Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ"

Transcript

1 Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ

2 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΡΙΤΟ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

3 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Στη μελέτη των χημικών ή βιοχημικών αντιδράσεων, εκτός από τη φύση των αντιδρώντων και προϊόντων μεγάλη σημασία έχει αν οι διεργασίες αυτές είναι αυθόρμητες ή όχι, καθώς και η ταχύτητα με την οποία συντελούνται. Επιπλέον, πολύ μεγάλη σημασία έχει επίσης και η μελέτη (διερεύνηση) εκείνων των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την τέλεση αυτών των αντιδράσεων. Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να τα δώσει το επιστημονικό πεδίο της Φυσικοχημείας το οποίο ονομάζεται Xημική Θερμοδυναμική ή Βιοενεργητική για τα βιολογικά συστήματα, καθώς και η χημική κινητική, κεφάλαιο που θα εξετασθεί στη συνέχεια.

4 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Θερμοδυναμική είναι το πεδίο της επιστήμης που περιγράφει τη συμπεριφορά της ύλης, καθώς και τις μετατροπές των διαφόρων μορφών ενέργειας σε φυσικά, χημικά και βιολογικά συστήματα σε μακροσκοπικό επίπεδο. Τα 3 θερμοδυναμικά αξιώματα και τα πορίσματα αυτών αποτελούν άριστο ελεγκτικό σύστημα της από μακροσκοπικής απόψεως μελέτης της συμπεριφοράς της ύλης. Περιορίζεται σε συστήματα που βρίσκονται σε ισορροπία (ο χρόνος δεν είναι μεταβλητή).(θερμοδυναμική μη αντιστρεπτών διεργασιών) Η κλασσική θερμοδυναμική δεν έχει τη δυνατότητα συσχέτισης των μακροσκοπικών ιδιοτήτων της ύλης με τα σωματίδια που την αποτελούν. (Στατιστική Θερμοδυναμική). Διαμόρφωση θεμελιωδών θερμοδυναμικών εξισώσεων και συναρτήσεων, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα υπολογισμού πολλών μακροσκοπικών χαρακτηριστικών. Βιοενεργητική είναι η ποσοτική μελέτη των ενεργειακών μετασχηματισμών που συμβαίνουν στα ζωντανά κύτταρα.

5 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Το θεωρητικό οικοδόμημα της Θερμοδυναμικής στηρίζεται σε τρεις λογικές προτάσεις (αξιώματα) οι οποίες της δίνουν μια εσωτερική συνοχή και αποτελεσματικότητα και την κάνουν αυτάρκη. Δεν επηρεάζεται από την τροποποίηση των θεωριών περί της φύσεως των ατόμων και μορίων και γενικότερα της δομής της ύλης. Τα 3 θερμοδυναμικά αξιώματα και τα πορίσματα αυτών αποτελούν άριστο ελεγκτικό κριτήριο κατά τη μακροσκοπική μελέτη της συμπεριφοράςτων υλικών συστημάτων. Εισαγωγή νέων μεγεθών όπως θερμοκρασία (Τ) και εντροπία (S).

6 Χημική Θερμοδυναμική Εξετάζει τη θερμοδυναμική συμπεριφορά των χημικών ουσιών, τη χημική ισορροπία και τους παράγοντες που την επηρρεάζουν, καθώς και τις ενεργειακές μεταβολές που συνοδεύουν τις χημικές δράσεις. Μελετά συστήματα που βρίσκονται σε ισορροπία ή μεταβαίνουν από μία κατάσταση ισορροπίας σε μία άλλη, ανεξαρτήτως δρόμου υλοποίησης της μετάβασης. Κανένα ενδιαφέρον για τον μηχανισμό και το χρόνο υλοποίησης της ενεργειακής μετατροπής.

7 Βιοενεργητική Για την κατανόηση μεγάλου μέρους των βιοχημικών αντιδράσεων και κατ επέκταση των βιολογικών διεργασιών όπως σχηματισμός δεσμών, μοριακή δομή, ενζυμική κατάλυση κ.α., είναι απαραίτητη η κατανόηση του μεγέθους ενέργεια. Η μετατροπή και η αποθήκευση της ενέργειας είναι καταλυτικής σημασίας στα βιολογικά συστήματα. Σε όλους τους οργανισμούς η ενέργεια είναι απαραίτητη για την δημιουργία και την μεταφορά θρεπτικών και άλλων συστατικών. Η θερμοδυναμική μέσω της βιοενεργητικής μας παρέχει ένα πολύτιμο εργαλείο για την προσέγγιση της. Βιοενεργητική είναι η ποσοτική μελέτη των ενεργειακών μετασχηματισμών που συμβαίνουν στα ζωντανά κύτταρα, καθώς και της φύσης και λειτουργίας των χημικών διεργασιών που ευθύνονται γι αυτούς τους μετασχηματισμούς. Είναι αδύνατον να δημιουργήσουμε ή να καταστρέψουμε ενέργεια. Μπορούμε μόνο να μετατρέψουμε μία μορφή ενέργειας σε μια άλλη.

8 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Θερμοδυναμικό σύστημα: Περιοχή στο χώρο ή τμήμα της ύλης για τη μελέτη του οποίου ενδιαφερόμαστε. Κάθε τι που βρίσκεται εκτός του συστήματος ονομάζεται περιβάλλον. Το θερμοδυναμικό σύστημα χωρίζεται από το περιβάλλον με υποθετικές ή πραγματικές επιφάνειες που ονομάζονται όρια του συστήματος. To θερμοδυναμικό σύστημα πρέπει να είναι επαρκώς μεγάλο ώστε Οι στατιστικές διακυμάνσεις των παραμέτρων (ενέργεια, αριθμός μορίων, κτλ) να είναι αμελητέες Οι αποκλίσεις των ιδιοτήτων στα όρια του συστήματος, σε σχέση με τις αντίστοιχες στο εσωτερικό του, να είναι αμελητέες

9 Ανάλογα με την αλληλεπίδραση μεταξύ του θερμοδυναμικού συστήματος και του περιβάλλοντος, ένα σύστημα ορίζεται ως Ανοικτό όταν είναι δυνατή η ανταλλαγή μεταξύ τους ύλης και ενέργειας Κλειστό όταν είναι δυνατή η ανταλλαγή ενέργειας όχι όμως και ύλης (Διαθερμικό: ανταλλαγή μόνο ενέργειας υπό μορφή θερμότητας) Απομονωμένο όταν είναι αδύνατη η ανταλλαγή τόσο ύλης, όσο και ενέργειας. Αδιαβατικό: αδύνατη η ανταλλαγή ύλης και ενέργειας υπό τη μορφή θερμότητας Τα βιολογικά συστήματα είναι ως επι το πλείστον ανοικτά συστήματα.

10 Θερμοδυναμικό σύστημα

11

12 Καταστατικά μεγέθη είναι τα φυσικά μεγέθη (παράμετροι) που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε (χαρακτηρίσουμε) την κατάσταση του συστήματος. Bασικά καταστατικά μεγέθη στη θερμοδυναμική από τα οποία ακολούθως εξάγονται και τα υπόλοιπα είναι η ποσότητα (n), ο όγκος (V), η πίεση (P), η θερμοκρασία (Τ) και η εντροπία (S). Π.χ. στην περίπτωση ενός αερίου τα μεγέθη που περιγράφουν τη θερμοδυναμική κατάσταση του είναι, η ποσότητα (n), ο όγκος (V), η πίεση (P) και η θερμοκρασία (Τ) σύμφωνα με την καταστατική εξίσωση των ιδανικών αερίων PV = nrt

13 Εκτατικές θερμοδυναμικές ιδιότητες: Εξάρτηση από την ποσότητα της ύλης που περιέχεται στο σύστημα (π.χ. μάζα, όγκος, εσωτερική ενέργεια, ενθαλπία, εντροπία, κ.α).χ=σχ i Εντατικές θερμοδυναμικές ιδιότητες: Δεν εξαρτώνται από την ποσότητα της ύλης που περιέχεται στο σύστημα (π.χ. πίεση, πυκνότητα, θερμοκρασία, ιξώδες, κ.α). Ομογενές θερμοδυναμικό σύστημα ονομάζεται εκείνο στο οποίο τα εντατικά μεγέθη έχουν την ίδια τιμή σε όλη την έκταση του συστήματος ή είναι συνεχείς συναρτήσεις. Ετερογενές θερμοδυναμικό σύστημα ονομάζεται εκείνο στο οποίο τα εντατικά του μεγέθη έχουν διαφορετικές τιμές στις διάφορες περιοχές. Κάθε ετερογενές σύστημα αποτελείται από δύο ή περισσότερες ομογενείς περιοχές που ονομάζονται φάσεις. Θερμοδυναμική ισορροπία όταν οι μακροσκοπικές ιδιότητες του συστήματος δεν μεταβάλλονται χωρίς εξωτερική επίδραση. Υπάρχει μόνο μία πραγματική θέση ισoρροπίας. Καταστατικές Μεταβολές κατά τις οι οποίες είναι δυνατή η επιστροφή στην αρχική κατάσταση ονομάζονται αντιστρεπτές, ενώ όταν η διεργασίες δεν είναι αναστρέψιμες ονομάζονται μη αντιστρεπτές. Στις τελευταίες ανήκουν όλα τα φυσικά φαινόμενα.

14 Ενέργεια Για την κατανόηση μεγάλου μέρους των χημικών/βιοχημικών αντιδράσεων και κατ επέκταση των διεργασιών, όπως σχηματισμός δεσμών, μοριακή δομή, ενζυμική κατάλυση κ.α., είναι απαραίτητη η κατανόηση του μεγέθους ενέργεια. Η αποθήκευση και η μετατροπή της ενέργειας είναι καταλυτικής σημασίας στα βιολογικά συστήματα. Σε όλους τους οργανισμούς η ενέργεια είναι απαραίτητη για την δημιουργία και την μεταφορά θρεπτικών και άλλων συστατικών.

15 Τα ζωντανά κύτταρα πρέπει να επιτελούν έργο (βιολογικό) για να επιβιώνουν, να αυξάνουν και να αναπαράγωνται. Η τιθάσευση της ενέργειας και η διοχέτευσή της για παραγωγή βιολογικού έργου είναι θεμελιώδης ιδιότητα όλων των ζώντων οργανισμών η οποία αποκτήθηκε σε πρώιμα σταδια της κυτταρικής εξέλιξης. Χρησιμοποιούν τη χημική ενέργεια των καυσίμων για σύνθεση οργανωμένων μακρομορίων από απλά πρόδρομα μόρια, ενώ οι φωτοσυνθετικού οργανισμοί μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε χρήσιμη ενέργεια. Οι βιολογικοί ενεργειακοί μετασχηματισμοί υπακούν στους ίδιους νόμους που διέπουν τις φυσικές και χημικές διεργασίες.

16 Ενέργεια Η ικανότητα παραγωγής έργου ή μεταφοράς θερμότητας Με τον όρο ενέργεια εννοούμε την εις τη φύση υπάρχουσα οντότητα, η οποία δύναται να μετατραπεί σε έργο. Λέμε γενικά ότι, ένα σύστημα περικλείει ενέργεια όταν έχει την ικανότητα να παράγει έργο. Δυναμική Κινητική Θερμική Ηλεκτρική Ηλεκτρομαγνητική Πυρηνική έργο

17 Εργο είναι η μεταφορά ενέργειας από το σύστημα στο περιβάλλον ή αντίθετα, μέσω της οργανωμένης κίνησης των σωματιδίων Θερμότητα είναι η μεταφορά ενέργειας από το σύστημα στο περιβάλλον ή αντίθετα μέσω της χαοτικής κίνησης των σωματιδίων

18 Έργο και Θερμότητα Το ενεργειακό περιεχόμενο ενός κλειστού συστήματος μπορεί να αλλάξει μόνο μέσω της επιτέλεσης έργου ή/και μεταφοράς θερμότητας

19 Εργo Λέμε ότι έχουμε παραγωγή έργου, όταν μία δύναμη δρα πάνω σ ένα σώμα και κατά τον ίδιο χρόνο το σώμα κινείται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η δύναμη να έχει μία συνισταμένη κατά μήκος της γραμμής κινήσεως του σημείου εφαρμογής της. Στο SI ως μονάδα έργου είναι το Joule (J), το οποίο ορίζεται ως το έργο που παράγει δύναμη 1 Ν, όταν μετατοπίζει το σημείο εφαρμογής της κατά 1 m. 1 J = 1 N m Το έργο μπορεί να έχει θετική ή αρνητική τιμή αναλόγως του αν αυτό προσδίδεται στο εξεταζόμενο σύστημα από το περιβάλλον ή εάν το σύστημα προσδίδει έργο προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με τη σύμβαση της I.U.P.A.C.: θετική τιμή έργου σημαίνει ότι αυτό προσφέρεται στο εξεταζόμενο σύστημα και άρα έχουμε αύξηση της ενέργειάς του, ενώ αρνητική τιμή σημαίνει, ότι το σύστημα παρήγαγε έργο προς το εξωτερικό περιβάλλον, άρα επήλθε ελάττωση της ενέργειάς του.

20 Μηδενικό θερμοδυναμικό αξίωμα Όταν δύο συστήματα βρίσκονται σε θερμική ισορροπία με ένα τρίτο, τότε βρίσκονται και μεταξύ τους σε θερμική ισορροπία.

21 1 ο Θερμοδυναμικό Αξίωμα Αρχή της διατήρησης της ενέργειας Σε σύστημα σωμάτων που δεν ανταλλάσει ενέργεια οποιαδήποτε μορφής με το περιβάλλον (απομονωμένο), η ολική ενέργεια παραμένει σταθερή, ανεξαρτήτως των μεταβολών που συμβαίνουν μέσα σ αυτό. Η θερμότητα είναι μορφή ενέργειας που μπορεί να μετατραπεί σε μηχανικό έργο και αντίστροφα. J W q = W = Jq Μηχανικό ισoδύναμο της θερμότητας J = 4.184, 1 cal= Joule 1 ο θερμοδυναμικό αξίωμα: Ισοδυναμία της θερμότητας με τις άλλες μορφές ενέργειας (αφθαρσία της ενέργειας). Δίνει τη ποσοτική σχέση μεταξύ των μονάδων του μηχανικού έργου και της θερμότητας.

22 1 ο Θερμοδυναμικό Αξίωμα Ενέργεια ενός θερμοδυναμικού συστήματος είναι το άθροισμα της μακροσκοπικώς αντιληπτής μηχανικής ενέργειας (δυναμική, κινητική) και της εσωτερικής ενέργειας. Εσωτερική ενέργεια είναι το σύνολο όλων γενικά των μορφών ενέργειας στο σύστημα σε μία συγκεκριμένη κατάσταση (κινητικής, δυναμικής, ηλεκτρικής, πυρηνικής, χημικής, ενδοατομικής, κ.α). Είναι εκτατική ιδιότητα και παριστάνεται με Ε ή U. Κατά την μελέτη των συστημάτων από φυσικοχημικής πλευράς ενδιαφέρουν μόνο οι μεταβολές της εσωτερικής ενέργειας ΔU. A: Aρχική κατάσταση Β: Τελική κατάσταση ΔU =U Α -U B

23 1 ο Θερμοδυναμικό Αξίωμα Έχει βρεθεί πειραματικά ότι, η εσωτερική ενέργεια ενός συστήματος μπορεί να μεταβληθεί είτε μέσω της εκτέλεσης κάποιου έργου (W) επί του συστήματος, είτε μέσω της μεταφοράς ενέργειας υπό μορφή θερμότητας (q). Δηλαδή η θερμότητα και το έργο είναι ισοδύναμοι τρόποι μεταβολής της ΔU. ΔU= q+w Η διαφορά της απορροφούμενης από ένα σύστημα θερμότητας και του συνολικά παραγόμενου μηχανικού έργου είναι ίση με την αύξηση της εσωτερικής ενέργειας. +q θερμότητα απορροφούμενη από το σύστημα -q θερμότητα εκλυόμενη από το σύστημα +W έργο παραγόμενο από το σύστημα -W έργο προσφερόμενο στο σύστημα

24 1 ο Θερμοδυναμικό Αξίωμα Κατά την μελέτη των συστημάτων από φυσικοχημικής πλευράς ενδιαφέρουν μόνο οι μεταβολές της εσωτερικής ενέργειας ΔU που συνδέονται με τις μεταβολές της εσωτερικής κατάστασης του συστήματος Αύξηση της θερμοκρασίας ενός ιδανικού αερίου. Μεταβολή της εσωτερικής ενέργειας ΔU, λόγω της άτακτης κίνησης των μορίων Αύξηση της θερμοκρασίας ενός στερεού κρυσταλλικού σώματος: Μεταβολή της εσωτερικής ενέργειας ΔU, λόγω της αύξησης του πλάτους των δονήσεων στη θέση ισορροπίας A: Aρχική κατάσταση Β: Τελική κατάσταση ΔU =U Α -U B

25

26 Ενθαλπία Εκτός από την εσωτερική ενέργεια U ενός θερμοδυναμικού συστήματος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τα χημικά και βιολογικά συστήματα και ένα άλλο καταστατικό μέγεθος το οποίο ονομάζουμε ενθαλπία, Η, που χρησιμοποιείται για το χαρακτηρισμό των ενεργειών των χημικών δεσμών και της θερμότητας που εκλύεται ή απορροφάται κατά τις χημικές αντιδράσεις. Η ενθαλπία ορίζεται σύμφωνα με την παρακάτω εξίσωση. H = U + PV Όπου U, P, V η εσωτερική ενέργεια, η πίεση και ο όγκος του συστήματος. Επειδή δε η εσωτερική ενέργεια, η πίεση και ο όγκος είναι καταστατικά μεγέθη, συνεπάγεται ότι και η ενθαλπία θα είναι καταστατικό μέγεθος, δηλαδή θα εξαρτάται μόνο από τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα. Επιπλέον όπως και στην εσωτερική ενέργεια, ενδιαφέρον έχει η τιμή της κατά την μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη (ΔΗ) και η οποία είναι ανεξάρτητη του δρόμου, μεταξύ των δύο καταστάσεων και όχι η απόλυτος τιμή αυτής Η.

27 Ενθαλπία H = U + PV H = U + P V Ενθαλπία: εκτατική ιδιότητα Η θερμότητα που αποβάλλεται ή προσροφάται από ένα σύστημα υπό σταθερή πίεση είναι ίση με τη μεταβολή της ενθαλπίας ΔΗ του συστήματος, όταν το εκτελούμενο έργο είναι έργο μεταβολής όγκου. ΔΗ>0 όταν απορροφάται από το σύστημα (ενδόθερμη διεργασία) ΔΗ<0 όταν αποδίδεται από το σύστημα στο περιβάλλον (εξώθερμη διεργασία). Στις περισσότερες βιοχημικές αντιδράσεις οι μεταβολές της πίεσης ή του όγκου είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ενθαλπίας (ΔΗ) και της εσωτερικής ενέργειας (ΔU) του συστήματος.

28 Eνθαλπίες φυσικών και χημικών μεταβολών σε πρότυπη κατάσταση Οι μεταβολές της ενθαλπίας αναφέρονται κανονικά σε διεργασίες οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάτω από πρότυπες συνθήκες. Θεωρούμε ως πρότυπη μεταβολή της ενθαλπίας, και τη συμβολίζουμε ΔΗ ο, τη μεταβολή της σε μια διεργασία στην οποία οι αρχικές και τελικές ουσίες βρίσκονται στις πρότυπες καταστάσεις τους. Ως πρότυπη κατάσταση μιας ουσίας, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, ορίζουμε τη καθαρή της μορφή σε πίεση 1 bar (~1 atm).

29 Eνθαλπίες φυσικών και χημικών μεταβολών σε πρότυπη κατάσταση Η πρότυπη μεταβολή της ενθαλπίας που συνοδεύει μια αλλαγή της φυσικής κατάστασης μιας ουσίας (π.χ. τήξη, εξάτμιση) ονομάζεται πρότυπη ενθαλπία μετάπτωσης. Π.χ. πρότυπη ενθαλπία εξάτμισης ΔΗ ο, είναι η μεταβολή της ενθαλπίας ανά mole ουσίας, όταν καθαρό υγρό σε πίεση 1 bar εξατμίζεται προς αέριο με πίεση επίσης 1 bar, όπως στην παρακάτω περίπτωση HO 2 () l HO 2 ( g) ΔΗ ο (373 Κ)=40.66 kjmol -1 Στις περιπτώσεις των χημικών αντιδράσεων, η πρότυπη μεταβολή της ενθαλπίας μπορεί να ορισθεί ως ακολούθως ισχύει: aa + bb cc + dd ο ο ο ο ο Η ί = c Η (C) + d Η (D) a Η (A) b Η (B) αντ δρασης Η μεταβολή της πρότυπης ενθαλπίας μιας αντίδρασης, ισούται με το αλγεβρικό άθροισμα των προτύπων ενθαλπιών των προϊόντων και των αντιδρώντων, οι οποίες πολλαπλασιάζονται με τους στοιχειομετρικούς συντελεστές τους.

30 Eνθαλπίες φυσικών και χημικών μεταβολών σε πρότυπη κατάσταση Μερικές ΔΗ έχουν ειδικά ονόματα και ιδιαίτερη σημασία, όπως οι ακόλουθες Πρότυπη ενθαλπία σχηματισμού ( Η ο ) μίας ένωσης ορίζεται, η μεταβολή της ενθαλπίας κατά το σχηματισμό 1 mol της ένωσης από τα συστατικά της στοιχεία, σε πρότυπη κατάσταση. Η Η o των στοιχείων στη σταθερότερη μορφή τους, συνήθως στους 25 ο C (298 K) και σε 1 bar πίεση, θεωρείται μηδέν (0). Πρότυπη ενθαλπία καύσης ( Η o ) C ί O2, g CO2, g, H ο γραφ της + = 393.5KJmol C H + 5O 3CO + 4 H O, H ο = 2220KJmol Πρότυπη ενθαλπία εξουδετέρωσης ( Η o ) HCl + NaCl NaCl + H O, H = 57. 1kJmol 2 1 o 1 1

31 ΔU= q-w q= ΔU +W αύξηση του θερμικού περιεχομένου του συστήματος, όταν το μόνο παραγώμενο έργο είναι έργο μεταβολής όγκου (εκτονώσεως) ισχύει q= ΔU + pδv Ενθαλπία q= ΔU + pδv= U 2 -U 1 +pv 2 -pv 1 q=(u 2 +pv 2 )-(U 1 +pv 1 ) =H 2 -H 1 =ΔH

32 Θερμοχημεία Mελέτη των μεταβολών της θερμότητας κατά την τέλεση μιας χημικής αντίδρασης Θερμοχωρητικότητα ενός συστήματος είναι το ποσό της απορροφούμενης θερμότητας προς την αντίστοιχη αύξηση της θερμοκρασίας Q<0 εξώθερμη, ΔΗ<0 Q>0 ενδόθερμη, ΔΗ>0 Q Q C = T T

33

34 Θερμοχημεία Γραμμομοριακή θερμότητα: Ονομάζεται η ποσότητα θερμότητας που απαιτείται για την ανύψωση της θερμοκρασίας ενός mole της ουσίας κατά 1 ο C. Υπό σταθερό όγκο (c v ) ίση με το ρυθμό της μεταβολής της εσωτερικής ενέργειας Υπό σταθερή πίεση (c p ) ίση με το ρυθμό της μεταβολής της ενθαλπίας C V E = C P T H = T Για τα αέρια ισχύει c p =c v +nr Για στερεά και υγρά ισχύει c p ~c v

35 Νόμος (ή αρχή) Lavoisier - Laplace Το ποσό της θερμότητας που εκλύεται ή απορροφάται κατά την σύνθεση 1 mol μιας χημικής ένωσης από τα συστατικά της στοιχεία είναι ίσο με το ποσό θερμότητας που απορροφάται ή εκλύεται κατά την διάσπαση 1 mol της ίδιας χημικής ένωσης στα συστατικά της στοιχεία. Για παράδειγμα: o 1 Cγραφί της + O2 CO2, H1 = kJmol = o 1 CO2 C γραφίτης / O 2, H 2, kjmol HO HO 2 ( l) 2 ( g)

36 Νόμος του Hess H θερμότητα που απορροφάται ή εκλύεται κατά την τέλεση μιας χημικής αντίδρασης εξαρτάται μόνο από τα αρχικά αντιδραστήρια και τα τελικά προϊόντα, είναι δε ανεξάρτητη από τα διάφορα στάδια που ενδεχομένως ακολουθεί η αντίδραση (είναι ανεξάρτητα από το δρόμο που ακολουθεί η αντίδραση) Για παράδειγμα η αντίδραση: Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια: κατά μέλη : o 1 Cγραφί της + O2 CO2, H = kJmol o 1 C + 1 / 2O2 CO, H 1 = KJmol o 1 CO + 1 / 2O2 CO 2, H 2 = ,KJmol + 2 2, = o 1 Cγραφί της O CO H kjmol Όπου: ΔΗ=ΔΗ 1 +ΔΗ 2 =-110,5-283=-393,5KJmol -1

37 Νόμος του Hess Από τα παρακάτω δεδομένα : S + O SO H = -297 kjmol ( s) 2( g) 2( g) o -1 2SO3( g ) 2SO2( g ) + O2(g) H = 198 kjmol o -1 Υπολογίστε την μεταβολή της ενθαλπίας για την αντίδραση: 2S 3O 2SO H o? ( s) + 2( g) 3( g) =

38 Να υπολογισθεί η μεταβολή της ενθαλπίας της παρακάτω αντίδρασης C H ( g) + 5O ( g) 3CO ( g) + 4H O( g) ΔΗ o =? Δίνονται 1 η : 3C (s) + 4 H 2(g) C 3 H 8(g) H o 1 = kJ/mol 2 η : C (s) + O 2(g) CO 2(g) H o 2 = kJ/mol 3 η : H 2(g) + ½ O 2(g) H 2 O (g) H o 3 = kJ/mol

39 2 ο Θερμοδυναμικό αξίωμα 1 ο θερμοδυναμικό αξίωμα: Ισοδυναμία της θερμότητας με τις άλλες μορφές ενέργειας (αφθαρσία της ενέργειας). Δίνει τη ποσοτική σχέση μεταξύ των μονάδων του μηχανικού έργου και της θερμότητας. 2 ο θερμοδυναμικό αξίωμα: Δίνει τις συνθήκες υπό τις οποίες είναι δυνατή η μετατροπή της θερμικής ενέργειας σε μηχανικό έργο και θέτει τους απαραίτητους περιορισμούς. Επίσης καθορίζει και την κατεύθυνση προς την οποία λαμβάνουν χώρα τα φαινόμενα στη φύση. Αρχή της υποβάθμισης της ενέργειας Ενέργεια υψηλότερης ποιότητας μετατρέπεται σε ενέργεια χαμηλότερης ποιότητας. Ολες οι μορφές ενέργειας τείνουν αυθόρμητα να μετατραπούν σε θερμότητα, η οποία με τη σειρά της τείνει να μετατραπεί σε ενέργεια χαμηλότερης ποιότητας, δηλαδή σε θερμότητα χαμηλότερης θερμοκρασίας.

40 2 ο Θερμοδυναμικό αξίωμα Δεν μπορεί να κατασκευασθεί μηχανή η οποία να μετατρέπει τη θερμότητα εξ ολοκλήρου σε μηχανικό έργο. Για να μπορέσει μέρος της θερμότητας μιας πηγής να μετατραπεί σε μηχανικό έργο, πρέπει να συνδεθεί με μία εξ ίσου μεγάλη πηγή με μικρότερη θερμοκρασία.

41 2 ο Θερμοδυναμικό αξίωμα Είναι αδύνατον να μετατραπεί εξ ολοκλήρου η θερμότητα σε μηχανικό έργο. Μέρος μόνο αυτής, μιας θερμής πηγής που βρίσκεται σε επικοινωνία με μια ψυχρή πηγή, μπορεί να μετατραπεί σε μηχανικόέργο. ' T T W = ηq= q T

42 Είναι αδύνατον να μετατραπεί εξ ολοκλήρου η θερμότητα σε μηχανικό έργο. Μέρος μόνο αυτής μιας θερμής πηγής που βρίσκεται σε επικοινωνία με μια ψυχρή πηγή μπορεί να μετατραπεί σε μηχανικό έργο. To 2 ο θερμοδυναμικό αξίωμα επιτρέπει την κατηγοροποίηση των διαφόρων μορφών ενέργειας, καθώς και την αποδοχή της μονόπλευρης πορείας των αυθόρμητων φαινομένων στη φύση. Π.χ. θερμότητα από υψηλή θερμοκρασία σε χαμηλότερη (αυθόρμητα), το αντίστροφο μόνο με κατανάλωση ενέργειας. Ποσοτικήισοδυναμία των διαφόρων μορφών ενέργειας Ποιοτική διαφοροποίηση. Πολυτιμότερη είναι η μηχανική ενέργεια, λιγότερο πολύτιμη η θερμική. Λόγω τριβών, μέρος της πολύτιμης μετατρέπεται σε λιγότερο πολύτιμη.

43

44 Εντροπία S [J mol -1 K -1 ] Ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής οδήγησε στην εισαγωγή της εσωτερικής ενέργειας U, η οποία είναι μια καταστατική συνάρτηση που μας βοηθά να εκτιμήσουμε κατά πόσο μια μεταβολή επιτρέπεται. Ενεργειακές μεταβολές είναι επιτρεπτές μόνον όταν η εσωτερική ενέργεια ενός απομονωμένου συστήματος είναι σταθερή. Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής, μας βοηθά να αναγνωρίσουμε την κατεύθυνση των αυθόρμητων μεταβολών, και εκφράζεται μέσω μιας άλλης καταστατικής συνάρτησης, της εντροπίας, η οποία συμβολίζεται με S. Η εντροπία ορίσθηκε από τον Clausius το 1865 μακροσκοπικά ως εξής: Σε ισόθερμη αντιστρεπτή μεταβολή, σε θερμοκρασία Τ, κατά την οποία το σύστημα ανταλλάσει ποσό θερμότητας με το περιβάλλον, η μεταβολή της εντροπίας ΔS ορίζεται ως το πηλίκο S = Q T

45 Εντροπία S [J mol -1 K -1 ] Η εντροπία αποτελεί μέτρο της αταξίας ενός συστήματος. Σε αντιστρεπές αντιδράσεις παραμένει σταθερή, ενώ σε μη αντιστρεπτές (αυθόρμητες) αυξάνει. Όλα τα φαινόμενα στη φύση έχουν τη τάση αύξησης της εντροπίας.

46 Ηλεκτρολυτική διάσταση Αύξηση της αταξίας, αύξηση της εντροπίας

47

48

49 Εξαέρωση υγρού: Αύξηση της εντροπίας λόγω αύξησης της αταξίας Διάλυση μιας ουσίας συνοδεύεται με αύξηση της εντροπίας, ενώ η κρυστάλλωση ή η καθίζηση οδηγεί σε μείωση της εντροπίας. Κατά την τέλεση μιας αντίδρασης η μεταβολή του αριθμού των διακριτών μονάδων επιφέρει μεταβολή της εντροπίας Mεταβολή της εντροπίας κατά την τήξη 1 mol πάγου προς 1 mol νερού, σύμφωνα με την αντίδραση HO είναι ΔS=S νερού -S πάγου =(63-41) JK -1 =22 JK -1 Εντροπία N + 3H 2NH HO 2 (s) 2 Δομές με μεγαλύτερη αταξία (π.χ. νερό) έχουν και μεγαλύτερη εντροπία, από τις αντίστοιχες με μικρότερη αταξία (π.χ. πάγος). (l)

50 Εντροπία Ένας άλλος τρόπος ορισμού της εντροπίας δόθηκε με τη βοήθεια της στατιστικής θερμοδυναμικής από τον Boltzman, ο οποίος όρισε την εντροπία στηριζόμενος στην σύνδεση της εντροπίας με την κατανομή των μορίων σε ενεργειακά επίπεδα σύμφωνα με την σχέση S = klnw αποτελεί το στατιστικό ορισμό της εντροπίας. Η εξίσωση είναι γνωστή ως τύπος του Boltzman και η εντροπία ονομάζεται στατιστική εντροπία. Όπου k= JK -1, σταθερά Boltzman και W ο αριθμός των μικροκαταστάσεων, δηλαδή των τρόπων με τους οποίους τα μόρια ενός συστήματος μπορούν να διαταχθούν διατηρώντας την ολική ενέργεια σταθερή. Δηλαδή ο πρώτος νόμος χρησιμοποιεί την εσωτερική ενέργεια για να αναγνωρίσει τις επιτρεπτές ενεργειακές μεταβολές, ενώ ο δεύτερος νόμος χρησιμοποιεί την εντροπία για να αναγνωρίσει, μεταξύ των επιτρεπτών, τiς αυθόρμητες μεταβολές.

51 ' T T T q W = ηq= q= q= T T T T S = q T Για ορισμένη διαφορά θερμοκρασίας (ΔΤ) το έργο που παράγεται είναι αντιστρόφωςανάλογο της θερμοκρασίαςτης θερμής πηγής. Για ορισμένη διαφορά θερμοκρασίας το πηλίκο q/t παρέχει το μέτρο του έργου που παράγεται (ανηγμένη θερμότητα).

52 2 ο Θερμοδυναμικό αξίωμα Όλες οι μορφές ενέργειας τείνουν αυθόρμητα να μετατραπούν σε θερμότητα, που είναι η ευτελέστερη μορφή ενέργειας και η θερμότητα με τη σειρά της σε θερμότητα με χαμηλότερη θερμοκρασία, δηλαδή σε χαμηλότερης ποιότητας ενέργεια. Η διατύπωση αυτή είναι γνωστή ως Αρχή της Υποβάθμισης της Ενέργειας. Ενέργεια υψηλότερης ποιότητας μετατρέπεται αυθόρμητα σε ενέργεια χαμηλότερης ποιότητας.

53 2 ο Θερμοδυναμικό αξίωμα Σε ένα απομoνωμένο ή κλειστό σύστημα σε κάθε αντιστρεπτή μεταβολή η εντροπία παραμένει σταθερή (ΔS=0), ενώ σε κάθε μη αντιστρεπτή μεταβολή η εντροπία του συστήματος αυξάνεται (ΔS>0) (R. Clausius) H ενέργεια του σύμπαντος είναι σταθερή. Η εντροπία του σύμπαντος τείνει σε ένα μέγιστο (Άλλη διατύπωση του 2 ου θερμοδυναμικού αξιώματος)

54 3 ο Θερμοδυναμικό αξίωμα Η εντροπία των στερεών σωμάτων στη θερμοκρασία του απόλυτου μηδενός (Τ=0 Κ) είναι μηδέν

55 Τα ζωντανά κύτταρα πρέπει να επιτελούν έργο (βιολογικό) για να επιβιώνουν, να αυξάνουν και να αναπαράγωνται. Η τιθάσευση της ενέργειας και η διοχέτευσή της για παραγωγή βιολογικού έργου είναι θεμελιώδης ιδιότητα όλων των ζώντων οργανισμών, η οποία αποκτήθηκε σε πρώιμα σταδια της κυτταρικής εξέλιξης. H τάξη που παράγεται μέσα στα κύτταρα καθώς αυξάνουν και διαιρούνται αντισταθμίζεται από την αταξία που δημιουργούν στο περιβάλλον κατά την αύξηση και διαίρεσή τους. Oι ζωντανοί μηχανισμοί διατηρούν την εσωτερική τάξη τους προσλαμβάνοντας ελεύθερη ενέργεια από το περιβάλλον υπό μορφή θρεπτικών συστατικών ή φωτός και επιστρέφουν στο περιβάλλον μία ίση ποσότητα ενέργειας υπό μορφή θερμότητας και εντροπίας. Οι ζωντανοί οργανισμοί βρίσκονται σε σταθερή δυναμική κατάσταση και δεν έρχονται ποτέ σε ισορροπία με το περιβάλλον τους.

56 Τα κύτταρα είναι ισόθερμα συστήματα, δηλαδή λειτουργούν υπό σταθερή θερμοκρασία. Η ροή της θερμότητας δεν αποτελεί πηγή ενέργειας, διότι για να επιτελέσει έργο χρειάζεται μία άλλη πηγή με χαμηλότερη θερμοκρασία. Η ενέργεια την οποία τα κύτταρα μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούν είναι η ελεύθερη ενέργεια κατά Gibbs (ΔG). Τα ετερότροφα κύτταρα αποκτούν ελεύθερη ενέργεια από τα μόρια των τροφών, ενώ τα φωτοσυνθετικά από την απορροφούμενη ηλιακή ενέργεια. Και τα δύο είδη κυττάρων μετασχηματίζουν αυτή την ελεύθερη ενέργεια σε ATP και άλλες ενώσεις πλούσιες σε ενέργεια, ικανές να παρέχουν ενέργεια για βιολογικό έργο υπό σταθερή θερμοκρασία

57 Ελεύθερη ενέργεια ή ενέργεια Gibbs, ΔG [J mol -1 ] Eκφράζει την ποσότητα της ενέργειας που μπορεί να διατεθεί για την εκτέλεση έργου κατά τη διάρκεια μιας χημικής αντίδρασης ή διεργασίας, σε σταθερή πίεση και θερμοκρασία. Καταστατικό μέγεθος και εκτατική ιδιότητα. Δίνει επίσης και την κατεύθυνση προς την οποία λαμβάνει χώρα μια αντίδραση. Μονάδες Joule ή G = H TS Γραμμομοριακή ελεύθερη ενέργεια, εντατική ιδιότητα, με μονάδες Jmol -1

58 Ελεύθερη ενέργεια ή ενέργεια Gibbs, ΔG [J mol -1 ] G = H T S Η εξίσωση αποτελεί τη σπουδαιότερη σχέση της χημικής θερμοδυναμικής και μας πληροφορεί ότι η μεταβολή της ελεύθερης ενέργειας ΔG εξαρτάται από τη μεταβολή της ενθαλπίας και της εντροπίας του συστήματος και παριστάνει το μέγιστο ποσό ενέργειας, άλλου εκτός από το έργο μεταβολής του όγκου του συστήματος, που είναι διαθέσιμο για την παραγωγή έργου. Η ΔG όπως φαίνεται από την εξίσωση αποτελείται από έναν ενεργειακό (ΔΗ) και έναν εντροπικό (ΔS) όρο και σε σταθερή πίεση και θερμοκρασία υπάρχει ένα ισοζύγιο μεταξύ της τάσης του συστήματος να μεγιστοποιήσει την εντροπία του και να ελαχιστοποιήσει της ενέργειά του, στη συγκεκριμένη περίπτωση την ενθαλπία του. Η μεταβολή της ελεύθερης ενέργειας ΔG ενός συστήματος (π.χ. χημικής αντίδρασης) αποτελεί άριστο κριτήριο προσδιορισμού της αυθόρμητης ή μη πορείας μιας διεργασίας, καθώς και της θέσης ισορροπίας της. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα Η αυθόρμητη κατεύθυνση οποιασδήποτε διεργασίας είναι εκείνη που ελαχιστοποιεί την ελεύθερη ενέργεια ΔG του συστήματος.

59 Ελεύθερη ενέργεια ΔG μιας αντίδρασης G = H T S ΔG<0 αυθόρμητη αντίδραση (εξώεργη) ΔG=0 αντίδραση σε ισορροπία ΔG>0 η αντίδραση δεν μπορεί να λάβει χώρα αυθόρμητα (ενδόεργη, η αρχική κατάσταση είναι πιο σταθερή) Το ΔG, κατά τη διάρκεια μιας αντίδρασης μεταβάλλεται συνεχώς και μηδενίζεται, όταν το σύστημα φτάσει στην κατάσταση (θέση) ισορροπίας του. Όσο μεγαλύτερη και αρνητικότερη είναι η διαφορά μεταξύ της κατάστασης αφετηρίας και της κατάστασης ισορροπίας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η χημική συγγένεια των ουσιών που αντιδρούν.

60 XHMIKH IΣΟΡΡΟΠΙΑ

61 Πρότυπες γραμμομοριακές ενέργειες Gibbs Η τιμή της ελεύθερης ενέργειας G μιας ουσίας στην κανονική της κατάσταση (υπό πίεση 1 bar) συμβολίζεται με το G ο. Ο ορισμός δεν περιλαμβάνει τη θερμοκρασία, άρα μπορούμε να έχουμε πρότυπες καταστάσεις σε διάφορες θερμοκρασίες, όταν η πίεση είναι 1 bar. Στην περίπτωση μιας αντίδρασης, οι πρότυπες γραμμομοριακές ενθαλπίες και εντροπίες μπορούν να συνδυαστούν και να δώσουν την πρότυπη γραμμομοριακή ενέργεια Gibbs της αντίδρασης ΔG o. ο ο ο G = H T S ΔG ο (αντίδρασης) = G o (προϊόντων) G o (αντιδρώντων) Η μεταβολή της ελεύθερης ενέργειας, ΔG, θα πρέπει να υπολογίζεται για τις συνθήκες στις οποίες λαμβάνει χώρα η αντίδραση. Αν τα αντιδρώντα είναι σε πρότυπες συνθήκες και δίνουν προϊόντα σε πρότυπες συνθήκες, η μεταβολή της ελεύθερης ενέργειας που πρέπει να κοιτάξουμε είναι η ΔG o. Ο υπολογισμός αυτός είναι απλός. Για συνθήκες όμως διαφορετικές από τις πρότυπες, θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη τιμή της ΔG.

62 Η τάση ή αλλιώς η ολίσθηση των διαφόρων φαινομένων στη φύση προς μία κατάσταση ισορροπίας καθορίζεται από τους εξής δύο παράγοντες Τάση προς την απόκτηση της ελάχιστης ενέργειας και Τάση προς τη μέγιστη εντροπία Εξεργονική Αντίδραση Αντιδρώντα Ενδεργονική Αντίδραση Προϊόντα Ελεύθερη Ενέργεια Ελεύθερη ενέργεια που παράγεται Ελεύθερη Ενέργεια Ελεύθερη ενέργεια που απαιτείται Προϊόντα Αντιδρώντα Πορεία Αντίδρασης Πορεία Αντίδρασης

Φυσικοχημεία για Βιολόγους. Εργ. Φυσικοχημείας. Τηλ

Φυσικοχημεία για Βιολόγους. Εργ. Φυσικοχημείας. Τηλ Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ. 2310 997785 poulios@chem.auth.gr http://photocatalysisgroup.web.auth.gr/ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική: Εξετάζει σχέσεις θερμότητας,

Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική: Εξετάζει σχέσεις θερμότητας, Στοιχεία Χημικής Θερμοδυναμικής Κλάδοι της Θερμοδυναμικής Θερμοδυναμική: Ο κλάδος της επιστήμης που μελετά τις μετατροπές ενέργειας. Στην πραγματικότητα μετρά μεταβολές ενέργειας. Μελετά τη σχέση μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοχημεία για Βιολόγους. Εργ. Φυσικοχημείας. Τηλ

Φυσικοχημεία για Βιολόγους. Εργ. Φυσικοχημείας. Τηλ Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ. 2310 997785 poulios@chem.auth.gr http://photocatalysisgroup.web.auth.gr/ XHMIKH IΣΟΡΡΟΠΙΑ Σύστημα διαφόρων ουσιών που σε σταθερή θερμοκρασία δεν

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική: Εξετάζει σχέσεις θερμότητας, μηχανικού έργου και ιδιοτήτων των διαφόρων θερμοδυναμικών

Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική: Εξετάζει σχέσεις θερμότητας, μηχανικού έργου και ιδιοτήτων των διαφόρων θερμοδυναμικών Στοιχεία Χημικής Θερμοδυναμικής Κλάδοι της Θερμοδυναμικής Θερμοδυναμική: Ο κλάδος της επιστήμης που μελετά τις μετατροπές ενέργειας. Στην πραγματικότητα μετρά μεταβολές ενέργειας. Μελετά τη σχέση μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. 11 Μαΐου 2006

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. 11 Μαΐου 2006 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 11 Μαΐου 2006 Κλάδοι της Θερμοδυναμικής Χημική Θερμοδυναμική: Μελετά τις μετατροπές ενέργειας που συνοδεύουν φυσικά ή χημικά φαινόμενα Θερμοχημεία: Κλάδος της Χημικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Μονάδες - Τάξεις μεγέθους

ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Μονάδες - Τάξεις μεγέθους ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Μονάδες - Τάξεις μεγέθους Μονάδες ενέργειας 1 cal = 4,19 J Πυκνότητα νερού 1 g/cm 3 = 1000 Kg/m 3. Ειδική θερμότητα νερού c = 4190 J/Kg.K = 1Kcal/Kg.K = 1 cal/g.k

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 4: Θερμοχημεία Χημική Ενέργεια Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 4: Θερμοχημεία Χημική Ενέργεια Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος Ανάλυση Τροφίμων Ενότητα 4: Θερμοχημεία Χημική Ενέργεια Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Δημήτρης Π. Μακρής PhD DIC Αναπληρωτής Καθηγητής Εσωτερική Ενέργεια & Καταστατικές

Διαβάστε περισσότερα

Παππάς Χρήστος. Επίκουρος καθηγητής

Παππάς Χρήστος. Επίκουρος καθηγητής Παππάς Χρήστος Επίκουρος καθηγητής 1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗΣ Η χημική θερμοδυναμική ασχολείται με τις ενεργειακές μεταβολές που συνοδεύουν μια χημική αντίδραση. Προβλέπει: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 6 η : Θερμοχημεία Χημική ενέργεια. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 6 η : Θερμοχημεία Χημική ενέργεια. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 6 η : Θερμοχημεία Χημική ενέργεια Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Εσωτερική Ενέργεια & Καταστατικές Συναρτήσεις 2 1 ος Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

* Επειδή μόνο η μεταφορά θερμότητας έχει νόημα, είτε συμβολίζεται με dq, είτε με Q, είναι το ίδιο.

* Επειδή μόνο η μεταφορά θερμότητας έχει νόημα, είτε συμβολίζεται με dq, είτε με Q, είναι το ίδιο. ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Μονάδες - Τάξεις μεγέθους Μονάδες ενέργειας 1 cal = 4,19 J Πυκνότητα νερού 1 g/cm 3 = 1000 Kg/m 3. Ειδική θερμότητα νερού c = 4190 J/Kg.K = 1Kcal/Kg.K = 1 cal/g.k

Διαβάστε περισσότερα

14. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

14. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 14. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής-ενθαλπία Εντροπία και ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής Πρότυπες εντροπίες και ο τρίτος νόμος της θερμοδυναμικής Ελεύθερη ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. κινητική + + δυναμική

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. κινητική + + δυναμική ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Εσωτερική ενέργεια: Το άθροισμα της κινητικής (εσωτερική κινητική ενέργεια ή θερμική ενέργεια τυχαία, μη συλλογική κίνηση) και δυναμικής ενέργειας (δεσμών κλπ) όλων των σωματιδίων (ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015

ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Κάθε ουσία, εκτός από άτομα μόρια ή ιόντα, περιέχει χημική ενέργεια. H χημική ενέργεια οφείλεται στις δυνάμεις του δεσμού (που συγκρατούν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ. Είδη ενέργειας ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ. Είδη ενέργειας ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Όλες οι χημικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν έκλυση ή απορρόφηση ενέργειας υπό μορφή θερμότητας. Η γνώση του ποσού θερμότητας που συνδέεται με μια χημική αντίδραση έχει και πρακτική και θεωρητική

Διαβάστε περισσότερα

Ο δεύτερος νόμος Παραδείγματα αυθόρμητων φαινομένων: Παραδείγματα μη αυθόρμητων φαινομένων: συγκεκριμένο χαρακτηριστικό

Ο δεύτερος νόμος Παραδείγματα αυθόρμητων φαινομένων: Παραδείγματα μη αυθόρμητων φαινομένων: συγκεκριμένο χαρακτηριστικό Ο δεύτερος νόμος Κάποια φαινόμενα στη φύση συμβαίνουν αυθόρμητα, ενώ κάποια άλλα όχι. Παραδείγματα αυθόρμητων φαινομένων: α) ένα αέριο εκτονώνεται για να καταλάβει όλο το διαθέσιμο όγκο, β) ένα θερμό σώμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. κινητική + + δυναμική

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. κινητική + + δυναμική ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Εσωτερική ενέργεια: Το άθροισμα της κινητικής (εσωτερική κινητική ενέργεια ή θερμική ενέργεια τυχαία, μη συλλογική κίνηση) και δυναμικής ενέργειας (δεσμών κλπ) όλων των σωματιδίων (ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

2 ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΕNTΡΟΠΙΑ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ

2 ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΕNTΡΟΠΙΑ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΕNΡΟΠΙΑ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ Περιεχόμενα. O ος Θερμοδυναμικός Νόμος. Η Εντροπία 3. Εντροπία και αταξία 4. Υπολογισμός Εντροπίας

Διαβάστε περισσότερα

2ο Σύνολο Ασκήσεων. Λύσεις 6C + 7H 2 C 6 H H διαφορά στο θερμικό περιεχόμενο των προϊόντων και των αντιδρώντων καλείται

2ο Σύνολο Ασκήσεων. Λύσεις 6C + 7H 2 C 6 H H διαφορά στο θερμικό περιεχόμενο των προϊόντων και των αντιδρώντων καλείται 1 2ο Σύνολο Ασκήσεων Λύσεις Άσκηση 1: 6C + 7H 2 C 6 H 14 H1 6C + 7H 2 ΔΗ αντίδρασης H2 C 6 + H 14 C + H 2 H αντίδραση είναι εξώθερμη Άσκηση 2 - H διαφορά στο θερμικό περιεχόμενο των προϊόντων και των αντιδρώντων

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Μεταβολή ενέργειας κατά τις χημικές μεταβολές Ενδόθερμες - εξώθερμες αντιδράσεις Θερμότητα αντίδρασης - ενθαλπία

2.1 Μεταβολή ενέργειας κατά τις χημικές μεταβολές Ενδόθερμες - εξώθερμες αντιδράσεις Θερμότητα αντίδρασης - ενθαλπία 2 ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ 2.1 Μεταβολή ενέργειας κατά τις χημικές μεταβολές Ενδόθερμες - εξώθερμες αντιδράσεις Θερμότητα αντίδρασης - ενθαλπία Κάθε ουσία, εκτός από άτομα μόρια ή ιόντα, «κουβαλά» ενέργεια, τη χημική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι Ενότητα 2 η - Α ΜΕΡΟΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Όνομα καθηγητή: ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στόχος (1) Κατανόηση των εννοιών:

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 11 η : Χημική ισορροπία. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 11 η : Χημική ισορροπία. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 11 η : Χημική ισορροπία Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Η Κατάσταση Ισορροπίας 2 Πολλές αντιδράσεις δεν πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ & ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΩΡΙΑ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ & ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΩΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 www.pmoiras.weebly.om ΘΕΡΜΙΚΕΣ & ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΩΡΙΑ Περιεχόμενα 1. Κυκλικές διαδικασίες 2. O 2ος Θερμοδυναμικός Νόμος- Φυσική Ερμηνεία 2.1 Ισοδυναμία

Διαβάστε περισσότερα

Ο πρώτος νόμος. Είδη συστημάτων. Ανταλλαγή ύλης και ενέργειας με το περιβάλλον

Ο πρώτος νόμος. Είδη συστημάτων. Ανταλλαγή ύλης και ενέργειας με το περιβάλλον Ο πρώτος νόμος Σύστημα: το μέρος του κόσμου που ενδιαφερόμαστε (π.χ. δοχείο αντίδρασης, μια μηχανή, ένα βιολογικό κύτταρο). Περιβάλλον: η περιοχή του χώρου γύρω από το σύστημα. Είδη συστημάτων Ανταλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Εντροπία Ελεύθερη Ενέργεια

Εντροπία Ελεύθερη Ενέργεια Μάθημα Εντροπία Ελεύθερη Ενέργεια Εξαγωγική Μεταλλουργία Καθ. Ι. Πασπαλιάρης Εργαστήριο Μεταλλουργίας ΕΜΠ Αυθόρμητες χημικές αντιδράσεις Ηαντίδρασηοξείδωσηςενόςμετάλλουμπορείναγραφτείστη γενική της μορφή

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ

Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ. 2310-997785 poulios@chem.auth.gr http://www.chem.auth.gr/index.php?st=84 XHMIKH IΣΟΡΡΟΠΙΑ Σύστημα διαφόρων ουσιών που σε σταθερή θερμοκρασία δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΡΟΠΙΑ-2ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNOT

ΕΝΤΡΟΠΙΑ-2ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNOT ΕΝΤΡΟΠΙΑ-ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNO Η εντροπία είναι το φυσικό µέγεθος το οποίο εκφράζει ποσοτικά το βαθµό αταξίας µιας κατάστασης ενός θερµοδυναµικού συστήµατος. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η εντροπία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ Περιεχόμενα 1. Θερμοδυναμική Ορισμοί. Έργο 3. Θερμότητα 4. Εσωτερική ενέργεια 5. Ο Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος 6. Αντιστρεπτή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: «ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ» Α ΕΞΑΜΗΝΟ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ) Διδάσκουσα: ΣΟΥΠΙΩΝΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Cmmns. Για

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστρεπτές και μη μεταβολές

Αντιστρεπτές και μη μεταβολές Αντιστρεπτές και μη μεταβολές Στην φύση όλες οι μεταβολές όταν γίνονται αυθόρμητα εξελίσσονται προς μία κατεύθυνση, αλλά όχι προς την αντίθετη, δηλ. δεν είναι αντιστρεπτές, π.χ. θερμότητα ρέει πάντα από

Διαβάστε περισσότερα

12 η Διάλεξη Θερμοδυναμική

12 η Διάλεξη Θερμοδυναμική 12 η Διάλεξη Θερμοδυναμική Φίλιππος Φαρμάκης Επ. Καθηγητής 1 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Εισαγωγικά Προσέγγιση των μεγεθών όπως πίεση, θερμοκρασία, κλπ. με άλλο τρόπο (διαφορετικό από την στατιστική φυσική) Ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Θερμόχήμεία Κεφάλαιό 2 ό

Θερμόχήμεία Κεφάλαιό 2 ό Θερμόχήμεία Κεφάλαιό 2 ό Επιμέλεια: Χημικός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών 11 12 Τι είναι η χημική ενέργεια των χημικών ουσιών; Που οφείλεται; Μπορεί να αποδοθεί στο περιβάλλον; Πότε μεταβάλλεται η χημική

Διαβάστε περισσότερα

Α Θερμοδυναμικός Νόμος

Α Θερμοδυναμικός Νόμος Α Θερμοδυναμικός Νόμος Θερμότητα Έχουμε ήδη αναφέρει ότι πρόκειται για έναν τρόπο μεταφορά ενέργειας που βασίζεται στη διαφορά θερμοκρασιών μεταξύ των σωμάτων. Ορίζεται από τη σχέση: Έργο dw F dx F dx

Διαβάστε περισσότερα

Υδατική Χηµεία-Κεφάλαιο 3 1

Υδατική Χηµεία-Κεφάλαιο 3 1 Υδατική Χηµεία-Κεφάλαιο 3 Δηµιουργία της σύστασης των φυσικών νερών Κεφάλαιο 3 Χηµικές Έννοιες:. Νόµος δράσεως των µαζών- Σταθερές ισορροπίας. Προσδιορισµός της αυθόρµητης κατεύθυνσης των αντιδράσεων 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Διδάσκοντες:Ν. Καλογεράκης Π. Παναγιωτοπούλου Γραφείο: K.9 Email: ppanagiotopoulou@isc.tuc.gr Μέρες/Ώρες διδασκαλίας: Δευτέρα (.-3.)-Τρίτη (.-3.) ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

21/5/2008. Θερµοχηµεία

21/5/2008. Θερµοχηµεία Θερµοχηµεία Θερµοχηµεία Είναι η µελέτη των θερµικών φαινοµένων που συνοδεύουν µια χηµική αντίδραση. Θερµότητα αντίδρασης υπό σταθερή πίεση Θερµότητα αντίδρασης υπό σταθερή πίεση Η θερµοδυναµική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

2 ΟΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2 ΟΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ Ένα ζεστό φλυτζάνι καφέ πάντα κρυώνει καθώς θερμότητα μεταφέρεται προς το περιβάλλον. Πότε δεν παρατηρούμε το αντίθετο παρότι ΔΕΝ παραβιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου Κεφάλαιο 2 ο. Σύντομη Θεωρία

Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου Κεφάλαιο 2 ο. Σύντομη Θεωρία Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου 05-06 Κεφάλαιο ο Σύντομη Θεωρία Θερμοδυναμικό σύστημα είναι το σύστημα το οποίο για να το περιγράψουμε χρησιμοποιούμε και θερμοδυναμικά μεγέθη, όπως τη θερμοκρασία, τη

Διαβάστε περισσότερα

O δεύτερος νόµος της θερµοδυναµικής

O δεύτερος νόµος της θερµοδυναµικής O δεύτερος νόµος της θερµοδυναµικής O δεύτερος νόµος της θερµοδυναµικής Γιατί χρειαζόµαστε ένα δεύτερο νόµο ; Ζεστό, Τζ Κρύο, Τκ Ζεστό, Τζ Κρύο, Τκ q Tε Τε Ζεστό, Τζ Κρύο, Τκ q q Tε Τε Πιο ζεστό Πιο κρύο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Θερμοχημεία, είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά τις μεταβολές ενέργειας που συνοδεύουν τις χημικές αντιδράσεις.

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Θερμοχημεία, είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά τις μεταβολές ενέργειας που συνοδεύουν τις χημικές αντιδράσεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Θερμοχημεία, είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά τις μεταβολές ενέργειας που συνοδεύουν τις χημικές αντιδράσεις. Ενθαλπία (Η), ονομάζεται η ολική ενέργεια ενός

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί μετασχηματισμοί καθαρών ουσιών

Φυσικοί μετασχηματισμοί καθαρών ουσιών Φυσικοί μετασχηματισμοί καθαρών ουσιών Ή εξάτμιση, η τήξη και η μετατροπή του γραφίτη σε διαμάντι αποτελούν συνηθισμένα παραδείγματα αλλαγών φάσης χωρίς μεταβολή της χημικής σύστασης. Ορισμός φάσης: Μια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Πρόκειται για τρόπο μεταφοράς ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Είναι διαφορετική από την εσωτερική (θερμική)

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Πρόκειται για τρόπο μεταφοράς ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Είναι διαφορετική από την εσωτερική (θερμική) ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Πρόκειται για τρόπο μεταφοράς ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Είναι διαφορετική από την εσωτερική (θερμική) ενέργεια που έχει ένα σώμα. Συμβολίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια:η ικανότητα επιτέλεσης έργου. Μορφές ενέργειας. η αιτία εµφάνισης φυσικών, χηµικών βιολογικών φαινοµένων

Ενέργεια:η ικανότητα επιτέλεσης έργου. Μορφές ενέργειας. η αιτία εµφάνισης φυσικών, χηµικών βιολογικών φαινοµένων Ενέργεια -Μεταβολισµός Ενέργεια:η ικανότητα επιτέλεσης έργου Μορφές ενέργειας η αιτία εµφάνισης φυσικών, χηµικών βιολογικών φαινοµένων ηλιακή, θερµότητα, χηµική, ηλεκτρική, πυρηνική. κινητική η ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη των Κεφαλαίων 1 και 2 Φυσικής Γ Έσπερινού Κατεύθυνσης

Επανάληψη των Κεφαλαίων 1 και 2 Φυσικής Γ Έσπερινού Κατεύθυνσης Επανάληψη των Κεφαλαίων 1 και Φυσικής Γ Έσπερινού Κατεύθυνσης Φυσικά µεγέθη, µονάδες µετρήσεως (S.I) και µετατροπές P: Η πίεση ενός αερίου σε N/m (1atm=1,013 10 5 N/m ). : Ο όγκος τουαερίου σε m 3 (1m

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι. Ενότητα 8: Θερμοχωρητικότητα Χημικό δυναμικό και ισορροπία. Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι. Ενότητα 8: Θερμοχωρητικότητα Χημικό δυναμικό και ισορροπία. Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι Ενότητα 8: Θερμοχωρητικότητα Χημικό δυναμικό και ισορροπία Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας αυτής είναι η ανάπτυξη μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ (Α. Χημική Θερμοδυναμική) 1 η Άσκηση 1000 mol ιδανικού αερίου με cv J mol -1 K -1 και c

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ (Α. Χημική Θερμοδυναμική) 1 η Άσκηση 1000 mol ιδανικού αερίου με cv J mol -1 K -1 και c ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ 3-4 (Α. Χημική Θερμοδυναμική) η Άσκηση mol ιδανικού αερίου με c.88 J mol - K - και c p 9. J mol - K - βρίσκονται σε αρχική πίεση p =.3 kpa και θερμοκρασία Τ =

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτημα 1 0. Επώνυμο... Όνομα... Αγρίνιο 1/3/2015. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση

Ζήτημα 1 0. Επώνυμο... Όνομα... Αγρίνιο 1/3/2015. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1 Επώνυμο... Όνομα... Αγρίνιο 1/3/2015 Ζήτημα 1 0 Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1) Η θερμότητα που ανταλλάσει ένα αέριο με το περιβάλλον θεωρείται θετική : α) όταν προσφέρεται από το αέριο στο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. 2.1 Εισαγωγή

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. 2.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 1 2 2.1 Εισαγωγή ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Σύστημα: Ένα σύνολο σωματιδίων που τα ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα για να τα μελετήσουμε ονομάζεται σύστημα. Οτιδήποτε δεν ανήκει στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΧΗΜΕΙΑ. Ενότητα 4: Θερμοδυναμικά δεδομένα. Ζαγγανά Ελένη Σχολή: Θετικών Επιστημών Τμήμα : Γεωλογίας

ΥΔΡΟΧΗΜΕΙΑ. Ενότητα 4: Θερμοδυναμικά δεδομένα. Ζαγγανά Ελένη Σχολή: Θετικών Επιστημών Τμήμα : Γεωλογίας ΥΔΡΟΧΗΜΕΙΑ Ενότητα 4: Θερμοδυναμικά δεδομένα Ζαγγανά Ελένη Σχολή: Θετικών Επιστημών Τμήμα : Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Εισαγωγικές έννοιες της Θερμοδυναμικής Κατανόηση των εννοιών της εντροπίας, ενθαλπίας

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Θερμιδόμετρι α- Νό μόι Θερμόχήμει ας

2.2 Θερμιδόμετρι α- Νό μόι Θερμόχήμει ας 2.2 Θερμιδόμετρι α- Νό μόι Θερμόχήμει ας Τι είναι η θερμιδομετρία; Τι είναι το θερμιδόμετρο; Ποιος είναι ο νόμος της θερμιδομετρίας; Περιγράψτε το θερμιδόμετρο βόμβας Η διαδικασία προσδιορισμού μέτρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ. Θερμοδυναμική Ατομική-Πυρηνική

ΦΥΣΙΚΗ. Θερμοδυναμική Ατομική-Πυρηνική Θερμοδυναμική Ατομική-Πυρηνική ΦΥΣΙΚΗ Νίκος Παπανδρέου papandre@aua.gr Γραφείο 27 Εργαστήριο Φυσικής Κτίριο Χασιώτη 1ος όροφος ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΟ e-class!!!! Μηχανική και Θερμοδυναμική κεκλιμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ Ι Μεταλλουργία Σιδήρου Χυτοσιδήρου Θεωρία και Τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών

ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ Ι Μεταλλουργία Σιδήρου Χυτοσιδήρου Θεωρία και Τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ Ι Μεταλλουργία Σιδήρου Χυτοσιδήρου Θεωρία και Τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 3. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ 2 Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ο κλάδος της Φυσικής που εξετάζει μόνο όσες ενεργειακές ανταλλαγές γίνονται με την εκτέλεση έργου. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ο κλάδος της Φυσικής που εξετάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 04 Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 3 Απριλίου 04 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ε_3.ΧλΘ(α) Α. γ Α. γ Α3. δ Α4. β Α5. α) Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΑΝΩΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΩΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Διδάσκοντες: Κώστας Περράκης, Δημοσθένης Γεωργίου http://eclass.upatras.gr/ p Βιβλιογραφία Advanced Thermodynamics for Engineers, Kenneth, Jr. Wark Advanced thermodynamics engineering

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ

Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ Ιωάννης Πούλιος, Καθηγητής Εργ. Φυσικοχημείας Α.Π.Θ. Τηλ. 2310-997785 poulios@chem.auth.gr www.chem.auth.gr http://www.chem.auth.gr/index.php?st=84 Η Βιολογία είναι η μελέτη των ζώντων οργανισμών. Η ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

β) Ένα αέριο μπορεί να απορροφά θερμότητα και να μην αυξάνεται η γ) Η εσωτερική ενέργεια ενός αερίου είναι ανάλογη της απόλυτης

β) Ένα αέριο μπορεί να απορροφά θερμότητα και να μην αυξάνεται η γ) Η εσωτερική ενέργεια ενός αερίου είναι ανάλογη της απόλυτης Κριτήριο Αξιολόγησης - 26 Ερωτήσεις Θεωρίας Κεφ. 4 ο ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ - ΦΥΣΙΚΗ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β Λυκείου επιμέλεια ύλης: Γ.Φ.Σ ι ώ ρ η ς ΦΥΣΙΚΟΣ 1. Σε μια αδιαβατική εκτόνωση

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα 2 Αν αντίθετα, στο δοχείο εισαχθούν 20 mol ΗΙ στους 440 ºC, τότε το ΗΙ διασπάται σύμφωνα με τη χημική εξίσωση: 2ΗΙ(g) H 2 (g) + I 2 (g)

Πείραμα 2 Αν αντίθετα, στο δοχείο εισαχθούν 20 mol ΗΙ στους 440 ºC, τότε το ΗΙ διασπάται σύμφωνα με τη χημική εξίσωση: 2ΗΙ(g) H 2 (g) + I 2 (g) Α. Θεωρητικό μέρος Άσκηση 5 η Μελέτη Χημικής Ισορροπίας Αρχή Le Chatelier Μονόδρομες αμφίδρομες αντιδράσεις Πολλές χημικές αντιδράσεις οδηγούνται, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, σε κατάσταση ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες που επηρεάζουν τη θέση της χημικής ισορροπίας. Αρχή Le Chatelier.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη θέση της χημικής ισορροπίας. Αρχή Le Chatelier. Παράγοντες που επηρεάζουν τη θέση της χημικής ισορροπίας. Αρχή Le Chatelier. H θέση ισορροπίας επηρεάζεται από τους εξής παράγοντες χημικής ισορροπίας: Τη συγκέντρωση των αντιδρώντων ή των προϊόντων. Την

Διαβάστε περισσότερα

Γεωχημεία. Ενότητα 1: Γεωχημικές διεργασίες στο εσωτερικό της γης. Χριστίνα Στουραϊτη Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Γεωχημεία. Ενότητα 1: Γεωχημικές διεργασίες στο εσωτερικό της γης. Χριστίνα Στουραϊτη Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Γεωχημεία Ενότητα 1: Γεωχημικές διεργασίες στο εσωτερικό της γης Χριστίνα Στουραϊτη Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Γεωχημικές διεργασίες στο εσωτερικό της γης Στοιχεία Θερμοδυναμικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι Ενότητα 3 η - Β ΜΕΡΟΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Όνομα καθηγητή: ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στόχος (1) Κατανόηση των εννοιών:

Διαβάστε περισσότερα

Enrico Fermi, Thermodynamics, 1937

Enrico Fermi, Thermodynamics, 1937 I. Θερµοδυναµικά συστήµατα Enrico Feri, herodynaics, 97. Ένα σώµα διαστέλλεται από αρχικό όγκο. L σε τελικό όγκο 4. L υπό πίεση.4 at. Να υπολογισθεί το έργο που παράγεται. W - -.4 at 5 a at - (4..) - -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ Μη αντιστρεπτά φαινόμενα Η ενέργεια διατηρείται και στη χρονικά αντίστροφη μεταβολή, όμως αυτή ποτέ δεν συμβαίνει π.χ. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε το αεικίνητο.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Θέμα Απομονωμένο σύστημα περνάει από κατάσταση με εντροπία S σε κατάσταση με εντροπία S. Αποδείξτε και σχολιάστε ότι ισχύει S S. Για οποιαδήποτε μηχανή (σύστημα που εκτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Αμφίδρομες αντιδράσεις

Αμφίδρομες αντιδράσεις Χημική ισορροπία Αμφίδρομες αντιδράσεις Αμφίδρομες αντιδράσεις Ταχύτητα αντιδράσεων και συγκεντρώσεις Αμφίδρομες αντιδράσεις CO +3H 2 CH 4 + H 2 O. συγκέντρωση Αμφίδρομες αντιδράσεις- κατάσταση Χ.Ι. συγκέντρωση

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier

4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier Τι ονομάζεται θέση χημικής ισορροπίας; Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η θέση της χημικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΚΑΙ ο : 1. ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ oyle:.=σταθ. για Τ =σταθ. για δύο καταστάσεις Α και Β : Α. Α = Β. Β (α)ισόθερμη εκτόνωση:αύξηση όγκου > και μείωση της πίεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1 ΑΣΚΗΣΗ 1 Το δοχείο του σχήματος είναι απομονωμένο (αδιαβατικά τοιχώματα). Το διάφραγμα χωρίζει το δοχείο σε δύο μέρη. Το αριστερό μέρος έχει όγκο 1 και περιέχει ιδανικό αέριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙΣΩΣΗ CLAUSIUS-CLAPEYRON ΘΕΩΡΙΑ

ΕΞΙΣΩΣΗ CLAUSIUS-CLAPEYRON ΘΕΩΡΙΑ ΕΞΙΣΩΣΗ CLAUSIUS-CLAEYRON ΘΕΩΡΙΑ Περιεχόμενα 1. 3D Διάγραμμα Φάσης 2. Λανθάνουσα θερμότητα 3. Εξίσωση Clausius Clapeyron 4. Συμπιεστότητα 5. Θερμική διαστολή 6. Θερμοχωρητικότητα 1 στερεό στερεό+υγρό υγρό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Πρόκειται για τρόπο μεταφοράς ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Είναι διαφορετική από την εσωτερική (θερμική)

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Πρόκειται για τρόπο μεταφοράς ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Είναι διαφορετική από την εσωτερική (θερμική) ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Πρόκειται για τρόπο μεταφοράς ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Είναι διαφορετική από την εσωτερική (θερμική) ενέργεια που έχει ένα σώμα. Συμβολίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Course: Renewable Energy Sources

Course: Renewable Energy Sources Course: Renewable Energy Sources Interdisciplinary programme of postgraduate studies Environment & Development, National Technical University of Athens C.J. Koroneos (koroneos@aix.meng.auth.gr) G. Xydis

Διαβάστε περισσότερα

3 ος ΘΕΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ- ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΘΕΩΡΙΑ

3 ος ΘΕΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ- ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΘΕΩΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 3 ος ΘΕΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ- ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΘΕΩΡΙΑ Περιεχόμενα 1. Ο τρίτος θερμοδυναμικός Νόμος 2. Συστήματα με αρνητικές θερμοκρασίες 3. Θερμοδυναμικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ Μη αντιστρεπτά φαινόμενα Η ενέργεια διατηρείται και στη χρονικά αντίστροφη μεταβολή, όμως αυτή ποτέ δεν συμβαίνει π.χ. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε το αεικίνητο.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστρεπτές και μη μεταβολές

Αντιστρεπτές και μη μεταβολές Αντιστρεπτές και μη μεταβολές Στην φύση όλες οι μεταβολές όταν γίνονται αυθόρμητα εξελίσσονται προς μία κατεύθυνση, αλλά όχι προς την αντίθετη, θερμότητα ρέει πάντα από θερμό σε ψυχρό σώμα Ένα αέριο καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χημική Ισορροπία 61 Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 62 Τι ονομάζεται κλειστό χημικό σύστημα; Παναγιώτης Αθανασόπουλος Κλειστό ονομάζεται το

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Χημείας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΧΗΜ 021 Χειμερινό Εξάμηνο 2008

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Χημείας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΧΗΜ 021 Χειμερινό Εξάμηνο 2008 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Χημείας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΧΗΜ 021 Χειμερινό Εξάμηνο 2008 Κωνσταντίνος Ζεϊναλιπούρ Λευκωσία, Σεπτέμβριος 2008 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑ (Η) ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι. Ενότητα 10: Ισορροπίες φάσεων. Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι. Ενότητα 10: Ισορροπίες φάσεων. Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι Ενότητα 0: Ισορροπίες φάσεων Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας αυτής είναι η παρουσίαση και η εξέταση της ισορροπίας ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ Μη αντιστρεπτά φαινόμενα Η ενέργεια διατηρείται και στη χρονικά αντίστροφη μεταβολή, όμως αυτή ποτέ δεν συμβαίνει π.χ. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε το αεικίνητο.

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας

6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ 6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας 1. Τι ονομάζεται θερμοκρασία; Το φυσικό μέγεθος που εκφράζει πόσο ζεστό ή κρύο είναι ένα σώμα ονομάζεται θερμοκρασία. 2. Πως μετράμε τη θερμοκρασία;

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ Μ.Ε.Κ. Μ.Ε.Κ. Ι (Θ)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ Μ.Ε.Κ. Μ.Ε.Κ. Ι (Θ) ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ Μ.Ε.Κ. Μ.Ε.Κ. Ι (Θ) Διαλέξεις Μ4, ΤΕΙ Χαλκίδας Επικ. Καθηγ. Δρ. Μηχ. Α. Φατσής ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το «φρεσκάρισμα» των γνώσεων από τη Θερμοδυναμική με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ÊÏÑÕÖÁÉÏ ÅÕÏÓÌÏÓ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ÊÏÑÕÖÁÉÏ ÅÕÏÓÌÏÓ ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 3 Απριλίου 014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική

Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική Ενότητα 7: Εντροπία - Ισοζύγια εντροπίας Χατζηαθανασίου Βασίλειος Καδή Στυλιανή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

V (β) Αν κατά τη μεταβολή ΓΑ μεταφέρεται θερμότητα 22J από το αέριο στο περιβάλλον, να βρεθεί το έργο W ΓA.

V (β) Αν κατά τη μεταβολή ΓΑ μεταφέρεται θερμότητα 22J από το αέριο στο περιβάλλον, να βρεθεί το έργο W ΓA. Άσκηση 1 Ιδανικό αέριο εκτελεί διαδοχικά τις αντιστρεπτές μεταβολές ΑΒ, ΒΓ, ΓΑ που παριστάνονται στο διάγραμμα p V του σχήματος. (α) Αν δίνονται Q ΑΒΓ = 30J και W BΓ = 20J, να βρεθεί η μεταβολή της εσωτερικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 103 Α. ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 1. Ιδανικό αέριο εκτελεί διαδοχικά τις αντιστρεπτές μεταβολές ΑΒ, ΒΓ, ΓΑ που παριστάνονται στο ακόλουθο διάγραμμα P-V. α. Αν δίνονται Q ΑΒΓ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Το τρίχωμα της τίγρης εμφανίζει ποικιλία χρωμάτων επειδή οι αντιδράσεις που γίνονται στα κύτταρα δεν καταλήγουν σε χημική ισορροπία.

ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Το τρίχωμα της τίγρης εμφανίζει ποικιλία χρωμάτων επειδή οι αντιδράσεις που γίνονται στα κύτταρα δεν καταλήγουν σε χημική ισορροπία. ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Το τρίχωμα της τίγρης εμφανίζει ποικιλία χρωμάτων επειδή οι αντιδράσεις που γίνονται στα κύτταρα δεν καταλήγουν σε χημική ισορροπία. Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Μονόδρομες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 20. Θερμότητα

Κεφάλαιο 20. Θερμότητα Κεφάλαιο 20 Θερμότητα Εισαγωγή Για να περιγράψουμε τα θερμικά φαινόμενα, πρέπει να ορίσουμε με προσοχή τις εξής έννοιες: Θερμοκρασία Θερμότητα Θερμοκρασία Συχνά συνδέουμε την έννοια της θερμοκρασίας με

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 Μία θερμική μηχανή λειτουργεί μεταξύ των θερμοκρασιών T h 400 Κ και T c με T c < T h Η μηχανή έχει απόδοση e 0,2 και αποβάλλει στη δεξαμενή χαμηλής θερμοκρασίας θερμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΑΝΩΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ f(p,v,t)=0 ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Θερμοδυναμική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Θερμοδυναμική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Θερμοδυναμική Ενότητα 1 : Εισαγωγή Δρ Γεώργιος Αλέξης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ (Α. Χημική Θερμοδυναμική) H 298

ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ (Α. Χημική Θερμοδυναμική) H 298 ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ 4-5 (Α. Χημική Θερμοδυναμική) η Άσκηση Από τα δεδομένα του πίνακα που ακολουθεί και δεχόμενοι ότι όλα τα αέρια είναι ιδανικά, να υπολογίσετε: α)

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό Χριστουγέννων Β Λυκείου

Επαναληπτικό Χριστουγέννων Β Λυκείου Επαναληπτικό Χριστουγέννων Β Λυκείου 1.Ποιά από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή ; Σύµφωνα µε τον 1ο θερµοδυναµικό νόµο το ποσό της θερµότητας που απορροφά η αποβάλει ένα θερµοδυναµικό σύστηµα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ Μη αντιστρεπτά φαινόμενα Η ενέργεια διατηρείται και στη χρονικά αντίστροφη μεταβολή, όμως αυτή ποτέ δεν συμβαίνει π.χ. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε το αεικίνητο.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Θερμοκρασία

Κεφάλαιο 7. Θερμοκρασία Κεφάλαιο 7 Θερμοκρασία Θερμοδυναμική Η θερμοδυναμική περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου η θερμοκρασία ή η κατάσταση ενός συστήματος μεταβάλλονται λόγω μεταφοράς ενέργειας. Η θερμοδυναμική ερμηνεύει με επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλέξετε την σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις: α) την πίεση β) την θερμοκρασία

Να επιλέξετε την σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις: α) την πίεση β) την θερμοκρασία ΘΕΜΑ 1 ο Να επιλέξετε την σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις: 1) Δίνεται η θερμοχημική εξίσωση: Ν 2(g) + 3Η 2 (g) 2ΝΗ 3 (g) ΔΗ ο = - 88 kj α) Η ενθαλπία σχηματισμού της ΝΗ 3 είναι 88

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι. Ενότητα 4: Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος. Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι. Ενότητα 4: Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος. Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι Ενότητα 4: Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας αυτής είναι η περιγραφή των ορισμών και των θεμελιωδών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Η Επιστήμη της Θερμοδυναμικής ασχολείται με την ποσότητα της θερμότητας που μεταφέρεται σε ένα κλειστό και απομονωμένο σύστημα από μια κατάσταση ισορροπίας σε μια άλλη

Διαβάστε περισσότερα

M V n. nm V. M v. M v T P P S V P = = + = σταθερή σε παραγώγιση, τον ορισµό του συντελεστή διαστολής α = 1, κυκλική εναλλαγή 3

M V n. nm V. M v. M v T P P S V P = = + = σταθερή σε παραγώγιση, τον ορισµό του συντελεστή διαστολής α = 1, κυκλική εναλλαγή 3 Τµήµα Χηµείας Μάθηµα: Φυσικοχηµεία Ι Εξέταση: Περίοδος εκεµβρίου 04- (//04. ίνονται οι ακόλουθες πληροφορίες για τον διθειάνθρακα (CS. Γραµµοµοριακή µάζα 76.4 g/mol, κανονικό σηµείο ζέσεως 46 C, κανονικό

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Θερμοδυναμικής. Ι. Βασικές αρχές. Χριστίνα Στουραϊτη

Στοιχεία Θερμοδυναμικής. Ι. Βασικές αρχές. Χριστίνα Στουραϊτη Στοιχεία Θερμοδυναμικής Ι. Βασικές αρχές Χριστίνα Στουραϊτη Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Ορισμοί Σύστημα, Φάση, Συστατικό, Θερμοδυναμικές ιδιότητες 3. Χημική Ισορροπία 2 Εισαγωγή Ποιο είναι το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1. Θεμελιώδεις Αρχές και Ορισμοί Κεφάλαιο 2. Το Πρώτο Θερμοδυναμικό Αξίωμα... 35

Περιεχόμενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1. Θεμελιώδεις Αρχές και Ορισμοί Κεφάλαιο 2. Το Πρώτο Θερμοδυναμικό Αξίωμα... 35 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Κεφάλαιο 1. Θεμελιώδεις Αρχές και Ορισμοί... 13 1.1 Tι Είναι Θερμοδυναμική...13 1.2 Σύστημα...14 1.3 Θερμοδυναμικά Καταστατικά Μεγέθη...14 1.4 Εντατικά, Εκτατικά και Ειδικά Καταστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 2 ΕΡΓΟ ΑΕΡΙΟΥ

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 2 ΕΡΓΟ ΑΕΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΡΓΟ ΑΕΡΙΟΥ Κατά την εκτόνωση ενός αερίου, το έρο του είναι θετικό ( δηλαδή παραόμενο). Κατά την συμπίεση ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα