Οι κλασικές προσεγγίσεις αντιµετωπίζουν τη διαδικασία της επιλογής του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων ως αποτέλεσµα επίδρασης ορισµένων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι κλασικές προσεγγίσεις αντιµετωπίζουν τη διαδικασία της επιλογής του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων ως αποτέλεσµα επίδρασης ορισµένων"

Transcript

1 Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Οι κλασικές προσεγγίσεις αντιµετωπίζουν τη διαδικασία της επιλογής του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων ως αποτέλεσµα επίδρασης ορισµένων µεµονωµένων παραγόντων, οι οποίοι είναι ίδιοι σε όλες τις περιπτώσεις. Η κεντρική αντίληψη αυτών δέχεται τους λήπτες των αποφάσεων χωροθέτησης ως απόλυτα ορθολογικούς, που λαµβάνουν τις οικονοµικές αποφάσεις µε κριτήριο τη µεγιστοποίηση των κερδών της επιχείρησης. Η απόσταση ή εναλλακτικά το κόστος µεταφοράς, παίζει σηµαντικό ρόλο στη διαδικασία επιλογής τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα εάν κάποιες από αυτές την εκτιµούν ως κυρίαρχο παράγοντα ή άλλες θεωρούν µικρότερη τη συνολική της επίδραση. Οι συµπεριφορικές προσεγγίσεις δηµιούργησαν µια νέα διάσταση στο πρόβληµα της χωροθέτησης, αφού διαπίστωσαν στις εµπειρικές τους αναλύσεις ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι πάντοτε «ορθολογικές». Κατά τις προσεγγίσεις αυτές, η αντικειµενική πραγµατικότητα δείχνει ότι, η έννοια του «ορθολογικού οικονοµικού ανθρώπου» αποδίδει στην ανθρώπινη συµπεριφορά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν συνυπολογίζουν την αλληλεπίδρασή του µε το κοινωνικό σύνολο. Υπεισέρχεται, επίσης, στη διαδικασία χωροθέτησης το µέγεθος της επιχείρησης, αφού για τις µικρές επιχειρήσεις, η απόφαση του τόπου εγκατάστασης επηρεάζεται από τις συνήθειες και τις οικογενειακές συνθήκες του επιχειρηµατία. Η αύξηση του µεγέθους της επιχείρησης, αυξάνει και το βαθµό έρευνας για την αναζήτηση της άριστης τοποθεσίας. 1

2 Γενικά, οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν από την δεκαετία του 60 και έπειτα οδηγούν στο συµπέρασµα ότι η χωροθέτηση µιας επιχείρησης είναι ένα σηµαντικό γεγονός που προϋποθέτει αποφάσεις µε ιδιαίτερη επιφύλαξη, ενώ ταυτόχρονα οι εµπειρικές έρευνες, θεωρούν το µέγεθος της επιχείρησης ως σηµαντική παράµετρο για την λήψη της απόφασης χωροθέτησης. Οι µαρξιστικές προσεγγίσεις ικανοποιώντας την τάση για υιοθέτηση ευρύτερων απόψεων πέραν αυτών των κλασικών υποδειγµάτων, προσπάθησαν να τοποθετήσουν την απόφαση για χωροθέτηση στο πλαίσιο συγκεκριµένων χαρακτηριστικών της κοινωνίας. Έτσι, επιδίωξαν δια µέσου της αποµόνωσης σηµαντικών στοιχείων της κοινωνίας που παρουσιάζουν κάποια ενότητα και αυτόνοµη δυναµική να εµφανίσουν το πρόβληµα της χωροθέτησης ως διαρθρωτικό πρόβληµα της οικονοµίας και σχέσεων κεφαλαίου µε την εργασία. Τα τελευταία χρόνια, στη διαδικασία χωροθέτησης η συζήτηση εµπλουτίζεται µε άλλους παράγοντες, όπως οι οικονοµίες συσπείρωσης, οι εξωτερικές οικονοµίες, οικονοµίες κλίµακας, ο τύπος των επιχειρήσεων, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η επίδραση της ασκούµενης κρατικής πολιτικής, κ.λπ.. Παράλληλα, µειώνεται η σηµασία της απόστασης λόγω της ανάπτυξης νέων µεταφορικών υποδοµών, ενώ η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο κατά την επιλογή του τόπου εγκατάστασης, αφού οι επιχειρήσεις αποκτούν ευελιξία χωροθέτησης. Ο ρόλος του κράτους, µέσω της παροχής οικονοµικών κινήτρων και τη ρύθµιση οικονοµικών σχέσεων, συνέβαλλε σε µεγάλο βαθµό στη επιλογή της θέσης εγκατάστασης των επιχειρήσεων. Συνυπολογίζοντας και αυτούς τους προσδιοριστικούς παράγοντες µεταβάλλεται εντελώς η µορφολογία πρότυπο των θεωρητικών υποδειγµάτων.

3 Παράγοντες χωροθέτησης Θα γίνει στη συνέχεια η συνοπτική περιγραφή βασικών παραγόντων χωροθέτησης. Ανάλογα µε την «προέλευσή» τους µπορούµε να καταταγούν ως προς την εξεταζόµενη περιφέρεια σε δύο κατηγορίες: τους «εξωγενείς» και τους «ενδογενείς». Εξωγενείς είναι οι παράγοντες µε προέλευση ανεξάρτητη των χαρακτηριστικών της εξεταζόµενης περιφέρειας. εν έχουν δηλαδή σχέση µε τα πληθυσµιακά, οικονοµικά και φυσικά της πλεονεκτήµατα ή µειονεκτήµατα, αλλά είναι κυρίως αποτέλεσµα της κρατικής πολιτικής ή των πληθυσµιακών και οικονοµικών µεγεθών των περιφερειών που την περιβάλουν και των δυνατοτήτων σύνδεσης και επικοινωνίας µε αυτές. Στην κατηγορία αυτή µπορούν να συµπεριληφθούν: Toπληθυσµιακόήοικονοµικόδυναµικό (economic or population potential). Η χωροθέτηση, οργάνωση και λειτουργία Βιοµηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ). Η κρατική πολιτική µε τη θεσµοθέτηση επενδυτικών κινήτρων. Η ανάπτυξη βασικών υποδοµών (Αεροδρόµια-Λιµάνια). Η θέση του αστικού κέντρου, πρωτεύουσας του νοµού ή της περιφέρειας στη διοικητική ιεραρχία της χώρας.

4 Παράγοντες χωροθέτησης Ενδογενείς είναι οι παράγοντες, των οποίων η προέλευση οφείλεται σε αυτή την ίδια την περιφέρεια και έχουν σχέση µε τα οικονοµικά, κοινωνικά και χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος αυτής ή διαφορετικά µε τη γενικότερη φυσιογνωµία της. Στην κατηγορία αυτή µπορούν να υπαχθούν για κάθε περιφέρεια: Τα πληθυσµιακά χαρακτηριστικά της. Τα χαρακτηριστικά του φυσικού της περιβάλλοντος και τους φυσικούς της πόρους. Η οικονοµική ευηµερία και η σχετική θέση της στον οικονοµικό χάρτη της χώρας. Ο παραγωγικός δυναµισµός της, όπως αυτός εµφανίζεται στη συνολική διαχρονική εξέλιξη του παραγόµενου προϊόντος και της απασχόλησης. Από την παραπάνω ταξινόµηση προκύπτει, ότι ο διαχωρισµός σε εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες δεν είναι απόλυτα σαφής και διακριτός, δεδοµένου ότι κάποιοι από αυτούς µπορούν να καταταγούν και στις δύο κατηγορίες. Έτσι, π.χ. η ύπαρξη ενός λιµένα σε µια περιφέρεια δεν είναι µόνο αποτέλεσµα της κρατικής χρηµατοδότησης για την κατασκευή του, αλλά και του φυσικού πλεονεκτήµατος η περιφέρεια να είναι παραθαλάσσια. Πέραν τούτου, είναι προφανές ότι υπάρχει αλληλεξάρτηση µεταξύ των εξωγενών και ενδογενών παραγόντων. Οι οικονοµικές και κοινωνικές µεταβολές, είναι πολλές φορές αποτέλεσµα της κρατικής πολιτικής και των δηµόσιων επιλογών. Π.χ. το ύψος των δηµόσιων επενδύσεων και η µέσα από αυτές η «άδικη» ή «µεροληπτική» µεταχείριση περιφερειών µπορεί να µεταβάλει τα οικονοµικά, δηµογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους.

5 Παράγοντες χωροθέτησης Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται τα αποτελέσµατα εµπειρικών ερευνών σχετικών µε την καταγραφή των βασικότερων παραγόντων που επηρέασαν τις επιχειρήσεις να επιλέξουν την περιοχή, όπου έχουν εγκατασταθεί. Οι έρευνες αυτές συνήθως αποτελούν ex post αναλύσεις πληροφοριών που συνελέγησαν µε συνεντεύξεις ή άλλες µεθόδους από υφιστάµενες επιχειρήσεις. Μια χονδρική ταξινόµηση των παραγόντων που προέκυψαν από έρευνες στις ΗΠΑ περιλαµβάνει τις εξής κατηγορίες: (α) Τους παράγοντες ζήτησης. (β) Τους παράγοντες κόστους. (γ) Τους προσωπικούς παράγοντες. Αναλυτικότερα, κάθε µια από τις παραπάνω κατηγορίες περιλαµβάνει: Παράγοντες ζήτησης Το µέγεθος της ζήτησης του παραγόµενου προϊόντος στην περιοχή της επιχείρησης. Η εγγύτητα στο χώρο µε τις αναγκαίες υπηρεσίες και η ταχύτητα παροχής τους. Η δυνατότητα προσωπικής επαφής της επιχείρησης µε τους καταναλωτές και το προσδοκώµενο ύψος των πωλήσεων. Η βεβαιότητα ή αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της επιχείρησης για τα δεδοµένα της περιοχής.

6 Παράγοντες χωροθέτησης Παράγοντες κόστους Το κόστος γης, στο οποίο περιλαµβάνονται και γενικές δαπάνες που σχετίζονται µε την περιοχή. Το κόστος κεφαλαίου, το κόστος των ασφάλιστρων και οι εξυπηρετήσεις που παρέχουν οι Τράπεζες. Το κόστος εργασίας, διοίκησης και διαβίωσης. Το κόστος των πρώτων υλών, καυσίµων και ενέργειας. Το µεταφορικό κόστος, το οποίο επηρεάζεται από την τοπογραφία της περιοχής, τα δίκτυα µεταφορών και τα ειδικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Προσωπικοί παράγοντες Η σηµασία του φυσικού εισοδήµατος. Οι περιβαλλοντικές προτιµήσεις. Η ύπαρξη ασφάλειας και ποιότητας ζωής στην περιοχή.

7 Παράγοντες χωροθέτησης Σε άλλη έρευνα που πραγµατοποιήθηκε στις ΗΠΑ και αφορούσε τις µεγαλύτερεςσε µέγεθος επιχειρήσεις, έδειξε ότι οι σπουδαιότεροι παράγοντες χωροθέτησης κατά τη δεκαετία του 70 ήταν οι εξής: Σε επίπεδο περιφέρειας Τι ευνοϊκό εργασιακό κλίµα και το περιβάλλον για τη διαβίωση των διοικητικών στελεχών. Η απόσταση από την αγορά, τους προµηθευτές, τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τις πρώτες ύλες. Το επίπεδο των ηµεροµισθίων. Το ευνοϊκό φυσικό περιβάλλον Σε επίπεδο τόπου εγκατάστασης Η πρόσβαση στο σιδηροδροµικό δίκτυο και τα µεταφορικά δίκτυα. Η ύπαρξη ειδικών διευκολύνσεων. Η αγροτική περιοχή. Το ευνοϊκό φυσικό περιβάλλον. Η διαθεσιµότητα γης και εγκαταστάσεων ιάφοροι άλλοι παράγοντες

8 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Στην Ελλάδα ο πρώτος προβληµατισµός για την ύπαρξη περιφερειακού προβλήµατος εµφανίσθηκε µετά την απογραφή του πληθυσµού που πραγµατοποιήθηκε το Οι συγκρίσεις που έγιναν σε σχέση µε τα στοιχεία της προπολεµικής απογραφής του 1941 και αφορούσαν τις µεταβολές και τις µετακινήσεις του πληθυσµού προς τα µεγάλα αστικά κέντρα προβληµάτισαν την Πολιτεία, µε αποτέλεσµα να λάβει τα πρώτα νοµοθετικά µέτρα για την ανάπτυξη των περιφερειών. Τα σηµαντικότερα από τα µέτρα που λήφθηκαν την περίοδο αυτή, αφορούσαν την απαγόρευση της εγκατάστασης νέων βιοµηχανιών στην Αττική, τον καθορισµό µειωµένων ασφαλιστικών εισφορών για τις επαρχιακές µεταποιητικές δραστηριότητες, την εφαρµογή ενιαίας τιµής ηλεκτρικού ρεύµατος για όλη την επικράτεια και την προτίµηση των προϊόντων των επαρχιακών και νησιωτικών περιοχών στους διαγωνισµούς του δηµοσίου. Τα µέτρα αυτά ολοκληρώθηκαν µε άλλα συµπληρωµατικά µέτρα που λήφθηκαν κατά τη δεκαετία του 60, τα σπουδαιότερα των οποίων αφορούσαν ειδικές ρυθµίσεις για παραγωγικές επενδύσεις µε εξαγωγικό προσανατολισµό και µέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς. Για πρώτη φορά εισάγεται έννοια των «βιοµηχανικών περιοχών, ΒΙ.ΠΕ.» και καθορίζεται το θεσµικό τους πλαίσιο. Οι ΒΙ.ΠΕ. αποτελούν µέχρι σήµερα ένα συµπληρωµατικό µέσο πολιτικής, µε στόχο τη βιοµηχανική και περιφερειακή ανάπτυξη. Έχοντας την ικανότητα να αποτελέσουν, υπό ορισµένες προϋποθέσεις, εν δυνάµει «πόλους ανάπτυξης», συγκεντρώνοντας δραστηριότητες σε έναν χώρο και δηµιουργώντας οικονοµίες συγκέντρωσης, υποβοηθούν και ενισχύουν µια αυτοτροφοδοτούµενη αναπτυξιακή διαδικασία.

9 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Την περίοδο αυτή έγινε για 1 η φορά αναφορά για περιφερειακή ανάπτυξη, µε την έγκριση του «Πενταετούς Προγράµµατος Οικονοµικής Ανάπτυξης » και ορίσθηκε ως στόχος η µείωση των ανισοτήτων στον ελληνικό χώρο. Όµως, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από «οπισθοδρόµηση» στην πολιτική της περιφερειακής ανάπτυξης, η οποία ήταν αποτέλεσµα της εφαρµογής του Ν. 147/67. Με το νοµοθέτηµα αυτό παρέχονταν φορολογική έκπτωση στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων και άλλες οικονοµικές ενισχύσεις, άσχετα από την περιοχή εγκατάστασής τους εκτός των νοµών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η τελική κατάληξη από την εφαρµογή του ήταν η υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων στους όµορους νοµούς Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η δηµιουργία νοµών «οικονοµικών δορυφόρων» των δυο µεγαλύτερων νοµών της χώρας, όπου συγκεντρώθηκαν οι δραστηριότητες που προορίζονταν για τους νοµούς αυτούς, µε ταυτόχρονη υποβάθµιση της περιφερειακής πολιτικής. Στις αρχές της δεκαετίας του 70 εκδόθηκαν και άλλα νοµοθετήµατα, που περιλάµβαναν φορολογικά και χρηµατοδοτικά κίνητρα για ενίσχυση της περιφερειακής και της τουριστικής ανάπτυξης, ενώ προβλέπονταν για πρώτη φορά διαφοροποίηση των οικονοµικών ενισχύσεων µεταξύ των νοµών της χώρας. Η χώρα µε το Ν. 1078/71 διαιρέθηκε σε 3 ζώνες κινήτρων. Πριν όµως αρχίσει η εφαρµογή του διατάγµατος αυτού, αντικαταστάθηκε µε το Ν. 1312/72, µε τον οποίο, πέραν κάποιων διαφοροποιήσεων στα κίνητρα δηµιουργήθηκε και 4η γεωγραφική ζώνη κινήτρων.

10 Περιοχές κινήτρων του Ν. 1312/72 Υπήρξαν για πρώτη φορά σηµαντικές διαφοροποιήσεις στα κίνητρα µεταξύ των νοµών της χώρας και η δηµιουργία των γεωγραφικών ζωνών 10

11 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Μετά το 1974, η περιφερειακή πολιτική είναι περισσότερο ευδιάκριτη στα σχετικά νοµοθετήµατα και δίνεται µεγαλύτερη έµφαση στην ανάπτυξη των παραµεθόριων περιοχών (Θράκη, νησιά Αιγαίου). Για πρώτη φορά δηµιουργείται ξεχωριστή γεωγραφική ενότητα, στην οποία εντάσσονται οι παραµεθόριοι νοµοί, καθορίζεται επακριβώς η έννοια της «παραγωγικής επένδυσης» και κατονοµάζονται οι επιχειρηµατικοί κλάδοι που µπορούν να ενισχυθούν µέσω των προβλεπόµενων αναπτυξιακών κινήτρων. Μια άλλη καινοτοµία της περιόδου αυτής είναι η θέσπιση κινήτρων για την κινητικότητα του εργατικού δυναµικού από το κέντρο προς τις παραµεθόριες περιοχές, η οποία το 1981 γενικεύθηκε για όλους τους νοµούς για τους οποίους ίσχυαν τα αναπτυξιακά κίνητρα. Το 1976 µε την ψήφιση του Ν. 289/76 για την εξασφάλιση ευνοϊκού επενδυτικού κλίµατοςσεορισµένεςπαραµεθόριεςπεριοχέςδηµιουργείταιη5 η γεωγραφικήζώνη, στην οποία και εντάσσονται οι νοµοί της Θράκης και οι νησιωτικοί νοµοί Λέσβου, Χίου, Σάµου και ωδεκανήσου. Τα κίνητρα επεκτείνονται, πέραν του παραδοσιακού χώρου της βιοµηχανίας, βιοτεχνίας, µεταλλείων, ορυχείων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σε νέους τοµείς και κλάδους δραστηριότητας όπως οι γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Τα πολύ ισχυρά κίνητρα της 5 ης ζώνης κινήτρων δεν µπορούν να τεκµηριωθούν οικονοµικά υπό οµαλές συνθήκες, ωστόσο συνετέλεσαν αποφασιστικά στην εγκατάσταση οικονοµικών µονάδων και δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές, που µε διαφορετικές συνθήκες ήταν δύσκολο να είχαν εγκατασταθεί.

12 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Το 1978 ψηφίσθηκε ο Ν. 849/78. Έγινε εκ νέου κατηγοριοποίηση των γεωγραφικών ζωνών της χώρας, αναλόγως των δυνατοτήτων τους για κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξη, ενώ στην 5 η περιοχή ενίσχυσης περιλήφθηκε ζώνη βάθους 20 χιλιοµέτρων από τα σύνορα. Έγινε κατηγοριοποίηση των βιοµηχανικών κλάδων σε υψηλής, µέσης και χαµηλής οικονοµικής ενίσχυσης. Οι καινοτοµίες αφορούν τις δανειακές ενισχύσεις για προστασία του περιβάλλοντος και εγκατάστασης εργαστηρίων εφαρµοσµένης βιοµηχανικής έρευνας, καθώς και σε επενδύσεις εξοικονόµησης ενέργειας. Επί πλέον, προέβλεπε τη σύσταση αναπτυξιακών εταιρειών για την εκµετάλλευση τοπικών πόρων, τη σύσταση τοπικών οργανισµών µε στόχο τον προγραµµατισµό, την ανάπτυξη και εκµετάλλευση κοινωφελών έργων, και τη θέσπιση ειδικών κινήτρων για την κινητικότητα του εργατικού δυναµικού. Ο εν λόγω νόµος χαρακτηρίσθηκε ως «γενικός αναπτυξιακός νόµος», αφού επιδίωξε να δηµιουργήσει ένα ενιαίο πλαίσιο κινήτρων οικονοµικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Στη συνέχεια, ψηφίσθηκε ο Ν. 1116/81. Εισάγεται ο θεσµός των δωρεάν κεφαλαιακών ενισχύσεων στην αναπτυξιακή νοµοθεσία. Επαναπροσδιορίζονται οι περιοχές εφαρµογής των κινήτρων από 5 σε 3, µε το αιτιολογικό της ενιαίας αντιµετώπισης του ελληνικού χώρου. Καταργήθηκαν η 4 η και 5 η γεωγραφική ζώνη εκτός από τον τουριστικό τοµέα, ενώ προβλέπονταν ενισχύσεις για επενδύσεις εκµετάλλευσης παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισµάτων.

13 Περιοχές κινήτρων του Ν. 849/78 Υπήρξε διαφοροποίηση από τον προηγούµενο νόµο µε τη δηµιουργία 5ης περιοχής ενίσχυσης που περιέλαβε ζώνη βάθους 20 χιλιοµέτρωναπό τα σύνορα, 13

14 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Ο επόµενος αναπτυξιακός νόµος ήταν ο Ν. 1262/82 Εµφανίζεται σε µια εποχή αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στη χώρα και αρχικά προέβλεπε (5) γεωγραφικές περιοχές κινήτρων. Η διαίρεση αυτή θεωρούνταν ότι, απεικόνιζε καλύτερα τις χωροταξικές και κοινωνικοοικονοµικές διαφοροποιήσεις, ενώ διαµόρφωνε τις προϋποθέσεις αυτοδύναµης περιφερειακής ανάπτυξης. Τελικά, η χώρα διαιρέθηκε σε τέσσερις (4) γεωγραφικές περιοχές κινήτρων. Παρείχετο η δυνατότητα ορισµού και άλλων ζωνών ευνοϊκότερης ενίσχυσης εντός κάθε περιοχής, εφόσον αυτές παρουσίαζαν κάποιο ιδιαίτερο αναπτυξιακό πρόβληµα. Στις ζώνες αυτές, εντός των ΒΙ.ΠΕ., σε ζώνες της ΕΤΒΑ και σε βιοτεχνικά κέντρα, δίνονταν οι ενισχύσεις της επόµενης ευνοϊκότερης, από άποψης κινήτρων, περιοχής. Ήταν δυνατός ο ορισµός ειδικών ζωνών για την εφαρµογή ειδικών προγραµµάτων περιφερειακής ανάπτυξης και ειδικών προγραµµάτων του αγροτικού τοµέα. Τα κίνητρα που παρείχε ο Ν. 1262/82 περιελάµβαναν επιχορηγήσεις, επιδότηση επιτοκίου, αφορολόγητες εκπτώσεις και αυξηµένες αποσβέσεις. Με επιδίωξη την αποδυνάµωση των φορολογικών κινήτρων, τα κίνητρα διαιρέθηκαν σε δύο οµάδες και οι επενδυτές µπορούσαν να κάνουν χρήση των κινήτρων της µιας εκ των δύο οµάδων. Με τον νόµο αυτόν θεσπίσθηκαν κατώτερα όρια ιδίας συµµετοχής του επενδυτή στον συνολικόκόστοςτηςεπένδυσης,ταοποίαήταν 35%, 25%και 15%γιατιςΒ /,Γ / και / περιοχές κινήτρων αντίστοιχα.

15 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Οι βασικές αλλαγές βελτιώσεις του Ν. 1262/82 σε σχέση µε τον προηγούµενο αναπτυξιακό νόµο ήταν: (α) ιευρύνθηκε η έννοια της παραγωγικής επένδυσης προσθέτοντας νέες οικονοµικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τοµέα και του τοµέα των υπηρεσιών. (β) Προβλέπονταν σε µεγάλες επενδύσεις η συµµετοχή του ηµοσίου στο εταιρικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων που επιχορηγούνταν. (γ) Προβλέπονταν επικάλυψη των ποσοστών ενίσχυσης των επενδύσεων µεταξύ των περιοχών, δίνοντας µεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια στις αρµόδιες αρχές να εφαρµόσουν την επενδυτική πολιτική. (δ) όθηκαν αυξηµένα κίνητρα στις «ειδικές» επενδύσεις, στην µετεγκατάσταση µονάδων από τα δύο µεγάλα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, στην προσέλκυση επενδύσεων του εξωτερικού και στις επενδύσεις συνεταιρισµών και Οργανισµών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. (ε) Παρείχε µεγαλύτερη ευελιξία στον επενδυτή, ο οποίος είχε την δυνατότητα έναρξης της επένδυσης αµέσως µετά την υποβολή της αίτησης µε τα απαιτούµενα δικαιολογητικά, ενώ αποκεντρώθηκαν οι γνωµοδοτικές επιτροπές. (στ) εν προέβλεπε φορολόγηση των επιχορηγήσεων και η εκταµίευση του ποσού επιχορήγησης άρχιζε όταν ο επενδυτής είχε καταβάλει και δαπανήσει την ιδία συµµετοχή του σε ποσοστό 50%.

16 Περιοχές κινήτρων του Ν. 1262/82 Υπήρξε διαφοροποίηση από τον προηγούµενο νόµο µε τη δηµιουργία 5ης περιοχής ενίσχυσης που περιέλαβε ζώνη βάθους 20 χιλιοµέτρων από τα σύνορα 16

17 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Στις αρχές της δεκαετίας του 90 επιχειρήθηκε µια γενικότερη βελτίωση ορισµένων διατάξεων του Ν. 1262/82 χωρίς µεταβολή της βασικής του δοµής µε την ψήφιση του Ν. 1892/90. Οι λόγοι που οδήγησαν στις αλλαγές αυτές ήταν η ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας και η επίλυση των προβληµάτων που προέκυψαν κατά την εφαρµογή του προηγούµενου νόµου. Ο νόµος καινοτόµησε υιοθετώντας ένα διαφορετικό καθεστώς υψηλών σχετικά επιχορηγήσεων ορισµένων κατηγοριών επενδύσεων ανά γεωγραφική περιοχή. Συνοπτικά, οι κατηγορίες αυτές αφορούσαν επενδύσεις του αγροτικού τοµέα, εκσυγχρονισµού τεχνικών εταιρειών, επενδύσεις εκσυγχρονισµού των εγκαταστάσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επενδύσεις στον τοµέα των µεταλλείων, επενδύσεις αξιοποίησης απορριµµάτων και αποβλήτων καθώς και επενδύσεις σε διατηρητέα κτίρια για µετατροπή τους σε ξενώνες ή ξενοδοχεία ή εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων. Η επιχορήγηση των ειδικών κατηγοριών επενδύσεων ήταν 40% επί του κόστους της επένδυσης γιατιςα /, Β / και Γ / περιοχέςκινήτρων, 45%γιατην / περιοχήκινήτρων και 55%γιατηνΕ / περιοχήκινήτρων.

18 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Αναφορικά µε τις περιοχές κινήτρων που υιοθετήθηκαν, αυτές παρέµειναν σχεδόν οι ίδιες που προβλέπονταν από τον προηγούµενο νόµο εκτός ορισµένων µεταβολών. Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές προθέσεις ήταν να µην µεταβληθεί σηµαντικά ο προηγούµενος νόµος, εν τούτοις στην πορεία διαµόρφωσής του περιέλαβε σηµαντικές αλλαγές, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι: (α) Ενίσχυσε τα φορολογικά κίνητρα για την αύξηση της ελκυστικότητας ορισµένων περιοχών χαµηλών επιχορηγήσεων και κατάργησε τη συµµετοχή του ηµοσίου στις επιχορηγούµενες επενδύσεις. (β) Καταργήθηκε η ευνοϊκή µεταχείριση που ίσχυε για ορισµένους επενδυτές όπως οι συνεταιρισµοί, οι ΟΤΑ, οι επενδύσεις των Ελλήνων του εξωτερικού κ.λπ. (γ) ιευρύνθηκε περαιτέρω η έννοια της παραγωγικής επένδυσης. (δ) ηµιουργήθηκε ένα σύστηµα βαθµολογίας κατάταξης κάθε επένδυσης για τον υπολογισµό της επιχορήγησης και καταργήθηκε το εύρος των ποσοστών επιχορήγησης που ίσχυε για κάθε περιοχή, µε άµεση συνέπεια την κατάργηση των κοινωνικοοικονοµικών κριτηρίων προσδιορισµού της. (ε) Αυξήθηκαν τα ελάχιστα όρια της ιδίας συµµετοχής του επενδυτή, µε στόχο την ενίσχυση βιώσιµων επενδύσεων, την µείωση της δανειακής επιβάρυνσης και την ανάληψη µεγαλύτερου επιχειρηµατικού κινδύνου από τους φορείς. (στ) Για τον καλύτερο προγραµµατισµό των εγκρίσεων αλλά και της υλοποίησης των επενδύσεων προβλέφθηκε η υποβολή των επενδυτικών προτάσεων σε 2 περιόδους µέσα στο έτος και η οµαδική τους έγκριση σε 2 περιόδους.

19 Περιοχές κινήτρων του Ν. 1892/90 ηµιουργήθηκε ένα διαφορετικό καθεστώς υψηλών επιχορηγήσεων ορισµένων κατηγοριών επενδύσεων ανά γεωγραφική περιοχή, όπως επενδύσεις του αγροτικού τοµέα, του τουριστικού τοµέα, επενδύσεις στον τοµέα των µεταλλείων, κ.λ.π. 19

20 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Μετά 8 έτη θεσµοθετήθηκε ο Ν. 2601/98 Ο νόµος στηρίχθηκε στην αρχή ότι οι αυξηµένες οικονοµικές επιχορηγήσεις νοθεύουν την ανταγωνιστικότητα µεταξύ οµοειδών επιχειρήσεων, ενώ η χορήγηση άµεσων οικονοµικών κινήτρων δεν τύγχανε της απόλυτης αποδοχής των Ε.Ε. Οι επενδυτικοί φορείς διαχωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Α.Στους νέους επενδυτικούς φορείς, όπου υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν χρόνο λειτουργίας όχι µεγαλύτερο των πέντε (5) ετών Β.Στους παλαιούς φορείς, όπου υπάγονται οι επιχειρήσεις µε χρόνο λειτουργίας >5 ετών Ο Ν. 2601/98 εφαρµόσθηκε για 6 χρόνια, και έτυχε πολλών αλλαγών, πολλές των οποίων αναιρούσαν αρχικές ρυθµίσεις. Οι γεωγραφικές περιοχές κινήτρων είναι 4 Ο νόµος αυτός υιοθέτησε µια διάκριση όσον αφορά τα είδη των παρεχόµενων ενισχύσεων. Οι παλαιοί φορείς, (περισσότερες των εγχώριων επιχειρήσεων) αποκλείονταν της επιχορήγησης και ετύγχαναν αφορολόγητων εκπτώσεων και επιδότησης του επιτοκίου των τόκων του επενδυτικού δανείου. Οι ενισχύσειςπου παρέχονται στους νέους φορείς, εναλλακτικά, είναι: (α) Επιχορήγηση των ενισχυόµενων δαπανών και επιδότηση των τόκων των µεσο- µακροπρόθεσµων δανείων. (β)επιδότηση των τόκων των µεσο-µακροπρόθεσµων δανείων και φορολογική απαλλαγή επί της αξίας των ενισχυόµενων δαπανών και της αξίας του καινούριου εξοπλισµού του οποίου αποκτάται η χρήση µε χρηµατοδοτική µίσθωση.

21 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει ο Ν. 2601/98 είναι: (α)εισάγει για πρώτη φορά την διάκριση µεταξύ υφιστάµενων και νέων επιχειρήσεων, συνδέει την επιχορήγηση µε τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και ορίζει ένα ανώτατο όριο καταβαλλόµενης επιχορήγησης ανά δηµιουργούµενη θέση εργασίας. (β)μεταφέρει µε έµµεσο τρόπο το βάρος της ανάπτυξης στις ίδιες τις επιχειρήσειςκαι επιτυγχάνει σε κάποιο βαθµό τη διασφάλιση της δηµόσια; δαπάνης και την έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου, µέσω διαδικασιών αξιολόγησης και παρακολούθησης της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, αλλά και µε την καθιέρωση ενιαίας ελάχιστης τιµής ιδίας συµµετοχής στο 40% της επένδυσης. (γ)άρει τον περιορισµό του ανώτατου ποσούεπιχορήγησης και επιδότησης για µεταποιητικές µονάδες που πραγµατοποιούνται από νέους φορείς. (δ)εισάγει αυστηρότερες απαιτήσειςγια την υποβολή αιτηµάτων παρατάσεως της προθεσµίας ολοκλήρωσης των επενδύσεων και αναµόρφωσης του σχετικού κόστους.

22 Περιοχές κινήτρων του Ν. 2601/98 τη χρονική στιγµή της ψήφισής του Ο Νόµος αυτός διαφοροποίησε τις ζώνες των αναπτυξιακών κινήτρων και ανέτρεψε ανατράπηκε πλήρως η ισχύουσα πολιτική επενδυτικών κινήτρων. 22

23 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας H ανάγκη για εναρµόνιση του Ν. 2601/98 µε τους προσανατολισµούς της οικονοµίας της χώρας οδήγησε στη θεσµοθέτηση του Ν. 3299/04. Ο Ν. 2601/98 απετέλεσε εργαλείο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που επιθυµούσαν να εκσυγχρονισθούν και να διαδραµατίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο τους, σε εθνικό, βαλκανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την αποτελεσµατικότητα του νόµου ελήφθησαν υπόψη οι µεταβολές του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος που έχουν επέλθει από το 1998 µέχρι και την ψήφισή του. Με το νόµο αυτό η χώρα διαιρέθηκε σε 4 περιοχές κινήτρων, ενώ τα επενδυτικά σχέδια κατανεµήθηκαν σε 5 κατηγορίες οι οποίες και ανήκουν στον πρωτογενή, δευτερογενή ή τριτογενή τοµέα, καθώς και στον τουρισµό και οποιονδήποτε από τους τρεις πρώτους τοµείς. Σε σχέση µε προγενέστερούς του παρουσιάζει αυτοτέλεια, χωρίς παραποµπές σε προηγούµενους νόµους, µε σαφή προσδιορισµό µη υπαγοµένων δραστηριοτήτων και αποσύνδεσε τις επιχορηγήσεις από τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, θεσµοθέτησε την επιδότηση της απασχόλησης, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για επενδύσεις εντάσεως εργασίας. Ακόµη, κατάργησε τη διάκριση µεταξύ παλαιών και νέων φορέων, διάκριση η οποία είχε καταστήσει τον προηγούµενο νόµο µη ελκυστικό, προέβλεψε νέα κίνητρα και αύξησε τις ενισχύσεις των παλαιών Ταυτόχρονα κατάργησε την επιδότηση των τόκων και την έµµεση φορολόγηση των ενισχύσεων.

24 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Στη συνέχεια ψηφίστηκε ο Ν. 3522/06, του οποίου οι βασικές µεταβολές αφορούσαν: (α) Τη µείωση των κατηγοριών ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων από 5 σε 2. (β) Τον καθορισµό του ποσοστού επιχορήγησης ανάλογα µε το Α.Ε.Π., το ποσοστό ανεργίας και την γεωγραφική θέση κάθε νοµού. (γ) Η υπάρχουσα διαίρεση της χώρας σε τέσσερις ζώνες αντικαθίσταται από την νέα απλούστερη διαίρεση σε 3 περιοχές. Τα ποσοστά ενίσχυσης µπορούν να φθάσουν από 40% για τις επενδύσεις των µεγάλων επιχειρήσεων έως και 60% για τις µικρές επιχειρήσεις. (δ) ιευρύνθηκε το πεδίο εφαρµογής του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής για όλες τις επιχειρήσεις και τα επενδυτικά σχέδια και λήφθηκε ειδική µέριµνα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή επιθυµούν να δραστηριοποιηθούν εντός οργανωµένων ΒΙ.ΠΕ. και Β.Ε.ΠΕ. (ε) όθηκε µεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων. Συγκεκριµένα, ενώ η έναρξη της υλοποίησης τους γινόταν µετά την δηµοσίευση της απόφασης υπαγωγής, πλέον µπορεί να αρχίσει µε ευθύνη του επενδύτη εφόσον του χορηγηθεί επιβεβαίωση επιλεξιµότητας. (στ) Επιταχύνθηκε η καταβολή των προβλεπόµενων ενισχύσεων στους δικαιούχους µε την θέσπιση της δυνατότητας προκαταβολής ίσης µε το 50% του εγκεκριµένου ύψους της επένδυσης αντί για 30% του Ν.3299/04.

25 Περιοχές κινήτρων του Ν. 3522/06 Μειώθηκανοι κατηγορίες ενίσχυσης των επενδύσεων σε 2, καθορίσθηκε το ποσοστό επιχορήγησης ανάλογα µε το Α.Ε.Π., το ποσοστό ανεργίας και την γεωγραφική θέση κάθε νοµού, οι περιοχές ενισχύσεων έγιναν 3,διευρύνθηκε το πεδίο εφαρµογής του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής και δόθηκε ευελιξία στις επιχειρήσεις για την εκτέλεση των επενδύσεων 25

26 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Πέραν των κινήτρων που δόθηκαν δια µέσου των αναπτυξιακών νόµων, υπήρξαν και άλλες ενισχύσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραµµάτων. Τα προγράµµατα αυτά, από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ έως σήµερα, είναι: Μεσογειακά Ολοκληρωµένα Προγράµµατα (ΜΟΠ) ιήρκησαν από το 1986 έως το Ήταν η αρχή άσκησης ουσιαστικής Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής. Χρηµατοδότησαν σχέδια ενταγµένα σε συνολικά περιφερειακά προγράµµατα, τα οποία πραγµατοποιήθηκαν από τις ενδιαφερόµενες περιφέρειες. Το 1ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Α/ ΚΠΣ) Ακολούθησε τα ΜΟΠ, που λόγω της καθυστέρησης στην υλοποίησή τους τα ενσωµάτωσε και χαρακτηρίστηκε κυρίως από τη µεγάλη διασπορά των διαθέσιµων πόρων σε µικρά έργα υποδοµής σε ολόκληρη τη χώρα. Στήριξε την οικονοµική δραστηριότητα και βελτίωσε το επίπεδο ζωής στις αγροτικές περιοχές. Αναβάθµισε το επαρχιακό δίκτυο µεταφορών και ενίσχυσε τον εκσυγχρονισµό των µικρών γεωργικών επιχειρήσεων.

27 Πολιτικές προσέλκυσης επιχειρήσεων στους νοµούς της Ελλάδας Το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Α/ ΚΠΣ) Το 2ο ΚΠΣ διήρκησε από το 1994 έως το 1999 και αποτέλεσε ένα ισχυρότατο µέσο για τον εκσυγχρονισµό της ελληνικής οικονοµίας. Μέσω αυτού διατέθηκαν σηµαντικοί πόροι για µία σειρά προγραµµάτων και δράσεων µε στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηµατικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονοµίας. Το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Α/ ΚΠΣ) Το 3ο ΚΠΣ διήρκησε από το 2000 έως το 2006 και αποτέλεσε µία «συµφωνία» µεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συγχρηµατοδότηση µέσω των Κοινοτικών ταµείων των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας. Το 3ο ΚΠΣ αποτελούνταν από δύο (2) µεγάλες κατηγορίες προγραµµάτων, τα Τοµεακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα (Π.Ε.Π.). Τέλος, αναφέρουµε το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το οποίο ακολούθησε το 3ο ΚΠΣ και βρίσκεται στη φάση της υλοποίησής του.

28 Περιφέρειες Νοµοί Α. Μακεδονία- Θράκη : Κατά κεφαλή επενδύσεις ανά νοµό που πραγµατοποιήθηκαν δια µέσου των αναπτυξιακών νόµων Ν. 1262/82 (χιλ. δρχ) Ν 1892/90 (χιλ. δρχ) Ν. 2601/98 ( ) Ν. 3299/04 ( ) Ν. 3522/06 ( ) ,79 163,15 3,51 ράµα ,31 64,08 2,07 Έβρος ,51 344,20 6,14 Ξάνθη ,75 100,24 3,14 Ροδόπη ,33 180,96 5,58 Καβάλα ,61 75,45 0,43 Κ. Μακεδονία ,68 79,05 1,24 Ηµαθία ,77 16,45 2,48 Θεσσαλονίκη ,34 49,38 - Κιλκίς ,52 430,05 5,75 Πέλλα ,83 112,66 4,32 Πιερία ,21 35,61 4,53 Σέρρες ,33 92,05 1,53 Χαλκιδική ,36 168,85 -. Μακεδονία ,07 93,22 3,67 Γρεβενά ,08 645,84 24,50 Καστοριά ,38 28,42 2,23 Κοζάνη ,09 9,93 1,06 Φλώρινα ,11 61,87 - Ήπειρος ,76 136,35 10,47 Άρτα ,72 47,91 21,10 Θεσπρωτία ,29 91,88 18,26 Ιωάννινα ,79 238,06 7,29 Πρέβεζα , Θεσσαλία ,33 50,78 1,39 Καρδίτσα ,51 16,62 - Λάρισα ,89 43,56 1,70 Μαγνησία ,98 92,83 - Τρίκαλα ,43 32,14 4,15 Ιόνια Νησιά ,99 310,12 24,62 Ζάκυνθος ,35 591,45 - Κέρκυρα ,00 133,82 - Κεφαλλυνιά ,75 545,58 86,23 Λευκάδα ,45 298,86 87,04. Ελλάδα ,70 52,20 1,29 Αιτ/νία ,68 60,56 0 Αχαΐα ,69 37,09 1,81 28

29 Οι νοµοί που «ευνοήθηκαν» ή «αδικήθηκαν» από την εφαρµογή των αναπτυξιακών νόµων την περίοδο Οι νοµοί που βρίσκονται αριστερά του κατακόρυφου άξονα αδικήθηκαν ενώ οι υπόλοιποι νοµοί ευνοήθηκαν από την αναπτυξιακή πολιτική που εφαρµόσθηκε 29

30 Συµπεράσµατα Η Περιφερειακή Ανάπτυξη είναι στενά συνδεδεµένη µε την επιλογή του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων, αφού η χωροθέτηση δραστηριοτήτων εν γένει σχετίζεται άµεσα µε τις συγκεντρώσεις πληθυσµού και ευκαιριών απασχόλησης, το επίπεδο ευηµερίας και ανάπτυξης µιας περιοχής. Η µελέτη των προβληµάτων χωροθέτησης αποτελεί βασική συνιστώσα της συνολικής ανάλυσης των περιφερειακών ανισοτήτων και της χωρικής ασυµµετρίας. Αναφέρθηκαν οι κυριότερες προσεγγίσεις που αφορούν τη χωροθέτηση των επιχειρήσεων, περιγράφηκαν οι βασικότεροι παράγοντες χωροθέτησης και δόθηκαν τα χαρακτηριστικά των κυριότερων αναπτυξιακών νόµων που θεσµοθετήθηκαν µεταπολεµικά στην Ελλάδα και αφορούν την προσέλκυση επενδύσεων στους νοµούς. Συµπερασµατικά, η εγκατάσταση των επιχειρήσεων στις διάφορες περιοχές µιας χώρας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, η σπουδαιότητα των οποίων διαχρονικά µεταβάλλεται. Οι διαφορές στα γενικότερα χαρακτηριστικά των περιοχών, οικονοµικά, κοινωνικά, γεωγραφικά διαφοροποιούν την ελκυστικότητά τους και επηρεάζουν ανάλογα τις προτιµήσεις των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση στις περιοχές αυτές. Η γνώση της σπουδαιότητας των παραγόντων χωροθέτησης µπορεί να βοηθήσει την ασκούµενη περιφερειακή πολιτική για τη θεσµοθέτηση των ανάλογων κινήτρων προς τις επιχειρήσεις και τον προσανατολισµό τους για εγκατάσταση σε επιθυµητές περιοχές.

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Οι κλασικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζουν τη διαδικασία της επιλογής του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα επίδρασης ορισμένων μεμονωμένων παραγόντων,

Διαβάστε περισσότερα

Στον αναπτυξιακό νόμο υπάγονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους πιο κάτω τομείς:

Στον αναπτυξιακό νόμο υπάγονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους πιο κάτω τομείς: ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟ Ο Αναπτυξιακός Νόμος (συνοπτική παρουσίαση) ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑ Στον αναπτυξιακό νόμο υπάγονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους πιο κάτω τομείς: - πρωτογενή (π.χ. θερμοκήπια,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ. Τα βασικά σηµεία του νέου αναπτυξιακού είναι τα εξής:

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ. Τα βασικά σηµεία του νέου αναπτυξιακού είναι τα εξής: ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ Ο νέος αναπτυξιακός νόµος αποσκοπεί στη δηµιουργία ενός ισχυρού πλαισίου κινήτρων και διαδικασιών µε σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων (εγχώριων και ξένων άµεσων), τη διεύρυνση των επιλέξιµων

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016

2 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 2 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/206 Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων Υπαγωγής Επενδυτικών Σχεδίων: 5/2/207-5/02/208 Εν συντομία Σκοπός του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΜΜΕ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016

2 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΜΜΕ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΜΜΕ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/06 Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων Υπαγωγής Επενδυτικών Σχεδίων: 4/4/08-30/6/08 Εν συντομία Στόχος του καθεστώτος είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Προκήρυξη Καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα»

Προκήρυξη Καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» Σκοπός Διάρκεια Καθεστώτος Προϋπολογισμός Καθεστώτος / Ελάχιστο Ύψος Επένδυσης Δικαιούχοι Υπαγόμενων Επενδυτικών Σχεδίων Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Περιφερειακή Ανάπτυξη ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιφερειακή Ανάπτυξη Διάλεξη 8: Περιφερειακές ανισότητες στην Ελλάδα (κεφάλαιο 4, Πολύζος Σεραφείμ) B ΜΕΡΟΣ Δρ. Βασιλείου Έφη Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Προκήρυξη Καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα»

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Προκήρυξη Καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Προκήρυξη Καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» Σελ. Σκοπός 2 Διάρκεια καθεστώτος 2 Προϋπολογισμός καθεστώτος / Ελάχιστο ύψος επένδυσης 2 Δικαιούχοι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ι. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την πραγματοποίηση των αντικειμενικών

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικές ευκαιρίες. Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004

Επενδυτικές ευκαιρίες. Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004 Επενδυτικές ευκαιρίες Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004 1 Περιεχόμενα 1. 1. Επενδυτικές Δραστηριότητες & Κίνητρα 2. 2. Ποσοστά ενίσχυσης 3. 3. Βασικοί όροι και καιπροϋποθέσεις 4. 4. Κριτήρια Αξιολόγησης 2 Επενδυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Πλ. Παγκρατίου 4, 116 34 ΑΘΗΝΑ, τηλ.: 210 7518344, fax: 210 7518316, www.bima.gr

Πλ. Παγκρατίου 4, 116 34 ΑΘΗΝΑ, τηλ.: 210 7518344, fax: 210 7518316, www.bima.gr ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 Ο Αναπτυξιακός Νόµος 3908/2011 βελτιώθηκε µε πρόσφατο νοµοθέτηµα και υποδέχεται νέες προτάσεις από υποψήφιους επενδυτές. Σκοπός του είναι η προώθηση της οικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

Καθεστώτος «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ»

Καθεστώτος «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» Σκοπός Διάρκεια Καθεστώτος Προϋπολογισμός Καθεστώτος / Ελάχιστο Ύψος Επένδυσης Δικαιούχοι Υπαγόμενων Επενδυτικών Σχεδίων Στόχος του καθεστώτος είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ 3299/2004

ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ 3299/2004 ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ 3299/2004 1. ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Επιχορήγηση που συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3299/2004

Θέµα: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3299/2004 Θέµα: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3299/2004 Μετά τη δηµοσίευση στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως των Υπουργικών αποφάσεων που εκκρεµούσαν είναι δυνατή η υποβολή προτάσεων στον Αναπτυξιακό Νόµο. Οι υπουργικές αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Προκήρυξη Καθεστώτος «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ»

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Προκήρυξη Καθεστώτος «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Προκήρυξη Καθεστώτος «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» Σελ. Σκοπός 2 Διάρκεια καθεστώτος 2 Προϋπολογισμός καθεστώτος / Ελάχιστο ύψος επένδυσης 2 Δικαιούχοι υπαγόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Προκήρυξη Καθεστώτος. «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού»

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Προκήρυξη Καθεστώτος. «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Προκήρυξη Καθεστώτος «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» Σελ. Σκοπός 2 Διάρκεια καθεστώτος 2 Προϋπολογισμός καθεστώτος / Ελάχιστο ύψος επένδυσης 2

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση Αναπτυξιακού Νόμου

Συνοπτική παρουσίαση Αναπτυξιακού Νόμου Συνοπτική παρουσίαση Αναπτυξιακού Νόμου ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του παρόντος νόμου είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικές ευκαιρίες

Επενδυτικές ευκαιρίες Επενδυτικές ευκαιρίες Αναπτυξιακός Νόμος 3908/2011 1 Περιεχόμενα 1. Επενδυτικές Δραστηριότητες & Κίνητρα 2. Ποσοστά & Ζώνες ενίσχυσης 3. Βασικοί όροι και προϋποθέσεις 4. Κριτήρια Αξιολόγησης Σημείωση:

Διαβάστε περισσότερα

Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη ανάλυση και δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ειδικών προβλημάτων.

Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη ανάλυση και δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ειδικών προβλημάτων. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3908/ 1 Φεβρουαρίου 2011 Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή. Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» - ΕΠΑΝ ΙΙ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» - ΕΠΑΝ ΙΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» - ΕΠΑΝ ΙΙ Πρόγραµµα - Πράσινες Υποδοµές 2010 ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Νέες Επενδύσεις.

Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Νέες Επενδύσεις. Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Νέες Επενδύσεις. Βαμβακάς Κων/νος Διευθύνων Σύμβουλος 06/10/2010 Δραστηριότητες της VK Premium. Υπαγωγή επενδυτικών έργων προς χρηματοδότηση(επιχορήγηση) από Εθνικούς και Κοινοτικούς

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ «ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016

2 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ «ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ «ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/06 Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων Υπαγωγής Επενδυτικών Σχεδίων: 4/4/08-5//08 Εν συντομία Σκοπός του παρόντος καθεστώτος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 Διανύουμε το τελευταίο έτος εφαρμογής της Γ Προγραμματικής Περιόδου και κατ ακολουθία και αν δεν εδίδετο παράταση λόγω των καταστροφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ (LOGISTICS) ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ 3299/2004

ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ (LOGISTICS) ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ 3299/2004 ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ (LOGISTICS) ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ 3299/2004 1. ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Επιχορήγηση που συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο

Διαβάστε περισσότερα

«Οργανισµός της Γενικής Γραµµατείας Βιοµηχανίας» και του Π.. 189/95 (ΦΕΚ

«Οργανισµός της Γενικής Γραµµατείας Βιοµηχανίας» και του Π.. 189/95 (ΦΕΚ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ /νση Βιοµηχανικής Χωροθεσίας & Περιβάλλοντος Τµήµα Β Ταχ. ιεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΕΙΣ ΜΜΕ ΣΤΑ ΠΕΠ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΡΑΣΕΙΣ ΜΜΕ ΣΤΑ ΠΕΠ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΡΑΣΕΙΣ ΜΜΕ ΣΤΑ ΠΕΠ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Σε περιφερειακό επίπεδο, αποτελεί κρίσιµης σηµασίας ζήτηµα η στήριξη, µε τη µορφή της άµεσης κεφαλαιουχικής ενίσχυσης, των µικροµεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ στην ΕΛΛΑ Α. Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 Θεσσαλονίκη

ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ στην ΕΛΛΑ Α. Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 Θεσσαλονίκη ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ στην ΕΛΛΑ Α Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 Θεσσαλονίκη 1 Ευθύµιος Μουρατίδης Υπεύθυνος Ενέργειας & Περιβάλλοντος 2 Ευρωπαϊκή Ένωση Σχέδιο ράσης Προώθηση Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας Απεξάρτηση από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-4: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-4: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τον πληθυσµό και τη µεταβολή του ανά Περιφέρεια, Νοµό και ήµο της Ζώνης IV. Η βελτίωση της µεταφορικής υποδοµής επηρεάζει άµεσα την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΘΗΝΑ 1-8-2007 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET09: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET09: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τον πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά Περιφέρεια, Νομό και ΟΤΑ. Η βελτίωση της μεταφορικής υποδομής επηρεάζει άμεσα την κινητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει την πυκνότητα πληθυσμού της Ζώνης ΙΙ ανά χωρικό επίπεδο αναφοράς (cell) 5x5 km. Η πυκνότητα αποτελεί έναν βασικό δείκτη της κατανομής του πληθυσμού σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΟΝΤΟΚΟΛΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Β. ΚΟΝΤΟΚΟΛΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ο Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004 αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΔΥΣΗ & ΥΠΟΔΗΣΗ - ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΕΝΔΥΣΗ & ΥΠΟΔΗΣΗ - ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» «ΕΝΔΥΣΗ & ΥΠΟΔΗΣΗ - ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» Αφορά Υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, της ένδυσης και της υπόδησης, καθώς επίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ 3299/2004

ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ 3299/2004 ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ 3299/2004 1. ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Επιχορήγηση που συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-4: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-4: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τον πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά Περιφέρεια, Νομό και Δήμο της Ζώνης IV. Η σκοπιμότητα του δείκτη αφορά στην γνώση των μακροσκοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικός Νόμος Ν.3908/11. Συνοπτική παρουσίαση

Επενδυτικός Νόμος Ν.3908/11. Συνοπτική παρουσίαση Επενδυτικός Νόμος Ν.3908/11 Συνοπτική παρουσίαση Ο Επενδυτικός Νόμος 3908/11, όπως τροποποιήθηκε από τους Νόμους 4072/12, 4146/13 και 4242/14, αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ίδρυση,

Διαβάστε περισσότερα

1. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ

1. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ 1 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ 2007-2013 ΚΕΡΚΥΡΑ 6 3-2008 1. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET09: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET09: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τον πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά Περιφέρεια, Νομό, ΟΤΑ και Δημοτικό Διαμέρισμα (Δ.Δ.). Η βελτίωση της μεταφορικής υποδομής επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τον πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά Περιφέρεια, Νομό και ήμο της Ζώνης IV. Η βελτίωση της μεταφορικής υποδομής επηρεάζει άμεσα την κινητικότητα των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-4: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-4: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Φεβρουάριος 2005 ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τον πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά Περιφέρεια, Νομό και ήμο της Ζώνης IV. Η βελτίωση της μεταφορικής υποδομής επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Β.4 ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ 40.0% ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ 40.0%

Παράρτημα Β.4 ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ 40.0% ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ 40.0% Παράρτημα Β.4 ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ - ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ. 2601/98 1. Ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων της Ελλάδας όπως ίσχυε για την περίοδο χορήγησης της ενίσχυσης

Διαβάστε περισσότερα

Αναγκαιότητα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας: Ο ρόλος του αναπτυξιακού νόμου

Αναγκαιότητα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας: Ο ρόλος του αναπτυξιακού νόμου Αναγκαιότητα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας: Ο ρόλος του αναπτυξιακού νόμου Λόης Λαμπριανίδης ΓΓ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Περιφερειακή Ανάπτυξη ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιφερειακή Ανάπτυξη Διάλεξη 3: Το Περιφερειακό Πρόβλημα (κεφάλαιο 1, Πολύζος Σεραφείμ) Δρ. Βασιλείου Έφη Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Στα επενδυτικά σχέδια παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

1. Στα επενδυτικά σχέδια παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων: 5) Παρεχόμενες ενισχύσεις Είδη Ενισχύσεων (άρθρο 10) 1. Στα επενδυτικά σχέδια παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων: α. Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέµενης Αξίας () ανά Νοµό της Ζώνης IV και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ Φεβρουάριος 2005 ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET07: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET07: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET07: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) καθώς και ορισμένες άλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΙΝΗΤΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Πλαίσιο Από τις 22 Ιουνίου 2016 έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, σύμφωνα με τον οποίο ορίζεται το θεσμικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Περιφερειακή Ανάπτυξη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιφερειακή Ανάπτυξη Ενότητα 6: Διαχρονική Εξέλιξη της Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Ελλάδα Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ISO 9001 : 2008 Certificate No: 3496/14 ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 Προκηρύχθηκαν στις 19 Οκτωβρίου 4 Καθεστώτα ενίσχυσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου Ν.4399/2016 και ξεκίνησε η υποβολή επενδυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Β-4: ΕΠΙΠΕ Ο ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΚΟ-Β-4: ΕΠΙΠΕ Ο ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των Περιφερειών και των Νοµών της Ζώνης IV. Το κκαεπ αποτελεί βασική συνιστώσα του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ Υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ Υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Συνοπτική Ενημέρωση για την Πορεία του Αναπτυξιακού Νόμου 3908/2011 όπως υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ) Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2015 Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-2: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-2: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Π-2: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) καθώς και ορισμένες άλλες παραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Προκήρυξη Καθεστώτος «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους»

Προκήρυξη Καθεστώτος «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» Σκοπός Διάρκεια Καθεστώτος Προϋπολογισμός Καθεστώτος / Ελάχιστο Ύψος Επένδυσης Δικαιούχοι Υπαγόμενων Επενδυτικών Σχεδίων Επιλέξιμες Δαπάνες Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET09: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET09: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τον πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά Περιφέρεια, Νομό, ΟΤΑ και Δημοτικό Διαμέρισμα (Δ.Δ.). Η βελτίωση της μεταφορικής υποδομής επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

1. Επενδυτικά Σχέδια που υπάγονται στο Ν.3908/2011

1. Επενδυτικά Σχέδια που υπάγονται στο Ν.3908/2011 Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ο νέος επενδυτικός νόμος Ν. 3908/2011, σχετικά με την ενίσχυση των Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή. Σκοπός του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET07: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET07: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET07: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΕΣ ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) καθώς και ορισμένες άλλες παραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεκριµένα στο έντυπο αναφέρονται τα κατωτέρω:

Συγκεκριµένα στο έντυπο αναφέρονται τα κατωτέρω: Νέα Γενιά Επενδύσεων Νέος επενδυτικός Νόµος Σας ενηµερώνουµε ότι από 1 ης Απριλίου 2011 ξεκίνησε η λειτουργία των Γραφείων Εξυπηρέτησης Επενδυτών, στις πρωτεύουσες των Περιφερειών της χώρας, όπου θα υποβάλλονται

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ταχ. Δ/νση : Νίκης 5-7, 10180 Αθήνα Πληροφορίες : Τηλέφωνο : 2103332267, 2103332323

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Παρουσίαση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου Παρουσίαση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου... Μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις - Απρίλιος 2013. WIND WATER SOLAR BIOMASS Βασικά Σημεία του νέου Νόμου. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποσκοπεί στη δημιουργία ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των Περιφερειών και των Νομών της Ζώνης IV. Το κκαεπ αποτελεί βασική συνιστώσα του επιπέδου ανάπτυξης και ευημερίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 Δικαιούχοι υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων Ατομική επιχείρηση Εμπορική εταιρία Συνεταιρισμός Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας της Πάτρας ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Αποφάσισες το επόμενο βήμα; Έχεις την επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Παρουσίαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής στη Συνεδρίαση της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Μυτιλήνη, 27 Φεβρουαρίου 2014 Σκέλος Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Ε-1: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας () ανά Νομό/Περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠ ΑΝ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΕΠ ΑΝ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΕΠ ΑΝ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Νίκος Μποµπόλιας Πληθυσµός: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Προκήρυξη Καθεστώτος «Ενισχύσεις Μείζονος Μεγέθους»

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Προκήρυξη Καθεστώτος «Ενισχύσεις Μείζονος Μεγέθους» ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Προκήρυξη Καθεστώτος «Ενισχύσεις Μείζονος Μεγέθους» Σελ. Σκοπός 2 Διάρκεια καθεστώτος 2 Προϋπολογισμός καθεστώτος / Ελάχιστο ύψος επένδυσης 2 Δικαιούχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Α Π Ο Φ Α Σ Η

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Α Π Ο Φ Α Σ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ /νση Βιοµηχανικής Χωροθεσίας & Περιβάλλοντος Τµήµα Β Ταχ. ιεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )

Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( ) Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε (1957-2013) Παύλος Καρανικόλας Επίκουρος Καθηγητής ΓΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ 1. Μείωση της ανεργίας 2. Μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στην κατανομή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό/περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό/περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ «ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΙ 2009 ΓΙΑ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ «ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΙ 2009 ΓΙΑ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ «ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΙ 2009 ΓΙΑ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ΣΤΟΧΟΣ Ενίσχυση υφιστάμενων μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεις παροχής υποστηρικτικών προς την μεταποίηση υπηρεσιών ( logistics

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ Καθορισµός επιπλέον ποσοστού επιχορήγησης ή και επιδότησης χρηµατοδοτικής µίσθωσης ή επιδότησης του κόστους της δηµιουργούµενης απασχόλησης στις πολύ µικρές, µικρές και µεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Περιφερειακή Ανάπτυξη ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιφερειακή Ανάπτυξη Διάλεξη 7: Περιφερειακές ανισότητες στην Ελλάδα (κεφάλαιο 4, Πολύζος Σεραφείμ) Α μέρος Δρ. Βασιλείου Έφη Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ 3908/2011. Στοιχεία Προγράμματος

ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ 3908/2011. Στοιχεία Προγράμματος ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ 3908/2011 Κατηγορία Γενικά Καθεστώτα Γενική Επιχειρηματικότητα Περιφερειακή Συνοχή Στοιχεία Προγράμματος Δικαιούχοι (Παράρτημα Ι) Κάθε επιχειρηματίας

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχύσεις Τουριστικών Επενδύσεων και Οικονομική Ανάπτυξη

Ενισχύσεις Τουριστικών Επενδύσεων και Οικονομική Ανάπτυξη Γρηγόρης Θ. Παπανίκος * Ενισχύσεις Τουριστικών Επενδύσεων και Οικονομική Ανάπτυξη Η εισήγηση αυτή παρουσιάστηκε στο συνέδριο με θέμα: «Σύγχρονες Ανάγκες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον Τουρισμό Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ Αθήνα & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ Αθήνα & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ Αθήνα 12.12.2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αριθ.Πρωτ.: 22172 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΘΕΜΑ: Εφαρμογή κατανομής επιλέξιμων εκτάσεων δημοσίων βοσκοτόπων σε γεωργούς που δηλώνουν κτηνοτροφική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 (Α 117 / ) ΣΥΝΤΟΜΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 (Α 117 / ) ΣΥΝΤΟΜΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 (Α 117 / 22.06.16) «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας Σύσταση Αναπτυξιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/22-6-2016 Ο ΝΟΜΟΣ Ο Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί ένα θεσμικό πλαίσιο καθεστώτων ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων, τα οποία υποβάλλονται από μεμονωμένες επιχειρήσεις ή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό/περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότερα, σημειώνουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις επί των σκέψεων για τις τροποποιήσεις του Α.Ν.:

Ειδικότερα, σημειώνουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις επί των σκέψεων για τις τροποποιήσεις του Α.Ν.: Αναπτυξιακός Νόμος (6/2002) Ο ΣΕΤΕ θέλοντας να συμβάλει θετικά στις αλλαγές του Αναπτυξιακού Νόμου υπέβαλε μια σειρά προτάσεων, εκφράζοντας τις θέσεις των επιχειρήσεων από ολόκληρο το τουριστικό φάσμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. «Νέες συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων»

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. «Νέες συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «Νέες συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» ΘΕΜΑ: Η συμβολή της υλοποίησης Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Σελ. 1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΠ Τον Ιούλιο του 2004, υποβλήθηκε στην Ε.Ε. το τελικό προτεινόµενο κείµενο για την αναθεώρηση του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Το προτεινόµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3299/04 (ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ)

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3299/04 (ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3299/04 (ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ) Ο Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004 ψηφίστηκε με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην ελληνική επικράτεια, παρέχοντας κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά νομό/περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΑΠΑ) ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET13: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ () ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει τη σύνθεση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά Νομό/Περιφέρεια και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΣΗΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΣΩ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΤ

Διαβάστε περισσότερα

Εξωστρέφεια & Επιχειρήσεις

Εξωστρέφεια & Επιχειρήσεις Εξωστρέφεια & Επιχειρήσεις ΕΠΑνΕΚ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία Το ΕΠΑνΕΚ καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Χώρας με προϋπολογισμό 4,56 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης,

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»

«ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» ΕΣΠΑ 2014-2020 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου υναµικού, Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση» (ΕΠ ΑΝΑ Ε ΒΜ) 2014-2020 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα (ΠΕΠ) 2014 2020 ΡΑΣΗ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νικολαΐδης Μ., Εγχειρίδιο Εκπόνησης Οικονομοτεχνικών Μελετών, Θεωρία και Πράξη

Νικολαΐδης Μ., Εγχειρίδιο Εκπόνησης Οικονομοτεχνικών Μελετών, Θεωρία και Πράξη ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Σχεδόν όλες οι χώρες (ανεπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και μη) χρησιμοποιούν κάποια κίνητρα ανάπτυξης. Το είδος των συγκεκριμένων κινήτρων που χρησιμοποιείται εξαρτάται από τους αναπτυξιακούς και

Διαβάστε περισσότερα

8 ο Thessaloniki TAX FORUM

8 ο Thessaloniki TAX FORUM 8 ο Thessaloniki TAX FORUM Άμεσα Φορολογικά Κίνητρα για Επενδύσεις και δημιουργία ανταγωνιστικών οικονομικών οντοτήτων Πανοζάχος Δημήτριος Msc Οικονομολόγος Φοροτεχνικός Σύμβουλος Ν.4399/2016 Είδος Ενίσχυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ» Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ)

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ» Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ) ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ 7.9 : «EΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ» Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ Κ.Π.Σ. 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»

«ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» ΕΣΠΑ 214-22 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου υναµικού, Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση» (ΕΠ ΑΝΑ Ε ΒΜ) 214-22 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα (ΠΕΠ) 214 22 ΡΑΣΗ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΣΗΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΣΩ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΤ

Διαβάστε περισσότερα

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Συνδυασμός κινήτρων όπως επιδότηση, φοροαπαλλαγές ή / και leasing, σε ποσοστά που ανέρχονται στο 45% του επενδυτικού σχεδίου Ψηφίστηκε στις 16-6-2016 το σχέδιο νόμου με τίτλο «Θεσμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET05: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Το επίπεδο ανεργίας αποτελεί βασική συνιστώσα της οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι αναπτυξιακές επιπτώσεις της Εγνατίας Οδού στη Βόρειο Ελλάδα µε τη χρήση δεικτών προσπελασιµότητας

Ο ΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι αναπτυξιακές επιπτώσεις της Εγνατίας Οδού στη Βόρειο Ελλάδα µε τη χρήση δεικτών προσπελασιµότητας Ο ΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι αναπτυξιακές επιπτώσεις της Εγνατίας Οδού στη Βόρειο Ελλάδα µε τη χρήση δεικτών προσπελασιµότητας Μανόλης Τρανός Επιβλέπων καθ. Γ. Πετράκος Ο ΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα