Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς"

Transcript

1

2 Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) ISBN (print.) Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος της παρούσας αναφοράς δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί ή να μεταδοθεί σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε τρόπο (μηχανικό, ηλεκτρονικό ή οποιοδήποτε άλλο) χωρίς την έγγραφη άδεια των συγγραφέων.

3 Προσωπικές Πληροφορίες Όνομα: sample_2_10_2 013 Φύλο: Ημερομηνία Δειγματοληψίας: Επίθετο: Ημερομηνία Γέννησης: -Dec- Ημερομηνία Έκδοσης Αναφοράς: Εισαγωγή Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα Αποτελέσματα Περίληψη Γλωσσάρι Ημερομηνία Παραλαβής Δείγματος: sample_2_10_ Dec Dec-

4 Εισαγωγή Εξετάσεις DNA Προγνωστικής Γονιδιωματικής για την Κοσμητική Ιατρική Οι εξετάσεις DNA Κοσμητικής Ιατρικής πραγματοποιούνται για την ανίχνευση συγκεκριμένων μεταλλάξεων σε γονίδια που επηρεάζουν, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, την ποιότητα της ζωής μας. Στόχος είναι ο εντοπισμός των γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν την επιδίωξή σας για μια υγιή και νεανική εμφάνιση. Αναλύονται γονίδια που σχετίζονται με διάφορες βιολογικές διεργασίες από τη γήρανση του δέρματος έως και το μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών. Η γνώση του γενετικού σας προφίλ επιτρέπει μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση στις προσωπικές σας ανάγκες για τη διατήρηση και επιδίωξη μιας νεανικής εμφάνισης. Οι κατάλληλες συστάσεις και η στήριξη της κοσμετικής βασισμένες στο γενετικό σας προφίλ αποτελούν περισσότερο από ποτέ έναν εφικτό στόχο. Διαβάστε τα γονίδιά σας, Ανακαλύψτε το δρόμο προς μια πιο νεανική εμφάνιση! Πώς να διαβάσετε τα αποτελέσματα Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το γενετικό σας προφίλ. Τα γονίδια εξετάζονται ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Ορισμένα γονίδια ενδέχεται να εξετάζονται για περισσότερα από ένα χαρακτηριστικά, καθώς ένα γονίδιο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση σε διάφορα βιολογικά συστήματα. Για ορισμένα γονίδια, ενδέχεται να εξετάζονται περισσότερες από μία μεταλλάξεις (πολυμορφισμοί). Εσείς θα μπορείτε σε κάθε περίπτωση να δείτε τα γονίδια που εξετάστηκαν και τα αποτελέσματα (γονότυπος) της εξέτασης. Ποια είναι η επίδραση του κάθε γονότυπου; Η επίδραση του κάθε γονότυπου περιγράφεται με χρωματισμένους κύκλους. Ανάλογα με το χρώμα του κύκλου για κάθε τύπο του γονιδίου, μπορείτε να δείτε εάν ένας συγκεκριμένος γονότυπος εκφράζει αυξημένο, μεσαίο, ή μειωμένο κίνδυνο, πάντα σε σχέση με τον κίνδυνο του γενικού πληθυσμού. Ο κόκκινος κύκλος αντιπροσωπεύει αυξημένο κίνδυνο. Ο κίτρινος κύκλος αντιπροσωπεύει το μέσο κίνδυνο (αντίστοιχο με αυτόν του γενικού πληθυσμού). Ο πράσινος κύκλος αντιπροσωπεύει μειωμένο κίνδυνο. Πως γίνεται η αξιολόγηση του γενετικού σας προφίλ; Το συμπέρασμα για το γονιδιακό σας προφίλ σε μια κατηγορία απεικονίζεται στην αρχή της αναφοράς με ένα γράφημα «ράβδου». Η περιοχή με κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει την περιοχή αυξημένου κινδύνου, ενώ η περιοχή με πορτοκαλί χρώμα αντιπροσωπεύει την περιοχή που ΔΕΝ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο. Η γραμμή με τα δύο βέλη πάνω στο γράφημα υποδεικνύει σε ποιά θέση εντοπίζεται το προσωπικό σας γονιδιακό προφίλ.

5 Όσο χαμηλότερα είναι η γραμμή αυτή στην κόκκινη περιοχή αυξάνει ο κίνδυνος. Όσο υψηλότερα είναι η γραμμή αυτή στην πορτοκαλί περιοχή, μειώνεται ο κίνδυνος. Το γράφημα «πίτας» συγκρίνει για κάθε κατηγορία την ποσοστιαία σύστασή σας σε τύπους γονιδίων (γονότυπους) με αρνητική, ουδέτερη και θετική επίδραση. Το κόκκινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό αρνητικών γονότυπων, το κίτρινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό ουδέτερων γονότυπων, το πράσινο τμήμα αντιπροσωπεύει το ποσοστό θετικών γονότυπων. Το τελικό συμπέρασμα που αφορά σε κάθε κατηγορία γονιδίων εξάγεται ανάλογα με τη σημαντικότητα του κάθε αρνητικού γονότυπου. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και σε περίπτωση που οι κύκλοι με πράσινο χρώμα είναι περισσότεροι από εκείνους με κόκκινο χρώμα, το γονιδιακό προφίλ για τη συγκεκριμένη κατηγορία ενδέχεται να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο / ευπάθεια. Ο όρος «αυξημένος κίνδυνος» αναφέρεται στη σύγκριση με το σχετικό κίνδυνο του γενικού πληθυσμού. Στην περίπτωση που ένα γονίδιο ή ένα γονιδιακό προφίλ σχετίζεται με αυξημένη ικανότητα ή κίνδυνο, αυτό δεν συνεπάγεται πως το χαρακτηριστικό που εξετάζεται θα εκδηλωθεί με απόλυτη βεβαιότητα. Οι πληροφορίες που εξάγονται από την εξέταση του DNA είναι πληροφοριακές σε σημαντικό βαθμό για τις «τάσεις» των ατόμων, δεν είναι όμως περιγραφικές αλλά και ούτε προβλέπουν με βεβαιότητα αυτό που τελικά θα συμβεί. Η εταιρεία επικεντρώνεται κυρίως σε χαρακτηριστικά και καταστάσεις για τις οποίες οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε τα πιθανά γενετικά μειονεκτήματα να μπορούν να είναι σε ένα βαθμό τροποποιήσιμα. Οι πληροφορίες που σας παρέχονται δεν επιβεβαιώνουν ούτε και αντικαθιστούν οποιαδήποτε ιατρική διάγνωση έχει γίνει από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία στον τομέα της υγείας, έναν Ιατρό ή Γενετικό Σύμβουλο. Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα κατάλληλες συστάσεις βασισμένες στο γενετικό σας προφίλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να παρέχονται συστάσεις που βασίζονται στο συγκεκριμένο γονότυπο ενός γονιδίου. Εξειδικευμένες ιατρικές συμβουλές δεν παρέχονται και η εταιρεία σας παροτρύνει να συμβουλευτείτε έναν αρμόδιο Ιατρό για διάγνωση και απαντήσεις σε σας προσωπικές ερωτήσεις.

6 Αποτελέσματα ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ έχει συσχετιστεί με αυξημένη ευπάθεια για πρόωρη γήρανση. Τα δερματικά κύτταρα τείνουν να είναι περισσότερο ευαίσθητα σε δομικές φθορές που προκαλούνται από υπερ-έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και/ή σε περιβαλλοντικούς ρύπους. Περίληψη Συνιστάται η έκθεση με προφύλαξη- στον ήλιο (15 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα). Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Αυξήστε την πρόσληψη Ασβεστίου. Αυξήστε την πρόσληψη Βιταμίνης D. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης. Το γενετικό σας προφίλ υποδεικνύει ένα γενετικό "μειονέκτημα" στη σύνθεση κολλαγόνου του δέρματος. Προτείνεται το ακόλουθο προϊόν κοσμετολογίας από την σειρά καλλυντικών της genecouture: COLLAGEN FACIAL CREAM (D2) ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αποτελεσματική αντι-οξειδωτική προστασία. Είναι περισσότερο πιθανό ότι τα κύτταρα είναι ικανά να αμυνθούν επαρκώς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και να προστατευθούν από την πρόωρη γήρανση.

7 ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ - ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΤΗΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια σε φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος. Είναι πιο πιθανό ότι το δέρμα παρουσιάζει φυσιολογική ευαισθησία σε παράγοντες όπως χημικά καθημερινής χρήσης (απορρυπαντικά,σαπούνια,κ.α.). ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ - ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με διαταραχές στην προστασία του δέρματος ενάντια σε περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως ο καπνός από το τσιγάρο και τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα. Είναι περισσότερο πιθανό, ότι ο οργανισμός ανταπεξέρχεται αποτελεσματικά στην άμυνα ενάντια σε ουσίες που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.

8 ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό του συμπλέγματος Βιταμίνης Β. Τα άτομα, και ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β (φολικό οξύ,β6,β12), έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη γήρανση του δέρματος. Περίληψη Συνιστάται τακτικός έλεγχος των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και του φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη των Βιταμινών Β6 και Β12. Το γενετικό σας προφίλ υποδεικνύει ένα γενετικό "μειονέκτημα" στην ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας σας. Προτείνεται το ακόλουθο προϊόν κοσμετολογίας από την σειρά καλλυντικών της genecouture: SKIN FOLIC ACID CREAM (D6) ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ (ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ) ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για βασικοκυτταρικό τύπο καρκίνο του δέρματος.

9 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Περίληψη Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, της HDL και LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της HDL-C, το ποσοστό ολικής χοληστερόλης/ HDL, τα επίπεδα γλυκόζης. Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι. Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ΔΜΣ< Εάν καπνίζετε, επιβάλλεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Συνιστάται έντονα η τακτική άσκηση. Δώστε περισσότερο έμφαση στη διάρκεια της άσκησης παρά στην ένταση. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού. Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση του. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: POLYUNSATURATED FATTY ACIDS (N2) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στην απομάκρυνση της ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα. Είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τα άτομα να αντιμετωπίσουν διαταραχές στο μεταβολισμό του συμπλέγματος της Βιταμίνης Β, κάτι το οποίο οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες πρόσληψης αυτής της Βιταμίνης. Περίληψη Συνιστάται τακτικός έλεγχος των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και του φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη φολικού οξέος. Αυξήστε την πρόσληψη των Βιταμινών Β6 και Β12. Προτείνεται το ακόλουθο διατροφικό συμπλήρωμα από την σειρά της genecouture: OPTIMUM FRUIT & VEGETABLE MIX (N3)

10 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο. Αθλητές ενδέχεται να εμφανίσουν αιμολυτική αναιμία των αθλητών. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια των ατόμων σε φλεγμονώδεις παθήσεις.

11 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική αντι-οξειδωτική προστασία. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ικανοποιητική ικανότητα αποτοξίνωσης.

12 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ - ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, μετά από διατροφική πρόσληψη άλατος. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΛΚΟΟΛ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αργό μεταβολισμό του αλκοόλ. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, να βρίσκουν το αλκοόλ ευχάριστο και να τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.

13 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚAΦΕΪΝΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με ταχύ μεταβολισμό της καφεΐνης. Ο καφές έχει φυσιολογικά, ή ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις, μειωμένα επίπεδα διεγερτικής δράσης. Τα άτομα, είναι πιο πιθανό, ότι έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην κατανάλωση καφέ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Δυσανεξία στη Γλουτένη (Κοιλιοκάκη).

14 ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ Γονίδιο MMP1 Βιολογική επίδραση Γονότυπος Ρύθμιση κυτταρικής ανάπτυξης Διάσπαση κολλαγόνου Φωτογήρανση Τα άτομα με αυτόν τον τύπο του γονιδίου εμφανίζουν σημαντικά αυξημένη ευαισθησία του δέρματος. Το κολλαγόνο διασπάται με ταχύτερους ρυθμούς και περισσότερες ρυτίδες σχηματίζονται μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. VDR Ρύθμιση σύνθεσης κολλαγόνου Σύνθεση και αντικατάσταση ιστού των οστών Αποικοδόμηση συνδετικού ιστού Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στην χρήση της Βιταμίνης D από τον οργανισμό και μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου. Το δέρμα είναι περισσότερο ευαίσθητο σε δομικές βλάβες, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη γήρανση, με εμφάνιση ρυτίδων σε μικρότερη ηλικία από το αναμενόμενο. VDR Ρύθμιση σύνθεσης κολλαγόνου Σύνθεση και αντικατάσταση ιστού των οστών Αποικοδόμηση συνδετικού ιστού TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στην χρήση της Βιταμίνης D από τον οργανισμό και μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου. Το δέρμα είναι περισσότερο ευαίσθητο σε δομικές βλάβες, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη γήρανση, με εμφάνιση ρυτίδων σε μικρότερη ηλικία από το αναμενόμενο. COL1A1 Σύνθεση κολλαγόνου σε Οστά, Χόνδρους, Δέρμα Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη προστασία των δερματικών κυττάρων από δομικές βλάβες, κυρίως όταν τα άτομα υπερ-εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία και σε περιβαλλοντικούς μολυσματικούς παράγοντες. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη γήρανση του δέρματος, με αποτέλεσμα την χαλάρωση του δερματικού ιστού και την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων. COL5A1 Σύνθεση κολλαγόνου Οστά, Χόνδρους, Δέρμα TC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη προστασία των δερματικών κυττάρων από δομικές βλάβες, κυρίως όταν τα άτομα υπερ-εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία και σε περιβαλλοντικούς μολυσματικούς παράγοντες. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη γήρανση του δέρματος, με αποτέλεσμα την χαλάρωση του δερματικού ιστού και την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων. VDR Ρύθμιση σύνθεσης κολλαγόνου Σύνθεση και αντικατάσταση ιστού των οστών Αποικοδόμηση συνδετικού ιστού TT Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ έχει συσχετιστεί με αυξημένη ευπάθεια για πρόωρη γήρανση. Τα δερματικά κύτταρα τείνουν να είναι περισσότερο ευαίσθητα σε δομικές φθορές που προκαλούνται από υπερ-έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και/ή σε περιβαλλοντικούς ρύπους. ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

15 Γονίδιο SOD2-Mn SOD Βιολογική επίδραση Γονότυπος Εξουδετέρωση Ελευθέρων Ριζών Αντιοξειδωτική Ικανότητα CT Τα άτομα με αυτόν τύπο του γονιδίου έχουν μειωμένη προστασία από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης των κυττάρων. UCP2 Εξουδετέρωση Ελευθέρων Ριζών Αντιοξειδωτική Ικανότητα CT Τα άτομα με αυτόν τον τύπο του γονιδίου παρουσιάζουν μειωμένη προστασία των δερματικών τους κυττάρων σε οξειδωτικές βλάβες. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με αυξημένο σχηματισμό ρυτίδων και χαλάρωση του δέρματος. CAT Εξουδετέρωση ελευθέρων ριζων Αντιοξειδωτική Ικανότητα GPX1 Κυτταρική γήρανση Αποτοξίνωση Αντιοξειδωτική Ικανότητα CC SELS Εξουδετέρωση Ελευθέρων Ριζών Αντιοξειδωτική Ικανότητα CC SOD2-Mn SOD Εξουδετέρωση Ελευθέρων Ριζών Αντιοξειδωτική Ικανότητα TT SOD3 Εξουδετέρωση Ελευθέρων Ριζών Αντιοξειδωτική Ικανότητα CC Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αποτελεσματική αντι-οξειδωτική προστασία. Είναι περισσότερο πιθανό ότι τα κύτταρα είναι ικανά να αμυνθούν επαρκώς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και να προστατευθούν από την πρόωρη γήρανση. ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ - ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΤΗΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Γονίδιο IL6 Βιολογική επίδραση Φλεγμονώδης Απόκριση Σύνθεση Οστεοκλαστών Μεταβολισμός γλυκόζης Γονότυπος Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα του παράγοντα φλεγμονής IL-6. Τα άτομα με αυτό το γονίδιο παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ερεθισμό του δέρματος από διάφορους παράγοντες. Η επαφή με χημικά που χρησιμοποιούνται καθημερινά, π.χ σαπούνια, απορρυπαντικά κ.α. μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές φλεγμονές. CRP Φλεγμονώδης Απόκριση TC TNF-a Φλεγμονώδης Απόκριση Απόκριση στην ινσουλίνη

16 Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια σε φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος. Είναι πιο πιθανό ότι το δέρμα παρουσιάζει φυσιολογική ευαισθησία σε παράγοντες όπως χημικά καθημερινής χρήσης (απορρυπαντικά,σαπούνια,κ.α.). ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ - ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ Γονίδιο GSTT1 Βιολογική επίδραση Γονότυπος Αποτοξίνωση Ξενοβιοτικά - Καρκινογόνα Συνθετικά Αλλομεθάνια Βιομηχανικά Χημικά DELDEL Τα άτομα με αυτόν τον τύπο του γονιδίου έχουν σημαντικά μειωμένη προστασία από τις περιβαλλοντικούς ρύπους. Αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για φθορές των δερματικών κυττάρων από τοξικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου, στα καυσαέρια των αυτοκινήτων και άλλες, με αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων και/ή τη χαλάρωση του δέρματος. EPHX1 Αποτοξίνωση Ξενοβιοτικά - Καρκινογόνα Μεταλλαξιογόνα-Περιβαλλοντικοί μολυσματικοί παράγοντες TT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με σημαντικά μειωμένη προστασία του δέρματος από τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Τα άτομα που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε περιβαλλοντικούς ρύπους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη γήρανση των δερματικών κυττάρων. Αυτή η κατάσταση εκδηλώνεται με αυξημένη εμφάνιση ρυτίδων και/ή χαλάρωση του δέρματος. GSTP1 Αποτοξίνωση Ξενοβιοτικά - Καρκινογόνα Μεταλλαξιογόνα-Περιβαλλοντικοί μολυσματικοί παράγοντες GA Τα άτομα με αυτόν τον τύπο του γονιδίου έχουν μειωμένη δραστικότητα των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού έναντια σε περιβαλλοντικούς ρύπους. Ο καπνός από τα τσιγάρα, τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και άλλες τοξικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον φθείρουν σημαντικά τα κύτταρα του δέρματος με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση. Αυτή εκδηλώνεται κυρίως με αυξημένη εμφάνιση ρυτίδων και/ή τη χαλάρωση του δέρματος σε ηλικία μικρότερη του αναμενόμενου. GSTM1 Αποτοξίνωση Ξενοβιοτικά - Καρκινογόνα Μεταλλαξιογόνα-Περιβαλλοντικοί μολυσματικοί παράγοντες INS_ GSTP1 Αποτοξίνωση Ξενοβιοτικά - Καρκινογόνα Μεταλλαξιογόνα-Περιβαλλοντικοί μολυσματικοί παράγοντες CC NQO1 Κυτταρική γήρανση Αποτοξίνωση CC EPHX1 Αποτοξίνωση Ξενοβιοτικά - Καρκινογόνα Μεταλλαξιογόνα-Περιβαλλοντικοί μολυσματικοί παράγοντες AA Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με διαταραχές στην προστασία του δέρματος ενάντια σε περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως ο καπνός από το τσιγάρο και τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα. Είναι περισσότερο πιθανό, ότι ο οργανισμός ανταπεξέρχεται αποτελεσματικά στην άμυνα ενάντια σε ουσίες που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

17 Γονίδιο COMT Βιολογική επίδραση Γονότυπος Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης AA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό της Ομοκυστεΐνης και της Βιταμίνης Β και σημαντικά μειωμένα επίπεδα ανανέωσης των δερματικών κυττάρων. Το φολικό οξύ και το σύμπλεγμα Βιταμίνης Β γενικότερα απαιτούνται για τη σύνθεση νουκλεοτιδίων και την αντιγραφή του DNA, διαδικασίες κρίσιμες για τα συνεχώς διαιρούμενα δερματικά κύτταρα. Τα άτομα, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β (φολικό οξύ, Β6, Β12), έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξημένη εμφάνιση ρυτίδων. MTRR Μεταβολισμός Βιταμίνης Β12 Μεταβολισμός φολικού οξεός Απομάκρυσνη ομοκυστεΐνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένης αποτελεσματικότητας μεταβολισμό του φολικού οξέος και της Βιταμίνης Β12 και μειωμένη δυνατότητα ανανέωσης και αναζωογόνοσης του δέρματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σύμπλεγμα των Βιταμινών Β εμπλέκεται στη σύνθεση των νουκλεοτιδίων που αποτελούν το DNA και στην DNA αντιγραφή, οι οποίες είναι απαραίτητες διαδικασίες για τα συνεχώς διαιρούμενα κύτταρα, όπως είναι αυτά του δέρματος. Τα άτομα, ιδιαίτερα όταν ακολουθούν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό θανάτου των δερματικών κυττάρων. Συνέπεια αυτού είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος, με αυξημένη εμφάνιση ρυτίδων. TCN2 Ρύθμιση επιπέδων ομοκυστεΐνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με σημαντικά μειωμένα επίπεδα ανανέωσης των δερματικών κυττάρων, αφού το φολικό οξύ και το σύμπλεγμα Βιταμίνης Β γενικότερα απαιτούνται για τη σύνθεση νουκλεοτιδίων και την αντιγραφή του DNA, διαδικασίες κρίσιμες για τα συνεχώς διαιρούμενα δερματικά κύτταρα. Τα άτομα, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β (φολικό οξύ, Β6, Β12), έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξημένη εμφάνιση ρυτίδων. MTHFR Σύνθεση & Επιδιόρθωση DNA Μεταβολισμός φολικού οξεός Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης AC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένης αποτελεσματικότητας μεταβολισμό του φολικού οξέος και μειωμένη δυνατότητα ανανέωσης και αναζωογόνοσης του δέρματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σύμπλεγμα των Βιταμινών Β εμπλέκεται στη σύνθεση των νουκλεοτιδίων που αποτελούν το DNA και στην DNA αντιγραφή, οι οποίες είναι απαραίτητες διαδικασίες για τα συνεχώς διαιρούμενα κύτταρα, όπως είναι αυτά του δέρματος. Τα άτομα, ιδιαίτερα όταν ακολουθούν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό θανάτου των δερματικών κυττάρων. Συνέπεια αυτού είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος, με αυξημένη εμφάνιση ρυτίδων. MTHFR Σύνθεση & Επιδιόρθωση DNA Μεταβολισμός φολικού οξεός Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης CT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένης αποτελεσματικότητας μεταβολισμό του φολικού οξέος και μειωμένη δυνατότητα ανανέωσης και αναζωογόνοσης του δέρματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σύμπλεγμα των Βιταμινών Β εμπλέκεται στη σύνθεση των νουκλεοτιδίων που αποτελούν το DNA και στην DNA αντιγραφή, οι οποίες είναι απαραίτητες διαδικασίες για τα συνεχώς διαιρούμενα κύτταρα, όπως είναι αυτά του δέρματος. Τα άτομα, ιδιαίτερα όταν ακολουθούν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό θανάτου των δερματικών κυττάρων. Συνέπεια αυτού είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος, με αυξημένη εμφάνιση ρυτίδων. MTR Μεταβολισμός φολικού οξεός Απομάκρυνση ομοκυστεΐνης AA

18 Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένης αποτελεσματικότητας μεταβολισμό του φολικού οξέος και μειωμένη δυνατότητα ανανέωσης και αναζωογόνοσης του δέρματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σύμπλεγμα των Βιταμινών Β εμπλέκεται στη σύνθεση των νουκλεοτιδίων που αποτελούν το DNA και στην DNA αντιγραφή, οι οποίες είναι απαραίτητες διαδικασίες για τα συνεχώς διαιρούμενα κύτταρα, όπως είναι αυτά του δέρματος. Τα άτομα, ιδιαίτερα όταν ακολουθούν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό θανάτου των δερματικών κυττάρων. Συνέπεια αυτού είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος, με αυξημένη εμφάνιση ρυτίδων. CBS Απομάκρυνση ομοκυστεΐνης Μεταβολισμός Βιταμίνης Β6 AG Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό του συμπλέγματος Βιταμίνης Β. Τα άτομα, και ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμίνης Β (φολικό οξύ,β6,β12), έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη γήρανση του δέρματος. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ-ΜΕΛΑΝΩΜΑ Γονίδιο MC1R Βιολογική επίδραση Γονότυπος Επιδιόρθωση βλαβών από UV ακτινοβολία Ευασθησία στην ηλιακή ακτινοβολία CC ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ (ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ) Γονίδιο PADI6 Βιολογική επίδραση Γονότυπος Μετα-μεταφραστικό ένζυμο Ανάπτυξη καρκίνου AG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τον τύπο καρκίνου του δέρματος που λέγεται βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. TERT Μήκος Τελομερών (προστατευτικές περιοχές στα άκρα των χρωμοσωμάτων) Ακεραιότητα του γενετικού υλικού CT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με απορρύθμιση του ενζύμου TERT και αυξημένο κίνδυνο για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Ο κίνδυνος δεν είναι υψηλός όταν αυτό το γονίδιο εξετάζεται μεμονωμένα, αυξάνεται όμως σημαντικά με την παρουσία άλλων γενετικών παραγόντων και περιβαλλοντικών καρκινογόνων. 1q42 Γενετικός τόπος σχετιζόμενος με την πάθηση TT Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για βασικοκυτταρικό τύπο καρκίνο του δέρματος. ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ Γονίδιο Βιολογική επίδραση Γονότυπος

19 AR Ανάπτυξη ανδρικών φυλογενετικών χαρακτηριστικών Τριχοφυία (άνδρες & γυναίκες) Ερωτική επιθυμία (άνδρες & γυναίκες) AA Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ανδρογενετική αλωπεκία, τη μορφή της αλωπεκίας που οφείλεται σε γενετικούς λόγους. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ Γονίδιο APOE Βιολογική επίδραση Γονότυπος Ρύθμιση Επιπέδων Χοληστερόλης E4E4 Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων και σημαντικά αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. APOA5 Μεταβολισμός Λιπιδίων Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων και σημαντικά αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συγκεκριμένα των τριγλυκεριδίων. APOC3 Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διατεραγμένο μεταβολισμό των λιπιδίων και ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. CETP Μεταβολισμός Χοληστερόλης Μεταβολισμός HDL TC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραγμένο μεταβολισμό της χοληστερόλης και μειωμένα επίπεδα HDL. LIPC Μεταβολισμός Λιπιδίων AG Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων όταν η διατροφική πρόσληψη ζωικού λίπους είναι υψηλή. LPL Μεταβολισμός Λιπο-Πρωτεϊνών Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων CC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα VLDL (Λιποπρωτείνη Πολύ Χαμηλής Πυκνότητας) και τριγλυκεριδίων στο αίμα, ιδιαίτερα όταν η διατροφική πρόσληψη ζωικού λίπους είναι υψηλή. PON1 Σύνθεση HDL Χοληστερόλης AT Αυτός ο τύπος του γονιδίου είναι μειονεκτικός όσων αφορά στην ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα και σχετιζεται με αυξημένα επίπεδα LDL (Λιποπρωτείνη Χαμηλής Πυκνότητας) και μειωμένα επίπεδα HDL (Λιποπρωτεΐνη Υψηλής Πυκνότητας). PON1 Σύνθεση HDL Χοληστερόλης GA

20 Αυτός ο τύπος του γονιδίου είναι μειονεκτικός όσων αφορά στην ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα και σχετιζεται με αυξημένα επίπεδα LDL (Λιποπρωτείνη Χαμηλής Πυκνότητας) και μειωμένα επίπεδα HDL (Λιποπρωτεΐνη Υψηλής Πυκνότητας). APOA5 Μεταβολισμός Λιπιδίων AA APOB Μεταβολισμός Λιπιδίων APOC3 Μεταβολισμός Τριγλυκεριδίων TT FABP2 Εντερική απορρόφηση λιπαρών οξέων Μεταβολισμός Λιπιδίων GJA4 (CX37) Μεταβολισμός Λιπιδίων CC HMGCR Μεταβολισμός Λιπιδίων CC APOA1 Μεταβολισμός Λιπιδίων CETP Μεταβολισμός Χοληστερόλης Μεταβολισμός HDL Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ Γονίδιο COMT Βιολογική επίδραση Γονότυπος Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης AA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη απενεργοποίηση των κατεχολαμίνων και οιστρογόνων. Επίσης εμπλέκεται σε διαταραχές του μεταβολισμού της Ομοκυστεΐνης. MTRR Μεταβολισμός Βιταμίνης Β12 Μεταβολισμός φολικού οξεός Απομάκρυσνη ομοκυστεΐνης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό φολικού οξεός και Βιταμίνης Β12 και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων Ομοκυστεΐνης ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα άτομα ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμινών Β (φολικό οξύ, Β6, Β12). TCN2 Ρύθμιση επιπέδων ομοκυστεΐνης

21 Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα Ομοκυστεΐνης, ιδιαίτερα όταν τα άτομα ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμινών Β (Β6, Β9, Β12). MTHFR Σύνθεση & Επιδιόρθωση DNA Μεταβολισμός φολικού οξεός Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης AC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη λειτουργία του παράγοντα που εξετάζεται και διαταραχές στο μεταβολισμό του φολικού οξέος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων Ομοκυστεΐνης η οποία είναι τοξική για τα κύτταρα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα άτομα ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμινών Β (φολικό οξύ, Β6, Β12). MTHFR Σύνθεση & Επιδιόρθωση DNA Μεταβολισμός φολικού οξεός Μεταβολισμός Ομοκυστεΐνης CT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη λειτουργία του παράγοντα που εξετάζεται και διαταραχές στο μεταβολισμό του φολικού οξέος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων Ομοκυστεΐνης η οποία είναι τοξική για τα κύτταρα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα άτομα ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμινών Β (φολικό οξύ, Β6, Β12). MTR Μεταβολισμός φολικού οξεός Απομάκρυνση ομοκυστεΐνης AA Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό του φολικού οξέος και αυξημένα επίπεδα Ομοκυστεΐνης, ιδιαίτερα όταν τα άτομα ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε σύμπλεγμα Βιταμινών Β (Β6, Β9, Β12). CBS Απομάκρυνση ομοκυστεΐνης Μεταβολισμός Βιταμίνης Β6 AG Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ συσχετίζεται με διαταραχές στην απομάκρυνση της ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα. Είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τα άτομα να αντιμετωπίσουν διαταραχές στο μεταβολισμό του συμπλέγματος της Βιταμίνης Β, κάτι το οποίο οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες πρόσληψης αυτής της Βιταμίνης. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ Γονίδιο HFE Βιολογική επίδραση Απορρόφηση και αποθήκευση Σιδήρου (Πολυμορφισμοί: Κληρονομική Αιμοχρωμάτωση) Γονότυπος GC Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μια δυσχέρεια του οργανισμού να μειώσει την απόρροφηση του σιδήρου από τη διατροφή, όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι υψηλά. Κατα συνέπεια τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο και μια παθολογική κατάσταση που λέγεται Αιμοχρωμάτωση. Ο σίδηρος αποθηκεύεται στο σώμα σαν φεριτίνη, η οποία στη συνέχεια διασπάται στη αιμοσιδερίνη. Η υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο έχει ως αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα αιμοσιδερίνης, τα οποία είναι τοξικά για τους ιστούς. Άτομα με αυξημένο κίνδυνο αιμοχρωμάτωσης έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αιμολυτική αναιμία των αθλητών έπειτα απο καθημερίνη άσκηση που αφορά πρωταθλητισμό. HFE Απορρόφηση και αποθήκευση Σιδήρου (Πολυμορφισμοί: Κληρονομική Αιμοχρωμάτωση) AA HFE Απορρόφηση και αποθήκευση Σιδήρου (Πολυμορφισμοί: Κληρονομική Αιμοχρωμάτωση)

22 Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο. Αθλητές ενδέχεται να εμφανίσουν αιμολυτική αναιμία των αθλητών. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗ Γονίδιο IL6 Βιολογική επίδραση Γονότυπος Φλεγμονώδης Απόκριση Σύνθεση Οστεοκλαστών Μεταβολισμός γλυκόζης Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα IL-6 και υπερλειτουργία των μηχανισμών πρόκλησης φλεγμονής. Τα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε φλεγμονώδεις παθήσεις. CRP Φλεγμονώδης Απόκριση TC TNF-a Φλεγμονώδης Απόκριση Απόκριση στην ινσουλίνη Συμπέρασμα Αυτό το γενικό γενετικό προφίλ ΔΕΝ συσχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια των ατόμων σε φλεγμονώδεις παθήσεις. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Γονίδιο SOD2-Mn SOD Βιολογική επίδραση Γονότυπος Εξουδετέρωση Ελευθέρων Ριζών Αντιοξειδωτική Ικανότητα CT Τα άτομα με αυτόν τύπο του γονιδίου έχουν μειωμένη προστασία από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης των κυττάρων. UCP2 Εξουδετέρωση Ελευθέρων Ριζών Αντιοξειδωτική Ικανότητα CT Αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με μειωμένη αντιοξειδωτική δράση όσων αφορά στον παράγοντα που εξετάζεται. Η μειωμένη προστασία από τις ελεύθερες ρίζες οδηγεί σε αύξηση των βλαβών στα κύτταρα, ιδιαίτερα όταν τα άτομα ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε αντιοξειδωτικά. Επίσης αυτός ο τύπος του γονιδίου σχετίζεται με διαταραχές στον ενεργειακό μεταβολισμό και στην αντίσταση στην ινσουλίνη. CAT Εξουδετέρωση ελευθέρων ριζων Αντιοξειδωτική Ικανότητα GPX1 Κυτταρική γήρανση Αποτοξίνωση Αντιοξειδωτική Ικανότητα CC

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς

Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς Το παρόν έγγραφο είναι καταχωρημένο στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τους διεθνείς αριθμούς ISBN (electr.) 978-9963-9849-0-9 ISBN (print.) 978-9963-9849-1-6 Όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα. Κανένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSc ΑΘΗΝΑ 2014 Μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ. ΜΥΣΤΙΚΑ - ΕΓΓΥΗΣΗ για να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ. ΜΥΣΤΙΚΑ - ΕΓΓΥΗΣΗ για να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε 001_EXOF _MANA DIATROFHS 6/24/15 1:09 PM Page 1 ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ Το τραπέζι του καλοκαιριού από το Α έως το Ω Τι πρέπει να περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 3 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ... 10 4 ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ... 32

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 3 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ... 10 4 ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ... 32 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 3 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ... 10 3.1 ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ... 10 3.2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ... 11 3.3 ΧΡΟΝΙΑ ΟΞΕΩΣΗ... 17 3.4 ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ... 25 3.5 ΧΡΟΝΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί είναι πολύτιμη;

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί είναι πολύτιμη; T. 12 - ΣΕΠ. - ΟΚΤ. 2013...για να ζω καλύτερα! ΜΑΛΛΙΑ Μυστικά για λάμψη και ζωντάνια ΚΩΝ/ΝΟΣ ΞΕΝΟΣ Βήματα Yγείας & Eυεξίας ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Kαι τίποτα δεν σε σταματά... ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας CHOL/06/02/10 Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας DR LEIV OSE ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ Αυτό το βιβλιαράκι περιέχει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ Των Κεραμυδά Βασιλική (ΑΕΜ:161) Χατζηκλωνίδου Δέσποινα (ΑΕΜ:11) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο ΛΟΓΩ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΑΪΟΣ 2015 ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ... ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ Εξετάσεις: Η επιτυχία ξεκινάει (και) από το πιάτο τους ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Τι πρέπει να φάτε για να νιώσετε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. www.eligast.gr

Διατροφή. www.eligast.gr ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 62 / 11 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 www.eligast.gr & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Χολολιθίαση: Μια νόσος αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου διατροφής Εποχιακές αλλεργίες στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν. Ιπποκράτης (460-377π.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν. Ιπποκράτης (460-377π. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν Ιπποκράτης (460-377π.Χ) Εισαγωγή Η πιθανή σχέση των διατροφικών συνηθειών και της ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ

H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΖΙΑΖΕΙ ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ AURILE ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ Ο καφές είναι αγροτικό, εισαγόμενο και χρηματιστηριακό προϊόν. Αποτελεί το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 01, Οκτώβριος Δεκέμβριος 2013 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me editorial Αγαπητοί αναγνώστες, με αφορμή το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας Free Health, θα θέλαμε να δώσουμε το στίγμα

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr. Καρκίνος & Διατροφή V.1.

Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr. Καρκίνος & Διατροφή V.1. Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr Δεκέμβριος 2012 2 Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr Για τις ανάγκες του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας http://syllogoskarkinopathondramas.blogspot.gr Θέλοντας να βοηθήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

«Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε»

«Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε» Χειμώνας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΚΙΑΝΑΚΗΣ «Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε» ΥΓΕΙΑ Γιατί δεν μπορώ να συγκεντρωθώ; ΚΑΡΔΙΑ Θωρακίστε την με «όπλο» τη διατροφή ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεγαλώστε γερά... παιδιά ΓΙΟΡΤΕΣ Ρεβεγιόν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα

ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα Γεωργίου Ζωγράφου 58 210/7488012 what s up 6982341903 Delivery κάθε μέρα από της 18:00 έως τις 23:00 Και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ (ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ)

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ (ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ) ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ (ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ) ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΑΛΕΒΥΖΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Hippophae Rhamnoides. Ιπποφαές Eυβοίας

Hippophae Rhamnoides. Ιπποφαές Eυβοίας Ιπποφαές Eυβοίας Hippophae Rhamnoides Στον κατάλογο των φυτών με γνωστές στην σύγχρονη επιστήμη φαρμακευτικές ιδιότητες το Ιπποφαές κατέχει μια από τις πιο διακεκριμένες θέσεις.το ιπποφαές είναι από τα

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 8 / 6899 Σ Ο ΙΚ Δ Ω Κ Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η

Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 8 / 6899 Σ Ο ΙΚ Δ Ω Κ Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η ΜΑΡΤΙΟΣ/ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2006 Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 8 / 4ο έτος έκδοσης & Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το σέξ Ελαιόλαδο και Υγεία 10 μικρές συμβουλές για την καούρα editorial Η

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Μάθετε τα πάντα για «σιδερένια» οστά. ΑΦΙΕΡΩΜΑ OστεοπOρωση. w Κόψατε το ΚΑπνισμΑ w είστε στην εμμηνοπαυση w παίρνετε ΚορτιΖονη

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Μάθετε τα πάντα για «σιδερένια» οστά. ΑΦΙΕΡΩΜΑ OστεοπOρωση. w Κόψατε το ΚΑπνισμΑ w είστε στην εμμηνοπαυση w παίρνετε ΚορτιΖονη 001_EXOF_MANA DIATROFHS 3/17/15 7:30 PM Page 1 ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Από τη νηστεία στον οβελία χωρίς να πάρετε γραμμάριο ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών»

«ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» 6 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΗ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΠΑΤΡΑ, 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ\ 1)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Διατροφή ασθενών. με καρκίνο

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Διατροφή ασθενών. με καρκίνο ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Διατροφή ασθενών με καρκίνο Με την ευγενική χορηγία της Roche (Hellas) A.E. ΑγκαλίαΖΩ - Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Διατροφή ασθενών με καρκίνο 2 η Έκδοση Mε τη

Διαβάστε περισσότερα

Βάλτε τις SUPER ΤΡΟΦΕΣ στην ζωή σας και στην διατροφή σας και εξασφαλίστε τα οφέλη τους για την υγεία και την ευεξία σας.

Βάλτε τις SUPER ΤΡΟΦΕΣ στην ζωή σας και στην διατροφή σας και εξασφαλίστε τα οφέλη τους για την υγεία και την ευεξία σας. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Οι SUPER ΤΡΟΦΕΣ είναι μια ειδική κατηγορία τροφίμων που βρίσκονται στη φύση, τα παίρνουμε από αυτήν και με ελάχιστη ή και καθόλου επεξεργασία τα καταναλώνουμε σαν τροφές. Οι SUPER ΤΡΟΦΕΣ δεν

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Για να διατηρηθεί η ζωή, να εξασφαλιστούν δηλαδή οι δομές και οι λειτουργίες της, χρειάζεται ενέργεια. Ο άνθρωπος εξασφαλίζει την απαραίτητη γι' αυτόν ενέργεια με τη διάσπαση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPERFOODS

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPERFOODS ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ 1 2 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ 3 Στην appetite for health ειδικευόμαστε στην εισαγωγή, τυποποίηση και διανομή φυσικών προϊόντων, βιολογικών και συμβατικών. Σημαντικό κομμάτι των προϊόντων μας είναι οι υπερτροφές,

Διαβάστε περισσότερα

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση»

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση» Το περιοδικό των κορυφαίων συμπληρωμάτων διατροφής! ΤΕΥΧΟΣ 07 magazine TO 2008 2014 / 6 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ SUPERFOODS ΚΑΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET ΜΕΡΟΣ 1 ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET ΜΕΡΟΣ 1 ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET ΜΕΡΟΣ 1 ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 1 Έχοντας χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, από χιλιάδες γιατρούς, η μέθοδος Eurodiet είναι ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης ρύθμισης βάρους το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ανδρική υπογονιμότητα ονομάζεται η ανικανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από ένα χρόνο ελεύθερης σεξουαλικής επαφής. Η αρχική εξέταση του σπέρματος γίνεται για να αξιολογηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 MY CLUB CARD VISA. η κάρτα της ζωής σας. ακόμα:

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 MY CLUB CARD VISA. η κάρτα της ζωής σας. ακόμα: ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 7 ακόμα: MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας αντί για Editorial Το βουνό των βουνών & η μυθική Ιασώ Στον ευλογημένο τόπο των Ελλήνων τα βουνά καταλάμβαναν από τα αρχαία χρόνια το μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα