Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βάρκες που επιπλέουν

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βάρκες που επιπλέουν"

Transcript

1 Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βάρκες που επιπλέουν

2 Το ταξίδι της μάθησης Βάρκες που επιπλέουν

3 Βάρκες που επιπλέουν Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστιάζει στα παρακάτω που αφορούν τα παιδιά: σχεδιασμό και προγραμματισμό ερευνών εξοικείωση με και εφαρμογή στην πράξη της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων με ακρίβεια ανάπτυξη ευκαιριών για τη συλλογή δεδομένων προκειμένου να διατυπωθούν εξηγήσεις. Σκεπτικό Τα παιδιά ήταν εξοικειωμένα με το να δουλεύουν σε ομάδες, αλλά δεν ήξεραν πώς να σχεδιάσουν και πώς να οργανώσουν μια έρευνα. Έτσι είχαν έντονο κίνητρο γι αυτή τη νέα γνώση και έπρεπε να αξιοποιήσω τον ενθουσιασμό τους για τις εξερευνήσεις και τις μετέπειτα έρευνές τους. Έπρεπε να ενθαρρύνω τα παιδιά να αναστοχάζονται και να αξιολογούν τις ενέργειές τους, όχι επειδή το επέβαλλα, αλλά επειδή η ίδια η διαδικασία διερεύνησης και οι αρχές της το πρότειναν. Οι επιπτώσεις στο σχεδιασμό και τη διδασκαλία μου ήταν να ενισχύσω τον αναστοχασμό και το συλλογισμό των παιδιών με νέες βιωματικές δραστηριότητες. Η παρατήρηση και η καταγραφή δεδομένων έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν στα παιδιά ώθηση για δημιουργικές σκέψεις και δράσεις. Τα παιδιά θα είχαν ευκαιρίες να αξιολογήσουν τις δράσεις τους αμέσως και αυθόρμητα - κατόπιν ενθάρρυνσης που θα ήταν απόρροια της ενεργούς μαθησιακής διαδικασίας. Η συνεργασία σε ομάδα θα ενισχυόταν με απευθείας ανταλλαγή ιδεών και παρατηρήσεων και με διαδραστικό έλεγχο των αποτελεσμάτων. Έτσι, η γνώση και οι ιδέες θα έρχονταν φυσικά και χωρίς περιορισμούς. Σύνδεση με το πλαίσιο CEYS Μαθησιακές δραστηριότητες: Σχεδιασμός και προγραμματισμός ερευνών Συλλογή αποδεικτικών στοιχείων Επεξήγηση αποδεικτικών στοιχείων Δημιουργικές προδιαθέσεις: Περιέργεια, δυνατότητα να εργαστούν από κοινού Συνέργειες: Αξιολόγηση για τη μάθηση Αναστοχασμός και συλλογισμός Κίνητρο και συναίσθημα Εννοιολογικό πλαίσιο: Ομαδική εργασία Υπόβαθρο Ηλικία: 5-6 ετών Σχολικό περιβάλλον: Σχολείο σε αστικό περιβάλλον, με δύο τάξεις. Σχολική πολιτική για τις φυσικές επιστήμες: Ακολουθούμε το επίσημο εθνικό πρόγραμμα σπουδών. Σύνδεση με το πρόγραμμα σπουδών: Τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν και να χρησιμοποιούν επιστημονικές μεθόδους. Τα παιδιά μαθαίνουν να συλλέγουν, να συγκρίνουν δεδομένα και να εξάγουν συμπεράσματα. Τα παιδιά αξιολογούν τις σκέψεις τους και τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.

4 Επισκόπηση της ακολουθίας των δραστηριοτήτων Σημεία αφετηρίας Αυτές οι πρώτες δραστηριότητες σχεδιάστηκαν για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να συλλέξουν τις ιδέες τους για να εντοπιστούν τα κύρια προβλήματα και έπειτα να προχωρήσουμε στην επίλυση προβλημάτων. 1. Τι ξέρουμε για το νερό. Καταγράφουμε τι ξέρουν τώρα τα παιδιά για το νερό, σε περίπτωση που ένας εξωγήινος επισκεφτεί την τάξη μας. 2. Τα παιδιά θέτουν τον πρώτο τους στόχο. Εκφράζουν την ανάγκη τους να παίζουν με το νερό και ζωγραφίζουν τι θέλουν να κάνουν. 3. Ελεύθερη εξερεύνηση με το νερό. Τα παιδιά παίζουν ελεύθερα σε εξωτερικό χώρο με το νερό. Παρατηρώ, κάνω ερωτήσεις και φωτογραφίζω τις ενέργειές τους. Έπειτα, τα παιδιά ζωγραφίζουν αυτό ακριβώς που έκαναν. 4. Τα παιδιά θέτουν το δεύτερο στόχο. Μετά από διαπραγμάτευση τα παιδιά αποφασίζουν να φτιάξουν βάρκες. Το ταξίδι της μάθησης Τα παιδιά, χωρισμένα σε μικρές ομάδες, ξεκινούν μια σειρά από δραστηριότητες εξερεύνησης για να φτιάξουν μια βάρκα που να μπορεί να επιπλέει. 1. Κατασκευή βάρκας: Τα παιδιά φτιάχνουν βάρκες που πιστεύουν ότι μπορούν να επιπλεύσουν. Τις δοκιμάζουν στο νερό, κάνουν παρατηρήσεις και βγάζουν συμπεράσματα. 2. Αξιολόγηση: Κατόπιν συζήτησης και αξιολόγησης, τα παιδιά αποφασίζουν ποιο είναι το πιο επιτυχημένο μοντέλο βάρκας. 3. Πόση ώρα πρέπει να περιμένουμε; Τα παιδιά αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος είναι βασική μεταβλητή στη διαδικασία επίπλευσης/βύθισης ενός αντικειμένου. Μερικά αντικείμενα επιπλέουν αρχικά, αλλά μετά από λίγη ή πολλή ώρα βυθίζονται. Γιατί; 4. Πώς κάνεις μια διερεύνηση; Τα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους για το πώς μετράς/ελέγχεις το χρόνο και, κατόπιν παρότρυνσής μου, βλέπουν ένα σχετικό βίντεο κινουμένων σχεδίων. 5. Σχεδιασμός διερεύνησης: Τα παιδιά, κατόπιν συλλογισμού, αποφασίζουν να δοκιμάσουν ένα-ένα ορισμένα αντικείμενα για να δουν αν βυθίζονται ή αν επιπλέουν στο νερό, ελέγχοντας τη βασική μεταβλητή του χρόνου. Παρατηρούν ότι πρέπει επίσης να κρατήσουν κάτι σαν ημερολόγιο με τις παρατηρήσεις τους. 6. Σχεδιασμός ημερολογίου: Τα παιδιά σχεδιάζουν με τη βοήθειά μου στον υπολογιστή ένα φύλλο παρατηρήσεων που λαμβάνει υπόψη του το χρόνο και το είδος του αντικειμένου. 7. Διαδικασία διερεύνησης: Τα παιδιά, πάντα χωρισμένα σε ομάδες, κάνουν μια σειρά ερευνών, καταγράφουν και αξιολογούν τις παρατηρήσεις τους. Σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους βάσει των αξιολογήσεών τους. 8. Σύγκριση δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων: Τα παιδιά παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους σε όλη την τάξη, τα συγκρίνουν και διατυπώνουν τα τελικά συμπεράσματα. Επίσης, τα δραματοποιούν. 9. Κατασκευή βάρκας: Βάσει των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις διαδικασίες διερεύνησής τους, τα παιδιά σχεδιάζουν και φτιάχνουν βάρκες που μπορούν να επιπλέουν.

5 Είμαι ο Μουτς Μουτς και θέλω να μάθω τα πάντα για το νερό. Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Σημεία αφετηρίας 1 Δραστηριότητες : Τι ξέρουμε για το νερό Εμφανίζεται ένας εξωγήινος με τη μορφή κούκλας και τα παιδιά τον ρωτούν αυθόρμητα ποιος είναι. Λέει το όνομά του και τους ζητά να τον βοηθήσουν να καταλάβει ποιο είναι αυτό το στοιχείο στο οποίο προσγειώθηκε. Δίνει στα παιδιά ορισμένα στοιχεία, αλλά όχι το όνομα του στοιχείου, γιατί δεν το γνωρίζει. Τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι περιγράφει τη θάλασσα και το θαλασσινό νερό. Αμέσως τα παιδιά αρχίζουν να του λένε όλα όσα ξέρουν γι αυτά. Πού μπορούμε να βρούμε νερό Τι κάνει το νερό και τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό Σκεπτικό: να ενεργοποιηθεί το κίνητρο και το ενδιαφέρον των παιδιών για το θέμα του νερού. Η συναισθηματική σύνδεση των παιδιών με το θέμα ενεργοποιεί το κίνητρό τους για μάθηση. Τα παιδιά επεκτείνουν τη συζήτηση στις δραστηριότητες που θα ήθελαν να κάνουν με το νερό.

6 Δραστηριότητες: Τα παιδιά θέτουν τον πρώτο τους στόχο Τα παιδιά μιλούν για τα παιχνίδια που μπορούν να παίξουν με το νερό. Καταγράφουμε τις ιδέες τους και αποφασίζουμε ψηφίζοντας ποιο θα παίξουμε πρώτο. Έπειτα, σχεδιάζουν το παιχνίδι που θα παίξουν. Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Σημεία αφετηρίας 2 Σκεπτικό: Ενθάρρυνση των παιδιών να αποκρυσταλλώσουν τις ιδέες τους και να γίνουν πιο συγκεκριμένα στις ενέργειές τους. Τα παιδιά αρχίζουν να θέτουν στόχους και να διαμορφώνουν την πορεία της δραστηριότητας. Συνειδητοποιώ ότι όταν το αντικείμενο της μάθησης έχει νόημα και έχει και πλάκα, τα παιδιά εκφράζουν πιο δημιουργικές ιδέες. Τι παιχνίδια μπορούμε να παίξουμε με το νερό; Ζωγραφίστε τι σημαίνει για σας «νερό+παιχνίδι» Έχουν κίνητρο να σχεδιάσουν την επόμενη δραστηριότητα.

7 Το ρολό χαρτιού που έβαλα δεν κάνει φυσαλίδες. Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Σημεία αφετηρίας 3 Δραστηριότητες: Ελεύθερη εξερεύνηση με το νερό Τα παιδιά επιλέγουν τα υλικά και υλοποιούν τη δραστηριότητα που επέλεξαν. Εγώ απλά παρατηρώ, καταγράφω και ζητώ εξηγήσεις αν συμβεί κάτι ενδιαφέρον. Για αξιολόγηση ζωγραφίζουν τις δραστηριότητές τους. Σκεπτικό: Ευκαιρία να παίξουν τα παιδιά με το νερό. Και ευκαιρία για μένα να παρατηρήσω και να καταγράψω τις ενέργειές τους ώστε να μάθω τις ιδέες και τα ενδιαφέροντά τους. Το κίνητρο και το ενδιαφέρον των παιδιών για πρακτικές δραστηριότητες ενισχύεται. Έτσι, μπορούν να εκφραστούν εύκολα για την πρότερη γνώση και τις εμπειρίες τους Αυτό γίνεται επειδή έχει μεγάλο άνοιγμα και ο αέρας φεύγει. Τι έκανες με το μπουκάλι εδώ; Ζωγραφίστε το παιχνίδι που κάνατε με το νερό. Ένα πλοίο. Πώς το έκανες; Έκλεισα το μπουκάλι με φελλό για να μην βυθιστεί. Τα παιδιά βελτιώνουν το στόχο της επόμενης δραστηριότητάς τους.

8 Ζωγραφίστε τη βάρκα όπως θα είναι αν χρησιμοποιήσε τε τα υλικά που επιλέξατε Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Σημεία αφετηρίας 4 Δραστηριότητες: Τα παιδιά θέτουν τον δεύτερό τους στόχο Με όλη την τάξη τα παιδιά εξετάζουν προσεκτικά τις φωτογραφίες που πήραμε, συζητούν και αναστοχάζονται τις ενέργειές του με το νερό. Μετά από ψηφοφορία, αποφασίζουν να φτιάξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Ζωγραφίζουν τις ιδέες και τις προσδοκίες τους. Σκεπτικό: Τα παιδιά σχεδιάζουν και οργανώνουν μια δραστηριότητα για να δημιουργήσουν μια βάρκα που να μπορεί να επιπλεύσει. Τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι οι ιδέες τους μπορούν να εφαρμοστούν μέσα από μια διαδικασία υπόθεσης και σχεδιασμού και προγραμματισμού. Τα παιδιά παρουσιάζουν και εξηγούν τις ζωγραφιές τους το ένα στο άλλο. Οι προηγούμενες εμπειρίες των παιδιών με τις βάρκες στο νερό τα οδήγησαν στο νέο τους σχέδιο.

9 Νομίζω ότι θα βυθιστεί. Γιατί το λες αυτό; Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: 1 Έναρξη έρευνας Δραστηριότητες : Κατασκευή βάρκας Σε μικρές ομάδες, τα παιδιά φτιάχνουν τις βάρκες τους και κάνουν προβλέψεις για το αν θα μπορούν να επιπλεύσουν. Σκεπτικό: Τα παιδιά εργάζονται από κοινού για να φτιάξουν μια κοινή κατασκευή, με συγκεκριμένο στόχο, αλλά αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να προδικάσουν την επιτυχία τους, οπότε ελέγχουν τις υποθέσεις τους. Επειδή έχει τόσο στενή βάση. Είναι καλή βάρκα; Ναι, επειδή βάλαμε αρκετή χαρτοταινία και δύο σφουγγάρια. Τα σφουγγάρια επιπλέουν. Τα παιδιά υλοποιούν τις ιδέες τους χωρίς να ξεχνούν τον κύριο στόχο τους. Δίνουν μερικές ικανοποιητικές εξηγήσεις για τις επιλογές τους βάσει της υπάρχουσας γνώσης και των εμπειριών τους. Γιατί είσαι τόσο σίγουρη; Γιατί το είδα στην μπανιέρα μου Η επόμενη λογική συνέχεια είναι να δοκιμάσουν τη βάρκα στο νερό για να επιβεβαιώσουν ή όχι τις προβλέψεις τους.

10 Ήξερα ότι θα βυθιστεί. Έπρεπε να βάλουμε περισσότερα και μεγαλύτερα τουβλάκια. Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: 2 Έλεγχος και αξιολόγηση Δραστηριότητες: Δοκιμή της βάρκας Τα παιδιά δοκιμάζουν τις βάρκες τους στο νερό. Παρατηρούν και περιγράφουν αυτό που συμβαίνει. Τέλος, αντιγράφουν το πιο επιτυχημένο μοντέλο κατά τη γνώμη τους. Σκεπτικό: Τα παιδιά δοκιμάζουν τις υποθέσεις τους και αξιολογούν τα αποτελέσματα των δράσεών τους Ορισμένες προβλέψεις των ομάδων είναι σχεδόν σωστές, αλλά δεν έχουν ακόμα ελέγξει όλες τις μεταβλητές που οδηγούν στην κατασκευή μιας βάρκας που να μπορεί να επιπλέει. Όπως το προβλέψαμε: επιπλέει!!! Γιατί όμως; Επειδή είναι σταθερή και έχει σφουγγάρια και ρολό χαρτιού. Θα τη δοκιμάσεις στο νερό; Όχι, γιατί μετά από λίγο θα διαλυθεί. Αφήνουμε τις βάρκες μας για πολλή ώρα στο νερό για να δούμε τι θα συμβεί.

11 Η βάρκα μας ήταν εντάξει. Το ρολό χαρτιού απορρόφησε λιγότερο νερό. Γιατί το ρολό σου δεν απορρόφησε περισσότερο νερό; Θυμάμαι ότι το ρολό χαρτιού χάλασε μετά από μια μέρα. Επειδή τα σφουγγάρια την κράτησαν στην επιφάνεια. Το πλαστικό μπολ όμως ήταν εντάξει σε κάθε περίπτωση. Μπορείς να πεις αλλιώς το «χάλασε»; Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: 3 και 4 Χρόνος διερεύνησης Δραστηριότητες : Πόση ώρα πρέπει να περιμένουμε; Τα παιδιά αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος είναι βασική μεταβλητή στη διαδικασία επίπλευσης/βύθισης ενός αντικειμένου. Μερικά αντικείμενα επιπλέουν αρχικά, αλλά μετά από λίγη ή πολλή ώρα βυθίζονται. Γιατί; Εκμεταλλεύτηκα αυτή τη συζήτηση και τα ρώτησα πού μπορούμε να βρούμε απαντήσεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Είναι εξοικειωμένα με την αναζήτηση στο διαδίκτυο, οπότε προτείνουν να κάνουμε αυτό. Βλέπουμε ένα σχετικό βίντεο. Όχι πάντα. Αν το νερό μπει μέσα, βαραίνει και βυθίζεται. Ναι. Έλιωσε. Νομίζω ότι αυτό το βίντεο θα μας βοηθήσει. Ναι. Διαλύθηκε. Σκεπτικό: Να καταλάβουμε ότι η γνώση πρέπει να ελέγχεται και να επιβεβαιώνεται μέσα από έρευνες. Είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά εκφράζουν πιο επιστημονικές σκέψεις. Συζητούν για το χρόνο και για το πώς αλλάζει την κατάσταση ενός αντικειμένου. Το κίνητρο για μάθηση ενισχύεται με το βίντεο. Τώρα θέλουν να δοκιμάσουν τα ίδια τις επιστημονικές μεθόδους.

12 Όνομα ομάδας Φύλλο παρατηρήσεων Χρόνος Μισή ώρα Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: 5 και 6 Σχεδιασμός και προγραμματισμός των ερευνών Δραστηριότητες: Σχεδιασμός της έρευνάς μας: Το βίντεο όχι μόνο Ημερομηνία ενισχύει το κίνητρο για περαιτέρω διερεύνηση, αλλά βοηθά και στο σχεδιασμό της δραστηριότητας. Με τη βοήθειά μου σχεδιάζουν ένα φύλλο εργασίας στον υπολογιστή για να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους. Αποφασίζουμε πόσο συχνά θα ελέγχουμε και θα καταγράφουμε τα αποτελέσματα, βρίσκουμε έναν κωδικό για την επίπλευση και έναν άλλο για τη βύθιση. 1 ώρα 2 ώρες 1 μέρα Τα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν μια έρευνα μόνο όταν έχουν καταλάβει το στόχο τους. Αξιολογούν τα αποτελέσματα με πιο κριτικό τρόπο όταν η έρευνα είναι δική τους έμπνευση. Σκεπτικό: Να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια σειρά ερευνών ελέγχοντας όλες τις μεταβλητές. Ανακαλύψαμε ότι τελικά οι βάρκες μας βυθίστηκαν. Πρέπει να ελέγξουμε ένα-ένα τα υλικά. Κάνε την έρευνα!

13 Πρόσεχε! Βύθισες το πλαστικό ποτήρι. Θέλω να δω τι θα συμβεί Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: 7 Πραγματοποίηση της έρευνας Δραστηριότητες : Πραγματοποίηση των ερευνών: Τα παιδιά, πάντα χωρισμένα σε ομάδες, κάνουν μια σειρά ερευνών, καταγράφουν και αξιολογούν τις παρατηρήσεις τους. Σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους βάσει αυτής της αξιολόγησης. Σκεπτικό: Να κάνουν έρευνες με επιστημονικό τρόπο. Η επιστημονική δομή της έρευνας βοηθά τα παιδιά να ελέγχουν πιο συνειδητά ορισμένες μεταβλητές. Τα παιδιά είναι πιο συγκεντρωμένα και παρατηρητικά. Δεν πρέπει να μετακινούμε το νερό. Καλύτερα να βάλουμε το μπολ κάπου που να είναι ασφαλές. Το ένα σφουγγάρι βυθίζεται, το άλλο επιπλέει Ίσως επειδή το πρώτο έχει πιο πολλές τρύπες από το άλλο. Είναι παλιότερο. Γιατί έγινε αυτό; Το ρολό χαρτιού βυθίζεται. Γιατί νομίζεις ότι συμβαίνει; Επειδή το χαρτί έχει μικρές τρύπες και το νερό μπαίνει μέσα και άρα βαραίνει.

14 Σπρώχνω συνέχεια το μπολ, αλλά όταν το αφήνω ανεβαίνει επάνω. γιατί νομίζεις ότι συμβαίνει αυτό; (Μετά από μισή ώρα) Τώρα όμως βυθίζεται μέχρι τη μέση. Γιατί μετά από μισή ώρα δεν επιπλέει όπως πριν; Γιατί δεν είναι «βαρετό» (βλ. βαρύ και βαρετό) Όταν βάζεις δύναμη, ποιο από τα δύο πιέζεις, το μπολ ή το νερό; Βάζω δύναμη και το νερό ανεβάζει το μπολ. Τα τουβλάκια επιπλέουν γιατί είναι από πλαστικό Επειδή το ανοιχτό γκρι τουβλάκι είναι βαρύτερο από το σκούρο και βυθίζεται από αυτή την πλευρά Τα παιδιά προβληματίζονται για το βάρος κάθε μέρους της κατασκευής. Θέλουν να κάνουν νέους συνδυασμούς.

15 Η ενσωμάτωση προηγούμενων εμπειριών και γνώσεων βελτιώνει την ικανότητα των παιδιών να αξιολογήσουν τις ενέργειές τους. Βάζουμε ακόμα ένα ανοιχτό γκρι για να είναι το ίδιο βαρύ και στις δύο πλευρές. Μπορούμε να κάνουμε μια πατέντα; Και πώς θα το κάνετε; Γιατί τα τούβλα επιπλέουν τώρα; Τα παιδιά ελέγχουν τακτικά κάθε φορά τις έρευνές τους - ανά μισάωρο, κ.λπ. Γιατί έχει πατέντα και είναι το ίδιο βαρύ παντού. Τα παιδιά φτάνουν εύκολα στο τέλος του ταξιδιού τους στη μάθηση και αισθάνονται ικανοποιημένα. Τώρα θέλουν να δουν το ημερολόγιό τους.

16 Δραστηριότητες: Τα παιδιά συγκρίνουν δεδομένα και εξάγουν συμπεράσματα. Τα παιδιά παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους σε όλη την τάξη, τα συγκρίνουν και συζητούν τα τελικά συμπεράσματα. Επίσης τα δραματοποιούν με συνοδεία ήχων. Βρήκαμε έναν ήχο για την επίπλευση και έναν για τη βύθιση. Βρήκαν επίσης έναν κώδικα καταγραφής Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: 8 Ολοκλήρωση ερευνών Σκεπτικό: Να συμμετάσχουν τα παιδιά στη σύγκριση δεδομένων και στην επιχειρηματολογία που θα οδηγήσει σε συμπεράσματα και εξηγήσεις βάσει αποδεικτικών στοιχείων. Το πλαστικό μπολ με φαρδιά βάση είναι καλύτερο υλικό για την κατασκευή βάρκας. Γιατί όμως; Γιατί δεν αναποδογ υρίζει για να γεμίσει νερό. Τα παιδιά μπορούσαν να αξιολογήσουν και να συλλογιστούν τα ευρήματά τους. Ανέπτυξαν διάλογο και συμπλήρωσαν τις εξηγήσεις των άλλων.

17 Είμαι πλαστικό μπολ και επιπλέω Γιατί κουνιέσαι; Σκεπτικό: Να εκφράσουν τα παιδιά τη νέα γνώση τους με δραματοποίηση. Οι αναπαραστάσεις των παιδιών φαίνονται απλές, αλλά όταν ζητάμε περαιτέρω εξηγήσεις αναδεικνύεται η πληθώρα των γνώσεων που αποκτήθηκαν. Είμαι ρολό χαρτιού. Επειδή το νερό κινείται. Τι σου συμβαίνει; Είμαι στον πάτο. Βυθίστηκα και αρχίζω να μαλακώνω. Έτσι, ξεκινούν να φτιάχνουν τη βάρκα.

18 Μπορούμε να βάλουμε μέσα ένα Playmobil. Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: 9 Πώς να φτιάξετε μια βάρκα που να μπορεί να επιπλέει Μπορείτε αν θέλετε. Δραστηριότητες : Κατασκευή βάρκας. Τα παιδιά φτιάχνουν τις βάρκες τους βάσει των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις προγραμματισμένες πειραματικές διαδικασίες έρευνας. Φτιάχνουν βάρκες που επιπλέουν. Σκεπτικό Να εκφράσουν τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησαν με δραστηριότητες που απαιτούν τη φυσική συμμετοχή. Όχι, δεν θέλουμε να είναι βαρύ. Μπορεί να πλεύσει αυτή η βάρκα; (Φυσάει) Ναι! Ακόμα και κατά την κατασκευή της βάρκας τα παιδιά συνεχίζουν να επιχειρηματολογούν, να συμπεραίνουν, να ερευνούν. Αντιμετωπίζουν νέα εμπόδια, αλλά προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις και λύσεις.

19 Επισκόπηση των προσεγγίσεων διδασκαλίας και μάθησης Αυτό το έργο είχε διάρκεια σχεδόν 4 μήνες. Για τη διευκόλυνση της μάθησης και την ενθάρρυνση των παιδιών προς τη δημιουργική σκέψη και προς δραστηριότητες που απαιτούν τη φυσική συμμετοχή, λήφθηκαν υπόψη οι παρακάτω παράγοντες: συνεργατική μάθηση και ανταλλαγή ιδεών επαρκής χρόνος έκθεση παιδιών σε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και αντερωτήσεις - όταν τα παιδιά ρωτούσαν κάτι εγώ τα προκαλούσα με άλλη ερώτηση αντί για απάντηση ακολουθία ερευνών βήμα-βήμα - όπως τα παιδιά αποφάσιζαν να προχωρήσουν και όχι όπως αποφάσιζα εγώ. Προσεγγίσεις στην αξιολόγηση αυτοαξιολόγηση κατά τη δραστηριότητα αξιολόγηση της ομάδας κατόπιν συζήτησης αξιολόγηση δεδομένων σε συζήτηση με όλη την τάξη. Είδη αποδεικτικών στοιχείων προς αξιολόγηση. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με διάλογο ζωγραφική δραματοποίηση καταγραφή.

20 Αναθεώρηση της μάθησης σε όλο το έργο Η διευκόλυνση και ο έλεγχος της μάθησης έγινε με συζήτηση,. ανοιχτές ερωτήσεις από μένα τη δασκάλα και με τις βιωματικές δραστηριότητες των παιδιών. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των ερευνών των παιδιών από τα ίδια τα παιδιά ενθάρρυνε τη δημιουργική τους σκέψη και, όσο μπορούσαν, την επιστημονική αιτιολόγηση. Τέλος, τα παιδιά είχαν τον απαραίτητο χρόνο να υλοποιήσουν και να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό τους. Η αξιολόγηση έγινε από τους ίδιους τους μαθητές φυσικά και εύκολα κατά την έρευνα και την ολοκλήρωσή της. Το κίνητρο για μάθηση διατηρείται μέσω της έρευνας γιατί υπάρχει εναλλαγή και ποικιλία δραστηριοτήτων, αρκετές βιωματικές δραστηριότητες, γρήγορη και ουσιαστική συζήτηση με οπτικοακουστική υποστήριξη. Η ποικιλία των υλικών δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά τα γνωρίζουν. Έτσι, εστιάζουν στο να βρουν τη νέα χρήση τους παρά στο να τα εξερευνήσουν. Καταγραφή Αναθεώρηση της μάθησης σε όλο το έργο στην τάξη Παρουσίαση αποτελεσμάτων

21 Πρόοδος των παιδιών Θέλω να δω αν ο φελλός μαλακώνει στο νερό, όπως το ρολό χαρτιού. Η βάρκα μας επιπλέει γιατί έχει μεγάλη βάση. (Παρατηρούν ότι το ένα σφουγγάρι επιπλέει, ενώ το άλλο βυθίζεται) Πρέπει να βάλουμε και τα δύο σφουγγάρια στεγνά στο νερό ταυτόχρονα για να δούμε ποιο επιπλέει.

22 Αναστοχασμοί: Πρόοδος παιδιών Τι πρόοδο έκαναν τα παιδιά σε σχέση με τους στόχους της ακολουθίας; Είχαν ισχυρό κίνητρο να μάθουν και είχαν συναισθηματική εμπλοκή γιατί ο αναστοχασμός ήταν αμιγώς δική τους έμπνευση. Έμαθαν και εφάρμοσαν επιστημονικές διαδικασίες. Οι αξιολογήσεις και οι εξηγήσεις τους ήταν άμεση συνέπεια των σκέψεων και των ενεργειών τους. Άλλα απρόσμενα αποτελέσματα για τα παιδιά; Γόνιμη ενσωμάτωση της προηγούμενης γνώσης και εμπειρίας των παιδιών σε αυτή τη μαθησιακή διαδικασία και στην αξιολόγησή της. Τι είπαν τα παιδιά για τη μάθησή τους; Ότι έμαθαν να δουλεύουν σαν ομάδα έχοντας κάποιο ρόλο και κοινά καθήκοντα. Αναγνώρισαν την αξία του να βρίσκεις και να μοιράζεσαι ιδέες. «Έχω μια ιδέα» Συνειδητοποίησαν ότι η γνώση χτίζεται με δραστηριότητες που απαιτούν τη φυσική συμμετοχή, την επανάληψη και λόγω του προσωπικού τους ενδιαφέροντος. «Βλέπουμε..δοκιμάζουμε.το έχουμε ξανακάνει..θέλουμε.» Έμαθαν πώς να σχεδιάζουν, να προγραμματίζουν και να κάνουν μια έρευνα

23 Αναστοχασμοί: Ρόλος δασκάλας 1. Η αξιολόγηση που έγινε ήταν τις περισσότερες φορές εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Γινόταν στη διάρκεια των δραστηριοτήτων και προερχόταν κυρίως από τα παιδιά. Πρώτα εστίασα στο πώς ζωγράφισαν τα παιδιά αυτά που γνώριζαν ή συμπέραιναν, αλλά έπειτα συνειδητοποίησα ότι αυτή η αξιολόγηση ήταν ελλιπής. Προσπάθησα λοιπόν αρχικά να τους ζητήσω να θυμηθούν, να εξηγήσουν και να συζητήσουν αυτά που σκέφτονται ή καταλαβαίνουν, και σε ομάδες και ως τάξη. Έπειτα, τα κάλεσα να διαβάσουν τις «σημειώσεις» τους, να δουν τις ζωγραφιές τους και να παρατηρήσουν τις φωτογραφίες που τραβήξαμε. Συνειδητοποίησα ότι αυτές οι τακτικές βελτίωσαν την προσπάθειά μας στην κατεύθυνση της αξιολόγησης. 2. Συμπερασματικά, με ερωτήσεις και καταγραφή, κατάφερα να συνειδητοποιήσω την ουσία των ενεργειών των παιδιών και να προωθήσω τη δημιουργία και έκφραση δημιουργικών προδιαθέσεων. 3. Επιπλέον ανακάλυψα ότι αυτές οι προσεγγίσεις αξιολόγησης ενθάρρυναν τον αναστοχασμό και το συλλογισμό των παιδιών σε σχέση με τις ενέργειές τους και τη γνώση που απέκτησαν. Κατανόησαν καλύτερα την όλη μαθησιακή διαδικασία και αναγνώρισαν τα στάδια της δραστηριότητας και τελικά τις διαδικασίες της επιστημονικής σκέψης. 4. Τέλος, συνειδητοποίησα ότι το κίνητρο και το συναίσθημά τους ενισχύθηκαν γιατί αναγνώρισαν τη σημασία του δικού τους ρόλου και της δράσης στο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων. Επέλεξα να δώσω στα παιδιά αυτό το ρόλο σύμφωνα με τις αρχές της παιδοκεντρικής και κοινωνικοπολιτισμικής θεωρίας. Περιβάλλον τάξης Όλες οι διαστάσεις του αραχνογράμματος είναι σημαντικοί παράγοντες για την εξερεύνηση και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών. Είναι σημαντική η ισορροπημένη ανάπτυξή τους. Παρόλα αυτά, θα τόνιζα: το ρόλο του/της δασκάλου/ας, την ομαδοποίηση, το χρόνο, τους σκοπούς και τους στόχους, και το περιεχόμενο. Περαιτέρω ερωτήσεις για τον/την αναγνώστη/τρια βάσει των αναστοχασμών μου Εμποδίζει τη δημιουργικότητα των παιδιών ο αναλυτικός σχεδιασμός μιας δραστηριότητας από τον/την δάσκαλο/α; Επηρεάζει η αξιολόγηση τη δημιουργικότητα; Οι δημοκρατικές διαδικασίες στην τάξη βελτιώνουν ή καταπιέζουν την ατομική δημιουργική έκφραση;

24

25 CREATIVITY IN EARLY YEARS SCIENCE EDUCATION ( ) CREATIVITY IN EARLY YEARS SCIENCE EDUCATION Consortium This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. To view a copy of this license, visit

Καραβάκια που επιπλέουν

Καραβάκια που επιπλέουν Καραβάκια που επιπλέουν Ηλικία: 5-6 Μαθησιακές Δραστηριότητες: Σχεδιασμός και οργάνωση διερεύνησης Συλλογή δεδομένων, Εξήγηση αποδείξεων Αξιολόγηση Συνέργειες: Κίνητρο και συναίσθημα Αναστοχασμός και συλλογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βλάστηση και Ανάπτυξη

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βλάστηση και Ανάπτυξη Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βλάστηση και Ανάπτυξη Νηπιαγωγείο «SPIRIDUSII» Βουκουρέστι, Ρουμανία ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πώς μεγαλώνουν τα φυτά από τους σπόρους; «SPIRIDUȘII» Νηπιαγωγείο στο Βουκουρέστι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως!

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως! Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως! Νερό, αλάτι, αλεύρι σιταριού φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως! Το Νηπιαγωγείο «Ciupercuta» βρίσκεται στο Βουκουρέστι σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Αδιάβροχα υλικά

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Αδιάβροχα υλικά Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Αδιάβροχα υλικά Το ταξίδι της μάθησης Αδιάβροχα υλικά Kelly Demeyere Vrije basisschool De Regenboog Zingem Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστίασε στο να

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Σκελετοί

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Σκελετοί Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Σκελετοί Το ταξίδι της μάθησης Σκελετοί Δημοτικό Σχολείο Clodagh Glaisyer-Sidibe Fairlawn Σκελετοί Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστίασε στο να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Καθ οδόν!

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Καθ οδόν! Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Καθ οδόν! Το ταξίδι της μάθησης Καθ οδόν Emma Barkley Δημοτικό Σχολείο Rusper, Βρετανία Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστίασε στην ενθάρρυνση της αυτενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φυτά

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φυτά Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φυτά Το ταξίδι της μάθησης Φυτά Κικιλία Τσουκαλά kitsouka@uth.gr 20ό Νηπιαγωγείο/ Παιδικός Σταθμός Καρδίτσας, Θεσσαλία, Ελλάδα Φυτά Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου Το ταξίδι της μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου Bryony Scudamore Δημοτικό Σχολείο Hill Mead Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_d

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα An Cordeels Sint-Bavobasisschool Υπόβαθρο Αστικό περιβάλλον Μαθητική στολή Μίγμα κοινωνικών και εθνικών υποβάθρων Πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu Τι έχουμε μάθει για την προώθηση της Δημιουργικότητας μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά στην Ελληνική Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία; Ευρήματα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα από το

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Μπάλες οξυγόνου

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Μπάλες οξυγόνου Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Μπάλες οξυγόνου Το ταξίδι της μάθησης Μπάλες οξυγόνου Heather Shann Σχολείο Annan The Froebel, Βρετανία Εξερευνώντας υλικά και τις αλλαγές αυτών: Μπάλες οξυγόνου Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να συζητήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2011 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14 Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος Περιγραφή Πλαισίου Σχολείο: 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών Τμήμα: Β 3 Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτριος Διαμαντίδης Συνοδός: Δημήτριος Πρωτοπαπάς

Διαβάστε περισσότερα

Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος

Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος Η Τζούλι και η μαμά της έχουν βγει για να αγοράσουν ένα τζιν για το σχολείο. Παρατηρούν έναν πάγκο με την εξής ταμπέλα πάνω: 40% έκπτωση των τιμών στις ετικέτες

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης Τη σχολική χρονιά 2016-2017 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, σε δύο τμήματα της Β τάξης, μια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Παίζουμε, διερευνούμε, δοκιμάζουμε ιδέες» χρηματοδοτούμενη

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Σχολιάστε Τα παιδιά κάθονται στην παρεούλα Νηπ: Αυτό που κρατάω τι είναι; (έχει στο χέρι της ένα κλαδί ελιάς) Παιδιά: -Ελιά! Νηπ.: -Τι είπαμε για την

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και διδακτικές πρακτικές - η σχέση τους με τις θεωρίες μάθησης Παρατηρώντας τη μαθησιακή διαδικασία Τι είδους δραστηριότητες παρατηρήσατε

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α.

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Τι θα Δούμε. Γιατί αλλάζει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Παιδαγωγικό πλαίσιο του νέου Α.Π.Σ. Αρχές του νέου Α.Π.Σ. Μαθησιακές περιοχές του νέου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΜΕΡΟΣ Β ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 941205 ΜΕΡΟΣ Β ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 2 Εισαγωγή Ευχαριστούμε που χρησιμοποιείτε την ενότητα για την έρευνα της πυκνότητας. Ελπίζουμε πως το πακέτο και τα βιβλία εργασίας θα σας ικανοποιήσουν. Αν έχετε οποιεσδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS «Το παιχνίδι είναι γνώση, συναίσθημα και δράση» Η «Εργαλειοθήκη» Pro Skills δημιουργήθηκε και προσφέρεται, προκειμένου να προωθήσει την μεθοδολογία του Pro Skills, με βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 Θέματα Διδακτικής Φυσικών Επιστήμων 1. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2. ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 5: Σχεδιασμοί διδακτικών παρεμβάσεων Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ) 1 Σχεδιάζοντας δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 2ης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 2ης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Αναστοχασμός ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 2ης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜA: ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Δημιουργία Φόρμας Παραγγελίας Αθλητικών Ειδών ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη

ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Δρ Ζωή Καραμπατζάκη Τι μας προσφέρουν οι θεωρίες μάθησης; Οι θεωρίες μάθησης προσφέρουν τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται, εξελίσσονται και βελτιώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Νερό ή Πάγος. Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική

Τίτλος: Νερό ή Πάγος. Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική Τίτλος: Νερό ή Πάγος Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική Χρόνος: τρία μαθήματα διάρκειας 45 λεπτών, όχι κατ ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT)

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1 ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1. Επιλογή θέματος. 2. Καταιγισμός ιδεών - διαθεματικές διασυνδέσεις. 3. Έρευνα πηγών - αναδιαμόρφωση ιδεών. 4. Καθοδηγητικά ερωτήματα. 5. Οργάνωση μαθησιακών

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Φυσικές Επιστήμες Θεματικό εύρος το οποίο δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος. Έμφαση στην ποιότητα, στη συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Μάθημα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σχολείο & Τμήμα: Ημερομηνία: Ι. Μαθησιακή Εξέλιξη των Μαθητών/Ενισχυτική Διδασκαλία (ΕΔ) α/α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Σχολιασμός και αιτιολόγηση της επίδοσης στο

Διαβάστε περισσότερα

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Test-Umfrage Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, η γνώμη σας είναι σημαντική για εμάς! Θέλουμε να βελτιώσουμε το σχολείο μας. Για να βρούμε ποια είναι τα δυνατά σημεία του σχολείου μας και που θα

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Γενικές πληροφορίες σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης H αξιολόγηση είναι κυρίως διαμορφωτική και στοχεύει να περιγράψει την πρόοδο που κάνουν οι μαθητές, και στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών (Πρακτικές Ασκήσεις Β Φάσης)

Εφαρμοσμένη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών (Πρακτικές Ασκήσεις Β Φάσης) Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Μιχάλης Σκουμιός Εφαρμοσμένη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών (Πρακτικές Ασκήσεις Β Φάσης) Παρατήρηση Διδασκαλίας και Μοντέλο Συγγραφής Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 2ης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 2ης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Αναστοχασμός ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 2ης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ(A) Φλώρου Σοφία- Πόταρη Παναγιώτα ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : Δημιουργώ λογότυπο ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: 26/03/2015

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης

Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης Τι είναι το PeLe; Το PeLe είναι ένα διαδικτυακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ομότιμης συνεργατικής μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία Πουλιτσίδου Νιόβη- Χριστίνα Τζιρτζιγάνης Βασίλειος Φωκάς Δημήτριος Στόχος έρευνας Να διερευνηθούν οι παράγοντες, που επηρεάζουν την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας;

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Εκπαιδευτικός & Τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρίνα Αθανασούλα ( Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός)

Διαβάστε περισσότερα

3ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ 3ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΑΣ

3ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ 3ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΑΣ 3 Μπορούμε να κάνουμε αναπαράσταση των πραγματικών διαγενεακών δεσμών προετοιμάζοντας δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι θα μάθουν και θα ανταλλάξουν εμπειρίες μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων»

Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων» Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος 2012-13 Εκπαιδευτικός: Αντωνογιάννη Βασιλική Τάξη: Β Εισαγωγή Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων» Κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, PhD. Φυσικός /Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, PhD. Φυσικός /Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, PhD Φυσικός /Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδος Γιατί η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών αποτελεί αναγκαιότητα της εκπαίδευσης σήμερα; Ποιες

Διαβάστε περισσότερα

Οι ήχοι γύρω μας. Θέτοντας το σκηνικό

Οι ήχοι γύρω μας. Θέτοντας το σκηνικό Ελληνογερμανική Αγωγή, 27/5/2017 Οι ήχοι γύρω μας Θέτοντας το σκηνικό Σημείο εστίασης Η έρευνα δράσης εστίασε σε στρατηγικές που μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου μέσα από παιγνιώδεις δραστηριοτήτες

