ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ. Κωδ ΕΚΔΟΣΗ 1 η / Μάρτιος 2014

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ. Κωδ. 6000 - ΕΚΔΟΣΗ 1 η / Μάρτιος 2014"

Transcript

1 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ Κωδ ΕΚΔΟΣΗ 1 η / Μάρτιος 2014

2 Σελίδα 2 Πίνακας περιεχομένων Α. Εισαγωγή... 3 Τι είναι η εκπαίδευση εξ αποστάσεως και πώς διεξάγεται... 3 Τι είναι η ασύγχρονη τηλεκπαίδευση - Περιβάλλον πλατφόρμας της EL-TRANSLATIONS πριν από την είσοδο... 4 Τι είναι η σύγχρονη τηλεκπαίδευση GoToWebinar... 6 Β. Προετοιμασία πριν την έναρξη της εκπαίδευσης Διαδοχικές ενέργειες... 6 GoToWebinar: Διαδικασία εγγραφής σε μία συνεδρία (session)... 6 Σύνδεση στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης... 7 Βοηθήματα για προετοιμασία και παρακολούθηση του μαθήματος Απαιτήσεις συστήματος σε υλικό και λογισμικό Συμπληρωματικές ρυθμίσεις συστήματος (firewalls/anti-virus) Γ. Σύνδεση Παρακολούθηση Λήξη συνεδρίας GoToWebinar Τρόπος συμμετοχής σε μία συνεδρία - πρόσκληση μέσω - λήψη του αρχείου εκκίνησης GoToWebinar στα Windows Συμμετοχή σε μία συνεδρία από την τοποθεσία Web Συμμετοχή σε μία συνεδρία από την εφαρμογή GoToWebinar της επιφάνειας εργασίας Συμμετοχή σε μία συνεδρία από φορητή συσκευή Δοκιμάστε τη σύνδεσή σας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στο GoToWebinar (μόνο για Windows) Προβλήματα σύνδεσης στο GoToWebinar Πίνακας ελέγχου (Control panel) Χρησιμοποιώντας τον Πίνακα ελέγχου Βέλτιστες πρακτικές του VoIP (voice over internet protocol φωνή μέσω πρωτοκόλλου Internet) Βοήθεια για τον ήχο Πρόσβαση στη βοήθεια του GoToWebinar Πλαίσιο ερωτήσεων στον πίνακα ελέγχου Ερωτήσεις εμπέδωσης (polls) και ανακεφαλαίωση Αποχώρηση από μία συνεδρία Αξιολόγηση (survey) του μαθήματος Δ. Ενέργειες κατά την διάρκεια του προγράμματος (μεταξύ των συνεδριών) Πρακτική εφαρμογή και εξάσκηση Δραστηριότητες (Activities) στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Πόροι (Resources) στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης... 41

3 Σελίδα 3 Α. Εισαγωγή Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για να είναι η συμμετοχή σας άνετη και επωφελής. Τι είναι η εκπαίδευση εξ αποστάσεως και πώς διεξάγεται Για όλα τα προγράμματά μας υπάρχει παράλληλα και η δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης με σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Έτσι δίνεται η ευκαιρία και στους εκτός Αθηνών σπουδαστές να συμμετέχουν πλήρως στην διδασκαλία από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς το μεγάλο κόστος των μετακινήσεων, της διαμονής κ.λπ. Όλοι ανεξαιρέτως οι σπουδαστές έχουν στην διάθεσή κωδικούς εισόδου online στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με το υποστηρικτικό υλικό, εκπαιδευτικά βοηθήματα κ.ά. για την χρήση της όλο το 24ωρο. Επίσης, έχουν την δυνατότητα κάθε ημέρα διδασκαλίας να επιλέγουν παρακολούθηση είτε με φυσική παρουσία, είτε online με ζωντανή σύνδεση τηλεδιάσκεψη (σύγχρονη τηλεκπαίδευση), εφόσον διαμένουν εκτός Αθηνών ή αυτό τους εξυπηρετεί καλύτερα (περίπτωση αργοπορίας, ασθένειας κ.ά.). Η εκπαίδευση με φυσική παρουσία διεξάγεται σε ειδικά εξοπλισμένες αίθουσες στις εγκαταστάσεις μας στο κέντρο του Χαλανδρίου Αττικής, σε ολιγομελή τμήματα 2 8 ατόμων. Σε κάθε εκπαιδευόμενο διατίθεται προς χρήση 1 φορητός υπολογιστής με όλα τα αναγκαία εκπαιδευτικά βοηθήματα. Οι ασκήσεις και εργασίες των σπουδαστών που παραδίδονται διορθώνονται αμέσως και επιστρέφονται με παρατηρήσεις για αξιολόγηση. Στην συνέχεια, στο τέλος κάθε εβδομάδας επί ένα 2ωρο γίνεται σχολιασμός των εργασιών και επιλύονται απορίες, ώστε να συμπληρώνονται τυχόν κενά, να θεραπεύονται αδυναμίες και έτσι η επίδοση των σπουδαστών παρακολουθείται και βελτιώνεται συνεχώς. Η διδασκαλία γίνεται στην ελληνική γλώσσα. Το ωριαίο πρόγραμμα μιας τυπικής εβδομάδας είναι: ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: 12:00-15:20 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: 15:20-18:45 10:00-17:00 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: 12:00-15:20 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: 15:20-18:45 10:00-17:00 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: 10:00-15:20 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ - ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 15:20-17:00 *Το ωράριο της πρακτικής εφαρμογής είναι προαιρετικό και προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες και επιθυμία του κάθε σπουδαστή. Η διδασκαλία γίνεται δια ζώσης για αυτούς που παρακολουθούν με φυσική παρουσία στην αίθουσα και συγχρόνως με τηλεδιάσκεψη online για όσους συμμετέχουν εξ αποστάσεως.

4 Σελίδα 4 Τι είναι η ασύγχρονη τηλεκπαίδευση - Περιβάλλον πλατφόρμας της EL-TRANSLATIONS πριν από την είσοδο Γενικά για την πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης της EL-TRANSLATIONS Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης μαθημάτων εξ αποστάσεως της EL-TRANSLATIONS δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στο εκπαιδευτικό υλικό, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, μέσω του διαδικτύου και είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: TRANSLATIONS.com/. Εδώ θα βρείτε όλο το υποστηρικτικό υλικό και τα λογισμικά που θα χρειαστείτε για την προετοιμασία σας πριν από κάθε συνεδρία αλλά και πόρους (resources) και δραστηριότητες (activities) για ενίσχυση της εκμάθησής σας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Οι σπουδαστές μπορούν να εισέλθουν σε αυτήν την πλατφόρμα χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που θα τους ορίσει ο διαχειριστής της πλατφόρμας κατά την εγγραφή τους. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν τη δυνατότητα να προσπελάσουν το εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι και να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Περιβάλλον της πλατφόρμας πριν από την είσοδο Η αρχική οθόνη της πλατφόρμας αποτελείται από διάφορα μπλοκ, των οποίων η σειρά μπορεί να μεταβάλλεται και είναι εφικτό να προστεθούν νέα μπλοκ από τον εκπαιδευτή, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Τα μπλοκ καλύπτουν διάφορες λειτουργίες του δικτυακού τόπου της πλατφόρμας και προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στον σπουδαστή. Στο κεντρικό τμήμα παρουσιάζεται η λίστα με τις κατηγορίες των μαθημάτων, στις οποίες είναι οργανωμένα τα μαθήματα που είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα. Επιπλέον, πάνω αριστερά στην αρχική οθόνη της πλατφόρμας, πριν ακόμα εισέλθετε στον δικτυακό τόπο, υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο μενού με επιλογές γλωσσών, που σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε τη γλώσσα στην οποία επιθυμείτε να προβάλλεται ο δικτυακός τόπος της πλατφόρμας. Για να μπορείτε να δείτε τα μαθήματα που περιλαμβάνονται σε κάθε κατηγορία, θα πρέπει να επιλέξετε την αντίστοιχη κατηγορία, κάνοντας κλικ σε αυτήν. Επιλέγοντας την κατηγορία που σας ενδιαφέρει, εμφανίζεται το σύνολο των μαθημάτων της αντίστοιχης κατηγορίας. Σε κάθε μάθημα υπάρχουν πληροφορίες για το συγκεκριμένο μάθημα, όπως γενική περιγραφή και εκπαιδευτές του μαθήματος. Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα τα μπλοκ που παρουσιάζονται στην αρχική οθόνη της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Μπλοκ «Κύριο Μενού» Το μπλοκ «Κύριο Μενού» περιέχει εισαγωγικό υλικό σχετικά με την πλατφόρμα και προτεινόμενα links για άλλες χρήσιμες και σχετικές ιστοσελίδες. Μπλοκ «Μαθήματα» Σε αυτό το μπλοκ υπάρχουν σύνδεσμοι προς όλες τις κατηγορίες μαθημάτων. Δίνεται επιπλέον η δυνατότητα εμφάνισης ή αναζήτησης των μαθημάτων που υπάρχουν στην πλατφόρμα.

5 Σελίδα 5 Μπλοκ «Ημερολόγιο» Το Ημερολόγιο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, στις ημερομηνίες του οποίου μπορούν να προστεθούν γεγονότα ή δραστηριότητες διαφόρων τύπων. Οι δυνατοί τύποι γεγονότων είναι: συστήματος, μαθήματος, προσωπικό αλλά και ομαδικό γεγονός. Κάθε μήνυμα στο Ημερολόγιο δηλώνεται με διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με τον τύπο του γεγονότος στο οποίο ανήκει. Τα γεγονότα συστήματος είναι ορατά από όλους τους χρήστες του συστήματος και μπορούν να προστεθούν μόνο από τον διαχειριστή της πλατφόρμας. Τα γεγονότα μαθήματος είναι ορατά στους συμμετέχοντες του μαθήματος και μπορούν να προστεθούν από τον διαχειριστή της πλατφόρμας και τους εκπαιδευτές. Τα ομαδικά γεγονότα είναι ορατά μόνο από τα μέλη της ομάδας για την οποία προορίζονται και προστίθενται και αυτά από τον διαχειριστή της πλατφόρμας και τους εκπαιδευτές. Τέλος, κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ένα προσωπικό γεγονός, στο οποίο θα έχει πρόσβαση μόνο ο ίδιος. Αυτό το μπλοκ μπορεί να υπάρχει τόσο στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας, όσο και σε κάθε μάθημα που δημιουργείται σε αυτήν. Παρακάτω θα γίνει αναλυτική περιγραφή των μπλοκ που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διεξαγωγή των online μαθημάτων και είναι διαθέσιμα στους σπουδαστές.

6 Σελίδα 6 Τι είναι η σύγχρονη τηλεκπαίδευση - GoToWebinar Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση επιτυγχάνεται μέσω της διεξαγωγής μαθημάτων σε μορφή webinar. Πρόκειται για μία μορφή διδασκαλίας αντικειμένων, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία web και πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μέσω Internet. Προσφέρει μία σύγχρονη αλυσίδα δεδομένων με γραπτά μηνύματα, ταυτόχρονες συνομιλίες με ήχο και εικόνα σε διάσπαρτες γεωγραφικά τοποθεσίες και συνδυάζει PowerPoint slideshow, γραπτές ή προφορικές ερωτήσεις του ακροατηρίου, ήχο και εικόνα του εισηγητή. Τα webinars επιτρέπουν την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο καθώς και μία επικοινωνία πολυεκπομπής από έναν πομπό (καθηγητή) σε πολλούς δέκτες (σπουδαστές). Για να συμμετάσχετε σε webinar, χρειάζεστε έναν υπολογιστή με ηχεία, πρόσβαση στο internet καθώς και να έχετε δηλώσει εγκαίρως τη συμμετοχή σας. Ακόμη, είναι απαραίτητο να έχετε εγκατεστημένο το λογισμικό GoToWebinar στον υπολογιστή σας. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την λήψη και εγκατάσταση του GoToWebinar. Αφού δηλώσετε τη συμμετοχή σας, θα λάβετε με το webinar link στο οποίο θα πρέπει να συνδεθείτε την προβλεπόμενη ώρα διεξαγωγής του. Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό για τον εγγεγραμμένο χρήστη της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης της EL-TRANSLATIONS και του GoToWebinar, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι λειτουργίες και οι δυνατότητές τους. Ειδικότερα, περιγράφονται οι διαδικασίες εγγραφής και συμμετοχής στις πλατφόρμες και παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την χρήση τους. Στη συνέχεια θα βρείτε απλές οδηγίες για την online παρακολούθηση των μαθημάτων, τις οποίες θα ήταν καλό να συμβουλευθείτε από τώρα για άνετη και χωρίς προβλήματα παρακολούθηση. Β. Προετοιμασία πριν την έναρξη της εκπαίδευσης Διαδοχικές ενέργειες GoToWebinar: Διαδικασία εγγραφής σε μία συνεδρία (session) Εάν επιθυμείτε να παρευρεθείτε σε μία συνεδρία του GoToWebinar ως συμμετέχοντας, πρέπει να εγγραφείτε μέσω του URL εγγραφής που εμφανίζεται στην πρόσκληση GoToWebinar. Αφού εγγραφείτε, λαμβάνετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχει πληροφορίες για τον τρόπο ένταξης στη συνεδρία την προβλεπόμενη ημερομηνία και ώρα. 1. Ανοίξτε την πρόσκληση GoToWebinar στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. 2. Κάντε κλικ στο URL εγγραφής για να ανοίξει η φόρμα εγγραφής. 3. Συμπληρώστε τα απαιτούμενα στοιχεία, δηλαδή το όνομα, το επίθετο και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Register. 4. Αφού εγγραφείτε, εμφανίζεται η σελίδα Επιβεβαίωσης εγγραφής. 5. Αμέσως θα λάβετε ένα (Confirmation), το οποίο θα επιβεβαιώνει την εγγραφή σας και θα σας δίνει στοιχεία για την ημέρα και την ώρα κάθε συνεδρίας (session), έναν σύνδεσμο για να συνδεθείτε καθώς και τον κωδικό του μαθήματος (Webinar ID) ο οποίος είναι ο ίδιος για όλες τις συνεδρίες. Μπορείτε να προσθέσετε ένα ραντεβού GoToWebinar στο ημερολόγιό σας ως υπενθύμιση για την ένταξη στη συνεδρία τη συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα.

7 Σελίδα 7 Αφού εγγραφείτε μία φορά σε μια συνεδρία, θα μπορείτε έπειτα να ενταχθείτε εύκολα όποτε θέλετε και μπορείτε να συμμετέχετε μέσω του Web, της εφαρμογής στην επιφάνεια εργασίας σας ή μέσω μιας φορητής συσκευής. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε παρακάτω, στο κεφάλαιο «Σύνδεση Παρακολούθηση Λήξη συνεδρίας GoToWebinar». Σύνδεση στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο έναν Flash player καθώς και έναν PDF Reader. Μπορείτε να τους βρείτε και να τους εγκαταστήσετε από εδώ: Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης της EL-TRANSLATIONS είναι διαθέσιμη, όπως είδαμε και παραπάνω, στη διεύθυνση: Πληκτρολογήστε το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που έχει ορίσει για εσάς ο διαχειριστής της πλατφόρμας κατά την εγγραφή σας και κάντε κλικ στο κουμπί Login. Επιλέγοντας «Είσοδος», συνδέεστε στην πλατφόρμα ως σπουδαστής. Δηλαδή, ως σπουδαστής θα έχετε τη δυνατότητα να προσπελάσετε το εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος και να συμμετέχετε στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υπάρχουν στο μάθημα. Κάθε φορά που επιθυμείτε να εξέλθετε από την πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ορθό είναι να επιλέξετε «Έξοδος» και κάθε φορά που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα, πρέπει να εισέρχεστε στον δικτυακό χώρο με τη χρήση του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι όταν δεν έχετε εισέλθει στον δικτυακό τόπο, τότε στο πάνω μέρος της σελίδας εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν έχετε εισέλθει», ενώ όταν έχετε συνδεθεί εμφανίζεται το μήνυμα «Έχετε εισέλθει ως» και αναφέρεται το όνομά σας. Θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε τον σύνδεσμο της πλατφόρμας ως σελιδοδείκτη στον περιηγητή σας, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε στη σελίδα αυτή αργότερα. Για να αποθηκεύσετε τον σύνδεσμο, κάντε κλικ στο Αγαπημένα ή στο Σελιδοδείκτες, ανάλογα τον περιηγητή που χρησιμοποιείτε, στο πάνω μέρος της οθόνης. Κάντε κλικ στο Προσθήκη και μετά πατήστε ΟΚ. Για να

8 Σελίδα 8 ξαναβρείτε τη σελίδα, κάντε απλά κλικ πάνω στο Αγαπημένα/Σελιδοδείκτες και κάντε κύλιση των περιεχομένων οθόνης προς τα κάτω, μέχρι να βρείτε τον αποθηκευμένο σας σύνδεσμο. Τα μπλοκ στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Αφού εισέλθετε στον δικτυακό τόπο της πλατφόρμας, η αρχική οθόνη θα αλλάξει ελάχιστα. Συγκεκριμένα, δε θα εμφανίζεται πλέον το μπλοκ «Είσοδος», αφού έχετε εισέλθει ήδη στον δικτυακό τόπο και κάτω από το μπλοκ «Κατηγορίες μαθημάτων» θα εμφανίζεται επιπλέον το μπλοκ «Τα μαθήματά μου». Μπλοκ «Τα μαθήματά μου» Από αυτό το μπλοκ μπορείτε να μεταφερθείτε στο περιβάλλον κάποιου μαθήματος στο οποίο είστε εγγεγραμμένος, κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο μάθημα ή μπορείτε να μεταβείτε στην κεντρική σελίδα όλων των μαθημάτων της πλατφόρμας επιλέγοντας τον σύνδεσμο «Όλα τα μαθήματα». Μπλοκ «Περίληψη» Στο μπλοκ «Περίληψη» μπορείτε να δείτε τη σύνοψη του μαθήματος, η οποία περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το μάθημα. Η σύνοψη αυτή έχει ορισθεί από τον εκπαιδευτή. Μπλοκ «Αναζήτηση στις ομάδες συζήτησης» Σε κάθε μάθημα υπάρχει το μπλοκ «Αναζήτηση στις ομάδες συζήτησης», όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά για να κάνετε αναζήτηση στις ομάδες συζήτησης (forum). Μπλοκ «Πρόσφατη δραστηριότητα» Σε αυτό το μπλοκ μπορείτε να δείτε τι έχει αλλάξει στο μάθημα από την τελευταία φορά που συνδεθήκατε. Μπλοκ «Πλοήγηση» Το μπλοκ «Πλοήγηση» είναι από τα πιο σημαντικά για τους χρήστες της πλατφόρμας, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να μεταβείτε στη σελίδα «Η αρχική μου», η οποία περιλαμβάνει μια επισκόπηση

9 Σελίδα 9 των μαθημάτων που είστε εγγεγραμμένοι και τα προσωπικά σας αρχεία ενώ σας εμφανίζει και τους συνδεδεμένους χρήστες. Μέσω αυτού του μπλοκ μπορείτε, επιλέγοντας «Σελίδες ιστοτόπου», να μεταβείτε και πάλι στο μπλοκ «Ημερολόγιο» καθώς και να προβάλλετε αλλά και να επεξεργαστείτε το προφίλ σας, κάνοντας κλικ στην επιλογή «Το προφίλ μου». Εκεί θα δείτε μια επισκόπηση του προφίλ σας, αναρτήσεις ομάδας συζητήσεων και προσωπικά σας αρχεία. Μπλοκ «Συνδεδεμένοι χρήστες» Σε αυτό το μπλοκ μπορείτε να δείτε ποιοι συμμετέχοντες είχαν συνδεθεί στο μάθημα τα τελευταία 5 λεπτά. Κάνοντας κλικ σε ένα από τα ονόματα των συμμετεχόντων εμφανίζεται η καρτέλα με το προφίλ του συμμετέχοντα. Μπλοκ «Ημερολόγιο» Στο μπλοκ «Ημερολόγιο», εμφανίζονται οι ημερομηνίες έναρξης ή λήξης γεγονότων και δραστηριοτήτων. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα προσθήκης προσωπικού γεγονότος. Τα προσωπικά γεγονότα είναι ορατά μόνο σε εσάς. Για να προσθέσετε ένα γεγονός, θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί «Νέο γεγονός» και να συμπληρώσετε αναλόγως τη φόρμα που εμφανίζεται. Στη συνέχεια, με την επιλογή του κουμπιού «Αποθήκευση αλλαγών», το γεγονός εμφανίζεται στο Ημερολόγιο. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να εξάγετε τα γεγονότα που υπάρχουν στο Ημερολόγιο (όλα τα γεγονότα ή μόνο τα σχετικά με το μάθημα), επιλέγοντας το κουμπί «Εξαγωγή ημερολογίου». Επιπρόσθετα, μπορείτε να κάνετε κάποιες άλλες ρυθμίσεις που αφορούν στο Ημερολόγιο, επιλέγοντας το κουμπί «Προτιμήσεις». Πρόκειται για τη μορφή της ώρας στο Ημερολόγιο, την ημέρα από την οποία θα ξεκινά η εβδομάδα στο Ημερολόγιο, κ.ά. Τέλος, μπορείτε να αποκρύψετε γεγονότα συγκεκριμένου τύπου, κάνοντας κλικ σε έναν τύπο γεγονότος, όπως αυτό εμφανίζεται στο «Υπόμνημα» του Ημερολογίου. Τα γεγονότα, που επιλέγετε να αποκρύψετε, παραμένουν ορατά στους υπόλοιπους συμμετέχοντες του μαθήματος. Αυτή η επιλογή χρησιμεύει κυρίως όταν στο Ημερολόγιο υπάρχουν πολλά γεγονότα. Μπλοκ «Επικείμενα γεγονότα»

10 Σελίδα 10 Το μπλοκ «Επικείμενα γεγονότα» είναι ουσιαστικά μια λίστα με τα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν στο προσεχές μέλλον. Σε αυτό το μπλοκ μπορείτε να δείτε τις δραστηριότητες που πρόκειται να λήξουν σύντομα. Επιπλέον, σας δίνει τη δυνατότητα να μεταφερθείτε στο μπλοκ «Ημερολόγιο», κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο «Μετάβαση στο ημερολόγιο...», όπου εμφανίζονται τα μελλοντικά γεγονότα σε Ημερολόγιο. Μπορείτε, ακόμα, και να προσθέσετε ένα νέο γεγονός (προσωπικό), επιλέγοντας το κουμπί «Νέο γεγονός...» και ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράψαμε στην παράγραφο με τίτλο Μπλοκ «Ημερολόγιο». Μπλοκ «Διαχείριση» Στο μπλοκ «Διαχείριση», μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προφίλ σας. Βοηθήματα για προετοιμασία και παρακολούθηση του μαθήματος Μόλις συνδεθείτε στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης ως σπουδαστής, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα μαθήματα που θέλετε να συμμετάσχετε, κάνοντας κλικ στην κατηγορία που ανήκει αυτό και στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στο συγκεκριμένο μάθημα. Σε κάθε μάθημα που εισέρχεστε, υπάρχει ένα σύνολο από μπλοκ, πόρους (resources) και δραστηριότητες (activities). Επιλέξτε το μάθημα στο οποίο εγγραφήκατε και θα βρείτε όλο το υποστηρικτικό υλικό που χρειάζεστε για την προετοιμασία σας, όπως: User Guides Link για να κάνετε λήψη και εγκατάσταση του σχετικού λογισμικού Δείγματα αρχείων και ασκήσεις για πρακτική άσκηση

11 Σελίδα 11 Λοιπά χρήσιμα βοηθήματα (πολυμέσα κ.λπ.) Απαιτήσεις συστήματος σε υλικό και λογισμικό Παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε την ελάχιστη απαιτούμενη σύνδεση συστήματος και τον απαραίτητο εξοπλισμό, πριν κάνετε λήψη της τελευταίας έκδοσης του GoToWebinar. Ποια είναι η απαιτούμενη σύνδεση συστήματος για το GoToWebinar; Windows Λειτουργικό σύστημα Windows 8 Επεξεργαστής Μνήμη ανάγνωσης γραφής/ram Internet Φάσμα συχνότητας Browser Επιπλέον λογισμικό Windows 7 Windows Vista Windows XP Windows 2003 Server 2.4GHz ή περισσότερο 2GB ή περισσότερο DSL ή ακόμα πιο γρήγορο 700 Kbps ή περισσότερο για την κοινή χρήση οθόνης, την ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη και την ακουστική τηλεσυνεδρίαση Internet Explorer 7.0 ή πιο πρόσφατο Mozilla Firefox 4.0 ή πιο πρόσφατο Google Chrome 5.0 ή πιο πρόσφατο JavaScript Mac Λειτουργικό σύστημα Επεξεργαστής Μνήμη ανάγνωσης γραφής/ram Internet Φάσμα συχνότητας Browser Επιπλέον λογισμικό Mac OS X 10.6 (Snow Leopard ) Mac OS X 10.7 (Lion ) Mac OS X 10.8 (Mountain Lion ) 2.4GHz Intel επεξεργαστή (Core 2 Duo) 1GB DSL ή ακόμα πιο γρήγορο 700 Kbps ή περισσότερο για την κοινή χρήση οθόνης, την ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη και την ακουστική τηλεσυνεδρίαση Safari 3.0 ή πιο πρόσφατο Mozilla Firefox 4.0 ή πιο πρόσφατο Google Chrome 5.0 ή πιο πρόσφατο JavaScript ios Λειτουργικό σύστημα ios 6 ή πιο πρόσφατο

12 Σελίδα 12 Συσκευή Internet Επιπλέον λογισμικό ipad 1 ή πιο πρόσφατο iphone 3GS ή πιο πρόσφατο ipod Touch (3 ης γενιάς) ή πιο πρόσφατο WiFi συνιστάται για VoIP Δωρεάν GoToMeeting App από το App Store Android Λειτουργικό σύστημα Επεξεργαστής Internet Επιπλέον λογισμικό Android 2.2 ή ανώτερο 1Ghz CPU ή ανώτερο συνιστάται WiFi συνιστάται για VoIP Δωρεάν GoToMeeting App από το Google Play Store Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για να χρησιμοποιήσω το GoToWebinar; Ο απαραίτητος εξοπλισμός για να χρησιμοποιήσετε το GoToWebinar είναι ο εξής: Υπολογιστής Windows ή Mac Σύνδεση στο Internet (προτιμάται το διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας broadband) Μικρόφωνο και ηχεία (ενσωματωμένα ή USB ακουστικά) Webcam για να πραγματοποιείτε βιντεοδιάσκεψη με υψηλή ευκρίνεια προσώπων (HDfaces) Συμπληρωματικές ρυθμίσεις συστήματος (firewalls/anti-virus) Διαμορφώστε τα τείχη προστασίας (firewalls) στον υπολογιστή σας 1. Όταν σας ζητηθεί να ενεργοποιήσετε το GoToWebinar ώστε να έχει πρόσβαση στο Internet, κάντε κλικ στο Ναι. Στη συνέχεια, επιλέξτε το κουτί «Remember the answer each time I use this program» («Θυμήσου την απάντηση κάθε φορά που χρησιμοποιώ αυτό το πρόγραμμα»). 2. Ανοίξτε το δικό σας πρόγραμμα anti-virus για να του επιτρέψετε να δεχτεί όλα τα αρχεία του GoToWebinar. Το ακόλουθο πρέπει να επιτρέπεται μέσω μίας εκ των τριών θυρών: 80, 443 και Απαιτείται συνδεσιμότητα TCP μονής κατεύθυνσης (εξερχόμενα TCP). g2m_download.exe G2MStart.exe G2MChat.exe AppCore.exe G2MLauncher.exe G2MQandA.exe G2MInstallerExtractor.exe G2MTesting.exe G2MSessionControl.exe G2MCoreInstExtractor.exe G2MMaterials.exe G2MMatchMaking.exe G2MCodecInstExtractor.exe G2MPolling.exe G2MRecorder.exe G2MInstHigh.exe G2MView.exe G2MTranscoder.exe G2MInstaller.exe G2MUI.exe G2MFeedback.exe G2MUninstall.exe G2MComm.exe G2MHost.exe

13 Σελίδα 13 Διαμορφώστε τείχη προστασίας σε εταιρικό περιβάλλον Εάν χρησιμοποιείτε ένα τείχος προστασίας σε εταιρικό περιβάλλον, είναι πιθανό να έχετε ένα τείχος προστασίας υλικού. Ζητήστε από το δικό σας τμήμα πληροφορικής να διαβάσει το δελτίο βέλτιστης διαμόρφωσης τείχους προστασίας (Optimal Firewall Configuration Fact Sheet) για να επιτρέψει στο GoToWebinar να συνδεθεί. Ρυθμίστε το λογισμικό Norton Anti-virus για να επιτρέψει σύνδεση στο GoToWebinar 1. Στη γραμμή εργασιών σας, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Norton Internet Security. 2. Επιλέξτε Άνοιγμα Norton Internet Security. 3. Στο μενού Κατάσταση & Ρυθμίσεις, επιλέξτε Personal Firewall (Προσωπικό τείχος προστασίας) > Configure (Διαμόρφωση). 4. Επιλέξτε την καρτέλα Προγράμματα για να εντοπίσετε το GoToWebinar, και κάντε κλικ στο Προσθήκη. 5. Για να ξεκινήσετε την προσθήκη αρχείων, επιλέξτε g2mcomm.exe > Άνοιγμα. 6. Όταν σας ζητηθεί, χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού για να επιλέξετε Permit (Άδεια) > OK. Στη συνέχεια, επαναλάβετε τα βήματα για τα υπόλοιπα αρχεία του GoToWebinar. Ρυθμίστε την Norton Transaction Protection (Προστασία συναλλαγών Norton ) για να επιτρέψει σύνδεση στο GoToWebinar Εάν η δική σας έκδοση Norton Internet Security έχει ενεργοποιημένη τη λειτουργία Προστασία συναλλαγών Norton, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σας στον Norton για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το GoToWebinar. 1. Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, ξεκινήστε και έπειτα τερματίστε μία συνεδρία με το GoToWebinar. 2. Kάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Norton Internet Security τη στιγμή που είναι ορατό στη δική σας γραμμή εργασιών. 3. Επιλέξτε Άνοιγμα Norton Internet Security. 4. Επιλέξτε την καρτέλα Norton Internet Security στην κορυφή του παραθύρου. 5. Από το αναπτυσσόμενο μενού Ρυθμίσεις, επιλέξτε το Επιλογές Norton Internet Security > Προστασία συναλλαγών. 6. Αλλάξτε την κατάσταση για να επιτρέψετε το «g2mlauncher.exe,» και μετά κάντε κλικ στο ΟΚ. Ρυθμίστε το τείχος προστασίας ZoneAlarm για να επιτρέψει σύνδεση στο GoToWebinar 1. Στη δική σας γραμμή εργασιών, κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο ZoneAlarm. 2. Επιλέξτε Έλεγχος προγράμματος > Καρτέλα προγραμμάτων > Προσθήκη. 3. Στον υπολογιστή σας, πλοηγηθείτε στο C:\Program Files\Citrix\GoToMeeting. Επιλέξτε όλα τα αρχεία του GoToMeeting και κάντε κλικ στο Άνοιγμα.

14 Σελίδα Εντοπίστε το αρχείο του GoToMeeting στη λίστα Προγράμματα. Στη στήλη Trust Level (Επίπεδο Αξιοπιστίας), κάντε κλικ στο εικονίδιο με το ερωτηματικό και επιλέξτε Super. Επαναλάβετε αυτό το βήμα για καθένα από τα αρχεία του GoToMeeting. 5. Τέλος, στις στήλες Πρόσβαση και Διακομιστής (Server), κάντε κλικ πάνω σε κάθε εικονίδιο με ερωτηματικό που αντιστοιχεί σε ένα πρόγραμμα GoToMeeting και επιλέξτε Άδεια. Ρυθμίστε το McAfee λογισμικό ολικής προστασίας (McAfee Total Protection Anti-virus Software) για να επιτρέψει σύνδεση στο GoToWebinar 1. Στη δική σας γραμμή εργασιών, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο McAfee Ολική προστασία. 2. Επιλέξτε Άνοιγμα McAfee Ολικής προστασίας. 3. Έπειτα, κάντε κλικ στο Τείχος προστασίας > Ρυθμίσεις. 4. Στις Άδειες προγράμματος, κάντε κύλιση προς τα κάτω και επιλέξτε GoToMeeting > Επεξεργασία. 5. Χρησιμοποιώντας το αναπτυσσόμενο μενού Πρόσβαση, επιλέξτε Πλήρης. Έπειτα, κάντε κλικ στο Αποθήκευση. Ρυθμίστε το λογισμικό Kaspersky Anti-virus για να επιτρέψει σύνδεση στο GoToWebinar 1. Ανοίξτε το Kaspersky Anti-Virus 2010 και κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις. 2. Κάτω από τις Επιλογές στην αριστερή μεριά πλοήγησης, επιλέξτε Κίνδυνοι και αποκλεισμοί. Έπειτα, επιλέξτε Ρυθμίσεις στην ενότητα Αποκλεισμοί. 3. Επιλέξτε την καρτέλα Αξιόπιστες εφαρμογές > Προσθήκη. 4. Ανοίξτε τον φάκελο προγράμματος του GoToMeeting και επιλέξτε όλα τα κουτιά για αποκλεισμούς. Κάντε δύο φορές κλικ στο ΟΚ και έπειτα, κάντε κλικ στο Εφαρμογή. Γ. Σύνδεση Παρακολούθηση - λήξη 1 ης συνεδρίας Τρόπος συμμετοχής σε μία συνεδρία - πρόσκληση μέσω - λήψη του αρχείου εκκίνησης GoToWebinar στα Windows 1. Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρία ανοίξτε το επιβεβαίωσης (Confirmation), που λάβατε όταν κάνατε την εγγραφή σας (Registration), ή υπενθύμισης (Reminder) του webinar. 2. Όταν έρθει η στιγμή να ξεκινήσετε τη συνεδρία, κάντε κλικ στο link join the webinar που θα βρείτε στο επιβεβαίωσης. Μην μοιράζεστε τη διεύθυνση Join URL με κανέναν, γιατί είναι μόνο για εσάς. Εάν η περίοδος λειτουργίας δεν είναι ακόμα ανοιχτή στους συμμετέχοντες, καλείστε να επιστρέψετε την προβλεπόμενη ώρα έναρξης. 3. Αν χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο υπολογιστή, θα πρέπει πρώτα να κατεβάσετε το αρχείο Citrix Online Launcher για να ξεκινήσετε τη συνεδρία. Αν έχετε ήδη εγκαταστήσει την εφαρμογή στον υπολογιστή σας, μπορείτε να συνδεθείτε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με τη μαργαρίτα. Αν συμμετέχετε σε ένα webinar από το κινητό σας, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή

15 Σελίδα 15 GoToMeeting για Android ή ios και να συνδεθείτε από το κινητό σας. Αν σας ζητηθεί, κάντε κλικ στο Yes, Grant ή στο Trust (Αποδοχή) για να αποδεχτείτε τη λήψη. 4. Αν σας ζητηθεί, εισαγάγετε τον κωδικό (Webinar ID), τον οποίο σας παρείχε στο επιβεβαίωσης ο διοργανωτής του webinar που θα παρακολουθήσετε. 5. Κάποιες συνεδρίες έχουν προγραμματιστεί να επαναλαμβάνονται εβδομαδιαίως ή μηνιαίως. Οι συνεδρίες αυτές αποτελούν μέρος μιας σειράς μαθημάτων. Επομένως, θα χρειαστεί μόνο μία φόρα να εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε όλες τις συνεδρίες της σειράς. 6. Εάν εγγραφείτε σε μία ακολουθία διαδικτυακών μαθημάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια διεύθυνση URL για ένταξη σε όλες τις συνεδρίες. 7. Εάν εγγραφείτε σε μία σειρά διαδικτυακών μαθημάτων, όπου θα επιλέγετε τα μαθήματα που θέλετε να παρακολουθήσετε, πρέπει να χρησιμοποιήσετε διαφορετική διεύθυνση URL για ένταξη στην κάθε συνεδρία. Τα URL της σύνδεσης θα παρέχονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα επιβεβαίωσης που λαμβάνετε μετά την εγγραφή σας για κάθε μάθημα. 8. Αφού ενταχθείτε μία φορά σε ένα μάθημα, επιλέξτε μία από τις επιλογές ήχου που παρέχονται από τον υπολογιστή σας για να συνδεθείτε στην ηχητική διάσκεψη. Μπορείτε να βρείτε τον ήχο της επιλογής σας πατώντας στο εικονίδιο Ήχος του Πίνακα ελέγχου. 9. Εάν κατά τη διεξαγωγή του webinar αποσυνδεθείτε κατά λάθος, ακολουθείτε τα ίδια βήματα που κάνατε στην αρχή, ώστε να συνδεθείτε εκ νέου.

16 Σελίδα 16 GoToWebinar: Κάντε λήψη του αρχείου εκκίνησης στα Windows Την πρώτη φορά που συμμετέχετε σε μία συνεδρία ή αναβαθμίζετε το GoToWebinar σε έναν υπολογιστή Windows, καλείστε να κάνετε λήψη ενός αρχείου με ένα προαιρετικό plugin (προσθήκη) του περιηγητή, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε γρηγορότερη εκκίνηση του λογισμικού GoToWebinar. Εάν κάνετε απεγκατάσταση του GoToWebinar, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε εκ νέου τη διαδικασία της λήψης. Κάντε λήψη του αρχείου Citrix Online Launcher στον Internet Explorer 1. Κάντε εκκίνηση του GoToWebinar συμμετέχοντας σε μία συνεδρία. Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer 7 ή 8 και έχετε ήδη εγκατεστημένο το GoToWebinar, κάντε κλικ στο Όχι, όταν δείτε το παράθυρο διαλόγου Προειδοποίηση ασφαλείας (Security Warning), προκειμένου να κάνετε αμέσως εκκίνηση της συνεδρίας. Εάν κάνετε κλικ στο Ναι, πρέπει να κάνετε κλικ στο Λήψη του GoToWebinar στη σελίδα Connected to GoToWebinar και να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία λήψης.

17 Σελίδα Τότε θα γίνει λήψη ενός αρχείου στον υπολογιστή σας με ονομασία «Citrix Online Launcher.exe». Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο για να το ανοίξετε. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να κάνετε κλικ στο επανεκκίνηση της λήψης. 3. Όταν ερωτηθείτε για να ανοίξετε το «Citrix Online Launcher», κάντε κλικ στο Εκτέλεση. 4. Όταν ερωτηθείτε ξανά για να εκτελέσετε το «Citrix Online Launcher», κάντε κλικ στο Εκτέλεση.

18 Σελίδα 18 Το plugin του περιηγητή θα εγκατασταθεί αυτόματα και έτσι σας επιτρέπει να συνδέεστε γρηγορότερα σε επόμενες συνεδρίες. 5. Μόλις τελειώσετε, θα μπορείτε να συμμετέχετε στις επόμενες συνεδρίες του GoToWebinar πιο γρήγορα. Κάντε λήψη του αρχείου Citrix Online Launcher στον Firefox 1. Κάντε εκκίνηση του GoToWebinar συμμετέχοντας σε μία συνεδρία. Σημείωση: Εάν έχετε ήδη εγκατεστημένο το GoToWebinar, μπορεί να δείτε ένα παράθυρο διαλόγου Εκκίνηση εφαρμογής (Launch Application), προκειμένου να κάνετε εκκίνηση του GoToWebinar ή του Citrix Online Launcher. Επιλέξτε το κουτί «Remember my choice» («Θυμήσου την επιλογή μου») και κάντε κλικ στο Εκκίνηση εφαρμογής. Εάν δείτε το παράθυρο διαλόγου για εκκίνηση του Citrix Online Launcher, θα δείτε σύντομα κι άλλο ένα παράθυρο διαλόγου, το οποίο δείχνει την πορεία της λήψης.

19 Σελίδα 19 Εάν κάνετε κλικ στο Ακύρωση, πρέπει να κάνετε κλικ στο Λήψη του GoToWebinar στη σελίδα Connected to GoToWebinar και να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία λήψης. 2. Τότε θα γίνει λήψη στον υπολογιστή σας ενός αρχείου με ονομασία «Citrix Online Launcher.exe». Εάν ερωτηθείτε για να γίνει αποθήκευση του αρχείου Citrix Online Launcher.exe, κάντε κλικ στο Αποθήκευση αρχείου.

20 Σελίδα Στο παράθυρο Λήψεις του περιηγητή σας, κάντε διπλό κλικ στο αρχείο για να το ανοίξετε. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να κάνετε κλικ στο επανεκκίνηση της λήψης. 4. Όταν ερωτηθείτε για να ανοίξετε το «Citrix Online Launcher», κάντε κλικ στο Εκτέλεση.

Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle

Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle (Έκδοση Moodle 1.9.5) Σουλτάνα Κάργα, Msc. Κατερίνα Κατσάνα, Msc. Φωτεινή Τρίμμη, Msc Άδεια Χρήσης: Creative Commons Το υλικό διατίθεται υπό την άδεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII Moodle Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: Γνωρίσει τα βασικά εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου στο Moodle Κατανοήσει τη δομή ενός μαθήματος στο Moodle Δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Open eclass Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Open eclass Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Open eclass Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εγχειρίδιο Εκπαιδευτή Η πλατφόρµα Open eclass είναι ένα ολοκληρωµένο Σύστηµα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθηµάτων και αποτελεί την πρόταση του Πανελλήνιου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ. Οδηγός χρήσης σπουδαστών για την πλατφόρµα ηλεκτρονικής µάθησης elearning.teiser.gr

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ. Οδηγός χρήσης σπουδαστών για την πλατφόρµα ηλεκτρονικής µάθησης elearning.teiser.gr ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ για την πλατφόρµα ηλεκτρονικής µάθησης elearning.teiser.gr ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Πράξη 2.2.2.α. «Προπτυχιακά Προγράµµατα Σπουδών» Κεντρική Υποστήριξη H πλατφόρµα ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

Δείτε πίσω για τη γρήγορη εγκατάσταση

Δείτε πίσω για τη γρήγορη εγκατάσταση Norton 360TM Οδηγός χρήσης Δείτε πίσω για τη γρήγορη εγκατάσταση Ενδιαφερθείτε για το Περιβάλλον μας, 'Είναι το σωστό.' Η Symantec έχει αφαιρέσει το εξώφυλλο από αυτό το εγχειρίδιο προκειμένου να μειώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ. Nokia PC Suite 6.8

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ. Nokia PC Suite 6.8 ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Nokia PC Suite 6.8 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγη...1 1.1 Εφαρμογές Nokia PC Suite...1 1.2 Τι πρέπει να διαθέτετε...2 1.3 Περισσότερες πληροφορίες...4 2. Εγκατάσταση του Nokia PC Suite...5

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - «Τόμος Σχεδιασμού Πλατφόρμας»

ΤΗΛΕ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - «Τόμος Σχεδιασμού Πλατφόρμας» Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, νοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. ΤΗΛΕ-ΠΡΟΜΗΘΕΣ - «Τόμος Σχεδιασμού Πλατφόρμας» ΤΗΛΕΠΡΟΜΗΘΕΣ - Πλατφόρμα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: Δημιουργία διαδραστικής ιστοσελίδας για το μάθημα της νανοηλεκτρονικής Υπεύθυνος : Δρ. Καναπίτσας

Διαβάστε περισσότερα

V2.5. Οδηγός χρήσης. Logitech Digital Video Security System

V2.5. Οδηγός χρήσης. Logitech Digital Video Security System V2.5 Οδηγός χρήσης Logitech Digital Video Security System 2008 Logitech. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Η επωνυμία Logitech, το λογότυπο Logitech και τα άλλα σήματα της Logitech είναι ιδιοκτησία

Διαβάστε περισσότερα

Ms Internet Explorer Ms Office Outlook 2007

Ms Internet Explorer Ms Office Outlook 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Ms Internet Explorer Ms Office Outlook 2007

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήστη. Lenovo Security Solution FP

Οδηγός χρήστη. Lenovo Security Solution FP Οδηγός χρήστη Lenovo Security Solution FP Οι πληροφορίες που παρέχονται θεωρούνται ακριβείς και έγκυρες. Ωστόσο, η Upek, Inc δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

CubisPRO Client. Οδηγίες Χρήσεως

CubisPRO Client. Οδηγίες Χρήσεως CubisPRO Client Οδηγίες Χρήσεως 1 ΜΕΡΟΣ 1 Ο : ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisPRO Server 2. Τι είναι ο CubisPRO Client Προϋποθέσεις Εγκατάστασης Προγράμματος CubisPRO Client Ξεκινώντας Παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

Τηλέφωνο IP 7961G/7961G-GE και 7941G/7941G-GE της Cisco για το Cisco CallManager 4.1(3)

Τηλέφωνο IP 7961G/7961G-GE και 7941G/7941G-GE της Cisco για το Cisco CallManager 4.1(3) Εγχειρίδιο χρήσης τηλεφώνου Τηλέφωνο IP 7961G/7961G-GE και 7941G/7941G-GE της Cisco για το Cisco CallManager 4.1(3) ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η Α ΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ Κεντρικά γραφεία Cisco Systems, Inc. 170

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης και αντιμετώπισης προβλημάτων

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης και αντιμετώπισης προβλημάτων Οδηγός γρήγορης εκκίνησης και αντιμετώπισης προβλημάτων ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ 4 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ... 4 Προφυλάξεις ασφαλείας... 4 Προφυλάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση Websites Συστημάτων Ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός οδηγός Mozilla Thunderbird

Ελληνικός οδηγός Mozilla Thunderbird 1 Το έγγραφο αυτό κυκλοφορεί με την άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά - Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα (Creative Commons Attribution- Share Alike 3.0 Greece) που σημαίνει ότι μπορείτε να προσαρμόσετε,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο. των. Επιτροπή.

Εγχειρίδιο. των. Επιτροπή. στοχασμός Εγχειρίδιο χρήσης του Μαθησιακού Περιβάλλοντος και του Περιβάλλοντος του Εκπαιδευτικού Η πλατφόρμα του ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των ερευνητικώνν προγραμμάτων «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (ΠΛΗΡΟ/0506,,

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό Ανίχνευσης Μαθησιακών Δεξιοτήτων και Αδυναμιών ΛΑΜΔΑ. Αθανάσιος Πρωτόπαπας Κύριος Ερευνητής Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου

Λογισμικό Ανίχνευσης Μαθησιακών Δεξιοτήτων και Αδυναμιών ΛΑΜΔΑ. Αθανάσιος Πρωτόπαπας Κύριος Ερευνητής Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου Λογισμικό Ανίχνευσης Μαθησιακών Δεξιοτήτων και Αδυναμιών ΛΑΜΔΑ Τάξεις Β Δ Δημοτικού και Ε Δημοτικού Β Γυμνασίου Αθανάσιος Πρωτόπαπας Κύριος Ερευνητής Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου Χρήστος Σκαλούμπακας

Διαβάστε περισσότερα

Δείτε πίσω για τη γρήγορη εγκατάσταση

Δείτε πίσω για τη γρήγορη εγκατάσταση Norton TM AntiVirus Οδηγός χρήσης Δείτε πίσω για τη γρήγορη εγκατάσταση Ενδιαφερθείτε για το Περιβάλλον μας, 'Είναι το σωστό.' Η Symantec έχει αφαιρέσει το εξώφυλλο από αυτό το εγχειρίδιο προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING.

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Σ Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα: Εφαρμοσμένης Πληροφορικής &Πολυμέσων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD,

Διαβάστε περισσότερα

Antivirus + Firewall

Antivirus + Firewall Panda Antivirus + Firewall NEO Titanium 2007 Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Σημαντικό! Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά την ενότητα εγγραφή online του παρόντος οδηγού. Οι πληροφορίες αυτής της ενότητας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Οδηγός Χρήστη Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Περιεχόµενα 1. ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3 2. ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ 6 3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 9 4. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση Οι πληροφορίες σε αυτό το εγχειρίδιο ενδέχεται να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.

Σημείωση Οι πληροφορίες σε αυτό το εγχειρίδιο ενδέχεται να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. www.mio-tech.be Αναθεώρηση: R01 Εμπορικά Σήματα Οι ονομασίες Microsoft, Windows, το λογότυπο Windows, οι ονομασίες Windows Media, Outlook και ActiveSync είναι κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα ή εμπορικά σήματα

Διαβάστε περισσότερα

Eγχειρίδιο χρήσης VF-995N

Eγχειρίδιο χρήσης VF-995N Eγχειρίδιο χρήσης Όμιλος Vodafone 2015. Τα Vodafone και Vodafone λογότυπα είναι εμπορικά σήματα του Ομίλου Vodafone. Τυχόν ονόματα προϊόντων ή εταιρεία ποθ αναφέρονται στο παρόν έντυπο ενδέχεται να αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Web Server By-Web της VIMAR. Εγχειρίδιο εγκαταστάτη. Οικιακός αυτοματισμός

Web Server By-Web της VIMAR. Εγχειρίδιο εγκαταστάτη. Οικιακός αυτοματισμός 01945 Web Server By-Web της VIMAR Εγχειρίδιο εγκαταστάτη Οικιακός αυτοματισμός Vimar end-user license contract VIMAR SPA located in Marostica (VI), Viale Vicenza n. 14 (http://www.vimar.com), sole owner

Διαβάστε περισσότερα

Norton Internet Security

Norton Internet Security TM Norton Internet Security Οδηγός χρήσης Δείτε πίσω για τη γρήγορη εγκατάσταση Ενδιαφερθείτε για το Περιβάλλον μας, 'Είναι το σωστό.' Η Symantec έχει αφαιρέσει το εξώφυλλο από αυτό το εγχειρίδιο προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Android. Guide. Τα βασικά του Android Οδηγός αγοράς για. smartphones και tablets

Android. Guide. Τα βασικά του Android Οδηγός αγοράς για. smartphones και tablets Android Guide Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το νο1 λειτουργικό για smartphones και tablets Τα βασικά του Android Οδηγός αγοράς για smartphones και tablets Ρυθμίστε σωστά την Android συσκευή σας Έξυπνες

Διαβάστε περισσότερα

Δείτε πίσω για τη γρήγορη εγκατάσταση

Δείτε πίσω για τη γρήγορη εγκατάσταση Οδηγός χρήσης Δείτε πίσω για τη γρήγορη εγκατάσταση Προστατεύουμε περισσότερους ανθρώπους από περισσότερες online απειλές, από οποιονδήποτε στον κόσμο. Ενδιαφερθείτε για το Περιβάλλον μας, Είναι το σωστό.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2 - Βασικές ικανότητες ΤΠΕ Δεύτερο επίπεδο

Ενότητα 2 - Βασικές ικανότητες ΤΠΕ Δεύτερο επίπεδο Διαδικτυακή πύλη για τη Διασύνδεση και την Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρίες, σε ΤΠΕ Ενότητα 2 - Βασικές ικανότητες ΤΠΕ Δεύτερο επίπεδο Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε περισσότερα

EΛΛH NIKA ENGLISH. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο: 800 11 200 300. Οδηγός χρήσης LG-P990. www.lg.com P/N : MFL67121810 (1.

EΛΛH NIKA ENGLISH. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο: 800 11 200 300. Οδηγός χρήσης LG-P990. www.lg.com P/N : MFL67121810 (1. EΛΛH NIKA ENGLISH Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο: 800 11 200 300 Οδηγός χρήσης LG-P990 P/N : MFL67121810 (1.0) www.lg.com Wi-Fi (WLAN) Αυτός ο εξοπλισμός ενδέχεται να λειτουργεί σε όλες τις

Διαβάστε περισσότερα