Μάθημα Βάσεις Δεδομένων Ι - Ασκήσεις Επανάληψης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μάθημα Βάσεις Δεδομένων Ι - Ασκήσεις Επανάληψης"

Transcript

1 Μάθημα Βάσεις Δεδομένων Ι - Ασκήσεις Επανάληψης 01 Εκφώνηση Θεωρήστε τον πίνακα R = {A, B, C, D, E, F, G} και τις παρακάτω FDs: A, B -> G A -> C B -> D C -> E D -> F Ποιο είναι το κλειδί του R; Κανονικοποιήστε σε 2NF και 3NF.

2 01 Λύση Κλειδί: {Α, Β} επειδή {Α, Β} + = R 2NF: Εξαιτίας των A -> C, E (μέσω μεταβατικής FD ή επειδή {A} + = {A, C, E}) και B -> D, F (μέσω μεταβατικής FD ή επειδή {B} + = {B, D, F}) διασπώ τον R σε R1 (A, C, E) R2 (B, D, F) R3 (A, B, G) 3NF: Εξαιτίας της C -> E διασπώ τον R1 και της D -> F διασπώ τον R2 σε R4 (A, C) R5 (C, E) R6 (B, D) R7 (D, F) Οι πίνακες R3, R4, R5, R6 και R7 είναι οι τελικοί.

3 02 Εκφώνηση Θεωρήστε τον παρακάτω πίνακα: ΟΠΑΔΟΣ (κωδ_οπαδού, όνομα, έτος_γέννησης, ομάδες_ποδοσφαίρου, ομάδες_μπάσκετ) Ο πίνακας αυτός αφορά οπαδούς και ομάδες που υποστηρίζουν. Ένας οπαδός έχει μοναδικό όνομα και έτος γέννησης αλλά μπορεί να υποστηρίζει πολλές ομάδες ποδοσφαίρου και πολλές ομάδες μπάσκετ. (α) Δώστε ένα ενδεικτικό στιγμιότυπο του πίνακα όπου να φαίνονται οι περιορισμοί που αναφέρθηκαν. (β) Βρείτε τις FDs και MVDs που υπάρχουν στον πίνακα. (γ) Κανονικοποιήστε τον πίνακα μέχρι 4NF.

4 02 Λύση (α) Αλλάζω τον πληθυντικό των πεδίων για τις ομάδες σε ενικό καθώς έχω πίνακα σε 1NF. κωδ_οπαδού όνομα έτος_γέννησης ομάδα_ποδοσφαίρου ομάδα_μπάσκετ 1 opados_allis_epoxis 1949 ΠΑΟΚ Άρης 1 opados_allis_epoxis 1949 ΠΑΟΚ Boston Celtics 1 opados_allis_epoxis 1949 Ολυμπιακός Άρης 1 opados_allis_epoxis 1949 Ολυμπιακός Boston Celtics 2 allos_opados 2000 Καλαμαριά ΒΑΟ (β) κλειδί: {κωδ_οπαδού, ομάδα_ποδοσφαίρου, ομάδα_μπάσκετ} FD: κωδ_οπαδού -> όνομα, έτος_γέννησης MVD: κωδ_οπαδού ->> ομάδα_ποδοσφαίρου κωδ_οπαδού ->> ομάδα_μπάσκετ (γ) BCNF: Διασπώ τον ΟΠΑΔΟΣ λόγω της FD R1(κωδ_οπαδού, όνομα, έτος_γέννησης) R2(κωδ_οπαδού, ομάδα_ποδοσφαίρου, ομάδα_μπάσκετ) 4NF: Διασπώ τον R2 λόγω των MVDs R3(κωδ_οπαδού, ομάδα_ποδοσφαίρου) R4(κωδ_οπαδού, ομάδα_μπάσκετ) Τελικό σχήμα: ΣΤΟΙΧΕΙΑ_ΟΠΑΔΟΥ(κωδ_οπαδού, όνομα, έτος_γέννησης) ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ_ΟΜΑΔΕΣ_ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ(κωδ_οπαδού, ομάδα_ποδοσφαίρου) ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ_ΟΜΑΔΕΣ_ΜΠΑΣΚΕΤ(κωδ_οπαδού, ομάδα_μπάσκετ)

5 03 Εκφώνηση Μια γκαλερί τέχνης θέλει να καταγράφει δεδομένα σχετικά με τους πελάτες της, τους καλλιτέχνες και τα έργα ζωγραφικής. Η γκαλερί μπορεί να έχει στην κατοχή της πολλούς πίνακες ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη ανά πάσα στιγμή. Οι πίνακες μπορεί να αγοραστούν και να πωληθούν πολλές φορές. Με άλλα λόγια, η γκαλερί μπορεί να πουλήσει έναν πίνακα, αργότερα να τον ξανααγοράσει και μετά να τον πουλήσει στον αρχικό ή άλλο πελάτη. Παρακάτω φαίνεται μια καρτέλα πελάτη: Καρτέλα Ιστορικού Πελάτη της γκαλερί Στοιχεία Πελάτη Άσχετος Καλλίνικος Τηλ. (2310) Εγνατία 13 Θεσσαλονίκη Αγορές Καλλιτέχνης Έργο Ημ. Αγοράς Τιμή 03 Γιώργος Μουτζούρης01 Τα δόντια 09/17/ Μαρία Σκίτσου 22 Η θάλασσα 05/11/ Γιώργος Μουτζούρης02 Τρίχες 02/14/ Μαρία Σκίτσου 22 Η θάλασσα 07/15/ Κανονικοποιείστε ως την 3NF και δώστε το διάγραμμα E-R.

6 03 Λύση1: Ισχύουν οι παρακάτω συναρτησιακές εξαρτήσεις: όνομα_πελάτη ==> διεύθυνση_πελάτη, τηλ_πελάτη κωδ_έργου ==> τίτλος_έργου κωδ_έργου ==> κωδ_καλλιτέχνη κωδ_καλλιτέχνη ==> όνομα_καλλιτέχνη όνομα_πελάτη, κωδ_έργου, ημ_αγοράς ==> τιμή Άρα κλειδί είναι το {όνομα_πελάτη, κωδ_έργου, ημ_αγοράς} ΜΚΜ(όνομα_πελάτη, διεύθυνση_πελάτη, τηλ_πελάτη, (κωδ_καλλιτέχνη, όνομα_καλλιτέχνη, κωδ_έργου, τίτλος_έργου, ημ_αγοράς, τιμή)) 1NF Α(όνομα_πελάτη, διεύθυνση_πελάτη, τηλ_πελάτη, κωδ_καλλιτέχνη, όνομα_καλλιτέχνη, κωδ_έργου, τίτλος_έργου, ημ_αγοράς, τιμή) 2NF ΠΕΛΑΤΗΣ(όνομα_πελάτη, διεύθυνση_πελάτη, τηλ_πελάτη) ΕΡΓΟ(κωδ_έργου, τίτλος_έργου, κωδ_καλλιτέχνη, όνομα_καλλιτέχνη) ΑΓΟΡΑ(όνομα_πελάτη, κωδ_έργου, ημ_αγοράς, τιμή) 3NF ΠΕΛΑΤΗΣ(όνομα_πελάτη, διεύθυνση_πελάτη, τηλ_πελάτη) ΕΡΓΟ(κωδ_έργου, τίτλος_έργου, κωδ_καλλιτέχνη) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ(κωδ_καλλιτέχνη, όνομα_καλλιτέχνη) ΑΓΟΡΑ(όνομα_πελάτη, κωδ_έργου, ημ_αγοράς, τιμή) Στο διάγραμμα E-R που δίνουμε παρακάτω υπάρχει και ο πίνακας ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, ο οποίος στην πράξη δεν υλοποιείται καθώς περιέχει απλά ημερομηνίες. Το κλειδί του όμως συμμετέχει στην τριαδική συσχέτιση.

7 03 Λύση2: Η εκφώνηση του προβλήματος δεν μας παρέχει αρκετή και σαφή πληροφορία σχετικά με τους κωδικούς των καλλιτεχνών και των έργων. Στην Λύση1, θεωρήσαμε ότι τα έργα έχουν μοναδικούς κωδικούς και συνεπώς εφόσον γνωρίζουμε τον κωδικό του έργου μπορούμε να βρούμε τον καλλιτέχνη. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρήσαμε τη συναρτησιακή εξάρτηση κωδ_έργου ==> κωδ_καλλιτέχνη. Όμως, μπορεί κάλλιστα η αρίθμηση των έργων να είναι σε επίπεδο καλλιτέχνη. Άρα μπορεί να υπάρχει το έργο 01 Τα δόντια του καλλιτέχνη 03 Γιώργος Μουτζούρης και επίσης να υπάρχει το έργο 01 Τα φρύδια του καλλιτέχνη 33 Μήτσος Ζωγραφιάς. Αυτό δεν φαίνεται από το στιγμιότυπο που σας δόθηκε. Όμως, ούτε η υπόθεση της Λύσης1 υπάρχει διατυπωμένη στην εκφώνηση. Πρόκειται για υπόθεση που κάναμε βλέποντας ένα μόνο στιγμιότυπο (και δεν σημαίνει ότι είναι η μοναδική υπόθεση που μπορεί να γίνει). Άρα, εναλλακτικά, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ισχύουν οι παρακάτω συναρτησιακές εξαρτήσεις: όνομα_πελάτη ==> διεύθυνση_πελάτη, τηλ_πελάτη κωδ_καλλιτέχνη ==> όνομα_καλλιτέχνη κωδ_καλλιτέχνη, κωδ_έργου ==> τίτλος_έργου όνομα_πελάτη, κωδ_καλλιτέχνη, κωδ_έργου, ημ_αγοράς ==> τιμή Άρα κλειδί είναι το {όνομα_πελάτη, κωδ_καλλιτέχνη, κωδ_έργου, ημ_αγοράς} ΜΚΜ(όνομα_πελάτη, διεύθυνση_πελάτη, τηλ_πελάτη, (κωδ_καλλιτέχνη, όνομα_καλλιτέχνη, κωδ_έργου, τίτλος_έργου, ημ_αγοράς, τιμή)) 1NF Α(όνομα_πελάτη, διεύθυνση_πελάτη, τηλ_πελάτη, κωδ_καλλιτέχνη, όνομα_καλλιτέχνη, κωδ_έργου, τίτλος_έργου, ημ_αγοράς, τιμή) 2NF ΠΕΛΑΤΗΣ(όνομα_πελάτη, διεύθυνση_πελάτη, τηλ_πελάτη) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ(κωδ_καλλιτέχνη, όνομα_καλλιτέχνη) ΕΡΓΟ(κωδ_καλλιτέχνη, κωδ_έργου, τίτλος_έργου) ΑΓΟΡΑ(όνομα_πελάτη, κωδ_καλλιτέχνη, κωδ_έργου, ημ_αγοράς, τιμή) 3NF Καμία αλλαγή από την 2NF Η βασική αλλαγή που υπάρχει σε σχέση με τη Λύση1 είναι το γεγονός ότι το ΕΡΓΟ αποτελεί αδύναμο σύνολο οντοτήτων με ισχυρό σύνολο οντοτήτων τον ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ. Εναλλακτικά, εδώ θα μπορούσαμε να έχουμε τη σημασιολογικά ισοδύναμη τριαδική συσχέτιση των ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, ΠΕΛΑΤΗΣ και του συνυπολογισμού ΕΡΓΟ- ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ. Δεν θα άλλαζε κάτι στο σχεσιακό σχήμα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Λύση1 είναι εργο-κεντρική ενώ η Λύση2 είναι καλλιτεχνο-κεντρική.

8 04 Εκφώνηση Μελετήστε την ανάλυση απαιτήσεων για τη δημιουργία βάσης δεδομένων για νομοσχέδια: Ένα Νομοσχέδιο περιγράφεται από τον κωδικό και τον τίτλο του. Κάθε Νομοσχέδιο ψηφίζεται από Βουλευτές (κωδικός, όνομα, κόμμα), όμως μπορεί να υπάρχουν Βουλευτές που δεν έχουν ψηφίσει κανένα Νομοσχέδιο. Κάθε ψήφος (ΝΑΙ, ΟΧΙ, ΠΑΡΩΝ, ΑΠΩΝ κτλ.) καταγράφεται. Κάθε Νομοσχέδιο κατατίθεται από Βουλευτές, όμως μπορεί να υπάρχουν Βουλευτές που δεν έχουν καταθέσει Νομοσχέδιο. Ένας Βουλευτής αντιπροσωπεύει μία ακριβώς Εκλογική Περιφέρεια (κωδικός, γεωγραφική περιοχή, πληθυσμός), ενώ μία Εκλογική Περιφέρεια αντιπροσωπεύεται υποχρεωτικά από έναν ή περισσότερους Βουλευτές. Να δημιουργήσετε το διάγραμμα E-R για την απεικόνιση των οντοτήτων και των συσχετίσεων της βάσης δεδομένων.

9 04 Λύση Υπάρχουν δυο προσεγγίσεις όσον αφορά στην ψήφο: 1. Αν τηρήσουμε τα της εκφώνησης, τότε και οι 300 βουλευτές θα συμμετέχουν σε κάθε ψηφοφορία με το χαρακτηριστικό ψήφος να παίρνει 4 δυνατές τιμές (ΝΑΙ, ΟΧΙ, ΠΑΡΩΝ, ΑΠΩΝ). Συνεπώς, η γραμμή από το ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ προς το ΨΗΦΙΖΕΙ θα πρέπει να είναι παχιά. 2. Εναλλακτικά, το χαρακτηριστικό ψήφος μπορεί να παίρνει 3 δυνατές τιμές (ΝΑΙ, ΟΧΙ, ΠΑΡΩΝ) και η περίπτωση ΑΠΩΝ να μοντελοποιείται με την απουσία συσχέτισης στο σύνολο συσχετίσεων ΨΗΦΙΖΕΙ. Σε αυτή την περίπτωση η γραμμή θα είναι λεπτή.

10 05 Εκφώνηση-Λύση Έστω ότι έχουμε δυο πίνακες (σχέσεις) R1 και R2, όπου ο R1 περιέχει N1 εγγραφές, ο R2 περιέχει N2 εγγραφές, και N2 > N1 > 0. Δώστε τα ελάχιστα και μέγιστα δυνατά μεγέθη (σε εγγραφές) της σχέσης που προκύπτει από καθεμιά από τις παρακάτω παραστάσεις σχεσιακής άλγεβρας. Σε κάθε περίπτωση δώστε και τις υποθέσεις που πρέπει να ισχύουν για τα σχήματα των R1 και R2 ώστε η παράσταση να έχει νόημα: Παράσταση Υπόθεση Min Max R1 R2 R1 και R2 είναι συμβατοί ως προς την ένωση Ν2 Ν1+Ν2 R1 R2 R1 και R2 είναι συμβατοί ως προς την ένωση 0 Ν1 R1 R2 R1 και R2 είναι συμβατοί ως προς την ένωση 0 Ν1 R1 R2 - Ν1*Ν2 Ν1*Ν2 σ a=5 (R1) Υπάρχει πεδίο a στον R1 0 # Ν1 ## π a (R1) Υπάρχει πεδίο a στον R1 0 ή R1/R2 Σχήμα(R2) υποσύνολο του Σχήμα(R1) 0 $ 0 $$ # Δεν υπάρχει σε καμιά εγγραφή του R1 a=5 ## Όλες οι εγγραφές του R1 έχουν 0 αν το a είναι NULL σε όλες τις εγγραφές του R1 ή 1 αν το a έχει την ίδια τιμή σε όλες τις εγγραφές του το a έχει διαφορετική τιμή σε κάθε εγγραφή του R1 $ επειδή ο πίνακας του παρονομαστή έχει περισσότερες εγγραφές (Ν2) από τον πίνακα του αριθμητή (Ν1) $$ όπως και στο $

11 06 Εκφώνηση Θα χρησιμοποιήσετε τη βάση congestion charging (από το Πρόκειται για μια βάση δεδομένων που καταγράφει για κάθε όχημα (vehicle) τον ιδιοκτήτη του (keeper) και τα στοιχεία των αδειών εισόδου στο δακτύλιο της πόλης που έχουν αγοραστεί για αυτό το όχημα (permit). Το πεδίο startdate καταγράφει την ημερομηνία έναρξης της άδειας και το πεδίο chargetype μπορεί να πάρει τις τιμές {'daily', 'weekly', 'monthly', 'annual'}. Επίσης, υπάρχουν καταγεγραμμένες οι κάμερες (camera) παρακολούθησης των οχημάτων. Το πεδίο perim παίρνει τις τιμές {'IN', 'OUT', NULL} και χαρακτηρίζει μια κάμερα ως κάμερα που καταγράφει την είσοδο των οχημάτων, την έξοδο των οχημάτων ή τα οχήματα που κυκλοφορούν στο εσωτερικό του δακτυλίου αντίστοιχα. Οι φωτογραφίες της κάθε κάμερας αποθηκεύονται στον πίνακα image, με τον κωδικό του οχήματος και τη χρονική στιγμή (when) που έγινε η καταγραφή. Δίνεται το διάγραμμα ER, το σχεσιακό σχήμα καθώς και οι συσχετίσεις των πινάκων σε γραφική μορφή. Στο σχεσιακό σχήμα, τα υπογραμμισμένα πεδία είναι τα κλειδιά και τα πεδία με πλάγια γραφή είναι τα ξένα κλειδιά των πινάκων. camera(id, perim) keeper(id, name, address) vehicle(id, keeper-id) image(camera-id, when, vehicle-id) permit(vehicle-id, startdate, chargetype) Μελετήστε καλά το διάγραμμα ER και το σχεσιακό σχήμα και απαντήστε τα παρακάτω αιτήματα με SQL. Σε αγκύλες σας δίνονται οι στήλες που πρέπει να υπάρχουν στην απάντηση του κάθε αιτήματος. 1. Για τα οχήματα που έχουν άδειες που ξεκινάνε μετά τις 10 Ιαν 2012, δώστε μια αλφαβητική λίστα με τα ονόματα και τις διευθύνεις του κάθε κατόχου χωρίς διπλοεγγραφές [name, address]. 2. Δώστε μια λίστα των ειδών αδειών για το όχημα "SO 02 BTP" μαζί με το πλήθος του κάθε είδους [chargetype, πλήθος]. 3. Για κάθε εσωτερική κάμερα (perim ίσο με NULL) δώστε το πλήθος των φωτογραφιών που τράβηξε, την ημερομηνία της πρώτης φωτογραφίας και την ημερομηνία της τελευταίας φωτογραφίας [camera-id, πλήθος, ημερομηνία-πρώτης-φωτό, ημερομηνία-τελευταίας-φωτό]. 4. Δώστε το πλήθος των φωτογραφιών που τράβηξε η κάμερα 18, και οι οποίες αφορούν οχήματα για τα οποία έχουν αγοραστεί ΜΟΝΟ μηνιαίες ('monthly') άδειες [πλήθος]. 5. Δώστε μια λίστα με το συνολικό πλήθος των φωτογραφιών που έχει τραβήξει ανά ώρα η κάμερα 19. Υποθέστε ότι η συνάρτηση hour(x) επιστρέφει την ώρα με τιμή 00 ως 23, όταν το όρισμα x είναι τύπου DATE [ώρα, πλήθος].

12 06 Λύση 1. Για τα οχήματα που έχουν άδειες που ξεκινάνε μετά τις 10 Ιαν 2012, δώστε μια αλφαβητική λίστα με τα ονόματα και τις διευθύνεις του κάθε κατόχου χωρίς διπλοεγγραφές [name, address]. select distinct k.name, k.address from keeper k, vehicle v, permit p where k.id=v.keeper-id and v.id=p.vehicle-id and startdate=date' ' order by k.name 2. Δώστε μια λίστα των ειδών αδειών για το όχημα "SO 02 BTP" μαζί με το πλήθος του κάθε είδους [chargetype, πλήθος]. select chargetype, count(*) from permit where vehicle-id='so 02 BTP' group by chargetype 3. Για κάθε εσωτερική κάμερα (perim ίσο με NULL) δώστε το πλήθος των φωτογραφιών που τράβηξε, την ημερομηνία της πρώτης φωτογραφίας και την ημερομηνία της τελευταίας φωτογραφίας [camera-id, πλήθος, ημερομηνία-πρώτηςφωτό, ημερομηνία-τελευταίας-φωτό]. select i.camera-id, count(*) images, min(whn) firstimage, max(whn) lastimage from image i, camera c where i.camera-id=c.id and c.perim IS NULL group by i.camera-id 4. Δώστε το πλήθος των φωτογραφιών που τράβηξε η κάμερα 18, και οι οποίες αφορούν οχήματα για τα οποία έχουν αγοραστεί ΜΟΝΟ μηνιαίες ('monthly') άδειες [πλήθος]. select count(*) from image i, vehicle v where i.vehicle-id=v.id and i.camera-id=18 and v.id in (select vehicle-id from permit where chargetype='monthly') and v.id not in (select vehicle-id from permit where chargetype <> "Monthly")) ή ισοδύναμα φωτογραφίες οχημάτων που ΟΛΕΣ οι άδειές τους είναι 'monthly': select count(*) from image i, vehicle v where i.vehicle-id=v.id and i.camera-id=18 and v.id in (select vehicle-id from permit) *** and not exists ( (select * from permit where p.vehicle-id=v.id) except (select * from permit where p.vehicle-id=v.id and chargetype='monthly')) *** αυτό χρειάζεται γιατί αλλιώς θα είχαμε στην απάντηση οχήματα που δεν έχουν καμιά άδεια. Η πρώτη λύση το λαμβάνει υπόψη της αυτό. Ένα ακόμη σχόλιο: η σύζευξη image και vehicle είναι περιττή και στις δυο λύσεις. Εφόσον, το vehicle-id είναι ξένο κλειδί και στον image και στον permit, μπορούμε να ελέγξουμε απευθείας τις άδειες ενός οχήματος γνωρίζοντας το vehicle-id από τον image. 5. Δώστε μια λίστα με το συνολικό πλήθος των φωτογραφιών που έχει τραβήξει ανά ώρα η κάμερα 19. Υποθέστε ότι η συνάρτηση hour(x) επιστρέφει την ώρα με τιμή 00 ως 23, όταν το όρισμα x είναι τύπου DATE [ώρα, πλήθος]. select hour(whn) hour, count(*) images from image where camera=19 group by hour(whn) order by hour(whn)

13 07 Εκφώνηση Σας δίνεται η παρακάτω ΜΚΜ (μη-κανονική μορφή) και μια σειρά συναρτησιακών εξαρτήσεων. ΜΚΜ (T, O, (U, G, H), (L, I, F, E)) T -> O L -> I TL -> FE TU -> GH (α) Κανονικοποιήστε μέχρι 3NF. (β) Δώστε ένα διάγραμμα ER που να αντιστοιχεί στο τελικό σχεσιακό σχήμα που προέκυψε.

14 07 Λύση (α) Κανονικοποιήστε μέχρι 3NF. Έχουμε δυο παράλληλους (ανεξάρτητους κόσμους): ΜΚΜ1 (T, O, U, G, H) με κλειδί (T, U) ΜΚΜ2 (T, O, L, I, F, E) με κλειδί (T, L) 1NF A1 (T, O, U, G, H) A2 (T, O, L, I, F, E) 2NF A11 (T, O) A1' (T, U, G, H) A21 (T, O) A22 (L, I) A2' (T, L, F, E) Οι Α11 και Α21 είναι ο ίδιος πίνακας, οπότε κρατάμε έναν από τους δυο, έστω τον Α11. 3NF Είμαστε ήδη σε 3NF. (β) Δώστε ένα διάγραμμα ER που να αντιστοιχεί στο τελικό σχεσιακό σχήμα που προέκυψε. [10 μονάδες] Τα G και Η μπορούν να είναι πεδία του Α1' ή του Β.

15 08 Εκφώνηση Δώστε το σχεσιακό σχήμα που αντιστοιχεί στο παρακάτω διάγραμμα ER.

16 08 Λύση Όλα τα σύνολα οντοτήτων (ισχυρών και ασθενών) και συσχετίσεων πολλά-πολλά γίνονται πίνακες. Τα σύνολα συσχετίσεων ένα-πολλά ενσωματώνονται στη μεριά του ένα. Εδώ έχουμε τρία σύνολα ισχυρών οντοτήτων (γραφείο, καθηγητής, μάθημα), ένα σύνολο ασθενών οντοτήτων (διδασκαλία_μαθήματος) και ένα σύνολο συσχετίσεων πολλά-πολλά (δίδαξε) που ταυτόχρονα συμμετέχει σε συνυπολογισμό άρα θεωρείται και ως σύνολο ισχυρών οντοτήτων. Άρα θα έχουμε ακριβώς αυτούς τους 5 πίνακες. γραφείο (αριθμός, τηλ) καθηγητής (ΑΤ, μισθός, έχει_γραφείο_αριθμός) * μάθημα (κωδ, τίτλος) διδασκαλία_μαθήματος (μάθημα_κωδικός, χρονιά) + δίδαξε (ΑΤ, μάθημα_κωδικός, χρονιά, αξιολόγηση, εγκρίθηκε_καθηγητής_ατ) ** ++ * έχει_γραφείο_αριθμός: ξένο κλειδί (υλοποιεί την έχει) ** εγκρίθηκε_καθηγητής_ατ: ξένο κλειδί (υλοποιεί την εγκρίθηκε εδώ η δίδαξε αντιμετωπίζεται ως σύνολο οντοτήτων λόγω του συνυπολογισμού) + ασθενές σύνολο οντοτήτων, άρα κλειδί σύνθετο (μάθημα_κωδικός είναι ξένο κλειδί) ++ κλειδί του δίδαξε είναι το σύνθετο κλειδί που προκύπτει από τα κλειδιά των συμμετεχόντων συνόλων οντοτήτων ( ΑΤ, μάθημα_κωδικός, χρονιά είναι ξένα κλειδιά εδώ η δίδαξε αντιμετωπίζεται ως σύνολο συσχετίσεων)

17 09 Εκφώνηση-Λύση Έχουμε μια βάση δεδομένων με πληροφορίες: Για όλες τις χώρες του κόσμου και ποια είναι η πρωτεύουσά τους Για πόλεις του κόσμου και σε ποια χώρα ανήκουν Για το ποιες γλώσσες ομιλούνται σε κάθε χώρα (σε ποιο ποσοστό και αν είναι οι επίσημες) Παρακάτω δίνεται το σχετικό σχεσιακό σχήμα (υπογραμμισμένα τα κλειδιά και με πλάγια γραφή τα ξένα κλειδιά): Country (Code, Name, Continent, Region, Capital) City (ID, Name, CountryCode, District, Population) CountryLanguage (CountryCode, Language, IsOfficial, Percentage) Απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα: 1. Όλες οι χώρες select * 2. Η εγγραφή της Ελλάδας select * where Name='Greece' 3. Οι χώρες που έχουν πληθυσμό > select * where Population > Οι χώρες που ανήκουν στην Ασία select * where Continent = 'Asia' 5. Οι χώρες με προσδοκώμενη διάρκεια ζωής μεταξύ 70 και 71 ετών select * where LifeExpectancy between 70 and 71 select * where LifeExpectancy >= 70 and LifeExpectancy <= Τα ονόματα χωρών της περιοχής 'Southern Europe' που αρχίζουν από 'S' select Name where Region = 'Southern Europe' and Name like 'S%' 7. Οι χώρες της Αφρικής που ελευθερώθηκαν μετά το 1975, έχουν πληθυσμό > και πολίτευμα 'Republic' select * where Continent='Africa' and Population> and IndepYear>1975 Εδώ ασχολούμαστε μόνο με την απλή σύζευξη (αλλιώς INNER JOIN) με συνθήκη ισότητας μεταξύ του κλειδιού του ενός πίνακα και του ξένου κλειδιού του άλλου πίνακα. 8. Οι πρωτεύουσες της Ευρώπης select Capital where Continent = 'Europe' ΟΚ, αλλά παίρνω τους κωδικούς των πρωτευουσών... Χρειάζομαι σύζευξη των πινάκων Country και City για να έχω στην απάντηση τα ονόματα των πρωτευουσών.

18 select City.Name join City on Country.Capital = City.ID where Country.Continent = 'Europe' 9. Γλώσσες που ομιλούνται στην Αυστραλία (Country.Name = 'Australia') select CL.Language Language CL join Country C on CL.CountryCode = C.Code where C.Name = 'Australia' 10. Οι πόλεις της Ευρώπης με πληθυσμό > ταξινομημένες σε φθίνουσα σειρά select T.Name, T.Population from City T join Country C on T.CountryCode = C.Code where C.Continent = 'Europe' and T.Population > order by T.Population desc 11. Οι χώρες στις οποίες ομιλούνται Ελληνικά (να φαίνεται η ήπειρος που ανήκει η κάθε χώρα και το ποσοστό της γλώσσας) select C.Name, C.Continent, CL.Percentage C join CountryLanguage CL on C.Code = CL.CountryCode where CL.Language = 'Greek' 12. Το πλήθος των χωρών select count(*) 13. Το πλήθος των ηπείρων select count(distinct Continent) 14. Ο συνολικός πληθυσμός της Γης select sum(population) Η ομαδοποίηση επιστρέφει έναν πίνακα με τόσες εγγραφές όσες οι ομάδες που σχηματίζονται. 15. Το πλήθος των χωρών της κάθε ηπείρου select Continent, count(*) group by Continent Στο having βάζουμε συνθήκες που εφαρμόζονται σε επίπεδο ομάδων 16. Οι περιοχές των ηπείρων που έχουν άνω των 15 χωρών (να φαίνεται και η ήπειρος της κάθε περιοχής) select Continent, Region, count(*) group by Continent, Region having count(*) > Το πλήθος των γλωσσών που ομιλούνται σε κάθε ήπειρο select C.Continent, count(cl.language) C join CountryLanguage CL on C.Code = CL.CountryCode group by C.Continent 18. Ο πληθυσμός της Γης που μιλά την κάθε γλώσσα (σε φθίνουσα κατάταξη) select CL.Language, sum(cl.percentage*c.population/100) as TotalPopulation C join CountryLanguage CL on C.Code = CL.CountryCode group by CL.Language order by TotalPopulation desc

19 10 Εκφώνηση Θεωρείστε τη Μη-Κανονική Μορφή ΜΚΜ(A, B, C, D, E, F) και τις παρακάτω συναρτησιακές εξαρτήσεις: A -> B DE -> F B -> C (α) Κανονικοποιείστε τη ΜΚΜ μέχρι 3NF. (β) Σχεδιάστε το διάγραμμα ER που αντιστοιχεί στο τελικό σχεσιακό σχήμα που θα προκύψει.

20 10 Λύση (α) Πρώτα προσδιορίζουμε το κύριο κλειδί του πίνακα ΜΚΜ. Από τις συναρτησιακές εξαρτήσεις προκύπτει ότι ADE -> ABCDEF, άρα το κλειδί είναι σύνθετο: A, D, E. 1NF T (A, B, C, D, E, F) 2NF Υπάρχουν πεδία (τα B, C, F) που εξαρτώνται από υποσύνολο του κύριου κλειδιού: Α -> Β, C DE -> F Άρα διασπούμε τον T. Προκύπτουν οι πίνακες Τ1 και Τ2 και ο Τ γίνεται Τ' Τ1 (A, B, C) T2 (D, E, F) T' (A, D, E) 3NF Στον Τ1 υπάρχει πεδίο (το C) που εξαρτάται από πεδίο εκτός του κλειδιού: B -> C Άρα διασπούμε τον Τ1. Προκύπτει ο Τ11 και ο Τ1 γίνεται Τ1'. Οι Τ2 και Τ' παραμένουν ως έχουν. Τ11 (B, C) T1' (A, B) T2 (D, E, F) T' (A, D, E) (β) Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζονται δυο εκδοχές διαγράμματος ER. Η προφανής εκδοχή είναι η πρώτη όπου το σύνολο οντοτήτων Τ2 έχει σύνθετο κύριο κλειδί. Κάτι τέτοιο είναι επιτρεπτό από τη θεωρία, αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει συχνά ή όταν συμβαίνει είναι προτιμότερο να οριστεί κάποιο νέο, τεχνητό πεδίο ως κύριο κλειδί. Στη δεύτερη εκδοχή που σας δίνω, εμμέσως έχει αποφευχθεί το σύνθετο κλειδί με τη χρήση αδύναμου συνόλου οντοτήτων. Βεβαίως, έχει εισαχθεί ένα νέο σύνολο οντοτήτων με ένα μόνοπεδίο (το Χ με κλειδί το Ε). Στην πράξη κάτι τέτοιο είναι εφικτό και συμβαίνει κυρίως σε περιπτώσεις όπου μέρος του κλειδιού ενός σχεσιακού πίνακα αποτελεί πεδίο ημερομηνίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε το Ε να είναι ημερομηνία, οπότε το αδύναμο σύνολο οντοτήτων Τ2 να αποτελεί γεγονότα (με τοπικό κλειδί το D) που συμβαίνουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία (π.χ., το D θα μπορούσε να είναι ο αύξων αριθμός γεύματος που τρώμε σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και F οι θερμίδες του οι τιμές του D ξεκινάνε από το 1 κάθε διαφορετική ημέρα). Στην περίπτωση αυτή, δεν έχει νόημα να υλοποιηθεί ο πίνακας Χ καθώς δεν προσφέρει κάποια επιπλέον πληροφορία (είναι απλά ένας μονόστηλος πίνακας με ημερομηνίες). Βέβαια, και οι δυο εκδοχές καταλήγουν στο ίδιο σχεσιακό σχήμα και έχουν την ίδια σημασιολογία (δεδομένου ότι δεν υλοποιούμε τον πίνακα Χ).

21 11 Εκφώνηση (α) Σχεδιάστε ένα εννοιολογικό μοντέλο (δηλαδή ένα διάγραμμα ER) για ένα κατάστημα με ζώα (pet store). Το μοντέλο πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω: Το κατάστημα πουλά ζώα. Ένα ζώο πωλείται σε έναν πελάτη από έναν υπάλληλο του καταστήματος. Για όσο καιρό ένα ζώο ανήκει στο κατάστημα, ταΐζεται από έναν ή περισσότερους υπαλλήλους. Ένας υπάλληλος μπορεί να ταΐσει πολλά ζώα. Επίσης, μπορεί να ταΐσει ένα ζώο πολλές φορές την ίδια ή διαφορετική ημερομηνία. Τα ζώα ζούν σε κλουβιά. Ένα ζώο ζεί σε ένα μόνο κλουβί, αλλά σε ένα κλουβί μπορεί να ζουν πολλά ζώα. Αποφασίστε μόνοι σας για την επιπλέον πληροφορία που χρειάζεται να αποθηκεύεται για πελάτες, υπαλλήλους, ζώα και κλουβιά. (β) Μετατρέψτε το τελικό διάγραμμα ER στο αντίστοιχο σχεσιακό σχήμα.

22 11 Λύση (α) Για όλα τα σύνολα οντοτήτων που φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα ER, δίνω μόνο το κύριο κλειδί τους και παραλείπω τα υπόλοιπα γνωρίσματά τους. Από τις απαιτήσεις προκύπτει ότι τα σύνολα οντοτήτων είναι τα παρακάτω: Πελάτης, Ζώο, Υπάλληλος, Κλουβί, Τάισμα (αδύναμο σύνολο οντοτήτων, καθώς ένα ζώο μπορεί να έχει πολλά γεύματα την ίδια μέρα). Επίσης, αυτά συνδέονται με τα σύνολα συσχετίσεων: Πώληση (τριαδική συσχέτιση Πελάτη, Ζώου, Υπαλλήλου), Ζει (δυαδική Ζώου, Κλουβιού), Παίρνει (δυαδική Ζώου, Ταΐσματος) και Δίνει (δυαδική Υπαλλήλου, Ταΐσματος). Οι περιορισμοί συμμετοχής (βελάκι ή όχι) προκύπτουν από τις απαιτήσεις και την κοινή λογική (π.χ., ένα ζώο πωλείται μόνο μία φορά, ένα τάισμα δίνεται σε ένα ζώο από έναν υπάλληλο, κλπ.). Οι περιορισμοί κλειδιού (λεπτές και παχιές γραμμές) προκύπτουν από τις απαιτήσεις και την κοινή λογική (π.χ., κάποιος δεν μπορεί να είναι πελάτης αν δεν αγοράσει ένα τουλάχιστον ζώο, ένας υπάλληλος δεν είναι υποχρεωτικό να έχει πουλήσει ή ταΐσει κάποιο ζώο, κλπ.). (β) Πελάτης (id,...) Υπάλληλος (id,...) Ζώο (id, Υid, Πid, Κid,...) όπου Υid, Πid, Κid είναι ξένα κλειδιά Κλουβί (id,...) Τάισμα (Ζid, α/α, Υid, date,...) όπου Ζid, Υid είναι ξένα κλειδιά

ΘΕΜΑΤΑ. Θέμα 1 ο Σύμφωνα με τους παραπάνω πίνακες και τη θέση που έχουν τα ξένα κλειδιά βρείτε τους

ΘΕΜΑΤΑ. Θέμα 1 ο Σύμφωνα με τους παραπάνω πίνακες και τη θέση που έχουν τα ξένα κλειδιά βρείτε τους ΘΕΜΑΤΑ A Οι παρακάτω πίνακες αποτελούνται από τα εξής πεδία : ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ : ΑΦΜ, ΕΠΙΘΕΤΟ, ΟΝΟΜΑ, ΤΗΛ, ΟΔΟΣ, ΠΟΛΗ,ΜΙΣΘΟΣ, ΚΤ ΤΜΗΜΑ : ΚΤ, ΑΦΜ, ΤΙΤΛΟΣ_ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΤΗΛ ΕΡΓΑ : ΚΕΡ, ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.

PROJECT ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Παραδοτέα 1. Το αρχείο.mdb της βάσης δεδομένων σας σε ACCESS 2. Ένα CD που θα αναγράφει το ονοματεπώνυμο του σπουδαστή και το ΑΕΜ και θα περιέχει το αρχείο.mdb της βάσης δεδομένων καθώς και το εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Η SQL ως γλώσσα ερωτημάτων. Υπενθυμίζουμε: Σχέση = Πίνακας Πλειάδα = Εγγραφή = Γραμμή (Πίνακα) Πεδίο = Γνώρισμα (Σχέσης) = Στήλη (Πίνακα)

Η SQL ως γλώσσα ερωτημάτων. Υπενθυμίζουμε: Σχέση = Πίνακας Πλειάδα = Εγγραφή = Γραμμή (Πίνακα) Πεδίο = Γνώρισμα (Σχέσης) = Στήλη (Πίνακα) Η SQL ως γλώσσα ερωτημάτων Υπενθυμίζουμε: Σχέση = Πίνακας Πλειάδα = Εγγραφή = Γραμμή (Πίνακα) Πεδίο = Γνώρισμα (Σχέσης) = Στήλη (Πίνακα) Η γλώσσα SQL Η SQL αποτελείται από: DDL (Data Definition Language)

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Σύνολο Ασκήσεων. Βάσεις Δεδομένων 2013-2014 Ευαγγελία Πιτουρά 1

2 ο Σύνολο Ασκήσεων. Βάσεις Δεδομένων 2013-2014 Ευαγγελία Πιτουρά 1 2 ο Σύνολο Ασκήσεων Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν αύριο μαζί με τους βαθμούς της προγραμματιστικής άσκησης Τα αστεράκια δείχνουν τον εκτιμώμενο βαθμό δυσκολίας (*) εύκολο (**) μέτριο (***) δύσκολο Βάσεις Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 6: SQL (Συζεύξεις, Εμφώλευση, Ομαδοποίηση) Ευαγγελίδης Γεώργιος. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 6: SQL (Συζεύξεις, Εμφώλευση, Ομαδοποίηση) Ευαγγελίδης Γεώργιος. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Ενότητα 6: SQL (Συζεύξεις, Εμφώλευση, Ομαδοποίηση) Ευαγγελίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που

Διαβάστε περισσότερα

GROUP BY, HAVING, COUNT, MIN, MAX, SUM, AVG, ROLLUP.

GROUP BY, HAVING, COUNT, MIN, MAX, SUM, AVG, ROLLUP. SQL: Ερωτήματα ομαδοποίησης και συνάθροισης GROUP BY, HAVING, COUNT, MIN, MAX, SUM, AVG, ROLLUP Αθανάσιος Σταυρακούδης http://stavrakoudis.econ.uoi.gr Άνοιξη 2016 1 / 56 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή, γενικές

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και λειτουργία βάσης δεδομένων Το παράδειγμα της μαιευτικής κλινικής Ευάγγελος Καρβούνης

Σχεδίαση και λειτουργία βάσης δεδομένων Το παράδειγμα της μαιευτικής κλινικής Ευάγγελος Καρβούνης Σχεδίαση και λειτουργία βάσης δεδομένων Το παράδειγμα της μαιευτικής κλινικής Ευάγγελος Καρβούνης Περιεχόμενα 1 Γενική περιγραφή του προβλήματος 2 Μοντελοποίηση Ο/Σ 3 Σχεσιακό μοντέλο, SQL 4 Ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 5: SQL (Απλή SELECT) Ευαγγελίδης Γεώργιος. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 5: SQL (Απλή SELECT) Ευαγγελίδης Γεώργιος. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Ενότητα 5: SQL (Απλή SELECT) Ευαγγελίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Υποερωτήματα στην SQL Αθανάσιος Σταυρακούδης http://stavrakoudis.econ.uoi.gr 1 / 31 Η ανάγκη για υποερώτημα Ποιος υπάλληλος παίρνει το μεγαλύτερο μισθό; Αν ξέραμε το μεγαλύτερο μισθό, πχ 2000, θα γράφαμε:

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα Ευαγγελία Πιτουρά 1 Τι θα δούμε σήμερα: 1. Ο/Σ -> σχεσιακό 2. Ορισμός σχεσιακής βάσης σε SQL Αρχικά ας σχεδιάσουμε μια σχεσιακή βάση δεδομένων χωρίς να σχεδιάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II SQL Ερωτήματα ομαδοποίησης και συνάθροισης Διδάσκων: Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Σταυρακούδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ Η συνθήκη WHERE βάζει περιορισμούς στις εγγραφές που επιστρέφονται. Ο όρος ORDER BY ταξινομεί τις εγγραφές που επιστρέφονται. Παράδειγμα: SELECT * FROM table_name ORDER

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα Ευαγγελία Πιτουρά 1 Γενικά Για κάθε τύπο οντοτήτων και για κάθε τύπο συσχετίσεων δημιουργούμε ένα σχήμα σχέσης που παίρνει το όνομα του αντίστοιχου τύπου. Ευαγγελία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 7α: SQL (NULL, Διαίρεση) Ευαγγελίδης Γεώργιος. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 7α: SQL (NULL, Διαίρεση) Ευαγγελίδης Γεώργιος. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Ενότητα 7α: SQL (NULL, Διαίρεση) Ευαγγελίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου

Διαβάστε περισσότερα

BΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

BΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ BΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005 ΛΥΣΕΙΣ Ι. Βασιλείου -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2 - Κεχρής, Κεφάλαιο 8: Κανονικοποίηση

Άσκηση 2 - Κεχρής, Κεφάλαιο 8: Κανονικοποίηση Άσκηση 2 - Κεχρής, Κεφάλαιο 8: Κανονικοποίηση Εκφώνηση: Δίνεται ο παρακάτω πίνακας ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ_ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ τον οποίο χρησιμοποιεί μια κατασκευαστική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή κατοικιών

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα Βάσεις Δεδομένων 2013-2014 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Γενικά Για κάθε τύπο οντοτήτων και για κάθε τύπο συσχετίσεων δημιουργούμε ένα σχήμα σχέσης που παίρνει το όνομα του

Διαβάστε περισσότερα

Υποερωτήματα SQL Παραδείγματα και εφαρμογές από τη βάση δεδομένων company Αθανάσιος Σταυρακούδης http://stavrakoudis.econ.uoi.gr astavrak@uoi.gr @AStavrakoudis Άνοιξη 2016 1 / 55 Περιεχόμενα 1 Απλά υποερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Κανονικοποίηση. Σημασιολογία Γνωρισμάτων. Άτυπες Οδηγίες. Παράδειγμα. Αξιολόγηση Σχεσιακών Σχημάτων ΒΔ. Περιττές Τιμές και Ανωμαλίες Ενημέρωσης

Κανονικοποίηση. Σημασιολογία Γνωρισμάτων. Άτυπες Οδηγίες. Παράδειγμα. Αξιολόγηση Σχεσιακών Σχημάτων ΒΔ. Περιττές Τιμές και Ανωμαλίες Ενημέρωσης Αξιολόγηση Σχεσιακών Σχημάτων ΒΔ Κανονικοποίηση Παύλος Εφραιμίδης Βάσεις Δεδομένων Κανονικοποίηση 1 Πως μπορούμε να κρίνουμε εάν ένα Σχεσιακό Σχήμα είναι καλό ή αποδοτικό ή αν έχει λάθη; Σε γενικές γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Το θύρηο κέρος ηοσ σιηθού προέρτεηαη από δηαθάλεηες ηοσ Δ. Καηζίθαροσ (http://infolab.cs.unipi.gr/people/katsikaros/) ηολ οποίο εσταρηζηούκε ζερκά

Το θύρηο κέρος ηοσ σιηθού προέρτεηαη από δηαθάλεηες ηοσ Δ. Καηζίθαροσ (http://infolab.cs.unipi.gr/people/katsikaros/) ηολ οποίο εσταρηζηούκε ζερκά MySQL Σεμινάριο #2 Το θύρηο κέρος ηοσ σιηθού προέρτεηαη από δηαθάλεηες ηοσ Δ. Καηζίθαροσ (http://infolab.cs.unipi.gr/people/katsikaros/) ηολ οποίο εσταρηζηούκε ζερκά Νίθος Γηαηράθος Δργαζηήρηο Πιεροθορηαθώλ

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σεσχεσιακό

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σεσχεσιακό Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Προσοχή είτε αυτά που ακολουθούν ως παράδειγμα Μην τα ακολουθείτε τυφλά ως «μαγική συνταγή» 1 2 Οντότητες Για κάθε τύπο οντοτήτων και για κάθε τύπο συσχετίσεων δημιουργούμε

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό 1 Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Προσοχή είτε αυτά που ακολουθούν ως παράδειγμα Μην τα ακολουθείτε τυφλά ως «μαγική συνταγή» 2 : Μετατροπή Μοντέλου ΟΣ σε Σχεσιακό

Διαβάστε περισσότερα

SQL Data Manipulation Language

SQL Data Manipulation Language SQL Data Manipulation Language Τελεστής union συνδυάζει subselects τα οποία παράγουν συμβατές σχέσεις γενική μορφή: subselect {union [all] subselect} περιορισμός: τα subselects δεν μπορούν να περιέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η SQL αποτελείται από δύο υποσύνολα, τη DDL και τη DML.

Η SQL αποτελείται από δύο υποσύνολα, τη DDL και τη DML. Κεφάλαιο 5 Η γλώσσα SQL 5.1 Εισαγωγή Η γλώσσα SQL (Structured Query Language) είναι η πιο διαδεδομένη διαλογική γλώσσα ερωταπαντήσεων που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία του χρήστη με σχεσιακές ΒΔ.

