Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς"

Transcript

1

2 Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) ISBN (print.) Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος της παρούσας αναφοράς δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί ή να μεταδοθεί σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε τρόπο (μηχανικό, ηλεκτρονικό ή οποιοδήποτε άλλο) χωρίς την έγγραφη άδεια των συγγραφέων.

3 Προσωπικές Πληροφορίες Όνομα: sample_2_10_2 013 Φύλο: Ημερομηνία Δειγματοληψίας: Επίθετο: Ημερομηνία Γέννησης: -Dec- Ημερομηνία Έκδοσης Αναφοράς: Εισαγωγή Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα Αποτελέσματα Περίληψη Γλωσσάρι Ημερομηνία Παραλαβής Δείγματος: sample_2_10_ Dec Dec-

4 Εισαγωγή Η Προγνωστική Γονιδιωματική για τη διαχείριση του Σωματικού Βάρους και της Παχυσαρκίας Οι εξετάσεις Προγνωστικής Γονιδιωματικής της κατηγορίας Παχυσαρκία πραγματοποιούνται για την ανίχνευση συγκεκριμένων μεταλλάξεων σε γονίδια, που σχετίζονται, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, με την Παχυσαρκία αλλά και με σημαντικές διατροφικές παραμέτρους. Στόχος είναι η διαχείριση του βάρους να βασίζεται στις ατομικές ανάγκες, όπως αυτές προκύπτουν από τις μεταλλάξεις οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία και επηρεάζουν τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων. Επιτρέπει τη σύσταση πιο συγκεκριμένων διατροφικών και διαιτητικών μέτρων που απευθύνονται στις ανάγκες σας, όπως αυτές υποδεικνύονται από το γενετικό προφίλ. Με αυτό τον τρόπο η διαχείριση του βάρους μπορεί να είναι πλέον πιο αποτελεσματική καθώς παρέχονται συστάσεις περισσότερο εξατομικευμένες σε σχέση με εκείνες που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό. Εξερευνήστε τα Γονίδιά σας, Ελέγξτε το Βάρος σας! Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το γενετικό σας προφίλ. Τα γονίδια εξετάζονται ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Ορισμένα γονίδια ενδέχεται να εξετάζονται για περισσότερα από ένα χαρακτηριστικά, καθώς ένα γονίδιο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση σε διάφορα βιολογικά συστήματα. Για ορισμένα γονίδια, ενδέχεται να εξετάζονται περισσότερες από μία μεταλλάξεις (πολυμορφισμοί). Εσείς θα μπορείτε σε κάθε περίπτωση να δείτε τα γονίδια που εξετάστηκαν και τα αποτελέσματα (γονότυπος) της εξέτασης. Ποια είναι η επίδραση του κάθε γονότυπου; Η επίδραση του κάθε γονότυπου περιγράφεται με χρωματισμένους κύκλους. Ανάλογα με το χρώμα του κύκλου για κάθε τύπο του γονιδίου, μπορείτε να δείτε εάν ένας συγκεκριμένος γονότυπος εκφράζει αυξημένο, μεσαίο, ή μειωμένο κίνδυνο, πάντα σε σχέση με τον κίνδυνο του γενικού πληθυσμού. Ο κόκκινος κύκλος αντιπροσωπεύει αυξημένο κίνδυνο. Ο κίτρινος κύκλος αντιπροσωπεύει το μέσο κίνδυνο (αντίστοιχο με αυτόν του γενικού πληθυσμού). Ο πράσινος κύκλος αντιπροσωπεύει μειωμένο κίνδυνο. Πως γίνεται η αξιολόγηση του γενετικού σας προφίλ; Το συμπέρασμα για το γονιδιακό σας προφίλ σε μια κατηγορία απεικονίζεται στην αρχή της αναφοράς με ένα γράφημα «ράβδου». Η περιοχή με κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει την περιοχή αυξημένου κινδύνου, ενώ η περιοχή με πορτοκαλί χρώμα αντιπροσωπεύει την περιοχή που ΔΕΝ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο. Η γραμμή με τα δύο βέλη πάνω στο γράφημα υποδεικνύει σε ποιά θέση εντοπίζεται το προσωπικό σας γονιδιακό προφίλ.

5 Όσο χαμηλότερα είναι η γραμμή αυτή στην κόκκινη περιοχή αυξάνει ο κίνδυνος. Όσο υψηλότερα είναι η γραμμή αυτή στην πορτοκαλί περιοχή, μειώνεται ο κίνδυνος. Το γράφημα «πίτας» συγκρίνει για κάθε κατηγορία την ποσοστιαία σύστασή σας σε τύπους γονιδίων (γονότυπους) με αρνητική, ουδέτερη και θετική επίδραση. Το κόκκινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό αρνητικών γονότυπων, το κίτρινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό ουδέτερων γονότυπων, το πράσινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό θετικών γονότυπων. Το τελικό συμπέρασμα που αφορά σε κάθε κατηγορία γονιδίων εξάγεται ανάλογα με τη σημαντικότητα του κάθε αρνητικού γονότυπου. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και σε περίπτωση που οι κύκλοι με πράσινο χρώμα είναι περισσότεροι από εκείνους με κόκκινο χρώμα, το γονιδιακό προφίλ για τη συγκεκριμένη κατηγορία ενδέχεται να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο / ευπάθεια. Ο όρος «αυξημένος κίνδυνος» αναφέρεται στη σύγκριση με το σχετικό κίνδυνο του γενικού πληθυσμού. Στην περίπτωση που ένα γονίδιο ή ένα γονιδιακό προφίλ σχετίζεται με αυξημένη ικανότητα ή κίνδυνο, αυτό δεν συνεπάγεται πως το χαρακτηριστικό που εξετάζεται θα εκδηλωθεί με απόλυτη βεβαιότητα. Οι πληροφορίες που εξάγονται από την εξέταση του DNA είναι πληροφοριακές σε σημαντικό βαθμό για τις «τάσεις» των ατόμων, δεν είναι όμως περιγραφικές αλλά και ούτε προβλέπουν με βεβαιότητα αυτό που τελικά θα συμβεί. Η εταιρεία επικεντρώνεται κυρίως σε χαρακτηριστικά και καταστάσεις για τις οποίες οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε τα πιθανά γενετικά μειονεκτήματα να μπορούν να είναι σε ένα βαθμό τροποποιήσιμα. Οι πληροφορίες που σας παρέχονται δεν επιβεβαιώνουν ούτε και αντικαθιστούν οποιαδήποτε ιατρική διάγνωση έχει γίνει από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία στον τομέα της υγείας, έναν Ιατρό ή Γενετικό Σύμβουλο. Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα κατάλληλες συστάσεις βασισμένες στο γενετικό σας προφίλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να παρέχονται συστάσεις που βασίζονται στο συγκεκριμένο γονότυπο ενός γονιδίου. Εξειδικευμένες ιατρικές συμβουλές δεν παρέχονται και η εταιρεία σας παροτρύνει να συμβουλευτείτε έναν αρμόδιο Ιατρό για διάγνωση και απαντήσεις σε σας προσωπικές ερωτήσεις.

6 Αποτελέσματα ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με προβλήματα στη διατροφική συμπεριφορά, επομένως ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΛΙΠΟΛΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στη λιπόλυση, τη διάσπαση δηλαδή των λιπιδίων που είναι αποθηκευμένα στα λιποκύτταρα. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για συσσώρευση λίπους, πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία. Η φυσική άσκηση μπορεί να αποδειχεθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για αυτά τα άτομα όχι μόνο για την απώλεια αλλά και τη διατήρηση του σωματικού τους βάρους. Περίληψη Ελέγχετε τακτικά τη συγκέντρωση της λεπτίνης, το Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό, την κατανάλωση ενέργειας κατά την άσκηση, την αναλογία περιφέρειας μέσης/γοφών. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης.

7 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ & ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΤΡΟΦΗΣ /ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου και μειωμένη ικανότητα παραγωγής αισθημάτων ευφορίας. Τα άτομα μπορεί να εμφανίζουν αυξημένη επιρρέπεια σε ουσίες υποκατάστατα, όπως το φαγητό, που μπορούν να ενισχύσουν τέτοια αισθήματα ευφορίας. Αντιμετωπίζουν επομένως αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία.

8 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Περίληψη Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, της HDL και LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της HDL-C, το ποσοστό ολικής χοληστερόλης/ HDL, τα επίπεδα γλυκόζης. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: POLYUNSATURATED FATTY ACIDS (N2) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στην απομάκρυνση της ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα. Είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τα άτομα να αντιμετωπίσουν διαταραχές στο μεταβολισμό του συμπλέγματος της Βιταμίνης Β, κάτι το οποίο οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες πρόσληψης αυτής της Βιταμίνης. Περίληψη Συνιστάται τακτικός έλεγχος των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και του φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη των Βιταμινών Β6 και Β12. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM FRUIT & VEGETABLE MIX (N3)

9 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο. Αθλητές ενδέχεται να εμφανίσουν αιμολυτική αναιμία των αθλητών. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια των ατόμων σε φλεγμονώδεις παθήσεις.

10 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική αντι-οξειδωτική προστασία. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική ικανότητα αποτοξίνωσης.

11 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ - ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, μετά από διατροφική πρόσληψη άλατος. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΛΚΟΟΛ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αργό μεταβολισμό του αλκοόλ. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, να βρίσκουν το αλκοόλ ευχάριστο και να τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.

12 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚAΦΕΪΝΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ταχύ μεταβολισμό της καφεΐνης. Ο καφές έχει φυσιολογικά, ή ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις, μειωμένα επίπεδα διεγερτικής δράσης. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, ότι έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην κατανάλωση καφέ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Δυσανεξία στη Γλουτένη (Κοιλιοκάκη).

13 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Γονίδιο ACDC Βιολογική επίδραση Γονότυπος Ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη Ομοιόσταση της γλυκόζης Αντιφλεγμονώδεις & Αντι-αθηροματικές επιδράσεις Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένη παραγωγή αδιπονεξίνης και αυξημένη αποθήκευση λίπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα επίπεδα της ινσουλίνης να μειώνονται (με συνέπεια την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα), και να παρατηρείται ευκολότερη πρόσληψη σωματικού βάρους και υψηλότερος ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος). Τα άτομα, τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή, έχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. AGRP Ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς και της ρύθμισης του σωματικού βάρους. Τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Φαρμακευτικές ουσίες που καταστέλλουν την όρεξη μπορούν να είναι ευεργετικές στην περίπτωση των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους και έχουν αυτό το γονίδιο. FTO Επίδραση στη συσσώρευση λίπους & στο Δείκτη Μάζας Σώματος TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της πρόσληψης και κατανάλωσης ενέργειας από τον οργανισμό. Τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και συγκεκριμένα για τους παρακάτω δείκτες μέτρησης: Αυξημένα ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), περιφέρεια μέσης και υποδόριο λίπος (η μάζα λίπους που είναι αποθηκευμένη μεταξύ του δέρματος και του μυικού ιστού). Αυτός ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά με τη φυσική άσκηση. LEPR Ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς και υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης στην κυκλοφορία. Παρόλο που τα φυσιολογικά επίπεδα λεπτίνης είναι ωφέλιμα και επιθυμητά, καθώς μειώνουν την όρεξη (επιθυμία για φαγητό), τα υψηλά επίπεδα οδηγούν σε αντίσταση στη λεπτίνη και κατά συνέπεια η όρεξη δεν ρυθμίζεται σωστά. Τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία. LEPR Ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς και της αποθήκευσης λίπους καθώς και υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης στην κυκλοφορία. Παρόλο που τα φυσιολογικά επίπεδα λεπτίνης είναι ωφέλιμα και επιθυμητά, καθώς μειώνουν την όρεξη (επιθυμία για φαγητό), τα υψηλά επίπεδα οδηγούν σε αντίσταση στη λεπτίνη και κατά συνέπεια η όρεξη δεν ρυθμίζεται σωστά. Τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία. SCG3 Ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς AA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη δραστικότητα της SCG3. Η καταστολή της ορεξίνης, της MCH και του NPY μειώνονται, με συνέπεια την αυξημένη όρεξη (επιθυμία για φαγητό). Τα άτομα έχουν την τάση για μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού, αντιμετωπίζοντας έτσι αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία.

14 BDNF Διαμόρφωση και Διαφοροποίηση Νευρικού Ιστού Δημιουργία Συνάψεων Επίδραση στη διάθεση για άσκηση Ενεργειακό ισοζύγιο GA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αρνητική επίδραση της BDNF στο ενεργειακό ισοζύγιο, την ισορροπία δηλαδή μεταξύ πρόσληψης και κατανάλωσης ενέργειας. Τα άτομα, ιδιαίτερα οι γυναίκες, τείνουν να έχουν αυξημένο ΔΜΣ, παίρνουν ευκολότερα βάρος και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. CAPN10 Μεταβολισμός γλυκόζης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα CAPN10 στους σκελετικοί μύες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μύες να αποφεύγουν το μεταβολισμό της γλυκόζης για να παράγουν ενέργεια, την οποία κατά προτίμηση αποθηκεύουν. Η γλυκονεογένεση (σύνθεση της γλυκόζης) και οι θερμιδικές απαιτήσεις σε περιόδους νηστείας μειώνονται. Το σώμα προτιμά να μεταβολίζει τα λιπίδια και να επεκτείνει την αποθήκευση γλυκαγόνου. Όταν ο οργανισμός προμηθεύεται με επαρκείς ποσότητες φαγητού, τα άτομα με αυτό τον τύπο του γονιδίου έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία, ως σύμπτωμα του μεταβολικού συνδρόμου. FTO Επίδραση στη συσσώρευση λίπους & στο Δείκτη Μάζας Σώματος AT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της πρόσληψης και κατανάλωσης ενέργειας από τον οργανισμό. Τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και συγκεκριμένα για τους παρακάτω δείκτες μέτρησης: Αυξημένα ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), περιφέρεια μέσης και υποδόριο λίπος (η μάζα λίπους που είναι αποθηκευμένη μεταξύ του δέρματος και του μυικού ιστού). Αυτός ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά με τη φυσική άσκηση. GNPDA2 Ρύθμιση σωματικού βάρους Ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς AG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς και της ρύθμισης του σωματικού βάρους. Τα άτομα τείνουν να έχουν αυξημένο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), υψηλότερο σωματικό βάρος και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. KCTD15 Ρύθμιση σωματικού βάρους Ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς GA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχέςς στη διατροφική συμπεριφορά και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Τα άτομα τείνουν να έχουν αυξημένο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), παίρνουν ευκολότερα βάρος και κατά συνέπεια έχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. MC4R Ρύθμιση της συσσώρευσης λίπους στην περιφέρεια GA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη ρύθμιση της όρεξης (επιθυμίας για φαγητό). Τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για ευκολότερη πρόσληψη βάρους, αυξημένο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. MTCH2 Ρύθμιση του βάρους σώματος & του ενεργειακού ισοζυγίου AG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο ενεργειακό ισοζύγιο και διαταραχές στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Τα άτομα τείνουν να έχουν αυξημένο ΔΜΣ, υψηλότερο σωματικό βάρος και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. MTCH2 Ρύθμιση του βάρους σώματος & του ενεργειακού ισοζυγίου GA

15 Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο ενεργειακό ισοζύγιο και διαταραχές στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Τα άτομα τείνουν να έχουν αυξημένο ΔΜΣ, υψηλότερο σωματικό βάρος και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. SH2B1 Ρύθμιση αποθήκευσης λίπους Ρύθμιση του βάρους σώματος & του ενεργειακού ισοζυγίου AG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα λεπτίνης στον υποθάλαμο. Τα φυσιολογικά επίπεδα λεπτίνης είναι ωφέλιμα και επιθυμητά, καθώς ρυθμίζουν το ενεργειακό ισοζύγιο και μειώνουν την όρεξη (επιθυμάι για φαγητό). Όμως τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης οδηγούν σε αντίσταση στη λεπτίνη και αυξημένο κίνδυνο για πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία. Τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές της διατροφικής τους συμπεριφοράς, αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος και αύξηση του ολικού σωματικού βάρους. ACDC Ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη Ομοιόσταση της γλυκόζης Αντιφλεγμονώδεις & Αντι-αθηροματικές επιδράσεις APOA2 Μεταβολισμός Λιπιδίων Ρύθμιση διατροφικής συμπεριφοράς Επίδραση στο Δείκτη Μάζας Σώματος TC FABP2 Εντερική απορρόφηση λιπαρών οξέων Μεταβολισμός Λιπιδίων GNB3 Ρύθμιση λιπογένεσης Ρύθμιση πίεσης του αίματος LEPR Ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς AA NEGR1 Ρύθμιση σωματικού βάρους Ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς NPY Ρύθμιση του βάρους σώματος Ρύθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου AA PPARg2 Διαφοροποίηση λιποκυττάρων Μεταβολισμός λιπιδίων & ινσουλίνης TUB Επίδραση στο Δείκτη Μάζας Σώματος AA MCHR1 Ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με προβλήματα στη διατροφική συμπεριφορά, επομένως ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΛΙΠΟΛΥΣΗΣ Γονίδιο ADRA2A Βιολογική επίδραση Ρύθμιση Λιπόλυσης Γονότυπος

16 Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αυξημένη αποθήκευση λίπους καθώς και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Με τις κατάλληλες προπονητικές και διατροφικές οδηγίες οι αθλούμενοι μπορούν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τη μυική τους μάζα και κατ επέκταση να μειώσουν τη μάζα λίπους στο σώμα τους. ADRB2 Ρύθμιση της λιπόλυσης και παραγωγής θερμικής ενέργειας μέσω μεταβολισμού (θερμογένεση) Απόκριση σε φάρμακα (άσθμα) Τα άτομα με αυτό το γονίδιο έχουν μειωμένο μεταβολισμό των λιπιδίων. Αυτός ο τύπος γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα λεπτίνης. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα. Με τη δράση της στον υποθάλαμο ρυθμίζει την πρόσληψη ενέργειας μέσω διατροφής, την κατανάλωση ενέργειας και μειώνει την όρεξη. Παρόλο που φυσιολογικά επίπεδα λεπτίνης είναι ωφέλιμα και επιθυμητά, τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης οδηγούν σε αντίσταση στη λεπτίνη. Ως αποτέλεσμα η επιθυμία για τροφή δε ρυθμίζεται σωστά και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για παχυσαρκία. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα με αυτό τον τύπο του γονιδίου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διόγκωση της μάζας λίπους, αύξηση της περιφέρειας μέσης και του συνολικού σωματικού βάρους. ADRB1 Ρύθμιση Ενεργειακών Δαπανών Ρύθμιση Λιπόλυσης Ρύθμιση Πίεσης Αίματος GA Τα άτομα με αυτό τον τύπο του γονιδίου έχουν μειωμένο μεταβολισμό των λιπιδίων. Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διόγκωση της μάζας λίπους στο σώμα τους, αύξηση της περιφέρειας της μέσης και του σωματικού βάρους. Συνεπώς έχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. Η φυσική άσκηση έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση σε άτομα με αυτόν τον τύπο του γονιδίου που θέλουν να αποφύγουν την αυξημένη συσσώρευση λίπους και την αύξηση του σωματικού βάρους. ADRB2 Ρύθμιση της λιπόλυσης και παραγωγής θερμικής ενέργειας μέσω μεταβολισμού (θερμογένεση) Απόκριση σε φάρμακα (άσθμα) CG Τα άτομα με αυτό τον τύπο του γονιδίου έχουν μειωμένο μεταβολισμό των λιπιδίων. Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διόγκωση της μάζας λίπους και αύξηση του συνολικού σωματικού βάρους. Συνεπώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. ADRB1 Ρύθμιση Ενεργειακών Δαπανών Ρύθμιση Λιπόλυσης Ρύθμιση Πίεσης Αίματος ADRB3 Επίδραση στο Δείκτη Μάζας Σώματος Θερμογένεση TT Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στη λιπόλυση, τη διάσπαση δηλαδή των λιπιδίων που είναι αποθηκευμένα στα λιποκύτταρα. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για συσσώρευση λίπους, πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία. Η φυσική άσκηση μπορεί να αποδειχεθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για αυτά τα άτομα όχι μόνο για την απώλεια αλλά και τη διατήρηση του σωματικού τους βάρους. ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ & ΦΛΕΓΜΟΝΗ Γονίδιο CRP Βιολογική επίδραση Φλεγμονώδης Απόκριση Γονότυπος TC

17 IL6 Φλεγμονώδης Απόκριση Σύνθεση Οστεοκλαστών Μεταβολισμός γλυκόζης TNF-a Φλεγμονώδης Απόκριση Απόκριση στην ινσουλίνη Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΤΡΟΦΗΣ /ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗΣ Γονίδιο 5-HT2A Βιολογική επίδραση Γονότυπος Ρύθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου Επίδραση στο Κέντρο Ανταμοιβής του εγκεφάλου Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με υψηλότερη διατροφική πρόσληψη λίπους από τα άτομα και ενέργειας γενικότερα. Τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόσληψη βάρους και κατά συνέπεια για παχυσαρκία. Σε αυτή την περίπτωση τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με τα 5-HT φάρμακα, τα οποία προκαλούν επιλεκτική αποφυγή της διατροφικής πρόσληψης λίπους. DRD2 Επίδραση στο Κέντρο Ανταμοιβής του εγκεφάλου Ρύθμιση της Αυθόρμητης Συμπεριφοράς Επίδραση στην τάση για ριψοκίνδυνες αποφάσεις Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου και μειωμένη ικανότητα παραγωγής αισθημάτων ευφορίας. Τα άτομα μπορεί να εμφανίζουν αυξημένη επιρρέπεια σε ουσίες υποκατάστατα, όπως το φαγητό, που μπορούν να ενισχύσουν τέτοια αισθήματα ευφορίας. Αντιμετωπίζουν επομένως αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ Γονίδιο APOE Βιολογική επίδραση Ρύθμιση Επιπέδων Χοληστερόλης Γονότυπος E4E4 Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων και σημαντικά αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. APOA5 Μεταβολισμός Λιπιδίων Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων και σημαντικά αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συγκεκριμένα των τριγλυκεριδίων. APOC3 Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων

18 Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διατεραγμένο μεταβολισμό των λιπιδίων και ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. CETP Μεταβολισμός Χοληστερόλης Μεταβολισμός HDL TC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραγμένο μεταβολισμό της χοληστερόλης και μειωμένα επίπεδα HDL. LIPC Μεταβολισμός Λιπιδίων AG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων όταν η διατροφική πρόσληψη ζωικού λίπους είναι υψηλή. LPL Μεταβολισμός Λιπο-Πρωτεϊνών Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα VLDL (Λιποπρωτείνη Πολύ Χαμηλής Πυκνότητας) και τριγλυκεριδίων στο αίμα, ιδιαίτερα όταν η διατροφική πρόσληψη ζωικού λίπους είναι υψηλή. PON1 Σύνθεση HDL Χοληστερόλης AT Αυτός ο τύπος του γονιδίου είναι μειονεκτικός όσων αφορά στην ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα και σχετιζεται με αυξημένα επίπεδα LDL (Λιποπρωτείνη Χαμηλής Πυκνότητας) και μειωμένα επίπεδα HDL (Λιποπρωτεΐνη Υψηλής Πυκνότητας). PON1 Σύνθεση HDL Χοληστερόλης GA Αυτός ο τύπος του γονιδίου είναι μειονεκτικός όσων αφορά στην ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα και σχετιζεται με αυξημένα επίπεδα LDL (Λιποπρωτείνη Χαμηλής Πυκνότητας) και μειωμένα επίπεδα HDL (Λιποπρωτεΐνη Υψηλής Πυκνότητας). APOA5 Μεταβολισμός Λιπιδίων AA APOB Μεταβολισμός Λιπιδίων APOC3 Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων TT FABP2 Εντερική απορρόφηση λιπαρών οξέων Μεταβολισμός Λιπιδίων GJA4 (CX37) Μεταβολισμός Λιπιδίων HMGCR Μεταβολισμός Λιπιδίων APOA1 Μεταβολισμός Λιπιδίων

19 CETP Μεταβολισμός Χοληστερόλης Μεταβολισμός HDL Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ Γονίδιο COMT Βιολογική επίδραση Γονότυπος Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης AA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη απενεργοποίηση των κατεχολαμίνων και οιστρογόνων. Επίσης εμπλέκεται σε διαταραχές του μεταβολισμού της Ομοκυστεΐνης. MTRR Μεταβολισμός Βιταμίνης Β12 Μεταβολισμός φολικού οξεός Απομάκρυσνη ομοκυστεΐνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό φολικού οξεός και Βιταμίνης Β12 και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων Ομοκυστεΐνης ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα άτομα ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμινών Β (φολικό οξύ, Β6, Β12). TCN2 Ρύθμιση επιπέδων ομοκυστεΐνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα Ομοκυστεΐνης, ιδιαίτερα όταν τα άτομα ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμινών Β (Β6, Β9, Β12). MTHFR Σύνθεση & Επιδιόρθωση DNA Μεταβολισμός φολικού οξεός Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης AC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη λειτουργία του παράγοντα που εξετάζεται και διαταραχές στο μεταβολισμό του φολικού οξέος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων Ομοκυστεΐνης η οποία είναι τοξική για τα κύτταρα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα άτομα ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμινών Β (φολικό οξύ, Β6, Β12). MTHFR Σύνθεση & Επιδιόρθωση DNA Μεταβολισμός φολικού οξεός Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης CT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη λειτουργία του παράγοντα που εξετάζεται και διαταραχές στο μεταβολισμό του φολικού οξέος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων Ομοκυστεΐνης η οποία είναι τοξική για τα κύτταρα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα άτομα ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμινών Β (φολικό οξύ, Β6, Β12). MTR Μεταβολισμός φολικού οξεός Απομάκρυνση ομοκυστεΐνης AA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό του φολικού οξέος και αυξημένα επίπεδα Ομοκυστεΐνης, ιδιαίτερα όταν τα άτομα ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμινών Β (Β6, Β9, Β12). CBS Απομάκρυνση ομοκυστεΐνης Μεταβολισμός Βιταμίνης Β6 AG

20 Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στην απομάκρυνση της ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα. Είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τα άτομα να αντιμετωπίσουν διαταραχές στο μεταβολισμό του συμπλέγματος της Βιταμίνης Β, κάτι το οποίο οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες πρόσληψης αυτής της Βιταμίνης. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ Γονίδιο HFE Βιολογική επίδραση Απορρόφηση και αποθήκευση Σιδήρου (Πολυμορφισμοί: Κληρονομική Αιμοχρωμάτωση) Γονότυπος GC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μια δυσχέρεια του οργανισμού να μειώσει την απόρροφηση του σιδήρου από τη διατροφή, όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι υψηλά. Κατα συνέπεια τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο και μια παθολογική κατάσταση που λέγεται Αιμοχρωμάτωση. Ο σίδηρος αποθηκεύεται στο σώμα σαν φεριτίνη, η οποία στη συνέχεια διασπάται στη αιμοσιδερίνη. Η υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο έχει ως αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα αιμοσιδερίνης, τα οποία είναι τοξικά για τους ιστούς. Άτομα με αυξημένο κίνδυνο αιμοχρωμάτωσης έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αιμολυτική αναιμία των αθλητών έπειτα απο καθημερίνη άσκηση που αφορά πρωταθλητισμό. HFE Απορρόφηση και αποθήκευση Σιδήρου (Πολυμορφισμοί: Κληρονομική Αιμοχρωμάτωση) AA HFE Απορρόφηση και αποθήκευση Σιδήρου (Πολυμορφισμοί: Κληρονομική Αιμοχρωμάτωση) Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο. Αθλητές ενδέχεται να εμφανίσουν αιμολυτική αναιμία των αθλητών. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗ Γονίδιο IL6 Βιολογική επίδραση Φλεγμονώδης Απόκριση Σύνθεση Οστεοκλαστών Μεταβολισμός γλυκόζης Γονότυπος Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα IL-6 και υπερλειτουργία των μηχανισμών πρόκλησης φλεγμονής. Τα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε φλεγμονώδεις παθήσεις. CRP Φλεγμονώδης Απόκριση TC TNF-a Φλεγμονώδης Απόκριση Απόκριση στην ινσουλίνη Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια των ατόμων σε φλεγμονώδεις

21 παθήσεις. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Γονίδιο SOD2-Mn SOD Βιολογική επίδραση Γονότυπος Εξουδετέρωση Ελευθέρων Ριζών Αντιοξειδωτική Ικανότητα CT Τα άτομα με αυτόν τύπο του γονιδίου έχουν μειωμένη προστασία από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης των κυττάρων. UCP2 Εξουδετέρωση Ελευθέρων Ριζών Αντιοξειδωτική Ικανότητα CT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη αντιοξειδωτική δράση όσων αφορά στον παράγοντα που εξετάζεται. Η μειωμένη προστασία από τις ελεύθερες ρίζες οδηγεί σε αύξηση των βλαβών στα κύτταρα, ιδιαίτερα όταν τα άτομα ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε αντιοξειδωτικά. Επίσης αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στον ενεργειακό μεταβολισμό και στην αντίσταση στην ινσουλίνη. CAT Εξουδετέρωση ελευθέρων ριζων Αντιοξειδωτική Ικανότητα GPX1 Κυτταρική γήρανση Αποτοξίνωση Αντιοξειδωτική Ικανότητα SELS Εξουδετέρωση Ελευθέρων Ριζών Αντιοξειδωτική Ικανότητα SOD2-Mn SOD Εξουδετέρωση Ελευθέρων Ριζών Αντιοξειδωτική Ικανότητα TT SOD3 Εξουδετέρωση Ελευθέρων Ριζών Αντιοξειδωτική Ικανότητα Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική αντι-οξειδωτική προστασία. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ Γονίδιο GSTT1 Βιολογική επίδραση Αποτοξίνωση Ξενοβιοτικά - Καρκινογόνα Συνθετικά Αλλομεθάνια Βιομηχανικά Χημικά Γονότυπος DELDEL Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη δράση του αποτοξινωτικού παράγοντα που εξετάζεται. Τα άτομα, ιδιαίτερα αυτά που η διατροφή τους είναι φτωσή σε ανιοξειδωτικά, έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές κυτταρικές βλάβες και ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται επιπλέον στην περίπτωση που έχουν τους ελαττωματικούς τύπους των γονιδίων GSTM1 και GSTP1.

22 Οι αρνητικές επιπτώσεις αυτού του γονιδίου μειώνονται σημαντικά με την εφαρμογή κατάλληλων ιατρικών και διατροφικών συμβουλών στον καθημερινό τρόπο ζωής, ιδιαίτερα αυξάνοντας την διατροφική πρόσληψη αντιοξειδωτικών. EPHX1 Αποτοξίνωση Ξενοβιοτικά - Καρκινογόνα Μεταλλαξιογόνα-Περιβαλλοντικοί μολυσματικοί παράγοντες TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη προστασία ενάντια στις περιβαλλοντικές τοξίνες, ιδιαίτερα σε αυτές που βρίσκονται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων, στον καπνό των τσιγάρων και στον καπνό από τα κάρβουνα που χρησιμοποιείται για μαγειρικούς σκοπούς. Τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε αντιοξειδωτικά έχουν αυξημένο κίνδυνο για οξειδωτικές βλάβες. GSTP1 Αποτοξίνωση Ξενοβιοτικά - Καρκινογόνα Μεταλλαξιογόνα-Περιβαλλοντικοί μολυσματικοί παράγοντες GA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη δράση του αποτοξινωτικού παράγοντα που εξετάζεται. Τα άτομα, ιδιαίτερα αυτά που ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε αντιοξειδωτικά, έχουν αυξημένο κίνδυνο για βλάβες στα κύτταρα. Ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω στην περίπτωση που έχουν και τους ελατωματικούς τύπους των γονιδίων GSTM1 and GSTT1. Οι αρνητικές επιπτώσεις αυτού του τύπου γονιδίου μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την εφαρμογή κατάλληλων ιατρικών και διατροφικών συμβουλών στον καθημερινό τρόπο ζωής, ιδιαίτερα αυξάνοντας τη διατροφική πρόσληψη σε αντιοξειδωτικά. GSTM1 Αποτοξίνωση Ξενοβιοτικά - Καρκινογόνα Μεταλλαξιογόνα-Περιβαλλοντικοί μολυσματικοί παράγοντες INS_ GSTP1 Αποτοξίνωση Ξενοβιοτικά - Καρκινογόνα Μεταλλαξιογόνα-Περιβαλλοντικοί μολυσματικοί παράγοντες NQO1 Κυτταρική γήρανση Αποτοξίνωση EPHX1 Αποτοξίνωση Ξενοβιοτικά - Καρκινογόνα Μεταλλαξιογόνα-Περιβαλλοντικοί μολυσματικοί παράγοντες AA Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική ικανότητα αποτοξίνωσης. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ - ΥΠΕΡΤΑΣΗ Γονίδιο AGTR1 Βιολογική επίδραση Γονότυπος Επαγωγή των επιδράσεων της Αγγειοτενσίνης ΙΙ Ρύθμιση πίεσης του αίματος AC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση υπέρτασης. CYP11B2 Επαναπορρόφηση Νατρίου από τα νεφρά Ρύθμιση πίεσης του αίματος TC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στην ισορροπία του νατρίου, εξαιτίας αυξημένης επαναρρόφησης του νατρίου στα νεφρά, που προκαλεί η αλδοστερόνη. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, και συγκεκριμένα για υπέρταση.

23 ACE Κυκλοφορικό Σύστημα Ρύθμιση Πίεσης του Αίματος Μυϊκή Διάπλαση Επίπδα λιπιδίων & Γλυκόζης INSDEL ADD1 Διατήρηση συγκέντρωσης Νατρίου στα κύτταρα Ρύθμιση πίεσης του αίματος AGT Ρύθμιση πίεσης του αίματος Ισορροπία ηλεκτρολυτών AGT Ρύθμιση πίεσης του αίματος Ισορροπία ηλεκτρολυτών TT Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, μετά από διατροφική πρόσληψη άλατος. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΛΚΟΟΛ Γονίδιο ADH1B-A DH2-(AD H2-2) Βιολογική επίδραση Γονότυπος Ανοσολογική απόκριση Φλεγμονή Κυτταρικός πολλαπλασιασμός Απόπτωση Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με χαμηλή δραστικότητα του ενζύμου που μεταβολίζει το αλκοόλ. Τα άτομα είναι περισσότερο επιρρεπή σε αυξημένες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ και επομένως αυξημένο κίνδυνο για αλκοολισμό. ALDH2 Μεταβολισμός αλκοόλ Ρύθμιση απομάκρυνσης ακεταλδεύδης από τον οργανισμό OPRM1 Ρύθμιση της επιθυμίας για αλκοόλ AA ADH4 Μεταβολισμός αλκοόλ Ρύθμιση απομάκρυνσης ακεταλδεύδης από τον οργανισμό AC ADH1C-A DH3 Μεταβολισμός αλκοόλ Ρύθμιση απομάκρυνσης από τον οργανισμό Ρύθμιση HDL Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αργό μεταβολισμό του αλκοόλ. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, να βρίσκουν το αλκοόλ ευχάριστο και να τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚAΦΕΪΝΗΣ Γονίδιο Βιολογική επίδραση Γονότυπος

24 CYP1A2-1 C Μεταβολισμός καφεΐνης CYP1A2-1 F Μεταβολισμός καφεΐνης AA Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ταχύ μεταβολισμό της καφεΐνης. Ο καφές έχει φυσιολογικά, ή ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις, μειωμένα επίπεδα διεγερτικής δράσης. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, ότι έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην κατανάλωση καφέ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ Γονίδιο MCM6 Βιολογική επίδραση Γονότυπος Μεταβολισμός λακτόζης TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με την κατάσταση της δυσανεξίας στη λακτόζη. Τα άτομα με αυτή τη μορφή του γονιδίου ενδέχεται να μην μπορούν να μεταβολίσουν σωστά τη λακτόζη στο λεπτό έντερο, εξαιτίας απενεργοποίσης της λακτάσης. Μετά από κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων γενικότερα, η λακτόζη θα εισέλθει στο παχύ έντερο όπου θα διασπαστεί από εντερικά βακτήρια. Τα πιθανά συμπτώματα εντοπίζονται στην κοιλιακή χώρα και περιλαμβάνουν κράμπες και μετεωρισμό. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ Γονίδιο IL21 Βιολογική επίδραση Γονότυπος Ρύθμιση Ανοσολογικής Απόκρισης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για Δυσανεξία στη Γλουτένη (Κοιλιοκάκη). IL18RAP Ανοσολογική Απόκριση Προ-φλεγμονώδης κυτοκίνη AA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Δυσανεξία στη Γλουτένη (Κοιλιοκάκη). LPP Σχήμα & Κινητικότητα κυττάρου Ανοσολογική Απόκριση TG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Δυσανεξία στη Γλουτένη (Κοιλιοκάκη). RGS1 Ανοσολογική Απόκριση Ενεργοποίηση & Πολλαπλασιασμός Β-λεμφοκυττάρων TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Δυσανεξία στη Γλουτένη (Κοιλιοκάκη).

