Ο Ναός της Παναγίας του Μουτουλλά Ελληνικά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο Ναός της Παναγίας του Μουτουλλά Ελληνικά"

Transcript

1 1 Ο Ναός της Παναγίας του Μουτουλλά Ελληνικά

2 2 Ο Ναός της Παναγίας του Μουτουλλά Σύμφωνα με επιγραφή του βόρειου τοίχου του ναού, ο ναός κτίστηκε το 1280 από τον Ιωάννη Μουτουλλά και τη σύζυγο του Ειρήνη. Ο ναός είναι μονόκλιτος και περιβάλλεται από κλειστή στοά στη βόρεια και δυτική πλευρά του, η ανέγερση της οποίας υπολογίζεται στον 14 ο 15 ο αιώνα. Εντός του κυρίως ναού υπάρχουν ξύλινα διαχωριστικά (παραστάδες) που σκοπό είχαν τον μερικό διαχωρισμό του ναού. Υπάρχουν δύο είσοδοι στον κυρίως ναό, μία στη δυτική και μία στη βόρεια πλευρά του, ύψους 1,75 μέτρα. Τα παράθυρα είναι λιγοστά και μικρά. Στον κυρίως ναό, θα δείτε δύο ορθογώνια παράθυρα στο ανατολικό και δυτικό αέτωμα, καθώς και μικρά ανακουφιστικά ανοίγματα για φωτισμό και ένα στην αψίδα του Ιερού. Τοιχογραφίες υπάρχουν στο εσωτερικό και εξωτερικό μέρος του ναού. Δεν γνωρίζουμε τον ζωγράφο του ναού. Η μοναδικότητα των τοιχογραφιών του ναού αυτού έγκειται στο ότι είναι το μόνο χρονολογημένο σύνολο βυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής του 13 ου αιώνα. Αρκετές από αυτές, όπως βλέπετε, έχουν υποστεί εκτεταμένη φθορά. Τοιχογραφίες Στην αψίδα του Ιερού Βήματος απεικονίζεται η Θεοτόκος με υψωμένα τα χέρια, σε δέηση, έχοντας τον Χριστό, σε παιδική ηλικία, σε μετάλλιο μπροστά στο στήθος.

3 3 Δεξιά και αριστερά οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ θυμιατίζουν. Στο κάτω μέρος της αψίδας απεικονίζονται έξι συλλειτουργούντες Ιεράρχες, οι οποίοι κατά σειρά από αριστερά είναι: Άγιος Νικόλαος, Άγιος Γρηγόριος και Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Στα δεξιά ο Άγιος Βασίλειος, ο Άγιος Επιφάνιος και ο Άγιος Αυξίβιος. Στο ανατολικό αέτωμα δεν σώζεται τοιχογραφία. Πάνω από την κορυφή της αψίδας του βήματος διασώζεται επιγραφή για τους κτήτορες του ναού και το κάτω μέρος του Θρόνου είναι καλυμμένο με παραδοσιακά κεντήματα. Ο Θρόνος ετοιμάζεται για τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. Στο ανατολικό κάτω μέρος της αψίδας απεικονίζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και σε επιγραφή τα λόγια του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς τη Θεοτόκο. Δέσμη φωτός με τρείς ακτίνες ακτινοβολεί προς την Παναγία, συμβολίζοντας την Τριαδική Θεότητα. Τα αστέρια πάνω στην Παναγία συμβολίζουν το Αειπάρθενο της Θεοτόκου, πριν και μετά την Γέννηση του Χριστού. Απεικονίζονταν επίσης συστρεφόμενα φίδια, που είναι Κωνσταντινουπολίτικη σκηνή. Πάνω στην παραστάδα απεικονίζεται σταυρός ο οποίος πιστεύεται ότι ανέκοπτε ή απωθούσε το κακό. Στην παραστάδα του νότιου τοίχου, έξω από το Ιερό Βήμα, απεικονίζεται ο Χριστός να ευλογεί με το δεξί του χέρι, ενώ με το αριστερό κρατεί Ευαγγέλιο.

4 4 Η αντίστοιχη παραστάδα στον βόρειο τοίχο απεικονίζει την Θεοτόκο σε στάση δέησης προς τον Κύριο. Η Θεοτόκος παίζει ρόλο μεσίτριας μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων. Δεξιότερα στον νότιο τοίχο απεικονίζεται η Παναγία Βρεφοκρατούσα, κάτω από το τόξο. Ο Χριστός ενώ έχει πρόσωπο παιδιού, έχει φαλακρό κεφάλι ως να ήταν ηλικιωμένος, θέλοντας να δείξει ο ζωγράφος ότι διαθέτει τη σοφία ενός ηλικιωμένου. Ο χώρος πάνω από την Παναγία Ένθρονη, είναι κενός, χρησιμοποιείται μόνο το γκριζογάλανο χρώμα. Δεξιά της Ένθρονης Παναγίας, ο νότιος τοίχος χωρίζεται σε δύο ζώνες, όπως και ο δυτικός και ο βόρειος. Όπως και σε άλλες παρόμοιου τύπου εκκλησίες, στην πάνω ζώνη παρουσιάζεται εικονογραφικό πρόγραμμα από τη ζωή της Παναγίας και του Χριστού, και στο κάτω μέρος μορφές Αγίων, Αποστόλων κ.α. Στην αρχή του νότιου τοίχου απεικονίζεται η Γέννηση του Χριστού, όπου η κεντρική δεσπόζουσα φυσιογνωμία είναι η Θεοτόκος, μεγαλύτερη σε διαστάσεις από τις υπόλοιπες φιγούρες. Κάθεται στο κέντρο της σκηνής, μπροστά σε σπήλαιο με μαύρο φόντο. Γέρνει προς τα δεξιά κοιτάζοντας το Θείο Βρέφος. Κρατεί τοπικό παραδοσιακό μαντήλι. Ο Χριστός είναι σπαργανωμένος σε φάτνη. Πίσω βρίσκονται ένα άλογο και ένα βόδι και με το χνώτο τους ζεσταίνουν το Βρέφος. Το αστέρι πάνω από το σπήλαιο υποδεικνύει την τοποθεσία του νεογέννητου Θείου Βρέφους.

5 5 Οι τρείς Μάγοι Βασιλείς, καταφθάνουν από τα αριστερά φέρνοντας δώρα:, σμύρνα, λιβάνι και χρυσάφι. Στη δεξιά πάνω γωνία, άγγελος ανακοινώνει στους βοσκούς το άγγελμα της Γέννησης του Χριστού. Στη δεξιά κάτω γωνία, σε στρογγυλή λεκάνη, απεικονίζεται το πρώτο λουτρό του νεογέννητου Χριστού από δύο γυναίκες. Στην αριστερή κάτω γωνιά γωνία, ο Ιωσήφ. Δεν γνωρίζουμε τι ακολουθούσε την τοιχογραφία της Γέννησης στην πάνω ζώνη του νότιου τοίχου, αφού οι τοιχογραφίες έχουν καταστραφεί. Σε κατοπινό χρόνο, κατά τον 14 ο 15 ο αιώνα προστέθηκε η Υπαπαντή του Χριστού και η οποία, σύμφωνα με τον Εβραϊκό Νόμο, γινόταν 40 μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού. Το πρωτότοκο αρσενικό παιδί μεταφερόταν και αφιερωνόταν στον ναό από τους γονείς του. Οι γονείς προσέφεραν αρνί ή περιστέρια (οι φτωχότεροι), για τη θυσία. Η εικόνα της Υπαπαντής διαδραματίζεται μπροστά από την Αγία Τράπεζα, πάνω στην οποία υπάρχει κόκκινο κάλυμμα και κλειστό βιβλίο. Ο Συμεών στα δεξιά, παραδίδει τον μικρό Χριστό στην Παναγία, η οποία απλώνει τα χέρια για να πάρει τον Χριστό στην αγκαλιά της. Πίσω από την Παναγία απεικονίζεται η Άννα και ο Ιωσήφ, ο οποίος κρατά ζεύγος πουλιών για τη θυσία. Στην πάνω ζώνη του δυτικού τοίχου απεικονίζονται τρεις σκηνές από τον Χριστολογικό κύκλο: η Ανάσταση του Λαζάρου, (σώζεται μόνο το δεξί τμήμα της τοιχογραφίας), η Βαϊοφόρος (είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, και η Σταύρωση του Χριστού.

6 6 Ο Χριστός εικονιζόμενος στο κέντρο της τοιχογραφίας, βαδίζει με μεγάλα βήματα προς το μέρος του φίλου του, Λάζαρου. Απλώνει το χέρι του προς τον Λάζαρο που είναι όρθιος στο ανοικτό μνήμα και τον καλεί να αναστηθεί. Η γνωστή φράση «Λάζαρε δεύρο έξω» είναι γραμμένη μπροστά από τον Ιησού. Στα πόδια του είναι γονατισμένες οι αδελφές του Λαζάρου, Μάρθα και Μαρία, που τον ικετεύουν να σώσει τον αδελφό τους. Ένας νεαρός άνδρας ξετυλίγει το σάβανο του Λαζάρου, σκεπάζοντας τη μύτη του για να μην μυρίζεται την οσμή από τον νεκρό. Ακολουθεί η Βαϊοφόρος, η θριαμβευτική σκηνή της εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, (γιορτάζεται μία βδομάδα πριν την Ανάσταση του Χριστού). Ο Χριστός καθήμενος σε λευκό γαϊδούρι εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα. Ευλογεί όλους που πλησιάζουν, για να τον υποδεχθούν. Ένα παιδί στρώνει το ένδυμα του στο έδαφος για να πατήσει σ αυτό, το ζώο, που μεταφέρει τον Χριστό. Οι Απόστολοι Ιωάννης και Πέτρος ακολουθούν τον Χριστό στην αριστερή πλευρά της σκηνής. Η Τρίτη σκηνή, στην πάνω ζώνη του δυτικού τοίχου απεικονίζει τη Σταύρωση του Χριστού. Η δεξιά πάνω μεριά έχει χαθεί. Κάτω από τον Σταυρό απεικονίζεται ο Γολγοθάς. Πάνω στον Σταυρό ο Χριστός με τέσσερα καρφιά, νεκρός, και το κεφάλι γερμένο προς τα δεξιά. Στη μέση του, δεμένο, απεικονίζεται τοπικό παραδοσιακό υφαντό. Από την πλευρά του τρέχει αίμα και νερό. Αριστερά του Σταυρού απεικονίζεται η Παναγία να κοιτάζει τον Χριστό, μαζί με τη γυναίκα που τη συνοδεύει, (πιστεύεται ότι είναι η Μαρία η Μαγδαληνή). Ο μαθητής του Χριστού, ο Ιωάννης ο Θεολόγος, στέκεται στη δεξιά πλευρά. Στην πάνω ζώνη του βόρειου τοίχου, απεικονίζονται η Εις Άδου Κάθοδος (Ανάσταση του Χριστού) και η Κοίμηση της Θεοτόκου. Η παράσταση μετά την

7 7 Κοίμηση δεν σώζεται. Η σκηνή της Ανάστασης, της οποίας το πάνω τμήμα έχει καταστραφεί, παρουσιάζεται με τον παραδοσιακό βυζαντινό τρόπο. Ο Ιησούς απεικονίζεται να οδεύει προς τα δεξιά, πατώντας τη σπασμένη θύρα του Άδη, και κρατώντας στο χέρι ανυψωμένο σταυρό, σύμβολο της νίκης ενάντια στον θάνατο. Με το δεξί του χέρι ανασηκώνει τον ηλικιωμένο Αδάμ, πίσω από τον οποίο στέκεται η Εύα, και οι οποίοι συμβολίζουν το ανθρώπινο γένος, το οποίο έρχεται να σώσει ο Χριστός με τη θυσία του. Στην άλλη πλευρά απεικονίζονται τρεις προφήτες, Δαυίδ, Σολομώντας και Ιωάννης ο Πρόδρομος. Η τελευταία σκηνή, η Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται πάνω από τη βόρεια είσοδο του ναού. Το λείψανο της Παναγίας απεικονίζεται στο κέντρο της τοιχογραφίας. Η κλίνη περιβάλλεται με πλούσια διακοσμημένο ύφασμα. Την Παναγία περιβάλλουν οι Απόστολοι θλιμμένοι. Αριστερά ο Απόστολος Πέτρος θυμιατίζει. Δεξιά ο Ιωάννης, πιο πίσω οι Απόστολοι Παύλος και Ανδρέας. Πίσω από την κλίνη, στο κέντρο, ο Χριστός, του οποίου το κεφάλι δεν σώζεται, κρατά στην αγκαλιά του τη ψυχή της μητέρας του. Ψηλά δεξιά, βλέπουμε μέρος αγγέλου που πετά. Η κάτω ζώνη των τοιχογραφιών, όπως και σε άλλες παρόμοιες εκκλησίες, παρουσιάζει σειρά Αγίων, με πρώτους στον νότιο τοίχο τους: Χριστόφορο, Ευστάθιο και Παύλο, οι οποίοι κοιτάζουν προς τα αριστερά. Οι αντίστοιχοι Άγιοι στον βόρειο τοίχο: Γεώργιος και Πέτρος, κοιτάζουν προς τα δεξιά.

8 8 Στην κάτω ζώνη του δυτικού τοίχου απεικονίζονται έξη ολόσωμες μορφές, δεξιά και αριστερά της εισόδου. Η πρώτη στ αριστερά μορφή είναι κατεστραμμένη και ακολουθούν οι Άγιες Αθανασία και Μαύρα. Η Αγία Αθανασία, όταν έγινε μοναχή, έφερε γενειάδα για να μοιάζει με άνδρα και να μην αναγνωρίζεται από το σύζυγο της, επίσης μοναχό, Άγιο Ανδρόνικο. Στο δεξί τμήμα του δυτικού τοίχου, απεικονίζονται οι Αγίες Βαρβάρα, Μαρίνα (προστάτιδα των παιδιών) και Αναστασία. Στην κάτω ζώνη του βόρειου τοίχου αριστερά της εισόδου, απεικονίζονται ο Άγιος Στυλιανός, Αρχάγγελος Μιχαήλ και Απόστολος Πέτρος. Πιο πέρα, στην ίδια ζώνη, ανατολικά της βόρειας εισόδου, απεικονίζεται έφιππος ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Η συγκεκριμένη ανθρωπόμορφη απεικόνιση του δράκου, που φονεύει ο Άγιος Γεώργιος, είναι μοναδική στη σχετική εικονογραφία στην Κύπρο. Ο Πρόδρομος μαζί με τον Χριστό και την Παναγία, που βρίσκονται στα δύο διαχωριστικά (παραστάδες) συμπληρώνουν τη Μικρή Δέηση. Η Δέηση στις Παραστάδες είναι χαρακτηριστικό του 12 ου αιώνα. Στο ανατολικότερο σημείο του βόρειου τοίχου, στο Άγιο Βήμα, διαβάζει κανείς την κτητορική επιγραφή μαζί με την απεικόνιση των κτητόρων πιο πάνω. Η τοποθέτηση των δωρητών στο συγκεκριμένο χώρο αποτελούσε ύψιστη τιμή γι αυτούς.

9 9 Η καλλιτεχνική αξία των τοιχογραφιών της Παναγίας του Μουτουλλά, έγκειται στο ότι αποτελεί το μοναδικό σύνολο τοιχογραφιών του 13 ου αιώνα στην Κύπρο. Δεν αποτελεί μέρος μοναστηριακού μνημείου, αλλά είναι ο οικογενειακός, ίσως, ναός μιας εύπορης οικογένειας της περιοχής. Στον εξωτερικό δυτικό τοίχο της Στοάς έχουμε επίσης δύο τοιχογραφίες, τον Ένθρονο Χριστό και τον έφιππο Άγιο Γεώργιο, που δεν φαίνονται να είναι του ίδιου ζωγράφου. Στον εξωτερικό βόρειο τοίχο έχουμε τη Δευτέρα Παρουσία, η οποία απεικονίζεται δεξιά και αριστερά της βόρειας εισόδου του ναού. Στο ανατολικό άκρο του ίδιου τοίχου στην πάνω ζώνη απεικονίζονται η Φλεγόμενη Βάτος και οι εφτά παίδες της Εφέσου. Κάτω απεικονίζονται η Αγία Βαρβάρα και η Αγία Αικατερίνη. Εξωτερικά, γύρω από τη Βόρεια Είσοδο απεικονίζεται η Δευτέρα Παρουσία και η επιγραφή «Ετοιμασία του Θρόνου». Δίπλα από τον Χριστό απεικονίζονται η Θεοτόκος και ο Πρόδρομος και ακολουθούν οι Απόστολοι, με πρώτο τον Παύλο στ αριστερά του Χριστού και ακολουθούν ο Ιωάννης, ο Μάρκος και ο Ανδρέας. Δεξιά του Χριστού είναι μάλλον ο Πέτρος, ακολουθεί ο Ματθαίος, και πίσω τους απεικονίζονται άγγελοι. Πιο κάτω, οι Πρωτόπλαστοι, ηλικιωμένοι, σε στάση δέησης. Πίσω και κάτω από τον Αδάμ απλώνεται η Κόλαση και πλησίον ο ζυγός με τον οποίο θα κριθούν οι ψυχές. Δύο ιπτάμενοι άγγελοι με σάλπιγγες, ο ένας γυρνά προς τη γη και ο άλλος προς τη θάλασσα, μαζεύουν τις ψυχές, οι οποίες παριστάνονται σαν γυναίκες. Πίσω από την Εύα απεικονίζονται οι δίκαιοι και ο παράδεισος.

10 10 Μπροστά από τα σκαλοπάτια του Παράδεισου απεικονίζεται ο Πέτρος να συνομιλεί με τον Παύλο και να οδηγεί ομάδα ανθρώπων στον Παράδεισο. Απεικονίζεται επίσης χορός Οσίων Γυναικών και χορός Μαρτύρων, με τελευταία την Οσία Μαρία την Αιγυπτία. Η δίφυλλη σκαλιστή νότια θύρα του ναού είναι από τα πολύ λίγα δείγματα ξυλογλυπτικής μεσοβυζαντινής εποχής που σώζονται στην Κύπρο. Στο εικονοστάσι υπάρχουν αντίγραφα των εικόνων του Χριστού και της Θεοτόκου, τα αυθεντικά βρίσκονται στο Μουσείο της Μονής Κύκκου.

Κείμενο Εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΠΕΔΟΥΛΑ Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που χτίστηκε πριν το 1474 είναι μονόκλιτη, ξυλόστεγη με νάρθηκα

Διαβάστε περισσότερα

Οι τοιχογραφίες του ναού της Αγίας Μαρίνας στον Μουρνέ της Κρήτης. Ένας άγνωστος βιογραφικός κύκλος της Αγίας Μαρίνας

Οι τοιχογραφίες του ναού της Αγίας Μαρίνας στον Μουρνέ της Κρήτης. Ένας άγνωστος βιογραφικός κύκλος της Αγίας Μαρίνας Οι τοιχογραφίες του ναού της Αγίας Μαρίνας στον Μουρνέ της Κρήτης. Ένας άγνωστος βιογραφικός κύκλος της Αγίας Μαρίνας Τζένη ΑΛΜΠΑΝΗ Δελτίον XAE 17 (1993-1994), Περίοδος Δ'. Στη μνήμη της Ντούλας Μουρίκη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ημερολόγιο Μαρωνίτικου Λειτουργικού Έτους 2013-2014 1 2 Νοέμβριος 2013 Εξαγιασμού της Εκκλησίας (Εβρ. 9/1-12) 3 (Ματ. 16/13-20) Ο Σίμωνας Πέτρος είπε: Εσύ είσαι ο Χριστός

Διαβάστε περισσότερα

Συντονισμός από πλευράς Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού: Bάκης Λοϊζίδης, Τμήμα Στρατηγικής ΚΟΤ

Συντονισμός από πλευράς Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού: Bάκης Λοϊζίδης, Τμήμα Στρατηγικής ΚΟΤ Παραγωγή: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, 2011 Επιστημονικός σύμβουλος / κείμενα: Καθηγητής Gilles Grivaud Πανεπιστήμιο Rouen, Γαλλία Συντονιστής Μελέτης/Σχεδιασμός διαδρομών : Φίλιος Φυλακτής Συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά

Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά 1 Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά 2 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΦΟΥ Γραπτή ξενάγηση για audio guide Περιεχόμενα -Εισαγωγή -Οικία του Διόνυσου -Οικία του Θησέα -Οικία του Ορφέα -Οικία του Αιώνα 3 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών Σχολ. Έτος 2014-15 1 Συμμετείχαν οι μαθητές: Γρατσίας Γιάννης Γκιούρδα Έλενα Δούκας Αντώνης Ζώης Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

O ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ

O ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ O ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος από τους βασιλείς της Ρώµης που δέχτηκε τον χριστιανισµό. Την εποχή που αυτός βρέθηκε αντιµέτωπος µε τα πολυάριθµα στρατεύµατα του Μαξέντιου,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί

ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί Προσκύνημα στους Ναούς και τις Μονές της Λευκάδας ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ email: tourismos@lefkada.gr www.lefkada.gr 1 ΕΥΡΩΠΗ - ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ για Πρίντεζι για Ανκόνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ Α. Ιστορία. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου κτίσθηκε στον χώρο της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Πίπη. Η μονή αυτή ήταν αφιερωμένη στον Ευαγγελιστή

Διαβάστε περισσότερα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς ο του Τροόδους. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη ενός μικρού χείμαρρου,

Διαβάστε περισσότερα

του Οίκου Προσευχής Διδασκαλία για την διακονία

του Οίκου Προσευχής Διδασκαλία για την διακονία Από Γιώργο Μαρκάκη, Ποιμένα Χριστιανικού Οίκου Προσευχής «Κέντρο Σαλόμ», Αθήνα 02.2012 Σελ. 1 Ο αδελφός Νίκος έλαβε τον κάτωθι λόγο από τον Κύριο: «Λέγω στην Εκκλησία αυτή την ώρα: μείνετε πιστοί και μήν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ. (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας

ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ. (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας Εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας. Γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου,

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες

Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Γνωρίζω

Διαβάστε περισσότερα

Kείµενα-επιµέλεια: K. Xατζηασλάνη, E. Kαϊµάρα, A. Λεοντή

Kείµενα-επιµέλεια: K. Xατζηασλάνη, E. Kαϊµάρα, A. Λεοντή Kείµενα-επιµέλεια: K. Xατζηασλάνη, E. Kαϊµάρα, A. Λεοντή Kαλλιτεχνική επιµέλεια: Ίνα Μελέγκογλου, AltSys Επεξεργασία εικόνων: Indigo Graphics Eκτύπωση: Α. Τσάκος - Ελ. Μπένου - Στ. Καµαράδου Φωτογραφίες:

Διαβάστε περισσότερα

Στη συλλογή των έργων τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών περιλαμβάνεται και

Στη συλλογή των έργων τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών περιλαμβάνεται και ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ 1636, ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΓΕΩΡΓΙΛΑ ΜΑΡΟΥΛΗ* ΝΑΥΣΙΚΑ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ Στη συλλογή των έργων τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών περιλαμβάνεται και μια κρητική εικόνα. Στο επάνω

Διαβάστε περισσότερα

Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Λευκάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Λευκάδα Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Λευκάδα Του Γιάννη Ζαμπέλη Πρώτη δημοσίευση: εβδομαδιαία εφημερίδα «Τα Νέα της Λευκάδας» (Πάσχα 2005) Εισαγωγικό σημείωμα α μέρους Η εβδομάδα πριν το Πάσχα ονομάστηκε Μεγάλη από τους

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ Του Μανόλη Αθ. Λουκάκη*

Η ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ Του Μανόλη Αθ. Λουκάκη* 1 Η ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ Του Μανόλη Αθ. Λουκάκη* Εισαγωγή Η καλλιτεχνική δραστηριότητα, που σημειώθηκε στην περιοχή μας κατά τη Βυζαντινή περίοδο στον τομέα της παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ Ναός αφιερωµένος στην Αθηνά Παρθένο. (Εγκαίνια: 438 π.χ.)

Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ Ναός αφιερωµένος στην Αθηνά Παρθένο. (Εγκαίνια: 438 π.χ.) ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Πολιτιστικό πρόγραµµα Α Λυκείου 2011-12: «Από την Ακρόπολη ως το Βρετανικό Μουσείο. Μια περιπέτεια του αρχαίου ελληνικού πολιτισµού» LEO VON KLENZE, 1846 Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η μελέτη των εικόνων με υπογραφή του Εμμανουήλ Λαμπάρδου στο Μουσείο Μπενάκη με τη συμβολή της τεχνικής εξέτασης

Η μελέτη των εικόνων με υπογραφή του Εμμανουήλ Λαμπάρδου στο Μουσείο Μπενάκη με τη συμβολή της τεχνικής εξέτασης Η μελέτη των εικόνων με υπογραφή του Εμμανουήλ Λαμπάρδου στο Μουσείο Μπενάκη με τη συμβολή της τεχνικής εξέτασης Αναστασία ΔΡΑΝΔΑΚΗ, Λένα ΒΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Αλεξάνδρα ΚΑΛΛΙΓΑ Περίοδος Δ', Τόμος ΚΑ' (2000) Σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Χριστόδουλος Βασιλειάδης ΑΝΩ ΣΧΩΜΕΝ ΤΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ

ρ. Χριστόδουλος Βασιλειάδης ΑΝΩ ΣΧΩΜΕΝ ΤΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ ρ. Χριστόδουλος Βασιλειάδης ΑΝΩ ΣΧΩΜΕΝ ΤΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ ΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟ ΟΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ Ἐκδόσεις Ἁγία Ταϊσία Λευκωσία 2015 Ἐκδόσεις Ἁγία Ταϊσία Σύµης 15, 2044 Στρόβολος Λευκωσία, Κύπρος τ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΓΑΤΖΕΑΣ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΓΑΤΖΕΑΣ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΓΑΤΖΕΑΣ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Ημερολόγιο2015 Αναδρομή στο απώτερο παρελθόν Όπως συνήθως συμβαίνει με πολλούς σημαντικούς ναούς του Πηλίου, που έχουν τις ιστορικές τους ρίζες σε προγενέστερες,

Διαβάστε περισσότερα

Ηαρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τον Θεό και, κατ επέκταση,

Ηαρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τον Θεό και, κατ επέκταση, Σταύρος Σ. Φωτίου Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ: Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ «Ο όρος sine qua non για τη διαβίωση όλου του κόσμου περιέχεται σε τρεις λέξεις: Ο λόγος σάρξ εγένετο και στην πίστη σ αυτές τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 34 ον - ΤΕΥΧΟΣ 177

ΕΤΟΣ 34 ον - ΤΕΥΧΟΣ 177 ΕΤΟΣ 34 ον - ΤΕΥΧΟΣ 177 Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2011 Κωδικός 2130 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ και ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

A ΦIEPΩMA 2-31 AΦIEPΩMA OΛΓA ΣEΛΛA KYPIAKH 23 AYΓOYΣTOY 1998

A ΦIEPΩMA 2-31 AΦIEPΩMA OΛΓA ΣEΛΛA KYPIAKH 23 AYΓOYΣTOY 1998 A ΦIEPΩMA KYPIAKH 23 AYΓOYΣTOY 1998 2-31 AΦIEPΩMA Mνήμες από τη χαϊδεμένη πόλη. Tης Oλγας Σελλά Ξενάγηση στην Kερύνεια. Πόλη, άνθρωποι και καθημερινή ζωή πριν από την Eισβολή. Tης Tιτίνας Λοϊζίδου Προϊστορικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1 Για την ιστορία της μονής βλ. κυρίως ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΗΜΕ 1928, σ. 301 κ.ε., ΟΡΛΑΝΔΟΣ, ΑΒΜΕ. 2 Βλ. παρακάτω σ. 44 47.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1 Για την ιστορία της μονής βλ. κυρίως ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΗΜΕ 1928, σ. 301 κ.ε., ΟΡΛΑΝΔΟΣ, ΑΒΜΕ. 2 Βλ. παρακάτω σ. 44 47. ΕΙΣΑΓΩΓΗ H Μονή της Μυρτιάς (εικ. 24), στο 23 ο περίπου χιλιόμετρο του δρόμου που οδηγεί από το Αγρίνιο στο Θέρμο, κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα, είναι η παλαιότερη σε λειτουργία μονή στην Αιτωλία 1. Παράλληλα,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο Αγιογράφος Ραλλού Λιόλιου Κούση Βυζαντινές Εικόνες Οι βυζαντινές εικόνες είναι ιεροί πνευματικοί θησαυροί του Ανατολικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Η βυζαντινή ζωγραφική είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Άνθρωπος ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ. εν χωρεί αμφιβολία ότι το πιο πα λαιό αλλά και το πιο σύγχρονο ερώτημα είναι το «τι είναι ο

Ο Άνθρωπος ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ. εν χωρεί αμφιβολία ότι το πιο πα λαιό αλλά και το πιο σύγχρονο ερώτημα είναι το «τι είναι ο Ο Άνθρωπος ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ Δ εν χωρεί αμφιβολία ότι το πιο πα λαιό αλλά και το πιο σύγχρονο ερώτημα είναι το «τι είναι ο άνθρωπος;». Είναι ο άνθρωπος δημιούργημα του Θεού ή όχι; Είναι προϊόν εξελίξεως;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αφιέρωμα στον θρησκευτικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό Tουρισμό. sd Σάββατο 31 Μαΐου - Κυριακή 1 Ιουνίου 2014.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αφιέρωμα στον θρησκευτικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό Tουρισμό. sd Σάββατο 31 Μαΐου - Κυριακή 1 Ιουνίου 2014. ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 31 Μαΐου - Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 Mετέωρα Αφιέρωμα στον θρησκευτικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό Tουρισμό 2 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΛΛΑΔΑ: Μία χώρα που προσφέρει Tουρισμό

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ.

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ. Η Ρωμη και ο Ελληνικοσ Κοσμοσ Κεφάλαιο 7 Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος Για τετρακόσια χρόνια (από τον 1ο αιώνα π.χ. έως τον 3ο αιώνα μ.χ.), η ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, από το Γιβραλτάρ

Διαβάστε περισσότερα

Ω χ!το ξέχασα... Ε 1. Π ε μ π τ α σ τ έ ρ ι α τ ο υ 8 ο υ Δ η μ ο τ ι κ ο ύ Σ χ ο λ ε ί ο υ Π ε τ ρ ο ύ π ο λ η ς. και ακόμα...

Ω χ!το ξέχασα... Ε 1. Π ε μ π τ α σ τ έ ρ ι α τ ο υ 8 ο υ Δ η μ ο τ ι κ ο ύ Σ χ ο λ ε ί ο υ Π ε τ ρ ο ύ π ο λ η ς. και ακόμα... Ω χ!το ξέχασα... Σ χ ο λ ι κ ή η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ή ε φ η μ ε ρ ί δ α α π ό τ α Π ε μ π τ α σ τ έ ρ ι α τ ο υ 8 ο υ Δ η μ ο τ ι κ ο ύ Σ χ ο λ ε ί ο υ Π ε τ ρ ο ύ π ο λ η ς Ε 1 Συνέντευξη με τον Σεβασμιώτατο

Διαβάστε περισσότερα