ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον»"

Transcript

1 ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας - Κ.Α.Π.Ε.

2 Άξονεςτης Εθνικής ενεργειακής πολιτικής Οι κύριοι άξονες της Εθνικής ενεργειακής πολιτικής συνοψίζονται στα ακόλουθα: Ασφάλεια εφοδιασµού ιαφοροποίηση ενεργειακών πηγών Βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας µέσω επενδύσεων σε καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες,διασφαλίζοντας την περιφερειακή ανάπτυξη Προστασία του περιβάλλοντος

3 Γιατην Ελλάδα µέχρι το 2020 ΤοΠακέτο ΑΠΕ: 18% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Στα τέλη του 2009 ο στόχος αναπροσαρµόστηκε στο 20% Εθνικός στόχος ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ: 40% Υποχρεωτικός στόχος 10% για βιοκαύσιµα στις µεταφορές Εξοικονόµηση 20% πρωτογενούς ενέργειας Έµφαση στη δηµοπράτηση δικαιωµάτων εκποµπών η ηλεκτροπαραγωγή δεν παίρνει κανένα δικαίωµα δωρεάν Τοµείς εκτός 2003/87/ΕΚ, µείωση κατά 4% των εκποµπών του 2005 (66,7 εκ. τον.) Τοµείς εντός 2003/87/ΕΚ, όπως όλα τα Κράτη Μέλη, µείωση κατά 1,74% ετησίως

4 Τελική κατανάλωση ενέργειας ανά κλάδο Ευρώπη των 25 Ελλάδα Πηγή: «Panorama of Energy», Eurostat 2007

5 υναµικό ενεργειακής αποδοτικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα Εκτιµάται ότι µέχρι το 2020 µπορούν να εξοικονοµηθούν σηµαντικά ποσά ενέργειας στους κύριους τοµείς κατανάλωσης ενέργειας: Ευρωπαϊκή Ένωση Ελλάδα τοµέας ενεργειακή κατανάλωση (Mtoe) 2005 ενεργειακή κατανάλωση (Mtoe) 2020 (χωρίς µέτρα) δυναµικό εξοικονόµησης ενέργειας (Mtoe) 2020 δυναµικό εξοικονόµησης ενέργειας (Mtoe) 2020 δυναµικό εξοικονόµησης ενέργειας (Mtoe) 2020 οικιακός % 29% τριτογενής (εµπορικά κτίρια) % 30% µεταφορές % 36% βιοµηχανία (εκτός ETS) % 15%

6 Σηµερινή κατάσταση Εάν δεν ληφθούν µέτρα στον τοµέα της κατασκευής και των οικοδοµικών υλικών, και η αγορά συνεχίσει να λειτουργεί όπως ήταν µέχρι τώρα, εκτιµάται ότι µέχρι το 2020 θα ξοδευτούν 21 δις ευρώγια ενεργειακές επεµβάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 19% σε σχέση µε το 2010 και οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν 70 δις ευρώ για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Σε όλα αυτά δεν προσµετράται το κόστος επίτευξης της µείωσης των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου ή αγοράς δικαιωµάτων εκποµπών από τη διεθνή αγορά για να επιτύχει η χώρα του περιβαλλοντικούς της στόχους σύµφωνα µε τις ευρωπαϊκές της δεσµεύσεις. Παράλληλα µε τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά αυτά θέµατα, υπάρχει και µια σηµαντική κοινωνική διάσταση, αφού η κατάσταση του κτιριακού αποθέµατος στην Ελλάδα, µε τους πολίτες χαµηλού εισοδήµατος να ζουν σε ακατάλληλα κτίρια, οδηγεί σε κοινωνική ανισότητα στην κατανάλωση ενέργειας (ενεργειακή φτώχια) και εκθέτει περισσότερο τους οικονοµικά αδύναµους στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινοµένων.

7 Εθνικές δράσεις Εθνική νοµοθεσία: ΚΕΝΑΚ και Ενεργειακοί Επιθεωρητές Σχέδιο ράσης για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα Σ ΕΑ Προγράµµατα ΕΣΠΑ: ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Εξοικονόµηση κατ Οίκον Επιδεικτικά Βιοκλιµατικά Σχολεία Πρότυπα Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ και ΕΞΕ σε δηµόσια κτίρια Πράσινος Τουρισµός Χτίζοντας το Μέλλον (δεν έχει προκηρυχθεί) Ενεργειακή αναβάθµιση σχολικών κτιρίων (δεν έχει προκηρυχθεί) Πράσινες Γειτονιές (δεν έχει προκηρυχθεί) Αστικές Βιοκλιµατικές Αναπλάσεις (δεν έχει προκηρυχθεί)

8 «Χτίζοντας το Μέλλον» ΤοΠρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον» είναι ένα µεγάλο και πρωτοποριακό Ολοκληρωµένο Πρόγραµµα, που φιλοδοξεί στη διάρκεια της επόµενης δεκαετίας να µειώσει σηµαντικά την ενεργειακή κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών και των εµπορικών κτιρίων, µειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό τους κόστος. Παράλληλα, θα αποτελέσει ένα ανοικτό παράθυρο στην κοινωνία, ώστε: να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών, να µειωθεί το κόστος διαβίωσης, να αυξηθεί η οικονοµική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τοµέα, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της κατασκευαστικής βιοµηχανίας και να δηµιουργηθεί µεγάλος αριθµός νέων θέσεων εργασίας.

9 «Χτίζοντας το Μέλλον»

10 «Χτίζοντας το Μέλλον» Το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον Παρεµβάσεις Μεγάλης Κλίµακας» θα καλύψει τις δράσεις του πρώτου επιπέδου, µε την προώθηση ενεργειακά προηγµένων και τεχνολογικά ώριµων συστηµάτων και προϊόντων σε ευρείας κλίµακας εφαρµογές, δηµιουργώντας συνθήκες αγοράς για την κάλυψη όλου του κτιριακού αποθέµατος της χώρας. Τα άλλα δύο επίπεδα του Ολοκληρωµένου Καινοτόµου Προγράµµατος «Χτίζοντας το Μέλλον» καλύπτονται από σειρά άλλων δράσεων που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε θα ξεκινήσουν σύντοµα, ώστε να αντιµετωπιστεί το σύνολο των απαιτήσεων της µείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στον κτιριακό τοµέα.

11 «Χτίζοντας το Μέλλον επιδεικτικά έργα»

12 «Χτίζοντας το Μέλλον παρεµβάσεις µεγάλης κλίµακας» Κύριοι στόχοι του Προγράµµατος είναι η συνεισφορά: στην επίτευξη των εθνικών στόχων για εξοικονόµηση ενέργειας κατά 20% µέχρι το 2020, µε την δηµιουργία κτιρίων χαµηλής ενεργειακής κατανάλωσης, και στην παραπέρα ανάπτυξη, εξειδίκευση και διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των κατασκευών και της βιοµηχανίας δοµικών υλικών και ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών της χώρας.

13 «Χτίζοντας το Μέλλον παρεµβάσεις µεγάλης κλίµακας» Οι κύριοι αυτοί στόχοι, εξειδικεύονται στους ακόλουθους: ενεργειακοί και περιβαλλοντικοί στόχοι: σηµαντική µείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιριακού τοµέα και αναβάθµιση της περιβαλλοντικής του ποιότητας κοινωνικοί στόχοι: σηµαντική µείωση της οικονοµικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών για την ενεργειακή αναβάθµιση των κτιρίων τους οικονοµικοί στόχοι: σηµαντική µείωση του λειτουργικού κόστους των κτιρίων, αναπτυξιακοί στόχοι: δηµιουργία νέου, σύγχρονου και παγκοσµίως ανταγωνιστικού οικονοµικού αντικειµένου για τον κατασκευαστικό κλάδο και την εγχώρια βιοµηχανία δοµικών υλικών και ενεργειακών προϊόντων που παρουσιάζουν µεγάλη παραµένουσα αξία, δηµιουργία σηµαντικού αριθµού νέων µόνιµων θέσεων εργασίας και παράλληλα τη συµβολή στη διατήρηση θέσεων εργασίας σε µια κρίσιµη περίοδο για την ελληνική οικονοµία.

14 «Χτίζοντας το Μέλλον παρεµβάσεις µεγάλης κλίµακας» ιαδικασία υλοποίησης Το Πρόγραµµα αποτελεί µια σύµπραξη ανάµεσα: στοδηµόσιο τοµέα, την κατασκευαστική βιοµηχανία και τους πολίτες, και απευθύνεται τόσο στα κτίρια κατοικίας, όσο και στα εµπορικά κτίρια:

15 Παρεµβάσεις στον οικιακό τοµέα

16 Παρεµβάσεις στον εµπορικό τοµέα

17 Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και επιµέρους συστηµάτων, καθώς και η προσδοκώµενη απόδοσή τους, θα πρέπει να καλύπτει τις απαιτήσεις που απορρέουν από την εφαρµογή του ΚΕΝΑΚ ή να τις υπερβαίνουν. Εφόσον η προσφορά από τον αντίστοιχο κλάδο ξεπεράσει ποσοτικά τα παραπάνω όρια, αυτά θα µπορούσαν να αυξηθούν ανάλογα.

18 Η φιλοσοφία του Προγράµµατος δεν είναι: η µέχρι τώρα κλασική επιδότηση των καταναλωτών για την κάλυψη µέρους του κόστους των επεµβάσεων ή οι φοροαπαλλαγές ή η επιδότηση µέρους του επιτοκίου κεφαλαίου δανεισµού για την πραγµατοποίηση ενεργειακών επενδύσεων. Το Πρόγραµµα, αντίθετα, επιδιώκει τη συνειδητή συµµετοχή όλων των εµπλεκόµενων (πολίτες, διαχειριστές, έµποροι, βιοµηχανία, βιοτεχνία, εγκαταστάτες και συντηρητές): εξασφαλίζοντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισµού, εξασφάλιση των καταναλωτών για το αποτέλεσµα της οικονοµικής τους επιβάρυνσης και εξασφάλιση των κατασκευαστών, εµπόρων και εγκαταστατών από αθέµιτο ανταγωνισµό που στρεβλώνει την αγορά.

19 Οι επιδιώξεις αυτές θα επιτευχθούν µε τέσσερις στοχευµένους (κύριους) άξονες δράσεων και έναν οριζόντιο (υποστηρικτικό), οι οποίοι αποτελούν τη συνεισφορά του ηµόσιου τοµέα στο Πρόγραµµα: Κύριοι άξονες: Εκστρατεία ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης Πιστοποίηση βάση δεδοµένων µε πιστοποιηµένα προϊόντα και υποστήριξη διαδικασίας πιστοποίησης όσων επιθυµούν να ενταχθούν Εθελοντικές συµφωνίες Ποιοτικός έλεγχος Υποστηρικτικός άξονας: διαχείριση (σχεδιασµός, συντονισµός και εποπτεία δράσεων) και αξιολόγηση προγράµµατος

20 Ο ιδιωτικός τοµέας θα αναλάβει: Nα προσφέρει σηµαντικές και πραγµατικές εκπτώσεις προς τους πολίτες για προκαθορισµένο αριθµό ή ποσότητα προϊόντων. Να δεχτεί πλήρη έλεγχο από τις επίσηµες αρχές των προσφερόµενων τιµολογίων µε βάση τα επίσηµα βιβλία τους. Να διασφαλίσει την ποιότητα και τον ποιοτικό έλεγχο των προσφερόµενων υπηρεσιών και προϊόντων. Να δεχτεί και να συνεισφέρει στον ποιοτικό έλεγχο των έργων δράσεων και των επιµέρους χαρακτηριστικών τους, που θα πραγµατοποιείται από τις επίσηµες αρχές. Να δεχτεί σε εθελοντική βάση να παρέχει, εφόσον δύναται, λευκά πιστοποιητικά στους πολίτες ή και συµβόλαια εγγυηµένης απόδοσης. Με δεδοµένο ότι το Πρόγραµµα στηρίζεται σε εθελοντικές συµφωνίες, µόνο αυτοί που επιθυµούν να συµβληθούν µε τους παραπάνω όρους, θα περιλαµβάνονται στους επίσηµους καταλόγους του Προγράµµατος.

21 Ωςπρος την υλοποίηση, κάθε παρέµβαση θα προκηρυχτεί και θα εκτελεστεί ανεξάρτητα από τις υπόλοιπα, ώστε να υπάρξει µεγαλύτερη ευελιξία στη συνολική υλοποίηση του Προγράµµατος. Η διαχείριση του Προγράµµατος γίνεται από το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία µε τις αντίστοιχες επαγγελµατικές ενώσεις ή/και µε εταιρίες του κλάδου. Τέλος, αξιοποιείται η τεχνογνωσία και εµπειρία ειδικών επιστηµόνων από τον ακαδηµαϊκό και τεχνικό χώρο, οι οποίοι συντονίζουν Ειδικές Επιτροπές που έχουν συσταθεί υπό την εποπτεία του ΚΑΠΕ, µε στόχο την αρτιότερη και πληρέστερη υλοποίηση της κάθε παρέµβασης.

22 Χρονοδιάγραµµα υλοποίησης Η υλοποίηση του Προγράµµατος είναι άµεση: Η προετοιµασία ξεκίνησε από το τέλος του 2010 και µέσα στον Ιούνιο του 2011 θα προκηρυχτούν όλες οι παρεµβάσεις. Η πρώτη φάση του Προγράµµατος θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από την έναρξή της. Με βάση τα αποτελέσµατα της πρώτης φάσης, θα προκηρυχτεί στη συνέχεια η δεύτερη φάση του Προγράµµατος, που θα περιλαµβάνει πολλαπλάσιες παρεµβάσεις, κυρίως σε εµπορικά κτίρια, ενώ στη φάση αυτή θα χρησιµοποιηθούν πρόσθετα εργαλεία, όπως τα συµβόλαια εγγυηµένης απόδοσης και τα λευκά πιστοποιητικά. Το Πρόγραµµα θα ολοκληρωθεί το 2020.

23 Ευχαριστώ για την προσοχή σας

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Χτίζοντας Το Μέλλον Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτήρια και την Πράσινη Ανάπτυξη

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτήρια και την Πράσινη Ανάπτυξη ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτήρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Χτίζοντας το Μέλλον Το Χτίζοντας το Μέλλον είναι το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΔΕΑ) Ε.Ε. & ΕΛΛΑΔΑ. Ι. Εισαγωγή - Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης

ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΔΕΑ) Ε.Ε. & ΕΛΛΑΔΑ. Ι. Εισαγωγή - Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΔΕΑ) Ε.Ε. & ΕΛΛΑΔΑ Ι. Εισαγωγή - Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης Τον Οκτώβριο του 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης

Διαβάστε περισσότερα

JESSICA. JESSICA Instruments for Energy Efficiency in Greece EVALUATION STUDY

JESSICA. JESSICA Instruments for Energy Efficiency in Greece EVALUATION STUDY JESSICA JOINT EUROPEAN SUPPORT FOR SUSTAINABLE INVESTMENT IN CITY AREAS JESSICA Instruments for Energy Efficiency in Greece EVALUATION STUDY EXECUTIVE SUMMARY Greek version REMACO SA MANAGEMENT AND DEVELOPMENT

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

2 Ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 2 Ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 2008-2016 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2006/32/ΕΚ Αθήνα, Σεπτέµβριος 2011 Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΝ. Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ)

ΕΝΕΡΓΕΙΝ. Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ) Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ) Π.Ε. 3 Περιφερειακά και Μακρο Περιφερειακό / Διασυνοριακό Σχέδιο Δράσης για Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ O ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ KEIMENO ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Μήνυμα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ Νέες, διατηρήσιμες και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Μάρτιος 2012. Οδικός Χάρτης για το 2050

ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Μάρτιος 2012. Οδικός Χάρτης για το 2050 ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Μάρτιος 2012 Οδικός Χάρτης για το 2050 2 3 Η παρούσα έκθεση υποβάλλεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από την Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού

Διαβάστε περισσότερα

BUILD UP Skills Κύπρος. Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης

BUILD UP Skills Κύπρος. Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης BUILD UP Skills Κύπρος Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης Ιούλιος, 2012 Την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής φέρουν οι συγγραφείς. Δεν εκφράζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

BUILD UP Skills Greece. Ανάλυση της Υφιστάμενης Κατάστασης σε Εθνικό Επίπεδο

BUILD UP Skills Greece. Ανάλυση της Υφιστάμενης Κατάστασης σε Εθνικό Επίπεδο Ανάλυση της Υφιστάμενης Κατάστασης σε Εθνικό Επίπεδο Φεβρουάριος 2013 Την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης φέρουν οι συγγραφείς. Δεν αντανακλά απαραίτητα τη γνώμη της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

2 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 2 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 19 /07/2011 Λευκωσία Ιούλιος 2011 ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ/ΟΡΙΣΜΟΙ Υ.Ε.Β.Τ.= Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Ι.Ε.Κ. = Ίδρυμα Ενέργειας Κύπρου ΣΔΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ- ΚΤΙΡΙΟ Δ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ. Διπλωματική Εργασία με θέμα: Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας:

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ- ΚΤΙΡΙΟ Δ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ. Διπλωματική Εργασία με θέμα: Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Διπλωματική Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ 2014-2020 (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2014-2020) ΑΘΗΝΑ ΜΑΪΟΣ 2014-1 - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟY 2007-2013 ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ

ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟY 2007-2013 ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΠ ΣΑΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟY 2007-2013 ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ Ευρωπαϊκή Ένωση Η δράση αυτή χρηµατοδοτήθηκε από την Τεχνική Βοήθεια (Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόµηση ενέργειας στα κτήρια Νοµοθεσία και µηχανισµοί χρηµατοδότησης

Εξοικονόµηση ενέργειας στα κτήρια Νοµοθεσία και µηχανισµοί χρηµατοδότησης Εξοικονόµηση ενέργειας στα κτήρια Νοµοθεσία και µηχανισµοί χρηµατοδότησης Γιώργος Μαρκογιαννάκης ιπλ. Μηχανολόγος Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc ΚΑΠΕ, Τµήµα Κτηρίων gmarko@cres.gr, 2106603286, 6974757500

Διαβάστε περισσότερα

8. ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ - Ο ΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2050 1 - ΝΟΜΟΣ 3851/2010

8. ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ - Ο ΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2050 1 - ΝΟΜΟΣ 3851/2010 8. ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ - Ο ΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2050 1 - ΝΟΜΟΣ 3851/2010 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηµοσίευσε τον οδικό χάρτη 2, ο οποίος έχει ως στόχο την επίτευξη µιας οικονοµίας χαµηλών εκποµπών

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Τσάµη Καρατάσου 11, 11742 Αθήνα Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977

Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Τσάµη Καρατάσου 11, 11742 Αθήνα Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977 Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Τσάµη Καρατάσου 11, 11742 Αθήνα Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.3.2012 SWD(2012) 61 τελικό Μέρος I ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Στοιχεία για κοινό στρατηγικό πλαίσιο 2014-2020 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» CCI 2014GR16M2OP006 Τίτλος Δυτική Μακεδονία Έκδοση 1.4 Πρώτο έτος 2014 Τελευταίο έτος 2020 Επιλέξιμο από 1 Ιαν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 -

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 - Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2020» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ...6 1.1

Διαβάστε περισσότερα

(Νομοθετικές πράξεις) ΟΔΗΓΙΕΣ

(Νομοθετικές πράξεις) ΟΔΗΓΙΕΣ 14.11.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 315/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2012/27/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 25ης Οκτωβρίου 2012 για την ενεργειακή απόδοση,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκπονήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

1 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

1 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Χ I Ε Ι Ι Κ Ο Θ Ε Μ Α : Η Ε Υ Ρ Ω Π Α Ϊ Κ Η Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η Γ Ι Α Τ Η Ν Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Κ Η Α Λ Λ Α Γ Η Κ Α Ι Τ Η Ν Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α, Η Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Τ Ο Υ Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν Τ Ο Σ Κ Α Ι Ο Τ Ο Μ Ε Α

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2011» ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΕΝΕ 22-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011.

«ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2011» ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΕΝΕ 22-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011. «ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2011» ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΕΝΕ 22-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011. 6 η Συνεδρία Α.Π.Ε. και Ενεργειακή αποδοτικότητα ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟςΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Μαργαρίτα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 05 ΜΕΡΟΣ Α ΠΡOΣΚΛΗΣΗ 07 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 07 ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΡΧΕΣ - ΔΟΜΗ 09 ΣΤΟΧΟΙ 09 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 11 ΔΟΜΗ 13

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 05 ΜΕΡΟΣ Α ΠΡOΣΚΛΗΣΗ 07 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 07 ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΡΧΕΣ - ΔΟΜΗ 09 ΣΤΟΧΟΙ 09 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 11 ΔΟΜΗ 13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 05 ΜΕΡΟΣ Α ΠΡOΣΚΛΗΣΗ 07 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 07 ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΡΧΕΣ - ΔΟΜΗ 09 ΣΤΟΧΟΙ 09 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 11 ΔΟΜΗ 13 ΜΕΡΟΣ Β ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16 ΑΞΟΝΑΣ Ι. «ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Πρόοδος Υλοποίησης Εθνικού Προγράµµατος Μεταρρυθµίσεων

Πρόοδος Υλοποίησης Εθνικού Προγράµµατος Μεταρρυθµίσεων Πρόοδος Υλοποίησης Εθνικού Προγράµµατος Μεταρρυθµίσεων Αύγουστος 2006 Εθνικό Πρόγραµµα Μεταρρυθµίσεων Σηµαντική πρόοδος στην υλοποίησή του Εξακολουθεί να χρειάζεται δράση Το φθινόπωρο του 2005 η Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισµός ΕΠΜ 2005-2008 και Προτάσεις ΣΕΒ για τις προτεραιότητες του υπό διαµόρφωση ΕΠΜ 2008 2010

Απολογισµός ΕΠΜ 2005-2008 και Προτάσεις ΣΕΒ για τις προτεραιότητες του υπό διαµόρφωση ΕΠΜ 2008 2010 Απολογισµός ΕΠΜ 2005-2008 και Προτάσεις ΣΕΒ για τις προτεραιότητες του υπό διαµόρφωση ΕΠΜ 2008 2010 Απολογισµός ΕΠΜ 2005-2008 και Προτάσεις ΣΕΒ για τις προτεραιότητες του υπό διαµόρφωση ΕΠΜ 2008 2010 Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΙΟΥ 2009 Η εφαρμογή του Νόμου 3661/08 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Βιοκλιματικός-Ενεργειακός

Διαβάστε περισσότερα

OPERATIONAL PROGRAMME UNDER THE 'INVESTMENT FOR GROWTH AND JOBS' GOAL

OPERATIONAL PROGRAMME UNDER THE 'INVESTMENT FOR GROWTH AND JOBS' GOAL OPERATIONAL PROGRAMME UNDER THE 'INVESTMENT FOR GROWTH AND JOBS' GOAL CCI 2014GR16M2OP006 Title Δυτική Μακεδονία Version 1.0 First year 2014 Last year 2020 Eligible from Eligible until EC decision number

Διαβάστε περισσότερα

BUILD UP Skills Greece. Ανάλυση της παρούσας κατάστασης σε εθνικό επίπεδο

BUILD UP Skills Greece. Ανάλυση της παρούσας κατάστασης σε εθνικό επίπεδο BUILD UP Skills Greece Ανάλυση της παρούσας κατάστασης σε εθνικό επίπεδο D2.1 - Status Quo 1 st draft Chapters 3 6 of the report D2.2 - Skills Gap Analysis Chapters 7 & 8 of the report Φεβρουάριος 2013

Διαβάστε περισσότερα