1. Επιστημονική εξήγηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. Επιστημονική εξήγηση"

Transcript

1 1. Επιστημονική εξήγηση Όλα ξεκινάν με ένα «Γιατί;». Η επιστήμη εδώ καλείται σε κάθε φαινόμενο να δώσει μια εξήγηση για την κατανόησή του. 1.1 Εξήγηση έναντι επικύρωσης Η επικύρωση κάποιου συμβάντος δεν εξηγεί το συμβάν ή το φαινόμενο. 1.2 Άλλα είδη εξήγησης Η λέξη «εξήγηση» έχει μεγάλη ευρύτητα νοήματος και μπορεί να πηγάσει από πολλά τύπου ερωτήματα, όπως «πως» ή «τι». «Επιστημονική εξήγηση» είναι αυτή που έχει σα σκοπό την κατανόηση συμβάντων ή φαινομένων με βάση διάφορα εμπειρικά τεκμήρια. 1.3 Επιστημονική εξήγηση και ερωτήματα του τύπου «γιατί» Η επιστημονική εξήγηση μπορεί να αναζητηθεί συνήθως με ερωτήματα του τύπου «γιατί» ή με άλλα ερωτήματα, που μπορούν να μετασχηματισθούν σε «γιατί». Υπάρχουν όμως ισχυρισμοί ότι υπάρχουν επιστημονικές εξηγήσεις που δεν μπορούν να αναζητηθούν με ερωτήματα του τύπου «γιατί». 1.4 Μερικά ζητήματα ορολογίας Κάθε εξήγηση αποτελείται από δύο μέρη συνήθως: το «εξηγούν» και το «εξηγητέο» Στο «εξηγούν» υπάρχουν οι «εξηγούσες προτάσεις» που αναφέρονται με «εξηγούντα γεγονότα» για να εξηγήσουν το «εξηγητέο». 1.5 Παραγωγή και επαγωγή Μια γνωστή άποψη θεωρεί τις επιστημονικές εξηγήσεις ως επιχειρήματα, τα οποία αποτελούνται από τις «προκείμενες προτάσεις» και τα «συμπεράσματα». Τα τελευταία κατατάσσονται σε 2 κατηγορίες: α)παραγωγικά: 1. το περιεχόμενο υπάρχει στις προκείμενες 2. αν οι προκείμενες είναι αληθής, τότε είναι αληθές και το συμπέρασμα 3. Νέες προκείμενες δεν αλλάζουν την εγκυρότητα του συμπεράσματος 4. Ένα επιχείρημα θα είναι έγκυρο ή όχι β)επαγωγικά: 1. το συμπέρασμα έχει περιεχόμενο που υπερβαίνει τις προκείμενες. 2.Μπορεί να υπάρχουν αληθείς προκείμενες και ψευδές συμπέρασμα 3. Νέες προκείμενες μπορεί να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα 4.Υπάρχει ένας βαθμός ισχυρότητας (η αλήθεια του συμπεράσματος δεν είναι απόλυτη) 1.6 Υπάρχει κάτι σαν επιστημονική εξήγηση; Μια από τις κυριαρχούσες απόψεις θέλει την επιστήμη να μην δίνει εξηγήσεις, αλλά απλώς να περιγράφει τα γεγονότα.

2 Ανθρωπομορφισμός: η άποψη που εξηγεί οτιδήποτε με βάση τον άνθρωπο. Ότι δηλαδή το σύμπαν είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο, με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει τις ανάγκες του κλπ. 1.7 Έχει η εξήγηση να κάνει με την αναγωγή στο οικείο; Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι η εξήγηση είναι η αναγωγή μη οικείων γεγονότων στο οικείο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει, γιατί πολλές φορές η εξήγηση έχει αναφορά σε γεγονότα που είναι μακριά από το οικείο για να εξηγήσουν το εξηγητέο. 1.8 Το παραγωγικό-νομολογικό πρότυπο επιστημονικής εξήγησης Οι Χέμπελ-Οπενχάιμ παρουσίασαν ένα μοντέλο, το παραγωγικό-νομολογικό (Π-Ν), σύμφωνα με το οποίο ένα επιχείρημα για να συνιστά εξήγηση πρέπει να πληροί τις εξής 4 συνθήκες : 1. η εξήγηση να είναι ένα λογικά έγκυρο παραγωγικό επιχείρημα 2. πρέπει να υπάρχει ένας γενικός νόμος μέσα στο «εξηγούν» 3. Το εξηγούν πρέπει να μπορεί να παρατηρηθεί εμπειρικά 4. Οι προτάσεις που συνιστούν το εξηγούν πρέπει να είναι αληθείς Οι τρεις πρώτες προτάσεις είναι λογικές συνθήκες επάρκειας, ενώ η τέταρτη είναι η εμπειρική. «Δυνάμει εξήγηση» είναι αυτή που ικανοποιεί τις 3 πρώτες προτάσεις. 1.9 Τι είναι οι νόμοι της φύσης; Πολλές φορές μπορούμε να διακρίνουμε τους νόμους από τα εξής χαρακτηριστικά τους: - οι νόμοι είναι καθολικοί - υποστηρίζουν αντιγεγονικές συνεπαγωγές (υποθέτουμε κάτι χωρίς να έχει γίνει στην πραγματικότητα (Έστω)) - υποστηρίζουν τροπικές προτάσεις φυσικής αναγκαιότητας ή αδυνατότητας (πχ.δεν μπορεί ένα σύστημα να έχει θετικό έργο μόνο του (ΑΔΕ)) - έχουν ένα status στην επιστημονική κοινότητα Οι νόμοι μπορούν να χωριστούν σε «βασικούς» (πιο γενικοί, π.χ. νόμοι Νεύτωνα) και σε «παράγωγους» (π.χ. νόμοι Κέπλερ). «νομοειδής» λέγεται ένας νόμος, ο οποίος έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι νόμος, εκτός από το να είναι αληθής Προβλήματα για το Π-Ν μοντέλο εξήγησης Στο Π-Ν μοντέλο των Χεμπελ-Οπενχαιμ υπήρξαν αντιδράσεις και με βοήθεια αντιπαραδειγμάτων δείχθηκε πως άλλες εξηγήσεις ικανοποιούν το Π-Ν μοντέλο, αλλά δεν είναι αληθής και άλλες εξηγήσεις ενώ είναι αληθείς δεν ικανοποιούν το Π- Ν μοντέλο Δύο τύποι στατιστικής εξήγησης. Οι δύο τύποι στατιστικής εξήγησης (Χέμπελ) είναι οι εξής: 1) Παραγωγικός- Στατιστικός (Π-Σ) 2) Επαγωγικός-Στατιστικός.

3 Στον παραγωγικό στατιστικό τα εξηγητέα εξηγούνται με παραγωγή από ευρείς στατιστικούς νόμους. Η διαφορά από το Π-Ν μοντέλο είναι πως το εξηγούν πρέπει να περιέχει ένα στατιστικό νόμο, ενώ η εξήγηση είναι ένας στατιστικός νόμος. Το πρόβλημα του μοντέλου είναι πως υπάρχει παραγωγή της γενίκευσης από τον ίδιο τον εαυτό της (βλ.1.11) Το επαγωγικό στατιστικό μοντέλο εξηγεί επιμέρους συμβάντα υπάγοντάς τα σε γενικότερους στατιστικούς νόμους. Η διαφορά με το Π-Ν μοντέλο είναι ότι στο Ε-Σ καταλήγουμε επαγωγικά στην εξήγηση κι όχι παραγωγικά. Στις Ε-Σ εξηγήσεις υπάρχει το πρόβλημα της «αμφισημίας»: με συμβατές προκείμενες είναι δυνατόν δύο εξηγήσεις να έχουν ασύμβατα συμπεράσματα. ΑΜΕ: αρχή μέγιστης εξειδίκευσης.για τη συγκρότηση Ε-Σ εξηγήσεων χρειάζεται να συμπεριλάβουμε όλη τη διαθέσιμη γνώση μας πριν το εξηγητέο γεγονός. Γενίκευση συνθηκών εξήγησης για Π-Ν και Ε-Σ μοντέλα: 1. Η εξήγηση πρέπει να είναι επιχείρημα σε ορθή (παρ. ή επ.) μορφή 2. Το εξηγούν πρέπει να περιέχει τουλάχιστον ένα γενικό νόμο 3. Το εξηγούν χρειάζεται τουλάχιστο να είναι ικανό παρατήρησης 4. Οι προτάσεις που συγκροτούν το εξηγούν πρέπει να είναι αληθείς 5. Η εξήγηση πρέπει να ικανοποιεί την απαίτηση για μέγιστη εξειδίκευση Η «καθιερωμένη άποψη περί επιστημονικής εξήγησης» θέλει κάθε νόμιμη επιστημονική εξήγηση να υπακούει στα παραπάνω τέσσερα μοντέλα (Π-Ν (1.για ειδικά και 2. για γενικά συμβάντα)) 1.12 Κριτικές στο Ε-Σ πρότυπο επιστημονικής εξήγησης. Όπως και στο Π-Ν μοντέλο έτσι κι εδώ με αντιπαραδείγματα έχει γίνει προσπάθεια να αντικρουστεί το Ε-Σ μοντέλο. Ένα κύριο πρόβλημα είναι ότι οι προκείμενες προτάσεις μπορεί να είναι άσχετες με το εξηγητέο. Έτσι πρέπει να μπει ο περιορισμός ότι στα μοντέλα μας θα περιλαμβάνονται μόνο σχετικές πληροφορίες. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν προτάσεις που δεν καθιστούν το εξηγητέο σε μεγάλο βαθμό. Έτσι δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη Ντετερμινισμός απροσδιοριστία και στατιστική εξήγηση Ντετερμινισμός: θεωρία που θέλει τα πάντα να καθορίζονται επ ακριβώς από πρότερες συνθήκες~>τα Ε-Σ είναι μη πλήρης Π-Ν. Σ ένα κόσμο, όμως, που δεν είναι ντετερμινιστικός οι Ε-Σ έχουν ισχύ και δεν είναι απλώς ατελής Π-Ν εξηγήσεις (κόσμος που διέπεται από στατιστικούς νόμους) 1.14 Το μοντέλο της στατιστικής σχέσης (Σ-Σ) για την εξήγηση Η στατιστική σχέση είναι αυτή που παίζει αποφασιστικό παράγοντα στη στατιστική εξήγηση. Η Σ-Σ συσχετίζει δύο διαφορετικές πιθανότητες. Το πρόβλημα που υπάρχει εδώ είναι ότι επικεντρωνόμαστε σε στατιστικές σχέσεις κι όχι σε αιτιακές. Υπάρχει έτσι κίνδυνος για σύγχυση σε αιτίες και συσχετίσεις Δύο μεγάλες παραδόσεις Από τη μια είναι η «ενοποίηση» που συνδέεται με την «καθιερωμένη άποψη» και λέει πως καλύτερη κατανόηση του κόσμου γίνεται όταν πραγματοποιούνται

4 ενοποιήσεις αρχικά ανεξαρτήτων θεωριών σε μια γενικότερη. Από την άλλη είναι η αιτιοκρατική μηχανιστική παράδοση η οποία αναζητά την εξήγηση σε ολοένα και πιο βαθιές αιτίες και στην αποκάλυψη κρυμμένων λειτουργιών. Η αποκάλυψη κριμένων μηχανισμών οδηγεί σε ενοποιήσεις. Τα προβλήματα της ενοποίηση είναι αυτά που παρουσιάζονται στους Χέμπελ και Οπενχάιμ. Το πρόβλημα της αιτιοκρατικής-μηχανιστικής ανακύπτει με τον Χιουμ, ο οποίος αναφέρει πως είναι αδύνατο να βρούμε κάποια αναγκαία σύνδεση σε αίτιο και αιτιατό. Δε σημαίνει τίποτα ότι αυτά βρέθηκαν γειτονικά χωροχρονικά Πραγματολογική ανάλυση της εξήγησης Η γλώσσα της εξήγησης χωρίζεται σε 3 μέρη : 1) σύνταξη 2) σημασιολογία 3) πραγματολογική ανάλυση Η σύνταξη έχει να κάνει με τον έλεγχο του τρόπου που τοποθετούνται τα σύμβολα, η σημασιολογία με τις σχέσεις των συμβόλων σ αυτά που αναφέρονται και στις σχέσεις μεταξύ τους. Η πραγματολογική ανάλυση ασχολείται με τη σχέση των συμβόλων με το κύριο θέμα, καθώς και με τους χρήστες της γλώσσας και τις μεταξύ τους σχέσεις. Ένα πραγματολογικό ζήτημα είναι η διασάφηση μιας ερώτησης (η ίδια μπορεί να έχει διαφορετικά νοήματα για κάθε περίσταση). Ένα άλλο είναι η διανοητική ικανότητα και η γνώση αυτού που επιζητά την εξήγηση. Ένα τρίτο είναι τα ενδιαφέροντα του ακροατηρίου. «Ιδανικό κείμενο»: το κείμενο που έχει όλο το φάσμα και κάθε λεπτομέρεια της εξήγησης του εξηγητέου. Πάντα όμως μας ενδιαφέρουν μόνο κάποιες πλευρές του κειμένου, οι «εξηγητικές πληροφορίες» και όχι όλο το κείμενο.

5 2. EΠΙΚΥΡΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Στο κεφάλαιο αυτό μελετάται η επικύρωση. Χωρίζεται σε 4 μέρη εκ των οποίων θα μελετήσουμε τα τρία: 1) Πρόβλημα επικύρωσης και ποιοτική ανάλυση της «στήριξης» (1-4) 2)Πρόβλημα της επαγωγής του Χιουμ και προσπάθεια ανάλυσης του (5-6) 3)Μαθηματική θεωρία των πιθανοτήτων και η έννοια πιθανότητα. 2.1 Εμπειρικά τεκμήρια Οι παρατηρήσεις μας μπορούν να είναι «αξιόπιστες» (αποκαλύπτουν με ορθό τρόπο αυτό που παρατηρούμε) ή «παραπλανητικές» (παραισθήσεις κλπ). Όμως δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε βέβαιοι αν οι παρατηρήσεις μας είναι αξιόπιστες. Οι οντότητες διακρίνονται σε 3 είδη : 1) άμεσης παρατήρησης 2) έμμεσης 3) ούτε άμεσης ούτε έμμεσης, αλλά από θεωρητική διαδικασία Στις επιστημονικές γλώσσες έχουμε 2 όρους: 1) το παρατηρησιακό λεξιλόγιο 2) το θεωρητικό (μη παρατηρήσιμες οντότητες) Ο συνδυασμός παρατήρησης και συναγωγής είναι μη ενισχυτικός κι έτσι χρειάζεται ένας άλλος τρόπος συναγωγής για να διανυθεί το όλο το εύρος της επιστημονικής γνώσης. Οι επιστημονικές θεωρίες δεν μπορούν να μελετηθούν σε κοινή βάση και κάθε επιστήμονας με διαφορετική γνώμη δίνει διαφορετικά νοήματα. Από δω λοιπόν και στο εξής δεν έχουν νόημα τα φιλοσοφικά ερωτήματα περί επιστημονικής γνώσης. 2.2 Η υποθετικο-παραγωγική μέθοδος Στην Υ-Π μέθοδο έχουμε μια «υπόθεση» την οποία θέλουμε να ελέγξουμε εξάγοντας συνέπεια παρατηρησιακού χαρακτήρα. Αν η συνέπεια είναι αληθής τότε η υπόθεση επικυρώνεται σε ορισμένο βαθμό, ενώ αν είναι ψευδής αντικρούει την υπόθεση. Στις προκείμενες προτάσεις έχουμε 1)υπόθεση προς έλεγχο, 2)βοηθητικές υποθέσεις και 3) αρχικές συνθήκες. Αν λοιπόν, το συμπέρασμα είναι ψευδές θα αναζητήσουμε το λάθος σε τουλάχιστο ένα από τα μέρη των προκείμενων. 2.3 Προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υ-Π μέθοδος Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Υ-Π μέθοδο ήταν 2: 1) Το πρόβλημα των εναλλακτικών υποθέσεων: κάθε αποτέλεσμα που επικυρώνει μια δεδομένη υπόθεση επικυρώνει και άλλες άπειρες. 2) Το πρόβλημα των στατιστικών υποθέσεων: Η Υ-Π μέθοδος δεν αφήνει περιθώρια για επαγωγικά επιχειρήματα (που δεν μπορούν να κάνουν μια απόλυτη πρόβλεψη) 2.4 Άλλου είδους προσεγγίσεις στην ποιοτική επικύρωση Σε αυτή την παράγραφο προβάλλονται οι προσπάθειες των Νικό, Χέμπελ και Γκλύμουρ να συντάξουν με αυστηρή λογική προτάσεις, που επικυρώνουν υποθέσεις

6 2.5 Το πρόβλημα δικαιολόγησης της επαγωγής Ο Χιουμ διαίρεσε τους συλλογισμούς σε δύο τύπους: - αυτούς που αφορούν σχέσεις ιδεών: σε αυτούς εντάσσονται τα παραγωγικά επιχειρήματα - σε καταστάσεις πραγμάτων και ύπαρξη : σ αυτές εντάσσεται η επαγωγή και η πρόβλεψη αναδρομικών συμβάντων Όταν ένα γεγονός προκαλεί κάποιο άλλο έχουμε παρουσία τριών παραγόντων: 1.αίτιου 2. αποτελέσματος 3. η αιτιακή τους σύνδεση. Ο Χιουμ δεν μπορεί να βρει το τρίτο στοιχείο. Παρατηρούνται η χρονική προτεραιότητα, η χωροχρονική εγγύτητα και η σχέση σταθερής σύζευξης. Η συνήθεια είναι αυτή που μας κάνει να συνδέουμε τα γεγονότα και η αποδοχή ότι η φύση είναι ομοιόμορφη. 2.5 Απαντήσεις στον Χιουμ

7 3. Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ εισαγωγή - Οι επιστημονικές εργασίες, άρθρα κλπ αναφέρονται πράγματι στο επιστημονικό αντικείμενο που πιστεύουν ότι αναφέρονται; - Κοπέρνικος: στον πρόλογο λέει πως η εργασία δεν αφορά την κίνηση των πλανητών, αλλά ένα μαθηματικό εργαλείο της θέσης τους - Διάφορες μέθοδοι για τον υπολογισμό της ατομικής μάζας έβρισκαν διαφορετικά αποτελέσματα. Ο Ντυμά πρότεινε πως κάθε διαδικασία μέτρησης προσδιορίζει μια διαφορετική ιδιότητα. Ο Μπριτζ ονόμασε διαδικασιοκρατία την άποψη ότι κάθε φυσική διαδικασία προσδιορίζει άλλη ιδιότητα. - Ο Πουανκαρέ αφενός απέδειξε ότι διάφορες γεωμετρίες συμφωνούν με ίδιες παρατηρήσεις και αφετέρου εξέφρασε την άποψη ότι η γεωμετρία δεν είναι κάτι που ο κόσμος επιβάλλει σε μας, αλλά που εμείς επιβάλουμε στον κόσμο 3.1 Μεταφυσικός και επαγωγικός σκεπτικισμός Πρόβλημα (17-18 ος αι.) : σχέση κόσμου εμπειριών-κόσμου μηχανικής επιστήμης -Τζων Λοκ: ο κόσμος της εμπειρίας είναι ο κόσμος των ιδεών. Με πολύπλοκο μηχανιστικό τρόπο σχηματίζονται οι απλές ιδέες, από τις οποίες φτιάχνουμε και σύνθετες. Σώματα εξωτερικά έχουν κάποιες standard ιδιότητες τις «πρωτογενείς ποιότητες». Συμπέρασμα: Βιώνουμε ιδέες; Μήπως θα ήταν ίδια η εμπειρία μας είτε ο κόσμος είναι πραγματικός είτε όχι; ~> μεταφυσικός σκεπτικισμός : δε γνωρίζουμε αν ο κόσμος είναι φτιαγμένος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. π.χ. Ο εγκέφαλος σε δοχείο που τον ερεθίζουμε και σχηματίζονται εικόνες. Χιουμ: Δεν αντιλαμβανόμαστε τη σύνδεση μεταξύ αίτιου-αιτιατού, αλλά έχουμε συνηθίσει να παρατηρούμε το αίτιο πριν το αιτιατό ~>επαγωγικός σκεπτικισμός (Το παράδειγμα των «πρακινων» υπήρχε και από τον Πλάτωνα) π.χ. ο επιστήμονας και ο δαίμονας: ο δαίμονας παρουσιάζει κόσμους με διαφορετικές ιδιότητες και ο επιστήμονας πρέπει να μπορεί να βγάλει συμπέρασμα στο αν κάποιο γεγονός είναι αληθές σε κάποιο κόσμο. Μόνο με κάποιους περιορισμούς μπορεί να νικήσει ο επιστήμων. 3.2 Η Καντιανή λύση Ο Καντ (18 ος αι.) υποστήριξε ότι ο κόσμος που ζούμε είναι ο κόσμος της εμπειρίας (αυτό που θέλουμε να ελέγξουμε είναι η εμπειρία μας). Τον κόσμο της εμπειρίας τον παράγουν ο νους μας σε συνδυασμό με την πραγματικότητα. (απ. Στον μεταφυσικό σκεπτικισμό) Υπερβατολογικές ερωτήσεις: -ποιοι όροι είναι αναγκαίοι, ώστε να υπάρχει μία εμπειρία πραγμάτων στο χώρο και στο χρόνο και διαδοχικών γεγονότων; -πως πρέπει να λειτουργεί ο νους προκειμένου η εμπειρία να είναι αυτού του τύπου; -ποιες αρχές προϋποθέτει λογικά ότι υπάρχει εμπειρία υπερβατολογικό επιχείρημα: αυτό που ότι είναι κάτι αληθινό εφόσον είναι ένας όρος ύπαρξης της ανθρώπινης γνώσης ή εμπειρίας. (απ. Στον επαγωγικό σκεπτικισμό)

8 Η ευκλείδεια γεωμετρία και η αριθμητική είναι μορφές των αισθητηριακών εποπτειών του (το πώς χωρίζουμε) χώρου και του χρόνου, δηλαδή είναι μια a priori γνώση που αληθεύουν στον κόσμο της εμπειρίας.(«καθαρές μορφές εποπτείας). Γι αυτό αυτή η γνώση είναι αινιγματική για τον Καντ. «Καθαρές έννοιες νόησης»: Η νόηση εγγυάται ότι τα αντικείμενα της εμπειρίας υπόκεινται σε αιτιακές κανονικότητες, δηλαδή εγγυάται a priori αρχές της νευτώνειας μηχανικής. 3.3 Ο Σκεπτικισμός και οι αντινομίες του λόγου. Η επιστήμη (στο καντιανό κοσμοείδωλο) δεν μπορεί να απαντήσει σε κάποια λογικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα: - ο κόσμος έχει αρχή; Είναι άπειρος σε έκταση; - Τα αντικείμενα είναι απείρως διαιρετά; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά υπερβαίνει κάθε δυνατή εμπειρία ~> ποια επιστημονικά ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν, ποια όχι και με ποιες μεθόδους. 3.4 Ο λογικός θετικισμός και η στροφή προς τη γλώσσα. Η καντιανή ερμηνεία του κόσμου κλονίστηκε από επαναστάσεις της επιστήμης τον 20 ο αι. : γενική θεωρεία της σχετικότητας και μη ευκλείδειες γεωμετρίες και από την ανάπτυξη της σύγχρονης Λογικής από τον Φρέγκε και άλλους. Με τον Φρέγκε αναπτύχθηκε η θεωρεία μοντέλων στην οποία διάφορες τυπικές γλώσσες αποτελούνται από συνολοθεωρητικές δομές που λέγονται μοντέλα κλπ Π.χ. το καφέ βρίσκεται στο σύνολο των καφέ πραγμάτων που βρίσκονται μέσα σ αυτό τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να δούμε αν διάφορες θεωρίες είναι αληθείς Δηλαδή με την Λογική του Φρέγκε και των άλλων, η φιλοσοφία μπορεί να μιλάει πλέον για τη γλώσσα, τα σύμβολα και τις μαθηματικές τους σχέσεις. ~> για τη λύση των καντιανών προβλημάτων χρησιμοποιούμε τη λογική κατασκευή εμπειριών, δηλαδή φτιάχνουμε σύνολα με άμεσες εμπειρίες. Για να απορριφθεί ο a priori χαρακτήρας της γεωμετρίας του Καντ, αναπτύχθηκε από τη μια ο λογικισμός που λέει πως οι μαθηματικοί ισχυρισμοί μπορούν να αναχθούν σε ορισμούς που αποτελούν διάφορες σύνθετες λογικές αλήθειες και από την άλλη εάν γνωρίζουμε ότι κάποιο σύνολο αξιωμάτων είναι αληθές, τότε και άλλοι ισχυρισμοί που απορρέουν από αυτά πρέπει να είναι αληθείς. (Κάρναπ : κλάσεις αναγώγιμες σε απλή σχέση μεταξύ όρων που υποδηλώνουν εμπειρίες) 3.5 Το νόημα και η αρχή της επαληθευσιμότητας Η αρχή επαληθευσιμότητας προκειμένου να αντικρούσει τον μεταφυσικό σκεπτικισμό λέει ότι ένας ισχυρισμός έχει νόημα ανν υπάρχει κάποιο δυνατό σύνολο παρατηρήσεων, που αν γινόντουσαν, να αποδείκνυαν την αλήθεια του ισχυρισμού. ~> πρόβλημα: ο Πλάτων με τα πράκινα πάλι. Μετά από αυτό διάφοροι φιλόσοφοι έλεγαν διάφορα, όπως:τούλμιν: οι επιστημονικές θεωρίες = εργαλειοθήκη.

9 3.6 Η επικύρωση το νόημα και η «καθιερωμένη αντίληψη» περί θεωριών Για την αντιμετώπιση του σκεπτικισμού: Ράιχενμπαχ: 2 ισχυρισμοί αν εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο, σημαίνουν το ίδιο πράγμα αν ένα τεκμήριο είναι τόσο ισχυρό στον ένα όσο και στον άλλο ισχυρισμό. Ακολουθείται ο κανόνας των πιθανοτήτων του Μπέις~>καταστρέφονται βασικά στηρίγματα του Λογικισμού. Κάρναπ κ.α.: περιγράφουμε ότι παρατηρούμε και διατυπώνουμε θεωρίες γλωσσικά Διάφορα γεγονότα διατυπώνονται με διάφορους παρατηρησιακούς όρους υπέρ ή κατά γενικεύσεων Π.χ. αν ο πάγος τήκεται στους μηδέν βαθμούς Κελσίου τότε οι παρατηρήσεις μετρούν υπέρ της γενίκευσης. Για αυτά που δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε άμεσα, για την παρατήρησή τους θεωρούμε κάποιες συμβάσεις, τις οποίες ο Κάρναπ ονόμασε «νόημα». Για να υπάρχει νόημα πρέπει να υπάρχουν κάποιες συνθήκες και κανόνες που σχετίζουν κάποιο παρατηρήσιμο όρο με το θεωρητικό όρο. Αυτές τις συνθήκες ονόμασε «αιτήματα νοήματος». Δεν απαίτησε να είναι επαληθεύσιμες οι προτάσεις με νόημα. Ο ρόλος των αιτημάτων νοήματος είναι να αποδίδουν νόημα στους θεωρητικούς όρους και να επιτρέπουν την επικύρωση θεωρητικών ισχυρισμών. Η δικαιολόγησή τους συνίσταται στο ότι αποτελούν συμβάσεις για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τους θεωρητικούς όρους. Για τον Κάρναπ κάθε ισχυρισμός είναι συνέπεια αιτημάτων νοήματος αποτελεί «αναλυτική αλήθεια». Κάθε ισχυρισμός που δεν είναι ούτε τέτοια συνέπεια ούτε συνέπεια της Λογικής αποτελεί «συνθετικό ισχυρισμό». Αυτή είναι η «καθιερωμένη θεώρηση» 3.7 Ο ρεαλισμός και τα όρια της επιστημονικής γνώσης Ένα ερώτημα που είχε απασχολήσει και τον Καντ: ποια είναι τα όρια της επιστημονικής γνώσης; επιστήμων και δαίμων: τι γίνεται αν είναι αδιάφορο το να γνωρίζει πότε συνέκλινε στην αλήθεια; Το να κερδίσει τότε εξαρτάται από τα αιτήματα νοήματος και τους υπό κρίση ισχυρισμούς του. Πρέπει με τη βοήθεια αιτημάτων νοήματος να ανάγει τους ισχυρισμούς του στη μορφή: για κάθε x,y.z υπάρχει u,w, v, ώστε να συμβαίνει το εξής και αντίστροφα: υπάρχει x,y.z έτσι ώστε για κάθε u,w v να συμβαίνει το εξής. Με την καθιερωμένη θεώρηση οι Λογικιστές μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ο επιστήμονας μπορούσε να ανακαλύψει ολόκληρη θεωρία ακόμα κι όταν έχει περιορισμένες δυνατότητες στο λεξιλόγιο ή στις παρατηρήσεις του. Έτσι, με βάση αυτά, πιστεύουν ότι μπορούμε να γνωρίζουμε ποια ερωτήματα βρίσκονται ή δε βρίσκονται πέρα από την ανθρώπινη γνώση. Δόθηκαν 3 απαντήσεις: 1. Θα ήταν θαύμα τα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά του κόσμου να συμφωνούν πλήρως με τις θεωρίες μας. Επειδή δε μπορούμε να στηριζόμαστε σε θαύματα, στηριζόμαστε στις καλύτερες θεωρίες μας 2. σημασιολογική θεώρηση: θεωρεί τις επιστημονικές θεωρίες ως εργαλεία που ικανοποιούν κάποιο σύστημα. Χρειάζεται απλά να τις κατανοήσουμε, αλλά όχι να τις πιστέψουμε

10 3. φυσικοποιημένη γνωσιολογία: ζούμε σε μια κοινωνία κι έχουμε δεδομένες αντιλήψεις και θεωρίες και πάνω σε αυτές στηριζόμαστε. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον περιορισμό των δυνατών κόσμων. Όμως: όσο οι γνώσεις μας αυξάνονται, τόσο οι τελευταίοι περιορίζονται. Νόημα παρατήρηση και ολισμός Μια κριτική της καθιερωμένης θεώρησης είναι ότι είναι υποκειμενικά τα κριτήρια που μας λένε ότι επιστημονικοί ισχυρισμοί αποτελούν αιτήματα νοήματος. Οι Κάρναπ και Ράιχενμπαχ είπαν πως με το χρόνο αλλάζουν τα αιτήματα νοήματος, αλλά όχι οι επιστημονικοί ισχυρισμοί. Ο Κουάιν είπε πως κάθε αποδεκτός επιστημονικός ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή ώστε να υποστηρίξει κάποιον άλλο αποδεκτό επιστημονικό ισχυρισμό. Αυτό παρήγαγε 2 γραμμές σκέψης: 1) οι επιστημονικοί ισχυρισμοί μπορούν να λειτουργήσουν δίχως αιτήματα νοήματος 2) Το νόημα είναι αποφασιστικής σημασίας για τον ισχυρισμό. Ένας θεωρητικός όρος εισάγεται για να δώσει το αίτιο κάποιου φαινομένου. Μπορεί, όμως, ο όρος να δίνει μόνο εν μέρει το αίτιο. Ο Κουάιν είπε πως ένας όρος αποκτά νόημα μέσα από ολόκληρο το σώμα επιστημονικών πεποιθήσεων που βρίσκεται ενσωματωμένος. Αυτός είναι ο «νοηματικός ολισμός». Αν αλλάξουν οι πεποιθήσεις τότε αλλάζει και το νόημα των όρων. Το τελευταίο λέγεται «νοηματική μεταβλητότητα». Επίσης δεν υπάρχει κάποιο καθαρό σημάδι που να δείχνει τη διάκριση ανάμεσα στο παρατηρήσιμο και μη παρατηρήσιμο. Οι παρατηρήσεις είναι φορτισμένες με θεωρία. Ο Κουν υποστήριξε ότι στην επιστημονική αλλαγή υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη των παλιών θεωριών και ότι αυτή η επανάσταση εξαρτάται από την πολιτική και τη ρητορική και όχι από τα τεκμήρια. Ολισμός, Σχετικισμός και Κοινωνία Τελικά, όμως, με μια ματιά απλά, μπορούμε να δούμε ότι σε κάθε επιστημονική θεωρία υπάρχουν κάποιοι ψευδείς ισχυρισμοί. Έτσι οι κοινωνιολόγοι αντιδρούν άμεσα λέγοντας πως η επιστήμη είναι ένα σύστημα δαπανηρό για την κοινωνία στο οποίο οι επιστήμονες δεν ξέρουν αν αυτά που διατυπώνουν είναι αλήθειες, αλλά επιβάλλονται λόγω της ρητορικής και πολιτικής τους δύναμης. Οι επιστημονικές θεωρίες δεν μπορούν να μελετηθούν σε κοινή βάση και κάθε επιστήμονας με διαφορετική γνώμη δίνει διαφορετικά νοήματα. Από δω λοιπόν και στο εξής δεν έχουν νόημα τα φιλοσοφικά ερωτήματα περί επιστημονικής γνώσης. Σχετικισμός και κβαντομηχανική Η κβαντομηχανική μας λέει ότι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε καμιά γνώμη. Αναλόγως το ερώτημα που θέτουμε, ο κόσμος θα παρουσιάσει τις ανάλογες ιδιότητες. Το να αλλάζουμε ένα πείραμα σημαίνει πως βιώνουμε ένα διαφορετικό κόσμο.

11

Επιστημονική Εξήγηση. 26 Οκτ. 2016

Επιστημονική Εξήγηση. 26 Οκτ. 2016 Επιστημονική Εξήγηση 26 Οκτ. 2016 Πλάνο Σήμερα: -εξήγηση ως επιχείρημα -είδη (μοντέλα επ. εξήγησης) Επόμενη εβδ. (3η): -Νόμοι της φύσης (laws of nature) Μεθεπόμενη εβδ. (4η): -Αίτια (causal explanations)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΟΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ 1 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) (Η σύντομη περίληψη που ακολουθεί και η επιλογή των αποσπασμάτων από την πραγματεία του Καντ για την ανθρώπινη γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα»

Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα» Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα» Α] Ασκήσεις κλειστού τύπου (Σωστό Λάθος) Για τον Πλάτωνα οι καθολικές έννοιες, τα «καθόλου», δεν είναι πράγματα ξεχωριστά

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 3: Εναλλακτικές όψεις της επιστήμης που προβάλλονται στην εκπαίδευση Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια της αιτιότητας στη φιλοσοφία του Kant: η σημασία της Δεύτερης Αναλογίας

Η έννοια της αιτιότητας στη φιλοσοφία του Kant: η σημασία της Δεύτερης Αναλογίας Η έννοια της αιτιότητας στη φιλοσοφία του Kant: η σημασία της Δεύτερης Αναλογίας Διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας» Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Τομέας Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Κώστας Θεολόγου ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ Το

Διαβάστε περισσότερα

Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας;

Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας; Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας; Εμείς που αντιλαμβανόμαστε είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό; Πώς βρεθήκαμε σ αυτόν τον κόσμο; Ο θάνατός μας σημαίνει το τέλος ή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΜΠΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΠΡΙΑΜΗ ΒΑΓΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Επιχειρήματος Θεωρία & Ασκήσεις

Αξιολόγηση Επιχειρήματος Θεωρία & Ασκήσεις ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd 29 Απριλίου 2018 Αξιολόγηση Επιχειρήματος Θεωρία & Ασκήσεις Διδακτικοί Στόχοι Επιδιώκεται ο μαθητής να ελέγχει την αλήθεια, την εγκυρότητα και την ορθότητα ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ. 1. Σι είναι επιστήμη 2. Η γέννηση της επιστημονικής γνώσης 3. Οριοθέτηση θεωριών αστικότητας

ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ. 1. Σι είναι επιστήμη 2. Η γέννηση της επιστημονικής γνώσης 3. Οριοθέτηση θεωριών αστικότητας ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 1. Σι είναι επιστήμη 2. Η γέννηση της επιστημονικής γνώσης 3. Οριοθέτηση θεωριών αστικότητας 1. Μια διαδεδομένη αντίληψη περί επιστήμης Γνώση / Κατανόηση των φαινομένων του φυσικού κόσμου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ. Επίκληση στη λογική Επίκληση στο συναίσθημα Επίκληση στο ήθος

ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ. Επίκληση στη λογική Επίκληση στο συναίσθημα Επίκληση στο ήθος ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ Επίκληση στη λογική Επίκληση στο συναίσθημα Επίκληση στο ήθος ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ (ΜΕΣΑ ΠΕΙΘΟΥΣ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ) Όταν θέλουμε να πείσουμε με λογικές αποδείξεις, τότε χρησιμοποιούμε:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια 18 ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια χαρακτηριστικά αποδίδουμε σε ένα πρόσωπο το οποίο λέμε

Διαβάστε περισσότερα

Ηθική & Τεχνολογία Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες

Ηθική & Τεχνολογία Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες Άλκης Γούναρης Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών e-mail: alkismail@yahoo.com website: www.alkisgounaris.com http://eclass.uoa.gr/courses/ppp566/ 1 http://eclass.uoa.gr/courses/ppp566/

Διαβάστε περισσότερα

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο Μορφές Εκπόνησης Ερευνητικής Εργασίας Μαρία Κουτσούμπα Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι «η τηλεδιάσκεψη». Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε ερευνητικό ερώτημα που θέσαμε πριν από λίγο Κουτσούμπα/Σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) Πέτρος Ρούσσος ΔΙΑΛΕΞΗ 5 Έννοιες και Κλασική Θεωρία Εννοιών Έννοιες : Θεμελιώδη στοιχεία από τα οποία αποτελείται το γνωστικό σύστημα Κλασική θεωρία [ή θεωρία καθοριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΛΕΞΕΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΛΕΞΕΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΛΕΞΕΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. Λέξεις και νόημα Η γλώσσα αποτελείται από λέξεις. Η λέξη είναι το μικρότερο τμήμα της γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Περί της Ταξινόμησης των Ειδών

Περί της Ταξινόμησης των Ειδών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής 541 24 Θεσσαλονίκη Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου Tel.: +30 2310998051, Ιστοσελίδα: http://users.auth.gr/theodoru Περί της Ταξινόμησης

Διαβάστε περισσότερα

Θεός και Σύμπαν. Source URL:

Θεός και Σύμπαν. Source URL: Θεός και Σύμπαν Source URL: http://ghz.gr/forum Θεός και Σύμπαν Source URL: http://ghz.gr/forum Η ύπαρξη τού Θεού και η σχέση του με το σύμπαν, είναι ένα θέμα που απασχολεί πλήθος ανθρώπων σήμερα. Ο Θεός

Διαβάστε περισσότερα

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Νίκος Ναγόπουλος Για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας χρησιμοποιούνται ποσοτικές ή/και ποιοτικές μέθοδοι που έχουν τις δικές τους τεχνικές και

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α Ο πυρήνας των μαθηματικών είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συλλογιζόμαστε στα μαθηματικά. Τρόποι απόδειξης Επαγωγικός συλλογισμός (inductive)

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικά του πειράματος

Εναλλακτικά του πειράματος Θετική και δεοντολογική προσέγγιση Διάλεξη 2 Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Η θετική ανάλυση εξετάζει τι υπάρχει και ποιες οι συνέπειες μιας πολιτικής, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Λογική. Μετά από αυτά, ορίζεται η Λογική: είναι η επιστήμη που προσπαθεί να εντοπίσει και να αναλύσει τους καθολικούς κανόνες της νόησης.

Λογική. Μετά από αυτά, ορίζεται η Λογική: είναι η επιστήμη που προσπαθεί να εντοπίσει και να αναλύσει τους καθολικούς κανόνες της νόησης. Λογική Εισαγωγικά, το ζήτημα της Λογικής δεν είναι παρά η άσκηση 3 δυνάμεων της νόησης: ο συλλογισμός, η έννοια και η κρίση. Ακόμη και να τεθεί θέμα υπερβατολογικό αναφορικά με το ότι πρέπει να αποδειχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. του αντικειμένου προσεγγίσεων...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. του αντικειμένου προσεγγίσεων... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή..................................................... 17 1.1 Νόηση και γνώση και η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Υποθετικές προτάσεις και λογική αλήθεια

Υποθετικές προτάσεις και λογική αλήθεια Υποθετικές προτάσεις και λογική αλήθεια Δρ. Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος Σχολικός Σύμβουλος κλάδου ΠΕ03 www.p-theodoropoulos.gr Περίληψη Στην εργασία αυτή επιχειρείται μια ερμηνεία της λογικής αλήθειας

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2. Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7

Διάλεξη 2. Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7 Διάλεξη 2 Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; 1 Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7 Θετική και δεοντολογική προσέγγιση Η θετική ανάλυση εξετάζει τι υπάρχει και ποιες οι συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση

Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση Tο φαινόμενο της ανάγνωσης προσεγγίζεται ως ολική διαδικασία, δηλαδή ως λεξιλόγιο, ως προφορική έκφραση και ως κατανόηση. ημήτρης Γουλής Πρώτη Πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 1: Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Τίποτε δεν θεωρώ μεγαλύτερο αίνιγμα από το χρόνο και το χώρο Εντούτοις, τίποτε δεν με απασχολεί λιγότερο από αυτά επειδή ποτέ δεν τα σκέφτομαι Charles

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (# 252) Ε ΕΞΑΜΗΝΟ 9 η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ Στην προηγούμενη διάλεξη μάθαμε ότι υπάρχουν διάφορες μορφές έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία&Μεθοδολογία των Κοιν.Επιστημών. Εβδομάδα 1

Θεωρία&Μεθοδολογία των Κοιν.Επιστημών. Εβδομάδα 1 Θεωρία&Μεθοδολογία των Κοιν.Επιστημών Εβδομάδα 1 elasideri@gmail.com Ορισμός Τρόπος οργάνωσης της γνώσης Τι είναι η επιστήμη Κριτήρια Συστηματικότητα Τεκμηρίωση Αμφισβήτηση Ηθική Πώς γνωρίζουμε τον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία της Γλώσσας

Φιλοσοφία της Γλώσσας Φιλοσοφία της Γλώσσας Ενότητα: Ενικοί όροι. Αιτιακές θεωρίες των ονομάτων Ελένη Μανωλακάκη Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) 1. Αιτιακές θεωρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ Κεντρικός άξονας της περιγραφικής θεωρίας των ονομάτων είναι η θέση ότι το νόημα-σημασία ενός ονόματος δίνεται από μια οριστική περιγραφή και επομένως ικανή

Διαβάστε περισσότερα

Το ζήτημα της πλάνης στο Σοφιστή του Πλάτωνα

Το ζήτημα της πλάνης στο Σοφιστή του Πλάτωνα Το ζήτημα της πλάνης στο Σοφιστή του Πλάτωνα του μεταπτυχιακού φοιτητή Μαρκάτου Κωνσταντίνου Α.Μ.: 011/08 Επιβλέπων: Αν. Καθηγητής Άρης Κουτούγκος Διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟ 22 2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟ 22 2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟ 22 2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ορθολογισμός έχει βασικό κριτήριο γνώσης την ανθρώπινη νόηση και όχι την εμπειρία.η νόηση με τις έμφυτες και τους λογικούς νόμους αποτελεί αξιόπιστη πηγή γνώσης. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 Η ιστορία της φιλοσοφίας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία αναζήτησης μιας απάντησης στο ερώτημα, «τι είναι γνώση;» Οι Δυτικοί φιλόσοφοι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Επιστημολογία κοινωνικής έρευνας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Νικόλαος Ναγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Επιστημολογία κοινωνικής έρευνας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Νικόλαος Ναγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Επιστημολογία κοινωνικής έρευνας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Νικόλαος Ναγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Η κοινωνική έρευνα επιχειρεί να ανταποκριθεί και να ανιχνεύσει

Διαβάστε περισσότερα

Οι Διαισθήσεις ως το εργαστήριο της Φιλοσοφίας

Οι Διαισθήσεις ως το εργαστήριο της Φιλοσοφίας Οι Διαισθήσεις ως το εργαστήριο της Φιλοσοφίας Στάθης Ψύλλος 9/1/2008 1. Μια ενδιαφέρουσα αμφισημία. Ενόραση, διαίσθηση, εποπτεία --intuition 2. Descartes: Regualae κανόνας 3: ενόραση και παραγωγή ως οι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Προλογικό Σημείωμα... 17

Περιεχόμενα. Προλογικό Σημείωμα... 17 11 Προλογικό Σημείωμα... 17 Ενότητα Ι: Δημιουργική Αναζήτηση... 19 Δ01 Ο Ιωνικός Διαφωτισμός και η Ανάδυση της Επιστημονικής Σκέψης...21 Δ1.1 Ο Ιωνικός Διαφωτισμός... 21 Δ1.2 Η Επιστημονική Σκέψη... 22

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΚΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΛΟΓΙΚΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΛΟΓΙΚΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ενότητα 2: Δημήτρης Χασάπης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία ΣΚΕΨΗ ΓΛΩΣΣΑ Έννοιες Λέξεις Κρίσεις Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαίοι μαθηματικοί απέδειξαν έπειτα από 40 χρόνια τη θεωρία περί της ύπαρξης του Θεού του Γκέντελ με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή

Ευρωπαίοι μαθηματικοί απέδειξαν έπειτα από 40 χρόνια τη θεωρία περί της ύπαρξης του Θεού του Γκέντελ με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Ευρωπαίοι μαθηματικοί απέδειξαν έπειτα από 40 χρόνια τη θεωρία περί της ύπαρξης του Θεού του Γκέντελ με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Καθηγητή Χάρη Βάρβογλη 1 / 6 Υπάρχει Θεός; Το ερώτημα αυτό απασχολεί

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας A. Montgomery Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας Καρολίνα Δουλουγέρη, ΜSc Υποψ. Διαδάκτωρ Σήμερα Αναζήτηση βιβλιογραφίας Επιλογή μεθοδολογίας Ερευνητικός σχεδιασμός Εγκυρότητα και αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα

εισήγηση 8η Είδη Έρευνας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#Ν151)

εισήγηση 8η Είδη Έρευνας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#Ν151) εισήγηση 8η Είδη Έρευνας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#Ν151) Βασική (ή Καθαρή) και Εφαρμοσμένη 1 Η Βασική ή Καθαρή έρευνα δεν στοχεύει σε οικονομικά ή κοινωνικά οφέλη και δεν καταβάλλονται προσπάθειες για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη φιλοσοφία

Εισαγωγή στη φιλοσοφία Εισαγωγή στη φιλοσοφία Ενότητα 2 η : Μεταφυσική ή Οντολογία Ι: Θεός Ρένια Γασπαράτου Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΟΧΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

ΙΑ ΟΧΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ Tel.: +30 2310998051, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής 541 24 Θεσσαλονίκη Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου Ιστοσελίδα: http://users.auth.gr/theodoru ΙΑ ΟΧΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Λογική και Λογικός Προγραμματισμός

Μαθηματική Λογική και Λογικός Προγραμματισμός Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων- Σημειώσεις έτους 2007-2008 Καθηγητής Γεώργιος Βούρος Μαθηματική Λογική και Λογικός Προγραμματισμός Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Ποιός είναι ο σκοπός του μαθήματος μας? Στο τέλος του σημερινού μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομζνων II

Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομζνων II ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΚΡΗΣΗ Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομζνων II Ενότητα: Λογική και Θεωρία Συνόλων Διδάσκων: Πηγουνάκης Κωστής ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 2. Έρευνα και θεωρία 2-1

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 2. Έρευνα και θεωρία 2-1 Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 2 Έρευνα και θεωρία 2-1 Σύνοψη κεφαλαίου Μερικά παραδείγματα της κοινωνικής επιστήμης Επιστροφή σε δύο συστήματα λογικής Παραγωγική συγκρότηση θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να προετοιμάσει το μαθητή, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να προετοιμάσει το μαθητή, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να προετοιμάσει το μαθητή, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους ερώτηση που θα τεθεί στις Πανελλήνιες εξετάσει.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ. ΤΕΙ ΑΜΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Γεώργιος Θερίου

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ. ΤΕΙ ΑΜΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Γεώργιος Θερίου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΤΕΙ ΑΜΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Γεώργιος Θερίου ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 Η ιστορία της φιλοσοφίας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Μαθηματικά (Άλγεβρα - Γεωμετρία) Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α, Β ΤΑΞΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδεις Αρχές Επιστήμης και Μέθοδοι Έρευνας

Θεμελιώδεις Αρχές Επιστήμης και Μέθοδοι Έρευνας Θεμελιώδεις Αρχές Επιστήμης και Μέθοδοι Έρευνας Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Θεμελιώδεις Αρχές Επιστήμης και Μέθοδοι Έρευνας Αυτό το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Ενότητα: 1 η Ελένη Περδικούρη Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Ενότητα 1 η Το ερώτημα της γνώσης 1. Τι γνωριζουμε, δηλαδη ποια ειναι τα αντικειμενα της γνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 1. Βασικές αρχές 1-1

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 1. Βασικές αρχές 1-1 Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 1 Βασικές αρχές 1-1 Σύνοψη κεφαλαίου Αναζητώντας την πραγματικότητα Τα θεμέλια της κοινωνικής επιστήμης Η διαλεκτική της κοινωνικής έρευνας Σχέδιο ερευνητικής

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία της Επιστήμης ΙΙ

Φιλοσοφία της Επιστήμης ΙΙ Φιλοσοφία της Επιστήμης ΙΙ Τετάρτη, 3.30-6 μμ. Αίθουσα A Διδάσκουσα: Ελίνα Πεχλιβανίδη ΣΧΕΔΙAΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (SYLLABUS) Πληροφορίες για: ημέρα - ώρα - αίθουσα διεξαγωγής του μαθήματος στοιχεία επικοινωνίας,

Διαβάστε περισσότερα

II29 Θεωρία της Ιστορίας

II29 Θεωρία της Ιστορίας II29 Θεωρία της Ιστορίας Ενότητα 7: Αντώνης Λιάκος Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Τα εργαλεία του ιστορικού. Από τις αιτίες στα αποτελέσματα ή από τα αποτελέσματα στις αιτίες; Γνωσιοθεωρητικές

Διαβάστε περισσότερα

II29 Θεωρία της Ιστορίας

II29 Θεωρία της Ιστορίας II29 Θεωρία της Ιστορίας Ενότητα 7- Πρόσθετο Υλικό: Πολυπλοκότητα Αντώνης Λιάκος Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Εισαγωγή 1 H γοητεία της δουλειάς του ιστορικού είναι ότι έχει να αντιμετωπίσει

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: Γραφείο: ΣΘΕ, 4 ος όροφος, γραφείο 3 Ώρες: καθημερινά Βιβλίο: Ομότιτλο, εκδόσεις

Ιστοσελίδα:  Γραφείο: ΣΘΕ, 4 ος όροφος, γραφείο 3 Ώρες: καθημερινά Βιβλίο: Ομότιτλο, εκδόσεις Ιστοσελίδα: http://www.astro.auth.gr/~varvogli/ Γραφείο: ΣΘΕ, 4 ος όροφος, γραφείο 3 Ώρες: 10.00-12.00 καθημερινά Βιβλίο: Ομότιτλο, εκδόσεις Πλανητάριο, 200 σελίδες Ημερολόγιο μαθήματος Μέθοδος διδασκαλίας:

Διαβάστε περισσότερα

Νοητική Διεργασία και Απεριόριστη Νοημοσύνη

Νοητική Διεργασία και Απεριόριστη Νοημοσύνη (Επιφυλλίδα - Οπισθόφυλλο). ΜΙΑ ΣΥΝΟΨΗ Η κατανόηση της νοητικής διεργασίας και της νοητικής εξέλιξης στην πράξη απαιτεί τη συνεχή και σε βάθος αντίληψη τριών σημείων, τα οποία είναι και τα βασικά σημεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ 33 ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ JOHN LOCKE (1632-1704) Το ιστορικό πλαίσιο. Την εποχή του Locke είχε αναβιώσει ο αρχαίος ελληνικός σκεπτικισμός. Ο σκεπτικισμός για τον Locke οδηγούσε

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Συλλογιστική (1)

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Συλλογιστική (1) Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Συλλογιστική (1) Συλλογιστική Η γνωστική διεργασία μέσω της οποίας καταλήγουμε σε συμπεράσματα και, μάλιστα, σε συμπεράσματα που συχνά υπερβαίνουν τη διαθέσιμη πληροφορία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 1 Πρωτοβάθμια Λογική Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων ) / 60

Περιεχόμενα 1 Πρωτοβάθμια Λογική Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων ) / 60 Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1

Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1 Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1 (Επιφυλλίδα Οπισθόφυλλο) Ο Εαυτός και η Απουσία του Χρόνου Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να γίνονται συζητήσεις και αναφορές για την Απουσία του Χρόνου ακόμη και όταν υπάρχουν,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις πολιτισμικές σπουδές

Εισαγωγή στις πολιτισμικές σπουδές Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στις πολιτισμικές σπουδές Ενότητα 8: Είδη έρευνας, παράμετροι και οδηγίες συγγραφής (ΜΕΡΟΣ Β) Αν. Καθηγήτρια: Ι. Βαμβακίδου e-mail: ibambak@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. 2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (Ι) ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ; Στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία της Γνώσης (I)» (όπως και στο (ΙΙ) που ακολουθεί) παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη φιλοσοφία

Εισαγωγή στη φιλοσοφία Εισαγωγή στη φιλοσοφία Ενότητα 8 η : Ρένια Γασπαράτου Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Περιεχόμενα ενότητας Με τι ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη φιλοσοφία

Εισαγωγή στη φιλοσοφία Εισαγωγή στη φιλοσοφία Ενότητα 6 η : Μεταηθική Ρένια Γασπαράτου Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Περιεχόμενα ενότητας Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη των ιδεών στις Φυσικές Επιστήμες

Εξέλιξη των ιδεών στις Φυσικές Επιστήμες Εξέλιξη των ιδεών στις Φυσικές Επιστήμες Ενότητα 2: Γιατί το ερώτημα "τι είναι επιστήμη" δεν έχει νόημα χωρίς κάποιο χρονικό προσδιορισμό. Βασίλης Τσελφές Εθνικὸ και Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

HY118-Διακριτά Μαθηματικά

HY118-Διακριτά Μαθηματικά HY118-Διακριτά Μαθηματικά Πέμπτη, 15/02/2018 Το υλικό των διαφανειών έχει βασιστεί σε Αντώνης διαφάνειες Α. Αργυρός του Kees van e-mail: argyros@csd.uoc.gr Deemter, από το University of Aberdeen 15-Feb-18

Διαβάστε περισσότερα

EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Διδάσκων: Επίκ. Καθ. Aθανάσιος Σακελλαριάδης Σημειώσεις 2 ης θεματικής ενότητας (Μάθημα 4 Μάθημα 6) ΛΟΓΙΚΟΣ ΘΕΤΙΚΙΣΜΟΣ Ο Λογικός Θετικισμός είναι ένα φιλοσοφικοεπιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής- Πανεπιστήμιο Αθηνών Η Γεωμετρία Του Σύμπαντος Όταν αναφερόμαστε σε μια γεωμετρία, θεωρούμε ως αυτονόητη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων Κεφάλαιο 9 Έλεγχοι υποθέσεων 9.1 Εισαγωγή Όταν παίρνουμε ένα ή περισσότερα τυχαία δείγμα από κανονικούς πληθυσμούς έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίζουμε στατιστικά, όπως μέσους όρους, δειγματικές διασπορές

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής:

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής: Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, για να μη στεναχωριόμαστε, είναι πως τόσο στις εξισώσεις, όσο και στις ανισώσεις 1ου βαθμού, που θέλουμε να λύσουμε, ακολουθούμε ακριβώς τα ίδια βήματα! Εκεί που πρεπει να

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή Αγγελοπούλου. Επιβλέπων Καθηγητής: Μανώλης Πατηνιώτης

Κυριακή Αγγελοπούλου. Επιβλέπων Καθηγητής: Μανώλης Πατηνιώτης Κυριακή Αγγελοπούλου Επιβλέπων Καθηγητής: Μανώλης Πατηνιώτης Οι πρώτες προσπάθειες μελέτης του τρόπου επιστημονικής εργασίας έγιναν το 1970. Πραγματοποιήθηκαν μέσω της άμεσης παρατήρησης των επιστημόνων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 13: Σκέψη

Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 13: Σκέψη Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 13: Σκέψη Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοπός ενότητας Εισαγωγή στις βασικές διεργασίες της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Και οι απαντήσεις τους

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Και οι απαντήσεις τους ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Και οι απαντήσεις τους Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο «παλιό» και στο «σύγχρονο» μάθημα των Μαθηματικών; Στο μάθημα παλαιού τύπου η γνώση παρουσιάζεται στο μαθητή από τον διδάσκοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΙΚΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Αναστασία Κ. Καδδά Δρ.Κοινωνιολογίας Υγείας Μsc Διοίκηση Μονάδων Υγείας

ΠΟΙΟΤΙΚΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Αναστασία Κ. Καδδά Δρ.Κοινωνιολογίας Υγείας Μsc Διοίκηση Μονάδων Υγείας ΠΟΙΟΤΙΚΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Αναστασία Κ. Καδδά Δρ.Κοινωνιολογίας Υγείας Μsc Διοίκηση Μονάδων Υγείας ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ «Ποιοτικές μέθοδοι έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες»,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ:

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: σύγχρονες αναγνώσεις Καβάλα 14/11/2015 ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΕΚΑΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 Γιατί αλλαγές; 1 3 Για ουσιαστική μαθηματική ανάπτυξη, Σύγχρονο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί οι Νόμοι της Φύσης εξηγούν; 2 Νοεμβ. 2016

Γιατί οι Νόμοι της Φύσης εξηγούν; 2 Νοεμβ. 2016 Γιατί οι Νόμοι της Φύσης εξηγούν; 2 Νοεμβ. 2016 Γενικά ερωτήματα πώς οι νόμοι εξηγούν; τί είναι οι νόμοι της φύσης (laws of nature) - τί τους χαρακτηρίζει; (ιδιότητες ή χαρακτηριστικά) - πώς διαφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία των Θετικών Επιστημών

Ιστορία των Θετικών Επιστημών Ιστορία των Θετικών Επιστημών Ενότητα 13: Η Επιστημολογία από το 1800 έως το 1950 Ευθύμιος Ντάλλας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Σκοποί Ενότητας Η γνώση

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Η μεθοδολογία της επιστήμης

Η μεθοδολογία της επιστήμης Η μεθοδολογία της επιστήμης Στο βιβλίο «the evolution οf scientific thought», που τμήμα του μεταφράζω στο «στοιχεία φιλοσοφίας από την επιστημονική μέθοδο» ο Abraham D Abro μας παρουσιάζει τη μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ Για τον Αριστοτέλη, όλες οι ενέργειες των ανθρώπων γίνονται για κάποιο τέλος, δηλαδή για κάποιο σκοπό που είναι ο ανώτερος όλων των αγαθών, την ευδαιμονία. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ ( )

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ ( ) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΟΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ 1 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) (Η σύντομη περίληψη που ακολουθεί και η επιλογή των αποσπασμάτων από την πραγματεία του Καντ για την ανθρώπινη γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ.

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ. 24 ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ. Οι σκεπτικιστικές απόψεις υποχώρησαν στη συνέχεια και ως την εποχή της Αναγέννησης κυριάρχησε απόλυτα το αριστοτελικό μοντέλο. Η εκ νέου αμφιβολία για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΑΡΤΗΣ ΧΡΗΣΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. β. φιλιππακοπουλου 1

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΑΡΤΗΣ ΧΡΗΣΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. β. φιλιππακοπουλου 1 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΑΡΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΣΗ β. φιλιππακοπουλου 1 Αναλυτικό Πρόγραµµα 1. Εισαγωγή: Μια επιστηµονική προσέγγιση στη χαρτογραφική απεικόνιση και το χαρτογραφικό σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη φιλοσοφία

Εισαγωγή στη φιλοσοφία Εισαγωγή στη φιλοσοφία Ενότητα 3 η : Μεταφυσική ή Οντολογία ΙΙ: Ελεύθερη Βούληση Ρένια Γασπαράτου Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Β /Στατιστική. Μέρος Β. Στατιστική. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua.

Μέρος Β /Στατιστική. Μέρος Β. Στατιστική. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua. Μέρος Β /Στατιστική Μέρος Β Στατιστική Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua.gr/gpapadopoulos) Από τις Πιθανότητες στη Στατιστική Στα προηγούμενα, στο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο

Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο I. Τι είναι η επιστήμη; A. Ο στόχος της επιστήμης είναι να διερευνήσει και να κατανοήσει τον φυσικό κόσμο, για να εξηγήσει τα γεγονότα στο φυσικό κόσμο,

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία της Γλώσσας

Φιλοσοφία της Γλώσσας Φιλοσοφία της Γλώσσας Ενότητα: Θεωρίες Νοήματος. Επαληθευσιοκρατικές θεωρίες νοήματος Ελένη Μανωλακάκη Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) 1. Επαληθευσιοκρατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Εισαγωγικό σημείωμα... 7 ΛΟΓΙΚΗ... 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 25 I Η έννοια της Λογικής... 25 II Κύριες διαιρέσεις της Λογικής -Έκθεση - Χρησιμότητα αυτής της επιστήμης - Σύνοψη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων Κεφάλαιο 9 Έλεγχοι υποθέσεων 9.1 Εισαγωγή Όταν παίρνουμε ένα ή περισσότερα τυχαία δείγμα από κανονικούς πληθυσμούς έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίζουμε στατιστικά, όπως μέσους όρους, δειγματικές διασπορές

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές θεωρήσεις για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού

Εναλλακτικές θεωρήσεις για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού Εναλλακτικές θεωρήσεις για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού Η εκπαίδευση ως θεσμός κοινωνικοπολιτισμικής μεταβίβασης δομολειτουργισμός και ως θεσμός κοινωνικού μετασχηματισμού κριτική

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά.

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. 1 Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. Ψάχνοντας από το εσωτερικό κάποιων εφημερίδων μέχρι σε πιο εξειδικευμένα περιοδικά και βιβλία σίγουρα θα έχουμε διαβάσει ή θα έχουμε τέλος πάντων πληροφορηθεί,

Διαβάστε περισσότερα