόρων της Ελλάδας. Στη συνέχεια κάνετε ελαχιστοποίηση στο παράθυρο του λογισμικού Centennia, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να επανέλθετε στο κείμενο για αναζήτηση πληροφοριών. 5. Κάνετε Ctrl+κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και στο παράθυρο που εμφανίζεται αναζητήστε ( εάν χρειάζεται με τη βοήθεια του δασκάλου) οποιαδήποτε πληροφορία ή εικόνα μας διαφωτίζει για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αλλαγή των συνόρων της Ελλάδας στην περίοδο του 1920 που εξετάζετε. Στο τέλος ελαχιστοποιήστε το παράθυρο.

36 36 6. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις ανατρέχοντας όποτε θελήσετε στις πληροφορίες που δίνονται στα ελαχιστοποιημένα παράθυρα, αλλά και στο βιβλίο της ιστορίας. Ποια είναι η αιτία που οδήγησε στην αλλαγή των συνόρων του ελληνικού κράτους το 1920;.. Με ποια συνθήκη ή πρωτόκολλο ή συμφωνία επικυρώθηκε η αλλαγή αυτή των συνόρων;(πού, πότε, ανάμεσα σε ποιους κλπ) 7.Δημιουργήστε μια περίληψη των γεγονότων που οδήγησαν στην αλλαγή των ελληνικών συνόρων του 1920, εκτυπώστε την και ανακοινώστε την στις υπόλοιπες ομάδες όταν σας ζητηθεί. Πατήστε το πλήκτρο της αποθήκευσης.

37 37 Παπαγιάννης Α.-Γαλατσιάνος Μ. -Νεδέλκου Σ. Επιμόρφωση Β επιπέδου ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 στ Ανοίξτε το αρχείο «φύλλο εργασίας 2.6» που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας. 1.Ποιές περιοχές ανήκαν στην Ελλάδα το Εκκινήστε το λογισμικό Centennia από το αντίστοιχο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε το πλήκτρο F2, ώστε να κάνετε μεγέθυνση και να έχετε περίπου την παρακάτω εικόνα της Ελλάδας. Στη συνέχεια πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» το έτος και πατήστε το πλήκτρο enter. 3.Παρατηρήστε το χάρτη και ελέγξτε αν απαντήσατε σωστά στην ερώτηση 1 κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις.

38 38 4. Πατήστε το εικονίδιο «κείμενο» και διαβάστε τις πληροφορίες που σας παρέχονται, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε όποια πληροφορία έχει να κάνει με τον ορισμό των συνόρων της Ελλάδας. Στη συνέχεια κάνετε ελαχιστοποίηση στο παράθυρο του λογισμικού Centennia, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να επανέλθετε στο κείμενο για αναζήτηση πληροφοριών. 5. Κάνετε Ctrl+κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και στο παράθυρο που εμφανίζεται αναζητήστε ( εάν χρειάζεται με τη βοήθεια του δασκάλου) οποιαδήποτε πληροφορία ή εικόνα μας διαφωτίζει για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αλλαγή των συνόρων της Ελλάδας στην περίοδο του 1923 που εξετάζετε. Στο τέλος ελαχιστοποιήστε το παράθυρο.

39 39 6. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις ανατρέχοντας όποτε θελήσετε στις πληροφορίες που δίνονται στα ελαχιστοποιημένα παράθυρα, αλλά και στο βιβλίο της ιστορίας. Ποια είναι η αιτία που οδήγησε στην αλλαγή των συνόρων του ελληνικού κράτους το 1923;.. Με ποια συνθήκη ή πρωτόκολλο ή συμφωνία επικυρώθηκε η αλλαγή αυτή των συνόρων;(πού, πότε, ανάμεσα σε ποιους κλπ) 7.Δημιουργήστε μια περίληψη των γεγονότων που οδήγησαν στην αλλαγή των ελληνικών συνόρων του 1923, εκτυπώστε την και ανακοινώστε την στις υπόλοιπες ομάδες όταν σας ζητηθεί. Πατήστε το πλήκτρο της αποθήκευσης.

40 40 Παπαγιάννης Α.-Γαλατσιάνος Μ. -Νεδέλκου Σ. Επιμόρφωση Β επιπέδου ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 ζ Ανοίξτε το αρχείο «φύλλο εργασίας 2.7» που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας. 1.Ποιές περιοχές ανήκαν στην Ελλάδα το 1947; 2.Εκκινήστε το λογισμικό Centennia από το αντίστοιχο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε το πλήκτρο F2, ώστε να κάνετε μεγέθυνση και να έχετε περίπου την παρακάτω εικόνα της Ελλάδας. Στη συνέχεια πληκτρολογήστε στο πεδίο της «χρονολογίας» το έτος 1948 και πατήστε το πλήκτρο enter. 3.Παρατηρήστε το χάρτη και ελέγξτε αν απαντήσατε σωστά στην ερώτηση 1 κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις.

41 41 4. Πατήστε το εικονίδιο «κείμενο» και διαβάστε τις πληροφορίες που σας παρέχονται, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε όποια πληροφορία έχει να κάνει με τον ορισμό των συνόρων της Ελλάδας. Στη συνέχεια κάνετε ελαχιστοποίηση στο παράθυρο του λογισμικού Centennia, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να επανέλθετε στο κείμενο για αναζήτηση πληροφοριών. 5. Κάνετε Ctrl+κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και στο παράθυρο που εμφανίζεται αναζητήστε ( εάν χρειάζεται με τη βοήθεια του δασκάλου) οποιαδήποτε πληροφορία ή εικόνα μας διαφωτίζει για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αλλαγή των συνόρων της Ελλάδας στην περίοδο του 1948 που εξετάζετε. Στο τέλος ελαχιστοποιήστε το παράθυρο.

42 42 6. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις ανατρέχοντας όποτε θελήσετε στις πληροφορίες που δίνονται στα ελαχιστοποιημένα παράθυρα, αλλά και στο βιβλίο της ιστορίας.. Ποια είναι η αιτία που οδήγησε στην αλλαγή των συνόρων του ελληνικού κράτους το 1948;.. Με ποια συνθήκη ή πρωτόκολλο ή συμφωνία επικυρώθηκε η αλλαγή αυτή των συνόρων;(πού, πότε, ανάμεσα σε ποιους κλπ) 7.Δημιουργήστε μια περίληψη των γεγονότων που οδήγησαν στην αλλαγή των ελληνικών συνόρων του 1940, εκτυπώστε την και ανακοινώστε την στις υπόλοιπες ομάδες όταν σας ζητηθεί. Πατήστε το πλήκτρο της αποθήκευσης.

43 43 Παπαγιάννης Α.-Γαλατσιάνος Μ. -Νεδέλκου Σ. Επιμόρφωση Β επιπέδου ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 1. Πατήστε διπλό αριστερό κλικ πάνω στο αρχείο που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή για να μεταφερθείτε στο παρακάτω περιβάλλον εργασίας του λογισμικού Inspiration όπου υπάρχει ένας ημιδομημένος εννοιολογικός χάρτης(σχημ.1). Σχήμα 1

44 44 2.Πατήστε το εργαλείο και προσπαθήστε να σχηματίσετε δεσμούς ανάμεσα στις έννοιες και στις εικόνες που υπάρχουν, ώστε να δημιουργήσετε ένα δομημένο σύνολο που να εκφράζει τη διαμόρφωση των ελληνικών συνόρων. ( Βλέπετε το παράδειγμα του έτους 1832-σχ.2). (σχήμα 2) 3.Γράψτε στον τελευταίο δεσμό μεταξύ της έννοιας και της εικόνας έναν τίτλο που να δηλώνει το γεωγραφικό διαμέρισμα που προσαρτήθηκε (π.χ. ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ) Σημείωση: Η δομή του εννοιολογικού χάρτη που σας δίνετε είναι ενδεικτική. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και να δημιουργήσετε με τις ίδιες έννοιες-εικόνες μια διαφορετική δομή που να σας εκφράζει καλύτερα. 4. Όταν τελειώσετε με το σχηματισμό των σχέσεων μεταξύ των εννοιώνεικόνων, μπορείτε εάν το θέλετε και με τον τρόπο που έχετε μάθει, να χρησιμοποιήσετε την πλευρική εργαλειοθήκη συμβόλων (σχημ.3) για να μορφοποιήσετε συνολικά τον εννοιολογικό σας χάρτη με τον τρόπο που επιθυμείτε.

45 45 ( σχήμα 3) Μπορείτε να αλλάξετε τα σχήματα, τα χρώματα, τους δεσμούς, τη γραμματοσειρά και να χρησιμοποιήσετ ε όποιο σύμβολο 4.Αποθηκεύστε την εργασία σας στην επιφάνεια εργασίας με το όνομα «ΣΥΝΟΡΑ-ΟΜΑΔΑ Χ ( όπου Χ το όνομα της ομάδας) και εκτυπώστε την ώστε να δείτε ολοκληρωμένο τον χάρτη σας. Καλή σας επιτυχία!!!!! Παπαγιάννης Α.-Γαλατσιάνος Μ. -Νεδέλκου Σ. Επιμόρφωση Β επιπέδου

46 46 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 1. Κάνετε διπλό αριστερό κλικ πάνω στο εικονίδιο που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας του Η/Υ για να βρεθείτε στο περιβάλλον του προγράμματος PowerPoint. 2.Κάνετε αριστερό κλικ στην επιλογή «κινήσεις» περιβάλλον που εμφανίζεται κάνετε τις παρακάτω επιλογές : και στο Ταχύτητα μετάβασης μικρή Τσεκάρετε την επιλογή με κλικ ποντικιού Πατάτε αριστερό κλικ στην επιλογή εφαρμογή σε όλα

47 47 3.Στη συνέχεια κάνετε αριστερό κλικ στην επιλογή «εισαγωγή». Στο περιβάλλον που εμφανίζεται επιλέξτε το εικονίδιο «ήχος» και δώστε εντολή για εισαγωγή ήχου από το αρχείο. Στο παράθυρο που ανοίγει βρείτε, εξερευνώντας με τον τρόπο που έχουμε μάθει, το φάκελο σύνορα Ελλάδας που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας και επιλέξτε τον ήχο με την ονομασία GREEK NATIONAL. Κάνετε διπλό αριστερό κλικ επάνω του για να εισαχθεί στην παρουσίασή μας και στο μήνυμα που εμφανίζεται επιλέξτε την επιλογή «αυτόματα»

48 48 Στο περιβάλλον που εμφανίζεται κάνετε αριστερό κλικ στην επιλογή Αναπαραγωγή ήχου Αναπαραγωγή μεταξύ των διαφανειών 4. Κάνετε αριστερό κλικ στην επιλογή «κεντρική» και στο πεδίο τίτλος που εμφανίζεται στη διαφάνεια γράψτε όποιον τίτλο θεωρείτε ότι ταιριάζει με το θέμα μας(π.χ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ)

49 49 5. Πατήστε τη δημιουργία νέας διαφάνειας και στη συνέχεια κάνετε τις παρακάτω εντολές: α) Πληκτρολογήστε στο πρώτο πεδίο τη χρονολογία που μας ενδιαφέρει( π.χ. 1832) και όποιο σχόλιο θεωρείτε ότι πρέπει να συμπληρώσετε ( π.χ Πρωτόκολλο Λονδίνου- Πρώτα σύνορα της Ελλάδας ή προσάρτηση της Θεσσαλίας κλπ αναλόγως με το θέμα μας). β) Κάνετε αριστερό κλικ πάνω στην εισαγωγή εικόνας και με τον τρόπο που έχετε μάθει βρείτε το φάκελο σύνορα Ελλάδας και επιλέξτε για εισαγωγή την αντίστοιχη με το θέμα εικόνα της Ελλάδας Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσετε την παρακάτω διαφάνεια στην οποία μπορείτε να κάνετε όποια μορφοποίηση θέλετε (αλλαγή μεγέθους εικόναςαλλαγή γραμματοσειράςκλπ) με τον τρόπο που έχετε μάθει.

50 50 6. Κάνετε αριστερό κλικ στην επιλογή «κινήσεις» και στη συνέχεια στην επιλογή «προσαρμοσμένη κίνηση» Επιλέξτε ( κάνοντας κλικ πάνω τους) με τη σειρά τα δυο θέματα που έχετε στη διαφάνεια (τίτλος και εικόνα), πατήστε την επιλογή «προσθήκη εφέ» και επιλέξτε όποια είσοδο και με όποια κατεύθυνση επιθυμείτε, με τον τρόπο που έχετε μάθει, φροντίζοντας μόνο να έχετε πάντα επιλεγμένη την έναρξη με κλικ και την ταχύτητα μικρή

51 51 7. Επαναλάβετε τις κινήσεις 5 (κεντρική-δημιουργία νέας διαφάνειας) και 6 (κινήσεις-προσαρμοσμένη κίνηση) ώστε να δημιουργήσετε άλλες έξι διαφάνειες για τις χρονολογίες ( Μπορείτε εάν θέλετε για κάθε διαφάνεια να επιλέξετε διαφορετικά εφέ κίνησης και γενικώς να μορφοποιήσετε όπως επιθυμείτε τη διαφάνειά σας, φροντίζοντας μόνο να έχετε πάντα επιλεγμένη την έναρξη με κλικ και την ταχύτητα μικρή). 8. Πατήστε το κουμπί F5 που βρίσκεται στο πληκτρολόγιο για να δείτε την προβολή της παρουσίασής σας και στη συνέχεια την αποθηκεύετε στην επιφάνεια εργασίας με το όνομα «Σύνορα Ελλάδας-ομάδαΧ» (όπου Χ το όνομα της κάθε ομάδας). Καλή επιτυχία!!!!! 1832 έως 1948

52 52 Παπαγιάννης Α.-Γαλατσιάνος Μ. -Νεδέλκου Σ. Επιμόρφωση Β επιπέδου ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1.Κάθε ομάδα να βρει από δυο όρους για το σταυρόλεξο και μετά τις αντίστοιχες ερωτήσεις που θα χρησιμοποιήσει: π.χ. ΕΠΤΑΝΗΣΑ Προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα το Συνεργαστείτε με τις άλλες ομάδες και καταγράψτε εδώ όλους τους όρους με τις ερωτήσεις: ΟΡΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 3.Πατήστε στο εικονίδιο του Hot potatoes που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας και στη συνέχεια πάνω στο Jcross που βλέπετε στην εικόνα:

53 53 4. Γράψτε τον τίτλο που θέλετε να δώσετε στο σταυρόλεξο με κεφαλαία γράμματα : 5.Πατήστε στη Διαχείριση πλέγματος: και μετά στην Αυτόματη δημιουργία πλέγματος:

54 54 6.Δημιουργήστε λίστα των λέξεων-όρων του σταυρολέξου πατώντας enter μετά την κάθε λέξη: Και πατήστε στη Δημιουργία πλέγματος για να μεταφερθείτε στο διπλανό πίνακα.

55 55 7.Τώρα βάλτε τις ερωτήσεις πατώντας πάνω στο κουμπί. Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγετε μια μια τις λέξεις, γράφετε τον ορισμό και πατάτε ΟΚ. 8. Όταν γράψετε όλους τους ορισμούς πατήστε το κουμπί ΟΚ στο κάτω μέρος 9. Πατήστε το κουμπί διαμόρφωσης επιλογών για να μεταφερθείτε στο παρακάτω παράθυρο και να διαμορφώσετε όπως επιθυμείτε το σταυρόλεξό σας με τον τρόπο που έχετε μάθει.

56 56 10.Aποθηκεύστε την άσκηση με την εντολή «Εξαγωγή για δημιουργία σελίδας web». 9. Πατήστε στην προεπισκόπηση της άσκησης και λύστε το σταυρόλεξο! Καλή επιτυχία!!!!!!

57 57 Παπαγιάννης Α.-Γαλατσιάνος Μ. -Νεδέλκου Σ. Επιμόρφωση Β επιπέδου ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 6 1.Ανοίξτε με διπλό αριστερό κλικ το αρχείο «διαδραστικό παιχνίδι» που βρίσκεται αποθηκευμένο στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή. 2.Κάνετε Ctrl+κλικ στον παρακάτω συνδέσμο που θα βρείτε στο αρχείο: 3. Στο παρακάτω περιβάλλον εργασίας που εμφανίζεται διαβάστε την ερώτηση και επιλέξτε μια από τις τέσσερις απαντήσεις που ακολουθούν. Στη συνέχεια αλλάζετε ερώτηση κάνοντας κλικ πάνω στους όρους που βρίσκονται στο δεξί μέρος της οθόνης. Επαναλάβετε τη διαδικασία και στο τέλος δείτε τα αποτελέσματα

58 58 4. Κάνετε Ctrl+κλικ στον παρακάτω συνδέσμο που θα βρείτε στο αρχείο 5. Στο παρακάτω περιβάλλον εργασίας που εμφανίζεται απαντήστε στο τεστ πολλαπλής επιλογής καθώς και στο τεστ αντιστοίχισης κάνοντας κλικ με το ποντίκι του υπολογιστή όπου χρειάζεται. Καλή επιτυχία!!!!!!

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΣΕ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Ν.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΣΕ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Ν. 1 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΣΕ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΣΕ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΚΣΕ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΣΕ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ:ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Όταν κοιτάς από ψηλά Σχήµα-Ανάγλυφο της Γης

Όταν κοιτάς από ψηλά Σχήµα-Ανάγλυφο της Γης ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Η γη από το διάστηµα» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Μουσεία: Γνωριμία-στάσεις-συμπεριφορές

Μουσεία: Γνωριμία-στάσεις-συμπεριφορές ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1. 1 ΤΙΤΛΟΣ Μουσεία: Γνωριμία-στάσεις-συμπεριφορές 1.2 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ιστορία, ΤΠΕ, Γεωγραφία, Νεοελληνική Γλώσσα 1.3 ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αναπνευστικό σύστηµα» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΜΟΡΦOYMENH: ΠΗΛΕΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Τίτλος ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περιοχές Γεωγραφία, Γλώσσα 3. Γνώσεις και πρότερες ιδέες ή αντιλήψεις τ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Τίτλος ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περιοχές Γεωγραφία, Γλώσσα 3. Γνώσεις και πρότερες ιδέες ή αντιλήψεις τ ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Οι συγκοινωνίες» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Η έννοια της ανακύκλωσης» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΕΠΙΜΟΡΦOYMENH: ΠΗΛΕΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις και πρότερες ιδέες ή γνώσεις των μαθητών : Γνωρίζουν τα ονόματα των πλανητών,ότι κινούνται γύρω από τον Ήλιο και ότι φωτίζονται από αυτόν.

Γνώσεις και πρότερες ιδέες ή γνώσεις των μαθητών : Γνωρίζουν τα ονόματα των πλανητών,ότι κινούνται γύρω από τον Ήλιο και ότι φωτίζονται από αυτόν. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Το ηλιακό μας σύστημα Συγγραφέας: Παναγιώτα Παπαγρηγορίου Τάξη: ΣΤ Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές: Γεωγραφία, Ιστορία, Γλώσσα, Αισθητική Αγωγή Συμβατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Άλλα μέσα-υλικά Σχολικό εγχειρίδιο της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Άλλα μέσα-υλικά Σχολικό εγχειρίδιο της Μελέτης Περιβάλλοντος. Τίτλος δραστηριότητας Ο κύκλος του νερού. Τάξη εφαρμογής Η Τάξη στην οποία απευθύνεται η 6 η δραστηριότητα είναι η Β' Δημοτικού και οι εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές είναι: Μελέτη περιβάλλοντος (Ο κύκλος

Διαβάστε περισσότερα

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΙΤΛΟΣ Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μεταμορφώνεται ΤΑΞΗ ΣΤ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Μια διδακτική ώρα(45 λεπτά) ΕΜΠΛΕΚΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα. Το γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου αφορά στο μάθημα της ιστορίας

Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα. Το γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου αφορά στο μάθημα της ιστορίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα 1.2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Το γνωστικό αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

1.. 2. , 3. : 4. 1. 2. 3. . 5. 1. ( inspiration). 2. ( GoogleEarth ). 3. ( powerpoint ). 4. (word ). 5. ( HotPotatoes).

1.. 2. , 3. : 4. 1. 2. 3. . 5. 1. ( inspiration). 2. ( GoogleEarth ). 3. ( powerpoint ). 4. (word ). 5. ( HotPotatoes). ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο Μέγας Αλέξανδρος και τις εκστρατείες του» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Τίτλος: Τα συνεργατικά περιβάλλοντα δημιουργίας και επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων Εκτιμώμενη διάρκεια εκπαιδευτικού σεναρίου: Προβλέπεται να διαρκέσει συνολικά 3 διδακτικές ώρες.

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγκοινωνίες στην Ελλάδα. Γεωγραφία Γλώσσα Ερευνώ και Ανακαλύπτω ΤΠΕ

Οι συγκοινωνίες στην Ελλάδα. Γεωγραφία Γλώσσα Ερευνώ και Ανακαλύπτω ΤΠΕ ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Οι συγκοινωνίες» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικοί στόχοι: Μετά το τέλος της πρακτικής, οι μαθητές πρέπει να μπορούν να:

Γνωστικοί στόχοι: Μετά το τέλος της πρακτικής, οι μαθητές πρέπει να μπορούν να: ΣΧΟΛΕΙΟ Με αφόρμηση τα ενημερωτικά σποτ του ιστότοπου http://www.saferinternet.gr οι μαθητές εντοπίζουν αρχικά τα κυριότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη μη ορθή χρήση του Διαδικτύου. Στη συνέχεια αφού

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού.

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Συγγραφέας: Μποζονέλου Κωνσταντίνα 1.1.Τίτλος διδακτικού σεναρίου Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Α2. Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ακολουθώντας τα βήματα του Κυρίου:Από το Γολγοθά στην Ανάσταση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Α2. Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ακολουθώντας τα βήματα του Κυρίου:Από το Γολγοθά στην Ανάσταση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Α. Συνοπτική παρουσίαση σεναρίου: Α1. Συγγραφέας-εκπαιδευτικός: Δούρου Ευγενία Α2. Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ακολουθώντας τα βήματα του Κυρίου:Από το Γολγοθά στην Ανάσταση Α3. Εμπλεκόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Η τάξη µου» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Δ ΤΑΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΟΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Δ ΤΑΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΟΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Δ ΤΑΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΟΠΟΥ ΖΟΥΜΕ 1 1. ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Το γεωγραφικό διαμέρισμα όπου ζούμε 2. ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Τίτλος Γράψτε ένα τίτλο για το σενάριο << Το δεύτερο σπίτι µας η τάξη µου>> 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περιοχές Σε περίπτ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Τίτλος Γράψτε ένα τίτλο για το σενάριο << Το δεύτερο σπίτι µας η τάξη µου>> 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περιοχές Σε περίπτ ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Η τάξη µου» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ.ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Κοκκαλάρα Μαρία ΠΕ19

ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ.ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Κοκκαλάρα Μαρία ΠΕ19 ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ.ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Κοκκαλάρα Μαρία ΠΕ19 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγικά στοιχεία 2. Ένταξη του διδακτικού σεναρίου στο πρόγραμμα σπουδών 3. Οργάνωση της τάξης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Δημιουργός: Μπακογιάννη Ξανθή Πατρώνυμο: Εμμανουήλ Ιδιότητα: Δασκάλα Στοιχεία Οργανικής Θέσης: 54 ο Δημ. Σχ. Αθηνών Μιχ. Βόδα 9 Αθήνα Διεύθυνση : Χίου 21 Αθήνα Τ.Κ. 104

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο καιρός» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20 1 Εκκίνηση για πρώτη φορά Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εφαρμογές του OpenOffice, έτσι και το Impress μπορούμε να το εκκινήσουμε μέσω της συντόμευσης που εγκαθίσταται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα: Σχεδιασμός ενός μ-σεναρίου (και ενδεχόμενη εφαρμογή του στη σχολική τάξη)

Δραστηριότητα: Σχεδιασμός ενός μ-σεναρίου (και ενδεχόμενη εφαρμογή του στη σχολική τάξη) Δραστηριότητα: Σχεδιασμός ενός μ-σεναρίου (και ενδεχόμενη εφαρμογή του στη σχολική τάξη) Ανατίθεται στους επιμορφούμενους: η δημιουργία μικρο-σεναρίου με αφετηρία την ιδέα της Δια Ζώσης, Δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ60/70 (78 ώρες)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ60/70 (78 ώρες) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ60/70 (78 ώρες) 1. 9 Εκπαιδευτική χρήση βασικών εργαλείων πληροφορικής, πολυµεσικών εργαλείων και του διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σενάριο Τίτλος: Δημιουργία κόμικ

Εκπαιδευτικό Σενάριο Τίτλος: Δημιουργία κόμικ Εκπαιδευτικό Σενάριο Τίτλος: Δημιουργία κόμικ Τάξη: Γ Δημοτικού Ενότητα: Δημιουργώ με τον κειμενογράφο Εμπλεκόμενες έννοιες: Δημιουργία και πληκτρολόγηση εγγράφου, αποθήκευση, μορφοποίηση γραμματοσειράς,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΤΙΤΛΟΣ: H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΤΑΞΗ: Γ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΡΟΝΟΣ: 3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Είδη φυτών: Πόες, θάμνοι, δέντρα Σχεδίαση Σεναρίου με χρήση λογισμικών: Εννοιολογικής Χαρτογράφησης, (Kidspiration)

Διαβάστε περισσότερα

Από το δάσκαλο: Πάνο Σαραντάκο Τάξεις στις οποίες μπορεί να απευθύνεται. Το σενάριο απευθύνεται στους μαθητές της Δ Δημοτικού.

Από το δάσκαλο: Πάνο Σαραντάκο Τάξεις στις οποίες μπορεί να απευθύνεται. Το σενάριο απευθύνεται στους μαθητές της Δ Δημοτικού. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου Ακολουθώντας το Μέγα Αλέξανδρο. Από το δάσκαλο: Πάνο Σαραντάκο 1.2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Το σενάριο

Διαβάστε περισσότερα

Τα ταξίδια και οι περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τα ταξίδια και οι περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο Μέγας Αλέξανδρος και τις εκστρατείες του» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά.

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. Τάξη/εις στις οποίες απευθύνεται: Το

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων: Διερεύνηση περιμέτρου κι εμβαδού με τη βοήθεια του Ms Excel.

Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων: Διερεύνηση περιμέτρου κι εμβαδού με τη βοήθεια του Ms Excel. Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων: Διερεύνηση περιμέτρου κι εμβαδού με τη βοήθεια του Ms Excel. Έντυπο Α Φύλλα εργασίας Μαθητή Διαμαντής Κώστας Τερζίδης Σωτήρης 31/1/2008 Φύλλο εργασίας 1. Ομάδα: Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Γεωγραφία (ΠΕ) Δημιουργός: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΛΙΤΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργός: Χριστίνα Οικονόµου

ηµιουργός: Χριστίνα Οικονόµου Το µ-σενάριο έχει διάρκεια 90 λεπτά και πραγµατοποιείται µε την υποστήριξη των ΤΠΕ και συγκεκριµένα µε την υποστήριξη των πέντε δωρεάν προς χρήση εκπαιδευτικών λογισµικών: online βίντεο YouTube: https://youtu.be/ioya6xvqjyu

Διαβάστε περισσότερα

Πώς η διαμάχη για τις Εικόνες κατέληξε σε μάχη για τη γνώση. Αναστάσιος Παπάς Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Mth, Επιμορφωτής Β Επιπέδου ΤΠΕ

Πώς η διαμάχη για τις Εικόνες κατέληξε σε μάχη για τη γνώση. Αναστάσιος Παπάς Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Mth, Επιμορφωτής Β Επιπέδου ΤΠΕ Πώς η διαμάχη για τις Εικόνες κατέληξε σε μάχη για τη γνώση Αναστάσιος Παπάς Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Mth, Επιμορφωτής Β Επιπέδου ΤΠΕ Εισαγωγικά «Η ιστορία είναι η συστηματική μελέτη των ανθρώπων στο παρελθόν»

Διαβάστε περισσότερα

«Κρίση στα Βαλκάνια»

«Κρίση στα Βαλκάνια» «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη» «Κρίση στα Βαλκάνια» Μερτσιώτη Στεργιανή 1, Δρούγκας Μιχάλης 2, Κασκανιώτης Ανδρέας 3 1 Δασκάλα στο 4 ο Δημοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αξονική συµµετρία» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αγωγοί και µονωτές» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο.

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Εισηγητής : Χρήστος Μανώλης δάσκαλος Θεσσαλονίκη Οκτώβριος - Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ «Ποιος έφαγε την τούρτα;» Αθήνα Μάρτιος 2008 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση Τι είναι μια παρουσίαση με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Ο υπολογιστής με την κατάλληλη εφαρμογή, μπορεί να μας βοηθήσει στη δημιουργία εντυπωσιακών εγγράφων, διαφανειών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Είδη φυτών: Πόες, θάµνοι, δέντρα ΕΚΠΑΙ ΕΥΟΜΕΝΟΣ:, ΠΕ 70 ΚΣΕ ΚΙΛΚΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 1. Συνοπτική

Διαβάστε περισσότερα

Δημ. Σχ. Μεγάλης Παναγίας Σχολικό έτος: ΤΑΞΗ: Ε1 Δημοτικού. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Κίκας Ιωάννης

Δημ. Σχ. Μεγάλης Παναγίας Σχολικό έτος: ΤΑΞΗ: Ε1 Δημοτικού. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Κίκας Ιωάννης Δημ. Σχ. Μεγάλης Παναγίας Σχολικό έτος: 2013-2014 ΤΑΞΗ: Ε1 Δημοτικού Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Κίκας Ιωάννης ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Γλώσσα, Τ.Π.Ε. Αισθητική Αγωγή ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1. ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ» 2. ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χρήστος Βεσκούκης 3. ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: Στ τάξη 4. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Το σενάριο σχεδιάστηκε για να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΝΩ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΑΔΟ ΤΩΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ «SKETCHPADGR» Γιάννης Μόκιας ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΑΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ανθρωπογενές περιβάλλον» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο)

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) - Με πόσους τρόπους μπορούμε να διηγηθούμε μια ιστορία; - Μπορούμε να την πούμε ο ένας στον άλλο. - Μπορούμε να την γράψουμε. - Μπορούμε να τη ζωγραφίσουμε κομμάτι-κομμάτι.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Οι κλασματικές μονάδες και οι απλοί κλασματικοί αριθμοί ΕΠΙΜΟΡΦOYMENH:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ. Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές E και ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου

ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ. Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές E και ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1 ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Ελάτε να γνωρίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση» 1.2 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το σενάριο αφορά το γνωστικό αντικείμενο της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Τίτλος Γράψτε ένα τίτλο για το σενάριο ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΩΤΕΣ. «ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ Ή ΌΧΙ» 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Τίτλος Γράψτε ένα τίτλο για το σενάριο ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΩΤΕΣ. «ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ Ή ΌΧΙ» 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περι ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αγωγοί και µονωτές» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Τίτλος Γράψτε ένα τίτλο για το σενάριο Η χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περιοχές Σε περίπτωση που

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Τίτλος Γράψτε ένα τίτλο για το σενάριο Η χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περιοχές Σε περίπτωση που ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Οι χώρες της ΕΕ» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΑΞΗ Α «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ» ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:ΚΑΤΣΑΔΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 2014-15

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΑΞΗ Α «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ» ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:ΚΑΤΣΑΔΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 2014-15 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΑΞΗ Α «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ» ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:ΚΑΤΣΑΔΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 2014-15 Τίτλος παρέμβασης: «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ» (Α 1.1) Χρόνος διάρκεια: 1 διδακτική ώρα. Τάξη: Α Γυμνασίου Γνωστικό

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή Προτάσεις μαθησιακών δραστηριοτήτων Διδάσκων: Καθηγητής Αναστάσιος Α. Μικρόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΣΕ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ: ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑ- ΤΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΣΕ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ: ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑ- ΤΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΣΕ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ: ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑ- ΤΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΙΤΛΟΣ: «Παιχνίδια με το Ευρώ» Εμπλεκόμενες διδακτικές περιοχές Εντάσσεται στη

Διαβάστε περισσότερα

Αναγκαιότητα - Χρησιμότητα

Αναγκαιότητα - Χρησιμότητα Διδακτικά Σενάρια Σενάρια Ως διδακτικό σενάριο θεωρείται η περιγραφή μιας διδασκαλίας- παρέμβασης με εστιασμένο γνωστικό αντικείμενο, συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους, διδακτικές αρχές και πρακτικές.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Τα δώρα της Άνοιξης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Τα δώρα της Άνοιξης ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Παναγιώτα Μακρή ΚΣΕ 7ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΛΚΙΖΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του

Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παπαντώνη Μαρία, ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 9 ο Γυμνάσιο Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις» Αθήνα, Μάιος 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Η εκπαίδευση καθηγητών για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη

Η εκπαίδευση καθηγητών για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη Η εκπαίδευση καθηγητών για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ http://b-epipedo2.cti.gr/ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ Το έργο Το Έργο Το έργο «επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και να

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Μουσεία: Γνωριµία-στάσεις-συµπεριφορές

Μουσεία: Γνωριµία-στάσεις-συµπεριφορές ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Τσαουσάκης Σταύρος ΠΕ70 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1. 1 ΤΙΤΛΟΣ Μουσεία: Γνωριµία-στάσεις-συµπεριφορές 1.2 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ιστορία, ΤΠΕ, Γεωγραφία, Νεοελληνική Γλώσσα 1.3 ΤΑΞΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.» Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Το Μovie Μaker είναι ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα στα Windows το οποίο μπορεί να έχει εφαρμογή στην τάξη. Μπορείτε να αξιοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ως προς το γνωστικό αντικείµενο

Ως προς το γνωστικό αντικείµενο ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες ηµοτικού) τάξεις Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ηλεκτροµαγνητισµός (ηλεκτρισµός και µαγνήτες)» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη - Οριζόντια μετατόπιση συνάρτησης

Κατακόρυφη - Οριζόντια μετατόπιση συνάρτησης ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΣΕ 4 ου ΣΕΚ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Κατακόρυφη - Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης.

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης. Περιγραφή της ερευνητικής εργασίας Βασικοί σκοποί της έρευνας: Η οικοδόμηση γνώσεων όσον αφορά στη λειτουργία των φωτογραφικών τεχνικών (αναλογικών ψηφιακών) διερευνώντας το θέμα κάτω από το πρίσμα των

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό Καθοδήγησης ή Διδασκαλίας

Λογισμικό Καθοδήγησης ή Διδασκαλίας Λογισμικό Καθοδήγησης ή Διδασκαλίας Ένα σύγχρονο σύστημα καθοδήγησης στοχεύει να ικανοποιήσει τουλάχιστον δύο βασικές φάσεις των οποίων η δομή και η αλληλουχία παρουσιάζεται στο σχήμα 3: παρουσίαση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΕΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Ανάλογα ποσά Ιδιότητες αναλόγων ποσών 2. Γραφική παράσταση σχέσης αναλογίας ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Άγγελος Γιαννούλας Κωνσταντίνος Ρεκούμης

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι γνώσεων της Ελλάδας

Παιχνίδι γνώσεων της Ελλάδας Παιχνίδι γνώσεων της Ελλάδας Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Καλλιόπη Καταράκη ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. pagioti@sch.gr

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. pagioti@sch.gr ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Αγιώτης Πέτρος pagioti@sch.gr Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Τίτλος διδακτικού σεναρίου Η έννοια των σταθερών και της καταχώρησης στη Visual Basic Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Σκεπτικό της δραστηριότητας Βασική ιδέα του σεναρίου

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Σκεπτικό της δραστηριότητας Βασική ιδέα του σεναρίου ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Τίτλος: Ο Σωκράτης και η εποχή του Συγγραφέας: Καλλιόπη Στυλιανή Κοντιζά Γνωστικό Αντικείμενο: Ανθολόγιο Φιλοσοφικών Κειμένων Τάξη: Γ Γυμνασίου Κείμενο: Κεφάλαιο 3 ο : Σωκράτης και

Διαβάστε περισσότερα

Γενική οργάνωση σεναρίου. 1. Προαπαιτούμενες γνώσεις και πρότερες γνώσεις των μαθητών

Γενική οργάνωση σεναρίου. 1. Προαπαιτούμενες γνώσεις και πρότερες γνώσεις των μαθητών Παράρτημα 1: Τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης σεναρίου Το εκπαιδευτικό σενάριο που θα σχεδιαστεί πρέπει να συνοδεύεται από μια τεχνική έκθεση τεκμηρίωσής του. Η τεχνική αυτή έκθεση (με τη μορφή του παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ «Οι παροιμίες του τόπου μας» Αθήνα Μάρτιος 2008 Εκπαιδευτικό σενάριο 1 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 1. Τοποθέτησε μια χελώνα στην επιφάνεια εργασίας. 2. Με ποια εντολή γράφει η χελώνα μας;.. 3. Γράψε την εντολή για να πάει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ανθρωπογενές περιβάλλον» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό της γης

Το εσωτερικό της γης Το εσωτερικό της γης Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Γεωγραφία (ΔΕ) Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΡΩΝΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αντικείμενα για το μάθημα ΤΠΕ-Πληροφορική: Παιδαγωγική αξιοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Μαθησιακά Αντικείμενα για το μάθημα ΤΠΕ-Πληροφορική: Παιδαγωγική αξιοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Μαθησιακά Αντικείμενα για το μάθημα ΤΠΕ-Πληροφορική: Παιδαγωγική αξιοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Καθηγητής Αθανάσιος Τζιμογιάννης Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΙΤΥΕ «Διόφαντος» ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία, εμφάνιση, μέτρηση πλήθους γραμμών, λέξεων και χαρακτήρων αρχείων κειμένου στο Λ/Σ Unix

Δημιουργία, εμφάνιση, μέτρηση πλήθους γραμμών, λέξεων και χαρακτήρων αρχείων κειμένου στο Λ/Σ Unix Δημιουργία, εμφάνιση, μέτρηση πλήθους γραμμών, λέξεων και χαρακτήρων αρχείων κειμένου στο Λ/Σ Unix Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Βασίλειος Βασιλάκης ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας τα μέρη του Υπολογιστή

Μαθαίνοντας τα μέρη του Υπολογιστή Μαθαίνοντας τα μέρη του Υπολογιστή Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΔΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα. «Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» Σχ. έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μπακόπουλος Νικόλαος ΠΕ19

Πολιτιστικό Πρόγραμμα. «Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» Σχ. έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μπακόπουλος Νικόλαος ΠΕ19 Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μπακόπουλος Νικόλαος ΠΕ19 Συνεργάτες: Ευάγγελος Κομποχόλης, Βασιλική Καλαντζή και Ελένη Παντελή Τάξεις:

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικό Σενάριο: «Αναζήτηση Εικόνων στο Διαδίκτυο»

Διδακτικό Σενάριο: «Αναζήτηση Εικόνων στο Διαδίκτυο» Διδακτικό Σενάριο: «Αναζήτηση Εικόνων στο Διαδίκτυο» Σχολείο: Τάξη: Εκπαιδευτικός: Άξονας Μαθησιακών Στόχων: Ενότητα: Διάρκεια Διδακτικού Σεναρίου: Δημοτικό Σχολείο Ε Δημοτικού Μαρκέλλου Πηνελόπη, ΠΕ19

Διαβάστε περισσότερα

Η ανοικτή αυτή πρακτική έχει διάρκεια 2 διδακτικών ωρών και λαμβάνει μέρος στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου.

Η ανοικτή αυτή πρακτική έχει διάρκεια 2 διδακτικών ωρών και λαμβάνει μέρος στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου. ΣΧΟΛΕΙΟ Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πρακτική υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Ε τάξης δημοτικού κατά την διάρκεια των παρεμβάσεων «εφαρμογής στην τάξη» της 6ης περιόδου επιμόρφωσης Β επιπέδου ΤΠΕ, αξιοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Το λογισµικό Άτλαντας CENTENNIA µπορεί να χρησιµοποιηθεί 1. Α) Στην ιστορία. Σωστό το ) Σωστό το Γ)

Α/Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Το λογισµικό Άτλαντας CENTENNIA µπορεί να χρησιµοποιηθεί 1. Α) Στην ιστορία. Σωστό το ) Σωστό το Γ) Α/Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Το λογισµικό Άτλαντας CENTENNIA µπορεί να χρησιµοποιηθεί Α) Στην ιστορία. Α) Β) Γ) ) Απλή Β) Στη µελέτη περιβάλλοντος. Γ) Στις φυσικές επιστήµες. ) Σε όλα τα παραπάνω. Είστε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ηλεκτρονική ιαχείριση Τάξης. Οδηγίες χρήσης για τον µαθητή.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ηλεκτρονική ιαχείριση Τάξης. Οδηγίες χρήσης για τον µαθητή. ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ηλεκτρονική ιαχείριση Τάξης Οδηγίες χρήσης για τον µαθητή http://eclass.sch.gr Η υπηρεσία ηλεκτρονικής διαχείρισης τάξης αναπτύχθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών για λογαριασµό

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

HomeWork. Οδηγίες Χρήσης. Ένας δάσκαλος στο σπίτι.

HomeWork. Οδηγίες Χρήσης. Ένας δάσκαλος στο σπίτι. HomeWork Ένας δάσκαλος στο σπίτι Οδηγίες Χρήσης www.iscool.gr Περιεχόμενα Σύνδεση στο e-homework - 2 - Επιλογή μαθήματος - 3 - Επεξήγηση περιεχομένων βιβλίου - 5 - Μπάρα λειτουργίας video - 7 - Περιήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Μετανάστευση κατά τον 20ο αιώνα

Η Ελληνική Μετανάστευση κατά τον 20ο αιώνα Η Ελληνική Μετανάστευση κατά τον 20ο αιώνα Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Διαθεματικό Δημιουργός: ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΥΛΕΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση

Διαβάστε περισσότερα

Να εξοικειωθούν µε την εύρεση, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών µέσω του διαδικτύου. Να ενηµερωθούν για τα µέρη από τα οποία αποτελείται ο σκελετ

Να εξοικειωθούν µε την εύρεση, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών µέσω του διαδικτύου. Να ενηµερωθούν για τα µέρη από τα οποία αποτελείται ο σκελετ Τίτλος διδακτικού σεναρίου Τα οστά Πώς κινούµαστε Εµπλεκόµενες γνωστικές περιοχές Μελέτη Περιβάλλοντος Τάξεις στις οποίες απευθύνεται ηµοτικού Συµβατότητα µε το αναλυτικό πρόγραµµα Το σενάριο είναι συµβατό

Διαβάστε περισσότερα