Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς"

Transcript

1

2 Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) ISBN (print.) Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος της παρούσας αναφοράς δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί ή να μεταδοθεί σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε τρόπο (μηχανικό, ηλεκτρονικό ή οποιοδήποτε άλλο) χωρίς την έγγραφη άδεια των συγγραφέων.

3 Προσωπικές Πληροφορίες Όνομα: sample_2_10_2 013 Φύλο: Ημερομηνία Δειγματοληψίας: Επίθετο: Ημερομηνία Γέννησης: -Dec- Ημερομηνία Έκδοσης Αναφοράς: Εισαγωγή Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα Αποτελέσματα Περίληψη Γλωσσάρι Ημερομηνία Παραλαβής Δείγματος: sample_2_10_ Dec Dec-

4 Εισαγωγή Η Προγνωστική Γονιδιωματική για τον εντοπισμό και περιορισμό των κινδύνων της Υγείας Οι εξετάσεις της κατηγορίας Υγεία & Ιατρική Φροντίδα πραγματοποιούνται για την ανίχνευση συγκεκριμένων μεταλλάξεων σε γονίδια που έχουν συσχετιστεί, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, με συγκεκριμένες παθήσεις. Στόχος είναι ο εντοπισμός των γενετικών παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο των ατόμων για την εκδήλωση κοινών, πολυ-παραγοντικών παθήσεων, για τις οποίες είναι αδιαμφισβήτητη η αξία των προληπτικών μέτρων και των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής. Το γενετικό προφίλ υποδεικνύει σε σημαντικό βαθμό αν είναι απαραίτητη η λήψη κατάλληλων μέτρων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα μπορούσαν να έχουν σημαντική αξία και στις περιπτώσεις εκδήλωσης της ασθένειας, παρά τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν. Μπορούν να παρέχουν στους κλινικούς επιστήμονες και γιατρούς σημαντικές πληροφορίες, συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πάθησης. Εξερευνήστε τα γονίδιά σας, Αδράξτε την ευκαιρία για μια πιο υγιή ζωή!! Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το γενετικό σας προφίλ. Τα γονίδια εξετάζονται ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Ορισμένα γονίδια ενδέχεται να εξετάζονται για περισσότερα από ένα χαρακτηριστικά, καθώς ένα γονίδιο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση σε διάφορα βιολογικά συστήματα. Για ορισμένα γονίδια, ενδέχεται να εξετάζονται περισσότερες από μία μεταλλάξεις (πολυμορφισμοί). Εσείς θα μπορείτε σε κάθε περίπτωση να δείτε τα γονίδια που εξετάστηκαν και τα αποτελέσματα (γονότυπος) της εξέτασης. Ποια είναι η επίδραση του κάθε γονότυπου; Η επίδραση του κάθε γονότυπου περιγράφεται με χρωματισμένους κύκλους. Ανάλογα με το χρώμα του κύκλου για κάθε τύπο του γονιδίου, μπορείτε να δείτε εάν ένας συγκεκριμένος γονότυπος εκφράζει αυξημένο, μεσαίο, ή μειωμένο κίνδυνο, πάντα σε σχέση με τον κίνδυνο του γενικού πληθυσμού. Ο κόκκινος κύκλος αντιπροσωπεύει αυξημένο κίνδυνο. Ο κίτρινος κύκλος αντιπροσωπεύει το μέσο κίνδυνο (αντίστοιχο με αυτόν του γενικού πληθυσμού). Ο πράσινος κύκλος αντιπροσωπεύει μειωμένο κίνδυνο. Πως γίνεται η αξιολόγηση του γενετικού σας προφίλ; Το συμπέρασμα για το γονιδιακό σας προφίλ σε μια κατηγορία απεικονίζεται στην αρχή της αναφοράς με ένα γράφημα «ράβδου». Η περιοχή με κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει την περιοχή αυξημένου κινδύνου, ενώ η περιοχή με πορτοκαλί χρώμα αντιπροσωπεύει την περιοχή που ΔΕΝ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο. Η γραμμή με τα δύο βέλη πάνω στο γράφημα υποδεικνύει σε ποιά θέση εντοπίζεται το προσωπικό σας γονιδιακό προφίλ.

5 Όσο χαμηλότερα είναι η γραμμή αυτή στην κόκκινη περιοχή αυξάνει ο κίνδυνος. Όσο υψηλότερα είναι η γραμμή αυτή στην πορτοκαλί περιοχή, μειώνεται ο κίνδυνος. Το γράφημα «πίτας» συγκρίνει για κάθε κατηγορία την ποσοστιαία σύστασή σας σε τύπους γονιδίων (γονότυπους) με αρνητική, ουδέτερη και θετική επίδραση. Το κόκκινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό αρνητικών γονότυπων, το κίτρινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό ουδέτερων γονότυπων, το πράσινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό θετικών γονότυπων. Το τελικό συμπέρασμα που αφορά σε κάθε κατηγορία γονιδίων εξάγεται ανάλογα με τη σημαντικότητα του κάθε αρνητικού γονότυπου. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και σε περίπτωση που οι κύκλοι με πράσινο χρώμα είναι περισσότεροι από εκείνους με κόκκινο χρώμα, το γονιδιακό προφίλ για τη συγκεκριμένη κατηγορία ενδέχεται να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο / ευπάθεια. Ο όρος «αυξημένος κίνδυνος» αναφέρεται στη σύγκριση με το σχετικό κίνδυνο του γενικού πληθυσμού. Στην περίπτωση που ένα γονίδιο ή ένα γονιδιακό προφίλ σχετίζεται με αυξημένη ικανότητα ή κίνδυνο, αυτό δεν συνεπάγεται πως το χαρακτηριστικό που εξετάζεται θα εκδηλωθεί με απόλυτη βεβαιότητα. Οι πληροφορίες που εξάγονται από την εξέταση του DNA είναι πληροφοριακές σε σημαντικό βαθμό για τις «τάσεις» των ατόμων, δεν είναι όμως περιγραφικές αλλά και ούτε προβλέπουν με βεβαιότητα αυτό που τελικά θα συμβεί. Η εταιρεία επικεντρώνεται κυρίως σε χαρακτηριστικά και καταστάσεις για τις οποίες οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε τα πιθανά γενετικά μειονεκτήματα να μπορούν να είναι σε ένα βαθμό τροποποιήσιμα. Οι πληροφορίες που σας παρέχονται δεν επιβεβαιώνουν ούτε και αντικαθιστούν οποιαδήποτε ιατρική διάγνωση έχει γίνει από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία στον τομέα της υγείας, έναν Ιατρό ή Γενετικό Σύμβουλο. Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα κατάλληλες συστάσεις βασισμένες στο γενετικό σας προφίλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να παρέχονται συστάσεις που βασίζονται στο συγκεκριμένο γονότυπο ενός γονιδίου. Εξειδικευμένες ιατρικές συμβουλές δεν παρέχονται και η εταιρεία σας παροτρύνει να συμβουλευτείτε έναν αρμόδιο Ιατρό για διάγνωση και απαντήσεις σε σας προσωπικές ερωτήσεις.

6 Αποτελέσματα ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΙΠΙΔΙΩΝ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, εξαιτίας διαταραχών στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που αποτελεί επιβλαβή παράγοντα για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Συμβουλευτείτε Καρδιολόγο. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Αυξήστε την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: POLYUNSATURATED FATTY ACIDS (N2) ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ_ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΜΟΚΥΣΤΕΪΝΗΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, εξαιτίας διαταραχών στο μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης με τοξικά αποτελέσματα για την καρδιά και τα αγγεία. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Συμβουλευτείτε Καρδιολόγο. Συνιστάται τακτικός έλεγχος των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και του φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη των Βιταμινών Β6 και Β12. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM FRUIT & VEGETABLE MIX (N3)

7 ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Συμβουλευτείτε Καρδιολόγο. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Διατηρήστε φυσιολογική πίεση αίματος. Συνιστάται έντονα η διαχείριση του άγχους. Αυξήστε την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή.

8 ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια για αντίσταση στην ινσουλίνη, που είναι ενδεικτική του μεταβολικού συνδρόμου και μπορεί να οδηγήσει προοδευτικά σε διαβήτη τύπου 2. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Αυξήστε την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ - ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένεια ευπάθεια στην οστεοπόρωση.ο οργανισμός είναι πιθανόν να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά για τη διατήρηση της υγείας των οστών, με αποτέλεσμα τη μείωση της οστικής πυκνότητας και τον αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα των οστών. Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια περισσότερο σημαντική για τις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά την εμμηνόπαυση. Ο αυξημένος κίνδυνος όμως που παρουσιάζεται σε ένα ανδρικό γονιδιακό προφίλ, χρήζει επίσης διορθωτικών κινήσεων και δεν πρέπει να αγνοείται. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Συνιστάται η έκθεση με προφύλαξη- στον ήλιο (15 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα). Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Αυξήστε την πρόσληψη Ασβεστίου. Αυξήστε την πρόσληψη Βιταμίνης D. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM BONES & JOINTS MIX (N6)

9 ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ - ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια των ατόμων σε φλεγμονώδεις παθήσεις. ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ - ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.

10 ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ - ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΓΚΥΛΩΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Αγκυλωτική Σπονδυλαρθρίτιδα. ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ - ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας).

11 ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ - ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΨΩΡΙΑΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ψωρίαση. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Συμβουλευτείτε Δερματολόγο. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται η έκθεση με προφύλαξη- στον ήλιο (15 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα). Συνιστάται έντονα η διαχείριση του άγχους. Αυξήστε την πρόσληψη Βιταμίνης D. Αυξήστε την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ιχθυέλαια (ιδιαίτερα το μουρουνέλαιο) ενδέχεται να έχουν σημαντικά προστατευτικές επιδράσεις για την ψωρίαση. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρόμβωση. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας. Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Εξασφαλίστε όσο το δυνατόν την παρουσία σας σε ακίνδυνα περιβάλλοντα για μείωση κινδύνου ατυχημάτων. Συνιστάται αύξηση σωματικής άσκησης. Συνιστάται προφυλακτική αντιπηκτική θεραπεία σε περιπτώσεις αυξημένου περιβαλλοντικού κινδύνου όπως εκτεταμένη ακινησία, χειρουργική επέμβαση, λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, περίοδος λοχείας. Διατηρήστε ισορροπημένη πρόσληψη Βιταμίνης Κ μέσω της διατροφής. Αυξήστε την πρόσληψη φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη των Βιταμινών Β6 και Β12. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM FRUIT & VEGETABLE MIX (N3)

12 ΑΤΟΠΙΑ ΑΣΘΜΑ & ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ατοπία (αλλεργική υπερευαισθησία). ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ - ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

13 ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ - ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ - ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (ΣΠΟΡΑΔΙΚΟΣ) Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

14 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ (ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ) Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για βασικοκυτταρικό τύπο καρκίνο του δέρματος. ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο Alzheimer.

15 ΑΙΜΟΧΡΩΜΑΤΩΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Αιμοχρωμάτωση. ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Περιοδοντίτιδα.

16 ΑΠΟΦΟΛΙΔΩΤΙΚΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αποφολιδωτικό γλαύκωμα. Περίληψη Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας Συμβουλευτείτε έναν Οφθαλμίατρο. Πραγματοποιείστε έναν ενδελεχή οφθαλμολογικό έλεγχο τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο χρόνια. Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά (που βρίσκονται σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά). ΚΗΛΙΔΩΔΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κηλιδώδη εκφυλισμό.

17 ΦΑΡΜΑΚΟ-ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ_ΣΥΝΔΡΟΜΟ WARFARIN Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία στο αντι-θρομβωτικό φάρμακο warfarin. Είναι μάλλον πιθανότερο ότι τα άτομα θα είναι φυσιολογικοί μεταβολιστές αυτού του φαρμάκου. ΦΑΡΜΑΚΟ-ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΣΠΙΡΙΝΗ & ΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με θετική ανταπόκριση στην ασπιρίνη, όσων αφορά στις αντι-πηκτικές δράσεις της.

18 ΦΑΡΜΑΚΟ-ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΣΤΑΤΙΝΕΣ & ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική ανταπόκριση στις στατίνες, όταν αυτός ο τύπος φαρμάκων χρησιμοποιείται με σκοπό τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σε άτομα επιρρεπή σε υψηλή χοληστερόλη ή σε καρδιαγγειακή νόσο γενικότερα. ΦΑΡΜΑΚΟ-ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΟΠΙΔΟΓΡΕΛΗ (Plavix) Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με φυσιολογική λειτουργία του ενζύμου και φυσιολογικό μεταβολισμό του αντιπηκτικού φαρμάκου της κλοπιδογρέλης (Plavix). Τα άτομα είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν φυσιολογικά στο συγκεκριμένο φάρμακο, όταν αυτό χορηγείται για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

19 ΦΑΡΜΑΚΟ-ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - 5-FU (5-fluorouracil) & ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη τοξικότητα του φαρμάκου 5-FU, όταν χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου. ΦΑΡΜΑΚΟ-ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΘΕΙΟΠΟΥΡΙΝΕΣ & ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ σχετίζεται με αυξημένη τοξικότητα των φαρμάκων θειοπουρίνης, όπως αζαθειοπρίνη, 6-μερκαπτοπουρίνη και 6-θειογουανίνη.

20 ΦΑΡΜΑΚΟΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΕ ΑΝΤΙ-ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ (ΤΥΠΟΣ SSRIs: Επιλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης) Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με μειωμένη ανταπόκριση των ατόμων σε Αντικαταθλιπτικά φάρμακα, και συγκεκριμένα στην κατηγορία των φαρμάκων SSRIs: Επιλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Περίληψη Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, της HDL και LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της HDL-C, το ποσοστό ολικής χοληστερόλης/ HDL, τα επίπεδα γλυκόζης. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: POLYUNSATURATED FATTY ACIDS (N2)

21 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στην απομάκρυνση της ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα. Είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τα άτομα να αντιμετωπίσουν διαταραχές στο μεταβολισμό του συμπλέγματος της Βιταμίνης Β, κάτι το οποίο οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες πρόσληψης αυτής της Βιταμίνης. Περίληψη Συνιστάται τακτικός έλεγχος των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και του φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη των Βιταμινών Β6 και Β12. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM FRUIT & VEGETABLE MIX (N3) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο. Αθλητές ενδέχεται να εμφανίσουν αιμολυτική αναιμία των αθλητών.

22 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια των ατόμων σε φλεγμονώδεις παθήσεις. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική αντι-οξειδωτική προστασία.

23 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική ικανότητα αποτοξίνωσης. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ - ΥΠΕΡΤΑΣΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, μετά από διατροφική πρόσληψη άλατος.

24 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΛΚΟΟΛ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αργό μεταβολισμό του αλκοόλ. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, να βρίσκουν το αλκοόλ ευχάριστο και να τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚAΦΕΪΝΗΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ταχύ μεταβολισμό της καφεΐνης. Ο καφές έχει φυσιολογικά, ή ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις, μειωμένα επίπεδα διεγερτικής δράσης. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, ότι έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην κατανάλωση καφέ.

25 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Δυσανεξία στη Γλουτένη (Κοιλιοκάκη).

26 ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΙΠΙΔΙΩΝ APOE Ρύθμιση Επιπέδων Χοληστερόλης E4E4 Τα άτομα με αυτό τον τύπο του γονιδίου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, λόγω τουσημαντικά αυξημένου κινδύνου για συσσώρευση λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική ροή του αίματος και να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η εφαρμογή κατάλληλων διατροφικών συστάσεων, με μια δίαιτα φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, έχει πολυ θετική επίδραση στην μείωση του κινδύνου που επιφέρει αυτός ο γενετικός παράγοντας. APOA5 Μεταβολισμός Λιπιδίων Τα άτομα με αυτό τον τύπο του γονιδίου παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση τα τοιχώματα των αρτηριών σκληραίνουν και η διάμετρός τους μικραίνει. Αυτό σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως υψηλά επίπεδα γλυκόζης και υψηλή πίεση του αίματος, οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος αυτός τροποποιείται με λήψη διατροφικών και φαρμακευτικών μέτρων. APOC3 Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με σημαντικά αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση, μια κατάσταση κατά την οποία τα τοιχώμα των αρτηριών σκληραίνουν και η διάμετρός του μικραίνει. Αντιμετωπίζουν σε αυτή την περίπτωση αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. CETP Μεταβολισμός Χοληστερόλης Μεταβολισμός HDL TC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα της HDL. Τα άτομα, ιδιαίτερα όταν δεν ασκούνται και ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Ο κίνδυνος για αρτηριοσκλήρυνση είναι ιδιαίτερα αυξημένος, κατάσταση κατά την οποία τα τοιχώματα των αρηριών σκληραίνουν και η διάμετρός τους μικραίνει. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. LIPC Μεταβολισμός Λιπιδίων AG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων όταν η διατροφική πρόσληψη ζωικού λίπους είναι υψηλή. Σε αυτή την περίπτωση τα άτομα, ιδιαίτερα οι γυναίκες και όσοι κάνουν μια καθιστική ζωή, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να εξαλειφθεί όταν το λίπος που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής είναι φυτικής προέλευσης και τα άτομα ασκούνται. LPL Μεταβολισμός Λιπο-Πρωτεϊνών Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα της VLDL και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ιδιαίτερα όταν η διατροφική πρόσληψη ζωικού λίπους είναι υψηλή. Σε αυτή την περίπτωση τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδνυο για καρδιαγγειακή νόσο. Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την εφαρμογή των κατάλληλων διατροφικών συστάσεων που θα στοχεύουν σε αύξηση της HDL, γνωστής και ως καλής χοληστερόλης.

27 PON1 Σύνθεση HDL Χοληστερόλης AT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα της LDL στο αίμα και μειωμένα επίπεδα της HDL. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακή νόσο. PON1 Σύνθεση HDL Χοληστερόλης GA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα της LDL στο αίμα και μειωμένα επίπεδα της HDL. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακή νόσο. APOA5 Μεταβολισμός Λιπιδίων AA APOB Μεταβολισμός Λιπιδίων APOC3 Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων TT FABP2 Εντερική απορρόφηση λιπαρών οξέων Μεταβολισμός Λιπιδίων GJA4 (CX37) Μεταβολισμός Λιπιδίων HMGCR Μεταβολισμός Λιπιδίων APOA1 Μεταβολισμός Λιπιδίων CETP Μεταβολισμός Χοληστερόλης Μεταβολισμός HDL Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, εξαιτίας διαταραχών στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που αποτελεί επιβλαβή παράγοντα για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ_ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΜΟΚΥΣΤΕΪΝΗΣ COMT Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης AA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με ιδιαίτερα μειωμένα επίπεδα απενεργοποίησης της ορμόνης ντοπαμίνης. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα όταν παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα Ομοκυστεΐνης στο αίμα και ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε φολικό οξύ.

28 MTRR Μεταβολισμός Βιταμίνης Β12 Μεταβολισμός φολικού οξεός Απομάκρυσνη ομοκυστεΐνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αρνητική επίδραση στη ρύθμιση της Ομοκυστεΐνης. Τα άτομα, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. TCN2 Ρύθμιση επιπέδων ομοκυστεΐνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα απομάκρυνσης της Ομοκυστεΐνης. Τα άτομα, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. MTHFR Σύνθεση & Επιδιόρθωση DNA Μεταβολισμός φολικού οξεός Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης AC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη δραστικότητα του εξεταζόμενου παράγοντα. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να αυξηθούν τα επίπεδα της Ομοκυστεΐνης στο αίμα, με τοξικές επιδράσεις για τα τοιχώματα των αγγείων. Τα άτομα, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. MTHFR Σύνθεση & Επιδιόρθωση DNA Μεταβολισμός φολικού οξεός Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης CT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη δραστικότητα του εξεταζόμενου παράγοντα. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να αυξηθούν τα επίπεδα της Ομοκυστεΐνης στο αίμα, με τοξικές επιδράσεις για τα τοιχώματα των αγγείων. Τα άτομα, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. MTR Μεταβολισμός φολικού οξεός Απομάκρυνση ομοκυστεΐνης AA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα της Ομοκυστεΐνης στο αίμα. Τα άτομα, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β (Β6, Β9, Β12) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. CBS Απομάκρυνση ομοκυστεΐνης Μεταβολισμός Βιταμίνης Β6 AG Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, εξαιτίας διαταραχών στο μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης με τοξικά αποτελέσματα για την καρδιά και τα αγγεία. ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ 1p13.3 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση AA Αυτός ο γονότυπος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς. 9p21 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση

29 Αυτός ο γονότυπος σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς. 10q11.21 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση AA Αυτός ο γονότυπος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς. 2q36.3 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση AC Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ 4q25 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση Αυτός ο γονότυπος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή. 4q25 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 HHEX Απόκριση στην ινσουλίνη Μείωση έκκριση ινσουλίνης Μείωση δείκτη ινσουλίνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη λειτουργία των β-παγκρεατικών κυττάρων, στην έκκριση της ινσουλίνης καθώς και με μειωμένη διάσπαση της ινσουλίνης από το ήπαρ. Τα κύτταρα του οργανισμού έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια τα άτομα παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένη ευπάθεια στο διαβήτη τύπου 2. IGF2BP2 Ρύθμιση του IGF2: αυξητικός παράγοντας TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη λειτουργία των β-παγκρεατικών κυττάρων, διαταραχές στην έκκριση της ινσουλίνης και στην απόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη. Τα άτομα αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη και να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2. Ο υποσιτισμός κατά την ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολισμό της γλυκόζης και να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον. SLC30A8 Ωρίμανση & αποθήκευση ινσουλίνης στα κύτταρα του παγκρέατος Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με δυσλειτουργίες των β-παγκρεατικών κυττάρων και σημαντικά μειωμένη έκκριση ινσουλίνης ως απόκριση στη γλυκόζη. Τα άτομα αντιμετωπίζουν

30 αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. VDR Ρύθμιση σύνθεσης κολλαγόνου Σύνθεση και αντικατάσταση ιστού των οστών Αποικοδόμηση συνδετικού ιστού Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη δράση της Βιταμίνης D, το οποίο επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τα άτομα εμφανίζουν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια παρουσιάζουν αυξημένη ευπάθεια στο διαβήτη τύπου 2. VDR Ρύθμιση σύνθεσης κολλαγόνου Σύνθεση και αντικατάσταση ιστού των οστών Αποικοδόμηση συνδετικού ιστού TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη δράση της Βιταμίνης D, το οποίο επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τα άτομα εμφανίζουν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια παρουσιάζουν αυξημένη ευπάθεια στο διαβήτη τύπου 2. ADAMTS 9 Διάσπαση πρωτεο-γλυκάνων, σχηματισμός οργάνων, καταστολή αγγειογένεσης, Ευαισθησία στην ινσουλίνη Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη απόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη (αυξημένη ινσουλινο-αντίσταση), αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. CDC123/ CAMK1D Ρύθμιση κυτταρικού κύκλου AA AA: -1.0 Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Οδηγεί σε διαταραχές στη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνη και μειωμένη απόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη. CDKAL1 Απόκριση στην ινσουλίνη AG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη λειτουργία των β-παγκρεατικών κυττάρων και στην απόκριση των κυττάρων στην ισνουλίνη. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. CDKN2A/ 2B Ογκοκαταστολέας Αισθητήρας ινσουλίνης TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη λειτουργία των β-παγκρεατικών κυττάρων και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. KCNJ11 Αντλία Καλίου Απελευθέρωση ινσουλίνης TT Αυτός ο τύπος γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. PPARg2 Διαφοροποίηση λιποκυττάρων Μεταβολισμός λιπιδίων & ινσουλίνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη απόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη. Τα άτομα, ιδιαίτερα οι παχύσαρκοι, έχουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση ινσουλινο-αντίστασης και διαβήτη τύπου 2. TCF7L2 Ομοιόσταση της γλυκόζης TC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη λειτουργία των β-παγκρεατικών κυττάρων, μειωμένη έκκριση ινσουλίνης ως απόκριση στη γλυκόζη και αυξημένο ρυθμό παραγωγής γλυκόζης από το ήπαρ. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας CHOL/06/02/10 Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας DR LEIV OSE ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ Αυτό το βιβλιαράκι περιέχει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Γενετικής Προδιάθεσης. Η παρούσα αναφορά ετοιμάστηκε για. SmartDNA Sample Report. Smart DNA

Αναφορά Γενετικής Προδιάθεσης. Η παρούσα αναφορά ετοιμάστηκε για. SmartDNA Sample Report. Smart DNA Η παρούσα αναφορά ετοιμάστηκε για SmartDNA Sample Report Αναφορά Γενετικής Προδιάθεσης Smart DNA Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται σ' αυτή την αναφορά αφορούν*: : : ID Πελάτη: U09-12007 * Εάν τα παραπάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Διαπανεπιστημιακό, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες» ΔιχηΝΕΤ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 01, Οκτώβριος Δεκέμβριος 2013 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me editorial Αγαπητοί αναγνώστες, με αφορμή το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας Free Health, θα θέλαμε να δώσουμε το στίγμα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. www.eligast.gr

Διατροφή. www.eligast.gr ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 62 / 11 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 www.eligast.gr & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Χολολιθίαση: Μια νόσος αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου διατροφής Εποχιακές αλλεργίες στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Μύθος και Πραγματικότητα Επιμέλεια Έκδοσης: Ιωάννης Α. Καραγιάννης Αθήναι 2008 ΔιοικητικΟ ΣυμβοΥλιο ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. Πρόεδρος: Δημήτριος Παπαπαναγιώτου

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr. Καρκίνος & Διατροφή V.1.

Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr. Καρκίνος & Διατροφή V.1. Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr Δεκέμβριος 2012 2 Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr Για τις ανάγκες του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας http://syllogoskarkinopathondramas.blogspot.gr Θέλοντας να βοηθήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Φοιτήτρια: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί είναι πολύτιμη;

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί είναι πολύτιμη; T. 12 - ΣΕΠ. - ΟΚΤ. 2013...για να ζω καλύτερα! ΜΑΛΛΙΑ Μυστικά για λάμψη και ζωντάνια ΚΩΝ/ΝΟΣ ΞΕΝΟΣ Βήματα Yγείας & Eυεξίας ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Kαι τίποτα δεν σε σταματά... ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο ΛΟΓΩ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΑΪΟΣ 2015 ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ... ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ Εξετάσεις: Η επιτυχία ξεκινάει (και) από το πιάτο τους ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Τι πρέπει να φάτε για να νιώσετε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

«Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε»

«Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε» Χειμώνας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΚΙΑΝΑΚΗΣ «Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε» ΥΓΕΙΑ Γιατί δεν μπορώ να συγκεντρωθώ; ΚΑΡΔΙΑ Θωρακίστε την με «όπλο» τη διατροφή ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεγαλώστε γερά... παιδιά ΓΙΟΡΤΕΣ Ρεβεγιόν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ- ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΣΑΦ: Μη Στεροειδή Αντιφλεγµονώδη Φάρµακα Είναι συµπτωµατικά, αντιφλεγµονώδη, αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρµακα. Συµπτωµατικά σηµαίνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ Των Κεραμυδά Βασιλική (ΑΕΜ:161) Χατζηκλωνίδου Δέσποινα (ΑΕΜ:11) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 MY CLUB CARD VISA. η κάρτα της ζωής σας. ακόμα:

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 MY CLUB CARD VISA. η κάρτα της ζωής σας. ακόμα: ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 7 ακόμα: MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας αντί για Editorial Το βουνό των βουνών & η μυθική Ιασώ Στον ευλογημένο τόπο των Ελλήνων τα βουνά καταλάμβαναν από τα αρχαία χρόνια το μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ

H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΖΙΑΖΕΙ ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ AURILE ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ Ο καφές είναι αγροτικό, εισαγόμενο και χρηματιστηριακό προϊόν. Αποτελεί το

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα 2008-2012

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα 2008-2012 2008-2012 για τη Δημόσια Υγεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2008-2012 Αθήνα 2008 Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μονάδα Στρατηγικής και Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΒΑΡΛΑΜΗΣ. ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2006 2007 Αριθµ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΒΑΡΛΑΜΗΣ. ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2006 2007 Αριθµ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΒΑΡΛΑΜΗΣ ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2006 2007 Αριθµ. 1820 ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ!

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 3 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! editorial Αγαπητές φίλες και φίλοι, Κρατάτε στα χέρια σας το τρίτο Free Health, που λόγω της μεγάλης ζήτησης θα τυπώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Hippophae Rhamnoides. Ιπποφαές Eυβοίας

Hippophae Rhamnoides. Ιπποφαές Eυβοίας Ιπποφαές Eυβοίας Hippophae Rhamnoides Στον κατάλογο των φυτών με γνωστές στην σύγχρονη επιστήμη φαρμακευτικές ιδιότητες το Ιπποφαές κατέχει μια από τις πιο διακεκριμένες θέσεις.το ιπποφαές είναι από τα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. Το αίγειο γάλα στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου. 5 + 1 Ασφαλείς γλυκαντικές ύλες

Διατροφή. Το αίγειο γάλα στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου. 5 + 1 Ασφαλείς γλυκαντικές ύλες ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 53 / 10 ο έτος έκδοσης & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Το αίγειο γάλα στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου 5 + 1 Ασφαλείς γλυκαντικές ύλες Παιδική Παχυσαρκία: Τι ρόλο παίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Η TELESTAR παρουσιάζει ένα νέο επαναστατικό προϊόν για ενδοφλέβια αιμοφωτοθεραπεία με laser. Πώς οι ημιαγωγοί laser 650nm μπορούν να σας βοηθήσουν

Η TELESTAR παρουσιάζει ένα νέο επαναστατικό προϊόν για ενδοφλέβια αιμοφωτοθεραπεία με laser. Πώς οι ημιαγωγοί laser 650nm μπορούν να σας βοηθήσουν Η TELESTAR παρουσιάζει ένα νέο επαναστατικό προϊόν για ενδοφλέβια αιμοφωτοθεραπεία με laser. Πώς οι ημιαγωγοί laser 650nm μπορούν να σας βοηθήσουν Έχετε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ; Εγκεφαλικό ; Προχωρημένο

Διαβάστε περισσότερα

Βάλτε τις SUPER ΤΡΟΦΕΣ στην ζωή σας και στην διατροφή σας και εξασφαλίστε τα οφέλη τους για την υγεία και την ευεξία σας.

Βάλτε τις SUPER ΤΡΟΦΕΣ στην ζωή σας και στην διατροφή σας και εξασφαλίστε τα οφέλη τους για την υγεία και την ευεξία σας. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Οι SUPER ΤΡΟΦΕΣ είναι μια ειδική κατηγορία τροφίμων που βρίσκονται στη φύση, τα παίρνουμε από αυτήν και με ελάχιστη ή και καθόλου επεξεργασία τα καταναλώνουμε σαν τροφές. Οι SUPER ΤΡΟΦΕΣ δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους και τους συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα

ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα Γεωργίου Ζωγράφου 58 210/7488012 what s up 6982341903 Delivery κάθε μέρα από της 18:00 έως τις 23:00 Και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΓΚΑΒΟΥΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Οικονομική κρίση & διατροφή. Τροφές που χαρίζουν ενέργεια. Λιπώδες Ήπαρ στα παιδιά. Περιπατητικότητα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Οικονομική κρίση & διατροφή. Τροφές που χαρίζουν ενέργεια. Λιπώδες Ήπαρ στα παιδιά. Περιπατητικότητα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Τ Ε Υ Χ Ο Σ 4 6 / 8ο έτος έκδοσης Ë Ë Ç Í É Ê Ï É Ä Ñ Õ Ì Å Á Ã Á Ó Ô Ñ Å Í Ô Å Ñ Ï Ë Ï Ã É Á Ó & Ä É Á Ô Ñ Ï Ö Ç Ó & Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Οικονομική κρίση

Διαβάστε περισσότερα