Ο ΚΌΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΈΛΟΥΜΕ Ένας Οδηγός για τους Στόχους για τα Παιδιά & τους Νέους

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΚΌΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΈΛΟΥΜΕ Ένας Οδηγός για τους Στόχους για τα Παιδιά & τους Νέους"

Transcript

1 Ο ΚΌΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΈΛΟΥΜΕ Ένας Οδηγός για τους Στόχους για τα Παιδιά & τους Νέους

2 Το Σεπτέμβριο του 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έλαβε μία απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία ιστορική συμφωνία που θα επηρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ίσως και τη δική σου. Πρόκειται για την υιοθέτηση 17 Στόχων, γνωστοί ως «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», οι οποίοι εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα. Σε αυτή την παγκόσμια συμφωνία, περισσότεροι από 150 ηγέτες που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο της ανθρωπότητας, δεσμεύτηκαν να μεταμορφώσουν τον κόσμο μας σε έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, πείνα και ανισότητες. Έναν κόσμο με αξιοπρεπή εργασία και καλή εκπαίδευση, έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής, έναν κόσμο που μέσα από τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα μεριμνά για τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών, δηλαδή για το δικό σου κόσμο. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα Ελληνόπουλα για τους Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με όραμα να διαμορφώσουμε του Ενεργούς Πολίτες του Αύριο, οι οποίοι θα αναλάβουν δράση για τη μεγάλη αλλαγή στον πλανήτη μας μέχρι το Χρειάζεται η συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία όλων μας! Αυτό σημαίνει ότι δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες γίνονται όλοι αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι μιας παγκόσμιας συλλογικής συνείδησης απέναντι στο μέλλον του πλανήτη και στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα. Ενώνουμε τη φωνή μας με χιλιάδες εκπαιδευτικούς και σχολεία σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως που συμμετέχουν στο Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο!

3 Ο ΚΌΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΈΛΟΥΜΕ Ένας Οδηγός για τους Στόχους για τα Παιδιά & τους Νέους

4 Το παρόν αποτελεί έκδοση στα ελληνικά του σχολικού εγχειριδίου της «the Global Movement for Children of Latin America and Caribbean MMI-LAC» Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας συμμαχία Οργανισμών & Φορέων με στόχο την προώθηση, την προστασία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων. Ημερομηνία πρωτότυπης έκδοσης: Οκτώβριος 2014 Επανέκδοση: Αύγουστος 2015 Πρωτότυπο έργο: Έκδοση 2015-Ομάδα Εργασίας: Álvaro Sepúlveda Marist Foundation for International Solidarity, FMSI Carmen Alvarez e Juan Carlos Morales Viva Network Jorge Freyre Save the Children / REDLAMYC Katia Dantas and Pilar Ramírez International Centre for Missing & Exploited Children, ICMEC Patricia Horna and Amanda Rives World Vision International Virginia Murillo Defense for Children International, DNI Συντονισμός έργου: Inés Invernizzi SOS Children s Villages International Patricia Toquica SOS Children s Villages International Συγγραφείς πρωτοτύπου: Dora Bardales - Paola Arenas Μετάφραση: Katia Dantas Graphic Design: Dora Bardales Illustrations: Carlos Campos Επιμέλεια: Fiorella Bravo Παρουσίαση/επιμέλεια σύνταξης: SOS Children s Villages International Save the Children UNICEF World s Largest Lesson Απόδοση στα ελληνικά: Παρουσίαση: QualityNet Foundation Μετάφραση /προσαρμογή στα ελληνικά : Νίκος Βασιλειάδης Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Αργυρώ Γιαλαμπρίνου Δραστηριότητες ελληνικής έκδοσης: Ιουστίνα Γούλα Προσαρμογή ελληνικής έκδοσης: in8 creative design

5 Εισαγωγή Αγαπητέ Φίλε, Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου ένα σύντομο οδηγό που παρουσιάζει τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που τα κράτη - μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν προσδιορίσει ως προτεραιότητες για όλους τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας, προκειμένου να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου για όλους, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Οι ηγέτες όλων αυτών των χωρών θα το κάνουν πράξη με την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων και οργανώσεων από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Ο σκοπός αυτού του οδηγού είναι να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τους 17 Παγκόσμιους Στόχους, να συνειδητοποιήσεις πώς επηρεάζουν τη δική σου ζωή και να ευαισθητοποιηθείς για το τι μπορείς να κάνεις κάθε μέρα για να βοηθήσεις τη χώρα σου να πετύχει τους στόχους αυτούς. Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι αποσκοπούν στο να δώσουν λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος μας. Αλλά αυτό θα το πετύχουμε μόνο όταν όλοι μαζί, εσύ προσωπικά, οι συμμαθητές και συμμαθήτριές σου, οι φίλοι σου, η οικογένειά σου, όλοι μας -εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο- δουλέψουμε μαζί για να συμβάλουμε στο να φτιάξουμε έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Αυτός ο σύντομος οδηγός θα μας βοηθήσει όλους επίσης να καταλάβουμε τι σκέφτονται τα παιδιά και οι νέοι σαν εσένα, τι είναι πιο σημαντικό για εσάς, ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση της ζωής όλων, και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε στην επίτευξη των στόχων και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για σήμερα και για το μέλλον. Ελπίζουμε να απολαύσεις τον οδηγό και σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!

6 Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσουμε: Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ): Δημιουργήθηκε το Ο ΟΗΕ είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός, του οποίου είναι μέλη σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου. Έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο, βοηθώντας να λύσουμε τα προβλήματα που μας επηρεάζουν όλους, προωθώντας το σεβασμό για τον άνθρωπο, τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των νέων) και την παροχή - υποστήριξη χρήσιμων πρακτικών αλλά και χρημάτων προς τις χώρες ώστε να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό. Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ: Μέχρι σήμερα υπάρχουν 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Το Σεπτέμβριο του 2015, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν σε 17 Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τερματισμό της ακραίας φτώχειας, των ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής μέχρι το Καθένας από τους 17 Στόχους είναι μια δράση που ανοίγει το δρόμο για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον, θέτοντας για πρώτη φορά επίσημα την έννοια της «συλλογικής ευθύνης» και την ανάγκη ύπαρξης μιας συλλογικής συνείδησης απέναντι στο μέλλον του πλανήτη και στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα, σε έναν κόσμο που δεν έχουν θέση η πείνα, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αρρώστια και ο αναλφαβητισμός.

7 Ξεκινάμε! *Όλοι μας είμαστε μέρος της λύσης Είμαστε σύμφωνοι πώς πρέπει να πολεμήσουμε και να εξαλείψουμε την ακραία φτώχεια και την πείνα έως το 2030; Συμφωνούμε να εφαρμόσουμε προγράμματα και πολιτικές που θα δώσουν τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας; Να πολεμήσουμε τις ανισότητες και την αδικία; Nα διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες, ιδίως οι φτωχοί και ευάλωτοι, έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους καθώς και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες; Να διασφαλίσουμε μία ζωή με υγεία και να προάγουμε την ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες; Να προάγουμε τις ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες και να παρέχουμε πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους; Θέλουμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Θέλουμε να προστατεύσουμε και να χρησιμοποιούμε με βιώσιμο τρόπο τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τους θαλάσσιους πόρους για Βιώσιμη Ανάπτυξη, προωθώντας παράλληλα και τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων και των δασών, καταπολεμώντας την ερημοποίηση της γης, αναστρέφοντας την υποβάθμιση του εδάφους και της βιοποικιλότητας; Οι Παγκόσμιοι Στόχοι είναι σημαντικοί σε έναν κόσμο που αλλάζει και που κανείς μας δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής. Η Αλλαγή αυτή μπορεί και πρέπει να ξεκινά από τον καθένα μας ξεχωριστά. Όλοι μας είμαστε μέρος της λύσης.

8 Τι είναι Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η ιστορία της Ευγενίας Η φίλη μου η Ευγενία ζει στο χωριό του παππού και της γιαγιάς. Κάθε καλοκαίρι που κάνουμε παρέα τη βλέπω πόσο πολύ φροντίζει και προσέχει τα πράγματά της. Ξέρει καλά πόσο πασχίζουν και κουράζονται οι γονείς της για να μην της λείψει τίποτα. Ο πατέρας της εργάζεται στο χωράφι και η Ευγενία είναι περήφανη που ο πατέρας της δεν χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα για να αυξήσει την παραγωγή του. Λέει πως αν δεν προσέξουμε και δεν φροντίσουμε τη γη, τότε αυτή κάποια στιγμή θα σταματήσει να μας δίνει τα αγαθά της. Η μητέρα της Ευγενίας φροντίζει το σπίτι και τα ζώα του αγροκτήματος φτιάχνοντας μάλιστα ένα πεντανόστιμο τυρί που το πουλάει στην αγορά σε μια λογική και δίκαια τιμή. Δεν είναι πλούσιοι, αλλά κερδίζουν αρκετά που τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια και να μην τους λείπουν τα βασικά αγαθά που πρέπει να έχει κάθε οικογένεια στον κόσμο. Η Ευγενία ποτέ δεν θα σκεφθεί σε ποιο καινούριο μοντέλο τηλεφώνου θα ξοδέψει το χαρτζιλίκι της, πάντα προγραμματίζει σωστά τις δουλειές της και φροντίζει να είναι από τις καλύτερες μαθήτριες γιατί θέλει να περάσει στο Γεωπονικό, ώστε να βοηθήσει με τις γνώσεις της τους γονείς της. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί έννοια-κλειδί στον 21ο αιώνα και μία μεγάλη πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα. Ο γνωστότερος ορισμός της Βιώσιμης Ανάπτυξης ανήκει στην πρώτη πρωθυπουργό της Νορβηγίας Gro Harlem Brundtland. Ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, η κ. Brundtland παρέδωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1987 την αναφορά της με τίτλο «Το Κοινό μας Μέλλον», γνωστή ως Brundtland report, στην οποία η Βιώσιμη Ανάπτυξη ορίζεται ως η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσας γενιάς χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες. Στη Διεθνή Συνδιάσκεψη του Ρίο, το 1992, διατυπώθηκαν για πρώτη φορά και επίσημα οι αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Εκεί, η Βιώσιμη Ανάπτυξη ορίζεται ως η ανάπτυξη που παρέχει μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη φροντίζοντας τις ανάγκες της παρούσας και των μελλοντικών γενεών. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη απαιτεί ταυτόχρονη και ισορροπημένη πρόοδο σε τρεις διαστάσεις που είναι απόλυτα αλληλεξαρτώμενες. Δηλαδή, την οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική συνοχή. Σε τι κόσμο θέλουμε να ζούμε; Η φωνή των παιδιών και των νέων ανθρώπων είναι σημαντική! 8

9 κ ρ υ π τ ό λ ε ξ ο Γιατί οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουν σημασία: Οι Στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν μόνο όταν όλοι μας, οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, των νέων και ακόμη και των παιδιών, πάρουμε μέρος σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία σε μια από τις μεγαλύτερες και ευρύτερες διαδικασίες συμμετοχής στην παγκόσμια ιστορία. Μέχρι σήμερα εξάλλου η ίδια η κοινωνία των πολιτών (άνθρωποι σαν εσάς) διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη φάση σχεδιασμού των Στόχων (πάνω από άτομα συμμετείχαν μέσω συζητήσεων και διαβουλεύσεων στον καθορισμό των Παγκόσμιων Στόχων). Καθολικότητα 9 Παιδί Στόχοι Δικαιοσύνη Περιβάλλον Διαφορετικότητα Φτώχεια Συμμετέχω Ανθρώπινα Δικαιώματα Πολίτης Οι 17 Στόχοι αφορούν τον καθένα μας. Οι 17 παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στοχεύουν να δείξουν ότι παρ όλες τις πολιτιστικές, οικονομικές και πολιτικές διαφορές που έχουμε ως διαφορετικά κράτη, λαοί και άνθρωποι, ορισμένα ιδεώδη και δικαιώματα είναι κοινά αποδεκτά και μπορούμε -αν τα αποδεχτούμε και εργαστούμε όλοι για αυτά- να μικρύνουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τη διασφάλιση μιας δίκαιης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη Γη.

10 Ο πρώτος Στόχος είναι ο τερματισμός της φτώχειας σε όλες τις μορφές της, παντού. Στόχος 1 Μηδενική Φτώχεια Δίνουμε τέλος σε όλες τις μορφές φτώχειας, παντού Και εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε; Πολύ δύσκολο ως Στόχος. Πώς θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό; Όλα τα κράτη που έχουν υιοθετήσει τους 17 Στόχους πρέπει να προσπαθήσουν να πετύχουν το Στόχο αυτό και τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διασφαλίσουν πως γίνονται ενέργειες για την καταπολέμηση της φτώχειας. Για να επιτευχθεί ο Στόχος αυτός, τα κράτη συμφώνησαν πως πρέπει να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι προστατεύονται από την ανεργία, έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα και πως όλα τα Κράτη θα εφαρμόζουν πολιτικές κοινωνικής προστασίας όπου θα διατίθενται αρκετά χρήματα που μπορούν να βοηθήσουν τους φτωχότερους ανθρώπους να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες, την εργασία, τη γη, την τεχνολογία, να προστατεύονται καλύτερα από ακραία γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πλημμύρες, η ξηρασία και άλλες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές καταστροφές. Πρώτα μπορούμε να ενημερωθούμε για τη φτώχεια και τις αιτίες που την προκαλούν......και μετά να ζητήσουμε από τις κυβερνήσεις μας να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μειωθεί η φτώχεια. Μπορούμε να μιλήσουμε με τους φίλους μας γι' αυτό, να μιλήσουμε με τους δασκάλους και τους γονείς μας και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί πιο οργανωμένα ως ενημερωμένοι πολίτες να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί. Γιατί αυτό είναι σημαντικό για τα παιδιά και τους νέους; 10

11 Στόχος 2 Μηδενική Πείνα Η ιστορία της Μαριάννας και της Λουίζας Η Μαριάννα ανησυχούσε πάντα επειδή η Λουίζα, η δύο ετών κόρη της, ήταν πιο μικροκαμωμένη και πολύ αδύνατη σε σχέση με τα άλλα κορίτσια της ηλικίας της. Η Μαριάννα που ζούσε σε ένα ορεινό χωριό με πολύ κρύο το χειμώνα και χιόνια, συνήθως τάιζε την Λουίζα με σούπες και ζωμούς. Όταν επισκέφθηκε το γιατρό και εξέτασε την μικρή Λουίζα ο γιατρός της είπε να βάλει στη διατροφή του παιδιού τα λαχανικά, το κρέας και τα αυγά. Από τότε, η Μαριάννα άλλαξε τη διατροφή της κόρης της, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί θεαματικά η υγεία και η ανάπτυξή της. Δίνουμε τέλος στην πείνα, πετυχαίνουμε την επισιτιστική ασφάλεια, βελτιώνουμε τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία Εξασφαλίζουμε ότι κάθε παιδί σε ολόκληρο τον κόσμο έχει επαρκή και θρεπτική τροφή για να μεγαλώσει υγιεινά. Για να επιτευχθεί ο Στόχος αυτός, τα κράτη συμφώνησαν πως πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στον υποσιτισμό με τη βελτίωση των κοινωνικών προγραμμάτων για παιδιά, τις μητέρες και τους ηλικιωμένους και εξασφαλίσουμε την επάρκεια ασφαλούς και θρεπτικής τροφής για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πρέπει επίσης να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή καθώς και το εισόδημα των μικρών αγροτών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα κάθε περιοχής. Να βρεθούν τρόποι προστασίας και αποτροπής των φυσικών καταστροφών, όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες και άλλες καταστροφές. Να προστατευτούν οι ποικιλίες σπόρων, καλλιεργειών και ζώων εκτροφής. Τι μπορεί να γίνει για να εξασφαλιστεί ότι κάθε παιδί έχει επαρκή και θρεπτική τροφή για να μεγαλώσει; 11

12 Έχεις ποτέ ακούσει την έκφραση «πάνω απ' όλα η υγεία;». Τότε πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε μέχρι το 2030 κανείς άνθρωπος να μην αρρωσταίνει από επιδημίες ή να παθαίνει ατυχήματα που θα στοιχίζουν την υγεία του. Φυσικά... και συμφωνώ απόλυτα. Τι χρειάζονται τα παιδιά και οι νέοι για να μένουν υγιή; Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να δουλέψει, να διαβάσει και να χαρεί τη ζωή χωρίς να είναι υγιής. Είναι σίγουρα ένας μεγάλος Στόχος που πρέπει να πετύχουμε. Ας ενημερωθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα με ποιούς τρόπους θα προστατέψουμε την υγεία μας. Στόχος 3 Καλή Υγεία και Ευημερία Διασφαλίζουμε μία ζωή με υγεία και προάγουμε την ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες Για να επιτευχθεί ο Στόχος αυτός, τα κράτη συμφώνησαν πως πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μητέρων που πεθαίνουν γεννώντας παιδιά. Να εξαλειφθεί ο αριθμός των θανάτων νεογνών και παιδιών κάτω των πέντε ετών. Να τερματιστούν οι επιδημίες, όπως το HIV/ AIDS, και άλλες ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα ή ασθένειες που μεταδίδονται με νερό. Να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι σχετικά με την πρόληψη και την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, καθώς και για θέματα ψυχικής υγείας. Να δίνονται σε προγράμματα πληροφορίες σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό, τη σεξουαλική εκπαίδευση και την αναπαραγωγική υγεία. Όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν το δικαίωμα στην υγεία, την ποιοτική ιατρική περίθαλψη τα φάρμακα και εμβόλια. Να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των παγκόσμιων θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Να υπάρξει σημαντική μείωση του αριθμού των θανάτων και των ασθενειών από επικίνδυνες χημικές ουσίες λόγω μόλυνσης και ρύπανσης του αέρα, του νερού και του εδάφους. 12

13 Στόχος 4 Ποιοτική Εκπαίδευση Η ιστορία της Κάρμεν Η Κάρμεν και τα δύο αδέρφια της ζούσαν σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Λατινικής Αμερικής και δεν πήγαιναν στο Σχολείο. Κάθε μέρα βοηθούσαν τους γονείς τους στο αγρόκτημα και τις δουλειές του και οι γονείς τους δεν είχαν ποτέ αρκετά χρήματα για να μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους σε μια άλλη πόλη που είχε σχολείο. Όλα όμως άλλαξαν όταν στο χωριό τους το Κράτος έκτισε ένα καινούριο δημόσιο σχολείο που τους εξασφάλιζε δωρεάν εκπαίδευση. Όλα τα παιδιά από το χωριό τους θα μπορούσαν τώρα πια να πάνε στο σχολείο, να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, να μάθουν πολλά χρήσιμα πράγματα, όχι μόνο γραμματική ή αριθμητική αλλά και πράγματα για τις δουλειές που έκαναν στο χωριό, όπως για τους σπόρους, τις τεχνικές βελτίωσης στην άρδευση των καλλιεργειών και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Ήταν πολύ τυχεροί που επιτέλους απέκτησαν ένα σχολείο. Ο καθένας τώρα είχε τη δυνατότητα να μορφωθεί και αν ήθελε να σπουδάσει και να καλυτερέψει τη ζωή τη δική του και των γύρω του. Διασφαλίζουμε την ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση προάγοντας τις ευκαιρίες για τη δια βίου μάθηση Για να επιτευχθεί ο Στόχος αυτός, τα κράτη συμφώνησαν πως πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους, ξεκινώντας από τη βασική εκπαίδευση. Να παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες για τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση σε νέους και ενήλικες, ώστε να μπορούν να βρουν καλύτερες θέσεις εργασίας. Να μην υπάρχει ανισότητα στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών. Να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις των σχολείων, ώστε το περιβάλλον τους να είναι ασφαλές για όλους. Να αυξηθεί ο αριθμός των υποτροφιών για επαγγελματική και τεχνική κατάρτιση, είτε στην πατρίδα ενός ατόμου είτε στο εξωτερικό. Να αυξηθεί ο αριθμός των εξειδικευμένων εκπαιδευτικών. Να προωθηθεί η εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Τι άλλο χρειάζεται για να λάβει κάθε παιδί μια ποιοτική εκπαίδευση; 13

14 Στόχος 5 Ισότητα των φύλων διάλογος Κατερίνα: Γεια σου Γιώργο. Τι κάνεις; Γιώργος: Καλά Κατερίνα. Τι διαβάζεις; Κατερίνα: Πήρα ένα καταπληκτικό βιβλίο με παλιά αυτοκίνητα. Γιώργος: Με αυτοκίνητα; Μα εσύ είσαι κορίτσι... Κατερίνα: Και λοιπόν; Eμένα μου αρέσουν και όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω μηχανικός αυτοκινήτων. Γιώργος: Αυτό είναι πολύ όμορφο. Είσαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις; Κατερίνα: Φυσικά! Οι μηχανές είναι η αδυναμία μου... Γιώργος: Τότε σίγουρα θα γίνεις πολύ καλή μηχανικός. Ίσως να έρθεις να δουλέψεις στο συνεργείο του μπαμπά μου. Έχει ανάγκη από βοήθεια. Επιτυγχάνουμε την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών Για να επιτευχθεί ο Στόχος αυτός, τα κράτη συμφώνησαν πως πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλες τις μορφές διακρίσεων εις βάρος όλων των γυναικών και των κοριτσιών. Να τερματιστούν όλες οι μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, η εκμετάλλευση και η εμπορία καθώς και όλες οι πρακτικές και παραδόσεις που μπορεί να επηρεάζουν τη φυσική, ψυχική και σεξουαλική υγεία των γυναικών και των κοριτσιών. Οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες να ακουστούν και να έχουν πραγματικές ευκαιρίες συμμετοχής σε όλες τις πολιτικές, οικονομικές και δημόσιες θέσεις. Τα κράτη συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν πολιτικές και νόμους που θα εξασφαλίζουν την ισότητα των φύλων και δεσμεύτηκαν για μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στις γυναίκες ισότιμη πρόσβαση στην κυριότητα και τον έλεγχο της γης και σε άλλες μορφές ιδιοκτησίας, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Γιατί είναι σημαντικό τα κορίτσια και τα αγόρια να μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα; 14

15 Η ιστορία του Ματθαίου Ο Ματθαίος και σχεδόν όλα τα παιδιά στη γειτονιά του είναι άρρωστα. Αλλά και οι μεγαλύτεροι συνέχεια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Όταν αποφάσισαν και πήγαν στο πλησιέστερο κέντρο υγείας, οι γιατροί που τους εξέτασαν είπαν ότι η αιτία των προβλημάτων υγείας τους ήταν πιθανότατα το νερό, το οποίο μεταφέρεται με παλιές σωλήνες οι οποίες είναι σε πολλά σημεία τρύπιες και έτσι μολύνεται το νερό και προκαλεί τα προβλήματα υγείας. Οι γιατροί συνέστησαν στους ανθρώπους της περιοχής μέχρι να αντικατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης με νέες σωλήνες να βράζουν το νερό πριν το καταναλώσουν είτε για να το πιουν είτε για να το χρησιμοποιήσουν στο φαγητό. Στόχος 6 Καθαρό Νερό και Αποχέτευση Διασφαλίζουμε τη διαθεσιμότητα και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους Για να επιτευχθεί ο Στόχος αυτός, τα κράτη συμφώνησαν πως όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές για την υγεία τους νερό, πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής (ασφαλής απόρριψη λυμάτων και καλή διαχείριση αποβλήτων) και δημόσια εκπαίδευση για την υγιεινή. Συμφώνησαν πως πρέπει να ελέγχεται η ποιότητα του νερού και να αποκλειστούν οι περιπτώσεις της ρίψης χημικών ή μολυσματικών ουσιών στο νερό. Θα πρέπει επίσης να αυξηθεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ορθολογική χρήση του νερού και να προστατευτούν οικοσυστήματα που σχετίζονται με το νερό, συμπεριλαμβανομένων βουνών, δασών, υγρότοπων, ποταμών, και λιμνών. Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για τα οποία χρησιμοποιείτε νερό; Τι θα συμβεί αν δεν το έχετε; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά και οι νέοι έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό; 15

16 Μιλήσαμε ήδη για τη σημασία του νερού αλλά και η ενέργεια είναι εξίσου σοβαρή, δεν συμφωνείς; Στόχος 7 Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε οικονομική, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους Nαι, και πρέπει εμείς που έχουμε να σκεφτόμαστε να μην το σπαταλάμε. Πολύ σοβαρή μάλιστα. Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Έχεις σκεφτεί πόσοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα; Ας σκεφτούμε πως ένας στους πέντε ανθρώπους δεν έχει πρόσβαση σε σύγχρονης μορφής ηλεκτρική ενέργεια και πως 3 περίπου δισεκατομμύρια άνθρωποι στηρίζονται στην ξυλεία, τον γαιάνθρακα, τον ξυλάνθρακα και τα ζωικά απόβλητα για τη θέρμανση και το μαγείρεμα, πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε να έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε αυτό το απαραίτητο για τη ζωή μας αγαθό. Για να επιτευχθεί ο Στόχος αυτός, τα κράτη συμφώνησαν στην εξασφάλιση πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη και σύγχρονη ενέργεια μέσω νέων υποδομών και καλύτερης τεχνολογίας, η οποία θα αυξήσει την ενεργειακή απόδοση και θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Να αυξηθεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως σε σύγκριση με άλλες πηγές ενέργειας και να συνεργαστούν για την έρευνα και την ανάπτυξη ανανεώσιμων και άλλων καθαρών ενεργειακών πόρων. Ποια είναι τα πράγματα που χρησιμοποιείτε στο σπίτι ή στο σχολείο και που απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια; Γιατί είναι σημαντική για όλους; 16

17 Στόχος 8 Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εργασία και πως αμείβονται ικανοποιητικά, ώστε να μπορούν να φροντίζουν τους εαυτούς τους και την οικογένειά τους. Προάγουμε τη διαρκή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους Για να επιτευχθεί ο Στόχος αυτός, τα κράτη συμφώνησαν να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για ασφαλή, δημιουργική εργασία που παρακινεί τους ανθρώπους στην ανάπτυξη εξασφαλίζοντας ότι οι φυσικοί μας πόροι είναι σεβαστοί απ όλους και προστατεύονται. Να προωθηθούν πολιτικές για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς εργασίας σε ασφαλή εργασιακά περιβάλλοντα για όλους: άνδρες, γυναίκες, νέοι, άτομα με αναπηρίες και μετανάστες. Και με την εργασία; Τι μπορούμε να κάνουμε; Να μειωθεί ο αριθμός των άνεργων νέων με ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης. Να προλαμβάνεται και να αποτρέπεται κάθε μορφή καταναγκαστικής εργασίας και παιδικής εργασίας. Γιατί είναι σημαντικό να μπορούν οι άνθρωποι να βρουν καλές θέσεις εργασίας; Τι μπορεί να εμποδίσει μερικούς ανθρώπους να βρουν καλές θέσεις εργασίας και τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε όλους να βρουν μια καλή δουλειά; 17

18 Οι εταιρείες έχουν ευθύνη να φροντίζουν το περιβάλλον και να δημιουργούν προϊόντα που δεν θα βλάπτουν τους ανθρώπους ή τον πλανήτη. Οι εταιρείες είναι επίσης υπεύθυνες να βοηθούν τις κοινότητες όπου λειτουργούν, ώστε η κοινότητα και τα μέλη της να αισθάνονται ότι είναι υπολογίσιμα και σεβαστά. Στόχος 9 Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές Οικοδομούμε ανθεκτικές υποδομές, προάγουμε την ανοιχτή και βιώσιμη βιομηχανοποίηση και ενθαρρύνουμε την καινοτομία Για την επίτευξη του Στόχου αυτού, τα κράτη συμφώνησαν να αναπτύξουν τις υποδομές τους που θα στηρίξουν με τη σειρά τους την οικονομική ανάπτυξη εξασφαλίζοντας την ανθρώπινη ευημερία. Έτσι λοιπόν τα κράτη συμφώνησαν να έχουν πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και οι μικρές επιχειρήσεις και να υποστηρίζονται με τεχνικές συμβουλές με την πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις νέες τεχνολογίες. Επίσης να εξασφαλιστεί πως όλες οι επιχειρήσεις προωθούν την Βιώσιμη Ανάπτυξη και δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν περισσότερα για το περιβάλλον και τους εργαζόμενούς τους; 18

19 Πώς θα εξαλείψουμε τις ανισότητες; Έτσι πρέπει. Όλοι μας θυμώνουμε πολύ όταν αισθανόμαστε πως δεν μας υπολογίζουν ή μας ξεχνούν. Στόχος 10 Λιγότερες Ανισότητες Μειώνουμε την ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών Για την επίτευξη του Στόχου αυτού, τα κράτη συμφώνησαν να αυξηθεί το εισόδημα των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Να διασφαλιστεί πως οι νόμοι και τα κοινωνικά προγράμματα προστατεύουν όσους έχουν ανάγκη και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ανθρώπων, όπως για παράδειγμα τα άτομα με αναπηρίες. Η πολιτεία πρέπει να εφαρμόζει νόμους που να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς. Έχετε ποτέ αισθανθεί αποκλεισμένοι; Παρατηρήσατε ποτέ να γίνονται αδικίες σε ορισμένους ανθρώπους; Πώς σας κάνει να αισθάνεστε αυτό και τι νομίζετε ότι μπορεί να γίνει ώστε να ζούμε όλοι σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; 19

20 Οι πόλεις μας πρέπει να είναι καθαρές και ασφαλείς με υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτρισμού για όλους. Και μην ξεχνάς πως χρειαζόμαστε και πάρκα για να μπορούμε να παίζουμε, όπως επίσης και μέσα μαζικής μεταφοράς για τη μετακίνησή μας. Στόχος 11 Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες Δημιουργούμε ασφαλείς, προσαρμοστικές βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, χωρίς αποκλεισμούς Για να επιτευχθεί ο Στόχος αυτός, τα κράτη συμφώνησαν ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική, ασφαλή στέγαση και στις βασικές υπηρεσίες. Επίσης οι κοινότητες θα πρέπει να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν για να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την βελτίωση των πόλεών τους. Να βελτιωθεί η ασφάλεια των δρόμων και να επεκταθούν με σωστό τρόπο οι δημόσιες συγκοινωνίες καθώς και να ενισχυθούν οι πόλεις απέναντι στις φυσικές καταστροφές και παράλληλα να μπορούν να διαχειρίζονται σωστά τα απόβλητά τους και να διαφυλάττουν την ποιότητα του αέρα. Να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου και της φυσικής κληρονομιάς. Ποια είναι τα πράγματα που θα κάνουν τις πόλεις ασφαλέστερες και καλύτερες για τα παιδιά και τους νέους; 20

21 Ξέρεις, την επόμενη χρονιά οι γονείς μου δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν για να μου αγοράσουν βιβλία. Ναι; Και πώς θα διαβάσεις; To σχολείο θα μας δανείσει τα βιβλία και στο τέλος της χρονιάς θα τα επιστρέψουμε στη βιβλιοθήκη. Βέβαια πρέπει να προσέχουμε να μην τα καταστρέψουμε ή να γράφουμε πάνω τους. Στόχος 12 Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή Διασφαλίζουμε τη βιώσιμη κατανάλωση και τις μεθόδους παραγωγής Το κάνουμε αυτό για να αποφύγουμε τη σπατάλη στην παραγωγή χαρτιού, σώζοντας χιλιάδες δέντρα. Είναι ένα μικρό βήμα με το οποίο μπορούμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια όλων να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση, σώζοντας τα δάση και χρήματα, και αφήνοντας έναν καλύτερο κόσμο για τους ανθρώπους στο μέλλον. Είναι αλήθεια! Και θα βοηθήσει τους γονείς μας να εξοικονομήσουν χρήματα. Για να επιτευχθεί ο Στόχος αυτός, τα κράτη συμφώνησαν να μειωθεί κατά το ήμισυ η συνολική σπατάλη τροφίμων ανά άτομο. Να τηρούνται αυστηρά οι διεθνείς συμφωνίες για το χειρισμό των επιβλαβών χημικών ουσιών που καταλήγουν στον αέρα, το νερό και το έδαφος. Να ευαισθητοποιηθούν οι κοινότητες στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων, ώστε να ζουν σε αρμονία με τη φύση με έναν βιώσιμο τρόπο. Ποια είναι τα μικρά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε στην καθημερινή σας ζωή που θα βοηθούσαν να περιοριστεί η σπατάλη σημαντικών πόρων, όπως το νερό, τα τρόφιμα, τα δέντρα και η ενέργεια; 21

22 Παρατήρησες πως τα βουνά φέτος δεν έχουν πολύ χιόνι; Ναι το είδα. Οι επιστήμονες λένε πως αυτό συμβαίνει γιατί η θερμοκρασία της γης ανεβαίνει και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους, τα ζώα αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο. Όλα τα Κράτη μέλη έχουν καθήκον να συμβάλουν στην επιβράδυνση του φαινομένου της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και να μειώσουν τις αρνητικές της επιπτώσεις μέχρι το Στόχος 13 Δράση για το Κλίμα Αναλαμβάνουμε άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της Για την επίτευξη του Στόχου αυτού, τα κράτη συμφώνησαν πως πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι είναι καλά προετοιμασμένοι για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και τις φυσικές καταστροφές. Οι Κυβερνήσεις των κρατών να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής με τις κατάλληλες νομοθεσίες και να διαθέσουν πόρους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Γιατί η αλλαγή του κλίματος είναι σημαντική για τα παιδιά και τους νέους; Ποιες είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε στο μέλλον; 22

23 Στόχος 14 Ζωή στο Νερό Προστατεύουμε και χρησιμοποιούμε με βιώσιμο τρόπο τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τους θαλάσσιους πόρους για Βιώσιμη Ανάπτυξη Για την επίτευξη του Στόχου αυτού, τα κράτη συμφώνησαν να μειώσουν τη θαλάσσια ρύπανση έως το 2025, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της ρύπανσης προέρχεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τα πλαστικά. Να εφαρμόσουν νόμους που να απαγορεύουν την παράνομη αλιεία, την υπεραλίευση και άλλες καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές. Να παρέχουν οικονομική υποστήριξη στις φτωχότερες και μικρές χώρες, ιδίως τις νησιωτικές, ώστε να πετύχουν μια καλύτερη διαχείριση της αλιείας τους για να έχουν πόρους για το μέλλον. Ποια είναι μερικά από τα σημαντικά πράγματα που χρησιμοποιούμε και βρίσκουμε στους ωκεανούς; Γιατί είναι σημαντικό να προστατεύονται οι ωκεανοί; 23

24 Στόχος 15 Ζωή στη Στεριά Προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων και δασών, καταπολεμούμε την ερημοποίηση, αναστρέφουμε την υποβάθμιση του εδάφους και της βιοποικιλότητας Για την επίτευξη του Στόχου αυτού, τα κράτη συμφώνησαν στην προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων (π.χ.τροπικά δάση) με σεβασμό των υπογεγραμμένων διεθνών συμφωνιών. Να μειωθεί η αποδάσωση και να φυτευτούν περισσότερα δέντρα (αναδάσωση). Να προστατευθούν από την εξαφάνιση τα απειλούμενα είδη. Να σταματήσει το ανεξέλεγκτο κυνήγι και η εμπορία προστατευόμενων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας. Είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία φυτών και ζώων σε όλο τον κόσμο; Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να βοηθήσουν στην προστασία των ειδών και των οικοτόπων τους; 24

25 Σήμερα είναι μια ειδική μέρα. Τι μέρα είναι; Συλλέγουμε υπογραφές στο σχολείο έτσι ώστε η κυβέρνηση να εγκρίνει ένα νόμο για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των παιδιών και κάθε σωματικής τιμωρίας. Στόχος 16 Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί Προάγουμε τις ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες, παρέχουμε πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους και οικοδομούμε αποτελεσματικούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα Καλό!! Και οι μεγάλοι; To υπογράφουν; Όλοι το υπογράφουν, μεγάλοι και μικροί. Όλοι συμφωνούν πως πρέπει να μπει ένα τέλος στον κύκλο της βίας. Για την επίτευξη του Στόχου αυτού, τα κράτη συμφώνησαν να τερματιστεί η βία στον κόσμο και οι θάνατοι που σχετίζονται μ αυτή. Να τερματιστεί η κακοποίηση, η εκμετάλλευση, η εμπορία και όλες οι μορφές βίας εναντίον των παιδιών. Αυτός ο νόμος θα μας προστατεύει και θα μας εξασφαλίσει το δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθεροι χωρίς βία. Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά και τους νέους να αισθάνονται ασφαλείς στα σπίτια τους και στα σχολεία; Τι μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε την ασφάλεια των παιδιών στην περιοχή σας; Τι μπορεί να γίνει για να ζείτε σε έναν ασφαλέστερο κόσμο με λιγότερη βία; Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη στη χώρα τους ή διεθνώς. Να καταπολεμηθεί το έγκλημα και η διαφθορά υπό οποιαδήποτε μορφή και να ενισχυθούν οι Θεσμοί για την πρόληψη της βίας, της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Να βελτιωθούν οι Θεσμοί των Κρατών, όπως η Δικαιοσύνη, οι Ανεξάρτητοι Φορείς και οι Δημόσιες Υπηρεσίες, ώστε να εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη στους πολίτες. Να εξασφαλιστεί η διαβούλευση με τους πολίτες και τις κυβερνήσεις στο νομοθετικό έργο που επηρεάζει τη ζωή των πολιτών. Όλοι οι άνθρωποι να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες. 25

26 Ήδη πια γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι Παγκόσμιοι Στόχοι. Αλλά τι ακριβώς μπορούμε εμείς μαζί με τις Κυβερνήσεις μας να κάνουμε για να γίνουν πραγματικότητα; Στόχος 17 Συνεργασία για τους Στόχους Ενισχύουμε τα μέσα εφαρμογής και ανανεώνουμε την Παγκόσμια Συνεργασία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Για να επιτύχουν όλους αυτούς τους Στόχους, τα κράτη συμφώνησαν ότι όλες οι χώρες θα έχουν εκπληρώσει αυτούς τους Στόχους έως το Κάθε Κράτος ξεχωριστά θα αποφασίσει ποιοι από αυτούς τους Στόχους είναι πιο επείγον να επιτευχθούν στην χώρα του. Οι πολίτες πρέπει να υποστηρίξουν την εφαρμογή τους και να συμμετέχουν και να συνεργαστούν για την επίτευξή τους. 26

27 Τώρα που γνωρίζετε όλους τους Στόχους, συνδέστε το καθένα από τα παρακάτω θέματα με το αντίστοιχο εικονίδιο των Στόχων: Στόχος 1 Στόχος 2 Στόχος 3 Στόχος 4 Στόχος 5 Στόχος 6 Στόχος 7 Στόχος 8 Στόχος 9 Στόχος 10 Στόχος 11 Στόχος 12 Στόχος 13 Στόχος 14 Στόχος 15 Στόχος 16 Στόχος 17 ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΕΙΝΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΦΤΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ 27

28 Σας ευχαριστούμε που συμμετείχατε! Πριν σας αποχαιρετήσουμε, ας συζητήσουμε σε ομάδες: Ποιοι είναι οι Στόχοι που θεωρείτε πως είναι οι πιο σημαντικοί για τα παιδιά και τους νέους; Καταχωρίστε τους Στόχους σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας:

29 29 Ποιους Στόχους θεωρείτε πιο σημαντικούς και τι θα κάνατε για να βοηθήσετε να επιτευχθούν;

30

Μηδενική Φτώχεια. Όμως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. κάνουμε; τι μπορούμε. στην. της φτώχειας, παντού! ΑΠΟ ΤΗ: ΜΑΡΓΚΡΙΤ ΝΤΕ ΧΙΡ

Μηδενική Φτώχεια. Όμως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. κάνουμε; τι μπορούμε. στην. της φτώχειας, παντού! ΑΠΟ ΤΗ: ΜΑΡΓΚΡΙΤ ΝΤΕ ΧΙΡ Στόχος 1: Μηδενική Φτώχεια Δίνουμε τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας, παντού! Περίπου οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο ζουν μέσα στη φτώχεια. Όμως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. Εμείς

Διαβάστε περισσότερα

8-14 ετών. Πως εφαρμόζω τους στόχους της Bιώσιμης Aνάπτυξης στην καθημερινότητά μου. Προετοιμασία: Θέμα. Μαθησιακά αποτελέσματα

8-14 ετών. Πως εφαρμόζω τους στόχους της Bιώσιμης Aνάπτυξης στην καθημερινότητά μου. Προετοιμασία: Θέμα. Μαθησιακά αποτελέσματα Πως εφαρμόζω τους στόχους της Bιώσιμης Aνάπτυξης στην καθημερινότητά μου Θέμα Ενεργοί Πολίτες Μαθησιακά αποτελέσματα Να μπορείτε να βρείτε νέους δημιουργικούς τρόπους με πρωτότυπες ιδέες για την υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 01 Σκοπός Ο σκοπός της υλοποίησης του Προγράμματος είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα Ελληνόπουλα για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης

Διαβάστε περισσότερα

O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δρ Δημήτριος Γκότζος

O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δρ Δημήτριος Γκότζος O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δρ Δημήτριος Γκότζος O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης Oι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης πρέπει να προτείνουν

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Οργανισμός Ενωμένων Εθνών(ΟΗΕ) Στόχοι της χιλιετίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση συμπερασμάτων από την 6 η Σύνοδο των Υπουργών για το Περιβάλλον και την Υγεία.

Παρουσίαση συμπερασμάτων από την 6 η Σύνοδο των Υπουργών για το Περιβάλλον και την Υγεία. Παρουσίαση συμπερασμάτων από την 6 η Σύνοδο των Υπουργών για το Περιβάλλον και την Υγεία. Οστράβα 13-15 Ιουνίου 2017 Δημήτριος Κάρναβος Δήμαρχος Καλλιθέας και Αντιπρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ 1 Στο πλαίσιο της συμμετοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-1365/2016 9.12.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 134 παράγραφος 1 του Κανονισμού σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για την

Διαβάστε περισσότερα

Το νερό στα καινοτόμα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το νερό στα καινοτόμα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Το νερό στα καινοτόμα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΙΠΠΕΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, M.ed. TEΠΑΕ Α.Π.Θ. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης Τα περιβαλλοντικά προβλήματα μεγεθύνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. για Βιώσιµη Ανάπτυξη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. για Βιώσιµη Ανάπτυξη ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΣΧΟΙ για Βιώσιµη Ανάπτυξη Έχουμε μόνο έναν πλανήτη. Δεν έχουμε πουθενά αλλού να πάμε. Εάν χρησιμοποιήσουμε σωστά τις δημιουργικές δυνάμεις μας, δεν χρειαζόμαστε πουθενά αλλού. Αν το φροντίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Greece

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Greece ZA5223 Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Greece FLASH 290 BIODIVERSITY Q1. Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο βιοποικιλότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου. Βιβλίο Δραστηριοτήτων Μαθητή για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Το Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου. Βιβλίο Δραστηριοτήτων Μαθητή για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Το Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου Βιβλίο Δραστηριοτήτων Μαθητή για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Το βιβλίο των δραστηριοτήτων λειτουργεί ως συμπληρωματικό του Εγχειριδίου του Μαθητή. Αποτελείται από 17 δραστηριότητες,

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες:

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες: Ας δούμε μια τυπική μέρα στη ζωή ενός παιδιού... Ξυπνά το πρωί, τρώει το πρόγευμα του, πάει σχολείο (αν και ίσως με κάποια παράπονα..!), έρχεται πίσω στο σπίτι, απολαμβάνει το μεσημεριανό του, κάνει την

Διαβάστε περισσότερα

Υποομάδα Στόχου 2. Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη- Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος-Τσαπατσάρη Ευαγγελία

Υποομάδα Στόχου 2. Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη- Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος-Τσαπατσάρη Ευαγγελία Δίνουμε τέλος στην πείνα, πετυχαίνουμε την επισιτιστική ασφάλεια, βελτιώνουμε τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία Υποομάδα Στόχου 2 Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη- Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος-Τσαπατσάρη

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Φυλλάδιο Μαθητή

Ενημερωτικό Φυλλάδιο Μαθητή Ενημερωτικό Φυλλάδιο Μαθητή για τον Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό ± % Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός Αγαπητή/Αγαπητέ, Η εξάλειψη της φτώχειας, η προστασία του πλανήτη και η εξασφάλιση της ευημερίας

Διαβάστε περισσότερα

για μαθητές ετών

για μαθητές ετών για μαθητές 10-14 ετών ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Credits: Comics Uniting Nations: Heroes for Change Comics Uniting Nations: Heroes for Change copyright 2015 by Project Everyone, PCI Media Impact

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ http://www.teachernet.gov.uk/sustainableschools/ Μετάφραση από τα αγγλικά: Ειρήνη Λυμπέρη ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Η αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού Τα παιδιά αποτελούν το μισό του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ζωή των παιδιών σε ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΠΑΓΚOΣΜΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ Ενημερωτικό Φυλλάδιο για το Μαθητή 2 Φίλοι Μαθητές, Η εξάλειψη της φτώχειας, η προστασία του πλανήτη και η εξασφάλιση της ευημερίας για όλους είναι σημαντικά θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Ανθρώπινα δικαιώµατα Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Περισσότερο από 100 εκατοµµύρια παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο. 44 εκατοµµύρια από αυτά ζουν στην Αφρική, 32 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Oπου υπάρχουν άνθρωποι

Oπου υπάρχουν άνθρωποι Oπου υπάρχουν άνθρωποι Η Ταυτότητα Η ACT4 PEOPLE αποτελεί μια νέα Ελληνική Μη Κυβερνητική οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους εκείνους «που δεν έχουν δικαίωμα στη Ζωή» όποιοι και αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ... (το όργανο θα προσδιοριστεί)

II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ... (το όργανο θα προσδιοριστεί) II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ... (το όργανο θα προσδιοριστεί) 1. υπενθυµίζοντας ότι η ανθρωπότητα και η φύση βρίσκονται σε κίνδυνο κι ότι, πιο συγκεκριµένα, οι αρνητικές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Anna Záborská (PE564.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Anna Záborská (PE564. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ανάπτυξης 2015/2104(INI) 3.9.2015 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-24 Anna Záborská (PE564.990v01-00) Ο ρόλος της ΕΕ εντός του ΟΗΕ - πώς να βελτιωθεί η επίτευξη των στόχων της εξωτερικής

Διαβάστε περισσότερα

«Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών »

«Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών » Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2015-2016 Συμμετοχή της Δ τάξης του Πειραματικού Σχολείου Φλώρινας στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της UNICEF με τίτλο «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2015-2016»

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης

Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης Έλενα Μιχαήλ Γ 1 Μαρία Τρύφωνος Γ 1 Γεωργία Πέγγερου Γ 1 Αγγελική Κουζμίδη Γ 1 Δήμητρα Δράκου Γ 4 1 Η φτώχεια στον κόσμο Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο

Διαβάστε περισσότερα

1417 ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Φανζίν #3

1417 ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Φανζίν #3 ΠΛΑΝΗΤΗΣ 2030 ΟΙ 1417 ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Στόχος #15: Χερσαία ζωή Προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων και δασών, καταπολεμούμε την ερημοποίηση, αναστρέφουμε την υποβάθμιση του

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για ένα τόσο εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αγγίζει και αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΑτζέντα2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καιτοεθνικόπλαίσιοεφαρμογής

ΗΑτζέντα2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καιτοεθνικόπλαίσιοεφαρμογής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ, ΘΕΣΜΙΚΩΝ, ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΑτζέντα2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καιτοεθνικόπλαίσιοεφαρμογής Παρουσίαση στην εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό

Εισαγωγή στο Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό Εισαγωγή στο Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός Λίγα λόγια για τον Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό στα Σχολεία Ο χρηματοπιστωτικός εγγραμματισμός αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Σελίδα 1 από 72 Αυτό το κείμενο είναι όλη η συμφωνία. Η συμφωνία είναι νόμος της Ελλάδας από τις 11 Απριλίου 2012. Μπορείς να

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Οι παρακάτω διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Προγράμματος Σπουδών Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Υποχρεωτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Προσαρµογή για παιδιά Εισαγωγή Η γη είναι το σπίτι µας - Ζούµε σε µια πολύ σηµαντική εποχή και πρέπει να προστατεύσουµε τη Γη. - Όλοι οι λαοί του κοσµού φτιάχνουν µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ. * Να τραφούν σωστά ώστε να σκεφτούν και να ενεργήσουν κατάλληλα.

Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ. * Να τραφούν σωστά ώστε να σκεφτούν και να ενεργήσουν κατάλληλα. Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ Υπάρχουν πολλοί και αλληλοεμπλεκόμενοι παράγοντες που επηρεάζουν το πρόβλημα. Ωστόσο, η πείνα καθαυτή μπορεί να προκληθεί από δύο απλούς λόγους. α)ο πρώτος

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Η Ειδική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>"ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"</b>

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Σε τι Κόσμο θέλουμε να ζούμε το 2030;

Σε τι Κόσμο θέλουμε να ζούμε το 2030; Συνολική Διάρκεια 60-90 Ηλικιακή Ομάδα 8-14 ετών Σε τι Κόσμο θέλουμε να ζούμε το 2030; Ένα Σχέδιο Μαθήματος για όποιον θέλει να διδάξει τους Παγκόσμιους Στόχους (Δεν απαιτείται εκπαιδευτική εμπειρία!)

Διαβάστε περισσότερα

πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF

πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF UNICEF πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF www.unicef.gr : Στο κείμενο αυτό παρουσιάζονται τα παρακάτω: 1. Ταυτότητα της UNICEF ως ανθρωπιστική οργάνωση. Λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυσή και

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 17.10.2016 2016/2204(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις γυναίκες και

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: Περίπου λεπτά, ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες

Διάρκεια: Περίπου λεπτά, ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες Τρόφιμα Εργαστήριο Το εργαστήριο αυτό σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους νέους να σκεφτούν κριτικά για το πώς να διορθώσουν το προβληματικό σύστημα τροφίμων παγκόσμια. ΘΕΜΑ Σύστημα Τροφίμων Ηλικία: 11-16

Διαβάστε περισσότερα

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Υπενθύμιση Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Φεβρουάριος 2: Ημέρα Υγροτόπων Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ramsar του Ιράν. Στη Συνθήκη αυτή περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης

Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συγκεκριμένες διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Τhe Earth Charter Initiative (2005). The Earth Charter

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο δεν επαρκεί για την προετοιμασία των Πανελλαδικών 1. εξετάσεων Οικονομικό βάρος για τις οικογένειες- Φροντιστήρια

Το σχολείο δεν επαρκεί για την προετοιμασία των Πανελλαδικών 1. εξετάσεων Οικονομικό βάρος για τις οικογένειες- Φροντιστήρια Ερωτηματολόγιο βάσει εγκυκλίου (αρ. 156540/Δ2/20-09-2017) για την προνομοθετική δημόσια διαβούλευση που αφορά στην κατάρτιση Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία 17 27».

Διαβάστε περισσότερα

ZA4735. Flash Eurobarometer 219 (Biodiversity) Country Specific Questionnaire Cyprus

ZA4735. Flash Eurobarometer 219 (Biodiversity) Country Specific Questionnaire Cyprus ZA4735 Flash Eurobarometer 219 (Biodiversity) Country Specific Questionnaire Cyprus Flash Eurobarometer on biodiversity Flash 219 questionnaire Q1. Γνωρίζετε για τον όρο βιοποικιλότητα ; [MONO MIA ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΣΒΑ) Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΣΒΑ) Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΣΒΑ) Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών Στόχος 1: Μηδενική Φτώχεια - Δίνουμε τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας, παντού Στόχος 2: Μηδενική Πείνα - Δίνουμε τέλος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. Τι έχετε να κερδίσετε;

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. Τι έχετε να κερδίσετε; ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ Τι έχετε να κερδίσετε; Η βιοποικιλότητα είναι η πολυμορφία της ζωής στον πλανήτη μας. Είναι η βάση της ευεξίας και της οικονομίας μας Εξαρτώμαστε από τη φύση για την τροφή, το νερό,

Διαβάστε περισσότερα

Υποομάδα Στόχου 4. Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος- Τσαπατσάρη Ευαγγελία

Υποομάδα Στόχου 4. Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος- Τσαπατσάρη Ευαγγελία Διασφαλίζουμε την ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση προάγοντας τις ευκαιρίες για δια βίου μάθηση Υποομάδα Στόχου 4 Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος- Τσαπατσάρη Ευαγγελία

Διαβάστε περισσότερα

Παγκύπριο Κίνημα Εδονόπουλων 3

Παγκύπριο Κίνημα Εδονόπουλων 3 Εισαγωγή Η δράση του Παγκύπριου Κινήματος Εδονόπουλων επικεντρώνεται σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των παιδιών, καθώς επίσης με την προώθηση της συμμετοχής των παιδιών στην κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη 10-42050 Ιούλιος 2010 Μετάφραση στα Ελληνικά: Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης

Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη 10-42050 Ιούλιος 2010 Μετάφραση στα Ελληνικά: Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη 10-42050 Ιούλιος 2010 Μετάφραση στα Ελληνικά: Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης Διεθνές Έτος Νεολαίας 12 Αυγούστου 2010 11 Αυγούστου 2011 Διάλογος και Αλληλοκατανόηση Ηνωμένα Έθνη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Η ΗΑΒΙΤΑΤ AGENDA ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τον Ιούνιο του 1996, στη Δεύτερη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς (HABITAT II) που πραγματοποιήθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά )

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) Ασθένειες: AIDS, ηπατίτιδα Β, Μεσογειακή αναιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθένειες στο εργασιακό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ!

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! Το 2019 θα το θυμόμαστε ως την χρονιά που κάτι άλλαξε. Τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τους μεγάλους να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το βιβλίο που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe

Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe 2015-16 Δικαίωμα στο όνειρο Εκπαιδευτικός: Φωτοπούλου Ιωάννα Σχολείο: 33ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Τμήμα: Α2 Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης Teachers4Europe 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση Παιδιά με αναπηρία, ορατά σε όλα τα σχολεία! Απριλίου 2016

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση Παιδιά με αναπηρία, ορατά σε όλα τα σχολεία! Απριλίου 2016 Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2016 Παιδιά με αναπηρία, ορατά σε όλα τα σχολεία! 16-23 Απριλίου 2016 Συμμετοχή της Δ τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας στην Παγκόσμια Εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0239/13. Τροπολογία. Peter Liese εξ ονόματος της Ομάδας PPE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0239/13. Τροπολογία. Peter Liese εξ ονόματος της Ομάδας PPE 3.7.2017 A8-0239/13 13 Παράγραφος 14 14. τονίζει ότι, εξαιτίας της βιομηχανικής γεωργίας που κυριαρχεί στην ΕΕ, δεν θα καταστεί δυνατή η επίτευξη του ΣΒΑ 2 για τη βιώσιμη γεωργία και των ΣΒΑ για την πρόληψη

Διαβάστε περισσότερα

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων!

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων! Αυτό το σύντομο κουίζ χρησιμοποιεί ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να εξηγήσει τα αίτια και τον αντίκτυπο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες για το πού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ http://www.0-18.gr/gia-megaloys/dsdp Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Οι διακρίσεις συνδέονται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τα θαλάσσια θηλαστικά στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA. Οκτώβριος 2013

Έρευνα για τα θαλάσσια θηλαστικά στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA. Οκτώβριος 2013 Έρευνα για τα θαλάσσια θηλαστικά στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Οκτώβριος 203 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/16. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/16. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/16 16 Παράγραφος 5 ε (νέα) 5ε. σημειώνει ότι οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση ορισμένων τεχνολογιών εξάλειψης του άνθρακα, μεταξύ άλλων μέσω της δέσμευσης και αποθήκευσης ή της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Β Ε τάξη ηµοτικού. ιαθεµατικότητα Μαθηµατικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Αγωγή Καταναλωτή, Αγωγή Υγείας.

Β Ε τάξη ηµοτικού. ιαθεµατικότητα Μαθηµατικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Αγωγή Καταναλωτή, Αγωγή Υγείας. Σχέδιο Μαθήµατος Το ικαίωµα στην Εκπαίδευση Β Ε τάξη ηµοτικού Σκοπιµότητα Να αναγνωρίζουν οι µαθητές το δικαίωµα του παιδιού στην εκπαίδευση ιαθεµατικότητα Μαθηµατικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι

Διαβάστε περισσότερα

στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 2010

στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 2010 Έρευνα για τα θαλάσσια θηλαστικά στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 010 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ Επισκόπηση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής πολιτικής (ΕΕΠΠ) 2019: Επιλογή βασικών στοιχείων σχετικά µε την κατάσταση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας στην Ευρώπη ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η πολύωρη φοίτηση στο σχολείο και η επιβάρυνση από τα μαθήματα στο 1. σπίτι μας στερεί ελεύθερο χρόνο για μας.

Η πολύωρη φοίτηση στο σχολείο και η επιβάρυνση από τα μαθήματα στο 1. σπίτι μας στερεί ελεύθερο χρόνο για μας. Ερωτηματολόγιο βάσει εγκυκλίου (αρ. 156540/Δ2/20-09-2017) για την προνομοθετική δημόσια διαβούλευση που αφορά στην κατάρτιση Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία 17 27».

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/21. Τροπολογία. Jordi Solé εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/21. Τροπολογία. Jordi Solé εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 8.3.2018 A8-0048/21 21 Αιτιολογική σκέψη Δ α (νέα) Δ α. λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με το άρθρο 8 ΣΛΕΕ, η ΕΕ έχει αναλάβει δέσμευση για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών και τη διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ WORLD WATER DAY. Καθηγ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος Πρύτανης Πολυτεxνείου Κρήτης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ WORLD WATER DAY. Καθηγ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος Πρύτανης Πολυτεxνείου Κρήτης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ WORLD WATER DAY Καθηγ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος Πρύτανης Πολυτεxνείου Κρήτης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ WORLD WATER DAY Η καθιέρωσή της επροτάθη στην παγκόσμια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

«Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στην Υγεία»

«Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στην Υγεία» ΗΜΕΡΙΔΑ: «Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Υγεία. Ενσωμάτωση Γνώσης και Εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην Τοπική αυτοδιοίκηση» «Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στην Υγεία» ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

4. Τελειώνει το νερό στον πλανήτη μας;

4. Τελειώνει το νερό στον πλανήτη μας; φ ύλ τάξη: όνομα: σχολείο: υλικά: μολύβια, στυλό, χαρτί / διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες λ ο ε ργ α σί α ς4 4. Τελειώνει το νερό στον πλανήτη μας; Ποια προβλήματα συνδέονται με το νερό στις μέρες μας; Αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) ***

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) *** «...Η γλωσσομάθεια στις μέρες μας είναι απαραίτητη. Τα άτομα με επαρκή γνώση μιας ξένης γλώσσας έχουν τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικότεροι στις σπουδές τους, αφού μπορούν ψάχνοντας σε ξένες βιβλιογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

Η αποστολή: Οι στόχοι:

Η αποστολή: Οι στόχοι: ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΔΙΝΑΜΑΡΚΑ Είναι το ανεξάρτητο Ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Διατηρούν στο ακέραιο την αυτοδιοίκησή τους και τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις δικές τους προτεραιότητες. Ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

Αξίες της UNESCO στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα

Αξίες της UNESCO στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα Αξίες της UNESCO στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Χριστοδούλου, Α. (2012). Αξίες της UNESCO στην εκπαίδευση του 21 ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 Υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια πολίτες με αναπηρίες στην ΕΕ, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη ερμηνεία του Στόχου από τον ΟΗΕ:

Σύντομη ερμηνεία του Στόχου από τον ΟΗΕ: Σύντομη ερμηνεία του Στόχου από τον ΟΗΕ: Μειώνουμε την ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών. Περιεχόμενο βαλίτσας Ο Στόχος εισάγεται με το ρήμα «Σέβομαι», το οποίο δηλώνει την τήρηση μιας ευπρεπούς στάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ Για μαθητές/τριες γυμνασίου ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ 2018 Τι είναι η Τρίτη Ηλικία Οι ηλικίες

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 7.11.2017 2017/2194(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2090(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Andrea Češková (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2090(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Andrea Češková (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 2013/2090(INI) 6.9.2013 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-21 Andrea Češková (PE516.607v01-00) σχετικά με τις προσπάθειες της διεθνούς

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας:

Προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας: Βιοποικιλότητα και επιχειρηματικότητα σε περιοχές Natura 2000: Προχωρώντας μπροστά Προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας: Μια πρόκληση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: ευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ. Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ. Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος 2 Οκτωβρίου 2003 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά µε τις ασθένειες που οφείλονται στη φτώχεια και την αναπαραγωγική

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Οικιακή Οικονομία Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Κουτσάκη Μαρία Χρυσή Β 4 Η ρύπανση του περιβάλλοντος: το σύγχρονο πρόβλημα του 21ου αιώνα Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μια ευρεία έννοια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 Κύριοι Πρόεδροι, Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς

Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Ερωτηματολόγιο βάσει εγκυκλίου (αρ. 156540/Δ2/20-09-2017) για την προνομοθετική δημόσια διαβούλευση που αφορά στην κατάρτιση Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία 17 27».

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς : τις αντιπροσωπείες αριθ. προηγ. εγγρ.: 10535/11

Διαβάστε περισσότερα