25 SH2B3 Ανοσολογική Απόκριση Ενεργοποίηση Τ-λεμφοκυττάρων CT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Δυσανεξία στη Γλουτένη (Κοιλιοκάκη). R3 Μετανάστευση κυττάρων του Ανοσοποιητικού HLA-DQ Αντιγόνοπαρουσιαστικό μόριο Ανοσολογική Απόκριση IL12A Ανοσολογική Απόκριση Παράγοντας Ανάπτυξης για τα Τ-λεμφοκύτταρα και κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα AA TAGAP Ανοσολογική Απόκριση Ενεργοποίηση Τ-λεμφοκυττάρων Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Δυσανεξία στη Γλουτένη (Κοιλιοκάκη).

26 ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΛΙΠΟΛΥΣΗΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στη λιπόλυση, τη διάσπαση δηλαδή των λιπιδίων που είναι αποθηκευμένα στα λιποκύτταρα. Τα άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για συσσώρευση λίπους, πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία. Η φυσική άσκηση μπορεί να αποδειχεθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για αυτά τα άτομα όχι μόνο για την απώλεια αλλά και τη διατήρηση του σωματικού τους βάρους. Ιατρικές συστάσεις Ελέγχετε τακτικά τη συγκέντρωση της λεπτίνης, το Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό, την κατανάλωση ενέργειας κατά την άσκηση, την αναλογία περιφέρειας μέσης/γοφών. Μείωση του σωματικού βάρος αν είστε υπέρβαροι. * Τακτική άσκηση με ασκήσεις για μεγάλες μυικές ομάδες (30-60 λεπτά, 4-7 συνεδρίες την εβδομάδα) στο 50-80% της VO2max (μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου). Δώστε έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. * ACSM (Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής, Οδηγίες Άσκησης για Άτομα με Χρόνιες παθήσεις και Αναπηρίες). Διατροφικές συστάσεις Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο. Η πρόσληψη λίπους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 20-25% των συνολικών θερμίδων. Προτιμήστε τα ω-3 λιπαρά οξέα (τροφές όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες, κ.α.) και καταναλώνετε ψάρι το λιγότερο δύο φορές την εβδομάδα. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους (ζωικό λίπος), η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 5-7% των συνολικών θερμίδων. Περιορίστε την πρόσληψη χοληστερόλης σε 150mg/ημέρα ή και λιγότερο. Μειώστε την κατανάλωση της ζάχαρης ή συμπυκνωμένων γλυκών όπως σιρόπι, μαρμελάδα, κρακερς, πίτες, κεικς, ντόνατς, σόδες, σοκολάτα, φρουιτ παντς, γλυκίσματα, σταφίδες, σταφύλια, αχλάδια, μήλα, πεπόνι, μπανάνες κ.α. Καταναλώνετε δημητριακά ολικής άλεσης παρά μακαρόνια, ρύζι. Καταναλώνετε ξηρούς καρπούς και σπόρους. Καταναλώνετε σκόρδο. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΤΡΟΦΗΣ /ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗΣ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου και μειωμένη ικανότητα παραγωγής αισθημάτων ευφορίας. Τα άτομα μπορεί να εμφανίζουν αυξημένη επιρρέπεια σε ουσίες υποκατάστατα, όπως το φαγητό, που μπορούν να ενισχύσουν τέτοια αισθήματα ευφορίας. Αντιμετωπίζουν επομένως αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία.

27 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Ιατρικές συστάσεις Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, της HDL και LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της HDL-C, το ποσοστό ολικής χοληστερόλης/ HDL, τα επίπεδα γλυκόζης. Μειώστε το σωματικό σας βάρος αν είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ<24,9 Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. * Αυξήστε την αερόβια άσκηση (40-60 λεπτά,ή δύο συνεδρίες των λεπτών καθημερινά για 3-7 φορές την εβδομάδα),με δραστηριότητες για μεγάλες μυικές ομάδες, στο 40-70% της VO2max (μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου), το λιγότερο kcal/εβδομάδα ως αρχικό στόχο, ιδανικό στόχο τις kcal/εβδομάδα. Δώστε έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. * ACSM (Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής, Οδηγίες Άσκησης για Άτομα με Χρόνιες παθήσεις και Αναπηρίες). Διατροφικές συστάσεις Η διατροφική πρόσληψη λίπους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 20-25% των συνολικών θερμίδων. Προτιμήστε τα ω-3 λιπαρά οξέα (τροφές όπως σολωμός, σαρδέλες κ.α.) και καταναλώνετε ψάρι το λιγότερο δύο φορές την εβδομάδα. Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους (ζωικό λίπος), με μέγιστη κατανάλωση το 5-7% των συνολικών θερμίδων. Χρησιμοποιείται ελαιόλαδο. Περιορίστε την πρόσληψη χοληστερόλης σε 150mg /ημέρα ή και λιγότερο. Μειώστε την κατανάλωση της ζάχαρης ή συμπυκνωμένων γλυκών όπως σιρόπι, μαρμελάδα, κρακερς, πίτες, κεικς, ντόνατς, σόδες, σοκολάτα, φρουιτ παντς, γλυκίσματα, σταφίδες, σταφύλια, αχλάδια, μήλα, πεπόνι, μπανάνες κ.α. Καταναλώνετε δημητριακά ολικής άλεσης (αντί για μακαρόνια, ρύζι). Καταναλώνετε σπόρους και ξηρούς καρπούς. Καταναλώνετε σκόρδο. Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ (1-2 ποτήρια κρασί/ημέρα). ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

28 Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στην απομάκρυνση της ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα. Είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τα άτομα να αντιμετωπίσουν διαταραχές στο μεταβολισμό του συμπλέγματος της Βιταμίνης Β, κάτι το οποίο οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες πρόσληψης αυτής της Βιταμίνης. Ιατρικές συστάσεις Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα Ομοκυστεΐνης και φολικού οξέος. Διατροφικές συστάσεις Αυξήστε την καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φολικό οξύ, όπως το συκώτι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως: σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγια, προϊόντα ολικής άλεσης, αβοκάντο, όσπρια, και εσπεριδοειδή φρούτα Επίσης αυξήστε την καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Βιταμίνες Β6 και Β12 όπως εκχύλισμα σόγιας, μακρύκκοκο ρύζι, σπόροι, κρόκος αυγών, βοδινό κρέας, θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΛΚΟΟΛ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αργό μεταβολισμό του αλκοόλ. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, να βρίσκουν το αλκοόλ ευχάριστο και να τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με την κατάσταση της δυσανεξίας στη λακτόζη. Τα άτομα με αυτή τη μορφή του γονιδίου ενδέχεται να μην μπορούν να μεταβολίσουν σωστά τη λακτόζη στο λεπτό έντερο, εξαιτίας απενεργοποίσης της λακτάσης. Μετά από κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων γενικότερα, η λακτόζη θα εισέλθει στο παχύ έντερο όπου θα διασπαστεί από εντερικά βακτήρια. Τα πιθανά συμπτώματα εντοπίζονται στην κοιλιακή χώρα και περιλαμβάνουν κράμπες και μετεωρισμό.ιατρικές συστάσεις Κοινοποιήστε τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης στον Ιατρό σας, ιδαίτερα εάν βιώνετε δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως κράμπες στην κοιλιά, μετεωρισμό και διάρροια. Συμβουλευτείτε Γαστρεντερολόγο. Προτεινόμενες ιατρικές εξετάσεις Αιματολογικός έλεγχος- εξέταση δυσανεξίας στη λακτόζη Δοκιμασία εκπνοής υδρογόνου Τεστ οξύτητας κοπράνων Διατροφικές συστάσεις Καταναλώνετε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, ή χωρίς καθόλου λακτόζη. Περιορίστε ή αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση γάλακτος. Πίνετε μικρότερες ποσότητες πιο συχνά: 2 με 4 μικροποσότητες (59 έως 118 χιλιοστά του λίτρου) κάθε φορά. Συνιστάται η κατανάλωση του γάλατος με τα γεύματά σας. Πειραματιστείτε με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για παράδειγμα ενδέχεται να είστε ανεκτικοί σε γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, όπως το γιαούρτι. Συνιστάται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση τροφίμων με «κρυμμένη» λακτόζη, όπως