Διαβάστε περισσότερα

13 o Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου Σχολικό έτος Συνεργάστηκαν οι νηπιαγωγοί : Αντωνακοπούλου Στυλιανή, Φανουργιάκη Άννα

13 o Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου Σχολικό έτος Συνεργάστηκαν οι νηπιαγωγοί : Αντωνακοπούλου Στυλιανή, Φανουργιάκη Άννα 13 o Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου Σχολικό έτος 2015-16 Συνεργάστηκαν οι νηπιαγωγοί : Αντωνακοπούλου Στυλιανή, Φανουργιάκη Άννα Σκοπός του προγράμματος: Τα νήπια να αντιληφθούν και να αναγνωρίσουν, με τρόπο επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμσίου Ενότητα: Φυσικό Περιβάλλον και Οικολογία Κεφάλαιο: Τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων,

Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων, Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων, αντιπαράθεσης απόψεων. Εννοιολογική χαρτογράφηση -Ο χάρτης εννοιών (concept

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των ΦΕ. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 6: Η προσέγγιση των σχολείων του Reggio Emilia

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 6: Η προσέγγιση των σχολείων του Reggio Emilia Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 6: Η προσέγγιση των σχολείων του Reggio Emilia Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να γνωρίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά

Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά Καργιωτάκης Γιώργος, Μπελίτσου Νατάσσα Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά στις τάξεις Β, Δ και Ε (μιας διδακτικής ώρας). ΣΤΟΧΟΣ ΒΗΜΑΤΑ ΥΛΙΚΟ- ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Αρχική αξιολόγηση επιπέδου

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος;

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Σύντομη Περιγραφή Διερεύνησης Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Στόχος της διερεύνησης ήταν να διαφανεί το αν κάποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματός μας. Αρχικά, θελήσαμε να διερευνήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 έκανα για 20 λεπτά περίπου μάθημα για να γνωρίσω καλύτερα τους/τις μαθητές/τριες, για να τους/τις χωρίσω σε ομάδες και για να τους γνωστοποιήσω πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Τα χαρισματικά παιδιά είναι προβληματικά για τους γονείς τους. Σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους ενδιαφέρονται περισσότερο για γεγονότα, ευφυή

Τα χαρισματικά παιδιά είναι προβληματικά για τους γονείς τους. Σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους ενδιαφέρονται περισσότερο για γεγονότα, ευφυή Τα χαρισματικά παιδιά είναι προβληματικά για τους γονείς τους. Σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους ενδιαφέρονται περισσότερο για γεγονότα, ευφυή και ταχύτατα, ενώ κάποιες φορές είναι δραστήρια ή αδρανή.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαδραστικοί πίνακες SMARTBoard στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου - Ευφυής Εκπαίδευση Πέμπτη, 12 Μάρτιος :27

Οι διαδραστικοί πίνακες SMARTBoard στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου - Ευφυής Εκπαίδευση Πέμπτη, 12 Μάρτιος :27 Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου όλοι οι δάσκαλοι χρησιμοποιούν διαδραστικούς πίνακες SMART Board στο μάθημά τους, και είναι ενθουσιασμένοι. "Ο κάθε δάσκαλος βάζει τη φαντασία του και την εφευρετικότητά του",

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά

Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά Ποιοι είμαστε; Είμαστε οι Μην αρχίζεις την μουρμούρα και λογικά τώρα θα σκέφτεστε ότι το όνομα το πήραμε από το σήριαλ και έχετε δίκιο. Όπως

Διαβάστε περισσότερα

Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία

Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Σκεφτείτε Ποιες είναι οι παραδοχές μας σχετικά με τη μάθηση και την ανάπτυξη στην παιδική ηλικία; Πώς πιστεύετε ότι διευκολύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΙΣΟΠΛΕΥΡΑ ΤΡΙΓΩΝΑ

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΙΣΟΠΛΕΥΡΑ ΤΡΙΓΩΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 13/11/2016 ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΙΣΟΠΛΕΥΡΑ ΤΡΙΓΩΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων. ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ)!"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.!"σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Στη διερεύνησή μας μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος Περιεχομένα Ενότητες δραστηριοτήτων Μικρή ιστορία για τη δημιουργικότητα Ποιος θέλει

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Η δική μου πολιτεία-διάσημα Κτίρια Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε 2 Διάρκεια: 7Χ80 λεπτά Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλούν εμπειρίες, εκφράζουν συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» INFO KIT Μέρος 2 Μάης 2011 1. Η ΕΕΥ ως εμπειρία μάθησης Η συμμετοχή ως εθελοντής ΕΕΥ είναι μια πολύτιμη προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση. Εργασία πειραματισμού με μαθητή

ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση. Εργασία πειραματισμού με μαθητή ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση Εργασία πειραματισμού με μαθητή Διδάσκων: Χαράλαμπος Λεμονίδης Φοιτήτρια: Χατζή Κυριακή- Ιωάννα ΑΕΜ: 3659 Εξάμηνο: ΣΤ Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2. Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Παιδαγωγικά παιχνίδια Ελεύθερος συνειρμός Το παιχνίδι ρόλων Οραματισμός Ζωγραφική / Σχέδιο Εργασία σε μικρές ομάδες Επισκέπτες ομιλητές Χρήση Βίντεο Ανάθεση εργασιών Τα παιδαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Β Τάξη του 3 ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης. Σχολικό έτος 2011-2012 Συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 1ης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 1ης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Αναστοχασμός ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 1ης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ(A) : Αθηνά Ανδριανοπούλου ΠΕ19 ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Προγραμματισμός σε Ψευδογλώσσα - Δομές Επανάληψης. Το πρόβλημα ελαστικής/ανελαστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» «Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2017 Εισαγωγή Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι Τίτλος: Υποδοχή εξωγήινων Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να κάνουν μια απλή κατασκευή με την χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου Lego NXT Mindstorms.

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση 390 παιδιά Το πλαίσιο εφαρμογής 18 τμήματα Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα