To PD ταξίδι µου - Ευρώπη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Πρωτοβουλία για την υγεία σε συνεργασία µε EPDA

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "To PD ταξίδι µου - Ευρώπη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Πρωτοβουλία για την υγεία σε συνεργασία µε EPDA"

Transcript

1 To PD ταξίδι µου - Ευρώπη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Πρωτοβουλία για την υγεία σε συνεργασία µε EPDA 1

2 Εισαγωγή PD ταξίδι µου είναι το πρώτο στο είδος του έργο πολλών ενδιαφεροµένων για τα άτοµα µε νόσο του Πάρκινσον. Συµµετέχουν εκπρόσωποι από ολόκληρη την κοινότητα της νόσου του Πάρκινσον, συµπεριλαµβανοµένων : Ευρωπαϊκών κεντρικών οργανώσεων, Υψηλού προφίλ ειδικών για τη νόσο, Φροντιστών, Μελών της διεπιστηµονικής οµάδας, Ακαδηµαϊκών, και Οικονοµολόγων της υγείας.

3 Τι είναι το PD ταξίδι µου ; Οι διάφορες δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα µέσα στα επόµενα δύο χρόνια, θα δηµιουργήσουν ένα βιώσιµο περιβάλλον που εξασφαλίζει τα άτοµα µε νόσο του Πάρκινσον να έχουν τη βέλτιστη και έγκαιρη πρόσβαση στην κατάλληλη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα σε όλη την εξέλιξη της νόσου τους. Θα λειτουργήσει σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την προώθηση της µετρήσιµης αλλαγής.

4 Οι στόχοι µας Τo PD ταξίδι µου θα απευθύνει πολλαπλές προκλήσεις στο περιβάλλον της υγειονοµικής περίθαλψης. Πιο συγκεκριµένα : Η έλλειψη σε υπάρχοντα στοιχεία / δεδοµένα. Η καθυστερηµένη διάγνωση και παραποµπή σε όλη την εξέλιξη της νόσου. Ανεπάρκειες όσον αφορά στην οργάνωση και παροχή υγειονοµικής περίθαλψης. Η έλλειψη της διεπιστηµονικής και ολοκληρωµένης φροντίδας για τα άτοµα µε νόσο του Πάρκινσον και των οικογενειών τους.

5 Ποιοι συµµετέχουν; Parkinson s Specialists Panel Angelo Antonini Alberto Albanese Bas2aam Bloem Ray Chaudhuri Nir Giladi Tove Henriksen Per Odin Fabrizio Stocchi Olivier Rascoll AneKe Schrag Annamana Takats Eduardo Tolosa Jens Volkmann Italy Italy Netherlands UK Israel Denmark Germany (Sweden) Italy France UK Hungary Spain Germany

6 Οµάδες Εργασίας Θα δηµιουργηθεί µια σειρά οµάδων εργασίας, καθώς το PD ταξίδι µου αναπτύσσεται. Ανάλογα µε τις απαιτήσεις για κάθε έργο, οι οµάδες εργασίας µπορεί να περιέχουν κάθε έναν από τους παρακάτω : Πρόσωπο µε νόσο του Πάρκινσον, Φροντιστή, Γενικό Ιατρό, PD Νοσοκόµα, Ειδικό στη νόσο του Πάρκινσον, Φυσιοθεραπευτή, Εργοθεραπεύτρια, Οικονοµολόγο Υγείας.

7 Ταξίδι µου PD- στόχοι Το PD ταξίδι ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2014 στο Λονδίνο, όπου δύο βασικοί στόχοι, για την πρωτοβουλία συµφωνήθηκαν: Να κατανοήσουµε τα διάφορα εµπόδια για την αντιµετώπιση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον. Να υλοποιήσουµε λύσεις ( πρακτικό και εφικτό ), που συµβάλλουν στην ολοκληρωµένη και εξατοµικευµένη διαχείριση της νόσου του Πάρκινσον.

8 Ποιοι συµµετέχουν; European Execu4ve Commi8ee EPDA Susanna Lidvall Sweden EPDA Lizzie Graham UK EU Public Health Associa2on Council of Occupa2onal Therapists for Europe TBC Anne Lawson- Porter UK European Brain Council Mary G Baker UK Eurocarers Henk Bakkerode Belgium Movement Disorder Society Olivier Rascol France

9 Πρόγραµµα εργασίας µας Μια ευρωπαϊκή απογραφή, η οποία να προσδιορίζει, που υπάρχουν τα κενά στη φροντίδα του Πάρκινσον, αυτή τη στιγµή Ανάπτυξη µιας απλής σύνθετης κλίµακας, που µετρά την ποιότητα της ζωής,όσον αφορά τόσο τα µη κινητικά,όσο και τα κινητικά συµπτώµατα. Απόδειξη της αξίας των διεπιστηµονικών οµάδων στην παροχή υψηλής Ποιότητας φροντίδα. Εντοπισµός εργαλείων και τεχνολογιών που µπορούν να ενισχύσουν τις αλληλεπιδράσεις µεταξύ των επαγγελµατιών του τοµέα της υγείας, τα άτοµα µε νόσο του Πάρκινσον και τους φροντιστές τους.

10 Η µέχρι τώρα πρόοδος Διαχειριστής έργου διορίστηκε ( Μάρτιος ), Προϋπολογισµός συµφωνήθηκε (Απρίλιος ), Συµφωνία µε MDS - ES για την εταιρική σχέση (Μάιος ), Δευτερεύουσα έρευνα αρχίζει Απογραφή για τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο αρχίζει (Αύγουστος ), Ιστοσελίδα ξεκίνησε (Σεπτέµβριος ), Η ανάπτυξη στρατηγικής χρηµατοδότησης αρχίζει (Σεπτέµβριος ) Σύνθετη Κλίµακα - έργο ξεκινά (Σεπτέµβριος ) Οι εθνικές συµµαχίες - έργο ξεκινά σήµερα!

11 Το σχέδιό µας Έρευνα - τι συµβαίνει ; ( καλά και κακά νέα), Εξακρίβωσε και όρισε «την καλή πρακτική " " ιδανικό µονοπάτι ασθενούς " Αξιολόγησε την ικανοποίηση του ασθενούς, το κόστος της κλινικής,/ την αποτελεσµατικότητα και τη δυνατότητα µεταφοράς Τι λειτουργίες, πού και πού πρέπει να µεταφερθούν Μια σειρά έργων ( όλη την Ευρώπη ), η οποία προωθεί τη µεταφορά των καλών πρακτικών

12 Γιατί θέλουµε τη βοήθειά σας σήµερα : Είναι έγκυρα τα ερευνητικά ερωτήµατα ; Είναι η προσέγγισή µας η σωστή ; το πιο σηµαντικό: Πώς µπορούµε να βρούµε αυτά τα παραδείγµατα ορθής πρακτικής σε όλη την Ευρώπη ; Και πώς µπορούµε να διαµορφώσουµε αποτελεσµατικές εθνικές συµµαχίες που θα αναπτύξουν και θα εφαρµόσουν τα σχέδια?

13 Mεθοδολογία της έρευνας Προσέγγιση σε τρία στάδια Επανεξέταση των διαθέσιµων στοιχείων ** δεδοµένα σε 36 χώρες ( 4 clusters ) Επικοινωνήστε µε νέα έρευνα σε 10 χώρες * : Έρευνα µε PWP Σε βάθος συνεντεύξεις µε PWP και φροντιστές Σε βάθος συνεντεύξεις µε επαγγελµατίες, φορείς χάραξης πολιτικής κ.λπ. * Ηνωµένο Βασίλειο, Γερµανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία. ** Μέσω : Academic Search, διαθέσιµη βιβλιογραφία, πληροφορίες από το διαδίκτυο, οργανισµούς, ασφαλιστικά ταµεία, τις ενώσεις ασθενών κ.λπ.

14 Αποτελέσµατα από την Ελλάδα 1. Οι διαθέσιµες πληροφορίες για τα άτοµα µε νόσο του Πάρκινσον και οι φροντιστές τους Επίκουρος, Η ελληνική org για PWP, είναι ένας µη κερδοσκοπικός org και έχει πάνω από 900 µέλη. Η πύλη προσφέρει υποστήριξη µε online κοινότητα φόρουµ? πρόσβαση σε πηγές όπου µπορείτε να βρείτε φυλλάδια, βιβλία, βίντεο και πληροφορίες για ερευνητικά προγράµµατα? την παρακολούθηση και την επιλογή των πλέον αξιόπιστων πληροφοριών? ετήσιο συνέδριο για PWP. Ένωση ασθενών της νόσου του Πάρκινσον στην Βόρεια Ελλάδα µε 200 µέλη? Πληροφορίες παρέχονται µέσω της ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, και απευθείας στην έδρα του Συλλόγου ( Σπίτι του Πάρκινσον). Διαλέξεις οργανώνονται σε τακτική βάση (κάθε µήνα) για τη νόσο και τις επιδράσεις της στο σπίτι τουπάρκινσον.προβλέπεται εξέταση των µελών-ασθενών σε µόνιµη βάση κάθε µήνες, χωρίς οικονοµική επιβάρυνση, από εξειδικευµένους για την νόσο του Παρκινσον γιατρούς. Περισσότερες πληροφορίες

15 Αποτελέσµατα από την Ελλάδα 2. Πρόσβαση σε οικονοµική στήριξη Αν η αναπηρία είναι περισσότερο από 80 % υπάρχει µια αποζηµίωση ( 200 ) από το ταµείο της κρατικής ασφάλειας.

16 Αποτελέσµατα από την Ελλάδα 3. Πληρωµή / κόστος της θεραπείας Γενικός κανόνας : Τουλάχιστον το 10% της συµµετοχής του ασθενούς στη θεραπεία ( φάρµακα µόνο ) κόστος. Φυσιοθεραπεία σύνολο 12 συνεδρίες κάθε 6 µήνες προσφέρεται σε όλους τους ασθενείς µε PD δωρεάν (Ταµείο Ασφάλισης καλύπτει το κόστος )? Λογοθεραπεία : 8 συνεδρίες ( µηνιαία ) για χρονικό διάστηµα 3 µηνών, επίσης, προσφέρεται σε όλους τους ασθενείς µε PD ( Ταµείο Ασφάλισης καλύπτει το κόστος ) από 80 % υπάρχει µια αποζηµίωση ( 200 ) από το ταµείο της κρατικής ασφάλειας.

17 Αποτελέσµατα από την Ελλάδα 4. Η πρόσβαση σε προηγµένες θεραπείες και ειδικούς Βαθιά διέγερση του εγκεφάλου, θεραπεία έγχυσης ( Duodopa), Χειρουργική Gamma knife. Πρόσβαση στο νευρολόγο και φυσιοθεραπευτή.

18 Αποτελέσµατα από την Ελλάδα 5. Πρόσβαση σε διεπιστηµονικές οµάδες Γενικό Νοσοκοµείο Αεροπορίας προσφέρει διεπιστηµονική φροντίδα. Ο νευρολόγος & Φυσιοθεραπευτής. Διεπιστηµονική οµάδα υπάρχει µόνο σε µερικά " µεγάλα " νοσοκοµεία, αλλά µε διαφορετικούς συνδυασµoύς ειδικών. Στον ιδιωτικό τοµέα " ParkinsonCare " παρέχεται κατ 'οίκον βασισµένη υποστήριξη ( µόνο στην Αθήνα ) µέσω µιας εξαιρετικά αφιερωµένης οµάδας.

19 Αποτελέσµατα από την Ελλάδα 6. Εθνικές κατευθυντήριες γραµµές / κλινικές πορείες N / A

20 Αποτελέσµατα από την Ελλάδα 7. Πρόσθετη υποστήριξη / διαθέσιµες θεραπείες Υπάρχουν 6-10 κέντρα σε όλη την Ελλάδα όπου οι ασθενείς θα πρέπει να συµµετέχουν στο συνολικό κόστος της θεραπείας.

21 Αποτελέσµατα από την Ελλάδα 8. Συµµετοχή Οικογένειας /φροντιστή στην υποστήριξη. Εναποµείναντα κενά γνώσης. Πού η διάγνωση συνήθως λαµβάνει χώρα ; GP και Νευρολόγους. Που γίνεται η θεραπεία συνήθως Στο σπίτι Πώς ασθενείς µε Πάρκινσον να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευµένη φροντίδα ; 20 % από την παραποµπή και 80 % από τους ίδιους Μέσος χρόνος αναµονής για να δει έναν ειδικό ; Στον δηµόσιο τοµέα 6 µήνες Υποστήριξη σε ασθενείς παρέχεται µόνο από τις οικογένειες.

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας για τις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας για τις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας για τις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας Αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για την ευημερία και την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη για φροντίδα και βοήθεια Λένε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙ ΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ Μία συστηµατική συγκριτική ανάλυση και αξιολόγηση

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙ ΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ Μία συστηµατική συγκριτική ανάλυση και αξιολόγηση ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ) ΙΕ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙ ΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ Μία συστηµατική συγκριτική ανάλυση και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.6.2014 COM(2014) 371 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δεύτερη έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο για την υλοποίηση της σύστασης 2009/C 151/01 του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, COM (2009) 380 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά µε µια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη νόσο του Αλτσχάιµερ και

Διαβάστε περισσότερα

Η διεθνής πρακτική της Aξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας

Η διεθνής πρακτική της Aξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας Copyright Athens Medical Society www.mednet.gr/archives ARCHIVES OF HELLENIC MEDICINE: ISSN 11-05-3992 REVIEW Η διεθνής πρακτική της Aξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας Η ανάπτυξη της Αξιολόγησης της Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών. Έκδοση 2.0 Σεπτέμβριος 2009. Η πρωτοβουλία είναι δική σας! ΤΩΡΑ. Πληροφορίες για τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών. Έκδοση 2.0 Σεπτέμβριος 2009. Η πρωτοβουλία είναι δική σας! ΤΩΡΑ. Πληροφορίες για τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών Έκδοση 2.0 Σεπτέμβριος 2009 Η πρωτοβουλία είναι δική σας! ΤΩΡΑ Πληροφορίες για τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τον SEPA Ενημερωτικά φυλλάδια του EPC* Making

Διαβάστε περισσότερα

εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση της επιβάρυνσης των μυοσκελετικών παθήσεων πρότυπα περίθαλψης που θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες

εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση της επιβάρυνσης των μυοσκελετικών παθήσεων πρότυπα περίθαλψης που θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα λαμβάνουν τη βέλτιστη δυνατή περίθαλψη σε ολόκληρη την Ευρώπη: συστάσεις του EUMUSC.NET Σε συνεργασία με τον EULAR

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο. Περιορισμοί Προτάσεις. Οκτώβριος 2011

Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο. Περιορισμοί Προτάσεις. Οκτώβριος 2011 Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο Περιορισμοί Προτάσεις Οκτώβριος 2011 Συντονιστική Υπηρεσία Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης Μελέτη/Συγγραφή: Μαρίνα Παγιάτσου Συλλογή στοιχείων/καταγραφή προβλημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Στρατηγικό Σχέδιο 2016 2018

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Στρατηγικό Σχέδιο 2016 2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Στρατηγικό Σχέδιο 2016 2018 1 Ιούλιος 2015 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ... 4 ΑΠΟΣΤΟΛΗ... 4 ΟΡΑΜΑ... 4 ΑΞΙΕΣ... 4 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ... 5 ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΘΗΝΑ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Π.Ν.Α ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΓΓΕΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μακροχρόνια μέριμνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μακροχρόνια μέριμνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Μακροχρόνια μέριμνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ Προοίμιο...1 Εισαγωγή...2 Εξελίξεις εθνικής πολιτικής...4 1. Πρόσβαση σε επαρκή μακροχρόνια μέριμνα... 4 2. Ποιότητα υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ 2014 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΑLZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 31, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ 2014 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Η αναγκαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιστημονικές προτεραιότητες και υποστηρικτικές-ενισχυτικές δράσεις

2. Επιστημονικές προτεραιότητες και υποστηρικτικές-ενισχυτικές δράσεις Περίληψη 1. Ιστορικό και σκοπός της ερευνητικής στρατηγικής Οι Νευροεκφυλιστικές Νόσοι (ND) είναι σε μεγάλο βαθμό ανίατες καταστάσεις που εξασθενούν τον ασθενή και συνδέονται στενά με την ηλικία. Μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Πρώιµη Παιδική Παρέµβαση

Πρώιµη Παιδική Παρέµβαση Πρώιµη Παιδική Παρέµβαση Ανάλυση των Καταστάσεων στην Ευρώπη Βασικές Απόψεις και Συστάσεις Συνοπτική Αναφορά Ευρωπαϊκός Φορέας για την Ανάπτυξη της Ειδικής Αγωγής Αυτή η αναφορά είναι µία περίληψη της

Διαβάστε περισσότερα

--- ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ---

--- ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ --- Πανευρωπαϊκή e-learning έκθεση Αναγνώρισης --- ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ --- SMEs & e-learning (SMEELEARN) PROJECT ERASMUS+ KA2 [2014-1-UK01-KA202-001610] http://www.sme-elearning.net Σεπτέμβριος 2015 Η υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Νεοεµφανιζόµενα φαινόµενα στη χρήση ναρκωτικών

Νεοεµφανιζόµενα φαινόµενα στη χρήση ναρκωτικών Νεοεµφανιζόµενα φαινόµενα στη χρήση ναρκωτικών Ένα ευρωπαϊκό εγχειρίδιο σχετικά µε τη λειτουργία έγκαιρης πληροφόρησης για τα νεοεµφανιζόµενα φαινόµενα στη Συνοπτικη Παρουσιαση Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Δημιουργία ηλεκτρονικού περιβάλλοντος συνεργασίας νοσοκομείων και εξωτερικών ιατρών για τη βελτίωση του

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα 1. Επιδημιολογία Έρευνα Εκπαίδευση

Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα 1. Επιδημιολογία Έρευνα Εκπαίδευση Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα 1. Επιδημιολογία Έρευνα Εκπαίδευση Χωρίς να υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την Ελλάδα, ανάγοντας δεδομένα από άλλες χώρες και με βάση τα στοιχεία της ADI και της Alzheimer

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκδοση αυτή εκφράζει μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και η Επιτροπή δεν είναι

Το έργο χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκδοση αυτή εκφράζει μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και η Επιτροπή δεν είναι Το έργο χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκδοση αυτή εκφράζει μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και η Επιτροπή δεν είναι υπεύθυνη για τον τρόπο χρήσης των πληροφοριών που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική μελέτη οργάνωσης, ανάπτυξης και προβολής Τουρισμού Υγείας στην Κύπρο

Στρατηγική μελέτη οργάνωσης, ανάπτυξης και προβολής Τουρισμού Υγείας στην Κύπρο Στρατηγική μελέτη οργάνωσης, ανάπτυξης και προβολής Τουρισμού Υγείας στην Κύπρο Νοέμβριος 2009 1 www.qualevita.eu ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Επιτελική Σύνοψη......9 Σκοπός της μελέτης...9 Ορισμός... 10 Μεθοδολογία...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις ΤΠΕ Έκδοση 1 η Φεβρουάριος 2012 1 Περιεχόμενα Κείμενο Εργασίας Εθνικής Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ!

www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ! www.interamerican.gr Ασφάλεια Υγείας Πιο απλά και πιο προσιτά από ποτέ! Τα νέα δεδομένα στην υγεία Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών υγείας στην Ευρώπη (41%). Πάνω από 2 εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια υγεία. Καλύτερη υγεία για όλους τους πολίτες Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Δημόσια υγεία. Καλύτερη υγεία για όλους τους πολίτες Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Δημόσια υγεία Καλύτερη υγεία για όλους τους πολίτες της ΕΕ «Η ΕΕ εργάζεται για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας όλων των Ευρωπαίων καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους»

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια υγεία. Καλύτερη υγεία για όλους τους πολίτες Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Δημόσια υγεία. Καλύτερη υγεία για όλους τους πολίτες Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Δημόσια υγεία Καλύτερη υγεία για όλους τους πολίτες της ΕΕ Η ΕΕ εργάζεται για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας όλων των Ευρωπαίων καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Διαβάστε περισσότερα

European Center for Social Welfare and policy I.O.M. K.E.E.L. E.A.S.P. S.P.I. - Berlin C.R.R.P.S.

European Center for Social Welfare and policy I.O.M. K.E.E.L. E.A.S.P. S.P.I. - Berlin C.R.R.P.S. European Center for Social Welfare and policy I.O.M. K.E.E.L. E.A.S.P. S.P.I. - Berlin C.R.R.P.S. ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ HIV ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑ Ι ΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Π Ε Ι Ρ Α Ι Ω Σ Τ Μ Η Μ Α Σ Τ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Η Σ Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν Σ Τ Η Ν Α Ν Α Λ Ο Γ Ι Σ Τ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό χέδιο Δράσης για την άνοια- νόσο Alzheimer ΕΘΝΙΚΟ ΧΕΔΙΟ ΔΡΑΗ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΝΟΙΑ- ΝΟΟ ALZHEIMER

Εθνικό χέδιο Δράσης για την άνοια- νόσο Alzheimer ΕΘΝΙΚΟ ΧΕΔΙΟ ΔΡΑΗ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΝΟΙΑ- ΝΟΟ ALZHEIMER ΕΘΝΙΚΟ ΧΕΔΙΟ ΔΡΑΗ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΝΟΙΑ- ΝΟΟ ALZHEIMER 1 Το Εκνικό Σχζδιο Δράςθσ για τθν άνοια εκπονικθκε από τθν Ομάδα Εργαςίασ που ςυςτικθκε με απόφαςθ του Υπουργοφ Υγείασ (ΔΥ1δ/Γ.Π.οικ.108620) και απαρτίηεται

Διαβάστε περισσότερα

Τελική Έκθεση. DEX, S.A. & Εταίροι έργου Youth4JOB Δεκέμβριος 2013

Τελική Έκθεση. DEX, S.A. & Εταίροι έργου Youth4JOB Δεκέμβριος 2013 Τελική Έκθεση DEX, S.A. & Εταίροι έργου Youth4JOB Δεκέμβριος 2013 Αυτή η δημοσίευση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη - PROGRESS (2007-2013).

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Μασχαλίδου Παναγιώτα ΜΑΙΟΣ 2012 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Φραγγίδης Λεωνίδας Ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εθνική Στρατηγική για τις ΤΠΕ και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Έκδοση 2 η Μάρτιος 2012 Περιεχόμενα 1. Κείμενο Εργασίας για την Εθνική Στρατηγική για τις ΤΠΕ και την

Διαβάστε περισσότερα