29 προμαγειρεμένα τρόφιμα, που είναι διάφορα δημητριακά, στιγμιαίες σούπες, γαρνιτούρες σαλάτας, σοκολατούχχο γάλα, και προϊόντα μαγειρικής. Επίσης ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες λακτόζης, επηρεάζοντας μόνο τα άτομα με σοβαρή δυσανεξία. Στην περίπτωση που περιορίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, συνιστάται η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων σε Ασβέστιο, όπως είναι το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο σολωμός, τα αμύγδαλα, τα πορτοκάλια, το τοφού, το γάλα σόγιας, και χυμοί εμπλουτισμένοι με Ασβέστιο.

30 Περίληψη ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΛΙΠΟΛΥΣΗΣ Ελέγχετε τακτικά τη συγκέντρωση της λεπτίνης, το Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό, την κατανάλωση ενέργειας κατά την άσκηση, την αναλογία περιφέρειας μέσης/γοφών. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, της HDL και LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της HDL-C, το ποσοστό ολικής χοληστερόλης/ HDL, τα επίπεδα γλυκόζης. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: POLYUNSATURATED FATTY ACIDS (N2) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ Συνιστάται τακτικός έλεγχος των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και του φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη των Βιταμινών Β6 και Β12. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM FRUIT & VEGETABLE MIX (N3) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ Στην περίπτωση που ο Γιατρός διαγνώσει ότι πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη, τότε θα σας παρέχει τις περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τις συγκεκριμένες τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε.

31 Εξαιτίας της κληρονομικότητας των πολυμορφισμών στα εξεταζόμενα γονίδια, συνιστάται η μοριακή ανάλυση και γενετική συμβουλευτική για όλους του πρώτου βαθμού συγγενείς των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο με στόχο την προ-συμπτωματική διάγνωση. Υπογραφές Μάριος Καμπούρης PhD FACMG Ιατρική & Μοριακή Γενετική Επίκουρος Καθηγητής Γενετικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Yale, ΗΠΑ Φωτεινή Νταλούκα MSc Ιατρική Γενετική

32 Γενικές συστάσεις Ελέγχετε τακτικά τη συγκέντρωση της λεπτίνης, το Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό, την κατανάλωση ενέργειας κατά την άσκηση, την αναλογία περιφέρειας μέσης/γοφών. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< 24. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, της HDL και LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της HDL-C, το ποσοστό ολικής χοληστερόλης/ HDL, τα επίπεδα γλυκόζης. Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: POLYUNSATURATED FATTY ACIDS (N2). Συνιστάται τακτικός έλεγχος των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και του φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη των Βιταμινών Β6 και Β12. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM FRUIT & VEGETABLE MIX (N3). Στην περίπτωση που ο Γιατρός διαγνώσει ότι πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη, τότε θα σας παρέχει τις περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τις συγκεκριμένες τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε..

33 Προτεινόμενα Εξατομικευμένα Διατροφικά Συμπληρώματα και/ή Κοσμετικά σκευάσματα POLYUNSATURATED FATTY ACIDS (N2) Ενίσχυση υγείας καρδιαγγειακού συστήματος Ενεργοποίηση διαδικασίας λιπόλυσης Ρύθμιση γλυκόζης αίματος Περιέχει τα ανώτερα συστατικά της Μεσογειακής διατροφής για την ενίσχυση της βέλτιστης υγείας OPTIMUM FRUIT & VEGETABLE MIX (N3) Προηγμένο μίγμα φρούτων και λαχανικών στις ιδανικές συγκεντρώσεις, απαραίτητο για τη σύνθεση, αντιγραφή και επιδιόρθωση του DNA Πλούσιο σε βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό οξύ Σημαντικό κατά περιόδους ταχείας ανάπτυξης (βρεφική και εγκυμοσύνη) Απαραίτητο για όσους στερούνται διατροφικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά

34 Γλωσσάρι Αλληλόμορφο είναι η μία από τις δύο «μορφές» του γονιδίου. Κάθε γονίδιο είναι ζεύγος συνήθως δύο αλληλόμορφων, και καθένα αποτελεί την εναλλακτική μορφή του γονιδίου. Αμινοξέα είναι τα συστατικά των πρωτεϊνών. Ορισμένα συντίθενται από τον οργανισμό (μη απαραίτητα αμινοξέα) και άλλα πρέπει να λαμβάνονται με την τροφή (απαραίτητα αμινοξέα). Ανοσολογική απόκριση είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος: ο μηχανισμός που ενεργοποιείται για την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ξένες και βλαβερές ουσίες που εισέρχονται στο σώμα, στα παθογόνα και στα καρκινικά κύτταρα. Αντιοξειδωτικό είναι μια ουσία που μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από τις φθορές που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. Απόπτωση ονομάζεται ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος. Είναι ο μηχανισμός που διαθέτει ο οργανισμός για τη διατήρηση ενός σχετικά σταθερού και φυσιολογικού αριθμού κυττάρων. Περιλαμβάνει επίσης μια αλληλουχία γεγονότων που οδηγούν στο θάνατο ενός κυττάρου, όταν αυτό έχει υποστεί σοβαρές φθορές ή έχει μολυνθεί από κάποιον ιό. Αποτοξίνωση είναι η διαδικασία απομάκρυνσης ή απενεργοποίησης των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό. Είναι κρίσιμο για τα κύτταρα να διατηρούν την ικανότητα τους να αποτοξινώνονται από ουσίες που μπορούν να τους προκαλέσουν σοβαρές φθορές. Βιταμίνη είναι μια ένωση απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Μια ένωση χαρακτηρίζεται ως Βιταμίνη όταν είναι απαραίτητο να προσληφθεί μέσω της διατροφής, καθώς δεν μπορεί να συντεθεί σε επαρκείς ποσότητες από τον οργανισμό. β-παγκρεατικά κύτταρα είναι ο τύπος των κυττάρων στο πάγκρεας, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και έκκριση της ινσουλίνης. VLDL είναι η Πολύ Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνη που μεταφέρει λιπίδια μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. VO2 max είναι η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου. Περιγράφει τη μέγιστη ποσότητα του οξυγόνου που μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί κατά τη σωματική άσκηση των ατόμων. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη φυσική κατάσταση. Γενετικό προφίλ (το) προκύπτει από την ανάλυση διάφορων γονιδίων στο DNA ενός ατόμου. Μπορεί να είναι πληροφοριακό για τις τάσεις-προδιαθέσεις των ατόμων όσων αφορά στο χαρακτηριστικό που εξετάζεται. Γονότυπος είναι η σύσταση ενός γονιδίου (ο τύπος του γονιδίου). Αναφέρεται κάθε φορά σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που εξετάζεται, περιγράφοντας τα αλληλόμορφα ενός γονιδίου. Συχνά αναφέρεται στο ζεύγος των νουκλεοτιδίων που βρίσκονται σε συγκεκριμένη θέση στη DNA αλληλουχία. Γονίδια είναι μικρά τμήματα του μορίου DNA που αποτελούν τις δομικές μονάδες κληρονομικότητας των οργανισμών. Περιέχουν την γενετική πληροφορία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα. Το ανθρώπινο γονιδίωμα περιέχει περίπου γονίδια, τα οποία βρίσκονται σε συγκεκριμένες θέσεις στα χρωματοσώματα. Γονιδίωμα είναι το συνολικό γενετικό υλικό ενός κυττάρου. Περιέχει την ολοκληρωμένη γενετική πληροφορία που ένας οργανισμός κληρονομεί από τους γονείς. Γλυκόζη είναι ένας πολύ σημαντικός υδατάνθρακας στα βιολογικά συστήματα. Χρησιμοποιείται από τα κύτταρα ως πηγή ενέργειας και είναι επίσης ενδιάμεση ουσία στο μεταβολισμό. ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) είναι μια στατιστική μέτρηση που χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί εάν τα άτομα έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Συγκρίνει το βάρος και το ύψος και βασίζεται στο

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) 978-9963-9849-0-9 ISBN (print.) 978-9963-9849-1-6 Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) 978-9963-9849-0-9 ISBN (print.) 978-9963-9849-1-6 Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) 978-9963-9849-0-9 ISBN (print.) 978-9963-9849-1-6 Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. της ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑΣ ΤΖΙΡΒΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. της ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑΣ ΤΖΙΡΒΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑΣ ΤΖΙΡΒΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :Π. ΠΕΔΙΑΔΙΤΗΣ, Μ.Sc ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2009 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2ο ΓΕΛ ΥΜΗΤΤΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α4 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΘΕΜΑ «ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΞΕΡΩ ΤΙ ΤΡΩΩ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2012-2013/1Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSc ΑΘΗΝΑ 2014 Μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΣτοιχεIα διατροφhς - ΔιατροφH νeων κωπηλατων

ΣτοιχεIα διατροφhς - ΔιατροφH νeων κωπηλατων 5 KEΦΑΛΑΙΟ A ΣτοιχεIα διατροφhς - ΔιατροφH νeων κωπηλατων Μ. ΛΥΚΟΜΗΤΡΟΥ Η αξιολόγηση απόδοσης στον αγώνα, αλλά και στην προπόνηση, κωπηλασίας απαιτεί υπερβολικές ποσότητες ενέργειας. Έχει υπολογισθεί ότι

Διαβάστε περισσότερα

«Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση αυτού με τη συχνότητα και την ποιότητα του πρωινού»

«Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση αυτού με τη συχνότητα και την ποιότητα του πρωινού» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφη. Προστατευτική δράση των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Πρόληψη & αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας στα παιδιά

Διατροφη. Προστατευτική δράση των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Πρόληψη & αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας στα παιδιά ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ- ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 u Τ Ε Υ Χ Ο Σ 5 1 / 9 ο έτος έκδοσης Ë Ë Ç Í É Ê Ï É Ä Ñ Õ Ì Å Á Ã Á Ó Ô Ñ Å Í Ô Å Ñ Ï Ë Ï Ã É Á Ó & Ä É Á Ô Ñ Ï Ö Ç Ó & Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Διατροφη Προστατευτική δράση των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των νοσηλευτών/τριών στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου» ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΙΓΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Επιβλέπων καηγητής: Παχούμη Δέσποινα ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΜΗΜΑ:Α4 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΤΛΟΣ: Οι γνώσεις και οι στάσεις των νέων σχετικά με τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. της εγκυµοσύνης».

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. της εγκυµοσύνης». ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισµα κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης».

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας CHOL/06/02/10 Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας DR LEIV OSE ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ Αυτό το βιβλιαράκι περιέχει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

2014 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

2014 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2014 ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 1 [ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 10 11 ΕΤΩΝ»

Α. Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 10 11 ΕΤΩΝ» Α. Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 10 11 ΕΤΩΝ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΚΡΟΥΣΑΝΙΩΤΑΚΗ ΑΓΑΠΗ ΚΛΕΙΔΗ ΣΤΕΛΛΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ. ΜΥΣΤΙΚΑ - ΕΓΓΥΗΣΗ για να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ. ΜΥΣΤΙΚΑ - ΕΓΓΥΗΣΗ για να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε 001_EXOF _MANA DIATROFHS 6/24/15 1:09 PM Page 1 ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ Το τραπέζι του καλοκαιριού από το Α έως το Ω Τι πρέπει να περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ Των Κεραμυδά Βασιλική (ΑΕΜ:161) Χατζηκλωνίδου Δέσποινα (ΑΕΜ:11) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ»

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ» ΚΑΛΗ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 1. Περιεχόμενα 1. Περιεχόμενα 2 2. Εισαγωγή 3 3. Οι συνέπιες της κακής διατροφής 4 4. Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 3 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ... 10 4 ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ... 32

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 3 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ... 10 4 ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ... 32 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 3 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ... 10 3.1 ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ... 10 3.2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ... 11 3.3 ΧΡΟΝΙΑ ΟΞΕΩΣΗ... 17 3.4 ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ... 25 3.5 ΧΡΟΝΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT Θέμα: Διατροφικές συνήθειες στο σχολείο Υποθέματα: Δίαιτα Atkins, Πρόγραμμα Ηeps, Παχυσαρκία, Δίαιτα Dukan, Μεσογειακή Διατροφή Ον/μα μαθητών: Αναγνωστοπούλου Μαρία, Αντωνίου Αντρέας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΚΣΑΜΗΝΙΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΙΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Μελέτη της διαιτητικής συμπεριφοράς των εγκύων σε σύγκριση με μη-έγκυες γυναίκες - ο ρόλος του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET ΜΕΡΟΣ 1 ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET ΜΕΡΟΣ 1 ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET ΜΕΡΟΣ 1 ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 1 Έχοντας χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, από χιλιάδες γιατρούς, η μέθοδος Eurodiet είναι ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης ρύθμισης βάρους το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ 2 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΞΗΒΙΒΒΒ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ενός εφήβου.. Εισηγητής: ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΜΑΔΑ Τ.Α.Κ.Ο Συντελεστές: ΠΡΙΦΤΗ ΤΖΕΜΙΛΕ-ΕΥΓΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ: Παναγιωτοπούλου Ανδρονίκη, Παπαδόπουλος Στέφανος, Βακιάνη Άννυ, Πασχαλίδου Ιωάννα,

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ: Παναγιωτοπούλου Ανδρονίκη, Παπαδόπουλος Στέφανος, Βακιάνη Άννυ, Πασχαλίδου Ιωάννα, Στα πλαίσια του project η ερευνητική εργασία τρέφομαι σωστά και ασκούμαι για να ζω καλύτερα, που πραγματοποιήθηκε στο 3 ο λύκειο Κομοτηνής, συνεργάστηκαν πέντε ομάδες με θέμα τη διατροφή και την άσκηση.

Διαβάστε περισσότερα