Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Αδιάβροχα υλικά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Αδιάβροχα υλικά"

Transcript

1 Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Αδιάβροχα υλικά

2 Το ταξίδι της μάθησης Αδιάβροχα υλικά Kelly Demeyere Vrije basisschool De Regenboog Zingem

3 Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστίασε στο να αναπτύξει την περιέργεια των παιδιών για να ενισχύσει τις ικανότητες των μαθητών να κάνουν συσχετισμούς και να αναπτύξει τις δεξιότητες σκέψης τους και την κατανόηση από μέρους τους του σκοπού συγκεκριμένων υλικών. Ήθελα να εξερευνήσω τις δυνατότητες ανάπτυξης των ικανοτήτων των παιδιών να κάνουν εκτιμήσεις και προβλέψεις για τα αποτελέσματα και να αναζητήσω τρόπους να τα αφήσω να καταγράψουν τα ευρήματά τους. Σκεπτικό Θέλω να μάθω στα παιδιά να είναι πιο συνειδητοποιημένα ως προς αυτά που συμβαίνουν γύρω τους, ώστε να μη γίνονται πράγματα χωρίς να τα αντιλαμβάνονται. Ορισμένες φορές η περιέργειά τους προκαλείται αυθόρμητα, αλλά αν δεν κάνουν κάτι γι'αυτό, η περιέργεια αυτή φθίνει. Μέσω πειραματισμών μαθαίνουν περισσότερα για τα ειδικά χαρακτηριστικά των υλικών. Επιπτώσεις στο σχεδιασμό και τη διδασκαλία μου Περιεχόμενο: Συχνά, απρόβλεπτες καταστάσεις μπορεί να φαίνονται αδιάφορες, αλλά εγώ θέλω να χρησιμοποιήσω αυτές τις στιγμές ως σημεία αφετηρίας για επιστημονικά πειράματα. Λόγω του αυθόρμητου χαρακτήρα της κατάστασης, το παιδί έχει πολύ έντονο κίνητρο να κάνει κάτι γι'αυτό. Μαθησιακές δραστηριότητες: ο πειραματισμός και η εξερεύνηση είναι σημαντικοί παράγοντες για την ανακάλυψη των χαρακτηριστικών των υλικών. Σύνδεση με το πλαίσιο CLS Μαθησιακές δραστηριότητες: Σχεδιασμός ή προγραμματισμός ερευνών Ανάπτυξη συσχετισμών Κοινοποίηση ερμηνειών Συλλογή αποδεικτικών στοιχείων Δημιουργικές προδιαθέσεις: Δυνατότητα να κάνουν συσχετισμούς Περιέργεια Δεξιότητες σκέψης Συνέργειες: Παιχνίδι και εξερεύνηση Ερωτήσεις και περιέργεια Λύση προβλημάτων και αυτενέργεια Εννοιολογικό πλαίσιο: Μικρές ομάδες παιδιών εξερευνούν υλικά Υπόβαθρο Σχολικό περιβάλλον: αγροτική περιοχή Ηλικιακή ομάδα: 5-6 ετών (προσχολική εκπαίδευση) Σχολική πολιτική για τις φυσικές επιστήμες: Το σχολείο έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά έργα (θετικά και τεχνολογικά μαθήματα (STEM), υγιεινή τροφή, τεχνολογία ), οπότε είναι πολύ ανοιχτό στην καινοτομία. Προφίλ παιδιών: τα παιδιά είναι συνηθισμένα να εξερευνούν υλικά σε μικρές ομάδες. Η δασκάλα σχεδιάζει τακτικά δραστηριότητες εξερεύνησης ξεκινώντας από ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά.

4 Επισκόπηση των Μαθησιακών Δραστηριοτήτων Μέρα πρώτη: (1) Ομαδική συζήτηση για το σκισμένο δέρμα, το βρεγμένο ύφασμα και τον τρόπο να επιδιορθωθούν. Τα παιδιά έχουν κίνητρο να εξερευνήσουν τα υλικά και να ανακαλύψουν αν είναι αδιάβροχα. (3) Τα παιδιά εξερευνούν την αντοχή όλων των ειδών υλικών στο νερό σε μια γωνία εξερεύνησης. Καταγράφουν αυτά που ανακαλύπτουν (φύλλο εργασίας). Τα παιδιά προτείνουν να ψάξουμε ένα παρόμοιο υλικό για να επιδιορθώσουμε το παπούτσι. (5) Τα παιδιά εφαρμόζουν αυτά που γνωρίζουν και έχουν κατανοήσει σχετικά με την αντοχή στο νερό και προσπαθούν να κάνουν τα υφάσματα αδιάβροχα για να επιδιορθώσουν το παπούτσι. (2) Τα παιδιά συλλέγουν υλικά που μοιάζουν με το δέρμα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν ποια υλικά είναι αδιάβροχα και είναι περίεργα να μάθουν τι τα κάνει αδιάβροχα. Τα παιδιά εφαρμόζουν τις γνώσεις τους για να βρουν λύση για το παπούτσι. Μέρα δεύτερη: (4) Τα παιδιά στηρίζονται στα ευρήματά τους και εξερευνούν τα αδιάβροχα υλικά.

5 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Σημείο αφετηρίας Κατά τη διάρκεια του ομαδικού χρόνου ο Henri πειράζει τα παπούτσια του. Ένα κομμάτι κόκκινο δέρμα βγαίνει και όσο περισσότερο το πειράζει, τόσο αυτό χαλαρώνει. Τελικά σκίζει ένα κομμάτι από το πάνω μέρος του παπουτσιού. Δεν τον πειράζει που φαίνεται ότι λείπει ένα κομμάτι από το κόκκινο πάνω προστατευτικό δέρμα, βλέπει απλά ένα ελάττωμα. Μετά το διάλειμμα, επιστρέφει στην τάξη με βρεγμένα παπούτσια γιατί έβρεχε. Μετά από 30 λεπτά τα παπούτσια έχουν στεγνώσει, αλλά παρατηρεί ότι εκεί που έχει σκιστεί είναι ακόμα βρεγμένο, ότι δεν στεγνώνει εύκολα. Το παπούτσι μου έχει ελάττωμα! Δασκάλα: Τι πρόβλημα έχει το παπούτσι σου; Δεν με νοιάζει που σκίστηκε το παπούτσι μου. Είναι παλιά παπούτσια, έτσι κι αλλιώς η μαμά μου θα μου πάρει καινούρια. Δασκάλα: Θέλεις να επιδιορθώσεις το παπούτσι σου; Πώς θα το έκανες; Το παπούτσι μου είναι στεγνό, αλλά το σημείο που σκίστηκε όχι. Πώς γίνεται να παραμένει βρεγμένο; Ο Henri φαίνεται να έχει περιέργεια και ενθουσιασμό. Αυτό μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον σημείο αφετηρίας για μια επιστημονική δραστηριότητα = η εκκίνηση από μια τυχαία στιγμή. Ο Henri είχε περιέργεια και κίνητρο να βρει γιατί το σκισμένο σημείο ήταν ακόμα βρεγμένο, παρόλο που το υπόλοιπο παπούτσι ήταν στεγνό. Ήθελα να τον αφήσω να πει τις ιδέες του στα άλλα παιδιά και να ξεκινήσω από την περιέργεια και τις ερωτήσεις τους για να τα αφήσω να εξερευνήσουν υλικά, να τα κάνω να αισθανθούν «κύριοι» της διαδικασίας εξερεύνησης.

6 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Δραστηριότητα 1 Θα μπορούσα να του δώσω την απάντηση, αλλά αποφάσισα να μην αναμιχθώ και να αφήσω τα παιδιά να συζητήσουν γιατί το σκισμένο σημείο είναι ακόμα βρεγμένο. Δασκάλα: Ναι, γιατί πιστεύεις ότι το σκισμένο σημείο είναι ακόμα βρεγμένο; Δραστηριότητα: Συζήτηση σε ομάδα Τα παιδιά συζητούν το πρόβλημα του Henri με το παπούτσι. Συζητούν μαζί πιθανές λύσεις. Σκεπτικό: Σκοπός αυτής της δραστηριότητας ήταν να τα αφήσω να προτείνουν πιθανές έρευνες και να «προκαλέσω» τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων. Τ Tα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον να συζητήσουν πιθανές λύσεις του προβλήματος. Ο ρόλος μου ήταν να τα ενθαρρύνω να σκεφτούν περισσότερο και να μην αρκεστούν σε μία λύση. Τα άλλα παιδιά ακούν τι συμβαίνει και έρχονται αυθόρμητα να ακούσουν και να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Θέλω να κολλήσω το μέρος που κόπηκε στο παπούτσι. Δεν το βρίσκω πουθενά όμως. Δασκάλα: Δεν νομίζω ότι έχουμε αυτό το υλικό. Henri δεν έπρεπε να πειράζεις το παπούτσι σου! Κυρία, μπορείτε να φτιάξετε το παπούτσι; Έχουμε παρόμοιο υλικό στην τάξη μας; Πρότεινα στα παιδιά να ψάξουν παρόμοια υλικά. Αφού δεν έχουμε ακριβώς το ίδιο υλικό, τους είπα ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε ποια υλικά ήταν χρήσιμα και ποια όχι. Πίστευα ότι αυτό θα βοηθούσε τα παιδιά να κατανοήσουν και να μπορέσουν να κάνουν συσχετισμούς αν αποφάσιζαν ποια υλικά ήθελαν να εξετάσουν.

7 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Δραστηριότητα 2 Δραστηριότητα: Τα παιδιά συγκέντρωσαν όλων των ειδών τα υλικά για να βρουν ποια υλικά ήταν κατάλληλα για την επιδιόρθωση του παπουτσιού. Δασκάλα: Κοιτάξτε γύρω στην τάξη. Μπορείτε να πάρετε ό,τι θέλετε. Σκεπτικό: Αρχικά ήθελα μόνο να τα αφήσω να εξερευνήσουν υλικά. Τα παιδιά όμως είχαν την περιέργεια να μάθουν για την αντοχή άλλων υλικών στο νερό, οπότε θέλησα να ενισχύσω τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων και να δω αν θα έβρισκαν άλλες ιδέες για την επιδιόρθωση του παπουτσιού. Τα ενθάρρυνα να σκεφτούν πράγματα πέρα από το ύφασμα ως πιθανή λύση. Τα άφησα να αισθανθούν ότι μπορούσαν να έχουν όση περιέργεια ήθελαν και ότι μπορούσαν να συγκεντρώσουν οτιδήποτε ήθελαν να δοκιμάσουν. Θέλω να εξετάσω άλλα υλικά. Μπορώ να δοκιμάσω αυτόν τον φελλό; Νομίζω ότι αυτό το ύφασμα θα είναι χρήσιμο. Νομίζω ότι το νερό δεν περνάει, οπότε το παπούτσι θα μείνει στεγνό αν χρησιμοποιήσουμε αυτό. Τα παιδιά είχαν μεγάλη περιέργεια και κίνητρο να εξερευνήσουν τα υλικά και να βρουν αν ήταν αδιάβροχα. Άρχισαν να σχεδιάζουν και να προγραμματίζουν τις έρευνές τους, που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν στην επόμενη δραστηριότητα.

8 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Δραστηριότητα 3 Δραστηριότητα: Εξερεύνηση της αντοχής υλικών στο νερό στη «γωνία εξερεύνησης». Σε αυτή τη δραστηριότητα αρκετά παιδιά άρχισαν να παίζουν και να εξερευνούν την αντοχή των υφασμάτων και άλλων υλικών στο νερό. Σύντομα πολλά παιδιά ήρθαν στη γωνία για να δουν τι γίνεται. Τα παιδιά θέλουν να αρχίσουν να δοκιμάζουν τα υλικά αμέσως. Υλικά: ένα μεγάλο και ένα μικρότερο δοχείο νερού, πλαστικά ποτήρια, μεγάλη ποικιλία υφασμάτων και άλλων υλικών προς έλεγχο (που συγκέντρωσαν τα παιδιά και εγώ), λαστιχάκια για να στερεωθεί το ύφασμα στο πλαστικό ποτήρι, σύριγγες τροφής. Θέλω να δοκιμάσω αυτό το ύφασμα! Σκεπτικό: Τα παιδιά είναι συνηθισμένα να παίζουν στη γωνία εξερεύνησης. Ξέρουν ότι μπορούν να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν εδώ, ότι μπορούν να ψάξουν απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχουν. Έχουν πάντα μεγάλη περιέργεια και έντονο κίνητρο. Τα αφήνω να πάρουν πρωτοβουλία, να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν τις έρευνές τους και να συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία. Έχει πλάκα να βλέπεις ότι κάθε παιδί θέλει να δοκιμάσει κάθε κομμάτι ύφασμα το ίδιο, ακόμα κι αν μπορούν να δουν το αποτέλεσμα των πειραμάτων κοιτάζοντας τι κάνουν τα άλλα παιδιά. Τόσο πολύ τους αρέσει να εξερευνούν τα υφάσματα, που δεν το χορταίνουν. Ο ρόλος μου είναι να τα αφήνω να εξερευνούν οτιδήποτε θέλουν και να κάνω πολλές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα: τι νομίζετε ότι θα συμβεί; Όταν τελειώσεις μπορώ να δοκιμάσω κι εγώ;

9 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Δραστηριότητα 3 Μερικές φορές ψεκάζουν νερό πάνω στα υλικά αφού τα στερεώσουν πάνω στο πλαστικό ποτήρι. Μερικά παιδιά γεμίζουν πρώτα το ποτήρι με νερό, μετά το αναποδογυρίζουν αφού έχουν στερεώσει το υλικό στο ποτήρι. Δασκάλα: Τι λες; Θα περάσει το νερό από μέσα; Νομίζω ότι το νερό θα μπορεί να περάσει από μέσα. Δες, βλέπω μικρές τρυπίτσες στο ύφασμα. Κοίτα, βλέπω το νερό να περνάει. Αυτό το ύφασμα δεν είναι αδιάβροχο. Τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν προβλέψεις. Θα είναι αυτό το υλικό υδατοπερατό ή όχι; Τα παιδιά μπορούν να παίζουν στο δοχείο νερού όλη μέρα. Επειδή αυτή η περίοδος εξερεύνησης κρατάει περισσότερο, μπορούν να ανακαλύψουν ότι η επίδραση του νερού στα υλικά αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Μερικά υλικά φαίνονται αδιάβροχα στην αρχή, αλλά τελικά δεν είναι. Κυρία, ο φελλός είναι αδιάβροχος, δείτε! (μετά από λίγο) Δεν βλέπω πια τη σταγόνα νερού. Είναι μέσα στο φελλό τώρα! Δασκάλα: (βλέπει ότι 2 παιδιά δοκιμάζουν το ίδιο κομμάτι ύφασμα, αλλά ανάποδα). Τι ανακαλύψατε εσείς οι δύο; Ανακαλύψατε το ίδιο πράγμα; Ποια είναι η διαφορά; Δασκάλα: Αν θελήσω να φτιάξω ένα παπούτσι με αυτό το υλικό, πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό το ύφασμα; Ποια πλευρά πρέπει να είναι απέξω; Δασκάλα στα άλλα παιδιά: Συμφωνείτε; Πώς σας φαίνεται αυτό το ύφασμα; Το ίδιο αποτέλεσμα προβλέπετε; Γιατί; Το ύφασμά μου είναι πολύ μαλακό, οπότε το πιθανότερο είναι το νερό να περάσει. Ρωτώντας τα γιατί κάνουν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, ενθαρρύνω τις δεξιότητες σκέψης και επικοινωνίας τους. Κάνω πολλές ερωτήσεις για να βεβαιωθώ ότι προσέχουν, ότι συγκρίνουν και ανακαλύπτουν τα χαρακτηριστικά των υλικών. Ενισχύω τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων.

10 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Δραστηριότητα 3 Έδωσα στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας για να σημειώνουν ποια υλικά είναι αδιάβροχα και ποια όχι. Δασκάλα: Σημειώνετε ό,τι ανακαλύπτετε, ώστε να δούμε ποια υλικά είναι αδιάβροχα και ποια υλικά απορροφούν νερό. Με λίγη ενθάρρυνση, κατάφεραν να συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία και να σημειώσουν τα πάντα. Ψάχνουμε μια «στεγνή γωνία» για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά. Καθοδηγώ αυτό το κομμάτι της δραστηριότητας ρωτώντας τα παιδιά. Δασκάλα: Βλέπεις τη σταγόνα νερού στο ύφασμα ή εξαφανίστηκε; Βλέπεις νερό στην άλλη πλευρά του υλικού ή βλέπεις νερό μόνο στη μία πλευρά; Είναι ίδια κάθε πλευρά του υλικού; Βλέπεις το ίδιο πράγμα αν το γυρίσεις ανάποδα; Μετά από λίγο, βλέπεις ακόμα τη σταγόνα νερού ή εξαφανίστηκε τελικά; Κυρία, πώς γίνεται να μην περνά το νερό μέσα από αυτό το ύφασμα; Τα παιδιά ανακάλυψαν ότι ορισμένα υφάσματα ήταν αδιάβροχα, σε αντίθεση με ό,τι περίμεναν. Το ύφασμα δεν τους φαινόταν κάτι ιδιαίτερο, οπότε ήταν περίεργα να μάθουν πώς συγκρατούσε το νερό. Έτσι πήγαμε στην επόμενη δραστηριότητα: εξερεύνηση αδιάβροχων υλικών, ανάπτυξη συσχετισμών και προσπάθεια αδιαβροχοποίησης υλικών

11 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Δραστηριότητα 4 Δραστηριότητα: έρευνα για το αδιάβροχο ύφασμα + μπορείς να κάνεις μη αδιάβροχα υφάσματα αδιάβροχα; Σκεπτικό: Στην προηγούμενη δραστηριότητα τα παιδιά ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα ύφασμα από όπου το νερό δεν περνά. Μετά από λίγο, πήρα αυτό το κομμάτι υφάσματος και επανέλαβα ότι ήταν πράγματι περίεργο που αυτό ήταν το μόνο τελείως αδιάβροχο ύφασμα Δασκάλα: Μήπως έχουν κάνει κάτι ιδιαίτερο με αυτό το ύφασμα; Το έκαναν έτσι στο εργοστάσιο! Δασκάλα: Λέτε να μπορούμε να κάνουμε κάτι με τα υφάσματά μας για να τα κάνουμε αδιάβροχα; Μπορούμε να καλύψουμε το ύφασμα με αλουμινόχαρτο! Στην αρχή δεν μπορούσαν να βρουν μια χρήσιμη λύση. Μέχρι που ανέτρεξα στο φύλλο εργασίας. Η παραπομπή σε προηγούμενα ευρήματα φαίνεται ότι ήταν σημαντικό κομμάτι του ρόλου μου για να ενθαρρύνω τις δεξιότητες σκέψης τους και να τα βοηθήσω να κάνουν συσχετισμούς. Μερικά παιδιά είχαν την ιδέα να συνδυάσουν υφάσματα με άλλα υλικά. Δεν κολλάει όμως, χαλαρώνει! Κυρία, χρειαζόμαστε αυτό που κολλάει, όπως στους φακέλους μας. Τα υφάσματα που είναι ήδη υγρά δεν κολλάνε με την αυτοκόλλητη ταινία αλουμινίου. Αντίθετα, τα στεγνά υφάσματα κολλάνε και το νερό δεν μπορεί πλέον να περάσει από μέσα τους! Τους δίνω την αυτοκόλλητη ταινία αλουμινίου που αναφέρουν και αυτά αρχίζουν να τη δοκιμάζουν. Ανακαλύπτουν ότι λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο σε στεγνά υφάσματα. Τα παιδιά συνέλεξαν αποδεικτικά στοιχεία και μπορούσαν πλέον να κάνουν συσχετισμούς μεταξύ των παρατηρήσεών τους και του προβλήματος που ήθελαν να επιλύσουν. Μπορούσαν πλέον να συλλέξουν όλα τους τα ευρήματα και να τα μοιραστούν με τους άλλους (κοινοποίηση ερμηνειών).

12 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Δραστηριότητα 5 Δραστηριότητα: συζήτηση σε ομάδα. Τα παιδιά κοινοποιούν τα ευρήματά τους σε όλη την ομάδα. Σκεπτικό: Στις προηγούμενες δραστηριότητες τα παιδιά χρησιμοποίησαν την περιέργειά τους και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων για να προγραμματίσουν την έρευνα. Εξερεύνησαν όλων των ειδών τα υλικά, έκαναν συσχετισμούς μεταξύ των ευρημάτων και της πρότερης γνώσης τους και συνέλεξαν αποδεικτικά στοιχεία. Σε αυτή τη συζήτηση σε ομάδα μπόρεσαν να κοινοποιήσουν τα ευρήματά τους στους άλλους. Περιέγραψαν τι είχαν εξερευνήσει και τι είχαν ανακαλύψει και συζήτησαν ποια θα ήταν η καλύτερη λύση γι αυτό το πρόβλημα. Δασκάλα: Τι ανακάλυψες; Πώς θα έλυνες το πρόβλημα; Κάλεσα τα παιδιά να ανατρέξουν στα ευρήματά τους και να ανταλλάξουν ιδέες. Έδειξαν μεγάληαυτενέργεια, γιατί όλα εξερεύνησαν τα υλικά που τα ενδιέφεραν. Απρόσμενο αποτέλεσμα: Πίστευα ότι όλα τα παιδιά θα διάλεγαν αμέσως το δέρμα. Ήξερα εκ των προτέρων ότι είναι αδιάβροχο και έμοιαζε πολύ με το υλικό του παπουτσιού. Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να χρησιμοποιήσω αυτοκόλλητη ταινία αλουμινίου. Εξεπλάγην ευχάριστα που κάποιος είχε αυτή την ιδέα. Πίστευα ότι θα διάλεγαν υλικά όπως αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη (πιο καθημερινά υλικά). Βίωσα τη χαρά της ανακάλυψης μαζί με τα παιδιά. (Henri) Θα χρωματίσω το σκισμένο σημείο με κόκκινο μαρκαδόρο. Μετά θα χρησιμοποιήσω αυτοκόλλητη ταινία αλουμινίου για να το κάνω αδιάβροχο. Ο Henri εφάρμοσε αυτή τη γνώση, με βάση το παιχνίδι και τις εξερευνήσεις του (και αυτές των άλλων παιδιών), για να επιδιορθώσει το παπούτσι του. Η δραστηριότητα αυτή έδειξε ότι η ανταλλαγή ιδεών αποτελεί σημαντική φάση της εξερεύνησης. Έδειξε επίσης τη σημασία της αυτενέργειας: ξεκινώντας από καταστάσεις της πραγματικής ζωής και ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά, η εξερεύνηση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και προκαλεί τη χρήση δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων ενώ αυξάνει το κίνητρο.

13 Πρόοδος των παιδιών Τα υφάσματα που είναι ήδη υγρά δεν κολλούν με την αυτοκόλλητη ταινία αλουμινίου. Αντίθετα, τα στεγνά υφάσματα κολλάνε και το νερό δεν μπορεί πλέον να περάσει από μέσα τους! Μερικά παιδιά ήθελαν να εξετάσουν το ίδιο υλικό ξανά και ξανά. Ακόμα κι όταν άλλα παιδιά τούς έλεγαν το αποτέλεσμα ορισμένων εξερευνήσεων, επέμεναν να θέλουν να επαναλάβουν την ίδια εξερεύνηση τα ίδια. Μερικά φιλομαθή παιδιά εξέτασαν όλα τα είδη υφασμάτων και άλλα υλικά. Τα παιδιά αυτά δεν πήραν το ίδιο υλικό δύο φορές, επειδή ήξεραν ήδη τα χαρακτηριστικά του (και το θυμούνταν). Τα παιδιά ήταν πολύ ενθουσιασμένα. Μέρες μετά τη δραστηριότητα συνέχισαν να ρωτούν για το δοχείο νερού, γιατί ήθελαν να συνεχίσουν την εξερεύνηση. Επειδή επρόκειτο για πραγματικό πρόβλημα, επειδή δεν ήταν τόσο εύκολο να βρεις την απάντηση και επειδή τα παιδιά μπορούσαν να εξερευνήσουν όλα τα είδη υλικών που επέλεγαν, η περιέργεια, η αυτενέργεια και το κίνητρο ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο Henri είχε την περιέργεια και το κίνητρο να βρει λύση για το παπούτσι του. Στο τέλος της σειράς των δραστηριοτήτων, μπορούσε να κάνει το συσχετισμό ανάμεσα στα αποτελέσματα των εξερευνήσεων και το πρόβλημά του, ενώ επέλεξε μια λύση βάσει των αποδεικτικών στοιχείων. Χρησιμοποίησε τις δεξιότητες σκέψης του κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων εξερεύνησης και των συζητήσεων σε ομάδα, αλλά και μετά από αυτές. (Henri) Θα χρωματίσω το σκισμένο σημείο με κόκκινο μαρκαδόρο. Μετά θα χρησιμοποιήσω αυτοκόλλητη ταινία αλουμινίου για να το κάνω αδιάβροχο.

14 Αξιολόγηση για τη μάθηση Επισκόπηση της προόδου των παιδιών Η περιέργεια ήταν μεγάλη γιατί ξεκινήσαμε από το πραγματικό πρόβλημα ενός παιδιού. Βοήθησε επίσης ότι τα παιδιά μπορούσαν να σκεφτούν τα υλικά που ήθελαν να εξερευνήσουν: μπορούσαν να διαλέξουν τα ίδια, οπότε επέλεγαν υλικά που κινούσαν την περιέργειά τους: θα αποδεικνύονταν αυτά τα υλικά αδιάβροχα; Λόγω της μεγάλης ποικιλίας υλικών, τα παιδιά μπορούσαν να ελέγξουν όλα τα είδη αντικειμένων, οπότε υπήρχαν πολλές δυνατότητες εξερεύνησης. Τα παιδιά καλούνταν να σκεφτούν και να αναλύσουν τις εμπειρίες τους μέσω των ερωτήσεων που έκανα. Έτσι έκαναν συσχετισμούς και ανέπτυσσαν τις δεξιότητες σκέψης τους. Συνέχισα να ρωτώ ώστε να ξεκινήσουν να εξερευνούν περισσότερο σε βάθος, αντί να «παίζουν» απλά με το νερό. Τα παιδιά μπορούσαν να κοινοποιήσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τα ευρήματά τους. Υπήρχε έντονη επικοινωνία σε αυτές τις δραστηριότητες, και στην αρχή (πρόβλεψη αποτελεσμάτων) και κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων (συζήτηση των ευρημάτων τους). Τα ίδια τα παιδιά δεν έκαναν τόσο πολλές ερωτήσεις, κυρίως η δασκάλα έκανε τις ερωτήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε ενθουσιασμός, το αντίθετο. Τα παιδιά έμαθαν να σημειώνουν τα ευρήματά τους στο φύλλο εργασίας. Τα παιδιά έκαναν κάτι παραπάνω από το να «παίζουν απλά με το νερό». Εξερεύνησαν σε βάθος τα υλικά και είχαν την περιέργεια να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά τους. Εκπλήσσονταν κάθε φορά. Επικοινωνούσαν αυθόρμητα μεταξύ τους.

15 Αναστοχασμοί Ρόλος δασκάλας Ερωτήσεις και περιέργεια, διδακτική υποστήριξη και εμπλοκή: Έπρεπε να κάνω συνέχεια ερωτήσεις και να επικοινωνώ διαρκώς. Είχα μεγάλη ένταση, αλλά κατάφερα να κάνω ερωτήσεις, αποκρινόμενη σε αυτά που έλεγαν, ανακάλυπταν, ρωτούσαν τα παιδιά... Με αυτόν τον τρόπο διατηρούσαν το κίνητρό τους να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να εξερευνούν περισσότερο σε βάθος. Δημιουργικότητα: Έπρεπε να τα προμηθεύσω με μεγάλη ποικιλία υλικών επειδή τα παιδιά σκέφτονταν πολλές ιδέες ή υλικά προς δοκιμή. Πρακτικά, τα υλικά χρειάζονταν χρόνο για να στεγνώσουν μετά τις πρώτες δοκιμές, οπότε έπρεπε να υπάρχουν αρκετά υλικά ως πρόκληση για τα επόμενα παιδιά. Επόμενα βήματα στη μάθηση και τη διδασκαλία: Βάσει των στοιχείων από τη μάθηση, θα συνεχίσω να ανακαλύπτω μαζί με τα παιδιά ακολουθώντας την περιέργεια, τα ενδιαφέροντα και τις ερωτήσεις τους για να τα ενθαρρύνω να σκέφτονται βαθύτερα και να διερευνούν. Θα βεβαιώνομαι ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός αυτενέργειας αφήνοντάς τα να αποφασίσουν τι υλικά θα εξερευνήσουν και αφήνοντάς τα να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν τις έρευνές τους. Όσο περισσότερο ξεκινούσαμε με ερωτήσεις των παιδιών και αφήναμε τα παιδιά να κοινοποιούν τα ευρήματα και τις εξηγήσεις τους, τόσο αυξανόταν η ικανότητα των παιδιών να χρησιμοποιούν τις δεξιότητες σκέψης τους και να κάνουν συσχετισμούς. Ήθελα να συνεχίσω να ενισχύω τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Ήθελα να βεβαιωθώ ότι τα παιδιά θα συνεχίσουν να αναζητούν απαντήσεις μέχρι να ανακαλύψουν αυτό που κινούσε την περιέργειά τους.

16 Αναστοχασμοί Χρόνος: Δόθηκε αρκετός χρόνος για αυτή τη δραστηριότητα. Τα παιδιά μπορούσαν να διαλέξουν να παίξουν στη γωνία εξερεύνησης όλη την ημέρα. Πήγαν όλα με τη σειρά. Στο μεταξύ άκουγαν άλλα παιδιά να μιλούν για τις εξερευνήσεις τους ή έβλεπαν τι γινόταν όταν άλλα παιδιά εξερευνούσαν τα υλικά. Περιεχόμενο: Παρόλο που χρησιμοποίησα το φύλλο εργασίας ενός εγχειριδίου (*), έκανα περισσότερα από όσα πρότεινε αυτό το εγχειρίδιο. Το χρησιμοποίησα για στήριξη, παρόλα αυτά έκανε τη δραστηριότητα πιο προσβάσιμη. Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω απρόσμενες καταστάσεις στην τάξη ως σημείο αφετηρίας. Η προσέγγιση αυτή εξασφαλίζει το υψηλό κίνητρο των παιδιών που θυμούνται τα ευρήματά τους για μεγαλύτερο διάστημα. (*) εγχειρίδιο «Wonderzoekers» περισσότερες πληροφορίες:

17 Αναστοχασμοί για επόμενες δραστηριότητες εξερεύνησης Τα παιδιά είναι πάντα πολύ ενθουσιώδη όταν μπορούν να κάνουν εξερευνήσεις. Η δοκιμή νέων επιστημονικών δραστηριοτήτων είναι για μένα κίνητρο. Αρχίζω να βλέπω περισσότερες δυνατότητες και περισσότερα σημεία αφετηρίας που συμβαίνουν αυθόρμητα. Βλέπω πιο εύκολα ευκαιρίες τώρα. Στην αρχή νόμιζα ότι πρέπει να βρω πιο σύνθετες επιστημονικές δραστηριότητες, αλλά τώρα ξέρω ότι μπορώ να αρχίσω με καθημερινές καταστάσεις. Μπορώ να διαλέξω ενδιαφέρουσες καταστάσεις πιο εύκολα και να χρησιμοποιήσω καταστάσεις που συμβαίνουν απρόσμενα.

18 Ερωτήσεις αναστοχασμού για τον/την αναγνώστη/τρια Με ποιους τρόπους στηρίζεσαι στις ερωτήσεις και την περιέργεια των παιδιών; Πώς βοηθάς τα παιδιά να συσχετίσουν διαφορετικές εμπειρίες; Με ποιους τρόπους συσχετίζεις απρόβλεπτες καταστάσεις με την επιστήμη;

19 CREATIVITY IN EARLY YEARS SCIENCE EDUCATION ( ) CREATIVITY IN EARLY YEARS SCIENCE EDUCATION Consortium This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. To view a copy of this license, visit

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βλάστηση και Ανάπτυξη

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βλάστηση και Ανάπτυξη Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βλάστηση και Ανάπτυξη Νηπιαγωγείο «SPIRIDUSII» Βουκουρέστι, Ρουμανία ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πώς μεγαλώνουν τα φυτά από τους σπόρους; «SPIRIDUȘII» Νηπιαγωγείο στο Βουκουρέστι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως!

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως! Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως! Νερό, αλάτι, αλεύρι σιταριού φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως! Το Νηπιαγωγείο «Ciupercuta» βρίσκεται στο Βουκουρέστι σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βάρκες που επιπλέουν

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βάρκες που επιπλέουν Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βάρκες που επιπλέουν Το ταξίδι της μάθησης Βάρκες που επιπλέουν Βάρκες που επιπλέουν Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστιάζει στα παρακάτω που αφορούν τα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Καθ οδόν!

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Καθ οδόν! Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Καθ οδόν! Το ταξίδι της μάθησης Καθ οδόν Emma Barkley Δημοτικό Σχολείο Rusper, Βρετανία Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστίασε στην ενθάρρυνση της αυτενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Σκελετοί

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Σκελετοί Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Σκελετοί Το ταξίδι της μάθησης Σκελετοί Δημοτικό Σχολείο Clodagh Glaisyer-Sidibe Fairlawn Σκελετοί Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστίασε στο να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φυτά

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φυτά Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φυτά Το ταξίδι της μάθησης Φυτά Κικιλία Τσουκαλά kitsouka@uth.gr 20ό Νηπιαγωγείο/ Παιδικός Σταθμός Καρδίτσας, Θεσσαλία, Ελλάδα Φυτά Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου Το ταξίδι της μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου Bryony Scudamore Δημοτικό Σχολείο Hill Mead Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα An Cordeels Sint-Bavobasisschool Υπόβαθρο Αστικό περιβάλλον Μαθητική στολή Μίγμα κοινωνικών και εθνικών υποβάθρων Πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_d

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη

ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Δρ Ζωή Καραμπατζάκη Τι μας προσφέρουν οι θεωρίες μάθησης; Οι θεωρίες μάθησης προσφέρουν τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται, εξελίσσονται και βελτιώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Μπάλες οξυγόνου

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Μπάλες οξυγόνου Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Μπάλες οξυγόνου Το ταξίδι της μάθησης Μπάλες οξυγόνου Heather Shann Σχολείο Annan The Froebel, Βρετανία Εξερευνώντας υλικά και τις αλλαγές αυτών: Μπάλες οξυγόνου Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα.

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Μελέτης Περιβάλλοντος Δ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου κινήθηκε σε αρκετά καλά πλαίσια. Οι στόχοι, που

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu Τι έχουμε μάθει για την προώθηση της Δημιουργικότητας μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά στην Ελληνική Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία; Ευρήματα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα από το

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων. ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ)!"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.!"σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Στη διερεύνησή μας μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Σχολιάστε Τα παιδιά κάθονται στην παρεούλα Νηπ: Αυτό που κρατάω τι είναι; (έχει στο χέρι της ένα κλαδί ελιάς) Παιδιά: -Ελιά! Νηπ.: -Τι είπαμε για την

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Φυσικές Επιστήμες Θεματικό εύρος το οποίο δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος. Έμφαση στην ποιότητα, στη συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2011 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ Παράρτημα Ι Εργαλείο 1: Γνωριμία - Διερεύνηση προσωπικών θεωριών 1. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να πετύχω στην τάξη μου είναι: Α. Β. Γ. Δ. 2. Είμαι ευχαριστημένος/η από τη δουλειά μου όταν: Α. Β.

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι Τίτλος: Υποδοχή εξωγήινων Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να κάνουν μια απλή κατασκευή με την χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου Lego NXT Mindstorms.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ «Η Δημιουργική χρήση της τεχνολογίας στα Μαθηματικά μέσω της αυτενέργειας των παιδιών.» Συντονίστρια: Στέλια Δημητρίου-Μιχαηλίδου

Διαβάστε περισσότερα

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος;

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Σύντομη Περιγραφή Διερεύνησης Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Στόχος της διερεύνησης ήταν να διαφανεί το αν κάποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματός μας. Αρχικά, θελήσαμε να διερευνήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης Τη σχολική χρονιά 2016-2017 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, σε δύο τμήματα της Β τάξης, μια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Παίζουμε, διερευνούμε, δοκιμάζουμε ιδέες» χρηματοδοτούμενη

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, κάτω από την επιφάνεια των αγριεμένων κυμάτων, βρίσκεται η κοινωνία των ψαριών. Εκεί, όλα παραμένουν ίδια για αιώνες.

ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, κάτω από την επιφάνεια των αγριεμένων κυμάτων, βρίσκεται η κοινωνία των ψαριών. Εκεί, όλα παραμένουν ίδια για αιώνες. ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, κάτω από την επιφάνεια των αγριεμένων κυμάτων, βρίσκεται η κοινωνία των ψαριών. Εκεί, όλα παραμένουν ίδια για αιώνες. Τίποτα δεν αλλάζει! Τα ψάρια αφήνουν τα αυγά τους στα ίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ Πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό: Η Αυτοβιογραφία ιαπολιτισµικών Συναντήσεων, είναι ένα υλικό το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ευρύτερα από τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 Θέματα Διδακτικής Φυσικών Επιστήμων 1. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2. ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Γενικές πληροφορίες σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης H αξιολόγηση είναι κυρίως διαμορφωτική και στοχεύει να περιγράψει την πρόοδο που κάνουν οι μαθητές, και στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος

Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος Η Τζούλι και η μαμά της έχουν βγει για να αγοράσουν ένα τζιν για το σχολείο. Παρατηρούν έναν πάγκο με την εξής ταμπέλα πάνω: 40% έκπτωση των τιμών στις ετικέτες

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

Τι δυσκολίες αντιμετώπισαν οι μαθητές στη διερευνητική διαδικασία;

Τι δυσκολίες αντιμετώπισαν οι μαθητές στη διερευνητική διαδικασία; Αναστοχασμός Αναφορά (report) υλοποίησης 1 ης δραστηριότητας: ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ Συγγραφέας: Λύρη Αναστασία Μαθηματικός, ΠΕ03 Πως δούλεψαν οι μαθητές (ομαδικά/ατομικά); Οι μαθητές δούλεψαν σε ομάδες των 4 ατόμων.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου

Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου http://repository.edulll.gr/edulll/handle/10795/1947 Η μάθηση είναι συνεχής Τα παιδιά μαθαίνουν με διάφορους τρόπους, σε διάφορα πλαίσια.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικές προδιαθέσεις

Δημιουργικές προδιαθέσεις Εισαγωγή στο υλικό του Επιμορφωτικού Προγράμματος Το παρόν έγγραφο παρέχει μια εισαγωγή στο επιμορφωτικό υλικό του προγράμματος, συγκεκριμένα περιέχει: Το πλαίσιο πίσω από το υλικό Τον ορισμό της δημιουργικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική. Η εποικοδομιστική προσέγγιση για τη γνώση. ως ενεργητική και όχι παθητική διαδικασία

Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική. Η εποικοδομιστική προσέγγιση για τη γνώση. ως ενεργητική και όχι παθητική διαδικασία Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική Η εποικοδομιστική προσέγγιση για τη γνώση ως ενεργητική και όχι παθητική διαδικασία ως κατασκευή και όχι ως μετάδοση ως αποτέλεσμα εμπειρίας και όχι ως μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (Ε.Χαραλάμπους)

ΕΝΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (Ε.Χαραλάμπους) ΕΝΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (Ε.Χαραλάμπους) Όνομα Παιδιού: Ναταλία Ασιήκαλη ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ: Πως οι παράγοντες υλικό, μήκος και πάχος υλικού επηρεάζουν την αντίσταση και κατ επέκταση την ένταση του ρεύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT)

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1 ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1. Επιλογή θέματος. 2. Καταιγισμός ιδεών - διαθεματικές διασυνδέσεις. 3. Έρευνα πηγών - αναδιαμόρφωση ιδεών. 4. Καθοδηγητικά ερωτήματα. 5. Οργάνωση μαθησιακών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Επίλυση προβλήματος Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 έκανα για 20 λεπτά περίπου μάθημα για να γνωρίσω καλύτερα τους/τις μαθητές/τριες, για να τους/τις χωρίσω σε ομάδες και για να τους γνωστοποιήσω πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Έβδομο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-15 Σημειώσεις... 16 2 Μάθημα Έβδομο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε τη δύναμη της αντίληψης. Θα ανακαλύψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ:

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: σύγχρονες αναγνώσεις Καβάλα 14/11/2015 ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΕΚΑΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 Γιατί αλλαγές; 1 3 Για ουσιαστική μαθηματική ανάπτυξη, Σύγχρονο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση; A) Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες Η

Διαβάστε περισσότερα

CONNECT: Virtual Mobility

CONNECT: Virtual Mobility CONNECT: Virtual Mobility Ενώνοντας νέους ανθρώπους στην Ευρώπη Αναφορά: Αξιολόγηση προϊόντων Εκτελεστική Περίληψη Erasmus+ Key Action 2: Strategic Partnerships Αριθμός Αναφοράς Έργου:: 2014-UK01-K1205-011954

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Πώς να μελετάμε τη Βίβλο του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΑΡΤΟ 4 ο δίωρο: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γιώτη Ιφιγένεια (Α.Μ. 6222) Λίβα Παρασκευή (Α.Μ. 5885)

ΤΕΤΑΡΤΟ 4 ο δίωρο: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γιώτη Ιφιγένεια (Α.Μ. 6222) Λίβα Παρασκευή (Α.Μ. 5885) ΤΕΤΑΡΤΟ 4 ο δίωρο: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γιώτη Ιφιγένεια (Α.Μ. 6222) Λίβα Παρασκευή (Α.Μ. 5885) Ανάλυση σε επιμέρους στόχους: 1. Εκτιμούν τη μορφή γραφημάτων με βάση τα δεδομένα τους. 2. Κατανοούν ότι

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων,

Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων, Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων, αντιπαράθεσης απόψεων. Εννοιολογική χαρτογράφηση -Ο χάρτης εννοιών (concept

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤ3 Στο ΣΤ3 αξιολογήθηκαν 20 μαθητές Αυτό που τους άρεσε περισσότερο σ? αυτή την ομάδα ήταν η σχέση που απέκτησαν με τα άλλα παιδιά, η συνεργασία μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και διδακτικές πρακτικές - η σχέση τους με τις θεωρίες μάθησης Παρατηρώντας τη μαθησιακή διαδικασία Τι είδους δραστηριότητες παρατηρήσατε

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Απεικόνιση Κειμένου και Γραφικών. By Sanjay and Arvind Seshan MΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΡΙΩΝ

Απεικόνιση Κειμένου και Γραφικών. By Sanjay and Arvind Seshan MΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΡΙΩΝ Απεικόνιση Κειμένου και Γραφικών By Sanjay and Arvind Seshan MΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Να μάθεις πώς να χρησιμοποιείς το Display Block ώστε να εμφανίζεις κείμενα και εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Πώς περνάμε τη μέρα μας;

Πώς περνάμε τη μέρα μας; Πώς περνάμε τη μέρα μας; Διδακτική πρόταση 2: Συνοπτικό πλαίσιο καθημερινής ζωής Ερώτημα-κλειδί Πώς περνούμε τη μέρα μας από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στο προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων»

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων» Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα Το κείμενο αυτό είναι ένα απόσπασμα από το Κεφάλαιο 16: Ποιοτικές ερμηνευτικές μέθοδοι έρευνας στη φυσική αγωγή (σελ.341-364) του βιβλίου «Για μία καλύτερη φυσική αγωγή» (Παπαιωάννου, Α., Θεοδωράκης Ι.,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο απόρρητο

Εισαγωγή στο απόρρητο Εισαγωγή στο απόρρητο Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν την προσωπική τους αντίληψη για το απόρρητο και την επίδραση που αυτό έχει στη ζωή τους. Θα εξετάσουν τα είδη των πληροφοριών που θα ήθελαν να διατηρήσουν

Διαβάστε περισσότερα

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» «Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2017 Εισαγωγή Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η θέση του κινητού τηλεφώνου στη ζωή των παιδιών σχολικής ηλικίας (6-12 χρονών) Χρήση Πληροφόρηση Ασφάλεια» Σκοπός Να διαπιστωθoύν: η έκταση χρήσης του κινητού

Διαβάστε περισσότερα

Οι ήχοι γύρω μας. Θέτοντας το σκηνικό

Οι ήχοι γύρω μας. Θέτοντας το σκηνικό Ελληνογερμανική Αγωγή, 27/5/2017 Οι ήχοι γύρω μας Θέτοντας το σκηνικό Σημείο εστίασης Η έρευνα δράσης εστίασε σε στρατηγικές που μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου μέσα από παιγνιώδεις δραστηριοτήτες

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» «Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2016 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 6: Η προσέγγιση των σχολείων του Reggio Emilia

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 6: Η προσέγγιση των σχολείων του Reggio Emilia Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 6: Η προσέγγιση των σχολείων του Reggio Emilia Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να γνωρίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης. Σαλούστρου Πόπη Γαζίου

Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης. Σαλούστρου Πόπη Γαζίου Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη Γαζίου ΓΕΛ Τι είναι η Διερευνητική Μάθηση Μία διδακτική προσέγγιση που έχει στόχο να

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ομάδων, αξιολόγηση και εκπαιδευτική αξιοποίηση ΤΠΕ στα projects

Δημιουργία ομάδων, αξιολόγηση και εκπαιδευτική αξιοποίηση ΤΠΕ στα projects Δημιουργία ομάδων, αξιολόγηση και εκπαιδευτική αξιοποίηση ΤΠΕ στα projects Webinar στην κοινότητα του έργου «Κατάρτιση εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση για ανάπτυξη ικανοτήτων» 23/6/2014 This work is licensed

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Νερό ή Πάγος. Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική

Τίτλος: Νερό ή Πάγος. Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική Τίτλος: Νερό ή Πάγος Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική Χρόνος: τρία μαθήματα διάρκειας 45 λεπτών, όχι κατ ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. Σχεδιασμός στρατηγικών για διερεύνηση 1.1. Εντοπίζουν σημαντικές ανάγκες/ προβλήματα/ ερωτήματα για διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Β Τάξη του 3 ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης. Σχολικό έτος 2011-2012 Συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τρίτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Τρίτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις τις 7 συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτημα-κλειδί Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που σκέφτονταν οι άνθρωποι της

Ερώτημα-κλειδί Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που σκέφτονταν οι άνθρωποι της Τι σκεφτόμαστε; Διδακτική πρόταση 5: Τι να σκέφτονταν οι άνθρωποι της Ερώτημα-κλειδί Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που σκέφτονταν οι άνθρωποι της Πρόοδος από το προηγούμενο μάθημα Τα παιδιά μεταφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριφορές. του David Batty. Οδηγός Μελέτης. Έκδοση 5

Συμπεριφορές. του David Batty. Οδηγός Μελέτης. Έκδοση 5 Συμπεριφορές του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Συμπεριφορές Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική μετάφραση της Παλαιάς

Διαβάστε περισσότερα