ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ"

Transcript

1 ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

2 Τι Καλούμε Μεθόδους Συμμετοχικής Μάθησης; Οι μέθοδοι συμμετοχικής μάθησης βασίζονται στη βιωματική μάθηση που επιτρέπει στους νέους να αισθάνονται, να σκέφτονται και να ενεργούν έξω από τη ζώνη άνεσής τους, προκειμένου να αμφισβητούν τα στερεότυπα και να συμμετέχουν ενεργά στην αναζήτηση της προσωπικής τους ανάπτυξης, κατά την ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων ζωής. ΘΕΜΑ Μέθοδοι Συμμετοχικής Μάθησης Το κείμενο αυτό περιέχει προτάσεις για τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ομάδες νέων, τόσο στα σχολεία όσο και σε μη επίσημα περιβάλλοντα, για να τους βοηθήσουν να προβληματιστούν για τα παγκόσμια ζητήματα και να αναπτύξουν την αίσθηση του ευρωπαίου και παγκόσμιου πολίτη. Οι μέθοδοι συμμετοχικής μάθησης επιτρέπουν στους νέους να αποκτήσουν τις δεξιότητες και τις αξίες που θα τους επιτρέψουν να έχουν ένα ρόλο σε μια δημοκρατική κοινωνία. Οι μέθοδοι συμμετοχικής μάθησης βασίζονται στην ολιστική προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε περιβάλλοντα μη τυπικής εκπαίδευσης. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στην ανάπτυξη της διά βίου μάθησης και των μεταβιβάσιμων ικανοτήτων των νέων, κατά την ενασχόληση με θέματα του αναλυτικού προγράμματος, τόσο στην τάξη όσο και σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Κάθε μία από τις μεθόδους που περιγράφονται παρακάτω μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να προσαρμοστεί για να επικεντρωθεί σε πολλά διαφορετικά ζητήματα και θέματα. Βασικά χαρακτηριστικά της συμμετοχικής μάθησης Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η συμμετοχική μάθηση είναι: Παθητική Ενεργητική Συμμετοχική και επικεντρωμένη στους μαθητές Ολιστική και προσανατολισμένη στη διαδικασία Κοντά στις ανησυχίες της πραγματικής ζωής, βιωματική και προσανατολισμένη στη μάθηση μέσα από την πράξη, χρησιμοποιώντας διαπολιτισμικές συνδέσεις και τη δημιουργία ενσυναίσθησης Εθελοντική και (ιδανικά) ανοικτής πρόσβασης Στοχευμένη στη μεταφορά και την καλλιέργεια αξιών και δεξιότων της δημοκρατικής ζωής Επικεντρωμένη στην ισορροπημένη αλληλεπίδραση μεταξύ των αρχών, των γνώσεων και των δεξιοτήτων μάθησης Στοχευμένη στη διασύνδεση ατομικής και ομαδικής μάθησης, δημιουργώντας συνδέσεις σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο Υποστηρικτική στη συμμετρική διδασκαλία/ εκμάθηση των σχέσεων εξουσίας. Πηγή: Council of Europe Symposium on Non-Formal Education: Report (2001)

3 Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στη μαθησιακή διαδικασία Διαφορετικές μέθοδοι μάθησης απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις για την παράδοση μαθήματων/ δραστηριότητων στον τομέα της δυναμικής της ισχύος και της ηγεσίας εντός της ομάδας. Τα μαθησιακά περιβάλλοντα θα πρέπει να αναδιοργανωθούν για να το ενθαρρύνουν αυτό, και συχνά μια απλή αναδιάταξη των καρέκλων σε ένα κύκλο είναι αρκετή για να επιτρέψει σε όλους να κοιτάξουν τον άλλο στα μάτια και να έχουν ίσες ευκαιρίες να συμβάλουν στο μάθημα. Ο Πίνακας 1 εξηγεί ποιοι είναι οι ρόλοι του εκπαιδευτικού, του εκπαιδευτή και του διαμεσολαβητή, και επισημαίνει τις διαφορές μεταξύ τους. Πίνακας 1. Εκπαιδευτικός, εκπαιδευτής και διαμεσολαβητής ορισμοί Εκπαιδευτικός Όταν ένας εκπαιδευτικός μπαίνει σε μια τάξη, αναλαμβάνει την ευθύνη του περιβάλλοντος μάθησης. Ο εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία σχεδίων μαθημάτων που κατευθύνουν την πορεία που ακολουθούν οι μαθητές. Οι σαφείς και συνοπτικοί στόχοι οριοθετούν τι μαθαίνει ο μαθητής σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα. Ο εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος για τη μέτρηση των πληροφοριών που δέχεται ο μαθητής. Η αξιολόγηση γίνεται συχνά με τη μορφή των εξετάσεων, αλλά ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλα εργαλεία μέτρησης για να καθοριστεί εάν ο μαθητής έχει επιτύχει τους μαθησιακούς στόχους. Η διαδικασία της μάθησης βασίζεται σε εθνικά προγράμματα σπουδών και είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Εκπαιδευτής Κάποιος που έχει γνώσεις και πρακτική εμπειρία σε ένα συγκεκριμένο θέμα που τις μεταφέρει μέσω μαθημάτων, ασκήσεων, μελετών περίπτωσης, παραδειγμάτων και συμμετοχικών μεθόδων. Ως εκ τούτου, ένας εκπαιδευτής μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μίγμα καθηγητή και διαμεσολαβητή. Οι προσωπικές ικανότητες ενός εκπαιδευτή είναι τόσο σημαντικές όσο η γνώση και η εμπειρία τους. Η διαδικασία μάθησης είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των συμμετεχόντων και βασισμένη τόσο στη διαδικασία, όσο και στο αποτέλεσμα, προκειμένου να αναπτυχθούν μεταβιβάσιμες δεξιότητες. Τα μαθησιακά επιτεύγματα μπορεί να μετρηθούν με την παρακολούθηση των αλλαγών σε μεμονωμένες συμπεριφορές και δράσεις στην πάροδο του χρόνου. Διαμεσολαβητής Ένας διαμεσολαβητής μπορεί να μην είναι εμπειρογνώμονας σε μια συγκεκριμένη θεματική περιοχή, όπως ένας επαιδευτικός. Ωστόσο, οι διαμεσολαβητές έχουν ειδική εκπαίδευση στη δυναμική της ομάδας, χρησιμοποιώντας διαδικασίες όπως η επίλυση συγκρούσεων, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η οικοδόμηση της ομάδας. Σε οποιαδήποτε διαρύθμιση της ομάδας, ο διαμεσολαβητής μπορεί να καθορίσει γρήγορα τι γνωρίζει η ομάδα, έτσι η ομάδα μπορεί να

4 προχωρήσει και να αξιοποιήσει αυτή τη γνώση. Η μάθηση είναι προσανατολισμένη στη διαδικασία. Υποβάλλοντας ερωτήσεις και βοηθώντας την ομάδα να μείνει επικεντρωμένη, ο διαμεσολαβητής βοηθά την ομάδα καθορίσει τους κανόνες και τους μαθησιακούς της στόχους. Ο διαμεσολαβητής βοηθά, επίσης, την ομάδα να αξιολογήσει ποια μέλη της ομάδας έμαθαν από τις δραστηριότητές τους.

5 Μέθοδοι Στις γραμμές που ακολουθούν, δίνουμε οδηγίες για διάφορες δραστηριότητες που αξιοποιούν τις μεθόδους συμμετοχικής διδασκαλίας. Καταιγισμός ιδεών Ο καταιγισμός ιδεών είναι ένας τρόπος εισαγωγής σε ένα νέο θέμα, ενθάρρυνσης της δημιουργικότητας και συλλογής ιδεών σε πολύ σύντομο χρόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς επίλυσης ενός συγκεκριμένου προβλήματος ή για την απάντηση σε μια ερώτηση. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ακόλουθο ιστοχώρο: Mindtools website. Στην πράξη: Το Global Development Education Training for Trainers που διοργανώθηκε από το North-South Centre of the Council of Europe /09/16, Ισπανία, Φωτογραφία: Federica Cicala. Αποφασίστε το θέμα για το οποίο θα κάνετε καταιγνισμό ιδεών και διατυπώστε μια ερώτηση που να έχει πολλές πιθανές απαντήσεις. Γράψετε την ερώτηση σε ένα σημείο όπου όλοι να μπορούν να τη δουν. Καλέστε τους νέους να μοιραστούν τις ιδέες τους. Σημειώστε τις ιδέες κάπου που να μπορούν να τις δουν όλοι, για παράδειγμα, στον πίνακα. Σταματήστε τον καταιγνισμό ιδεών όταν μαζευτούν οι ιδέες και περάστε στη συζητήση, καλώντας τους συμμετέχοντες να σχολιάσουν. Σημειώστε τα πιο κάτω: o Γράψετε κάθε νέα εισήγηση. Συχνά, οι πιο δημιουργικές εισηγήσεις είναι οι πιο χρήσιμες και οι πιο ενδιαφέρουσες! o Κανείς δεν θα πρέπει να κάνει σχόλια ή να κρίνει τι γράφεται μέχρι το τέλος, ή να επαναλάβει ιδέες που έχουν ήδη ειπωθεί. o Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή όλων. o Δώστε ιδέες, αν χρειάζεται, για να ενθαρρύνετε την ομάδα. o Αν μια εισήγηση δεν είναι ξεκάθαρη, ζητήστε επεξηγήσεις. Γράψιμο στον τοίχο Αυτή είναι μια μορφή καταιγισμού ιδεών. Οι συμμετέχοντες γράφουν τις ιδέες τους σε μικρά κομμάτια χαρτιού (π.χ. «αυτοκόλλητα για σημειώσεις») και τα κολλούν στον τοίχο. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν και να σκεφτούν ήρεμα προτού να αρχίσουν να επηρεάζονται από τις ιδέες των άλλων και τα κομμάτια του χαρτιού μπορούν να επανατοποθετηθούν για να βοηθήσουν την ομαδοποίηση των ιδεών. Δέντρο Προσδοκιών: Οι συμμετέχοντες γράφουν τις προσδοκίες τους σε σχέση με το μάθημα, προσδιορίζοντας τους φόβους τους (ρίζες),τη συμβολή τους (κορμός) και τις προσδοκίες τους (φύλλα). Φωτογραφία: Federica Cicala.

6 Ομάδα μελισσών (Buzz Group) Αυτή είναι μια χρήσιμη μέθοδος, αν δεν υπάρχουν ιδέες σε μια συζήτηση στην ολομέλεια. Καλέστε τους νέους να συζητήσουν το θέμα σε ζευγάρια για ένα ή δύο λεπτά και στη συνέχεια να μοιραστούν τις ιδέες τους με την υπόλοιπη ομάδα. Σύντομα θα αρχίσουν να δουλεύουν και να «βουίζουν» (buzz) σαν μια ομάδα μελισσών! Εφημερίδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι μια πηγή με υλικό για μια καλή συζήτηση. Είναι πάντα ενδιαφέρον να Το Global Development Education Training for Trainers που διοργανώθηκε από το North-South Centre of the Council of Europe /09/16, Ισπανία. Φωτογραφία: Federica Cicala. συζητείται το περιεχόμενο και ο τρόπος που αυτό παρουσιάζεται, καθώς και να αναλύονται προκαταλήψεις και στερεότυπα. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε υλικό για τους νέους που συμμετέχουν στην κοινωνία και τη δημοκρατική διαδικασία (με όλους τους τρόπους)! Απολογισμός Μαθησιακή Ανταλλαγή στο πλαίσιο του Έργου Schools for Future Youth. Πολωνία, Νοέμβριος Φωτογραφία: Federica Cicala. Πολλές συμμετοχικές μέθοδοι μάθησης επιτρέπουν στους νέους να «βιώνουν» μια κατάσταση από μια διαφορετική σκοπιά, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ρόλων ή δραστηριότητα World Café. Οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν έναν απολογισμό, διότι αυτό οδηγεί την ομάδα σε έναν προβληματισμό σχετικά με το πώς αισθάνθηκαν κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας και, ως εκ τούτου, τους βοηθά να κατανοήσουν τον αντίκτυπο σε αυτούς. Μπορούν να σκεφτούν τι είδους μάθημα θα τους βοηθήσει να μάθουν κάτι για τον εαυτό τους, για την τοπική τους κοινότητα και το παγκόσμιο πλαίσιο. Η ομάδα ή οι ομάδες θα πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα και να βγουν έξω από τους ρόλους τους, προτού λάβουν μέρος σε μια συζήτηση για το τι συνέβη. Κατά τη διάρκεια του απολογισμού και της αξιολόγησης τα πιο κάτω θέματα θα πρέπει να καλύπτονται με αυτή τη σειρά:

7 Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας και πώς ένιωσαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας; Τι έμαθαν οι συμμετέχοντες για τον εαυτό τους; Τι έμαθαν οι συμμετέχοντες για το θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας; Πώς μπορούν οι συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους και τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον σε σχέση με το θέμα που καλύφθηκε; Κατά το σχεδιασμό των δραστηριοτήτων, είναι σημαντικό να αφήνετε τουλάχιστον 15 λεπτά για απολογισμό (αν η ομάδα είναι μικρή, αλλιώς αφήστε περίπου λεπτά) και να έχετε ετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις καθοδήγησης, εξερευνώντας τις προαναφερθείσες διαστάσεις. Role play Το παιχνίδι ρόλων είναι ένα σύντομο αυτοσχέδιο δράμα που διαδραματίζεται από τους συμμετέχοντες. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αντλούν από τις δικές τους εμπειρίες ζωής σε ένα παιχνίδι ρόλων, ως επί το πλείστον απαιτείται από αυτούς να φανταστούν τον εαυτό τους σε μια άγνωστη κατάσταση. Στόχος του είναι να δημιουργήσει γεγονότα τα οποία οι συμμετέχοντες δεν έχουν οι ίδιοι βιώσει. Το παιχνίδι ρόλων μπορεί να βελτιώσει την κατανόηση των συμμετεχόντων για μια κατάσταση και να ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση μεταξύ εκείνων που συνήθως εμπλέκονται σε αυτό. Το παιχνίδι ρόλων του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξερεύνηση της έννοιας της πολιτότητας. Οι νέοι χωρίζονται σε δήμους και έχουν να προτείνουν το είδος των υπηρεσιών που απαιτούνται στην περιοχή τους και, στη συνέχεια, να τοδιαπραγματευτούν με το Δήμαρχο και τους εκπροσώπους άλλων δήμων. Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας με την Ομάδα Πρεσβευτών των Νέων το 2015 στην Ιταλία. Φωτογραφία: Federica Cicala. Το παιχνίδι ρόλων διαφέρει από τις προσομοιώσεις, υπό την έννοια ότι, αν και η προσομοίωση μπορεί επίσης να αποτελείται από σύντομα δράματα, είναι συνήθως γραμμένη σε σενάριο και δεν περιλαμβάνει τον ίδιο βαθμό αυτοσχεδιασμού. Η αξία του παιχνιδιού ρόλων είναι ότι μιμείται την πραγματική ζωή. Μπορεί να εγείρει ερωτήματα για τα οποία δεν υπάρχει απλή απάντηση, για παράδειγμα, σχετικά με τη σωστή ή λανθασμένη συμπεριφορά ενός χαρακτήρα. Για να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις, μια χρήσιμη τεχνική είναι να τους καλέσετε να αλλάξουν ρόλους. Υπάρχουν πολλές προστιθέμενες αξίες από τη χρήση του παιχνιδιού ρόλων. Αυτές σημειώνονται πιο κάτω: - Προώθηση της αναγνώρισης των νέων με διαφορετικές καταστάσεις που βοηθά την κατάρριψη των στερεοτύπων - Προώθηση της ενσυναίσθησης

8 - Παροχή δυνατότητας στους νέους να ασχοληθούν με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και επίλυσης συγκρούσεων σε ένα ασφαλές περιβάλλον - Δημιουργία συγκεκριμένων εμπειριών που σχετίζονται με αφηρημένα προβλήματα - Βοήθεια στους νέους για να μάθουν πώς να παρέχουν ανατροφοδότηση - Ανάπτυξη ικανοτήτων όσον αφορά τη γνώση, τις αξίες και τις δεξιότητες για συγκεκριμένα θέματα - Παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο τα ανθρώπινα όντα είναι πιθανό να αναπαράγουν τα κοινωνικά στερεότυπα, ακόμη και όταν αυτά είναι, θεωρητικά, εναντίον τους. Εισηγήσεις για ένα καλό παιχνίδι ρόλων Το παιχνίδι ρόλων θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ευαισθησία. Πρώτον, είναι σημαντικό οι άνθρωποι έχουν χρόνο στο τέλος για να βγουν από το ρόλο τους. Δεύτερον, ο καθένας θα πρέπει να σέβεται τα συναισθήματα των ατόμων και την κοινωνική σύνθεση της ομάδας. Δώστε προσοχή και αρκετό χρόνο για έναν απολογισμό, προκειμένου να επιτρέψετε στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, να αναστοχαστούν για τις δράσεις τους και να δημιουργήσουν γέφυρες με την πραγματική ζωή για να μάθουν από την «προσομοιωμένη εμπειρία». Τα παιχνίδια ρόλων μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικά, αλλά μερικές φορές μπορεί να βλάψουν τα συναισθήματα των νέων. Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε τι έχει βιώσει στη ζωή του κάθε πρόσωπο που συμμετέχει. Για το λόγο αυτό, ο διαμεσολαβητής θα πρέπει να επιδείξει κάποια ευαισθησίαγια να προστατεύσει αυτούς που ενδέχεται να εκτεθούν προσωπικά. (Για παράδειγμα, αν οργανώσετε ένα παιχνίδι ρόλων για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος ανάμεσα στην ομάδα που είναι άμεσα ενδαφερόμενος ή έχει συγγενείς που αντιμετωπίζουν αυτή την πρόκληση. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να αισθάνονται αποκλεισμένοι ή περιθωριοποιημένοι). Προσομοίωση Οι προσομοιώσεις επιτρέπουν στους ανθρώπους να βιώσουν δύσκολες καταστάσεις, αλλά σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Συχνά απαιτούν κάποια συναισθηματική εμπλοκή, η οποία τους δίνει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο. Οι άνθρωποι μαθαίνουν όχι μόνο με το κεφάλι και τα χέρια τους, αλλά και με την καρδιά τους. Οι προσωμοιώσεις, που είναι διαφορετικές από ένα παιχνίδι ρόλων, έχουν συνήθως ένα σενάριο, το οποίο οι νέοι θα πρέπει να εκτελέσουν, που παρουσιάζει συνήθως συγκεκριμένες κρίσιμες καταστάσεις (για παράδειγμα, μπορείτε να οργανώσετε μια προσομοίωση για τις διακρίσεις λόγω φύλου) για να δείξει τις σχέσεις εξουσίας και τα συναισθήματα μεταξύ του «δυνάστη» και του

9 «καταπιεσμένου». Στη συνέχεια, μπορεί να είναι χρήσιμο να καλέσετε τους νέους που συμμετέχουν στην προσομοίωση να εκτελέσουν ξανά, προτείνοντας ένα διαφορετικό τέλος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλύσουν τη διαφορά και να αντιστρέψουν την κατάστασαη, κάνοντάς την πιο θετική. Ο απολογισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός μετά από μια προσομοίωση. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συζητήσουν τα συναισθήματά τους, γιατί επέλεξαν να δράσουν όπως έδρασαν, τυχόν αδικίες που αντιλήφθηκαν και πόσο αποδεκτό βρήκαν το διακανονισμό που επιτεύχθηκε. Θα πρέπει να βοηθήσουν να σχεδιαστούν παραλληλισμοί μεταξύ του τι έχουν βιώσει και των πραγματικών καταστάσεων στον κόσμο. World Café Φωτογραφία: Federica Cicala. Η μέθοδος του World Café είναι πολύ χρήσιμη όταν πρέπει να συγκεντρωθούν πολλές ιδέες για διάφορες πτυχές ενός θέματος, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το γενικό στόχο της μαθήματος, οι συμμετέχοντες περιστρέφονται σε διαφορετικά τραπέζια, όπου συγκεκριμένες ερωτήσεις είναι διαθέσιμες στη μορφή ενός τραπεζομάντιλου (ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί πάνω στα τραπέζια). Χάρη στις μικρές ομαδικές συζητήσεις και τις σημειώσεις που αφήνουν οι άλλες ομάδες, το World Café επιτρέπει στους νέους να χτίσουν γνώσεις και να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα σχετικά θέματα. Ο ρόλος του διευκολυντή είναι να διαχειριστεί το χρόνο, αφήνοντας τις ομάδες να περιστρέφονται, εκ περιτροπής, μεταξύ των τραπεζιών/ ερωτήσεων και να βεβαιώνεται ότι οι ομάδες επιτρέπουν τη συμμετοχή του κάθε ατόμου, χωρίς αποκλεισμούς. Στον τελευταίο γύρο, ο διαμεσολαβητής θα πρέπει να ζητήσει από τις ομάδες να παραμείνουν στο τελικό τραπέζι τους και να τους δώσει λίγα λεπτά για να συνοψίσουν τα κύρια σημεία/ τα κύρια αποτελέσματα των ερωτημάτων. Τέλος, κάθε ομάδα θα πρέπει, στη συνέχεια, να επιλέξετε έναν αντιπρόσωπο για να μοιραστεί τα αποτελέσματα του πίνακα στην ολομέλεια. Η συλλογή των αποτελεσμάτων μπορεί να συνοψιστεί σε μια έκθεση η οποία θα αντιπροσωπεύει με ακρίβεια την προοπτική ολόκληρης της ομάδας για το συγκεκριμένο θέμα/ σύσταση.

10 Ένα World Café για τη Συλλογή συστάσεων για την αντιμετώπιση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης στην Ιταλία. Νοέμβριος 2016, Νάπολη. Φωτογραφία: Federica Cicala. Για περισσότερες ιδέες, επισκεφθείτε τους πιο κάτω ιστοχώρους: The World Cafe World Café Community Foundation: A quick reference guide for hosting World Café Open Space Technology (Τεχνολογία Ανοικτού Χώρου) Η μέθοδος Open Space Technology (OSP) χρησιμοποιείται για τη διοργάνωση συναντήσεων/ εκδηλώσεων με στόχο τη δημιουργία συγκεκριμένων συλλογικών ιδεών και προτάσεων για ένα συγκεκριμένο θέμα σχετικό με την κοινότητα. Ο ρόλος του διευκολυντή είναι να θέσει το θέμα, να παρέχει το χώρο και να συγκεντρώσει άτομα που είναι πρόθυμα να συμβάλουν ενεργά προς την ολοκλήρωση του στόχου. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ σημαντικό να διαμορφώσει τη σωστή δήλωση/ ερώτηση και να καλέσει τους νέους να συμμετάσχουν. Η μέθοδος OSP μπορεί να διαρκέσει από 2 ώρες μέχρι και 2 ημέρες και η ομάδα μπορεί να αποτελείται από τουλάχιστον πέντε άτομα έως εκατοντάδες. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο συντονιστής εξηγεί τους κανόνες (βλ. Πίνακα 2 παρακάτω) και δημιουργεί την ημερήσια διάταξη μαζί με τους συμμετέχοντες. Ξεκινήστε με μια δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών, όπου κάθε άτομο να μπορεί να προτείνει τον εαυτό του για να ηγηθεί μιας ομάδας εργασίας σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές του γενικού θέματος της μεθόδου OPS. Όταν συλλεγούν όλες οι προτάσεις, χωρίστε τις δραστηριότητες ανάλογα με το χρόνο και τους χώρους στάθμευσης. Αρκετές ομάδες εργασίας μπορούν να οργανωθούν ταυτόχρονα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στις διάφορες ομάδες εργασίας και να συμβάλλουν, σύμφωνα με τα συναισθήματα, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στα υπό συζήτηση θέματα.

11 Κάθε ομάδα εργασίας θα πρέπει να καταλήξει σε μια έκθεση σχετικά με τα κύρια αποτελέσματα που θα τα μοιραστεί στην ολομέλεια με τη λήξη της συνάντησης. Μπορούν να γίνουν περαιτέρω διενέργειες ανάλογα με τα ενδιαφερόμενα μέρη στα οποία η ομάδα επιθυμεί να στοχεύσει. Πίνακας 2 Οι αρχές της μεθόδου Open Space Technology «Οποιοσδήποτε έρχεται είναι το κατάλληλο άτομο» «Οτιδήποτε γίνεται είναι το μόνο πράγμα που μπορούσε να γίνει» «Οποτεδήποτε αρχίσει είναι η κατάλληλη στιγμή» «`Οταν τελειώσει, τελειώνει» Ο Νόμος των Δύο Ποδιών Αυτός ο νόμος λέει ότι κάθε άτομο έχει δύο πόδια και θα πρέπει να είναι έτοιμο να τα χρησιμοποιήσει. Ευθύνη για την επιτυχή έκβαση σε κάθε Open Space γεγονός έχει ένα άτομο, δηλαδή, κάθε συμμετέχοντας. Τα άτομα μπορούν να κάνουν τη διαφορά και πρέπει να κάνουν τη διαφορά. Αν αυτό δεν είναι αλήθεια σε μια δεδομένη κατάσταση, αυτοί και μόνο αυτοί, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να χρησιμοποιούν τα δύο τους πόδια και να προχωρήσουν σε ένα νέο μέρος όπου μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ρόλοι των Συμμετεχόντων Οι μέλισσες πετούν από ομάδα σε ομάδα ενισχύοντας τις συζητήσεις. Οι πεταλούδες κάθονται γύρω και φαίνονται χαλαρές, ενώ γύρω από αυτές αναδύονται ενδιαφέρουσες συζητήσεις καθώς τις ανακαλύπτουν οι άνθρωποι και κάνουν ένα σταθμό για κουβέντα. Για περισσότερες ιδέες, επισκεφθείτε τους ακόλουθος ιστοχώρους: Open Space World Wikipedia: Open Space Technology Μελλοντικά Eργαστήρια Ο στόχος των Μελλοντικών Εργαστηρίων είναι να δώσουν στους νέους την ευκαιρία να εντοπίζουν ένα παγκόσμιο ζήτημα που τους ανησυχεί και να προβληματίζονται σχετικά με το τι θα μπορούσαν να κάνουν γι αυτό σε τοπικό επίπεδο. Στη συνέχεια, προτείνουν ιδέες και πολιτικές στις τοπικές αρχές ή άλλους φορείς λήψης αποφάσεων. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνουν να εκφράζουν τις ανάγκες και τις προτάσεις τους, να συμμετέχουν στη δημοκρατική διαδικασία και να γίνονται ενεργοί πολίτες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η μεθοδολογία των Μελλοντικών Εργαστηρίων επιτρέπει στους συμμετέχοντες πρώτα να αναλύσουν κριτικά πτυχές του εν λόγω ζητήματος και στη συνέχεια να προβληματιστούν σχετικά με το τι θα ήθελαν να κάνουν η τοπική αυτοδιοίκηση ή άλλοι φορείς λήψης αποφάσεων, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο.

12 Τα εργαστήρια αποτελούνται από δύο συνεδρίες τεσσάρων ωρών. Μετά από αυτά, υπάρχει ένα γεγονός που φέρνει κοντά τους νέους και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών τους, ή άλλους φορείς λήψης αποφάσεων. Φάση ανάλυσης περιεχομένου (2 ώρες) Συνεδρία 1 (4 ώρες) Ο εκπαιδευτικός/ συντονιστής προτείνει ένα θέμα για συζήτηση. Αυτή η φάση έχει σχεδιαστεί για να φέρει τα προβλήματα στην επιφάνεια, οδηγώντας έτσι σε μια κριτική ανάλυσή τους. Οι συμμετέχοντες εξετάζουν κριτικά τα βασικά προβλήματα που σχετίζονται με το προτεινόμενο θέμα σε ένα πλαίσιο καταιγισμού ιδεών. Τα κύρια σημεία είναι γραμμένα με τη μορφή αριθμημένης λίστας σε μεγάλο χαρτόνι στον πίνακα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ψηφίζουν για το πρόβλημα που θεωρούν ως το πιο σημαντικό σε σχέση με το θέμα. Φάση πρότασης I (2 ώρες) Η φάση αυτή έχει ως στόχο να μετατρέψει το πρόβλημα σε συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, έτσι ώστε αυτό να ξεπεραστεί. Στην πράξη: 1. Οι συμμετέχοντες μετατρέπουν το πρόβλημα σε προτάσεις (από το κακό στο καλό). Η φάση αυτή ξεκινά με την αλλαγή από το πιο δημοφιλές θέμα στις προτάσεις που γράφονται ως θετικές δηλώσεις. 2. Οι προτάσεις είναι γραμμένες ως μια αριθμημένη λίστα σε ένα πίνακα, όπως ακριβώς ήταν και τα προβλήματα. 3. Η ψηφοφορία. Οι συμμετέχοντες ψηφίζουν για τις τρεις, τέσσερις ή πέντε προτάσεις που θεωρούν ως τις πιο σημαντικές. Ο αριθμός των προτάσεων που επιλέγεται εξαρτάται από το πόσες ομάδες θα σχηματιστούν για να εργαστούν για την ανάπτυξη της κάθε πρότασης. (Σε μια ομάδα 25 περίπου συμμετέχοντες, διαμορφώνουν 4 με 5 ομάδες). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να καταλήγουν σε πραγματικές, συγκεκριμένες προτάσεις, για κάτι που μπορεί να γίνει. Φάση πρότασης IΙ (2 ώρες) Συνεδρία 2 (4 ώρες) 1. Ζητήστε από τους νέους να σχηματίσουν μικρές ομάδες προκειμένου να εργαστούν για την πρόταση που τους ενδιαφέρει περισσότερο Οι ομάδες θα αναπτύξουν την πρόταση που έχουν επιλέξει ακολουθώντας το παρακάτω σχεδιάγραμμα: Γιατί (Γιατί έχουμε

13 επιλέξει αυτή την πρόταση; Ποιο είναι το θέμα;), Τι (Τι θα θέλαμε να προτείνουμε;) και Πώς (Πώς θα θέλαμε να αναπτύξουμε την πρότασή μας;). Οι ανεπτυγμένες προτάσεις γράφονται σε χαρτόνι στον πίνακα ή προβάλλονται σε παρουσίαση σε PowerPoint, με ένα πιασάρικο τίτλο. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, για να εξετάσουν το πρόβλημα/ την πρότασή τους. Μπορούν επίσης να διακοσμήσουν την παρουσίασή τους με σχέδια, φωτογραφίες, κ.λπ. Φάση της ανάλυσης της εφικτότητας (2 ώρες) Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις προτάσεις τους για σκοπούς ανατροφοδότησης από τους άλλους, αλλά και για να περάσουν από μια «ανάλυση εφικτότητας». Η φάση αυτή έχει ως στόχο να καταδείξει κατά πόσον είναι εφικτό να εφαρμοστούν οι προτάσεις. Στην πράξη: 1. Οι προτάσεις, μαζί με μια περίληψη των προηγούμενων φάσεων, μοιράζονται σε ένα αρχικό κοινό. Οι συμμετέχοντες οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στο σχολείο, το κάνουν αυτό συνήθως στην ολομέλεια. Το κοινό παρέχει ανατροφοδότηση, σχολιάζοντας τις προτάσεις. 2. Ο συντονιστής/ εκπαιδευτικός καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου με τους συναδέλφους και να χρησιμοποιήσουν ενεργά τα διαδικτυακά εργαλεία για να συνεχίσουν την εξερεύνηση των παγκόσμιων ζητημάτων με την ομάδα/ τάξη τους και με άλλες ομάδες/ τάξεις. 3. Τα εργαστήρια και ο διαμεσολαβητής αξιολογούνται από μαθητές και εκπαιδευτικούς στο τέλος κάθε συνεδρίας. Τελικό γεγονός Διοργανώνεται ένα τελικό γεγονός/ μια εκδήλωση που έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν δημόσια τις προτάσεις τους στους φορείς λήψης αποφάσεων. Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών ή άλλων φορέων λήψης αποφάσεων, ενημερώνονται εκ των προτέρων σχετικά με τη μορφή της εκδήλωσης, και είναι υπεύθυνοι για να επικοινωνήσουν με τους συμμετέχοντες και να αξιολογήσουν τις προτάσεις που μπορούν και είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν. Τα τελικά εργαστήρια θα παρακολουθούνται από τους συμμετέχοντες που θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά ως νέοι ευρωπαίοι και παγκόσμιοι πολίτες.

14 Σιωπηλή συζήτηση Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί το γράψιμο και τη σιωπή ως εργαλεία για να βοηθήσει τους νέους να εξερευνήσουν ένα θέμα. Η γραπτή συνομιλία με τους συνομηλίκους επιβραδύνει τις διαδικασίες σκέψης των νέων και τους δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθούν στις απόψεις των άλλων. Η στρατηγική αυτή δημιουργεί επίσης μια οπτική καταγραφή των σκέψεων και των ερωτημάτων των νέων που μπορούν να τύχουν αναφοράς σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν είναι απαραίτητο. Η δραστηριότητα ξεκινά με τη διαίρεση της τάξης σε ομάδες, δίνοντάς τους διαφορετικά ερεθίσματα για συζήτηση (π.χ. ερωτήσεις, αποσπάσματα ή ιστορικά έγγραφα). Κάθε μέλος της ομάδας έχει ένα στυλό και κάθε ομάδα έχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι χαρτί για μια γραπτή δήλωση ή σύντομη παράγραφο με χώρο για να προσθέσει σχόλια. Όλη η επικοινωνία γίνεται εγγράφως, χωρίς να μιλάνε οι νέοι. Αφότου διαβάσουν οι νέοι την ερώτηση στο χαρτί, τη σχολιάζουν και υποβάλλουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο, γράφοντας στο χαρτί. Εργαστήριο διαπολιτισμικής μάθησης με νεαρούς αιτητές ασύλου. Ιταλία Φωτογραφία: Federica Cicala. Εξακολουθώντας να εργάζονται σιωπηλά, οι νέοι αφήνουν την ομάδα τους και μετακινούνται σε άλλα τραπέζια για να διαβάσουν την εργασία των άλλων. Οι νέοι έχουν μαζί τους μαρκαδόρο ή στυλό και μπορούν να σημειώσουν κάποια σχόλια ή περαιτέρω ερωτήσεις για προβληματισμό. Η ψηφιακή αφήγηση και οι δεξιότητες που αναπτύσσονται. Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται με την κάθε ομάδα παρουσιάζει τη δουλειά της, μια ομαδική συζήτηση στην τάξη και έναν απολογισμό. Ψηφιακή αφήγηση Η δημιουργία ιστοριών με νέες οπτικές τεχνολογίες είναι μια δραστηριότητα που έχει μερικά πολύ θετικά στοιχεία. Το τελετουργικό της ανταλλαγής ιδεών για τη ζωή μπορεί να είναι πολύτιμο, τόσο για αυτούς που μιλούν όσο και για εκείνους που μαρτυρούν. Οι προσωπικές αφηγήσεις μπορεί να αγγίξουν τους θεατές βαθιά, ωθώντας τους να προβληματιστούν σχετικά με τις δικές τους εμπειρίες, να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους, να φέρονται στους άλλους με μεγαλύτερη συμπόνια, να μιλούν για την αδικία και να εμπλακούν στην έκκληση για θετική αλλαγή. Η μέθοδος αυτή δείχνει επίσης ότι οι μορφές και οι προσεγγίσεις των αφηγήσεων των ιστοριών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές.

15 Με τη μέθοδο αυτή, οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με σημαντικές στιγμές της ζωής τους, έτσι ώστε να επιλέξουν αυτό που τους οδήγησε στο να μάθουν για τον εαυτό τους, από την άποψη των συναισθημάτων, της κατανόησης και τις αλλαγές στην οπτική. Από τη στιγμή που έχουν εντοπίσει τη στιγμή και το μήνυμα, μπορούν να αρχίσουν τη δημιουργία της ιστορίας: στον ενεστώτα, με ένα γρήγορο ρυθμό, γεμάτη εικόνες, με μια περιγραφή που περιλαμβάνει τις πέντε αισθήσεις και έχει μια απλή σύνδεση με ένα «μήνυμα-κλειδί», ένας έλεγχος πραγματικότητας που οδηγεί σε ένα μάθημα ζωής. Στη συνέχεια, μπορούν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες με την οπτικογράφηση σε μορφή αυτοσυνέντευξης για να μοιραστούν την ιστορία τους στο διαδίκτυο. Εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να το ολοκληρώσουν με οποιαδήποτε εργαλεία μετα-παραγωγής. Η αφήγηση μπορεί να ενσωματωθεί σε δημόσιες ομιλίες ή σε παρουσιάσεις στο PowerPoint (ή κάτι παρόμοιο). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραδώσει μηνύματα οπτικά, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή για την υποστήριξη δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Υπάρχουν πολλά απλά εργαλεία διαθέσιμα στο διαδίκτυο, όπως το We Video ή εφαρμογές για κινητά, όπως το Animoto Video Maker.

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα 2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα Η προώθηση της συμμετοχής των νέων μέσα από την παγκόσμια πολιτότητα μπορεί να έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές. Οι ικανότητες που μπορούν να αναπτυχθούν

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο Νεολαίας. Η μέρα έφθασε Τι να κάνετε;

Συνέδριο Νεολαίας. Η μέρα έφθασε Τι να κάνετε; 3 Συνέδριο Νεολαίας Η μέρα έφθασε Τι να κάνετε; Ποτέ μην αμφιβάλλετε ότι μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων, αφοσιωμένων πολιτών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο; πραγματικά, είναι οι μόνοι που το κατάφεραν ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή των Νέων και Παγκόσμια Πολιτότητα: Προκλήσεις και Συστάσεις για το `Εργο Future Youth Schools Forum. Συνοπτική Έκθεση

Συμμετοχή των Νέων και Παγκόσμια Πολιτότητα: Προκλήσεις και Συστάσεις για το `Εργο Future Youth Schools Forum. Συνοπτική Έκθεση 3 Συμμετοχή των Νέων και Παγκόσμια Πολιτότητα: Προκλήσεις και Συστάσεις για το `Εργο Future Youth Schools Forum Συνοπτική Έκθεση Συνοπτική Έκθεση Η παρούσα έκθεση αναλύει και αξιολογεί τις τρέχουσες ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS «Το παιχνίδι είναι γνώση, συναίσθημα και δράση» Η «Εργαλειοθήκη» Pro Skills δημιουργήθηκε και προσφέρεται, προκειμένου να προωθήσει την μεθοδολογία του Pro Skills, με βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 3.2 Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων Να επιδεικνύουν τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας Να επιδεικνύουν ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video. σχολείο.

Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video. σχολείο. Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Όλοι οι μαθητές (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας 17 και 18 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Παρακινώντας τους άλλους Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων Το βίωμα της ομαδικής λήψης απόφασης Πλεονεκτήματα ομαδικής λήψης απόφασης Ενισχύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Τις εμπειρίες αυτές τις αναζητούμε βγαίνοντας και από την όποια αίθουσα και από το όποιο

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και στην αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Παράρτημα Ι Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Σημειώστε τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας σας με τις παρακάτω προτάσεις, με βάση την επεξήγηση που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Παιδαγωγικά παιχνίδια Ελεύθερος συνειρμός Το παιχνίδι ρόλων Οραματισμός Ζωγραφική / Σχέδιο Εργασία σε μικρές ομάδες Επισκέπτες ομιλητές Χρήση Βίντεο Ανάθεση εργασιών Τα παιδαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Τίτλος: Τα συνεργατικά περιβάλλοντα δημιουργίας και επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων Εκτιμώμενη διάρκεια εκπαιδευτικού σεναρίου: Προβλέπεται να διαρκέσει συνολικά 3 διδακτικές ώρες.

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή

Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή Ερώτημα-κλειδί 2 Οι άνθρωποι της Αρχαϊκής Εποχής μετακινούνταν για τους ίδιους λόγους και με τον ίδιο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Φάση 2. Προβληματισμός. μεθόδους, που χρησιμοποιούνται. τάξεις Αναστοχασμός για συγκεκριμένα. προβλήματα

Φάση 2. Προβληματισμός. μεθόδους, που χρησιμοποιούνται. τάξεις Αναστοχασμός για συγκεκριμένα. προβλήματα Μαθήματα: Μέθοδοι Εισαγωγή Αυτή η υπό-ενότητα ενθαρρύνει και καλεί τους συμμετέχοντες να σκεφτούν διδακτικές μεθόδους που να είναι κατάλληλες για τη διδασκαλία τόσο της μοντελοποίησης, αλλά και του μαθηματικού

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Παρακινώντας τους άλλους

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Παρακινώντας τους άλλους 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Παρακινώντας τους άλλους Παρακινώντας τους άλλους Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Ένα σημαντικό κομμάτι του να είναι κάποιος ηγέτης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης

Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης, ΕΔΕ Εργαστήριο 1: «Βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ Ε Ρ Ω Τ Η Μ Α Τ ΟΛΟΓΙΟ Η ΓΕΤΙΚΟΥ Σ Τ Υ Λ Οδηγίες: Σκεφθείτε μια ομάδα ή ένα Τμήμα στο οποίο είστε μέλος. Σκεφτείτε τον εαυτό σας να είναι επικεφαλής μιας ομαδικής συζήτησης. Καθώς ηγείστε της ομάδας ξεπροβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Η δική μου πολιτεία-διάσημα Κτίρια Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε 2 Διάρκεια: 7Χ80 λεπτά Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλούν εμπειρίες, εκφράζουν συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Το εργαστήρι για εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς προσφέρει μεθοδολογικά εργαλεία και στρατηγικές ενίσχυσης των

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα #5: Ομαδική Εργασία

Εκπαιδευτική Ενότητα #5: Ομαδική Εργασία Εκπαιδευτική Ενότητα #5: Ομαδική Εργασία Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Θεωρητικό πλαίσιο 3. Δραστηριότητες Επίλυση προβλημάτων Το Ορυχείο Κατασκευάζοντας μια Γέφυρα, πιο ψηλή από τις άλλες Από το μάρμαρο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Επικοινωνία με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Πλάνο διδακτικού σχεδιασμού για τη μέθοδο project Πρώτη εβδομάδα

Πλάνο διδακτικού σχεδιασμού για τη μέθοδο project Πρώτη εβδομάδα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2009 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 8 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ονοματεπώνυμο:. Σχολείο: 29o Δημοτικό Σχολείο Βόλου Τάξη: ΣΤ2 Πλάνο διδακτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε 2016-2017 Ονοματεπώνυμο: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΣΙΑ Τίτλος Εργασίας Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Σχολείο του πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών 5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών συντελεστές Σπυρίδων Δουκάκης sdoukakis@rhodes.aegean.gr ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Μοσκοφόγλου-

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή

Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου Διδάσκουν: Πολύκαρπος Καραμούζης, (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Διαβάστε περισσότερα

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο!

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Πριν από 12 μήνες, η πολυεθνική μας ομάδα ξεκίνησε μια μελλοντική πρωτοβουλία με στόχο να μετασχηματίσει τον προσανατολισμό της σταδιοδρομίας για την Γενιά Z

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική. Η εποικοδομιστική προσέγγιση για τη γνώση. ως ενεργητική και όχι παθητική διαδικασία

Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική. Η εποικοδομιστική προσέγγιση για τη γνώση. ως ενεργητική και όχι παθητική διαδικασία Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική Η εποικοδομιστική προσέγγιση για τη γνώση ως ενεργητική και όχι παθητική διαδικασία ως κατασκευή και όχι ως μετάδοση ως αποτέλεσμα εμπειρίας και όχι ως μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων Χαρακτηριστικά ενήλικων εκπαιδευομένων Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτής ενηλίκων Διάλειμμα Αποτελεσματική προετοιμασία μαθήματος στην ενήλικη εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: Ενεργός συμμετοχή (βιωματική μάθηση) ΘΕΜΑ: Παράδοση στο μάθημα των «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ», για τον τρόπο διαχείρισης των σκληρών δίσκων.

Διαβάστε περισσότερα

Καλές πρακτικές στο πολυπολιτισμικό σχολείο

Καλές πρακτικές στο πολυπολιτισμικό σχολείο «Όλοι μαζί ομάδα δυνατή» Ευπραξία Βλαχοδήμου 1. Η ομαδική εργασία και η συνεργατική μάθηση στο μάθημα της Τεχνολογίας Υπηρετώ σε γυμνάσιο και διδάσκω το μάθημα της Τεχνολογίας στην Α και Β τάξη και Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση Ent-teach κεφαλαιο 3 - Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές από όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμσίου Ενότητα: Φυσικό Περιβάλλον και Οικολογία Κεφάλαιο: Τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κιουτσιούκη Δήμητρα, 485 Τελική δραστηριότητα Φάση 1 :Ατομική μελέτη 1. Πώς θα περιγράφατε το ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική καινοτομία; Οι Web

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα;

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στα

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

EDUS265 Συζήτηση μέσω του διαδικτύου

EDUS265 Συζήτηση μέσω του διαδικτύου EDUS265 Συζήτηση μέσω του διαδικτύου Χαράλαμπος Βρασίδας www.cardet.org - www.unic.ac.cy 1 Ανασκόπηση Βασικές Έννοιες και Ορισμοί Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Σύγχρονα παιδαγωγικά μοντέλα και ο ρόλος της

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Εποικοδομητική κριτική

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Εποικοδομητική κριτική 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Εποικοδομητική κριτική Γενική περιγραφή της ενότητας: Όταν εργάζεστε με άλλους, πολλές φορές υπάρχουν καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σμαράγδα Τσιραντωνάκη, ΠΕ70 ΣΧΟΛΕΙΟ Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανιά Μάϊος 2015 Σελίδα 1 από 10 1. Συνοπτική περιγραφή της καλής πρακτικής Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2017-1-RO01-KA202-037308 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργική Εκπαίδευση. Θεματική ενότητα 11 2/2. Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

Γεωργική Εκπαίδευση. Θεματική ενότητα 11 2/2. Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωργική Εκπαίδευση Θεματική ενότητα 11 2/2 Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι 1/2 Οι φοιτητές/τριες πρέπει να είναι ικανοί/ες: να καταγράψουν

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Δομή επιμόρφωσης 1 η Μέρα Γνωριμία ομάδας Παρουσίαση θεωρητικού υποβάθρου Προσομοίωση : α) Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετωπίζω προκλήσεις

Αντιμετωπίζω προκλήσεις Αντιμετωπίζω προκλήσεις ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Πιέσεις και επιρροές 45-60 λεπτά Δραστηριότητα έναρξης / Δραστηριότητα 1 Όλα τα παιδιά κινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Βασικός σκοπός ήταν η απόκτηση νέων και εμβάθυνση ήδη γνωστών τεχνικών για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής.

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 1 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ σε εφαρμογή

Η ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ σε εφαρμογή 1 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΣΣ Φωτίζοντας τη διδασκαλία: Σύγχρονες Διδακτικές Προσεγγίσεις Η ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ σε εφαρμογή ΚΟΡΙΝΘΟΣ 2013 Μπιλιούρη Αργυρή Δ/ντρια 5 ου Δημ.Σχ.Ναυπλίου ΜSc Διδακτική Λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Εισαγωγή στη Διδακτική - Διδακτικές Τεχνικές Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση Ομάδα: Αριστερίδου Δανάη Ελένη (08) Ευαγγελόπουλος Νίκος (670)

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: Περίπου λεπτά, ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες

Διάρκεια: Περίπου λεπτά, ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες Τρόφιμα Εργαστήριο Το εργαστήριο αυτό σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους νέους να σκεφτούν κριτικά για το πώς να διορθώσουν το προβληματικό σύστημα τροφίμων παγκόσμια. ΘΕΜΑ Σύστημα Τροφίμων Ηλικία: 11-16

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Επίλυση προβλήματος Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» INFO KIT Μέρος 2 Μάης 2011 1. Η ΕΕΥ ως εμπειρία μάθησης Η συμμετοχή ως εθελοντής ΕΕΥ είναι μια πολύτιμη προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΙΔΕΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ. Από την Catherine Faherty. Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου

ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΙΔΕΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ. Από την Catherine Faherty. Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΙΔΕΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ Από την Catherine Faherty Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Ιδέες για ομάδες στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό που συμπεριλαμβάνουν μαθητές με αυτισμό: οργανώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

A μέρος Σεμιναρίου. Λευκωσία Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη

A μέρος Σεμιναρίου. Λευκωσία Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη A μέρος Σεμιναρίου Εκπαιδευτής : Wolfgang Wildfeuer Λευκωσία 20-24 Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1. ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Στόχος Βελτίωση επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορίζοντας την ποιότητα του Εκπαιδευτικού (ΠΠΕ) Μαθαίνοντας μέσα από την παρατήρηση

Προσδιορίζοντας την ποιότητα του Εκπαιδευτικού (ΠΠΕ) Μαθαίνοντας μέσα από την παρατήρηση Προσδιορίζοντας την ποιότητα του Εκπαιδευτικού (ΠΠΕ) Μαθαίνοντας μέσα από την παρατήρηση Μάθηση έξω από την τάξη 4. ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Δραστηριότητα έξω από την τάξη για παιδιά νηπιαγωγείου

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έρευνας Εθνικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» για τον αντίκτυπο του Προγράμματος στην Κύπρο

Αποτελέσματα Έρευνας Εθνικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» για τον αντίκτυπο του Προγράμματος στην Κύπρο Αποτελέσματα Έρευνας Εθνικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» για τον αντίκτυπο του Προγράμματος στην Κύπρο Η έρευνα αυτή διεξήχθη από την Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ως ΕΡΓΑΛΕΙΟ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η μικροδιδασκαλία, είναι μια: μικρογραφία μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού;

Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Ερώτημα-κλειδί Πόσο μεγάλες ήταν οι ομάδες των ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού και ποιοι έπαιρναν τις αποφάσεις;

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός

ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός CC BY-NC-SA Εκπαιδευτικός: Χάρις Κωνσταντίνου Σχολείο: Γυμνάσιο Ακρόπολης Υποστηρίκτρια: Μαρία Κωνσταντίνου () Χώρα: Κύπρος Γλώσσα: Ελληνικά Γενική περιγραφή του μαθησιακού

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Μάθηση και γνώση: μια συνεχής και καθοριστική αλληλοεπίδραση Αντώνης Λιοναράκης Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγόνη Σοφοκλέους. Στ

Αντιγόνη Σοφοκλέους. Στ «5η Διημερίδα (αλληλο-)διδακτικής. Διδάσκοντας με λογισμό και με όνειρο. Έμπνευση και Δημιουργία στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Σχολικό έτος 2016-17.» Διοργάνωση:

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικές προκλήσεις: Πολιτική - Έρευνα - Πράξη

Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικές προκλήσεις: Πολιτική - Έρευνα - Πράξη ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικές προκλήσεις: Πολιτική - Έρευνα - Πράξη Αθήνα, 14-15 Μαΐου 2010 ηρητήριο _2010 1 Τα πολυτροπικά κείμενα ως εργαλείο προώθησης της

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα και συλλογική ενδυνάμωση

Δίκτυα και συλλογική ενδυνάμωση Δίκτυα και συλλογική ενδυνάμωση Εργαλείο 23: Το προσωπικό μου Δίκτυο ΣΤΟΧΟΙ Να αξιολογήσετε τις συνέπειες της απομόνωσης και της αίσθησης που δημιουργείται από την απώλεια της κοινωνικής υποστήριξης. Να

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στην έννοια της βιωματικής μάθησης Θεωρητικό πλαίσιο. Κασιμάτη Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ

Μια εισαγωγή στην έννοια της βιωματικής μάθησης Θεωρητικό πλαίσιο. Κασιμάτη Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ Μια εισαγωγή στην έννοια της βιωματικής μάθησης Θεωρητικό πλαίσιο Κασιμάτη Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ Τι εννοούμε με τον όρο «βιωματική μάθηση»; Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο μάθησης,

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργατικές Τεχνικές

Συνεργατικές Τεχνικές Καταιγισμός ιδεών, Παιχνίδι ρόλων, Ομάδες Εργασίας, Συζήτηση με διάταξη δύο κύκλων, Δομημένη Συζήτηση - Debate Μέθοδος σχεδίων εργασίας ΚΕΣΥΠ ΚΙΛΚΙΣ Καταιγισμός ιδεών Είναι η εξέταση ενός ζητήματος μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια Επιµόρφωσης του Προσωπικού του Σχολείου

Εργαστήρια Επιµόρφωσης του Προσωπικού του Σχολείου Εργαστήρια Επιµόρφωσης του Προσωπικού του Σχολείου 2 3 Εισαγωγή για τον εκπαιδευτή του προσωπικού Εάν διαβάζετε το παρόν έγγραφο, υποθέτουµε ότι θα θέλατε να επιµορφώσετε τα µέλη του προσωπικού ενός σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλούν? Προσπαθώντας να επικοινωνήσουν Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να γράφουν? Μαθαίνoυν να γράφουν γράφοντας Η γραφή λύνει προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης Τη σχολική χρονιά 2016-2017 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, σε δύο τμήματα της Β τάξης, μια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Παίζουμε, διερευνούμε, δοκιμάζουμε ιδέες» χρηματοδοτούμενη

Διαβάστε περισσότερα

2. Δεξιότητες επικοινωνίας ενηλίκων εκπαιδευομένων. Επιμόρφωση εκπαιδευτών/τριών Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσία

2. Δεξιότητες επικοινωνίας ενηλίκων εκπαιδευομένων. Επιμόρφωση εκπαιδευτών/τριών Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσία 2. Δεξιότητες επικοινωνίας ενηλίκων εκπαιδευομένων Σύνδεση με τα προηγούμενα Οι συμμετέχοντες είναι εξ ορισμού ενήλικες. Βρίσκονται σε εξελισσόμενη διεργασία ανάπτυξης, όχι στο ξεκίνημα της διεργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Φιλαράκος - Το δικό μου μαλακό υφασμάτινο παιχνίδι Βαθμίδα: 1 Τάξη: Β Διάρκεια: 4 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας στη συνέχεια για έκφραση. Οι μαθητές/τριες ανακαλούν εμπειρίες

Διαβάστε περισσότερα

SAME WORLD Μοιραζόμαστε σχολικές πρακτικές για την αειφορία

SAME WORLD Μοιραζόμαστε σχολικές πρακτικές για την αειφορία SAME WORLD Μοιραζόμαστε σχολικές πρακτικές για την αειφορία Κλιματική Αλλαγή Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη Περιβαλλοντική Μετανάστευση Φεβρουάριος - Ιούλιος 2017 1ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλών Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα