ΗΛΙΚΙΑΚΉ ΕΚΦΎΛΙΣΗ ΩΧΡΆΣ ΚΗΛΊΔΑΣ. Οδηγός για την κατανόηση της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΗΛΙΚΙΑΚΉ ΕΚΦΎΛΙΣΗ ΩΧΡΆΣ ΚΗΛΊΔΑΣ. Οδηγός για την κατανόηση της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας"

Transcript

1 ΗΛΙΚΙΑΚΉ ΕΚΦΎΛΙΣΗ ΩΧΡΆΣ ΚΗΛΊΔΑΣ Οδηγός για την κατανόηση της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας

2 «Αφιερώστε λίγο χρόνο για να πληροφορηθείτε σχετικά με την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την όρασή σας»

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: δεδομένα... 4 Διατρέχω κίνδυνο;... 6 Τί είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς ξηρού τύπου;... 9 Τί είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς υγρού τύπου; Η ζωή με την απώλεια της όρασης λόγω της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας Ερωτήσεις για τον γιατρό σας Υλικό για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας Γλωσσάρι Σημειώσεις Το ViaOpta υποστηρίζεται από τη Novartis Pharmaceuticals ως υπηρεσία προς τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Το συγκεκριμένο έντυπο ασθενών δεν αποσκοπεί στην παροχή προσωπικών ιατρικών συμβουλών και, σε περίπτωση που έχετε απορίες, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

4 2 «Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μία σχετιζόμενη με την ηλικία εκφυλιστική νόσος, η οποία μπορεί να σας στερήσει την κεντρική όραση»

5 HΛΙΚΙΑΚΉ ΕΚΦΎΛΙΣΗ ΩΧΡΆΣ ΚΗΛΊΔΑΣ Ενδεχομένως δεν γνωρίζετε πολλά πράγματα για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, όπως άλλωστε οι περισσότεροι. Ακόμα και εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μπορεί να μην έχετε κατανοήσει πλήρως τι συμβαίνει στα μάτια σας. Το έντυπο αυτό έχει συνταχθεί αποσκοπώντας στην παροχή ορισμένων πληροφοριών, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Έχει αναπτυχθεί αποσκοπώντας στην εκπλήρωση των αναγκών των ατόμων που μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, καθώς και των ατόμων που διαγνώστηκαν πολύ πρόσφατα με τη νόσο. Το έντυπο αυτό διακρίνεται σε πέντε ενότητες: Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Δεδομένα και γενικές πληροφορίες για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας Διατρέχω κίνδυνο; Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι. Τί είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς ξηρού τύπου; Σύντομες επεξηγηματικές πληροφορίες για τη συνηθέστερη μορφή ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Τί είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς υγρού τύπου; Απλοποιημένες επεξηγηματικές πληροφορίες μίας ιδιαίτερα σύνθετης νόσου. Οι ενότητες 3 και 4 περιλαμβάνουν, επίσης, σύντομες επεξηγηματικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού και ξηρού τύπου την όρασή σας, τις εξετάσεις που θα ζητήσει ο γιατρός σας στο πλαίσιο της διάγνωσης καθώς και μία επισκόπηση των διαθέσιμων θεραπειών που ενδέχεται να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας ή ακόμα και να βελτιώσουν την όρασή σας. 3 Η ζωή με την απώλεια της όρασης λόγω της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας: Πρακτικές πληροφορίες και συμβουλές για όσους έχουν εμφανίσει απώλεια της όρασης λόγω της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας Παρά το γεγονός ότι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας αποτελεί την κυριότερη αιτία σοβαρής απώλειας της όρασης και νομικής τυφλότητας στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών στον δυτικό κόσμο, εξακολουθεί να είναι σχετικά άγνωστη. «Αφιερώστε λίγο χρόνο για να πληροφορηθείτε για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την όρασή σας.»

6 ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΎΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ: ΔΕΔΟΜΕΝΑ Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μία χρόνια, σχετιζόμενη με την ηλικία, εκφυλιστική νόσος της ωχράς κηλίδας. Η ωχρά κηλίδα είναι μία ιδιαίτερα μικρή και εξειδικευμένη περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, η οποία σας επιτρέπει να βλέπετε τις μικρές λεπτομέρειες που βρίσκονται μπροστά σας, όπως είναι οι λέξεις ενός βιβλίου ή οι εικόνες της τηλεόρασης. Επομένως, ενώ ολόκληρος ο αμφιβληστροειδής σας επιτρέπει να βλέπετε ότι έχετε μπροστά σας ένα βιβλίο, η ωχρά κηλίδα σας επιτρέπει να δείτε τι γράφει το συγκεκριμένο βιβλίο. Χοριοειδής Σκληρός χιτώνας Ωχρά κηλίδα (προσβεβλημένη περιοχή) Βοθρίο Aμφιβληστροειδής Φακός Ίριδα Κερατοειδής 4 Οπτικό νεύρο Οφθαλμός με λεπτομερή απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς και της προσβεβλημένης περιοχής Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: οι αριθμοί Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας προσβάλλει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και το 2,3% των ατόμων ηλικίας >65 ετών στην Ευρώπη Η σοβαρότερη μορφή της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, η υγρού τύπου, αντιστοιχεί στο 10% περίπου επί του συνόλου των περιστατικών (δηλ. σε περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως) Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι η κυριότερη αιτία σοβαρής απώλειας της όρασης και νομικής τυφλότητας στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών στον δυτικό κόσμο Αυτή τη στιγμή, το ένα τρίτο περίπου των ατόμων ηλικίας ετών, και το 40% περίπου των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών εμφανίζει κάποια μορφή ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας

7 ΔΥΟ ΤΥΠΟΙ ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας διακρίνεται σε δύο τύπους: ξηρού τύπου και υγρού τύπου. Σε γενικές γραμμές, η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό και είναι συνήθως λιγότερο σοβαρή από την υγρού τύπου. Ωστόσο, αμφότεροι οι τύποι προκαλούν βλάβη στην ωχρά κηλίδα και μπορούν να σας στερήσουν την κεντρική όραση, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να δείτε τις εικόνες που βρίσκονται μπροστά σας. Με διαταραγμένη κεντρική όραση, μπορεί να μην είστε σε θέση να εκτελέσετε ορισμένες λειτουργίες που συνήθως θεωρούσατε δεδομένες, όπως είναι οι εξής: Ανάγνωση Οδήγηση Ψώνια Αγαπημένες ασχολίες «Η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση είναι κρίσιμη ώστε να αναχαιτιστεί ή να καθυστερήσει η απώλεια της όρασης» 5 Η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση είναι κρίσιμα ώστε να αναχαιτιστεί ή να καθυστερήσει η απώλεια της όρασης. Στην περίπτωση της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου, εάν η νόσος δεν διαγνωστεί στο πλαίσιο του τακτικού οφθαλμολογικού σας ελέγχου, μπορεί να μην καταλάβετε ότι πάσχετε από τη νόσο έως ότου έχει εξελιχθεί σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερα βραδεία και ανώδυνη επιδείνωση της νόσου στην πάροδο των ετών και στην ικανότητα του ενός οφθαλμού να αντιρροπήσει τυχόν αδυναμίες του άλλου. Από την άλλη πλευρά, η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη κεντρική τύφλωση, συχνά μέσα σε διάστημα μερικών μηνών, ορισμένες φορές και μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

8 ΔΙΑΤΡΕΧΩ ΚΙΝΔΥΝΟ; Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, ορισμένους εκ των οποίων μπορείτε να ελέγξετε και άλλους όχι, οι οποίοι σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης. Η επίγνωση των συγκεκριμένων παραγόντων μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε σε συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζετε. Οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου ανήκουν σε αυτούς, τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε: Κάπνισμα Δίαιτα: δίαιτα, η οποία είναι χαμηλή σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου Υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία Υψηλή αρτηριακή πίεση Υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία 6 Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, για τους οποίους δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα, όπως είναι οι εξής: Ηλικία: ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο των ετών: το ποσοστό εμφάνισης της νόσου αυξάνεται από λιγότερο από 10% για τα άτομα ηλικίας ετών σε σχεδόν 40% για τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών Οικογενειακό ιστορικό: έως τριπλάσιος κίνδυνος στα μέλη της οικογένειας (γονείς και αδέλφια) Φύλο: οι γυναίκες είναι περισσότερο ευπαθείς Φυλή: Τα άτομα καυκασιανής καταγωγής διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο Προφανώς, δεν μπορείτε να αλλάξετε όλους τους παράγοντες που σας θέτουν σε κίνδυνο αλλά, όποτε μπορείτε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο αλλαγής στον τρόπο ζωής σας ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο.

9 «Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προληπτική προσέγγιση και να προχωράτε σε αλλαγές στον τρόπο ζωής προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας» 7

10 8

11 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ; Τις περισσότερες φορές, η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξεκινά να εκδηλώνεται ως ξηρού τύπου,η λιγότερο σοβαρή μορφή της, και στο 80-90% περίπου των ατόμων, θα παραμείνει έτσι. Η ξηρού τύπου μπορεί να εκδηλωθεί σε έναν ή αμφότερους τους οφθαλμούς: 1. Το πρώιμο στάδιο της ηλικιακής εκφύλισης ξηρού τύπου συνήθως ξεκινά με την εμφάνιση μικρών λευκών ή κιτρινωπών εναποθέσεων, τα επονομαζόμενα «drusen», τα οποία αρχίζουν να συγκεντρώνονται σε μία από τις βαθύτερες στοιβάδες του αμφιβληστροειδούς λόγω της αποδόμησης της φυσιολογικής λειτουργίας του. Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι έχουν αρχίσει να σχηματίζονται εναποθέσεις αυτού του είδους. «Είναι σημαντικό να τηρείτε τα προγραμματισμένα ραντέβου οφθαλμολογικού ελέγχου γιατί η παρακολούθηση της εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης μπορεί να αποτελέσει μία από τις καλύτερες άμυνες σας έναντι της σοβαρής απώλειας της όρασης» 9 2. Καθώς η στοιβάδα του αμφιβληστροειδούς συνεχίζει να αποδομείται, αρχίζουν να συγκεντρώνονται «drusens». Οι συσσωρευμένες εναποθέσεις αρχίζουν να διαταράσσουν τις άνωθεν στοιβάδες, προκαλώντας τελικά βλάβη στα κύτταρα του φωτοϋποδοχέα (τα κύτταρα που απορροφούν το φως και σας επιτρέπουν να δείτε), οδηγώντας σε κενές ή τυφλές κηλίδες στο πεδίο της κεντρικής σας όρασης. Καθώς η ΗΕΩ ξηρού τύπου εξελίσσεται από το πρώιμο σε όψιμο στάδιο, αποδομούνται περισσότερα κύτταρα και αρχίζουν να απορρίπτονται. Παράλληλα, συνεχίζει η συνάθροιση «drusen» και, τελικά, σχηματίζονται επιπλέον, μεγαλύτερες τυφλές κηλίδες. Καθώς η νόσος συνεχίζει να εξελίσσεται, η πιθανότητα εκτροπής της στη σοβαρότερη μορφή, την ηλικιακή εκφύλιση υγρού τύπου αυξάνεται σημαντικά. Πράγματι, το 40% περίπου των ατόμων με προχωρημένη νόσο στον ένα οφθαλμό ενδέχεται να εμφανίσουν προχωρημένη ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας και στον έτερο καλό οφθαλμό σε διάστημα 5 ετών. Με αυτό τον τύπο πρόγνωσης, είναι σημαντικό να ενεργείτε προληπτικά και να κάνετε ότι περισσότερο μπορείτε για να επιβραδύνετε την επιδείνωση της νόσου. Σε συνεργασία με τον οφθαλμίατρό σας, θα ετοιμάσετε ένα πλάνο με αυτό ακριβώς το σκοπό.

12 10 «Οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρό σας είναι κρίσιμες για την πρώιμη διάγνωση και διατήρηση της όρασής σας»

13 Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου ενδέχεται να εντοπιστεί αρχικά κατά τη διάρκεια οφθαλμολογικού ελέγχου ρουτίνας από τον οφθαλμίατρό σας ή μπορεί να έχετε κλείσει κάποιο ειδικό ραντεβού γιατί παρατηρήσατε κάτι περίεργο με την όρασή σας. Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη διάγνωσή της θα πρέπει να τεθεί από οφθαλμίατρο. Από τη στιγμή που η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό, μπορεί να επηρεάσει την όραση των οφθαλμών σας χωρίς να το καταλάβετε. Αυτό συμβαίνει γιατί οι οφθαλμοί και ο εγκέφαλός σας μπορούν να ισοσταθμίσουν την αδυναμία με εξαιρετικό τρόπο. Επομένως, εάν η ηλικιακή εκφύλιση ξηρού τύπου επηρεάζει την όραση στον ένα οφθαλμό, ο καλός οφθαλμός θα προσαρμοστεί αντισταθμίζοντας την ανεπάρκεια του άλλου. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ Η θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου εστιάζει στην παρακολούθηση και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Ο οφθαλμίατρος ενδέχεται να θέλει να παρακολουθήσει την πρόοδό σας σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στο ιατρείο του, και θα σας ζητήσει να παρακολουθείτε την όρασή σας κατ οίκον με το τεστ Amsler Grid (βλ. σελίδα 12-13). Θα πρέπει να εξετάσετε, επίσης, το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο ζωής σας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου σας. Ο οφθαλμίατρος θα συζητήσει μαζί σας όλες αυτές τις επιλογές. 11 «Η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση είναι κρίσιμη ώστε να αναχαιτιστεί ή να καθυστερήσει η απώλεια της όρασης» Το σημαντικότερο ίσως πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής. Με αυτό τον τρόπο, η πιθανότητα εξέλιξης σε υγρού τύπου μπορεί να μειωθεί.

14 ΤΟ ΤΕΣΤ AMSLER GRID Το τεστ Amsler Grid είναι ένα χρήσιμο και απλό εργαλείο για την παρακολούθηση της κεντρικής σας όρασης. Είναι ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Εάν το κάνετε τακτικά, θα μπορείτε να ενημερωθείτε για τυχόν αλλαγές στην όρασή σας. 12 Πως να χρησιμοποιήσετε το τεστ Amsler Grid (επανάληψη για τον κάθε οφθαλμό): Σημείωση: εάν φοράτε γυαλιά, βεβαιωθείτε ότι τα φοράτε όταν κάνετε το τεστ 1. Τοποθετήστε το τεστ σε απόσταση ανάγνωσης στην οποία νοιώθετε άνετα 2. Εστιάστε στην κεντρική κουκκίδα του πλέγματος με ένα μάτι κάθε φορά, καλύπτοντας το άλλο με την παλάμη του χεριού σας (είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε τα δάκτυλά σας για να καλύψετε τον οφθαλμό σας ώστε να μην μπορείτε να δείτε μέσα από τα δάκτυλά σας) 3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εστιάσει στην κεντρική κουκκίδα 4. Καθώς συνεχίζετε να εστιάζετε στην κεντρική κουκκίδα, ελέγξτε για να δείτε ότι όλες οι γύρω γραμμές είναι ίσιες και ότι όλα τα τετράγωνα έχουν το ίδιο μέγεθος 5. Εάν κάποια περιοχή του πλέγματος φαίνεται θολή, παραμορφωμένη, αποχρωματισμένη ή με οποιοδήποτε τρόπο μη φυσιολογική ή διαφορετική από το τελευταίο τεστ, επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας

15 13

16 «Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου μπορεί να προκαλέσει ταχεία, σοβαρή και οριστική απώλεια της κεντρικής όρασης μέσα σε εβδομάδες» 14 Φυσιολογικός αμφιβληστροειδής Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου

17 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΥΓΡΟΥ ΤΥΠΟΥ Σε μία διαδικασία, η οποία ονομάζεται χοριοειδική νεοαγγείωση, τα νέα και μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να αναπτύσσονται αυθόρμητα κάτω από τον αμφιβληστροειδή προσπαθώντας να τον διατρήσουν, όπως οι ρίζες ή τα αγριόχορτα που αναπτύσσονται στις ρωγμές των τοίχων του υπογείου. Καθώς είναι αδύναμα και μη φυσιολογικά, το περιεχόμενο των νέων αυτών αγγείων σε αίμα και υγρά διαρρέει στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος διαχωρίζεται και ανασηκώνει τις άλλες στοιβάδες σαν φουσκάλα. Η διαδικασία αυτή τελικά διαταράσσει τους φωτοϋποδοχείς (τα κύτταρα που απορροφούν το φως επιτρέποντας την όραση), καθιστώντας αδύνατη την αποστολή οπτικών σημάτων στον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί σε κενά ή τυφλές κηλίδες στο κεντρικό οπτικό πεδίο. «Παρόλο που η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου μπορεί να εμφανιστεί αυτόματα, συνήθως η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου προηγείται, καθιστώντας τους τακτικούς ελέγχους ιδιαίτερα σημαντικούς» 15 Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η διαδικασία αυτή τελικά οδηγεί στην ανάπτυξη ουλώδους ιστού, ο οποίος τελικά προκαλεί σοβαρή και οριστική απώλεια της κεντρικής όρασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία δεν ενέχει πόνο. Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου είναι επιθετικότερη από την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου και δεν εμφανίζεται εξίσου συχνά, αιτιολογώντας το 10% περίπου επί του συνόλου των περιστατικών της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Μπορεί να προκαλέσει ταχεία, σοβαρή και οριστική απώλεια της κεντρικής όρασης μέσα σε εβδομάδες. Ο έγκαιρος εντοπισμός είναι κρίσιμος προκειμένου να ξεκινήσουν τυχόν θεραπείες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της όρασής σας.

18 «Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην όρασή σας, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας το ταχύτερο δυνατό» Θολή όραση 16 Παραμόρφωση εικόνας/ κυματιστές γραμμές Τυφλές κηλίδες

19 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΥΓΡΟΥ ΤΥΠΟΥ; Θολή όραση Οι ίσιες γραμμές φαίνονται κυματιστές ή παραμορφωμένες (μεταμορφοψία) Κενές κηλίδες στην κεντρική όραση (σκότωμα) Οποιοσδήποτε συνδυασμός των ανωτέρω Θα είστε ίσως το πρώτο άτομο που θα εντοπίσει την έναρξη της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρού τύπου όταν παρατηρήσετε ότι η όρασή σας έχει ξαφνικά αλλάξει. Εάν έχετε ήδη ΗΕΩ ξηρού τύπου, μπορεί να παρατηρήσετε αρχικά μεταβολή στο τεστ Amsler Grid. Εάν δεν ξέρετε εάν έχετε κάποια μορφή ΗΕΩ, η όρασή σας μπορεί να θολώσει ξαφνικά, μπορεί να δείτε μία κενή κηλίδα στο οπτικό σας πεδίο, ή μπορεί να βλέπετε λυγισμένα ή κυματιστά πράγματα που θα έπρεπε να φαίνονται ίσια. Η μείωση στην ευαισθησία αντίθεσης συχνά συνοδεύει την παραμόρφωση και την απώλεια της όρασης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυσκολία στη διάκριση ανάμεσα στην παρουσία και την απουσία φωτός. Η απώλεια της αντίληψης των χρωμάτων αποτελεί, επίσης, μέρος της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας. ΘΑ ΧΑΣΩ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΜΟΥ; Όχι. Η τελική έκβαση της μη θεραπευμένης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς υγρού τύπου μπορεί να είναι η σοβαρή και οριστική απώλεια της κεντρικής όρασης με την όραση να φθίνει φτάνοντας σε επίπεδα νομικής τυφλότητας ή και χαμηλότερα. Ωστόσο, ολική τύφλωση ή απώλεια της αίσθησης του φωτός συντελείται εξαιρετικά σπάνια. Αυτό συμβαίνει γιατί η νόσος δεν επηρεάζει ολόκληρο τον αμφιβληστροειδή, αλλά μόνο την ωχρά κηλίδα. Επομένως, ενώ ένα άτομο με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου μπορεί να εμφανίσει εξαιρετικά πτωχή όραση στο κεντρικό οπτικό πεδίο, η περιφερική όραση δεν διαταράσσεται. 17 ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ; Σε αντίθεση με την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς ξηρού τύπου, η οποία εξελίσσεται σε σχετικά βραδύ ρυθμό και μπορεί να μείνει απαρατήρητη για χρόνια, η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου είναι επιθετικότατη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή απώλεια της όρασης μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Η ταχύτητα εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρού τύπου εξαρτάται από πλήθος παραγόντων. Μόλις εμφανίσετε ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου στον ένα οφθαλμό, οι πιθανότητες εμφάνισης και στον άλλο οφθαλμό αυξάνονται σημαντικά.

20 Μόνο ένας ειδικός στην ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, όπως είναι ο ειδικός στις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, μπορεί να διαγνώσει οριστικά την πάθηση. Ωστόσο, ο οφθαλμίατρος που σας παρακολουθεί συνήθως μπορεί να εντοπίσει την παρουσία ηλικιακής εκφύλισης ωχράς υγρού τύπου βάσει των συμπτωμάτων, του ιατρικού ιστορικού και μιας βασικής οφθαλμολογικής εξέτασης, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του αμφιβληστροειδούς με μυδρίαση της κόρης. Εάν ο οφθαλμίατρος που σας παρακολουθεί συνήθως υποψιάζεται ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου, θα υποβληθείτε σε πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. 18 ΠΩΣ ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΕΤΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΥΓΡΟΥ ΤΥΠΟΥ; Οφθαλμολογική εξέταση με μυδρίαση της κόρης. Τοποθετούνται σταγόνες στους οφθαλμούς σας, οι οποίες διευρύνουν τις κόρες και επιτρέπουν στον οφθαλμίατρό σας να δει στο εσωτερικό των οφθαλμών σας. Χρησιμοποιείται ένας ειδικός μεγεθυντικός φακός ούτως ώστε να εξεταστεί ο αμφιβληστροειδής και το οπτικό νεύρο για σημεία βλάβης ή άλλων προβλημάτων. Αγγειογραφία φλουορεσκεΐνης. Θα ενεθεί στο μπράτσο σας μια ειδική χρωστική και θα ληφθούν εικόνες καθώς θα διέρχεται η χρωστική από τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς σας. Η συγκεκριμένη εξέταση βοηθά στον εντοπισμό τυχόν αιμοφόρων αγγείων που παρουσιάζουν διαρροή. Τομογραφία Οπτικής Συνοχής (OCT). Η συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιεί ειδική κάμερα για να ληφθούν απεικονίσεις του αμφιβληστροειδούς σας. Η διαδικασία αυτή βοηθά τον οφθαλμίατρό σας να διαγνώσει, θεραπεύσει και αντιμετωπίσει αμφιβληστροειδικές παθήσεις. Τεστ Amsler Grid. Πρόκειται για ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Εστιάζετε σε μία κηλίδα στο κέντρο του πλέγματος, με τον ένα οφθαλμό κάθε φορά, για να διαπιστώσετε εάν οι περιβάλλουσες γραμμές φαίνονται μη φυσιολογικές. Έγχρωμη φωτογραφία βυθού. Η συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιεί ειδικό μικροσκόπιο, το οποίο έχει προσαρτηθεί σε ειδικά σχεδιασμένη κάμερα, η οποία δύναται να φωτογραφήσει την εσωτερική επιφάνεια του οφθαλμού, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς. Αγγειογραφία με πράσινο ινδοκυανίνης. Πρόκειται για μια παρόμοια τεχνική με την αγγειογραφία φλουορεσκεΐνης. Βοηθά τον οφθαλμίατρό σας να δει βαθύτερα τα αιμοφόρα αγγεία.

21 «Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας διαγιγνώσκεται μετά από πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο. Επομένως, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι κάνετε τακτικά εξετάσεις» 19

22 ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΥΓΡΟΥ ΤΥΠΟΥ; Εσείς και ο οφθαλμίατρός σας θα αποφασίσετε μαζί ποια θεραπεία είναι καλύτερη γι εσάς. Υπάρχουν τρεις κύριες θεραπευτικές επιλογές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας συστήσει ακόμα και συνδυασμό διαθέσιμων θεραπειών. «Η θεραπεία της ΗΕΩ είναι μία διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τη συνεργασία σας με τον οφθαλμίατρό σας» 20 Καθώς, η ηλικιακή εκφύλιση ωχρας κηλίδας υγρού τύπου είναι μία χρόνια νόσος, η σταθερή παρακολούθηση της εξέλιξής σας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτό συνεπάγεται πραγματοποίηση του τεστ Amsler Grid σύμφωνα με τις οδηγίες και τήρηση όλων των προγραμματισμένων ραντεβού, είτε αφορούν σε έλεγχο είτε σε επιπλέον θεραπείες.

23 Θεραπευτικές επιλογές Φωτοπηξία με λέιζερ Με τη συγκεκριμένη θεραπεία, ο γιατρός σας θα στοχεύσει μία ακτίνα λέιζερ υψηλής ενέργειας σε περιοχές όπου τα διαρρέοντα αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κεντρική όραση, εάν δεν αντιμετωπιστούν. Με τον τρόπο αυτό επιβραδύνεται η διαρροή υγρού και μειώνεται η ποσότητα του υγρού στον αμφιβληστροειδή. Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) Η φωτοδυναμική θεραπεία περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου και λέιζερ για να σφραγιστούν τα διαρρέοντα αιμοφόρα αγγεία. Δρα σφραγίζοντας τα μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του οφθαλμού. 21 Αντι-VEGF θεραπεία Το "αντι-vegf" σημαίνει "αντι - αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας". Πιστεύεται ότι ο VEGF πυροδοτεί τη μη φυσιολογική διαρροή και ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στην ωχρά κηλίδα, η οποία θα οδηγήσει στην εμφάνιση οιδήματος. Τα αντι-vegf φάρμακα ενίονται στον οφθαλμό σας ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

24 22 ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ - ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗ Η όρασή σας είναι πολύτιμη. Γι αυτό κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να τη διατηρήσετε. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της απώλειας της όρασης: Τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρό σας - μην παραλείπετε τα προγραμματισμένα ραντεβού σας Πάρετε ειδικά συμπληρώματα βιταμινών, εάν σας το συστήσει ο οφθαλμίατρός σας Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στην όρασή σας ή στο τεστ Amsler Grid, επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας Σταματήστε το κάπνισμα - ζητήστε βοήθεια εάν τη χρειάζεστε Βελτιώστε τη δίαιτά σας συμπεριλάβετε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα λαχανικά με σκουρόχρωμα φύλλα, όπως είναι το σπανάκι Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλο με μεγάλο γείσο για να προστατεύσετε τα μάτια σας από την ακτινοβολία UV Κρατήστε την υψηλή αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο Θα κινήστε προληπτικά όσον αφορά την αποκατάσταση της όρασης και τη χρήση οπτικών βοηθημάτων Ο ρόλος σας στη διασφάλιση της έγκαιρης πρόληψης και της ταχύτερης δυνατής αντιμετώπισης της απώλειας της όρασης είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

25 «Η όρασή σας είναι πολύτιμη. Γι αυτό κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να τη διατηρήσετε. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της απώλειας της όρασης» 23

26 Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ Η απώλεια της όρασης λόγω της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα τυφλωθείτε. Ωστόσο, η νόσος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Η σημαντική απώλεια της κεντρικής όρασης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητά σας να λειτουργείτε όπως κάνατε παλαιότερα, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την ενασχόλησή σας με δραστηριότητες που θεωρούσατε δεδομένες, όπως είναι η ανάγνωση, η οδήγηση και η παρακολούθηση τηλεόρασης. Μπορεί να επηρεάσει ακόμα την ικανότητά σας να εργαστείτε. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών διατηρεί την ανεξαρτησία της ακόμα και εάν, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό απαιτεί τη χρήση οπτικών βοηθημάτων και αποκατάστασης. «Τα οπτικά βοηθήματα και η αποκατάσταση μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρείτε την ανεξαρτησία σας» 24 Ένα από τα πλέον δύσκολα προβλήματα προς υπέρβαση είναι η συναισθηματική επιβάρυνση που επιφέρει η σοβαρή απώλεια της όρασης. Κατά την αρχική διάγνωση, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν διάφορα συναισθήματα συμπεριλαμβανομένων των εξής: θυμός, άρνηση, δυσπιστία, απώλεια, απέχθεια, λύπη και σοκ. Τα περισσότερα άτομα περνούν μία περίοδο κατάθλιψης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα προβλήματα σε σχέση με την αντιμετώπιση της απώλειας της όρασης και μόνο, εάν δεν αντιμετωπιστεί. Εάν νοιώθετε κατάθλιψη, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε αυτό το συναίσθημα. «Ζητήστε βοήθεια εάν τη χρειάζεστε. Τα προσφιλή σας άτομα, η οικογένεια, οι φίλοι και ακόμα και άλλα άτομα με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι δίπλα σας για να σας βοηθήσουν» Το κλειδί είναι να μάθετε να προσαρμόζεστε στις νέες καταστάσεις. Τα άτομα που μαθαίνουν να προσαρμόζονται στη διαταραγμένη όραση μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τα πράγματα που τους αρέσουν, διατηρώντας την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθησή τους.

27 Για παράδειγμα, εάν σας ευχαριστεί το διάβασμα, μπορεί να δοκιμάσετε τη χρήση μεγεθυντικού φακού ή την ακρόαση μαγνητοφωνημένων βιβλίων. Οι ομάδες υποστήριξης τυφλών ή ατόμων με μερική τύφλωση μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την απώλεια της όρασής σας. Μπορούν να προσφέρουν διάφορες συσκευές ενίσχυσης της όρασης και συμβουλές, καθώς και συμβουλευτική σε θέματα αποκατάστασης της όρασης, κοινωνική υποστήριξη και άλλες υπηρεσίες ώστε να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την εναπομείνασα όρασή σας και να αυξήσετε την ανεξαρτησία σας. Η αποκατάσταση της χαμηλής όρασης και η ύπαρξη ενός σταθερού δικτύου υποστήριξης από το οικογενειακό περιβάλλον, τους φίλους, τις ομάδες υποστήριξης της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας και άλλους οργανισμούς για τους τυφλούς ή τους μερικώς βλέποντες μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την απώλεια της όρασης. 25

28 26 «Τα άτομα που μαθαίνουν να προσαρμόζονται ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τα πράγματα που τους αρέσουν, τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα»

29 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ Ποιές είναι οι πιθανότητες εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας; Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας; Πόσο έχει προχωρήσει η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας; Θα χάσω εντελώς την όρασή μου; Πώς θα επηρεάσει η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας την καθημερινή μου ζωή; Θα μπορώ πλέον να διαβάσω ή να παρακολουθήσω τηλεόραση; Θα πρέπει να σταματήσω να οδηγώ; Σε πόσο διάστημα θα επιδεινωθεί η όρασή μου; Μπορώ να κάνω κάτι για να επιβραδύνω την εξέλιξη της νόσου; Έχω παράγοντες κινδύνου για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας; Ποιές άλλες ειδικότητες θα πρέπει να συμβουλευτώ; Θα επηρεαστεί και ο άλλος οφθαλμός; Τί επιλογές έχω όσον αφορά τη θεραπεία; Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας μου; Θα είναι επώδυνη η θεραπεία μου; Θα σταματήσει η θεραπεία την απώλεια της όρασης; Πόσες θεραπείες θα χρειαστώ; Για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να λαμβάνω τη θεραπεία; Πόσο γρήγορα θα πρέπει να ξεκινήσω τη θεραπεία μου; Ποιά συμπληρώματα βιταμινών μπορώ να πάρω για να βοηθήσω τον εαυτό μου; Υπάρχουν συσκευές ενίσχυσης της όρασης (π.χ. ειδικά γυαλιά), τα οποία θα μπορούσαν να με βοηθήσουν; Πού μπορώ να απευθυνθώ για συναισθηματική υποστήριξη για μένα και/ή την οικογένειά μου, εάν τη χρειαστώ; 27

30 ΧΡΉΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΆΘΗΣΉΣ ΣΑΣ Μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας καθώς και υποστηρικτικές πληροφορίες στα ακόλουθα σημεία: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙ ΟΠΑΘΩΝ (Π.Ε.Α.) Διεύθυνση Γραφείων: Βερανζέρου 14, 2ος όροφος τ.κ Τηλ.- Fax: Ταχ. Δ/νση: Τ.Θ T.K , ΑΘΗΝΑ ΕΔΡΑ: Αριστείδου 128, Καλλιθέα 17672, 28 «Οι ειδικοί και οι άλλες υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν διάφορες συσκευές ενίσχυσης της όρασης και συμβουλές, καθώς και συμβουλευτική για την αποκατάσταση της όρασης» Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Κεντρικά: Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι Διεύθυνση Φαρμάκου: Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι (2ος όροφος) Τηλέφωνα: (Γραμματεία Επιτροπής) Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων Μεσογείων 284, Χολαργός Τηλ. Κέντρο: Fax: Επισκέψεις κοινού καθημερινά από τις 12:00 15:00 Ώρες λειτουργίας πρωτοκόλλου: 07:30 15:00

31 ΓΛΩΣΣΆΡΙ Αντιοξειδωτικά: τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά είναι βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των βλαπτικών επιδράσεων της οξείδωσης στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βρεθούν στις τροφές που τρώμε, ιδιαίτερα στα φρούτα και τα λαχανικά. Κεντρική όραση: η περιοχή της όρασής σας όταν εστιάζετε κάπου. Χοριοειδής: η στοιβάδα αιμοφόρων αγγείων του οφθαλμού, η οποία παρέχει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στις άλλες στοιβάδες. Χοριοειδική νεοαγγείωση: αναφέρεται στην ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων κάτω από τον αμφιβληστροειδή, η οποία μπορεί να συμβεί σε μυωπικούς οφθαλμούς. Κερατοειδής: η διαφανής μεμβράνη που καλύπτει την ίριδα και την κόρη. Διοπτρία: η μονάδα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ισχύος του φακού. Drusen: μικρές εναποθέσεις που συγκεντρώνονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή συνήθως πρόδρομος της ΗΕΩ ξηρού τύπου. Νομική τυφλότητα: Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς στην Ελλάδα τα άτομα που έχουν οπτική οξύτητα κάτω του ενός εικοστού (1/20) και στους δύο οφθαλμούς και μη ιάσιμη πάθηση (άρθρο 1 του Ν.958/79) χαρακτηρίζονται ως νομικά τυφλοί Φακός: διαφανής δομή οβάλ σχήματος στον οφθαλμό, της οποίας το σχήμα αλλάζει ώστε να εστιάζουν οι εικόνες στον αμφιβληστροειδή, αντίστοιχη με τον φακό της κάμερας. Χαμηλή όραση: όρος που χρησιμοποιείται για την κατάσταση στην οποία η όραση είναι μικρότερη από τη φυσιολογική ή παρατηρείται έκπτωση της όρασης. Δεν υπάρχουν ειδικές μετρήσεις οπτικής οξύτητας για τον ορισμό της χαμηλής όρασης. Ωχρά κηλίδα: η μικρή, κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που επιτρέπει την όραση μικρών λεπτομερειών. Μεταμορφοψία: είδος παραμορφωμένης όρασης, όπου οι ίσιες γραμμές φαίνονται κυματιστές ή παραμορφωμένες. Περιφερική όραση: η περιοχή της όρασής σας που δεν είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια σας, η πλευρική σας όραση. Φωτοϋποδοχείς: νευρικές απολήξεις σε αμφότερα τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα, οι οποίες απορροφούν το εισερχόμενο φως. Είναι ουσιαστικοί για την όραση. Πρόγνωση: η πιθανή πορεία ή έκβαση της νόσου. Αμφιβληστροειδής: ο λεπτός, αποτελούμενος από πολλές στοιβάδες ιστός που καλύπτει τα δυο τρίτα περίπου του εσωτερικού τοιχώματος του οφθαλμού στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Ο αμφιβληστροειδής λειτουργεί όπως το φιλμ της κάμερας και περιέχει εκατομμύρια φωτοϋποδοχείς, οι οποίοι αποστέλλουν εικόνες στον εγκέφαλο. 29

32 Σκότωμα: τυφλή κηλίδα στην κεντρική όραση. Αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας: πρωτεΐνη σηματοδότησης, η οποία προάγει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων και η οποία απελευθερώνεται όταν η παροχή αίματος και οξυγόνου είναι ανεπαρκής. 30

33 Βιβλιογραφικές Αναφορές Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss. Arch Ophthalmol. 2001; 119: American Academy of Ophthalmology. Age-related macular degeneration Augood CA et al. Prevalence of age-related maculopathy in older Europeans. Arch Ophthalmol 2006; 124: Bressler NM. Early detection and treatment of neovascular age-related macular degeneration. J Am Board Fam Pract 2002; 15: Brody BL et al. Depression, visual acuity, comorbidity, and disability associated with agerelated macular degeneration. Ophthalmology 2001; 108: Chopdar A et al. Age related macular degeneration. BMJ 2003; 326: Coleman HR et al. Age-related macular degeneration. Lancet 2008; 372: Ferris FL et al. Age-related macular degeneration and blindness due to neovascular maculopathy. Arch Ophthalmol 1984; 102: Fine SL et al. Age-related macular degeneration. NEJM 2000; 342: Hyman LG et al. Senile macular degeneration: a case-control study. Am J Epidemiol 1983; 118: Ivers RQ et al. Visual impairment and falls in older adults: The Blue Mountains Eye Study. J Am Geriatr Soc 1998; 46: Kaiser PK. Pathogenesis and disease management of CNV due to AMD. Retinal Physician 2006; Klein R et al. Prevalence of age-related maculopathy. Ophthalmology 1992; 99: Klein R et al. Ten-year incidence and progression of age-related maculopathy. Ophthalmology 2002; 109: Rubin GS et al. Effects of verteporfin therapy on contrast sensitivity: results from the treatment of age-related macular degeneration with photodynamic therapy (TAP) investigation TAP Report No Seddon JM et al. The US twin study of age-related macular degeneration. Arch Ophthalmol 2005; 123: Vingerling JR et al. Epidemiology of age-related maculopathy. Epidemiol Rev 1995; 17: Vision Problems in the US: Prevalence of Adult Vision Impairment and Age-Related Eye Disease in America. 4th ed. Prevent Blindness America, Williams RA et al. The psychosocial impact of macular degeneration. Arch Ophthalmol 1998; 116:

34 32 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

35

36 «Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας» Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από την Οφθαλμίατρο Dr. Γεωργία Ν. Παντελοπούλου, MD, FEBO. GR _AMD

Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας

Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας Μ. Νισκοπούλου, phd Εξειδ. σε Παθήσεις Ωχράς, Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο νο Επιδημιολογικά στοιχεία Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ) Επηρεάζεται η ΗΕΩ από την

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ωχρά κηλίδα;

Τι είναι η ωχρά κηλίδα; Τι είναι η ωχρά κηλίδα; Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Ο αμφιβληστροειδής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΌ ΟΊΔΗΜΑ ΩΧΡΆΣ ΚΗΛΊΔΑΣ. Οδηγός για την κατανόηση του διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας

ΔΙΑΒΗΤΙΚΌ ΟΊΔΗΜΑ ΩΧΡΆΣ ΚΗΛΊΔΑΣ. Οδηγός για την κατανόηση του διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας ΔΙΑΒΗΤΙΚΌ ΟΊΔΗΜΑ ΩΧΡΆΣ ΚΗΛΊΔΑΣ Οδηγός για την κατανόηση του διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας 2 «Αφιερώστε λίγο χρόνο για να πληροφορηθείτε σχετικά με τo διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας μπορεί να σας βοηθήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ Πώς να προλάβετε και πώς να αντιμετωπίσετε τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στα άτομα άνω των 50 ετών ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην Ελλάδα σε περισσότερα από 50.000 άτομα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ Τι είναι η ωχρά κηλίδα; Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή περιοχή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, υπεύθυνη για την κεντρική όραση και την αντίληψη των χρωμάτων. Πρακτικά, όταν

Διαβάστε περισσότερα

Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς

Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς Τι είναι η απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς; Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς σημαίνει ότι μία φλέβα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού έχει αποφραχθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΌΦΡΑΞΗ ΦΛΈΒΑΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΎΣ. Οδηγός για την κατανόηση της απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς

ΑΠΌΦΡΑΞΗ ΦΛΈΒΑΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΎΣ. Οδηγός για την κατανόηση της απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς ΑΠΌΦΡΑΞΗ ΦΛΈΒΑΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΎΣ Οδηγός για την κατανόηση της απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς «Αφιερώστε λίγο χρόνο για να πληροφορηθείτε για την απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς μπορεί να σας βοηθήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ(ΗΕΩ) Η ωχρά κηλίδα είναι μια περιοχή του αμφιβληστροειδούς,

ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ(ΗΕΩ) Η ωχρά κηλίδα είναι μια περιοχή του αμφιβληστροειδούς, ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ(ΗΕΩ) Η ωχρά κηλίδα είναι μια περιοχή του αμφιβληστροειδούς, αποτελείται από περίπου 5% του αμφιβληστροειδή και είναι υπεύθυνη για περίπου το 35% του οπτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙ ΑΣ & ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙ ΟΥΣ ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΒΗΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟEI ΟΠΑΘΕΙΑΣ. ιαβήτης & Οφθαλμός

ΤΜΗΜΑ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙ ΑΣ & ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙ ΟΥΣ ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΒΗΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟEI ΟΠΑΘΕΙΑΣ. ιαβήτης & Οφθαλμός ΤΜΗΜΑ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙ ΑΣ & ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙ ΟΥΣ ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΒΗΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟEI ΟΠΑΘΕΙΑΣ ιαβήτης & Οφθαλμός Σακχαρώδης ιαβήτης & Όραση Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στις ανεπτυγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το γλαύκωμα;

Τι είναι το γλαύκωμα; Τι είναι το γλαύκωμα; Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα παθήσεων που βλάπτουν το οπτικό νεύρο, προκαλώντας διαταραχές όρασης, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να εξελιχθούν και να επιφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Η Υγεία μου & Εγώ. Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Γ.Ν.Α. Γ Γεννηματάς

Η Υγεία μου & Εγώ. Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Γ.Ν.Α. Γ Γεννηματάς Η Υγεία μου & Εγώ Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Γ.Ν.Α. Γ Γεννηματάς Η Υγεία Των Ματιών Μας Ο λαός μας χρησιμοποιεί πολλές εκφράσεις για να δηλώσει την ανεκτίμητη αξία της όρασης. Επειδή λοιπόν πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Οπή Ωχράς Κηλίδας. Τι είναι οπή της ωχράς;

Οπή Ωχράς Κηλίδας. Τι είναι οπή της ωχράς; Οπή Ωχράς Κηλίδας Τι είναι οπή της ωχράς; Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι το φωτοευαίσθητο στρώμα ιστού που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Μία ειδική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το γλαύκωμα;

Τι είναι το γλαύκωμα; Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας. Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ Ένας ενημερωτικός οδηγός για την πραγματικότητα του σήμερα Δρ. Αναστάσιος Ιωάννης Κανελλόπουλος Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μιου Νέας Υόρκης Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Laser

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΑΥΚΩΜΑ. προληψη και θεραπεια. επειδή είναι σηµαντικό να διατηρήσετε για πάντα την όραση σας

ΓΛΑΥΚΩΜΑ. προληψη και θεραπεια. επειδή είναι σηµαντικό να διατηρήσετε για πάντα την όραση σας ΓΛΑΥΚΩΜΑ προληψη και θεραπεια επειδή είναι σηµαντικό να διατηρήσετε για πάντα την όραση σας Τι είναι το γλαύκωµα; Το γλαύκωμα αποτελεί μια ομάδα από παθήσεις των οφθαλμών, οι οποίες έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς

Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι μια λεπτή, ημιδιαφανής μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού. Μπορούμε και βλέπουμε γιατί το φως καθώς εισέρχεται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ώριμη Ηλικία. Ενημέρωση και Πρόληψη για τα συχνότερα νοσήματα

Ώριμη Ηλικία. Ενημέρωση και Πρόληψη για τα συχνότερα νοσήματα Ώριμη Ηλικία Ενημέρωση και Πρόληψη για τα συχνότερα νοσήματα Οστεοπόρωση Τι είναι η οστεοπόρωση; Η οστεοπόρωση είναι η συχνότερη πάθηση των οστών. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η προοδευτική απώλεια

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Κερατόκωνος?

Τι είναι ο Κερατόκωνος? Τι είναι ο Κερατόκωνος? Ο Κερατόκωνος είναι µια διαταραχή του κερατοειδούς - του διαφανούς προσθίου τµήµατος του οφθαλµού Ο κερατοειδής είναι εκείνος που εστιάζει το φως στο πίσω µέρος του µατιού. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Ο καταρράκτης και η σύγχρονη αντιμετώπιση του - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Μάιος :18

Ο καταρράκτης και η σύγχρονη αντιμετώπιση του - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Μάιος :18 Συνέντευξη με τον κ. Γιώργο Τερζή, Οφθαλμίατρος Με την πάροδο του χρόνου είναι αλήθεια ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για αλλοίωση της όρασης μας. Μία από τις πιο συχνές παθήσεις των ματιών είναι ο καταρράκτης

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

*Γράφει ο Φώτης Βελισσαράκος

*Γράφει ο Φώτης Βελισσαράκος *Γράφει ο Φώτης Βελισσαράκος Πότε ένα παιδί βλέπει σωστά; Ποιές είναι οι δεξιότητες εκείνες που καθορίζουν την καλή λειτουργία της όρασης του; Πώς μπορεί μια δυσλειτουργία της όρασης να επηρεάσει την απόδοση

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος που αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεν είναι λοιμώδη και μεταδοτική, αλλά

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος που αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεν είναι λοιμώδη και μεταδοτική, αλλά Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος που αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεν είναι λοιμώδη και μεταδοτική, αλλά είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας μια κατάσταση που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

- αποκλίνοντα ή εξωτροπία (το μάτι βρίσκεται προς τα έξω)

- αποκλίνοντα ή εξωτροπία (το μάτι βρίσκεται προς τα έξω) ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ Σαββίδου Αβρόρα. Παιδίατρος Στραβισμός είναι μία νευρομυϊκή διαταραχή, κατά την οποία όταν κάποιος προσηλώνει σε ένα σημείο, τότε το ένα μάτι του προσηλώνει στο σημείο αυτό και το άλλο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική των οφθαλμών και της όρασης. Κική Θεοδώρου

Φυσική των οφθαλμών και της όρασης. Κική Θεοδώρου Φυσική των οφθαλμών και της όρασης Κική Θεοδώρου Περιεχόμενα Στοιχεία Γεωμετρικής Οπτικής Ανατομία του Οφθαλμού Αμφιβληστροειδής Ο ανιχνευτής φωτός του οφθαλμού Το κατώφλι της όρασης Φαινόμενα περίθλασης

Διαβάστε περισσότερα

Εκφυλιστικές παθήσεις αμφιβληστροειδούς

Εκφυλιστικές παθήσεις αμφιβληστροειδούς Εκφυλιστικές παθήσεις αμφιβληστροειδούς Ιωάννης Βεργαδος Διευθυντής Β' Οφθαλμολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» ΗΛΙΚΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

βλάβες στην όραση λόγω οιδήματος της ωχράς κηλίδας που προκαλείται από διαβήτη,

βλάβες στην όραση λόγω οιδήματος της ωχράς κηλίδας που προκαλείται από διαβήτη, EMA/481361/2018 EMEA/H/C/002392 Ανασκόπηση του Eylea και αιτιολογικό έγκρισης στην ΕΕ Τι είναι το Eylea και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται; Το Eylea είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 500.000 νέα κρούσµατα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται ετησίως. 250.000

Διαβάστε περισσότερα

Εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων. Ολα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως:

Εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων. Ολα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως: KATAΡΑΧΤΗΣ ΜΑΤΙΩΝ Ο καταρράκτης, είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θόλωσης της όρασής μας μετά από κάποια ηλικία. Ο καταρράκτης είναι μέρος του φαινομένου της γήρανσης του ματιού. Ολοι οι άνθρωποι μετά

Διαβάστε περισσότερα

Το υαλοειδές αφαιρείται, επίσης, εάν έλκει τον αμφιβληστροειδή από τη φυσική του θέση (έλξη αμφιβληστροειδούς).

Το υαλοειδές αφαιρείται, επίσης, εάν έλκει τον αμφιβληστροειδή από τη φυσική του θέση (έλξη αμφιβληστροειδούς). Γράφει: Ευστράτιος Β. Γκοτζαρίδης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος Το υαλοειδές είναι μία διαυγής, σαν ζελέ ουσία, που αποτελεί το περιεχόμενο του ματιού, δίνοντάς του δομή και σχήμα πριν από τη γέννηση. Ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

Από: Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο LaserVision. Τι είναι το γλαύκωμα;

Από: Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο LaserVision. Τι είναι το γλαύκωμα; Από: Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο LaserVision Τι είναι το γλαύκωμα; Το γλαύκωμα αποτελεί βασικό αίτιο απώλειας της όρασης στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα ανάμεσα στα πιο ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο η απώλεια της οράσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙ ΟΠΑΘΕΙΑ

ΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙ ΟΠΑΘΕΙΑ ΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙ ΟΠΑΘΕΙΑ Ένας ενηµερωτικός οδηγός για την πραγµατικότητα του σήµερα ρ. Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος Καθηγητής Οφθαλµολογίας Παν/µιου Νέας Υόρκης Ο διαβήτης µπορεί να επηρεάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ Συχνά ονομάζεται και ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (ΑΜD) Δωρεάν ενημέρωση από το: Macular Disease Foundation Australia Το Ίδρυμα Νόσου Ωχράς Κηλίδας Αυστραλίας (πρώην Ίδρυμα Εκφύλισης

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Γλαύκωμα. www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Γλαύκωμα. www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Γλαύκωμα www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Τι ακριβώς είναι το γλαύκωμα; Ο όρος γλαύκωμα ορίζει μια ομάδα παθήσεων που τις χαρακτηρίζει μια σταδιακή καταστροφή του οπτικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ανάκτησης της Όρασής σας με το δακτύλιο KAMRA

Οδηγός Ανάκτησης της Όρασής σας με το δακτύλιο KAMRA Οδηγός Ανάκτησης της Όρασής σας με το δακτύλιο KAMRA TM Reverse to white and 25% Pantone process blue Βελτιώστε την καθημερινή σας όραση Ασφαλές. Aποδεδειγμένο.Aποτελεσματικό Φυσική Όραση χωρίς συμβιβασμούς

Διαβάστε περισσότερα

Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών.

Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Με ιη συμβολή του τεστ ΠΑΠ, ο καρκίνος του τραχήλου έπαψε να είναι η πρώτη αιτία θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΪΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΥΑΛΟΕΙΔΟΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΙΚΗΣ ΕΛΞΗΣ (ΣΥΕ) Ν. Λυγερός - Π. Πέτρου

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΪΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΥΑΛΟΕΙΔΟΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΙΚΗΣ ΕΛΞΗΣ (ΣΥΕ) Ν. Λυγερός - Π. Πέτρου ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΪΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΥΑΛΟΕΙΔΟΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΙΚΗΣ ΕΛΞΗΣ (ΣΥΕ) Ν. Λυγερός - Π. Πέτρου Στα πλαίσια της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, το υαλώδες σώμα, το οποίο υπό φυσιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Β Οφθαλμολογική Κλινική Α.Π.Θ. ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ IΙ (9-19) Εκδοχή 7/1.10.11

Β Οφθαλμολογική Κλινική Α.Π.Θ. ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ IΙ (9-19) Εκδοχή 7/1.10.11 Β Οφθαλμολογική Κλινική Α.Π.Θ. ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ IΙ (9-19) Εκδοχή 7/1.10.11 11 Θεωρητικές Δεξιότητες Πόνος Διαταραχές οπτικής λειτουργίας 9. Επιφανειακός Πόνος 10. Ασθενωπία Διόφθαλμή

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Γιώργος Νέος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Γράφει: Γιώργος Νέος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γράφει: Γιώργος Νέος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος Η κοιλότητα του βολβού του ματιού μας είναι γεμάτη από ένα διαυγές και παχύρρευστο υγρό, σαν ζελέ, που ονομάζεται υαλώδες υγρό. Το υγρό αυτό είναι σε επαφή,

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικά θέματα για την ασφάλεια κατά τη θεραπεία με GILENYA

Σημαντικά θέματα για την ασφάλεια κατά τη θεραπεία με GILENYA Σημαντικά θέματα για την ασφάλεια κατά τη θεραπεία με GILENYA Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να παραμείνετε σε κατάλληλα εξοπλισμένη κλινική για 6 ή περισσότερες ώρες μετά από τη λήψη της πρώτης δόσης ώστε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πάτρα, 28 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πάτρα, 28 Νοεμβρίου 2012 Πάτρα, 28 Νοεμβρίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μεγάλο Πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα ξεκινά την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Διαβάστε περισσότερα

❶ Ας ξεκινήσουμε. για το δακτύλιο KAMRA

❶ Ας ξεκινήσουμε. για το δακτύλιο KAMRA ❶ Ας ξεκινήσουμε. Συνήθεις Γιατί ο KAMRA είναι κατάλληλος για μένα; Ερωτήσεις Κάποια στιγμή στην ηλικία των 40 ή 50 ετών παρατηρήσατε μια αλλαγή στην κοντινή σας όραση, αυτό συμβαίνει γιατί ο φυσικός φακός

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργός Οφθαλμίατρος/Παιδοφθαλμίατρος. Consultant Paediatric Ophthalmologist/St James University Hospital/Leeds/UK

Χειρουργός Οφθαλμίατρος/Παιδοφθαλμίατρος. Consultant Paediatric Ophthalmologist/St James University Hospital/Leeds/UK Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος/Παιδοφθαλμίατρος Consultant Paediatric Ophthalmologist/St James University Hospital/Leeds/UK Πώς αναπτύσσεται η πάθηση Οι οφθαλμοί αναπτύσσονται στη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Θοδωρής Μπεχλιβάνης Αναστασία Συμεωνίδου Κατερίνα Παπά

Θοδωρής Μπεχλιβάνης Αναστασία Συμεωνίδου Κατερίνα Παπά Θοδωρής Μπεχλιβάνης Αναστασία Συμεωνίδου Κατερίνα Παπά έχει σχήμα πεπλατυσμένης σφαίρας Η διάμετρος, στον ενήλικα, είναι περίπου 2,5 cm Αποτελείται από τρεις χιτώνες, το σκληρό, το χοριοειδή και τον αμφιβληστροειδή.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΙΠΙ

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΙΠΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΙΠΙ Για τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με ΙΠΙ: Ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να συζητήσετε την πάθησή σας και τις διαθέσιμες επιλογές διαχείρισης με τον γιατρό

Διαβάστε περισσότερα

kids για το παιδί! IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

kids για το παιδί! IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ για το παιδί! kids www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Στο Ινστιτούτο Ophthalmica λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα Ophthalmica για το παιδί, για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σπάνια αλλά πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας εάν τα αισθανθείτε Αισθάνεστε δυσφορία με τον πόνο στην μέση

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Κεφάλαιο 1 - Το μυστικό της ιατρικής Σε κάθε θέμα ή επιστήμη υπάρχει πάντα ένα δεδομένο που είναι σημαντικότερο σε σύγκριση με

Διαβάστε περισσότερα

Λέγοντας ωχρά κηλίδα εννοούμε το σημείο εκείνο του βυθού του οφθαλμού με

Λέγοντας ωχρά κηλίδα εννοούμε το σημείο εκείνο του βυθού του οφθαλμού με Τελειώνοντας, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τον νέο τρόπο δημιουργίας του κερατικού κρημνού (Flap) στη μέθοδο LASIK. Με αυτόν τον τρόπο το παρασκευάζουμε με ακτίνες Laser που παράγονται από

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΡΑΓΟΕΙ ΙΤΙ ΩΝ. ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ;

Η ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΡΑΓΟΕΙ ΙΤΙ ΩΝ. ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ; Η ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΡΑΓΟΕΙ ΙΤΙ ΩΝ. ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ; Ρουβάς Αλέξανδρος Επιµελητής Β Πανεπιστηµιακής Οφθαλµολογικής Κλινικής Αθηνών Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ Οι

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογικό και μυωπικό μάτι:

Φυσιολογικό και μυωπικό μάτι: ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ (ΘΕΩΡΙΑ) ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ: ΕΜΜΕΤΡΩΠΙΑ & ΑΜΕΤΡΟΠΙΑ. ΜΥΩΠΙΑ, ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ, ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ Τσίτσας Θωμάς Καλιακούδας Μάριος Καραγιαννίδης Αλέξανδρος Μιχόπουλος Σπυρίδων

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις

Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 10 Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις Ειδικές Αισθήσεις Όραση Ακοή Δομή του οφθαλμικού βολβού Οφθαλμικός βολβός Σκληρός χιτώνας Χοριοειδής χιτώνας Αμφιβληστροειδής χιτώνας Μ.Ντάνος Σκληρός

Διαβάστε περισσότερα

βλάβες στην όραση λόγω οιδήματος της ωχράς κηλίδας που προκαλείται από διαβήτη

βλάβες στην όραση λόγω οιδήματος της ωχράς κηλίδας που προκαλείται από διαβήτη EMA/677928/2015 EMEA/H/C/002392 Περίληψη EPAR για το κοινό αφλιβερσέπτη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ GREECE

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ GREECE Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει πολύ ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγετε. Η ινσουλίνη

Διαβάστε περισσότερα

οίδημα της ωχράς κηλίδας που οφείλεται σε απόφραξη των φλεβών πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

οίδημα της ωχράς κηλίδας που οφείλεται σε απόφραξη των φλεβών πίσω από τον αμφιβληστροειδή. EMA/704742/2016 EMEA/H/C/000715 Περίληψη EPAR για το κοινό ρανιβιζουμάμπη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο Οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

BEAUTY GUIDE ΟΦΘΑΛΜΟΓΗΡΑΝΣΗ OPHTHALMOAGING. ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤώΝ ΜΑΤΙώΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝ, ΓΕΡΝΑΝΕ

BEAUTY GUIDE ΟΦΘΑΛΜΟΓΗΡΑΝΣΗ OPHTHALMOAGING. ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤώΝ ΜΑΤΙώΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝ, ΓΕΡΝΑΝΕ EYE BEAUTY GUIDE T E Y X O Σ 0 2 ΟΦΘΑΛΜΟΓΗΡΑΝΣΗ OPHTHALMOAGING ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤώΝ ΜΑΤΙώΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝ, ΓΕΡΝΑΝΕ EYE BEAUTY GUIDE 2 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΓΗΡΑΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Διατροφικό πρόγραμμα Η σωστή ακολουθία με την οποία ο ειδικός πρέπει να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την κατάστασή τους είναι η εξής: 1. a. b. c. d. Πρώτη επίσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

Μια ενημέρωση για ασθενείς και παρόχους φροντίδας

Μια ενημέρωση για ασθενείς και παρόχους φροντίδας Μια ενημέρωση για ασθενείς και παρόχους φροντίδας Τι είναι το FoundationOne ; Το FoundationOne είναι μια εξέταση που ανιχνεύει γενωμικές μεταβολές (π.χ. μεταλλάξεις) που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819

Διαβάστε περισσότερα

kids για το παιδί! IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

kids για το παιδί! IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ για το παιδί! kids www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Στο Ινστιτούτο Ophthalmica λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα Ophthalmica για το παιδί, για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική Οπτική και Διαταραχές της Διάθλασης. Σοφία Ανδρούδη Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας

Κλινική Οπτική και Διαταραχές της Διάθλασης. Σοφία Ανδρούδη Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας Κλινική Οπτική και Διαταραχές της Διάθλασης Σοφία Ανδρούδη Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας ΟΡΑΣΗ Η όραση είναι ένας συνδυασμός: Ανατομικών Οπτικών Νευρικών μηχανισμών ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κερατοειδής Πρόσθιος

Διαβάστε περισσότερα

Συν/μένα φύλλα: 18 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ. Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μαρούσι Αρ. Πρωτ.: Γ32/ΟΙΚ.

Συν/μένα φύλλα: 18 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ. Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μαρούσι Αρ. Πρωτ.: Γ32/ΟΙΚ. Μαρούσι 4-08-07 Αρ. Πρωτ.: Γ3/ΟΙΚ.356 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ: ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΜΗΜA: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Ταχ. Δ/νση: Απ. Παύλου, Μαρούσι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 - Ένζυμα, οι μηχανισμοί της ζωής

Κεφάλαιο 7 - Ένζυμα, οι μηχανισμοί της ζωής 1 Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Κεφάλαιο 7 - Ένζυμα, οι μηχανισμοί της ζωής Μικροσκοπικοί οργανισμοί που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σε

Διαβάστε περισσότερα

οίδημα της ωχράς κηλίδας που οφείλεται σε απόφραξη των φλεβών πίσω από τον αμφιβληστροειδή

οίδημα της ωχράς κηλίδας που οφείλεται σε απόφραξη των φλεβών πίσω από τον αμφιβληστροειδή EMA/491771/2014 EMEA/H/C/000715 Περίληψη EPAR για το κοινό ρανιβιζουμάμπη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω λέμφωμα; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω λέμφωμα; Πώς θα το καταλάβω; Πώς θα το καταλάβω; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Μήπως έχω λέμφωμα; Η έγκαιρη διάγνωση, σώζει ζωές Ο οδηγός αυτός έχει γραφτεί για να σας εφοδιάσει με πληροφορίες και συμβουλές, ώστε να αξιολογήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017

Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017 Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017 Υλικό της ADI (μετάφραση-επιμέλεια: Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών) Σχετικά με την άνοια Ο όρος άνοια είναι μια συλλογική έννοια για

Διαβάστε περισσότερα

Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας

Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια Στρατής Παροικάκης Διευθυντής Χειρ. Οφθαλμίατρος, Οφθαλμιατρείο Αθηνών Ειδ. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς - Αμφιβληστροειδούς

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Κλείσε ένα ραντεβού ζωής Αφιέρωσε 10 λεπτά στον εαυτό σου για μια μαστογραφία Όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του μαστού Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Διαβάστε περισσότερα

2. Να ονομάσετε τους διαφορετικούς τύπους υποδοχέων που συναντάμε στο ανθρώπινο σώμα και να καταγράψετε τις αλλαγές που ανιχνεύουν:

2. Να ονομάσετε τους διαφορετικούς τύπους υποδοχέων που συναντάμε στο ανθρώπινο σώμα και να καταγράψετε τις αλλαγές που ανιχνεύουν: ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 10 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ» ΜΕΡΟΣ Α: ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ 1. Τι είναι οι υποδοχείς και ποιος είναι ο ρόλος τους; 2. Να ονομάσετε τους διαφορετικούς τύπους υποδοχέων που

Διαβάστε περισσότερα

Όραση Α. Ιδιότητες των κυµάτων. Ανατοµικάστοιχείαοφθαλµού. Ορατό φως

Όραση Α. Ιδιότητες των κυµάτων. Ανατοµικάστοιχείαοφθαλµού. Ορατό φως Ιδιότητες των κυµάτων Όραση Α Μήκος κύµατος: απόσταση µεταξύ δύο διαδοχικών κυµατικών µορφών Συχνότητα: αριθµός κύκλων ανά δευτερόλεπτα (εξαρτάται από το µήκος κύµατος) Ορατό φως Ανατοµικάστοιχείαοφθαλµού

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Σωτήρια η έγκαιρη θεραπεία στο γλαύκωµα

Σωτήρια η έγκαιρη θεραπεία στο γλαύκωµα Σωτήρια η έγκαιρη θεραπεία στο γλαύκωµα Το γλαύκωµα είναι µια οµάδα οφθαλµικών ασθενειών που προξενουν προοδευτική βλάβη στο οπτικό νεύρο, στο σηµείο όπου εκείνο αφήνει το µάτι για να µεταφέρει τις οπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωθείτε για. την Ηλικιακή. Εκφύλιση. Ωχράς. της ΤΜΗΜΑ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

Ενημερωθείτε για. την Ηλικιακή. Εκφύλιση. Ωχράς. της ΤΜΗΜΑ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ Ενημερωθείτε για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς ΤΜΗΜΑ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ 1 Τι είναι η ωχρά κηλίδα; Με τον όρο ωχρά κηλίδα ή πιο απλά ωχρά εννοούμε την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, δηλ. του νευρικού

Διαβάστε περισσότερα

Kαταρράκτης. www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Kαταρράκτης. www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Kαταρράκτης www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Τι είναι ο καταρράκτης; Ο καταρράκτης είναι η σταδιακή θόλωση του κρυσταλλοειδούς φυσικού φακού του ματιού που βρίσκεται πίσω

Διαβάστε περισσότερα

DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ)

DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ) DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ) ΦυΛΛΑΔιΟ ενημερωσησ ΑσθενΟυσ Το παρόν φυλλάδιο απευθύνεται σε κορίτσια ή γυναίκες που λαμβάνουν οποιοδήποτε φάρμακο περιέχει βαλπροϊκό Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Σε τι αναφέρεται αυτή η μελέτη; Γιατί ήταν απαραίτητη αυτή η μελέτη; Ποια φάρμακα μελετήθηκαν; BI

Σε τι αναφέρεται αυτή η μελέτη; Γιατί ήταν απαραίτητη αυτή η μελέτη; Ποια φάρμακα μελετήθηκαν; BI Αυτή είναι μια περίληψη κλινικής μελέτης σε ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, ένας σπάνιος τύπος πνευμονικής νόσου. Έχει συνταχθεί για τον γενικό αναγνώστη και χρησιμοποιεί γλώσσα που είναι εύκολα

Διαβάστε περισσότερα

OCT-αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό: η πρώτη κλινική εμπειρία

OCT-αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό: η πρώτη κλινική εμπειρία OCT-αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό: η πρώτη κλινική εμπειρία Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συνέδριο αμφιβληστροειδούς (EuRetina 2014) στο Λονδίνο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μια νέα απεικονιστική μέθοδος για

Διαβάστε περισσότερα

ραγοειδίτιδα IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

ραγοειδίτιδα  IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ραγοειδίτιδα www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Τι είναι ο ραγοειδής χιτώνας; Αν σκεφτούμε το μάτι σαν μια σφαιρική κατασκευή που εσωτερικά περιέχει υγρό και εξωτερικά καλύπτεται

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί το μάτι

Πώς λειτουργεί το μάτι TM ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Πώς λειτουργεί το μάτι Κατανόηση της λειτουργίας του ματιού Όταν μαθαίνουμε για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έχει σημασία να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το υγιές μάτι. Το οπτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚA ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΣ: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚA ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΣ: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚA ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΣ: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Αθανάσιος Γιαρμουκάκης MD, PhD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος / Παν/κός Υπότροφος Οφθαλμολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζετε για το αίμα σας

Γνωρίζετε για το αίμα σας Σκοπός του φυλλαδίου δεν είναι να αντικαταστήσει τις συμβουλές του γιατρού σας, ο οποίος σας εξέτασε και διέγνωσε την πάθησή σας. Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό ή νοσηλευτή σας για ο,τιδήποτε που τυγχάνει

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα Μετάφρασ η σε: Ολοκληρώθ ηκε από: Email: ΠΠ 1 Οι άνθρωποι με συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) θα πρέπει να έχουν έγκαιρη πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι.

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι. Γράφει: Δημήτρης Τσουκαλάς, Ιατρός Φυσικής Υγείας Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Γνωρίζετε ότι ένας στους

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αναστάσιος - Ιωάννης Κανελλόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης

Γράφει: Αναστάσιος - Ιωάννης Κανελλόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης Γράφει: Αναστάσιος - Ιωάννης Κανελλόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης Η θεραπεία της οπτική νευρίτιδας µπορεί να ξεκινάει από το θέµα της θεραπευτικής αγωγής για

Διαβάστε περισσότερα

Γλαύκωμα: H σιωπηλή ασθένεια τύφλωσης

Γλαύκωμα: H σιωπηλή ασθένεια τύφλωσης Γλαύκωμα: H σιωπηλή ασθένεια τύφλωσης Οι παράγοντες επικινδυνότητας για τη δημιουργία γλαυκώματος είναι: Το Γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που προξενεί προοδευτική βλάβη στο οπτικό νεύρο,

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; MegalakriaBroshure.indd 1 17/11/2010 1:27:39 μμ Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

«Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 : Ένα χρήσιμο ΤΕΣΤ για την διάγνωση του», από την Διαιτολόγο Διατροφολόγο Βασιλική Νεστορή και το diaitologia.gr!

«Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 : Ένα χρήσιμο ΤΕΣΤ για την διάγνωση του», από την Διαιτολόγο Διατροφολόγο Βασιλική Νεστορή και το diaitologia.gr! «Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 : Ένα χρήσιμο ΤΕΣΤ για την διάγνωση του», από την Διαιτολόγο Διατροφολόγο Βασιλική Νεστορή και το diaitologia.gr! Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος διαβήτη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Πως να προλάβετε τον ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Ουρολογική Εταιρία

ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Πως να προλάβετε τον ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Ουρολογική Εταιρία Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ Πως να προλάβετε τον ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ με ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ Χορηγία Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Ουρολογική Εταιρία με ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για

Διαβάστε περισσότερα

Εάν απαντήσατε "ναι" σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εάν απαντήσατε ναι σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Βήχετε μερικές φορές τις περισσότερες μέρες; Έχετε συχνά πτύελα (φλέματα) όταν βήχετε; Είστε άνω των 40 ετών; Αναπνέετε με δυσκολία σε σύγκριση με τους συνομήλικους σας; Καπνίζετε ή είστε πρώην καπνιστής/καπνίστρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ Η Νόσος Alzheimerή γεροντική άνοια είναι µια χρόνια νευροεκφυλιστικήασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήµατος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια µορφή της από σταδιακή απώλεια της µνήµης και περιορισµό

Διαβάστε περισσότερα

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Οφρύς Βλέφαρα Βλεφαρίδες Βλεφαρικοί και Σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων Ανελκτήρας μυς του άνω βλεφάρου Σφιγκτήρας μυς των

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα