ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Ποικιλομορφία και Ταξινόμηση των Ζωντανών Οργανισμών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Ποικιλομορφία και Ταξινόμηση των Ζωντανών Οργανισμών"

Transcript

1 ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Ποικιλομορφία και Ταξινόμηση των Ζωντανών Οργανισμών Α. Διδακτικό πλαίσιο Τίτλος ενότητας: Ποικιλομορφία και ταξινόμηση των ζωντανών οργανισμών ταξινομώντας τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη μας.. Παιδαγωγική Προσέγγιση: Προβληματοκεντρική μάθηση με προκαθορισμένη πορεία δραστηριοτήτων για οικοδόμηση γνώσης. Η παιδαγωγική προσέγγιση που αξιοποιείται στην ενότητα αυτή βασίζεται στη θεωρία του οικοδομισμού και στην κοινωνικο-κεντρική άποψη για τη μάθηση και τη γνωστική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται ως αφόρμηση ένα πρόβλημα αποστολή, το οποίο καθορίζει το πλαίσιο της διερεύνησης. Στη συνέχεια, παρατίθεται μία ακολουθία δραστηριοτήτων, η οποία σκοπό έχει να στηρίξει τον/τη μαθητή/τρια στην προσπάθειά του/της να διερευνήσει και να απαντήσει στο αρχικό ερώτημα της αποστολής, να αναπτύξει δεξιότητες διερεύνησης, συλλογιστικές δεξιότητες και να αποκτήσει εμπειρίες. Κάθε δραστηριότητα επιτρέπει την ενεργό εμπλοκή του/της μαθητή/τριας στη μαθησιακή διαδικασία, την ανάδειξη των ιδεών των μαθητών/τριών, την αναδόμηση των ιδεών, την εφαρμογή των νέων ιδεών και την ανασκόπησή τους. Μέσα από τη συνεργατική μάθηση που προτείνεται, οι μαθητές/τριες, δυνητικά, αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας και προωθείται η καλλιέργεια των ιδιοτήτων του δημοκρατικού πολίτη. Οι παρεμβάσεις του/της εκπαιδευτικού, σύμφωνα με το συγκεκριμένο μαθησιακό υλικό, περιορίζονται σε εισαγωγικές οδηγίες, σε παροτρύνσεις για παραγωγικό διάλογο εντός των ομάδων, σε ερωτήσεις για προβληματισμό, σε εξαιρετικά σύντομη ανατροφοδότηση, σε εντοπισμό πιθανών εναλλακτικών ιδεών και καθοδήγηση για εννοιολογική αλλαγή και κατανόηση, καθώς και συντονισμό συζητήσεων στην ολομέλεια της τάξης. Οργάνωση τάξης: Εργασία σε ομάδες (Συνεργατική μάθηση) Συνολική χρονική διάρκεια: 6,5 διδακτικές περίοδοι Προτεινόμενος διδακτικός χρόνος για δραστηριότητες και εισαγωγικό μέρος : 5,5 διδακτικές περίοδοι Προτεινόμενος χρόνος για αξιολόγηση εργασιών για το σπίτι: 1 διδακτική περίοδος Σχετικοί Στόχοι Αναλυτικού Προγράμματος: Α Α.1.6., Α.1.7., Α.1.8., Α.1.9., Α.1.10.,

2 Β. Μαθησιακές Επιδιώξεις της Διδακτικής Ενότητας (α) Εννοιολογική κατανόηση: Κατανόηση των ακόλουθων εννοιών: Βιοποικιλότητα, ταξινόμηση, ταξινομία, ταξινομική επιστήμη, Βασίλεια - Ζώα, Πρώτιστα, Μύκητες, Μονήρη, Φυτά-, Συνομοταξίες, Σπονδυλωτά, Ασπόνδυλα, Ομοταξίες Σπονδυλωτών και Ασπονδύλων, Είδος. (β) Επιστημολογική επάρκεια: Κατανόηση της ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης. Κατανόηση της επιστημονικής μεθοδολογίας για την ανάπτυξη της γνώσης. (γ) Δεξιότητες: Συλλογιστικές δεξιότητες (Προώθηση της ανάπτυξης της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, δεξιοτήτων ταξινόμησης και επιχειρηματολογίας), Επιστημονικές και πρακτικές δεξιότητες (Προώθηση ανάπτυξης δεξιότητων παρατήρησης και συλλογής δεδομένων), δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. (δ) Στάσεις, Αξίες και Συμπεριφορές: Ανάπτυξη θετικής στάσης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, προώθηση της δημοκρατικότητας και του αντιρατσισμού. (ε) Εμπειρίες: Προτείνονται δραστηριότητες επέκτασης με την παρακολούθηση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού για την ταξινόμηση των ζωντανών οργανισμών ή/και επίσκεψη σε μουσεία (εικονικά ή φυσικά). Φυσικής Ιστορίας. Γ. Γενικοί Στόχοι της Διδακτικής Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση: Να αναγνωρίζουν και να διερευνούν την ποικιλομορφία που παρουσιάζουν οι ζωντανοί οργανισμοί στην Κύπρο. Να αντιλαμβάνονται τη σημασία της ταξινόμησης των ζωντανών οργανισμών. Να θέτουν κριτήρια ταξινόμησης και να αναγνωρίζουν τη σημασία των κριτηρίων στην ταξινόμηση των ζωντανών οργανισμών. Να ανακαλύπτουν πώς με την αξιοποίηση επιστημονικών κριτηρίων μπορεί να γίνει η ταξινόμηση (ομαδοποίηση) των ζωντανών οργανισμών που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, αλλά και σε ολόκληρον τον πλανήτη μας. Να περιγράφουν τα κοινά χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών που ανήκουν στα πέντε (5) Βασίλεια (Μονήρη, Πρώτιστα, Μύκητες, Φυτά, Ζώα), και να κατατάσσουν διάφορους οργανισμούς στο ανάλογο Βασίλειο. Να κατανοούν τον τρόπο επιστημονικής ταξινόμησης των οργανισμών του Βασιλείου των Ζώων.

3 Να ανακαλύπτουν το βασικό κριτήριο ταξινόμησης όλων των ζωικών οργανισμών σε δύο συνομοταξίες Σπονδυλωτά, Ασπόνδυλα- και να αναφέρουν παραδείγματα από την Κύπρο. Να μπορούν να ταξινομούν τους οργανισμούς της Συνομοταξίας των Σπονδυλωτών σε ομοταξίες, με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα (κριτήρια). Να κατανοούν ότι η Συνομοταξία των Ασπόνδυλων είναι η μεγαλύτερη Συνομοταξία του Βασιλείου των Ζώων και χωρίζεται σε οκτώ (8) Ομοταξίες. Να ταξινομούν ζωικούς οργανισμούς της Κύπρου στην κατάλληλη Συνομοταξία και στην κατάλληλη Ομοταξία. Να κατανοούν ότι το Είδος είναι η θεμελιώδης μονάδα της ταξινόμησης. Να αναγνωρίζουν τη σημασία της ταξινόμησης των οργανισμών για την Επιστήμη της Βιολογίας. Δ. Ειδικοί Στόχοι της Διδακτικής Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση: Να ονομάζουν την τεράστια ποικιλία των οργανισμών, που κατοικεί στην Κύπρο και σ ολόκληρη τη Γη, ως βιοποικιλότητα. Να ονομάζουν τη διαδικασία που ακολουθείται για την κατηγοριοποίηση των ζωντανών οργανισμών ως ταξινόμηση. Να ονομάζουν τον κλάδο της Βιολογίας που ασχολείται με τη διαδικασία της ταξινόμησης ως Ταξινομία ή Ταξινομική Επιστήμη. Να θέτουν κριτήρια με βάση τα οποία να ταξινομούν μια ομάδα ζωντανών οργανισμών. Να εφαρμόζουν με τη σειρά συγκεκριμένα κριτήρια για να ταξινομούν τους ζωντανούς οργανισμούς σε πέντε ομάδες. Να εφαρμόζουν με τη σειρά κριτήρια για να ταξινομούν τους ζωντανούς οργανισμούς σε ομάδες συμπληρώνοντας εννοιολογικά διαγράμματα. Να γνωρίζουν τα βασικά κοινά χαρακτηριστικά των πέντε (5) Βασιλείων των ζωντανών οργανισμών (Μονήρη, Πρώτιστα, Μύκητες, Φυτά, Ζώα) Να αντιστοιχούν εικόνες ζωντανών οργανισμών με τα πέντε (5) Βασίλεια. Να προτείνουν τρόπους προστασίας της βιοποικιλότητας. Να ταξινομούν τους ζωντανούς οργανισμούς στα πέντε (5) Βασίλεια (ονομαστικά). Να κατασκευάζουν και να ερμηνεύουν ραβδοειδή διαγράμματα.

4 Να αναγνωρίζουν τη σημασία των κριτηρίων στην ταξινόμηση των ζωντανών οργανισμών. Να εντοπίζουν την παρουσία ή την απουσία της σπονδυλικής στήλης ως βασική δομική διαφορά ανάμεσα στους ζωικούς οργανισμούς. Να χρησιμοποιούν την παρουσία ή την απουσία της σπονδυλικής στήλης ως κριτήριο για την ταξινόμηση των ζωικών οργανισμών σε σπονδυλωτά και ασπόνδυλα. Να ονομάζουν τους ζωικούς οργανισμούς που έχουν σπονδυλική στήλη ως σπονδυλωτά. Να ονομάζουν τους ζωικούς οργανισμούς που δεν έχουν σπονδυλική στήλη ως ασπόνδυλα. Να ταξινομούν σπονδυλωτά στις βασικές τους ομάδες (Ψάρια, Αμφίβια, Ερπετά, Πτηνά, Θηλαστικά). Να γνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά των πέντε (5) βασικών ομάδων των σπονδυλωτών (Ψάρια, Αμφίβια, Ερπετά, Πτηνά, Θηλαστικά). Να θέτουν κριτήρια για την ταξινόμηση των σπονδυλωτών στις βασικές τους ομάδες (Ψάρια, Αμφίβια, Ερπετά, Πτηνά, Θηλαστικά). Να γνωρίζουν τις πέντε (5) βασικές ομάδες των σπονδυλωτών (Ψάρια, Αμφίβια, Ερπετά, Πτηνά, Θηλαστικά). Να προσδιορίζουν ως κύριο κοινό χαρακτηριστικό των ασπονδύλων την απουσία σπονδυλικής στήλης. Να γνωρίζουν τις οκτώ (8) κύριες ομάδες των ασπονδύλων (Σπόγγοι, Κνιδόζωα, Πλατυέλμινθες, Δακτυλιοσκώληκες, Νηματώδεις σκώληκες, Εχινόδερμα, Μαλάκια, Αρθρόποδα). Να γνωρίζουν το βασικό κοινό χαρακτηριστικό των οκτώ (8) κύριων ομάδων των ασπονδύλων (Σπόγγοι, Κνιδόζωα, Πλατυέλμινθες, Δακτυλιοσκώληκες, Νηματώδεις σκώληκες, Εχινόδερμα, Μαλάκια, Αρθρόποδα). Να ταξινομούν ασπόνδυλα στις οκτώ (8) κύριες ομάδες τους (Σπόγγοι, Κνιδόζωα, Πλατυέλμινθες, Δακτυλιοσκώληκες, Νηματώδεις σκώληκες, Εχινόδερμα, Μαλάκια, Αρθρόποδα). Να κατανοούν ότι καθώς μεταβαίνουμε σε χαμηλότερο ταξινομικό επίπεδο (Βασίλειο, Συνομοταξία, Ομοταξία, Τάξη, Υποτάξη, Οικογένεια, Γένος, Είδος) τα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οργανισμών είναι περισσότερα. Να ονομάζουν το σύνολο των οργανισμών που μπορούν και ζευγαρώνουν ελεύθερα και παράγουν γόνιμους απογόνους ως Είδος. Να γνωρίζουν το κοινό χαρακτηριστικό που διαθέτουν οι οργανισμοί που εντάσσονται στο ίδιο Είδος, το οποίο δεν μοιράζονται οργανισμοί που εντάσσονται σε ανώτερες βαθμίδες (ζευγαρώνουν ελεύθερα και δίνουν γόνιμους απογόνους). Να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τη δυωνυμική ονοματολογία, που καθιέρωσε ο Λινναίος, το επιστημονικό όνομα ενός Είδους περιγράφεται με δύο λέξεις στα λατινικά.

5 Να επιχειρηματολογούν για τη σημασία της ταξινόμησης των οργανισμών στην Επιστήμη της Βιολογίας. Ε. Εναλλακτικές ιδέες των μαθητών για το θέμα της ταξινόμησης των οργανισμών Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας της ενότητας αυτής, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ότι ορισμένοι μαθητές μπορεί να έχουν τις ακόλουθες εναλλακτικές ιδέες, σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία: Ταξινομούν έμβια όντα εστιάζοντας περισσότερο σε πιο εμφανή εξωτερικά χαρακτηριστικά ή το φυσικό περιβάλλον των οργανισμών, παρά σε θεμελιώδεις δομικές, μορφολογικές ή λειτουργικές διαφορές. Θεωρούν ότι υπάρχουν μόνον δύο Βασίλεια: Τα ζώα και τα φυτά Θεωρούν τις μέδουσες και τους αστερίες ως ψάρια. Θεωρούν τις χελώνες ως αμφίβια Θεωρούν τους πιγκουίνους αμφίβια Θεωρούν ότι ο άνθρωπος δεν ανήκει στο Βασίλειο των Ζώων Στ. Απαραίτητες Προαπαιτούμενες Γνώσεις Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: Τα φυτά, τα ζώα, οι μικροοργανισμοί και τα μανιτάρια είναι ζωντανοί οργανισμοί Στον πλανήτη Γη υπάρχει μια τεράστια ποικιλία ζωντανών οργανισμών Οι οργανισμοί ζευγαρώνουν επιλεκτικά και παράγουν απογόνους.

6 Ζ. Σχόλια για τον/την εκπαιδευτικό που αφορούν στις δραστηριότητες της Ενότητας 2 Το εισαγωγικό ένθετο της ενότητας αυτής, καθώς και οι εικόνες που το συνοδεύουν, αποσκοπούν στο να εισάξουν τους/τις μαθητές/τριες στο πρόβλημα το οποίο καλούνται να επιλύσουν, στο πλαίσιο αυτής της ενότητας. Προτείνεται όπως το ένθετο διαβαστεί από τον/την εκπαιδευτικό στην ολομέλεια της τάξης, και σχολιασθεί σε συντομία. Η Αποστολή στοχεύει στο να ενημερώσει τους/τις μαθητές/τριες για τους βασικούς στόχους και δραστηριότητες της ενότητας. Προτείνεται όπως η αποστολή διαβαστεί, επίσης, από τον/την εκπαιδευτικό στην ολομέλεια της τάξης, και δοθούν οι απαραίτητες επεξηγήσεις στους μαθητές για το περιεχόμενο και την πορεία δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν, πριν αρχίσει η ομαδική εργασία. Ανάλογα με το γνωσιολογικό και μεταγνωστικό επίπεδο των μαθητών/τριών, ο/η εκπαιδευτικός θα πρέπει να αποφασίσει για το ποιες, ακριβώς, επεξηγήσεις θα χρειασθεί να δώσει στους/στις μαθητές/τριες της τάξης. Η Δραστηριότητα 2.1.αναφέρεται στον πρώτο γενικό διδακτικό/ μαθησιακό στόχο, δηλαδή οι μαθητές/τριες να αναγνωρίζουν και να διερευνούν την ποικιλομορφία που παρουσιάζουν οι ζωντανοί οργανισμοί στην Κύπρο. Προτείνεται όπως οι φωτογραφίες με τις διάφορες περιοχές της Κύπρου (Αλυκή της Λάρνακας, Τρόοδος, Αγία Τριάδα Καρπασίας, Λαική Γειτονιά Λευκωσίας, Ακάμας) προβληθούν, σε μεγέθυνση με τον βιντεοπροβολέα, ούτως ώστε οι μαθητές/τριες να μπορούν να τις αναγνωρίσουν πιο εύκολα. Στη Δραστηριότητα 2.1.1, ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν χρήσιμο να ενθαρρύνει τους/τις μαθητές/τριες να ανταλλάξουν απόψεις για τους οργανισμούς που γνωρίζουν που ζουν στις διάφορες περιοχές της Κύπρου και να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες τους για να θυμηθούν τα ονόματα των διαφόρων οργανισμών που, πιθανώς, γνωρίζουν. Επίσης, θα ήταν καλό να παροτρύνει τους/τις μαθητές/τριες να σκεφτούν με τι τρέφεται ο κάθε οργανισμός και από ποιους τρώγεται, ούτως ώστε να μπορέσουν να βρούν ακόμη περισσότερους οργανισμούς.

7 Στη Δραστηριότητα 2.1.2, προτείνεται όπως, οι μαθητές/τριες, με βάση τους οργανισμούς που θα γράψουν στον πίνακα της Δραστηριότητας 2.1.1, ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισθούν για το κατά πόσο υπάρχουν άλλοι οργανισμοί στην Κύπρο που δεν τους έχουν καταγράψει και να αιτιολογήσουν την απάντησή τους, καταγράφοντας διάφορα επιχειρήματα. Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να προβληματισθούν οι μαθητές/τριες για τη μεγάλη ποικιλία οργανισμών που υπάρχουν στην Κύπρο, να προωθηθεί η ανάπτυξη της δεξιότητας επιχειρηματολογίας των μαθητών/τριών και να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να τεκμηριώνουν τις απόψεις τους με τη χρήση δεδομένων. Στη Δραστηριότητα 2.1.3, οι μαθητές/τριες, αναμένεται να καταλήξουν στην έννοια της Βιοποικιλότητας. Ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν χρήσιμο να ζητήσει από τους/τις μαθητές/τριες να ετυμολογήσουν την έννοια αυτή για να τους βοηθήσει να την κατανοήσουν καλύτερα και να τη θυμούνται. Η Δραστηριότητα 2.2.αναφέρεται στον δεύτερο γενικό στόχο της ενότητας, δηλαδή οι μαθητές/τριες να αντιλαμβάνονται τη σημασία της ταξινόμησης των ζωντανών οργανισμών, αλλά και της ταξινόμησης γενικότερα. Προτείνεται, όπως το ένθετο της δραστηριότητας διαβαστεί στην ολομέλεια της τάξης, και στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες, στο πλαίσιο της ομάδας, συζητήσουν τα διάφορα παραδείγματα ταξινόμησης που δίνονται στο ένθετο. Ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν χρήσιμο να σχολιάσει τα διάφορα παραδείγματα και να εισάξει μέσα από τον διάλογο με τους/τις μαθητές/τριες την έννοια του κριτηρίου. Στην τελευταία πρόταση της Δραστηριότητας 2.2, οι μαθητές/τριες καλούνται να συμπληρώσουν τις έννοιες Ταξινόμηση, Ταξινομία, Ταξινομική Επιστήμη. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν χρήσιμο να προβάλει σε διαφάνεια, ή να γράψει στον πίνακα τις έννοιες αυτές και να διευκρινήσει τυχόν απορίες που θα προκύψουν.

8 Στη Δραστηριότητα 2.3.1, προτείνεται, όπως ο/η εκπαιδευτικός συντονίσει μια σύντομη συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης για να προταθούν και αποφασιστούν από τις διάφορες ομάδες εργασίας των μαθητών/τριών δεκαπέντε (15) κοινοί οργανισμοί από το σύνολο των οργανισμών που θα έχει ήδη καταγράψει η κάθε ομάδα στον πίνακα της Δραστηριότητας Ο/η εκπαιδευτικός θα πρέπει να καταγράψει στον πίνακα ή σε διαφάνεια τους δεκαπέντε (15) κοινούς οργανισμούς που θα αποφασιστούν στην ολομέλεια της τάξης, και στη συνέχεια να ζητήσει από τους/τις μαθητές/τριες να τους καταγράψουν στον πίνακα της Δραστηριότητας Επίσης, στον ίδιο πίνακα θα πρέπει να καταγραφούν και οι πέντε (5) οργανισμοί (Γαϊδούρι, Κοκκινομανίταρο, Βακτήρια σταφυλόκοκκου, Πλατάνι και Αμοιβάδα) που εντόπισε ο Βιολόγος της Αποστολής της Ενότητας αυτής. Συνολικά, οι μαθητές/τριες θα πρέπει να γράψουν στο πίνακα της Δραστηριότητας είκοσι (20) οργανισμούς, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στις επόμενες δραστηριότητες για την ταξινόμηση των οργανισμών της Κύπρου. Στη Δραστηριότητα 2.3.2, οι μαθητές/τριες καλούνται να συνεργαστούν στην ομάδα τους για να κατατάξουν τους είκοσι (20) οργανισμούς της Κύπρου που θα καταγράψουν στον πίνακα της Δραστηριότητας σε ομάδες, με βάση κάποια κριτήρια τα οποία οι ίδιοι θα επιλέξουν. Είναι σημαντικό, όπως ο/η εκπαιδευτικός παρακολουθεί τις συζητήσεις στις ομάδες εργασίας και υποβάλλει αναστοχαστικά ερωτήματα με βάση τα προτεινόμενα από τους/τις μαθητές/τριες κριτήρια, ούτως ώστε να τους/τις καθοδηγήσει να κατανοήσουν ότι τα κριτήρια για την ταξινόμηση των οργανισμών μπορεί να είναι δομικά, μορφολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά ή ακόμη και ειδικές σχέσεις μεταξύ των διαφόρων ζωντανών οργανισμών. Με την ολοκλήρωση της εργασίας των ομάδων, ακολουθεί ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην ολομέλεια της τάξης.

9 Ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο, ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να αποφασίσει τον αριθμό των ομάδων ζωντανών οργανισμών που θα ανακοινωθούν. Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα ήταν χρήσιμο να γίνει προσπάθεια να ανακοινωθούν ομάδες ζωντανών οργανισμών οι οποίες θα δημιουργηθούν με βάση διαφορετικά κριτήρια (δομικά, μορφολογικά, λειτουργικά χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών). Η Δραστηριότητα 2.4 στοχεύει στο να ανακαλύψουν οι μαθητές/μαθήτριες στο πώς με την αξιοποίηση επιστημονικών κριτηρίων μπορεί να γίνει η ταξινόμηση (ομαδοποίηση) των ζωντανών οργανισμών που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, αλλά και σε ολόκληρον τον πλανήτη μας. Το ένθετο της Δραστηριότητας 2.4.1, προτείνεται όπως διαβαστεί στην ολομέλεια της τάξης, και στη συνέχεια, ο/η εκπαιδευτικός δώσει τυχόν διευκρινήσεις που θα απαιτηθούν. Ακολούθως, οι μαθητές/τριες, στο πλαίσιο της ομάδας τους, θα πρέπει να συζητήσουν τα διάφορα κριτήρια ταξινόμησης των ζωντανών οργανισμών που δίνονται στη Δραστηριότητα 2.4.1, και ακολουθώντας τα βήματα της Δραστηριότητας (α), να προσπαθήσουν να ταξινομήσουν στο Εννοιολογικό Διάγραμμα, που υπάρχει στη σελίδα 43 του βιβλίου δραστηριοτήτων του μαθητή/τριας, τους είκοσι (20) ζωντανούς οργανισμούς που θα έχουν ήδη καταγράψει στον πίνακα της Δραστηριότητας Ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν χρήσιμο να στηρίξει την ομαδική εργασία των μαθητών με την υποβολή αναστοχαστικών ερωτήσεων, αλλά και πιθανών διευκρινήσεων που θα προκύψουν μέσα από τις συζητήσεις των μαθητών/τριών στις ομάδες εργασίας.

10 Κατά τη συμπλήρωση του Εννοιολογικού Διαγράμματος για την επιστημονική ταξινόμηση των οργανισμών, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι κάθε μια από τις πέντε ομάδες οργανισμών που θα δημιουργήσουν οι μαθητές/τριες αποτελεί μια μεγάλη ταξινομική ομάδα οργανισμών που ονομάζεται Βασίλειο. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα ονόματα των 5 βασιλείων δεν θα πρέπει να συμπληρωθούν σε αυτό το στάδιο της δραστηριότητας, αλλά θα ακολουθήσει η Δραστηριότητα (β) για τον σκοπό αυτό. Ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν χρήσιμο να συμπληρώσει το Εννοιολογικό Διάγραμμα και να το παρουσιάσει στην ολομέλεια της τάξης μετά την ολοκλήρωση της ομαδικής εργασίας, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων. Στη Δραστηριότητα (β), προτείνεται όπως διαβαστούν στην ολομέλεια της τάξης οι ορισμοί που δίνονται για τα διάφορα Βασίλεια των ζωντανών οργανισμών και να δοθούν τυχόν διευκρινήσεις σε ερωτήματα ή απορίες των μαθητών/τριών που, πιθανώς, θα προκύψουν. Στη συνέχεια, να ζητηθεί από τους/τις μαθητές/τριες να επιστρέψουν στο Εννοιολογικό Διάγραμμα της σελίδας 43 που αφορά στην επιστημονική ταξινόμηση των οργανισμών και να συμπληρώσουν τα ονόματα των πέντε Βασιλείων σύμφωνα με την ταξινόμηση των είκοσι (20) ζωντανών οργανισμών που έχουν ήδη κάνει. Στη Δραστηριότητα 2.4.3, οι μαθητές/τριες θα ήταν χρήσιμο να δουλέψουν πρώτα ατομικά και μετά ομαδικά και να αντιστοιχίσουν τις εικόνες του πίνακα της δραστηριότητας αυτής με τα αντίστοιχα Βασίλεια των ζωντανών οργανισμών.με την ολοκλήρωση της δραστηριότητας αυτής, να γίνει ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην ολομέλεια της τάξης, παρουσιάζοντας το συμπληρωμένο εννοιολογικό διάγραμμα των ζωντανών οργανισμών, καθώς και τις αντιστοιχίσεις της Δραστηριότητας

11 Στην Άσκηση 1, οι μαθητές/τριες καλούνται να προβληματισθούν για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της έννοιας της κιβωτού και της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Η συσχέτιση αυτή στοχεύει στο να αναστοχαστούν οι μαθητές/τριες γύρω από την ανάγκη του ανθρώπου για την προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από πέρασμα των αιώνων, με τη χρήση διάφορων τρόπων. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες θα πρέπει να προτείνουν οι ίδιοι τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη μας. Η άσκηση αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους/τις μαθητές/τριες για το θέμα της προστασίας της βιοποικιλότητας. Θα ήταν χρήσιμο, να προσεγγιστεί διαθεματικά το ζήτημα και να συζητηθούν τρόποι δράσης για αντιμετώπιση του προβλήματος της μείωσης της βιοποικιλότητας, σήμερα, στον πλανήτη μας. Στην Άσκηση 2 α, οι μαθητές/τριες καλούνται να συμπληρώσουν το εννοιολογικό διάγραμμα που αφορά στα πέντε βασίλεια των ζωντανών οργανισμών για να τα επαναλάβουν και να τα εμπεδώσουν. Στην Άσκηση 2 β, οι μαθητές/τριες θα πρέπει να τοποθετήσουν μια σειρά από διάφορους ζωντανούς οργανισμούς στα πέντε (5) Βασίλεια. Τους περισσότερους από τους ζωντανούς οργανισμούς που καλούνται να τοποθετήσουν στον πίνακα, τους θα τους έχουν ήδη μελετήσει και ταξινομήσει σε προηγούμενες δραστηριότητες της ενότητας αυτής. Ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν χρήσιμο να παραπέμψει τους/τις μαθητές/τριες σε προηγούμενες δραστηριότητες, σε περίπτωση που κάποιος οργανισμός τους είναι άγνωστος. Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη της εννοιολογικής κατανόησης αναφορικά με τα πέντε Βασίλεια των ζωντανών οργανισμών, αλλά παράλληλα να προωθηθεί η ανάπτυξη των δεξιοτήτων ταξινόμησης και αντιστοίχισης.

12 Στην Άσκηση 2γ, οι μαθητές/τριες καλούνται, αρχικά, να αναγνωρίσουν τον οργανισμό που αποικονίζεται στην καθεμιά από τις εικόνες του πίνακα και, στη συνέχεια, να γράψουν δίπλα από την κάθε εικόνα το Βασίλειο στο οποίο αντιστοιχεί. Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της δεξιότητας ταξινόμησης των ζωντανών οργανισμών. Η Άσκηση 3 αποτελεί μια προαιρετική εργασία, την οποία οι μαθητές/τριες μπορούν να διεκπεραιώσουν. Με βάση τις γνώσεις και δεξιότητες που θα έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα στην Ενότητα 2: Ποικιλομορφία και ταξινόμηση των ζωντανών οργανισμών, καλούνται να μελετήσουν τις οδηγίες που τους παρέχονται στην άσκηση αυτή και να ταξινομήσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα που φαίνονται στο μέρος 3α της άσκησης, λαμβάνοντας υπόψη τους τρεις κύριους τύπους δακτυλικών αποτυπωμάτων που, επίσης, τους δίνονται (Θηλιά, Καμάρα, Σπείρα). Σκοπός της άσκησης αυτής είναι να εξασκηθούν οι μαθητές/ τριες στη χρήση κριτηρίων και ταξινόμηση δεδομένων, σε κάποιο άγνωστο μέχρι τώρα για αυτούς συγκείμενο.

13 Στο μέρος 3β της άσκησης, οι μαθητές/τριες θα πρέπει να κολλήσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα που θα κόψουν, σύμφωνα με τις οδηγίες του μέρους 3α, ούτως ώστε να τα ταξινομήσουν σε ομάδες με βάση το κριτήριο που θα επιλέξουν. Επιπλέον, θα πρέπει να ονομάσουν τις ομάδες που θα δημιουργήσουν και πάλι σύμφωνα με το κριτήριο που θα επιλέξουν. Η άσκηση αυτή, πέραν του ότι προωθεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων ταξινόμησης και κριτικής σκέψης, προωθεί και την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και της αξιοποίησης αποκτηθείσων γνώσεων σε νέο συγκείμενο. Στο μέρος 3γ της άσκησης, οι μαθητές/τριες καλούνται να κατασκευάσουν ραβδοειδές διάγραμμα στο οποίο θα φαίνεται ο αριθμός των δακτυλικών αποτυπωμάτων κάθε ομάδας, που θα δημιουργήσουν στο μέρος 3β. Στην άσκηση αυτή, οι μαθητές/τριες θα εξασκηθούν αφενός στην κατασκευή διαγραμμάτων, αλλά και στην παρουσίαση δεδομένων με τη βοήθεια διαγραμμάτων, καθώς και στην ανάλυση και ερμηνεία διαγραμμάτων. Στο μέρος 3δ της άσκησης, οι μαθητές/τριες καλούνται να αναστοχαστούν και να προβληματισθούν για τις διαφορές και ομοιότητες που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Αυτές οι πρώτες σκέψεις των μαθητών για το ζήτημα της διαφορετικότητας των ανθρώπων, θα αξιοποιηθούν στην Άσκηση 4, όπου οι μαθητές/τριες θα κληθούν να τοποθετηθούν όσον αφορά στο σημαντικό θέμα του ρατσισμού. Στο μέρος 3δ, θα ήταν καλό να ακουσθούν όσες περισσότερες απόψεις από τους/τις μαθητές/τριες, ούτως ώστε να αναστοχαστούν περισσότερο γύρω από τις απόψεις και ιδέες των άλλων, αλλά και των δικών τους.

14 Στην άσκηση 4, προτείνεται όπως ο/η εκπαιδευτικός μέσα από τις απαντήσεις των μαθητών/τριών για το ζήτημα του ρατσισμού και των διαφόρων κριτηρίων που οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν και σήμερα για την ανάπτυξη ρατσιστικών συμπεριφορών, προσεγγίσει το ζήτημα διαθεματικά, ενθαρρύνει τους μαθητές να αναφέρουν παραδείγματα ρατσιστικών συμπεριφορών με βάση ιστορικά και κοινωνικά δεδομένα, αλλά και με βάση τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικού για το ζήτημα του ρατσισμού, δυνητικά, βοηθά στην προώθηση της κατανόησης του φαινομένου του ρατσισμού, και στην αντιμετώπιση πιθανών παρανοήσεων για το ζήτημα αυτό. Ο αναστοχασμός γύρω από τις διάφορες προσεγγίσεις και εναλλακτικές αντιλήψεις που υπάρχουν, αποτελεί σημαντικό βήμα για ένα βαθύτερο προβληματισμό για τα αίτια και τα αποτελέσματα των εκάστοτε ρατσιστικών συμπεριφορών των ανθρώπων. Στη συνέχεια, όσον αφορά στο μέρος 4γ της άσκησης, αναμένεται ότι η επιστημονική και κοινωνική προσέγγιση του θέματος του ρατσισμού, θα βοηθήσει τους μαθητές/τριες να αναστοχαστούν βαθύτερα για το θέμα αυτό, και και με βάση το απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Τσιάκαλου (2004) «Αντικατοπτρισμοί της ανθρώπινης κοινωνίας». Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, να αντιληφθούν ότι, συνήθως, οι «διαφορές» που αποτελούν αφορμή για ρατσιστικές συμπεριφορές είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση οικονομικών, πολιτικών και άλλων συμφερόντων. Σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι το χρώμα του δέρματος, το ύψος, το βάρος και διάφορα άλλα ανατομικά χαρακτηριστικά., καθώς και η καταγωγή, η θρησκεία και άλλα πολιτισμικά χαρακτηριστικά δεν μπορούν να αποτελούν κριτήρια για ρατσιστικές συμπεριφορές.

15 Στο πλαίσιο της Δραστηριότητας 2.5, οι μαθητές/τριες, με τη βοήθεια υποστηρικτικών ερωτήσεων και σχετικών εικόνων, καλούνται να οικοδομήσουν οι ίδιοι/ίδιες κριτήρια για την Ταξινόμηση των Οργανισμών του Βασιλείου των Ζώων. Συγκεκριμένα, η δραστηριότητα αυτή στοχεύει στο να ανακαλύψουν οι μαθητές/τριες το βασικό κριτήριο ταξινόμησης όλων των ζωικών οργανισμών σε δύο Συνομοταξίες Σπονδυλωτά και Ασπόνδυλα. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση 2.5.1, οι μαθητές/τριες θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να διατυπώσουν τις αρχικές τους ιδέες για το πώς μπορούν να ταξινομήσουν σε μικρότερες ομάδες τους οργανισμούς, οι οποίοι ανήκουν στο Βασίλειο των Ζώων. Αρχικά, ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν χρήσιμο να καλέσει τους μαθητές να μελετήσουν ξανά τον πίνακα της Δραστηριότητας και να εντοπίσουν σε αυτόν τους οργανισμούς που ανήκουν στο Βασίλειο των Ζώων. Στη συνέχεια, να αφεθούν να προβληματισθούν και να γράψουν κριτήρια με τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν να ταξινομήσουν τους ζωικούς οργανισμούς που έχουν εντοπίσει. Στην ερώτηση 2.5.2, οι μαθητές /τριες, αναμένεται να παρατηρήσουν, προσεκτικά τις δύο ακτινογραφίες που τους δίνονται και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η βασική δομική διαφορά που υπάρχει μεταξύ ενός γάτου καια ενός χταποδιού είναι η σπονδυλική στήλη. Στο τέλος της Ερώτησης θα πρέπει να ακολουθήσει ανακοίνωση αποτελεσμάτων στην ολομέλεια της τάξης και να δοθούν από τον/την εκπαιδευτικό τυχόν διευκρινήσεις για άλλα κριτήρια ή άλλες απαντήσεις που θα προταθούν από τους/τις μαθητές/τριες. Στη Δραστηριότητα 2.5.3, οι μαθητές/τριες καλούνται να χρησιμοποιήσουν ως κριτήριο την ύπαρξη ή όχι σπονδυλικής στήλης σε ένα ζωικό οργανισμό για να ομαδοποιήσουν τα διάφορα ζώα που εικονίζονται στην

16 Εικόνα 1 της σελίδας 54 του Βιβλίου Δραστηριότητων, σε δύο Ομάδες. Επίσης, καλούνται να δώσουν ένα όνομα στην κάθε ομάδα οργανισμών με βάση το κριτήριο ταξινόμησης που θα χρησιμοποιήσουν. Το κάθε όνομα που θα δώσουν στην κάθε ομάδα οργανισμών, μπορεί να γίνει αποδεκτό, με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να αιτιολογήσουν την άποψή τους, δίνοντας λογικά αποδεκτά επιχειρήματα. Είναι σημαντικό να τονισθεί από τον/την εκπαιδευτικό, η βοήθεια που μπορεί να παρέχει η Εικόνα 2 της σελίδας 55 του Βιβλίου Δραστηριοτήτων για την ολοκλήρωση της εργασίας Θα ήταν, επίσης, χρήσιμο να γίνει και μια πολύ σύντομη αναφορά για τη σημασία των ακτινογραφιών στην καθημερινή μας ζωή και για τον ρόλο τους στην επιστήμη, γενικότερα. Στο τέλος της Δραστηριότητας 2.5.3, οι μαθητές/τριες, αναμένεται να καταλήξουν στη διατύπωση των δύο Συνομοταξιών του Βασιλείου των Ζώων: Σπονδυλωτά και Ασπόνδυλα. Στο σημείο αυτό, η αναφορά στον ρόλο του α στερητικού για την ονομασία των δύο συνομοταξιών θα βοηθήσει τους/τις μαθητές/τριες να κατανοήσουν και να θυμούνται καλύτερα τη σχετική ορολογία, αλλά και να κατανοήσουν περισσότερο τον ρόλο της γλώσσας στην ανάπτυξη των Φυσικών Επιστημών, και ιδιαίτερα της Βιολογίας. Με την ολοκήρωση της Δραστηριότητας 2.5.3, θα ήταν χρήσιμο να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στην ολομέλεια της τάξης, και ανάλογα με το διαθέσιμο χρόνο που θα υπάρχει να ακουσθούν όσον γίνεται περισσότερες απόψεις από τους/τις μαθητές/τριες. Ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν καλό να στηρίζει την ομαδική εργασία των μαθητών, διατυπώνοντας υποστηρικτικά/ αναστοχαστικά ερωτήματα στις ομάδες. Στην περίπτωση, που προκύπτουν σε μια ομάδα κάποια ερωτήματα/απορίες που ο/η εκπαιδευτικός θεωρεί ότι μπορεί να αφορούν την ολομέλεια της τάξης, θα ήταν χρήσιμο να διατυπώνονται και στην ολομέλεια για προβληματισμό.

17 Στη Δραστηριότητα 2.5.4, οι μαθητές/τριες με βάση τα όσα θα έχουν μάθει στις Δραστηριότητες 2.5.1, 2.5.2, καλούνται να ταξινομήσουν σε Συνομοταξίες όσους από τους είκοσι (20) οργανισμούς της Κύπρου (Δραστηριότητα ) ανήκουν στο Βασίλειο των Ζώων, να τους καταγράψουν στους δύο Πίνακες, που υπάρχουν, και να ονομάσουν τις δύο Συνομοταξίες. Η άσκηση αυτή είναι για επανάληψη και εμπέδωση των όσων οι μαθητές/τριες θα έχουν μελετήσει μέχρι τώρα για την ταξινόμηση, αλλά και για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αποστολή τους που είναι να βοηθήσουν τον Βιολόγο της Αποστολής να ομαδοποιήσει είκοσι (20) ζωντανούς οργανισμούς που θα εντοπίσει σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Στο σημείο αυτό, ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν καλό να κάνει ξανά τη σύνδεση με την αρχική αποστολή της ενότητας. Το ένθετο που αφορά στον Κάρολο Λινναίο, θα ήταν χρήσιμο να διαβαστεί στην ολομέλεια της τάξης και να διευκρινισθεί ότι πριν την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής θα γίνει ξανά αναφορά στον σημαντικό αυτό επιστήμονα και στη σημασία της ταξινόμησης για την Επιστήμη της Βιολογίας. Στις Δραστηριότητες 2.61, 2.6.2, 2.6.3, οι μαθητές/τριες θα εργαστούν με ανάλογο τρόπο όπως και στη Δραστηριότητα 2.5 για να ταξινομήσουν τους οργανισμούς της συνομοταξίας των σπονδυλωτών σε μικρότερες ομάδες (ομοταξίες). Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των διαφόρων ομάδων σπονδυλωτών που δίνονται στη Δραστηριότητα μπορούν να διαβαστούν στην ολομέλεια της τάξης και να δοθούν τυχόν διευκρινήσεις που θα προκύψουν από τους/τις μαθητές/τριες. Με την ολοκλήρωση της Δραστηριότητας 2.6.3, οι μαθητές/τριες, αναμένεται να είναι σε θέση να ανακοινώσουν τις πέντες ομάδες (ομοταξίες) σπονδυλωτών: Ψάρια, Αμφίβια, Ερπετά, Πτηνά, Θηλαστικά.

18 Στη Δραστηριότητα 2.6.4, οι μαθητές/τριες καλούνται με βάση τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Ομάδων Σπονδυλωτών της Δραστηριότητας που θα έχουν ήδη μελετήσει, να ονομάσουν ξανά τις πέντε (5) Ομάδες (Ομοταξίες) των σπονδυλωτών και να καταγράψουν μέχρι τρία (3) κριτήρια (1ο, 2ο και 3ο), για κάθε ομάδα, τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν να ταξινομήσουν τα Σπονδυλωτά σε κάθε μια από τις πέντε (5) Ομοταξίες. Η άσκηση αυτή έχει ως στόχο να προωθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη της δεξιότητας οικοδόμησης κριτηρίων ταξινόμησης. Στην άσκηση 2.6.5, οι μαθητές/τριες με βάση τα συμπεράσματά τους από τις Δραστηριότητες μέχρι 2.6.4, καλούνται να συμπληρώσουν το Εννοιολογικό Διάγραμμα της σελίδας 58, γράφοντας τις πέντε (5) Ομοταξίες των Σπονδυλωτών. Με την ολοκλήρωση της Δραστηριότητας 2.6 θα πρέπει να ακολουθήσει Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων στην ολομέλεια της τάξης. Ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν χρήσιμο να συμπληρώσει το Εννοιολογικό Διάγραμμα της Δραστηριότητας και να το παρουσιάσει στην ολομέλεια της τάξης. Η Δραστηριότητα 2.7 αφορά στην Ταξινόμηση της Συνομοταξίας των Ασπόνδυλων. Στη δραστηριότητα αυτή, οι μαθητές θα πρέπει, απλά, να διαπιστώσουν ότι για να γίνει η Ταξινόμηση της Συνομοταξίας των Ασπόνδυλων απαιτούνται συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία προκύπτουν μέσα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους. Δεδομένου ότι τα Ασπόνδυλα παρουσιάζουν πολλά και πολύπλοκα χαρακτηριστικά και αποτελούν τη μεγαλύτερη Συνομοταξία του Βασιλείου των Ζώων, δεν υπάρχει ικανοποιητικός διδακτικός χρόνος για διερευνητική εργασία. Για τον λόγο αυτό, δίνεται ένα ένθετο στους/στις μαθητές/τριες που αφορά στις οκτώ (8) μεγάλες Ομοταξίες των Ασπόνδυλων (Σπόγγοι, Κνιδόζωα, Πλατυέλμινθες, Δακτυλιοσκώληκες, Νηματώδεις σκώληκες, Εχινόδερμα, Μαλάκια, Αρθρόποδα). Προτείνεται όπως το ένθετο διαβαστεί στην ολομέλεια της τάξης και διευκρινησθούν από τον/την εκπαιδευτικόν τυχόν απορίες που θα προκύψουν.

19 Στη Δραστηριότητα 2.8, οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν ένα εννοιολογικό διάγραμα, ταξινομώντας τους ζωικούς οργανισμούς της Κύπρου που θα έχουν καταγράψει στον Πίνακα της Δραστηριότητας Ο/η εκπαιδευτικός θα πρέπει να υπενθυμίσει στους/στις μαθητές/τριες την αρχική τους αποστολή και να τους επαναλάβει ότι θα έχουν ήδη ταξινομήσει τους είκοσι (20) ζωντανούς οργανισμούς της Κύπρου, που είχαν εντοπίσει από κοινού όλες οι ομάδες εργασίας, στα πέντε (5) Βασίλεια, ότι θα έχουν ήδη ταξινομήσει όσους από αυτούς τους είκοσι (20) οργανισμούς ανήκουν στο Βασίλειο των Ζώων σε δύο Συνομοταξίες, και τώρα καλούνται να συνεχίσουν την ταξινόμηση ως ακολούθως: (α) Να συμπληρώσουν στις διακεκομμένες γραμμές τα κατάλληλα ονόματα Βασιλείων και Συνομοταξιών, και (β) Να καταγράψουν τους οργανισμούς που είχαν εντοπίσει και ανήκουν στο Βασίλειο των Ζώων, στα κατάλληλα τελευταία ορθογώνια, έτσι ώστε οι οργανισμοί να ταξινομηθούν στην κατάλληλη Συνομοταξία και στην κατάλληλη Ομοταξία. Ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν χρήσιμο να συμληρώσει το Εννοιολογικό Διάγραμμα της Δραστηριότητας 2.8, και να το παρουσιάσει στην ολομέλια της τάξης μετά την ολοκλήρωση της ομαδικής εργασίας των μαθητών/τριών. Στις Δραστηριότητες και προτείνεται όπως διαβαστεί και σχολιασθεί πολύ σύντομα στην ολομέλεια της τάξης το ένθετο που υπάρχει και αφορά στην έννοια του Είδους. Ο/η εκπαιδευτικός θα ήταν σημαντικό να τονίσει ότι η Ταξινομική Ομάδα που ονομάζεται Είδος μπορεί να οριστεί σαν το σύνολο των οργανισμών που μπορούν και ζευγαρώνουν ελεύθερα και να παράγουν γόνιμους απογόνους. Ο ορισμός αυτός αναφέρεται από τη «Δεσποινίς Βιολογία» στο τέλος της Άσκησης

20 Στη Δραστηριότητα 2.9.3, προτείνεται όπως οι μαθητές/τριες παρακολουθήσουν ένα πολύ σύντομο οπτικοακουστικό υλικό για την Ταξινόμηση των Οργανισμών, το συζητήσουν στην ομάδα τους και γράψουν επιχειρήματα που να υποστηρίζουν τη μεγάλη σημασία της ταξινόμησης για τη Επιστήμη της Βιολογίας. Θα ήταν χρήσιμο, όπως οι μαθητές/τριες, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του οπτικοακουστικού υλικού, πάρουν κάποιες σημειώσεις, οι οποίες θα τους είναι χρήσιμες για να απαντήσουν το σχετικό ερώτημα. Προτείνεται, επίσης, όπως ο/η εκπαιδευτικός κάνει αναφορά στην ολομέλεια της τάξης για τη δυωνυμική ονοματολογία, και δώσει το παράδειγμα της οικιακής γάτας (felis catus). Θα ήταν καλό να τονίσει ότι σύμφωνα με τη δυωνυμική ονοματολογία, που καθιέρωσε ο Λινναίος, το επιστημονικό όνομα ενός είδους περιγράφεται με δύο λέξεις στα λατινικά. Στη συνέχεια, προτείνεται όπως ο/η εκπαιδευτικός ρωτήσει τους μαθητές/τριες αν γνωρίζουν το επιστημονικό όνομα του ανθρώπινου είδους (homo sapiens), και να το γράψει στον πίνακα για να μπορέσουν οι μαθητές/τριες να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας τους. Στην Άσκηση 1α, οι μαθητές/τριες καλούνται να κατατάξουν τον κάθε οργανισμό, που εικονίζεται στην καθεμιά εικόνα της άσκησης αυτής, στην αντίστοιχη Ομοταξία Σπονδυλωτών. Στη συνέχεια, στην Άσκηση 1β, πρέπει να καταγράψουν τα κριτήρια ταξινόμησης που θα χρησιμοποιήσουν για την κατάταξη των διαφόρων ζωντανών οργανισμών σε Ομοταξίες. Στόχος της συγκεκριμένης άσκησης είναι να εξασκηθούν οι μαθητές/τριες στο να ταξινομούν σπονδυλωτά στις βασικές τους ομάδες (Ψάρια, Αμφίβια, Ερπετά, Πτηνά, Θηλαστικά), να επαναλάβουν και να αφομοιώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά των πέντε (5) βασικών ομάδων των σπονδυλωτών και να εξασκηθούν στο να θέτουν κριτήρια για την ταξινόμηση των σπονδυλωτών στις βασικές τους ομάδες.

21 Στην Άσκηση 2α, οι μαθητές/τριες καλούνται να κατατάξουν τον κάθε οργανισμό, που εικονίζεται στην καθεμιά εικόνα της άσκησης αυτής, στην αντίστοιχη Ομοταξία Ασπόνδυλων. Στη συνέχεια, στην Άσκηση 2β, πρέπει να καταγράψουν τα κριτήρια ταξινόμησης που θα χρησιμοποιήσουν για την κατάταξη των διαφόρων ζωντανών οργανισμών σε Ομοταξίες. Στόχος της άσκησης αυτής είναι να εξασκηθούν οι μαθητές/τριες στο να αναγνωρίζουν οργανισμούς που αντιστοιχούν σε κάποια από τις οκτώ (8) κύριες ομάδες των ασπονδύλων (Σπόγγοι, Κνιδόζωα, Πλατυέλμινθες, Δακτυλιοσκώληκες, Νηματώδεις σκώληκες, Εχινόδερμα, Μαλάκια, Αρθρόποδα), και να εξασκηθούν στο να ταξινομούν ασπόνδυλα στις διάφορες ομοταξίες τους, καθώς και στο να θέτουν κριτήρια για την ταξινόμησή τους. Οι ασκήσεις 1γ,1δ, 1ε, 1στ αποτελούν προαιρετικές εργασίες για το σπίτι. Ο/η εκπαιδευτικός, ανάλογα με τα δεδομένα της τάξης που διαθέτει, προτείνεται όπως αναθέσει κάποιες από τις εργασίες αυτές στους/στις μαθητές/τριες ή σε κάθε μια ομάδα μαθητών μια συγκεριμένη άσκηση, ούτως ώστε να γίνει καταμερισμός των συγκεκριμένων ασκήσεων. Οι εργασίες που αφορούν τις ασκήσεις αυτές θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθούν στην πινακίδα του Εργαστηρίου Βιολογίας ή/και να αξιοποιηθούν για το περιοδικό του σχολείου, ή αλλές σχετικές ενδοσχολικές δραστηριότητες. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να γίνει μια σύντομη αναφορά στη λατινική γλώσσα και στη σημασία της για τις Φυσικές Επιστήμες, αλλά και την Επιστήμη γενικότερα.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Α. Διδακτικό πλαίσιο Τίτλος ενότητας: Η Βιολογία και οι άλλες επιστήμες Ζώντας στην εποχή της Βιολογίας Παιδαγωγική Προσέγγιση: Προβληματοκεντρική μάθηση με

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις για το σπίτι και για σένα! 0.5 5. μελετούμε τους ζωντανούς οργανισμούς; Τρόποι μελέτης των ζωντανών οργανισμών Επιστημονική μέθοδος

Ασκήσεις για το σπίτι και για σένα! 0.5 5. μελετούμε τους ζωντανούς οργανισμούς; Τρόποι μελέτης των ζωντανών οργανισμών Επιστημονική μέθοδος Προγραμματισμός Διδακτέας Ύλης Βιολογίας Α Γυμνασίου 2012-2013 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ενότητα Δραστηριότητες Βασικές Έννοιες Δ/κές Π/δοι Γνωριμία Εισαγωγικές σελίδες Γνωριμία με το βιβλίο μου 1 1 Ενότητα 1: Η Βιολογία

Διαβάστε περισσότερα

Το σενάριο αφορά τις γνωστικές περιοχές της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Γλώσσας. 1.3. Τάξεις στις οποίες μπορεί να απευθύνεται

Το σενάριο αφορά τις γνωστικές περιοχές της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Γλώσσας. 1.3. Τάξεις στις οποίες μπορεί να απευθύνεται ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1. Συνοπτική παρουσίαση του σεναρίου 1.1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου Ακολουθώντας. το λύκο και τη μέλισσα. Από τη δασκάλα: Πονηρού Άννα 1.2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Το σενάριο

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος ΗΜελέτη Περιβάλλοντος Είναι κατ εξοχήν διαθεματικό αντικείμενο, διότι αποτελεί ενιαίο και ενοποιημένο τομέα μάθησης, στον οποίο συνυφαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και διδακτικές πρακτικές - η σχέση τους με τις θεωρίες μάθησης Παρατηρώντας τη μαθησιακή διαδικασία Τι είδους δραστηριότητες παρατηρήσατε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: Τροφικές Σχέσεις

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: Τροφικές Σχέσεις ΕΝΟΤΗΤΑ 5: Τροφικές Σχέσεις Α. Διδακτικό πλαίσιο Τίτλος ενότητας: Μελετώντας τις Τροφικές Σχέσεις μεταξύ των Ζωντανών Οργανισμών Παιδαγωγική Προσέγγιση: Προβληματοκεντρική μάθηση με προκαθορισμένη πορεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου Ενότητα: Φυσικό Περιβάλλον και Οικολογία Κεφάλαιο: Τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή

Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή Ερώτημα-κλειδί 2 Οι άνθρωποι της Αρχαϊκής Εποχής μετακινούνταν για τους ίδιους λόγους και με τον ίδιο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Θέμα διδακτικού υλικού: Όνομα αξιολογητή: Ημερομηνία αξιολόγησης: Γενικές Οδηγίες Να αξιολογήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4: Φωτοσύνθεση

ΕΝΟΤΗΤΑ 4: Φωτοσύνθεση ΕΝΟΤΗΤΑ 4: Φωτοσύνθεση Α. Διδακτικό πλαίσιο Τίτλος ενότητας: Φωτοσύνθεση Ερευνώντας τη Φωτοσύνθεση Παιδαγωγική Προσέγγιση: Προβληματοκεντρική μάθηση με προκαθορισμένη πορεία δραστηριοτήτων για οικοδόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Τίτλος: Τα συνεργατικά περιβάλλοντα δημιουργίας και επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων Εκτιμώμενη διάρκεια εκπαιδευτικού σεναρίου: Προβλέπεται να διαρκέσει συνολικά 3 διδακτικές ώρες.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΑΧΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Συνάντηση 3η

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΑΧΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Συνάντηση 3η ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΑΧΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2010-2011-Συνάντηση 3η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ/ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ/ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Τηλ.: 22800737, 22800951

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/06/2017

ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/06/2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΒΑΘ: / 40 ΟΛΟΓΡ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΥΠΟΓΡ: ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/06/2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ ( ΒΙΟΛΟΓΙΑ ) ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ Το μάθημα συνδυάζει τη διδασκαλία δύο κειμένων διαφορετικής εποχής που διδάσκονται στη Γ Γυμνασίου. (Αυτοβιογραφία, Ελισάβετ Μουτζάν- Μαρτινέγκου, Η μεταμφίεση, Ρέα Γαλανάκη)

Διαβάστε περισσότερα

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_d

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμσίου Ενότητα: Φυσικό Περιβάλλον και Οικολογία Κεφάλαιο: Τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Διαγώνισμα στη Βιολογία Α τάξης. Όνομα :... Τμήμα :...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Διαγώνισμα στη Βιολογία Α τάξης. Όνομα :... Τμήμα :... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 Διαγώνισμα στη Βιολογία Α τάξης Ημερομηνία : Όνομα :... Τμήμα :... Καθηγήτρια : Υπογραφή κηδεμόνα : Βαθμός :. Α 1.O Αντρέας διαβάζει για να περάσει στο Πανεπιστήμιο. Θέλει

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα;

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στα

Διαβάστε περισσότερα

(ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ)

(ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ) (ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) Κωδ. ΠΑΔ 03a ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Ο / Η ΕΠΟΠΤΗΣ / ΤΡΙΑ Ονοματεπώνυμο: Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Επώνυμο: Όνομα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η όξινη βροχή. Ηλικιακή ομάδα 9-12

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η όξινη βροχή. Ηλικιακή ομάδα 9-12 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η όξινη βροχή Ηλικιακή ομάδα 9-12 Φυσική καταστροφή, ηλικιακή ομάδα, γνωστικό αντικείμενο Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού ηλικίας 9-12 ετών (Δ, Ε,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμσίου Ενότητα: Φυσικό Περιβάλλον και Οικολογία Κεφάλαιο: Τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ. Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές E και ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου

ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ. Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές E και ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1 ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Ελάτε να γνωρίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση» 1.2 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το σενάριο αφορά το γνωστικό αντικείμενο της

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Οδηγίες και επισημάνσεις για τον Σχεδιασμό Διδακτικής Ενότητας στα φιλολογικά μαθήματα. Παράδειγμα εφαρμογής.

Θέμα: Οδηγίες και επισημάνσεις για τον Σχεδιασμό Διδακτικής Ενότητας στα φιλολογικά μαθήματα. Παράδειγμα εφαρμογής. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Δ.Ε. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τηλ. 2810 246860 Ταχ. Δ/νση: Ρολέν 4, 713

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Μαθητή/-τριας (portfolio) Η εμπειρία μου σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη

Φάκελος Μαθητή/-τριας (portfolio) Η εμπειρία μου σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη Φάκελος Μαθητή/-τριας (portfolio) Η εμπειρία μου σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη Φάκελος για το πρόγραμμα ACT Τι είναι ο φάκελος του προγράμματος «ACT-Ιδιότητα του ενεργού πολίτη»; Ο φάκελος (portfolio)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχείαδιδακτικής. Στόχοι μαθήματος φύλλα εργασίας ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Γεωργάτου Μάνια ΣχολικήΣύμβουλοςΠΕ04

Στοιχείαδιδακτικής. Στόχοι μαθήματος φύλλα εργασίας ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Γεωργάτου Μάνια ΣχολικήΣύμβουλοςΠΕ04 Στοιχείαδιδακτικής Στόχοι μαθήματος φύλλα εργασίας ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γεωργάτου Μάνια ΣχολικήΣύμβουλοςΠΕ04 Βασικά χαρακτηριστικά ενός μαθήματος: Να έχει συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους. Ερώτηση: Τιδιδάσκω;

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Θεματολογία. Εννοιολογική χαρτογράφηση: Έννοιες, συζήτηση Λογισμικά στο διαδίκτυο Λογισμικά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή

Θεματολογία. Εννοιολογική χαρτογράφηση: Έννοιες, συζήτηση Λογισμικά στο διαδίκτυο Λογισμικά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή 09.30 10.25 10.25 10.40 10.40 11.30 11.30 11.45 11.45 12.15 12.15 12.45 12.45 13.00 Θεματολογία Έναρξη επιμορφωτικής συνάντησης Εννοιολογική χαρτογράφηση: Έννοιες, συζήτηση Λογισμικά στο διαδίκτυο Λογισμικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μυκηναϊκός Πολιτισμός ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΛΛΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: «Η καθημερινή ζωή στον Μυκηναϊκό Κόσμο» Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση

Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση Κωδικός μαθήματος: ΚΕΠ 302 Διδάσκων: Δημήτρης Θ. Ζάχος Πιστωτικές μονάδες: 10 Χρόνος και τόπος διεξαγωγής: Τετάρτη 6-9 αίθουσα 907 Εισαγωγικά Η επιτυχής συμμετοχή σ ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Καθηγητής/τρια: Αρ. Μαθητών/τριών : Ημερομηνία: Χρόνος: Τμήμα: Ενότητα & Θέμα Μαθήματος: Μάθημα: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Απαραίτητες προϋπάρχουσες/προαπαιτούμενες γνώσεις (προηγούμενοι/προαπαιτούμενοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμσίου Ενότητα: Φυσικό Περιβάλλον και Οικολογία Κεφάλαιο: Τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα της διδακτικής πρότασης: «Η ανάπτυξη δυναμικών ομάδων και ο ρόλος τους στον ελλαδικό χώρο από το το 1453 έως το 1820».

Θέμα της διδακτικής πρότασης: «Η ανάπτυξη δυναμικών ομάδων και ο ρόλος τους στον ελλαδικό χώρο από το το 1453 έως το 1820». M ί α δ ι δ α κ τ ι κ ή π ρ ό τ α σ η μ ε α ν α ζ ή τ η σ η κ α ι α ξ ι ο π ο ί η σ η ι σ τ ο ρ ι κ ο ύ υ λ ι κ ο ύ α π ό τ ο λ ο γ ι σ μ ι κ ό 2 1 Ε Ν Π Λ Ω Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές/τριες αντλούν

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. Σχεδιασμός στρατηγικών για διερεύνηση 1.1. Εντοπίζουν σημαντικές ανάγκες/ προβλήματα/ ερωτήματα για διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Θεοδοσία Βασιλείου Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Ανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό μ-σενάριο στα πλαίσια της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β1 επιπέδου του ΚΣΕ Φιλοσοφικής (Ιούνιος 2017) Συντάκτης μ-σεναρίου: Ανθή Χατζηνώτα Νομικός (ΠΕ13)

Ατομικό μ-σενάριο στα πλαίσια της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β1 επιπέδου του ΚΣΕ Φιλοσοφικής (Ιούνιος 2017) Συντάκτης μ-σεναρίου: Ανθή Χατζηνώτα Νομικός (ΠΕ13) Ατομικό μ-σενάριο στα πλαίσια της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β1 επιπέδου του ΚΣΕ Φιλοσοφικής (Ιούνιος 2017) Συντάκτης μ-σεναρίου: Ανθή Χατζηνώτα Νομικός (ΠΕ13) ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού;

Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Ερώτημα-κλειδί Πόσο μεγάλες ήταν οι ομάδες των ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού και ποιοι έπαιρναν τις αποφάσεις;

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματολογία ως μέσο ανάπτυξης κριτικής σκέψης: εφαρμογές στο πλαίσιο των Αναλυτικών Προγραμμάτων»

Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματολογία ως μέσο ανάπτυξης κριτικής σκέψης: εφαρμογές στο πλαίσιο των Αναλυτικών Προγραμμάτων» ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ UCLAN CYPRUS ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματολογία ως μέσο ανάπτυξης κριτικής σκέψης: εφαρμογές στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος B: Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής Οργάνωση και Σχεδίαση Μαθήματος

Μέρος B: Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής Οργάνωση και Σχεδίαση Μαθήματος Μέρος: Θέμα: Μέρος B: Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής Οργάνωση και Σχεδίαση Μαθήματος Φύλλα Δραστηριότητας L1 - Εύκολες L2 - Μέτριες L3

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan)

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) On-the-fly feedback, Upper Secondary Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) Τάξη: Β Λυκείου Διάρκεια ενότητας Μάθημα: Φυσική Θέμα: Ταλαντώσεις (αριθμός Χ διάρκεια μαθήματος): 6X90

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Διδακτικοί Στόχοι. Α) Ως προς το γνωστικό αντικείμενο:

Περίληψη. Διδακτικοί Στόχοι. Α) Ως προς το γνωστικό αντικείμενο: Περίληψη Προτείνεται ένα διδακτικό σενάριο για το μάθημα των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Γ Γυμνασίου με τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, συγκεκριμένα με το λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα

Το ΔΕΠΠΣ- ΑΠΣ των Φυσικών Επιστημών της Ε και Στ Δημοτικού Τα Νέα Διδακτικά Βιβλία των Φυσικών Επιστημών της Ε και Στ Δημοτικού

Το ΔΕΠΠΣ- ΑΠΣ των Φυσικών Επιστημών της Ε και Στ Δημοτικού Τα Νέα Διδακτικά Βιβλία των Φυσικών Επιστημών της Ε και Στ Δημοτικού Το ΔΕΠΠΣ- ΑΠΣ των Φυσικών Επιστημών της Ε Τα Νέα Διδακτικά Βιβλία των Φυσικών Επιστημών της Ε Ειδικοί σκοποί ΑΠΣ Κατανόηση: φυσικού κόσμου νόμων που τον διέπουν φυσικών φαινομένων διαδικασιών που οδηγούν

Διαβάστε περισσότερα

ΈΝΤΥΠΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 1

ΈΝΤΥΠΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 1 ΈΝΤΥΠΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 1 Ονοματεπώνυμο & Ιδιότητα παρατηρήτριας/τη: Σχολείο - Ημερομηνία διδ. ώρα: Μάθημα τάξη γυμνασίου/λυκείου Διδακτική ενότητα ΤΟΜΕΙΣ / ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ - ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ - ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials

International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials Εργαστήρι 3 Ο συμβουλευτικός ρόλος της ομάδας στήριξης σχολείων που εφαρμόζουν τη δυναμική προσέγγιση σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο. Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων.

Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο. Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων. Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων. Απόλυτη τιµή πραγµατικών αριθµών. Συµµεταβολή σηµείων. Θέµα: Στο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Πώς περνάμε τη μέρα μας;

Πώς περνάμε τη μέρα μας; Πώς περνάμε τη μέρα μας; Διδακτική πρόταση 2: Συνοπτικό πλαίσιο καθημερινής ζωής Ερώτημα-κλειδί Πώς περνούμε τη μέρα μας από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στο προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, PhD. Φυσικός /Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, PhD. Φυσικός /Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, PhD Φυσικός /Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδος Γιατί η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών αποτελεί αναγκαιότητα της εκπαίδευσης σήμερα; Ποιες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Γενική οργάνωση σεναρίου. 1. Προαπαιτούμενες γνώσεις και πρότερες γνώσεις των μαθητών

Γενική οργάνωση σεναρίου. 1. Προαπαιτούμενες γνώσεις και πρότερες γνώσεις των μαθητών Παράρτημα 1: Τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης σεναρίου Το εκπαιδευτικό σενάριο που θα σχεδιαστεί πρέπει να συνοδεύεται από μια τεχνική έκθεση τεκμηρίωσής του. Η τεχνική αυτή έκθεση (με τη μορφή του παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

EDUS265 Συζήτηση μέσω του διαδικτύου

EDUS265 Συζήτηση μέσω του διαδικτύου EDUS265 Συζήτηση μέσω του διαδικτύου Χαράλαμπος Βρασίδας www.cardet.org - www.unic.ac.cy 1 Ανασκόπηση Βασικές Έννοιες και Ορισμοί Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Σύγχρονα παιδαγωγικά μοντέλα και ο ρόλος της

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Σίππη Χαραλάμπους ΕΔΕ Παναγιώτης Κύρου ΕΔΕ

Ελένη Σίππη Χαραλάμπους ΕΔΕ Παναγιώτης Κύρου ΕΔΕ Ελένη Σίππη Χαραλάμπους ΕΔΕ Παναγιώτης Κύρου ΕΔΕ Δομή παρουσίασης Εισαγωγή Έννοια της διαφοροποιημένης διδασκαλίας Γιατί διαφοροποίηση διδασκαλίας; Θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της διαφοροποιημένης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Ενότητα. 28. Ιστοσελίδα:

Εισαγωγική Ενότητα. 28. Ιστοσελίδα: Εισαγωγική Ενότητα Στην παρούσα ενότητα τα παιδιά επαναφέρουν έννοιες από τη Γ τάξη και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σχετικά με την προσωπική τους ιστορία. Καθώς οργανώνουμε την ενότητα, προσπαθούμε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 2017 Υπεύθυνος Πράξης Σπυρίδων Δουκάκης Συντονίστρια Δράσης Μαρία Νίκα 1η Έκδοση Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Φυσικές Επιστήμες Θεματικό εύρος το οποίο δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος. Έμφαση στην ποιότητα, στη συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση μέσω διεξαγωγής έρευνας. Οι επιστημονικές διαδικασίες

Μάθηση μέσω διεξαγωγής έρευνας. Οι επιστημονικές διαδικασίες Μάθηση μέσω διεξαγωγής έρευνας Οι επιστημονικές διαδικασίες Κεφάλαιο 2 ο : Παρατήρηση- Ταξινόμηση Κ. Χαλκιά Καθηγήτρια Διδακτικής Φυσικών Επιστημών Σχολή Επιστημών Αγωγής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα της Βιολογίας διδάσκεται: Στην Α τάξη 2 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα. Στην Β τάξη 1 διδακτική περίοδο την εβδομάδα

Το μάθημα της Βιολογίας διδάσκεται: Στην Α τάξη 2 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα. Στην Β τάξη 1 διδακτική περίοδο την εβδομάδα Το μάθημα της Βιολογίας διδάσκεται: Στην Α τάξη 2 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα Στην Β τάξη 1 διδακτική περίοδο την εβδομάδα Στην Γ τάξη 2 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα Το βιβλίο δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις και πρότερες ιδέες ή γνώσεις των μαθητών : Γνωρίζουν τα ονόματα των πλανητών,ότι κινούνται γύρω από τον Ήλιο και ότι φωτίζονται από αυτόν.

Γνώσεις και πρότερες ιδέες ή γνώσεις των μαθητών : Γνωρίζουν τα ονόματα των πλανητών,ότι κινούνται γύρω από τον Ήλιο και ότι φωτίζονται από αυτόν. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Το ηλιακό μας σύστημα Συγγραφέας: Παναγιώτα Παπαγρηγορίου Τάξη: ΣΤ Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές: Γεωγραφία, Ιστορία, Γλώσσα, Αισθητική Αγωγή Συμβατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές:

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές: Αναζητώντας τεκμήρια μινωικού πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Μια γέφυρα δημιουργίας ανάμεσα στο σχολικό εγχειρίδιο και στο έκθεμα (Ιστορία Α Γυμνασίου) Μαράκη Διονυσία Φιλόλογος Πειραματικού

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού. Έργα: Ταξινόμηση. Εισαγωγή

Οδηγός Εκπαιδευτικού. Έργα: Ταξινόμηση. Εισαγωγή Έργα: Ταξινόμηση Εισαγωγή Σε αυτήν την ενότητα οι συμμετέχοντες θα πρέπει να σκεφτούν διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ταξινομηθούν έργα διαφορετικού πλαισίου. Πιο συγκεκριμένα, θα τους δοθούν

Διαβάστε περισσότερα

Η καινοτομία των Βιωματικών δράσεων Παιδαγωγικές Αρχές. Ερευνητικές Διαδικασίες. Θεόδωρος Κ. Βεργίδης. Σχ. Σύμβουλος Π.Ε.03

Η καινοτομία των Βιωματικών δράσεων Παιδαγωγικές Αρχές. Ερευνητικές Διαδικασίες. Θεόδωρος Κ. Βεργίδης. Σχ. Σύμβουλος Π.Ε.03 Η καινοτομία των Βιωματικών δράσεων Παιδαγωγικές Αρχές. Ερευνητικές Διαδικασίες Θεόδωρος Κ. Βεργίδης Σχ. Σύμβουλος Π.Ε.03 Εκπαιδευτικές Καινοτομίες: Αλλάζουν το Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Εκπαιδευτικές Καινοτομίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Τίτλος ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περιοχές Γεωγραφία, Γλώσσα 3. Γνώσεις και πρότερες ιδέες ή αντιλήψεις τ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1. Τίτλος ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περιοχές Γεωγραφία, Γλώσσα 3. Γνώσεις και πρότερες ιδέες ή αντιλήψεις τ ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Οι συγκοινωνίες» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας. Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο:

Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας. Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: 2231081842 Χώρος υλοποίησης: ΕΚΦΕ Φωκίδας Υπεύθυνος: Μπεμπή Ευαγγελία Τηλέφωνο επικοινωνίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: Ενεργός συμμετοχή (βιωματική μάθηση) ΘΕΜΑ: Παράδοση στο μάθημα των «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ», για τον τρόπο διαχείρισης των σκληρών δίσκων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Γενικές πληροφορίες σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης H αξιολόγηση είναι κυρίως διαμορφωτική και στοχεύει να περιγράψει την πρόοδο που κάνουν οι μαθητές, και στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Σ.Δ.Ε. ανά μαθητή/-τρια και ανά Εκπαιδευτικό Ύλη Μαθημάτων/Διδακτικές Ενότητες και Χρόνος Εκπόνησης των Σ.Δ.Ε.

Αριθμός Σ.Δ.Ε. ανά μαθητή/-τρια και ανά Εκπαιδευτικό Ύλη Μαθημάτων/Διδακτικές Ενότητες και Χρόνος Εκπόνησης των Σ.Δ.Ε. Σκοπός Μορφή Αριθμός Σ.Δ.Ε. ανά μαθητή/-τρια και ανά Εκπαιδευτικό Ύλη Μαθημάτων/Διδακτικές Ενότητες και Χρόνος Εκπόνησης των Σ.Δ.Ε. 1 η ΔΩ: Προπαρασκευή 2 η ΔΩ: Σύνθεση 3η ΔΩ: Παρουσίαση εκπονείται εναλλακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Τα στάδια της αξιολόγησης στην τάξη

Τα στάδια της αξιολόγησης στην τάξη Τα στάδια της αξιολόγησης στην τάξη Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmoti

Διαβάστε περισσότερα

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΙΤΛΟΣ Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μεταμορφώνεται ΤΑΞΗ ΣΤ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Μια διδακτική ώρα(45 λεπτά) ΕΜΠΛΕΚΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση των ΤΠΕ ως εργαλείων μάθησης και αξιολόγησης. Έλενα Πηδιά, Φιλόλογος

Η αξιοποίηση των ΤΠΕ ως εργαλείων μάθησης και αξιολόγησης. Έλενα Πηδιά, Φιλόλογος Η αξιοποίηση των ΤΠΕ ως εργαλείων μάθησης και αξιολόγησης Έλενα Πηδιά, Φιλόλογος Αξιοποίηση του ΨΕΠ Νέων Ελληνικών Γ Λυκείου στη μαθησιακή διαδικασία Λογοτεχνία Μ. Χάκκας, Το ψαράκι της γυάλας Οδ. Ελύτης,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 Σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για ενήλικες με αναπηρία 1 η Εναρκτήρια Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Ζάγγουλος, Καθηγητής Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Νικόλαος Ζάγγουλος, Καθηγητής Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Νικόλαος Ζάγγουλος, Καθηγητής Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Νικόλαος Ζάγγουλος, Καθηγητής Πληροφορικής και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Παρουσιάζεται σε συντομία στους μαθητές/τριες

Διαβάστε περισσότερα

Πλάνο διδακτικού σχεδιασμού για τη μέθοδο project Πρώτη εβδομάδα

Πλάνο διδακτικού σχεδιασμού για τη μέθοδο project Πρώτη εβδομάδα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2009 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 8 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ονοματεπώνυμο:. Σχολείο: 29o Δημοτικό Σχολείο Βόλου Τάξη: ΣΤ2 Πλάνο διδακτικού

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μάριος Ψαράς Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή

Δρ. Μάριος Ψαράς Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Δρ. Μάριος Ψαράς Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Η γλώσσα, ως το κατεξοχήν επικοινωνιακό εργαλείο, δεν αποτελεί ένα πεπερασμένο σύνολο γνώσεων γραμματικής, λεξιλογίου και κειμενικών ειδών που κατακτάται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 ΒΑΘ.:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΟΛΟΓΡ.:... ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12-06-2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ: 20 ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση. Φ. Κ. Βώροs, «Αξιολόγηση του Μαθητή, και Παιδαγωγική Ευαισθησία (ή Αναλγησία)» 2. (www.voros.gr/paid/axiol.doc)

Αξιολόγηση. Φ. Κ. Βώροs, «Αξιολόγηση του Μαθητή, και Παιδαγωγική Ευαισθησία (ή Αναλγησία)» 2. (www.voros.gr/paid/axiol.doc) 1 Αξιολόγηση Αξιολόγηση είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος μιας προσπάθειας. Στην περίπτωση των μαθητών/τριών το εκτιμώμενο αποτέλεσμα αναφέρεται στις γνώσεις και δεξιότητες, που φέρεται να έχει κατακτήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014 2015

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014 2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014 2015 Οι εισηγήσεις, που παρουσιάζονται πιο κάτω είναι ενδεικτικές και δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2011 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης;

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης; ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Παραδοχές Εκπαίδευση ως μηχανισμός εθνικής διαπαιδαγώγησης. Καλλιέργεια εθνικής συνείδησης. Αίσθηση ομοιότητας στο εσωτερικό και διαφοράς στο εξωτερικό Αξιολόγηση ιεράρχηση εθνικών ομάδων.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης

Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης Ομάδα Εργασίας Έλενα Ελληνιάδου Ζωή Κλεφτάκη Νικόλαος Μπαλκίζας Ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας Κεφάλαιο Εξέλιξη 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανάλυση θεωρίας Πολλές από τις επιστημονικές απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές, διότι αντιβαίνουν την αντίληψη που οι άνθρωποι διαμορφώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση της κριτικής διδασκαλίας. Περιεχόμενο ή διαδικασία? Βασικό δίλημμα κάθε εκπαιδευτικού. Περιεχόμενο - η γνώση ως μετάδοση πληροφορίας

Η ανάλυση της κριτικής διδασκαλίας. Περιεχόμενο ή διαδικασία? Βασικό δίλημμα κάθε εκπαιδευτικού. Περιεχόμενο - η γνώση ως μετάδοση πληροφορίας Η ανάλυση της κριτικής διδασκαλίας Περιεχόμενο ή διαδικασία? Βασικό δίλημμα κάθε εκπαιδευτικού Περιεχόμενο - η γνώση ως μετάδοση πληροφορίας Διαδικασία η γνώση ως ανάπτυξη υψηλών νοητικών λειτουργιών (

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ Δ/ΛΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Μανώλης Πατσαδάκης

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ Δ/ΛΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Μανώλης Πατσαδάκης ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ Δ/ΛΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Μανώλης Πατσαδάκης Γιατί Αξιολόγηση των Μαθητών; ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Υποστηρίζει την επίτευξη των γενικών εκπ/κών στόχων της

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT)

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1 ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1. Επιλογή θέματος. 2. Καταιγισμός ιδεών - διαθεματικές διασυνδέσεις. 3. Έρευνα πηγών - αναδιαμόρφωση ιδεών. 4. Καθοδηγητικά ερωτήματα. 5. Οργάνωση μαθησιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μ. Γρηγοριάδου Ρ. Γόγουλου Ενότητα: Η Διδασκαλία του Προγραμματισμού Περιεχόμενα Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Γ' Γυµνασίου: Παραλληλία πλευρών, αναλογίες γεωµετρικών µεγεθών, οµοιότητα

Γεωµετρία Γ' Γυµνασίου: Παραλληλία πλευρών, αναλογίες γεωµετρικών µεγεθών, οµοιότητα Σενάριο 3. Τα µέσα των πλευρών τριγώνου Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Γ' Γυµνασίου: Παραλληλία πλευρών, αναλογίες γεωµετρικών µεγεθών, οµοιότητα τριγώνων, τριγωνοµετρικοί αριθµοί περίµετρος και εµβαδόν.

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργική Εκπαίδευση. Θεματική ενότητα 11 2/2. Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

Γεωργική Εκπαίδευση. Θεματική ενότητα 11 2/2. Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωργική Εκπαίδευση Θεματική ενότητα 11 2/2 Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι 1/2 Οι φοιτητές/τριες πρέπει να είναι ικανοί/ες: να καταγράψουν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου

Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Νίκος Μιχαηλίδης, Πληροφορικός ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή.

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή. Σενάριο 6. Συµµεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu Τι έχουμε μάθει για την προώθηση της Δημιουργικότητας μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά στην Ελληνική Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία; Ευρήματα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα από το

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 1: Οι μετακινήσεις των ανθρώπων της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή 1

Διδακτική πρόταση 1: Οι μετακινήσεις των ανθρώπων της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή 1 Διδακτική πρόταση 1: Οι μετακινήσεις των ανθρώπων της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή 1 Ερωτήματα-κλειδιά: 2 Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν;

Διαβάστε περισσότερα