Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ"

Transcript

1 Κεφάλαιο 11 Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ Σπύρος Κοκολάκης Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Αιγαίου Καρλόβασι, Σάμος Περίληψη Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζεται μία από τις πλέον διαδεδομένες μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό και τη διαχείριση της ασφάλειας ενός Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ), η μεθοδολογία της ανάλυσης και διαχείρισης επικινδυνότητας ΠΣ. Αρχικά, παρουσιάζεται η μεθοδολογία στη βασική της μορφή και το εννοιολογικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται. Στη συνέχεια αναλύονται τρεις από τις κυριότερες μεθόδους ανάλυσης και διαχείρισης επικινδυνότητας ΠΣ, η SBA, η MARION και η CRAMM. Ακολούθως, παρατίθεται μία μελέτη περίπτωσης με στόχο την καλύτερη κατανόηση της μεθοδολογίας. Τέλος, στις τρεις τελευταίες ενότητες του κεφαλαίου, δίνεται μία σύνοψη του κεφαλαίου, οι βιβλιογραφικές αναφορές και ο πίνακας αντιστοίχησης Αγγλικών-Ελληνικών βασικών όρων του παρόντος κεφαλαίου.

2 336 Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων 11.1 Εισαγωγή Τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων αποτελούν ένα από τα προσφιλέστερα θέματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και ένα από τα κεντρικά ζητήματα προβληματισμού για τους επαγγελματίες και τους ερευνητές της πληροφορικής. Το ενδιαφέρον αυτό έχει οδηγήσει την έρευνα στην περιοχή της ασφάλειας ΠΣ σε σημαντική ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη τεχνικών και μέσων προστασίας (κρυπτογραφικές τεχνικές, τεχνικές ανίχνευσης παρεισφρήσεων κ.ά.). Πολλά από τα αποτελέσματα των ερευνητών του χώρου ενσωματώνονται σε προϊόντα, που προσφέρονται στην αγορά από πλήθος ειδικευμένων εταιρειών. Η ένταξη, όμως, των συστημάτων ασφάλειας στο πλαίσιο λειτουργίας ενός οργανισμού δεν θα πρέπει να θεωρηθεί εύκολη υπόθεση, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και το χαμηλό επίπεδο ασφάλειας που παρουσιάζουν τα ΠΣ των σύγχρονων επιχειρήσεων και οργανισμών. Ορισμένες από τις σημαντικότερες δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν την ασφάλεια ΠΣ σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, είναι: Η δυσκολία να αιτιολογηθεί το κόστος των μέτρων ασφάλειας. Η δυσκολία επικοινωνίας ανάμεσα στους επαγγελματίες της πληροφορικής και τα διοικητικά στελέχη των επιχειρήσεων και οργανισμών. Η δυσκολία εξασφάλισης της ενεργητικής συμμετοχής των χρηστών στην προσπάθεια προστασίας του ΠΣ και της διαρκούς υποστήριξης της ανώτερης διοίκησης. Η διαδεδομένη αντίληψη ότι η ασφάλεια ΠΣ αποτελεί αποκλειστικά τεχνικό ζήτημα. Η δυσκολία ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου, αποδοτικού και αποτελεσματικού σχεδίου ασφάλειας ΠΣ. Ο προσδιορισμός και η αποτίμηση των οργανωσιακών επιπτώσεων από την εφαρμογή ενός σχεδίου ασφάλειας ΠΣ. Η δυσκολία να αιτιολογηθεί το κόστος των μέτρων ασφάλειας και ιδιαίτερα εκείνων που είναι διοικητικού και διαδικαστικού χαρακτήρα, πηγάζει από την ίδια τη φύση της ασφάλειας. Η ανάγκη για ένα μέτρο προστασίας μπορεί να αποδειχθεί μόνο "μετά την καταστροφή", ενώ δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί ότι τα ήδη εγκατεστημένα μέτρα αρκούν να αντιμετωπίσουν μία ενδεχόμενη νέα απειλή. Η αδυναμία αιτιολόγησης των μέτρων ασφάλειας με χρηματοοικονομικούς όρους αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που δυσχεραίνουν την επικοινωνία των ειδικών της πληροφορικής με τα διοικητικά στελέχη, με άμεση συνέπεια την αδυναμία εξασφάλισης της διαρκούς υποστήριξης της ανώτερης διοίκησης. Το εγχείρημα γίνεται ακόμη δυσκολότερο, όταν προτείνονται μέτρα προστασίας με διοικητικό και οργανωτικό χαρακτήρα. Η διοίκηση, αλλά και οι χρήστες, ανησυχούν για τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων, ειδικά όταν αμφισβητείται η

3 Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ 337 διαδεδομένη αντίληψη ότι το ζήτημα της ασφάλειας είναι αποκλειστικά ένα 'τεχνικό ζήτημα'. Επιπλέον, η προστασία ενός πληροφοριακού συστήματος απαιτεί μία ολοκληρωμένη μελέτη, που θα απαντά σε ερωτήματα όπως: Ποια στοιχεία του ΠΣ θέλουμε να προστατέψουμε; Ποια από αυτά είναι πιο σημαντικά; Ποιες απειλές αντιμετωπίζει το ΠΣ; Ποια είναι τα αδύνατα σημεία του; Ποια μέτρα προστασίας θα πρέπει να ληφθούν; Αν δοθεί απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, τότε θα έχουμε αποκτήσει μία άποψη για την τρέχουσα κατάσταση του ΠΣ. Καθώς, όμως, τα ΠΣ και οι απειλές που αντιμετωπίζουν έχουν δυναμικό χαρακτήρα, απαιτείται επιπλέον η συνεχής παρακολούθηση και διαχείριση της ασφάλειας του ΠΣ. Η πλέον διαδεδομένη μεθοδολογία, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων, είναι η μεθοδολογία της ανάλυσης και διαχείρισης επικινδυνότητας ΠΣ. Η μεθοδολογία αυτή υιοθετεί την έννοια της επικινδυνότητας (risk), η οποία προέρχεται από το χώρο της χρηματοοικονομικής διοίκησης, υποκαθιστώντας το στόχο της επίτευξης της ασφάλειας με τον εφικτό και μετρήσιμο στόχο του περιορισμού της επικινδυνότητας, που ενέχεται στη λειτουργία ενός ΠΣ, εντός αποδεκτών ορίων Ανάλυση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ Επικινδυνότητα και συναφείς έννοιες Η ανάλυση επικινδυνότητας (risk analysis) απαντά στο ερώτημα της επιλογής αντιμέτρων που θα προσφέρουν προστασία ανάλογη των κινδύνων που απειλούν το ΠΣ. Η ανάλυση επικινδυνότητας αναστρέφει το μοντέλο της αξιολόγησης επενδύσεων, όπου μία επένδυση θεωρείται συμφέρουσα αν το κόστος της (σε σταθερές τιμές) υπολείπεται του γινομένου του αναμενόμενου κέρδους επί την πιθανότητα επίτευξης του κέρδους 1. Εδώ, η επικινδυνότητα (Ε) ορίζεται ως το γινόμενο της πιθανότητας (Π) πραγματοποίησης ενός επεισοδίου ασφάλειας (security incident) επί το κόστος (Κ) που θα επιφέρει το επεισόδιο ασφάλειας, ήτοι: Ε = Π Κ [1]. Αναλυτικότερα, η πιθανότητα πραγματοποίησης ενός επεισοδίου εκτιμάται ως συνάρτηση της πιθανότητας εμφάνισης μίας απειλής (threat) και της σχετικής ευπάθειας (αδυναμία, αλωσιμότητα, vulnerability) του συστήματος που δύναται να επιτρέψει στην απειλή να πραγματοποιηθεί. Αντίστοιχα, το κόστος από την πραγματοποίηση ενός επεισοδίου εκτιμάται με βάση την επίπτωση (impact) πάνω στον οργανισμό, που θα έχει η ζημιά που θα προκληθεί στα περιουσιακά στοιχεία (αγαθά, assets) του ΠΣ (Σχήμα 11.1). Έτσι, τελικά, η επικινδυνότητα εκτιμάται ως 1 Η αξιολόγηση μιας επένδυσης είναι μία αρκετά πιο σύνθετη διαδικασία, όπου λαμβάνονται υπόψη πολλά περισσότερα κριτήρια. Περισσότερα περί αξιολόγησης επενδύσεων μπορεί να βρει κανείς στη σχετική βιβλιογραφία, βλέπε για παράδειγμα [2, 3].

4 338 Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων συνάρτηση τριών παραγόντων: (α) της αξίας των αγαθών (assets), που προκύπτει από την αντίστοιχη επίπτωση της ζημιάς που θα υποστούν, (β) της σοβαρότητας των απειλών (threats) και (γ) του επιπέδου της ευπάθειας (vulnerability) του ΠΣ. Το μοντέλο αυτό δίνει τη δυνατότητα αποτίμησης της επικινδυνότητας σε χρηματικούς όρους, έτσι ώστε να συγκριθεί με το κόστος των σχετικών αντιμέτρων. Συχνότερα, όμως, η αποτίμηση γίνεται σε απλή αριθμητική κλίμακα, καθώς οι επιπτώσεις από την απώλεια ορισμένων αγαθών (π.χ. απώλεια ανθρώπινης ζωής) είναι δύσκολο να αποτιμηθούν οικονομικά. ΑΠΕΙΛΕΣ εκμεταλλεύονται ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ προξενούν ΕΠΙΠΤΩΣΗ επιφέρει ΖΗΜΙΑ σε ΑΓΑΘΑ Σχήμα 11.1: Οι έννοιες που συνθέτουν την επικινδυνότητα. Η ανάλυση της επικινδυνότητας αποτελεί προϋπόθεση για τη μετέπειτα διαχείρισής της, που είναι και ο αντικειμενικός στόχος της όλης προσπάθειας. Ο όρος διαχείριση επικινδυνότητας αναφέρεται στον έλεγχο της επικινδυνότητας, ώστε να παραμένει σε αποδεκτά επίπεδα. Η επικινδυνότητα μπορεί να μειωθεί, με την εφαρμογή αντιμέτρων, να μεταβιβαστεί, π.χ. με ασφάλιση, ή να αναληφθεί, δηλαδή να αποδεχθούμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε τις επιπτώσεις αν συμβεί ένα επεισόδιο Η μεθοδολογία της ανάλυσης και διαχείρισης επικινδυνότητας ΠΣ Με τον όρο μεθοδολογία εννοούμε ένα οργανωμένο σύνολο αρχών και κανόνων, το οποίο καθοδηγεί τη δράση σ' ένα συγκεκριμένο γνωστικό χώρο. Μεθοδολογία είναι ο λόγος περί της μεθόδου. Προδιαγράφει, δηλαδή, τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σ' ένα γνωστικό χώρο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο μία συγκεκριμένη άποψη (φιλοσοφική, επιστημολογική, βιωματική). Η μεθοδολογία "υλοποιείται" με ένα σύνολο μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων.

5 Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ 339 Η μεθοδολογία της ανάλυσης και διαχείρισης επικινδυνότητας ΠΣ υιοθετεί τις βασικές αρχές και το επιστημολογικό υπόβαθρο της στατιστικής επιστήμης και των πιθανοτήτων και κυρίως του κλάδου που αναφέρεται συνήθως ως στατιστική Bayes (Bayesian Statistics), από το όνομα του μαθηματικού Thomas Bayes ( ) που διατύπωσε το ομώνυμο θεώρημα. Η περιγραφή του θεωρήματος βρίσκεται εκτός των στόχων του παρόντος βιβλίου. Η στατιστική κατά Bayes θεμελιώνει την άποψη ότι η πιθανότητα να συμβεί ένα γεγονός στο μέλλον αποτελεί μετρήσιμο μέγεθος. Η πιθανότητα αυτή μπορεί να προσδιοριστεί, αν αναλυθούν οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται. Μπορούμε, για παράδειγμα, να υπολογίσουμε την πιθανότητα να κλαπούν τα απόρρητα δεδομένα που διατηρούμε στον υπολογιστή μας, ως συνάρτηση της πιθανότητας ένας επίδοξος εισβολέας να προσπαθήσει να "παρεισφρήσει" στον υπολογιστή μας και της πιθανότητας να το επιτύχει. Στη γλώσσα της ανάλυσης επικινδυνότητας, η πρώτη πιθανότητα μας δίνει το μέγεθος της απειλής και η δεύτερη το μέγεθος της ευπάθειας του συστήματός μας. Έτσι, η ανάλυση επικινδυνότητας αποτιμά την πιθανότητα να συμβεί ένα επεισόδιο ασφάλειας (security incident), αναλύοντας και αποτιμώντας τους παράγοντες που συνδέονται με την πραγματοποίησή του, δηλ. την απειλή και την ευπάθεια. Έπειτα, συνδυάζει την πιθανότητα αυτή με την επίπτωση που προκύπτει από την πραγματοποίηση του επεισοδίου, για να υπολογίσει την επικινδυνότητα του συστήματος (βλ. προηγούμενη ενότητα). Η μεθοδολογία δεν περιγράφει συγκεκριμένες μεθόδους για την ανάλυση και αποτίμηση της επικινδυνότητας. Προσδιορίζει, όμως, ορισμένα στάδια που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO International Organization for Standardization) τα στάδια αυτά είναι [4]: Προσδιορισμός και αποτίμηση των αγαθών (assets). Εκτίμηση της απειλής. Εκτίμηση της ευπάθειας. Εκτίμηση των υφιστάμενων μέσων προστασίας. Υπολογισμός της επικινδυνότητας. Τα στάδια που περιγράφει ο ISO αποτελούν ένα γενικό πλαίσιο. Μπορούν να εξειδικευθούν, να συγχωνευθούν, να αντιστραφεί η σειρά τους κ.λπ., όμως κάθε μέθοδος ανάλυσης επικινδυνότητας θα πρέπει να τα συμπεριλάβει σε κάποια μορφή. Με τον υπολογισμό της επικινδυνότητας ολοκληρώνεται η ανάλυση επικινδυνότητας. Το ζητούμενο, όμως, είναι ο περιορισμός της επικινδυνότητας εντός αποδεκτών ορίων. Αυτό είναι το αντικείμενο της διαχείρισης επικινδυνότητας. Η διαχείριση της επικινδυνότητας περιλαμβάνει τα εξής στάδια: Επιλογή αντιμέτρων (countermeasures, safeguards). Καθορισμός πολιτικής ασφάλειας.

6 340 Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Σύνταξη σχεδίου ασφάλειας. Εφαρμογή και παρακολούθηση του σχεδίου ασφάλειας. Το Σχέδιο Ασφάλειας αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη διαχείριση της επικινδυνότητας και περιλαμβάνει (α) την πολιτική ασφάλειας, (β) τα αντίμετρα και (γ) τη στρατηγική εφαρμογής του σχεδίου. Στόχος, λοιπόν, της όλης προσπάθειας είναι ο περιορισμός της επικινδυνότητας. Το συναγόμενο ερώτημα είναι: Σε ποιο βαθμό θα πρέπει να περιορίσουμε την επικινδυνότητα; Μπορούμε να τη μηδενίσουμε; Μηδενική επικινδυνότητα έχουμε είτε όταν η αξία των στοιχείων του συστήματος (αγαθά, assets) είναι ίση με το μηδέν, είτε όταν η πιθανότητα πραγματοποίησης ενός επεισοδίου ασφάλειας είναι ίση με το μηδέν. Αν κατά την ανάλυση επικινδυνότητας εντοπίσουμε ότι κάποια στοιχεία του συστήματός μας έχουν ελάχιστη ή μηδενική αξία, τότε δεν θα τα συμπεριλάβουμε στη διαχείριση επικινδυνότητας, καθώς η λήψη μέτρων προστασίας αυτών των στοιχείων στερείται νοήματος. Επίσης, είναι πιθανόν να έχουμε στοιχεία με σημαντική αξία και να λάβουμε την απόφαση να μειώσουμε ή να μηδενίσουμε την αξία τους. Για παράδειγμα, αν τηρούμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και το κόστος προστασίας τους είναι πολύ υψηλό, τότε είναι πιθανόν να αποφασίσουμε ότι δεν συμφέρει να διατηρούμε τέτοια δεδομένα και να διακόψουμε τη συλλογή τους. Σε μια άλλη περίπτωση, είναι πιθανόν να θεωρήσουμε ότι το κόστος προστασίας του εξοπλισμού μας είναι εξαιρετικά υψηλό και να αποφασίσουμε τη διακοπή της χρήσης ιδιόκτητου εξοπλισμού και την αγορά υπηρεσιών πληροφορικής από τρίτους (outsourcing). Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την πιθανότητα να συμβεί ένα περιστατικό ασφάλειας, ο μηδενισμός της πιθανότητας αυτής (δηλ. η επίτευξη απόλυτης ασφάλειας) δεν είναι εφικτός για τους εξής λόγους: Οι απειλές, που αντιμετωπίζει ένα ανοικτό σύστημα που λειτουργεί σε ένα δυναμικό περιβάλλον, όπως είναι τα σύγχρονα ΠΣ, είναι δυναμικές (δηλαδή χαρακτηρίζονται από συνεχή μεταβλητότητα) και οι αιτίες που τις προκαλούν είναι εξαιρετικά σύνθετες. Η ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί και να μοντελοποιηθεί, παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ΠΣ. Οι πόροι που διαθέτει ένας οργανισμός ή μία επιχείρηση είναι πεπερασμένοι. Όπως φαίνεται από σχετικές έρευνες [5], η ανάπτυξη τεχνικών και μηχανισμών ασφάλειας δεν επαρκεί, καθώς το αδύνατο σημείο κάθε ΠΣ παραμένει ο άνθρωπος (χρήστης, χειριστής, σχεδιαστής, κ.λπ.). Συνεπώς, η ανάπτυξη ασφαλών ΠΣ θα πρέπει να δίνει βαρύτητα εξίσου στον τεχνικό παράγοντα όσο και στους ανθρώπους. Παράλληλα, οι απειλές που αντιμετωπίζει ένα ΠΣ χαρακτηρίζονται από ποικιλία, συμπλοκότητα και συνεχή μεταβλητότητα. Για παράδειγμα, υπάρχουν φυσικές απειλές (πχ. πυρκαγιά, σεισμός, κ.λπ.), απειλές μη-εξουσιοδοτημένης πρόσβασης

7 Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ 341 (πχ. hacking), τεχνικές βλάβες, λάθος χειρισμοί κ.λπ. Καθώς το τεχνολογικό και κοινωνικό περιβάλλον εξελίσσεται διαρκώς και με ταχύ ρυθμό, έτσι και οι απειλές μεταβάλλονται και εξελίσσονται. Τέλος, το κόστος των μέτρων προστασίας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το κόστος αυτό δεν αφορά μόνο στην προμήθεια και εγκατάσταση μηχανισμών και εργαλείων προστασίας. Συμπεριλαμβάνει το κόστος από τη χρήση πολύτιμων ανθρώπινων πόρων, το κόστος για εκπαίδευση και ενημέρωση των χρηστών, καθώς και για τη διεκπεραίωση εργασιών και διαδικασιών που αφορούν την ασφάλεια. Κατά συνέπεια, εφόσον ο μηδενισμός της επικινδυνότητας δεν είναι εφικτός, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον περιορισμό της επικινδυνότητας σε αποδεκτά επίπεδα. Η απόφαση αυτή δεν είναι ποτέ μονοσήμαντη, αλλά εξαρτάται αφενός από το κόστος και αφετέρου από την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας που απαιτούνται για τη μείωση της επικινδυνότητας. Όταν η λήψη μέτρων για τη μείωση της επικινδυνότητας δεν κρίνεται συμφέρουσα, τότε υπάρχουν άλλες δύο εναλλακτικές επιλογές: η μεταβίβαση της επικινδυνότητας και η αποδοχή της επικινδυνότητας. Στην πρώτη περίπτωση η επικινδυνότητα μεταβιβάζεται σε τρίτους, συνήθως με την καταβολή του αντίστοιχου τιμήματος. Χαρακτηριστική περίπτωση μεταβίβασης επικινδυνότητας αποτελεί η ασφάλιση, όπου η επικινδυνότητα μεταβιβάζεται στην ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία καταβάλλεται το αντίστοιχο αντίτιμο. Η δεύτερη επιλογή αφορά στην αποδοχή της επικινδυνότητας. Σε αυτήν την περίπτωση ο οργανισμός αποδέχεται συνειδητά τις επιπτώσεις που ενδέχεται να υποστεί εάν συμβεί μία παραβίαση της ασφάλειας του ΠΣ. Επιλέγει, όμως, να μην υλοποιήσει τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για να μειωθεί η σχετική επικινδυνότητα. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που συνειδητά επιλέγεται η αποδοχή της επικινδυνότητας, όπως, για παράδειγμα, περιπτώσεις όπου τα μέτρα προστασίας αντιβαίνουν στην πολιτική και την κουλτούρα του οργανισμού Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Στα πλεονεκτήματα της ανάλυσης και διαχείρισης επικινδυνότητας περιλαμβάνονται τα παρακάτω: Δίνει τη δυνατότητα αιτιολόγησης του κόστους των αντιμέτρων. Αποτελεί ένα εργαλείο επικοινωνίας ανάμεσα στους ειδικούς των ΠΣ και τη διοίκηση των οργανισμών, καθώς επιτρέπει την έκφραση του προβλήματος της ασφάλειας σε γλώσσα κατανοητή από τη διοίκηση, αντιμετωπίζοντας την ασφάλεια ως επένδυση που αποτιμάται με όρους κόστους/οφέλους [1]. Είναι αρκετά ευέλικτη, ώστε να μπορεί να ενταχθεί σε διάφορα επιστημολογικά πλαίσια [1] και να εφαρμόζεται είτε αυτούσια, είτε σε συνδυασμό με άλλες μεθοδολογίες.

8 342 Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Καλύπτει τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής [6] και ελληνικής νομοθεσίας [7], που απαιτούν από τα ΠΣ, τα οποία επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα, τη λήψη μέτρων προστασίας, έτσι ώστε "να εξασφαλίζεται επίπεδο ασφάλειας ανάλογο προς τους κινδύνους που συνεπάγεται η επεξεργασία και η φύση των δεδομένων" (Νόμος 2472/1997, άρθρο 10, παρ. 3, [7]). Διευκολύνει την καλύτερη κατανόηση της φύσης και της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος. Αποτελεί, δηλαδή, ένα μέσο τεκμηρίωσης και ανάλυσης του πληροφοριακού συστήματος. Αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μεθοδολογία σχεδιασμού και διαχείρισης της ασφάλειας ΠΣ και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε ένα μεγάλο πλήθος περιπτώσεων. Παράλληλα όμως, η μεθοδολογία αυτή παρουσιάζει σημαντικά μειονεκτήματα, όπως τα παρακάτω: Στηρίζεται σε ένα απλοϊκό μοντέλο του ΠΣ και αγνοεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του οργανισμού στον οποίο ανήκει το ΠΣ. Εμπεριέχει σημαντική υποκειμενικότητα στις εκτιμήσεις τόσο της αξίας των αγαθών (assets), όσο και στην αποτίμηση απειλών (threats) και ευπάθειας (vulnerability). Η υποκειμενικότητα αυτή συχνά συγκαλύπτεται πίσω από την αυστηρότητα των μαθηματικών-πιθανοτικών μοντέλων, στα οποία στηρίζεται, τη συστηματικότητα των περισσότερων μεθόδων ανάλυσης επικινδυνότητας και την αντικειμενικότητα των εργαλείων που υποστηρίζουν τις σχετικές μεθόδους. Βασίζεται σε απλές στατιστικές μεθόδους για τον υπολογισμό της πιθανότητας εμφάνισης μιας απειλής. Η εγκυρότητα της εφαρμογής των μεθόδων αυτών στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων έχει αμφισβητηθεί από πολλούς ερευνητές [1] Μέθοδοι Ανάλυσης και Διαχείρισης Επικινδυνότητας ΠΣ Γενικά Όπως προαναφέρθηκε, μία μεθοδολογία δίνει το πλαίσιο, εντός του οποίου αναπτύσσονται και εφαρμόζονται μία ή περισσότερες μέθοδοι. Μέθοδος είναι "ο συστηματικός και προγραμματισμένος τρόπος προσεγγίσεως, εξετάσεως, αναλύσεως και ερμηνείας προβλημάτων ή φαινομένων βάσει συγκεκριμένων κανόνων " [8]. Με άλλα λόγια, μέθοδος είναι ένας κανονικός και συστηματικός τρόπος για να εκτελεστεί ένα έργο. Έτσι, ένα μεγάλο πλήθος - περισσότερες από εκατό - μεθόδων ανάλυσης και διαχείρισης επικινδυνότητας ΠΣ έχουν αναπτυχθεί, πολλές από τις οποίες

9 Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ 343 υποστηρίζονται από εργαλεία λογισμικού (software tools). Στις παραγράφους που ακολουθούν θα περιγράψουμε ενδεικτικά τρεις από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους Security By Analysis (SBA) Η SBA (Security By Analysis) αναπτύχθηκε στη Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του '80. Αν και είναι ελάχιστα γνωστή εκτός της Σκανδιναβικής χερσονήσου, αποτελεί την πλέον δημοφιλή και ευρέως εφαρμοζόμενη μέθοδο ανάλυσης επικινδυνότητας στη Σουηδία. Η SBA θα πρέπει να θεωρείται λιγότερο ως αυστηρή μέθοδος και περισσότερο ως μία ανθρωποκεντρική οπτική απέναντι στο ζήτημα της ανάλυσης επικινδυνότητας. Η SBA βασίζεται στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην καθημερινή λειτουργία του συστήματος, ανεξάρτητα από το ρόλο και τη θέση τους στην ιεραρχία, είναι αυτοί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσουν τα προβλήματα ασφάλειας και να προτείνουν λύσεις. Τα είκοσι έτη επιτυχημένης εφαρμογής της μεθόδου ενισχύουν την παραπάνω θέση και καταδεικνύουν ότι η ανθρωποκεντρική ανάλυση επικινδυνότητας αποτελεί μία ρεαλιστική και αποτελεσματική προσέγγιση. Η SBA αποτελείται στην πραγματικότητα από ένα σύνολο μεθόδων, που ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία και λειτουργούν συμπληρωματικά. Οι κυριότερες από αυτές είναι η SBA Check και η SBA Scenario. Και οι δύο μέθοδοι υποστηρίζονται από ειδικό λογισμικό, που διευκολύνει σημαντικά την εφαρμογή τους. Η SBA Check χρησιμοποιείται για την ταχεία αποτίμηση του επιπέδου ασφάλειας ενός πληροφοριακού συστήματος. Αποτελείται κατά βάση από μία σειρά ερωτηματολογίων, που εστιάζουν, κυρίως, στη διαχείριση της ασφάλειας του συστήματος, έχοντας ως σημείο αναφοράς το πρότυπο ISO/IEC [9] και ακολουθώντας το κλασικό μοντέλο του καταλόγου (checklist model). Σύμφωνα με το μοντέλο του καταλόγου η ασφάλεια ενός συστήματος ελέγχεται με βάση έναν κατάλογο από ενδεικνυόμενες ενέργειες και μέτρα προστασίας (checklist), που βρίσκουν εφαρμογή σε ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών συστημάτων. Η SBA Check είναι ιδιαίτερα εύκολη στην εφαρμογή της και υποστηρίζεται από ειδικό λογισμικό. Η SBA Scenario αποτελεί τον πυρήνα της SBA και χρησιμοποιείται για την ποσοτική (quantitative) ανάλυση της επικινδυνότητας ενός πληροφοριακού συστήματος. Η εφαρμογή της υποστηρίζεται από ειδικό λογισμικό, το οποίο καλύπτει όλα τα στάδια της μεθόδου, εκτός από τη δημιουργική φάση της επινόησης πιθανών σεναρίων παραβίασης της ασφάλειας του ΠΣ. Ανάλογα με το μέγεθος του πληροφοριακού συστήματος παρέχονται οι εξής τρεις επιλογές: Main analysis: Πλήρης ανάλυση με στόχο τον προσδιορισμό της πιθανότητας πραγματοποίησης ενός επεισοδίου ασφάλειας και την εκτίμηση του κόστους με αναλυτικές αριθμητικές μεθόδους.

10 344 Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Ten analysis: Ταχεία ανάλυση με την πιθανότητα και το κόστος να προσδιορίζονται στην κλίμακα Risk window: Συνοπτική ανάλυση βασισμένη σε μία ποιοτική κλίμακα τεσσάρων βαθμίδων. Η SBA Scenario περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα στάδια: 1. Προετοιμασία (Preparation). 2. Σενάρια (Scenarios). 3. Σύνοψη (Overview). 4. Σχέδιο Δράσης (Action Plan) Προετοιμασία (Στάδιο 1ο) Στο στάδιο της προετοιμασίας συγκροτούνται οι ομάδες ανάλυσης και διδάσκεται η SBA. Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας της μεθόδου είναι η συμμετοχή εργαζομένων από διάφορες θέσεις και βαθμίδες. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο σύστημα είναι υπεύθυνοι για την επιτυχία του έργου της ανάλυσης επικινδυνότητας, ενώ ο ρόλος του ειδικού της ασφάλειας περιορίζεται στη διδασκαλία της μεθόδου και στο συντονισμό των εργασιών της ομάδας. Με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας συνήθως συγκροτούνται περισσότερες από μία ομάδες. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην οργάνωση του τρόπου εργασίας της κάθε ομάδας. Σε αυτό το στάδιο ρυθμίζονται ζητήματα, όπως το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο προσδιορισμός του αντικειμένου της ανάλυσης (σύστημα, υποσύστημα κ.λπ.), ο καθορισμός της έκτασης (οριοθέτηση) της ανάλυσης, ο καθορισμός του ρόλου που θα αναλάβει το κάθε μέλος της ομάδας, η διαμόρφωση κοινής αντίληψης για το σκοπό του έργου κ.λπ Σενάριο (Στάδιο 2ο) Στο δεύτερο στάδιο εντοπίζονται, καταγράφονται και αναλύονται τα πιθανά σενάρια επεισοδίων ασφάλειας (events). Πρόκειται για τη δημιουργική φάση της μεθόδου, όπου το κάθε μέλος της ομάδας εργασίας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να προτείνει σενάρια, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα αναλυθούν με τη βοήθεια των υπολοίπων μελών της ομάδας. Ακολούθως, για κάθε ένα σενάριο διεξάγεται ανάλυση επικινδυνότητας και διαχείριση επικινδυνότητας Ανάλυση επικινδυνότητας Αρχικά, το κάθε σενάριο περιγράφεται αναλυτικά και καταγράφονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν το σενάριο, όπως τα γεγονότα που δύναται να οδηγήσουν στην πραγματοποίηση του σεναρίου κ.λπ. Επίσης, εκτιμάται η πιθανότητα το σενάριο να γίνει πραγματικότητα.

11 Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ 345 Ακολούθως οι πιθανές συνέπειες από την πραγματοποίηση του σεναρίου προσδιορίζονται και αναλύονται, ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητά τους και να προσδιοριστεί ποσοτικά το κόστος που αναμένεται να προκύψει Διαχείριση επικινδυνότητας Η διαχείριση της επικινδυνότητας γίνεται σε δύο φάσεις. Αρχικά, προσδιορίζονται οι αδυναμίες του συστήματος που συνδέονται με το σενάριο και δύναται να επιτρέψουν την πραγματοποίησή του. Στη δεύτερη φάση επιλέγονται συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Η αποτελεσματικότητα του κάθε μέτρου αξιολογείται και αντιπαραβάλλεται με το κόστος υλοποίησης Σύνοψη (Στάδιο 3ο) Στόχος αυτού του σταδίου είναι ο προσδιορισμός των προτεραιοτήτων υλοποίησης των μέτρων προστασίας. Οι προτεραιότητες καθορίζονται με βάση τους εξής δύο παράγοντες: το κόστος που ενδέχεται να προκύψει από τη ζημία που θα προκληθεί, εάν δεν υλοποιηθεί το προτεινόμενο μέτρο προστασίας και συμβούν τα γεγονότα που προβλέπει το σχετικό σενάριο και τη μείωση της επικινδυνότητας που επιτυγχάνεται με την υλοποίηση του μέτρου προστασίας Σχέδιο δράσης (Στάδιο 4ο) Στο τελευταίο στάδιο καταρτίζεται ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την ασφάλεια του πληροφοριακού συστήματος και καθορίζονται οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση των μέτρων προστασίας Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Η SBA διακρίνεται για τον ανθρωποκεντρικό και συμμετοχικό της χαρακτήρα. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή των ανθρώπων που η εργασία τους σχετίζεται με το πληροφοριακό σύστημα και ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι τα εξής: Υιοθετεί μία ολιστική προσέγγιση του ζητήματος της ασφάλειας, εξετάζοντας το πληροφοριακό σύστημα ως ενιαίο σύνολο και μελετώντας το από όλες τις πλευρές. Η ανάλυση γίνεται από τους ίδιους τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν καθημερινά το σύστημα, γεγονός που ενισχύει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και κυρίως εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αποδοχή και εφαρμογή του σχεδίου ασφάλειας που προκύπτει ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της μεθόδου.

12 346 Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Είναι αρκετά απλή, κατανοητή και από μη-ειδικούς και μπορεί να υλοποιηθεί με μικρό, σχετικά, κόστος. Υποστηρίζεται από ειδικό λογισμικό, το οποίο είναι απλό και εύχρηστο. Τα κυριότερα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι τα εξής: Στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ικανότητες, τη φαντασία και τη διάθεση για συνεισφορά των εργαζομένων. Προϋποθέτει την ανάπτυξη ανθρωποκεντρικής και συμμετοχικής κουλτούρας. Αυτός είναι, ίσως, ο κυριότερος λόγος που η εφαρμογή της μεθόδου δεν έχει επεκταθεί ιδιαίτερα εκτός των Σκανδιναβικών χωρών. Δεν συνοδεύεται από βιβλιοθήκες μέτρων προστασίας. Η επινόηση και ο σχεδιασμός των μέτρων προστασίας επαφίεται στις ομάδες εργασίας MARION Η μέθοδος MARION αναπτύχθηκε στη Γαλλία από τον οργανισμό CLUSIF (Club de la Sécurité des Systèmes d'information Français) το Η τελευταία έκδοσή της (1998) περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις Φάση 0: Προετοιμασία Σε αυτήν τη φάση καθορίζονται οι στόχοι και οριοθετείται η ανάλυση. Επίσης, διαμορφώνονται οι ομάδες εργασίας και γίνεται ο προγραμματισμός των εργασιών Φάση 1: Επιθεώρηση των αδυναμιών του συστήματος Με τη βοήθεια ερωτηματολογίων εντοπίζονται και αξιολογούνται τα σημεία ευπάθειας (αδυναμίες) του συστήματος. Σχήμα 11.2: Η "ροζέτα" της MARION

13 Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ 347 Τα αποτελέσματα της ανάλυσης απεικονίζονται σε μία "ροζέτα" όπως αυτή του Σχήματος Η ροζέτα παρουσιάζει 27 δείκτες ευπάθειας σε έναν κύκλο και απεικονίζει το βαθμό ευπάθειας για κάθε ένα δείκτη. Το διάγραμμα αυτό βοηθά, ώστε να έχουμε μία συνοπτική και περιεκτική εικόνα της κατάστασης του συστήματος, εντοπίζοντας άμεσα τους τομείς που απαιτούν μεγαλύτερη προστασία Φάση 2: Ανάλυση κινδύνων Σε αυτή τη φάση γίνεται επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις προηγούμενες φάσεις και κατηγοριοποιούνται οι κίνδυνοι σε Μείζονες Κινδύνους (Major Risks) και Απλούς Κινδύνους (Simple Risks). Έπειτα, το πληροφοριακό σύστημα χωρίζεται σε τομείς λειτουργικότητας και ο κάθε τομέας αναλύεται χωριστά. Στην ανάλυση λαμβάνονται υπόψη 17 διαφορετικοί τύποι απειλών, όπως ατυχήματα, σφάλματα υλικού και λογισμικού, κακόβουλες ενέργειες κ.λπ Φάση 3: Σχέδιο δράσης Στην τελευταία φάση επιλέγονται τα μέτρα προστασίας με βάση την αποτελεσματικότητα και το κόστος τους. Υποστηρίζονται διάφοροι τύποι μέτρων προστασίας, όπως: Προληπτικά μέτρα, που έχουν στόχο τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης μίας απειλής. Περιοριστικά μέτρα, που έχουν στόχο τη μείωση των επιπτώσεων. Μέτρα ανίχνευσης, που έχουν στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση μίας απειλής. Μέτρα ανάκαμψης, που αφορούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος, μετά την πραγματοποίηση μιας απειλής Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Για την MARION μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι: Παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελευταία ανανέωσή της, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Είναι εύκολη στην εφαρμογή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ανάλυσης βασίζεται σε ερωτηματολόγια που προσφέρονται μαζί με τη μέθοδο. Αντιμετωπίζει με την ίδια βαρύτητα τα οργανωτικά και τεχνικά ζητήματα. Η ροζέτα αποτελεί μία ιδιαίτερα πετυχημένη τεχνική παρουσίασης των αποτελεσμάτων της ανάλυσης.

14 348 Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Απουσιάζει μία βιβλιοθήκη μέτρων προστασίας και η αυστηρή μέθοδος επιλογής τους Η μέθοδος CRAMM Γενικά Η CRAMM (CCTA Risk Analysis and Management Method) αναπτύχθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών (Central Computer and Telecommunications Agency CCTA) του Ενωμένου Βασιλείου το 1987 [10]. Αποτελεί πρότυπο και εφαρμόζεται από τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Ενωμένο Βασίλειο. Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος, τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε μεγάλο αριθμό μεσαίων και μεγάλων οργανισμών. Η μέθοδος συνοδεύεται και από λογισμικό υποστήριξης, το οποίο βρίσκεται ήδη στην πέμπτη έκδοση. Υποστηρίζει όλα τα βήματα της μεθόδου και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Μέσω του λογισμικού παρακολουθείται η ορθή, βήμαπρος-βήμα, εφαρμογή της μεθοδολογίας, ενώ αποθηκεύονται όλα τα στοιχεία που συλλέγονται κατά την εφαρμογή της. Επίσης, υποστηρίζει όλους τους σύνθετους υπολογισμούς που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της επικινδυνότητας, ενσωματώνει μία βιβλιοθήκη αντιμέτρων και τους μηχανισμούς συμπερασματολογίας που επιλέγουν τα αντίμετρα. Τέλος, παρέχει αναφορές (reports) για όλα τα στάδια της μεθόδου. Πριν την έναρξη της μελέτης πραγματοποιείται συνάντηση της ομάδας εργασίας με τη Διοίκηση του οργανισμού. Στη συνάντηση αυτή προσδιορίζονται: Τα όρια της μελέτης. Οι χρήστες των δεδομένων και τα άτομα που θα συνεργαστούν για τη μελέτη. Η εξασφάλιση εξουσιοδότησης για άντληση των απαιτουμένων στοιχείων και για διεξαγωγή των συνεντεύξεων. Το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο διεξαγωγής της μελέτης. Στη συνέχεια, η ανάλυση και διαχείριση επικινδυνότητας σύμφωνα με την CRAMM ακολουθεί τρία κύρια στάδια (βλ. και Πίνακα 11.1): 1. Προσδιορισμός και αξιολόγηση των Αγαθών (identification and valuation of assets). 2. Ανάλυση Επικινδυνότητας (risk analysis). 3. Διαχείριση Επικινδυνότητας (risk management).

15 Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ 349 Στάδιο Στάδιο 1. Προσδιορισμός και αξιολόγηση των αγαθών (identification and valuation of assets) Στάδιο 2. Ανάλυση Επικινδυνότητας (risk analysis) Στάδιο 3. Διαχείριση Επικινδυνότητας (risk management) Βήματα ανά Στάδιο Βήμα 1.1: Δημιουργία του μοντέλου του ΠΣ. Βήμα 1.2: Αποτίμηση των στοιχείων-αγαθών του ΠΣ. Βήμα 1.3: Επιβεβαίωση και επικύρωση της αποτίμησης. Βήμα 2.1: Προσδιορισμός των Απειλών που αφορούν το κάθε Αγαθό (asset). Βήμα 2.2: Εκτίμηση Απειλών (threat assessment) και Αδυναμιών- Σημείων Ευπάθειας (vulnerability assessment) Βήμα 2.3: Υπολογισμός Επικινδυνότητας για κάθε συνδυασμό Αγαθού-Απειλής. Βήμα 2.4: Επιβεβαίωση και επικύρωση του Βαθμού Επικινδυνότητας. Βήμα 3.1: Προσδιορισμός της λίστας των προτεινόμενων Αντιμέτρων (safeguards- countermeasures). Βήμα 3.2: Κατάρτιση Σχεδίου Πλάνου Ασφάλειας (security plan). Πίνακας 11.1: Στάδια και βήματα εκπόνησης μελέτης Διαχείρισης Επικινδυνότητας Η εκτέλεση κάθε σταδίου ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα. Τα στάδια και τα βήματα, τα οποία περιλαμβάνονται στη μέθοδο, περιγράφονται συνοπτικά στη συνέχεια Στάδιο 1: Προσδιορισμός και αξιολόγηση των Αγαθών Το πρώτο στάδιο αναφέρεται στον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των στοιχείων του ΠΣ που χρήζουν προστασίας. Αποτελείται από τα εξής βήματα: Βήμα 1.1. Δημιουργία του μοντέλου του ΠΣ. Βήμα 1.2. Αποτίμηση των στοιχείων του ΠΣ. Βήμα 1.3. Επιβεβαίωση και επικύρωση της αποτίμησης. Αναλυτικά, το κάθε επιμέρους βήμα περιλαμβάνει: Βήμα 1.1: Δημιουργία του μοντέλου του ΠΣ Αναφέρεται στον προσδιορισμό των στοιχείων του ΠΣ που απαιτούν προστασία. Τα στοιχεία αυτά είναι, κυρίως, τα δεδομένα που χειρίζεται το ΠΣ, όπως επίσης το λογισμικό και το υλικό του ΠΣ. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα, τα δεδομένα τυγχάνουν επεξεργασίας από το λογισμικό, το οποίο

16 350 Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων υποστηρίζεται από στοιχεία του υλικού, όπως υπολογιστές, δικτυακός εξοπλισμός και περιφερειακά. Η προστασία των δεδομένων προϋποθέτει την προστασία του λογισμικού και του υλικού που αποθηκεύει και επεξεργάζεται τα δεδομένα. Επιπλέον, αναγκαία είναι και η προστασία των επικοινωνιακών μέσων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των δεδομένων. Για το λόγο αυτό, στα πλαίσια της μεθοδολογίας δημιουργείται ένα μοντέλο του συστήματος, που παρουσιάζει τις συσχετίσεις μεταξύ των στοιχείων του ΠΣ. Η δημιουργία του μοντέλου ακολουθεί τα εξής βήματα: Προσδιορισμός των δεδομένων που επεξεργάζεται το ΠΣ και δημιουργία ομάδων δεδομένων. Προσδιορισμός των υλικών στοιχείων (physical assets) που υποστηρίζουν την επεξεργασία των δεδομένων. Προσδιορισμός των χώρων όπου βρίσκονται τα υλικά στοιχεία. Προσδιορισμός του λογισμικού που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία των δεδομένων. Δημιουργία των μοντέλων που συσχετίζουν τα παραπάνω. Η συλλογή των παραπάνω στοιχείων βασίζεται στην τεκμηρίωση (documentation) του συστήματος και στον πρώτο κύκλο συνεντεύξεων, που αφορά το τεχνικό προσωπικό και τους κύριους χρήστες του συστήματος. Αυτές οι δύο κατηγορίες προσωπικού μπορούν να προσφέρουν σημαντικά στοιχεία στην κατεύθυνση της απόκτησης πλήρους εικόνας για τα δεδομένα που χειρίζεται το σύστημα και για τη διάρθρωση του συστήματος. Το μοντέλο του συστήματος εισάγεται στο λογισμικό της CRAMM και ελέγχεται η συνέπειά του (consistency) Βήμα 1.2: Αποτίμηση των στοιχείων του ΠΣ Κατά την αποτίμηση των στοιχείων του ΠΣ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην αποτίμηση των δεδομένων που διαχειρίζεται το ΠΣ. Ο στόχος είναι να προσδιοριστεί η σπουδαιότητα που έχουν τα δεδομένα για τον οργανισμό. Έτσι, μπορούμε να εντοπίσουμε εκείνες τις κατηγορίες δεδομένων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και συγκεκριμένα το είδος της προστασίας που απαιτείται. Η αξία κάθε ομάδας/κατηγορίας δεδομένων αποτιμάται με βάση την επίπτωση (impact) που θα είχε η απώλεια των δεδομένων. Συγκεκριμένα εξετάζεται το μέγεθος της επίπτωσης στις περιπτώσεις της καταστροφής, της μηεξουσιοδοτημένης μεταβολής (modification), της αποκάλυψης (disclosure) και της μη-διαθεσιμότητας (unavailability). Ειδικότερα, εξετάζονται οι εξής περιπτώσεις: Μη-διαθεσιμότητα [Λιγότερο από 15 λεπτά, 1 ώρα, 3 ώρες, 12 ώρες, 1 μέρα, 2 μέρες, 1 εβδομάδα, 2 εβδομάδες, 1 μήνα, 2 μήνες και περισσότερο]. Καταστροφή [Απώλεια των δεδομένων μετά την τελευταία λήψη εφεδρικού αντιγράφου. Απώλεια όλων των δεδομένων μαζί με το αντίγραφο].

17 Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ 351 Αποκάλυψη [Αποκάλυψη των δεδομένων σε άτομα εντός του οργανισμού. Αποκάλυψη των δεδομένων σε άτομα εκτός του οργανισμού. Αποκάλυψη των δεδομένων σε παροχείς υπηρεσιών]. Μη-εξουσιοδοτημένη μεταβολή [Μικρής έκτασης λάθη. Μεγάλης έκτασης λάθη]. Ηθελημένη μεταβολή των δεδομένων. Λάθη μετάδοσης δεδομένων. Για κάθε περίπτωση εκτιμάται το χειρότερο πιθανό σενάριο και υπολογίζονται οι επιπτώσεις από την πραγματοποίησή του. Το μέγεθος της επίπτωσης εκτιμάται ποσοτικά με βάση την κλίμακα Η μεθοδολογία παρέχει οδηγίες (guidelines) για την αποτίμηση των επιπτώσεων που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες: Επιπτώσεις που αφορούν τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή φυσικών προσώπων. Επιπτώσεις από την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών. Νομικές επιπτώσεις. Παρεμπόδιση της εφαρμογής της δικαιοσύνης και της εξιχνίασης αξιόποινων πράξεων. Οικονομικές απώλειες. Διατάραξη της δημόσιας τάξης. Εφαρμογή της πολιτικής του οργανισμού. Απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού στον οργανισμό. Επίσης, αποτιμώνται το λογισμικό και το υλικό του ΠΣ. Η αποτίμησή τους γίνεται βάσει του κόστους αντικατάστασής τους. Τέλος, το λογισμικό της CRAMM, βάσει του μοντέλου του ΠΣ, υπολογίζει την έμμεση αξία (implied value) των στοιχείων του ΠΣ. Για παράδειγμα, η απώλεια ενός υπολογιστή (π.χ. κλοπή) συνεπάγεται και απώλεια, έστω προσωρινή, των δεδομένων που επεξεργάζεται και η αξία των τελευταίων θα πρέπει να προστεθεί στην αξία του υπολογιστή. Η αποτίμηση των στοιχείων του ΠΣ βασίζεται σε συνεντεύξεις που γίνονται με χρήση δομημένων ερωτηματολογίων. Συνεντεύξεις λαμβάνονται τόσο από το τεχνικό, όσο και από το διοικητικό προσωπικό, καθώς και από τους "χρήστες" των υπηρεσιών του συστήματος (π.χ. τους υπαλλήλους που εισάγουν και επεξεργάζονται τα δεδομένα του συστήματος) Βήμα 1.3: Επιβεβαίωση και επικύρωση της αποτίμησης Η αποτίμηση των στοιχείων του ΠΣ αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διεξαγωγή της Ανάλυσης Επικινδυνότητας. Για αυτόν το λόγο, σε αυτό το σημείο θα πρέπει η αποτίμηση να επιβεβαιωθεί από τη διοίκηση του οργανισμού. Η ομάδα εργασίας παρουσιάζει με τη μορφή έκθεσης τα αποτελέσματα του πρώτου σταδίου στη διοίκηση. Τα αποτελέσματα εξετάζονται από κοινού κατά τη διάρκεια σύσκεψης

18 352 Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων και επικυρώνονται. Το κύριο προϊόν αυτού του σταδίου είναι η αποτίμηση των Αγαθών του ΠΣ, η οποία περιλαμβάνει: Τον ορισμό του προς ανάλυση συστήματος και των ορίων του. Τη μέθοδο εργασίας που ακολουθήθηκε. Την αποτίμηση των δεδομένων, του υλικού και του λογισμικού του ΠΣ. Γενικά συμπεράσματα του πρώτου σταδίου Στάδιο 2: Ανάλυση Επικινδυνότητας (risk analysis) Στο πρώτο στάδιο υπολογίστηκε ο ένας από τους τρεις παράγοντες που συνθέτουν την επικινδυνότητα. Συγκεκριμένα, αποτιμήθηκε η αξία των στοιχείων του ΠΣ, τα οποία εφόσον έχουν σημαντική αξία ονομάζονται Αγαθά ή Περιουσιακά Στοιχεία. Στο δεύτερο στάδιο υπολογίζονται οι άλλοι δύο παράγοντες, που είναι το επίπεδο των Απειλών (threat level) και το επίπεδο των Αδυναμιών του συστήματος (vulnerability level). Ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων θα μας δώσει το Βαθμό Επικινδυνότητας του συστήματος, έτσι ώστε να επιλεγούν τα κατάλληλα Αντίμετρα. Τα βήματα που ακολουθεί το δεύτερο στάδιο είναι: Βήμα 2.1. Προσδιορισμός των Απειλών που αφορούν το κάθε Αγαθό. Βήμα 2.2. Εκτίμηση των Απειλών και Αδυναμιών. Βήμα 2.3. Υπολογισμός της επικινδυνότητας για κάθε συνδυασμό Αγαθού- Απειλής. Βήμα 2.4. Επιβεβαίωση και επικύρωση του Βαθμού Επικινδυνότητας. Αναλυτικά το κάθε επιμέρους βήμα περιλαμβάνει: Βήμα 2.1: Προσδιορισμός των Απειλών που αφορούν το κάθε Αγαθό (asset) Η μέθοδος δεν περιορίζεται στον προσδιορισμό των πιθανών Απειλών που καλείται να αντιμετωπίσει ένα ΠΣ γενικά, αλλά επικεντρώνεται στον προσδιορισμό συγκεκριμένων Απειλών για κάθε Αγαθό του ΠΣ. Η CRAMM παρέχει έναν ενδεικτικό κατάλογο Απειλών, καθώς και συστάσεις για το ποιες κατηγορίες Αγαθών ενός ΠΣ απειλούνται, συνήθως, από τη συγκεκριμένη Απειλή. Το λογισμικό, έχοντας ένα πλήρες μοντέλο του ΠΣ, έχει τη δυνατότητα να συνυπολογίσει πως όταν ένα από τα Αγαθά του ΠΣ αντιμετωπίζει μία Απειλή, τότε και τα δεδομένα ή οι υπηρεσίες που αυτό υποστηρίζει αντιμετωπίζουν την ίδια Απειλή. Για παράδειγμα, όταν ένας υπολογιστής αντιμετωπίζει την Απειλή της κλοπής, τότε και τα δεδομένα που αυτός έχει αποθηκευμένα κινδυνεύουν να κλαπούν μαζί του. Έτσι ο αναλυτής δεν χρειάζεται να υπολογίζει ο ίδιος όλες τις συσχετίσεις και αλληλεπιδράσεις. Το λογισμικό της CRAMM ζητά από τους αναλυτές να συσχετίσουν τα Αγαθά με κατηγορίες Απειλών από την παραπάνω κατάσταση. Το λογισμικό οδηγείται σε

19 Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ 353 συμπεράσματα με βάση το μοντέλο του συστήματος. Έτσι αν μία Απειλή (π.χ. πυρκαγιά) συσχετιστεί από τον αναλυτή με μία τοποθεσία (π.χ. υπολογιστικό κέντρο), τότε το λογισμικό συμπεραίνει ότι η Απειλή αυτή αφορά και όλο το υλικό που βρίσκεται στη συγκεκριμένη τοποθεσία (π.χ. υπολογιστές, περιφερειακά, δικτυακός εξοπλισμός) Βήμα 2.2: Εκτίμηση Απειλών (threat assessment) και Αδυναμιών (vulnerability assessment) Για κάθε συνδυασμό Απειλής-Αγαθού γίνεται εκτίμηση του μεγέθους της Απειλής και της σοβαρότητας των Αδυναμιών που μπορεί να οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της Απειλής. Η εκτίμηση αυτή γίνεται βάσει δομημένων ερωτηματολογίων. Η εκτίμηση της Απειλής γίνεται στην κλίμακα 1-5 (very low, low, medium, high, very high), αυτόματα από το εργαλείο, βάσει των απαντήσεων που δόθηκαν στα ερωτηματολόγια. Αντίστοιχα για τις Αδυναμίες συμπληρώνονται τα ερωτηματολόγια των Αδυναμιών και υπολογίζεται η σοβαρότητα της Αδυναμίας στην κλίμακα 1-3 (low, medium, high). Οι απαντήσεις που θα δοθούν στα ερωτηματολόγια προκύπτουν από τα στοιχεία που συλλέγουν οι αναλυτές από τους χρήστες του συστήματος. Το εργαλείο παρέχει ερωτηματολόγια για κάθε συνδυασμό Απειλής - Αγαθού. Οι απαντήσεις των ερωτηματολογίων εισάγονται στο εργαλείο και εκείνο υπολογίζει το επίπεδο των Απειλών και των Αδυναμιών. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα στους αναλυτές να αλλάξουν τις τιμές που υπολογίστηκαν αυτόματα. Τέλος, μας παρέχει μία αναφορά για την εκτίμηση των Απειλών-Αδυναμιών, ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας Βήμα 2.3: Υπολογισμός επικινδυνότητας για κάθε συνδυασμό Αγαθού-Απειλής Η CRAMM υπολογίζει το Βαθμό Επικινδυνότητας για κάθε συνδυασμό Αγαθού- Απειλής. Δεν έχουμε, δηλαδή, απλώς ένα Βαθμό Επικινδυνότητας για το ΠΣ στο σύνολό του, αλλά έχουμε συγκεκριμένη αποτίμηση της επικινδυνότητας για κάθε επιμέρους συνδυασμό Αγαθού-Απειλής. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται τόσο τα αποτελέσματα της εκτίμησης των Απειλών και των Αδυναμιών, όσο και το μοντέλο του συστήματος που έχει δημιουργηθεί από το πρώτο στάδιο. Έτσι, ο Βαθμός Επικινδυνότητας λαμβάνει υπόψη και τη συσχέτιση μεταξύ των Αγαθών του ΠΣ. Ουσιαστικά ο Βαθμός Επικινδυνότητας απεικονίζει τις απαιτήσεις ασφάλειας για κάθε Αγαθό του ΠΣ, καθώς μεγαλύτερη επικινδυνότητα συνεπάγεται και υψηλότερη απαίτηση για ασφάλεια. Ο υπολογισμός του Βαθμού Επικινδυνότητας ακολουθεί την κλίμακα 1-7. Ο Βαθμός Επικινδυνότητας για κάθε συνδυασμό Αγαθού-Απειλής υπολογίζεται από το εργαλείο. Ο αναλυτής έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και να αλλάξει κάποιες τιμές, αν το θεωρεί σκόπιμο. Το πλήθος των συνδυασμών Αγαθού- Απειλής και κυρίως η πολυπλοκότητα της αλληλοσυσχέτισης των Αγαθών στα πλαίσια ενός ΠΣ, κάνουν πρακτικά αδύνατο τον εμπειρικό και χειρογραφικό υπολογισμό της επικινδυνότητας.

20 354 Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Βήμα 2.4: Επιβεβαίωση και επικύρωση του Βαθμού Επικινδυνότητας Ο Βαθμός Επικινδυνότητας θα χρησιμοποιηθεί στο επόμενο στάδιο για την επιλογή των Αντιμέτρων. Συνεπώς, η ορθότητα των εκτιμήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου θα πρέπει να ελεγχθεί πριν προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της μεθοδολογίας. Σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται να γίνουν κάποιες αλλαγές, τότε οι αναλυτές έχουν τη δυνατότητα είτε να αλλάξουν απευθείας τις τιμές της επικινδυνότητας, είτε να αλλάξουν τις τιμές που έχουν προκύψει από την εκτίμηση των Απειλών και Αδυναμιών και να υπολογίσουν εκ νέου την επικινδυνότητα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, τα αποτελέσματα του δεύτερου σταδίου θα πρέπει να εγκριθούν από τη διοίκηση του οργανισμού πριν προχωρήσουμε στο τρίτο στάδιο. Για το σκοπό αυτόν, η ομάδα μελέτης παρουσιάζει με τη μορφή έκθεσης τα αποτελέσματα του δεύτερου σταδίου στη διοίκηση. Τα αποτελέσματα εξετάζονται από κοινού με τη διοίκηση, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, και επικυρώνονται από αυτήν. Το κύριο προϊόν αυτού του σταδίου είναι η Αποτίμηση της Επικινδυνότητας, η οποία περιλαμβάνει: Περιγραφή των Απειλών και των Αδυναμιών που συνδέονται με αυτές. Την εκτίμηση της σοβαρότητας κάθε Απειλής και Αδυναμίας. Την εκτίμηση του Βαθμού Επικινδυνότητας για κάθε συνδυασμό Αγαθού- Απειλής. Γενικά συμπεράσματα σχετικά με την επικινδυνότητα του ΠΣ Στάδιο 3: Διαχείριση Επικινδυνότητας (risk management) Με βάση τα αποτελέσματα της Ανάλυσης Επικινδυνότητας (2ο στάδιο), η CRAMM παράγει ένα προτεινόμενο Σχέδιο Ασφάλειας (security plan). Αυτό αποτελείται από μία σειρά Αντιμέτρων, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τη Διαχείριση της Επικινδυνότητας και τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν στο ΠΣ. Το Σχέδιο Ασφάλειας περιλαμβάνει και μία σειρά εναλλακτικών επιλογών, ώστε να παρέχεται ευελιξία στην εφαρμογή του. Για συστήματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν ήδη, το προτεινόμενο Σχέδιο Ασφάλειας μπορεί να συσχετισθεί με τα υπάρχοντα Αντίμετρα. Η τελική επιλογή των Αντιμέτρων που θα εφαρμοστούν λαμβάνει υπόψη και το κόστος που έχουν τα Αντίμετρα για τον οργανισμό. Τα βήματα του τρίτου σταδίου περιλαμβάνουν: Βήμα 3.1. Προσδιορισμός της λίστας των προτεινόμενων Αντιμέτρων. Βήμα 3.2. Κατάρτιση του Σχεδίου Ασφάλειας.

21 Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ 355 Αναλυτικά το κάθε επιμέρους βήμα περιλαμβάνει: Βήμα 3.1: Προσδιορισμός της λίστας των προτεινόμενων Αντιμέτρων Το λογισμικό της CRAMM διαθέτει μία βάση Αντιμέτρων. Τα Αντίμετρα αυτά είναι τεχνικά, διοικητικά και οργανωτικά. Το λογισμικό επιλέγει αυτόματα έναν κατάλογο προτεινόμενων Αντιμέτρων, με βάση τα αποτελέσματα της Ανάλυσης Επικινδυνότητας. Τα Αντίμετρα αυτά χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με το είδος των Απειλών που καλούνται να αντιμετωπίσουν και το είδος των Αγαθών που καλούνται να προστατέψουν. Η κατάσταση των Αντιμέτρων περιλαμβάνει τις εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή ποιο Αντίμετρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση ενός άλλου. Από τον προτεινόμενο κατάλογο θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες επιλογές. Οι επιλογές αυτές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία των αναλυτών. Η CRAMM, όμως, βοηθά ώστε οι επιλογές αυτές να ακολουθούν μία δομημένη προσέγγιση και να αιτιολογούνται επαρκώς. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη στην τελική επιλογή περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα εξής: Την επίδραση που θα έχουν τα Αντίμετρα στη λειτουργία του οργανισμού. Τον υπάρχοντα προϋπολογισμό (budget) για την ασφάλεια του ΠΣ. Το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας των Αντιμέτρων, τόσο όσον αφορά το χρηματικό κόστος, όσο και το κόστος σε ανθρώπινους πόρους. Τα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού για ανάπτυξη ή επέκταση του συστήματος. Την άποψη της διοίκησης και τους στόχους της. Τις ενδείξεις ότι οι Απειλές θα αυξηθούν στο μέλλον. Την αποτελεσματικότητα των Αντιμέτρων. Αναφορικά με το τελευταίο κριτήριο, τα Αντίμετρα χωρίζονται στις εξής κατηγορίες, ανάλογα με το στόχο τους: Μείωση των Απειλών. Μείωση των Αδυναμιών. Μείωση της Επίπτωσης. Ανίχνευση της παραβίασης της ασφάλειας. Ανάκαμψη (recovery). Η παραπάνω κατηγοριοποίηση παρουσιάζει τα Αντίμετρα κατά φθίνουσα σειρά αποτελεσματικότητας. Τέλος, τα προτεινόμενα Αντίμετρα συγκρίνονται με τα υπάρχοντα. Είναι συχνά προτιμότερο να παραμείνει ένα από τα υπάρχοντα Αντίμετρα, παρά να αντικατασταθεί από κάποιο ισοδύναμό του.

22 356 Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Η βιβλιοθήκη Αντιμέτρων περιλαμβάνει περίπου αντίμετρα, χωρισμένα σε ομάδες και ιεραρχημένα ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειας που προσφέρουν. Το λογισμικό επιλέγει αυτόματα τα Αντίμετρα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ανάλυσης Επικινδυνότητας. Δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή τους μέσω της λειτουργίας "Κατάσταση Υλοποίησης Αντιμέτρων" (Maintain Countermeasure Implementation State). Ένα Αντίμετρο μπορεί να βρίσκεται σε μία από τις ακόλουθες καταστάσεις: Εγκατεστημένο (installed). Επιλεγμένο για εγκατάσταση (to be installed). Υπό υλοποίηση (implementing recommendation). Έχει υλοποιηθεί (implemented recommendation). Έχει ήδη καλυφθεί από άλλο αντίμετρο (already covered). Αναλαμβάνεται η επικινδυνότητα και δεν υλοποιείται (accept level of risk). Υπό συζήτηση (under discussion). Μη εφαρμόσιμο (not applicable) Βήμα 3.2: Κατάρτιση Σχεδίου - Πλάνου Ασφάλειας Στο τελευταίο βήμα καταρτίζεται το Σχέδιο Ασφάλειας, το οποίο περιλαμβάνει: Την Πολιτική Ασφάλειας. Το σχέδιο Εφαρμογής των Αντιμέτρων. Η CRAMM παρέχει μία δομή Πολιτικής Ασφάλειας. Για τη δημιουργία της Πολιτικής Ασφάλειας μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι οδηγίες πολιτικής (policy statements) που παράγονται μαζί με τη λίστα των Αντιμέτρων. Μια πρώτη ενέργεια που γίνεται συνήθως είναι να προσδιοριστούν οι ρόλοι (π.χ. υπεύθυνος ασφάλειας, διαχειριστής συστήματος κ.λπ.) και να περιγραφούν οι αρμοδιότητες του καθ' ενός. Το Σχέδιο Εφαρμογής των Αντιμέτρων περιέχει τις περαιτέρω ενέργειες, που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια του ΠΣ. Κεντρικό του στοιχείο είναι το σύνολο των Αντιμέτρων, τα οποία όμως ιεραρχούνται με βάση τις προτεραιότητες εφαρμογής τους. Το Σχέδιο Ασφάλειας αποτελεί το κύριο προϊόν του τρίτου σταδίου και όλου του έργου Προϋποθέσεις επιτυχίας της μεθόδου, δυσκολίες εφαρμογής, προβλήματα Για την επιτυχία της μεθόδου CRAMM απαιτείται η συμμετοχή της Διοίκησης του οργανισμού στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και η συνεργασία των στελεχών του οργανισμού, κυρίως για τις αξιολογήσεις των αγαθών και την εκτίμηση απειλών και αδυναμιών.

23 Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ 357 Επιπλέον, απαιτείται προσεχτική επιλογή του δείγματος για τη διενέργεια συνεντεύξεων, με αρμόδια στελέχη σε διάφορα επίπεδα ιεραρχίας και ειδικότητας, ώστε να εξασφαλίζεται στους αναλυτές πλήρης εικόνα του οργανισμού, κυρίως κατά το στάδιο της αξιολόγησης των αγαθών που πρέπει να προστατευθούν. Σημαντική παράμετρο και βασική προϋπόθεση διασφάλισης ενός ελαχίστου πλαισίου επιτυχίας αποτελεί η ακριβής οριοθέτηση της μελέτης. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει διαρκής δυσκολία καθορισμού των ορίων της μελέτης, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη διεκπεραίωσή της Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Η CRAMM, ως μέθοδος ανάλυσης και διαχείρισης επικινδυνότητας, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία πηγάζουν κυρίως από το δομημένο και συστηματικό χαρακτήρα της. Τα κυριότερα πλεονεκτήματά της είναι: Καλύπτει το σύνολο των σταδίων ανάλυσης και διαχείρισης επικινδυνότητας. Καλύπτει όλες τις συνιστώσες της ασφάλειας (π.χ. θέματα προσωπικού, διαδικασιών, τεχνικά θέματα, φυσική ασφάλεια κ.ά.) Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και υπάρχει μεγάλη διεθνή εμπειρία από την εφαρμογή της. Συνοδεύεται από αυτοματοποιημένο εργαλείο που διευκολύνει την εφαρμογή της και επιλέγει τα αντίμετρα από μία μεγάλη βιβλιοθήκη αντιμέτρων. Παράλληλα, όμως, παρουσιάζει και ορισμένα μειονεκτήματα, τα κυριότερα από τα οποία είναι: Στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία των αναλυτών με τους χρήστες και τη διοίκηση του οργανισμού και στηρίζεται σημαντικά στις απόψεις των χρηστών. Έχει υψηλό κόστος εφαρμογής, από άποψης χρόνου και ανθρώπινης προσπάθειας. Στηρίζεται σε ένα πολύ απλοϊκό μοντέλο του πληροφοριακού συστήματος. Εστιάζει ουσιαστικά μόνο στα δεδομένα και λαμβάνει υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα μόνο ως απειλή. Απαιτεί μερικές φορές την επέμβαση του αναλυτή για την προσαρμογή των αποτελεσμάτων των αυτόματων υπολογισμών. Το τελικό αποτέλεσμα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε υποκειμενικές εκτιμήσεις, η οποίες όμως συχνά δεν γίνονται αντιληπτές ως τέτοιες. Απαιτεί επεξεργασία των προτεινόμενων αντιμέτρων (ομαδοποίηση, εξειδίκευση, κ.λπ.) για την προσαρμογή τους στο υπό μελέτη ΠΣ. Πολλά από τα αντίμετρα είναι πολύ γενικά.

Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας Π.Σ.

Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας Π.Σ. Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας Π.Σ. Στηρίζεται στο κεφ. 11 «Ανάλυση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας ΠΣ» από το βιβλίο Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων» επιμ. Σ. Κάτσικας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Εργαστήριο Ασφάλειας Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου Α Π Ο Τ Ι Μ Η Σ Η Α Γ Α Θ Ω Ν Κ Α Ι Α Ν Α Λ Υ Σ Η Ε Π Ι Κ Υ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ Εισαγωγή Το πρόβλημα της διαχείρισης της ασφάλειας πληροφοριών αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων. Σωκράτης Κ. Κάτσικας Τμήμα Μηχ/κών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πολιτικές Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων. Σωκράτης Κ. Κάτσικας Τμήμα Μηχ/κών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πολιτικές Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων Σωκράτης Κ. Κάτσικας Τμήμα Μηχ/κών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Αιγαίου Στόχοι της παρουσίασης H παρουσίαση αυτή στοχεύει στην απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 10: Ανάπτυξη ΠΣ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 πμ Ενδεικτικά Περιεχόμενα Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.1.2018 C(2018) 471 final ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30.1.2018 που θεσπίζει κανόνες για την εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ) 2016/1148 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγίσεις Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων

Προσεγγίσεις Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων Προσεγγίσεις Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων Βασισμένο στο ομότιτλο άρθρο του Καθηγ. Ε. Κιουντούζη που περιέχεται στο βιβλίο Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων (Επιμέλεια Σ. Κάτσικας, Δ. Γκρίτζαλης,

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση 4 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Συνοψίσετε τα βασικά βήματα σε οποιαδήποτε διαδικασία προγραμματισμού. 2.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ 1. Διαχείριση έργων Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αξιοποίηση της διαχείρισης έργων σαν ένα εργαλείο με το οποίο οι διάφορες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ jordan@uom.gr Κτήριο Η- Θ γραφείο 402 Τηλ. 2310-891-591 DAN BORGE «Η διαχείριση του κινδύνου είναι δυνατό να μας βοηθήσει να αρπάξουμε μια ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Μελέτη Σκοπιμότητας Feasibility Study Μ. Τσικνάκης Ε. Μανιαδή, Α. Μαριδάκη Μάθημα στο eclass Ονομασία: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟ 2017 Κωδικός Μαθήματος στο eclass:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΝΑΦΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Α.Ε.Μ : 719 ΙΟΥΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 8.1: Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία.

Εκπαιδευτική Μονάδα 8.1: Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία. Εκπαιδευτική Μονάδα 8.1: Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία. Η παρακολούθηση ενός project κινητικότητας. Η διαδικασία παρακολούθησης ενός διακρατικού project κινητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Τομέας Έρευνας ΚΕΘΕΑ Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα, έννοιες ή συμπεριφορές επιχειρεί να απαντήσει το γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΚΕΘΕΑ Τομέας Έρευνας Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΚΕΘΕΑ Τομέας Έρευνας Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ. Communications Crisis Management

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ. Communications Crisis Management ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Communications Crisis Management ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Καράβια βουλιάζουν. Αεροσκάφη πέφτουν. Προϊόντα ανακαλούνται. Εταιρίες μηνύονται για ληγμένα τρόφιμα ή

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων

Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων Μέθοδοι και Τεχνικές για τον Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων (SISP) Στρατηγική και Διοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων Μάθηµα 2 No 1 Δοµή της Παρουσίασης l 1. Εισαγωγή l 2. Μεθοδολογία SISP

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ (Auditing Business Continuity Plan & Disaster Recovery Plan)

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ (Auditing Business Continuity Plan & Disaster Recovery Plan) ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ (Auditing Business Continuity Plan & Disaster Recovery Plan) CISA, CGEIT, CRISC Project Management Office (PMO) ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Λογιστική και Πληροφοριακά Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

7 Η Διαχείριση κρίσεων

7 Η Διαχείριση κρίσεων 7 Η Διαχείριση κρίσεων Ο τομέας της διαχείρισης κρίσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε κάθε οργανισμό που παράγει προϊόντα ή παρέχει υπηρεσίες στο κοινό. Ακόμα και οι δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να αντιμετωπίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου

Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Σύνθεση... 3 Θητεία... 4 Οργάνωση... 4 Αρμοδιότητες... 4 Κοινοποίηση Αποτελεσμάτων... 8 Εξουσιοδότηση... 9 Τροποποίηση του Κανονισμού...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 4: Ανάλυση Απαιτήσεων Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Απαιτήσεις Οι απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE Value thrugh Research and Innvatin ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΙMP3ROVE Αθήνα Ιανουάριος 2014 Ο Κοκκινοπλίτης Κωνσταντίνος είναι Πιστοποιημένος

Διαβάστε περισσότερα

(Εννοιολογική θεμελίωση)

(Εννοιολογική θεμελίωση) ΑΥΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗ ΠΛΗΡΟΥΟΡΙΑ (Εννοιολογική θεμελίωση) Καλλονιάτης Χρήστος Λέκτορας Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου http://www.aegean.gr/culturaltec/kalloniatis

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2810.24.00.24 1 www.dpstudies.gr «Υποστήριξη οργανισμών, φορέων και επιχειρήσεων που διαχειρίζονται, τηρούν και επεξεργάζονται δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

RISK BASED INTERNAL AUDIT ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΔΤΕ 2577/2006)

RISK BASED INTERNAL AUDIT ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΔΤΕ 2577/2006) RISK BASED INTERNAL AUDIT ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΔΤΕ 2577/2006) Δομή Παρουσιάσεως ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Θεσμικό περιβάλλον. Ορισμός κινδύνων και κριτήρια Σύνδεση κινδύνων με το ΣΕΕ Αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών 6. Διαχείριση Έργου Έκδοση των φοιτητών Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της Διαχείρισης Έργου 2. Διαχείριση κινδύνων Επανεξέταση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Διαχείριση του έργου είναι να βάζεις σαφείς στόχους,

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Εντοπισμού Κινδύνων

Μέθοδοι Εντοπισμού Κινδύνων 15 Μέθοδοι Εντοπισμού Κινδύνων Συνεντεύξεις (Interviews) Ομαδική παραγωγή Ιδεών (Brainstorming) Κατάλογοι Κινδύνων (Checklists) Δομή Ανάλυσης Κινδύνων (Risk Breakdown Structure) Ανάλυση υποθέσεων (What

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής 2 ο Εργαστήριο: Μελέτη Σκοπιμότητας Ευαγγελία Μανιαδή Άννα Μαριδάκη 14 & 15 Μαρτίου 2017 Κύκλος ζωής ενός Έργου - Project Lifecycle Η αλληλουχία των φάσεων μέσω των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Νίκος Ναγόπουλος Για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας χρησιμοποιούνται ποσοτικές ή/και ποιοτικές μέθοδοι που έχουν τις δικές τους τεχνικές και

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση της μεθοδολογίας Octave

Παρουσίαση της μεθοδολογίας Octave Operationally Critical Threat, Asset, and Vulnerability Evaluation Παρουσίαση της μεθοδολογίας Octave Συντάκτης: Παρασκευή Κωστάκη Σπύρος Κοκολάκης 1 Δομή παρουσίασης 2 1 Τι είναι η OCTAVE; Δομή: Μια περιεκτική,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενέργεια περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες κατηγορίες Πράξεων:

Η Ενέργεια περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες κατηγορίες Πράξεων: Ενέργεια 2.1.2 : Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου Για να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που αφορά την πρωτοβάθμια, την δευτεροβάθμια γενική και τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα Ασφάλειας στο σχεδιασμό Επιχειρησιακής Συνέχειας. Τσώχου Αγγελική atsohou@ionio.gr

Ζητήματα Ασφάλειας στο σχεδιασμό Επιχειρησιακής Συνέχειας. Τσώχου Αγγελική atsohou@ionio.gr Ζητήματα Ασφάλειας στο σχεδιασμό Επιχειρησιακής Συνέχειας Τσώχου Αγγελική atsohou@ionio.gr Περιεχόμενα 2 Βασικές έννοιες Επιχειρησιακή Συνέχεια και Ανάλυση Επικινδυνότητας Πλαίσιο Διοίκησης Επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς

Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς Περιεχόμενα Μέρους Α Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς Αναδιοργάνωση ιαδικασιών Οργανισμών με έμφαση στη ημόσια ιοίκηση (Public Sector BPR) - Μέρος Α - 1) Ορισμοί 2) Τα αναμενόμενα οφέλη από την αναδιοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή Μεθοδολογία της Έρευνας ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Μεθοδολογία της έρευνας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή Μεθοδολογία της Έρευνας ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Μεθοδολογία της έρευνας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή Η Μεθοδολογία της Έρευνας (research methodology) είναι η επιστήμη που αφορά τη μεθοδολογία πραγματοποίησης μελετών με συστηματικό, επιστημονικό και λογικό τρόπο, με σκοπό την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων στη Ναυτιλία ISO 27001

Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων στη Ναυτιλία ISO 27001 Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων στη Ναυτιλία ISO 27001 Εργασία στο μάθημα Ναυτιλιακή Πληροφορική (ΜΠ16 - INFS155) Γάκης Βασίλειος (ΑΕΜ 00246) Μυριδάκης Ηλίας (ΑΕΜ 00195) Επιβλέπων Ιωάννης Φιλιππόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Συμμόρφωσης στις Απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDPR)

Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Συμμόρφωσης στις Απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDPR) Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Συμμόρφωσης στις Απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDPR) Εξειδικευμένη Κατάρτιση GDPR Το GDPR (General Data Protection Regulation) είναι ο νέος Γενικός

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Φίλιππας 23/8/2015

Γεώργιος Φίλιππας 23/8/2015 MACROWEB Προβλήματα Γεώργιος Φίλιππας 23/8/2015 Παραδείγματα Προβλημάτων. Πως ορίζεται η έννοια πρόβλημα; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η κατανόηση ενός προβλήματος; Τι εννοούμε λέγοντας χώρο ενός προβλήματος;

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚ Ι Ο Κ Ο Ε ΠΙ Π Τ Ι Ε Τ Λ Ε ΕΙΟ Ι Ο Ε Θ Ε Ν Θ ΙΚ Ι Η Κ Σ Η Α Μ

ΓΕΝΙΚ Ι Ο Κ Ο Ε ΠΙ Π Τ Ι Ε Τ Λ Ε ΕΙΟ Ι Ο Ε Θ Ε Ν Θ ΙΚ Ι Η Κ Σ Η Α Μ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σεμινάριο ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ -ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ Θέμα: «Τεχνικές Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά Ερωτηματολόγιο Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταγραφή των απόψεων, γνώσεων ή στάσεων μιας ομάδας ατόμων. Τρόποι συμπλήρωσης: α) άμεσος (ο ίδιος ο

Διαβάστε περισσότερα

Στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσµάτων: ανάλυση ευαισθησίας της λύσης, προσδιορισµός της σύγκρουσης των κριτηρίων.

Στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσµάτων: ανάλυση ευαισθησίας της λύσης, προσδιορισµός της σύγκρουσης των κριτηρίων. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η τεχνική αυτή έκθεση περιλαµβάνει αναλυτική περιγραφή των εναλλακτικών µεθόδων πολυκριτηριακής ανάλυσης που εξετάσθηκαν µε στόχο να επιλεγεί η µέθοδος εκείνη η οποία είναι η πιο κατάλληλη για

Διαβάστε περισσότερα

9η Παρ. Ι. ΘΕΟΤΟΚΗ 1, ΤΗΛ.: , FAX: 44110, Τ.Κ ΚΕΡΚΥΡΑ

9η Παρ. Ι. ΘΕΟΤΟΚΗ 1, ΤΗΛ.: , FAX: 44110, Τ.Κ ΚΕΡΚΥΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 9η Παρ. Ι. ΘΕΟΤΟΚΗ 1, ΤΗΛ.: 43719-42362, FAX: 44110, Τ.Κ. 49100 ΚΕΡΚΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Κέρκυρα 29 Ιουνίου 2018 Τηλ.: 26610-46362 FAX: 26610-44110 Αριθμ.

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριών

1.1. Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριών 1.1. Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριών Η Voiceland στα πλαίσια των επιχειρησιακών της λειτουργιών διαχειρίζεται τηλεπικοινωνιακά συστήματα μέσω των οποίων προσφέρει υπηρεσίες τηλεφωνίας στην πελατειακή της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΖΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΖΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΖΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΟΡΟΣΗΜΑ 1998 - Πιστοποίηση κατά ISO 9001 2002 Εγκαίνια νέων «οικολογικών» εγκαταστάσεων στα Σπάτα Αττικής 2003 - Πιστοποίηση Committed to Excellence του

Διαβάστε περισσότερα

HELLENIC OPEN UNIVERSITY School of Social Sciences ΜΒΑ Programme. Επιλογή δείγματος. Κατερίνα Δημάκη

HELLENIC OPEN UNIVERSITY School of Social Sciences ΜΒΑ Programme. Επιλογή δείγματος. Κατερίνα Δημάκη HELLENIC OPEN UNIVERSITY School of Social Sciences ΜΒΑ Programme Επιλογή δείγματος Κατερίνα Δημάκη Αν. Καθηγήτρια Τμήμα Στατιστικής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 Τρόποι Συλλογής Δεδομένων Απογραφική

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΚΠΔ GDPR H σημασία του Data Protection Impact Assessment «Πρακτικά και εφαρμοστικά ζητήματα του Κανονισμού GDPR: Η επόμενη μέρα» ΣΕΒ 7/2/2018

ΓΚΠΔ GDPR H σημασία του Data Protection Impact Assessment «Πρακτικά και εφαρμοστικά ζητήματα του Κανονισμού GDPR: Η επόμενη μέρα» ΣΕΒ 7/2/2018 ΓΚΠΔ GDPR H σημασία του Data Protection Impact Assessment «Πρακτικά και εφαρμοστικά ζητήματα του Κανονισμού GDPR: Η επόμενη μέρα» ΣΕΒ 7/2/2018 Δικηγόρος LLM Προσωπικά Δεδομένα Η αντιμετώπιση των ζητημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος FOURLIS Risk Based Audit

Όμιλος FOURLIS Risk Based Audit Όμιλος FOURLIS Risk Based Audit Παράδειγμα Εφαρμογής Οκτώβριος 2005 1. Risk based audit: πώς προέκυψε; 2. Risk assessment project: πώς σχεδιάστηκε; 3. Risk assessment method: ποιά επιλέξαμε; 4. Risk assessment

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

25/5/2018 αυξημένα πρόστιμα υπεύθυνος προστασίας δεδομένων (DPO) Ποιούς αφορά φορείς του δημοσίου τομέα υπηρεσίες Υγείας ΝΠΔΔ ιδιωτικές εταιρίες

25/5/2018 αυξημένα πρόστιμα υπεύθυνος προστασίας δεδομένων (DPO) Ποιούς αφορά φορείς του δημοσίου τομέα υπηρεσίες Υγείας ΝΠΔΔ ιδιωτικές εταιρίες Ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (Κανονισμός 2016/679) πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή την 25/5/2018. Με τον νέο Κανονισμό, ρυθμίζεται η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου. στο HP day

Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου. στο HP day Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου στο HP day 31.03.2005 Θέμα: Ο δημόσιος τομέας ως adaptive enterprise Αγαπητοί σύνεδροι, φίλοι και φίλες Επιθυμώ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ [ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ] 1.1. ΓΕΝΙΚΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1

Ενότητα 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ [ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ] 1.1. ΓΕΝΙΚΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Ενότητα 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1.1. ΓΕΝΙΚΑ Τις τελευταίες δεκαετίες, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφονται συστηματικές δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αποτελεσματική διαχείριση καταστροφών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Οικολογικού Διαμεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Σχεδιασμός Οικολογικού Διαμεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Σχεδιασμός Οικολογικού Διαμεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Σωτηρία Δριβάλου Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μονάδα Εργονομίας Συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών»

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 «Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Αποτελεσματική Παρακολούθηση και Αξιολόγηση της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών Νίκος Παπαδάτος, Μέλος & τ. Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Τίτλος Κριτηρίου. Α.1 Οργανωτική Δομή - Οικονομικά στοιχεία 10%

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Τίτλος Κριτηρίου. Α.1 Οργανωτική Δομή - Οικονομικά στοιχεία 10% Κριτήρια Αξιολόγησης Η αξιολόγηση των υποβαλλόμενων προτάσεων θα πραγματοποιηθεί βάσει του ακόλουθου Πίνακα Κριτηρίων Αξιολόγησης. Παράλληλα με τα εν λόγω κριτήρια, θα συνυπολογισθεί η αξιοπιστία της πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία PRIORITY & INTERAMERICAN:

Συνεργασία PRIORITY & INTERAMERICAN: Συνεργασία PRIORITY & INTERAMERICAN: GDPR, από τη θεωρία στην πράξη Δ. Στασινόπουλος PRIORITY, IT Governance Dep. Director 22Φεβρουάριου 2019 Σ.Μολίνου INTERAMERICAN, Information Security & Data Protection

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης και Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Ιδιωτικότητας και Προσωπικών Δεδομένων στον Δήμο Καλαμαριάς. 2 Πολιτική Προστασίας Ιδιωτικότητας και Προσωπικών Δεδομένων

Πολιτική Προστασίας Ιδιωτικότητας και Προσωπικών Δεδομένων στον Δήμο Καλαμαριάς. 2 Πολιτική Προστασίας Ιδιωτικότητας και Προσωπικών Δεδομένων Πολιτική Προστασίας Ιδιωτικότητας και Προσωπικών Δεδομένων στον Δήμο Καλαμαριάς 1 Εισαγωγή Στις καθημερινές του δραστηριότητες, ο Δήμος Καλαμαριάς χρησιμοποιεί μία πληθώρα δεδομένων, τα οποία αφορούν σε

Διαβάστε περισσότερα

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού...

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Περιεχόμενα 5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός... 2 5.2. Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού... 4 5.3. Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... 5 5.4. Τύποι Χωροταξίας...

Διαβάστε περισσότερα

Τα Οικονομικά. 6.1 Θεωρητικό πλαίσιο

Τα Οικονομικά. 6.1 Θεωρητικό πλαίσιο 6 Τα Οικονομικά 6.1 Θεωρητικό πλαίσιο Τα οικονομικά του Δημόσιου Τομέα ρυθμίζονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κάθε έτους, στον οποίο προβλέπονται τα έσοδα από την φορολογία και υπολογίζονται τα ποσά

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων Πρόλογος 15 Πρώτο Μέρος: Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα....19 Κεφάλαιο 1 ο : Έννοια του Συστήματος 1.1 Τι είναι Σύστημα... 21 1.2 Αλληλεπίδραση Συστημάτων... 22 1.3 Κατηγοριοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan)

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) On-the-fly feedback, Upper Secondary Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) Τάξη: Β Λυκείου Διάρκεια ενότητας Μάθημα: Φυσική Θέμα: Ταλαντώσεις (αριθμός Χ διάρκεια μαθήματος): 6X90

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2019

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Αλίαρτος, 13-07-2015 ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ Αρ. Πρωτ.: 6.938 Γραφείο Δημάρχου Ταχ.Δ/νση: Λεωφόρος Αθηνών Τ.Κ.: 32001 ΑΛΙΑΡΤΟΣ Τηλ.: 22683-50.235 Fax: 22680-22.690 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων.

Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων. Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων. Στην προηγούμενη Εκπαιδευτική Μονάδα παρουσιάστηκαν ορισμένα χρήσιμα παραδείγματα διαδεδομένων εργαλείων για τον χρονοπρογραμματισμό

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου

Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Κεφάλαιο 2 Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Προκειμένου να προσδιορίσουμε τον πληθυσμό, τον οποίο θα κάλυπτε η συγκεκριμένη έρευνα,

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα ISO9000. Παρουσιάστηκε το 1987, αναθεωρήθηκε το 1994 και το 2000.

Το σύστημα ISO9000. Παρουσιάστηκε το 1987, αναθεωρήθηκε το 1994 και το 2000. Το σύστημα ISO9000 Παρουσιάστηκε το 1987, αναθεωρήθηκε το 1994 και το 2000. Με τις αλλαγές δόθηκε έμφαση στην εφαρμογή της πολιτικής της ποιότητας και σε πιο πλήρεις διορθωτικές ενέργειες. Σε όλο τον κόσμο,

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια ανοικτή διαδικασία συλλογής προσφορών για τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες συμμόρφωσης με τον κανονισμό προστασίας δεδομένων

Δημόσια ανοικτή διαδικασία συλλογής προσφορών για τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες συμμόρφωσης με τον κανονισμό προστασίας δεδομένων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αριθμ. Πρωτ. : 13467 2η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ Πειραιάς: 21-09-2018 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ» ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΜΠΑΡΓΙΑΤΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών 3 βήματα για την ένταξη των ΤΠΕ: 1. Εμπλουτισμός 2. Δραστηριότητα 3. Σενάριο Πέτρος Κλιάπης-Όλγα Κασσώτη Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Παρουσίαση βασισμένη στο κείμενο: «Προδιαγραφές ψηφιακής διαμόρφωσης των

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2Σ6 01 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 2Σ6 01 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 2Σ6 01 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1 Το εργαστήριο χωροταξικού σχεδιασμού ολοκληρώνεται ως εξής: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Παράδοση τελικής έκθεσης. Κάθε ομάδα θα παραδώσει, μέσω του

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για την Ιδιωτικότητα και την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων

Πολιτική για την Ιδιωτικότητα και την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων Πολιτική για την Ιδιωτικότητα και την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων Διαβάθμιση Εγγράφου: Κωδικός Εγγράφου: GDPR-DOC-17 Έκδοση: 1η Ημερομηνία: 23 May 2018 Συγγραφέας: Ομάδα Υλοποίησης της Συμμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Δ Ι.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AND ACCREDITATION AGENCY Διασφάλιση Ποιότητας στην

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης Συγγραφή ερευνητικής πρότασης 1 o o o o Η ερευνητική πρόταση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της έρευνας. Η διατύπωσή της θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, περιεκτική και βασισμένη στην ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 9η Παρ. Ι. ΘΕΟΤΟΚΗ 1, ΤΗΛ.: 43719-42362, FAX: 44110, Τ.Κ. 49132 ΚΕΡΚΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Γραφείο Προμηθειών Αρμόδια : Αγγελική Φαϊτά Κέρκυρα 15 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Περιβαλλοντική Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιβαλλοντική Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη Ενότητα 11: Οικονομικά Εργαλεία της Περιβαλλοντικής Πολιτικής Ι Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων Πρόλογος...13 Κεφάλαιο 1 ο : Η Ανάπτυξη Συστημάτων ως Έργο...17 1.1 Λειτουργία, Έργο, Πρόγραμμα...17 1.2 Οι Εμπλεκόμενοι στο Έργο...19 1.3 Πόροι και Υπηρεσίες...21 1.4 Αντικείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Πρακτικές αξιολόγησης κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών» Γιάννης Χριστάκης Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

Έλλη Παγουρτζή ΚΕ.ΜΕ.Α.

Έλλη Παγουρτζή ΚΕ.ΜΕ.Α. Lesson Learned για την αύξηση της προστασίας των Εθνικά Χαρακτηρισμένων Ευρωπαϊκών υποδομών Ζωτικής σημασίας Έλλη Παγουρτζή ΚΕ.ΜΕ.Α. 1 ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΕΔΙΑ Σχέδιο Εκτίμησης Επικινδυνότητας Σχέδιο Εκτίμησης Τρωτότητας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Έννοιες και Ορισμοί

Κεφάλαιο 2: Έννοιες και Ορισμοί ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 Κεφάλαιο 2: Έννοιες και Ορισμοί Η επιτυχία των επιχειρήσεων βασίζεται στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών για: - Ποιοτικά και αξιόπιστα προϊόντα - Ποιοτικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Ιστορική Αναδρομή Μεθοδολογικό Πλαίσιο Προϋποθέσεις εφαρμογής Στόχοι Πρότυπα Αξιολόγησης Κύκλου Ζωής Στάδια

Εισαγωγή Ιστορική Αναδρομή Μεθοδολογικό Πλαίσιο Προϋποθέσεις εφαρμογής Στόχοι Πρότυπα Αξιολόγησης Κύκλου Ζωής Στάδια Εισαγωγή Ιστορική Αναδρομή Μεθοδολογικό Πλαίσιο Προϋποθέσεις εφαρμογής Στόχοι Πρότυπα Αξιολόγησης Κύκλου Ζωής Στάδια Εισαγωγή Ιστορική Αναδρομή Σημασία στην ανάλυση ολόκληρου του κύκλου ζωής ενός προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Σκοπός Έρευνας

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Σκοπός Έρευνας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Σκοπός Έρευνας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο βασικός σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση των παραγόντων που επιδρούν και διαμορφώνουν τη γνώμη, στάση και αντίληψη των νέων (μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση του επαγγελματικού Κινδύνου

Διαχείριση του επαγγελματικού Κινδύνου Διαχείριση του επαγγελματικού Κινδύνου Η διαχείριση κινδύνου είναι κεντρικός πυρήνας της στρατηγικής διαχείρισης κάθε οργανισμού. Είναι η διεργασία με την οποία οι οργανισμοί προσεγγίζουν μεθοδικά τους

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Αξιολόγησης Απόδοσης

Κανονισμός Αξιολόγησης Απόδοσης Κανονισμός Αξιολόγησης Απόδοσης Εισαγωγή Άρθρο 1. Γενικές πληροφορίες Άρθρο 2. Αρχές συστήματος αξιολόγησης Άρθρο 3. Πλαίσιο και διαστάσεις αξιολόγησης Α. Προσωπική Συνεισφορά: αξιολόγηση ως προς το ΤΙ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Απαιτούμενη Διαχείριση Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Motor Challenge Ενότητα Συστημάτων Αντλιών 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

Η παροχή εξειδικευμένων εξωτερικών υπηρεσιών διαχείρισης των απειλών ενάντια στα πληροφοριακά συστήματα του ΟΒΙ.

Η παροχή εξειδικευμένων εξωτερικών υπηρεσιών διαχείρισης των απειλών ενάντια στα πληροφοριακά συστήματα του ΟΒΙ. 1. Εισαγωγή Οι εξωτερικές απειλές χρειάζονται μια και μόνη επιτυχημένη προσπάθεια για να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στα απόρρητα δεδομένα ενός οργανισμού, πλήττοντας την ικανότητα του να παρέχει κρίσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία, Διαχείριση και Επίλυση Κρίσεων

Επικοινωνία, Διαχείριση και Επίλυση Κρίσεων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επικοινωνία, Διαχείριση και Επίλυση Κρίσεων Ενότητα 4: Σύγχρονα Μοντέλα Διαχείρισης Κρίσεων Παναγιώτου Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Η έρευνα αξιολόγησης: θεωρητικό πλαίσιο και βασικές έννοιες

Η έρευνα αξιολόγησης: θεωρητικό πλαίσιο και βασικές έννοιες Η έρευνα αξιολόγησης: θεωρητικό πλαίσιο και βασικές έννοιες Σοφία Καζαντζίδου Υπεύθυνη Έρευνας ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ research@kethea-ithaki.gr 12-13 Δεκεμβρίου 2016 Ορισμός Μία συστηματική τεχνική διαδικασία με

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Διοίκηση Επιχειρήσεων Έννοια του Μάνατζμεντ Ικανότητες των Μάνατζερ Στόχοι του Μάνατζμεντ Βασικές Λειτουργίες του Μάνατζμεντ Σχεδιασμός Οργάνωση Διεύθυνση Έλεγχος Εφαρμογή του Μάνατζμεντ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Διαδικασία Ιεραρχικής Ανάλυσης. Ρόκου Έλενα Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΜΠ Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ.

Εισαγωγή στη Διαδικασία Ιεραρχικής Ανάλυσης. Ρόκου Έλενα Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΜΠ Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Εισαγωγή στη Διαδικασία Ιεραρχικής Ανάλυσης Ρόκου Έλενα Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΜΠ Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα