Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 ΣΤΟΙΧΕΙΑΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.

2 ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟ ΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

3 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

4 ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΟΓΥΑΛΙ

5 ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΧΡΩΜΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΟΓΥΑΛΙ

6 ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΧΡΩΜΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΟΓΥΑΛΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΥΠΕΡΥΘΡΟ ΣΤΟ ΥΠΕΡΥΘΡΟ ΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΕΧΕΙ Ι ΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ

7 ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΟΓΥΑΛΙ Ψυχρό υλικό

8 Q Tτ1 < Tτ2 Tπ Tεσ ΤΟΙΧΟΣ ΟΤΟΙΧΟΣ ΕΧΕΤΑΙΤΗΝΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΤΟΥΗΛΙΟΥ (Q).

9 Q2 Q Tτ1 <= Tτ2 Q Q1 + Q2 Tπ Tεσ Q1 ΤΟΙΧΟΣ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΝΥΨΩΝΕΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Tτ1 ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ. Ο ΤΟΙΧΟΣ ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ: α) ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Q1) ΚΑΙ β)θερμαινοντασ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ (Q2)

10 Q3 Tπ Q Tτ1> Tτ2 Q > Q3 Tεσ ΤΖΑΜΙ ΤΟΙΧΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ Ο ΤΟΙΧΟΣ ΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΑΡΧΙΚΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑTτ1 ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΑΥΞΑ- ΝΕΤΑΙ, ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΖΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΙΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ (Q3).

11 Q3 Tπ Q Tτ1> QΤ Tτ2 Q QΤ + Q3 Tεσ ΤΖΑΜΙ ΤΟΙΧΟΣ Tτ1 Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙΚΑΙΑΛΛΟ. Η ΡΟΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (QT) ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΙΑΣΤΗΜΑ, ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Tτ2 ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ.

12 Q3 Tπ Q Tτ1> QΤ Tτ2 Q QΤ + Q3 + Q4 Tεσ Q4 ΤΖΑΜΙ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΡΟΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (QT) ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙΑΡΧΙΖΕΙΡΟΗΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣΑΠΌΤΗΝΕΣΩΤΕΡΙΚΗΠΛΕΥΡΑ TOY ΤΟΙΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ (Q4).

13 Q3 Tπ Q Tτ1 = Tτ2 Q < Q3 + Q4 Tεσ Q4 ΤΖΑΜΙ ΤΟΙΧΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Ο ΤΟΙΧΟΣ ΘΕΡΜΑΙΝΕΙ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΑΠΟΒΑΛΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΙΑΚΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ.

14 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE-MICHEL Επιφάνεια θερµαινόµενου τοίχου Λόγος: Τοίχου προς δάπεδο θερµαινόµενου χώρου) = 0,25 έως 0,75 ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ Πάχος τοίχου (10 έως 45cm Συνήθως 20 έως 30cm) ιάκενο αέρα µεταξύ τοίχου και υαλοστασίου (5 έως 12cm Συνήθως 7,5cm) Μέγεθος θερµοσιφωνικών ανοιγµάτων ( Όταν χρησιµοποιούνται) (Λόγος επιφάνειας άνω και κάτω ανοιγµάτων προς επιφάνεια τοίχου 0,01-0,02) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Κλιµάκωση θερµοκρασίας εξωτερικής επιφάνειας τοίχου (13 C τη νύχτα µέχρι 68 C κατά τη διάρκεια ηλιόλουστης µέρας) Κλιµάκωση θερµοκρασίας εσωτερικής επιφάνειας τοίχου (18 C έως 32 C)

15

16 ΠΑΘΗΤΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΣΤΟΚΤΙΡΙΑΚΟΚΕΛΥΦΟΣ, ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΑΠΌ ΒΕΤΟΝ

17 ΠΑΘΗΤΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΣΤΟΚΤΙΡΙΑΚΟΚΕΛΥΦΟΣ, ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΑΠΌ ΒΕΤΟΝ

18 ΠΑΘΗΤΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΣΤΟΚΤΙΡΙΑΚΟΚΕΛΥΦΟΣ, ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΑΠΌ ΒΕΤΟΝ Ψυχρότερη περιοχή

19 Αύξηση της απόδοσης του συστήµατος µε κινητές µονώσεις Η χρήση νυχτερινών µονώσεων αυξάνει την απόδοση του θερµικού τοίχου. Αυτή µπορεί να πραγµατοποιηθεί µε διάφορους τρόπους: α. Με χρήση θερµοµονωτικών ρόλων µεταξύ τοίχου και υαλοστασιου. β. Με χρήση εξωτερικών µονωτικών πετασµάτων όπως φαίνεται στο σχέδιο.

20 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΘΕΡΜΙΚΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Συµπαγές µπετόν Τοίχος από τούβλα Υδάτινος τοίχος ΕΛΕΓΧΟΙ Οριζόντιος πρόβολος Νυχτερινή (κινητή) µόνωση Ανοίγµατα ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΕΚΤΗ Ανακλαστήρας / πέτασµα Λεπτοµέρειες παραθύρων Υαλοστάσιο Αύξηση πρωινής θέρµανσης

21 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΘΕΡΜΙΚΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Συµπαγές µπετόν Τοίχος από τούβλα Υδάτινος τοίχος ΕΛΕΓΧΟΙ Οριζόντιος πρόβολος Νυχτερινή (κινητή) µόνωση Ανοίγµατα ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΕΚΤΗ Ανακλαστήρας / πέτασµα Λεπτοµέρειες παραθύρων Υαλοστάσιο Αύξηση πρωινής θέρµανσης

22 Ο ΛΑΜΠΕΡΤΙΑΝΟΣ ΙΑΧΥΤΗΣ- ΟΙ ΜΑΤ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

23

24 Ηθερµοµόνωσηκαιηµάζαστηψύξη ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

25 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

26 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

27 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

28 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

29 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

30 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

31 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ Τ ΕΞ

32 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΡΟΦΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΑ ΘΕΡΜΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΡΙΝ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ. Τ ΕΞ Τ ΕΣ Τ ΕΞ ΜΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΟΠΟΥ Ο ΑΕΡΑΣ ΑΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΨΕΥ ΟΡΟΦΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΑ ΘΕΡΜΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΕΩΝ.

33 ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΝΟΙΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ Η ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ. Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΙΚΟΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΑΠΛΑ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ.

34 -ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ Ν ΟΨΕΩΝ -ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ -ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΑΙΘΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΚΥΣΜΟΥ ΑΝΕΜΟ ΕΙΚΤΙΚΑ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΩΝ ΡΟΣΕΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΑΙΘΡΙΟΥ ΜΕ ΕΛΚΥΣΜΟ ΘΕΡΜΟΥ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΌ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΠΙΕΣΗΣ ΠΟΥ ΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΛΑΓΙΑ ΠΡΟΣΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ Ν ΟΨΕΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΦΥΛΛΟΒΟΛΑ ΕΝΤΡΑ ΖΩΝΕΣ ΦΥΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΚΩΝΟΦΟΡΑ ΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΡΟΣΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΝΤΑΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΑΥΤΉ) ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ Ν ΑΝΕΜΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΙΣΟ Ο ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΌ ΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

35 ΜΕ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

36 ΜΕ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

37 ΜΕ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ήμεψυχρηακτινοβολιααποτηνοροφη (για µονώροφα ή για τον τελευταίο όροφο χωρίς νυκτερινή µόνωση στην οροφή) Τ ΕΞ Τ ΕΣ

38 ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ Υπάρχουν δύο λειτουργικές προσεγγίσεις των θερµοκηπίων: Ως θερµοκήπιο που είναι προσαρτηµένο στο σπίτι και µεγιστοποιεί τη θερµική λειτουργία συλλογήςαποθήκευσηςκαιµεταφοράς. Αυτό ενεργεί ως ένα αποµονωµένο θερµικό σύστηµα για το κύριο κτίριο ενώ ταυτόχρονα λειτουργείκαιωςθερµοκήπιοανάπτυξηςφυτών.

39 Ωςέναηλιόλουστοδωµάτιοµεταξύτουεσωτερικούπεριβάλλοντος. Αυτό χρησιµοποιείται για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και ως θερµικό σύστηµα

40 Έναθερµοκήπιογιαναείναιενεργειακάαποδοτικόπρέπειναέχειτηβόρεια, δυτικήκαιίσωςτηνανατολικήτουπλευράαπόκαλάµονωµένητοιχοποιία. Η παραµένουσα νότια γυάλινη πλευρά συλλέγει το χειµωνιάτικο ήλιο.

41 Ορισµός θερµοκηπίου Κλειστός χώρος προσανατολισµένος προς νότο, σε επαφή µε το κτίριο και διαχωριζόµενος από αυτό µε µη θερµοµονωµένα οικοδοµικά στοιχεία που αποτελούν µάζα µεγάληςθερµοχωρικότητας (σκυρόδεµα, πέτρα, διπλόµπατικότούβλοκ.λ.π.). Το περίβληµα που διαχωρίζει το χώρο αυτό από το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να περιλαµβάνει την κατάλληλη επιφάνεια υαλοστασίων ώστε το θερµοκήπιο να συλλέγει, να αποθηκεύει και να µεταφέρει την ηλιακή ενέργεια προς το εσωτερικό του κτιρίου µέσω κατάλληλων ανοιγµάτων, κατά θέση και µέγεθος, επί του διαχωριστικού τοιχώµατοςθερµοκηπίου κτιρίου. Το βάθος του θερµοκηπίου για την καλλίτερη απόδοση του πρέπει να κυµαίνεται από 1,5 έως 2,5 µέτρα. Οι µη υάλινες επιφάνειες του θερµοκηπίου που συνορεύουν µε το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να µονώνονται. Για την αποφυγή της υπερθέρµανσης του χώρου του θερµοκηπίου το καλοκαίρι και κατά συνέπεια της µετάδοσης της θερµότητας προς το εσωτερικό του κτιρίου, πρέπει τα εξωτερικά υάλινα τοιχώµατα του θερµοκηπίου να είναι ανοιγόµενα, να υπάρχουν συστήµατα εσωτερικού ή εξωτερικού σκιασµού του θερµοκηπίου και κατάλληλα ανοίγµατα κατά θέση και µέγεθος, στην εξωτερική επιφάνεια του θερµοκηπίου για την απαγωγή της θερµότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον.

42 Ορισµός θερµοκηπίου Κλειστός χώρος προσανατολισµένος προς νότο, σε επαφή µε το κτίριο και διαχωριζόµενος από αυτό µε µη θερµοµονωµένα οικοδοµικά στοιχεία που αποτελούν µάζα µεγάληςθερµοχωρικότητας (σκυρόδεµα, πέτρα, διπλόµπατικότούβλοκ.λ.π.). Το περίβληµα που διαχωρίζει το χώρο αυτό από το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να περιλαµβάνει την κατάλληλη επιφάνεια υαλοστασίων ώστε το θερµοκήπιο να συλλέγει, να αποθηκεύει και να µεταφέρει την ηλιακή ενέργεια προς το εσωτερικό του κτιρίου µέσω κατάλληλων ανοιγµάτων, κατά θέση και µέγεθος, επί του διαχωριστικού τοιχώµατοςθερµοκηπίου κτιρίου. Το βάθος του θερµοκηπίου για την καλλίτερη απόδοση του πρέπει να κυµαίνεται από 1,5 έως 2,5 µέτρα. Οι µη υάλινες επιφάνειες του θερµοκηπίου που συνορεύουν µε το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να µονώνονται. Για την αποφυγή της υπερθέρµανσης του χώρου του θερµοκηπίου το καλοκαίρι και κατά συνέπεια της µετάδοσης της θερµότητας προς το εσωτερικό του κτιρίου, πρέπει τα εξωτερικά υάλινα τοιχώµατα του θερµοκηπίου να είναι ανοιγόµενα, να υπάρχουν συστήµατα εσωτερικού ή εξωτερικού σκιασµού του θερµοκηπίου και κατάλληλα ανοίγµατα κατά θέση και µέγεθος, στην εξωτερική επιφάνεια του θερµοκηπίου για την απαγωγή της θερµότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον.

43 Ορισµός θερµοκηπίου Κλειστός χώρος προσανατολισµένος προς νότο, σε επαφή µε το κτίριο και διαχωριζόµενος από αυτό µε µη θερµοµονωµένα οικοδοµικά στοιχεία που αποτελούν µάζα µεγάληςθερµοχωρικότητας (σκυρόδεµα, πέτρα, διπλόµπατικότούβλοκ.λ.π.). Το περίβληµα που διαχωρίζει το χώρο αυτό από το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να περιλαµβάνει την κατάλληλη επιφάνεια υαλοστασίων ώστε το θερµοκήπιο να συλλέγει, να αποθηκεύει και να µεταφέρει την ηλιακή ενέργεια προς το εσωτερικό του κτιρίου µέσω κατάλληλων ανοιγµάτων, κατά θέση και µέγεθος, επί του διαχωριστικού τοιχώµατοςθερµοκηπίου κτιρίου. Το βάθος του θερµοκηπίου για την καλλίτερη απόδοση του πρέπει να κυµαίνεται από 1,5 έως 2,5 µέτρα. Οι µη υάλινες επιφάνειες του θερµοκηπίου που συνορεύουν µε το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να µονώνονται. Για την αποφυγή της υπερθέρµανσης του χώρου του θερµοκηπίου το καλοκαίρι και κατά συνέπεια της µετάδοσης της θερµότητας προς το εσωτερικό του κτιρίου, πρέπει τα εξωτερικά υάλινα τοιχώµατα του θερµοκηπίου να είναι ανοιγόµενα, να υπάρχουν συστήµατα εσωτερικού ή εξωτερικού σκιασµού του θερµοκηπίου και κατάλληλα ανοίγµατα κατά θέση και µέγεθος, στην εξωτερική επιφάνεια του θερµοκηπίου για την απαγωγή της θερµότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον.

