Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Μπάλες οξυγόνου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Μπάλες οξυγόνου"

Transcript

1 Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Μπάλες οξυγόνου

2 Το ταξίδι της μάθησης Μπάλες οξυγόνου Heather Shann Σχολείο Annan The Froebel, Βρετανία

3 Εξερευνώντας υλικά και τις αλλαγές αυτών: Μπάλες οξυγόνου Σύνδεση με το πλαίσιο CLS Μαθησιακές δραστηριότητες: προγραμματισμός και σχεδιασμός έρευνας, συλλογή αποδεικτικών στοιχείων (παρατήρηση), συσχετισμοί Δημιουργικές προδιαθέσεις: Ικανότητα συνεργασίας, ανάπτυξης δεξιοτήτων σκέψης και συσχετισμών μέσα από δυνατότητες για συζήτηση Συνέργειες: Διάλογος και συνεργασία Υπόβαθρο Ηλικιακή ομάδα: 3-5 έτη Σχολικό περιβάλλον: Περιβάλλον ελεύθερης δραστηριότητας των πρώτων τάξεων του νηπιαγωγείου Σύνδεση με το πρόγραμμα σπουδών: EYFS-Development Matters, Χαρακτηριστικά αποτελεσματικής μάθησης. Παιχνίδι και εξερεύνηση Ενεργητική μάθηση Δημιουργία και κριτική σκέψη Ερωτήσεις σχετικά με το γιατί συμβαίνουν κάποια πράγματα και παροχή ερμηνειών. Ρωτά πχ. ποιος, τι, πότε, πώς 1ος Στόχος: Η αύξηση του αριθμού των παιδιών που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία στη μάθηση των φυσικών επιστημών 2ος Στόχος: Να ενισχυθεί η ικανότητα των παιδιών να κάνουν συσχετισμούς και να αναπτύσσουν δημιουργικές δεξιότητες σκέψης στις φυσικές επιστήμες μέσα από το διάλογο και τη συνεργατική εργασία

4 Διαμορφώνοντας το πλαίσιο - Εστίαση και σκεπτικό Εστίαση: Ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και της ικανότητας των παιδιών να κάνουν συσχετισμούς στην επιστήμη μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία Σκεπτικό: Παρατήρησα από προηγούμενες δραστηριότητες (Ηλεκτρισμός) ότι όταν δούλευαν μαζί, κάποια παιδιά άρχισαν να βασίζονται στη σκέψη των άλλων για να αναπτύξουν ιδέες. Με βάση αυτό, στόχος μου ήταν να αυξήσω τη συνεργατική τους μάθηση και τη χρήση επιστημονικής ορολογίας από μέρους τους. Επιπτώσεις στο σχεδιασμό και τη διδασκαλία Να παρέχουμε ενδιαφέροντες και συναρπαστικούς πόρους που να συνδέονται συγκεκριμένα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών για την ενίσχυση της συμμετοχής, της ομιλίας και της συνεργατικής εργασίας μέσα από την επιθυμία για εξερεύνηση κοινών ενδιαφερόντων. Να τονίσουμε και να αποτυπώσουμε την κριτική σκέψη των παιδιών σχετικά με τις φυσικές επιστήμες ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε άλλα παιδιά να αξιοποιήσουν τις ιδέες τους, προωθώντας έτσι την κατανόησή τους και την ικανότητά τους να κάνουν συσχετισμούς με τη σκέψη τους Να παρέχουμε επαρκή χρόνο και χώρο για να μπορούν τα παιδιά να συζητούν και να συνεργάζονται για να τα ενθαρρύνουμε να ακούν και να συμπληρώνουν τις επιστημονικές ιδέες των άλλων

5 Βασικότερα σημεία προηγούμενων δραστηριοτήτων «Ηλεκτρισμός» Πρέπει να είναι κανονικός κύκλος! Το μέταλλο πρέπει να ακουμπά, διαφορετικά δεν μπορεί να περάσει το ρεύμα.

6 Σημείο αφετηρίας: Το ενδιαφέρον ενός παιδιού οδήγησε στην εξερεύνηση των μπάλων οξυγόνου και στο πώς αυτές αντιδρούν στο νερό Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον σχετικά με την ιστορία ενός κοριτσιού για το δώρο γενεθλίων της (μια μπάλα οξυγόνου) Μαθησιακή δραστηριότητα 1α: Πρόσκληση για εξερεύνηση Τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν με μια μπάλα οξυγόνου. Τα παιδιά έβαλαν τη μπάλα οξυγόνου στο νερό Επισκόπηση των Μαθησιακών Δραστηριοτήτων Τα παιδιά διατηρούν το ενδιαφέρον τους και εκφράζουν την επιθυμία να κάνουν περισσότερα επιστημονικά πειράματα, να συζητήσουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους Μαθησιακή δραστηριότητα 1β: Φτιάχνουμε μπάλες οξυγόνου Έτσι σκέφτηκα να φτιάξουμε μπάλες οξυγόνου με τα παιδιά. Ήταν μια δραστηριότητα καθοδηγούμενη από ενήλικες με στοιχεία από τα παιδιά που μπορούσαν να σκεφτούν τις ιδέες Τα παιδιά ήταν πρόθυμα να εξερευνήσουν την οσμή και την υφή. Άκουγαν τα σχόλια των άλλων και αντάλλαξαν ιδέες. Μαθησιακή δραστηριότητα 3: «Αρωματοθεραπεία» Τους έδωσα αιθέρια έλαια, ελαιόλαδο και νερό, φρέσκα και αποξηραμένα βότανα και γλάστρες και ξυλάκια για να αναμειγνύουν τα «μαγικά τους φίλτρα». Οι προηγούμενες εμπειρίες εξερεύνησης και συζήτησης βοήθησαν τα παιδιά να κάνουν συσχετισμούς Κάθε παιδί ήθελε να δει πώς θα αντιδράσει η μπάλα οξυγόνου του στο νερό και τα επιφωνήματα και τα λόγια τους ώθησαν τα άλλα παιδιά να κάνουν συσχετισμούς και να εκφράσουν τις ιδέες και τη σκέψη τους Μαθησιακή δραστηριότητα 2: Δοκιμή με άλλα υλικά Διευκόλυνα τα παιδιά παρέχοντας μεγάλη γκάμα υλικών και εξοπλισμού που μπορούσαν να εξερευνήσουν ελεύθερα Τα παιδιά δοκιμάζουν την περιέργειά τους φτιάχνοντας πράγματα που αφρίζουν!

7 Σημείο αφετηρίας Σκεπτικό: Ένα παιδί που στο παρελθόν δεν έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε επιστημονικές δραστηριότητες μοιράστηκε μαζί μου τον ενθουσιασμό της όταν της έκαναν δώρο μπάλες οξυγόνου για τα γενέθλιά της. Τότε έφερα μια μπάλα οξυγόνου για να την εξερευνήσει μαζί με άλλα παιδιά, περιμένοντας ότι ίσως θα συνέχιζε την εξερεύνησή της και θα ενθαρρυνόταν να δουλέψει μαζί με άλλα παιδιά, εφόσον η ευκαιρία είχε άμεση σχέση με κάτι που την ενδιέφερε και με προηγούμενη γνώση και εμπειρία που είχε. Δραστηριότητες: Ακολουθώντας αυτή την αφετηρία, σχεδίασα μια ακολουθία σχετικών δραστηριοτήτων γύρω από και με βάση το ενδιαφέρον του παιδιού για τις μπάλες οξυγόνου, το οποίο οδήγησε στην εξερεύνηση των υλικών και των αλλαγών τους, στην εξερεύνηση του αφρίσματος, της διάλυσης και της δημιουργίας φίλτρων.

8 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Δραστηριότητα 1α Πρόσκληση για εξερεύνηση Τα παιδιά κλήθηκαν απλώς να παίξουν με μια μπάλα οξυγόνου. Τα παιδιά ήταν πρόθυμα να εξερευνήσουν την οσμή και την υφή. Τα παιδιά έβαλαν την μπάλα οξυγόνου στο νερό, ήταν πρόθυμα να μοιραστούν τις παρατηρήσεις τους, ενώ κάποια άκουγαν προσεκτικά χωρίς να μιλούν τα ίδια. Η σκέψη των παιδιών διευρυνόταν καθώς άκουγαν τα σχόλια των άλλων και αντάλλασσαν ιδέες. Για παράδειγμα, ένα παιδί που μέχρι αυτό το στάδιο ήταν απλός παρατηρητής, πρόσεξε το σχόλιο ενός άλλου παιδιού «να προσθέσουμε πράγματα για να το κάνουμε πιο δυνατό» και πρότεινε να προσθέσουν μπαχαρικά, και συγκεκριμένα κουρκουμά. Επειδή δεν μπορέσαμε να βρούμε κουρκουμά, το παιδί αποφάσισε με χαρά να προσθέσει κανέλα.

9 Δραστηριότητα 1α: Πρόσκληση για εξερεύνηση Όταν την πήρα σπίτι, το νερό δεν ήταν το ίδιο πράσινο...γιατί είχαμε πιο πολύ νερό. Αν τη βάλουμε στη μικρή μπανιέρα θα έχουμε περισσότερο νερό...αλλά δε θα είναι το ίδιο έντονη η μυρωδιά... μπορούμε να προσθέσουμε υλικά για να έχει πιο δυνατή μυρωδιά! Μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία τα παιδιά βοήθησαν το ένα το άλλο να κάνουν νέους συσχετισμούς σχετικά με το πώς μπορούμε να κάνουμε το νερό της μπάλας οξυγόνου λιγότερο πράσινο. Αφρίζει γρήγορα! Πρόσεξα ότι τα παιδιά σχολίασαν τον όγκο και τη θερμοκρασία του νερού, και το σημείωσα για επόμενες σχετικές δραστηριότητες και εξερεύνηση. Γιατί είναι ζεστό! Δεν ξέρω τι θα συμβεί...

10 Μυρίζει σαν κάτι πικάντικο! Μυρίζει σαν κάτι γλυκό! Δραστηριότητα 1α: Πρόσκληση για εξερεύνηση Τα παιδιά με χαρά μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις ιδέες τους σχετικά με τη γνώση που ένας ενήλικας θα ήταν διαθέσιμος να προσφέρει για να προκαλέσει περαιτέρω εξερεύνηση. Η Agnes πρόσεξε το σχόλιο ενός άλλου παιδιού «να προσθέσουμε πράγματα για να κάνουμε το μείγμα πιο δυνατό» και το σχόλιο ενός άλλου παιδιού που είπε ότι η μπάλα οξυγόνου μυρίζει σαν κάτι πικάντικο. Βασίστηκε σε αυτή την ιδέα προτείνοντας να προσθέσουν περισσότερα μπαχαρικά. Ναι! Μπορούμε να βάλουμε κουρκουμά; Η δημιουργική της ιδέα και οι συσχετισμοί που έκανε με τη σκέψη της, προέκυψαν από τη συζήτηση και τη συνεργασία με τους άλλους, έγιναν δεκτά με χαρά και αποτέλεσαν έναυσμα για περαιτέρω ενέργειες.

11 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Δραστηριότητα 1β Φτιάχνουμε μπάλες οξυγόνου Το ενδιαφέρον για τις μπάλες οξυγόνου εξελίχθηκε καθώς στη συνέχεια κανόνισα να φτιάξουμε μπάλες οξυγόνου με τα παιδιά. Ήταν μια δραστηριότητα καθοδηγούμενη από ενήλικες, αλλά υπήρχαν σίγουρα στοιχεία από τα παιδιά που μπορούσαν να σκεφτούν τις ιδέες, να συζητήσουν για να κάνουν συσχετισμούς και να αναπτύξουν τη σκέψη τους. Τι θα γινόταν αν προσθέταμε νερό; Θα άφριζε και θα ξεχείλιζε και θα γινόταν έκρηξη! Φοράμε ειδικά γυαλιά για να μην μας πειράζει στα μάτια!

12 Δραστηριότητα 1β: Φτιάχνουμε μπάλες οξυγόνου Είναι σαν ψίχουλα από κέικ! Αφρίζει όταν την ακουμπάς σε ένα σφουγγάρι! Είναι ζεστή όταν την κρατάω! Είναι τόσο αφρώδης όταν την πιάνεις! Είναι κρύα όταν αφρίζει στο νερό! Κάθε παιδί ήθελε να βιώσει την αίσθηση της μπάλας οξυγόνου του στο νερό και τα επιφωνήματα και τα λόγια τους ώθησαν τα άλλα παιδιά να κάνουν συσχετισμούς και να εκφράσουν τις ιδέες και τη σκέψη τους Είναι αφρώδης, αφρίζει πολύ!

13 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Δραστηριότητα 2 Δοκιμή με άλλα υλικά Σκεπτικό: Ήθελα να δώσω στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον τους φτιάχνοντας πράγματα που αφρίζουν, έτσι τους έδωσα μια ακόμα ευκαιρία να δουλέψουν μαζί και να φτιάξουν διάφορα πράγματα που αφρίζουν στο νερό, φίλτρα και μείγματα. Διευκόλυνα τα παιδιά παρέχοντας μεγάλη γκάμα υλικών και εξοπλισμού που μπορούσαν να εξερευνήσουν ελεύθερα. Επέλεξα να μην αναμειχθώ, δίνοντας προσοχή στον διάλογο και τον τρόπο συνεργασίας των παιδιών και επεμβαίνοντας διακριτικά για να δώσω και άλλες ευκαιρίες να κάνουν συσχετισμούς όπου χρειαζόταν. Το κακάο δεν διαλύεται καλά. Σβολιάζει στο νερό.

14 Δραστηριότητα 2: Δοκιμή με άλλα υλικά Η άμμος δεν αναμειγνύεται! Φαίνεται να μην του αρέσει το νερό! Δοκίμασε να βάλεις και κακάο, μπορεί να αναμειχθεί! Ανακάτεψέ το γρήγορα για να γίνει καλύτερα. Το μπλέντερ τα χωρίζει όλα σε πολύ μικρά κομμάτια. Το ανακατεύω γρήγορα σαν μπλέντερ, θα το κάνω σαν σμούθι.

15 Δραστηριότητα 2: Δοκιμή με άλλα υλικά Το φίλτρο μας έχει πολύ αέριο, το αέριο αφρίζει πολύ! Το ξύδι έχει οξύ. Ναι, αν προσθέσουμε περισσότερο ξύδι θα φτάσει μέχρι πάνω. Νομίζω αυτό γίνεται γιατί έχει πολύ αέριο. Τι θα το κάνει να αφρίσει σαν μπάλα οξυγόνου; Με την κουβέντα, τα παιδιά κατάφεραν να κάνουν συσχετισμούς μεταξύ συγκεκριμένων υγρών, των ιδιοτήτων τους και των αντιδράσεων που μπορούσαν να γίνουν.

16 Δραστηριότητα 2: Δοκιμή με άλλα υλικά Ανακατέψαμε όλα τα ανθρακούχα υγρά με σοκολάτα και έγινε έκρηξη! Δες πώς στροβιλίζεται από κάτω, το βλέπεις καλύτερα έτσι. Πολύ όξινο! Fabian: Τα φύλλα τσαγιού δεν διαλύθηκαν. Δείτε κάτι μεγάλες φούσκες! Leo: Κάνει φουσκάλες, μεγαλώνει! Από τι είναι οι φουσκάλες, από το ξύδι ή το τσάι; Βάλε κι άλλο νερό, να δούμε αν θα φουσκώσει... Το τσάι δεν έχει ανακατευτεί ακόμα. Matilda: Το αλάτι διαλύθηκε. Το τσάι το έκανε να μυρίζει σαν καραμέλα! Leo: Το νερό έγινε πράσινο! Νομίζω ότι αυτό έκανε το μείγμα μου να διαλυθεί γιατί έβγαλε πάλι φουσκάλες (ένωσε το μείγμα του με αυτό της Alice).

