ΘΕΡΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΡΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ"

Transcript

1 ΘΕΡΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ Μέρος 6 ο - 7 ο Στάδια ελέγχου θερμομονωτικής επάρκειας - Θερμογέφυρες Αλέξανδρος Κρίθαρης Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Προσωρινός Ενεργειακός Επιθεωρητής

2 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμονωτική επάρκεια (Εισαγωγή) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Εισαγωγή Με τη θερμομονωτική προστασία των κτηρίων επιδιώκεται ο περιορισμός των θερμικών απωλειών από τις επιφάνειες που διαμορφώνουν το εξωτερικό κέλυφος του κτηρίου και επιτυγχάνεται έτσι: ο περιορισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι, η διαμόρφωση κατά το δυνατόν συνθηκών θερμικής άνεσης στον εσωτερικό χώρο, η διατήρηση των επιφανειακών θερμοκρασιών των δομικών στοιχείων σε επίπεδα αποτρεπτικά του σχηματισμού επιφανειακής συμπύκνωσης των υδρατμών της ατμόσφαιρας (δρόσου). Με τον έλεγχο της θερμομονωτικής επάρκειας ελέγχεται η επαρκής θερμομονωτική προστασία του κτηρίου σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κ.Εν.Α.Κ. αλλά και ειδικότερα η T.OΤ.Ε.Ε και αποτελεί το πρώτο βήμα της ενεργειακής μελέτης. Ο έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας ουσιαστικά αντικαθιστά την μέχρι την έναρξη ισχύος του Κ.Εν.Α.Κ. μελέτη θερμομόνωσης του κτηρίου. Έτσι, δεν αποτελεί μια αυτοτελή διαδικασία, όπως προέβλεπε ο παλαιός Κανονισμός Θερμομόνωσης Κτηρίων, αλλά ένα τμήμα μόνο της ενεργειακής μελέτης που προβλέπει ο Κ.Εν.Α.Κ. Ο έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας είναι προφανώς υποχρεωτικός για κάθε νεοανεγειρόμενο κτήριο και κάθε ριζικώς ανακαινιζόμενο, ως αναπόσπαστο τμήμα της υποχρεωτικής γι' αυτά ενεργειακής μελέτης. Επιπλέον όμως, είναι υποχρεωτικός και για τα κτήρια που δεν υποχρεούνται στη σύνταξη ενεργειακής μελέτης, όπως : Για κτήρια, με εμβαδό μικρότερο των 50 m2. Για υφιστάμενα κτήρια που έχουν χαρακτηρισθεί παραδοσιακά ή διατηρητέα και ανακαινίζονται ριζικώς, εκτός αν οι επεμβάσεις για τη βελτίωση της θερμικής συμπεριφοράς αλλοιώνουν τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά και κατ' ουσία αίρουν το χαρακτήρα του παραδοσιακού ή/και διατηρητέου. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως η αδυναμία εφαρμογής του Κ.Εν.Α.Κ. θα πρέπει να τεκμηριώνεται πλήρως. Για χώρους που χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας. Για μόνιμα κτήρια με διάρκεια ζωής που δεν υπερβαίνει τα 2 έτη. Για βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια με εμβαδό μικρότερο των 50 m. Για κτήρια αγροτικών χρήσεων με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις, των οποίων το εμβαδό δεν υπερβαίνει τα 50 cm. Στα ήδη υφιστάμενα κτήρια, στα οποία δεν πρόκειται να γίνουν επεμβάσεις ριζικής ανακαίνισης, δεν υπάρχει η υποχρέωση τήρησης των απαιτήσεων θερμομονωτικής επάρκειας κατά τον κ.εν.α.κ.

3 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (Κλιμ. Ζώνες, γενικά) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Κλιματικές ζώνες, στάδια ελέγχου Κλιματικές Ζώνες Λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική ποικιλομορφία του ελλαδικού χώρου, ο Κ. Εν.Α. Κ. έχει διαχωρίσει όλη την ελληνική επικράτεια με βάση της βαθμοημέρες θέρμανσης της κάθε περιοχής σε 4 κλιματικές ζώνες, στηριζόμενος ταυτόχρονα και στην παλαιότερη διοικητική διαίρεση της χώρας σε νομούς. Από τις 4 ζώνες θερμότερη είναι η Α' και ψυχρότερη η Δ. Ο έλεγχος της θερμομονωτικής επάρκειας Aποτελεί και το πρώτο βήμα της ενεργειακής μελέτης Για την ορθή θερμομονωτική προστασία του κελύφους απαιτείται η επιλογή : αφενός των κατάλληλων θερμομονωτικών υλικών που θα τοποθετηθούν με τη σωστή σειρά στρώσεων στα αδιαφανή δομικά στοιχεία και αφετέρου των κατάλληλου τύπου κουφωμάτων που θα καλύψουν τις θέσεις των ανοιγμάτων. Η καταλληλότητα του θερμομονωτικού υλικού ορίζεται από πλήθος παραμέτρων, ως βασικότερες των οποίων μπορούν να αξιολογηθούν η τιμή του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ, το πάχος της θερμομονωτικής στρώσης, η συνεργασιμότητα του θερμομονωτικού υλικού με τα υλικά των υπολοίπων στρώσεων κτλ. Ομοίως, η καταλληλότητα του κουφώματος ορίζεται από τις διαστάσεις του κουφώματος, το υλικό και τον τύπο του πλαισίου (της κάσας του κουφώματος), τον τύπο του υαλοπίνακα (διπλός ή τριπλός) και το αέριο πλήρωσης μεταξύ των υαλοπινάκων. Σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ. το κάθε δομικό στοιχείο, διαφανές ή αδιαφανές, οφείλει να δίνει τιμή του συντελεστή θερμοπερατότητας U μικρότερη μιας μέγιστης επιτρεπόμενης.

4 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (Στάδια ελέγχου) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Κλιματικές ζώνες, στάδια ελέγχου Ο έλεγχος της Θερμομονωτικής επάρκειας γίνεται σε δύο στάδια (Τ.O.T.Ε.Ε , 1.1.): Κατά το πρώτο στάδιο ελέγχεται η θερμική επάρκεια ενός εκάστου των επί μέρους δομικών στοιχείων του εξωτερικού κελύφους του κτηρίου. Για να ικανοποιεί ένα δομικό στοιχείο τις απαιτήσεις θερμομονωτικής προστασίας του κανονισμού, θα πρέπει η τιμή του συντελεστή θερμοπερατότητας εξεταζόμενου αυτού του δομικού στοιχείου να μην υπερβαίνει την τιμή του μέγιστου επιτρεπόμενου συντελεστή θερμοπερατότητας U max που ορίζει ο κανονισμός, ανά κλιματική ζώνη για κάθε κατηγορία δομικών στοιχείων. Πρέπει, δηλαδή να ισχύει: U εξεταζ. U max Κατά το δεύτερο στάδιο ελέγχεται η θερμική επάρκεια του συνόλου του κτηρίου. Για να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του κανονισμού πρέπει η μέση τιμή θερμοπερατότητας του εξεταζόμενου κτηρίου (U m ) να μην υπερβαίνει τα όρια που θέτει ο κανονισμός για κάθε κτήριο (U m, max), αυτού εντασσόμενου σε μια από τις κλιματικές ζώνες του ελλαδικού χώρου. Η μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή του συντελεστή θερμοπερατότητας (U m, max) υπολογίζεται λαμβανομένου υπόψη του λόγου του συνόλου των εξωτερικών επιφανειών του κτηρίου (κατακόρυφων και οριζόντιων) προς τον όγκο του (Α/V). Πρέπει, δηλαδή να ισχύει: U m U m,max U max για κάθε δομικό στοιχείο κα πίνακας 6 T.O.T.E.E Um, max για το σύνολο του κτηρίου πίνακας 7 της T.O.T.E.E O κανονισμός προτρέπει (υποδεικνύει χωρίς να επιβάλλει) τη θερμομονωτική προστασία και των ενδιάμεσων διαχωριστικών δομικών στοιχείων, οριζόντιων και κατακόρυφων, μεταξύ διαμερισμάτων.

5 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια ( Θερμικές Ζώνες) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Θερμικές Ζώνες (υπενθύμιση) Για την εκτίµηση της ενεργειακής του απόδοσης το κτήριο χωρίζεται σε «θερµικές ζώνες», δηλαδή σε χώρους µε παρόµοια χρήση, ίδιο προφίλ λειτουργίας ή/και κοινά ηλεκτροµηχανολογικά συστήµατα. Για το διαχωρισµό του κτηρίου σε θερµικές ζώνες συνιστάται να ακολουθούνται οι παρακάτω γενικοί κανόνες Ο διαχωρισµός του κτηρίου να γίνεται στο µικρότερο δυνατό αριθµό ζωνών, Τµήµατα του κτηρίου µε όγκο µικρότερο από το 10% του συνολικού όγκου του κτηρίου ή/και έχουν χαµηλή ενεργειακή κατανάλωση συγκριτικά µε την κατανάλωση στο υπόλοιπο κτήριο, δεν µπορούν να χαρακτηριστούν ως αυτόνοµες θερµικές ζώνες και πρέπει να εξετάζονται ενταγµένα σε άλλες θερµικές ζώνες, κατά το δυνατόν παρόµοιες, ακόµη και αν οι συνθήκες λειτουργίας τους δικαιολογούν τη θεώρησή τους ως ανεξάρτητων ζωνών. Ο καθορισµός ανεξάρτητων διαφορετικών θερµικών ζωνών σύµφωνα µε τον Κ.Εν.Α.Κ. (Φ.Ε.Κ. 407/ Ο), και το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 13790:2009 επιβάλλεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες : Η επιθυµητή θερµοκρασία των εσωτερικών χώρων διαφέρει περισσότερο από 4 Κ (4 C) σε σχέση µε τα άλλα τµήµατα του κτηρίου κατά τη χειµερινή ή/και τη θερινή περίοδο. Υπάρχουν χώροι µε διαφορετική χρήση / λειτουργία. Υπάρχουν χώροι στο κτήριο, που εξυπηρετούνται από διαφορετικά συστήµατα θέρµανσης ή/και ψύξης ή/και κλιµατισµού λόγω διαφορετικών εσωτερικών συνθηκών. Υπάρχουν χώροι στο κτήριο που παρουσιάζουν πολύ µεγάλες (σε σχέση µε το υπόλοιπο κτήριο) συναλλαγές ενέργειας (π.χ. εσωτερικά ή/και ηλιακά κέρδη, θερµικές απώλειες. Υπάρχουν χώροι, στους οποίους το σύστηµα του µηχανικού αερισµού (παροχής νωπού αέρα ή κλιµατισµού) καλύπτει λιγότερο από το 80% της επιφάνειας κάτοψης του χώρου. Ο διαχωρισµός του κτηρίου σε θερµικές ζώνες εναπόκειται στην ευχέρεια του µελετητή ή του επιθεωρητή και για τις ανάγκες της ενεργειακής µελέτης και της ενεργειακής επιθεώρησης η ακρίβεια των υπολογισµών δεν επηρεάζεται σηµαντικά από το πλήθος των θερμικών ζωνών. Θερμική ζώνη μπορεί να αποτελέσει ολόκληρο το κτήριο ή μέρος του κτηρίου (π.χ. Διαμέρισμα) αναλόγως με το ενδιαφέρον μας να ελέγξουμε την θερμομονωτική επάρκεια ή την ενεργειακή απόδοσή του.

6 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια ( Θερμικές Ζώνες) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Θερμαινόμενοι χώροι (υπενθύμιση) Οι Θερμικές ζώνες περιλαμβάνουν τους χώρους που θερμαίνονται, τους θερμαινόμενους χώρους. Θεωρούνται θερμαινόμενοι χώροι, αδιαφόρως αν θερμαίνονται ή όχι, οι βοηθητικοί χώροι και μικρές αποθήκες που συνυπολογίζονται στον ωφέλιμο χώρο ενός διαμερίσματος και έχουν συνεχή χρήση στη λειτουργικότητα του κτηρίου. Οι θερμαινόμενοι χώροι ορίζονται επάνω σε αρχιτεκτονικές κατόψεις και τομές με συνεχή περιβάλλουσα γραμμή, κόκκινου χρώματος. Μη Θερμαινόμενοι Χώροι (υπενθύμιση) Ως µη θερµαινόµενος χώρος ορίζεται κάθε κλειστός χώρος που δεν θερµαίνεται και περιλαµβάνεται στον όγκο του κτηρίου ή βρίσκεται κοντά του. Ο µη θερµαινόµενος χώρος δεν συµπεριλαµβάνεται στο θερµοµονωτικά προστατευόµενο όγκο του κτηρίου και εφόσον διαχωρίζεται από τους λοιπούς θερµαινόµενους χώρους µε κοινά προς αυτούς δοµικά στοιχεία, αυτά οφείλουν να θερµοµονώνονται πλήρως και να ελέγχονται ως προς τη θερµική τους επάρκεια σύµφωνα µε τις απαιτήσεις του κανονισµού. Συνήθως µη θερµαινόμενοι χώροι είναι: Οι χώροι των υπογείων, όταν δεν θερµαίνονται. Οι χώροι των αποθηκών που βρίσκονται µέσα στο κυρίως σώµα του κτηρίου ή σε επαφή µε αυτό και δεν διαθέτουν θέρµανση. Οι κλειστοί χώροι στάθµευσης αυτοκινήτων. Κάθε κλειστός χώρος που από τη φύση της λειτουργίας του δεν θερμαίνεται (π.χ. βιομηχανικά εργαστήρια). Ως θερμαινόμενοι είτε ως μη θερμαινόμενοι μπορούν να θεωρηθούν: Ο χώρος της εισόδου μονοκατοικίας ή πολυκατοικίας, το κλιμακοστάσιο και η απόληξή του στο δώμα, οι διάδρομοι πολυκατοικίας και γενικώς όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι Αν θεωρηθούν ως θερμαινόμενοι τότε οφείλουν να προστατεύονται και ισχύει και γι' αυτούς ό, τι ισχύει για κάθε θερμαινόμενο χώρο, Αν θεωρηθούν ως μη θερμαινόμενοι τότε εξαιρούνται της θερμομονωτικά προστατευμένης περιοχής του κτηρίου. Ο μελετητής οφείλει εξαρχής να ορίσει ποιους χώρους του κτηρίου θεωρεί ως θερμαινόμενους και να τους συμπεριλάβει στη μελέτη θερμομονωτικής προστασίας και ποιους θεωρεί ως μη θερμαινόμενους και να τους αποκλείσει απ' αυτήν.

7 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Παραδοχές Κ.Εν.Α.Κ.για τον υπολογισμό της προβαλλόμενης αντίστασης στη ροή θερμότητας μέσω ενός δομικού στοιχείου : Η ροή θερμότητας είναι μονοδιάστατο μέγεθος και κάθετο στην επιφάνεια του εξεταζόμενου δομικού στοιχείου. Η ροή θερμότητας είναι ανεπηρέαστη από άλλες πηγές θερμότητας στο εσωτερικό του δομικού στοιχείου και στο γειτονικό του περιβάλλον. Οι φυσικές ιδιότητες των υλικών είναι ανεπηρέαστες από τη θερμοκρασία. Τα δομικά υλικά είναι ομογενή και ισότροπα και βρίσκονται μεταξύ του σε τέλεια θερμική επαφή. Βάσει των παραπάνω απλοποιητικών παραδοχών : H αντίσταση θερμοδιαφυγής που προβάλλει ένα μονοστρωματικό δομικό στοιχείο στη ροή θερμότητας (που γίνεται με αγωγή) είναι ίση με: H αντίσταση θερμοδιαφυγής που προβάλλει ένα πολυστρωματικό δομικό στοιχείο στη ροή θερμότητας (που γίνεται με αγωγή) είναι ίση με: H αντίσταση θερμικής μετάβασης που προβάλλει το επιφανειακό στρώμα αέρα στην ροή θερμότητας (με συναγωγή) από τον εσωτερικό χώρο προς το δομικό στοιχείο (Βλπ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 2 πίνακες 3α, 3β,) είναι ίση με: Ri H αντίσταση θερμικής μετάβασης που προβάλλει το επιφανειακό στρώμα αέρα στην ροή θερμότητας (με συναγωγή) από το δομικό στοιχείο προς τον εξωτερικό χώρο (Βλπ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 2 πίνακες 3α, 3β) είναι ίση με: H αντίσταση θερμικής μετάβασης που προβάλλει το εγκλωβισμένο, στο τυχόν υφιστάμενο μεταξύ των λοιπών στρώσεων του δομικού υλικού διάκενο, στρώμα αέρα, στην ροή θερμότητας (με συναγωγή) Απουσία κίνησης στρώματος αέρα (Βλπ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 2 πίνακας 4α) είναι ίση με: H αντίσταση θερμικής μετάβασης που προβάλλει το παρεμβαλλόμενο, στην περιοχή μεταξύ της οριζόντιας οροφής και της κεκλιμένης στέγης (συμπεριλαμβανομένης της θερμικής αντίστασης των στρώσεών της εφόσον σ αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται θερμομονωτικό υλικό), στρώμα αέρα, στην ροή θερμότητας (με συναγωγή) Ήπια κίνηση στρώματος αέρα (Βλπ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 2 πίνακας 5) είναι ίση με: Όπου γενικά : R k [m 2 *Κ/W)] η αντίσταση που προβάλλει στη ροή θερμότητας η συγκεκριμένη στρώση ή το επιφανειακό στρώμα αέρα k, d k [m] το πάχος της στρώσης του στερεού δομικού στοιχείου (Μονο/Πολύ-στρωματικού) k, λ k [W/(m*K)] ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας του υλικού της στρώσης του στερεού δομικού στοιχείου k. n To πλήθος των στρώσεων του δομικού στοιχείου. Ra Rδ Ru

8 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Η συνολική θερμική αντίσταση που προβάλλει ένα πολυστρωματικό δομικό στοιχείο, που αποτελείται από ομογενείς στρώσεις υλικών, (στην πλήρη μορφή του) ορίζεται από το άθροισμα των αντιστάσεων των επί μέρους στρώσεων και των αντιστάσεων των στρώματων αέρα εντός και εκατέρωθεν των όψεών του κατά την εξίσωση: R ολ = R i + (R 1 +R R n) + R u +R a Οι θερμικές απώλειες μέσω ενός δομικού στοιχείου ορίζονται από το συντελεστή θερμοπερατότητας (U), που δίνει την ποσότητα θερμότητας που μεταφέρεται στη μονάδα του χρόνου σε σταθερό θερμοκρασιακό πεδίο μέσω της μοναδιαίας επιφάνειας ενός δομικού στοιχείου, όταν η διαφορά θερμοκρασίας του αέρα στις δύο όψεις του δομικού στοιχείου ισούται με τη μονάδα. Ο συντελεστής θερμοπερατότητας ενός δομικού στοιχείου ορίζεται από τη γενική σχέση : Καθώς ο συντελεστής θερμοπερατότητας εξαρτάται από τα πάχη των στρώσεων του δομικού στοιχείου και από τη συναγωγή που παρουσιάζει με τα στρώματα αέρα εντός και εκατέρωθεν των όψεών του, αύξηση η μείωση του πάχους μιας στρώσης του υλικού επηρεάζει το συντελεστή θερμοπερατότητας του δομικού στοιχείου. Η σειρά των στρώσεων ενός δομικού στοιχείου πρακτικά δεν επηρεάζει τη ροή θερμότητας μέσω αυτού, επηρεάζει όμως την αξιοποίηση της θερμοχωρητικότητάς τους. Η τοποθέτηση της θερμομονωτικής στρώσης σε θέση πλησιέστερη προς την εσωτερική επιφάνεια περιορίζει τη θερμοχωρητικότητα του δομικού στοιχείου, δηλαδή την ικανότητά του να αποθηκεύει θερμότητα στη μάζα του. Αντίθετα, η τοποθέτηση της θερμομονωτικής στρώσης σε θέση πλησιέστερη προς την εξωτερική επιφάνεια επαυξάνει τη ερμοχωρητικότητά του. Ωστόσο, η θερμοχωρητικότητα του δομικού στοιχείου επηρεάζεται καθοριστικά από τη μάζα του. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ικανότητα αποθήκευσης θερμότητας. Στόχος είναι η αποθηκευόμενη ποσότητα θερμότητας να μπορεί να επαναποδοθεί στο εσωτερικό περιβάλλον του κτηρίου, όταν η θερμοκρασία του χώρου πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα από τη θερμοκρασία της μάζας του.

9 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδ. Στοιχ. Παρατηρήσεις) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Γενικές παρατηρήσεις Επισημαίνεται ότι στην ενότητα 2.1. ο κανονισμός ορίζει τις τιμές της θερμικής αντίστασης R δ και τον τρόπο υπολογισμού της θερμικής αντίστασης ολοκλήρου του δομικού στοιχείου, όταν η στρώση αέρα : δεν έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον (πρακτικά αέρας μη κινούμενος σε ηρεμία) (Οι τιμές λαμβάνονται από τον πίνακα 4α σελ. 55 Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 2) και όταν η στρώση έρχεται σε επαφή με τον αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος ή με του εσωτερικού χώρου, µέσω οπών, σχισµών ή άλλου τύπου ανοιγµάτων, αδιαφόρως του µεγέθους αυτών, τότε θεωρείται ήπια κινούμενος και η προβαλλόµενη αντίσταση στη ροή θερµότητας θεωρείται ανάλογη αυτής που προβάλλει το επιφανειακό στρώµα αέρα στην εσωτερική όψη του δοµικού στοιχείου οπότε και λαµβάνει τιµές από τον πίνακα 3α. Ισχύει δηλαδή: R a = R i Ειδικότερα, ως προς τον υπολογισµό του συντελεστή θερµοπερατότητας του δοµικού στοιχείου ισχύουν τα κάτωθι: Εάν το διάκενο έχει επικοινωνία µε το εσωτερικό περιβάλλον, τότε οι αντιστάσεις των στρώσεων του δοµικού στοιχείου µεταξύ του εσωτερικού περιβάλλοντος και του διακένου δεν λαµβάνονται υπόψη στον υπολογισµό του συντελεστή θερµοπερατότητας του δοµικού στοιχείου (U) και ως επιφανειακό στρώµα αέρα από την εσωτερική πλευρά θεωρείται αυτό του διακένου. Ισχύει δηλαδή R i = R δ Εάν το διάκενο έχει επικοινωνία µε το εξωτερικό περιβάλλον, τότε δεν λαµβάνονται υπόψη στον υπολογισµό του συντελεστή θερµοπερατότητας του δοµικού στοιχείου U οι αντιστάσεις των στρώσεων του δοµικού στοιχείου µεταξύ του διακένου και του εξωτερικού περιβάλλοντος και ως επιφανειακό στρώµα αέρα από την εξωτερική πλευρά θεωρείται αυτό του διακένου (λαµβάνει όµως και πάλι -λόγω της θεωρούµενης ήπιας κίνησης του αέρα σ' αυτό- τιµές R i και όχι R a ). Δηλαδή ισχύει R α = R δ = R i H περίπτωση αυτή συναντάται στις δικέλυφες τοιχοποιίες µε διάκενο µεταξύ αυτών, εντός του οποίου σύρονται τα φύλλα συρόμενου κουφώματος. (Συρόμενα) Ετσι, για την αποτελεσµατική θερµική προστασία του δοµικού στοιχείου συνιστάται η θερµοµονωτική στρώση να τοποθετηθεί στο εσωτερικό κέλυφος του κτηρίου και όχι στο εξωτερικό. Εάν το διάκενο έχει επικοινωνία τόσο µε το εσωτερικό, όσο και µε το εξωτερικό περιβάλλον, θεωρείται ότι το συγκεκριµένο δοµικό στοιχείο δεν προσφέρει θερµοµονωτική προστασία στο κτήριο.

10 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδ. Στοιχ. Παρατηρήσεις) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Γενικές παρατηρήσεις Οι τιμές των συντελεστών θερμικής αγωγιμότητας λ δίνονται στον πίνακα 2 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε και είναι ενδεικτικές. Επομένως κατά τη σύνταξη μιας ενεργειακής μελέτης η Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. ορίζει ότι: Για δομικά υλικά με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ 0,18 W/(m*Κ), εφόσον υπόκεινται σε υποχρέωση σήμανσης CE, θα γίνεται χρήση της τιμής του λ που αναγράφεται στην ετικέτα CE του προϊόντος βάσει του προτύπου προδιαγραφής τους ή βάσει ευρωπαϊκής τεχνικής έγκρισης, εφόσον δεν υπόκεινται σε υποχρέωση σήμανσης CE, θα γίνεται χρήση της τιμής λ του υλικού από πιστοποιητικό διαπιστευμένου φορέα / εργαστηρίου. Για στρώση υλικού πάχους μικρότερου των 2 cm και λ> 0,06 W/(m*K), της οποίας η βασική λειτουργία δεν προορίζεται να παράσχει θερμομονωτική προστασία στο δομικό στοιχείο, μπορεί να γίνει χρήση των ενδεικτικών τιμών του πίνακα. Σε κάθε περίπτωση η τιμή του συντελεστή θερμοπερατότητας U του εξεταζόμενου δομικού στοιχείου οφείλει να είναι μικρότερη της μέγιστης τιμής U max. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει θα πρέπει να βελτιωθεί η συμπεριφορά του είτε με αύξηση του πάχους της θερμομονωτικής στρώσης του δομικού στοιχείου είτε με αντικατάσταση του θερμομονωτικού υλικού με άλλο με καλύτερη τιμή λ. Διευκρινίζεται ότι κατά τον έλεγχο της θερμομονωτικής επάρκεια το κτίριο θεωρείται πανταχόθεν ελεύθερο, αδιαφόρως της πραγματικής κατάστασης και της γειτνίασής του με άλλα κτήρια του αυτού ή του όμορου οικοπέδου. Ωστόσο, κατά την ενεργειακή επιθεώρηση λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση και οι επιφάνειες οι ερχόμενες σε επαφή με όμορο κτίσμα λαμβάνονται ως : αδιαβατικές (δηλ ως σε επαφή με άλλη θερμαινόμενη ζώνη) εφόσον είναι γνωστό ότι η τιμή θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου του όμορου κτίσματος είναι η ίδια με την τιμή θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου του εξεταζόμενου κτηρίου ή ότι την προσεγγίζει. Μη αδιαβατικές (δηλ να ληφθούν ως ερχόμενες σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο).

11 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Υπολογισμός U παθητικών ηλιακών συστημάτων Σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε όλα τα δομικά στοιχεία των παθητικών ηλιακών συστημάτων -εκτός του άμεσου ηλιακού κέρδους- δεν ελέγχονται ως προς τη θερμομονωτική τους επάρκεια και δεν υποχρεώνονται να πληρούν τα όρια των μέγιστων επιτρεπόμενων τιμών U του κανονισμού. Ειδικότερα, δεν ελέγχονται ως προς τη θερμομονωτική τους επάρκεια: * ο τοίχος Trombe, * ο τοίχος θερμικής μάζας και γενικώς οποιοσδήποτε τοίχος ή άλλο στοιχείο θερμικής συσσώρευσης, * το διαχωριστικό δομικό στοιχείο μεταξύ του κυρίως χώρου του κτηρίου και του προσαρτημένου θερμοκηπίου, που θα θεωρείται ως εξωτερική επιφάνεια του κελύφους προς μη θερμαινόμενο χώρο, καθώς το προσαρτημένο θερμοκήπιο λογίζεται ως χώρος που δεν θερμαίνεται. Yπολογισμός U - Δομικού στοιχείου ερχόμενου σε επαφή με κλειστό θερμικό μη προστατευόμενο χώρο (μη θερμαινόμενο χώρο), Για τον υπολογισμό του συντελεστή θερμοπερατότητας (U u ) ενός δομικού στοιχείου που διαχωρίζει ένα θερμαινόμενο από ένα μη θερμαινόμενο χώρο εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό ενός δομικού στοιχείου που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και χρησιμοποιείται η ίδια σχέση, αλλά λαμβάνοντας όμως τη θερμική αντίσταση του επιφανειακού στρώματος προς το μη θερμαινόμενο χώρο ίση με αυτήν του εσωτερικού. Δηλαδή ισχύει: R a = R i

12 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Υπολογισμός U - Οριζόντιας οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη, Ο συντελεστής θερμοπερατότητας κλειστών χώρων που διαμορφώνονται μεταξύ των οριζόντιων οροφών των τελευταίων ορόφων των κτηρίων και των κεκλιμένων επιστεγάσεών τους που δεν είναι θερμομονωμένες υπολογίζεται λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη τη θερμική αντίσταση που προβάλλει το στρώμα αέρα του ενδιάμεσου αυτού χώρου. Η στρώση του αέρα αυτού του χώρου θεωρείται πρακτικά ομογενής και λαμβάνεται υπόψη ως πρόσθετη θερμική αντίσταση. U RU [W/(m 2 'K)] ο συντελεστής θερμοπερατότητας της οριζόντιας οροφής κάτω όπου: από τη μη θερμομονωμένη στέγη, n [-] το πλήθος των στρώσεων της οριζόντιας οροφής, d [m] το πάχος της κάθε στρώσης της οριζόντιας οροφής, λ [W/(m K)] ο συντελεστής θερµικής αγωγιµότητας του υλικού της κάθε στρώσης της οριζόντιας οροφής, R δ [m 2.Κ!W] η θερµική αντίσταση του στρώµατος αέρα σε τυχόν υφιστάµενο διάκενο ανάµεσα στις στρώσεις της οριζόντιας οροφής, µε την προϋπόθεση ότι ο αέρας του διακένου θεωρείται πρακτικά ακίνητος και δεν επικοινωνεί ούτε µε τον αέρα του εσωτερικού χώρου ούτε µε τον αέρα κάτω από τη µη θερµοµονωµένη στέγη, R j [m 2.Κ/W] η αντίσταση θερµικής µετάβασης που προβάλλει το επιφανειακό στρώµα αέρα στη µετάδοση της θερµότητας από τον εσωτερικό χώρο προς την οριζόντια οροφή, R u [m 2.Κ/W] η αντίσταση θερµικής µετάβασης που προβάλλει το στρώµα αέρα µεταξύ της οριζόντιας οροφής και της κεκλιµένης στέγης, συµπεριλαµβανοµένης της θερµικής αντίστασης των στρώσεων της κεκλιµένης στέγης, R a [m 2.Κ/W] η αντίσταση θερµικής µετάβασης που προβάλλει το επιφανειακό στρώµα αέρα στη µετάδοση της θερµότητας από την κεκλιµένη στέγη προς το εξωτερικό περιβάλλον. Οι τιµές θερµικής αντίστασης του στρώµατος αέρα µεταξύ της οριζόντιας οροφής και της κεκλιµένης στέγης, λαµβάνονται από τον πίνακα 5. Σ' αυτήν την τιµή συµπεριλαµβάνεται και η θερµική αντίσταση των στρώσεων της κεκλιµένης µη θερµοµονωµένης στέγης. Σε περίπτωση που η κεκλιµένη στέγη είναι θερµοµονωµένη, ο έλεγχος της θερµοµονωτικής επάρκειας θα γίνει σ' αυτήν και όχι στην οριζόντια οροφή. Τότε η κεκλιµένη στέγη υπολογίζεται: - ως να επρόκειτο για οριζόντια επιφάνεια οροφής, όταν η κλίση της στέγης είναι φ 30 και - ως να επρόκειτο για κατακόρυφη επιφάνεια, όταν η κλίση της στέγης είναι φ> 30.

13 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Υπολογισμός U - Σύνθετου δομικού στοιχείου, Ως σύνθετα δοµικά στοιχεία θεωρούνται αυτά που προκύπτουν από την εφαρµογή του ίδιου δοµικού υλικού µε διαφορετικά πάχη κατά τη δόµηση του στοιχείου ή από την εφαρµογή διαφορετικών δοµικών υλικών, τα οποία συνδέονται άρρηκτα µεταξύ τους, ή παρουσιάζουν µία σχετική επαναληπτικότητα και διαµορφώνουν ένα δοµικό στοιχείο µε συγκεκριµένη λειτουργία. Παραδείγµατα σύνθετων δοµικών υλικών είναι η πλάκα σκυροδέµατος µε διαδοκιδώσεις (πλάκα Zollner), οι ξυλόπηκτες τοιχοποιίες, τα δοµικά στοιχεία µε φέροντα οργανισµό από χάλυβα ή ξύλο και πλήρωση από θερµοµονωτικά υλικά κ.ά. Τα σύμμεικτα (γενικώς) υλικά. Τα σύνθετα δοµικά στοιχεία µπορούν να υπεισέλθουν στους υπολογισµούς και να ελεγχθούν ως προς την ικανοποίηση των απαιτήσεων του κανονισµού µε δύο τρόπους : είτε λαµβάνοντας ξεχωριστά υπόψη το συντελεστή θερµοπερατότητας για κάθε επί µέρους διατοµή του σύνθετου δοµικού στοιχείου κατά το εµβαδό που αναλογεί σε µια εκάστη εξ αυτών, είτε µε έναν ενιαίο συντελεστή θερµοπερατότητας που προκύπτει από τους συντελεστές των επί µέρους διατοµών κατά την αναλογία εµβαδού που αυτοί καταλαµβάνουν στο συνολικό εµβαδό του δοµικού στοιχείου σύµφωνα µε τον τύπο: όπου: U W/(m 2 'K)] ο ενιαίος συντελεστής θερµοπερατότητας του σύνθετου δοµικού στοιχείου, n [-] το πλήθος των διαφορετικών διατοµών του σύνθετου δοµικού στοιχείου, U j [W/(m 2 ok)] ο συντελεστής θερµοπερατότητας της κάθε επί µέρους διαφορετικής διατοµής του σύνθετου δοµικού στοιχείου, A j [m 2 ] η επιφάνεια που καταλαµβάνει η κάθε επί µέρους διαφορετική διατοµή στη συνολική επιφάνεια του σύνθετου δοµικού στοιχείου.

14 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Υπολογισμός U Δομικών στοιχείων αποτελούμενων από ανομοιογενείς στρώσεις Θεωρήθηκε εξαρχής κατά απλοποιητική παραδοχή ότι η ροή θερµότητας είναι µονοδιάστατο µέγεθος και µεταδίδεται κάθετα στην επιφάνεια ενός δοµικού στοιχείου και ότι όλες οι στρώσεις αποτελούνται από υλικά οµογενή και ισότροπα. Όµως στην περίπτωση ύπαρξης έστω και µιας ανοµοιογενούς στρώσης στο εσωτερικό του δοµικού στοιχείου, όπως για παράδειγµα µιας τοιχοποιίας που αποτελείται από οπτοπλίνθους και συνδετικό κονίαµα, η ροή θερµότητας πραγµατοποιείται σε δύο διαστάσεις και η βασική σχέση παύει να έχει ισχύ. Σε αυτήν την περίπτωση, απλοποιητικά η θερµική αντίσταση του δοµικού στοιχείου µπορεί να προκύψει ως ο αριθµητικός µέσος όρος δύο τιµών Δηλαδή : - ενός άνω ορίου Rολ,maχ, που αντιστοιχεί σε άπειρη θερµική αντίσταση των δοµικών υλικών σε ροή θερµότητας παράλληλα προς τις στρώσεις και - ενός κάτω ορίου Roλ,mίn, που αντιστοιχεί σε µηδενική θερµική αντίσταση των δοµικών υλικών σε ροή θερµότητας παράλληλα προς τις στρώσεις. Το άνω όριο της θερµικής αντίστασης δοµικού στοιχείου που περιλαµβάνει µια µη οµοιογενή στρώση που αποτελείται κατά ποσοστό f a από το υλικό a και κατά ποσοστό f b από το υλικό b δίνεται από την σχέση: Το κάτω όριο της θερµικής αντίστασης δοµικού στοιχείου που περιλαµβάνει µια µη οµοιογενή στρώση που αποτελείται κατά ποσοστό f a από το υλικό a και κατά ποσοστό f b από το υλικό b δίνεται από την σχέση: Παρατηρήσεις Η σχέση R ολ =(R, ολ,max + R, ολ,min ) / 2 µπορεί να χρησιµοποιηθεί µόνον εφόσον Rολ,maχ < 1,5 Χ Rολ,mίn. R k. a [m 2.ΚIW] η θερµική αντίσταση της στρώσης k στη θέση ύπαρξης του υλικού a, f a [-] το ποσοστό της στρώσης k που καταλαµβάνεται από το υλικό a, R k. b [m 2.ΚIW] η θερµική αντίσταση της στρώσης k στη θέση ύπαρξης του υλικού b, f b [-] το ποσοστό της στρώσης k που καταλαµβάνεται από το υλικό b Στην περίπτωση των τοιχοποιιών, σε πολλές περιπτώσεις, ο κατασκευαστής του στοιχείου τοιχοποιίας (π.χ. οπτόπλινθου) παρέχει τον ισοδύναµο συντελεστή θερµικής αγωγιµότητας της τοιχοποιίας, ο οποίος περιλαµβάνει συνδετικό κονίαµα και την επίδραση της ανοµοιογένειας της στρώσης στη ροή θερµότητας. (???) Σε αυτήν την περίπτωση, η τοιχοποιία αντιµετωπίζεται ως οµοιογενής στρώση και ισχύει η βασική σχέση υπολογισμού του U.

15 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Υπολογισμός U - Δομικού στοιχείου ερχόμενου σε επαφή με το έδαφος (οριζοντίου ή κατακόρυφου) /1 Η ροή θερµότητας από ένα δοµικό στοιχείο που έρχεται σε επαφή µε το έδαφος είναι ένα σύνθετο τρισδιάστατο φαινόµενο που εξαρτάται από πολλές παραµέτρους, βασικότερες των οποίων είναι: - η θερµική αγωγιµότητα του εδάφους, - το πάχος του στρώµατος εδάφους, που το διαχωρίζει από τον εξωτερικό αέρα, - η γεωµετρία του κτηρίου, - η ίδια η θερµική αντίσταση του δοµικού στοιχείου. Για να γίνει εφικτή η απλοποιητική παραδοχή της µονοδιάστατης ροής θερµότητας, γίνεται χρήση του ισοδύναµου συντελεστή θερµοπερατότητας U', ο οποίος όταν πρόκειται για οριζόντιο δοµικό στοιχείο υπολογίζεται συναρτήσει: - του ονοµαστικού συντελεστή θερµοπερατότητας υ του δοµικού στοιχείου, - του βάθους έδρασης Ζ του δοµικού στοιχείου και - της χαρακτηριστικής διάστασης της πλάκας (Β'), ενώ,όταν πρόκειται για κατακόρυφο δοµικό στοιχείο, υπολογίζεται συναρτήσει: - του ονοµαστικού συντελεστή θερµοπερατότητας υ του δοµικού στοιχείου και - του βάθους Ζ, µέχρι το οποίο φτάνει το δοµικό στοιχείο. Ο ονομαστικός συντελεστής θερμοπερατότητας ενός δοµικού στοιχείου που έρχεται σε επαφή µε το έδαφος υπολογίζεται κανονικά από τη βασική σχέση, θεωρώντας ότι πρακτικά δεν υπάρχει εξωτερικό στρώμα αέρα που θα προβάλει αντίσταση στη ροή θερμότητας και ότι η εξωτερική αντίσταση θερμικής μετάβασης, μηδενίζεται. Είναι δηλαδή: R a = 0. Ο έλεγχος επάρκειας θερμομόνωσης δομικού στοιχείου που έρχεται σε επαφή με το έδαφος γίνεται για τον ονομαστικό συντελεστή θερμοπερατότητας του δομικού στοιχείου.

16 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Υπολογισμός U - Δομικού στοιχείου ερχόμενου σε επαφή με το έδαφος (οριζοντίου ή κατακόρυφου) /2 Ως χαρακτηριστική διασταση πλάκας ορίζεται ο λόγος : Β =2*Α/Π όπου Α (σε m 2 ) το εμβαδό της πλάκας, προς την εκτεθειμένη περίμετρό της, Π (σε m). η εκτεθειμένη περίμετρος της πλάκας ισούται : με την περίμετρο της πλάκας, για κτήριο πανταχόθεν ελεύθερο ενώ για κτήριο σε επαφή με άλλα θερμαινόμενα κτήρια με το άθροισμα των μηκών των πλευρών της που δεν έρχονται σε επαφή με τα όμορα θερμαινόμενα κτίσματα. όταν από κάποια πλευρά της περιμέτρου της πλάκας υπάρχει μη θερμαινόμενος χώρος του ίδιου κτηρίου, εκείνη η πλευρά δεν συνυπολογίζεται στο άθροισμα των μηκών των πλευρών της περιμέτρου. Ο ισοδύναμος συντελεστής θερμοπερατότητας U FB μιας πλάκας που εδράζεται σε βάθος z δίνεται από τον πίνακα 9α συναρτήσει: του ονομαστικού συντελεστή θερμοπερατότητας U FB, του βάθους έδρασης z,και της χαρακτηριστικής διάστασης της πλάκας Β. Αντίστοιχα, ο ισοδύναμος συντελεστής θερμοπερατότητας U TΒ ' ενός κατακόρυφου δομικού στοιχείου που έρχεται σε επαφή με το έδαφος δίνεται από τον πίνακα 9β συναρτήσει: του ονομαστικού συντελεστή θερμοπερατότητας U TΒ και του βάθους z, μέχρι το οποίο φτάνει το δομικό στοιχείο. Σε περίπτωση που οι εξεταζόμενες ονομαστικές τιμές των μεγεθών δεν ταυτίζονται με αυτές των πινάκων 9α και 9β, λαμβάνονται υπόψη οι δύο εκατέρωθεν αυτών πλησιέστερες τιμές, μεταξύ των οποίων γίνεται γραμμική παρεμβολή για την εύρεση της τιμής του ισοδύναμου συντελεστή θερμοπερατότητας (U FB ' ή υ τβ '). Η τιμή του ισοδύναμου συντελεστή θερμοπερατότητας είναι αυτή που υπεισέρχεται στη σχέση για τον υπολογισμό του U m.

17 όπου: 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U Αδιαφανών στοιχείων Υπολογισμός U - Δομικού στοιχείου ερχόμενου σε επαφή με το έδαφος (οριζοντίου ή κατακόρυφου) /3 Στην περίπτωση κτηρίου, το οποίο βρίσκεται σε κεκλιμένο έδαφος ή σε έδαφος με διαφορετικές στάθμες, το βάθος έδρασης της πλάκας θα λαμβάνεται ίσο με το μέσο όρο των διαφορετικών αποστάσεων της πλάκας από την τελική στάθμη εδάφους σε επαφή με το κτήριο. Το βάθος έκτασης κάθε κατακόρυφου δομικού στοιχείου σε επαφή με το έδαφος θα λαμβάνεται ίσο με το μέσο βάθος έκτασης του δομικού στοιχείου. Στην απλή περίπτωση του παράπλευρου σχήματος, το βάθος έδρασης της πλάκας θα ληφθεί ίσο με Ζ=(Ζ1+Ζ2)/2, ενώ τα κατακόρυφα δομικά στοιχεία θα υπολογιστούν για τα βάθη, στα οποία εκτείνεται το καθένα, δηλαδή Ζ1 και Ζ2. Στην περίπτωση κατακόρυφου δοµικού στοιχείου που ξεκινά από βάθος Ζ1 και εκτείνεται σε βάθος Ζ2 από τη στάθµη του εδάφους (σχήµα 1) ο ισοδύναµος συντελεστής θερµοπερατότητας U FB ' του δοµικού στοιχείου θα προκύπτει από τη σχέση: Στην περίπτωση υπερυψωμένης πλάκας, ακόμη και όταν ο υποκείμενος χώρος πληρούται με έδαφος, αυτός λαμβάνεται ως κενός μη θερμαινόμενος χώρος και το κάτω όριο του ως πλάκα εδραζόμενη στο έδαφος με ονομαστικό συντελεστή Θερμοπερατότητας U' ίσο με 4,50 W/(m 2 K).

18 όπου: 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U διαφανών στοιχείων Υπολογισμός U - Υαλοπίνακα Αν η τιµή του συντελεστή θερµοπερατότητας (U g ) του υαλοπίνακα δεν ληφθεί απευθείας από τον πίνακα 12 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε 2, µπορεί να υπολογισθεί αναλυτικά από τον τύπο:

19 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U «διαφανών» στοιχείων Υπολογισμός U κουφωμάτων Στα διαφανή δομικά στοιχεία, (δηλαδή στα κουφώματα), η τιμή του συντελεστή θερμοπερατότητας του κουφώματος (U w ) μπορεί είτε να θεωρηθεί δεδομένη με αποδοχή της πιστοποιημένης τιμής που διαθέτει ο κατασκευαστής (απαιτείται σήμανση CE), είτε να υπολογισθεί αναλυτικά : Μονού κουφώματος (απλού-συνηθισμένου) Τιμή (U f ) από τον πίνακα 11 ανάλογα µε το υλικό κατασκευής του. Τιμή (U g ) λαµβάνεται από τον πίνακα 12 ή υπολογίζεται. Τιμή (Ψ g ) λαµβάνεται από τον πίνακα 13, που ορίζει τους τύπους των γραµµικών θερµογεφυρών. Διπλού κουφώματος Η τιµή του συντελεστή θερµοπερατότητας ενός διπλού κουφώµατος, δηλαδή ενός κουφώµατος αποτελούµενου από δύο χωριστά κουφώµατα µε τους υαλοπίνακές τους (µονούς, διπλού ς ή τριπλούς) θα υπολογισθεί σύµφωνα µε την παραπάνω διαδικασία και κατ' εφαρµογή της σχέσης για τα μονά, ξεχωριστά για την τιµή του συντελεστή θερµοπερατότητας του κάθε κουφώµατος (δηλαδή των τιµών U w,a του εξωτερικού κουφώµατος και U W,i του εσωτερικού) και κατόπιν για την τιµή του διπλού κουφώµατος στο σύνολό του βάσει του τύπου: Τιμή (U f ) από τον πίνακα 11 ανάλογα µε το υλικό κατασκευής του. Τιμή (U g ) λαµβάνεται από τον πίνακα 12 ή υπολογίζεται. Τιμή (Ψ g ) λαµβάνεται από τον πίνακα 13, που ορίζει τους τύπους των γραµµικών θερµογεφυρών.

20 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U «διαφανών» στοιχείων Υπολογισμός U κουφωμάτων Μονού κουφώματος (που περιλαμβάνει πέτασμα) Πολύ (!) συνηθισμένο Παράδειγμα : Μεμονωμένα κουφώματα, όπως κουζινόπορτες, Μπλκονόπορτες ή εξώθυρες αλουμινίου με ταμπλάδες από panel τύπου sandwitch πολυουρεθάνης, κ.α. Τιμή (U f ) από τον πίνακα 11 ανάλογα µε το υλικό κατασκευής του. Τιμή (U g ) λαµβάνεται από τον πίνακα 12 ή υπολογίζεται. Τιμή (Ψ g ) λαµβάνεται από τον πίνακα 13, που ορίζει τους τύπους των γραµµικών θερµογεφυρών. Ο U p υπολογίζεται όπως σε πολυστρωματικό ομογενές υλικό. Όταν δεν υπάρχει διαφανές τμήμα Α g και l g λαµβάνoνται 0

21 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U «διαφανών» στοιχείων Υπολογισμός U κουφωμάτων Τοιχοπετασµάτων ( ή/ και υαλοπετασµάτων εφόσον περιέχουν διαφανή γυάλινα τμήματα) Η ακόλουθη µεθοδολογία υπολογισµού της θερµοπερατότητας τοιχοπετασµάτων και υαλοπετασµάτων, καλύπτει τοιχοπετάσµατα - υαλοπετάσµατα, στα οποία το στοιχείο πλήρωσης των διακένων των πλαισίων µπορεί να είναι υαλοπίνακας, κούφωµα µε υαλοπίνακα, αδιαφανές στοιχείο πλήρωσης (πέτασµα) ή και συνδυασµός αυτών. Το πλαίσιο µπορεί να αποτελείται από κατακόρυφα και οριζόντια τμήματα ίδιας ή διαφορετικής διατοµής. Ειδικότερα ορίζονται: Ως ορθοστάτης τα κατακόρυφα τµήµατα του πλαισίου στήριξης του τοιχοπετάσµατος. Ως τραβέρσα τα οριζόντια τµήµατα του πλαισίου στήριξης του τοιχοπετάσµατος. Ως υαλοπίνακας πλήρωσης ο υαλοπίνακας που συνδέεται απευθείας µε το πλαίσιο του τοιχοπετάσµατος. Ως υαλοπίνακας κουφώµατος ο υαλοπίνακας, ο οποίος βρίσκεται σε κούφωµα, το οποίο προσαρτάται στο πλαίσιο του τοιχοπετάσµατος. Ως πέτασµα κάθε αδιαφανές στοιχείο πλήρωσης του τοιχοπετάσµατος.

22 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U «διαφανών» στοιχείων Υπολογισμός U κουφωμάτων Τοιχοπετασµάτων ( ή/ και υαλοπετασµάτων εφόσον περιέχουν διαφανή γυάλινα τμήματα) Ο υπολογισµός του συντελεστή θερµοπερατότητας ενός τοιχοπετάσµατος γίνεται σε ένα αντιπροσωπευτικό τµήµα του τοιχοπετάσµατος, το οποίο περιορίζεται από τα όρια που φαίνονται στο σχήµα. Ως αντιπροσωπευτικό ορίζεται το τµήµα, το οποίο επαναλαµβάνεται περισσότερες της µιας φοράς στην όψη Ο καθορισµός του αντιπροσωπευτικού τµήµατος γίνεται µε τοµές σε οριζόντιο και σε κατακόρυφο επίπεδο, που επιλέγονται µε τέτοιο τρόπο, ώστε: να αντιπροσωπεύουν επίπεδα συµµετρίας του τοιχοπετάσµατος ή να βρίσκονται σε επίπεδο κάθετο στην όψη, στο οποίο η ροή θερµότητας γίνεται κάθετα στο τοιχοπέτασµα, δηλαδή δεν υπάρχουν τρισδιάστατα φαινόµενα θερµικής αγωγιµότητας. Τέτοιες θέσεις είναι, για παράδειγµα, αυτές που βρίσκονται τουλάχιστον 200 mm µακριά από την ακµή ενός διπλού υαλοπίνακα.. Εάν σε ένα τοιχοπέτασµα εµφανίζονται περισσότερα του ενός αντιπροσωπευτικά τµήµατα, Αρχικά υπολογίζεται ο συντελεστής θερµοπερατότητας κάθε διαφορετικού αντιπροσωπευτικού τµήµατος U cw,j Ως συντελεστής θερμοπερατότητας όλου του τοιχοπετάσματος λαμβάνεται ο µέσος συντελεστής θερµοπερατότητας και δίνεται από την ακόλουθη σχέση: Όπου :

23 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Μεθοδολογία υπολογισμού U «διαφανών» στοιχείων Υπολογισμός U κουφωμάτων Τοιχοπετασµάτων ( ή/ και υαλοπετασµάτων εφόσον περιέχουν διαφανή γυάλινα τμήματα) Για να υπολογίσουμε τον συντελεστή θερµοπερατότητας του αντιπροσωπευτικού τµήµατος, εργαζόμαστε ως εξής : Το χωρίζουμε σε επιφάνειες µε διαφορετικά θερµοφυσικά χαρακτηριστικά (π.χ. υαλοπίνακες, αδιαφανή πετάσµατα και κουφώµατα). Υπολογίζουμε τον µέσο συντελεστή θερµοπερατότητας του αντιπροσωπευτικού τμήματος σύμφωνα με την ακόλουθη σχέση : Όπου : Οι συντελεστές γραµµικής διαπερατότητας Ψd p,g, Ψ tr,g λαµβάνουν τιµές από τον πίνακα 14α, Ο συντελεστής γραµµικής διαπερατότητας Ψ p, λαµβάνει τιµές από τον πίνακα 14β,. Οι συντελεστές γραµµικής διαπερατότητας Ψ dp,f, Ψt r,f λαµβάνουν τιµές από τους πίνακες 14γ και 14δ, ανάλογα µε το υλικό. Η επιφάνεια του τοιχοπετάσµατος υπολογίζεται σύµφωνα µε την επόµενη σχέση: Οι συντελεστές θερµοπερατότητας του πλαισίου του τοιχοπετάσµατος δεν λαµβάνουν υπόψη την παρουσία κοχλιών στερέωσης του πλαισίου στα δοµικά στοιχεία της όψης του κτιρίου. Προκειµένου να ληφθεί υπόψη η σηµειακή θερµογέφυρα που δηµιουργείται στη σύνδεση µε την όψη, οι συντελεστές θερµοπερατότητας του πλαισίου, τροποποιούνται ως εξής : Όταν η απόσταση των κοχλιών είναι των 0,3 m. αυξάνονται κατά 0,3 W/(m 2 *K) Όταν η απόσταση των κοχλιών είναι > τα 0,3 m µπορεί να αγνοηθεί η επίδρασή τους.

24 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμογέφυρες Γενικά 5.2. Θερμογέφυρες γενικές πληροφορίες Θερµογέφυρες ονοµάζονται οι θέσεις στο κέλυφος ενός κτηρίου στις οποίες εµφανίζεται, σε σχέση µε τις γειτονικές τους, διαφοροποίηση στη θερµική αντίσταση των δοµικών στοιχείων είτε λόγω ασυνέχειας της στρώσης θερµοµόνωσης είτε λόγω διαφοροποίησης του υλικού κατά µήκος του δοµικού στοιχείου είτε λόγω αλλαγής της γεωµετρίας της διατοµής. Σ' αυτές τις θέσεις παρατηρείται µεταβολή στη ροή θερµότητας και στην εσωτερική επιφανειακή θερµοκρασία σε σχέση µε τις γειτονικές τους. Ως προς τις αιτίες δηµιουργίας τους οι θερµογέφυρες διακρίνονται σε τρεις τύπους : στις κατασκευαστικές, στις γεωµετρικές, σε συνδυασµό των δύο παραπάνω τύπων. Οι κατασκευαστικές θερµογέφυρες δηµιουργούνται σε θέσεις στις οποίες υπάρχει ασυνέχεια του θερµοµονωτικού υλικού, Π.χ. στις θέσεις ένωσης τοιχοποιίας µε θερµοµόνωση στον πυρήνα και τοιχώµατος µε θερµοµόνωση εξωτερικά. Σε αυτήν την περίπτωση η παραδοχή της µονοδιάστατης ροής θερµότητας παύει να ισχύει. Στην περιοχή της ασυνέχειας αναπτύσσεται έντονη δισδιάστατη ροή θερµότητας η οποία οδηγεί σε αυξηµένες θερµικές απώλειες και µείωση της εσωτερικής επιφανειακής θερµοκρασίας.

25 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμογέφυρες (Κατασκευαστικές) 5.2. Θερμογέφυρες γενικές πληροφορίες Διακριτοποίηση ένωσης δοµικού στοιχείου. Στην πραγµατικότητα ο µελετητής κάνοντας παραδοχή µονοδιάστατης ροής θερµότητας θεωρεί τα δοµικά στοιχεία τοιχώµατος και οπτοπλινθοδοµής ως ανεξάρτητα όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα. Εάν ορίσουµε ως l το µήκος για το οποίο συµβαίνει η ένωση των δοµικών στοιχείων και L1D τη ροή θερµότητας που συµβαίνει κάνοντας παραδοχή µονοδιάσταστατης ροής τότε έχουµε: L 1D =U 1 *L 1 *l + U 2 *L 2 *l Η πραγµατική όµως ροή θερµότητας L 2D είναι δισδιάστατη και διαφοροποιείται από τη µονοδιάστατη L 1D. Η διαφορά της L 2D από L 1D ορίζεται ως η ροή θερµότητας από τη θερµογέφυρα : L 2D - L 1D = Ψ*l Για να γίνει εφικτή η παραπάνω διόρθωση δηµιουργήθηκε ένας κατάλογος µε κατασκευαστικές λεπτοµέρειες που συναντώνται στα ελληνικά κτήρια. Για κάθε κατασκευαστική λεπτοµέρεια δηµιουργήθηκε ένα δισδιάστατο µαθηµατικό µοντέλο και υπολογίστηκε η ροή θερµότητας L 2D θεωρώντας το l ίσο µε 1 m. Κατόπιν αφαιρέθηκε η L 1D και προέκυψε ο γραµµικός συντελεστής θερµοπερατότητας Ψ. Ο κατάλογος κατασκευαστικών λεπτοµερειών, καθώς και οι τιµές Ψ για κάθε µία από αυτές έχουν ενσωµατωθεί στον πίνακα 16 της T.O.T.Ε.Ε Τα βήµατα που πρέπει να ακολουθήσει ο µελετητής είναι να υπολογίσει τη ροή θερµότητας κάνοντας παραδοχή µονοδιάστατης ροής θερµότητας την οποία στη συνέχεια θα διορθώσει λαµβάνοντας τη κατάλληλη τιµές Ψ από τον πίνακα 16 (εναλλακτικά µπορεί να χρησιµοποιηθεί και ο πίνακας 15) και το µήκος l που πραγµατοποιείται η εν λόγω θερµογέφυρα. Η διόρθωση γίνεται με χρήση της σχέσης : L 2D = L 1D + Ψ*l

26 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμογέφυρες (Γεωμετρικές) 5.2. Θερμογέφυρες γενικές πληροφορίες Οι γεωμετρικές θερµογέφυρες δηµιουργούνται σε θέσεις, στις οποίες η βασική γεωµετρία του δοµικού στοιχείου παύει να είναι γραµµική, Π.χ. στη θέση κάθετης τοµής δύο εξωτερικών δοµικών στοιχείων µε τη συνέχεια της θερµοµόνωσης να µη διακόπτεται. Σ' αυτήν την περίπτωση, επειδή η συνολική εξωτερική επιφάνεια των δοµικών στοιχείων διαφέρει από την εσωτερική, αναπτύσσονται έντονα φαινόµενα δισδιάστατης ροής θερµότητας. Συνεπώς απαιτείται διόρθωση στους υπολογισµούς των ροών θερµότητας όταν αυτοί γίνονται µε παραδοχή µονοδιάστατης ροής. Ανάλογα µε το αν χρησιµοποιούνται εσωτερικές ή εξωτερικές διαστάσεις για τους υπολογισµούς των θερµικών ροών (παραδοχή µονοδιάστατης ροής), η τιµή του γραµµικού συντελεστή της συγκεκριµένης θερµογέφυρας διαφοροποιείται. Στην περίπτωση χρήσης εσωτερικών διαστάσεων παίρνει θετικές τιµές,ενώ Στην περίπτωση χρήσης εξωτερικών διαστάσεων' παίρνει αρνητικές, Για τις ανάγκες των υπολογισµών µε βάση τον Κ.Εν.Α.Κ. γίνεται παντού χρήση εξωτερικών διαστάσεων.

27 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμογέφυρες (Συνδυασμός Κατασκ. Γεωμ.) 5.2. Θερμογέφυρες γενικές πληροφορίες Οι συνδυασμένες κατασκευαστικές - γεωμετρικές θερµογέφυρες Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει συνδυασμός γεωμετρικής και κατασκευαστικής θερμογέφυρας, Π.χ. Σε ένα γωνιακό υποστύλωμα θερμομονωμένο εξωτερικά, στο οποίο εφάπτονται δύο κάθετες μεταξύ τους τοιχοποιίες με θερμομόνωση στον πυρήνα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζονται αυξημένες ροές θερμότητας και μειωμένη εσωτερική επιφανειακή θερμοκρασία, ενώ ο συντελεστής γραμμικής θερμοπερατότητας της θερμογέφυρας μπορεί να λάβει, ακόμη και με χρήση εξωτερικών διαστάσεων για τους υπολογισμούς των ροών θερμότητας, τιμή αρνητική, θετική ή μηδενική ανάλογα με την περίπτωση.

28 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμογέφυρες (Συνδυασμός Κατασκ. Γεωμ.) 5.2. Θερμογέφυρες γενικές πληροφορίες Οι Ανάλογα με τη μορφή μιας διατομής οι θερμογέφυρες μπορούν να διακριθούν σε δύο τύπους : στις γραμμικές και στις σημειακές. Οι γραμμικές θερμογέφυρες έχουν ομοιόμορφη διατομή κατά μία διάσταση και οφείλονται στη δημιουργία θέσεων στις οποίες η ροή θερμότητας παρουσιάζει έντονα δισδιάστατη φύση και η παραδοχή της μονοδιάστατης ροής θερμότητας παύει να ισχύει. Οι σημειακές θερμογέφυρες εμφανίζονται στις ενώσεις των γραμμικών θερμο-γεφυρών, στις οποίες η ροή θερμότητας έχει τρισδιάστατη φύση. Οι σημειακές θερμογέφυρες δεν έχουν καμία διάσταση, ενώ η επίδρασή τους στις θερμικές ανταλλαγές θεωρείται ια για τα ελληνικά δεδομένα πρακτικά αμελητέα- γι' αυτό και δεν λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε

29 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμογέφυρες (Συνδυασμός Κατασκ. Γεωμ.) 5.2. Θερμογέφυρες γενικές πληροφορίες Ανάλογα µε τη θέση εµφάνισής τους στο κτήριο, οι θερµογέφυρες απαντώνται: στη συναρµογή των κατακόρυφων δοµικών στοιχείων (κατακόρυφες θερµογέφυρες) στη συναρµογή των οριζόντιων δοµικών στοιχείων µε τα κατακόρυφα δοµικά στοιχεία (οριζόντιες θερµογέφυρες) στη συναρµογή των κουφωµάτων µε τα συµπαγή δοµικά στοιχεία (θερµογέφυρες κουφωµάτων). Οι κατακόρυφες θερµογέφυρες εντοπίζονται στις κατόψεις του κτηρίου, Δεδοµένου ότι η κύρια διάστασή τους αναπτύσσεται καθ' ύψος, το µήκος τους µετράται µε βάση τα σχέδια των τοµών. Διακρίνονται τρεις υποκατηγορίες : θερµογέφυρες εξωτερικών γωνιών (ΕΞΓ), θερµογέφυρες εσωτερικών γωνιών (ΕΣΓ), θερµογέφυρες ένωσης δοµ. Στοιχείων (ΕΔΣ). Οι οριζόντιες θερµογέφυρες εντοπίζονται στις τοµές του κτηρίου. Δεδοµένου ότι η κύρια διάστασή τους αναπτύσσεται κατά µήκος των δοµικών στοιχείων, το µήκος τους µετράται µε βάση τα σχέδια των κατόψεων. Διακρίνονται επτά υποκατηγορίες: θερµογέφυρες δώµατος ή οροφής σε προεξοχή (Δ), θερµογέφυρες δαπέδου σε προεξοχή ή δαπέδου επάνω από πυλωτή (ΔΠ), θερµογέφυρες οροφής σε εσοχή (ΟΕ), θερµογέφυρες δαπέδου σε εσοχή (ΔΕ), θερµογέφυρες ενδιάµεσου δαπέδου (ΕΔΠ), θερµογέφυρες περίδεσµου ενίσχυσης (ΠΡ), θερµογέφυρες δαπέδου που εδράζεται σε έδαφος (ΕΔ). Οι θερμογέφυρες κουφωμάτων εντοπίζονται στις θέσεις συναρμογής των κουφωμάτων με τα συμπαγή δομικά στοιχεία. Το μήκος τους μετράται με βάση τις διαστάσεις των ανοιγμάτων. Διακρίνονται δύο υποκατηγορίες : θερμογέφυρες στο λαμπά του κουφώματος (Λ) θερμογέφυρες στο ανωκάσι/καιωκάσι του κουφώματος (ΑΚ).

30 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμογέφυρες (Συνδυασμός Κατασκ. Γεωμ.) 5.2. Θερμογέφυρες Στοιχεία υπολογισμού Η αναλυτική περιγραφή των θερμογεφυρών και ο τρόπος προσδιορισμού τους γίνεται στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε στην ενότητα 2.4., Στο παράρτημα της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. στη σειρά πινάκων 16α έως 16λ δίνονται για διαφορετικές περιπτώσεις θερμογεφυρών (που καταγράφονται με τα σκαριφήματά τους) οι τιμές του αντίστοιχου συντελεστή γραμμικής θερμοπερατότητας Ψ. Σε περίπτωση που ο τύπος μιας θερμογέφυρας δεν συναντάται στους παραπάνω πίνακες, ο μελετητής μπορεί στους υπολογισμούς να λάβει κατά προσέγγιση την τιμή της πλησιέστερης ως προς τη γεωμετρία της περίπτωση θερμογέφυρας. Στον παράπλευρο πίνακα 16λ της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε φαίνονται ενδεικτικά οι τύποι των θερμογεφυρών που μπορεί να συναντηθούν αναλόγω ς της θέσης τοποθέτησης του κουφώματος στο άνοιγμα

31 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕΣ Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Υπολογισμός Γεωμετρικών Μεγεθών Υπολογισμός μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας όλου του κτηρίου (Um) Για την εύρεση του μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας όλου του κτηρίου (U m ) και τον έλεγχο της θερμικής του επάρκειας είναι απαραίτητος ο υπολογισμός ορισμένων γεωμετρικών μεγεθών του κτηρίου και συγκεκριμένα: Ο υπολογισμός των εμβαδών όλων των επί μέρους δομικών στοιχείων. Ο υπολογισμός των μηκών των γραμμικών θερμογεφυρών. Ο όγκος του κτηρίου. Από τη μαθηματική σχέση Α/V, που ορίζει το λόγο του εμβαδού των επιφανειών όλου του εξωτερικού κελύφους του κτηρίου (Α) προς τον όγκο που αυτό περικλείει (V), προκύπτει ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής θερμοπερατότητας U m, max, O μέσος συντελεστής θερμοπερατότητας U m του κτηρίου δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερος από την τιμή του U m, max Για την εύρεση του εμβαδού Α υπεισέρχονται στον υπολογισμό οι εξωτερικές επιφάνειες του κελύφους στο σύνολό τους και με τις εξωτερικές τους διαστάσεις, παρακολουθώντας απόλυτα τη γεωμετρία του κτηρίου. Αντίστοιχα, ο όγκος V είναι ο όγκος του κτηρίου που περικλείεται από όλες αυτές τις επιφάνειες. Ο κανονισμός ορίζει αναλυτικά τις επιφάνειες και τον όγκο του κτηρίου που υπεισέρχονται ή δεν υπεισέρχονται στον υπολογισμό του λόγου Α/V. Η σχετική αναφορά γίνεται στην ενότητα 2.5. της T.O.T.Ε.Ε Um, max για το σύνολο του κτηρίου πίνακας 7 της T.O.T.E.E

32 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Υπολογισμός Γεωμετρικών Μεγεθών Υπολογισμός μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας όλου του κτηρίου (Um) Σχετικά με τον λόγο Α/V Για τον υπολογισμό του λόγου A / V, προκειµένου να διευκολυνθεί ο υπολογισµός. : Όλα τα µεγέθη είναι σκόπιµο να υπολογισθούν κατ' όροφο και κατά επιφάνεια, χρησιμοποιώντας πρότυπου εντύπου, που θα δίνει σε πινακοποιηµένη µορφή: - το πλάτος του κάθε δοµικού στοιχείου, - το ύψος του, -το εµβαδό του, - το µήκος της γραµµικής θερµογέφυρας για κάθε διαφορετικό τύπο θερµογέφυρας. Τα επί µέρους αθροίσµατα αυτών των ποσοτήτων δίνουν τα συνολικά µεγέθη στην επιφάνεια του κελύφους για κάθε διαφορετικό δοµικό στοιχείο. Επισημαίνεται ότι στον όγκο του κτηρίου δεν συµπεριλαµβάνονται: Ο ανοικτός υπόστυλος χώρος που βρίσκεται στην πυλωτή. Γενικώς όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι αν έχουν θεωρηθεί ως Μη θερμαινόμενοι. Αντίθετα, συµπεριλαµβάνονται κανονικά στον όγκο του κτηρίου αν θεωρηθούν θερµαινόµενοι! (Κοινόχρηστοι που μπορούν να θεωρηθούν ως θερμαινόμενοι οι μη είναι : o χώρος της εισόδου, το κλιµακοστάσιο και η απόληξή του στο δώµα, οι διάδροµοι μιας πολυκατοικίας. Οι χώροι των υπογείων, όταν δεν είναι θερµαινόµενοι. Οι χώροι των αποθηκών που βρίσκονται µέσα στο κυρίως σώµα του κτηρίου ή σε επαφή µε αυτό, εφόσον δεν θεωρούνται θερµαινόµενοι. Ο χώρος του προσαρτηµένου θερµοκηπίου που λειτουργεί ως παθητικό ηλιακό σύστηµα (και είναι µη θερµαινόµενος χώρος). Ο µη κατοικήσιµος χώρος που διαµορφώνεται επάνω από την οροφή και κάτω από µη θερµοµονωµένη στέγη. ενώ, αν ο χώρος είναι κατοικήσιµος (σοφίτα), συνυπολογίζεται στον όγκο του κτηρίου και η στέγη και οφείλει να θερµοµονωθεί, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις και του πρώτου ελέγχου, δηλαδή Uστέγης U max. Οι κλειστοί χώροι στάθµευσης αυτοκινήτων. Κάθε κλειστός χώρος που δεν θεωρείται θερµαινόµενος (π.χ. εργαστήρια που δεν θερµαίνονται). Οι όγκοι, τους οποίους καταλαµβάνουν αίθριοι χώροι µέσα στο σώµα του κτηρίου, δηλαδή - σύµφωνα µε το Γ.O.K.- τα µή στεγασµένα τµήµατα του κτηρίου που περιβάλλονται από όλες τις πλευρές τους από το κτήριο ή από άλλα κτήρια του οικοπέδου. Οι φωταγωγοί του κτηρίου. Οι υποχρεωτικώς ή προαιρετικώς ακάλυπτοι χώροι. Κάθε ανοικτός χώρος, που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, είτε βρίσκεται μέσα στο κυρίως σώμα του κτηρίου είτε όχι.

33 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Υπολογισμός Γεωμετρικών Μεγεθών Υπολογισμός μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας όλου του κτηρίου (Um) Σχετικά με τον λόγο Α/V Οι εξωτερικές επιφάνειες σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον αποτελούν διαχωριστικά στοιχεία με μη θερμαινόμενο χωρο, υπεισέρχονται στον υπολογισμό της επιφάνειας Α στο σύνολο τους,-- πολλαπλασιασμένες με έναν μειωτικό συντελεστή (b), όπως ορίζεται στην ενότητα της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 2 Στα προσαρτημένα θερμοκήπια, τα οποία λειτουργούν ως παθητικά ηλιακά συστήματα, ως εξωτερική επιφάνεια λαμβάνεται ο διαχωριστικός τοίχος μεταξύ κυρίως χώρου του κτηρίου και του προσαρτημένου θερμοκηπίου και όχι η εξωτερική γυάλινη όψη του θερμοκηπίου. Επιφάνειες του κτηρίου που έρχονται σε επαφή με εξωτερική επιφάνεια άλλου κτηρίου είτε αυτό το κτήριο βρίσκεται εντός του ιδίου οικοπέδου είτε στο όμορο (δηλαδή τα δύο κτήρια βρίσκονται σε επαφή στο διαχωριστικό όριο των δύο οικοπέδων) λαμβάνονται ως συνορεύουσες με το εξωτερικό περιβάλλον και δεν υπάρχει κάποια ξεχωριστή αντιμετώπιση. Σε περίπτωση που ο θερμαινόμενος όγκος του κτηρίου αποτελείται από επί μέρους όγκους, που διαxωρίζονται από μη θερμαινόμενους χώρους και δεν έχουν δυνατότητα μεταξύ τους επικοινωνίας, ως όγκος του κτηρίου λαμβάνεται το άθροισμα όλων αυτών των επί μέρους θερμαινόμενων όγκων (π.χ. θερμαινόμενος υπόγειος χώρος που χωρίζεται από τους θερμαινόμενους ορόφους με το μη θερμαινόμενο χώρο του κλιμακοστασίου και της εισόδου της πολυκατοικίας). Ομοίως, ως εξωτερική επιφάνεια Α λαμβάνεται το άθροισμα όλων των εξωτερικών επιφανειών των θερμαινόμενων χώρων. Σε όλες τις περιπτώσεις η εύρεση του λόγου Α/V οδηγεί στον προσδιορισμό της μέγιστης επιτρεπόμενης τιμής του συντελεστή θερμοπερατότητας U m του κτηρίου. (όπως αυτή ορίζεται για κάθε ζώνη από τον πίνακα 7).

34 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Υπολογισμός Γεωμετρικών Μεγεθών Υπολογισμός μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας όλου του κτηρίου (Um) Ο μειωτικός συντελεστής (b) Ο μειωτικός συντελεστής (b) T.O.T.E.E Ο μειωτικός συντελεστής (b) προσαρμόζει τις υπολογισθείσες θερμικές απώλειες από κάθε επιφάνεια του κελύφους του κτηρίου στις πραγματικές θερμοκρασιακές συνθήκες. Η κάθε ποσότητα Α*U (συντελεστής μεταφοράς θερμότητας) ορίζει τη μεταφερόμενη ποσότητα θερμότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον μέσω των επί μέρους δομικών στοιχείων του κελύφους του κτηρίου στη μονάδα του χρόνου και για διαφορά θερμοκρασίας εσωτερικού - εξωτερικού περιβάλλοντος 1 C (ή 1 Κ). Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε επιφάνειες που συνορεύουν με μη θερμαινόμενους χώρους ή με το έδαφος η ποσότητα αυτή είναι υπερεκτιμημένη. Με το μειωτικό συντελεστή επιχειρείται η επαναφορά της σε μεγέθη πλησιέστερα στην πραγματικότητα. Έτσι, ο μειωτικός συντελεστής (b) λαμβάνει τιμές όπως ορίζονται σε καθεμιά από τις παρακάτω περιπτώσεις : Σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα ή/και το έδαφος (όπου με την χρήση του ισοδύναμου U η διόρθωση θεωρείται επαρκής). Ο συντελεστής λαμβάνει τιμή b = 1,0, καθώς η ποσότητα Α*U θεωρείται η πραγματικά υπολογισθείσα. Η τιμή b = 1,0 ισχύει τόσο για κατακόρυφες επιφάνειες, όσο και για οριζόντιες, είτε είναι η ροή θερμότητας στις τελευταίες από επάνω προς τα κάτω είτε από κάτω προς τα επάνω. Σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με όμορο κτήριο. Αν και στην περίπτωση ενός όμορου κτηρίου η μεταφερόμενη ποσότητα θερμότητας μέσω ενός δομικού στοιχείου που εφάπτεται σε αντίστοιχο δομικό στοιχείο του όμορου είναι μειωμένη συγκριτικά με τη μεταφερόμενη ποσότητα θερμότητας μέσω ενός δομικού στοιχείου που έρχεται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα, η μεταφερόμενη ποσότητα θερμότητας θα πρέπει να παραμένει υπερεκτιμημένη με τιμή συντελεστή b = 1,0, διότι είναι απροσδιόριστος ο χρόνος ζωής του όμορου κτηρίου. Ίδια θα είναι η αντιμετώπιση είτε οι χώροι του όμορου κτηρίου είναι θερμαινόμενοι είτε όχι. Στην Ενεργειακή μελέτη δηλαδή σε κάθε περίπτωση b = 1,0 Στην Ενεργειακή επιθεώρηση όμως αποτιμάται η πραγματική κατάσταση, δηλαδή εφόσον υπάρχει επαφή με όμορη θερμαινόμενη ζώνη, το συγκεκριμένο στοιχείο λαμβάνεται ως τελείως αδιαβατικό (b=0) ή αν δεν υπάρχει ως σε επαφή με Μ.Θ.Χ.(b=0,5) ή εξωτερικό περιβάλλον (b=1).

35 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕς Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Υπολογισμός Γεωμετρικών Μεγεθών Υπολογισμός μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας όλου του κτηρίου (Um) - Ο μειωτικός συντελεστής (b) Σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με θερμαινόμενους χώρους του ιδίου κτηρίου. Σε περίπτωση που υφίστανται χώροι του ίδιου κτηρίου οι οποίοι, αν και θερμαινόμενοι, δεν συνυπολογίζονται στη μελέτη θερμικής προστασίας και επομένως παραμένουν ενδεχομένως αδιαβατικοί, τα διαχωριστικά δομικά στοιχεία προς αυτούς τους χώρους λαμβάνονται κατά τον υπολογισμό κατά απλοποιητική παραδοχή με τιμή μειωτικού συντελεστή b = 0,5. (Τελείως αδιαβατικοί b = 0!) Για παράδειγμα σε περίπτωση προσθήκης νέου κτίσματος (ή και ενός μόνο δωματίου) σε υφιστάμενο θερμομονωμένο ή μη θερμομονωμένο κτήριο τα δομικά στοιχεία που διαχωρίζουν το υφιστάμενο κτήριο από την προσθήκη υπάγονται σ' αυτήν την κατηγορία. Αν το διαχωριστικό δομικό στοιχείο αποτελεί μέρος του υφιστάμενου, θα πρέπει να θερμομονωθεί κατά την κατασκευή του νέου προστιθέμενο υ κτίσματος. Παρέχεται ωστόσο η δυνατότητα ο έλεγχος της θερμομονωτικής επάρκειας να γίνει για το σύνολο του κτηρίου (υφιστάμενου και προσθήκης) με την προϋπόθεση της ριζικής ανακαίνισης του υφιστάμενου και της πλήρους θερμομονωτικής του προστασίας. Σε οριζόντια οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη. Ο μειωτικός συντελεστής διατηρεί την τιμή b = 1,0, καθώς η διόρθωση στην απόκλιση έχει ήδη γίνει κατά τον υπολογισμό του συντελεστή θερμοπερατότητας U της διατομής, λαμβάνοντας υπόψη την αντίσταση R RU του στρώματος αέρα μεταξύ της οριζόντιας οροφής και της κεκλιμένης στέγης. Σ αυτήν την τιμή, όπως έχει αναφερθεί στην παράγραφο, συμπεριλαμβάνεται και η θερμική αντίσταση των στρώσεων της μη θερμομονωμένης στέγης. Σε επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με κλειστό, μη θερμαινόμενο χώρο. Στην περίπτωση αυτή η ροή θερμότητας, επηρεάζεται από την ποσότητα θερμότητας που μεταφέρεται ή απάγεται μέσω αερισμού στο μη θερμαινόμενο χώρο. Ο μειωτικός συντελεστής (b u ), χώρου υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο: ΕΥΤΥΧΩΣ, εναλλακτικά παρέχεται η δυνατότητα σε όλες τις επιφάνειες έρχεται σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο να ληφθεί κατά απλοποιητική παραδοχή bu = 0,50.

36 5. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ / ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕΣ Θερμ. επάρκεια (U αδιαφανών στοιχείων) Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας - Υπολογισμός Γεωμετρικών Μεγεθών Υπολογισμός μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας όλου του κτηρίου (Um) Υπολογισμός Υπολογισμός του μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας όλου του κτηρίου {U m } Ο μέσος συντελεστής θερμοπερατότητας όλου του κτηρίου (U m ) προκύπτει από το συνυπολογισμό των συντελεστών όλων των επί μέρους δομικών στοιχείων του περιβλήματος του θερμαινόμενου χώρου του κτηρίου κατά την ποσοστιαία αναλογία των αντίστοιχων εμβαδών τους. Στον υπολογισμό του U m θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι γραμμικές θερμογέφυρες που αναπτύσσονται στα δομικά στοιχεία, ιδίως στα όρια της περιμέτρου των δομικών στοιχείων. Στη γενική του έκφραση ο υπολογισμός του U m προκύπτει από τον τύπο: Το ευρισκόμενο πηλίκο U m συγκρίνεται με αυτό που ορίζεται ως μέγιστο επιτρεπόμενο U m. max από το λόγο Α/V για κάθε κλιματική ζώνη. Πρέπει πάντα να ισχύει: U m U m,max Αν δεν ικανοποιείται αυτή η συνθήκη, ο υπολογισμός επαναλαμβάνεται από την αρχή, έχοντας προηγουμένως βελτιώσει τα θερμοτεχνικά χαρακτηριστικά των επί μέρους δομικών στοιχείων (π.χ. αύξηση του πάχους της θερμομονωτικής στρώσης των αδιαφανών στοιχείων, βελτίωση της ποιότητας των κουφωμάτων, μείωση του μεγέθους των ανοιγμάτων κ.ά.). Πίνακες τιμών Η τιμή του μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας (U m ) του κελύφους του κτηρίου θα συγκριθεί με αυτήν που προκύπτει βάσει του λόγου Α/V από τον πίνακα 7. Η τιμή του συντελεστή γραμμικής θερμοπερατότητας (Ψ) λαμβάνεται από τους πίνακες 15 ή 16, που ορίζουν τους τύπους των γραμμικών θερμογεφυρών.

Θερμομονωτική Επάρκεια - Θερμογέφυρες

Θερμομονωτική Επάρκεια - Θερμογέφυρες Θερμομονωτική Επάρκεια - Θερμογέφυρες Ενημερωτική Ημερίδα Σύλλογος Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος (ΣΜΗΒΕ) Δημήτριος Αναστασέλος Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός jimanas@aix.meng.auth.gr Στάδια ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ Ο ΗΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ ΑΣ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.../2010

ΤΕΧΝΙΚΗ Ο ΗΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ ΑΣ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.../2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ιεύθυνση... ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο ΗΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ ΑΣ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.../2010 Θερµοφυσικές ιδιότητες δοµικών

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Στ. Ψωμόπουλος

Κωνσταντίνος Στ. Ψωμόπουλος Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων Κωνσταντίνος Στ. Ψωμόπουλος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ/κος Η/Υ Επικ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Πειραιά Νόμος 3661/2008 Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης

Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Τεύχος αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε 20701-2/2010

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε 20701-2/2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ Ο ΗΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ ΑΣ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε /2010 Αριθμ. οικ. 2618/ (ΦΕΚ Β 2945) απόφαση Υ.Π.Ε.Κ.Α.

ΤΕΧΝΙΚΗ Ο ΗΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ ΑΣ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε /2010 Αριθμ. οικ. 2618/ (ΦΕΚ Β 2945) απόφαση Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2016 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ASHRAE ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Μέσ α Δηµήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΕΥΧΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΕΡΓΟ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΥΡΙΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ: Διώροφη Οικοδομή Κατοικίας με Ισόγειο Κατάστημα. Μεσογείων 45, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 534 CIVILTECH A.E. Μελετητής

Διαβάστε περισσότερα

2. Θερμογέφυρες. Βασικές αρχές. Υπολογισμός. Παραδείγματα

2. Θερμογέφυρες. Βασικές αρχές. Υπολογισμός. Παραδείγματα 2. Θερμογέφυρες Βασικές αρχές Υπολογισμός Παραδείγματα Θερμομόνωση Η θέση της θερμομόνωσης μπορεί να είναι: Εξωτερική Εσωτερική Στον πυρήνα της κατασκευής Το ίδιο το δομικό στοιχείο ως θερμομονωτικό Θερμομόνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ)

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ) ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ) χωρίς θερμομόνωση με θερμομόνωση ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ 1 Kcal = 4.186,8 J = 1,163 W*h 1 Kcal είναι η ποσότητα της θερμότητας που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε /2017

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε /2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - Υ.Π.ΕΝ. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε 20701-2/2017 ΘΕΡΜΟΦΥΣΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ)

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ) ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ) χωρίς θερμομόνωση με θερμομόνωση ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ 1 Kcal = 4.186,8 J = 1,163 W*h 1 Kcal είναι η ποσότητα της θερμότητας που

Διαβάστε περισσότερα

μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτηρίων

μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτηρίων μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτηρίων Λάσκος Κωνσταντίνος, Πολιτικός Μηχανικός, Α.Π.Θ. Δημήτρης Μαντάς, Μηχανολόγος Μηχανικός, Ε.Μ.Π.,., MSc Νόμος 3661/2008 : Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της θερμομονωτικής προστασίας στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Ο ρόλος της θερμομονωτικής προστασίας στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Ο ρόλος της θερμομονωτικής προστασίας στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Κατερίνα Τσικαλουδάκη Δρ πολιτικός μηχανικός, επίκουρη καθηγήτρια Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων Τμήμα Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ASHRAE ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δημήτρης Αραβαντινός αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος αναλυτικών υπολογισμών

Τεύχος αναλυτικών υπολογισμών Τεύχος αναλυτικών υπολογισμών Έργο: Τοποθέτηση μιας προκατασκευασμένης αίθουσας στο Δημοτικό Σχολείο Διαβατού και μιας προκατασκευασμένης αίθουσας στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. Δήμος Βέροιας 20 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Το έργο We Qualify έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου με την εκπαίδευση ατόμων στην τοποθέτηση κουφωμάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση του συνδυασμού μόνωσης και υαλοπινάκων στη μεταβατική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων

Επίδραση του συνδυασμού μόνωσης και υαλοπινάκων στη μεταβατική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων Επίδραση του συνδυασμού μόνωσης και υαλοπινάκων στη μεταβατική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων Χ. Τζιβανίδης, Λέκτορας Ε.Μ.Π. Φ. Γιώτη, Μηχανολόγος Μηχανικός, υπ. Διδάκτωρ Ε.Μ.Π. Κ.Α. Αντωνόπουλος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ 1 2 1

ΑΣΚΗΣΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ 1 2 1 ΑΣΚΗΣΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ 1 2 1 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3 ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ, Q ( W h ) ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Μεταφορά ενέργειας με: Θερμική αγωγή ή Θερμική μεταβίβαση ή με συναγωγιμότητα (μεταφορά θερμότητας στην επιφάνεια επαφής

Διαβάστε περισσότερα

Θερμομονωτική προστασία και ενεργειακή απόδοση κτιρίου

Θερμομονωτική προστασία και ενεργειακή απόδοση κτιρίου Θερμομονωτική προστασία και ενεργειακή απόδοση κτιρίου Κατερίνα Τσικαλουδάκη*, Θεόδωρος Θεοδοσίου *Δρ πολ. μηχ., επίκουρη καθηγήτρια, katgt@civil.auth.gr Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος υπολογισµού συντελεστών θερµοπερατότητας και αποτελεσµατικής θερµοχωρητικότητας

Μέθοδος υπολογισµού συντελεστών θερµοπερατότητας και αποτελεσµατικής θερµοχωρητικότητας Μέθοδος υπολογισµού συντελεστών θερµοπερατότητας και αποτελεσµατικής θερµοχωρητικότητας Νίκος Χατζηνικολάου Λειτουργός Βιοµηχανικών Εφαρµογών Υπηρεσία Ενέργειας Βασικές Ορολογίες Συντελεστής Θερµικής Αγωγιµότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ κτηριων. Κατάλληλη χωροθέτηση κτηρίων. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ κτηριων. Κατάλληλη χωροθέτηση κτηρίων. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ κτηριων Κατάλληλη χωροθέτηση κτηρίων ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΚΕΛΥΦΟΣ κηλιακηενεργεια Για την επιτυχή εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, η διαμόρφωση του κελύφους του κτηρίου πρέπει να είναι τέτοια,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ TEI ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ (Ψύξης, Κλιµατισµού και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας) ρ. ΜαρίαΚ. Κούκου Μιχάλης Μέντζος Χρήστος Ζιούτης Νίκος Τάχος Prof. Μ. Gr. Vrachopoulos

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ

ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ ΑΣ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010 ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D.

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Θερμομονωτική προστασία κτιρίου Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή ΤμήμαΠολιτικών Μηχανικών Διάλεξη 7 η και 8 η /2016 Θερμομονωτική προστασία κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ASHRAE ΑΘΗΝΑ 2225 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Τ.Ε.Ε. ENVIRONMENT & ENERGY IN SHIPS ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος αναλυτικών υπολογισμών

Τεύχος αναλυτικών υπολογισμών Τεύχος αναλυτικών υπολογισμών Έργο: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΚΤΙΡΙΟ «Δ» Διεύθυνση: ΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ Μελετητές: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Κεντρική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ΜΥΡΣΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΚΛΕΙΩ ΑΞΑΡΛΗ

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΚΛΕΙΩ ΑΞΑΡΛΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΚΛΕΙΩ ΑΞΑΡΛΗ το κέλυφος του κτιρίου και τα συστήματα ελέγχου του εσωκλίματος επηρεάζουν: τη θερμική άνεση την οπτική άνεση την ηχητική άνεση την ποιότητα αέρα Ο βαθμός ανταπόκρισης του κελύφους

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος αναλυτικών υπολογισμών

Τεύχος αναλυτικών υπολογισμών Σειριακός αριθμός μηχανής ΤΕΕ: U8LYF8CM6S1IMURY - έκδοση: 1.29.1.19 4M-KENAK Version: 1.00, S/N: 53815466, Αρ. έγκρισης: 1935/6.12.2010 Τεύχος αναλυτικών υπολογισμών Έργο: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πολυώροφη οικοδομή με έξι ορόφους με χρήση κατοικίας, καταστήματα στο ισόγειο και υπόγεια με χώρους στάθμευσης και αποθήκες.

Πολυώροφη οικοδομή με έξι ορόφους με χρήση κατοικίας, καταστήματα στο ισόγειο και υπόγεια με χώρους στάθμευσης και αποθήκες. Πολυώροφη οικοδομή με έξι ορόφους με χρήση κατοικίας, καταστήματα στο ισόγειο και υπόγεια με χώρους στάθμευσης και αποθήκες. Περιοχή Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Στ. Ψωμόπουλος Δρ. Ηλεκτρολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ «ΚΤΙΡΙΟ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.» ΛΑΡΙΣΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK ΠΟΠΗ ΔΡΟΥΤΣΑ M.Sc. Φυσικός Περιβάλλοντος, Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8 Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου 1 1. Γενικά Στοιχεία Χρήση κτιρίου Μικτή χρήση Έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας: Έτος ολοκλήρωσης κατασκευής: Κατοικίες Γραφεία Καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Η συμμετοχή των κουφωμάτων αλουμινίου στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Η συμμετοχή των κουφωμάτων αλουμινίου στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Η συμμετοχή των κουφωμάτων αλουμινίου στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Θοδωρής Λύβης, Πολιτικός Μηχανικός Τμήμα Έργων & Τεχνικής Υποστήριξης ΑΛΟΥΜΥΛ ΑΕ Ένας χρήσιμος ορισμός Ο συντελεστής θερμοπερατότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc Αρχές ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων Αξιοποίηση των τοπικών περιβαλλοντικών πηγών και τους νόμους ανταλλαγής ενέργειας κατά τον αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.)

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) ΑΘΗΝΑ ΓΑΓΛΙΑ Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., M.Sc. Οµάδα Εξοικονόµησης

Διαβάστε περισσότερα

Νοµοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόµηση ενέργειας -στον κτιριακό τοµέαστην

Νοµοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόµηση ενέργειας -στον κτιριακό τοµέαστην Νοµοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόµηση ενέργειας -στον κτιριακό τοµέαστην Ελλάδα Κατερίνα Τσικαλουδάκη ρ πολιτικός µηχανικός, λέκτορας Εργαστήριο Οικοδοµικής και Φυσικής των Κτιρίων Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΓΙΟΛΤΑΣ ΤΖΟΥΝΕΙΤ, ΟΣΜΑΝ ΟΓΛΟΥ ΖΕΒΑΙΔΗΝ Επιβλέπων Καθηγητής: ΜΗΤΣΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΒΑΛΑ 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Ν. Α. ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΣΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

( Επιλογή συγκεκριμένων παραγράφων για τις ανάγκες του μαθήματος ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ)

( Επιλογή συγκεκριμένων παραγράφων για τις ανάγκες του μαθήματος ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ) ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010 ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά

Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά Το Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο ήµος Αγίας Βαρβάρας υλοποιούν το Έργο "Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», µε χρηµατοδότηση του Προγράµµατος ΕΠΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ. Το έργο έχει

Διαβάστε περισσότερα

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Το έργο We Qualify έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου με την εκπαίδευση ατόμων στην τοποθέτηση θερμομονωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Τέκτων - ΚΕΝΑΚ 59. Τέκτων - ΚΕΝΑΚ. 5.1 Εισαγωγή - Δυνατότητες Τέκτων-ΚΕΝΑΚ

Κεφάλαιο 5: Τέκτων - ΚΕΝΑΚ 59. Τέκτων - ΚΕΝΑΚ. 5.1 Εισαγωγή - Δυνατότητες Τέκτων-ΚΕΝΑΚ Κεφάλαιο 5: Τέκτων - ΚΕΝΑΚ 59 5 Τέκτων - ΚΕΝΑΚ 5.1 Εισαγωγή - Δυνατότητες Τέκτων-ΚΕΝΑΚ Με το πρόγραμμα Τέκτων - ΚΕΝΑΚ δίνεται η δυνατότητα στο μελετητή να περιγράψει τη θερμομονωτική κατάσταση του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΕΝ.Α.Κ. ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΤΑΦΑΟΓΛΟΥ ΤΖΟΣΚΟΥΝ, ΑΜΠΤΟΥΛ ΑΜΠΤΟΥΛΑ Επιβλέπων Καθηγητής: ΜΗΤΣΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΡΜΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ- ΘΕΡΜΙΚΗ ΡΟΗ- ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

ΤΟ ΘΕΡΜΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ- ΘΕΡΜΙΚΗ ΡΟΗ- ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟ ΘΕΡΜΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ- ΘΕΡΜΙΚΗ ΡΟΗ- ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ τρόποι μετάδοσης της θερμότητας αγωγιμότητα μεταφορά ακτινοβολία Θερμικές απώλειες (ή πρόσοδοι) Το κτίριο χάνει θερμότητα: Μέσω του κελύφους, ανάλογα με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Τεχνική Ημερίδα ΤΕΕ, Αθήνα, 25 Απριλίου 2012 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός, M.Sc. Εργαστήριο Ενεργειακών Μετρήσεων Τμήμα Κτιρίων ΚΑΠΕ Οδηγία 2002/91/ΕΚ για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Υπολογισμός Ενεργειακών Καταναλώσεων

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Υπολογισμός Ενεργειακών Καταναλώσεων ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Υπολογισμός Ενεργειακών Καταναλώσεων Εργοδότης Έργο Θέση : : : : ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΔΥΟ ΙΣΟΓΕΙΩΝ : ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ : : : Ημερομηνία : Μελετητές : : : Παρατηρήσεις : : 0 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εκπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ TEI ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ (Ψύξης, Κλιµατισµού και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας) ρ. ΜαρίαΚ. Κούκου Μιχάλης Μέντζος Χρήστος Ζιούτης Νίκος Τάχος Prof. Μ. Gr. Vrachopoulos

Διαβάστε περισσότερα

Αναθεώρηση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ)

Αναθεώρηση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) Τελευταίες εξελίξεις στον τομέα Εξοικονόμησης Ενέργειας Δευτέρα 10 & 11 Ιουλίου 2017, Αθήνα Αναθεώρηση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) Απόστολος Ευθυμιάδης Διπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος Μηχ., Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας. Επιτροπή Συντονισμού για την Επικαιροποίηση της Εθνικής Νομοθεσίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων

Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας. Επιτροπή Συντονισμού για την Επικαιροποίηση της Εθνικής Νομοθεσίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων Αναθεώρηση του Υφιστάμενου Πλαισίου για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (Developments of the Hellenic Regulation on the Energy Performance of Buildings) ΠΟΠΗ ΔΡΟΥΤΣΑ pdroutsa@noa.gr Φυσικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιστοποίηση της ενεργειακής συμπεριφοράς προκατασκευασμένων κτιρίων. Παράδειγμα εφαρμοσμένης έρευνας

Βελτιστοποίηση της ενεργειακής συμπεριφοράς προκατασκευασμένων κτιρίων. Παράδειγμα εφαρμοσμένης έρευνας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Βελτιστοποίηση της ενεργειακής συμπεριφοράς προκατασκευασμένων κτιρίων. Παράδειγμα εφαρμοσμένης έρευνας ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Επ. υπεύθυνη: Συνεργάτες:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Μ, εγκατάσταση τοποθέτηση µόνωσης

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Μ, εγκατάσταση τοποθέτηση µόνωσης Όπου Μ, εγκατάσταση τοποθέτηση µόνωσης συνήθειες. Η θερµική προστασία του κελύφους, του δώµατος και της στέγης είναι βασική προϋπόθεση για τη σωστή θερµική συµπεριφορά οποιουδήποτε κτηρίου. Η θερµοµόνωση

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΡΧΩΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & Φ/Β Επιβλέπων Καθηγητής: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΨΗΣ ΕΝΟΣ ΟΡΟΦΟΥ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΨΗΣ ΕΝΟΣ ΟΡΟΦΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΨΗΣ ΕΝΟΣ ΟΡΟΦΟΥ Αποτελεί ένα αρχικό μέρος του υπολογισμού * του υπολογισμού μιας πλήρους πρόσοψης (τοιχώματα + θερμογέφυρες) * του υπολογισμού όλων των προσόψεων (τοιχώματα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μετάδοσης Θερµότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

Εργαστήριο Μετάδοσης Θερµότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Εργαστήριο Μετάδοσης Θερµότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης 1 Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Το παράδειγμα του κτιρίου διοίκησης του

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) σε νεόδμητο ιδιωτικό κτίριο στην Ιεράπετρα Κρήτης, με βάση τον ΚΕΝΑΚ και με την χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Συνέδριο ΟΠΕ - ΣΒΒΕ Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον κλάδο των οµικών Υλικών Ξεν. Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη, 2 εκεµβρίου 2008 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ)

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Λ. Μεσογείων 119

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικός Περιβάλλοντος Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας EinB th International Conference ENERGY in BUILDINGS 2017

Φυσικός Περιβάλλοντος Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας EinB th International Conference ENERGY in BUILDINGS 2017 Αναθεώρηση του Υφιστάμενου Πλαισίου για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (Developments of the Hellenic Regulation on the Energy Performance of Buildings) ΠΟΠΗ ΔΡΟΥΤΣΑ pdroutsa@noa.gr Φυσικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή εργασία Ενεργειακή Μελέτη κτηρίου (κατοικίας) στα Χανιά Κρήτης με βάση τον Κανονισμό Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) και με την χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ & Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΛΟΓΩ ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΩΝ Η θέση της θερμομονωτικής στρώσης στα δομικά στοιχεία του εξωτερικού περιβλήματος ενός κτιρίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Α. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΚ3 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ Αθήνα, Ιούνιος 2011 Α έκδοση Ομάδα εργασίας θεματικής ενότητας ΔΚ3: Αραβαντινός

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Θέρμανσης σε κατοικία της Θεσσαλονίκης

Μελέτη Θέρμανσης σε κατοικία της Θεσσαλονίκης Τ.Ε.Ι. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Πτυχιακή Εργασία με Τίτλο: Μελέτη Θέρμανσης σε κατοικία της Θεσσαλονίκης Επιβλέπων καθηγητής:ασημακοπουλοσ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ορόλος του κτιριακού κελύφους στο πλαίσιο του Κ.Εν.Α.Κ.

ορόλος του κτιριακού κελύφους στο πλαίσιο του Κ.Εν.Α.Κ. ορόλος του κτιριακού κελύφους στο πλαίσιο του Κ.Εν.Α.Κ. Κλειώ Αξαρλή, αρχιτέκτονας, αναπλ. καθηγήτρια, τμήμα Πολ. Μηχανικών ΑΠΘ Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων Κανονισμός για την ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

3ο Εργαστήριο: Ρύθμιση και έλεγχος της θερμοκρασίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας

3ο Εργαστήριο: Ρύθμιση και έλεγχος της θερμοκρασίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας 3ο Εργαστήριο: Ρύθμιση και έλεγχος της θερμοκρασίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας 1 Περιεχόμενα 3.1 Παράγοντες που συνιστούν το εσωτερικό περιβάλλον ενός κτηνοτροφικού κτηρίου... 3 3.2 Θερμότητα... 4 3.3

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΟΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι απαιτήσεις κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

αναθεώρηση Κ.Εν.Α.Κ. και Τεχνικής Οδηγίας Τ.Ε.Ε

αναθεώρηση Κ.Εν.Α.Κ. και Τεχνικής Οδηγίας Τ.Ε.Ε αναθεώρηση Κ.Εν.Α.Κ. και Τεχνικής Οδηγίας Τ.Ε.Ε. 20701-1 3 η Τεχνική Ημερίδα Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2017 Κωνσταντίνος Λάσκος, πιστοποιημένος Ενεργειακός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ Σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Δαναΐδων στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού στην Αθήνα πρόκειται να ανεγερθεί τριώροφη οικοδομή µε υπόγειο και στέγη. Το

Διαβάστε περισσότερα

Φυτεµένα δώµατα & ενεργειακή συµπεριφορά κτιρίων

Φυτεµένα δώµατα & ενεργειακή συµπεριφορά κτιρίων Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Οικοδοµικής και Φυσικής των Κτιρίων lbcp.civil.auth.gr Φυτεµένα δώµατα & ενεργειακή συµπεριφορά κτιρίων Θ.Γ.Θεοδοσίου, επ.καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. ΚΑΠΕ - Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας Υφιστάµενο Θεσµικό Πλαίσιο στην Ε.Ε. (1/3) Ενεργειακή Σήµανση οµικών Υλικών Συνέδριο «Βιώσιµη Κατασκευή σε Ελλάδα & Κύπρο» Αθήνα,, 18 Σεπτεµβρίου 2008 Ελπίδα Πολυχρόνη

Διαβάστε περισσότερα

Μία από τις βασικότερες παραμέτρους

Μία από τις βασικότερες παραμέτρους Ο καθοριστικός ρόλος των κουφωμάτων στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Τα κουφώματα είναι παρειές του κτιρίου και μέσα επαφής με το περιβάλλον, άρα στοιχεία από τα οποία μπορεί να διαφύγει ενέργεια. Επομένως,

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 ΦΟΡΤΙΑ Υπό τον όρο φορτίο, ορίζεται ουσιαστικά το πoσό θερµότητας, αισθητό και λανθάνον, που πρέπει να αφαιρεθεί, αντίθετα να προστεθεί κατά

Διαβάστε περισσότερα

Τι κάνουμε για τα αυξημένα έξοδα με την τιμή του πετρελαίου στο 1.50

Τι κάνουμε για τα αυξημένα έξοδα με την τιμή του πετρελαίου στο 1.50 Τι κάνουμε για τα αυξημένα έξοδα με την τιμή του πετρελαίου στο 1.50 Αυτό που προτείνουμε είναι η ενεργειακή θωράκιση του χώρου μας, προκειμένου να πετύχουμε μείωση έως 50% στα έξοδα θέρμανσης. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Τεχνολογίας Δομήσιμων Υλών 5ου

Ειδικά Θέματα Τεχνολογίας Δομήσιμων Υλών 5ου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ειδικά Θέματα Τεχνολογίας Δομήσιμων Υλών 5ου Αργυρίου Μαρία (ar15604) Ακαδ. Έτος 2016-2017 1 Σ ε λ ί δ α ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα

Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής και Οικονοµικών τίθεται σε ισχύ ο Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΟΜΗΣΙΜΩΝ ΥΛΩΝ 5 ΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ 4 ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΧΜΗΣ

ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΟΜΗΣΙΜΩΝ ΥΛΩΝ 5 ΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ 4 ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΧΜΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ 4 ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΧΜΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΟΜΗΣΙΜΩΝ ΥΛΩΝ 5 ΟΥ ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γ.-ΦΟΙΒΟΣ ΣΑΡΓΕΝΤΗΣ, Δρ. Πολ. Μηχανικός, Ε.ΔΙ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9 3. Ας περιγράψουμε σχηματικά τις αρχές επί των οποίων βασίζονται οι καινοτόμοι σχεδιασμοί κτηρίων λόγω των απαιτήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και ευαισθησία του χώρου και του περιβάλλοντος ; 1. Τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ Ανάλυση της Ευφροσύνης Αθαν. Καράµπαµπα, Πολ. Μηχ. ΕΜΠ Αθήνα, Οκτώβριος 2007 Το πρώτο µέτρο στη χώρα µας για εξοικονόµηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4. Ημιυπαιθριοι χώροι

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4. Ημιυπαιθριοι χώροι ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4. Ημιυπαιθριοι χώροι 3. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου: προσμετράται η επιφάνεια που ορίζεται από τις προβολές των περιγραμμάτων όλων των κτιρίων, όπως αυτά ορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Όσον δοµικό σε µεταφορά αφορά την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου, ο πηλός είναι ένα

Εισαγωγή Όσον δοµικό σε µεταφορά αφορά την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου, ο πηλός είναι ένα «όµηση µε χώµα» ΤΕΕ Μαγνησίας, Μ.Ε. Eπαγγελµατικών Θεµάτων- Νέων Μηχανικών και Επιµόρφωσης, Μηχανικοί της Γης ρ όµηση (ΚΕΝΑΚ) Ελευθερία Αλεξανδρή, µε Πηλό Πολιτικός και Κανονισµός Μηχανικός ΕΜΠ, MPhil

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ T.O.Τ.Ε.Ε : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ T.O.Τ.Ε.Ε : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ T.O.Τ.Ε.Ε. 20701-4 : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΤΡΟΛΙΑΓΚΗ Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (KENAK)»

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (KENAK)» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Λ. Μεσογείων 119 Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

7. Κανονισμός Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων - ΚΕΝΑΚ

7. Κανονισμός Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων - ΚΕΝΑΚ Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 7. Κανονισμός Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων - ΚΕΝΑΚ Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης Γρ. 0.2.7. Ισόγειο Σχολής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΟΝΟΣΤΡΩΤΗΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΑΠΟ ΟΠΤΟΠΛΙΝΘΟΥΣ. Θωμάς Δ. Ξένος Καθηγητής Τ.Η.Μ.Μ.Υ. Π.Σ. Α.Π.Θ.

ΘΕΡΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΟΝΟΣΤΡΩΤΗΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΑΠΟ ΟΠΤΟΠΛΙΝΘΟΥΣ. Θωμάς Δ. Ξένος Καθηγητής Τ.Η.Μ.Μ.Υ. Π.Σ. Α.Π.Θ. ΘΕΡΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΟΝΟΣΤΡΩΤΗΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΑΠΟ ΟΠΤΟΠΛΙΝΘΟΥΣ Θωμάς Δ. Ξένος Καθηγητής Τ.Η.Μ.Μ.Υ. Π.Σ. Α.Π.Θ. Σκοπός Σκοπός της σημερινής παρουσίασής μου είναι οι εξελίξεις στο αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

«Συστήµατα εσωτερικής θερµοµόνωσης Κnauf»

«Συστήµατα εσωτερικής θερµοµόνωσης Κnauf» «Συστήµατα εσωτερικής θερµοµόνωσης Κnauf» 1 Πάκος Σπυρίδων ιπλ. ΠολιτικόςΜηχανικός Univ. Dortmund KnaufΓυψοποιίαΑ.Β.Ε.Ε. Ευριπίδου 10, Καλλιθέα Τηλ: +30 2109310567 Fax: +30 2109310568 Email: pakos.spyridon@knauf.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE & ΤΟΙΧΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE & ΤΟΙΧΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE & ΤΟΙΧΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ Α1) ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΟΥ Ο ηλιακός τοίχος Trombe και ο ηλιακός τοίχος μάζας αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

εξοικονόµηση ενέργειας στα κτίρια» Κωνσταντίνος Ασλάνης

εξοικονόµηση ενέργειας στα κτίρια» Κωνσταντίνος Ασλάνης «Η συµβολή της εξωτερικής θερµοµόνωσης στην εξοικονόµηση ενέργειας στα κτίρια» Κωνσταντίνος Ασλάνης ιευθυντής τµηµάτων τεχνικής υποστήριξης και marketing ISOMAT Α.Β.Ε.Ε. 1 Στην Ευρώπη, ο κτιριακός τοµέας:

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε Η/Μ εγκαταστάσεις κτιρίων

Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε Η/Μ εγκαταστάσεις κτιρίων Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 1 Ημερίδα ΣΜΗΒΕ Επεμβάσεις εξοικονομήσης ενέργειας σε κτίρια κατοικιών Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ

Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ Ψυκτικά φορτία Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Θερµικόκαιψυκτικόφορτίο ιάκρισηθερµικώνροών Θερµικό κέρδος χώρου: Είναιτοσύνολοτωνθερµικώνροών

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ

Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Λε Κορμπυζιέ είπε ότι το κτίριο είναι μια μηχανή μέσα στην οποία ζούμε. Κάτι τέτοιο όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς ο

Διαβάστε περισσότερα

«Σύστηµα. εξωτερικής θερµοµόνωσης τοιχοποιίας. Κων/νος. νος Ασλάνης

«Σύστηµα. εξωτερικής θερµοµόνωσης τοιχοποιίας. Κων/νος. νος Ασλάνης «Σύστηµα εξωτερικής θερµοµόνωσης τοιχοποιίας KELYFOS και η συµβολή του στην εξοικονόµηση ενέργειας.» Κων/νος νος Ασλάνης ιευθυντής τµηµάτων τεχνικής υποστήριξης και marketing ISOMAT Α.Β.Ε.Ε. 1 Στην Ευρώπη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ. Θεόφιλος Παγιάτης Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΒΑΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ. Θεόφιλος Παγιάτης Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΒΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ Θεόφιλος Παγιάτης Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΒΑΣ ΣΤΟΧΟΣ Η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της αντικατάστασης των εξωτερικών κουφωμάτων. Η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΓΕΝΙΚΑ. Άρθρο 1 Σκοπός

Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΓΕΝΙΚΑ. Άρθρο 1 Σκοπός Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΓΕΝΙΚΑ Άρθρο 1 Σκοπός 1. Η απόφαση αυτή διαμορφώνει το πλαίσιο αρχών και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Κουφώματα Υαλοπίνακες

Κουφώματα Υαλοπίνακες Κουφώματα Υαλοπίνακες Τα ανοίγματα είναι από τα πιο ευάλωτα στοιχεία ενός κτιρίου. Για το περιορισμό των θερμικών απωλειών, πρέπει οι αρμοί συναρμογής των πλαισίων να είναι απόλυτα αδιαπέραστοι από τον

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συνάδελφοι ΑΝΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι ΑΝΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Αγαπητοί συνάδελφοι Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για περικοπές σε όλους τους τομείς που σήμερα είναι κάτι επιβεβλημένο, το MILITARY CLUB έρχεται με μια πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι μας.

Διαβάστε περισσότερα

Σειριακός αριθμός μηχανής ΤΕΕ: U8LYF8CM6S1IMURY - έκδοση: , 4M-KENAK Version: 1.00, S/N: , Αρ. έγκρισης: 1935/6.12.

Σειριακός αριθμός μηχανής ΤΕΕ: U8LYF8CM6S1IMURY - έκδοση: , 4M-KENAK Version: 1.00, S/N: , Αρ. έγκρισης: 1935/6.12. Σειριακός αριθμός μηχανής ΤΕΕ: U8LYF8CM6S1IMURY - έκδοση: 1.29.1.19, 4M-KENAK Version: 1.00, S/N: 53815466, Αρ. έγκρισης: 1935/6.12.2010 ΧΡΗΣΗ: Οικοτροφεία Αρ. Πρωτ.: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

MONA ΚΕΝΑΚ. Σύντομες οδηγίες για το Νέο πρόγραμμα

MONA ΚΕΝΑΚ. Σύντομες οδηγίες για το Νέο πρόγραμμα 22/3/2011 Τι είναι η νέα ενεργειακή μελέτη ΚΕΝΑΚ και ποια η σχέση με την παλιά θερμομόνωση Η ενεργειακή μελέτη κελύφους ΚΕΝΑΚ είναι μια εξελιγμένη μελέτη θερμομόνωσης, που αναλύει και αξιολογεί την απόδοση

Διαβάστε περισσότερα

íôõðï Èåñìéêþí Áðïäüóåùí Èåñìïìïíùôéêþí ÓõóôçìÜôùí ALUMIL

íôõðï Èåñìéêþí Áðïäüóåùí Èåñìïìïíùôéêþí ÓõóôçìÜôùí ALUMIL íôõðï Èåñìéêþí Áðïäüóåùí Èåñìïìïíùôéêþí ÓõóôçìÜôùí ALUMIL ç êäïóç ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ALUMIL..... ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΑ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ... ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.... ΒΑΣΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΜΙΧΑΛΗΣ Π. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ Δρ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ 1 ΣΚΟΠΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Με βάση την εφαρμογή της οδηγίας του Νόμου 3661/2008

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πιστοποίησης προϊόντων για την Παρέμβαση Αντικατάσταση Κουφωμάτων Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον 1. Εισαγωγή

Οδηγός πιστοποίησης προϊόντων για την Παρέμβαση Αντικατάσταση Κουφωμάτων Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον 1. Εισαγωγή Οδηγός πιστοποίησης προϊόντων για την Παρέμβαση Αντικατάσταση Κουφωμάτων Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον 1. Εισαγωγή Το Έργο Χτίζοντας το Μέλλον Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας αφορά στην αναβάθμιση του κτιριακού

Διαβάστε περισσότερα