44 Ορισµός θερµοκηπίου Κλειστός χώρος προσανατολισµένος προς νότο, σε επαφή µε το κτίριο και διαχωριζόµενος από αυτό µε µη θερµοµονωµένα οικοδοµικά στοιχεία που αποτελούν µάζα µεγάληςθερµοχωρικότητας (σκυρόδεµα, πέτρα, διπλόµπατικότούβλοκ.λ.π.). Το περίβληµα που διαχωρίζει το χώρο αυτό από το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να περιλαµβάνει την κατάλληλη επιφάνεια υαλοστασίων ώστε το θερµοκήπιο να συλλέγει, να αποθηκεύει και να µεταφέρει την ηλιακή ενέργεια προς το εσωτερικό του κτιρίου µέσω κατάλληλων ανοιγµάτων, κατά θέση και µέγεθος, επί του διαχωριστικού τοιχώµατοςθερµοκηπίου κτιρίου. Το βάθος του θερµοκηπίου για την καλλίτερη απόδοση του πρέπει να κυµαίνεται από 1,5 έως 2,5 µέτρα. Οι µη υάλινες επιφάνειες του θερµοκηπίου που συνορεύουν µε το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να µονώνονται. Για την αποφυγή της υπερθέρµανσης του χώρου του θερµοκηπίου το καλοκαίρι και κατά συνέπεια της µετάδοσης της θερµότητας προς το εσωτερικό του κτιρίου, πρέπει τα εξωτερικά υάλινα τοιχώµατα του θερµοκηπίου να είναι ανοιγόµενα, να υπάρχουν συστήµατα εσωτερικού ή εξωτερικού σκιασµού του θερµοκηπίου και κατάλληλα ανοίγµατα κατά θέση και µέγεθος, στην εξωτερική επιφάνεια του θερµοκηπίου για την απαγωγή της θερµότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον.

45 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΥΑΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΟΓΟΣ Της ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ = 0,6 ΕΩΣ 1,6 ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΑΝΑ m² ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΑΠΕ ΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ = 75 ΕΩΣ 200 kcal/ C ΣΥΝΗΘΩΣ 100 kcal/ C ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ = 0,1 ΕΩΣ 0,5 ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Α + Β = ΚΑΤΆ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 0,01 0,02 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ (Η) (ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 2 ΜΕΤΡΑ) ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ D = 1/20 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ: 5 C ΕΩΣ 16 C, ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 2 C ΕΩΣ 32 C ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡ: 16 C ΕΩΣ 27 C ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 10 CΕΩΣ 40 C

46 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΥΑΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΟΓΟΣ Της ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ = 0,6 ΕΩΣ 1,6 ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΑΝΑ m² ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΑΠΕ ΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ = 75 ΕΩΣ 200 kcal/ C ΣΥΝΗΘΩΣ 100 kcal/ C ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ = 0,1 ΕΩΣ 0,5 ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Α + Β = ΚΑΤΆ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 0,01 0,02 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ (Η) (ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 2 ΜΕΤΡΑ) ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ D = 1/20 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ: 5 C ΕΩΣ 16 C, ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 2 C ΕΩΣ 32 C ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡ: 16 C ΕΩΣ 27 C ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 10 CΕΩΣ 40 C

47 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΥΑΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΟΓΟΣ Της ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ = 0,6 ΕΩΣ 1,6 ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΑΝΑ m² ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΑΠΕ ΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ = 75 ΕΩΣ 200 kcal/ C ΣΥΝΗΘΩΣ 100 kcal/ C ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ = 0,1 ΕΩΣ 0,5 ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Α + Β = ΚΑΤΆ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 0,01 0,02 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ (Η) (ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 2 ΜΕΤΡΑ) ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ D = 1/20 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ: 5 C ΕΩΣ 16 C, ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 2 C ΕΩΣ 32 C ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡ: 16 C ΕΩΣ 27 C ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 10 CΕΩΣ 40 C

48 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΥΑΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΟΓΟΣ Της ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ = 0,6 ΕΩΣ 1,6 ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΑΝΑ m² ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΑΠΕ ΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ = 75 ΕΩΣ 200 kcal/ C ΣΥΝΗΘΩΣ 100 kcal/ C ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ = 0,1 ΕΩΣ 0,5 ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Α + Β = ΚΑΤΆ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 0,01 0,02 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ (Η) (ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 2 ΜΕΤΡΑ) ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ D = 1/20 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Θερµοχωρητικότητα Βeton 506 kcal/m³ C Τούβλων 394 kcal/m³ C Νερού 1000 kcal/m³ C Για ένα τοίχο πάχους 30cm έχουµε ικανότητα αποθήκευσης Από beton 152 kcal/m³ C Από τούβλα 118 kcal/m³ C Απόνερό 300 kcal/m³ C

49 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΛΑΜΠΕΡΤΙΑΝΟ ΙΑΧΥΤΗ. ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠ ΕΞΩ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΝ ΑΠΟΡΟΦΑΤΑΙ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ.

50 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΕΚΤΗ Πλαίσιο Υαλοστάσιο ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ οχεία νερού Θερµοαποθηκευτικός τοίχος Οριζόντιο θερµαινόµενο στρώµα χαλικιών ΕΛΕΓΧΟΣ Ανοίγµατα Θερµικός έλεγχος Ανακλαστήρας -πέτασµα

51 ΡΟΣΙΣΜΟΣ Πρέπει να δοθεί φροντίδα ώστε να αποτραπεί η υπερθέρµανση του θερµοκηπίου κατάτηδιάρκειατουκαλοκαιριούκαι νωρίςτοφθινόπωρο. Αυτό γίνεται συνήθως µε σκιασµό της γυάλινης επιφάνειας ή µε κατάλληλα πτερύγια. Μερικός δροσισµός µπορεί να επιτευχθεί εξαερίζοντας τη θερµική µάζα του τοίχου κατά τη νύχτα.

52 Ένα προσαρτηµένο θερµοκήπιο έχει συνήθως ένα νότιο υαλοστάσιο κεκλιµένο σε τέτοια γωνίαπουναµεγιστοποιείτοχειµερινόήλιο. Η στραµµένη προς το νότο οροφή είναι λιγότερο επιθυµητή διότι µεγιστοποιεί τον καλοκαιρινό ήλιο αλλά παρά ταύτα ένα µικρό µέρος επιτρέπει στο χειµωνιάτικο ήλιο να περνά και να θερµαίνει τον εσωτερικό τοίχο του θερµοκηπίου. Ένας συνήθως κανόνας για την γωνία µεταξύ του εδάφους και του κεκλιµένου νότιου τοίχου είναιγ.π. πλέον 30 / 35.

53 Μερικές φορές µπορεί να χρησιµοποιηθεί νότιος κατακόρυφος γυάλινος τοίχος αν και αυτός δεν είναι πολύ επιθυµητός επειδή δηµιουργεί µεγαλύτερες οροφές που δέχονται ανεπιθύµητο καλοκαιρινό ήλιο. Έχει εν τούτοις το πλεονέκτηµα ότι επιτρέπει ευκολότερη λειτουργία εσωτερικών σκιαδίων και κινητών µονώσεων και παρέχει περισσότερο χρήσιµο χώρο για τους ανθρώπους.

54 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΧΩΡΙΣ ΜΑΖΑ Το θερµοκήπιο µπορεί να θεωρηθεί ως ένα; αποµονωµένος συλλέκτης µε τη θερµική µάζααποθήκευσηςµετακινηµένηπροςτοκτίριο. Αυτό επιτρέπει καλλίτερη θερµική σύζευξη µεταξύ της αποθήκευσης και του σπιτιού που πρόκειται να θερµανθεί αλλά καταλήγει σε µεγαλύτερες θερµοκρασίες διακύµανσης στα θερµοκήπια.

55 ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙΠΕ ΩΝ Είναι πλεονέκτηµα να καλύπτεται όσο το δυνατόν µεγαλύτερη επιφάνεια της νότιας πλευράς ενός κτιρίου από θερµοκήπιο. Για ένα διώροφο κτίριο (ισόγειο συν µεσοπατώµατα) µπορεί να χρησιµοποιηθεί ένα θερµοκήπιο πολλών επιπέδων. Αυτό εξασφαλίζει περισσότερο χρησιµοποιούµενο χώρο και επιτρέπει πρόσθετη θερµική σύνδεση µεταξύ θερµοκηπίου και κύριου κτιρίου. Επίσης ενισχύει το θερινό αερισµό µια και τα ανοίγµατα είναι τοποθετηµένα ψηλότερα στο θερµοκήπιο και έτσι γίνεται καλλίτερη εκµετάλλευση του φαινοµένου της καπνοδόχου για την αύξησητηςροήςτουαέραµεταξύτωνκάτωκαιάνωανοιγµάτων.

56

57 H διώροφηκατοικίαβρίσκεταιστημαλεσίνατηςβoιωτίαςκαιέχειεµβαδόν 226,3 m2. Μελετητής Θ. Γιάκας. Το κτίριο κτίστηκε το 1989 και περιλαµβάνει ανοίγµατα άµεσου κέρδους και διώροφο θερµοκήπιο και ο φυσικός δροσισµός επιτυγχάνεται µεσκίασηκαινυχτερινόαερισµότωνκυρίωςχώρων, αλλάκαιτουθερµοκηπίου. Το θερµοκήπιο στο ισόγειο βρίσκεται σε επαφή µε το καθιστικό, ενώ στον όροφο µε το κύριο υπνοδωµάτιο του κτιρίου. Στο ύψος του ορόφου το θερµοκήπιο φέρει περιµετρικά στις εξωτερικές πλευρές του µπαλκόνι σε σχήµα Π, παρέχοντας πρόσβαση στα ανοιγόµενα τζάµια του. Η οροφή του θερµοκηπίου (προέκταση της του δώµατος του κτιρίου) προεξέχει και σκιάζει πλήρως το πάνω τµήµα του το καλοκαίρι. Η επικοινωνία του θερµοκηπίου µε τους παράπλευρους χώρους γίνεται µέσω εσωτερικών παραθύρων, τα οποία το χειµώνα παραµένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ηµέρας και κλείνουν τη νύχτα, ενώ το καλοκαίρι παραµένουν κλειστά. Το καλοκαίρι το θερµοκήπιο αερίζεται και σκιάζεται εξωτερικά µε γαλλικά παντζούριαστοισόγειο, καιαπότηνπροεξοχήτηςοροφήςστονόροφο.

58 ΕΝ ΟΓΗΙΝΟΣ ΡΟΣΙΣΜΟΣ

59

60 ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ Ε ΑΦΟΥΣ - ΑΕΡΟΣ Πρόκειται για σωλήνες διαµέτρου Φ125mm έως περίπου Φ250mm που θα τοποθετηθούνκάτωαπόταθεµέλιασεκατάλληλοβάθος. Εισοδος αέρα στην εγκατάσταση κλιµατισµού µε ευνοϊκότερες συνθήκες τον χειµώνα αντίστοιχα και το καλοκαίρι Επιτυγχάνεται έτσι εξοικονόµηση ενέργειας. Σε ενδιάµεσες εποχές ο αέρας αυτός µπορεί να παρέχει δροσισµό χωρίς περαιτέρω ψυκτική επεξεργασία, παρακάµπτοντας τα ψυκτικά µηχανήµατα. Ο αέρας αυτός µπορεί να τροφοδοτηθεί απ ευθείας µέσα σε χώρους εργασίας πουέχουνµόνοεξαερισµό, βελτιώνονταςτιςσυνθήκεςεργασίας.

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74 ΑΘΗΝΑ 12 µµ 21 Ιουνίου Θέση ήλιου ως προς τη Χειµερινή Ώρα ΑΘΗΝΑ 5.30µ.µ µ.µ. 21 Ιουνίου Ήλιος στη βόρεια όψη. Απόκλιση από Νότο = = 60 ο ΑΘΗΝΑ 6.30π.µ π.µ. 21 Ιουνίου Ήλιος στη βόρεια όψη.

75 7o

76 ΑΘΗΝΑ 12 µµ 21 Ιουνίου Θέση ήλιου ως προς τη Χειµερινή Ώρα Ήλιος έως τις 8.45 π.µ. Ήλιος µετά τις 6.15 µ.µ. ΑΘΗΝΑ 5.30µ.µ µ.µ. 21 Ιουνίου Ήλιος στη βόρεια όψη. Απόκλιση από Νότο = = 60 ο ΑΘΗΝΑ 6.30π.µ π.µ. 21 Ιουνίου Ήλιος στη βόρεια όψη.

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ κτηριων. Κατάλληλη χωροθέτηση κτηρίων. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ κτηριων. Κατάλληλη χωροθέτηση κτηρίων. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ κτηριων Κατάλληλη χωροθέτηση κτηρίων ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΚΕΛΥΦΟΣ κηλιακηενεργεια Για την επιτυχή εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, η διαμόρφωση του κελύφους του κτηρίου πρέπει να είναι τέτοια,

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόρης Οικονοµίδης, ρ. Πολιτικός Μηχανικός

Γρηγόρης Οικονοµίδης, ρ. Πολιτικός Μηχανικός Γρηγόρης Οικονοµίδης, ρ. Πολιτικός Μηχανικός ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ & ΚΛΙΜΑ Μήκος Πλάτος 23.55 38.01 Ύψος 153 m Μέση θερµοκρασία αέρα περιβάλλοντος (ετήσια) E N 18,7 C Ιανουάριος 9,4 C Ιούλιος 28,7 C Βαθµοηµέρες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Βιοκλιµατικός σχεδιασµός

ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Βιοκλιµατικός σχεδιασµός ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Βιοκλιµατικός σχεδιασµός α. κατοικίας και β. οικισµού 16 κατοικιών, µε κατάλληλες βιοκλιµατικές παρεµβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στον περιβάλλοντα χώρο τους ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά στο σχεδιασμό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών-υπαίθριων) με βάση το τοπικό κλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc Αρχές ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων Αξιοποίηση των τοπικών περιβαλλοντικών πηγών και τους νόμους ανταλλαγής ενέργειας κατά τον αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9 3. Ας περιγράψουμε σχηματικά τις αρχές επί των οποίων βασίζονται οι καινοτόμοι σχεδιασμοί κτηρίων λόγω των απαιτήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και ευαισθησία του χώρου και του περιβάλλοντος ; 1. Τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΡΧΩΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & Φ/Β Επιβλέπων Καθηγητής: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

βιοκλιματικός σχεδιασμός παθητικά συστήματα

βιοκλιματικός σχεδιασμός παθητικά συστήματα βιοκλιματικός σχεδιασμός παθητικά συστήματα 2Τ141. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΕΛΥΦΩΝ. 10-06-2014 Εξοικονόμηση ενέργειας ηλιασμός φυσικός αερισμός φυσικός φωτισμός Παθητικά ηλιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΚΕΡΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ Υ.ΠΕ.ΧΩ. Ε

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΚΕΡΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ Υ.ΠΕ.ΧΩ. Ε ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΚΕΡΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ Υ.ΠΕ.ΧΩ. Ε Γ. ΚΟΝΤΟΡΟΥΠΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π. ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Στόχος(οι): Η διαπαιδαγώγηση των μαθητών γύρω από το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας στα σχολεία με έμφαση στην χρήση των παραθύρων (εφόσον επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 ΦΟΡΤΙΑ Υπό τον όρο φορτίο, ορίζεται ουσιαστικά το πoσό θερµότητας, αισθητό και λανθάνον, που πρέπει να αφαιρεθεί, αντίθετα να προστεθεί κατά

Διαβάστε περισσότερα

αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού Κλειώ Αξαρλή

αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού Κλειώ Αξαρλή αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού Κλειώ Αξαρλή ..κατοικία ελαχίστων απαιτήσεων ξεκινώντας τη σύνθεση κτιριολογικό πρόγραμμα οικόπεδο (μορφολογία, προσβάσεις.) κανονισμοί (όροι δόμησης.) κόστος Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο φυσικός φωτισµός αποτελεί την τεχνική κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ NEOTEX AEBE, NEOROOF, SILATEX REFLECT και N-THERMON 9mm. Μάρτιος 2013 67/2013 1 Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κατερίνα Χατζηβασιλειάδη Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ 1. Εισαγωγή Η προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Χώρα, Πόλη Ελλάδα, Αρχάνες Μελέτη περίπτωσης Όνομα Δήμου: Αρχανών κτιρίου: Όνομα σχολείου: 2 Δημοτικό Σχολείο Αρχανών Το κλίμα στις Αρχάνες έχει εκτεταμένες περιόδους ηλιοφάνειας, Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ N-THERMON 9mm ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ NEOTEX AEBE.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ N-THERMON 9mm ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ NEOTEX AEBE. 1 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ N-THERMON 9mm ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ NEOTEX AEBE. Μάρτιος 2013 66/2013 1 Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθ. Μ. Σανταμούρης 2 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΟ ΩΝ / ΚΕΡ ΩΝ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΟ ΩΝ / ΚΕΡ ΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΛΙΑΚΩΝ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟ ΩΝ / ΚΕΡ ΩΝ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ Q ΒΑΘΜΟΗΜΕΡΕΣ ΗΛΙΑΚΑ (υαλοστασια + trombe michel +θερµοκηπιο) & ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΕΡ Η ΣQS + ΣQ INT ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ n ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι ο τρόπος σχεδιασμού κτιρίων που λαμβάνει υπόψη τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, τη θέση των χώρων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 12. Κατάλογος Ενδεικτικών Συστάσεων

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 12. Κατάλογος Ενδεικτικών Συστάσεων ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 12 Κατάλογος Ενδεικτικών Συστάσεων 1 Περιγράφονται ενδεικτικές συστάσεις επεμβάσεων που μπορούν να εφαρμοστούν στο κτιριακό κέλυφος και στις Η/Μ εγκαταστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

3 Ο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ:Στοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού

3 Ο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ:Στοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού 3 Ο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ:Στοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού Ομάδα εργασίας:αντωνακάκη Βασιλική, Αποστολοπούλου Ζαφειρένια, Βαγγέλη Αλεξάνδρα, Δαβιδιάδη Ιωάννα, Ζούνα Ρεντόνα Βασικά στοιχεία του βιοκλιματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Συνέδριο ΤΕΕ Ενέργεια: Σημερινή εικόνα - Σχεδιασμός - Προοπτικές ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική Η ιδιοκτησία της ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., χωροθετείται μέσα στον οικισμό της Καρδίας. Ο πολεοδομικός και ο οικιστικός σχεδιασμός των οικοπέδων της ιδιοκτησίας οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο,

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματική Κατοίκηση. Σχεδιασμός Kοινότητας Kοινωνικών Kατοικιών με αρχές Oικολογικού Σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης

Προγραμματική Κατοίκηση. Σχεδιασμός Kοινότητας Kοινωνικών Kατοικιών με αρχές Oικολογικού Σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης Προγραμματική Κατοίκηση. Σχεδιασμός Kοινότητας Kοινωνικών Kατοικιών με αρχές Oικολογικού Σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης Στολίδου Ρ., Κεχρινιώτη Μ., Ψυχογιός Δ. & Ψυχογιός Σ. Αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

Κουφώματα Υαλοπίνακες

Κουφώματα Υαλοπίνακες Κουφώματα Υαλοπίνακες Τα ανοίγματα είναι από τα πιο ευάλωτα στοιχεία ενός κτιρίου. Για το περιορισμό των θερμικών απωλειών, πρέπει οι αρμοί συναρμογής των πλαισίων να είναι απόλυτα αδιαπέραστοι από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΡΟΣΙΣΜΟΥ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΡΟΣΙΣΜΟΥ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΡΟΣΙΣΜΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΡΟΣΙΣΜΟΥ O φυσικός ή παθητικός δροσισμός βασίζεται στην εκμετάλλευση ή και στον έλεγχο των φυσικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στο κτήριο και το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8 Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου 1 1. Γενικά Στοιχεία Χρήση κτιρίου Μικτή χρήση Έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας: Έτος ολοκλήρωσης κατασκευής: Κατοικίες Γραφεία Καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 η ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ Ομάδα : 4 η Τάξη : A' Λυκείου Tμήμα : A'2 Σχολικό Έτος : 2012-2013 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΕΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΣΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μάντζιου, εισήγηση: βιοκλιματικός σχεδιασμός κατοικιών πρόληψη ή μετασκευή;

Λένα Μάντζιου, εισήγηση: βιοκλιματικός σχεδιασμός κατοικιών πρόληψη ή μετασκευή; Λένα Μάντζιου, εισήγηση: βιοκλιματικός σχεδιασμός κατοικιών πρόληψη ή μετασκευή; Τα κτίρια καταναλώνουν πάνω από το 40% της ενέργειας Κτιριακός τομέας καταβόθρα ενέργειας παραγωγή CO2 δομικά απόβλητα κλιματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Μ, εγκατάσταση τοποθέτηση µόνωσης

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Μ, εγκατάσταση τοποθέτηση µόνωσης Όπου Μ, εγκατάσταση τοποθέτηση µόνωσης συνήθειες. Η θερµική προστασία του κελύφους, του δώµατος και της στέγης είναι βασική προϋπόθεση για τη σωστή θερµική συµπεριφορά οποιουδήποτε κτηρίου. Η θερµοµόνωση

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση των αντηλιακών µεµβρανών 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ

Πιστοποίηση των αντηλιακών µεµβρανών 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ Πιστοποίηση των αντηλιακών µεµβρανών 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ 1 Πιστοποίηση των αντηλιακών µεµβρανών 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ Οι αντηλιακές µεµβράνες 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ µελετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ Q ΒΑΘΜΟΗΜΕΡΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΗΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΕΡ ΩΝ ΣQS + ΣQ INT ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ n ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡ Η ΣQ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ Q ΒΑΘΜΟΗΜΕΡΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΗΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΕΡ ΩΝ ΣQS + ΣQ INT ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ n ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡ Η ΣQ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΗΛΙΑΚΩΝ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟ ΩΝ / ΚΕΡ ΩΝ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ Q ΒΑΘΜΟΗΜΕΡΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΗΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΕΡ ΩΝ ΣQS + ΣQ INT ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ n ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡ Η ΣQΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΟΝΗΤΕΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΚΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΓΚΑΒΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας

Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας GRV Energy Solutions S.A Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας Ανανεώσιμες Πηγές Σκοπός της GRV Ενεργειακές Εφαρμογές Α.Ε. είναι η κατασκευή ενεργειακών συστημάτων που σέβονται το περιβάλλον με εκμετάλλευση

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Ερευνητικό Πεδίο: Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού

2 ο Ερευνητικό Πεδίο: Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού 2 ο Ερευνητικό Πεδίο: Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού Ομάδα: Αραμπατζή Μικαέλα,Νεκταρία Ανδρίτσου,Βιγλάκης Βασίλης,Βούρης Αναστάσης,Αλεξόπουλος Τάσος. Βασικές αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού των κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου

Θέμα : Παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου 1ο ΓΕ.Λ. Ελευθερίου-Κορδελιού Ερευνητική εργασία Α Λυκείου 2011-2012. Τμήμα PR4 ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Θέμα : Παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου Όνομα Ομάδας : Ηλιαχτίδες Σεϊταρίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Επιβλέπων Καθηγητής) ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ (Συνεπιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Χηµείας Βιοκλιµατική αρχιτεκτονική

Αρχές Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Χηµείας Βιοκλιµατική αρχιτεκτονική Αρχές Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Χηµείας Βιοκλιµατική αρχιτεκτονική Νίκος Μαµάσης Τοµέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα 2014 Εισαγωγή Bιοκλιµατική αρχιτεκτονική είναι ο σχεδιασµός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΜΑΝ ΡΑ - Ν. ΛΑΡΙΣΗΣ)

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΜΑΝ ΡΑ - Ν. ΛΑΡΙΣΗΣ) ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΜΑΝ ΡΑ - Ν. ΛΑΡΙΣΗΣ) Νικόλαος Π. Βαλής & συνεργάτες Αρχιτέκτων Μηχανικός, dplg (UPA Νο 5) Ευρυτανίας 18 Αθήνα 115 23, τηλ. 010 6911641,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ «ΚΤΙΡΙΟ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.» ΛΑΡΙΣΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK ΠΟΠΗ ΔΡΟΥΤΣΑ M.Sc. Φυσικός Περιβάλλοντος, Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΙΔΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ Ομάδα Μελέτης: Βασίλης Ιερείδης Χαράλαμπος Ιερείδης Αλέξανδρος Ιερείδης Αιμίλιος Μιχαήλ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά

Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά Το Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο ήµος Αγίας Βαρβάρας υλοποιούν το Έργο "Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», µε χρηµατοδότηση του Προγράµµατος ΕΠΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ. Το έργο έχει

Διαβάστε περισσότερα

Energy - Sp. Ενεργειακός Σχεδιασµός Κτιρίων

Energy - Sp. Ενεργειακός Σχεδιασµός Κτιρίων Energy - Sp ΕΝΩΣΗ ΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙ ΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΆ ΤΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟ ΚΤΙΡΙΩΝ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007 Ενεργειακός Σχεδιασµός Κτιρίων (θέρµανση των κτιρίων) Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια σηµεία διάλεξης για τη Θερµοµόνωση Κτιρίων από Η. Ζαχαρόπουλο, Καθηγητή Ε.Μ.Π.

Κύρια σηµεία διάλεξης για τη Θερµοµόνωση Κτιρίων από Η. Ζαχαρόπουλο, Καθηγητή Ε.Μ.Π. Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗ 3 Κύρια σηµεία διάλεξης για τη Θερµοµόνωση Κτιρίων από Η. Ζαχαρόπουλο, Καθηγητή Ε.Μ.Π. Θερµότητα µεταδίδεται, σύµφωνα µε τη θεωρία της Φυσικής, µε: - αγωγή, σε στερεά

Διαβάστε περισσότερα

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακοίΣυλλέκτες Γιάννης Κατσίγιαννης Ηλιακοίσυλλέκτες Ο ηλιακός συλλέκτης είναι ένα σύστηµα που ζεσταίνει συνήθως νερό ή αέρα χρησιµοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία Συνήθως εξυπηρετεί ανάγκες θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ( 2 ηµέρες )

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ( 2 ηµέρες ) 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ( 2 ηµέρες ) 15. 30 16. 00 16. 00 17. 00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ Π 100, για ενεργειακούς επιθεωρητές, ΟΛΟΙ 30 30 30 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΛΟΙ 60 60 60 ΠΗΓΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17. 00 17. 45 ΚΟΙΝ. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιµατικός σχεδιασµός και παθητικά ηλιακά συστήµατα

Βιοκλιµατικός σχεδιασµός και παθητικά ηλιακά συστήµατα Βιοκλιµατικός σχεδιασµός και παθητικά ηλιακά συστήµατα Ο κτιριακός τοµέας είναι υπεύθυνος για το 40% περίπου της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικό επίπεδο. Η κατανάλωση αυτή, είτε σε µορφή

Διαβάστε περισσότερα

Φυτεµένα δώµατα & ενεργειακή συµπεριφορά κτιρίων

Φυτεµένα δώµατα & ενεργειακή συµπεριφορά κτιρίων Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Οικοδοµικής και Φυσικής των Κτιρίων lbcp.civil.auth.gr Φυτεµένα δώµατα & ενεργειακή συµπεριφορά κτιρίων Θ.Γ.Θεοδοσίου, επ.καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Συλλεκτών. 1.1 Συλλέκτες χωρίς κάλυμμα

Είδη Συλλεκτών. 1.1 Συλλέκτες χωρίς κάλυμμα ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Είδη Συλλεκτών ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΡΟΖA υπ. Διδ. Μηχ. Μηχ. ΕΜΠ MSc Environmental Design & Engineering Φυσικός Παν. Αθηνών ΚΑΠΕ - ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

?

? ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ? KWh/(m 2. έτος) Η ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑ m2κτιριου = ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΘΕΡΜΙΚΗΣ + ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ + ΨΥΚΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑ m2κτιριου KWh/(m 2. έτος) Η ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΠΑΡΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος υπολογισµού συντελεστών θερµοπερατότητας και αποτελεσµατικής θερµοχωρητικότητας

Μέθοδος υπολογισµού συντελεστών θερµοπερατότητας και αποτελεσµατικής θερµοχωρητικότητας Μέθοδος υπολογισµού συντελεστών θερµοπερατότητας και αποτελεσµατικής θερµοχωρητικότητας Νίκος Χατζηνικολάου Λειτουργός Βιοµηχανικών Εφαρµογών Υπηρεσία Ενέργειας Βασικές Ορολογίες Συντελεστής Θερµικής Αγωγιµότητας

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορικός Σχεδιασμός

Αειφορικός Σχεδιασμός Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Αρχιτεκτόνων Αειφορικός Σχεδιασμός Στρατηγικές Θέρμανσης Παθητικά Ηλιακά Συστήματα Σημειώσεις Φρόσω Τριάντη, Αρχιτέκτων Ενεργειολόγος,MArch.,PhD. ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ

Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ Τα θερμικά ηλιακά συστήματα υποβοήθησης θέρμανσης χώρων και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (Ηλιοθερμικά Συστήματα) είναι ιδιαίτερα γνωστά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Επίδραση Τοίχου TROMBE στην Ενεργειακή Επίδοση του Κτιρίου Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Τ.Ε.Ι. Σερρών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.)

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) ΑΘΗΝΑ ΓΑΓΛΙΑ Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., M.Sc. Οµάδα Εξοικονόµησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ DOMOTEC & BUILDING GREEN EXPO 26-29/4/2018 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Αρχιτέκτων Μηχανικός Προϊστάμενος Τμήματος Έργων EUROPA ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Βραχόπουλος Μ. Γρ., Κωτσιόβελος Γ. Τρ. Τµήµα Τεχνολόγων Μηχανολόγων, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Χαλκίδας, 344 Ψαχνά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤHN KATOIKIA. Ε.Μ.Π Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΙΑΛΕΞΗ. Ανεμοδουρά Ναταλία Χριστακοπούλου Ρουμπίνη

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤHN KATOIKIA. Ε.Μ.Π Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΙΑΛΕΞΗ. Ανεμοδουρά Ναταλία Χριστακοπούλου Ρουμπίνη Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤHN KATOIKIA Ε.Μ.Π Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΙΑΛΕΞΗ Μάρτιος 2008 Ανεμοδουρά Ναταλία Χριστακοπούλου Ρουμπίνη Επιβλέπων Καθηγητής: κ. Ευ. Ευαγγελινός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ Α.Π.Ε. ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ. Ν. ΚΥΡΙΑΚΗΣ, καθηγητής ΑΠΘ Πρόεδρος ΙΗΤ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ Α.Π.Ε. ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ. Ν. ΚΥΡΙΑΚΗΣ, καθηγητής ΑΠΘ Πρόεδρος ΙΗΤ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ Α.Π.Ε. ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Ν. ΚΥΡΙΑΚΗΣ, καθηγητής ΑΠΘ Πρόεδρος ΙΗΤ Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας Υδροηλεκτρική Κυμάτων Αιολική Βιομάζα Εξοικονόμηση (!) Αβαθής Γεωθερμία Υδάτινων μαζών Θερμοχωρητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 5o Μάθημα Διδάσκων: Επ. Καθηγητής Ε. Αμανατίδης ΤΡΙΤΗ 2/5/2017 Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών Περίληψη Ηλιακά θερμικά συστήματα: Ορισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ο ρόλος του ανοίγματος ηλιασμός φωτισμός αερισμός

ο ρόλος του ανοίγματος ηλιασμός φωτισμός αερισμός ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ο ρόλος του ανοίγματος ηλιασμός φωτισμός αερισμός ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΕΡΑ Η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα νωπού αέρα για τον άνθρωπο ανέρχεται σε 1.8 m³/h ανά άτομο. Για να απομακρυνθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Με τον όρο Ηλιακή Ενέργεια χαρακτηρίζουμε το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Το φως και η θερμότητα που ακτινοβολούνται, απορροφούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ)

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ) ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ) χωρίς θερμομόνωση με θερμομόνωση ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ 1 Kcal = 4.186,8 J = 1,163 W*h 1 Kcal είναι η ποσότητα της θερμότητας που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΙΝΩΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΙΝΩΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΠΡΩΗΝ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΕΡΑ

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΕΡΑ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΕΡΑ Χρήσεις: Ξήρανση γεωργικών προϊόντων Θέρµανση χώρων dm Ωφέλιµη ροή θερµότητας: Q = c Τ= ρ qc( T2 T1) dt ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ ΗΛΙΑΚΗ ΨΥΧΡΟΣ ΑΕΡΑΣ ΘΕΡΜΟΣ ΑΕΡΑΣ Τ 1 Τ 2 ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

2 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΕΝΙΚΑΤΟΠΟΛΟΓΙΑ Η μελέτη του παραθεριστικού οικισμού, έχει σαν στόχο να ικανοποιήσει λειτουργικά και αισθητικά το αγοραστικό κοινό αλλά και να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο την οικοδομισιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης

Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Τεύχος αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ)

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ) ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ) χωρίς θερμομόνωση με θερμομόνωση ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ 1 Kcal = 4.186,8 J = 1,163 W*h 1 Kcal είναι η ποσότητα της θερμότητας που

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ταχ.Δ/νση: Μπότσαρη 2 Τ.Κ. 42100 Τρίκαλα Τηλέφωνο: 24310-46427 Fax: 24310-35950 ΖΥΓΟΛΑΝΗ ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κινητό: 6972990707 Κινητό:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΕΞΕ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΕΞΕ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΕΞΕ) 4.1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΕΞΕ) 4.1.1 Έννοια και περιεχόµενο της ΕΞΕ Η εξοικονόµηση ενέργειας είναι ένας όρος που έχει δυο περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ? ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ? Η ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην επιφάνεια της γης είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία που παράγεται στον ήλιο. Φτάνει σχεδόν αµετάβλητη στο ανώτατο στρώµατηςατµόσφαιρας του

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ενέργειας Στα Κτίρια

Εξοικονόμηση Ενέργειας Στα Κτίρια Εξοικονόμηση Ενέργειας Στα Κτίρια Πάρος, 15 Οκτωβρίου 2012 Μήκος 23.55 E Πλάτος 38.01 N Ύψος 153 m Μέση θερμοκρασία αέρα περιβάλλοντος (ετήσια) 18,7 C Ιανουάριος 9,4 C Ιούλιος 28,7 C Βαθμοημέρες θέρμανσης

Διαβάστε περισσότερα

Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α

Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ ΙΚ Ο Ε Κ Π Α ΙΔ Ε Υ Τ ΙΚ Ο ΙΔΡΥ Μ Α Κ Α ΒΑ Λ Α Σ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Συστήματα και Θερμική Προστασία Κελύφους Παθητικά ηλιακά συστήματα και τεχνικές φυσικού δροσισμού Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων Κτίρια-ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

"Μέτρα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων" Ένωση Εταιρειών EXERGIA 4M

Μέτρα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων Ένωση Εταιρειών EXERGIA 4M 2 η Τεχνική Συνάντηση στα πλαίσια του Έργου REPUBLIC-MED με θέμα: "Μέτρα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων" Ένωση Εταιρειών EXERGIA 4M 29 Μαΐου 2014, Πειραιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ MONOSTOP THERMO ΚΑΙ MONOSTOP THERMO ROOF ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ BERLING ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ Ιούλιος 2015 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Μ.Π. ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Μ.Π. ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Μ.Π. ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Μιχάλης Ν. Χριστόλης Πολιτικός Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος DEA Προϊστάμενος Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

[ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ]

[ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ] [ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ] Τί είναι οι βιοκλιματική αρχιτεκτονική; ορισμός - ιστορικά Βιοκλιματικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός παθητικά ενεργειακά συστήματα Εφαρμογή ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

HΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΚΕΝΟΥ

HΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΚΕΝΟΥ HΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΚΕΝΟΥ (VACUUM) VTN ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Περιγραφή Οι συλλέκτες Calpak VTN είναι ηλιακοί συλλέκτες κενού (Vacuum) οι οποίοι αποτελούνται από

Διαβάστε περισσότερα

3ο Εργαστήριο: Ρύθμιση και έλεγχος της θερμοκρασίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας

3ο Εργαστήριο: Ρύθμιση και έλεγχος της θερμοκρασίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας 3ο Εργαστήριο: Ρύθμιση και έλεγχος της θερμοκρασίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας 1 Περιεχόμενα 3.1 Παράγοντες που συνιστούν το εσωτερικό περιβάλλον ενός κτηνοτροφικού κτηρίου... 3 3.2 Θερμότητα... 4 3.3

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΤΑΦΑΟΓΛΟΥ ΤΖΟΣΚΟΥΝ, ΑΜΠΤΟΥΛ ΑΜΠΤΟΥΛΑ Επιβλέπων Καθηγητής: ΜΗΤΣΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΜΕΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΓΡΕ ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΙΑΛΙΑΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει Ψυχρά και Θερμά Χρώματα Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε τη διπλανή εικόνα και γράψε σε ποια σημεία προτιμούν οι άνθρωποι να κάθονται στην παραλία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΤΕΧΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήµατα και Προοπτικές στην Αναβάθµιση Κοινωνικής Κατοικίας: Η Περίπτωση του Ηλιακού Χωριού

Προβλήµατα και Προοπτικές στην Αναβάθµιση Κοινωνικής Κατοικίας: Η Περίπτωση του Ηλιακού Χωριού Προβλήµατα και Προοπτικές στην Αναβάθµιση Κοινωνικής Κατοικίας: Η Περίπτωση του Ηλιακού Χωριού Νίκος Νταβλιάκος - Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης Αθήνα 14 Οκτωβρίου 2004, Ξενοδοχείο Stratos Vassilikos

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα ηλιακής ενέργειας Άμεση μετατροπή σε θερμότητα.

Συστήματα ηλιακής ενέργειας Άμεση μετατροπή σε θερμότητα. Συστήματα ηλιακής ενέργειας Άμεση μετατροπή σε θερμότητα http://en.wikipedia.org/wiki/solar_thermal_collector Τμήματα επίπεδου ηλιακού συλλέκτη Τομή ηλιακού συλλέκτη Ι Τομή ηλιακού συλλέκτη ΙΙ Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Αντίστροφη Μέτρηση για Κατοικίες Χαμηλού Άνθρακα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας. Γιώργος Κούρρης 18 η Φεβρουαρίου

Αντίστροφη Μέτρηση για Κατοικίες Χαμηλού Άνθρακα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας. Γιώργος Κούρρης 18 η Φεβρουαρίου Αντίστροφη Μέτρηση για Κατοικίες Χαμηλού Άνθρακα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας Γιώργος Κούρρης 18 η Φεβρουαρίου 2015 1 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΥΞΗΣ/ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE & ΤΟΙΧΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE & ΤΟΙΧΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE & ΤΟΙΧΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ Α1) ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΟΥ Ο ηλιακός τοίχος Trombe και ο ηλιακός τοίχος μάζας αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Ε.2 Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

Ε.2 Βιοκλιματικός Σχεδιασμός ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ε.1 Γενικά Είναι πλέον γνωστό και κοινά αποδεκτό στις μέρες μας, ότι η ορθή κατανάλωση ενέργειας είναι πρωταρχικής σημασίας. Τα αέρια του θερμοκηπίου, υπεύθυνα για την μόλυνση και υπερθέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

Ορόλος των κτιρίων είναι να παρέχουν τις. Η συµβολή των ανοιγµάτων στην ενεργειακή συµπεριφορά των κτιρίων ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ

Ορόλος των κτιρίων είναι να παρέχουν τις. Η συµβολή των ανοιγµάτων στην ενεργειακή συµπεριφορά των κτιρίων ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ Η κατασκευή των κτιριακών κελυφών και των συστηµάτων που τα συνοδεύουν (διατάξεις θέρµανσηςψύξης-αερισµού κ.α.) πρέπει να συντελείται µε τη µικρότερη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον, λαµβάνοντας υπόψιν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Γενικέςαπαιτήσεις λειτουργικότητα προστασία του κτιρίου από δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Θερμομονωτική προστασία και ενεργειακή απόδοση κτιρίου

Θερμομονωτική προστασία και ενεργειακή απόδοση κτιρίου Θερμομονωτική προστασία και ενεργειακή απόδοση κτιρίου Κατερίνα Τσικαλουδάκη*, Θεόδωρος Θεοδοσίου *Δρ πολ. μηχ., επίκουρη καθηγήτρια, katgt@civil.auth.gr Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΙΔΟΜΙΚΗΣ 6 ου Βιώσιμου και βιοκλιματικού σχεδιασμού

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΙΔΟΜΙΚΗΣ 6 ου Βιώσιμου και βιοκλιματικού σχεδιασμού ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΙΔΟΜΙΚΗΣ 6 ου Βιώσιμου και βιοκλιματικού σχεδιασμού Τσαγκαρέλη Μαρία Ελένη Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, 6 ο εξάμηνο Διδακτική ομάδα: Αλεξάνδρου Ε., Ζαχαρόπουλος Η., Μπουγιατιώτη Φ. κλιματική

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικός Ανασχεδιασμός Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων

Περιβαλλοντικός Ανασχεδιασμός Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων Ημερίδα Συνόδου Πρυτάνεων «Η συμβολή του ημόσιου Πανεπιστημίου στην Αειφόρο Ανάπτυξη» Τετάρτη 7 εκεμβρίου 2011, Κτίριο Αβέρωφ, Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων ΕΜΠ Περιβαλλοντικός Ανασχεδιασμός Κτιρίων και

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Βιοκλιματικός Σχεδιασμός κατοικίας

Θέμα: Βιοκλιματικός Σχεδιασμός κατοικίας Θέμα: Βιοκλιματικός Σχεδιασμός κατοικίας 2o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΑΙΟΣ 2012 Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των σπιτιών Στην εποχή μας ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτηρίων δεν είναι μια έννοια μακρινή και

Διαβάστε περισσότερα

Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια

Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια Μέρος 1ο Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια Πολύ ενέργεια καταναλώνουμε όταν χρησιμοποιούμε συσκευές ή συστήματα που παράγουν θερμότητα. Δηλαδή φούρνο, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, πλυντήριο, ηλεκτρικό ή ένα σύστημα

Διαβάστε περισσότερα