17 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Δραστηριότητα 3 «Αρωματοθεραπεία» Σκεπτικό: Παρακολούθησα την ακολουθία των δραστηριοτήτων ενθαρρύνοντας τον περαιτέρω διάλογο και κάνοντας συσχετισμούς με τη γνώση και την εμπειρία από το σπίτι. Για παράδειγμα, μια οικογένεια έχει σχέση με την ομοιοπαθητική και την αρωματοθεραπεία. Τους έδωσα αιθέρια έλαια, ελαιόλαδο και νερό, φρέσκα και αποξηραμένα βότανα και γλάστρες και ξυλάκια για να αναμειγνύουν τα «μαγικά τους φίλτρα». Τα παιδιά διάλεξαν τα υλικά ελεύθερα, με την υποστήριξη των ενηλίκων για την προσθήκη των αιθέριων ελαίων επειδή είχαν δυνατή μυρωδιά. Ήταν εμφανές ότι οι προηγούμενες εμπειρίες εξερεύνησης και συζήτησης βοήθησαν τα παιδιά να κάνουν συσχετισμούς σε αυτή τη δραστηριότητα.

18 Οι προηγούμενες εμπειρίες εξερεύνησης και συζήτησης βοήθησαν τα παιδιά να κάνουν συσχετισμούς. Αφού είχε ανακατέψει ένα φίλτρο, ένα παιδί αποφάσισε, χωρίς καμία παρότρυνση ή βοήθεια από ενήλικα, να το ρίξει μέσα στη μικρή μπανιέρα. Το παιδί σχολίασε «κάνει στροβίλους μέσα στο νερό, είναι σαν να προσπαθεί να φύγει». Ο Reuben που προηγουμένως προσπαθούσε με την Alice να ανακατέψει την υδρόφοβη άμμο με το νερό, σχολίασε «νομίζω ότι το λάδι δεν ανακατεύεται με το νερό!» Τα παιδιά συνέχισαν να βασίζονται στις ιδέες των άλλων μέσω της συνεργασίας και να κάνουν συσχετισμούς καθ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας. Κάνει στροβίλους μέσα στο νερό, είναι σαν να προσπαθεί να φύγει! Νομίζω ότι το λάδι δεν ανακατεύεται με το νερό.

19 Αναστοχασμοί: Πρόοδος παιδιών -Αρχικά παρέχοντας τη μπάλα οξυγόνου (με βάση το ενδιαφέρον ενός παιδιού που προέκυψε από το δώρο γενεθλίων της) πολλά παιδιά παρακινήθηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλία και να συμμετάσχουν, και απορροφήθηκαν σε μια εξερεύνηση με βάση το παιχνίδι. -Η εμφάνιση μιας μαθησιακής ακολουθίας που είχε σχέση με τις ιδέες των παιδιών και την εμπειρία τους από το σπίτι αποδείχθηκε ότι παρείχε κίνητρο. Για παράδειγμα, δίνοντας αρκετό χρόνο και μπάλες οξυγόνου, η Alice συμμετείχε με αφοσίωση και απορροφήθηκε στη μάθησή της. Και εκείνη και άλλα παιδιά εξέφρασαν νέες ιδέες και έκαναν νέες ανακαλύψεις. -Παραδόξως, ένα πολύ μικρότερο παιδί έκανε το σχόλιο για την προσθήκη μπαχαρικών για να γίνει το μείγμα πιο ισχυρό, σε σύγκριση με πριν που δεν φαινόταν τόσο σίγουρη να μοιραστεί τις ιδέες της με τους άλλους. Δουλεύοντας μαζί, κάνοντας συσχετισμούς και εκφράζοντας τη σκέψη τους, ανέπτυξαν τη δημιουργική τους διάθεση.

20 Αναστοχασμοί: Ρόλος δασκάλας -Στόχος μου ήταν να αναπτύξω την κριτική σκέψη των παιδιών σε σχέση με τις φυσικές επιστήμες, δίνοντας αρκετό χρόνο για να απορροφηθούν, να σκεφτούν και να αναρωτηθούν σε σχέση με την εμπειρία τους. - Κατάφερα να επεκτείνω και να αναπτύξω τις ιδέες των παιδιών μέσα από διακριτικές παρεμβάσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή, για παράδειγμα όταν η Alice και ο Reuben παρακινήθηκαν να δοκιμάσουν περαιτέρω τις ιδιότητες της υδρόφοβης άμμου, βγάζοντάς την από το νερό και, εναλλακτικά, ρίχνοντας νερό πάνω της. -Χρησιμοποιούσα σαφή επιστημονική γλώσσα όταν τα παιδιά με ενέπλεκαν στην κουβέντα και στη συζήτηση και προσάρμοσα αυτό το λεξιλόγιο με τις προτροπές μου, και κάνοντας ερωτήσεις που προκαλούσαν τη σκέψη για να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να επεκτείνουν τη μάθησή τους. -Φρόντισα να σκιαγραφήσω και να ξεχωρίσω τις φωνές και τις ιδέες των παιδιών εφιστώντας την προσοχή των άλλων παιδιών στο χρόνο και στη συνέχεια, παρακολουθώντας την πορεία συμπεριλαμβάνοντας τις ιδέες και τη δημιουργική σκέψη των παιδιών στο «βιβλίο στο πάτωμα» που ξεκίνησα. - Εξήγησα στους γονείς τη δημιουργική διάθεση και τις συνέργειες.

21 Περιβάλλον τάξης Πλούσιοι πόροι που έχουν σχέση με το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών και με προηγούμενα ενδιαφέροντα και εμπειρίες τους. Περιοχή επιστημονικής εξερεύνησης με επιστημονικούς πόρους που μπορούν να εξερευνηθούν ανεξάρτητα. Τακτική εναλλαγή πόρων δείχνοντας σεβασμό σε αυτά που τα παιδιά επιθυμούν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν. Χώρος για βαθιά σκέψη και πειραματισμό.

22 Επόμενα βήματα στη μάθηση και τη διδασκαλία -Δημιουργία εντύπων «επιθυμιών» για να προτείνουν τα παιδιά πόρους που θα ήθελαν να συμπεριληφθούν στη γωνιά επιστήμης που θα τα βοηθήσουν στην ανάληψη ευθύνης. -Ανάπτυξη «βιβλίου σκέψης στο πάτωμα», προκειμένου να προωθήσουμε τον διάλογο μέσα από την σκέψη γύρω από το επιστημονικό παιχνίδι και τις εμπειρίες. -Διοργάνωση σεμιναρίου για γονείς για να γίνει η επιστημονική γνώση προσιτή προς τους γονείς και να τονιστεί η αξία του παιχνιδιού, της εξερεύνησης και του διαλόγου. -Ενθάρρυνση της συμμετοχής των γονιών με την ανάπτυξη κινήτρων εξερεύνησης και πόρων με βάση τις φυσικές επιστήμες (βλ. σάκοι επιστημονικών παραμυθιών ή κουτιά πόρων) για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν περαιτέρω την κατανόηση στο σπίτι.

23 Ερωτήσεις αναστοχασμού για τον/την αναγνώστη/τρια Με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να εξασφαλίσετε περισσότερο χρόνο στο πρόγραμμα σπουδών για τις φυσικές επιστήμες ώστε τα παιδιά να απορροφηθούν, να αναρωτηθούν και να σκεφθούν κατά την εξερεύνησή τους μέσα από το παιχνίδι; Πού, πότε και πώς μπορέσατε να χρησιμοποιήσετε το προηγούμενο ενδιαφέρον ενός παιδιού για να αναπτύξετε μια ακολουθία μάθησης με βάση την επιστήμη; Με ποιους τρόπους αντιλαμβάνεστε και καταγράφετε την ουσία της δημιουργικής σκέψης και των ιδεών των παιδιών ακούγοντάς τα να συζητούν;

24 Συνεχής και ανεξάρτητη παροχή επιστημονικής γνώσης Έχω συγκεντρώσει ανεξάρτητους επιστημονικούς πόρους για να ελέγξουν τα παιδιά ως μέρος της συνεχούς βοήθειας που παρέχουμε. Προβλέπω ότι αυτό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως ένας χώρος επιστημονικής εξερεύνησης που αλλάζει τακτικά και θα δείχνει σεβασμό για το τι θέλουν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τα παιδιά, γεγονός που θα ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνήσουν, να συζητήσουν μεταξύ τους και θα είναι ένας χώρος όπου μπορούν να σκεφτούν σε βάθος. Μέχρι στιγμής τα υλικά είναι όσο το δυνατόν πιο ανοικτά για να επιτρέπουν την ευρύτερη δυνατή χρήση, όπως: πιπέτες, χοάνες, κανάτες μέτρησης, κουτάλια, γουδί & γουδοχέρι, βότανα από τον κήπο, χάρτινα φίλτρα, μεγεθυντικοί φακοί, φτερά, κελύφη, φύλλα, πέταλα...

25 CREATIVITY IN EARLY YEARS SCIENCE EDUCATION ( ) CREATIVITY IN EARLY YEARS SCIENCE EDUCATION Consortium This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. To view a copy of this license, visit

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως!

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως! Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως! Νερό, αλάτι, αλεύρι σιταριού φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως! Το Νηπιαγωγείο «Ciupercuta» βρίσκεται στο Βουκουρέστι σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βλάστηση και Ανάπτυξη

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βλάστηση και Ανάπτυξη Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βλάστηση και Ανάπτυξη Νηπιαγωγείο «SPIRIDUSII» Βουκουρέστι, Ρουμανία ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πώς μεγαλώνουν τα φυτά από τους σπόρους; «SPIRIDUȘII» Νηπιαγωγείο στο Βουκουρέστι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Καθ οδόν!

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Καθ οδόν! Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Καθ οδόν! Το ταξίδι της μάθησης Καθ οδόν Emma Barkley Δημοτικό Σχολείο Rusper, Βρετανία Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστίασε στην ενθάρρυνση της αυτενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βάρκες που επιπλέουν

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βάρκες που επιπλέουν Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βάρκες που επιπλέουν Το ταξίδι της μάθησης Βάρκες που επιπλέουν Βάρκες που επιπλέουν Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστιάζει στα παρακάτω που αφορούν τα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Αδιάβροχα υλικά

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Αδιάβροχα υλικά Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Αδιάβροχα υλικά Το ταξίδι της μάθησης Αδιάβροχα υλικά Kelly Demeyere Vrije basisschool De Regenboog Zingem Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστίασε στο να

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου Το ταξίδι της μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου Bryony Scudamore Δημοτικό Σχολείο Hill Mead Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Σκελετοί

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Σκελετοί Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Σκελετοί Το ταξίδι της μάθησης Σκελετοί Δημοτικό Σχολείο Clodagh Glaisyer-Sidibe Fairlawn Σκελετοί Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστίασε στο να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα An Cordeels Sint-Bavobasisschool Υπόβαθρο Αστικό περιβάλλον Μαθητική στολή Μίγμα κοινωνικών και εθνικών υποβάθρων Πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φυτά

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φυτά Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φυτά Το ταξίδι της μάθησης Φυτά Κικιλία Τσουκαλά kitsouka@uth.gr 20ό Νηπιαγωγείο/ Παιδικός Σταθμός Καρδίτσας, Θεσσαλία, Ελλάδα Φυτά Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη

ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Δρ Ζωή Καραμπατζάκη Τι μας προσφέρουν οι θεωρίες μάθησης; Οι θεωρίες μάθησης προσφέρουν τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται, εξελίσσονται και βελτιώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης Τη σχολική χρονιά 2016-2017 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, σε δύο τμήματα της Β τάξης, μια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Παίζουμε, διερευνούμε, δοκιμάζουμε ιδέες» χρηματοδοτούμενη

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu Τι έχουμε μάθει για την προώθηση της Δημιουργικότητας μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά στην Ελληνική Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία; Ευρήματα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα από το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ. 2 ΚΟΛΛΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ. 2 ΚΟΛΛΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 5 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ. 2 ΚΟΛΛΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 5 2 Δ: κ. Τσιμούδη πείτε μας κάτι από τη φετινή, θερινή σας δράση; Θερινά 2014. Νέα χρονιά, νέα θερινή δράση με φρέσκα και

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα #5: ΕΤΟΙΜΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Διδάσκων: Γουργιώτου Ευθυμία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΕΑ Μια μέρα στο παιδικό σταθμό «Το παιχνίδι της χαράς» Στο παιχνίδι της χαράς υπάρχει ένα περιβάλλον όπου παρέχει στα παιδιά ασφάλεια, φροντίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικές προδιαθέσεις

Δημιουργικές προδιαθέσεις Εισαγωγή στο υλικό του Επιμορφωτικού Προγράμματος Το παρόν έγγραφο παρέχει μια εισαγωγή στο επιμορφωτικό υλικό του προγράμματος, συγκεκριμένα περιέχει: Το πλαίσιο πίσω από το υλικό Τον ορισμό της δημιουργικότητας

Διαβάστε περισσότερα

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» «Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2017 Εισαγωγή Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2011 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_d

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 έκανα για 20 λεπτά περίπου μάθημα για να γνωρίσω καλύτερα τους/τις μαθητές/τριες, για να τους/τις χωρίσω σε ομάδες και για να τους γνωστοποιήσω πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

CONNECT: Virtual Mobility

CONNECT: Virtual Mobility CONNECT: Virtual Mobility Ενώνοντας νέους ανθρώπους στην Ευρώπη Αναφορά: Αξιολόγηση προϊόντων Εκτελεστική Περίληψη Erasmus+ Key Action 2: Strategic Partnerships Αριθμός Αναφοράς Έργου:: 2014-UK01-K1205-011954

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Αγαθοπούλου Θεωρία: Στόχος δραστηριότητας: Περίσταση: Επίπεδο: Πιθανή διάρκεια: Διδακτικό υλικό:

Ελένη Αγαθοπούλου Θεωρία: Στόχος δραστηριότητας: Περίσταση: Επίπεδο: Πιθανή διάρκεια: Διδακτικό υλικό: Ελένη Αγαθοπούλου Θεωρία: Η προσέγγιση που ακολουθείται είναι επικοινωνιακή, καθώς χρησιμοποιεί την τεχνική των «κενών πληροφορίας» (π.χ. Richards 2006: 17). Συγκεκριμένα, οι μαθητές/ήτριες πρέπει να συμπληρώσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα;

Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα; Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα; Στη διερεύνηση που κάναμε με τα παιδιά, όπως φαίνεται και από τον τίτλο ασχοληθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων. ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ)!"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.!"σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Στη διερεύνησή μας μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Σχολιάστε Τα παιδιά κάθονται στην παρεούλα Νηπ: Αυτό που κρατάω τι είναι; (έχει στο χέρι της ένα κλαδί ελιάς) Παιδιά: -Ελιά! Νηπ.: -Τι είπαμε για την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 Θέματα Διδακτικής Φυσικών Επιστήμων 1. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2. ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Στόχοι προγράμματος: Να εντάξουν οι μαθητές στην καθημερινότητά

Διαβάστε περισσότερα

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος;

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Σύντομη Περιγραφή Διερεύνησης Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Στόχος της διερεύνησης ήταν να διαφανεί το αν κάποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματός μας. Αρχικά, θελήσαμε να διερευνήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες Μέσω της χρήσης μιας κλίμακας αξιολόγησης από το 1 μέχρι το 5, αξιολογήστε σε ποιο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

«Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο»

«Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για ακόμη μία φορά το ΓΕΛ Μελισσίων λαμβάνει μέρος στην επιτυχημένη δράση: «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» που διοργανώνεται από τη ScienceView με την παιδαγωγική - επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Τρίτη διδακτική πρόταση Κατοικίδια ζώα Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ Παράρτημα Ι Εργαλείο 1: Γνωριμία - Διερεύνηση προσωπικών θεωριών 1. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να πετύχω στην τάξη μου είναι: Α. Β. Γ. Δ. 2. Είμαι ευχαριστημένος/η από τη δουλειά μου όταν: Α. Β.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο

Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά,

Διαβάστε περισσότερα

Τα χαρισματικά παιδιά είναι προβληματικά για τους γονείς τους. Σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους ενδιαφέρονται περισσότερο για γεγονότα, ευφυή

Τα χαρισματικά παιδιά είναι προβληματικά για τους γονείς τους. Σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους ενδιαφέρονται περισσότερο για γεγονότα, ευφυή Τα χαρισματικά παιδιά είναι προβληματικά για τους γονείς τους. Σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους ενδιαφέρονται περισσότερο για γεγονότα, ευφυή και ταχύτατα, ενώ κάποιες φορές είναι δραστήρια ή αδρανή.

Διαβάστε περισσότερα

«Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.»

«Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.» Εκπαιδευτική Δράση Teachers 4 Europe «Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.» ΖΕΡΒΟY ΚΥΡΙΑΚH ΠΕ 70 ΔΑΣΚAΛΑ/ΠΕ 13 ΝΟΜΙΚOΣ 6 Ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚO Δ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡIΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟY ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ Οι μαθητές μας αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα.

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Μελέτης Περιβάλλοντος Δ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου κινήθηκε σε αρκετά καλά πλαίσια. Οι στόχοι, που

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Αποκλείεται να βγείτε χαμένοι! Μπορείτε:

Αποκλείεται να βγείτε χαμένοι! Μπορείτε: Επιχείρηση υποδοχής Θέλετε να επεκτείνετε την επιχείρησή σας, να εισέλθετε σε άλλες ευρω παϊκές αγορές Θέλετε να έρθετε σε επαφή με άλλους επιχειρηματίες Αναρωτιέστε πώς να αναπτύξετε και να δοκιμάσετε

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος:

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: 2015-2016 Διάρκεια υλοποίησης: 5 μήνες ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Να

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Εφαρµογής στη βαθµίδα

Πρωτόκολλα Εφαρµογής στη βαθµίδα Πρωτόκολλα Εφαρµογής στη βαθµίδα Μαρία Σαριδάκη Οµάδα Έργου ΕΠΙΝΟΗΣΗ 200 Εκπαιδευτικοί και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό 500 Μαθητές 160 Βαθµίδες σε όλη τη χώρα ζητούµενο των παρεµβάσεων η απόκτηση εµπειρίας

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Φιλαράκος - Το δικό μου μαλακό υφασμάτινο παιχνίδι Βαθμίδα: 1 Τάξη: Β Διάρκεια: 4 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας στη συνέχεια για έκφραση. Οι μαθητές/τριες ανακαλούν εμπειρίες

Διαβάστε περισσότερα

Τα στάδια της αξιολόγησης στην τάξη

Τα στάδια της αξιολόγησης στην τάξη Τα στάδια της αξιολόγησης στην τάξη Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmoti

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» (ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ)

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» (ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ) ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» (ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ) Τμήμα Β2 «OI ΣΒΟΥΡΕΣ» Υπεύθυνη Παιδαγωγός Ρία Νικολάου ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ 2016 2017 Α ΦΑΣΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Τα παιδιά έδειξαν

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου 3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Εκπαιδευτικός : Κωσταρή Αντωνία- ΠΕ70.50 Σχολικό Έτος:2015-2016 Ας παρακολουθήσουμε πρώτα κάποια βίντεο! Ο παρδαλός Ελέφαντας «Βλέπετε η διαφορετικότητα του Έλμερ δεν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΑ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Εισαγωγή Τα περισσότερα υλικά γύρω µας δεν είναι καθαρές ουσίες αλλά µείγµατα. Ο χρυσός και τα άλλα µέταλλα που παίρνουµε από

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Η δική μου πολιτεία-διάσημα Κτίρια Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε 2 Διάρκεια: 7Χ80 λεπτά Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλούν εμπειρίες, εκφράζουν συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ «Επιστήμονες στο παιχνίδι» λέγεται το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε στο 9 ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας, τη σχολική χρονιά 2016-2017. Έλαβαν μέρος οι 14 μαθητές της Στ τάξης, οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ «Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές κινητές, θεματικές, βιβλιοθήκες μέσα στην τάξη. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4. ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα

Μάθημα 4. ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα Μάθημα 4 ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα Στο προηγούμενο μάθημα διαπιστώσαμε πειραματικά ότι το χώμα είναι ένα μείγμα. Στο μάθημα αυτό θα μελετήσουμε περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη παιδιών με δυσλεξία. Πάμελα Ντεπόνιο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου. Θεσσαλονίκη, 1 η Δεκέμβρη 2012

Υποστήριξη παιδιών με δυσλεξία. Πάμελα Ντεπόνιο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου. Θεσσαλονίκη, 1 η Δεκέμβρη 2012 Υποστήριξη παιδιών με δυσλεξία Πάμελα Ντεπόνιο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου Θεσσαλονίκη, 1 η Δεκέμβρη 2012 Γιατί υποστηρίζουμε τους μαθητές; Για να πετύχουν ακαδημαϊκά; Για να κάνουμε τη διδακτέα ύλη πιο προσβάσιμη;

Διαβάστε περισσότερα

Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία

Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Σκεφτείτε Ποιες είναι οι παραδοχές μας σχετικά με τη μάθηση και την ανάπτυξη στην παιδική ηλικία; Πώς πιστεύετε ότι διευκολύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Επιμορφωτής: Αρ. Παπασάββας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Med. Εκπαίδευση ενηλίκων

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Επιμορφωτής: Αρ. Παπασάββας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Med. Εκπαίδευση ενηλίκων ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Επιμορφωτής: Αρ. Παπασάββας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Med Εκπαίδευση ενηλίκων Χαρακτηριστικά των ενηλίκων εκπαιδευόμενων Εμπόδια στη μάθηση των ενηλίκων

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Νερό ή Πάγος. Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική

Τίτλος: Νερό ή Πάγος. Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική Τίτλος: Νερό ή Πάγος Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική Χρόνος: τρία μαθήματα διάρκειας 45 λεπτών, όχι κατ ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Έβδομο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-15 Σημειώσεις... 16 2 Μάθημα Έβδομο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε τη δύναμη της αντίληψης. Θα ανακαλύψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να συζητήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Παιδαγωγικά παιχνίδια Ελεύθερος συνειρμός Το παιχνίδι ρόλων Οραματισμός Ζωγραφική / Σχέδιο Εργασία σε μικρές ομάδες Επισκέπτες ομιλητές Χρήση Βίντεο Ανάθεση εργασιών Τα παιδαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική Μάθηση και ζητήματα επικοινωνίας, σχέσεων, συμπεριφοράς, κινήτρων των μαθητών

Επαγγελματική Μάθηση και ζητήματα επικοινωνίας, σχέσεων, συμπεριφοράς, κινήτρων των μαθητών Επαγγελματική Μάθηση και ζητήματα επικοινωνίας, σχέσεων, συμπεριφοράς, κινήτρων των μαθητών Συντονίστρια Υποστηρίκτριες Π.Ι. Κυριακή Σαββίδου Τώνια Σπυροπούλου & Ξένια Στυλιανού «Ανάπτυξη θετικού κλίματος».

Διαβάστε περισσότερα

Οι ήχοι γύρω μας. Θέτοντας το σκηνικό

Οι ήχοι γύρω μας. Θέτοντας το σκηνικό Ελληνογερμανική Αγωγή, 27/5/2017 Οι ήχοι γύρω μας Θέτοντας το σκηνικό Σημείο εστίασης Η έρευνα δράσης εστίασε σε στρατηγικές που μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου μέσα από παιγνιώδεις δραστηριοτήτες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Γιατί χρειάζεται να κάνουµε τόσο ειδική διαφοροποίηση; Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσµο,

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, διαφοροποιούνται, αλλοιώνονται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, όπου οι τοπικές κοινωνίες τείνουν να χάσουν τα

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, διαφοροποιούνται, αλλοιώνονται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, όπου οι τοπικές κοινωνίες τείνουν να χάσουν τα Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, διαφοροποιούνται, αλλοιώνονται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, όπου οι τοπικές κοινωνίες τείνουν να χάσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την πολιτιστική τους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ» ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ» Τμήμα Β2 «ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕΣ ΦΑΤΣΟΥΛΕΣ» Υπεύθυνη Παιδαγωγός Ρία Νικολάου ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ 2015 2016 Α ΦΑΣΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Τα παιδιά έδειχναν μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. εισαγωγή 13. κεφάλαιο 1 ο. Η σημασία των ερωτήσεων για την ανάπτυξη της σκέψης και τη μάθηση 19. κεφάλαιο 2 ο

Περιεχόμενα. εισαγωγή 13. κεφάλαιο 1 ο. Η σημασία των ερωτήσεων για την ανάπτυξη της σκέψης και τη μάθηση 19. κεφάλαιο 2 ο Περιεχόμενα Περιεχόμενα εισαγωγή 13 κεφάλαιο 1 ο Η σημασία των ερωτήσεων για την ανάπτυξη της σκέψης και τη μάθηση 19 Εισαγωγή 21 1.1 Η δύναμη των ερωτήσεων 25 1.2 Προς μια παιδαγωγική του διαλόγου 32

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας, ό- που σημείωνα τις απαντήσεις τους.

Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας, ό- που σημείωνα τις απαντήσεις τους. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής ΣΤ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου ήταν αποτελεσματική και πολύ ευχάριστη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ - Καθορισμός του πλαισίου μετάβασης στο περιβάλλον του cloud computing - Αναγνώριση ευκαιριών και ανάλυση κερδών/κόστους από την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1 MASCIL

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1 MASCIL Αναστοχασμός ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1 MASCIL Αρχικά συζητήσαμε με τα παιδιά την ανάγκη σύνδεσης του τομέα Πληροφορικής με την καθημερινή πραγματικότητα και την αγορά εργασίας. Τους ρωτήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» «Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2016 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

«Ανακαλύπτοντας τις πέντε αισθήσεις»

«Ανακαλύπτοντας τις πέντε αισθήσεις» «Ανακαλύπτοντας τις πέντε αισθήσεις» Εργασία στο μάθημα: «Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι» Φοιτήτριες: Ευστρατίου Νικολέττα 9982201400377 Μπακογιάννη Νικολέτα 9982201400086 Μπουκουβάλα Μαρία 9982201400378

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α.

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Τι θα Δούμε. Γιατί αλλάζει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Παιδαγωγικό πλαίσιο του νέου Α.Π.Σ. Αρχές του νέου Α.Π.Σ. Μαθησιακές περιοχές του νέου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ: «Αριθμοί στην καθημερινή ζωή»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ: «Αριθμοί στην καθημερινή ζωή» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΙΙ ΘΕΜΑ: «Αριθμοί στην καθημερινή ζωή» Βόκα Δέσποινα & Δούρου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα;

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στα

Διαβάστε περισσότερα

Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων,

Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων, Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων, αντιπαράθεσης απόψεων. Εννοιολογική χαρτογράφηση -Ο χάρτης εννοιών (concept

Διαβάστε περισσότερα