Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 ΣΤΟΙΧΕΙΑΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.

2 ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟ ΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

3 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

4 ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΟΓΥΑΛΙ

5 ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΧΡΩΜΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΟΓΥΑΛΙ

6 ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΧΡΩΜΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΟΓΥΑΛΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΥΠΕΡΥΘΡΟ ΣΤΟ ΥΠΕΡΥΘΡΟ ΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΕΧΕΙ Ι ΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ

7 ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΟΓΥΑΛΙ Ψυχρό υλικό

8 Q Tτ1 < Tτ2 Tπ Tεσ ΤΟΙΧΟΣ ΟΤΟΙΧΟΣ ΕΧΕΤΑΙΤΗΝΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΤΟΥΗΛΙΟΥ (Q).

9 Q2 Q Tτ1 <= Tτ2 Q Q1 + Q2 Tπ Tεσ Q1 ΤΟΙΧΟΣ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΝΥΨΩΝΕΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Tτ1 ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ. Ο ΤΟΙΧΟΣ ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ: α) ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Q1) ΚΑΙ β)θερμαινοντασ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ (Q2)

10 Q3 Tπ Q Tτ1> Tτ2 Q > Q3 Tεσ ΤΖΑΜΙ ΤΟΙΧΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ Ο ΤΟΙΧΟΣ ΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΑΡΧΙΚΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑTτ1 ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΑΥΞΑ- ΝΕΤΑΙ, ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΖΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΙΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ (Q3).

11 Q3 Tπ Q Tτ1> QΤ Tτ2 Q QΤ + Q3 Tεσ ΤΖΑΜΙ ΤΟΙΧΟΣ Tτ1 Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙΚΑΙΑΛΛΟ. Η ΡΟΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (QT) ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΙΑΣΤΗΜΑ, ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Tτ2 ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ.

12 Q3 Tπ Q Tτ1> QΤ Tτ2 Q QΤ + Q3 + Q4 Tεσ Q4 ΤΖΑΜΙ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΡΟΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (QT) ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙΑΡΧΙΖΕΙΡΟΗΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣΑΠΌΤΗΝΕΣΩΤΕΡΙΚΗΠΛΕΥΡΑ TOY ΤΟΙΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ (Q4).

13 Q3 Tπ Q Tτ1 = Tτ2 Q < Q3 + Q4 Tεσ Q4 ΤΖΑΜΙ ΤΟΙΧΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Ο ΤΟΙΧΟΣ ΘΕΡΜΑΙΝΕΙ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΑΠΟΒΑΛΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΙΑΚΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ.

14 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE-MICHEL Επιφάνεια θερµαινόµενου τοίχου Λόγος: Τοίχου προς δάπεδο θερµαινόµενου χώρου) = 0,25 έως 0,75 ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ Πάχος τοίχου (10 έως 45cm Συνήθως 20 έως 30cm) ιάκενο αέρα µεταξύ τοίχου και υαλοστασίου (5 έως 12cm Συνήθως 7,5cm) Μέγεθος θερµοσιφωνικών ανοιγµάτων ( Όταν χρησιµοποιούνται) (Λόγος επιφάνειας άνω και κάτω ανοιγµάτων προς επιφάνεια τοίχου 0,01-0,02) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Κλιµάκωση θερµοκρασίας εξωτερικής επιφάνειας τοίχου (13 C τη νύχτα µέχρι 68 C κατά τη διάρκεια ηλιόλουστης µέρας) Κλιµάκωση θερµοκρασίας εσωτερικής επιφάνειας τοίχου (18 C έως 32 C)

15

16 ΠΑΘΗΤΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΣΤΟΚΤΙΡΙΑΚΟΚΕΛΥΦΟΣ, ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΑΠΌ ΒΕΤΟΝ

17 ΠΑΘΗΤΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΣΤΟΚΤΙΡΙΑΚΟΚΕΛΥΦΟΣ, ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΑΠΌ ΒΕΤΟΝ

18 ΠΑΘΗΤΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΣΤΟΚΤΙΡΙΑΚΟΚΕΛΥΦΟΣ, ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΑΠΌ ΒΕΤΟΝ Ψυχρότερη περιοχή

19 Αύξηση της απόδοσης του συστήµατος µε κινητές µονώσεις Η χρήση νυχτερινών µονώσεων αυξάνει την απόδοση του θερµικού τοίχου. Αυτή µπορεί να πραγµατοποιηθεί µε διάφορους τρόπους: α. Με χρήση θερµοµονωτικών ρόλων µεταξύ τοίχου και υαλοστασιου. β. Με χρήση εξωτερικών µονωτικών πετασµάτων όπως φαίνεται στο σχέδιο.

20 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΘΕΡΜΙΚΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Συµπαγές µπετόν Τοίχος από τούβλα Υδάτινος τοίχος ΕΛΕΓΧΟΙ Οριζόντιος πρόβολος Νυχτερινή (κινητή) µόνωση Ανοίγµατα ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΕΚΤΗ Ανακλαστήρας / πέτασµα Λεπτοµέρειες παραθύρων Υαλοστάσιο Αύξηση πρωινής θέρµανσης

21 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΘΕΡΜΙΚΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Συµπαγές µπετόν Τοίχος από τούβλα Υδάτινος τοίχος ΕΛΕΓΧΟΙ Οριζόντιος πρόβολος Νυχτερινή (κινητή) µόνωση Ανοίγµατα ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΕΚΤΗ Ανακλαστήρας / πέτασµα Λεπτοµέρειες παραθύρων Υαλοστάσιο Αύξηση πρωινής θέρµανσης

22 Ο ΛΑΜΠΕΡΤΙΑΝΟΣ ΙΑΧΥΤΗΣ- ΟΙ ΜΑΤ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

23

24 Ηθερµοµόνωσηκαιηµάζαστηψύξη ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

25 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

26 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

27 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

28 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

29 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

30 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

31 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ Τ ΕΞ

32 ΧΩΡΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΡΟΦΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΑ ΘΕΡΜΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΡΙΝ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ. Τ ΕΞ Τ ΕΣ Τ ΕΞ ΜΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΟΠΟΥ Ο ΑΕΡΑΣ ΑΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΨΕΥ ΟΡΟΦΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΑ ΘΕΡΜΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΕΩΝ.

33 ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΝΟΙΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ Η ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ. Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΙΚΟΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΑΠΛΑ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ.

34 -ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ Ν ΟΨΕΩΝ -ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ -ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΑΙΘΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΚΥΣΜΟΥ ΑΝΕΜΟ ΕΙΚΤΙΚΑ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΩΝ ΡΟΣΕΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΑΙΘΡΙΟΥ ΜΕ ΕΛΚΥΣΜΟ ΘΕΡΜΟΥ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΌ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΠΙΕΣΗΣ ΠΟΥ ΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΛΑΓΙΑ ΠΡΟΣΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ Ν ΟΨΕΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΦΥΛΛΟΒΟΛΑ ΕΝΤΡΑ ΖΩΝΕΣ ΦΥΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΚΩΝΟΦΟΡΑ ΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΡΟΣΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΝΤΑΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΑΥΤΉ) ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ Ν ΑΝΕΜΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΙΣΟ Ο ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΌ ΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

35 ΜΕ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

36 ΜΕ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ ΕΞ Τ ΕΣ

37 ΜΕ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΑΕΡΙΣΜΟ- ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ήμεψυχρηακτινοβολιααποτηνοροφη (για µονώροφα ή για τον τελευταίο όροφο χωρίς νυκτερινή µόνωση στην οροφή) Τ ΕΞ Τ ΕΣ

38 ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ Υπάρχουν δύο λειτουργικές προσεγγίσεις των θερµοκηπίων: Ως θερµοκήπιο που είναι προσαρτηµένο στο σπίτι και µεγιστοποιεί τη θερµική λειτουργία συλλογήςαποθήκευσηςκαιµεταφοράς. Αυτό ενεργεί ως ένα αποµονωµένο θερµικό σύστηµα για το κύριο κτίριο ενώ ταυτόχρονα λειτουργείκαιωςθερµοκήπιοανάπτυξηςφυτών.

39 Ωςέναηλιόλουστοδωµάτιοµεταξύτουεσωτερικούπεριβάλλοντος. Αυτό χρησιµοποιείται για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και ως θερµικό σύστηµα

40 Έναθερµοκήπιογιαναείναιενεργειακάαποδοτικόπρέπειναέχειτηβόρεια, δυτικήκαιίσωςτηνανατολικήτουπλευράαπόκαλάµονωµένητοιχοποιία. Η παραµένουσα νότια γυάλινη πλευρά συλλέγει το χειµωνιάτικο ήλιο.

41 Ορισµός θερµοκηπίου Κλειστός χώρος προσανατολισµένος προς νότο, σε επαφή µε το κτίριο και διαχωριζόµενος από αυτό µε µη θερµοµονωµένα οικοδοµικά στοιχεία που αποτελούν µάζα µεγάληςθερµοχωρικότητας (σκυρόδεµα, πέτρα, διπλόµπατικότούβλοκ.λ.π.). Το περίβληµα που διαχωρίζει το χώρο αυτό από το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να περιλαµβάνει την κατάλληλη επιφάνεια υαλοστασίων ώστε το θερµοκήπιο να συλλέγει, να αποθηκεύει και να µεταφέρει την ηλιακή ενέργεια προς το εσωτερικό του κτιρίου µέσω κατάλληλων ανοιγµάτων, κατά θέση και µέγεθος, επί του διαχωριστικού τοιχώµατοςθερµοκηπίου κτιρίου. Το βάθος του θερµοκηπίου για την καλλίτερη απόδοση του πρέπει να κυµαίνεται από 1,5 έως 2,5 µέτρα. Οι µη υάλινες επιφάνειες του θερµοκηπίου που συνορεύουν µε το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να µονώνονται. Για την αποφυγή της υπερθέρµανσης του χώρου του θερµοκηπίου το καλοκαίρι και κατά συνέπεια της µετάδοσης της θερµότητας προς το εσωτερικό του κτιρίου, πρέπει τα εξωτερικά υάλινα τοιχώµατα του θερµοκηπίου να είναι ανοιγόµενα, να υπάρχουν συστήµατα εσωτερικού ή εξωτερικού σκιασµού του θερµοκηπίου και κατάλληλα ανοίγµατα κατά θέση και µέγεθος, στην εξωτερική επιφάνεια του θερµοκηπίου για την απαγωγή της θερµότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον.

42 Ορισµός θερµοκηπίου Κλειστός χώρος προσανατολισµένος προς νότο, σε επαφή µε το κτίριο και διαχωριζόµενος από αυτό µε µη θερµοµονωµένα οικοδοµικά στοιχεία που αποτελούν µάζα µεγάληςθερµοχωρικότητας (σκυρόδεµα, πέτρα, διπλόµπατικότούβλοκ.λ.π.). Το περίβληµα που διαχωρίζει το χώρο αυτό από το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να περιλαµβάνει την κατάλληλη επιφάνεια υαλοστασίων ώστε το θερµοκήπιο να συλλέγει, να αποθηκεύει και να µεταφέρει την ηλιακή ενέργεια προς το εσωτερικό του κτιρίου µέσω κατάλληλων ανοιγµάτων, κατά θέση και µέγεθος, επί του διαχωριστικού τοιχώµατοςθερµοκηπίου κτιρίου. Το βάθος του θερµοκηπίου για την καλλίτερη απόδοση του πρέπει να κυµαίνεται από 1,5 έως 2,5 µέτρα. Οι µη υάλινες επιφάνειες του θερµοκηπίου που συνορεύουν µε το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να µονώνονται. Για την αποφυγή της υπερθέρµανσης του χώρου του θερµοκηπίου το καλοκαίρι και κατά συνέπεια της µετάδοσης της θερµότητας προς το εσωτερικό του κτιρίου, πρέπει τα εξωτερικά υάλινα τοιχώµατα του θερµοκηπίου να είναι ανοιγόµενα, να υπάρχουν συστήµατα εσωτερικού ή εξωτερικού σκιασµού του θερµοκηπίου και κατάλληλα ανοίγµατα κατά θέση και µέγεθος, στην εξωτερική επιφάνεια του θερµοκηπίου για την απαγωγή της θερµότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον.

43 Ορισµός θερµοκηπίου Κλειστός χώρος προσανατολισµένος προς νότο, σε επαφή µε το κτίριο και διαχωριζόµενος από αυτό µε µη θερµοµονωµένα οικοδοµικά στοιχεία που αποτελούν µάζα µεγάληςθερµοχωρικότητας (σκυρόδεµα, πέτρα, διπλόµπατικότούβλοκ.λ.π.). Το περίβληµα που διαχωρίζει το χώρο αυτό από το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να περιλαµβάνει την κατάλληλη επιφάνεια υαλοστασίων ώστε το θερµοκήπιο να συλλέγει, να αποθηκεύει και να µεταφέρει την ηλιακή ενέργεια προς το εσωτερικό του κτιρίου µέσω κατάλληλων ανοιγµάτων, κατά θέση και µέγεθος, επί του διαχωριστικού τοιχώµατοςθερµοκηπίου κτιρίου. Το βάθος του θερµοκηπίου για την καλλίτερη απόδοση του πρέπει να κυµαίνεται από 1,5 έως 2,5 µέτρα. Οι µη υάλινες επιφάνειες του θερµοκηπίου που συνορεύουν µε το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να µονώνονται. Για την αποφυγή της υπερθέρµανσης του χώρου του θερµοκηπίου το καλοκαίρι και κατά συνέπεια της µετάδοσης της θερµότητας προς το εσωτερικό του κτιρίου, πρέπει τα εξωτερικά υάλινα τοιχώµατα του θερµοκηπίου να είναι ανοιγόµενα, να υπάρχουν συστήµατα εσωτερικού ή εξωτερικού σκιασµού του θερµοκηπίου και κατάλληλα ανοίγµατα κατά θέση και µέγεθος, στην εξωτερική επιφάνεια του θερµοκηπίου για την απαγωγή της θερµότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον.

44 Ορισµός θερµοκηπίου Κλειστός χώρος προσανατολισµένος προς νότο, σε επαφή µε το κτίριο και διαχωριζόµενος από αυτό µε µη θερµοµονωµένα οικοδοµικά στοιχεία που αποτελούν µάζα µεγάληςθερµοχωρικότητας (σκυρόδεµα, πέτρα, διπλόµπατικότούβλοκ.λ.π.). Το περίβληµα που διαχωρίζει το χώρο αυτό από το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να περιλαµβάνει την κατάλληλη επιφάνεια υαλοστασίων ώστε το θερµοκήπιο να συλλέγει, να αποθηκεύει και να µεταφέρει την ηλιακή ενέργεια προς το εσωτερικό του κτιρίου µέσω κατάλληλων ανοιγµάτων, κατά θέση και µέγεθος, επί του διαχωριστικού τοιχώµατοςθερµοκηπίου κτιρίου. Το βάθος του θερµοκηπίου για την καλλίτερη απόδοση του πρέπει να κυµαίνεται από 1,5 έως 2,5 µέτρα. Οι µη υάλινες επιφάνειες του θερµοκηπίου που συνορεύουν µε το εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να µονώνονται. Για την αποφυγή της υπερθέρµανσης του χώρου του θερµοκηπίου το καλοκαίρι και κατά συνέπεια της µετάδοσης της θερµότητας προς το εσωτερικό του κτιρίου, πρέπει τα εξωτερικά υάλινα τοιχώµατα του θερµοκηπίου να είναι ανοιγόµενα, να υπάρχουν συστήµατα εσωτερικού ή εξωτερικού σκιασµού του θερµοκηπίου και κατάλληλα ανοίγµατα κατά θέση και µέγεθος, στην εξωτερική επιφάνεια του θερµοκηπίου για την απαγωγή της θερµότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον.

45 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΥΑΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΟΓΟΣ Της ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ = 0,6 ΕΩΣ 1,6 ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΑΝΑ m² ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΑΠΕ ΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ = 75 ΕΩΣ 200 kcal/ C ΣΥΝΗΘΩΣ 100 kcal/ C ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ = 0,1 ΕΩΣ 0,5 ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Α + Β = ΚΑΤΆ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 0,01 0,02 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ (Η) (ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 2 ΜΕΤΡΑ) ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ D = 1/20 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ: 5 C ΕΩΣ 16 C, ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 2 C ΕΩΣ 32 C ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡ: 16 C ΕΩΣ 27 C ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 10 CΕΩΣ 40 C

46 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΥΑΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΟΓΟΣ Της ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ = 0,6 ΕΩΣ 1,6 ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΑΝΑ m² ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΑΠΕ ΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ = 75 ΕΩΣ 200 kcal/ C ΣΥΝΗΘΩΣ 100 kcal/ C ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ = 0,1 ΕΩΣ 0,5 ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Α + Β = ΚΑΤΆ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 0,01 0,02 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ (Η) (ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 2 ΜΕΤΡΑ) ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ D = 1/20 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ: 5 C ΕΩΣ 16 C, ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 2 C ΕΩΣ 32 C ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡ: 16 C ΕΩΣ 27 C ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 10 CΕΩΣ 40 C

47 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΥΑΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΟΓΟΣ Της ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ = 0,6 ΕΩΣ 1,6 ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΑΝΑ m² ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΑΠΕ ΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ = 75 ΕΩΣ 200 kcal/ C ΣΥΝΗΘΩΣ 100 kcal/ C ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ = 0,1 ΕΩΣ 0,5 ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Α + Β = ΚΑΤΆ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 0,01 0,02 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ (Η) (ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 2 ΜΕΤΡΑ) ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ D = 1/20 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ: 5 C ΕΩΣ 16 C, ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 2 C ΕΩΣ 32 C ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡ: 16 C ΕΩΣ 27 C ΚΑΙ ΚΑΤΆ ΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 10 CΕΩΣ 40 C

48 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΥΑΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΟΓΟΣ Της ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ = 0,6 ΕΩΣ 1,6 ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΑΝΑ m² ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΑΠΕ ΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ = 75 ΕΩΣ 200 kcal/ C ΣΥΝΗΘΩΣ 100 kcal/ C ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΥΑΛΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ = 0,1 ΕΩΣ 0,5 ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Α + Β = ΚΑΤΆ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 0,01 0,02 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ (Η) (ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 2 ΜΕΤΡΑ) ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ D = 1/20 ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕ ΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Θερµοχωρητικότητα Βeton 506 kcal/m³ C Τούβλων 394 kcal/m³ C Νερού 1000 kcal/m³ C Για ένα τοίχο πάχους 30cm έχουµε ικανότητα αποθήκευσης Από beton 152 kcal/m³ C Από τούβλα 118 kcal/m³ C Απόνερό 300 kcal/m³ C

49 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΛΑΜΠΕΡΤΙΑΝΟ ΙΑΧΥΤΗ. ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠ ΕΞΩ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΝ ΑΠΟΡΟΦΑΤΑΙ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ.

50 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΕΚΤΗ Πλαίσιο Υαλοστάσιο ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ οχεία νερού Θερµοαποθηκευτικός τοίχος Οριζόντιο θερµαινόµενο στρώµα χαλικιών ΕΛΕΓΧΟΣ Ανοίγµατα Θερµικός έλεγχος Ανακλαστήρας -πέτασµα

51 ΡΟΣΙΣΜΟΣ Πρέπει να δοθεί φροντίδα ώστε να αποτραπεί η υπερθέρµανση του θερµοκηπίου κατάτηδιάρκειατουκαλοκαιριούκαι νωρίςτοφθινόπωρο. Αυτό γίνεται συνήθως µε σκιασµό της γυάλινης επιφάνειας ή µε κατάλληλα πτερύγια. Μερικός δροσισµός µπορεί να επιτευχθεί εξαερίζοντας τη θερµική µάζα του τοίχου κατά τη νύχτα.

52 Ένα προσαρτηµένο θερµοκήπιο έχει συνήθως ένα νότιο υαλοστάσιο κεκλιµένο σε τέτοια γωνίαπουναµεγιστοποιείτοχειµερινόήλιο. Η στραµµένη προς το νότο οροφή είναι λιγότερο επιθυµητή διότι µεγιστοποιεί τον καλοκαιρινό ήλιο αλλά παρά ταύτα ένα µικρό µέρος επιτρέπει στο χειµωνιάτικο ήλιο να περνά και να θερµαίνει τον εσωτερικό τοίχο του θερµοκηπίου. Ένας συνήθως κανόνας για την γωνία µεταξύ του εδάφους και του κεκλιµένου νότιου τοίχου είναιγ.π. πλέον 30 / 35.

53 Μερικές φορές µπορεί να χρησιµοποιηθεί νότιος κατακόρυφος γυάλινος τοίχος αν και αυτός δεν είναι πολύ επιθυµητός επειδή δηµιουργεί µεγαλύτερες οροφές που δέχονται ανεπιθύµητο καλοκαιρινό ήλιο. Έχει εν τούτοις το πλεονέκτηµα ότι επιτρέπει ευκολότερη λειτουργία εσωτερικών σκιαδίων και κινητών µονώσεων και παρέχει περισσότερο χρήσιµο χώρο για τους ανθρώπους.

54 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΧΩΡΙΣ ΜΑΖΑ Το θερµοκήπιο µπορεί να θεωρηθεί ως ένα; αποµονωµένος συλλέκτης µε τη θερµική µάζααποθήκευσηςµετακινηµένηπροςτοκτίριο. Αυτό επιτρέπει καλλίτερη θερµική σύζευξη µεταξύ της αποθήκευσης και του σπιτιού που πρόκειται να θερµανθεί αλλά καταλήγει σε µεγαλύτερες θερµοκρασίες διακύµανσης στα θερµοκήπια.

55 ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙΠΕ ΩΝ Είναι πλεονέκτηµα να καλύπτεται όσο το δυνατόν µεγαλύτερη επιφάνεια της νότιας πλευράς ενός κτιρίου από θερµοκήπιο. Για ένα διώροφο κτίριο (ισόγειο συν µεσοπατώµατα) µπορεί να χρησιµοποιηθεί ένα θερµοκήπιο πολλών επιπέδων. Αυτό εξασφαλίζει περισσότερο χρησιµοποιούµενο χώρο και επιτρέπει πρόσθετη θερµική σύνδεση µεταξύ θερµοκηπίου και κύριου κτιρίου. Επίσης ενισχύει το θερινό αερισµό µια και τα ανοίγµατα είναι τοποθετηµένα ψηλότερα στο θερµοκήπιο και έτσι γίνεται καλλίτερη εκµετάλλευση του φαινοµένου της καπνοδόχου για την αύξησητηςροήςτουαέραµεταξύτωνκάτωκαιάνωανοιγµάτων.

56

57 H διώροφηκατοικίαβρίσκεταιστημαλεσίνατηςβoιωτίαςκαιέχειεµβαδόν 226,3 m2. Μελετητής Θ. Γιάκας. Το κτίριο κτίστηκε το 1989 και περιλαµβάνει ανοίγµατα άµεσου κέρδους και διώροφο θερµοκήπιο και ο φυσικός δροσισµός επιτυγχάνεται µεσκίασηκαινυχτερινόαερισµότωνκυρίωςχώρων, αλλάκαιτουθερµοκηπίου. Το θερµοκήπιο στο ισόγειο βρίσκεται σε επαφή µε το καθιστικό, ενώ στον όροφο µε το κύριο υπνοδωµάτιο του κτιρίου. Στο ύψος του ορόφου το θερµοκήπιο φέρει περιµετρικά στις εξωτερικές πλευρές του µπαλκόνι σε σχήµα Π, παρέχοντας πρόσβαση στα ανοιγόµενα τζάµια του. Η οροφή του θερµοκηπίου (προέκταση της του δώµατος του κτιρίου) προεξέχει και σκιάζει πλήρως το πάνω τµήµα του το καλοκαίρι. Η επικοινωνία του θερµοκηπίου µε τους παράπλευρους χώρους γίνεται µέσω εσωτερικών παραθύρων, τα οποία το χειµώνα παραµένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ηµέρας και κλείνουν τη νύχτα, ενώ το καλοκαίρι παραµένουν κλειστά. Το καλοκαίρι το θερµοκήπιο αερίζεται και σκιάζεται εξωτερικά µε γαλλικά παντζούριαστοισόγειο, καιαπότηνπροεξοχήτηςοροφήςστονόροφο.

58 ΕΝ ΟΓΗΙΝΟΣ ΡΟΣΙΣΜΟΣ

59

60 ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ Ε ΑΦΟΥΣ - ΑΕΡΟΣ Πρόκειται για σωλήνες διαµέτρου Φ125mm έως περίπου Φ250mm που θα τοποθετηθούνκάτωαπόταθεµέλιασεκατάλληλοβάθος. Εισοδος αέρα στην εγκατάσταση κλιµατισµού µε ευνοϊκότερες συνθήκες τον χειµώνα αντίστοιχα και το καλοκαίρι Επιτυγχάνεται έτσι εξοικονόµηση ενέργειας. Σε ενδιάµεσες εποχές ο αέρας αυτός µπορεί να παρέχει δροσισµό χωρίς περαιτέρω ψυκτική επεξεργασία, παρακάµπτοντας τα ψυκτικά µηχανήµατα. Ο αέρας αυτός µπορεί να τροφοδοτηθεί απ ευθείας µέσα σε χώρους εργασίας πουέχουνµόνοεξαερισµό, βελτιώνονταςτιςσυνθήκεςεργασίας.

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74 ΑΘΗΝΑ 12 µµ 21 Ιουνίου Θέση ήλιου ως προς τη Χειµερινή Ώρα ΑΘΗΝΑ 5.30µ.µ µ.µ. 21 Ιουνίου Ήλιος στη βόρεια όψη. Απόκλιση από Νότο = = 60 ο ΑΘΗΝΑ 6.30π.µ π.µ. 21 Ιουνίου Ήλιος στη βόρεια όψη.

75 7o

76 ΑΘΗΝΑ 12 µµ 21 Ιουνίου Θέση ήλιου ως προς τη Χειµερινή Ώρα Ήλιος έως τις 8.45 π.µ. Ήλιος µετά τις 6.15 µ.µ. ΑΘΗΝΑ 5.30µ.µ µ.µ. 21 Ιουνίου Ήλιος στη βόρεια όψη. Απόκλιση από Νότο = = 60 ο ΑΘΗΝΑ 6.30π.µ π.µ. 21 Ιουνίου Ήλιος στη βόρεια όψη.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Επιβλέπων Καθηγητής) ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ (Συνεπιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤHN KATOIKIA. Ε.Μ.Π Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΙΑΛΕΞΗ. Ανεμοδουρά Ναταλία Χριστακοπούλου Ρουμπίνη

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤHN KATOIKIA. Ε.Μ.Π Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΙΑΛΕΞΗ. Ανεμοδουρά Ναταλία Χριστακοπούλου Ρουμπίνη Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤHN KATOIKIA Ε.Μ.Π Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΙΑΛΕΞΗ Μάρτιος 2008 Ανεμοδουρά Ναταλία Χριστακοπούλου Ρουμπίνη Επιβλέπων Καθηγητής: κ. Ευ. Ευαγγελινός

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιµατικός Σχεδιασµός στην Ελλάδα:

Βιοκλιµατικός Σχεδιασµός στην Ελλάδα: Βιοκλιµατικός Σχεδιασµός στην Ελλάδα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική ιεύθυνση για την Ενέργεια και τις Μεταφορές ΚΑΠΕ, Πικέρµι, Σεπτέµβριος 2 Επιµέλεια σύνταξη κειµένων: Ευγενία Α. Λάζαρη, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α

Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ ΙΚ Ο Ε Κ Π Α ΙΔ Ε Υ Τ ΙΚ Ο ΙΔΡΥ Μ Α Κ Α ΒΑ Λ Α Σ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΛΕΝΔΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΑΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΛΕΪΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΡΕΣ 2012 Φυσικές αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή...6 1. Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!!

Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!! Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!! Η σπατάλη ενέργειας γίνεται με τις διάφορες δραστηριότητες που ασχολούμαστε καθημερινά στο σπίτι. Οι ξεχασμένες μπρίζες σε κατάσταση ON, οι περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ: ΑΡΤΕΜΗ ΣΠΑΝΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Ιανουάριος 2008 Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 2103840774-5, fax. 2103804008 www.greenpeace.gr 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ Νίκης 4,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου Φυσικής Ε.Μ.Π, στην περιοχή ζωγράφου με Βιοκλιματικά κριτήρια

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου Φυσικής Ε.Μ.Π, στην περιοχή ζωγράφου με Βιοκλιματικά κριτήρια Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Δομοστατικής ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου Φυσικής Ε.Μ.Π, στην περιοχή ζωγράφου με Βιοκλιματικά κριτήρια ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ Πάτρας τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Έρευνα - επιμέλεια: Στεφανίδης Αλέξανδρος Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ>>

ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ>> Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. 1. Γενικά. 2. Μέθοδοι υπολογισµού θερµικών αναγκών κτιρίων

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. 1. Γενικά. 2. Μέθοδοι υπολογισµού θερµικών αναγκών κτιρίων ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ 1. Γενικά Οι θερµικές ανάγκες ενός χώρου και γενικότερα ενός κτιρίου είναι το ποσό θερµότητας που πρέπει να ληφθεί ως βάση για τον σχεδιασµό της εγκατάστασης θέρµανσης. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια

Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια 2 Περιεχόμενα Ο Οδηγός 5 Ο οδηγός περιέχει 6 Τηλεφωνικό Κέντρο 8 Ιστοσελίδα ENFORCE 9 Δίκτυο Ενεργειακών Επιθεωρητών 11 Το Δίκτυο 11 Μέθοδος λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ιπλωµατική Εργασία του φοιτητή του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Πατρών

ιπλωµατική Εργασία του φοιτητή του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ιπλωµατική

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε αποδοτικά την ενέργεια. Εγχειρίδιο για τους μαθητές

Μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε αποδοτικά την ενέργεια. Εγχειρίδιο για τους μαθητές Μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε αποδοτικά την ενέργεια Εγχειρίδιο για τους μαθητές Έκδοση EL 1.0 - Σεπτέμβριος 2010 Δείτε την ιστοσελίδα του έργου IUSES www.iuses.eu για ενημερωμένες εκδόσεις. Αποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία. Ειρήνη Κρεβατσούλη

Διπλωματική εργασία. Ειρήνη Κρεβατσούλη ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Χανιά 2013 Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια Διπλωματική εργασία Ειρήνη Κρεβατσούλη Επιβλέπων: Παπαευθυμίου Σπυρίδων Περίληψη Ένα από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΘΗΝΑ 2008 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ Στα πλαίσια της ποιοτικής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, η Διεύθυνση Μελετών Συμβατικών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη ενεργειακής απόδοσης

Μελέτη ενεργειακής απόδοσης Σειριακός αριθμός μηχανής ΤΕΕ: U8LYF8CM6S1IMURY - έκδοση: 1.29.1.19 4M-KENAK Version: 1.00, S/N: 53815466, Αρ. έγκρισης: 1935/6.12.2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Μελέτη ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή διατριβή ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΜΟΝΟ-ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΕΥΧΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (Καταστήματα) ΕΡΓΟ : Διώροφη Οικοδομή Κατοικίας με Ισόγειο Κατάστημα. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Μεσογείων 452, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15342 ΚΥΡΙΟΙ ΕΡΓΟΥ : CIVILTECH A.E. ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. με αγγλικό τίτλο: HELLENIC ASSOCIATION OF EXPANDED POLYSTYRENE (ΗEPSΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΕΥΧΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (Πολυκατοικία) ΕΡΓΟ : Διώροφη Οικοδομή Κατοικίας με Ισόγειο Κατάστημα. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Μεσογείων 452, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15342 ΚΥΡΙΟΙ ΕΡΓΟΥ : CIVILTECH A.E. ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το Πράσινο Σχολείο Χαρακτηριστικά και διαφορές με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μονάδες

Το Πράσινο Σχολείο Χαρακτηριστικά και διαφορές με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μονάδες Το Πράσινο Σχολείο Χαρακτηριστικά και διαφορές με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μονάδες Ποντικάκη Ρουμπίνη 1, Ρόκα Χριστίνα 2, Ρουκουνάκη Έλλη 3 και Χαλαμανδάρης Στέφανος 4 1,2,3,4 LFH Eugène Delacroix 1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μέτρο Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μέτρο Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η υλοποίηση του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ξεκινάει το 2009, αποτελεί βασικό κομμάτι της ενεργειακής στρατηγικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ

ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ Καθορισµός Προδιαγραφών Ποιότητας Κατασκευής στα Κτίρια 1. Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ TEI ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ (Ψύξης, Κλιµατισµού και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας) ρ. ΜαρίαΚ. Κούκου Μιχάλης Μέντζος Χρήστος Ζιούτης Νίκος Τάχος Prof. Μ. Gr. Vrachopoulos

Διαβάστε περισσότερα

Samuel Hassid, Technion, Israel Inst. Of Technology

Samuel Hassid, Technion, Israel Inst. Of Technology Πράσινες Γειτονιές: Αγία Βαρβάρα Samuel Hassid, Technion, Israel Inst. Of Technology Αικατερίνη Σφακιανάκη, Ιφιγένεια Φάρρου, Μαρία Σαλιάρη, Ματθαίος Σανταµούρης, Γιάννης Παναγιωτόπουλος Κέντρο Ανανεώσιµων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΞΟΝΑΣ 1 ΚΤΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Κ2: ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Ιανουάριος 5/2009 1/32 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σύνοψη... 3 2. Περιγραφή του κτιρίου... 5 2.1 2.2 Κτιριακό κέλυφος...5

Διαβάστε περισσότερα