Ιστορικός - βιομηχανική αρχαιολόγος. Απρίλιος 2013

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιστορικός - βιομηχανική αρχαιολόγος. Απρίλιος 2013"

Transcript

1 Μαρία Μαυροειδή Ιστορικός - βιομηχανική αρχαιολόγος Απρίλιος 2013 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος»

2 Υπουργείο Πολιτισμού Ομάδα Βιομηχανικής Αρχαιολογίας (δεκ. 1980) ΥΠΠΟ, Τμήμα Νεωτέρων Μνημείων της Διεύθυνσης Λαϊκού Πολιτισμού: Αρχείο Βιομηχανικών Μνημείων (συστηματικές καταγραφές) Σιδηροδρομικοί σταθμοί της Πελοποννήσου (1985) Κτίρια καπναποθηκών στην Καβάλα (1986) Αγροτοβιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Κωπαΐδα (1991) Μεταλλουργικές-μεταλλευτικές εγκαταστάσεις του Λαυρίου (1992) κ.ά. Έκθεση ΥΠΠΟ: «Βιομηχανικά Μνημεία της Ελλάδας» (10ο Διεθνές Συνέδριο TICCIH, Θεσσαλονίκη 1997).

3

4 Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/ ΕΙΕ: προωθεί την ιστορική έρευνα για την ιστορία της βιομηχανίας και τη βιομηχανική αρχαιολογία: Ανάδειξη του βιομηχανικού παρελθόντος της Ερμούπολης Ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος του TICCIH Διάσωση αρχείων βιομηχανικών επιχειρήσεων (Κούππας, Ρετσίνας κ.λπ.) Ερευνητικά προγράμματα: Δρόμοι του μεταξιού Ιστορία του εξηλεκτρισμού (ΔΕΗ) Ιστορικός βιομηχανικός εξοπλισμός σε 6 πόλεις (σε συνεργασία με το ΕΜΠ) Ερμούπολη (Βιομηχανικός Μουσείο) Βιομηχανική κληρονομιά στο Αιγαίο Πολιτιστικό Ίδρυμα της ΕΤΒΑ (1986): αντικείμενό του η μελέτη του τεχνικού πολιτισμού αλλά και οι δράσεις στο πεδίο της κληρονομιάς (το πρώτο μουσείο στο Σουφλί). Πανεπιστήμια: Οι αρχιτεκτονικές σχολές ενδιαφέρονται πρώτες για τη βιομηχανική αρχαιολογία. Αποτέλεσμα: καταγραφές και μελέτες καταλοίπων (κτιρίων) από αρχιτεκτονική άποψη, αλλά λιγότερες ολοκληρωμένες από τεχνολογική και ιστορική άποψη μελέτες Βιομηχανικής Αρχαιολογίας. Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΟΤ): Η προστασία των μνημείων της νεότερης εποχής ανήκει στις Εφορείες Νεοτέρων Μνημείων. Κηρύσσει κτίρια και μηχανήματα ως διατηρητέα ύστερα από υποβολή της σχετικής πρότασης από ενδιαφερόμενους φορείς στην οικεία Εφορεία Ν.Μ., εξέταση του φακέλου που υποβάλλεται και τελική έγκριση της πρότασης από το ΚΣΝΜ. Οι Εφορείες κρατούν αρχείο των μνημείων που κηρύσσονται (καρτέλα & φωτογραφίες, απλές καταγραφές.

5 Τοπική αυτοδιοίκηση Δήμος Βόλου (ΔΗ.Κ.Ι.) Δήμος Αλιάρτου Δήμος Νέας Ιωνίας (Αθήνα) Δήμος Αθηναίων Δήμος Νάουσας Ιδιωτικοί φορείς: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (πρώην ΠΤΙ ΕΤΒΑ)

6 Ενέργεια: Υδροκίνητα εργοστάσια Νάουσας, Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γλαύκου στην Πάτρα, Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Νέου Φαλήρου, Ηλεκτρικός Σταθμός Λαυρίου Μεταλλουργία: Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου Μηχανουργία: Μηχανουργεία ΟΣΕ σε Πειραιά και Βόλο, μηχανουργείο Νεωρίου Σύρου Χημική βιομηχανία: Συγκρότημα Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα Κλωστοϋφαντουργία: Μεταξουργεία Γουμένισσας, υφαντήριο Αχαϊκή στην Πάτρα Πλινθοκεραμοποιία: Τσαλαπάτας στο Βόλο, Δηλαβέρης στον Πειραιά Βυρσοδεψία: Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη στην Ερμούπολη Χαρτοβιομηχανία: Λαδόπουλος στην Πάτρα Επεξεργασία αγροτικών προϊόντων: Αλευρόμυλοι σε Βόλο και Νάουσα, ζυθοποιία Μάμμου στην Πάτρα, εργοστάσιο στρυχνοκάρπου στο Βόλο

7

8

9 Έρευνες και καταγραφές Τεχνολογικό & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου Το σημαντικότερο ως -προς την κλίμακα- έργο στο πεδίο της Βιομηχανικής Κληρονομιάς και της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας είναι η διάσωση του μεταλλουργικού συγκροτήματος της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (ΓΕΜΛ). Ιστορικό: Η ΓΕΜΛ ιδρύθηκε το 1875 και διέκοψε τη λειτουργία του συγκροτήματος στο Λαύριο το Το ελληνικό δημόσιο εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις από την ΓΕΜΛ και παραχώρησε τη χρήση τους στο ΕΜΠ με την υποχρέωση να δημιουργήσει το Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο. Το Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ιδρύθηκε το 1992 και προχώρησε σε συστηματική μελέτη του χώρου, καταγραφές και αποτυπώσεις, διάσωση του αρχείου της ΓΕΜΛ και ανακαινίσεις των κτιρίων. Τα περισσότερα κτίρια έχουν σήμερα αναστηλωθεί και το Τεχνολογικό Πάρκο λειτουργεί (εκμισθώνει τις εγκαταστάσεις σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν έρευνες κ.λπ.). Το πολιτιστικό σκέλος του εγχειρήματος (δημιουργία μουσείου κ.λπ.) δεν έχει προχωρήσει.

10 Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

11 Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου Το κτίριο της επίπλευσης σε παλαιότερη φωτογραφία

12 Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου Η σκάλα εκφόρτωσης της ΓΕΜΛ (1888) σήμερα, λιμάνι Λαυρίου

13 Έρευνες και καταγραφές Το μητρώο του Ελληνικού Τμήματος του TICCIH Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (The International Committee for the Conservation of Industrial Heritage TICCIH) ιδρύθηκε το Πραγματοποιεί περιοδικά πανελλήνια συνέδρια επιστημονικές συναντήσεις με αντικείμενο τη βιομηχανική κληρονομιά στην Ελλάδα. Το τελευταίο του συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 στον Βόλο με θέμα «Το τέλος των Γιγάντων». Έχει εκδώσει ένα ενημερωτικό δελτίο. Το Ελληνικό Τμήμα του TICCIH ξεκίνησε πρόσφατα μια προσπάθεια δημιουργίας του Μητρώου Ελληνικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς, με τυποποιημένο δελτίο καταγραφής.

14

15 Τοπική αυτοδιοίκηση Δήμος Βόλου Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΔΗ.Κ.Ι.) του Βόλου, που ιδρύθηκε το 1991, πραγματοποιεί καταγραφές, μελέτες και προγράμματα αξιοποίησης της βιομηχανικής κληρονομιάς της Μαγνησίας, και συγκεντρώνει συστηματικά και τα σχετικά τεκμήρια (αρχεία βιομηχανικών επιχειρήσεων). Καπναποθήκη Σπίρερ, Σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας του Βόλου

16 Τοπική αυτοδιοίκηση Δήμος Αθηναίων Ο Δήμος Αθηναίων έχει υλοποιήσει ένα μεγάλης κλίμακας έργο, τη διάσωση και αξιοποίηση του Εργοστασίου Φωταερίου (Γκάζι). Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1861 επί της οδού Πειραιώς για τον φωτισμό της Αθήνας με φωταέριο. Λειτούργησε αδιάκοπα έως τη δεκαετία του 1990, οπότε συνδέθηκε με το φυσικό αέριο. Από τη δεκαετία του 1980 ο Δήμος της Αθήνας ξεκίνησε τη μετατροπή της παλαιάς εγκατάστασης σε χώρο αναψυχής και πολιτισμού (Τεχνόπολη).

17 Τοπική αυτοδιοίκηση: Δήμος Νέας Ιωνίας Ο Δήμος Νέας Ιωνίας ανέθεσε το σε ομάδα αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας. Ιστορικό Πυρήνας της βιομηχανικής ζώνης της Ν. Ιωνίας ήταν το συγκρότημα της «Ελληνικής Εριουργίας Α.Ε.». Ο επιχειρηματίας Νικόλαος Κυρκίνης είχε αγοράσει το πρώτο οικόπεδο στην περιοχή (τέρμα Πατήσια) ήδη από το Μετά τον Πόλεμο αναπτύχθηκε σε 2 φάσεις ( και ) ένα μεγάλο συγκρότημα μεταξουργίας, βαμβακουργίας, ηλεκτροπαραγωγής, σιδηρουργείο, ξυλουργείο κ.λπ. Με την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή το συγκρότημα γιγαντώθηκε. Το 1924 προστέθηκε το βαμβακουργείο (αργότερα λειτούργησε με την επωνυμία «Κλωστήρια Αττικής»). Το εργοστάσιο μετά την αποκατάσταση, το Αριστερά, άποψη του εργοστασίου το 1960.

18 Τοπική αυτοδιοίκηση: Δήμος Ερμούπολης Ο Δήμος Ερμούπολης σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών αξιοποίησε μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος αστικής ανάπλασης «Urban» (δεκ. 1990) για να διασώσει και αναδείξει τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης. Το 2000 άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) : Υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος για την ιστορία του εξηλεκτρισμού από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ. Από το 2002 η ΔΕΗ ξεκίνησε τη συγκρότηση του Ιστορικού της Αρχείου (Τομέας Αρχείων/ Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων και Οργάνωσης). Το Ιστορικό Αρχείο συμπληρώνεται από το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών στελεχών και εργαζόμενων της Επιχείρησης. Παράλληλα, δημιουργήθηκε το Αρχείο Ιστορικού Μηχανολογικού Εξοπλισμού για την καταγραφή των ιστορικών καταλοίπων του εξηλεκτρισμού.

32 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Καταγραφή εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού Λιγνιτωρυχείων Αλιβερίου ( ) ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΗ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Υδραυλική πρέσα (ALIV_001_01) Υδραυλική πρέσα, τύπος 41 (Τεκμήριο 3) Σχέδιο κατασκευής του κυλίνδρου της πρέσας, τύπος 41 (Τεκμήριο 3) Α/Δ ALIV_001 Α/Μ ΔΕΗ (No5) ΚΤΗΡΙΟ/ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Μηχανουργείο Παλαιά πτέρυγα ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΙΔΟΣ Πιεστήριο (Πρέσα) ΤΥΠΟΣ Υδραυλικό Όνομα: BOCHUMER EISENHÜTTE HEINZMANN & CO. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ Χώρα: Γερμανία Πόλη: Bochum ΓΡΟΤΕ & ΣΙΑ, ΝΕΣΤΩΡ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ & ΣΙΑ, Αθήναι, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πινδάρου 5 ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Από: 1956 Έως: 1960 Type: 41, Fabr. Nr.: 48680, Capacity: tons, Stroke (stroke of the piston): 220 mm, Inner width (useful width of the working table): 405 mm, Inner height (mounting height): 400 mm, Length of table (useful ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ length of the working table): 1000 mm, Equipped with 4-cyl. oil pump No. 73. Ηλεκτροκίνητη. Ηλεκτροκινητήρας: Type VDE P 33, 15 HP, 380 Volts. Υ: 1,67 (1,80) ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (μ.) Μ: 1,325 (1,65) Π: 0,725 (-) ΒΑΡΟΣ (κιλά.) 2000 Υδραυλική πρέσα κάμψης και ευθυγράμμισης τμημάτων Τ.Η. για ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ υποστήριξη ορυχείων. Χρησιμοποιείται κυρίως για καλούπια. Επίσης «κουρμπάρανε» με αυτή ΧΡΗΣΗ/ ΑΡΧΙΚΗ ΧΡΗΣΗ τους σωλήνες. Σήμερα χρησιμοποιείται για την κατασκευή ταινιοδρομικού υλικού.

33 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) Ιστορικό συγκρότημα Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Νέου Φαλήρου ( )

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: ΤΟΠΟΙ ΜΝΗΜΗΣ ΩΣ ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Όταν το σήμερα σέβεται το χθες

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: ΤΟΠΟΙ ΜΝΗΜΗΣ ΩΣ ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Όταν το σήμερα σέβεται το χθες ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: ΤΟΠΟΙ ΜΝΗΜΗΣ ΩΣ ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Όταν το σήμερα σέβεται το χθες Δαλγίτση Ανδρομάχη Άννα Σύμβουλος Τσίμας Νίκος (Διδ./407) Επιβλέποντες καθηγητές Πολυχρονόπουλος Δημήτρης (Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ την καθηγήτρια Μαλικούτη Σταματίνα για την αμέριστη βοήθειά της

Ευχαριστώ την καθηγήτρια Μαλικούτη Σταματίνα για την αμέριστη βοήθειά της Ευχαριστώ την καθηγήτρια Μαλικούτη Σταματίνα για την αμέριστη βοήθειά της 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...4 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...5 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...7 1.1.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ...7 1.2. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ...10

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της Λήδας Παπαστεφανάκη

ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της Λήδας Παπαστεφανάκη ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της Λήδας Παπαστεφανάκη ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ... 2 Σπουδές... 2 Επαγγελματική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων... 3 Α. Διδακτική εμπειρία... 3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007 2009 Μια πλούσια δραστηριότητα ανέπτυξε το Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κατά τη τριετία 2007-2009,

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σημείωμα. Ημερομηνία γέννησης: 22 Απριλίου 1949 Τόπος Γέννησης: Ναύπακτος Οικογενειακή κατάσταση:έγγαμος με δύο (2) παιδιά

Βιογραφικό Σημείωμα. Ημερομηνία γέννησης: 22 Απριλίου 1949 Τόπος Γέννησης: Ναύπακτος Οικογενειακή κατάσταση:έγγαμος με δύο (2) παιδιά Βιογραφικό Σημείωμα Ευστάθιος Τσοτσορός του Νικολάου A. Προσωπικά στοιχεία Ημερομηνία γέννησης: 22 Απριλίου 1949 Τόπος Γέννησης: Ναύπακτος Οικογενειακή κατάσταση:έγγαμος με δύο (2) παιδιά Υπηκοότητα:Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

δημότης ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Αριθμός φύλλου 9 - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 - Διανέμεται δωρεάν Με 291 ψήφους και ποσοστό

δημότης ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Αριθμός φύλλου 9 - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 - Διανέμεται δωρεάν Με 291 ψήφους και ποσοστό δημότης Πτολεμαΐδας ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Αριθμός φύλλου 9 - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 - Διανέμεται δωρεάν Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης 2008: ο Δήμος Πτολεμαΐδας στο ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009 Ο απολογισμός που παρουσιάζεται αφορά την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές του Τ.Ε.Ε. το Νοέμβρη του 2006 και πιο συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Βάζουμε πλώρη στο μέλλον ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΠ Α.Ε. 2012-2016

Βάζουμε πλώρη στο μέλλον ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΠ Α.Ε. 2012-2016 Βάζουμε πλώρη στο μέλλον ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΠ Α.Ε. 2012-2016 2012-2016 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΠ Α.Ε. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κύριοι στόχοι του προγράμματός μας....4 2012-2016 Επενδυτικό Πρόγραμμα Ολπ Α.Ε.....5

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΠΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΠΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΠΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ Ι ΑΣΚΟΝΤΕΣ: Γ. ΠΟΛΥΖΟΣ,. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Οκτώβριος 2008 Περιεχόμενα Προοίμιο... 3 1. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Απολογισμός Περιφέρειας Κρήτης

Ετήσιος Απολογισμός Περιφέρειας Κρήτης 2012 Ετήσιος Απολογισμός Περιφέρειας Κρήτης Περιφέρεια Κρήτης Φεβρουάριος 2013 2 Περιεχόμενα Μήνυμα Περιφερειάρχη... 4 Μέρος 1 ο : Πρόγραμμα Δράσης Περιφέρειας Κρήτης... 7 Προπαρασκευή για τους Εορτασμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα. Σουζάνα Χούλια

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα. Σουζάνα Χούλια ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 6 Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009 1 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2007 4 Συνέδρια και Ημερίδες 6 24η Γενική Συνέλευση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Θέρμης

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Θέρμης ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Θέρμης στο πλαίσιο της υλοποίησης των ενεργειών για την πρωτοβουλία του «Συμφώνου των Δημάρχων» Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 4 2. Ο Δήμος Θέρμης... 6 2.1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: DR ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ. Θετικές Επιστήμες και Αρχαιολογικά Υλικά: Οι φορείς της έρευνας συζητούν και προτείνουν

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ. Θετικές Επιστήμες και Αρχαιολογικά Υλικά: Οι φορείς της έρευνας συζητούν και προτείνουν ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Θετικές Επιστήμες και Αρχαιολογικά Υλικά: Οι φορείς της έρευνας συζητούν και προτείνουν 3 4 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Θετικές Επιστήμες και Αρχαιολογικά Υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλικά βιομηχανικά συγκροτήματα στο νησί της Ρόδου

Ιταλικά βιομηχανικά συγκροτήματα στο νησί της Ρόδου Ιταλικά βιομηχανικά συγκροτήματα στο νησί της Ρόδου Μαργιέ Αναστασία, Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ. - Μsc Αναστηλωτής Α.Π.Θ. Χαλβαντζή Φωτεινή, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. - Μsc Αναστηλωτής Ε.Μ.Π. Η εισήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων

Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων Υπουργείο Πολιτισµού - Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων Αγ. Ασωµάτων 11, 105 53 Αθήνα Τηλ: 210-3229820, 210-3225323 Φαξ: 210-3225628 E-mail: deam@culture.gr Ιστοσελίδες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΌΤΗΤΑ 3...94 3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ, ΠΑΙΔΕΊΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ... 94 3.1 ΥΠΟΔΟΜΈΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΠΡΌΝΟΙΑΣ...94

ΕΝΌΤΗΤΑ 3...94 3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ, ΠΑΙΔΕΊΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ... 94 3.1 ΥΠΟΔΟΜΈΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΠΡΌΝΟΙΑΣ...94 ΕΝΌΤΗΤΑ 3...94 3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ, ΠΑΙΔΕΊΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ... 94 3.1 ΥΠΟΔΟΜΈΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΠΡΌΝΟΙΑΣ...94 3.1.1 Υποδομές Υγείας (Νοσοκομεία / Κέντρα υγείας, Δημοτικά Ιατρεία)... 94

Διαβάστε περισσότερα

Βόλος, 14 Ιανουαρίου 2012. Αρ. Πρωτ. 242. Προς Δήμο Βόλου Τμήμα Νομικών Προσώπων

Βόλος, 14 Ιανουαρίου 2012. Αρ. Πρωτ. 242. Προς Δήμο Βόλου Τμήμα Νομικών Προσώπων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ «ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ( Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.» ΕΔΡΑ: ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ-ΣΤΑΔΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού

Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού Ερευνητικό Πρόγραμμα Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

1 01 Εταιρικό προφίλ

1 01 Εταιρικό προφίλ Εταιρικό προφίλ 1 Εταιρικό προφίλ Μήνυμα Προέδρου σελ.4 Μήνυμα Διευθύνοντος Συμβούλου σελ. 5 3 Όμιλος INTRACOM HOLDINGS σελ. 6 INTRAKAT σελ. 10 Δραστηριότητες σελ. 14. Έργα υποδομών σελ. 16. Οικoδομικά

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014 2020. Ιούλιος, 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Παράρτημα. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014 2020. Ιούλιος, 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014 2020 Παράρτημα Ιούλιος, 2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Η εκπόνηση του

Διαβάστε περισσότερα

Αυτός που το τοιχοκόλλησε ΖΑΡΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΘΕΜΑ. Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος του ήμου Καρδίτσας για την περίοδο 2011-2014

Αυτός που το τοιχοκόλλησε ΖΑΡΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΘΕΜΑ. Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος του ήμου Καρδίτσας για την περίοδο 2011-2014 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΗΜΟΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Α Π Ο Ε Ι Κ Τ Ι Κ Ο Τ Ο Ι Χ Ο Κ Ο Λ Λ Η Σ Η Σ Στην Καρδίτσα σήμερα την 5η

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ... 05. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: Διοικητικές Παρεμβάσεις - Εξορθολογισμός... 07

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ... 05. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: Διοικητικές Παρεμβάσεις - Εξορθολογισμός... 07 περιεχόμενα ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ... 05 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: Διοικητικές Παρεμβάσεις - Εξορθολογισμός... 07 Διοικητικές παρεμβάσεις... 09 Α. Οργάνωση διοικητικών υποδομών - Εκσυγχρονισμός οργάνωσης...

Διαβάστε περισσότερα

1 1 20219 03-2015 03-2015 03-2015

1 1 20219 03-2015 03-2015 03-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΡΓΟ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦOΡΟΥ ΑΝAΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦEΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ MUNICIPALITY OF THESSALONIKI ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ MUNICIPALITY OF THESSALONIKI ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ MUNICIPALITY OF THESSALONIKI ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Εισαγωγή... 4 2 Παρουσίαση του Δήμου Θεσσαλονίκης... 6 2.1 Γενική περιγραφή... 6 2.2 Γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

To λιμάνι. «επιστρέφει» στην πόλη. Πρόταση για Ζώνη Ναυπηγικών Εργασιών. «Παγώνουν» τα τιμολόγια του 2012. ΟΛΘ ΑΕ Μεγάλη αύξηση κερδών το 2011

To λιμάνι. «επιστρέφει» στην πόλη. Πρόταση για Ζώνη Ναυπηγικών Εργασιών. «Παγώνουν» τα τιμολόγια του 2012. ΟΛΘ ΑΕ Μεγάλη αύξηση κερδών το 2011 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΦΥΛΛΟ 10 ΟΛΘ ΑΕ Μεγάλη αύξηση κερδών το 2011 To λιμάνι Τι έγινε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την περασμένη χρονιά και ποιο είναι το πρόγραμμα του 2012 για την ενίσχυση των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ 2014-2019 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ - ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

ΑΘΗΝΑ 2014-2019 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ - ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ Για αυτά που γίνονται και για αυτά που μπορούν να γίνουν... ΑΘΗΝΑ 2014-2019 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ - ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ Φίλες και φίλοι, Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρέθηκε εν μέσω μιας μεγάλης κοινωνικής, οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικές ειδήσεις

Ενημερωτικές ειδήσεις Ενημερωτικές ειδήσεις από την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης 10 Ιούλιος 2010 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Σύγχρονες τεχνολογίες στην αναστήλωση της Ακρόπολης 19 Μαρτίου 2010 Ορθοφωτομωσαϊκό του βράχου της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ Δ/ση Πολεοδομίας Δήμου Βόλου Σεπτέμβριος 2012 Μόσχος Νικόλαος, Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Πολυμενίδης

Διαβάστε περισσότερα