Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς"

Transcript

1

2 Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) ISBN (print.) Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος της παρούσας αναφοράς δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί ή να μεταδοθεί σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε τρόπο (μηχανικό, ηλεκτρονικό ή οποιοδήποτε άλλο) χωρίς την έγγραφη άδεια των συγγραφέων.

3 Προσωπικές Πληροφορίες Όνομα: sample_2_10_2 013 Φύλο: Ημερομηνία Δειγματοληψίας: Επίθετο: Ημερομηνία Γέννησης: -Dec- Ημερομηνία Έκδοσης Αναφοράς: Εισαγωγή Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα Αποτελέσματα Περίληψη Γλωσσάρι Ημερομηνία Παραλαβής Δείγματος: sample_2_10_ Dec Dec-

4 Εισαγωγή Η Προγνωστική Γονιδιωματική για τις Αθλητικές Επιδόσεις Οι εξετάσεις Προγνωστικής Γονιδιωματικής της κατηγορίας Αθλητικές Επιδόσεις πραγματοποιούνται για την ανίχνευση συγκεκριμένων μεταλλάξεων σε γονίδια που επηρεάζουν, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, την αθλητική απόδοση. Στόχος είναι ο εντοπισμός των γενετικών παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την απόδοση των ατόμων σε αθλητικές δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τους αθλητές και τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην προετοιμασία αθλητών αλλά και για το γενικό πληθυσμό. Μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό που θα συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ατόμων με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Εξερευνήστε τα Γονίδιά σας, Βελτιώστε τη Φυσική σας Κατάσταση! Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το γενετικό σας προφίλ. Τα γονίδια εξετάζονται ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Ορισμένα γονίδια ενδέχεται να εξετάζονται για περισσότερα από ένα χαρακτηριστικά, καθώς ένα γονίδιο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση σε διάφορα βιολογικά συστήματα. Για ορισμένα γονίδια, ενδέχεται να εξετάζονται περισσότερες από μία μεταλλάξεις (πολυμορφισμοί). Εσείς θα μπορείτε σε κάθε περίπτωση να δείτε τα γονίδια που εξετάστηκαν και τα αποτελέσματα (γονότυπος) της εξέτασης. Ποια είναι η επίδραση του κάθε γονότυπου; Η επίδραση του κάθε γονότυπου περιγράφεται με χρωματισμένους κύκλους. Ανάλογα με το χρώμα του κύκλου για κάθε τύπο του γονιδίου, μπορείτε να δείτε εάν ένας συγκεκριμένος γονότυπος εκφράζει αυξημένο, μεσαίο, ή μειωμένο κίνδυνο, πάντα σε σχέση με τον κίνδυνο του γενικού πληθυσμού. Ο κόκκινος κύκλος αντιπροσωπεύει αυξημένο κίνδυνο. Ο κίτρινος κύκλος αντιπροσωπεύει το μέσο κίνδυνο (αντίστοιχο με αυτόν του γενικού πληθυσμού). Ο πράσινος κύκλος αντιπροσωπεύει μειωμένο κίνδυνο. Πως γίνεται η αξιολόγηση του γενετικού σας προφίλ; Το συμπέρασμα για το γονιδιακό σας προφίλ σε μια κατηγορία απεικονίζεται στην αρχή της αναφοράς με ένα γράφημα «ράβδου». Η περιοχή με κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει την περιοχή αυξημένου κινδύνου, ενώ η περιοχή με πορτοκαλί χρώμα αντιπροσωπεύει την περιοχή που ΔΕΝ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο. Η γραμμή με τα δύο βέλη πάνω στο γράφημα υποδεικνύει σε ποιά θέση εντοπίζεται το προσωπικό σας γονιδιακό προφίλ.

5 Όσο χαμηλότερα είναι η γραμμή αυτή στην κόκκινη περιοχή αυξάνει ο κίνδυνος. Όσο υψηλότερα είναι η γραμμή αυτή στην πορτοκαλί περιοχή, μειώνεται ο κίνδυνος. Το γράφημα «πίτας» συγκρίνει για κάθε κατηγορία την ποσοστιαία σύστασή σας σε τύπους γονιδίων (γονότυπους) με αρνητική, ουδέτερη και θετική επίδραση. Το κόκκινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό αρνητικών γονότυπων, το κίτρινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό ουδέτερων γονότυπων, το πράσινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό θετικών γονότυπων. Το τελικό συμπέρασμα που αφορά σε κάθε κατηγορία γονιδίων εξάγεται ανάλογα με τη σημαντικότητα του κάθε αρνητικού γονότυπου. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και σε περίπτωση που οι κύκλοι με πράσινο χρώμα είναι περισσότεροι από εκείνους με κόκκινο χρώμα, το γονιδιακό προφίλ για τη συγκεκριμένη κατηγορία ενδέχεται να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο / ευπάθεια. Ο όρος «αυξημένος κίνδυνος» αναφέρεται στη σύγκριση με το σχετικό κίνδυνο του γενικού πληθυσμού. Στην περίπτωση που ένα γονίδιο ή ένα γονιδιακό προφίλ σχετίζεται με αυξημένη ικανότητα ή κίνδυνο, αυτό δεν συνεπάγεται πως το χαρακτηριστικό που εξετάζεται θα εκδηλωθεί με απόλυτη βεβαιότητα. Οι πληροφορίες που εξάγονται από την εξέταση του DNA είναι πληροφοριακές σε σημαντικό βαθμό για τις «τάσεις» των ατόμων, δεν είναι όμως περιγραφικές αλλά και ούτε προβλέπουν με βεβαιότητα αυτό που τελικά θα συμβεί. Η εταιρεία επικεντρώνεται κυρίως σε χαρακτηριστικά και καταστάσεις για τις οποίες οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε τα πιθανά γενετικά μειονεκτήματα να μπορούν να είναι σε ένα βαθμό τροποποιήσιμα. Οι πληροφορίες που σας παρέχονται δεν επιβεβαιώνουν ούτε και αντικαθιστούν οποιαδήποτε ιατρική διάγνωση έχει γίνει από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία στον τομέα της υγείας, έναν Ιατρό ή Γενετικό Σύμβουλο. Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα κατάλληλες συστάσεις βασισμένες στο γενετικό σας προφίλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να παρέχονται συστάσεις που βασίζονται στο συγκεκριμένο γονότυπο ενός γονιδίου. Εξειδικευμένες ιατρικές συμβουλές δεν παρέχονται και η εταιρεία σας παροτρύνει να συμβουλευτείτε έναν αρμόδιο Ιατρό για διάγνωση και απαντήσεις σε σας προσωπικές ερωτήσεις.

6 Αποτελέσματα ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ - ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένη ικανότητα αντοχής. Τα άτομα, είναι περισσότερο πιθανό να έχουν αυξημένες επιδόσεις σε αθλήματα που απαιτούν αντοχή. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ - ΜΥΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη μυική απόδοση. Περίληψη Προτείνονται τα ακόλουθα διατροφικά συμπληρώματα από την σειρά της genecouture: MUSCLE BUILDER (N8) SPORT PERFORMANCE (N9)

7 ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ - ΤΕΝΟΝΤΕΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Το γενικό γενετικό προφίλ σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία των αθλητών σε παθήσεις και τραυματισμούς των τενόντων. Περίληψη Συμβουλευτείτε έναν Αθλητίατρο. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Κάντε μια εξέταση πελματογραφίας. Χρησιμοποιείτε εξειδικευμένες εσωτερικές σόλες. Παρατηρήστε τυχόν μειωμένη ευλιγισία ή μειωμένο εύρος κινήσεων όταν ξυπνάτε το πρωί. Σε περίπτωση που κάνετε αερόβια προπόνηση και βάρη, ξεκινήστε με την αερόβια άσκηση πρώτα. Αποφύγετε την προπόνηση σε ανηφόρα ή την υπερβολική πλειομετρική εξάσκηση ή την εξάσκηση σε υπερβολική ταχύτητα. Οι ασκήσεις ευλιγισίας θα πρέπει να γίνονται ΜΕΤΑ την προθέρμανση και μετά την προπόνηση. Αυξήστε την ένταση των ασκήσεων προθέρμανσης σε κρύες περιβαλλοντικές συνθήκες. Αυξήστε την ταχύτητα ή το ύψος των αναπηδήσεων σταδιακά κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης. Εφιστήστε την προσοχή σας για εντοπισμό τραυματισμών σε μύες, συνδέσμους, οστά.. Εξασφαλίστε την πλήρη ανάκαμψη μετά από τραυματισμό πριν επανέλθετε σε υψηλής έντασης προπονήσεις. Κάνετε μασάζ στους μύες της γάμπας και τον Αχίλλειο τένοντα μετά την προπόνηση Χρησιμοποιείτε παγοκύστες (10-20 λεπτά της ώρας) ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ - ΟΣΤΑ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Το γενικό γενετικό προφίλ σχετίζεται με διαταραχές στη χρήση της Βιταμίνης D από τον οργανισμό και μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου. Είναι πιθανό να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των οστών, όσων αφορά στην Οστική Πυκνότητα, συμβάλλοντας στην αύξηση του κινδύνου για κατάγματα των οστών. Περίληψη Συμβουλευτείτε έναν Αθλητίατρο. Διατηρήστε το φυσιολογικό βάρος σώματος ή ΔΜΣ<24,9. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Κάντε μια εξέταση πελματογραφίας. Χρησιμοποιείτε εξειδικευμένες εσωτερικές σόλες. Συνιστάται η μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Πραγματοποιείτε τακτικά εξέταση αίματος για τη συγκέντρωση Βιταμίνης D, Ασβεστίου και Φωσφώρου. Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται η έκθεση με προφύλαξη- στον ήλιο (15 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα). Αυξήστε την πρόσληψη Ασβεστίου. Αυξήστε την πρόσληψη Βιταμίνης D. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM BONES & JOINTS MIX (N6)

8 ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ, όσων αφορά στη σωματική σύσταση μάζας-λίπους, συσχετίζεται με αυξημένη συσσώρευση λίπους. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταστάσεις, όπως αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και αυξημένη πίεση του αίματος. Περίληψη Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Αυξήστε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, όπως Βιταμινών Α, C, και Ε. Αυξήστε την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Περίληψη Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, της HDL και LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της HDL-C, το ποσοστό ολικής χοληστερόλης/ HDL, τα επίπεδα γλυκόζης. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: POLYUNSATURATED FATTY ACIDS (N2)

9 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στην απομάκρυνση της ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα. Είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τα άτομα να αντιμετωπίσουν διαταραχές στο μεταβολισμό του συμπλέγματος της Βιταμίνης Β, κάτι το οποίο οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες πρόσληψης αυτής της Βιταμίνης. Περίληψη Συνιστάται τακτικός έλεγχος των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και του φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη των Βιταμινών Β6 και Β12. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM FRUIT & VEGETABLE MIX (N3) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο. Αθλητές ενδέχεται να εμφανίσουν αιμολυτική αναιμία των αθλητών.

10 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια των ατόμων σε φλεγμονώδεις παθήσεις. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική αντι-οξειδωτική προστασία.

11 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική ικανότητα αποτοξίνωσης. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ - ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, μετά από διατροφική πρόσληψη άλατος.

12 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΛΚΟΟΛ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αργό μεταβολισμό του αλκοόλ. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, να βρίσκουν το αλκοόλ ευχάριστο και να τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚAΦΕΪΝΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ταχύ μεταβολισμό της καφεΐνης. Ο καφές έχει φυσιολογικά, ή ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις, μειωμένα επίπεδα διεγερτικής δράσης. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, ότι έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην κατανάλωση καφέ.

13 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Δυσανεξία στη Γλουτένη (Κοιλιοκάκη).

14 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ - ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΟΧΗΣ Γονίδιο CK-MM Βιολογική επίδραση Η κατανάλωση ενέργειας στους μυς Γονότυπος CC Τα άτομα με αυτόν τον τύπο του γονιδίου έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα όταν εκτελούν μυικές ασκήσεις με αυξημένη ένταση και/ή διάρκεια. Το μυικό τους σύστημα κατάναλώνει ιδιαίτερα αυξημένα ποσά ενέργειας με αποτέλεσμα την ιδιαίτερα αυξημένη κόπωση των μυών μετά την άσκηση. Προπονητικές συστάσεις Αυτός ο πολυμορφισμός σχετίζεται με αρνητική επίδραση για τους αθλητές των αθλημάτων αντοχής και αυτών που απαιτούν συνδυασμό αερόβιας με αναερόβια άσκηση. Οι αθλητές με αυτό τον τύπο του γονιδίου φαίνεται πως είναι καλύτεροι σε αθλήματα που απαιτούν ταχύτητα ή δύναμη. Ιατρικές συστάσεις Οι αθλητές με αυτό τον τύπο του γονιδίου παρουσίαζουν ευαισθησία στην μυική κόπωση και/ή σε μυικούς τραυματισμούς έπειτα από έντονη άσκηση, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων του ενζύμου που λέγεται Κινάση της Κρεατίνης (CK). Συνιστάται η διατήρηση του σωματικού λίπους εντός των φυσιολογικών ορίων. Διατηρήστε το ΔΜΣ<24,9. Αποφύγετε εκκεντρικές δραστηριότητες. Ελέγχετε τα CK-MM επίπεδα στις 24,48, και 72 ώρες μετά από παρατεταμένη ή πολύ έντονη άσκηση ή όταν ο αθλητής αισθάνεται ασυνήθιστη μυική κόπωση-αν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά συνιστάται ο έλεγχος για μυική δυστροφία. Διατροφικές συστάσεις Οι αθλητές με αυτό τον τύπο του γονιδίου έχουν αυξημένες ανάγκες για πρωτεΐνη τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ενέργειας που δαπανούν κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε αμινοξέα όπως το ασπράδι αυγών, ορό γάλακτος, καζεΐνη, βοδινό κρέας, ψάρι, πουλερικά. Οι αθλητές που επιδίδονται σε επίπονες ασκήσεις, προπονήσεις με βάρη και/ή πλειομετρικές ασκήσεις συνιστάται να αυξήσουν και την ποσοτική πρόσληψη της πρωτεΐνης στο ανώτατο όριο ανάλογα με το άθλημα στο οποίο δραστηριοποιούνται και την ποιότητα της πρωτεΐης που προσλαμβάνουν, ιδιαίτερα μετά τις προπονήσεις όταν η αναγέννηση και η επισκευή του μυικού ιστού λαμβάνουν χώρα. Οι αθλητές που εμπλέκονται σε σκληρά αθλήματα αντοχής, σε μικτά αθλήματα με έντονη άσκηση της μυικής δύναμης ή σε αθλήματα δύναμης συνιστάται να αυξήσουν την καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης σε 1,8-2,0g/ημέρα/kg σωματικού βάρους. Οι αθλητές που εκτελούν λιγότερο έντονες αερόβιες ασκήσεις ή σε προπονήσεις με στόχο τη βελτίωση της γενικής δύναμης και του μυικού τόνου συνιστάται η πρόσληψη πρωτεΐνης 1,2-1,5g/ημέρα/kg σωματικού βάρους. BDKRB2 Μυϊκός Μεταβολισμός AC AC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη απόδοση σε αθλήματα που απαιτούν αντοχή. CHRM2 Αποκατάσταση Καρδιακού Ρυθμού

15 Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη αποκατάσταση του καρδιακού παλμού, έπειτα από έντονη άσκηση. Προσδίδει ένα μειονέκτημα σε άτομα που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με αθλήματα αντοχής. EPOR Σύνθεση & Διαφοροποίηση Ερυθροβλαστών Οξυγόνωση Ιστών Αυτός ο τύπος του γονιδίου δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα αντοχής, η οποία είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Προπονητικές συστάσεις Αυτός ο τύπος του γονιδίου δεν είναι πλεονεκτικός για αθλητές αντοχής. Όσων αφορά στο συγκεκριμένο γονίδιο, οι αθλητές έχουν φυσιολογικά επίπεδα προμήθειας οξυγόνου στο μυικό ιστό. Όταν εκτίθενται σε μεγάλα υψόμετρα (>1800m) για προπόνηση ή όταν πραγματοποιούν τακτικά προπονήσεις σε συνθήκες οξείας υποξίας, συνιστάται η εξέταση του συγκεκριμένου πολυμορφισμού σε ένα γενικότερο πλαίσιο, σε συνδυασμό με άλλα γονίδια που μπορεί να επηρεάζουν την απελευθέρωση της ερυθροποιητίνης (π.χ.hif-1a), ώστε να αξιολογηθούν καλύτερα οι αναμενόμενες επιδράσεις και ο βαθμός προσαρμογής των αθλητών σε τέτοιες στρατηγικές. HBB Κάρδιο-Αναπνευστική Απόκριση στην άσκηση CG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μια μέση δυνατότητα των ατόμων να βελτίωσουν την αντοχή τους, έπειτα από από την κατάλληλη προπόνηση. Προπονητικές συστάσεις Τα άτομα με αυτό τον τύπο του γονιδίου ενδέχεται να έχουν υψηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί. Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων πιθανόν να είναι σημαντική για αυτά τα άτομα, ιδιαίτερα σε αγωνίσματα που διαρκούν περισσότερο από 2 ώρες. Συνιστάται ο έλεγχος της διαθεσιμότητας και της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια αγωνισμάτων μεγάλων αποστάσεων και η επαναξιολόγηση των ενεργειακών απαιτήσεων. Πιθανόν να προκύψουν μεγαλύτερες ανάγκες για ανεφοδιασμό του οργανισμού με υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια αγωνισμάτων μακράς διαρκείας. HBB Κάρδιο-Αναπνευστική Απόκριση στην άσκηση CT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μια μέση δυνατότητα των ατόμων να βελτίωσουν την αντοχή τους, έπειτα από από την κατάλληλη προπόνηση. Προπονητικές συστάσεις Τα άτομα με αυτό τον τύπο του γονιδίου ενδέχεται να έχουν υψηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί. Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων πιθανόν να είναι σημαντική για αυτά τα άτομα, ιδιαίτερα σε αγωνίσματα που διαρκούν περισσότερο από 2 ώρες. Συνιστάται ο έλεγχος της διαθεσιμότητας και της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια αγωνισμάτων μεγάλων αποστάσεων και η επαναξιολόγηση των ενεργειακών απαιτήσεων. Πιθανόν να προκύψουν μεγαλύτερες ανάγκες για ανεφοδιασμό του οργανισμού με υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια αγωνισμάτων μακράς διαρκείας. HIF-1 Αγγειογένεση & Σύνθεση Ερυθρών Αιμοσφαιρίων Οξυγόνωση Ιστών Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός CC Αυτός ο τύπος του γονιδίου δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα αντοχής, η οποία είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: SPORT PERFORMANCE (N9) MCT-1 Απομάκρυνση γαλακτικού οξεός Μυική κόπωση TA

16 Αυτός ο τύπος του γονιδίου δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα αντοχής των αθλούμενων. PPARD Μεταβολισμός λίπους και υδατανθράκων AA Αυτός ο τύπος του γονιδίου δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα αντοχής των αθλούμενων, η οποία είναι σε φυσιολογικά (μεσαία) επίπεδα. VEGF Αγγειογένεση Οξυγόνωση Ιστών AC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένη μεταφορά οξυγόνου στους μύες στις σωματικές ασκήσεις με μεγάλη διάρκεια. Προσδίδει σε άτομα που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό τη δυνατότητα για υψηλές επιδόσεις σε αθλήματα αντοχής. VEGF Αγγειογένεση Οξυγόνωση Ιστών AG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένη μεταφορά οξυγόνου στους μύες στις σωματικές ασκήσεις με μεγάλη διάρκεια. Προσδίδει σε άτομα που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό τη δυνατότητα για υψηλές επιδόσεις σε αθλήματα αντοχής. VEGF Αγγειογένεση Οξυγόνωση Ιστών GC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένη μεταφορά οξυγόνου στους μύες στις σωματικές ασκήσεις με μεγάλη διάρκεια. Προσδίδει σε άτομα που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό τη δυνατότητα για υψηλές επιδόσεις σε αθλήματα αντοχής. ACE Κυκλοφορικό Σύστημα Ρύθμιση Πίεσης του Αίματος Μυϊκή Διάπλαση Επίπδα λιπιδίων & Γλυκόζης INSDEL Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένες ικανότητες αντοχής. Ο ρυθμός παραγωγής ενέργειας επιτρέπει στους μύες να αποδίδουν καλά σε αθλήματα με μεγάλη χρονική διάρκεια. Προπονητικές συστάσεις Αθλητές των αθλημάτων ταχύτητα-δύναμης μπορούν να αναπτύξουν την αντοχή τους με προπονήσεις κατά διατήματα σε VO2max Εκτέλεση ασκήσεων σε χαμηλή ένταση με πολλές επαναλήψεις Περισσότερη προσπάθεια για την ανάπτυξη μυικής δύναμης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα μυικών τραυματισμών όταν ο αθλητής παρουσιάζει υψηλά επίπεδα Κινάσης Κρεατίνης (CK) στον ορό. Χρειάζεται προσοχή όταν αυξάνεται η προπονητική συχνότητα. Ιατρικές συστάσεις Τακτικός έλεγχος της ωσμωτικότητας των ούρων, του ρυθμού εφίδρωσης, και της συγκέντρωσης Na, K, και Cl στο πλάσμα, το πρωί, και αμέσως μετά από έντονη άσκηση/αγώνα Διατροφικές συστάσεις Συνιστάται η καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης 1,8-2,0g/ημέρα/kg Σωματικού Βάρους. ACTN3 Ταχεία Μυϊκή Σύσπαση TT Τα άτομα με αυτό τον τύπο του γονιδίου αποδίδουν καλύτερα σε αθλήματα αντοχής. Οι μύες συσπώνται αργά και αποκρίνονται θετικά σε δραστηριότητες με μεγάλη διάρκεια. Προπονητικές συστάσεις Εξάσκηση με προπονητικές τεχνικές για την εξοικονόμηση ενέργειας.

17 NOS3 Αγγειοδιαστολή Οξυγόνωση Ιστών TG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένη προμήθεια οξυγόνου στο μυικό σύστημα. Η ικανότητα αντοχής μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά στους αθλητές. Προπονητικές συστάσεις Συνιστάται η προσεκτική αύξηση του προπονητικού φορτίου. Αφιερώστε χρόνο για να επικεντρωθείτε σε σωματικές ασκήσεις ή ασκήσεις τεχνικής στις οποίες οι αθλητές υστερούν. PPARg-C 1 Παραγωγή Μυϊκής Ενέργειας Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα μυικής αντοχής και μειωμένα επίπεδα λίπους στο σώμα. Τα άτομα με αυτό το γενετικό προφιλ έχουν αυξημένη μεταφορά και αξιοποίηση του οξυγόνου για την παραγωγή ενέργειας από τους μύες κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Οι αθλητές παρουσιάζουν αυξημένες επιδόσεις σε αθλήματα αντοχής. Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένη ικανότητα αντοχής. Τα άτομα, είναι περισσότερο πιθανό να έχουν αυξημένες επιδόσεις σε αθλήματα που απαιτούν αντοχή. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ - ΜΥΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Γονίδιο ACTN3 Βιολογική επίδραση Γονότυπος Ταχεία Μυϊκή Σύσπαση TT Τα άτομα με αυτό τον τύπο του γονιδίου έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα σε αθλήματα που απαιτούν ταχύτητα και/ή δύναμη. Προπονητικές συστάσεις Εξάσκηση με προπονητικές τεχνικές για την εξοικονόμηση ενέργειας. ACE Κυκλοφορικό Σύστημα Ρύθμιση Πίεσης του Αίματος Μυϊκή Διάπλαση Επίπδα λιπιδίων & Γλυκόζης INSDEL Οι αθλητές με αυτόν τον τύπο γονιδίου είναι επιρρεπείς σε μυικούς τραυματισμούς, όταν τα επίπεδα του ενζύμου Κινάση Κρεατινίνης (CK) στον ορό του αίματος είναι υψηλά. Προπονητικές συστάσεις Αθλητές των αθλημάτων ταχύτητα-δύναμης μπορούν να αναπτύξουν την αντοχή τους με προπονήσεις κατά διατήματα σε VO2max. Εκτέλεση ασκήσεων σε χαμηλή ένταση με πολλές επαναλήψεις Περισσότερη προσπάθεια για την ανάπτυξη μυικής δύναμης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα μυικών τραυματισμών όταν ο αθλητής παρουσιάζει υψηλά επίπεδα Κινάσης Κρεατίνης (CK) στον ορό. Χρειάζεται προσοχή όταν αυξάνεται η προπονητική συχνότητα. Ιατρικές συστάσεις Τακτικός έλεγχος της ωσμωτικότητας των ούρων, του ρυθμού εφίδρωσης, και της συγκέντρωσης Na, K, και Cl στο πλάσμα, το πρωί, και αμέσως μετά από έντονη άσκηση/αγώνα Διατροφικές συστάσεις Συνιστάται η καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης 1,8-2,0g/ημέρα/kg Σωματικού Βάρους.

18 Διατροφικά συμπληρώματα Πρωτεϊνικά συμπληρώματα για αύξηση της μυικής ανάπτυξης. HIF-1 Αγγειογένεση & Σύνθεση Ερυθρών Αιμοσφαιρίων Οξυγόνωση Ιστών Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός CC Αυτός ο τύπος του γονιδίου δεν έχει καμία επίδραση στην μυική απόδοση, η οποία είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: SPORT PERFORMANCE (N9) MCT-1 Απομάκρυνση γαλακτικού οξεός Μυική κόπωση TA Αυτός ο τύπος του γονιδίου δεν έχει καμία επίδραση στην μυική απόδοση. NOS3 Αγγειοδιαστολή Οξυγόνωση Ιστών TG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένη μυική απόδοση. Η ικανότητα δύναμης μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά στους αθλητές. Το γενετικό προφίλ αυτών των ατόμων συνεισφέρει σε αυξημένη παραγωγή ενέργειας από τους μύες με αποτέλεσμα τη μέιωση της μάζας λίπους στο σώμα των αθλητών. Προπονητικές συστάσεις Συνιστάται η προσεκτική αύξηση του προπονητικού φορτίου. Αφιερώστε χρόνο για να επικεντρωθείτε σε σωματικές ασκήσεις ή ασκήσεις τεχνικής στις οποίες οι αθλητές υστερούν. AMPD1 Μυική απόδοση Τα άτομα που έχουν αυτόν τον τύπο του γονιδίου έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα του ενζύμου. Έχουν αυξημένη μυική απόδοση και αντοχή, ανεξαρτήτως του αθλήματος με το οποίο ασχολούνται. Προπονητικές συστάσεις Οι αθλητές παρουσιάζουν αυξημένες ικανότητες στην άσκηση του μυικού τους συστήματος. Συνιστάται η αύξηση της έντασης/όγκου προπόνησης σε μικρότερη χρονική περίοδο προπονήσεων. DIO1 Ρύθμιση ορμονών θυορειδούς Μυική δύναμη TC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με υψηλά επίπεδα του IGF1, ο οποίος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη σωματική ανάπτυξη. Τα άτομα παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά λίπους στο σώμα τους και έχουν αυξημένη μυική δύναμη. Προπονητικές συστάσεις Οι αθλητές παρουσιάζουν αυξημένες ικανότητες για ανάληψη μεγαλύτερου φορτίου προπονήσεων και είναι περισσότερο ικανοί για αθλήματα που απαιτούν δύναμη. Συνιστάται η αύξηση της συχνότητας προπονήσεων και ο μικρότερος χρόνος αποκατάστασης μετά από έντονη άσκηση. Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη μυική απόδοση. ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ - ΤΕΝΟΝΤΕΣ Γονίδιο Βιολογική επίδραση Γονότυπος

19 MMP3 Ρύθμιση αποικοδόμησης συνδετικού ιστού Αποκατάσταση Τραυματισμών Τα άτομα με αυτον τον τύπο του γονιδίου έχουν μια ιδαίτερη ευπάθεια σε τραυματισμούς των τενόντων, ιδιαίτερα του Αχίλλειου τένοντα. Το ρίσκο αυτό αυξάνεται περαιτέρω για τα άτομα που έχουν τον ελαττωματικό τύπο του γονιδίου COL5A1, λόγω αρνητικής αλληλεπίδρασης των πρωτεϊνών που παράγονται απο αυτά τα γονίδια στους τένοντες. COL5A1 Σύνθεση κολλαγόνου Οστά, Χόνδρους, Δέρμα TC Τα άτομα που έχουν αυτόν τον τύπο του γονιδίου αντιμετωπίζουν αυξημένο ρίσκο τραυματισμού των τενόντων. Ιδιαίτερα οι αθλητές είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς αυτών των μαλακών ιστών, όπως είναι η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα. Το ρίσκο τραυματισμού αυξάνεται επιπλέον όταν τα άτομα έχουν και τον ελαττωματικό τύπο του γονιδίου MMP3, εξαιτίας της αρνητικής αλληλεπίδρασης των πρωτεϊνών που παράγονται στους τένοντες από αυτά τα γονίδια. COL1A1 Σύνθεση κολλαγόνου σε Οστά, Χόνδρους, Δέρμα Συμπέρασμα Το γενικό γενετικό προφίλ σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία των αθλητών σε παθήσεις και τραυματισμούς των τενόντων. ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ - ΟΣΤΑ Γονίδιο VDR Βιολογική επίδραση Γονότυπος Ρύθμιση σύνθεσης κολλαγόνου Σύνθεση και αντικατάσταση ιστού των οστών Αποικοδόμηση συνδετικού ιστού Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στην απορρόφηση της Βιταμίνης D και του ασβεστίου από τον οργανισμό. Αυτό έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των οστών. Συγκεκριμένα σχετίζεται με μειωμένη οστική πυκνότητα και είναι πιθανό να συμβάλλει σε αύξηση του κινδύνου για τραυματισμούς στα οστά. VDR Ρύθμιση σύνθεσης κολλαγόνου Σύνθεση και αντικατάσταση ιστού των οστών Αποικοδόμηση συνδετικού ιστού TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στην απορρόφηση της Βιταμίνης D και του ασβεστίου από τον οργανισμό. Αυτό έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των οστών. Συγκεκριμένα σχετίζεται με μειωμένη οστική πυκνότητα και είναι πιθανό να συμβάλλει σε αύξηση του κινδύνου για τραυματισμούς στα οστά. VDR Ρύθμιση σύνθεσης κολλαγόνου Σύνθεση και αντικατάσταση ιστού των οστών Αποικοδόμηση συνδετικού ιστού TT Συμπέρασμα Το γενικό γενετικό προφίλ σχετίζεται με διαταραχές στη χρήση της Βιταμίνης D από τον οργανισμό και μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου. Είναι πιθανό να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των οστών, όσων αφορά στην Οστική Πυκνότητα, συμβάλλοντας στην αύξηση του κινδύνου για κατάγματα των οστών. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ) Γονίδιο Βιολογική επίδραση Γονότυπος

20 BDNF Διαμόρφωση και Διαφοροποίηση Νευρικού Ιστού Δημιουργία Συνάψεων Επίδραση στη διάθεση για άσκηση Ενεργειακό ισοζύγιο GA ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Γονίδιο UGT2B17 Βιολογική επίδραση Γονότυπος Μεταβολισμός τεστοστερόνης INSDEL ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ Γονίδιο ADRA2A Βιολογική επίδραση Γονότυπος Ρύθμιση Λιπόλυσης CC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αυξημένη αποθήκευση λίπους καθώς και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Με τις κατάλληλες προπονητικές και διατροφικές οδηγίες οι αθλούμενοι μπορούν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τη μυική τους μάζα και κατ επέκταση να μειώσουν τη μάζα λίπους στο σώμα τους. ADRB1 Ρύθμιση Ενεργειακών Δαπανών Ρύθμιση Λιπόλυσης Ρύθμιση Πίεσης Αίματος GA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένο μεταβολισμότων λιπιδίων. Όσων αφορά στους αθλούμενους αυτό έχει περιορισμένες συνέπειες στο σωματότυπό τους. Ακολουθώντας τις κατάλληλες προπονητικές και διατροφικές οδηγίες, τα άτομα αυτά μπορούν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τη μυική τους μάζα, μειώνοντας κατ επέκταση τη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους. ADRB1 Ρύθμιση Ενεργειακών Δαπανών Ρύθμιση Λιπόλυσης Ρύθμιση Πίεσης Αίματος CC ADRB2 Ρύθμιση της λιπόλυσης και παραγωγής θερμικής ενέργειας μέσω μεταβολισμού (θερμογένεση) Απόκριση σε φάρμακα (άσθμα) ADRB2 Ρύθμιση της λιπόλυσης και παραγωγής θερμικής ενέργειας μέσω μεταβολισμού (θερμογένεση) Απόκριση σε φάρμακα (άσθμα) CG Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ, όσων αφορά στη σωματική σύσταση μάζας-λίπους, συσχετίζεται με αυξημένη συσσώρευση λίπους. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταστάσεις, όπως αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και αυξημένη πίεση του αίματος. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ

21 Γονίδιο APOE Βιολογική επίδραση Γονότυπος Ρύθμιση Επιπέδων Χοληστερόλης E4E4 Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων και σημαντικά αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. APOA5 Μεταβολισμός Λιπιδίων Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων και σημαντικά αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συγκεκριμένα των τριγλυκεριδίων. APOC3 Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διατεραγμένο μεταβολισμό των λιπιδίων και ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. CETP Μεταβολισμός Χοληστερόλης Μεταβολισμός HDL TC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραγμένο μεταβολισμό της χοληστερόλης και μειωμένα επίπεδα HDL. LIPC Μεταβολισμός Λιπιδίων AG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων όταν η διατροφική πρόσληψη ζωικού λίπους είναι υψηλή. LPL Μεταβολισμός Λιπο-Πρωτεϊνών Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων CC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα VLDL (Λιποπρωτείνη Πολύ Χαμηλής Πυκνότητας) και τριγλυκεριδίων στο αίμα, ιδιαίτερα όταν η διατροφική πρόσληψη ζωικού λίπους είναι υψηλή. PON1 Σύνθεση HDL Χοληστερόλης AT Αυτός ο τύπος του γονιδίου είναι μειονεκτικός όσων αφορά στην ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα και σχετιζεται με αυξημένα επίπεδα LDL (Λιποπρωτείνη Χαμηλής Πυκνότητας) και μειωμένα επίπεδα HDL (Λιποπρωτεΐνη Υψηλής Πυκνότητας). PON1 Σύνθεση HDL Χοληστερόλης GA Αυτός ο τύπος του γονιδίου είναι μειονεκτικός όσων αφορά στην ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα και σχετιζεται με αυξημένα επίπεδα LDL (Λιποπρωτείνη Χαμηλής Πυκνότητας) και μειωμένα επίπεδα HDL (Λιποπρωτεΐνη Υψηλής Πυκνότητας). APOA5 Μεταβολισμός Λιπιδίων AA APOB Μεταβολισμός Λιπιδίων APOC3 Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων TT

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) 978-9963-9849-0-9 ISBN (print.) 978-9963-9849-1-6 Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) 978-9963-9849-0-9 ISBN (print.) 978-9963-9849-1-6 Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

GENOMED ΚΕΝΤΡΙΚΑ: Ομήρου 70, Νέα Σμύρνη , , /

GENOMED ΚΕΝΤΡΙΚΑ: Ομήρου 70, Νέα Σμύρνη , , / Προπονητική καθοδήγηση µε βάση τoν γονιδιακό έλεγχο στην κατηγορία «Αθλητικές Επιδόσεις» Η αξιολόγηση των γονιδίων που σχετίζονται µε την αθλητική απόδοση έγινε από την εταιρία GENOMED και η προπονητική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Sport Nutrition by ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Ενέργεια που καταναλώνουμε Βασικός μεταβολισμός: 1800 kcal + καθημερινή δραστηριότητα Μια ημέρα στο γραφείο: 150 με 200 kcal Μια ώρα αθλητικής δραστηριότητας: 500

Διαβάστε περισσότερα

Ασβέστιο Πηγές ασβεστίου:

Ασβέστιο Πηγές ασβεστίου: Ασβέστιο Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των οστών. Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την πήξη του αίματος και την ορμονική λειτουργία, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στην καλαθοσφαίριση

Διατροφή στην καλαθοσφαίριση Διατροφή στην καλαθοσφαίριση Υγεία & βελτίωση της αθλητικής απόδοσης Α.Ο. ΠΡΩΤΕΑΣ Αγγελοπούλου Μαντώ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής Διατροφή η σημαντικότερη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από την ποσότητα των υδατανθράκων που αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πότε και τι να τρώμε πριν την προπόνηση 1. Ένα μεγάλο γεύμα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σχέση σωστής διατροφής και αθλητισμού, διακρίναμε τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει και επικεντρωθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την Ο χρόνος λήψης του γεύματος αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας παράγοντα για την αθλητική απόδοση. Το γεύμα πρέπει να λαμβάνεται 2-3 ώρες πριν την προπόνηση. Το γεμάτο στομάχι θεωρείται αναστολέας της αθλητικής

Διαβάστε περισσότερα

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα:

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ο όρος αμινοξέα χρησιμοποιείται ευρέως στους αθλητικούς κύκλους και όχι αδίκως. Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μυών, η διάπλαση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης παίζει η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο ρόλος της διατροφής στη

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ.

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Διατροφή & εγκυμοσύνη Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Κρεατσάς Κύρια χαρακτηριστικά της διατροφής Η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις:

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Το σώμα μας περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου. Συγκεκριμένα, το ασβέστο είναι υπεύθυνο για το 1,5-2% του σωματικού μας βάρους. Είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD

Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD ΤΕΦΑΑ - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σήμερα θα μιλήσουμε για τα εξής θέματα: Τι κερδίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Εργασία της Ειρήνης Καλλιντεράκη Μαθήτρια Τ.Α.Δ. - 2 ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης Αθλήτρια Α.Σ. ΑΙΑΝΤΑ Αγ. Δημητρίου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Το Taekwondo είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Διατροφή στην εφηβεία και στις εξετάσεις: ποια τρόφιµα βελτιώνουν τη µνήµη, τη συγκέντρωση και την πνευµατική απόδοση Δρ. Αρετή Τσόγκα Επιστηµονική Συνεργάτιδα Τοµέα Διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ενεργειακές απώλειες κατά την εφηβεία Ανάπτυξη Τυπικές ηµερήσιες δραστηριότητες Ιδιαίτερες δραστηριότητες για το συγκεκριµένο άθληµα.

Βασικές ενεργειακές απώλειες κατά την εφηβεία Ανάπτυξη Τυπικές ηµερήσιες δραστηριότητες Ιδιαίτερες δραστηριότητες για το συγκεκριµένο άθληµα. ιατροφή στην εφηβεία και άθληση-ενεργειακή ισορροπία και πρόσληψη Ηµεροµηνία δηµοσίευσης: 17 Φεβρουαρίου 2003 Τα διαιτολόγιο ενός νεαρού αθλητή θα πρέπει αρχικά να είναι επαρκές σε θερµίδες αλλά και σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες,

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ Φωτεινή Ραζάκου, MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Εργ. Συνεργάτης ΑΤΕΙΘ-Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Σωστή διατροφή Θρεπτικά συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) 978-9963-9849-0-9 ISBN (print.) 978-9963-9849-1-6 Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 13η Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά)

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά) 1. Ποιον θεωρείτε καλύτερο τρόπο, ώστε ένας αθλητής μειώσει το βάρος του; Να κάνει πιο έντονη προπόνηση Να κάνει περισσότερα μικρά γεύματα 2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη ή η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλης που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης

Διαβάστε περισσότερα

Ο Βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως:

Ο Βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως: ΟΡΙΣΜΟΣ: η ελάχιστη ενέργεια που δαπανάται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών σε κατάσταση ηρεμίας. Αντιπροσωπεύει την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία της αναπνοής, την κυκλοφορία του αίματος,

Διαβάστε περισσότερα

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr!

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! «Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! Δεν προκαλεί συμπτώματα, δεν πονάει, δεν προειδοποιεί κι όμως μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας. Ο λόγος για τη χοληστερίνη που όταν

Διαβάστε περισσότερα

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας και την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση.

Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση. Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Στον αθλητισμό είναι αναπόσπαστο

Διαβάστε περισσότερα

Ένας από τους δομικούς λίθους της ποιοτικής προπόνησης είναι η καλή διατροφή. Κάθε κολυμβητής και κάθε γονέας κολυμβητή πρέπει να γνωρίζει ότι:

Ένας από τους δομικούς λίθους της ποιοτικής προπόνησης είναι η καλή διατροφή. Κάθε κολυμβητής και κάθε γονέας κολυμβητή πρέπει να γνωρίζει ότι: ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Στο τμήμα αυτό θα παρατεθεί σειρά άρθρων που αφορούν τη διατροφή των κολυμβητών. Τα άρθρα αυτά προέρχονται από έγκυρες πηγές, οι οποίες και αναφέρονται. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ Από την

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Η υπέρταση είναι μια «ύπουλη» νόσος η οποία συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα, ωστόσο αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά παράγοντα κινδύνου στην

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τα παιδιά ρυθμίζουν τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές ανάγκες σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Χάρις Μαραθεύτη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος τηλ: 99-720235 email: harismaratheftis@hotmail.com Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές μας συνήθειες άλλαξαν δραστικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση

Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση Ηλεκτρολύτες Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση Αυξάνεται με την οξεία, έντονη σωματική άσκηση (προσωρινή αύξηση), από υπερβολική χρήση νατρίου, ανεπαρκή

Διαβάστε περισσότερα

Λιποδιαλυτές: Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτινοειδή) Επιδρά στην όραση & το δέρμα. Αποθηκεύεται στο συκώτι μας.

Λιποδιαλυτές: Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτινοειδή) Επιδρά στην όραση & το δέρμα. Αποθηκεύεται στο συκώτι μας. Είναι οργανικές ενώσεις απαραίτητες για την λειτουργία του οργανισμού μας, που είτε δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του, είτε τις συνθέτει αλλα σε μικρότερες από τις αναγκαίες ποσότητες. Ταξινομούνται

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Γαλανάκου Ευτυχία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Χημικός Α.Π.Θ.

Γράφει: Γαλανάκου Ευτυχία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Χημικός Α.Π.Θ. Γράφει: Γαλανάκου Ευτυχία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Χημικός Α.Π.Θ. Πολλές φορές υπάρχει σύγχυση όταν ένα τρόφιμο μας δημιουργεί προβλήματα κατά την κατανάλωση του και ανάλογα με τα συμπτώματα που παρατηρούμε

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Συµβολή του γάλακτος και των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις.

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις. ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ m Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ Καπνίζεις; Αν καπνίζεις, πόσα τσιγάρα την ημέρα καπνίζεις; Πόσες φορές

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικά Συστατικά Κυριακή, 03 Απρίλιος :00 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 09 Απρίλιος :32

Θρεπτικά Συστατικά Κυριακή, 03 Απρίλιος :00 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 09 Απρίλιος :32 Για γερή καρδιά, γερό σκελετό και καλή όραση!! Κάθε θρεπτικό συστατικό είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Κάποια όμως ξεχωρίζουν καθώς συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΒασίληςΜούγιος, PhD ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ http://mougios.webpages.auth.gr Μεταβολικό σύνδροµο Παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από:

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημική αξιολόγηση αθλητών και αθλητριών κλασικού αθλητισμού

Βιοχημική αξιολόγηση αθλητών και αθλητριών κλασικού αθλητισμού Βιοχημική αξιολόγηση αθλητών και αθλητριών κλασικού αθλητισμού Βασίλης Μούγιος, PhD, FECSS Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης http://mougios.webpages.auth.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση. Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης

Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση. Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης Σχολική Επίδοση Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια ηλικία ταχύτατης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ Της ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ & Προπονητικοί Κύκλοι. Βασίλης Κρομμύδας

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ Της ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ & Προπονητικοί Κύκλοι. Βασίλης Κρομμύδας ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ Της ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ & Προπονητικοί Κύκλοι Βασίλης Κρομμύδας www.coachingservices.gr Το Τρίαθλο όπως και τα τρία επιμέρους αθλήματα που αποτελείται (Κολύμβηση- ποδηλασία- τρέξιμο) συγκαταλέγονται

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιόπη Μπουκέα Κλινική Διαιτολόγος - Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γ.Ν. Καλαμάτας ΜΠΟΥΚΕΑ Κ.

Καλλιόπη Μπουκέα Κλινική Διαιτολόγος - Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γ.Ν. Καλαμάτας ΜΠΟΥΚΕΑ Κ. Καλλιόπη Μπουκέα Κλινική Διαιτολόγος - Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γ.Ν. Καλαμάτας Μεταβολισμός της γλυκόζης ( παθολογική καμπύλη, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπέρ ή υπογλυκαιμία) Επίπεδα των λιπιδίων

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

O Ιπποκράτης είχε πει το 400 π.χ. ότι το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακό σας πρέπει να είναι το φαγητό σας. Μεσογειακή διατροφή:

O Ιπποκράτης είχε πει το 400 π.χ. ότι το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακό σας πρέπει να είναι το φαγητό σας. Μεσογειακή διατροφή: O Ιπποκράτης είχε πει το 400 π.χ. ότι το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακό σας πρέπει να είναι το φαγητό σας. Μεσογειακή διατροφή: 1950: διεξάγεται έρευνα σε 7 χώρες για τις διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρoυ για την Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών (12 Οκτωβρίου 2013) Θέμα: Υγιής Γήρανση, Σύνθημα: " Ζώντας Καλά, Μεγαλώνοντας Καλύτερα" Η Παγκόσμια Ημέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ONOMATEΠΩΝΥΜΟ: ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΑΞΗ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ:

ΔΕΛΤΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ONOMATEΠΩΝΥΜΟ:   ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΑΞΗ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ONOMATEΠΩΝΥΜΟ: E-MAIL: ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΑΞΗ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ: ΗΛΙΚΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εμμηνόπαυση έχει οριστεί ως η απουσία 12 εμμηνορυσιακών κύκλων. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση (κλιμακτήριος) αρχίζει με ποικίλης χρονικής διάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Στόχοι για την αντιμετώπιση του Γνώση Δεξιότητες Πηγές Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Υδατάνθρακες. Απλοί. Σύνθετοι. Φυτικές ίνες

Υδατάνθρακες. Απλοί. Σύνθετοι. Φυτικές ίνες Υδατάνθρακες Απλοί Σύνθετοι Φυτικές ίνες Ποιοί παράγοντες καθορίζουν την Σωματική Απόδοση; Γενετικοί Δεν ελέγχονται ή αλλάζουν (?) Προπόνηση Είναι η μόνη αλήθεια και την αποδέχονται σχεδόν όλοι οι αθλητές

Διαβάστε περισσότερα

Κράμπα. Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας

Κράμπα. Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας Κράμπα -Η εμφάνιση κράμπας είναι συχνότερη σε άτομα της 3ης ηλικίας, σε μη γυμνασμένους και υπέρβαρους ανθρώπους ακόμα και στους αθλητές,ιδίως ύστερα απο μακρά εξαντλητική προσπάθεια και έντονη εφίδρωση.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Το θέμα της εργασίας μας είναι η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Ασχοληθήκαμε με τις διατροφικές συνήθειες των αθλητών από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα. Βρέθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. Τι είναι οι υδατάνθρακες;

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. Τι είναι οι υδατάνθρακες; ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Τι είναι οι υδατάνθρακες; Οι υδατάνθρακες είναι τα νομίσματα ενέργειας του σώματός μας. Τα περισσότερα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά αποτελούνται από υδατάνθρακες. Ο οργανισμός μας, σπα τους

Διαβάστε περισσότερα

Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition. Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού

Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition. Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού Διατροφή Γενετική Ύπνος Δεξιότητες Απόδοση Προπόνηση Εξαρτήματα Ψυχολογία Σωστή διατροφή Υγιή ανάπτυξη Διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Φατούρος Γ. Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΙΑΛΕΞΗ 2 - ΓΟΝΙΔΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Φατούρος Γ. Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΙΑΛΕΞΗ 2 - ΓΟΝΙΔΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Φατούρος Γ. Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΙΑΛΕΞΗ 2 - ΓΟΝΙΔΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ ΤΟ ΣΑΓΧΑΡΟ - ΔΕΣΟΞΥΡΙΒΟΖΗ ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΙΟ ΓΟΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ; Ερώτηση 1: υπάρχουν γονίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 2013 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΚΑΜΑΓΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΥΤΙΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς την παρουσία δομικών ανωμαλιών

Λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς την παρουσία δομικών ανωμαλιών Λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς την παρουσία δομικών ανωμαλιών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ Το ΣΕΕ διαγιγνώσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Κατανάλωση ενέργειας και κόπωση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Κατανάλωση ενέργειας Συντελεστής απόδοσης Απόδοση μεταβολισμού υποστρωμάτων 40% à ATP

Διαβάστε περισσότερα

Λιποδιαλυτές βιταμίνες και διατροφή. Αντωνία Ματάλα Σεπτέμβριος 2016

Λιποδιαλυτές βιταμίνες και διατροφή. Αντωνία Ματάλα Σεπτέμβριος 2016 Λιποδιαλυτές βιταμίνες και διατροφή Αντωνία Ματάλα Σεπτέμβριος 2016 Γνωρίσματα των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε, Κ Aπορρόφηση Μεταφορά Aρχικά στη λέμφο, στη συνέχεια στην κυκλοφορία αίματος Κάποιες απαιτούν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ Διατροφή για την Αύξηση του Μυϊκού Όγκου Πολλοί αθλητές επιθυμούν την αύξηση της μυϊκής τους μάζας επιδιώκοντας να βελτιώσουν την αθλητική τους ικανότητα. Για να επιτευχθεί ο στόχος της άυξησης του μυϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Από: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ

Από: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ Από: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μια σειρά από σημαντικές κοινωνικές μεταβολές, οι οποίες έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη «Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά» «ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ»

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η καλλιέργεια του αμπελιού στην στην αρχαιότητα Δίαιτα στην Αρχαία Ελλάδα Το Μεσογειακή πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & Καλοκαιρινές διακοπές!

Διατροφή & Καλοκαιρινές διακοπές! Διατροφή & Καλοκαιρινές διακοπές! Έφτασε η εποχή που περιμέναμε με ανυπομονησία για να ξεκουραστούμε και να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην παραλία! Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε,

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Η Βιοχημεία της Άσκησης αποσκοπεί να ταξινομήσει, να κατανοήσει και να εξηγήσει όλες τις μεταβολές και τις προσαρμογές του μεταβολισμού κατά την άσκηση, με σκοπό την βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτεΐνες (proteins) Υδατάνθρακες (carbohydrates) 13/7/2015. Ομάδες Τροφίμων (food groups) Θρεπτικά συστατικά (nutrients)

Πρωτεΐνες (proteins) Υδατάνθρακες (carbohydrates) 13/7/2015. Ομάδες Τροφίμων (food groups) Θρεπτικά συστατικά (nutrients) Ομάδες Τροφίμων (food groups) Προληπτική Ιατρική και Δημόσια Υγεία 8 η Υποχρεωτική Άσκηση Επιλογής Διατροφή στη Δημόσια Υγεία Ανδρονίκη Νάσκα, Αναπλ. Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Δημητριακά και

Διαβάστε περισσότερα

Αντοχή. Γρίβας Γεράσιμος

Αντοχή. Γρίβας Γεράσιμος Αντοχή Γρίβας Γεράσιμος Αντοχή είναι η ικανότητα: α. αντίστασης στην κόπωση και β. γρήγορης ανάληψης. Η ικανότητα αντοχής χαρακτηρίζεται από: Ø Τη σωματική, πνευματική και ψυχική ικανότητα του ατόμου να

Διαβάστε περισσότερα

Η νηστεία κάνει θαύματα

Η νηστεία κάνει θαύματα Η νηστεία κάνει θαύματα Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει ότι οι διατροφικές επιταγές της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι άκρως ευεργετικές για την υγεία των παιδιών Οι ειδικοί λένε ότι η αποχή από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & BRIDGE Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Υ Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α, Μ Ρ Η

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & BRIDGE Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Υ Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α, Μ Ρ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ & BRIDGE Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Υ Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α, Μ Ρ Η ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 2000-2004 Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής 2004-2006 Ιατρική Σχολή TUFTS UNIVERSITY BOSTON Master

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας Ενεργούν σαν διαλύτες

Διαβάστε περισσότερα

Λ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Βιολόγος

Λ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Βιολόγος Λ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Βιολόγος Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος ΒΜΙ Ιδανικού Βάρους Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ, Body Mass Index (BMI), ή Quetelet index) είναι μια μέτρηση που θεωρείται ως ο πιο ενδεδειγμένος

Διαβάστε περισσότερα

Ευαίσθητη στη ζέστη το οξυγόνο το αλκαλικό περιβάλλον και τις λάμπες UV. Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β1 (100g τροφής /mg Βιταμίνης)

Ευαίσθητη στη ζέστη το οξυγόνο το αλκαλικό περιβάλλον και τις λάμπες UV. Μερικές τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β1 (100g τροφής /mg Βιταμίνης) Τις Βιταμίνες τις χωρίζουμε σε δυο κατηγορίες α) Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες (B ομάδα και C) β) Λιποδιαλυτές Βιταμίνες (A, D, E, K) α) Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες (B ομάδα και C) Βιταμίνη Β1 (Θιαμίνη) Απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε πρωταθλητές ; (part I)

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε πρωταθλητές ; (part I) Ίσως να χρειαστούν πολλά ακόμα άρθρα και εκτεταμένες εργαστηριακές έρευνες έτσι ώστε να είναι σε θέση η επιστημονική κοινότητα που μελετά το συγκεκριμένο πεδίο, να καταλήξει ξεκάθαρα και αποσαφηνισμένα

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημική αξιολόγηση ασκούμενων Φατούρος Ιωάννης Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής

Βιοχημική αξιολόγηση ασκούμενων Φατούρος Ιωάννης Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημική αξιολόγηση ασκούμενων Φατούρος Ιωάννης Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Στόχοι βιοχημικής παρακολούθησης: Η προστασία ή η βελτίωση της υγείας Η αύξηση της απόδοσης Η μέτρηση βιοχημικών παραμέτρων μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος 5ης Διάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής

Τίτλος 5ης Διάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής κωδ. μαθήματος Ν314 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Τίτλος 5ης Διάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής Στόχοι της διάλεξης Να καταλάβουμε πως η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ο σύγχρονος ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Ψωμιά, Δημητριακά, Ρύζι και Μακαρόνια (6 με 11 μερίδες): Οι υδατάνθρακες παίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα διαιτολόγια.

Διαβάστε περισσότερα

Βρες τα δικά σου όρια... Ξεπέρασε τα... την επιτυχία!

Βρες τα δικά σου όρια... Ξεπέρασε τα... την επιτυχία! Βρες τα δικά σου όρια... Ξεπέρασε τα... Απόλαυσε την επιτυχία! H ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ Η εταιρεία Life-Ergo δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει πλήρεις και ολοκληρωμένες λύσεις στο χώρο του αθλητισμού. Αξιοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνες & Ιχνοστοιχεία Βιταμίνη Β 1 (Θειαμίνη)

Βιταμίνες & Ιχνοστοιχεία Βιταμίνη Β 1 (Θειαμίνη) Βιταμίνη Β 1 (Θειαμίνη) Η θειαμίνη αποτελεί μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Η θειαμίνη είναι η πρώτη βιταμίνη που ταυτοποιήθηκε, το 1926 από τους Jansen & Donath οι οποίοι εργάζονταν με εκχύλισμα από πίτυρο

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Γ Υ Μ Ν Α Σ Τ Η Σ Π Ρ Ο Π Ο Ν Η Τ Η Σ ( Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α & Α Δ Ε Ι Α Α Σ Κ Η Σ Η Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Σ Τ Ο Ν Κ Λ Α Σ Σ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 07 June 2017 1. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων 2. Βασίστε τη δίαιτά σας σε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες 3. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα με τα ακόρεστα

Διαβάστε περισσότερα

gr ΜΟΥΓΙΟΣ Β.

gr  ΜΟΥΓΙΟΣ Β. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΙΒΙΣ «Βιολογία-Ιατρική Συστημάτων & Στρες» Άσκηση και μεταβολικόοξιδωτικό στρες Βασίλης Μούγιος Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη Αριστοτέλειο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 ΜΠΑΝΑΝΑ 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 Ιστορία της μπανάνας Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ

Διαβάστε περισσότερα