ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ"

Transcript

1 ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΟΕΝ ΡΑΣΕΛ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Υποψήφια διδάκτωρ στη σχολή Ιατρικής Τμήμα Βιοχημείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας... Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στην παθοφυσιολογία των κυριότερων ασθενειών του μυοσκελετικού συστήματος ώστε κατόπιν να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί δράσεως των δρογών που χρησιμοποιούνται σ' αυτές. Η αρθρίτιδα είναι κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών. Χαρακτηρίζεται από πόνο στην κίνηση ή στην ψηλάφηση των αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις μπορεί να παρουσιάζουν σημεία φλεγμονής όπως ερυθρότητα, οίδημα μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα και αύξηση των αρθρικού υγρού. Με βάση την κλινική εικόνα και τον μηχανισμό γένεσης των αρθρίτιδων τη κατατάσσουμε σε: φλεγμονώδεις (ανοσολογικές) εκφυλιστικές μεταβολικές (από κρυστάλλους)

2 1. ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από βαθμιαία ανάπτυξη οιδήματος, φλεγμονής, διόγκωσης και ακαμψίας των αρθρώσεων. Η βλάβη αρχίζει από το υποχόνδριο οστό και σαν αντίδραση παρατηρείται απώλεια του αρθρικού χόνδρου και υπερτροφία του οστού που εκφράζεται με δημιουργία οστεοφύτων. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συνήθως είναι οι φάλαγγες των δακτύλων και οι μεγάλες αρθρώσεις όπως των ισχίων, των ώμων και των γονάτων. Επίσης μπορεί αν προσβληθεί και η σπονδυλική στήλη. Αιτίες οστεοαρθρίτιδας Υπερβολική κινητικότητα / μη σταθερότητα της άρθρωσης Κληρονομική προδιάθεση Φλεγμονή, λοίμωξη Ανισορροπία βιοχημική (συγκέντρωση άχρηστων ουσιών στον συκώτι) Αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο ηλικίας στον μηχανισμό επιδιόρθωσης του κολλαγόνου Ορμονικοί παράγοντες Τραύμα ή μηχανική βλάβη Κακή διατροφή (Διαταραχή ισορροπίας οξέων - αλκαλίων) ΘΕΡΑΠΕΙΑ Για την θεραπεία της Ο.Α. χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά φυτά με τις παρακάτω ιδιότητες: Αντι-φλεγμονώδη (Anti-inflammatories): Τα φυτά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει όχι μόνο την εικόνα του συμπτώματος αλά και να σταματήσει τις εκφυλιστικές αλλαγές που συμβαίνουν στον ιστό. Καθαριστικά του αίματος (Alternatives): Διεγείρουν την ικανότητα του σπλήνα, του συκωτιού, των νεφρών και των εντέρων ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη πέψη, αφομοίωση και έκκριση των τοξινών.

3 Αντισπασμωδικά (antispasmodics): που θα μειώσουν την τριβή χαλαρώνοντας τον μυ γύρω από την άρθρωση. Τονωτικά της κυκλοφορίας (Circulatory stimulants): που θα αυξήσουν την ροή του αίματος και έτσι θα επιταχύνουν την αποβολή των τοξινών που είναι συσσωρευμένες στις αρθρώσεις. Φλογιστικά (Rubefacient): χρησιμοποιούνται για τοπική υπεραιμάτωση και μείωση της φλεγμονής. Αναλγητικά (Analgesics): που θα ανακουφίσουν από τον πόνο και την δυσφορία. Διουρητικά (Diuretics): που θα βοηθήσουν στην αποτοξινωτική λειτουργία των νεφρών με την αποβολή των τοξινών. Χαλαρωτικά - καταπραϋντικά (Nervines): τα οποία θα αποφορτίσουν τον ασθενή από την συνεχή κατάσταση του stress και της δυσφορίας. Πολλά απ' αυτά είναι και αντισπασμωδικά ταυτόχρονα. Και τέλος Φυτά με άλλες ιδιότητες όπως αποχρεμπτικές, εμμηναγωγές, ηπατοκαθαριστικές και πικρές τονωτικές ώστε να επιτυγχάνεται αποβολή των τοξινών μέσω των νεφρών, του ήπατος, των πνευμόνων και του δέρματος. Συνταγές για οστεοαρθρίτιδα Εσωτερικά: I. Menyanthes trifoliata 2 μέρη ή (Harpagophytum procubens) Filipendula ulmaria 1 1/2 μέρη (Salix spp) Cimicifuga racemosa 1 μέρος Zanthoxylum americanum 1 μέρος Angelica archangelica 1 μέρος Achillea millefolium 1 μέρος TM 5 ml x 3 Εάν υπάρχει ενόχληση λόγω του Manyanthes τότε προσθέτουμε και Althaea officinalis (μαλακτικό, επουλωτικό). Τα παραπάνω φυτά επιλέχθηκαν βάση των ιδιοτήτων τους όπως φαίνεται παρακάτω: Καθαριστικά: Menyanthes trifoliata, Cimicifuga racemosa Αντιφλεγμονώδη με σαλικυλικές ουσίες: Filipendula ulmaria

4 Αντισπασμωδικά: Cimicifuga racemosa & Apium graveolens Περιφερικά αγγειοδιασταλτικά :Zanthoxylum americanum Ευστόμαχα και αντιφλεγμονώδη του εντέρου: Angelica archangelica & Apium graveolens Τονωτικά: Achillea millefolium & Menyanthes trifoliata. II. Yucca 2 μέρη Αντιφλεγμονώδη Taracacum officinale 1 μέρος Ηπατοκαθαριστική Cimicifuga racemosa 1 μέρος Αντισπασμωδική Zanthoxylum americanum 1 μέρος Αγγειοδιασταλτική δράση Sassafra officinalis Cortex 1 μέρος Διουρητικό, καθαριστικό Ginger radix 1 μέρος Τονωτικό Arctium lappa 1 μέρος Διουρητικό Κονιοποιούμε τα παραπάνω φυτά και παρασκευάζουμε κάψουλες #00, 2x3 φορές την ημέρα. Εξωτερικά Ι. Λάδι για μασάζ 30 ml hypericum perfolatum oil 6 drops coriander en.oil Ανάμιξη σε σκουρόχρωμο φιαλίδιο 6 drops funiper ess.oil Προσοχή Δεν κάνουμε μασάζ σε φλεγμαίνουσες περιοχές ή σε πρησμένες αρθρώσεις γιατί θα προκαλέσουμε πόνο και επιπλέον βλάβη του ιστού.

5 ΙΙ. ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Χαρακτηριστικό γνώρισμα των αρθρίτιδων αυτών είναι ότι η παθολογική βλάβη αρχίζει από τον αρθρικό θύλακα. Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζουμε τα νοσήματα που έχουν σαν κλινικό εύρημα φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Νόσοι με φλεγμονώδη αρθρίτιδα 1. Ρευματοειδής αρθρίτιδα 2. Ρευματοειδής πυρετός 3. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος 4. Αγγειίτιδες 5. Σύνδρομο του Reiter 6. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα 7. Σκληροδερμία 8. Αρθρίτιδα εντεροπαθειών. Ρευματοειδής αρθρίτιδα Επειδή η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η συχνότερη και περισσότερο μελετημένη θα αναφερθούμε σ' αυτή. Η ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή διαταραχή που ανήκει σε μια κατηγορία γνωστή ως διαταραχές αυτοανοσοποίησης. Το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλεται και δημιουργούνται αντισώματα που καταστρέφουν τους ιστούς του σώματος. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει όλες τις αρθρώσεις του σώματος όπου παρατηρούνται τα παρακάτω συμπτώματα: πόνος στις αρθρώσεις και δυσκαμψία πρήξιμο, ερυθρότητα και υπερβολική θερμοκρασία κούραση, αδυναμία, δυσκολία στον ύπνο τα συμπτώματα είναι χειρότερα το πρωί και ελαττώνονται με τις δραστηριότητες της ημέρας Η Ρ.Α. μπορεί να προσβάλλει και άλλα όργανα όπως φλεγμονή των αγγείων, έλκη, συμφόρηση λεμφαδένων, φλεγμονή των μεμβρανών γύρω από την καρδιά και πνεύμονες, διόγκωση του σπλήνα κ.ά. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω τα φυτά που θα βοηθήσουν στην θεραπεία πρέπει να έχουν ποικίλες δράσεις όπως:

6 Αντιρευματική δράση Τονωτική του αμυντικού συστήματος Αντιφλεγμονώδη δράση Αποτοξινωιτκή του αίματος Διουρητική Τονωτική της κυκλοφορίας Αντισπασμωλητική Περιφερειακά αγγειοδιασταλτική Αναλγητική Καταπραϋντική του νευρικού συστήματος. Η θεραπευτική υποστήριξη πρέπει κυρίως να εστιαστεί στο ανοσοποιητικό, στο μυοσκελετικό σύστημα και στην καλή απέκκριση των τοξινών. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία διότι τόσα πολλά μέρη του σώματος μπορούν να εμπλεχτούν σ' αυτή την νόσο. Συνταγές για ρευματοειδή αρθρίτιδα Α. Εσωτερικά I. Menyanthes trifoliata 2 μέρη Filipendula ulmaria 1 1/2 μέρη Guaiacum officinale 1 μέρος Valeriana officinale 1 μέρος Cimicifuga racemosa 1 μέρος Apium graveolens 1 μέρος Angelica archangelica 1 μέρος Achillea millefolium 1 μέρος Hypericum perforatum 1 μέρος σε TM 5 ml x 3 Στο παραπάνω μίγμα συνδυάζουμε τις αντιρευματικές ιδιότητες των φυτών με τις παρακάτω: Αποτοξινωτικές: Menyanthes, Guaiacum & Cimicifuga Αντιφλεγμονώδεις: με βάση τα σαλικυλικά: Fillipendula Αντιφλεγμονώδεις: με βάση σαπωνίνες: Guaiacum Γενικά αντιφλεγμονώδη: Angelica, Cimicifuga Αντι-σπασμωδικά: Valeriana, Cimicifuga, Apium

7 Αντικαταθλιπτικά, τονωτικά του νευρικού συστήματος: Hypericum perforatum. Διουρητικά: Apium & Achillea Ευστόμαχα, αφυσωτικά και αντιφλεγμονώδη του εντέρου: Angelica Valeriana & Apium. Τονωτικά πικρά: Menyanthes & Achillea ΙΙ. Salix alba 2 μέρη Harpaghophytum procubens 1 μέρος Cimicifuga racemosa 1/2 μέρη Ginger 1/2 μέρη Τα κονιοποιούμε και παρασκευάζουμε κάψουλες 750 mg x 3 Αναλγητικά - χαλαρωτικά ΙΙΙ. Valeriana officinalis Piscidia egthrina Passiflora incarnata α.α ml 1/2 ώρα πριν τον ύπνο. Β. Εξωτερικά Τα περισσότερα φυτά που χρησιμοποιούνται για εξωτερική χρήση είναι κυρίως φυτά που περιέχουν αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στις σαλικυλικές τους ενώσεις. Κυρίως είναι τα εξής: Fillipendula ulmaria, Gaultheria procubens, Popules tremuloides, salix spp. Επίσης χρησιμοποιούνται φυτά που επιφέρουν υπεραιμάτωση, π.χ. Cayenne, Brassica nigra, Brassica alba. Συνταγές Ι. Capsicum Αγγειοδιασταλτικό Symphytum officinalis Επουλωτικό Lobelia inflata Αντισπασμωδικό Κάνουμε σκόνη τα φυτά και τα αναμιγνύουμε με μηλόξυδο ή οινόπνευμα έως να υγρανθεί το μίγμα. Αλείφουμε τις αρθρώσεις. Χρησιμοποιούμε λίγο αμυγδαλέλαιο πριν το Capsicum εάν δίνει έντονη αίσθηση καψίματος.

8 ΙΙ. Brassica nigra seeds - liniment Κάνουμε σκόνη τους σπόρους του σιναπιού και τους ανακατεύουμε σε ζεστό νερό μέχρι να γίνει αλοιφή. Το απλώνουμε σε γάζα και το τοποθετούμε στην προσβαλλόμενη περιοχή. Ψωρισιακή αρθρίτιδα Η μορφή αυτή της αρθρίτιδας εκδηλώνεται κυρίως σε ασθενείς με ψωρίαση. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών είναι πιο επιρρεπή. Τα νύχια μπορεί να σημαδευθούν με βαθιές ρωγμές. Είναι μία αυτοάνοσος νόσος. Στην περίπτωση αυτή το κυριότερο είναι η αποτοξίνωση (drainage) του οργανισμού για να ελαφρύνουμε το δέρμα που έχει υποστεί αυτή την επιβάρυνση και να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό σύστημα. Έγχυμα Archium lappa 2 μέρη Epuisetum avvensis 1 μέρος Echinacea 1 μέρος Thuja 1/4 μέρη 28 gr. σε 500 gr. βραστό νερό τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Τα σουρώνουμε και πίνουμε πριν τα γεύματα 3 φορές την ημέρα. Συνδυάζονται οι αποτοξινωτικές αντιβιοτικές και διουρητικές ιδιότητες του Arctium lappa, με την αντιρευματική δράση και διουρητική δράση του Epuisetum avvensis, με την τονωτική δράση του αμυντικού συστήματος της Echinacea και με την αντιμυκητιασική δράση της Thuja. ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από α) αύξηση της συγκέντρωσης του ουρικού οξέως στον ορό του αίματος β) από επανειλημμένες από οξείας αρθρίτιδας όπου κρύσταλλοι ουρικού μονονατρίου βρίσκονται στα λευκοκύτταρα του υγρού της άρθρωσης.

9 γ) αυξημένη εναπόθεση ουρικού μονονατρίου μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις των άκρων πράγμα που πολλές φορές οδηγεί στην καταστροφή των αρθρώσεων, δ) από νεφρική προσβολή στην οποία υπάρχει συμμετοχή του σπειράματος του σωληναρίου, του διάμεσου ιστού και των αγγείων και ε) από ουρολιθίαση Το ουρικό οξύ προέρχεται α) από τον καταβολισμό των πουρινών που συνθέτουν το γενετικό υλικό. Οταν τα κύτταρα παθαίνουν απόπτωση απελευθερώνουν το DNA και τα χρωμοσώματά τους και οι πυψίνες αποικοδομούνται σε ουρικό οξύ και β) από την αποικοδόμηση των πουρινών που περιέχονται στις τροφές (ζωϊκά λευκώματα). Η υπερουριχαιμία χωρίζεται στην α) πρωτογενή και β) δευτερογενή. Η πρωτογενής υπερουριχαιμία μπορεί να έχει δύο διαφορετικές αιτίες: i) ελαττωμένη απέκκριση του ουρικού οξέος στα ούρα ή ii) αυξημένη βιοσύνθεση λόγω βλάβης της ρυθμίσεως. Η δευτερογενής υπερουριχαιμία οφείλεται σε διαταραχές του μεταβολισμού του ουρικού οξέος οι οποίες επέρχονται δευτερογενώς λόγω άλλων μεταβολικών διαταραχών. Οι φλεγμονώδεις μεταβολές στις αρθρώσεις λόγω της εναποθέσεως ουρικών αλάτων αρχίζουν συνήθως από μία άρθρωση, την μεταταρσιοφαλλαγγική, αργότερα προσβάλλονται και άλλες αρθρώσεις. Σε οξεία προσβολή ουρικής αρθρίτιδας, λόγω της τοπικής φλεγμονώδους αντιδράσεως, η άρθρωση παίρνει ερυθρό χρώμα και εμφανίζονται πόνοι. Επομένως όταν έχουμε υπερουριχαιμία έχουμε αύξηση των ορίων διαλυτότητας του ουρικού οξέος και σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου που εναποτίθενται γύρω ή και μέσα σε μία άρθρωση. Αυτό δίνει το έναυσμα για την πρόκληση φλεγμονής. Η τοπική φλεγμονώδης αντίδραση προκαλεί συσσώρευση πολυμορφοπύρηνων λευκοκυττάρων που φαγοκυτταρώνουν τους κρυστάλλους του ουρικού. Το ph στην περιοχή πέφτει λόγω σχηματισμού γαλακτικού οξέος και έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση της διαλυτότητας του ουρικού και έτσι νέα κρυστάλλωση ουρικών αλάτων. Αυτό επιτείνει την φλεγμονώδη αντίδραση και δημιουργείται φαύλος κύκλος. Στην κλασσική θεραπευτική το φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι φυτική προέλευση το αλκαλοειδές κολχικίνη που απομονώθηκε από το Colchicum antumnale.

10 Η κολχικίνη δρα στο στάδιο της φαγοκυττάρωσης. Όπως παρατηρούμε στο σχήμα τα λευκοκύτταρα (ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα) που φαγοκυτταρώνουν τους κρυστάλλους κάνουν αμοιβαδοειδή κίνηση χάρη στα μικροσωληνάρια, ο σχηματιστής των οποίων αναστέλλεται από την κολχικίνη. Για τον λόγο αυτό ελαττώνεται η κατανάλωση ΑΤΡ, η γλυκόλυση (σχηματιστή γαλακτικού οξέος), το ph ανεβαίνει και αυξάνεται η διαλυτότητα του ουρικού οξέος. Η θεραπεία αυτής της αρθρίτιδας αποσκοπεί στην εξάλειψη του πόνου (συμπτωματικά) στην ελάττωση των αποθεμάτων του ουρικού οξέος για την αποφυγή φλεγμονής στις αρθρώσεις και λιθίαση λόγω ουρικών κρυστάλλων. Επίσης στην αποτοξίνωση του συκωτιού και των νεφρών για καλλίτερη υποστήριξη του οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή τα φυτά που είναι κατάλληλα είναι αυτά που έχουν: Διουρητική δράση για να αποβληθεί το ουρικό οξύ από την κυκλοφορία του αίματος. Αντιφλεγμονώδη δράση. Αναλγητική δράση. Αποτοξινωτική δράση κυρίως υποστηρικτική του συκωτιού και των νεφρών. Συνταγές ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ Ι. Eupatoriun purpureum 2 μέρη Agropyron vepens 2 μέρη Apium graveolens 2 μέρη Guaiacun officinalis 1 μέρος 5 ml TM x 3 Στο παραπάνω βάμμα συνδυάζουμε τις αναφλεγμονώδεις ιδιότητες του Apium graveolens και του Guaiacum off με τις ικανότητες του Agropyron vepens που διαλύει το ουρικό οξύ και είναι αντισηπτικό των ουροφόρων οδών και με τις αντιλιθικές, αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες του Eupatorium purpureum. ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ Η ισχιαλγία προκαλείται από ερεθισμό ή πίεση του ισχιακού νεύρου που μπορεί να φτάσει από την μέση έως το πόδι. Οι αιτίες της ισχιαλγίας μπορεί να είναι κάποια

11 μετατόπιση δίσκων, σε νεοαρθρίτιδα ή φλεγμονή του νεύρου ή και από φλεγμονή ρευματοειδούς ή ουρικής αρθρίτιδας. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε: αντιφλεγμονώδη φυτά όπως: Cimicifuga racemosa, Lobelia inflata, Harpagophytum procubens. αντισπασμωδικά όπως: Zanthoxylum americanum ηρεμιστικά όπως: Valeriana officinalis διουρητικά και καθαρτικά ώστε να μην υπάρχει συμφόρεση στην περιοχή του νεύρου όπως: Taraxacum officinalis, Apium graveolens και άλλα. Συνταγές ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ Cimicifuga racemosa Valeriana Zanthoxylum americanun α.α. caps 500 mgr x 3 ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ Λάδι για μασάζ Jumper Rosemary Geranium 6 σταγόνες από το κάθε αιθέριο έλαιο σε 30 ml calendula oil.

12 ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ, ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ Η τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδη κατάσταση η οποία προκύπτει συνήθως μετά από ένα διάστρεμμα στον τένοντα. Συνήθως επέρχεται ίαση μέσα σε λίγες ημέρες αλλά υπάρχει η πιθανότητα να γίνει χρόνια εάν άλατα Ca συσσωρευτούν γύρω από τις ίνες του και έτσι αυξάνεται η πίεση και ο πόνος της περιοχής. Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή του αρθρικού θύλακα που περιέχει υγρό για να λειαίνει τους συνδέσμους. Η θυλακίτιδα μπορεί να προέλθει από τραύμα, διάστρεμμα, λοίμωξη ή από αρθριτικές καταστάσεις. Επίσης και αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα. Οι πιο κοινές αιτίες των φλεγμονών αυτών είναι η υπερβολική ένταση του τένοντα ή του θύλακα μετά από ατύχημα ή από τραύμα αθλητικής δραστηριότητας. Εκτός από τις πρώτες βοήθειες που πρέπει να εφαρμόσουμε (ξεκούραση, πάγο, δέσιμο με επίδεσμο) τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι: Αντιφλεγμονώδη Αντισπασμωδικά Αναλγητικά Τονωτικά του κυκλοφοριακού συστήματος Συνταγές ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ Ι. Salix spp 2 μέρη Apium graveolens 2 μέρη Viburnum opulus 2 μέρη Zanthoxylum americanum 1 μέρος q.s. 5 ml TM x 3 Στην παραπάνω συνταγή συνδυάζουμε τις: αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (σαλικυλικά) του Salix spp γενικά αντιφλεγμονόδη: Apium graveolens αντισπασμωδικά: Lobelia infata, Viburnum apulus, Apium graveolens περιφερικά αγγειοδιασταλτικά: Zanthoxylum americanum.

13 ΙΙ. Curcuma longa 2 μέρη Zanthoxylum americanum 1 μέρος Capsicum minimum 1/4 μέρη Τα κονιοποιούμε και παρασκευάζουμε κάψουλες 500 mgr x 3. Στο μίγμα αυτό περιέχονται φυτά κυρίως με αντιφλεγμονώδη και αγγειοδιασταλτική δράση. ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ Αλοιφή με Arnica montana, & Symphytum officinalis Επάλειψη στην περιοχή 2 3 φορές την ημέρα. Υποστηρικτική θεραπεία Σε όλες τις μορφές αρθρίτιδας πρέπει να δοθεί προσοχή στην διατροφή για να εμποδιστεί η συσσώρευση τοξινών. Πρέπει να αποφεύγονται οι ζωικές τροφές που είναι όξινες (κόκκινα κρέατα), η ζάχαρη, οι κατεργασμένες τροφές, τα αποφλοιωμένα δημητριακά, το αλκοόλ, η καφεΐνη. Πρέπει να προτιμούνται οι τροφές που είναι αλκαλικές όπως τα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα, τα φύτρα σπόρων, το μέλι, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

14 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ Όπως παρατηρήσαμε τα φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται στις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος υποστηρίζουν όλο τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό τα φαρμακευτικά φυτά με τα οποία θα ασχοληθούμε θα τα κατατάξουμε στις παρακάτω κατηγορίες ανάλογα με τις φαρμακολογικές τους ιδιότητες. Αντι-φλεγμονώδη: Dioscorea villosa, Ribes nigrum, Curcuma longa, Phytolacca americana, Apium graveolens, Filipendula ulmaria, Salix spp, Gaultheria procumbens, Guaiacun offic, Harpaphphytun, procumbans, Menyanthes trifoliata. Καθαριστικά του αίματος: Phytolacca americana, Guaiacun offic. Menyathes trifoliata, Urtica dioica, Arctium lappa, Harpagophytun procumbens. Διουρητικά: Apium graveolens, Eupatoriun purpurem, Taraxacum officinalis, Petroselinun sativum. Τονωτικά της κυκλοφορίας: Zanthoxylun americanum, Capsicum, Rosmarinus officinalis, Eupatoriun purpureun, Zingiber off. Αντισπασμωδικά: Cimicifuga racemosa, Viburnum opulus. Τονωτικά του αμυντικού συστήματος: Echinacea spp., ginseng, eleutherococcus senticosus. Επουλωτικά: Arnica montana, Caulophyllum thalictroides, Symphytum officinalis. Αλλες δράσεις: Lobelia inflata. Επίσης θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούμε στους μηχανισμούς δράσεως των αντιφλεγμονωδών φυτών οι οποίοι ποικίλουν. Ι) Μια μεγάλη ομάδα φυτών περιέχουν ουσίες που μοιάζουν χημικά με την ασπιρίνη και καλούνται σαλικυλικά. Ο τρόπος δράσεώς τους είναι ο εξής: Στην μεμβράνη των κυττάρων υπάρχουν φωσφολιπίδια στα οποία ενσωματώνονται τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τις τροφές μας όπως το αραχιδονικό οξύ (C 2O ). Η φωσφολιπάση Α 2 που απελευθερώνει το αραχιδονικό οξύ από τα φωσφολιπίδια βρίσκεται σε αυστηρό έλεγχο και ενεργοποιείται από ορμόνες και διεγέρτες μέσω των G πρωτεϊνών. Το αραχιδονικό όταν απελευθερώνεται τότε ακολουθεί 2 διαφορετικές οδούς (i) με την αντίδραση της λιποξυγονάσης σχηματίζονται υδροξυλιπαρά οξέα που καταλήγουν στα λευκοτριένια και (ii) με την αντίδραση της κυκλοοξυγενάσης σχηματίζονται προσταγλαδίνες (παράγοντες φλεγμονής) προστακυκλίνες και θρομβοξάνες. Οι σαλικυλικές ενώσεις λοιπόν αναχαιτίζουν την δράση της κυκλοξυγενάσης με αποτέλεσμα η διαδικασία της φλεγμονής να σταματήσει.

15 Τα φυτά αυτά είναι τα εξής: Salix spp., Gaultheria procumbens, Filipendula ulmaria, Apium graveolens. ΙΙ) Μία άλλη ομάδα φυτών περιέχει στεροειδείς ουσίες των οποίων η δράση μοιάζει των κορτικοστεροειδών. Στην περίπτωση αυτή οι ουσίες αυτές επάγουν την λιποκορτίνη μία πρωτείνη που αναστέλλει την φωσφολιπάση Α 2 και γι αυτό εμποδίζεται η σύνθεση των εικοσανοειδών (Βλ. σχήμα). Τα φυτά αυτά είναι τα εξής: Dioscorea villosa Ribes nigrum, Curcuma longa, Phytolacca americana. ΙΙΙ) Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν τα φυτά όπου κάποιες ουσίες τους δρουν με διαφορετικό τρόπο στην αναχαίτιση της φλεγμονής που ακόμη δεν είναι γνωστός. Π.χ. Menyanthes trifoliata, harpagophytun procumbens. Dioscorea villosa Οικ.: Dioscoreaceae Δρόγη: Η ρίζα (Radix) χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή αντισυλληπτικών χαπιών όταν το εμπόριο δεν είχε να προτείνει την συνθετική ορμόνη. Συστατικά: Το μεξικάνικο άγριο Yam περιέχει ορμονικές ουσίες παρόμοιες της προγεστερόνης. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από στεροειδικές σαπωνίνες με κύρια την διοσγενίνη η οποία αποτελεί την βάση για τον σχηματισμό στεροειδών ορμονών. Περιέχει επίσης και ταννίνες, αλκαλοειδή, φυτοστερόλες και άμυλο. Η ζήτηση για στεροειδικές σαπωνίνες συνεχώς αυξάνεται και έχει αναφερθεί ότι τόνοι διοσγενίνης χρησιμοποιούνται ετήσια για την σύνθεση ορμονών. Φαρμακολογική Δράση: Δρα σαν χαλαρωτικό των λείων μυικών ινών, σπασμολυτικό, χολαγωγό, εφιδρωτικό. Η αντιφλεγμονώδη δράση του φυτού οφείλεται στη διοσγενίνη που δρα σαν τα στεροειδή τα οποία αναστέλλουν την σύνθεση του αραχιδονικού οξέος άρα και την πρόκληση φλεγμονής. Χρήσεις: Χρησιμοποιείται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα σε πέτρες χολής και νεφρών, σε μυϊκές κράμπες και στην σπαστική κολίτιδα. Γαληνικές εφαρμογές: Μητρικό βάμμα (ΤΜ) 2-4 ml x 3 Ribes nigrum - Cassis - Blackcurrant Μαύρη σταφίδα Οικ.: Saxifragaceae Δρόγη: Folia et Fructum (φύλλα και καρποί)

16 Συστατικά: Τα φύλλα περιέχουν κυρίως ταννίνες, βιταμίνη C και αιθέριο έλαιο. Ο καρπός περιέχει και ανθοκυανοσίδες. Το ασκορβικό οξύ περιέχεται σε ποσότητα mgr σε 100 gr δρόγης ανάλογα με την ποικιλία του φυτού. Φαρμακολογική δράση: Είναι αντιπυρετικό, στυπτικό, διουρητικό και αντιρευματικό. Εχει αποδειχθεί ότι 225 gr φρέσκων καρπών.κατεβάζουν το ουρικό οξύ και αποτρέπουν μία προσβολή ουρικής αρθρίτιδας. Το χρώμα τους που είναι σκούρο κόκκινο - μπλε το οφείλουν στις ανθοκυανιδίνες και προ-ανθοκυανίδίνες. Τα φλαβονοειδή αυτά έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν την καταστροφή του κολλαγόνου με πολλούς τρόπους: i. Εμποδίζουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών με την ισχυρή αντιοξειδωτική τους ικανότητα ii. Εμποδίζουν την ενζυματική διάσπαση του κολλαγόνου από τα ένζυμα που εκκρίνονται από τα λευκοκύτταρα κατά την διάρκεια της φλεγμονής. iii. Εμποδίζουν την σύνθεση ισταμίνης, προσταγλαδινών και λευκοτιενίων που είναι υπεύθυνα για την εξέλιξη της φλεγμονής. iv. Έχουν την μοναδική ικανότητα να διασυνδέουν τις ίνες του κολλαγόνου, και να αυξάνουν την ακεραιότητα της μάζας του και του συνεκτικού ιστού (χόνδρος, τένοντας κ.λπ.) v. Περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα γ-λινολεϊκού οξέος (GLA) το οποίο μετατρέπεται σε προσταγλαδίνη Ε1 (PoE1) της οποίας η έλλειψη σχετίζεται με πολλαπλή σκλήρωση, έκζεμα, άσθμα και με πολλές αλλεργίες. Χρήσεις: Χρησιμοποιείται στις νόσους μυοσκελετικού συστήματος λόγω της δράσεώς του στο κολλαγόνο. Σαν διουρητιό στην ουρική αρθρίτιδα. Οι καρποί του είναι ωφέλιμοι στην διάρροια. Επίσης χρησιμοποιείται και στην υπέρταση. Οι ανθοκυανοσίδες του ονομάζονται "Vitamin P" γιατί έχουν την φυσιολογική της δράση. (αντι-βακτηριακή αντιφλεγμονώδη, προστατευτική των αγγείων). Γαληνικές εφαρμογές: Εγχυμα: 28 gr σε 500 gr βρασμένο νερό. Το αφήνουμε για 15 λεπτά το σουρώνουμε και το πίνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας. Phytolacca americana Οικ.: Phytolacceae Δρόγη: Radix et Fructum (σαρκώδης, χωρίς πυρήνα) Συστατικά: περιέχει i) αλκαλοειδή όπως βετανίνη, ισοβετανίνη, φυτολακκίνη κ.ά. ii) Σαπωνίνες τριτερπενικές όπως τις φυτολακοσίδες (φυτολακαγενίνη με φυτολακικό οξύ) iii) α-σπιναστερόλη, ισταμίνη

17 iv) και λεκτίνες όπως την Poke weed mitogen (PWM) που αποτελείται από 5 γλυκοπρωτεΐνες Pa -1 έως Pa -5. Φαρμακολογική Δράση: Οι τριτερπενικές σαπωνίνες έχουν μία πολύ δυνατή αντιφλεγμονώδη δράση και παρόμοια αντι-εξιδρωματική δράση της υδροκορτιζόνης σε ποντίκια. Οι πρωτεΐνες της έχουν αντιϊκή δράση, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό της influenza και τον Herpes simplex virus. Τα εκχυλισμάτα της δρόγης είναι ενεργοποιητές των Β και Τ λεμφοκυττάρων με αποτέλεσμα να δυναμώνουν την ανοσοποιητική απόκριση. Χρησιμοποιείται σε κλινικές έρευνες γι' αυτήν την δράση της που οφείλεται στον Poke weed mitogen (PWM). Χρήσεις: Χρησιμοποιείται σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, σε φαρυγγίτιδες, σε ρευματικούς πόνους και κυρίως σε ασθένειες του λεμφικού συστήματος (π.χ. πρησμένοι λεμφαδένες). Επίσης σε χρόνιες διαταραχές του δέρματος (έκζεμα, ψωρίαση, πιτυρίαση, ακμή) σε φλεγμονές προστάτου, ωοθηκών και όρχεων. Γαληνικές εφαρμογές: Tablets/capsules 150 mgr 2 χάπια /την ημέρα ενήλικες, 1/2 το πρωί - 1/2 το βράδυ τα παιδιά. Βάμμα: 1:10 σε 45% 3-10 σταγόνες / ημέρα. Δεν πρέπει να υπερβούμε τα 8 ml/ανά εβδομάδα. Αντενδείξεις: Σε μεγάλες δόσεις ή σε παρατεταμένη χρήση είναι τοξική, λόγω του μιτογόνου παράγοντα που περιέχει. Apium graveolens - Σέλινο - Celery Οικ.: Umbelliferae Δρόγη: Semina Συστατικά: περιέχει: i) Αιθέριο έλαιο (2-3%) με κυριότερα συστατικά το λιμονένιο (60%), σελινένιο (10-15%) και διάφορες σεσκιτερπενικές αλκοόλες. ii) Φουρανοκουμαρίνες iii) Φλαβονοειδή όπως την απιγενίνη. Φαρμακολογική Δράση: Το σέλινο έχει αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη δράση λόγω αναστολής της σύνδεσης του αραχιδονικού οξέος που οφείλεται στην απιγενίνη. Επίσης η ουσία αυτή είναι υπεύθυνη και για την αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων που επάγεται από την κολλαγενάση. Eχει επίσης αποδειχθεί και η υπογλυκαιμική του δράση. Το αιθέριο έλαιο του Apium graveolens έχει βακτηριοστατική δράση σε είδη

18 Staphylococcus, Salmonella, Pseudomonas, Streptococcus, Shigella και σε Escherichia coli. Χρήσεις: Χρησιμοποιείται κυρίως σε αρθρίτιδες. Επίσης αυξάνει τις εκκρίσεις του ουρικού οξέος και βοηθά στην αποβολή των τοξινών δρώντας ευεργετικά στην ουρική αρθρίτιδα. Γαληνικές εφαρμογές: Είναι ήπιο διεγερτικό της πέψης. Αψέφημα: Οι αποξηραμένοι σπόροι χρησιμοποιούνται σε αψέφημα 1:5 τρεις φορές την ημέρα. Χυμοί: Ολόκληρο το φυτό επίσης υγροποιείται νωπό και πίνεται ο χυμός του σε φλεγμονές των αρθρώσεων. Spiraca ulmaria ή Filipendula ulmaria Οικ.: Rosaceae Δρόγη: Herba spiraeae Συστατικά: Περιέχει: i) γλυκοσίδες φλαβονοειδών κυρίως τις γλυκοσίδες της κερκετίνης, αβικουλαρίνη, κ.ά. ii) Σαλικυλικά: Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου των άνθεων είναι η σακιλαλδεύδη, σαλικίνη, μεθυλ. σαλικυλικά κ.ά. iii) Φαινολικοί γλυκοσίδες με κύρια την σπιρεΐνη και γκαουλθερίνη. iv) ταννίνες, κουμαρίνες, γλίσχρασμα και ασκορβικό οξύ (vit c) Φαρμακολογική Δράση: Η δράση είναι παρόμοια της Salix alba. αφού περιέχει παρόμοιες δραστικές ενώσεις. Χρήσεις: Χρησιμοποιείται σε νευραλγία, επώδυνες αρθρικές και ρευματικές αρθρώσεις, για εφίδρωση σε εμπύρετες καταστάσεις και για δυσπεψία, γαστρίτιδα και έλκος στομάχου. Γαληνικές εφαρμογές: Βάμμα 1:5 σε 45% C 2 H 5 OH 2-4 ml x 3 την ημέρα. Αντένδειξη: Πρέπει να αποφεύγεται το φυτό σε περίπτωση ευαισθησίας στα σαλικυλικά. Εάν χρησιμοποιείται το βάμμα σε γαστρικά έλκη ή για υπερβολική οξύτητα τότε χρησιμοποιείστε την μέθοδο του ζεστού νερού για να μειώσετε το οινόπνευμα. Salix spp. ITIA Willow (Salix alba, purpurea, daphnoides, pentiandra) Οικ.: Salicaceae

19 Δρόγη: Cortex salix Συστατικά: Περιέχει (i) φαινολικούς γλυκοσίδες όπως: σαλικίνη, σαλικορτίνη, ακετυλοσαλικορτίνη, τριανδίνη και εστέρες του σαλικυλικού οξέος και της σαλικυλαλκοόλης. (ii) Σαλικυλικά: (υπολογίζονται σαν σαλικίνη). Ποικίλουν ανάλογα με το είδος του φυτού 0,5% στην salix alba 1 10% στην S. fragilis 3 9% στην S. purpurea (iii) Ταννίνες και κατεχίνες. Φαρμακολογική Δράση: Αναλγητική, αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετική, τονωτική, αντιρευματική και στυπτική. Έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι τα σαλικυλικά έχουν τις παραπάνω δράσεις. Εμποδίζουν τον σχηματισμό των προσταγλαδινών με αναχαίτιση της σύνθεσης του αραχιδονικού οξέος. Η σαλικίνη είναι ένα προφάρμακο το οποίο μεταβολίζεται σε σαλιγεννίνη στο πεπτικό σύστημα και σε σαλικυλικό οξύ όταν απορροφηθεί. Χρήσεις: Χρησιμοποιείται σε πονοκεφάλους, νευραλγίες, ρευματισμούς, αρθρίτιδες και για εμπύρετες καταστάσεις όπως το κοινό κρυολόγημα. Εφαρμογές: Βάμμα 1 : 5 σε 25% C 2 H 5 OH 5 8 ml/την ημέρα. Οι τιτλοποιημένες δόσεις περιέχουν mg σαλικίνης. Gaultheria procubens - Wintergreen Οικ.: Ericaceae Δρόγη: Foliae Συστατικά: Περιέχει φαινολικές ενώσεις, γκαουλθερίνη, σαλικυλικό, βανιλλικό, καφεϊκό και άλλα οξέα. Το αιθέριο έλαιο του περιέχει σαλικυλικό μεθυλεστέρα περίπου 98% που σχηματίζεται από ενζυματική υδρόλυση της γκαουλθερίνης μετά από εμβροχή και απόσταξη με ατμό. Φαρμοκολογική Δράση: Είναι αντιφλεγμονώδες, αντιρευματικό και διουρητικό. Δρα σαν αναστολέας του αραχιδονικού οξέoς όπως οι σαλικυλικές ενώσεις. Έχει επίσης γαλακταγωγές και αναλγητικές ιδιότητες. Χρήσεις: Χρησιμοποιείται στην ρευματοειδής αρθρίτιδα, σε φλεγμονές των αρθρώσεων, ισχιαλγία, οσφυαλγία, διαστρέμματα και στην ουρική αρθρίτιδα.

20 Γαληνικές μορφές: Χρησιμοποιείται i) σαν έγχυμα, 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 κούπα βρασμένο νερό. Το αφήνουμε για 15 και πίνουμε το 1/4 έως 1/4 της κούπας και ii) εξωτερικό σε αλοιφή για ρευματισμούς, διαστρέμματα, ισχιαλγία, νευραλγία και για όλα τα είδη μυϊκών πόνων. iii) Tincture 1 : 5 με 65% C 2 H 5 OH, 1-2 ml την ημέρα Guaiacum officinale & Guaiacum sanctum Οικ.: Zygophyllaceae Δρόγη: Το καρδιόξυλο (η καρδιά του ξύλου) - Lignum guaiaci - Resina guajaci Συστατικά: Το ξύλο αυτό περιέχει 22% περίπου ρητίνες. Η ρητίνη της γουαϊάκης είναι μίγμα πολλών ουσιών. Περιέχει i) λιγνάνες όπως το α και β γουαϊακονικό οξύ την φουρογοναϊκίνη, ii) ρητινικά οξέα όπως το γουαϊακορητινικό οξύ, iii) βανιλλίνη, χρωστικές και ανόργανα συστατικά. Φαρμακολογική Δράση: Αντιρευματική, αντιφλεγμονώδη, διουρητική. Ελαφρώς καθαρτική. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ρευματικούς πόνους και στην ουρική αρθρίτιδα. Η αντιφλεγμονώδη δράση της οφείλεται στο γουαϊκοζουλένιο. Εχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν παλιότερα σαν αντισυφιλικό. Αντενδείξεις: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε υπερτασικούς, αλλεργικούς, στην εγκυμοσύνη και στην γαλουχία. Γαληνικές εφαρμογές: Ticture 1:5 σε 90 o αλκοόλης 1-4 ml/day.

21 Harpagophytum procumbens Οικ.: Pedaliaceae (Αρπαγόφυτο το κατακείμενο) Δρόγη: Radix Harpagophyti (κόνδυλος) Συστατικά: Η δρόγη περιέχει (i) γλυκοσίδες, ιριδοεδών κυρίως του αρπαgοσίδη και σε μικρότερες ποσότητες τον αρπαγίδη. (ii) Σάκχαρα όπως φρουκτόζη, γαλακτόζη και γλυκόζη. (iii) Φυτοστερόλες με κύρια την β-σιτοστερόλη (iv) Αρωματικά οξέα όπως καφεϊκό, χλωρογενικό κινναμωμικό (v) Τριτερπένια Φαρμακολογική δράση: Το φυτό έχει αντιφλεγνονώδη, αντιρευματική, αναλγητική και ηρεμιστική δράση. Μεθανολικά εκχυλίσματα σε μελέτες που έγιναν έδειξαν αντιφλεγμονώδη δράση σε οίδημα αρουραίων και αναλγητικά αποτελέσματα συγκρινόμενα με την φαινυλβουταζόνη. Επίσης βρέθηκαν και αντιφλογιστικές ιδιότητες. Οι δράσεις αυτές οφείλονται στους γλυκοσίδες των ιριδοειδών οι οποίοι προστατεύουν και από τις αρρυθμίες οι οποίες προκλήθηκαν σε πειραματόζωα με χλωροφόρμιο / αδρεναλίνη και ακονιτίνη. Επειδή περιέχει πικρές ουσίες προκαλεί αντανακλαστική διέγερση της όρεξης. Χρήσεις: Σε φλεγμονές αρθρώσεων, σε δυσκαμψία, ισχιαλγία, οσφυαλγία και ουρική αρθρίτιδα. Σε αιμορροίδες και φλεγμονώδεις καταστάσεις των αγγείων. Αντενδείξεις: Δεν πρέπει να χορηγείται στην εγκυμοσύνη. Γαληνικές εφαρμογές: Κάψουλες: 500 mg τρεις φορές την ημέρα. Βάμμα: 1 : 5 σε 25% αλκοόλη 0,5 1,0 ml 3 φορές την ημέρα. Συνδυάζεται με Menyanthes, Apiun, Gaultheria και Pioscorea.

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων

Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων Χ. Μ. ΜουτσόπουΛος Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών α ρευματικά νοσήματα είναι ασθένειες που προσβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Περιεχόμενα προηγούμενης διάλεξης Περιγραφή παθολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Αντώνης Φανουριάκης Μονάδα Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Δ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Αθήνα, 01/02/2016

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ Κυριακή Σταματέλου Ειδικός Νεφρολόγος, MBA Τι είναι η νεφρολιθίαση; Η νεφρολιθίαση λέγεται κοινά «πέτρες στα νεφρά» και είναι γνωστή στην ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Μπάρα Chia Μπανάνα Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Οι σπόροι Chia περιέχουν τα ωφέλιμα για την υγεία Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Χάρη στις φυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα:

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ο όρος αμινοξέα χρησιμοποιείται ευρέως στους αθλητικούς κύκλους και όχι αδίκως. Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μυών, η διάπλαση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ Ι Μη Ναρκωτικά Αναλγητικά

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ Ι Μη Ναρκωτικά Αναλγητικά ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ Ι Μη Ναρκωτικά Αναλγητικά Π. ΠΑΠΠΑΣ Εργαστήριο Φαρµακολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων Αντιµετώπιση του πόνου ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ αίσθηµα πόνου Ναρκωτικά αναλγητικά Μη ναρκωτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α.

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Το μπόλντο ανήκει στην οικογένεια των Monimiaceae. Eίναι αυτοφυές της περιοχής των Άνδεων της Χιλής και του Περού, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια Βασικές έννοιες Εθισμός Μερικές από τις ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν εθισμό, δηλαδή μεταβάλλουν τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Bev Maya B.Sc. (Hon), D. Phyt., MNIMH, AHG Ιατρός - Βοτανολόγος

Bev Maya B.Sc. (Hon), D. Phyt., MNIMH, AHG Ιατρός - Βοτανολόγος Στρατηγική Αποτοξίνωσης για Βέλτιστη Υγεία Bev Maya B.Sc. (Hon), D. Phyt., MNIMH, AHG Ιατρός - Βοτανολόγος Η Παρουσίαση Συνοπτικά Η Παρουσίαση συνοπτικά: Ποια είναι τα συμπτώματα; Τι προκαλεί την ασθένεια;

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Μικροοργανισμοί Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Παθογόνοι μικροοργανισμοί Παθογόνοι μικροοργανισμοί ονομάζονται οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούν τον άνθρωπο ως ξενιστή

Διαβάστε περισσότερα

Σημ.: Προσθέσθε άνηθο στο φαγητό σας αφού τελειώσει το μαγείρεμα γιατί ο βρασμός το καταστρέφει

Σημ.: Προσθέσθε άνηθο στο φαγητό σας αφού τελειώσει το μαγείρεμα γιατί ο βρασμός το καταστρέφει There are no translations available. ΑΝΗΘΟΣ 50ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ - Καλή πηγή ανόργανων συστατικών, όπως ασβεστίου, μαγγανίου, σιδήρου, μαγνησίου. Ο άνηθος εμποδίζει ή γενικότερα ρυθμίζει τη βακτηριακή ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα

(dietary fiber, nonnutritive fiber)

(dietary fiber, nonnutritive fiber) KΥΤΤΑΡΙΝΗ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Στα τρόφιμα, παράλληλα με τους υδατάνθρακες που πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή που υδρολύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται κατά τα γνωστά), υπάρχουν και υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα

η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα "Κλινικά αποδεδειγµένα αποτελέσµατα σε 47 ηµέρες" Αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας Ένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

Βλέννα, υδαρές υγρό. ή τοιχωματικό ή οξυπαραγωγικό = HCl + ενδογενή παράγοντα. βλέννα. ή ζυμογόνο ή πεπτικό = πεψινογόνο

Βλέννα, υδαρές υγρό. ή τοιχωματικό ή οξυπαραγωγικό = HCl + ενδογενή παράγοντα. βλέννα. ή ζυμογόνο ή πεπτικό = πεψινογόνο Στόμαχος Δομή βλεννογόνου στομάχου - Γαστρικοί αδένες Βλέννα, υδαρές υγρό ή τοιχωματικό ή οξυπαραγωγικό = HCl + ενδογενή παράγοντα βλέννα ή ζυμογόνο ή πεπτικό = πεψινογόνο Κύτταρα G = γαστρίνη Διάσπαρτα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

"Φυτοθεραπεία ουροποιητικού"

Φυτοθεραπεία ουροποιητικού "Φυτοθεραπεία ουροποιητικού" (Ομιλητής : Ράπτη Αγγελική, Φαρμακοποιός) Η φύση είναι άφθονη στην προμήθεια φυτών με ωφέλιμη δράση στον οργανισμό του ανθρώπου και ειδικά στο ουροποιητικό σύστημα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ Φωτεινή Ραζάκου, MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Εργ. Συνεργάτης ΑΤΕΙΘ-Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Σωστή διατροφή Θρεπτικά συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

6 7 RELEASE AND RELAX MOTION 8 9 RELEASE AND RELAX MOTION 10 11 RELEASE AND RELAX MOTION 22 23 RELEASE AND RELAX MOTION Αγγλική ονομασία Βοτανική ονομασία Οικογένεια Νότα Χαρακτηριστικά Μέρος του φυτού

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης H Μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό & τα κλαδιά του σχίνου. Η έκκριση

Διαβάστε περισσότερα

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr!

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! «Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! Όλοι γνωρίζουν την παροιμία»ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Πλέον έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία Ι Αναλγητικά - Αντιφλεγμονώδη Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου, Γ. Λεονταρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα

είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα Χ.Μ. Μουτσόπουλος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ο ανοσολογικό (αμυντικό) σύστημα έχει σκοπό την προστασία του οργανισμού από ξένους εισβολείς, όπως είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

που φιλοξενεί τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα υγειές σύστημα με ισχυρά οστά είναι απαραίτητο για την γενική υγεία και ποιότητα ζωής.

που φιλοξενεί τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα υγειές σύστημα με ισχυρά οστά είναι απαραίτητο για την γενική υγεία και ποιότητα ζωής. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ : ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ! Εισαγωγή : Τα οστά είναι το σπίτι για να μείνουμε, είναι η στέγη που φιλοξενεί τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ηλεκτροθεραπεία Ηλεκτροθεραπεία είναι η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για θεραπευτικούς σκοπούς. H ηλεκτροθεραπεία είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ µε 10 φυσικούς λιποδιαλύτες!

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ µε 10 φυσικούς λιποδιαλύτες! Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ µε 10 φυσικούς λιποδιαλύτες! Φαίνεστε & Αισθάνεστε Υπέροχα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: GMP, ISO, 2000:9001 CERTIFIED Αρ.γνωστ.ΕΟΦ: 450102152014 Οφέλη & Πλεονεκτήµατα του Lipo10 TM : ü Βοηθάει

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ

Α' ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ Α' ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑ:ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓίΑ: - 1.Κρατάμε το πάσχον μέλος, ψιλότερα από το ύψος της καρδιάς, αν είναι δυνατόν. 2.Απομακρύνουμε ξένα αντικείμενα. 3.Εφαρμόζουμε άμεση

Διαβάστε περισσότερα

Ρευματολογία. Ψωριασική Αρθρίτιδα. Στέφανος Πατεράκης Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσ/πείας

Ρευματολογία. Ψωριασική Αρθρίτιδα. Στέφανος Πατεράκης Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσ/πείας Ρευματολογία Ψωριασική Αρθρίτιδα Στέφανος Πατεράκης Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσ/πείας Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα; Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Simponi (γολιμουμάμπη)

Simponi (γολιμουμάμπη) EMA/792301/2018 EMEA/H/C/000992 Περίληψη EPAR για το κοινό Ανασκόπηση του Simponi και αιτιολογικό έγκρισης στην ΕΕ Τι είναι το Simponi και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται; Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το στρες Πρώτη νευροενδοκρινολογική απάντηση Δεύτερη νευροενδοεκρινολογική απάντηση Ο υποθάλαμος Κορτιζόλη

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες Συμπληρωμάτων

Κατηγορίες Συμπληρωμάτων Κατηγορίες Συμπληρωμάτων Σε αυτή την ενότητα, θα εξηγήσουμε τη μέθοδο της Μεταβολομικής Ακαδημίας της Διατροφικής Ιατρικής. Οι μεταβολομικές μελέτες εντόπισαν επτά κατηγορίες κύριων διατροφικών ελλείψεων

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Το φρέσκο σύκο καταναλώνεται κυρίως στις Μεσογειακές και Ανατολικές χώρες προς το τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο,

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις:

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Το σώμα μας περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου. Συγκεκριμένα, το ασβέστο είναι υπεύθυνο για το 1,5-2% του σωματικού μας βάρους. Είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Φλεγμονή. Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Φλεγμονή. Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Φλεγμονή Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μη ειδική ανοσολογική άμυνα ΑΝΑΤΟΜΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ Φυσικοί: δέρμα, βλεννογόνοι, βλέννα, βήχας Χημικοί: λυσοζύμη, αντιμικροβιακά

Διαβάστε περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα Ρευματοειδής αρθρίτιδα Μ.Ν. Μανουσάκης En. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων (Πιν. 1). Με τον όρο χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές του στομάχου.

Διαταραχές του στομάχου. Διαταραχές του στομάχου. Δυσπεψία Η δυσπεψία δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων. Πρόκειται για κατάσταση κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ KAI ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Νικόλαος Χ. Σύρμος ANAΠΑΡΑΓΩΓΗ Ο άνθρωπος αναπαράγεται με αμφιγονική αναπαραγωγή. Δύο γαμετικά κύτταρα,το ωάριο (θηλυκό)

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 1.1 Τι είναι; Ο Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός (ΟΜΠ) είναι ένα γενετικά

Διαβάστε περισσότερα

Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών

Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών IONIC FOOT DETOX Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών Η φυσική μέθοδος αυτή αποτελεί σήμερα την απάντηση της επιστήμης στο σύγχρονο αγχώδη και έντονο τρόπο ζωής, το γεμάτο χημικά και ακτινοβολίες περιβάλλον προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο Αλκοόλ και ασθένειες του Συκωτιού (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcohol-and-liver-disease) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, -

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, - Depon â (Paracetamol) (Bristol Myers Squibb) ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΟ -ΑΝTIΠΥΡΕΤIΚΟ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΣΚΙΑ ΑΠΛΑ, ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ 500mg, ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ 1000mg (MAXIMUΜ) ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΤΑ ΔΡΑΣΗ: Το DEPON περιέχει σαν δραστική ουσία

Διαβάστε περισσότερα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Τι είναι η Cold Laser LLLT Η θεραπεία με Laser, θεωρείται η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα. Το Laser δεν περιέχει χημικές ουσίες, είναι καθαρή ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 4. ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 4.1 Θεραπευτικές ενδείξεις Θεραπεία του οξέος πόνου (βλ. παράγραφο 4.2). Συµπτωµατική θεραπεία της επώδυνης οστεοαρθρίτιδας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 3 ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΡΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τροπάνιο: Πυρρολιδίνη Πυρρολιζιδίνη Πυρρολιδίνη + Πιπεριδίνη Νικοτινικό οξύ (Νιασίνη, Β3) Ινδολιζιδίνη Κινολιζιδίνη Γλουταμικό οξύ Ορνιθίνη

Τροπάνιο: Πυρρολιδίνη Πυρρολιζιδίνη Πυρρολιδίνη + Πιπεριδίνη Νικοτινικό οξύ (Νιασίνη, Β3) Ινδολιζιδίνη Κινολιζιδίνη Γλουταμικό οξύ Ορνιθίνη COOH Πυρρολιδίνη Πυρρολιζιδίνη Τροπάνιο: Πυρρολιδίνη + Πιπεριδίνη Νικοτινικό οξύ (Νιασίνη, Β3) Ινδολιζιδίνη HOOC COOH H 2 H 2 H 2 COOH Κινολιζιδίνη Γλουταμικό οξύ Ορνιθίνη HOOC COOH HOOC COOH O H 2 Α-κετογλουταρικό

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την Ο χρόνος λήψης του γεύματος αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας παράγοντα για την αθλητική απόδοση. Το γεύμα πρέπει να λαμβάνεται 2-3 ώρες πριν την προπόνηση. Το γεμάτο στομάχι θεωρείται αναστολέας της αθλητικής

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει ποτέ να τα αγνοούμε γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να σώσει

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ Μεταβολισμός της κορτιζόλης Η κορτιζόλη μεταβολίζεται στο ήπαρ. Στην συνέχεια οι μεταβολίτες συζευγνύνται με γλυκουρονιδικές και θειικές ομάδες, γίνονται υδατοδιαλυτά, εισέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματοπωλείον Αναστασία Κάμτση Φυσικά Καλλυντικά

Αρωματοπωλείον Αναστασία Κάμτση Φυσικά Καλλυντικά Αρωματοπωλείον Αναστασία Κάμτση Φυσικά Καλλυντικά ΣΕΙΡΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Πράσινη άργιλος: Δίνει στο δέρμα άμεση σφριγηλότητα και λάμψη. Την αναμειγνύετε με νερό ή με φυσικό χυμό λεμονιού, την απλώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη νοσολογία του μυοσκελετικού συστήματος

Εισαγωγή στη νοσολογία του μυοσκελετικού συστήματος Εισαγωγή στη νοσολογία του μυοσκελετικού συστήματος Δημήτριος Βασιλόπουλος B Παθολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιπποκράτειο ΓΝΑ Μυοσκελετικά

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Πειράματα έδειξαν ότι εκείνα τα νεογέννητα που είχαν περισσότερα χάδια, αναπτύσσονταν και μάθαιναν γρηγορότερα.

Γενικά. Πειράματα έδειξαν ότι εκείνα τα νεογέννητα που είχαν περισσότερα χάδια, αναπτύσσονταν και μάθαιναν γρηγορότερα. Stress και Δέρμα Γενικά Το δέρμα, ως όργανο αισθητήριο της αφής, θερμοκρασίας, πόνου, ερωτογόνος ζώνης, έχει μεγάλη σημασία σε όλες τις ηλικίες. Είναι όργανο συναισθηματικής έκφρασης και τόπος αποφόρτισης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Preparation H (1+3) % w/w αλοιφή (Yeast Cell Extract & Shark Liver Oil) Εκχύλισμα από κύτταρα μαγιάς & έλαιο από ήπαρ καρχαρία Διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο 1 Γλυκογόνο: επαρκεί για μια ημέρα για ανάγκες εγκεφάλου -> Πρωτεΐνη: για

Διαβάστε περισσότερα

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Ι. Φυσιολογία και παθοφυσιολογία του πόνου... 15 1. Ορισμός και τύποι του πόνου... 15 1.1. Ο ορισμός του πόνου... 15 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά

John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά ΕΙΚΟΝΑ ΟΝΟΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ JOHN NOA LTD John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά ΔΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ KAI ΤΟΝΩΣΗ. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ. ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ & ΜΕΙΩΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα και Αρχαιότητα

Βότανα και Αρχαιότητα Θεραπευτικά Βότανα Γενικά για τα Βότανα «Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά και αφορά τα φυτά των οποίων, οι ρίζες, τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιον άλλο τρόπο» Τους

Διαβάστε περισσότερα

Ο Βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως:

Ο Βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως: ΟΡΙΣΜΟΣ: η ελάχιστη ενέργεια που δαπανάται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών σε κατάσταση ηρεμίας. Αντιπροσωπεύει την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία της αναπνοής, την κυκλοφορία του αίματος,

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/2018

ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017/2018 ΒΑΘ.:... / 25 ΒΑΘ.:../ 20 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΟΛΟΓΡ.:... ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/2018 ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΝΟΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες δευτερογενών μεταβολιτών. Αποτελούνται από ενώσεις με μεγάλη ποικιλία

ΦΑΙΝΟΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες δευτερογενών μεταβολιτών. Αποτελούνται από ενώσεις με μεγάλη ποικιλία ΦΑΙΝΟΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες δευτερογενών μεταβολιτών. Αποτελούνται από ενώσεις με μεγάλη ποικιλία όσον αφορά τη δομή και λειτουργικότητά τους. Ο γενικός

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική Δερματομυοσίτιδα Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ 1.1 Τι είδους νόσημα είναι; Η νεανική δερματομυοσίτιδα (ΝΔΜ) είναι ένα σπάνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Με βάση τη θέση στο ανθρώπινο σώμα Με βάση την ιδιότητα για γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση Εξωτερικοί εσωτερικοί μη ειδικοί μηχανισμοί ειδικοί

Διαβάστε περισσότερα

PΟΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ H βιολογική σημασία των λιποειδών είναι μεγάλη : Eίναι δομικές μονάδες των μεμβρανών και συμμετέχουν στις

PΟΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ H βιολογική σημασία των λιποειδών είναι μεγάλη : Eίναι δομικές μονάδες των μεμβρανών και συμμετέχουν στις PΟΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ H βιολογική σημασία των λιποειδών είναι μεγάλη : Eίναι δομικές μονάδες των μεμβρανών και συμμετέχουν στις διάφορες διεργασίες που γίνονται μέσω των μεμβρανών. Eίναι

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας Ενεργούν σαν διαλύτες

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές ιδιότητες των οστών

Μηχανικές ιδιότητες των οστών Τα οστά δρουν σαν κατασκευές υποστήριξης και μεταφέρουν φορτία: h Απλή συμπίεση h Λυγισμός (φόρτιση του ενός φλοιού ελκυσμός του άλλου) h Στρέψη Μηχανικές ιδιότητες των οστών h Ισχυρότερα στη συμπίεση

Διαβάστε περισσότερα

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. Μπορεί να μην έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως άλλα λαχανικά,

Διαβάστε περισσότερα

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί:

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τη λέμφο και τους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι δομές που αποτελούνται από εξειδικευμένη μορφή συνδετικού ιστού, το λεμφικό

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρίζει από τις τοξίνες και αναζωογονεί τον οργανισμό. Ενδυναμώνει με ολοκληρωμένο τρόπο

Καθαρίζει από τις τοξίνες και αναζωογονεί τον οργανισμό. Ενδυναμώνει με ολοκληρωμένο τρόπο ELIXIR ΥΓΙΟΥΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ Καθαρίζει από τις τοξίνες και αναζωογονεί τον οργανισμό Ενδυναμώνει με ολοκληρωμένο τρόπο Περιέχει αλόη βέρα, χυμό νόνι, MSM (οργανικό θείο), τα μούρα goji και τζίντζερ

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδες φαινολικών ενώσεων

Ομάδες φαινολικών ενώσεων ΦΑΙΝΟΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες δευτερογενών μεταβολιτών. Αποτελούνται από ενώσεις με μεγάλη ποικιλία όσον αφορά τη δομή και λειτουργικότητά τους. Ο γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Απαντήσεις του κριτηρίου αξιολόγησης στη βιολογία γενικής παιδείας 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε τον αριθμό καθεμίας από τις ημιτελείς προτάσεις 1 έως και 5, και δίπλα σε αυτόν το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΕΙΚΤΗΣ STRESS ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ (ASI) Τα επινεφρίδια είναι δυο µικροί αδένες. Βρίσκονται πάνω από τα νεφρά και ο καθένας τους ζυγίζει 3 έως 5 γραµµάρια. Τους χαρακτηρίζει ο γοργός

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χορηγείται σε ενήλικες για τη θεραπεία των ακόλουθων νόσων:

Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χορηγείται σε ενήλικες για τη θεραπεία των ακόλουθων νόσων: EMA/411054/2015 EMEA/H/C/000992 Περίληψη EPAR για το κοινό γολιμουμάμπη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Το Αστέρι της Βραζιλίας. Τι είναι η πρόπολη;

Το Αστέρι της Βραζιλίας. Τι είναι η πρόπολη; Αλεξάνδρα Κουµπούρη Π Α Ζ Λ Η ΜΟΝΑ Ι ΚΗ Π Ρ Ο Π Ο ΛΗ Τ Η Σ Β Ρ ΑΖΙΛΙΑΣ Το Αστέρι της Βραζιλίας Σίγουρα έχετε ακούσει για την πρόπολη και τις θεραπευτικές δυνατότητές της. Ίσως να µην ξέρετε, ότι δεν υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ.

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Η λωρίδα αυτή της θάλασσας είναι διαφορετική απ' όλες

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Το πεπτικό σύστημα στον άνθρωπο αποτελείται από: Τον Πεπτικό ή γαστρεντερικό σωλήνα στον οποίο υπάρχουν : Η στοματική κοιλότητα Ο φάρυγγας Ο οισοφάγος Το στομάχι Το λεπτό έντερο

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ Τι είναι η τροφική αλλεργία; Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής (συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΜSc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 ΜΠΑΝΑΝΑ 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 Ιστορία της μπανάνας Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης

Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή 1 Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης 2019 2 Δομή μαθήματος-ενότητες Μυϊκό -Δομή και λειτουργία ΚΝΣ-Νευρομυϊκός έλεγχος Επίδραση της

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 - Ένζυμα, οι μηχανισμοί της ζωής

Κεφάλαιο 7 - Ένζυμα, οι μηχανισμοί της ζωής 1 Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Κεφάλαιο 7 - Ένζυμα, οι μηχανισμοί της ζωής Μικροσκοπικοί οργανισμοί που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σε

Διαβάστε περισσότερα

Οξεία μονοαρθρίτιδα. 2 ο Κλινικό Σεμινάριο Εσωτερικής Παθολογίας Οκτ 2015, Πάτρα

Οξεία μονοαρθρίτιδα. 2 ο Κλινικό Σεμινάριο Εσωτερικής Παθολογίας Οκτ 2015, Πάτρα Οξεία μονοαρθρίτιδα 2 ο Κλινικό Σεμινάριο Εσωτερικής Παθολογίας Οκτ 2015, Πάτρα Δαούσης Δημήτρης Επίκουρος καθηγητής Παθολογίας/Ρευματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών Γενικώς η ρευματολογία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Τι είναι ο Ωτοβελονισμός (Ωτοθεραπεία) Ο Ωτοβελονισμός (Ωτοθεραπεία) είναι μια Ιατρική Μέθοδος που χρησιμοποιεί το πτερύγιο του αυτιού με διαγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

8 η Παρουσίαση Εισαγωγή στο Αίμα

8 η Παρουσίαση Εισαγωγή στο Αίμα ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 8 η Παρουσίαση Εισαγωγή στο Αίμα ΠΗΓΕΣ :ADAM,AMERICAN SOCIETY OF HEMATOLOGY, www.blood.co.uk Συστατικά του κυκλοφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα/αρθρίτιδα που σχετίζεται με ενθεσίτιδα (jspa/era)

Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα/αρθρίτιδα που σχετίζεται με ενθεσίτιδα (jspa/era) www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα/αρθρίτιδα που σχετίζεται με ενθεσίτιδα (jspa/era) Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ/ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

15λεπτη προετοιμασία του φοιτητή για το μάθημα της λιθίασης του ουροποιητικού.

15λεπτη προετοιμασία του φοιτητή για το μάθημα της λιθίασης του ουροποιητικού. 15λεπτη προετοιμασία του φοιτητή για το μάθημα της λιθίασης του ουροποιητικού. Τι είναι η λιθίαση του ουροποιητικού ; Λιθίαση του ουροποιητικού Είναι η ύπαρξη των λίθων σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Aflen 300 mg καψάκια σκληρά Triflusal Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Η ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Δρ Μάριος Χριστοφίνης Η μελισσοθεραπεία είναι μια πανάρχαια θεραπεία που χρησιμοποίει όλα τα φυσικά προιόντα της μέλισσας και της κυψέλης, στην προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα