IO3: Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα BRAMIR

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "IO3: Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα BRAMIR"

Transcript

1 IO3: Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα BRAMIR

2 IO3: Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα BRAMIR Ενότητα 1: Επισκόπηση του προγράμματος BRAMIR και Γενική Προσέγγιση στην Εκπαίδευση

3 Επισκόπηση του προγράμματος BRAMIR Το 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι "ο πληθυσμός των ατόμων στην ΕΕ που βρίσκεται σε ηλικία που είναι ικανοί για εργασία θα μειωθεί κατά 48 εκατομμύρια (μείωση κατά 16% μεταξύ 2010 και 2050) ενώ ο πληθυσμός των ηλικιωμένων θα αυξηθεί κατά 58 εκατομμύρια (αύξηση 77%)". Εάν αυτές οι δημογραφικές προβλέψεις είναι σωστές, η οικονομική απόδοση και η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης μπορεί να μειωθούν ριζικά τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Η αξιοποίηση των δεξιοτήτων και της εμπειρίας ζωής των γενεών που συνταξιοδοτούνται και η υποστήριξη της συνεχιζόμενης ενεργούς συμμετοχής τους στην κοινωνία καθίσταται πλέον μια κρίσιμη προτεραιότητα. Κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, όλα τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης έγιναν χώρες μετανάστευσης και μόνιμου διακανονισμού. Λόγω ορισμένων περιστάσεων - ανισότητες εισοδήματος μεταξύ των χωρών, διαδικασίες οικονομικής ολοκλήρωσης και ελλείψεις στην αγορά εργασίας στις χώρες υποδοχής - η μετανάστευση θα εξακολουθήσει να είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο τόσο σε αυτές όσο και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η πραγματικότητα είναι ότι η μετανάστευση έγινε ένα «φυσιολογικό» μέρος της ζωής στην Ευρώπη. Η πρόκληση για τα κράτη μέλη προκειμένου να προχωρήσουν μπροστά είναι να ενισχύσουν την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και στην οικονομία της χώρας υποδοχής.

4 Επισκόπηση του προγράμματος BRAMIR Το σκεπτικό πίσω από το BRAMIR Οι πολιτικές και οι κοινωνικές δεξιότητες κατατάσσονται μεταξύ των βασικών δεξιοτήτων για τη διά βίου μάθηση. Η διασφάλιση ότι τα μέλη των κοινοτήτων μεταναστών έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν τις βασικές τους ικανότητες και να αναπτύξουν αυτές τις σημαντικές δεξιότητες είναι κρίσιμη για την κοινωνική συνοχή σε μια βιώσιμη ευρωπαϊκή κοινότητα. Υπάρχει σημαντική εξάρτηση των μεταναστών στη βιώσιμη αγορά εργασίας στην Ευρώπη, τόσο στο παρόν όσο και για το μέλλον, η οποία είναι σημαντική για τη μελλοντική ανάπτυξη. Για σκοπούς ισότητας και ένταξης, οι μετανάστες πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στις τοπικές κοινότητες. Με την αυξανόμενη προσφυγική κρίση και την άνοδο των εξτρεμιστικών απόψεων και ενεργειών, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι κοινότητες των μεταναστών έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν πολιτικές και κοινωνικές δεξιότητες για ένταξη.

5 Επισκόπηση του προγράμματος BRAMIR Το σκεπτικό πίσω από το BRAMIR Η αδράνεια των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας είναι συχνότερα δρόμος χωρίς επιστροφή. Οι έρευνες δείχνουν ότι η παράταση της ενεργού εμπλοκής των όσων θα συνταξιοδοτηθούν και όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα έχει θετικές επιπτώσεις στην προσωπική τους αυτοεκτίμησή, στην ψυχική και σωματική τους υγεία και ευημερία, και καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό ενώ παρέχει αναγνώριση στη συνεχιζόμενη αξία τους για την κοινωνία. Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής την οποία μπορούν να φέρουν στο τραπέζι και έχουν επίσης την ευελιξία να εργάζονται σε λιγότερο επίσημα περιβάλλοντα. Η παροχή κατάλληλων οδηγιών για τη δημιουργία παιδαγωγικών δεξιοτήτων για τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της πρόσληψης εκπαιδευτικών ανάμεσα στην ομάδα-στόχο και την αξιοποίηση της σιωπηρής γνώσης τους για την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα για την υποστήριξη της ένταξης των μεταναστών.

6 Επισκόπηση του προγράμματος BRAMIR Στόχοι & Σκοποί Το πρόγραμμα BRAMIR προτείνει την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πολυεπίπεδου πλαισίου μάθησης, σχεδιασμένου για την υποστήριξη ηλικιωμένων και μεγαλύτερων εργαζομένων που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, αλλά και εκείνων που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα. Αυτό το πλαίσιο ενσωματώνει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών, ένα εργαλείο δημιουργίας ψυχογραφικού προφίλ και μια ψηφιακή εργαλειοθήκη πόρων διδασκαλίας για να επιτρέψει και να υποστηρίξει τους ηλικιωμένους να γίνουν εθελοντές καθηγητές για να υποστηρίξουν την ενσωμάτωση της μετανάστευσης στις τοπικές κοινότητες. Το BRAMIR προτείνει μια αμοιβαία επωφελή διευθέτηση που παρέχει στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να εξακολουθήσουν να συμβάλλουν ενεργά στην κοινωνία, υποστηρίζοντας παράλληλα τους μετανάστες στο ταξίδι της ένταξής τους.

7 Επισκόπηση του προγράμματος BRAMIR Στόχοι & Σκοποί (2) Η κοινοπραξία του προγράμματος πιστεύει ότι η χρήση της εθνικότητας ή της χώρας προέλευσης για τον προσδιορισμό των αναγκών των μεταναστών σε μια χώρα υποδοχής δεν αποτελεί πλέον την κατάλληλη προσέγγιση. Αντ 'αυτού, το πρόγραμμα BRAMIR έχει αναπτύξει μια καινοτόμο μεθοδολογία που βασίζεται σε μια ανάλυση των ομάδων sinus milieu εντός των κοινοτήτων των μεταναστών. Αυτή η προσέγγιση ψυχογραφικού προφίλ μπορεί να προσδιορίσει βασικές μεταβλητές εντός των κοινοτήτων των μεταναστών, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η εκπαίδευση, οι κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες, οι στάσεις, τα ενδιαφέροντα και ο τρόπος ζωής, και συμβάλλει στην ανάπτυξη των κατάλληλων μαθησιακών πόρων για να υποστηρίξει την απόκτηση βασικών κοινωνικών και πολιτικών ικανοτήτων.

8 Γενική Προσέγγιση (1) Ο ρόλος των Εκπαιδευτικών Ενηλίκων και των υπεύθυνων εθελοντών Η έρευνα που διεξήχθη από τους εταίρους φανέρωσε τη μεγάλη ποικιλία ικανοτήτων και τη σιωπηρή γνώση που απέκτησαν οι συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής. Η κοινοπραξία του προγράμματος BRAMIR πιστεύει ότι οι παλαιότερες γενιές της Ευρώπης θα μπορούσαν: να βοηθήσουν στην μείωση της έλλειψης ικανών εργαζομένων σε ορισμένους βασικούς τομείς υποστήριξης μεταναστών και ότι με κατάλληλη κατάρτιση μπορούν να αξιοποιηθούν για την προώθηση της ενσωμάτωσης των κοινοτήτων των μεταναστών να βελτιώσουν την ποιοτική εμπειρία ζωής των μεταναστών, και να ενισχύσουν τις προοπτικές των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

9 Γενική Προσέγγιση (2) Ο ρόλος των Εκπαιδευτικών Ενηλίκων και των υπεύθυνων εθελοντών Ο αντίκτυπος του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντικών Δραστηριοτήτων για την Προώθηση της Ενεργού Πολιτότητας το 2011 και το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών το 2012 μπορεί να φανεί στη σημαντική αύξηση του αριθμού των εθελοντών που έχουν εγγραφεί σε υπηρεσίες εθελοντικής τοποθέτησης. Ως αποτέλεσμα αυτού, υπάρχει μια αφθονία αναξιοποίητων ταλέντων που περιμένουν να στηρίξουν τις δράσεις της κοινοπραξίας του προγράμματος BRAMIR. Ενώ η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ηλικιωμένων εθελοντών για λόγους ενσωμάτωσης έχει σημαντική κοινωνική αξία, είναι γεγονός ότι αυτή η ομάδα συμβάλλει συνεχώς στην ευρωπαϊκή κοινωνία και η ανάγκη της Ευρώπης για συνεχή συμμετοχή τους ως ενεργά μέλη της κοινωνίας θα αυξάνεται όσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των συνταξιούχων τις επόμενες δεκαετίες. Η ευθυγράμμιση των ηλικιωμένων εθελοντών με την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων των κοινοτήτων των μεταναστών αντιπροσωπεύει μια καινοτόμο και βιώσιμη νέα σχέση μάθησης.

10 Γενική Προσέγγιση (3) Επεξήγηση της μεικτής προσέγγισης Στις μέρες μας είναι όλο και πιο συνηθισμένο οι ηλικιωμένοι να είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του διαδικτύου και των υπολογιστών. Φαίνεται ότι η πιο κατάλληλη μέθοδος παροχής εκπαίδευσης πρέπει να είναι μεικτή. Να συνδυάζει ταυτόχρονα δηλαδή την πρόσωπο με πρόσωπο εκπαίδευση και τη διαδικτυακή εκπαίδευση. Οι δύο μέθοδοι παράδοσης λειτουργούν πάρα πολύ καλά, καθώς η συνεδρία πρόσωπο με πρόσωπο θα μπορούσε να επιτρέψει στους εκπαιδευόμενους να υποστηριχθούν πλήρως για να εργαστούν με τις νέες τεχνολογίες.

11 Γενική Προσέγγιση (4) Αρχές Διδασκαλίας Μην υπερφορτώνετε τους εκπαιδευόμενους με θεωρητικό περιεχόμενο και παρουσιάσεις Να έχετε λογική ακολουθία θεμάτων Δώστε άφθονες ευκαιρίες για να κάνουν ερωτήσεις και σχόλια/ανατροφοδότηση Να είστε ευέλικτοι Χρησιμοποιήστε ποικιλία αισθητηριακών τρόπων και οπτικών ενδείξεων για να έχετε την προσοχή των διάφορων τρόπων μάθησης που υπάρχουν στην αίθουσα Σεβαστείτε τις προηγούμενες εμπειρίες των εκπαιδευόμενων Εξάσκηση τεχνικών ενεργητικής ακρόασης Να μιλάτε καθαρά Να κάνετε περίληψη και ανακεφαλαίωση στο τέλος κάθε συνεδρίας Τεχνικές Διδασκαλίας Μάθηση μιλώντας με άλλους ανθρώπους Μάθηση δουλεύοντας με κάποιον άλλο Μάθηση από τους συμμαθητές Μάθηση κάνοντας πράγματα μόνοι μας Μάθηση μέσω της επανάληψη των όσων έχουμε ήδη μάθει Μάθηση που προκύπτει όταν ζητάμε συμβουλές Μάθηση που προκύπτει όταν τυγχάνουμε επίβλεψης από κάποιον άλλο Μάθηση μέσω της προσπάθειας και των λαθών μας.

12 Γενική Προσέγγιση (5) Κατάλογος Γενικών Δεξιοτήτων Διαπολιτισμικές δεξιότητες Επικοινωνιακές δεξιότητες Βασικές δεξιότητες χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Δεξιότητες σχέσεων / διαπροσωπικές δεξιότητες Βασικά Αγγλικά / γλωσσικές δεξιότητες Δεξιότητες αυτοπεποίθησης Δεξιότητες διδασκαλίας Επαφή με την ποικιλομορφία Χιούμορ και Υπομονή Επίλυση προβλημάτων

13 Γενική Προσέγγιση (6) Κατάλογος Πολιτικών Δεξιοτήτων Πολιτισμική / διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση και ποικιλομορφία Δεξιότητες επικοινωνίας Συνεργασία και οικοδόμηση συναίνεσης Κοινωνική οργάνωση Δημοκρατική λήψη αποφάσεων Αξιολόγηση της σκοπιμότητας από την κοινωνική δράση και δέσμευση Πρακτικές ενεργού πολιτότητας Κριτική σκέψη Διαχείριση Δημιουργία και ανάλυση πολιτικής Έρευνα και μέθοδοι έρευνας Κατάλογος Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεξιότητες σχέσεων Κοινωνική ευαισθητοποίηση Αυτό-διαχείριση Αυτογνωσία Ευθύνη για λήψη αποφάσεων

14 Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα BRAMIR Ενότητα2: Εισαγωγή στο πρόγραμμα ΕΤΕ (Εκπαιδεύοντας τον Εκπαιδευτή)

15 Περιεχόμενα Εισαγωγή: Ευρήματα από την έρευνα Βασικοί τομείς δεξιοτήτων που πρέπει να μας απασχολήσουν Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Δομή του Προγράμματος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Οδηγίες Συστάσεις και συμβουλές

16 Ευρήματα από την έρευνα Προγράμματα υποστήριξης μεταναστών ή / και υφιστάμενα εργαλεία και πόροι ως παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής που μπορεί να αξιοποιήσει το BRAMIR, δεδομένου ότι όλα εστιάζουν στην υποστήριξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών, των προσφύγων ή των αιτητών ασύλου και της ένταξης τους στην αγορά εργασίας, μέσω διαφόρων προοπτικών και μεθόδων. Κοινωνική και νομική βοήθεια, μαθήματα γλώσσας, επαγγελματική κατάρτιση, κοινωνική και (δια)πολιτισμική διαμεσολάβηση, εκπαίδευση για (αυτο)-κατάρτιση, καθοδήγηση και εντοπισμός κατάλληλων δομών και αρχών απασχόλησης, δικτύωση, στήριξη στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων εργοδότησης και επαγγελματικών τοποθετήσεων), προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στις μεταναστευτικές κοινότητες, προετοιμασία πολιτικών συστάσεων για την εκπαίδευση των μεταναστών για ένταξη, παροχή βοήθειας στους ανθρώπους για να μπορούν να βοηθήσουν και να εκπροσωπούν ενεργά τους εαυτούς τους.

17 Βασικοί τομείς δεξιοτήτων που πρέπει να μας απασχολήσουν Οι πιο απαραίτητες βασικές δεξιότητες για το πρόγραμμα της εκπαίδευσης εκπαιδευτών του BRAMIR είναι: Διαπολιτισμικές δεξιότητες (αλλά αποφεύγοντας τα κλισέ) (IT, AT, FR, DE, IE, RO, CH) Δεξιότητες επικοινωνίας (IT, AT, FR, CY,DE, IE) Βασικές δεξιότητες πληροφορικής (IT, AT, FR, IE, RO) Σχέσεις / διαπροσωπικές δεξιότητες (ενσυναίσθηση, ενεργή ακρόαση, ανοχή, διαχείριση ομάδας ) (IT, AT, FR, RO) Βασικά αγγλικά / γλωσσικές δεξιότητες ( IT, AT, FR, RO) Δεξιότητες αυτοπεποίθησης(it, RO, CH) Δεξιότητες διδασκαλίας (IT, FR, CH) Αντιμετώπιση της ποικιλομορφίας / ενίσχυση των δεξιοτήτων ποικιλομορφίας (IT, AT, DE) Δεξιότητες αυτοανάλυσης / αυτογνωσίας (IT, CH)

18 Εισαγωγή στο πρόγραμμα ΕΤΕ (Εκπαιδεύοντας τον Εκπαιδευτή) (ΙΟ4) Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση του δυναμικού των ηλικιωμένων εθελοντών για την υποστήριξη της ένταξης των μεταναστών και την εξασφάλιση ποιοτικών αποτελεσμάτων τόσο για τους ηλικιωμένους εθελοντές όσο και για τις κοινότητες μεταναστών που συμμετέχουν στις συνταιριασμένες συνεργασίες του BRAMIR. Προκειμένου να πετύχει αυτούς στους στόχους, το πρόγραμμα της Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών αποτελείται από 8 ενότητες οι οποίες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των βασικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι εθελοντές για τους νέους ρόλους τους ως σύμβουλοι ενσωμάτωσης μεταναστών. Οι 8 αυτές ενότητες έχουν ως στόχο και την βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της ευαισθητοποίησης των ηλικιωμένων εθελοντών έτσι ώστε να διατηρήσουν τη φροντίδα του εαυτού τους καθ όλη τη διάρκεια της συμβουλευτικής σχέσης τους με τις κοινότητες των μεταναστών.

19 Εισαγωγή στο πρόγραμμα ΕΤΕ (Εκπαιδεύοντας τον Εκπαιδευτή) (ΙΟ4) Όλο το πρόγραμμα της Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών αποτελείται από 150 ώρες μελέτης, ως ακολούθως: - Πρόσωπο με πρόσωπο: 5 ώρες ανά ενότητα (8 x 5 = 40 ώρες) - Διαδικτυακό και αυτόνομο περιεχόμενο: (ψηφιακοί πόροι, μελέτες περιπτώσεων, εγχειρίδια, ασκήσεις, βίντεο-διαλέξεις κ.λπ.) - 13 ώρες ανά ενότητα (8 x 13 = 104 ώρες) - Εργασίες αξιολόγησης και Επίδειξη: οι υπόλοιπες 6 ώρες θα διατεθούν για την αξιολόγηση ολόκληρου του προγράμματος σπουδών - 3 ώρες για κάθε ομάδα για να αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο αξιολόγησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει 18 ώρες εκμάθησης (με αξιολόγηση 45 λεπτών ως καθορισμένη εργασία, περιοδικό εκπαιδευόμενου ή επίδειξη δεξιοτήτων).

20 Δομή του προγράμματος ΕΤΕ (Εκπαιδεύοντας τον Εκπαιδευτή) (ΙΟ4) Στόχος του προγράμματος Η ανάπτυξη των κοινωνικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων των ηλικιωμένων εθελοντών ως υποστήριξη στους νέους ρόλους τους ως μέντορες και σύμβουλοι σε μέλη κοινοτήτων μεταναστών. Αυτό το μέρος του προγράμματος αναπτύσσει τις μαλακές δεξιότητες των ηλικιωμένων εθελοντών έτσι ώστε να μπορούν να επιδείξουν ενσυναίσθηση, υπομονή και ανοχή κατά τη βοήθεια στους μετανάστες να νιώσουν πιο ενσωματωμένοι Ενότητες 1-4: Διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση, Κατανόηση και Επικοινωνία Σχέσεις και Διαπροσωπικές Δεξιότητες Προσωπική αποτελεσματικότητα και αυτοδιαχείριση Κρίσιμη σκέψη & Επίλυση προβλημάτων

21 Δομή του προγράμματος ΕΤΕ (Εκπαιδεύοντας τον Εκπαιδευτή) (ΙΟ4) Στόχος του προγράμματος Η ανάπτυξη των εφαρμοσμένων δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απαιτούνται για τους ηλικιωμένους εθελοντές προκειμένου να είναι καλοί στην επικοινωνία, καλοί μέντορες και διευκολυντές ομάδας. Αυτό το μέρος του προγράμματος θα επικεντρωθεί στις πρακτικές δεξιότητες που θα πρέπει να έχουν οι ηλικιωμένοι εθελοντές για να καθοδηγήσουν διαφορετικές ομάδες και να διευκολύνουν την άτυπη μάθηση, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ενότητες 5-8: Δεξιότητες επικοινωνίας, γλώσσας και ομαδικής εργασίας Δεξιότητες Διευκόλυνσης Δεξιότητες Διδασκαλίας Βασικές Δεξιότητες Πληροφορικής

22 Δομή του προγράμματος ΕΤΕ (Εκπαιδεύοντας τον Εκπαιδευτή) (ΙΟ4) Εργαστήρια Πρόσωπο με πρόσωπο : Κάθε ενότητα θα περιέχει 5 ώρες διδασκαλίας Πρόσωπο Με Πρόσωπο. 2 x 2,5 ώρες μαθήματα που θα παραδοθούν ως πρακτικά και διαδραστικά εργαστήρια με ηλικιωμένους εθελοντές. Κάθε ενότητα θα περιλαμβάνει 13 ώρες αυτο-κατευθυνόμενης μάθησης (υπάρχοντες πόροι και εγχειρίδια τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε φυσική μορφή, καθώς επίσης και ανάπτυξη των δικών τους ψηφιακών πόρων). Εισαγωγή και Στόχοι Βασικό Περιεχόμενο Μάθησης Προβληματισμός & Μεταφορά Aξιολόγηση και προοπτικές

23 Δομή του προγράμματος ΕΤΕ (Εκπαιδεύοντας τον Εκπαιδευτή) (ΙΟ4) Αρ. Ενότητας Τίτλος Ενότητας 1. Διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση, κατανόηση και επικοινωνία 18ω 2. Σχέσεις και Διαπροσωπικές Δεξιότητες 18ω 3. Προσωπική αποτελεσματικότητα και αυτοδιαχείριση 18ω 4. Κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων 18ω Μέση Διάρκεια 5. Δεξιότητες επικοινωνίας, γλώσσας και ομαδικής εργασίας 18ω 6. Δεξιότητες Διευκόλυνσης 18ω 7. Δεξιότητες Διδασκαλίας 18ω 8. Βασικές δεξιότητες πληροφορικής 18ω Αξιολόγηση 6ω Σύνολο 150ω

24 Οδηγίες Μην υπερφορτώνετε τους εκπαιδευόμενους με θεωρητικό περιεχόμενο Να χρησιμοποιείτε ανέκδοτα και ιστορίες Να έχετε επίγνωση της γλώσσας του σώματος του εκπαιδευόμενου Να έχετε λογική ακολουθία θεμάτων Ενθαρρύνετε την παροχή ανατροφοδότησης Να είστε ευέλικτοι Ποικιλία αισθητηριακών τρόπων και οπτικών ενδείξεων Σεβαστείτε τις προηγούμενες εμπειρίες των εκπαιδευόμενων Εξάσκηση τεχνικών ενεργητικής ακρόασης Να κάνετε περίληψη και ανακεφαλαίωση Να κάνετε ερωτήσεις

25 Συστάσεις και συμβουλές Χρησιμοποίησε το πρόγραμμα ΕΤΕ σε συνδυασμό με το εγχειρίδιο του Εισαγωγικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος και το πόρταλ Ηλεκτρονικής Μάθησης Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ευέλικτο και χωρισμένο σε ενότητες. Οι ενότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα Χρησιμοποιήστε μεικτή μέθοδο για την παράδοση της εκπαίδευσης, μιας και συνδυάζει τόσο την πρόσωπο με πρόσωπο εκπαίδευση όσο και την διαδικτυακή εκπαίδευση.

26 Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα BRAMIR Ενότητα 3: Εισαγωγή στα Εργαλεία Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ

27 Εργαλεία Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ Θεωρητικές προσεγγίσεις του Εργαλείου Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ Στόχοι του Εργαλείου Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ για το BRAMIR Πώς να χρησιμοποιήσετε το Εργαλείο Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ

28 Εργαλεία Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ Σύμφωνα με τη θεωρία του John Holland, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα από έξι τύπους χαρακτήρα: R I A S E C

29 Εργαλεία Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ Ο Carl Gustav Jung ( ) ήταν ένας Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής (αρκετή θεωρία) Τη δεκαετία του 1920s, η θεωρία του Jung έπεσε στην αντίληψη της Katharine Cook Briggs, η οποία αργότερα συνέγραψε ένα δείκτη προσωπικότητας ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα και ονομάζεται Myers- Briggs Type Indicator (MBTI )

30 Εργαλεία Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ Αυτή η προσέγγιση μας επέτρεψε να καταφέρουμε να ορίσουμε και να περιγράψουμε διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας Αναλυτές- Διαίσθηση και Σκέψη Διπλωμάτες- Διαίσθηση και Αισθήματα Sen nels Παρατήρηση και Κρίση Εξερευνητές- Παρατήρηση και Διερεύνηση

31 Εργαλεία Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ Ορισμός των Εργαλείων Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ στο BRAMIR Το προφίλ βασίζεται στα ακόλουθα: Τρόπο ζωής, πεποιθήσεις, αξίες και προσωπικότητα τη χρήση προσωπικών χαρακτηριστικών ή μοντέλων συμπεριφοράς για να προβούμε σε γενικεύσεις για ένα άτομο

32 Εργαλεία Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ Εργαλείο Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ στο BRAMIR Συνταιριάζει ηλικιωμένους εθελοντές και μετανάστες για να δημιουργήσει βιώσιμες σχέσεις μάθησης Για απόκτηση μιας βαθύτερης κατανόησης των προφίλ που συναντάμε ανάμεσα σε μετανάστες και ηλικιωμένους Για εντοπισμό ενός κοινού σημείου εκκίνησης εάν αυτές οι μεταβλητές συμφωνούν

33 Εργαλεία Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ Η ιστοσελίδα h ps:// es.com/ προσφέρει τεστ προσωπικότητας που διατίθεται σε αρκετές γλώσσες, το οποίο ακολουθεί την μεθοδολογία Myers-Briggs που μπορεί να μας βοηθήσει να ορίσουμε το προφίλ τόσο των μεταναστών όσο και των ηλικιωμένων εθελοντών. Οι συνεντεύξεις / ερωτηματολόγια για τις τιμές-στόχους και τα χόμπι θα πρέπει να υλοποιηθούν. Πώς να χρησιμοποιήσετε το Εργαλείο Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ Τα χαρακτηρπροετοιμασία, διεξαγωγή και ερμηνεία ιστικά ενός επιτυχημένου προφίλ είναι:

34 Εργαλεία Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ Αρχές και καθήκοντα Διαφάνεια Θετικό κλίμα Ευνοϊκές συνθήκες Αντίληψη και χειρισμός των συναισθημάτων Εκτίμηση Εθελοντικό και με προσωπική βούληση Ανατροφοδότηση / Αξιολόγηση / Διερμηνεία

35 Εργαλεία Δημιουργίας Ψυχογραφικού Προφίλ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

36 Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα BRAMIR Ενότητα 4 - Εισαγωγή στην ηλεκτρονική μάθηση

37 ΙΔΕΟΘΥΕΛΛΑ Εισαγωγή στην ηλεκτρονική μάθηση Τι σημαίνει ηλεκτρονική μάθηση; Τι εννοούμε όταν λέμε "ηλεκτρονική;" Ποιες είναι οι λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την ηλεκτρονική μάθηση;

38 Ηλεκτρονική μάθηση 1 ος Ορισμός Το 2001, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική μάθηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο «Σκέψεις για την εκπαίδευση του αύριο». Το έγγραφο ορίζει την ηλεκτρονική μάθηση ως τη χρήση τεχνολογιών πολυμέσων και του Διαδικτύου για τη βελτίωση της ποιότητας της μάθησης, καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση σε πόρους και υπηρεσίες, την ανταλλαγή και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλον.

39 Ηλεκτρονική μάθηση 2 ος Ορισμός Το 2008, ο Richey καθόρισε την εκπαιδευτική τεχνολογία ως «την μελέτη και ηθική πρακτική για τη διευκόλυνση της μάθησης και τη βελτίωση των επιδόσεων μέσω της δημιουργίας, χρήσης και διαχείρισης κατάλληλων τεχνολογικών διαδικασιών και πόρων". Αυτοί οι δύο ορισμοί εισάγουν τα κύρια στοιχεία της ηλεκτρονικής μάθησης. Λαμβάνει χώρα σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον, χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη πολυμέσων, πρέπει να σέβεται τα πρότυπα ποιότητας και να διευκολύνει τη μάθηση. Απλοποιεί την πρόσβαση στην εκπαίδευση και πρέπει να είναι προσβάσιμη. Προάγει την ανταλλαγή μεταξύ διαφόρων συμμετεχόντων σε όλο τον κόσμο, προάγοντας έτσι τον διαπολιτισμικό διάλογο.

40 Η Εξέλιξη της Μάθησης

41 Παραδείγματα ηλεκτρονικής μάθησης Η ηλεκτρονική μάθηση παρέχεται όχι μόνο από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (όπως στο Coursera h ps:// αλλά και από ΜΚΟ (όπως το Oxfam Edu από το Oxfam Italia στην Ιταλία h p://edu.oxfam.it/), impact funds (όπως το Acumen h ps:// και διεθνή oργανισμούς (όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης h ps:// on-the-ci zenship-dimension-). Μπορούν να απευθύνονται στους εκπαιδευόμενους, είτε σε νέους είτε σε ενήλικες, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές και μπορούν να ενσωματώσουν μεθόδους τόσο επίσημης όσο και μη τυπικής εκπαίδευσης. Κάθε μάθημα έχει συγκεκριμένους στόχους (όπως αυτό για παράδειγμα h ps://ec.europa.eu/epale/en/blog/higher-educa on-online-learningpla orm-refugees ή αυτό h ps://erasmusplusols.eu/it/ ), μπορεί να έχουν όριο ηλικίας (όχι απαραίτητα) και συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους και αποτελέσματα.

42 Ηλεκτρονική Μάθηση Ορισμένα μαθήματα ηλεκτρονικής μάθησης έχουν δάσκαλο που σας ακολουθεί κατά τη διάρκεια της μελέτης σας και είναι διαθέσιμος για να απαντήσει σε ερωτήσεις και απορίες σας και να σας δώσει ανατροφοδότηση σχετικά με τις εργασίες σας. Αυτά συνήθως προβλέπουν χρέωση και παρέχουν στους εκπαιδευόμενους πιστοποιητικό συμμετοχής με βαθμούς ή διατίθενται στους συμμετέχοντες μέσω υποτροφιών. Η πλειοψηφία των μαθημάτων ηλεκτρονικής μάθησης δεν έχει εκπαιδευτή, αλλά σας παρέχει όλες τις οδηγίες βήμα προς βήμα για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος και πολύ συχνά είναι δωρεάν.

43 Ηλεκτρονική Μάθηση Για να δημιουργήσετε ένα μάθημα, οι πάροχοι επιλέγουν μια προσέγγιση: Μπορεί να είναι Μάθε Σκέψου Δράσε ή Αφομοίωσε Κάνε Συνδέσου από τον William Hortons Ως εκ τούτου, τα μαθήματα ηλεκτρονικής μάθησης σας προσφέρουν θεωρητικό υλικό ως βάση, ώστε να μπορέσετε να κτίσετε τις γνώσεις σας μέσα από διάφορα είδη μέσων (βίντεο-διαλέξεις, podcast, Ted Talks, εκθέσεις, άρθρα και άλλο γραπτό υλικό που μπορείτε να κατεβάσετε). Όλα τα παραπάνω ενδεχομένως να θεωρηθούν ως παθητικές δραστηριότητες εάν δεν ακολουθηθούν από το βιωματικό και/ή το ανακλαστικό βήμα, προκειμένου να μετατρέψουν τις ληφθείσες πληροφορίες σε καλά κατανοητές γνώσεις και ικανότητες. Οι μελέτες περίπτωσης, δραστηριότητες που εμπλέκουν ενεργά τον εκπαιδευόμενο αλλά και η δημιουργία μιας ομάδας με διαδικτυακούς συμμετέχοντες μπορεί να βοηθήσουν στον περαιτέρω προβληματισμό. Το τελευταίο βήμα συνδέει αυτό που έχει μαθευτεί και αποκτηθεί με κάτι που πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην πραγματική ζωή, κάτι που μας ενδυναμώνει.

44 Συγχρονισμένη και Ασύγχρονη Ηλεκτρονική Μάθηση Παρακολουθείστε το βίντεο: h ps:// Έπειτα ταξινομήστε τις παρακάτω δραστηριότητες σε συγχρονισμένη ή ασύγχρονη μάθηση: Συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Πίνακες συζητήσεων Δάσκαλος διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο με ανατροφοδότηση Διαδικτυακοί Χώροι συνομιλίας (chat rooms) ή εικονικές αίθουσες διδασκαλίας όπου όλοι είναι σε απευθείας σύνδεση και συνεργάζονται ταυτόχρονα Συζητήσεις στο Skype Έγγραφα Hypertext Blogs, Ηχητικά μαθήματα και βιντεομαθήματα

45 Πλεονεκτήματα της συγχρονισμένης ηλεκτρονικής μάθησης Η συνεργατική μάθηση συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν μαζί Οι γνώσεις μπορούν να κτιστούν από τη βάση προς τα πάνω ξεκινώντας από τους εκπαιδευόμενους Η ενεργή ακρόαση βελτιώνεται Μπορεί να εφαρμοστεί η μεθοδολογία εκπαιδευόμενος-προςεκπαιδευόμενο Ενισχύονται οι συζητήσεις και οι ανταλλαγή απόψεων Το ίδιο θέμα μπορεί να παρουσιαστεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες Η αλληλοβοήθεια είναι ένα πρόσθετο εργαλείο για την επίτευξη των μαθησιακών στόχων

46 Πλεονεκτήματα της ασύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης Το χρονοδιάγραμμα είναι πιο ευέλικτο Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να επιλέξουν το δικό τους ρυθμό Σε περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος έχει δυσκολίες (προβλήματα υγείας, ταξιδεύει ή έχει ευθύνη φροντίδας) μπορεί να αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρακολουθήσει τα μαθήματα Δημιουργεί περιβάλλον χαμηλού άγχους Ο εκπαιδευόμενος μπορεί να δει/ακούσει αρκετές φορές τις διαλέξεις, τα podcasts και τα βίντεο Υπάρχει περισσότερος χώρος για προσωπική ανασκόπηση

47 Πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής μάθησης Συχνά είναι δωρεάν ή σε πολύ μειωμένη τιμή Παρέχει πρόσφατη και καθημερινά διαθέσιμη μάθηση Παρέχει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικού υλικού και πόρων Ευκαιρία συναναστροφής με χιλιάδες σπουδαστές από όλο τον κόσμο Μπορείτε να συμμετέχετε από όπου κι αν βρίσκεστε Περισσότερη άνεση και λιγότερη πίεση και μπορεί να προσαρμοστεί στους ρυθμούς σας Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να επικεντρωθούν σε στοιχεία ενός προγράμματος που χρειάζονται να μάθουν και μπορούν να παραλείψουν αυτά που ήδη γνωρίζουν Οι στόχοι του μαθήματος, οι μεθοδολογίες και τα αποτελέσματα περιγράφονται σαφώς, γεγονός που συμβάλλει στη γνώση σας Μπορείτε να εμπλέξετε άλλους ανθρώπους που γνωρίζετε (χωρίς κάποιο περιορισμό) και να σχηματίσετε μια ομάδα που θα μάθει μαζί σας Βελτιώνει τις δεξιότητες του εκπαιδευόμενου με τους ηλ. υπολογιστές

48 Μειονεκτήματα της ηλεκτρονικής μάθησης Χωρίς εκπαιδευτή οι εκπαιδευόμενοι είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν Οι εκπαιδευόμενοι που δυσκολεύονται με τα διαδικτυακά μαθήματα είναι πιθανόν να μείνουν πίσω Αδυναμία ανταπόκρισης σε ανάγκες μαθητών που μπορεί να χρειάζονται το είδος της βοήθειας που παρέχεται στα παραδοσιακά μαθήματα Εάν οι εκπαιδευόμενοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ικανότητα χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, μπορεί να δυσκολευτούν να προχωρήσουν στην εκμάθηση τους (το αποκαλούμενο ψηφιακό χάσμα) Απαιτείται πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο

49 Συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ηλεκτρονική μάθηση Βεβαιωθείτε ότι έχετε υπολογιστή και αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο. Να ξέρετε καλά τους μαθησιακούς σας στόχους. Διαβάστε πολύ προσεκτικά τους στόχους του μαθήματος, την περιγραφή, τη μορφή, το πρόγραμμα και τις προσδοκίες. Ρυθμίστε το μαθησιακό περιβάλλον σας έτσι ώστε να μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Το γεγονός ότι μπορεί να είστε στο σπίτι δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει να δέχεστε παρεμβολές. Προσαρμόστε το σχέδιο μελέτης σας. Επιλέξτε μια ομάδα με την οποία θα μελετάτε μαζί! Το διάβασμα θα ενθαρρύνεται περισσότερο αν το κάνετε με άλλους ανθρώπους, είτε online είτε offline. Να συμμετέχετε σε online συζητήσεις, εάν η πλατφόρμα σας επιτρέπει να το κάνετε. Να έχετε δυνατό κίνητρο!

50 Πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης του BRAMIR Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης του BRAMIR υποστηρίζει μια σειρά από καινοτόμα διαδικτυακά μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων: Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών; Ψηφιακή Εργαλειοθήκη. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: h ps://

51 Ψηφιακή Εργαλειοθήκη BRAMIR Εργαλεία πολιτικών ικανοτήτων Δημιουργία Επφών Πληροφόρηση/Ενημέρωση Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα Εθελοντισμός & Κοινοτική Ανάπτυξη Εκστρατείες & Υπεράσπιση Εργαλεία κοινωνικών ικανοτήτων Κουλτούρα & Αντίληψη Αποτελεσματική Επικοινωνία Στερεότυπα & Προκαταλήψεις Αποτύπωμα Η ιστορία μου

52 Ψηφιακή Εργαλειοθήκη BRAMIR Κάθε εργαλείο που αναπτύχθηκε έχει τα ακόλουθα στοιχεία: Παρουσίαση PowerPoint με ηχητικό αρχείο και υπότιτλους Ηχητικό αρχείο Εικονογραφημένο εγχειρίδιο Εγχειρίδιο εκπαιδευτών Βοηθήματα εκπαιδευτών που περιλαμβάνουν τα φύλλα εργασίας, φυλλάδια κ.α. Η χρήση των εργαλείων/πόρων είναι αρκετά εύκολη. Κάθε εργαλείο/πόρος συνοδεύεται με ένα Εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτή το οποίο περιγράφει ακριβώς τι προσπαθεί να επιτύχει το εργαλείο/πόρος. ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ: h ps://

53 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

54 Για περισσότερες πληροφορίες Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος μας και ακολουθείστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: facebook.com/bramir.eu/

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2017-1-RO01-KA202-037308 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ

Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ Το ερωτηματολόγιο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την οργάνωση, σε ένα τμήμα σε μια συγκεκριμένη δράση ή ομάδα εργασίας. Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί σε πιο

Διαβάστε περισσότερα

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 COM(2018) 272 final/2 ANNEX CORRIGENDUM This document corrects the document COM(2018) 272 final. Concerns correction of date for all linguistic versions. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Μαθησιακά Αποτελέσματα Ο εκπαιδευτής θα πρέπει: Να είναι ικανός να αναγνωρίζει τί βοηθά στη διατήρηση της μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Βασικός σκοπός ήταν η απόκτηση νέων και εμβάθυνση ήδη γνωστών τεχνικών για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής.

Διαβάστε περισσότερα

O3: Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σχέδιο Μαθήματος

O3: Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σχέδιο Μαθήματος Πέρα απο τη Συνταξιοδότηση Μια πηγή για την Ενσωμάτωση Μεταναστών [BRAMIR] O3: Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σχέδιο Μαθήματος Φλεβάρης 2018 Όνομα Προγράμματος: Πέρα από τη Συνταξιοδότηση Μια πηγή για

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων: Καθ. Ι. Ψαρομηλινγκος - Φοιτήτρια: Ελένη Στάμου Α.Μ.2119

Επιβλέπων: Καθ. Ι. Ψαρομηλινγκος - Φοιτήτρια: Ελένη Στάμου Α.Μ.2119 Επιβλέπων: Καθ. Ι. Ψαρομηλινγκος - Φοιτήτρια: Ελένη Στάμου Α.Μ.2119 Εισαγωγή στα MOOCs, ορισμός, πως ξεκίνησαν Λόγος ύπαρξης τους, ΗΠΑ, Ευρώπη Διαφοροποιήσεις, xmoocs vs cmoocs και σύγκριση με τα παραδοσιακά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Προφίλ απαιτούμενων προσόντων και ικανοτήτων του υπεύθυνου ποιότητας και των εκπαιδευτών σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό IDEC Α.Ε. 25.09.2013

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en) 8301/18 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο Τμήμα) Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργατικές πρακτικές: Συνεργασία μεταξύ γενικών και ειδικών παιδαγωγών

Συνεργατικές πρακτικές: Συνεργασία μεταξύ γενικών και ειδικών παιδαγωγών Συνεργατικές πρακτικές: Συνεργασία μεταξύ γενικών και ειδικών παιδαγωγών Αναστασία Βλάχου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιατί η συνεργασία είναι αναγκαία;

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός. Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ

Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός. Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ armaos@kethea.gr Προτεραιότητες & βασικά μεγέθη εκπαίδευσης 2 Η ΔΒΜ αποτελεί προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Beda Hallberg στην πόλη Kungsbacka Νέο σχολείο εναλλακτικής μορφής Frida Fogelmark και Pernilla Vilumsons (διευθύντρια και εκπαιδευτικός στο σχολείο Beda Hallberg) Πληροφορίες σχετικά με το σχολείο Το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN Η ενίσχυση της διαπολιτισμικής μάθησης στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version Οι Συμβουλές Δράσης EILEEN ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕ 9. Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις για Ενίσχυση της Ένταξης. Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. 6η Περιφέρεια ν.

ΘΕ 9. Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις για Ενίσχυση της Ένταξης. Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. 6η Περιφέρεια ν. ΘΕ 9. Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις για Ενίσχυση της Ένταξης Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. 6η Περιφέρεια ν. Λάρισας Η αρχιτεκτονική της ένταξης Προσπελάσιμα κτίρια Εξοπλισμένες αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Απριλίου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Απριλίου 2018 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Απριλίου 2018 (OR. en) 7104/18 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες LIMITE JEUN 29 MIGR 35 SOC 139 EDUC

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Κάππας Σπυρίδων ΟΜΑΔΑ είναι μια συνάθροιση ατόμων στην οποία το καθένα έχει συνείδηση της παρουσίας των άλλων, ενώ ταυτόχρονα βιώνει κάποια μορφή εξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Μαθησιακών Αποτελεσμάτων

Πίνακας Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Πίνακας Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Τα Μαθησιακά Αποτελέσματα στον παρακάτω πίνακα έχουν σχηματιστεί με βάση τα συμπεράσματα στη Διεθνική Αναφορά Έρευνας Ο1 που περιέχει τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη

Διαβάστε περισσότερα

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» INFO KIT Μέρος 2 Μάης 2011 1. Η ΕΕΥ ως εμπειρία μάθησης Η συμμετοχή ως εθελοντής ΕΕΥ είναι μια πολύτιμη προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/193. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/193. Τροπολογία 6.3.2019 A8-0079/193 193 Αιτιολογική σκέψη 10 (10) Οι δραστηριότητες αυτές είναι προς όφελος των κοινοτήτων και, ταυτόχρονα, προωθούν την προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική, επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα Ιανουαρίου 2015

Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα Ιανουαρίου 2015 Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης 90279 Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα 61 18 Ιανουαρίου 2015 Web 2.0 Ενσωμάτωση στις εφαρμογές του παγκόσμιου ιστού (www) στοιχείων:

Διαβάστε περισσότερα

Αχιλλέας Καμέας. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Αχιλλέας Καμέας. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αχιλλέας Καμέας Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Οι Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές είναι Μεσολαβητές: διευκολύνουν την επίλυση διαφορών και προωθούν την αμφίπλευρη ενημέρωση και κατανόηση Δια-πολιτισμικοί: διαθέτουν

Διαβάστε περισσότερα

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο!

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Πριν από 12 μήνες, η πολυεθνική μας ομάδα ξεκίνησε μια μελλοντική πρωτοβουλία με στόχο να μετασχηματίσει τον προσανατολισμό της σταδιοδρομίας για την Γενιά Z

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία

Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία www.schoolleadership.eu Το δίκτυο EPNoSL σε μια ματιά Το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία (EPNoSL) δημιουργήθηκε το 2011 ως απάντηση στην

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσάρι Το γλωσσάρι του MATURE Ανδραγωγική Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας Δεξιότητες Δέσμευση

Γλωσσάρι Το γλωσσάρι του MATURE Ανδραγωγική Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας Δεξιότητες Δέσμευση Γλωσσάρι Η ομάδα MATURE διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και γνωρίζει ότι τα ζητήματα επικοινωνίας ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-1134/2016 19.10.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016 σύμφωνα με το άρθρο 128 παράγραφος 5 του

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό Υλικό για τους εκπαιδευτές

Υποστηρικτικό Υλικό για τους εκπαιδευτές Σελ 1 Υποστηρικτικό Υλικό για τους εκπαιδευτές Οι εταιρείες κεραμικής κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον οικολογικό σχεδιασμό έχοντάς τα σαν ορόσημο για μια βιώσιμη ανάπτυξη Με στόχο την αύξηση και την υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών Συμμετέχω Διαμορφώνω Συμμετέχω Έχω ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης

Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης Τι είναι το PeLe; Το PeLe είναι ένα διαδικτυακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ομότιμης συνεργατικής μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 9.3.2015 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την έκθεση για την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση του Eυρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία

Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία των Συμβουλίων αυτών και διευκόλυνση της δικτύωσης,

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0389/2. Τροπολογία. Dominique Bilde εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0389/2. Τροπολογία. Dominique Bilde εξ ονόματος της Ομάδας ENF 25.1.2017 A8-0389/2 2 Αιτιολογική αναφορά 18 έχοντας υπόψη τη δήλωση για την προαγωγή της ιδιότητας του πολίτη και των κοινών αξιών της ελευθερίας, της ανοχής και της αποφυγής των διακρίσεων μέσω της εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Erasmus

Διαβάστε περισσότερα

5η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

5η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ 5η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΟΙΜΙΟ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ Στην 5η Ενότητα - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ περιγράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή των Ικανοτή των

Περιγραφή των Ικανοτή των Περιγραφή των Ικανοτή των * Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν

Διαβάστε περισσότερα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα 2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα Η προώθηση της συμμετοχής των νέων μέσα από την παγκόσμια πολιτότητα μπορεί να έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές. Οι ικανότητες που μπορούν να αναπτυχθούν

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Από τη σχολική συμβατική τάξη στο νέο υβριδικό μαθησιακό περιβάλλον: εκπαίδευση από απόσταση για συνεργασία και μάθηση

Από τη σχολική συμβατική τάξη στο νέο υβριδικό μαθησιακό περιβάλλον: εκπαίδευση από απόσταση για συνεργασία και μάθηση Από τη σχολική συμβατική τάξη στο νέο υβριδικό μαθησιακό περιβάλλον: εκπαίδευση από απόσταση για συνεργασία και μάθηση Δρ Κώστας Χαμπιαούρης Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης Συντονιστής Άξονα Αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Δεξιοτήτων Μέντορινγκ

Πλαίσιο Δεξιοτήτων Μέντορινγκ MENTEE Mentoring, Networking and Training for European Entrepreneurs Proj.no: 2014-1-PL01-KA202-003383 Πλαίσιο Δεξιοτήτων Μέντορινγκ Μάιος 2015 0 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 2 2. Πλαίσιο Δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Εσπερινά σχολεία, μια διαφορετική προσέγγιση στην εκπαιδευτική διαδικασία Δρ. ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Διευθυντής 1 ου Εσπερινού ΓΕΛ Αθηνών zarknick@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Παιδιά με ειδικές ανάγκες Κατηγορίες διαφορετικών δυνατοτήτων Διανοητικές αναπηρίες (νοητική καθυστέρηση) Μαθησιακές δυσκολίες Συναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ERASMUS + Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον τομέα Νεολαία Ενημερωτική Εκδήλωση Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2014.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ERASMUS + Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον τομέα Νεολαία Ενημερωτική Εκδήλωση Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2014. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ERASMUS + Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον τομέα Νεολαία Ενημερωτική Εκδήλωση Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 Αναστασία Φιλίνη Συντονίστρια Ε.Μ.Σ. Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2016 (OR. en) 15312/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 9 Δεκεμβρίου 2016 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ. E-learning. Οδηγός Σπουδών

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ. E-learning. Οδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, σας καλωσορίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Επιμορφωτής: Αρ. Παπασάββας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Med. Εκπαίδευση ενηλίκων

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Επιμορφωτής: Αρ. Παπασάββας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Med. Εκπαίδευση ενηλίκων ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Επιμορφωτής: Αρ. Παπασάββας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Med Εκπαίδευση ενηλίκων Χαρακτηριστικά των ενηλίκων εκπαιδευόμενων Εμπόδια στη μάθηση των ενηλίκων

Διαβάστε περισσότερα

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Διεθνής Έκθεση Αναφοράς Ανάλυσης Αναγκών για την Κύπρο Φεβρουάριος 2016 IO1 How to Get There? Η έκθεση αναφοράς αναπτύχθηκε από: This project has been funded with support

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400 Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400.01 Δύο ημέρες 16 ώρες Επιλογή Στελεχών: Ξεχωρίζοντας τους Καλύτερους Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη αντίληψη όλων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2013

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ------ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, οργάνωση και αποτελεσματικότητα Ανδρέας Γεωργούδης, Λειτουργός Π.Ι. Λεμεσός Ιούνιος 2015

Προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, οργάνωση και αποτελεσματικότητα Ανδρέας Γεωργούδης, Λειτουργός Π.Ι. Λεμεσός Ιούνιος 2015 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, οργάνωση και αποτελεσματικότητα Ανδρέας Γεωργούδης, Λειτουργός Π.Ι. Λεμεσός Ιούνιος 2015 1 Εκπαίδευση ενηλίκων 2

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 Σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για ενήλικες με αναπηρία 1 η Εναρκτήρια Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ)

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Ψηφιακή αφήγηση Ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Ψηφιακή αφήγηση Ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Ψηφιακή αφήγηση Ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Επιμορφωτές: Δήμητρα Θεοδοσιάδου, Άγγελος Κωνσταντινίδης, Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

Το Μοντέλο του IENE5 για το MOOC

Το Μοντέλο του IENE5 για το MOOC ERASMUS+ Programme Key Action 2: Strategic partnership Agreement number 2015-1-UK01-KA202-013466 ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ο ρόλος των Δημοσίων Βιβλιοθηκών στην ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 1 Κύρια σημεία της παρουσίασης Ρόλοι των Δημοσίων Βιβλιοθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση 390 παιδιά Το πλαίσιο εφαρμογής 18 τμήματα Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις. Λοΐζος Σοφός

Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις. Λοΐζος Σοφός Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις Λοΐζος Σοφός Οι 5 φάσεις του διδακτικού μετασχηματισμού 1. Εμπειρική σύλληψη ενός σεναρίου μιντιακής δράσης και χαρτογράφηση της

Διαβάστε περισσότερα

8035/17 ΜΜ/γομ/ΕΠ 1 DG E - 1C

8035/17 ΜΜ/γομ/ΕΠ 1 DG E - 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαΐου 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου αριθ. προηγ. εγγρ.: 7679/17 JEUN 39 Θέμα: Επιτροπή των

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο για ενήλικες (ηλικία άνω 25 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στην έννοια της βιωματικής μάθησης Θεωρητικό πλαίσιο. Κασιμάτη Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ

Μια εισαγωγή στην έννοια της βιωματικής μάθησης Θεωρητικό πλαίσιο. Κασιμάτη Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ Μια εισαγωγή στην έννοια της βιωματικής μάθησης Θεωρητικό πλαίσιο Κασιμάτη Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ Τι εννοούμε με τον όρο «βιωματική μάθηση»; Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο μάθησης,

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινή Γιαννακουδάκη: Εκπαιδευτικός ΠΕ07 Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου alfavita.gr

Φωτεινή Γιαννακουδάκη: Εκπαιδευτικός ΠΕ07 Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου alfavita.gr Φωτεινή Γιαννακουδάκη: Εκπαιδευτικός ΠΕ07 Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου alfavita.gr Η ανακοίνωση αυτή έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών, των φορέων της ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video. σχολείο.

Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video. σχολείο. Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Όλοι οι μαθητές (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας 17 και 18 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

WP11.3 Μεθοδολογία Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και Υλικά

WP11.3 Μεθοδολογία Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και Υλικά Find the Best Competency-based Recruitment for Public Administration 526958-LLP-1-2012-1-PL-LEONARDO-LMP WP11.3 Μεθοδολογία Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και Υλικά Μεθοδολογία Εκπαίδευσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ERASMUS + Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον τομέα Νεολαία Σεμινάριο κατάρτισης αιτούντων Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ERASMUS + Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον τομέα Νεολαία Σεμινάριο κατάρτισης αιτούντων Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ERASMUS + Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον τομέα Νεολαία Σεμινάριο κατάρτισης αιτούντων Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014 Αναστασία Φιλίνη Συντονίστρια Ε.Μ.Σ. Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus

Διαβάστε περισσότερα

η εμπειρία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας».

η εμπειρία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας». «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα, η εμπειρία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας». ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Κοίλα Κοζάνης, 19/11/2015 Ηλίας Γουνόπουλος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Διαλόγου. «Η αξιοποίηση του mentoring στην εκπαιδευτική διαδικασία» Συντονιστής: Ιωσήφ Φραγκούλης

Θέμα Διαλόγου. «Η αξιοποίηση του mentoring στην εκπαιδευτική διαδικασία» Συντονιστής: Ιωσήφ Φραγκούλης Θέμα Διαλόγου «Η αξιοποίηση του mentring στην εκπαιδευτική διαδικασία» Συντονιστής: Ιωσήφ Φραγκούλης Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι επιθυμούν τη βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ»

ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ» «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη» «ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ» Ενημερωτική Συνάντηση Στελεχών Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2014 1 1. Τι είναι το e-learning; Το e-learning, η ηλεκτρονική μάθηση, είναι μια διαδικασία μάθησης και ταυτόχρονα μια μεθοδολογία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT n SE01-KA PROJECT NAME: EQAVET in PRACTICE. EQAVET in Practice. Project No: SE01-KA

PROJECT n SE01-KA PROJECT NAME: EQAVET in PRACTICE. EQAVET in Practice. Project No: SE01-KA EQAVET in Practice Project No: 2015-1-SE01-KA202-012245 Κατευθυντήριες Οδηγίες Δράσεις Διασφάλισης Ποιότητας για επίτευξη καλών μαθησιακών αποτελεσμάτων 1 Θέμα: Όραμα και Πολιτική Περιοχή ενδιαφέροντος

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Tο ανθρώπινο στοιχείο είναι μοναδικής σημασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Towards a Creative Education in the Classroom. Methodologies and Innovative Dynamics for Teaching. Bilbao - Spain, 27/06/ /07/2016

Towards a Creative Education in the Classroom. Methodologies and Innovative Dynamics for Teaching. Bilbao - Spain, 27/06/ /07/2016 Δράση KA1 Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης I.P.O.Q. - Ionidios Plan for Openess and Quality (2015-1-EL01-KA101-013745) Towards a Creative Education in the Classroom. Methodologies

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Χρήση υπολογιστή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση Χρήση υπολογιστή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται: Για την παροχή πληροφοριών με ταχύτητα Για να διδάσκουν κριτική σκέψη και τρόπους επίλυσης προβλημάτων Για την κατασκευή προσομοιώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κιουτσιούκη Δήμητρα, 485 Τελική δραστηριότητα Φάση 1 :Ατομική μελέτη 1. Πώς θα περιγράφατε το ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική καινοτομία; Οι Web

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα: Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα: Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Αξιολόγηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας Ανάπτυξη παιδαγωγικών και διδακτικών δεξιοτήτων στη Γενική, Ειδική και Διαπολιτισμική Αγωγή, με έμφαση στην Καινοτομία και

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων Χαρακτηριστικά ενήλικων εκπαιδευομένων Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτής ενηλίκων Διάλειμμα Αποτελεσματική προετοιμασία μαθήματος στην ενήλικη εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ 2016 1 Στόχοι Αύξηση της ποιότητας της κινητικότητας στην ΕΕΚ Στήριξη της διεθνοποίησης των οργανισμών ΕΕΚ Εκσυγχρονισμός

Διαβάστε περισσότερα