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σεσχεσιακό

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σεσχεσιακό Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Προσοχή είτε αυτά που ακολουθούν ως παράδειγμα Μην τα ακολουθείτε τυφλά ως «μαγική συνταγή» 1 2 Οντότητες Για κάθε τύπο οντοτήτων και για κάθε τύπο συσχετίσεων δημιουργούμε

Διαβάστε περισσότερα

καλών σχεσιακών σχημάτων

καλών σχεσιακών σχημάτων Εισαγωγή Θα εξετάσουμε πότε ένα σχεσιακό σχήμα για μια βάση δεδομένων είναι «καλό» Λογικός Σχεδιασμός Σχεσιακών Σχημάτων Γενικές Οδηγίες Η Μέθοδος της Αποσύνθεσης (γενική μεθοδολογία) Επιθυμητές Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτησιακές Εξαρτήσεις και Κανονικοποίηση

Συναρτησιακές Εξαρτήσεις και Κανονικοποίηση Συναρτησιακές Εξαρτήσεις και Κανονικοποίηση Κανονικές Μορφές - Πρώτη κανονική μορφή (1NF) - Δεύτερη κανονική μορφή (2NF) - Τρίτη κανονική μορφή (3NF) 1 Κανονικοποίηση Κανονικές Μορφές Οι σχέσεις μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 7β: SQL (Πρακτική Εξάσκηση 1) Ευαγγελίδης Γεώργιος. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 7β: SQL (Πρακτική Εξάσκηση 1) Ευαγγελίδης Γεώργιος. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Ενότητα 7β: SQL (Πρακτική Εξάσκηση 1) Ευαγγελίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Βάσεις Δεδομένων (4 ο εξάμηνο) Εργαστήριο MySQL #3

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Βάσεις Δεδομένων (4 ο εξάμηνο) Εργαστήριο MySQL #3 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βάσεις Δεδομένων (4 ο εξάμηνο) Εργαστήριο MySQL #3 Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Φεβρουάριος 2008 Περιεχόμενα ξένα κλειδιά

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Κανονικοποίησης

Θεωρία Κανονικοποίησης Θεωρία Κανονικοποίησης Πρώτη Κανονική Μορφή (1NF) Αποσύνθεση Συναρτησιακές Εξαρτήσεις Δεύτερη (2NF) και Τρίτη Κανονική Μορφή (3NF) Boyce Codd Κανονική Μορφή (BCNF) Καθολική Διαδικασία Σχεδίασης ΒΔ Βασική

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο 4 Δρ. Βασιλική Κούφη Περιεχόμενα Υλοποίηση Βάσεως Δεδομένων Εκτέλεση ερωτημάτων SQL στην Βάση Δεδομένων BHMA 1. Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήµατος Ο/Σ σε Σχεσιακό

Μετατροπή Σχήµατος Ο/Σ σε Σχεσιακό Μετατροπή Σχήµατος Ο/Σ σε Σχεσιακό Βάσεις εδοµένων 2012-2013 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Μετατροπή Σχήµατος Ο/Σ σε Σχεσιακό Δείτε αυτά που ακολουθούν ως παραδείγματα Μην τα ακολουθείτε τυφλά ως«μαγική συνταγή»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Β. Μεγαλοοικονόμου, Δ. Χριστοδουλάκης Σχεσιακό Μοντέλο SQLΜέρος Α Ακ.Έτος 2008-09 (μεβάσητιςσημειώσειςτωνsilberchatz, Korth και Sudarshan και του C. Faloutsos

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2013-2014

Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2013-2014 Βάσεις Δεδομένων Εργαστήριο V Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2013-2014 2 Σκοπός του 5 ου εργαστηρίου Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι: η μελέτη ερωτημάτων τροποποίησης δομής / δεδομένων η μελέτη σύνθετων ερωτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο Οντοτήτων-Συσχετίσεων

Μοντέλο Οντοτήτων-Συσχετίσεων Μοντέλο Οντοτήτων-Συσχετίσεων 1 Εισαγωγή Σχεδιασμός μιας εφαρμογής ΒΔ: Βήματα 1. Συλλογή και Ανάλυση Απαιτήσεων (requirement analysis) Τι δεδομένα θα αποθηκευτούν, ποιες εφαρμογές θα κτιστούν πάνω στα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Επιλέγει όλες τις πλειάδες, από μια σχέση R, που ικανοποιούν τη συνθήκη επιλογής.

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Επιλέγει όλες τις πλειάδες, από μια σχέση R, που ικανοποιούν τη συνθήκη επιλογής. ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Χειμερινό Εξάμηνο 2012 SQL Structured Query Language Δρ. Βαγγελιώ Καβακλή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1 Πράξεις της σχεσιακής άλγεβρας ΠΡΑΞΗ ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Βάσεις Δεδομένων (4 ο εξάμηνο) Εργαστήριο MySQL #6

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Βάσεις Δεδομένων (4 ο εξάμηνο) Εργαστήριο MySQL #6 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βάσεις Δεδομένων (4 ο εξάμηνο) Εργαστήριο MySQL #6 Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Φεβρουάριος 2008 Περιεχόμενα JOIN συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

Κανονικοποίηση. Παύλος Εφραιμίδης. Βάσεις Δεδομένων Κανονικοποίηση 1

Κανονικοποίηση. Παύλος Εφραιμίδης. Βάσεις Δεδομένων Κανονικοποίηση 1 Κανονικοποίηση Παύλος Εφραιμίδης Βάσεις Δεδομένων Κανονικοποίηση 1 Αξιολόγηση Σχεσιακών Σχημάτων ΒΔ Πως μπορούμε να κρίνουμε εάν ένα Σχεσιακό Σχήμα είναι καλό ή αποδοτικό ή αν έχει λάθη; Σε γενικές γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Εργαστήριο ΙV. Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2014-2015

Βάσεις Δεδομένων. Εργαστήριο ΙV. Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2014-2015 Βάσεις Δεδομένων Εργαστήριο ΙV Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2014-2015 2 Σκοπός του 4 ου εργαστηρίου Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι: η μελέτη ερωτημάτων σύνδεσης η μελέτη ερωτημάτων συνάθροισης 3 Εκφράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων Ι Εξεταστική Περίοδος Φεβρουαρίου 2006

Βάσεις Δεδομένων Ι Εξεταστική Περίοδος Φεβρουαρίου 2006 Βάσεις Δεδομένων Ι Εξεταστική Περίοδος Φεβρουαρίου 2006 A Θέμα 1 ο (30%) 1. (10%) α) Ποια τα πλεονεκτήματα ενός B + -tree ευρετηρίου; β) Αναφέρετε τις διαφορές ανάμεσα στα αραιά και τα πυκνά ευρετήρια.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ

Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ Βάσεις Δεδομένων Εργαστήριο ΙΙ Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2013-2014 2 Σκοπός του 2 ου εργαστηρίου Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι: Η μελέτη ερωτημάτων σε μία μόνο σχέση. Εξετάζουμε τους τελεστές επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων. (7 ο μάθημα) Ηρακλής Βαρλάμης

Βάσεις δεδομένων. (7 ο μάθημα) Ηρακλής Βαρλάμης Βάσεις δεδομένων (7 ο μάθημα) Ηρακλής Βαρλάμης varlamis@hua.gr Περιεχόμενα SQL Βασικές πράξεις Πράξεις συνόλων Συνενώσεις Συναθροιστικές συναρτήσεις Ομαδοποιήσεις 10/4/2014 Βάσεις Δεδομένων 2 Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχεία και Βάσεις Δεδομένων

Αρχεία και Βάσεις Δεδομένων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Αρχεία και Βάσεις Δεδομένων Διάλεξη 10η: SQL Μέρος 3ο Δημήτρης Πλεξουσάκης Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών SQL Data Manipulation Language Τελεστής union συνδυάζει subselects

Διαβάστε περισσότερα

Λογικός Σχεδιασμός Σχεσιακών Σχημάτων: Αποσύνθεση

Λογικός Σχεδιασμός Σχεσιακών Σχημάτων: Αποσύνθεση Λογικός Σχεδιασμός Σχεσιακών Σχημάτων: Αποσύνθεση Βάσεις Δεδομένων 2010-2011 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Εισαγωγή Θα εξετάσουμε πότε ένα σχεσιακό σχήμα για μια βάση δεδομένων είναι «καλό» Γενικές Οδηγίες Η Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 8: SQL (Πρακτική Εξάσκηση 2) Ευαγγελίδης Γεώργιος. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 8: SQL (Πρακτική Εξάσκηση 2) Ευαγγελίδης Γεώργιος. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Ενότητα 8: SQL (Πρακτική Εξάσκηση 2) Ευαγγελίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου

Διαβάστε περισσότερα

SQL: Αιτήματα. Κεφάλαιο 5. Database Management Systems, R. Ramakrishnan and J. Gehrke

SQL: Αιτήματα. Κεφάλαιο 5. Database Management Systems, R. Ramakrishnan and J. Gehrke SQL: Αιτήματα Κεφάλαιο 5 Database Management Systems, R. Ramakrishnan and J. Gehrke Στιγμιότυπα Στιγμιότυπα των σχέσεων Sailors Reserves και Boats. Αν στο κλειδί της σχέσης Reserved δε συμμετείχε το γνώρισμα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 Συναθροίσεις

Κεφάλαιο 9 Συναθροίσεις Κεφάλαιο 9 Συναθροίσεις Σύνοψη Στο παρόν κεφάλαιο θα παρουσιαστούν ερωτήματα συνάθροισης χρησιμοποιώντας τις βασικές συναρτήσεις MAX, MIN, AVG, SUM και COUNT. Θα παρουσιαστεί η χρήση της ομαδοποίησης εγγραφών

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων

Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων Ενότητα 9-10: SQL ερωτήματα επιλογής Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

καλών σχεσιακών σχημάτων

καλών σχεσιακών σχημάτων Εισαγωγή Θα εξετάσουμε πότε ένα σχεσιακό σχήμα για μια βάση δεδομένων είναι «καλό» Λογικός Γενικές Οδηγίες Η Μέθοδος της Αποσύνθεσης (γενική μεθοδολογία) Επιθυμητές Ιδιότητες της Αποσύνθεσης Συνένωση Άνευ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Ανάπτυξης ΣΔΒΔ

Διαδικασία Ανάπτυξης ΣΔΒΔ Διαδικασία Ανάπτυξης ΣΔΒΔ Διάγραμμα Οντοτήτων Συσχετίσεων (E-R) Φροντιστήριο 2 ο 23-10-2008 Βασικά Σχήματα: ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΣΧΕΣΗ ΓΝΩΡΙΣΜΑ 19/2/2009 Βάσεις Δεδομένων 2 Γνωρίσματα Σύνθετα vs Απλά Μονότιμα vs Πλειότιμα

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Οντοτήτων - Συσχετίσεων

Διάγραμμα Οντοτήτων - Συσχετίσεων Διάγραμμα Οντοτήτων - Συσχετίσεων Παύλος Εφραιμίδης Βάσεις Δεδομένων Διάγραμμα Ο-Σ 1 Σχεδιασμός μιας Βάσης Δεδομένων Τα βασικά βήματα για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας Βάσης Δεδομένων είναι: Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα Βάσεις Δεδομένων 2018-2019 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Σχήμα μιας βάσης βεδομένων ACTOR Name Day Month Year Sex Nationality MOVIE Title Year Genre Runtime PLAYS Name Title

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Άλλες Πράξεις Θεωρίας Συνόλων

Κεφάλαιο 10 Άλλες Πράξεις Θεωρίας Συνόλων Κεφάλαιο 10 Άλλες Πράξεις Θεωρίας Συνόλων Σύνοψη Στο παρόν κεφάλαιο θα παρουσιαστεί η πράξη της διαίρεσης. Στο κομμάτι των ασκήσεων θα γίνει συνολική επισκόπηση ερωτημάτων που εμπλέκουν πράξεις συνόλων.

Διαβάστε περισσότερα

DISTINCT, LIKE, NULL, AND, OR, BETWEEN

DISTINCT, LIKE, NULL, AND, OR, BETWEEN Περισσότερα για τα απλά ερωτήματα SQL DISTINCT, LIKE, NULL, AND, OR, BETWEEN Αθανάσιος Σταυρακούδης http://stavrakoudis.econ.uoi.gr Άνοιξη 2014 1 / 66 Σκοπός του μαθήματος Αποκλείσετε διπλοεγγραφές από

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΔΒΔ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4) Τελευταία ενημέρωση: 11/2011. Μετασχηματισμός διαγράμματος ER σε σχεσιακό σχήμα ΒΔ

Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΔΒΔ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4) Τελευταία ενημέρωση: 11/2011. Μετασχηματισμός διαγράμματος ER σε σχεσιακό σχήμα ΒΔ Μετασχηματισμός διαγράμματος ER σε σχεσιακό σχήμα ΒΔ ΣΤΟΧΟΣ Στόχο του παρόντος εργαστηρίου αποτελεί η κατανόηση και η εφαρμογή της μεθοδολογίας του μετασχηματισμού ενός διαγράμματος ER στο αντίστοιχο σχεσιακό

Διαβάστε περισσότερα

H SQL είναι η γλώσσα για όλα τα εμπορικά σχεσιακά συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων

H SQL είναι η γλώσσα για όλα τα εμπορικά σχεσιακά συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων Η γλώσσα SQL H SQL είναι η γλώσσα για όλα τα εμπορικά σχεσιακά συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων H SQL έχει διάφορα τμήματα: Γλώσσα Ορισμού Δεδομένων (ΓΟΔ) Γλώσσα Χειρισμού Δεδομένων (ΓΧΔ) Ενσωματωμένη

Διαβάστε περισσότερα

BΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

BΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 1 2 3 ΟΝΟΜΑ ΣΥΝ Αρ. Μητρώου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ BΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 Ι. Βασιλείου Τ. Σελλής -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Μετασχηµατισµός διαγράµµατος ER σε σχεσιακό σχήµα Β

Μετασχηµατισµός διαγράµµατος ER σε σχεσιακό σχήµα Β Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σ Β (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3) Τελευταία ενηµέρωση: 10/2011 Μετασχηµατισµός διαγράµµατος ER σε σχεσιακό σχήµα Β ΣΤΟΧΟΣ Στόχοs του 3 ου εργαστηρίου είναι η υλοποίηση µοντέλων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΔ 232: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Ακαδημαϊκό Έτος , Εαρινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

ΕΣΔ 232: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Ακαδημαϊκό Έτος , Εαρινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΣΔ 232: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2011 2012, Εαρινό Εξάμηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων. (9 ο μάθημα) Ηρακλής Βαρλάμης

Βάσεις δεδομένων. (9 ο μάθημα) Ηρακλής Βαρλάμης Βάσεις δεδομένων (9 ο μάθημα) Ηρακλής Βαρλάμης varlamis@hua.gr Περιεχόμενα Βελτίωση σχεδιασμού Αποσύνθεση σχέσης Συναρτησιακές εξαρτήσεις Θεωρία κανονικών μορφών 1 η NF 2 η NF 3 η NF 2 Βελτίωση σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία σχεδιασμού Β.Δ.

Διαδικασία σχεδιασμού Β.Δ. Διαδικασία σχεδιασμού Β.Δ. Σε παλαιότερα μαθήματα είπαμε ότι πριν κατασκευάσουμε κάτι θα πρέπει πρώτα να το σχεδιάσουμε. Το ίδιο ισχύει και για μια Β.Δ.. Σε αυτή την ενότητα θα περιγράψουμε λίγο πιο αναλυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Το Σχεσιακό Μοντέλο. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Το Σχεσιακό Μοντέλο. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Το Σχεσιακό Μοντέλο Βάσεις Δεδομένων 2013-2014 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Μοντελοποίηση Σχήμα (database schema): η περιγραφή της δομής της πληροφορίας που είναι αποθηκευμένη στη βδ με τη χρήση ενός μοντέλου δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Μάθημα 7 Γλώσσα Ερωτημάτων SQL Τζανέτος Πομόνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Βασικές Έννοιες Σχεσιακή

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήματα SQL με σύζευξη πινάκων ΜΗ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΗΝ ΑΤΡΑΠΟΝ ΕΠΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΝ Αθανάσιος Σταυρακούδης http://stavrakoudis.econ.uoi.gr 1 / 30 Σκοπός του μαθήματος Εκτελείτε ερωτήματα ανάσυρσης δεδομένων από

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Σταύρος Βαλσαμίδης Βάσεις Δεδομένων Διάγραμμα Ο-Σ 1

Βάσεις Δεδομένων. Σταύρος Βαλσαμίδης Βάσεις Δεδομένων Διάγραμμα Ο-Σ 1 Βάσεις Δεδομένων Σταύρος Βαλσαμίδης svalsam@teikav.edu.gr Βάσεις Δεδομένων Διάγραμμα Ο-Σ 1 Σχεδιασμός μιας Βάσης Δεδομένων Τα βασικά βήματα για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας Βάσης Δεδομένων είναι:

Διαβάστε περισσότερα

Οψεις (VIEWS) στην SQL Η εντολή CREATE VIEW Αθανάσιος Σταυρακούδης http://stavrakoudis.econ.uoi.gr Άνοιξη 2014 1 / 55 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγικά για τις όψεις 2 Οψεις και συζεύξεις 3 Επιπλέον χρήση των όψεων

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II Ερωτήματα επιλογής SQL, σύζευξη, διάζευξη, NULL, ταίριασμα κειμένου Διδάσκων: Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Σταυρακούδης Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 2: Μοντελο Συσχετίσεων Οντοτήτων, Μελέτη Περίπτωσης: Η βάση δεδομένων των CD

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 2: Μοντελο Συσχετίσεων Οντοτήτων, Μελέτη Περίπτωσης: Η βάση δεδομένων των CD Ενότητα 2: Μοντελο Συσχετίσεων Οντοτήτων, Μελέτη Περίπτωσης: Η βάση δεδομένων των CD Ευαγγελίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων. Φροντιστήριο 1 ο

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων. Φροντιστήριο 1 ο Βάσεις Δεδομένων Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων Φροντιστήριο 1 ο 16-10-2008 Εισαγωγή - Ορισμοί Βάση Δεδομένων είναι μία συλλογή από σχετιζόμενα αντικείμενα Ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (ΣΔΒΔ)

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Διδάσκων: Καθ. Ιωάννης Βασιλείου ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΣΚΗΣΗ

Μάθημα: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Διδάσκων: Καθ. Ιωάννης Βασιλείου ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014 Μάθημα: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Διδάσκων: Καθ. Ιωάννης Βασιλείου ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεσιακό Μοντέλο Δεδομένων

Σχεσιακό Μοντέλο Δεδομένων Σχεσιακό Μοντέλο Δεδομένων Παύλος Εφραιμίδης Βάσεις Δεδομένων Σχεσιακό Μοντέλο Δεδομένων 1 Μοντέλα Δεδομένων Μοντέλα Δεδομένων Σχεσιακό Ιεραρχικό Δικτυακό Tο κυρίαρχο μοντέλο δεδομένων στις σύγχρονες βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. UPDATE products SET prod_fpa=19 WHERE prod_fpa=23; SELECT prod_descr,purchase,purchase_date FROM products WHERE prod_fpa=9;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. UPDATE products SET prod_fpa=19 WHERE prod_fpa=23; SELECT prod_descr,purchase,purchase_date FROM products WHERE prod_fpa=9; ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 4.10 Επαναφέρετε πάλι το είδος 20 (όλο το στιγμιότυπο) στον πίνακα products με τις εντολές INSERT INTO. 4.11 Διαγράψτε το είδος 12 (όλο το στιγμιότυπο) στον πίνακα products και επαναφέρετε

Διαβάστε περισσότερα

1 / 150

1 / 150 Ερωτήματα SQL με σύζευξη πινάκων Αθανάσιος Σταυρακούδης http://stavrakoudis.econ.uoi.gr Άνοιξη 2014 1 / 150 Περιεχόμενα 1 Γενικά για τη σύζευξη πινάκων 2 Καρτεσιανό γινόμενο και θ σύζευξη 3 Φυσική σύζευξη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος Μέρος Ι Εισαγωγή στα συστήματα βάσεων δεδομένων Μια βόλτα στις βάσεις δεδομένων...25

Πρόλογος Μέρος Ι Εισαγωγή στα συστήματα βάσεων δεδομένων Μια βόλτα στις βάσεις δεδομένων...25 Περιεχόμενα Πρόλογος... 21 Μέρος Ι Εισαγωγή στα συστήματα βάσεων δεδομένων. 23 1 Μια βόλτα στις βάσεις δεδομένων...25 1.1 Η πρώτη βάση δεδομένων... 26 1.1.1 Άλλοι τρόποι...26 1.1.2 Απαιτήσεις της εφαρμογής...29

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : Αντικείμενα: Βάσεις δεδομένων, σχέσεις μεταξύ πινάκων, ερωτήματα, φόρμες και αναφορές.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : Αντικείμενα: Βάσεις δεδομένων, σχέσεις μεταξύ πινάκων, ερωτήματα, φόρμες και αναφορές. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διδάσκων: Δρ. Γκόγκος Χρήστος Μάθημα: Πληροφορική ΙI (εργαστήριο) Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 εαρινό εξάμηνο ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕ ΠΛΗ11 2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΓΕ2) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ

ΘΕ ΠΛΗ11 2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΓΕ2) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΘΕ ΠΛΗ 2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΓΕ2) 2005-06 ΕΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΘΕΜΑ [70] Εννοιολογικός & Λογικός Σχεδιασμός Ερώτημα [36] Στο διάγραμμα της επόμενης σελίδας αποτυπώνεται ένα ενδεικτικό ΔΟΣ που ενσωματώνει τις

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II Ερωτήματα SQL με σύζευξη πινάκων Διδάσκων: Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Σταυρακούδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού

Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού Ενότητα 10: Γλώσσα Ερωτημάτων SQL Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

2. Το Μοντέλο Οντοτήτων- Συσχετίσεων

2. Το Μοντέλο Οντοτήτων- Συσχετίσεων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 2. Το Μοντέλο Οντοτήτων- Συσχετίσεων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Χρήστος Δουλκερίδης 2017-18 Σχεδίαση Βάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις εδοµένων 2002-2003 Ευαγγελία Πιτουρά 2

Βάσεις εδοµένων 2002-2003 Ευαγγελία Πιτουρά 2 Η Γλώσσα SQL Βάσεις εδοµένων 2002-2003 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Η γλώσσα SQL What men or gods are these? What maidens loth? What mad pursuit? What struggle to escape? What pipes and timbrels? What wild ectasy?

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) ΤΕΙ ΔυτικήςΜακεδονίας

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) ΤΕΙ ΔυτικήςΜακεδονίας Structured Query Language (SQL) Δρ. Καρβούνης Ευάγγελος ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) ΤΕΙ ΔυτικήςΜακεδονίας 1 / 97 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγικά σχόλια και παρατηρήσεις 2 Απλά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων «Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα» «Σημειώσεις για την SQL» ΕΞΑΜΗΝΟ: ΣΤ Δρ. Κωνσταντίνος Χ. Γιωτόπουλος Πάτρα, Νοέμβριος 2010 SQL Create Table Η CREATE TABLE

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Ενότητα 3:

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Ενότητα 3: Ενότητα 3: Σχεσιακό Μοντέλο. Από το ιδεατό στο λογικό (σχεσιακό) μοντέλο. Από το λογικό στο φυσικό (SQL) μοντέλο Ευαγγελίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Kεφ.2: Σχεσιακό Μοντέλο (επανάληψη) Κεφ.6.1: Σχεσιακή Άλγεβρα

Kεφ.2: Σχεσιακό Μοντέλο (επανάληψη) Κεφ.6.1: Σχεσιακή Άλγεβρα Kεφ.2: Σχεσιακό Μοντέλο (επανάληψη) Κεφ.6.1: Σχεσιακή Άλγεβρα Database System Concepts, 6 th Ed. Silberschatz, Korth and Sudarshan See www.db-book.com for conditions on re-use Παράδειγμα Σχέσης attributes

Διαβάστε περισσότερα

1 / 105

1 / 105 Ερωτήματα SQL με σύζευξη πινάκων Αθανάσιος Σταυρακούδης http://stavrakoudis.econ.uoi.gr astavrak@uoi.gr @AStavrakoudis Άνοιξη 2016 1 / 105 Περιεχόμενα 1 Γενικά για τη σύζευξη πινάκων 2 Καρτεσιανό γινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΙI. Βάσεις Δεδομένων. Ακαδημαϊκό Έτος Εργαστήριο 2. Διαφάνεια 1. Κάπαρης Αναστάσιος

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΙI. Βάσεις Δεδομένων. Ακαδημαϊκό Έτος Εργαστήριο 2. Διαφάνεια 1. Κάπαρης Αναστάσιος Βάσεις Δεδομένων Εργαστήριο 2 Διαφάνεια 1 Πώς να δημιουργήσω μια συσχέτιση ένα προς πολλά στην ACCESS; Η απάντηση στο παραπάνω θέμα, θα δοθεί μέσα από ένα παράδειγμα μιας μικρής βάσης δεδομένων. Το μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα ανακεφαλαίωσης

Θέματα ανακεφαλαίωσης Θέματα ανακεφαλαίωσης 13 Ιουνίου 2013 1. Ορίστε την έννοια σχήμα σχέσης και αναλύστε τα στοιχεία του ορισμού σας. Υποθέστε ότι θέλουμε να αποθηκεύσουμε πληροφορίες για τα μέλη ενός πεζοπορικού συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων», 2015-2016 Κεφάλαιο 6: Structured Query Language (SQL) Μια γλώσσα Βάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ένας απλός τρόπος αναπαράστασης δεδομένων: ένας διδιάστατος πίνακας που λέγεται σχέση Γνωρίσματα

Ένας απλός τρόπος αναπαράστασης δεδομένων: ένας διδιάστατος πίνακας που λέγεται σχέση Γνωρίσματα Εισαγωγή Σχεσιακό Μοντέλο Σχεδιασμός μιας Β : Βήματα Ανάλυση Απαιτήσεων Τι δεδομένα θα αποθηκευτούν, ποιες εφαρμογές θα κτιστούν πάνω στα δεδομένα, ποιες λειτουργίες είναι συχνές Εννοιολογικός Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Η ανατομία μιας βάσης δεδομένων

Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Η ανατομία μιας βάσης δεδομένων ΕΣΔ516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Η ανατομία μιας βάσης δεδομένων Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία Ενότητας Περιεχόμενα Ορισμοί Συστατικά στοιχεία εννοιολογικής σχεδίασης Συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II Όψεις (views) στην SQL Διδάσκων: Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Σταυρακούδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός μιας Β : Βήματα

Σχεδιασμός μιας Β : Βήματα Σχεσιακό Μοντέλο 1 Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων Σχεδιασμός μιας Β : Βήματα Τι δεδομένα θα αποθηκευτούν, ποιες εφαρμογές θα κτιστούν πάνω στα δεδομένα, ποιες λειτουργίες είναι συχνές Εννοιολογικός Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Β. Μεγαλοοικονόμου, Δ. Χριστοδουλάκης Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων και Κανονικοποίηση Ακ.Έτος 2008-09 (μεβάσητιςσημειώσειςτωνsilberchatz, Korth και Sudarshan

Διαβάστε περισσότερα

Ένας απλός τρόπος αναπαράστασης δεδομένων: ένας διδιάστατος πίνακας που λέγεται σχέση Γνωρίσματα

Ένας απλός τρόπος αναπαράστασης δεδομένων: ένας διδιάστατος πίνακας που λέγεται σχέση Γνωρίσματα Εισαγωγή Σχεσιακό Μοντέλο Σχεδιασμός μιας Β : Βήματα Ανάλυση Απαιτήσεων Τι δεδομένα θα αποθηκευτούν, ποιες εφαρμογές θα κτιστούν πάνω στα δεδομένα, ποιες λειτουργίες είναι συχνές Εννοιολογικός Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

MySQL Εργαστήριο #3 Structured Query Language - SQL

MySQL Εργαστήριο #3 Structured Query Language - SQL MySQL Εργαστήριο #3 Structured Query Language - SQL Τν πιηθό πξνέξρεηαη από δηαθάλεηεο ηνπ Δ. Καηζίθαξνπ (http://infolab.cs.unipi.gr/people/katsikaros/) ηνλ νπνίν επραξηζηνύκε ζεξκά Νίθνο Γηαηξάθνο Δξγαζηήξην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Βάσεις Δεδομένων (4 ο εξάμηνο) Εργαστήριο MySQL #5

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Βάσεις Δεδομένων (4 ο εξάμηνο) Εργαστήριο MySQL #5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βάσεις Δεδομένων (4 ο εξάμηνο) Εργαστήριο MySQL #5 Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Φεβρουάριος 2008 Ερωτήματα 1 1) Ποιές είναι

Διαβάστε περισσότερα

1 / 97

1 / 97 Τα πρώτα ερωτήματα SQL Αθανάσιος Σταυρακούδης http://stavrakoudis.econ.uoi.gr Άνοιξη 2014 1 / 97 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγικά σχόλια και παρατηρήσεις 2 Απλά ερωτήματα προβολής, επιλέγοντας στήλες από ένα πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ-360 Αρχεία και Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Δ. Πλεξουσάκης. Φροντιστήριο SQL Examples ΙΙ Ξένου Ρουμπίνη

ΗΥ-360 Αρχεία και Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Δ. Πλεξουσάκης. Φροντιστήριο SQL Examples ΙΙ Ξένου Ρουμπίνη ΗΥ-360 Αρχεία και Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Δ. Πλεξουσάκης Φροντιστήριο SQL Examples ΙΙ Ξένου Ρουμπίνη 1 SQL(DML) - Query Example 1 Query:1 Βρείτε τα ονόματα των έργων που δεν αφορούν το τμήμα research

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ Εισαγωγή στη MySQL Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Τι είναι η MySql Είναι ένα Σχεσιακό Σύστημα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων : Λογικός Σχεδιασμός 1. καλών σχεσιακών σχημάτων. Λογικός Σχεδιασμός Σχεσιακών Σχημάτων. Γενικές Κατευθύνσεις.

Βάσεις Δεδομένων : Λογικός Σχεδιασμός 1. καλών σχεσιακών σχημάτων. Λογικός Σχεδιασμός Σχεσιακών Σχημάτων. Γενικές Κατευθύνσεις. Εισαγωγή Θα εξετάσουμε πότε ένα σχεσιακό σχήμα για μια βάση δεδομένων είναι «καλό» Λογικός Σχεδιασμός Σχεσιακών Σχημάτων Γενικές Οδηγίες Η Μέθοδος της Αποσύνθεσης (γενική μεθοδολογία) Επιθυμητές Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα