ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ»"

Transcript

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ» ΕΡΓΟ: Αξιοποιώντας τη μετανάστευση για την Ανάπτυξη - Εργαλεία Πολιτικής για το στρατηγικό σχεδιασμό των περιφερειών και των πόλεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ( MMWD ) (SEE/C/0007/4.2/X) Σύνοψη Σεναρίων Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Νοτιοανατολική Ευρώπη»

2 1. To έργο MMWD - Making Migration Work for Development Το έργο «Αξιοποιώντας τη μετανάστευση για την Ανάπτυξη Εργαλεία Πολιτικής για το στρατηγικό σχεδιασμό των περιφερειών και των πόλεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», με κωδικό σύμβασης συγχρηματοδότησης SEE/D/0007/4.2/X, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «South East Europe », στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) σε ποσοστό 85%, από το μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας (IPA) για τις χώρες εκτός ΕΕ σε ποσοστό 85% από εθνικούς πόρους σε ποσοστό 15%. Το MMWD εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών για τις περιοχές βιώσιμης ανάπτυξης» και συγκεκριμένα στον Ειδικό Στόχο 4.2 «Προώθηση ενός ισορροπημένου προτύπου ελκυστικών και προσβάσιμων περιοχών ανάπτυξης». Γενικός στόχος του Προγράμματος SEE είναι η ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών σε θέματα στρατηγικής σημασίας για την προώθηση της χωρικής, οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης και τη συμβολή στην συνοχή, σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και η υλοποίηση του Προγράμματος στηρίζεται στη λογική της ανάπτυξης «ήπιων» μορφών διακρατικής συνεργασίας. Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις στον Άξονα Προτεραιότητας 4 επιδιώκουν να καλύψουν τις αυξανόμενες αποκλίσεις μεταξύ ορισμένων περιφερειών και πόλεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη και να καταλήξει σε ένα «πολυκεντρικό» είδος ανάπτυξης. Ειδικότερα, το MMWD εστιάζει στην ενίσχυση της ικανότητας των διοικήσεων των κρατών μελών που συμμετέχουν σε αυτό να κατανοήσουν, να προβλέψουν και να χειριστούν στρατηγικά τις συνέπειες που επιφέρει η δημογραφική αλλαγή στην ανάπτυξη και στη συνοχή των περιφερειών και των πόλεων της Ευρώπης. Ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται στην αντίληψη ότι οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν τις κύριες δυνάμεις της πληθυσμιακής μεταβολής και ταυτόχρονα ότι υφίσταται μία ιδιαίτερη έλλειψη γνώσης για τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν την

3 κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του έργου MMWD είναι η παραγωγή συγκεκριμένης και εξειδικευμένης γνώσης, ως εργαλείο για τη διαμόρφωση πολιτικής, τόσο σε τοπικό, περιφερειακό και διακρατικό επίπεδο όσο και σε περιοχές πολιτικής που επηρεάζονται από τις δημογραφικές αλλαγές και ειδικότερα τη μετανάστευση (απασχόληση και ανεργία, επιχειρηματικότητα, διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, αύξηση παραγωγικότητας και αποδοτικότητας, κοινωνική πολιτική, βιώσιμη ανάπτυξη). Ο στόχος του προγράμματος αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από μια σειρά συνεκτικών και αλληλένδετων μεταξύ τους δράσεων με κύριους αποδέκτες τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς που ασχολούνται με τις μεταναστευτικές ροές, πολιτικές, υπηρεσίες και διαμόρφωση σχετικών πολιτικών, προτάσεων, μεθοδολογιών, εργαλείων και διαχείρισης γενικότερα δημογραφικών αλλαγών. Συγκεκριμένα, τα εγκεκριμένα πακέτα εργασίας του έργου MMWD είναι: Π.Ε.1: Διακρατικό Πρόγραμμα και Οικονομική Διαχείριση (υποχρεωτική εργασία) Π.Ε.2: Δράσεις Επικοινωνίας (υποχρεωτική εργασία) Π.Ε.3: Συλλογή και συστηματοποίηση της διαθέσιμης γνώσης για τη δημογραφική αλλαγή και τη μετανάστευση και των προοπτικών της επίδρασής τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειών και των πόλεων της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης Π.Ε.4: Κατασκευή πληθυσμιακών προβλέψεων και σεναρίων πολιτικής τα οποία αντανακλούν τις εθνικές και περιφερειακές/τοπικές τάσεις που αφορούν στην ανάπτυξη του ανθρωπίνου κεφαλαίου, στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές ανάγκες Π.Ε.5: Οικοδομώντας την ικανότητα της κρατικών διοικήσεων της ΝΑ Ευρώπης να χρησιμοποιήσουν τα σενάρια πολιτικής στο σχεδιασμό και στην προγραμματική τους δράση» Π.Ε.6: Πιλοτική Εφαρμογή και χρήση των καινοτόμων εκροών του προγράμματος για την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδιασμού Π.Ε.7: Ανάπτυξη της διακρατικής συνεργασίας.

4 Η διάρκεια του MMWD ορίζεται στους 30 μήνες (Μάιος 2012 έως Οκτώβριος 2014) και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα ,00. Συντονιστής του έργου είναι η Περιφέρεια Emilia-Romagna (Ιταλία) και η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ως εταίρος (ERDF PP6). Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν συνολικά 20 εταίροι από 10 χώρες. Συγκεκριμένα στο σχήμα συμμετέχουν: α) 6 κράτη-μέλη της ΕΕ (Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Σλοβενία, Ρουμανία, Αυστρία), β) 2 χώρες που εντάσσονται στο μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας (Σερβία, Μαυροβούνιο), γ) 1 χώρα που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας (Μολδαβία), δ) ένας παρατηρητής από την Ελβετία (IOM Διεθνής Οργανισμός για τη μετανάστευση). 2. Η χρήση σεναρίων πολιτικής στο στρατηγικό σχεδιασμό Τα σενάρια πολιτικής αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο στο σχεδιασμό και ιδιαιτέρως στο στρατηγικό σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του κράτους. Η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός σεναρίων πολιτικής μπορεί λάβει χώρα σε μάκρο επίπεδο δηλαδή παγκόσμιο (π.χ. ΟΗΕ), σε περιφερειακό επίπεδο (π.χ. Ευρωπαική Ένωση), σε εθνικό επίπεδο (π.χ. Ελλάδα) και σε τοπικό επίπεδο (π.χ. Περιφέρεια Κρήτης) (Van Asselt and Rijkens-Klomp, 2002; Swart et al, 2004; Kok et al., 2004; Volkery and Ribeiro, 2009). Η χρησιμότητα τους κρίνεται τόσο νευραλγική στη περίπτωση του συγκεκριμένου έργου (MMWD) από το γεγονός ότι συνδυάζει δύο ζητήματα με δαιδαλώδεις πολιτικές προεκτάσεις όπως η Aνάπτυξη και η Mετανάστευση. Σκοπός του παραδοτέου είναι να καταδείξει τη χρησιμότητα των σεναρίων πολιτικής στο στρατηγικό σχεδιασμό, να ενημερώσει για το περιεχόμενο τους και να αναδείξει κάποια βήματα στη χρήση τους, προκειμένου να καταστούν ένα αξιόπιστο εργαλείο πρόβλεψης και επεξεργασίας της δημόσιας πολιτικής στη Περιφέρεια Κρήτης. Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να γίνει μία σύντομη εισαγωγή στους ορισμούς των σεναρίων πολιτικής αλλά και την αφορμή της γέννεσης τους ως πολιτικό μεθοδολογικό εργαλείο (Van Asselt and Rijkens-Klomp, 2002; Swart et al, 2004; Kok et al., 2004; Volkery and Ribeiro, 2009).

5 Τα σενάρια πολιτικής τη δεκαετία του 50 χρησιμοποιήκαν ως ένα εργαλείο στρατιωτικής στρατηγικής του κράτους προκειμένου να παρουσιαστεί η εξέλιξη θερμών γεγονότων ή πιθανών συγκρούσεων και να προετοιμαστούν στρατηγικές αντιμετώπισης μελετώντας παίγνια στο πλαίσιο της διαχείρισης διεθνών διενέξων (Van Asselt and Rijkens-Klomp, 2002; Swart et al, 2004; Kok et al., 2004; Volkery and Ribeiro, 2009). Στον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης τη δεκαετία του 70 μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις ανέπτυξαν τη μεθοδολογία των σεναρίων προκειμένου να εξεταστούν πιθανές αλλαγές που θα επηρέαζαν την πολιτική της επιχείρησης, τη δομή της παγκόσμιας αγοράς και της ζήτησης στα προϊόντα τους. Οι αλλαγές αυτές που καλούνταν να σκιαγραφήσουν τα σενάρια δεν είχαν μονάνα οικονομικό περιεχόμενο αλλά και κοινωνικό, δεδομένου ότι ως εργαλείο ανάλυσης και πρόβλεψης ήταν ήδη πολύ προχωρημένο για την εποχή και χρησιμοποιούνταν από εταιρείες που σχετίζονταν με την άντληση πετρελαίου. Το πεδίο αυτό από μόνο του εξηγεί γιατί οι επιχειρήσεις αυτές εμβάθυναν στην ανάλυση τους σε ένα ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό πεδίο αναδεικνύοντας εργαλεία και μεθοδολογίες χρήσιμες για τα σενάρια πολιτικής. Όσον αφορά το καθαρά μεθοδολογικό πεδίο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι γενικά δεν υπάρχει μία πεπατημένη οδός στην ανάπτυξη και σύνθεση των σεναρίων πολιτικής, επειδή συνήθως μία ορθή προσέγγιση βασίζεται περισσότερο στη σύνθεση πρακτικών ανάλογα με το χρόνο, το θέμα και το τόπο που καλούνται αυτά να αναπτυχθούν. Η διαδικασία σύνθεσης τους άλλωστε είναι μία επίπονη και οριζόντια διαδικασία αφού εκτός από ποσοτικά δεδομένα (π.χ. πληθυσμιακές προβλέψεις) περιλαμβάνει συζητήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και διαφορετικές σκιαγράφησεις της υπάρχουσας κατάστασης, συνδυάζοντας ποσοσοτικές και ποιοτικές μεθόδους επιστημονικής έρευνας και μελέτης (Van Asselt and Rijkens- Klomp, 2002; Swart et al, 2004; Kok et al., 2004; Volkery and Ribeiro, 2009). Ο χρονικός ορίζοντας που συνήθως καλούνται να απαντήσουν διακρίνεται σε δύο περιόδους: τη μικρή περίοδο (<20 χρόνια, μια γεννιά περίπου) και τη μεγαλύτερη περίοδο ( περίπου χρόνια, δύο γεννιές περίπου). Στη περίπτωση του MMWD η νόρμα ανάπτυξης των σεναρίων πολιτικής που τέθηκε στους εταίρους και την Περιφέρεια Κρήτης ανήκει στη κατηγορία της μικρής περιόδου και συγκεκριμένα από το 2014 έως το 2020 (Van Asselt and Rijkens-Klomp, 2002; Swart et al, 2004; Kok et al., 2004; Volkery and Ribeiro, 2009; Greeuw et. all, 2000).

6 Όσον αφορά τη σημασία τους στο σχεδιασμό πολιτικής αυτή συνοψίζεται στις παρακάτω διαπιστώσεις από τη βιβλιογραφία (Van Asselt and Rijkens-Klomp, 2002; Swart et al, 2004; Kok et al., 2004; Volkery and Ribeiro, 2009; Greeuw et. all, 2000). Η διαδικασία ανάπτυξης τους είναι διαδραστική εμπλέκοντας τα ενδιαφερόμενα μέρη κάθε πεδίου δημόσιας πολιτικής προκειμένου να αναζητηθούν οι πιθανές εκτιμήσεις και οι διαπιστώσεις, έτσι ώστε οι μελλοντικές προβολές των σεναρίων να είναι χρήσιμες στο πεδίο της πολιτικής απόφασης (Van Asselt and Rijkens-Klomp, 2002; Swart et al, 2004; Kok et al., 2004; Volkery and Ribeiro, 2009; Greeuw et. all, 2000). Όσον αφορά το εργαλείο αυτό καθ αυτό θεωρείται κατάλληλο για το σχεδιασμό πολιτικής σε σύνθετα πεδία όπως αυτό του MMWD, επειδή μπορεί να απαντήσει σε ζητήματα τα οποία χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα και η μελλοντική τους διάσταση χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα (Van Asselt and Rijkens-Klomp, p.172). Αυτό που εύστοχα περιγράφεται σε άλλη μελέτη είναι ότι τα σενάρια πολιτικής και η σχετική μεθοδολογία είναι ένα χρήσιμο εργαλείου που επιτρέπει σε αυτούς που σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτική να κοιτάξουν μέσα στη «γυάλινη σφαίρα» του μέλλοντος. Ωστόσο, τα σενάρια πολιτικής δεν είναι μαντικά εργαλεία, ούτε προσπαθούν να περιγράψουν με ακρίβεια την πραγματικότητα σε συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα ακόμα και όταν βασίζονται σε ποσοτικές μεθόδους και την «αλήθεια» των αριθμών. Ως εργαλεία πολιτικής προσπαθούν με μεθοδικό και επιστημονικό τρόπο να εμβαθύνουν σε εκτιμήσεις και αντικρουόμενες προσεγγίσεις, να αναδείξουν ερωτήματα και να προκαλέσουν το παραδοσιακό τρόπο σκέψης, ώστε ο χαρακτηρισμός «προφανές» να μην είναι και τόσο δόκιμος στην πολιτική ανάλυση. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και είναι όλα συζητήσιμα (Van Asselt and Rijkens-Klomp, 2002; Swart et al, 2004; Kok et al., 2004; Volkery and Ribeiro, 2009; Greeuw et. all, 2000). Τα ζητήματα πολιτικής που καλούνται τα σενάρια πολιτικής να σκιαγραφήσουν δεν έχουν χαρακτήρα fast food, δεν είναι δηλαδή προϊόντα τυποποιημένης παραγωγικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα η ντετερμινιστικές προσεγγίσεις να μην είναι κατάλληλες στο σχεδιασμό πολιτικής. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κοινωνικά συστήματα μπορεί να περιέχουν μεν δομικά χαρακτηριστικά (π.χ. κοινωνικές τάξεις, κράτος) αλλά στη λειτουργία τους είναι σύνθετα και απρόβλεπτα εξαιτίας του

7 ανθρώπινου παράγοντα. Το γενικό συμπέρασμα στη συζήτηση αυτή για τα σενάρια πολιτικής είναι ότι επί της ουσίας αποτελούν ένα εργαλείο συστηματικού προβληματισμού ως μέθοδο εκμάθησης για το πώς πρέπει να γίνεται ο δημοκρατικός διάλογος στο σχεδιασμό πολιτικής αλλά και στο ότι όλες οι εκτιμήσεις θα πρέπει να αναλύονται και να εξαντλούνται στη διαμόρφωση των τελικών σεναρίων (Van Asselt and Rijkens-Klomp, 2002; Swart et al, 2004; Kok et al., 2004; Volkery and Ribeiro, 2009; Greeuw et. all, 2000). Τα σενάρια πολιτικής είναι συνεπώς χρήσιμα στο στρατηγικό σχεδιασμό, διότι δίνουν τη δυνατότητα ανάλυσης, περιγραφής και κατανόησης των πιθανών επιπτώσεων συγκεκριμένων ζητημάτων στο μέλλον. Οι διαστάσεις που δίνονται στα πολιτικά σενάρια, είτε είναι θετικές είτε αρνητικές, βασίζονται σε δεδομένα ποιοτικής ή ποσοτικής ανάλυσης και χρησιμοποιούνται ως βάση προκειμένου να σχεδιαστούν εργαλεία πολιτικής και αναπτυξιακοί στόχοι. Ο στρατηγικός σχεδιασμός έχει ανάγκη τη χρήση των σεναρίων πολιτικής προκειμένου να προβλέψει καταστάσεις, να προλάβει αρνητικά γεγονότα και να καταδείξει ένα αειφόρο δρόμο ανάπτυξης. Τα σενάρια πολιτικής αυτή τη χρησιμότητα και σκοπιμότητα έχουν στο σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής και την πολιτική επιστήμη. Στην περίπτωση της Περιφέρεια Κρήτης τα σενάρια πολιτικής προκειμένου να αναπτυχθούν για τα τρία πεδία πολιτικής του έργου, ήτοι Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Πρόνοια, βασίστηκαν στην ανάλυση και εκτίμηση στατικών και μη παραγόντων. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν το γεωγραφικό παράγοντα σε συνάρτηση με τις πληθυσμιακές προβλέψεις για το 2020, την εξέλιξη των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών και των κοινωνικών δεδομένων της Περιφέρειας. Η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση ανέδειξε δύο διαφορετικές ερμηνείες της τοπικής πραγματικότητας με εξειδίκευση στα πεδία πολιτικής του έργου και οι ονομασίες τους είναι «Yes we can» (περισσότερο αισιόδοξο) και «Analysis Paralysis» (λιγότερο αισιόδοξο). Τα σενάρια πολιτικής αυτά δεν λειτουργούν ούτε φιλοδοξούν να διαδραματίσουν το ρόλο ενός νεωτερικού μαντείου των Δελφών, αλλά να περιγράψουν με μεθοδικό τρόπο δύο μελλοντικές προβολές της κατάστασης στη Κρήτης, βασισμένα στους δείκτες του έργου και τους εθνικούς στόχους για την Ευρώπη Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα σενάρια πολιτικής και η

8 προτεινόμενη μεθοδολογία για την Περιφέρεια Κρήτης βασίζεται στα χαρακτηριστικά της ποιοτικής έρευνας και τα εργαλεία που τη συνοδεύουν. Η αξιοποίηση αυτών ακριβώς των σεναρίων πολιτικής προς όφελος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, αποτελεί αντικείμενο του Πακέτου Εργασίας 6: «Πιλοτική Εφαρμογή και χρήση των καινοτόμων εκροών του προγράμματος για την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδιασμού». Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης, μαζί με την Περιφέρεια Emilia Romagna (Ιταλία) και την πόλη της Βιέννης, αποτελούν τις δημόσιες διοικήσεις, οι οποίες εντάσσονται σε μια πιλοτική διαδικασία αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου (με έμφαση στα σενάρια πολιτικής) για τη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής που θα προτείνει κατευθύνσεις και δράσεις για τη διαχείριση των συνεπειών και των επιπτώσεων των πληθυσμιακών μεταβολών στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και της κοινωνικής ένταξης. Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω ειδικής ομάδας εργασίας που θα συστήσει, θα εξετάσει τα σενάρια πολιτικής και τα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από αυτά και τα οποία αποτελούν ουσιαστικά την ατζέντα συζήτησης για τη χάραξη της στρατηγικής. Στη συνέχεια, η ομάδα εργασίας, μετά από πρόταση του Ειδικού Εμπειρογνώμονα, θα οριστικοποιήσει το στρατηγικό πλαίσιο ή το πλαίσιο πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσει, ως αποτέλεσμα του έργου, ενώ παράλληλα θα έχει στη διάθεση της υποστηρικτικό υλικό που θα τη διευκολύνει στο έργο της. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η πραγματοποίηση πιλοτικών συναντήσεων σε Ηράκλειο, Βιέννη και Μπολόνια, ανάμεσα σε στελέχη των διοικήσεων που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή, με σκοπό την ανταλλαγή και μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα που άπτονται του στρατηγικού-αναπτυξιακού σχεδιασμού. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπονται επίσης τακτικές ανταλλαγές μέσω διαδικτύου (e-conferences) για την βήμα προς βήμα παρακολούθηση της πιλοτικής εφαρμογής και την κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου.

9 3. Η ατζέντα της πιλοτικής εφαρμογής Η ατζέντα της πιλοτικής εφαρμογής περιλαμβάνει όλα εκείνα τα ζητήματα και δεδομένα που αναδειχτήκαν μέσα από τις προβολές και τα σενάρια πολιτικής που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της Περιφέρειας Κρήτης και τα οποία περιλαμβάνονται αντίστοιχα στο Παραδοτέο Π.4.Α: Πληθυσμιακές Προβολές (population projections) σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης (NUTS 2) και Παραδοτέο Π.4.B: Σενάρια Πολιτικής (Policy Scenarios) σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης (NUTS 2). Τα ζητήματα αυτά ουσιαστικά θα αποτελέσουν το πλαίσιο συζήτησης εντός της Ομάδας Εργασίας, η οποία ουσιαστικά θα οδηγήσει στη χάραξη ενός πλαισίου στρατηγικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών των δημογραφικών αλλαγών στους τομείς της Απασχόλησης, του Ανθρώπινου Δυναμικού και της Πρόνοιας. Στη συνέχεια παρουσιάζονται δεδομένα που αφορούν τις κυριότερες μεταβλητές-δείκτες ανά πεδίο πολιτικής τα οποία αποτυπώνουν την «υφιστάμενη κατάσταση» ή αλλιώς το «σημείο εκκίνησης» της Περιφέρειας για τη χάραξη της στρατηγικής. Επίσης, γίνεται μια σύντομη περιγραφή των σεναρίων πολιτικής τα οποία η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει να εξετάσει διεξοδικά προκειμένου να καταλήξει σε εκείνο πάνω στο οποίο θα βασίσει τη στρατηγική της.

10 3.1 Δείκτες ανά πεδίο πολιτικής ΠΕΔΙΟ: ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δείκτης Απασχόλησης Π.Κ. Ηλικίες Δείκτης Απασχόλησης Π.Κ Δείκτης Ανεργίας Νέων Π.Κ. Ηλικίες Πηγή:Eurostat & ΕΛΣΤΑΤ Δείκτης Μακροχρόνιας Ανεργίας Δείκτης εγγεγραμμένης φοίτησης μαθητών με βάση το διεθνές ΙSCED level Δείκτης Μορφωτικού Επιπέδου Π.Κ. Ηλικίες Δείκτης Μορφωτικού Επιπέδου Π.Κ. Ηλικίες Περίοδος Δεικτών Σταδιακή μείωση την περίοδο της κρίσης ( ), ο εθνικός στόχος απασχόλησης στο 70% είναι η πρόκληση Περίοδος Δεικτών Σταδιακή μείωση την περίοδο της κρίσης ( ) Περίοδος Δεικτών Δραματική Αύξηση στην περίοδο της κρίσης ( ) Περίοδος Δεικτών Διαχρονικά υψηλός από το 2008 με μεγαλύτερη αυξητική ένταση το ΠΕΔΙΟ: ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Περίοδος Δεικτών Αύξηση από το 2008 ( ) και μετά 2011( ), 2012 ( ) Περίοδος Δεικτών Μορφωτικό Επίπεδο: Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) Σημαντική αύξηση από το 2000 και μετά με τα υψηλότερο σημείο στη δεκαετία το 2007,2008, Μορφωτικό Επίπεδο: Ανώτατης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Λύκειο) Σημαντική αύξηση από το 2000 και μετά με υψηλότερο σημείο στη δεκαετία το Μορφωτικό Επίπεδο: Κατώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο) Αξιοσημείωτη μείωση από το 2000 και μετά με χαμηλότερο σημείο στη δεκαετία το Περίοδος Δεικτών Μορφωτικό Επίπεδο: Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) Αύξηση από το 2008 και μέχρι το 2012 στο 25,7%, χαμηλότερα από τον εθνικό μ.ο στο 30,9% και το στόχο του 32%

11 Δείκτης για τη σχολική διαρροή. Π.Κ. Ηλικίες Δείκτης για το Κίνδυνο Φτώχειας Περιορισμός: Χρονικός- Γεωγραφικός Δείκτης για το Κίνδυνο Φτώχεια, Κοινωνικού Αποκλεισμού Περιορισμός: Χρονικός- Γεωγραφικός Δείκτης Σοβαρών Υλικών Στερήσεων Περιορισμός: Χρονικός- Γεωγραφικός Δείκτης Νοικοκυριών με Πολύ χαμηλή ένταση εργασίας Περιορισμός: Χρονικός- Γεωγραφικός Δείκτης ΑΕΠ/ Κάτοικο Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ Περίοδος Δεικτών Σημαντική μείωση από το 2000 με σημαντικότερη της περίοδο και (17,6%), ενώ ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι στο 10%. ΠΕΔΙΟ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ Περίοδος Δεικτών Μείωση του σχετικού ποσοστού το 2010 (16,5) χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται ότι αυτό συνεχίζεται τη περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα δεδομένου ότι ο αντίστοιχος δείκτης αυξάνεται σε εθνικό επίπεδο κατά επτά μονάδες και το 2012 καταγράφει 34,6% του πληθυσμού στο κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο δείκτης σε περιφερειακό επίπεδο καταγράφει τα νησιά του Αιγαίου, ΟΧΙ τη Κρήτη, και περιορίζεται στο Περίοδος Δεικτών Μείωση του σχετικού ποσοστού το 2010 (23,9%) αυξημένο μετά τον εμπλουτισμό της μεταβλητής κοινωνικός αποκλεισμός. Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι δεν συνεχίζεται τη περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα δεδομένου ότι ο αντίστοιχος δείκτης αυξάνεται σε εθνικό επίπεδο κατά επτά μονάδες και το 2012 καταγράφει 34,6% του πληθυσμού στο κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο δείκτης σε περιφερειακό επίπεδο καταγράφει τα νησιά του Αιγαίου, ΟΧΙ τη Κρήτη, και περιορίζεται στο Περίοδος Δεικτών Μείωση του σχετικού ποσοστού το 2010 (11,1%). Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι δεν συνεχίζεται τη περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα δεδομένου ότι ο αντίστοιχος δείκτης αυξάνεται σε εθνικό επίπεδο κατά οκτώ μονάδες και το 2012 καταγράφει 19,5% του πληθυσμού. Ο δείκτης σε περιφερειακό επίπεδο καταγράφει τα νησιά του Αιγαίου, ΟΧΙ τη Κρήτη, και περιορίζεται στο Περίοδος Δεικτών Αύξηση του σχετικού ποσοστού το 2010 (6,5%), ενώ εκτιμάται ότι αυτή συνεχίζεται τη περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα δεδομένου ότι η ανεργία καλπάζει μέχρι το 2013 και ο αντίστοιχος δείκτης αυξάνεται σε εθνικό επίπεδο κατά επτά μονάδες και το 2012 καταγράφει 14,1% του πληθυσμού. Ο δείκτης σε περιφερειακό επίπεδο καταγράφει τα νησιά του Αιγαίου, ΟΧΙ τη Κρήτη, και περιορίζεται στο Περίοδος Δεικτών Σημαντική μείωση από το 2008 (18.431) και μετά μέχρι το 2011 (16.224).

12 Δείκτης Δυστυχίας: προκύπτει από το συνδυασμό των δεικτών ανεργίας και πληθωρισμού. Πηγή: Ελληνικό Οικονομικό Επιμελητήριο Περίοδος Δεικτών Εξαιρετικά σημαντική αύξηση του σχετικού ποσοστού το 2010 (23,6%) στη Κρήτη σε σχέση με το 2009 (9,2%) στην αρχή της κρίσης, ενώ εκτιμάται ότι αυτή συνεχίζεται τη περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα δεδομένου ότι η ανεργία καλπάζει μέχρι το 2013, τα εισοδήματα συρρικνώνονται και η οικονομική ύφεση είναι κυρίαρχη. 3.2 Τα σενάρια πολιτικής στο πλαίσιο του MMWD Σενάριο Πολιτικής: YES WE CAN Το Σενάριο Πολιτικής Yes we can αποτελεί ένα σενάριο περισσότερο αισιόδοξο συγκριτικά με τη παρούσα κατάσταση στα πεδία πολιτικής που το έργο MMWD εξειδικεύει. Όσον αφορά τις μεταβλητές που επηρεάζουν την εξέλιξη των σεναρίων στην Περιφέρεια Κρήτης διακρίνονται τέσσερις (4) παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη και συγκεκριμένα οι δημογραφικές προβλέψεις που βασίζονται στην υπόθεση του κλειστού πληθυσμιακού σεναρίου, ο γεωγραφικός παράγοντας που εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερός, οι αναπτυξιακές μεταβλητές που εκτιμάται ότι σταδιακά θα βελτιώνονται επηρεάζοντας θετικά τους τοπικούς τομείς ανάπτυξης ενώ το περιβάλλον ως βάση ανάπτυξης θα είναι σε θέση να ανακάμψει μέσα από υπεύθυνες πρωτοβουλίες. Επίσης, οι κοινωνικοί παράγοντες, όπως το θεσμικό πλαίσιο της Περιφέρειας, οι αρμοδιότητες και οι πόροι, βελτιώνονται ενώ το θέμα του έργου «Ανάπτυξη και Μετανάστευση» είναι μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας. Όσον αφορά τα πεδία πολιτικής σε εκείνο του Ανθρώπινου Κεφαλαίου οι στόχοι για το 2020 είναι εφικτοί, σε εκείνο των Κοινωνικών Αναγκών η αντιμετώπιση της φτώχειας είναι περισσότερο διαχειρίσιμη εξαιτίας της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ ο τομέας της Απασχόλησης αποτελεί πρόκληση παρά τις επιμέρους βελτιώσεις.

13

14 Σενάριο Πολιτικής: ANALYSIS PARALYSIS Το Σενάριο Πολιτικής Analysis Paralisis αποτελεί ένα σενάριο λιγότερο αισιόδοξο συγκριτικά με την παρούσα κατάσταση, ενώ ο τίτλος του περιγράφει τη διαχρονική ελληνική προσέγγιση στα κοινωνικά προβλήματα, αυτή δηλαδή της εκτεταμένης ανάλυσης αλλά μη επίλυσης τους. Οι μεταβλητές που επηρεάζουν την εξέλιξη του σεναρίου είναι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για το πρώτο σενάριο. Οι δημογραφικές προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση αύξησης του αλλοδαπού πληθυσμού και της έκθεσης μεγαλύτερου μέρους του συνολικού εξαρτώμενου πληθυσμού. Ο γεωγραφικός παράγοντα εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερός, ενώ οι αναπτυξιακές μεταβλητές δείχνουν ότι η ανάκαμψη στην οικονομία δεν είναι εύκολη, τα μέτρα λιτότητας συνεχίζονται, οι τοπικοί τομείς ανάπτυξης είναι ακόμα η βάση ενώ το περιβάλλον είναι σε κίνδυνο. Οι κοινωνικοί παράγοντες όπως το θεσμικό πλαίσιο της Περιφέρειας, οι αρμοδιότητες και οι πόροι αποτελούν γόρδιο δεσμό ενώ η μετανάστευση είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Όσον αφορά τα πεδία πολιτικής, σε εκείνο του Ανθρώπινου Κεφαλαίου οι στόχοι για το 2020 είναι δύσκολο να επιτευχθούν, στην Απασχόληση παρά την εξομάλυνση υπάρχουν δομικά προβλήματα εξαιτίας της αδήλωτης εργασίας. Τέλος, ο τομέας της Πρόνοιας και της αντιμετώπισης της φτώχειας αποτελεί δύσκολο έργο δεδομένης της κατάστασης και της σταδιακής γκετοποίησης των σημείων διαμονής των αλλοδαπών.

15

16 4. Τα επόμενα βήματα Η διαδικασία της πιλοτικής εφαρμογής, στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας 6, εντάσσεται σε ένα γενικότερο μεθοδολογικό πλαίσιο της Πολιτικής Επιστήμης που διέπεται από το λεγόμενο Κύκλο Πολιτικής -Policy Cycle (Howlett and Ramesh, 1995). Ο Κύκλο Πολιτικής POLICY EVALUATION AGENDA SETTING POLICY IMPLEMENTATION POLICY FORMULATION DECISION MAKING O κύκλος πολιτικής ουσιαστικά σχηματοποιεί τη διαδικασία σύνθεσης και αξιολόγησης δημοσίων πολιτικών. Η σχηματοποίηση του βοηθά στο να εντοπίζουμε τα στάδια στο σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής, το σύστημα και τα υποσυστήματα του στο σχεδιασμό αλλά και να επικεντρωνόμαστε στα σημεία που επιθυμούμε αναλύοντα επιμέρους ζητήματα στα στάδια εξέλιξης του. Ο κύκλος αυτός αποτελείται από πέντε (5) στάδια με πρώτο αυτό που ονομάζεται «Διαμόρφωση Ατζέντας» (Agenda

17 Setting), δεύτερο αυτό της «Διαμόρφωσης Πολιτικής» (Policy Formulation), τρίτο αυτό της «Λήψης Αποφάσεων» (Decision Making), τέταρτο αυτό της «Εφαρμογής Πολιτικής» (Policy Implementantion) και πέμπτο αυτό της «Αξιολόγησης Πολιτικής» (Policy Evaluation) (Howlett and Ramesh, 1995). Η διαδικασία και η ανάλυση των δεικτών παραπάνω σε σενάρια πολιτικής ουσιαστικά μας τοποθετεί στα δύο πρώτα στάδια, εκείνο δηλαδή της διαμόρφωσης πολιτικής ατζέντας και του σχεδιασμού πολιτικής. Στο σημείο αυτό βρισκόμαστε, λοιπόν, δηλαδή στο μεταίχμιο των δύο αυτών σταδίων όπου, ακολουθεί το στάδιο της απόφασης προκειμένου ο στρατηγικός σχεδιασμός να μετουσιωθεί σε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Συνεπώς, με βάση τον κύκλο πολιτικής ο στόχος είναι να καθορίσουμε κάποια ζητήματα που προκύπτουν και αναδεικνύονται σε επίπεδο στρατηγικής με βάση και την κατάσταση που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε σχέση με τους δείκτες του MMWD για την Περιφέρεια Κρήτης το Η ανάδειξη ενός σεναρίου από τα παράπανω ως βάση συζήτησης, ακόμα και ο συνδυασμός τους αποτελεί σημαντικό εξαγώμενο της αλληλεπίδρασης των ενδιαφερομένων μερών με την ομάδα σχεδιασμού πολιτικής (Ομάδα Εργασίας), δεδομένου ότι ο Εξωτερικός Εμπειρογνώμονας του έργου θα λάβει κατευθύνσεις και θα οριστικοποιήσει το κείμενο της στρατηγικής που θα τεθεί υπόψη ξανά της Ομάδας. Οι μέχρι τώρα κατευθύνσεις που αναδεικνύονται ως πεδία προβληματισμού, συνυπολογίζοντας και τα δύο σενάρια πολιτικής και αφορούν το στάδιο της διαμόρφωσης πολιτικής με βάση το Κύκλο είναι επιγραμματατικά τα παρακάτω: Ανάδειξη των δομών Δια Βίου Μάθησης και ανάπτυξη των οριζόντιων δεξιοτήτων. Προώθηση της κατάρτισης στους πυλώνες της Π.Κ : Τουρισμός, Ύπαιθρο, Τεχνολογία. Κοινωνική Ενσωμάτωση του αλλοδαπού πληθυσμού και άρη αποκλεισμού (ghetto). Αντιμετώπιση της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό γνωστή ως brain export. Ανάπτυξη δομών και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

18 5. Βιβλιογραφία 1. Van Asselt. M and Rijkens-Klomp. N (2002). A look in the mirror: reflection on participation assessment from a methodogical perspective. Global Environmental Change 12, Swart. R.J, Raskin. P and Robinson. J (2004). The problem of the future: sustainability science and scenario analysis. Global Environmental Change Kok, K., Rothman, D. S., Patel, M., and De Groot, D. (2004). Multi-scale participatory local scenario development: Using Mediterranean scenarios as boundary conditions. In Bridging Scales and Epistemologies workshop, Millennium Ecosystem Assessment, Alexandria, Egypt. 4. Volkery, A., and Ribeiro, T. (2009). Scenario planning in public policy: Understanding use, impacts and the role of institutional context factors. Technological forecasting and social change, 76(9), Greeuw S.C.H, Van Asselt. M, Grosskurt. J, Storms.C, Rijkens-Klomp.N, Rothman.DS and Rotmans. J (2000). Cloudy crystal balls. An assessment of recent European and global scenario studies and models. Experts corner report Prospects and scenarios No 4. This report has been prepared by: International Centre for Integrative Studies (ICIS). Environmental issues series No 17. European Environment Agency. Copenhagen. 6. Howlett, M., Ramesh, M., & Perl, A. (1995). Studying public policy: Policy cycles and policy subsystems (Vol. 163). Toronto: Oxford University Press.

ΤΟ EΡΓΟ MMWD ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΟ EΡΓΟ MMWD ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - MMWD Εργαλεία Πολιτικής για το στρατηγικό σχεδιασμό των περιφερειών και των πόλεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ΤΟ EΡΓΟ MMWD ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γεράσιμος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ορισμός Στρατηγικού Έργου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ορισμός Στρατηγικού Έργου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ορισμός Στρατηγικού Έργου Οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 προβλέπουν πως τα έργα θα πρέπει να ενσωματώνουν μια στρατηγική διάσταση σύμφωνη με την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Εμμανουέλα Κουρούση Μονάδα Β Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο ( ) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο ( ) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Ελένη Κρικέλα Προϊσταμένη Μονάδας Α Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Κρήτης. Περιφέρεια Κρήτης. Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης. Δουκός Μποφώρ Ηράκλειο Κρήτης.

Περιφέρεια Κρήτης. Περιφέρεια Κρήτης. Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης. Δουκός Μποφώρ Ηράκλειο Κρήτης. Περιφέρεια Κρήτης Περιφέρεια Κρήτης Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης Δουκός Μποφώρ 7 71 202 Ηράκλειο Κρήτης www.pepkritis.gr Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης Η Περιφέρεια Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

INTERREG III-A ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

INTERREG III-A ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ I I. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ To Πρόγραμμα INTERREG III Α / ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ 2000-2006, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 19.03.2002, σύμφωνα με την Απόφασή της με αριθμό Ε(2002) 55/19-03-02. Για την Ελλάδα το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 7: «Ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης»

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 7: «Ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 7: «Ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» Στρατηγική Η διεύρυνση της συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού σε δράσεις δια βίου εκπαίδευσης για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013 ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013 2013 Η Στρατηγική για την 4 η Προγραµµατική Περίοδο Ιωάννης Φίρµπας Προϊστάµενος Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασµού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT III: 1 η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη σύσταση Δικτύων Πόλεων για Σχεδιασμό Δράσεων (Action Planning Networks)

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT III: 1 η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη σύσταση Δικτύων Πόλεων για Σχεδιασμό Δράσεων (Action Planning Networks) Ελληνική ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

INTERREG IVC EUROPE. Παρουσίαση του Προγράμματος. Δρ. Ράλλης Γκέκας

INTERREG IVC EUROPE. Παρουσίαση του Προγράμματος. Δρ. Ράλλης Γκέκας INTERREG IVC EUROPE Παρουσίαση του Προγράμματος Δρ. Ράλλης Γκέκας ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Έξυπνη: αποτελεσματικότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα & την καινοτομία.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 - Με την παρούσα εγκύκλιο γίνεται αποτύπωση της προόδου των διαπραγµατεύσεων για τη διαµόρφωση του Κανονιστικού πλαισίου της νέας περιόδου, καθώς και των σηµαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Εκτενής Σύνοψη. Αθήνα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Εκτενής Σύνοψη. Αθήνα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Εκτενής Σύνοψη Αθήνα Απρίλιος 2008 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Στις επόμενες σελίδες γίνεται μια πρώτη προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ H ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ TOY ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ H ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ TOY ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ H ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ TOY ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Πηγή: Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία

Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία των Συμβουλίων αυτών και διευκόλυνση της δικτύωσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.7.2019 SWD(2019) 331 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10: «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης»

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10: «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10: «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» Στρατηγική Η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω α) της προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Ειδική Υπηρεσίας Διαχείρισης. Παρουσίαση Εγγράφου. Παναγιώτης Κουδουμάκης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Ειδική Υπηρεσίας Διαχείρισης. Παρουσίαση Εγγράφου. Παναγιώτης Κουδουμάκης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Ειδική Υπηρεσίας Διαχείρισης Παρουσίαση Εγγράφου 1 ης Εξειδίκευσης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014 2020 Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σας ευχόμαστε ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό 2015. Το παρόν αποτελεί το 6 ο e-newsletter του έργου ClusterPoliSEE. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Παρουσίαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής στη Συνεδρίαση της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Μυτιλήνη, 27 Φεβρουαρίου 2014 Σκέλος Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2014-2020 Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής. ρ Μαρία Κωστοπούλου

ΕΣΠΑ 2014-2020 Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής. ρ Μαρία Κωστοπούλου ΕΣΠΑ 2014-2020 Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής ρ Μαρία Κωστοπούλου Προϊσταμένη Μονάδας Α Στρατηγικής και παρακολούθησης πολιτικών Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ»

«ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΘΡΙΑΣΊΑ ΝΈΕΣ ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΉΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ» Συντονιστής φορέας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75 % ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΑ 25 %

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75 % ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΑ 25 % ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ Εισαγωγή Σκοπός του εντύπου είναι η παρουσίαση των βασικών προνοιών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή»,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014

Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014 Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014 Περιεχόμενα Παρουσίασης Η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» Οι Δήμοι στη νέα προγραμματική περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτύσσοντας Ευφυείς Στρατηγικές Εξειδίκευσης για τη βελτίωση των Cluster επιχειρήσεων

Αναπτύσσοντας Ευφυείς Στρατηγικές Εξειδίκευσης για τη βελτίωση των Cluster επιχειρήσεων Αναπτύσσοντας Ευφυείς Στρατηγικές Εξειδίκευσης για τη βελτίωση των Cluster επιχειρήσεων ΕΙΣΑΓΩΓΗ To έργο «Smarter Cluster Policies for South East Europe-ClusterPoliSEE» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Tο ανθρώπινο στοιχείο είναι μοναδικής σημασίας

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμος Σχεδιασμός Αδρανών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: SNAP-SEE SEE/D/0167/2.4/X SNAP-SEE

Βιώσιμος Σχεδιασμός Αδρανών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: SNAP-SEE SEE/D/0167/2.4/X SNAP-SEE Βιώσιμος Σχεδιασμός Αδρανών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: SNAP-SEE SEE/D/0167/2.4/X SNAP-SEE Περιεχόμενα 1. Ε.Π. «Χώρος ΝΑ Ευρώπης» SEE 2. Από το SARMa στο SNAP-SEE 3. Οι εταίροι του έργου 4. Στόχοι, δομή

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 90 ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοκλήρωση της Α φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση»

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Συνέδριο «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Έκθεση ΠΟΛΙΣ, Θεσσαλονίκη 21-22 / 11/ 2013 «Κοινωνικές Δράσεις στη Νέα Προγραμματική Περίοδο» Αγγελική Ωραιοπούλου Προϊσταμένη ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες Πολεοδομικού Σχεδιασμού

Θεωρίες Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 8 ο Μάθημα Αστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Το εργαλείο NEXUS για την ανάπτυξη των Νοτίων Περιφερειών στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο

Το εργαλείο NEXUS για την ανάπτυξη των Νοτίων Περιφερειών στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο ESPON 2013 Programme Το εργαλείο NEXUS για την ανάπτυξη των Νοτίων Περιφερειών στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο Ο ρόλος των περιφερειών στην Στρατηγική Ευρώπη 2020 : Έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς χωρική

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία

Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία Η ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία είναι εκείνο το εργαλείο της πολιτικής σε θέματα συνοχής που αποσκοπεί στην επίλυση διασυνοριακών προβλημάτων και στην από κοινού ανάπτυξη των

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC LIMITE EL ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες,14Σεπτεμβρίου2011(20.09) (OR.en) 14224/11 LIMITE SOC772 ECOFIN583 EDUC235 REGIO74 ΣΗΜΕΙΩΜΑ

PUBLIC LIMITE EL ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες,14Σεπτεμβρίου2011(20.09) (OR.en) 14224/11 LIMITE SOC772 ECOFIN583 EDUC235 REGIO74 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ConseilUE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ PUBLIC Βρυξέλλες,14Σεπτεμβρίου2011(20.09) (OR.en) 14224/11 LIMITE SOC772 ECOFIN583 EDUC235 REGIO74 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: προς: Θέμα: Προεδρίας τηνεπιτροπήτων ΜόνιμωνΑντιπροσώπων(1οτμήμα)/τοΣυμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης

1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Regional 2014-2020 1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 Χαράλαμπος Κιουρτσίδης Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 Regional

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S Ιnnοvation for Sustainable Tourism & Services in South Aegean Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο DG REGIO ΥΠ.ΟΙ.Ο Το Πρόγραµµα Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκοί Πόροι στην Υπηρεσία των Προορισμών. Εμμ. Νικολαίδης, Ναυτιλιακός Οικονομολόγος, PhD Δ.Σ Premium Consulting

Ευρωπαϊκοί Πόροι στην Υπηρεσία των Προορισμών. Εμμ. Νικολαίδης, Ναυτιλιακός Οικονομολόγος, PhD Δ.Σ Premium Consulting Ευρωπαϊκοί Πόροι στην Υπηρεσία των Προορισμών Εμμ. Νικολαίδης, Ναυτιλιακός Οικονομολόγος, PhD Δ.Σ Premium Consulting 1 Η Ευρωπαϊκή Πολιτική ως Πρόκληση Ανάπτυξης 2 Ευρωπαϊκοί Πόροι: Εργαλεία Εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Καθ. Στέφανος Γκρίτζαλης Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Καθ. Στέφανος Γκρίτζαλης Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ «ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2020» Καθ. Στέφανος Γκρίτζαλης Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματική Περίοδος Οκτώβριος 2012

Προγραμματική Περίοδος Οκτώβριος 2012 Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Οκτώβριος 2012 Γενικά Στοιχεία: Άμεση σύνδεση της Πολιτικής της Συνοχής με: τη στρατηγική Ευρώπη 2020 μέσω των 11 θεματικών στόχων της, και τους στόχους του Εθνικού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Η Ερευνητική Στρατηγική

Η Ερευνητική Στρατηγική Η Ερευνητική Στρατηγική Ο τομέας της Υγείας Η σύγχρονη έρευνα στον τομέα της υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση όσων ζουν στα κράτημέλη σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

JMCE GOV / Newsletter

JMCE GOV / Newsletter JEAN MONNET CENTRE OF EXCELLENCE GOVERNANCE JMCE GOV ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ JEAN MONNET ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Συντονιστική Επιτροπή Π. Λιαργκόβας, Α. Χουλιάρας, Μ. Παπάζογλου https://jmcegovernance.wordpress.com

Διαβάστε περισσότερα

ISO ISO Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοινοτήτων

ISO ISO Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοινοτήτων ISO 37101 ISO 37101 Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοινοτήτων ISO 37101 ISO 37101, Bιώσιμη Ανάπτυξη σε Κοινότητες. -Σύστημα διαχείρισης για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτήσεις και κατευθυντήριες οδηγίες με σκοπό οι Κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αθήνα, 08/12/2014 Α.Π. : Προς: ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 70 T.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αθήνα, 08/12/2014 Α.Π. : Προς: ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 70 T. INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY Digitally signed by INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY Date: 2014.12.08 18:56:00 EET Reason: Location: Athens ΑΔΑ: Ψ4ΑΥ9-ΥΝΜ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

INTELLIGENT TRANSPORT SYSTEMS IN SOUTH EAST EUROPE

INTELLIGENT TRANSPORT SYSTEMS IN SOUTH EAST EUROPE SEE-ITS Το έργο Το SEE-ITS είναι ένα διακρατικό έργο που στοχεύει στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των συστημάτων ITS στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, της εναρμόνισης και της διαλειτουργικότητάς τους. Το

Διαβάστε περισσότερα

«Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα»

«Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα» «Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα» του Andrea Campagna, τεχνικού & επιστημονικού συντονιστή του έργου FutureMed Project n 2S-MED11-29 Project co-funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

Διαβάστε περισσότερα

A. ΠΗΓΕΣ &ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

A. ΠΗΓΕΣ &ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ A. ΠΗΓΕΣ &ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ (πηγές) 1. ΕΛΣΤΑΤ : πληθυσμιακά μεγέθη και ηλικιακή δομή Απογραφές πληθυσμού 2001, 2011 (Σύνολο Χώρας, NUTS2-επίπεδο περιφέρειας)

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2017

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2017 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ (ΠΕΔ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2017 ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2017 Α. ΣΤΟΧΟΙ Στόχος Α: Συμβολή στην άμβλυνση των αναπτυξιακών

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών»

«Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών» «Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών» ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «Αναπτύσσοντας Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραμματική Περίοδος

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραμματική Περίοδος Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραμματική Περίοδος 2014-2015 Στάθης Ραγκούσης Διευθύνων Σύμβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2018

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2018 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ (ΠΕΔ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2018 ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2018 Α. ΣΤΟΧΟΙ Στόχος Α: Συμβολή στην άμβλυνση των αναπτυξιακών

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Χάρη Κυριαζή. «Προκλήσεις, προτάσεις, στρατηγικές ανάπτυξης της εξωστρέφειας» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΕΒΕ EXPORT SUMMIT

Ομιλία Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Χάρη Κυριαζή. «Προκλήσεις, προτάσεις, στρατηγικές ανάπτυξης της εξωστρέφειας» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΕΒΕ EXPORT SUMMIT Ομιλία Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Χάρη Κυριαζή «Προκλήσεις, προτάσεις, στρατηγικές ανάπτυξης της εξωστρέφειας» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΕΒΕ EXPORT SUMMIT Roadmap to Growth Θεσσαλονίκη, 3 Μαΐου 2012 Κυρίες & Κύριοι,

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου, Γεν. Διευθυντής ΑΝΕΘ ΑΕ

Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου, Γεν. Διευθυντής ΑΝΕΘ ΑΕ Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου, Γεν. Διευθυντής ΑΝΕΘ ΑΕ Έδεσσα, 25-10-2014 I. Γενικές διαπιστώσεις από την εφαρμογή της προσέγγισης LEADER II. III. IV. Τοπική Ανάπτυξη με την Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Επιμελητήριο Σερρών Πέμπτη 18.06.2015. Γιώργος Εμμανουηλίδης Τμήμα Μελετών και Έρευνας ΕΒΕΘ

Επιμελητήριο Σερρών Πέμπτη 18.06.2015. Γιώργος Εμμανουηλίδης Τμήμα Μελετών και Έρευνας ΕΒΕΘ Παρουσίαση της Δράσης Συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων του ΕΒΕΘ, έργο Smart Specialization, Πρόγραμμα «Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013», στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού

Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) είναι ημικρατικός οργανισμός και ξεκίνησε το έργο της το 1979. Διοικείται από 13μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Πέντε

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Παρατηρητήριο της Κοινωνικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Σύντομο ιστορικό Το ΕΚΚΕ από το 2003 και μετά έχει υλοποιήσει σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων, έργων και μελετών στο πεδίο της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΜΕΛΕΤΩΝ Τμήμα Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ShMILE II: Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο Αντικείμενο του Έργου Αντικείμενο του παρόντος διαγωνισμού είναι η επιλογή Αναδόχου

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

26 δισ. ευρώ. δισ. ευρώ 20% 80%

26 δισ. ευρώ. δισ. ευρώ 20% 80% Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-20 είναι το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας που επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της πολιτικής Συνοχής και της Στρατηγικής «Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ Στρατηγική Προτεραιότητες - Αρχιτεκτονική. Ιωάννης Φίρμπας Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ Στρατηγική Προτεραιότητες - Αρχιτεκτονική. Ιωάννης Φίρμπας Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ 2014-2020 Στρατηγική Προτεραιότητες - Αρχιτεκτονική Ιωάννης Φίρμπας Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ Βασικές αλλαγές νέας περιόδου Ο Κανονισμός δημιουργεί ένα πολύ στενό πλαίσιο διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

plus Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κατηγορία A: Μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων

plus Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κατηγορία A: Μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων plus Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κατηγορία A: Μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων Στόχοι Εργασίας Μεθοδολογία Ομάδας Μέσα από το μεγάλο όγκο των δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Κέρκυρα /3/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Κέρκυρα /3/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ Κέρκυρα /3/2014 ΠΡΟΣ: Περιφερειακό Συμβούλιο ΘΕΜΑ: Στρατηγική της Π.Ι.Ν. περιόδου 2014-2020

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ INTRAWAY ΕΠΕ Μετα-ανάλυση των ερευνών που έχουν διεξαχθεί για τη μετανάστευση σε σημαντικά και σχετικά με την ένταξη πεδία (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εργασία, εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean

Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020 Περίληψη Το «Balkan-Med Programme 2014-2020» είναι ένα νέο Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας, που απορρέει από τη διάσπαση του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ- 31.3.2014 Κε Γενικέ Γραμματέα, Κε Ειδικέ Γραμματέα, Διακεκριμένοι καλεσμένοι μας, Κυρίες και Κύριοι, H σημερινή εκδήλωση αφορά στην επίσημη έναρξη της Πανελλαδικής

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση»

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Κοινωνική Σύμπραξη στο Ν. Κυκλάδων» σας καλωσορίζει στην Ημερίδα: «Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» 23 Οκτωβρίου 2015 Πνευματικό Κέντρο Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

Cyprus EU Presidency Summit: Leadership Strategy for Stability, Progress and Prosperity in Europe, 8-9 Οκτωβρίου 2012, Hilton Park Λευκωσία

Cyprus EU Presidency Summit: Leadership Strategy for Stability, Progress and Prosperity in Europe, 8-9 Οκτωβρίου 2012, Hilton Park Λευκωσία Υ.Σ.Ε. 5.29.10 Cyprus EU Presidency Summit: Leadership Strategy for Stability, Progress and Prosperity in Europe, 8-9 Οκτωβρίου 2012, Hilton Park Λευκωσία Ομιλία Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων: The EU

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Β: ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΠΔ 28/80, ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015 Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015 Στάθης Ραγκούσης Διευθύνων Σύµβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ MULTIPOL

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ MULTIPOL ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ MULTIPOL Υπεύθυνη Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Θαλάσσιος Τουρισμός»

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Θαλάσσιος Τουρισμός» Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Θαλάσσιος Τουρισμός» Η ολοκληρωμένη προσέγγιση για μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη» Κωνσταντίνος Σέρβος Αντιδήμαρχος Λευκάδας Κοινωνικοοικονομικό προφίλ περιοχής Δήμου Λευκάδας

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματική Περίοδος

Προγραμματική Περίοδος Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Ιωάννης Φίρμπας Διευθυντής ΕΥ Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Σεπτέμβριος 2012 Γενικά Στοιχεία: Αποστολή και Στόχοι Άμεση σύνδεση της Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Βόρειο Αιγαίο. Ε. Παναγιωτάτου Ε. Κλαμπατσέα

Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Βόρειο Αιγαίο. Ε. Παναγιωτάτου Ε. Κλαμπατσέα Δίκτυα «Τομέων» και «Τόπων»: Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Βόρειο Αιγαίο Ε. Παναγιωτάτου Ε. Κλαμπατσέα Η εισήγηση βασίζεται σε μακροχρόνια ερευνητική προσπάθεια καταρχήν με το πρόγραμμα «Ακρίτας»,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης

Αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης Αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» & «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή» 2007-2013 Επιτροπή Παρακολούθησης Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Επιτελική Σύνοψη & Σύνοψη για τους Πολίτες

Επιτελική Σύνοψη & Σύνοψη για τους Πολίτες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 1η Αξιολόγηση Εφαρμογής του ΕΠ Ήπειρος 2014-2020 Αρ.Σύμβασης: 1944 Επιτελική Σύνοψη & Σύνοψη για τους Πολίτες Επιτελική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Θέμα: «Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΩΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΑΛΙΕΙΑΣ (Υ.ΘΥ.Ν.ΑΛ) ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ) Η 5 η έκθεση για την οικονομική,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020 Interreg V-B Balkan Med: 1 η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020 Interreg V-B Balkan Med: 1 η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων Ελληνική ΠΡΟΘΕΣΜΙA: 31 Οκτωβρίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη»

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 13 Μαρτίου 2014 Θέμα: «Η ανάγκη για οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Regional Operational Programme of Western Macedonia

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Regional Operational Programme of Western Macedonia Regional 2014-2020 Επιχειρηματική Ανακάλυψη στην Δυτική Μακεδονία Ο κλάδος της Γουνοποιίας Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS 3 ) στην Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Κιουρτσίδης Προϊστάμενος

Διαβάστε περισσότερα

Georgios Tsimtsiridis

Georgios Tsimtsiridis Sustainable Touristic Development in the Municipality of Almopia Georgios Tsimtsiridis Vice Mayor of Almopia Δήμος Αλμωπίας Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη Η τουριστική ανάπτυξη σε οποιαδήποτε μορφή της προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΠΣ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ «ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ & ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΜΟΝΑ Α Α2 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Δευτέρα 19 Δεκέμβριος 2011 13:05 - Ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων 2012-2014 Η οριστικοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματ ος Περι φέρειας Ιονίων Νήσων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΗΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (SMART SPECIALIZATION)

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΗΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (SMART SPECIALIZATION) ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΗΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (SMART SPECIALIZATION) Κοκκινοπλίτης Κωνσταντίνος Kokkinoplitis Konstantinos is Expert to DG Regio, European Commission in Innovation

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σχέδιο Κειμένου Βασικών Αρχών και Κατευθύνσεων Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 22 Μαΐου 2013 1 "Δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική μεταρρύθμιση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 2014-2020

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 2014-2020 1 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 2014-2020 Μαρία Κασωτάκη Προϊσταμένη ΕΔΑ Περιφέρειας Κρήτης ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓAΤΗ ΕΡΓΟΔOΤΗ ΓΙΑ ΤA ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚA ΚΑΙ TON ΤΟΥΡΙΣMO

ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓAΤΗ ΕΡΓΟΔOΤΗ ΓΙΑ ΤA ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚA ΚΑΙ TON ΤΟΥΡΙΣMO ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓAΤΗ ΕΡΓΟΔOΤΗ ΓΙΑ ΤA ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚA ΚΑΙ TON ΤΟΥΡΙΣMO Μέσω του στρατηγικού συνεταιρισμού διαμορφώνουμε το μέλλον της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας Η Πρόκληση Τα τελευταία χρόνια,

Διαβάστε περισσότερα