ΕΠΙΜΟΡΥΩΣΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 56 ησ Περιφϋρειασ χολικόσ υμβούλου Προςχολικόσ Αγωγόσ χολικό ύμβουλοσ: Κατερύνα Καζϋλα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΙΜΟΡΥΩΣΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 56 ησ Περιφϋρειασ χολικόσ υμβούλου Προςχολικόσ Αγωγόσ χολικό ύμβουλοσ: Κατερύνα Καζϋλα"

Transcript

1 ΕΠΙΜΟΡΥΩΣΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 56 ησ Περιφϋρειασ χολικόσ υμβούλου Προςχολικόσ Αγωγόσ χολικό ύμβουλοσ: Κατερύνα Καζϋλα ΘΕΜΑ: «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕ ΠΡΟΕΓΓΙΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΣΙΚΕ ΣΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ» Ελευςύνα, κοπού τησ ημερύδασ: Βαςικόσ ςκοπόσ τησ ημερύδασ όταν η διϊχυςη διδακτικών πρακτικών που εφαρμόζονται ςτα νηπιαγωγεύα τησ περιφϋρειασ. Ειδικότερα, οι ςτόχοι όταν: Η παρουςύαςη, ανϊδειξη και διϊχυςη καινοτόμων εναλλακτικών διδακτικών πρακτικών Η ανϊπτυξη ενόσ γόνιμου προβληματιςμού και διαλόγου Η ενθϊρρυνςη και εμψύχωςη των εκπαιδευτικών για την ανϊπτυξη πρωτοβουλιών και ενςωμϊτωςη καινοτόμων ιδεών και πρακτικών ςτη διδακτικό διαδικαςύα υμπερϊςματα: Αξιολόγηςη ςχολικού ςυμβούλου: Οι προςεγγύςεισ που παρουςιϊςτηκαν εύχαν ϋνα ιδιαύτερο ενδιαφϋρον και διαπραγματεύτηκαν θϋματα που περιλαμβϊνονται ςτο νϋο Αναλυτικό Πρόγραμμα Προςχολικόσ Εκπαύδευςησ όπωσ θϋματα «Προςωπικόσ και Κοινωνικόσ ανϊπτυξησ» καθώσ και «Εναλλακτικούσ τρόπουσ Αξιολόγηςησ-

2 Portfolio». Ο ςχεδιαςμόσ και η ανϊπτυξη τουσ βαςύςτηκε ςε ςύγχρονεσ παιδαγωγικϋσ και διδακτικϋσ αρχϋσ όπωσ τησ «Διαφοροποιημϋνησ Παιδαγωγικόσ», τησ «Δημιουργικότητασ», τησ «υνεργατικόσ μϊθηςησ», τησ «Βιωματικόσ διδαςκαλύασ» και η εφαρμογό τουσ προςαρμόςτηκε ςτο ιδιαύτερο πολιτιςμικό πλαύςιο τησ ομϊδασ ςτόχου. Η μεθοδολογύα που ακολούθηςαν κατϊ την ανϊπτυξη των προςεγγύςεων εύχε χαρακτηριςτικϊ που ευνοούςαν την ενεργητικό ςυμμετοχό των παιδιών, την ανϊπτυξη πρωτοβουλιών, την αλληλεπύδραςη και βιωματικό μϊθηςη, την αξιοπούηςη των τεχνών και τησ τεχνολογύασ ςτη διαδικαςύα τησ μϊθηςησ, κλπ. Αξιολόγηςη εκπαιδευτικών: Οι εκπαιδευτικού εξϋφραςαν θετικϊ ςχόλια και παρακολούθηςαν με ιδιαύτερο ενδιαφϋρον τισ παρουςιϊςεισ που ϋγιναν. υμμετεύχαν ενεργητικϊ ςε ϋνα εποικοδομητικό διϊλογο καταθϋτοντασ απορύεσ, προβληματιςμούσ, ιδϋεσ, προτϊςεισ. Πρότειναν την επανϊληψη διοργϊνωςησ ημερύδασ με αντύςτοιχο περιεχόμενο και τόνιςαν τη ςημαςύα τησ επιμόρφωςησ μϋςα από εφαρμοςμϋνεσ πρακτικϋσ ςε ςυνθόκεσ πραγματικόσ τϊξησ και πλαιςύων που ανταποκρύνονται ςτο ιδιαύτερο πλαύςιο τησ κϊθε περιοχόσ.

3 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑ Προσέλευση εκπαιδευτικών Εγγραφές Χαιρετισμοί Απολογισμός εκπαιδευτικού έργου Εισηγήτρια: Κατερίνα Καζέλα Σχολική Σύμβουλος 56 ης περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής, Αττικής Συναισθημάτων αγωγή Εισηγήτριες: Μαρία Μπουρίκα, Ευδοκία Ξεφτέρη 7 ο Νηπιαγωγείο Μεγάρων Για να σέβομαι εσένα, γνωρίζω πρώτα εμένα Εισηγήτρια: Γιώτα Αλεξάνδρου 1 ο Νηπιαγωγείο Ελευσίνας Εγώ και οι άλλοι, όλοι εμείς Εισηγήτριες: Χαλκιώτη Μαρία, Σσαντή Παρασκευή, Γαβριήλ Μαρία 2 ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Το Portfolio στο νηπιαγωγείο: Πρακτικές εφαρμογής του στην εκπαιδευτική διαδικασία Εισηγήτριες: οφία Λεβέντη, Γεωργία Πλιάκα 5 ο Νηπιαγωγείο Μάνδρας Δ Ι Α Λ Ε Ι Μ Μ Α

4 Διαμορφώνοντας τον αύλειο χώρο ως χώρο μάθησης και δημιουργικότητας Εισηγήτριες: Μαρία Λιάπη, Γεωργία Αγγελοπούλου Νηπιαγωγείο Ερυθρών Σχολικός Εκφοβισμός στο νηπιαγωγείο Εισηγήτρια: Φωτεινή Κοντοπούλου 3 ο Νηπιαγωγείο Μεγάρων Οργάνωση και Λειτουργία Portfolio στο νηπιαγωγείο Εισηγήτριες: Αθηνά Γαβριηλάκη, κουρλή Βίκυ 5 ο Νηπιαγωγείο Ελευσίνας Διόνυσος και Πολιτισμός Εισηγήτριες: ταυροπούλου Γεωργία, Σσίπρα οφία 3 ο Νηπιαγωγείο Μάνδρας Τα συναισθήματα μας Εισηγήτριες: Ιωαννίδου Πολυχρονίτσα, Μπουσάκη Μαριάννα 1 ο Νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων

5 ΘΕΜΑ ΕΙΗΓΗΗ: ΕΜΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΟΛΟΙ ΕΜΕΙ ΕΙΗΓΗΣΡΙΕ: Φαλκιώτη Μαρύα, Σςαντό Παραςκευό, Γαβριόλ Μαρύα, 2 Ο Νηπιαγωγεύο Ζεφυρύου την ημερύδα παρουςιϊςτηκε το πρόγραμμα «Εμεύσ και οι ϊλλοι, όλοι εμεύσ», το οπούο πραγματοποιόθηκε ςτο 2ο Nηπιαγωγεύο Ζεφυρύου, το ςχολικό ϋτοσ Σην παρουςύαςη ϋκαναν 6 νόπια του ςχολεύου. Σο Ζεφύρι εύναι μια περιοχό με πληθυςμούσ διαφορετικών εθνοπολιτιςμικών χαρακτηριςτικών. Κρύθηκε αναγκαύα η εφαρμογό μιασ παρϋμβαςησ η οπούα λαμβϊνοντασ υπόψη τισ τοπικϋσ ςυνθόκεσ επιδύωξε την επικοινωνύα, την ανταλλαγό απόψεων και τη δημιουργύα ςτϊςεων και τρόπων ςυμπεριφορϊσ. κοπόσ του προγρϊμματοσ «εγώ και οι ϊλλοι, όλοι εμεύσ» εύναι τα νόπια πριν από όλα να «γνωρύςουν τον εαυτό τουσ», να αποκτόςουν αυτοπεπούθηςη και αυτοεκτύμηςη και ςτη ςυνϋχεια να αιςθανθούν και να εκτιμόςουν τα ιδιαύτερα χαρακτηριςτικϊ ϊλλων ομϊδων. Να κατανοόςουν ότι ο κόςμοσ εύναι πιο «πλούςιοσ» χϊρη ςτισ διαφορϋσ που υπϊρχουν ανϊμεςα ςτουσ ανθρώπουσ και να υιοθετόςουν ςτϊςη αποδοχόσ και κατανόηςησ μεταξύ τουσ. το πρόγραμμα ςυμμετεύχαν 47 νόπια του ςχολεύου. Ξεκύνηςε με την ϋναρξη τησ ςχολικόσ χρονιϊσ και ολοκληρώθηκε ςτο τϋλοσ τησ. Σο πρόγραμμα παρουςιϊςτηκε ςε ανοικτό εκδόλωςη ςτο ςχολεύο και δεύγμα των δρϊςεων καταγρϊφηκε και ανϋβηκε ςτο blog (πατόςτε εδώ) του ςχολεύου ςτο ςχολικό δύκτυο, δόθηκε επύςησ ςτουσ γονεύσ και ςτουσ τοπικούσ φορεύσ. Σο πρόγραμμα περιελϊμβανε δύο μϋρη. Σο πρώτο μϋροσ αναφϋρεται ςτο γενικό ςκοπό καθώσ και ςτουσ επιμϋρουσ ςτόχουσ που τϋθηκαν. Περιλαμβϊνει επύςησ τισ ενότητεσ που προϋκυψαν μϋςα από τη ςυζότηςη με τα παιδιϊ και τισ δρϊςεισ που αποφαςύςτηκαν από κοινού με τον εκπαιδευτικό: «Ο εαυτόσ μου» «Εγώ και η οικογϋνεια μου» «Οι φύλοι μου όλα τα παιδιϊ τησ γησ» την πρώτη ενότητα τα νόπια γνωρύζονται μεταξύ τουσ, παύζουν παιχνύδια, παρουςιϊζουν τον εαυτό τουσ αλλϊ και τα ϊλλα νόπια τησ τϊξησ, μιλούν για τα ςυναιςθόματα τουσ. Γνωρύζουν το ςώμα τουσ και με τη βοόθεια τησ τεχνολογύασ προςπαθούν να βρουν ομοιότητεσ και διαφορϋσ με ϊλλα παιδιϊ από όλο τον κόςμο. Μιλούν για την οικογϋνειϊ τουσ και μϋςα από δρϊςεισ γνωρύζουν τη ζωό και τα ϋθιμα μιασ οικογϋνειασ Ρομϊ. τη δεύτερη ενότητα τα νόπια αντιλαμβϊνονται την ϋννοια τησ φιλύασ και με διϊφορεσ παρεμβϊςεισ αποκτούν ανοιχτό διϊθεςη και κατανόηςη απϋναντι ςε όλουσ. Αντιλαμβϊνονται ότι ο κόςμοσ μασ εύναι ϋνα πολύχρωμο παζλ και αυτό ακριβώσ η πολυχρωμύα εύναι που τον κϊνει τόςο όμορφο. Ενδεικτικϊ παραθϋτουμε φωτογραφύεσ από τισ δρϊςεισ των παιδιών.

6 «Μετρϊμε τα ονόματϊ μασ» «Μετρϊμε το ύψοσ μασ» Γνωριζόμαςτε»

7 «Ερχόμαςτε αντιμϋτωποι και διώχνουμε τουσ φόβουσ μασ» «Άςπρα χϋρια, μαύρα χϋρια, κύτρινα, αθώα χερϊκια, όλα παύζουν με τα ύδια παιχνιδϊκια»

8 «Υτιϊχνουμε κολϊζ: «όλα τα παιδιϊ τησ γησ» «Δύνω την αγϊπη μου όπωσ ϋνα μόλο» «Γνωριζόμαςτε και ςυμβιώνουμε αρμονικϊ με τουσ Ρομϊ»

9 «Εμεύσ το φτιϊξαμε αυτό το παραμύθι» «Όλοι μαζύ μια αγκαλιϊ μπορούμε να φτϊςουμε ψηλϊ» «Οι γονεύσ βλϋπουν, αγγύζουν, χαύρονται. και εμεύσ αιςθανόμαςτε υπερόφανοι.

10 ΘΕΜΑ ΕΙΗΓΗΗ: υναιςθημϊτων αγωγό ΕΙΗΓΗΣΡΙΕ: Μπουρύκα Μαρύα, Ευδοκύα Ξεφτϋρη 7 ο Νηπιαγωγεύο Μεγϊρων, Ολοόμερο τμόμα υναύςθημα εύναι η ψυχικό κατϊςταςη, θετικό ό αρνητικό, που βιώνεται ςε μια δεδομϋνη ςτιγμό, ωσ αποτϋλεςμα αλληλεπύδραςησ μεταξύ εςωτερικών ό εξωτερικών ερεθιςμϊτων και αντύςτοιχων αντιδρϊςεων του ψυχοφυςικού οργανιςμού. Οι ιδιότητεσ των ςυναιςθημϊτων εύναι τρεισ: η ϋνταςη, η διϊρκεια και η ποιότητα. Σα ςυναιςθόματα που επεξεργαζόμαςτε εύναι η χαρϊ, η λύπη, ο φόβοσ, ο θυμόσ, η αγϊπη. κοπόσ του προγρϊμματοσ εύναι να αναγνωρύζουν, να εκφρϊζουν και να διαχειρύζονται τα ςυναιςθόματα τουσ. Ακόμα, να κατανοόςουν και να αντιμετωπύςουν τισ διαπροςωπικϋσ τουσ ςυγκρούςεισ. Παρουςιϊζουμε δραςτηριότητεσ μετϊ από επεξεργαςύα παραμυθιών ςχετικών με τα ςυναιςθόματα, όπωσ: Η παλϋτα των ςυναιςθημϊτων (γενικϊ για τα ςυναιςθόματα), Βαρϋθηκα να εύμαι ιπποπόταμοσ (Εγώ και αυτοεκτύμηςη), Καλημϋρα φύλε (Διαφορετικότητα), Ένασ για όλουσ και όλοι για ϋναν (φιλύα), Σο δϋντρο που ϋδινε (Αγϊπη), Η Λελϋκα ςηκώνει κεφϊλι (Υόβοσ), Ο μεγϊλοσ θυμόσ (Θυμόσ), Σα χϋρια δεν εύναι για να δϋρνουμε (υγκρούςεισ). Επεξεργαζόμαςτε ϋργα τϋχνησ όπωσ: Πρόςωπο χωρύσ ςυναιςθόματα του Φουϊν Μιρό, Γϊτοσ και πουλύ του Πϊουλ Κλϋε, Ηθοποιόσ του Πϊουλ Κλϋε, Σο ταξύδι μιασ τελεύασ, αν ςταγόνεσ βροχόσ, Βαςικϊ ςυναιςθόματα τησ Christina Boyt. Παρουςιϊζουμε παιχνύδια ςχετικϊ με τα ςυναιςθόματα, όπωσ: Κυνόγι εικόνων, Γϊλα και κακϊο, Σο γϊλα ςυναντϊει και ϊλλουσ φύλουσ, Μπερδεύουμε τα χρώματα, Όταν η χαρϊ ςυνϊντηςε τη λύπη, Καθοδόγηςϋ με φύλε, Σο κουτύ τησ αγϊπησ, Φρωματύζουμε την αγϊπη, Οι φόβοι μασ ςε ϋνα καπϋλο, Η ςούπα των φόβων μασ, Σεχνικό ηρεμύασ. Σϋλοσ, αξιολογούμε με διϊφορουσ τρόπουσ το πρόγραμμϊ μασ, όπωσ: παύζουμε με πλαςτελύνη και δημιουργούμε ςυναιςθόματα ςε προςωπϊκια με κενϊ χαρακτηριςτικϊ, φτιϊχνουμε το ρολόι των ςυναιςθημϊτων και το μπλουζϊκι των όμορφων ςυναιςθημϊτων, αναπαραγϊγουμε ϋργα τϋχνησ ςχετικϊ με τα ςυναιςθόματα, φτιϊχνουμε τα μπαλόνια των ςυναιςθημϊτων. Σϋλοσ επιςκεπτόμαςτε το παιδικό μουςεύο ςυναιςθημϊτων.

11 ΘΕΜΑ ΕΙΗΓΗΗ: Για να ςϋβομαι εςϋνα, γνωρύζω πρώτα εμϋνα ΕΙΗΓΗΣΡΙΑ: Παναγιώτα Κ. Αλεξϊνδρου, 1 ο Νηπιαγωγεύο Ελευςύνασ Γενικοί ςτόχοι του προγράμματοσ: Εγώ και οι ϊλλοι. Να εντοπύςουν τα παιδιϊ και να αποδεχθούν τα κοινϊ ςημεύα και τισ διαφορϋσ. Να γνωρύςουν το ςώμα τουσ και τισ βαςικϋσ του λειτουργύεσ. Να υιοθετόςουν κατϊλληλεσ ςυμπεριφορϋσ για τη ςωςτό φροντύδα τησ υγεύασ τουσ. Να αντιληφθούν τη λειτουργύα και τη ςημαςύα των αιςθόςεων και να καλλιεργόςουν την ενςυναύςθηςη ωσ προσ τα ϊτομα με ειδικϋσ ικανότητεσ. Να αναγνωρύζουν, να εκφρϊζουν και να διαχειρύζονται με κοινωνικϊ αποδεκτό τρόπο τα ςυναιςθόματϊ τουσ. Να ςϋβονται τα δικαιώματα και τισ υποχρεώςεισ τισ δικϋσ τουσ και των ϊλλων. Να επιλύουν ειρηνικϊ τισ ςυγκρούςεισ τουσ και να ςυνϊπτουν αρμονικϋσ φιλικϋσ ςχϋςεισ με τουσ ϊλλουσ. Ενδεικτικέσ δράςεισ: Δημιουργικό αξιοπούηςη τησ παιδικόσ λογοτεχνύασ για ςυζότηςη ςχετικϊ με τισ ικανότητϋσ μασ, τισ δυςκολύεσ, τη διαφορετικότητϊ, τα ςυναιςθόματα, τη φιλύα και τη ςχολικό βύα. Θεατρικό παιχνύδι για τισ διϊφορεσ φϊςεισ τησ ζωόσ του ανθρώπου. Δημιουργύα ατομικόσ ταυτότητασ. Παιχνύδια για να αντιληφθούν τη λειτουργύα και ςημαςύα των αιςθόςεων αλλϊ και ευαιςθητοπούηςησ προσ τα ϊτομα με προβλόματα όραςησ, ακοόσ αλλϊ και με κινητικϋσ δυςκολύεσ. Επύςκεψη ςτο Μουςεύο Αφόσ για τουσ τυφλούσ, γραφό του ονόματόσ μασ ςε Braille και ςτη νοηματικό γλώςςα, ζωγραφικό με το ςτόμα, δημιουργύα εικονογραφημϋνου βιβλύου με τύτλο «Η χαρούμενη και λυπημένη μάςκα». ωματικό και εικαςτικό ϋκφραςη και αναπαρϊςταςη των βαςικών ςυναιςθημϊτων και ανεύρεςη κοινωνικϊ αποδεκτών λύςεων για την αντιμετώπιςό τουσ.

12 ΘΕΜΑ ΕΙΗΓΗΗ: ΔΙΟΝΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟ ΕΙΗΓΗΣΡΙΕ: ταυροπούλου Γεωργία, Σσίπρα οφία 12 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου ΚΟΠΟΙ ΣΟΤ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΟ: Να γνωρύςουν τα παιδιϊ και να ϋρθουν κοντϊ ςτη μυθολογύα Να γνωρύςουν όψεισ του παλιού και του νϋου πολιτιςμού. Να αναπτύξουν θετικό ςτϊςη και ςυμπεριφορϊ απϋναντι ςτη μουςικό, το χορό, τη γλυπτικό και τη ζωγραφικό. Να εκφραςτούν μϋςα από διϊφορεσ μορφϋσ τϋχνησ Να αναπτύξουν απαραύτητεσ δεξιότητεσ όπωσ τησ επικοινωνύασ, τησ ςυνεργαςύασ, τησ χρόςησ πηγών και εργαλεύων και τησ ανακϊλυψησ γνώςεων. Να καταςκευϊςουν μϊςκεσ και ρούχα. Να ςυμμετϋχουν ενεργητικϊ ςτη δημιουργύα θεατρικόσ παρϊςταςησ

13 ΘΕΜΑ ΕΙΗΓΗΗ: ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΟΛΙΚΟΤ ΕΚΥΟΒΙΜΟΤ ΣΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΙΗΓΗΣΡΙΑ: Κοντοπούλου Υωτεινό, 3 Ο Νηπιαγωγεύο Μεγϊρων Σο πρόγραμμα αυτό υλοποιόθηκε ςτη ςχολικό μασ μονϊδα κατϊ την εβδομϊδα του χολικού Εκφοβιςμού όπωσ ορύςτηκε από το Τπουργεύο Παιδεύασ ςε ςυνεργαςύα με την Τπεύθυνη Προγραμμϊτων Αγωγόσ Τγεύασ. Θεματικού ϊξονεσ του προγρϊμματοσ όταν η γνωριμύα με τα ςυναιςθόματα, η διαχεύριςη των ςυναιςθημϊτων και η επύλυςη ςυγκρούςεων και διαφορών. Δόθηκε ϋμφαςη ςε τεχνικϋσ ϋντονων ςυναιςθημϊτων (θυμόσ, φόβοσ, λύπη) και για το ςκοπό αυτό αναπτύχθηκαν ποικύλεσ δρϊςεισ. Τλοποιόθηκαν δραςτηριότητεσ που ςχετύζονται με την τόνωςη τησ αυτό-εικόνασ και αυτοεκτύμηςησ καθώσ και επικοινωνιακϊ παιχνύδια που ςυντελούν ςτο δϋςιμο τησ ομϊδασ αξιοποιώντασ τισ τϋχνεσ ςτη μαθηςιακό διαδικαςύα όπωσ τα εικαςτικϊ και τη μουςικό. Επύςησ αναπτύχθηκαν δραςτηριότητεσ που ςχετύζονται με τεχνικϋσ για τη διαχεύριςη τησ ςύγκρουςησ όπωσ και τεχνικϋσ ςυνεργαςύασ και αποδοχόσ. Κατϊ την υλοπούηςη του προγρϊμματοσ ϋγινε χρόςη εγκεκριμϋνου υλικού. το πρόγραμμα αυτό ενεπλϊκηςαν ενεργητικϊ εκπαιδευτικού, παιδιϊ, γονεύσ και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

14 ΘΕΜΑ ΕΙΗΓΗΗ: ΣΟ PORTFOLIO ΣΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ: ΠΡΑΚΣΙΚΕ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΟΤ ΣΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΕΙΗΓΗΣΡΙΕ: οφύα Λεβϋντη, Γεωργύα Πλιϊκα 5 ο Νηπιαγωγεύο Μϊνδρασ ΓΩΝΙΑ PORTFOLIO Ο φϊκελοσ αξιολόγηςησ-portfolio θεωρεύται ωσ μια μϋθοδοσ που μπορεύ να βοηθόςει αποτελεςματικϊ ςτην «ανατροφοδότηςη τησ εκπαιδευτικόσ διαδικαςύασ με ςτόχο τη βελτύωςη τησ παρεχόμενησ εκπαύδευςησ» Βαςικό επιδύωξη μασ όταν παρακολούθηςη τησ ανϊπτυξησ και εξϋλιξησ του παιδιού μϋςα από τη ςυλλογό ςτοιχεύων που αναφϋρονται ςε διϊφορουσ τομεύσ τησ προςωπικότητασ του. τόχοι τησ εφαρμογόσ του προγρϊμματοσ: η προςαρμογό τησ εκπαιδευτικόσ διαδικαςύασ ςτισ ουςιαςτικϋσ ανϊγκεσ του κϊθε νηπύου, ώςτε να πετύχουμε την ολόπλευρη ανϊπτυξό του. Ο φϊκελοσ ξεκινϊ με ερωτηματολόγια προσ τουσ γονεύσ και προσ τα παιδιϊ, όπου μασ βοηθούν να εντοπύςουμε ςκϋψεισ, ενδιαφϋροντα, προςδοκύεσ, ςτϊςεισ. Απαντόθηκαν από τουσ εμπλεκόμενουσ δύο φορϋσ, ςτην αρχό και ςτο τϋλοσ τησ διαδικαςύασ. Επικεντρωθόκαμε ςε 3 γνωςτικϋσ περιοχϋσ του Αναλυτικού Προγρϊμματοσ: τη ΓΛΩΑ, τα ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΑ (λογικομαθηματικϋσ ϋννοιεσ) και τα ΕΙΚΑΣΙΚΑ. Σα δεύγματα εργαςιών που τοποθετόθηκαν ςτο φϊκελο PORTFOLIO του κϊθε νηπύου επιλϋχθηκαν ςε ςυχνότητα μια φορϊ το μόνα τόςο από τα παιδιϊ όςο και από τη νηπιαγωγό. Η παρϊθεςη των εργαςιών ςε κϊθε γνωςτικό περιοχό ακολουθεύ μια τυπικό ςειρϊ, προηγεύται ειςαγωγικό ςημεύωμα προσ τον αναγνώςτη μελετητό του φακϋλου, όπου αναφϋρονται τα κριτόρια επιλογόσ τησ ςυγκεκριμϋνησ περιοχόσ, τισ δεξιότητεσ που επιλϋξαμε να παρατηρόςουμε καθώσ και την όλη διαδικαςύα εκτϋλεςησ των εργαςιών που εμπεριϋχονται. Σην κϊθε εργαςύα ςυνοδεύει ςημεύωμα που περιϋχει περιγραφό τησ δραςτηριότητασ από την οπούα προϋκυψε, δεξιότητεσ που εντοπύζονται, ςχόλια τησ νηπιαγωγού, ςχόλια του ύδιου του παιδιού για τα κριτόρια επιλογόσ του τισ ςκϋψεισ, τουσ προβληματιςμούσ του ό τισ διαπιςτώςεισ του καθώσ και το εϊν εύναι επιλογό τησ νηπιαγωγού ό του παιδιού. Οι εργαςύεσ από τη νηπιαγωγό επιλϋγονται με κριτόρια την αυθεντικότητα και την αποτύπωςη τησ εξϋλιξησ. τον υποφϊκελο «γλώςςα», ενςωματώθηκε και η δανειςτικό βιβλιοθόκη, εξαιτύασ του πλόθουσ των πληροφοριών που μασ παρϋχει για την εξϋλιξό τησ με ανϊλογεσ καρτϋλεσ και ϋντυπα. τον υποφϊκελο «εικαςτικϊ», ενςωματώθηκαν οι εργαςύεσ το ανθρωπϊκι του μόνα και η οικογϋνειϊ μου, οι οπούεσ πραγματοποιούνται ςε τακτϊ χρονικϊ διαςτόματα.

15 Ο υποφϊκελοσ «Καταγραφϋσ από ςυςτηματικό παρατόρηςη», περιϋχει: α) καταγραφϋσ από το ελεύθερο παιχνύδι των νηπύων ςτισ γωνιϋσ (παρατόρηςη με βϊςη χρονικϊ διαςτόματα και ςημαντικϊ γεγονότα) που αφορούν χαρακτηριςτικϊ τησ προςωπικότητασ π.χ. προτιμόςεισ ενδιαφϋροντα - ςυμμετοχό ςυνεργαςύα πρωτοβουλύα πρωτοτυπύα, κλπ. β) ϋντυπα παρατόρηςησ διαφόρων τομϋων τησ ανϊπτυξησ των νηπύων. γ) κλύμακα διαβϊθμιςησ νοητικών δεξιοτότων. ε κϊθε ϋντυπο ό εργαςύα αναγρϊφεται η ημερομηνύα εκτϋλεςησ και το όνομα του παιδιού. Η εφαρμογό του PORTFOLIO ανϋδειξε ςημαντικϊ οφϋλη για τα παιδιϊ, για τουσ εκπαιδευτικούσ αλλϊ και την οικογϋνεια. Η εμπειρύα αυτό θα εμπλουτιςτεύ και θα ενιςχυθεύ την επόμενη ςχολικό χρονιϊ.

16 ΘΕΜΑ ΕΙΗΓΗΗ: ΔΙΑΜΟΡΥΩΝΟΝΣΑ ΣΟΝ ΑΤΛΕΙΟ ΦΩΡΟ Ω ΦΩΡΟ ΜΑΘΗΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΚΟΣΗΣΑ ΕΙΗΓΗΣΡΙΕ: Λιϊπη Μαρύα, Αγγελοπούλου Γεωργύα, Νηπιαγωγεύο Ερυθρών Ση ςχολικό χρονιϊ , ςτο πλαύςιο των προγραμμϊτων περιβαλλοντικόσ εκπαύδευςησ και αγωγόσ υγεύασ «Ο κόποσ τησ αειφορύασ», διαμορφώθηκε ο αύλειοσ χώροσ του Νηπιαγωγεύου Ερυθρών ωσ χώροσ ςτον οπούο τα παιδιϊ μπορούςαν να κατακτούν αμεςοτϋρα τη γνώςη μϋςω βιωματικών διεργαςιών και ωσ χώροσ ςύνδεςησ τησ μϊθηςησ που γύνεται μϋςα ςτισ αύθουςεσ διδαςκαλύασ μ αυτό που γύνεται ϋξω απ αυτϋσ. τόχοι του προγρϊμματοσ όταν η διαμόρφωςη τησ αυλόσ ωσ χώρου μϊθηςησ και δημιουργικότητασ μϋςω τησ δημιουργύασ γωνιών, η αναβϊθμιςό τησ ώςτε να αποτελεύ πηγό πληροφόρηςησ κι όχι απλϊ επύβλεψησ, η αξιοπούηςό τησ ωσ χώρου αναψυχόσ, μεύωςησ των ςυγκρούςεων, δημιουργικόσ ϋκφραςησ, παρατόρηςησ τησ φύςησ. Επιδύωξη μασ η δημιουργύα προώποθϋςεων βιωματικόσ διαδικαςύασ κατϊκτηςησ τησ γνώςησ, η ενςωμϊτωςη των αξιών και ςτόχων τησ αειφορύασ, η ενύςχυςη των ςυνεργατικών δρϊςεων μεταξύ παιδιών, ομϊδων και τμημϊτων, το ϊνοιγμα του ςχολεύου ςτην κοινωνύα κ.ϊ. Οι μϋθοδοι που χρηςιμοποιηθόκαν όταν το project, η βιωματικό προςϋγγιςη, ςυνεργατικϋσ διαδικαςύεσ, η επικοινωνύα και αδελφοπούηςη με ϊλλα ςχολεύα. Ενδεικτικϋσ δρϊςεισ που ϋγιναν όταν ςπορϊ και φύτεμα λαχανικών ςτο λαχανόκηπο του ςχολεύου που διαμορφώθηκε καθώσ και ςτο θερμοκόπιο, δημιουργύα ανθόκηπου, αξιοπούηςη ϊχρηςτων υλικών ωσ γλϊςτρεσ και διακοςμητικών και επαφό με την ανακύκλωςη, δημιουργύα απ τα ύδια τα παιδιϊ γωνιών μϊθηςησ, βϊψιμο του ςχολεύου απ τα παιδιϊ και τουσ γονεύσ, εκδηλώςεισ ευαιςθητοπούηςησ τησ κοινωνύασ ςε περιβαλλοντικϊ ζητόματα, παρουςύαςη τησ δουλειϊσ ςτο δόμο και την εκπαιδευτικό κοινότητα. Οι γωνιϋσ που διαμορφώθηκαν όταν μαθηματικών, ανϊγνωςησ και γραφόσ, ψυχοκινητικών δραςτηριοτότων, αμφιπλευρικότητασ, εικαςτικών, ψυχαγωγύασ, μουςικόσ, ςπιτϊκι, τουβλϊκια ιςςοροπύασ κ.ϊ. Αποτϋλεςμα όταν η καθοριςτικό κατϊκτηςη τησ γνώςησ των παιδιών με τρόπο βιωματικό και αβύαςτο κϊνοντασ το ςχολεύο πιο ευχϊριςτο και πιο ςυνεργατικό. Σα παιδιϊ ϋδειξαν ενδιαφϋρον και ενθουςιαςμό για να βγαύνουν ςτην αυλό και να αςχολούνται με πρϊγματα που δεν εύχαν ξανακϊνει, οι γονεύσ όταν πολύ ευχαριςτημϋνοι και οι ςχετικού με το ςχολεύο φορεύσ πολύ βοηθητικού και εντυπωςιαςμϋνοι. Θερμϋσ ευχαριςτύεσ ςτισ ςυμβούλουσ Προςχολικόσ Αγωγόσ Καζϋλα Κατερύνα και Μπαςαγιϊννη Ελευθερύα, ςτισ υπεύθυνεσ περιβαλλοντικόσ εκπαύδευςησ και αγωγόσ υγεύασ Σςύγγου Αλεξϊνδρα και ταματοπούλου Γωγώ, ςτο Δόμο Μϊνδρασ-Ειδυλλύασ, ςτο ςύλλογο γονϋων του Νηπιαγωγεύου, ςτουσ γονεύσ των παιδιών και κυρύωσ ςτα ύδια τα παιδιϊ για την πολύτιμη βοόθειϊ τουσ.

17 Ενδεικτικϋσ φωτογραφύεσ από τισ δρϊςεισ μασ ςτον αύλειο χώρο

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α.

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α. Γιατύ νϋο Πρόγραμμα; Επειδό η λογικό πορεύα των προγραμμϊτων ςπουδών εύναι η επικαιροπούηςη και η βελτύωςη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΙΑ «Νηπίων αναγνώσματα και βιβλιοκαμώματα»

ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΙΑ «Νηπίων αναγνώσματα και βιβλιοκαμώματα» ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΙΑ «Νηπίων αναγνώσματα και βιβλιοκαμώματα» Τπεύθυνη εκπαιδευτικόσ : ΕΤΘΤΜΙΑ ΣΑΤΡΟΘΕΟΔΩΡΟΤ υνεργαζόμενη εκπαιδευτικόσ: ΜΑΡΙΑ ΚΛΕΙΔΕΡΗ 28 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ τμόμα ολοόμερο ςχολ.

Διαβάστε περισσότερα

Ημερύδα για τη Διαφορετικότητα ςτα Σχολεύα. Σϊββατο 6 Οκτωβρύου π.μ μ.μ. ImpactHub Athens. Τϊνια Μϊνεςη, Νηπιαγωγόσ & Δαςκϊλα, Med

Ημερύδα για τη Διαφορετικότητα ςτα Σχολεύα. Σϊββατο 6 Οκτωβρύου π.μ μ.μ. ImpactHub Athens. Τϊνια Μϊνεςη, Νηπιαγωγόσ & Δαςκϊλα, Med Ημερύδα για τη Διαφορετικότητα ςτα Σχολεύα Σϊββατο 6 Οκτωβρύου 2018 10.00 π.μ. 13.00 μ.μ. ImpactHub Athens Τϊνια Μϊνεςη, Νηπιαγωγόσ & Δαςκϊλα, Med «όταν ςε γνωρύςουν καλύτερα, δε θα τουσ ενδιαφϋρεισ πώσ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1 ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Νηπιαγωγόσ ςτο 2/ι Νηπιαγωγείο Ν.Ποτίδαιασ Χαλκιδικθσ. ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ Τίτλος: «Βιβλίο, ένασ παντοτινόσ φίλοσ» ΓΝΩΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ

Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ 1 Ο Σακχαρώδησ Διαβότησ (ΣΔ) εύναι μια μεταβολικό διαταραχό και αποτελεύ ϋνα από τα ςυχνότερα χρόνια νοςόματα και μια από τισ ςημαντικότερεσ αιτύεσ πρόωρησ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ Σο παρόν ϋργο ϋχει παραχθεύ από το Παιδαγωγικό Ινςτιτούτο ςτο πλαύςιο υλοπούηςησ τησ Πρϊξησ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολεύο 21ου αιώνα) Νϋο πρόγραμμα ςπουδών, ςτουσ Άξονεσ Προτεραιότητασ

Διαβάστε περισσότερα

«Αδελφοπούηςη ςχολεύων Εκπαιδευτικϋσ επιςκϋψεισ: Προώποθϋςεισ, πρωτόκολλο ςυνεργαςύασ, ϋγκριςη μετακύνηςησ»

«Αδελφοπούηςη ςχολεύων Εκπαιδευτικϋσ επιςκϋψεισ: Προώποθϋςεισ, πρωτόκολλο ςυνεργαςύασ, ϋγκριςη μετακύνηςησ» «Αδελφοπούηςη ςχολεύων Εκπαιδευτικϋσ επιςκϋψεισ: Προώποθϋςεισ, πρωτόκολλο ςυνεργαςύασ, ϋγκριςη μετακύνηςησ» Xαρύκλεια Σερζητϊνου Δαςκϊλα, Τπεύθυνη Πολιτιςτικών Θεμϊτων 1 ΣΙ ΙΦΤΕΙ ΓΙΑ ΣΙ ΕΠΙΚΕΧΕΙ ΣΑ ΝΗΠ.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου 2011 Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου Το παρόν ϋργο ϋχει παραχθεύ από το Παιδαγωγικό Ινςτιτούτο ςτο πλαύςιο υλοπούηςησ τησ Πρϊξησ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολεύο 21ου αιώνα) Νϋο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ [1] ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΙΛΙΚΗ ςτο 2/θ Νηπιαγωγείο Ν. Ποτίδαιασ Χαλκιδικήσ. ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ Τίτλοσ: «Σα μέςα μεταφοράσ» ΓΝΩΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΑΓΩΓΗ ~ 1 ~ τυλιανού. 1 Σο ςχϋδιο μαθόματοσ ςυζητόθηκε με το ςύμβουλο του μαθόματοσ τησ Νϋασ Ελληνικόσ Γλώςςασ κ. Μϊριο

1. ΕΙΑΓΩΓΗ ~ 1 ~ τυλιανού. 1 Σο ςχϋδιο μαθόματοσ ςυζητόθηκε με το ςύμβουλο του μαθόματοσ τησ Νϋασ Ελληνικόσ Γλώςςασ κ. Μϊριο ΔΙΚΣΤΟ ΤΝΕΡΓΑΙΑ ΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Οικείοσ επιθεωρητήσ: Δρ Ανδρέασ Κυθραιώτησ Α' ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΤ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΤΝΑΝΣΗΗ ΔΙΕΤΘΤΝΣΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ένασ άνθρωποσ που δεν ςτοχάζεται για τον εαυτό του δεν ςτοχάζεται καθόλου». Oscar Wilde

Ένασ άνθρωποσ που δεν ςτοχάζεται για τον εαυτό του δεν ςτοχάζεται καθόλου». Oscar Wilde Ένασ άνθρωποσ που δεν ςτοχάζεται για τον εαυτό του δεν ςτοχάζεται καθόλου». Oscar Wilde Σπανάκη Βιργινία Αναπληρώτρια Προϊςταμένη ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ν. Ηρακλείου Τι είναι το θμερολόγιο αναςτοχαςμοφ; Ο όροσ ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΥΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΦΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΦΩΡΙΟΤ 2016 2017 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΟΦΟΙ ΓΝΩΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΑΞΗ Nα κατανοόςουν την ϋννοια τησ ενϋργειασ με παραδεύγματα από την καθημερινό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΜΥΑΝΙΗ ΠΕΡΙΣΑΣΙΚΩΝ ΒΙΑ Ε ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ω ΑΠΟΣΕΛΕΜΑ ΣΗ ΕΩΣΕΡΙΚΗ ΜΕΣΑΝΑΣΕΤΗ ΠΡΟΣΑΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΕΩΝ.

Η ΕΜΥΑΝΙΗ ΠΕΡΙΣΑΣΙΚΩΝ ΒΙΑ Ε ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ω ΑΠΟΣΕΛΕΜΑ ΣΗ ΕΩΣΕΡΙΚΗ ΜΕΣΑΝΑΣΕΤΗ ΠΡΟΣΑΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΕΩΝ. Η ΕΜΥΑΝΙΗ ΠΕΡΙΣΑΣΙΚΩΝ ΒΙΑ Ε ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ω ΑΠΟΣΕΛΕΜΑ ΣΗ ΕΩΣΕΡΙΚΗ ΜΕΣΑΝΑΣΕΤΗ ΠΡΟΣΑΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΕΩΝ Κων/νος Καλέμης Το φαινόμενο τησ εςωτερικόσ μετανϊςτευςησ ενδιαφϋρον για την χώρα. παρουςιϊζει

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού

Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ τυπικόσ και ϊτυπησ επικοινωνύασ

Διαβάστε περισσότερα

Απολυτόριεσ Εξετϊςεισ Ημερόςιων Γενικών Λυκεύων. Εξεταζόμενο Μϊθημα: Νεοελληνική Γλώςςα, Ημ/νύα: 14 Μαύου 2010. Ενδεικτικέσ Απαντήςεισ Θεμάτων

Απολυτόριεσ Εξετϊςεισ Ημερόςιων Γενικών Λυκεύων. Εξεταζόμενο Μϊθημα: Νεοελληνική Γλώςςα, Ημ/νύα: 14 Μαύου 2010. Ενδεικτικέσ Απαντήςεισ Θεμάτων Απολυτόριεσ Εξετϊςεισ Ημερόςιων Γενικών Λυκεύων Εξεταζόμενο Μϊθημα: Νεοελληνική Γλώςςα, Ημ/νύα: 14 Μαύου 2010 Ενδεικτικέσ Απαντήςεισ Θεμάτων Α1 Σε μια ανϊλυςη ςχετικϊ με την αυτομόρφωςη, η ςυγγραφϋασ πραγματεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Θρηςκευτικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Θρηςκευτικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Θρηςκευτικών Δημοτικόσ Εκπαύδευςησ Ειςαγωγό Στόχοι Περιεχόμενο Δεύκτεσ επιτυχύασ Διδακτικό Μεθοδολογύα Αξιολόγηςη 1 Ειςαγωγό Σκοπόσ του μαθόματοσ: Να γνωρύςουν οι μαθητϋσ/τριεσ: την

Διαβάστε περισσότερα

Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΤΗ ΔΗΜΟΤ ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ. Ι. ΡΕΝΣΗ

Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΤΗ ΔΗΜΟΤ ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ. Ι. ΡΕΝΣΗ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΤΗ ΔΗΜΟΤ ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ. Ι. ΡΕΝΣΗ ΚΟΙΝΩΥΕΛΗ ΕΠΙΦΕΙΡΗΗ ΤΠΗΡΕΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΚΕΩΝ Δράςθ 1.4/13 «Προαγωγι τθσ διαπολιτιςμικότθτασ ωσ κεμελιϊδουσ μθχανιςμοφ ζνταξθσ των νομίμωσ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ. Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη

Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ. Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη 1. Μαθηματικϊ: περιεχόμενο ςχολικών Μαθηματικών διϊρθρωςη «ύλησ» η αξιολόγηςη ςυνόθωσ επικεντρώνεται ςε ανϊκληςη αςύνδετων πληροφοριών και λεπτομερειών. Αντύ

Διαβάστε περισσότερα

Η διδασκαλία του μαθήματος της Γλώσσας στο Γυμνάσιο

Η διδασκαλία του μαθήματος της Γλώσσας στο Γυμνάσιο Τπουργείο Παιδείασ και Πολιτιςμού Διεύθυνςη Μέςησ Εκπαίδευςησ Η διδασκαλία του μαθήματος της Γλώσσας στο Γυμνάσιο εμινάρια Υιλολόγων επτέμβριοσ 2014 Η Ομάδα Γλώςςασ: Γεωργία Κούμα, ΕΜΕ, Ειρήνη Ροδοςθένουσ,

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας

Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας εμινϊρια επτεμβρύου 2015 ΕΜΕ Υιλολογικών Μαθημϊτων χολικό χρονιϊ 2015 2016 Μαύρη Κουτςελύνη (διαςκευό) Οι Δεύκτεσ ωσ απόρροια τησ Αξιολόγηςησ των ΑΠ τη βϊςη τησ Αξιολόγηςησ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΤ ΦΟΛΕΙΟΤ ΠΡΟ ΣΟΤ ΓΟΝΕΙ. - Θέςη υπεύθυνου προςώπου για την ςυμπλήρωςη του ερωτηματολογίου: Ερωτηματολόγιο

ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΤ ΦΟΛΕΙΟΤ ΠΡΟ ΣΟΤ ΓΟΝΕΙ. - Θέςη υπεύθυνου προςώπου για την ςυμπλήρωςη του ερωτηματολογίου: Ερωτηματολόγιο ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΤ ΦΟΛΕΙΟΤ ΠΡΟ ΣΟΤ ΓΟΝΕΙ Γενικέσ Πληροφορίεσ για το ςχολείο/τον οργανιςμό - Όνομα του ςχολείου: - Διεύθυνςη: - Είδοσ Σχολείου: - Δημοτικό Σχολεύο - Δημοτικό Σχολεύο Ειδικόσ Εκπαύδευςησ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΥΩΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΤ ΕΠΙΜΟΡΥΩΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΣΗ ΦΡΗΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΣΙΣΛΟ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΝΑΡΙΟΤ

ΕΠΙΜΟΡΥΩΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΤ ΕΠΙΜΟΡΥΩΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΣΗ ΦΡΗΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΣΙΣΛΟ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΝΑΡΙΟΤ ΕΠΙΜΟΡΥΩΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΤ ΕΠΙΜΟΡΥΩΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΣΗ ΦΡΗΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΚΕ ΜΟΤΔΑΝΙΩΝ ΦΑΛΚΙΔΙΚΗ ΤΠΕΤΘΤΝΟ ΕΠΙΜΟΡΥΩΣΗ: ΒΑΙΛΗ ΜΙΑΗΛΙΔΗ ΕΠΙΜΟΡΥΟΤΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ: ΒΑΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγόσ πουδών 2014-2015

Οδηγόσ πουδών 2014-2015 Οδηγόσ πουδών 2014-2015 ΕΞ ΑΠΟΣΑΕΨ ΕΠΙΜΟΡΥΨΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Νεοελληνικό Λογοτεχνύα & Χηφιακϋσ Σεχνολογύεσ» ΚΕΝΣΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΤ ΜΑΘΗΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΙΨΑΝΝΙΝΨΝ Ειςαγωγικϊ τοιχεύα

Διαβάστε περισσότερα

Φυςικό κατϊςταςη Υγεύα Δια βύου ϊςκηςη Από τουσ ςκοπούσ ςτην πρϊξη: τι ιςχύει ςτη ςχολικό Φυςικό Αγωγό;

Φυςικό κατϊςταςη Υγεύα Δια βύου ϊςκηςη Από τουσ ςκοπούσ ςτην πρϊξη: τι ιςχύει ςτη ςχολικό Φυςικό Αγωγό; Φυςικό κατϊςταςη Υγεύα Δια βύου ϊςκηςη Από τουσ ςκοπούσ ςτην πρϊξη: τι ιςχύει ςτη ςχολικό Φυςικό Αγωγό; Απόςτολοσ Ντϊνησ Σχολικόσ Σύμβουλοσ Φυςικόσ Αγωγόσ Αξιακού Προςανατολιςμού ςτο μϊθημα τησ Φυςικόσ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νζο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριηόντια Πράξθ» MIS: 295450 Με ςυγχρηματοδότηςη τησ Ελλάδασ και τησ Ευρωπαϊκήσ Ένωςησ (Ε. Κ. Τ.) 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Παναγιώτησ Χατζηλάμπρου.

Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Παναγιώτησ Χατζηλάμπρου. Εκπαιδευτική Αξιολόγηση Παναγιώτησ Χατζηλάμπρου pchatzila@gmail.com Τι είναι αξιολόγηςη; Η διαδικαςύα αποτύμηςησ τησ αξύασ ενόσ προςώπου, πρϊγματοσ, θεςμού, ςυςτόματοσ. Η εφαρμογό τησ Αξιολόγηςησ ςτην

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Κοινωνική Παιδαγωγική και βαςικέσ παιδαγωγικέσ έννοιεσ

Μάθημα: Κοινωνική Παιδαγωγική και βαςικέσ παιδαγωγικέσ έννοιεσ Βαςίλησ Α. Πανταζήσ Μάθημα: Κοινωνική Παιδαγωγική και βαςικέσ παιδαγωγικέσ έννοιεσ Ι. ΒΑΙΚΑ ΣΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΣΟ Πανεπιςτόμιο χολό Σμόμα ΘΕΑΛΙΑ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΟΤ ΑΝΘΡΩΠΟΤ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΜΗΜΑ ΠΡΟΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Σομϋασ

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Αειφόρου Σχολείου και Χώρων Παιχνιδιοφ

Μονάδα Αειφόρου Σχολείου και Χώρων Παιχνιδιοφ ΣΕΓΣΣΔ / Σμ. Σετνολόγων Γεωπόνων / Καη. Ανθοκομίας Αρτιηεκηονικής Σοπίοσ Μονάδα Αειφόρου Σχολείου και Χώρων Παιχνιδιοφ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΣΟΛΗ / NEWSLETTER Newsletter 06, Ιανουάριοσ 2014 υντάκτεσ: Ανδριανού

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Νικολάου Λϋκτορασ Τμόματοσ τησ Προςχολικόσ Αγωγόσ και του Εκπαιδευτικού Σχεδιαςμού, Πανεπιςτημύου Αιγαύου

Ελένη Νικολάου Λϋκτορασ Τμόματοσ τησ Προςχολικόσ Αγωγόσ και του Εκπαιδευτικού Σχεδιαςμού, Πανεπιςτημύου Αιγαύου Απόψεισ νθπιαγωγϊν ςχετικά με τθ ςυνεκπαίδευςθ παιδιϊν με διαταραχζσ ςτο φάςμα του αυτιςμοφ με τα τυπικά αναπτυςςόμενα παιδιά Ελένη Νικολάου Λϋκτορασ Τμόματοσ τησ Προςχολικόσ Αγωγόσ και του Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ενθαρρύνοντασ τη ςυνέχιςη των προβλημάτων

ενθαρρύνοντασ τη ςυνέχιςη των προβλημάτων ενθαρρύνοντασ τη ςυνέχιςη των προβλημάτων Η τεχνικό αυτό ςυνύςταται ςτην ενθϊρρυνςη για τη ςυνϋχιςη τησ προβληματικήσ ςυμπεριφοράσ, με τον όρο ότι θα γίνεται: για διαφορετικό λόγο, ςε διαφορετικό χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΝΝΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟ & ΙΑ Ο.Ε.

ΖΑΝΝΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟ & ΙΑ Ο.Ε. ΖΑΝΝΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟ & ΙΑ Ο.Ε. ΕΡΓΟ: «ΠΑΡΑΓΨΓΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟΤ ΤΛΙΚΟΤ ΓΙΑ ΣΙ ΑΝΑΓΚΕ ΚΑΣΑΡΣΙΗ 120 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΨΝ ΤΓΕΙΑ» αρ. πρωτ. 53/2012 ΠΑΡΑΔΟΣΕΟ Π.1 - ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΤΛΙΚΟ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ 5 ΧΕΔΙΑΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Επιμόρφωςη εκπαιδευτικών Β επιπέδου για την αξιοποίηςη και εφαρμογή των ΤΠΕ ςτη διδακτική πράξη: η περίπτωςη του κλάδου ΠΕ19/20»

«Επιμόρφωςη εκπαιδευτικών Β επιπέδου για την αξιοποίηςη και εφαρμογή των ΤΠΕ ςτη διδακτική πράξη: η περίπτωςη του κλάδου ΠΕ19/20» «Επιμόρφωςη εκπαιδευτικών Β επιπέδου για την αξιοποίηςη και εφαρμογή των ΤΠΕ ςτη διδακτική πράξη: η περίπτωςη του κλάδου ΠΕ19/20» Βαςίλησ Κόμησ, Αναπληρωτήσ Καθηγητήσ Τομέασ Επιμόρφωςησ και Κατάρτιςησ,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ζγκριςη προγράμματοσ ΤΟΠΕΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ζγκριςη προγράμματοσ ΤΟΠΕΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: Ζγκριςη προγράμματοσ ΤΟΠΕΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εγκρύθηκε η πρόταςη υποβολόσ προγρϊμματοσ με την ονομαςύα ΣΟΠΕΚΟ ΛΕΤΚΑΔΑ, ςυνολικού προώπολογιςμού 525.000,00. Η Πρϊξη χωροθετεύται ςτην Περιφερειακό Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνύα. twitter: tatsis_kostas Τηλϋφωνο: Ώρεσ ςυνεργαςύασ: κλειδύ: did2009

Επικοινωνύα. twitter: tatsis_kostas Τηλϋφωνο: Ώρεσ ςυνεργαςύασ:  κλειδύ: did2009 Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Μάθημα 1 ο Εισαγωγή Περιεχόμενο μαθόματοσ Επανϊληψη Παρϊγοντεσ που επιδρούν ςτο διδακτικό ςχεδιαςμό 2-3 προαιρετικϋσ εργαςύεσ Σχϋδια διδαςκαλύασ Εργαςύα ςε ομϊδεσ 2-4 ατόμων Βαθμόσ:

Διαβάστε περισσότερα

Πποκλήζειρ καηά ηην ένηαξή ηοςρ

Πποκλήζειρ καηά ηην ένηαξή ηοςρ Πποκλήζειρ καηά ηην ένηαξή ηοςρ Από τη Χρυςϊνθη Σταύρου Β.Δ.Σχολόσ Κωφών Συντονύςτρια Προγρϊμματοσ Στόριξησ Παιδιών με Απώλεια Ακοόσ ςτη Μϋςη Εκπαύδευςη Ειςαγωγό Βαρόκοα παιδιϊ, παιδιϊ με κοχλιακϊ εμφυτεύματα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Δικτύου ΜΕΟΓΕΙΟ SOS τελλίνα Κουλουζάκη

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Δικτύου ΜΕΟΓΕΙΟ SOS τελλίνα Κουλουζάκη Εκπαιδευτικά προγράμματα του Δικτύου ΜΕΟΓΕΙΟ SOS τελλίνα Κουλουζάκη Το Δίκτυο ΜΕΟΓΕΙΟ S.O.S. εύναι μια περιβαλλοντικό μη-κυβερνητική οργάνωςη, μη-κερδοςκοπικού χαρακτήρα (ΜΚΟ), που δραςτηριοποιεύται από

Διαβάστε περισσότερα

Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες

Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ράλια Θωμά, ΠΕ 70 ΣΧΟΛΕΙΟ Γημοηικό σολείο Βαζιλικών αλαμίναρ Σαλαμίνα, 20 Απριλίοσ 2015 1. ςνοπηική πεπιγπαθή ηηρ ανοισηήρ εκπαιδεςηικήρ

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποιημϋνη διδαςκαλύα

Διαφοροποιημϋνη διδαςκαλύα Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Μάθημα 8 ο Διαφοροποιημένη διδαςκαλία Διαφοροποιημϋνη διδαςκαλύα βαςύζεται ςτην (προ)υπόθεςη ότι οι δϊςκαλοι πρϋπει να προςαρμόςουν την διδαςκαλύα τουσ ςτη διαφορετικότητα των

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά

Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά ΕΓΦΕΙΡΙΔΙΟ ΦΡΗΗ ΕΡΓΑΛΕΙΨΝ ΑΝΑΓΝΨΡΙΗ ΕΙΑΓΨΓΗ Η ύπαρξη ϋγκυρων και αξιόπιςτων εργαλεύων αναγνώριςησ χαριςματικών μαθητών κρύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Αναλύοντασ την ολοκληρωμϋνη φροντύδα του ρευματοπαθούσ. Κατερύνα Κουτςογιϊννη ύλλογοσ Ρευματοπαθών Κρότησ

Αναλύοντασ την ολοκληρωμϋνη φροντύδα του ρευματοπαθούσ. Κατερύνα Κουτςογιϊννη ύλλογοσ Ρευματοπαθών Κρότησ Αναλύοντασ την ολοκληρωμϋνη φροντύδα του ρευματοπαθούσ Κατερύνα Κουτςογιϊννη ύλλογοσ Ρευματοπαθών Κρότησ Οι ανϊγκεσ Προκειμϋνου να αναλύςουμε την ολοκληρωμϋνη φροντύδα του ρευματοπαθούσ θα πρϋπει πρώτα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΙΣΛΟ ΣΟΤ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΟΤ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΟ : «ΣΟ ΝΕΡΟ ΣΗ ΖΩΗ ΜΑ : ΟΙ ΙΔΙΟΣΗΣΕ, ΟΙ ΦΡΗ ΕΙ, ΟΙ ΚΙΝΔΤΝΟΙ ΑΠΟ ΣΗΝ ΡΤΠΑΝ Η, ΣΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΙ

Ο ΣΙΣΛΟ ΣΟΤ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΟΤ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΟ : «ΣΟ ΝΕΡΟ ΣΗ ΖΩΗ ΜΑ : ΟΙ ΙΔΙΟΣΗΣΕ, ΟΙ ΦΡΗ ΕΙ, ΟΙ ΚΙΝΔΤΝΟΙ ΑΠΟ ΣΗΝ ΡΤΠΑΝ Η, ΣΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΙ Ο ΣΙΣΛΟ ΣΟΤ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΟΤ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΟ : «ΣΟ ΝΕΡΟ ΣΗ ΖΩΗ ΜΑ : ΟΙ ΙΔΙΟΣΗΣΕ, ΟΙ ΦΡΗ ΕΙ, ΟΙ ΚΙΝΔΤΝΟΙ ΑΠΟ ΣΗΝ ΡΤΠΑΝ Η, ΣΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΣΕΦΝΙΚΕ ΠΡΟ ΕΓΓΙ ΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΥΟΡΕ». ΜΑΘΗΣΕ 1. Βύλα Ιωϊννα

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΕ.Λ ΠΑΡΣΗ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ

2ο ΓΕ.Λ ΠΑΡΣΗ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ 2ο ΓΕ.Λ ΠΑΡΣΗ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Α ΣΑΞΗ 2016-2017 Περιεχόμενα 1. Ειςαγωγό... 3 2.Αιτύεσ Ηλεκτρονικού Εθιςμού... 3 3. Tα ςυμπτώματα των ατόμων του ηλεκτρονικού εθιςμού... 4 3.1 Tα ϊτομα

Διαβάστε περισσότερα

ενϊριο Διδαςκαλύασ: Ανϊπτυξη Παιχνιδιού-Μϋροσ 1

ενϊριο Διδαςκαλύασ: Ανϊπτυξη Παιχνιδιού-Μϋροσ 1 ενϊριο Διδαςκαλύασ: Ανϊπτυξη Παιχνιδιού-Μϋροσ 1 Αλεξανδρό Ευαγγελύα-Μαρύα Υοιτότρια Πληροφορικόσ Πανεπιςτημύου Πειραιϊ 1. Σύτλοσ διδακτικού ςεναρύου «Ανϊπτυξη Παιχνιδιού-Μϋροσ 1» 2. Εκτιμώμενη διϊρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Τρίπολη Μάιος Γρηγόριος Σπυράκης MPA, Ph.D

Τρίπολη Μάιος Γρηγόριος Σπυράκης MPA, Ph.D Τρίπολη Μάιος 2016 Γρηγόριος Σπυράκης MPA, Ph.D Η ποιότητα τησ νοςοκομειακόσ περύθαλψησ ϋχει προςελκύςει το μεγαλύτερο μϋροσ του ενδιαφϋροντοσ όλων των εμπλεκομϋνων μερών. Υπϊρχουν τϋςςερεισ (4) βαςικού

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικϊ. Β' Ενιαύου Λυκεύου. (μϊθημα κοινού κορμού) Υιλοςοφύα - κοπού

Μαθηματικϊ. Β' Ενιαύου Λυκεύου. (μϊθημα κοινού κορμού) Υιλοςοφύα - κοπού Μαθηματικϊ Β' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κοινού κορμού) Υιλοςοφύα - κοπού Η διδαςκαλύα των Μαθηματικών Κοινού Κορμού επιδιώκει να δώςει ςτο μαθητό τα εφόδια για την αντιμετώπιςη καθημερινών αναγκών ςε αριθμητικϋσ

Διαβάστε περισσότερα

&

& ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ Πλ. Άγιων Θεοδώρων 3 Αθήνα, 10561, Τ.Θ. 4239 E-mail: seksociology@gmail.com & ltsapatsari1@gmail.com http://www.sek-sociology.gr Τηλ. επικοινωνίας: 2114037963 Αριθ. Πρωη.

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνύδι, η αφόγηςη και η τεχνολογύα εμφανύζουν πολλαπλϋσ ςχϋςεισ και ςυνϋργιεσ.

Το παιχνύδι, η αφόγηςη και η τεχνολογύα εμφανύζουν πολλαπλϋσ ςχϋςεισ και ςυνϋργιεσ. Ημερύδα Παιχνύδι, αφόγηςη, τεχνολογύα αναζητώντασ το ψηφιακό ανϊλογο τησ ανθρώπινησ παραμυθύασ Κεντρικό Κτόριο Πανεπιςτημύου Αθηνών, Αμφιθϋατρο «Ι. Δρακόπουλοσ» Πϋμπτη 17 Ιουνύου 2010 διοργϊνωςη Ερευνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακασ τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών. Πλόρεσ ελληνικό περιβϊλλον (interface) για Διαχειριςτϋσ, Εκπαιδευτϋσ, Εκπαιδευόμενουσ

Πίνακασ τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών. Πλόρεσ ελληνικό περιβϊλλον (interface) για Διαχειριςτϋσ, Εκπαιδευτϋσ, Εκπαιδευόμενουσ Τλοποίηςη προγραμμάτων με την μέθοδο τησ τηλεκατάρτιςησ 1 Τλοπούηςη προγραμμϊτων με την μϋθοδο τησ τηλεκατϊρτιςησ δύναται να λϊβει χώρα μετϊ από πλόρωσ αιτιολογημϋνο αύτημα του Κλαδικού Υορϋα (Αναδόχου),

Διαβάστε περισσότερα

Ξανθό Κωνςταντινύδου χολικό ύμβουλοσ Υυςικόσ Αγωγόσ Θρϊκησ

Ξανθό Κωνςταντινύδου χολικό ύμβουλοσ Υυςικόσ Αγωγόσ Θρϊκησ Ξανθό Κωνςταντινύδου χολικό ύμβουλοσ Υυςικόσ Αγωγόσ Θρϊκησ Βιωματικζς δράσεις Β Γυμνασίου Τλοποιούνται εντόσ του ωρολογύου προγρϊμματοσ 1 ώρα την εβδομϊδα Επιλογό θϋματοσ από τα διδακτικϊ αντικεύμενα «Υύςη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικϊ προγρϊμματα Ναυτικοϑ Μουςεύου Ελλϊδοσ

Εκπαιδευτικϊ προγρϊμματα Ναυτικοϑ Μουςεύου Ελλϊδοσ Εκπαιδευτικϊ προγρϊμματα Ναυτικοϑ Μουςεύου Ελλϊδοσ Πειραιϊσ 2014 «Ζει ο βαςιλιάσ Αλέξανδροσ;» Σχολικέσ ομάδεσ: Νηπιαγωγεύο, Α -Β Δημοτικοϑ Μϋςα απϐ ϋνα παραμϑθι με όρωα ϋνα παιδύ των προώςτορικών χρϐνων

Διαβάστε περισσότερα

Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α

Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α Κύκλοσ Ζωόσ Λογιςμικού Μοντϋλο Διαδικαςύασ Λογιςμικού Διαδικαςύα Λογιςμικού Κριτόρια Αξιολόγηςησ Μοντϋλων Απλότητα και Σταθερότητα Απαιτόςεων Κύνδυνοι

Διαβάστε περισσότερα

**************** Η ΤΓΧΡΟΝΗ ΜΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗ ΔΕΤΣΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ:

**************** Η ΤΓΧΡΟΝΗ ΜΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗ ΔΕΤΣΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ: Σελίδα1 ΚΑΝΕΛΛΑΣΟΤ ΒΙΒΗ Γ., 2009, «Η ςύγχρονη μουςικό παιδεύα ςτη δευτεροβϊθμια εκπαύδευςη, η περύπτωςη των μουςικών ςχολεύων», Πρακτικά 2 ου επιςτημονικού ςυνεδρίου «Μουςική Παιδεία & Μουςικά Σχολεία:

Διαβάστε περισσότερα

A1. Να γρϊψετε την περύληψη του κειμϋνου που ςασ δόθηκε (100-120 λϋξεισ). Μονάδεσ 25

A1. Να γρϊψετε την περύληψη του κειμϋνου που ςασ δόθηκε (100-120 λϋξεισ). Μονάδεσ 25 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕ ΕΞΕΣΑΕΙ Γ ΣΑΞΗ ΗΜΕΡΗΙΟΤ ΚΑΙ Δ ΣΑΞΗ ΕΠΕΡΙΝΟΤ ΓΕΝΙΚΟΤ ΛΤΚΕΙΟΤ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΤΣΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΤ 2015 ΕΞΕΣΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ: Εμείσ και οι αρχαίοι χώροι

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4 Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 1 Περιεχόμενα Προτϊςεισ επανϊληψησ Προτϊςεισ Διακλϊδωςησ Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 2 Προτάςεισ επανάληψησ Οι προτϊςεισ επανϊληψησ (iterative ό loop

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Έρευνασ

Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Έρευνασ Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Έρευνασ Μάθημα 6 ο : Επιςκόπηςη- Πειραματική Έρευνα Νίκη Σιςςαμπέρη-Δημήτρησ Κολιόπουλοσ Σχολή Ανθρωπιςτικών & Κοινωνικών Επιςτημών Τμήμα Επιςτημών τησ Εκπαίδευςησ &

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακή Πφλη Επαγγελματικοφ Προςανατολιςμοφ https://www.youtube.com/watch?v=8ce3akvjuyw

Διαδικτυακή Πφλη Επαγγελματικοφ Προςανατολιςμοφ  https://www.youtube.com/watch?v=8ce3akvjuyw Διαδικτυακή Πφλη Επαγγελματικοφ Προςανατολιςμοφ www.mysep.gr https://www.youtube.com/watch?v=8ce3akvjuyw 1 ο Επιςτημονικό Πεδίο: ΑΝΘΡΩΠΙΣΙΚΕ, ΝΟΜΙΚΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕ ΕΠΙΣΗΜΕ Αγγλικήσ Γλώςςασ & Φιλολογίασ

Διαβάστε περισσότερα

Θϋμα: Άνιςη μεταχεύριςη των ανθρώπων με τετραπληγύα, απώλεια ακοόσ ό ϐραςησ ςτο νϋο νομοςχϋδιο ΕΑΕ.

Θϋμα: Άνιςη μεταχεύριςη των ανθρώπων με τετραπληγύα, απώλεια ακοόσ ό ϐραςησ ςτο νϋο νομοςχϋδιο ΕΑΕ. Αθόνα, 15 Μαύου 2014 Η παρακάτω επιςτολή, εςτάλη μέςω φαξ και μέςω email ςτον Προΰςτάμενο τησ Διεύθυνςησ Ειδικήσ Αγωγήσ κο Λολίτςα, την Τρίτη 14 Μααου 2014. Παρακαλούμε να ςτηρίξετε με την υπογραφή ςασ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΔΙΟ ΣΡΑΣΗΓΙΚΟΤ ΦΕΔΙΑΜΟΤ

ΦΕΔΙΟ ΣΡΑΣΗΓΙΚΟΤ ΦΕΔΙΑΜΟΤ ΔΗΜΟ ΥΛΨΡΙΝΑ ΦΕΔΙΟ ΣΡΑΣΗΓΙΚΟΤ ΦΕΔΙΑΜΟΤ ΣΡΑΣΗΓΙΚΗ ΣΟΤ ΔΗΜΟΤ ΚΑΙ ΑΝΑΠΣΤΞΙΑΚΕ ΠΡΟΣΕΡΑΙΟΣΗΣΕ 1. ΕΙΑΓΨΓΗ ύμφωνα με το υφιςτϊμενο θεςμικό πλαύςιο για την υλοπούηςη του επιχειρηςιακού ςχεδιαςμού απαιτεύται η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΣΨΝ ΠΡΟΣΕΡΨΝ ΑΙΡΕΙΜΟΣΗΣΕ Πρόοδοσ εκπλήρωςησ Ιανουάριοσ 2018 ΕΠ «ΜΕΣΑΡΡΤΘΜΙΗ, ΔΗΜΟΙΟΤ ΣΟΜΕΑ»

ΕΚ ΣΨΝ ΠΡΟΣΕΡΨΝ ΑΙΡΕΙΜΟΣΗΣΕ Πρόοδοσ εκπλήρωςησ Ιανουάριοσ 2018 ΕΠ «ΜΕΣΑΡΡΤΘΜΙΗ, ΔΗΜΟΙΟΤ ΣΟΜΕΑ» ΑΙΡΕΙΜΟΣΗΣΕ Πρόοδοσ εκπλήρωςησ Ιανουάριοσ 2018 ΕΠ «ΜΕΣΑΡΡΤΘΜΙΗ, ΔΗΜΟΙΟΤ ΣΟΜΕΑ» Εθνική Αρχή υντονιςμού Ειδικό Τπηρεςύα τρατηγικόσ, χεδιαςμού και Αξιολόγηςησ Σμάρω Ζηςοπούλου Σταυρούλα Πελεκάςη 1 Ειςαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην

Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην 1 Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην ςύγχρονη κοινωνύα μασ ςτοιχεύο τησ καθημερινόσ ζωόσ πολλών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΤΕΙ / 12. Οικονομικό κρύςη και μϋθοδοι αναζότηςησ εργαςύασ

ΑΝΑΛΤΕΙ / 12. Οικονομικό κρύςη και μϋθοδοι αναζότηςησ εργαςύασ ΑΠΡΙΛΙΟ 2012 ΑΝΑΛΤΕΙ / 12 Οικονομικό κρύςη και μϋθοδοι αναζότηςησ εργαςύασ ΑΓΓΕΛΟ ΕΤΣΡΑΣΟΓΛΟΤ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΑΧΟΛΗΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΙΑΚΩΝ ΧΕΕΩΝ Περιεχόμενα 1. Ειςαγωγό... 2 2. Η θεωρητικό τεκμηρύωςη των μεθόδων

Διαβάστε περισσότερα

Παρουςίαςη προςχεδίου π.δ. για την εναρμόνιςη τησ εθνικήσ νομοθεςίασ με την Ευρωπαΰκή Οδηγία 2013/59/ΕΤΡΑΣΟΜ του υμβουλίου

Παρουςίαςη προςχεδίου π.δ. για την εναρμόνιςη τησ εθνικήσ νομοθεςίασ με την Ευρωπαΰκή Οδηγία 2013/59/ΕΤΡΑΣΟΜ του υμβουλίου Παρουςίαςη προςχεδίου π.δ. για την εναρμόνιςη τησ εθνικήσ νομοθεςίασ με την Ευρωπαΰκή Οδηγία 2013/59/ΕΤΡΑΣΟΜ του υμβουλίου Δρ Ελευθερία Καρίνου www.eeae.gr www.eeae.gr Δομή π.δ. Κεφϊλαια: Α. Αντικεύμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΙΑ: «ΕΠΙΛΗΨΙΑ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΙΑ: «ΕΠΙΛΗΨΙΑ» ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΥΙΛΟΟΥΙΚΗ ΦΟΛΗ ΣΜΗΜΑ ΥΙΛΟΟΥΙΑ- ΠΑΙΔΑΓΨΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΓΨΓΗ ΣΗ ΤΓΕΙΑ ΔΙΔΑΚΟΤΑ: Κα ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΤΛΟΤ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΙΑ: «ΕΠΙΛΗΨΙΑ» Υοιτότρια: Κωνςταντύνα Μπαλτϊ ΚΑΡΠΕΝΗΙ 2012 Σι

Διαβάστε περισσότερα

εβαςτού Υωτεινό Msc Νοςηλεύτρια Χυχικόσ Τγεύασ ΠΕ18.10 & ΠΕ01

εβαςτού Υωτεινό Msc Νοςηλεύτρια Χυχικόσ Τγεύασ ΠΕ18.10 & ΠΕ01 Κοινοτικό Νοςηλευτικό ΙΙ (Ε) εβαςτού Υωτεινό Msc Νοςηλεύτρια Χυχικόσ Τγεύασ ΠΕ18.10 & ΠΕ01 ΔΙΔΤΜΟΣΕΙΦΟ 2017 Η νοςηλευτικό ϋχει ηγετικό ρόλο ςτα ςυςτόματα φροντύδασ υγεύασ. Κυρύωσ ςτισ υπηρεςύεσ τησ Α Βαθμιασ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΦΙΣΕΚΣΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ELITH

ΑΡΦΙΣΕΚΣΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ELITH ΑΡΦΙΣΕΚΣΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ELITH Η Κριτικό Επιτροπό του ΑΡΦΙΣΕΚΣΟΝΙΚΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟΤ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΣΟΝ ΦΕΔΙΑΜΟ ΩΜΑΣΟ ΕΠΙΣΟΙΦΙΑ ΘΕΡΜΑΝΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤ αποτελούμενη από τουσ: 1. ΛΑΖΑΡΗ ΑΝΔΡΕΑ, Αρχιτϋκτων, Πρόεδροσ.Α.Ν.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Ειδικά Θέματα Μαθηματικών. Περί δημιουργικότητας (συνέχεια) Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Κ. Τάτσης

Άδειες Χρήσης. Ειδικά Θέματα Μαθηματικών. Περί δημιουργικότητας (συνέχεια) Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Κ. Τάτσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Άδειες Χρήσης Ειδικά Θέματα Μαθηματικών Περί δημιουργικότητας (συνέχεια) Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Κ. Τάτσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Καραγιάννη Θεοδοςία Msc Ψυχολόγοσ, υντονύςτρια ομϊδασ αλληλοώποςτόριξησ υπογόνιμων ζευγαριών ςτο ςωματεύο ΚΤΒΕΛΗ

Καραγιάννη Θεοδοςία Msc Ψυχολόγοσ, υντονύςτρια ομϊδασ αλληλοώποςτόριξησ υπογόνιμων ζευγαριών ςτο ςωματεύο ΚΤΒΕΛΗ Καραγιάννη Θεοδοςία Msc Ψυχολόγοσ, υντονύςτρια ομϊδασ αλληλοώποςτόριξησ υπογόνιμων ζευγαριών ςτο ςωματεύο ΚΤΒΕΛΗ ΟΜΑΔΑ : γιατί χρειάηεται; ΠΛΗΡΟΥΟΡΗΗ Γενικϊ θϋματα τησ Τ.Α. Ειδικϊ θϋματα (δανεικϊ ωϊρια,απώλεια

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ)

Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ) Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ) : 1. ΤΝΑΡΣΗΕΙ Ορύζουν και να αναγνωρύζουν μια ςύνθετη ςυνϊρτηςη 2 1.1 Επανϊληψη Εκφρϊζουν μια ςύνθετη ςυνϊρτηςη ωσ ςύνθεςη ϊλλων ςυναρτόςεων Ορύζουν και

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρύεσ Μϊθηςησ και ΤΠΕ Εποικοδομιςμόσ

Θεωρύεσ Μϊθηςησ και ΤΠΕ Εποικοδομιςμόσ Θεωρύεσ Μϊθηςησ και ΤΠΕ Εποικοδομιςμόσ 3 ο Κεφϊλαιο - 4 ο Κεφϊλαιο Κόμησ, Β. (2004), Ειςαγωγό ςτισ Εφαρμογϋσ των ΤΠΕ ςτην Εκπαύδευςη, Αθόνα, Εκδόςεισ Νϋων Τεχνολογιών Σκοπόσ Η ςυνοπτικό παρουςύαςη των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΩΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΤΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΠΡΟ ΤΝΑΨΗ ΈΩ ΔΤΟ (2) ΤΜΒΑΕΩΝ ΜΙΘΩΗ ΕΡΓΟΤ ΙΔΙΩΣΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ (κωδ.: 61Μ)

ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΩΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΤΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΠΡΟ ΤΝΑΨΗ ΈΩ ΔΤΟ (2) ΤΜΒΑΕΩΝ ΜΙΘΩΗ ΕΡΓΟΤ ΙΔΙΩΣΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ (κωδ.: 61Μ) 1 ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΚΕΤΜΑΣΩΝ, ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΙΜΟΤ ΚΕΝΣΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ Καραμαούνα 1, Πλατεύα κρα 55132 Καλαμαριϊ Θεςςαλονύκησ Σηλ.: +30 2310 459101 Υαξ: +30 2310 459107 e-mail: centre@komvos.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διαμοιραςμόσ Υποδομών ΤΠΕ ωσ μοχλόσ τοπικόσ και περιφερειακόσ ανϊπτυξησ

Διαμοιραςμόσ Υποδομών ΤΠΕ ωσ μοχλόσ τοπικόσ και περιφερειακόσ ανϊπτυξησ Διαμοιραςμόσ Υποδομών ΤΠΕ ωσ μοχλόσ τοπικόσ και περιφερειακόσ ανϊπτυξησ Το Σεμινϊριο τησ Ερμούπολησ για την Κοινωνύα τησ Πληροφορύασ 2014 Τύτλοσ ςεμιναρύου: Ο ρόλοσ τησ τεχνολογύασ και τησ καινοτόμου επιχειρηματικότητασ

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Μαρία Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ

Περίληψη. Μαρία Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ Περίληψη Μαρία Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ Περύληψη O Η προςπϊθεια για ανακεφαλαύωςη, ςύμπτυξη και αποκρυςτϊλλωςη τησ ουςύασ των όςων ελϋχθηςαν O Η πεπίληψη ενώνει ένα μεγάλο απιθμό δηλώζεων ηος πελάηη,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα που πλαιςιώνουν το Πιςτοποιητικό Παιδαγωγικήσ και Διδακτικήσ Επάρκειασ (ΠΠΔΕ) για το ακ. έτοσ 2016/17

Μαθήματα που πλαιςιώνουν το Πιςτοποιητικό Παιδαγωγικήσ και Διδακτικήσ Επάρκειασ (ΠΠΔΕ) για το ακ. έτοσ 2016/17 Μαθήματα που πλαιςιώνουν το Πιςτοποιητικό Παιδαγωγικήσ και Διδακτικήσ Επάρκειασ (ΠΠΔΕ) για το ακ. έτοσ 2016/17 Απόκτηςη Πιςτοποιητικού Παιδαγωγικήσ και Διδακτικήσ Επάρκειασ Σύμφωνα με τον Ν.3848/2010 ϊρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακή Πφλη Επαγγελματικοφ Προςανατολιςμοφ https://www.youtube.com/watch?v=8ce3akvjuyw

Διαδικτυακή Πφλη Επαγγελματικοφ Προςανατολιςμοφ  https://www.youtube.com/watch?v=8ce3akvjuyw Διαδικτυακή Πφλη Επαγγελματικοφ Προςανατολιςμοφ www.mysep.gr https://www.youtube.com/watch?v=8ce3akvjuyw 1 ο Επιςτημονικό Πεδίο: ΑΝΘΡΩΠΙΣΙΚΕ, ΝΟΜΙΚΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕ ΕΠΙΣΗΜΕ Αγγλικήσ Γλώςςασ & Φιλολογίασ

Διαβάστε περισσότερα

υμπεριφορϊ Προςεκτικόσ Παρακολούθηςησ Μαρύα Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ

υμπεριφορϊ Προςεκτικόσ Παρακολούθηςησ Μαρύα Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ υμπεριφορϊ Προςεκτικόσ Παρακολούθηςησ Μαρύα Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ Δεξιότητεσ προςεκτικόσ παρακολούθηςησ & Ενςυναύςθηςη Ενςυναύςθηςη: η ικανότητα να ακούει κανείσ με ακρίβεια και να αιςθάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΠΑΙΚ Θεςςαλονύκησ, /02/2011

ΕΠΠΑΙΚ Θεςςαλονύκησ, /02/2011 1 ΕΠΠΑΙΚ Θεςςαλονύκησ, 2010-2011 21/02/2011 Εξετϊςεισ ςτη Γενικό και Εξελικτικό Ψυχολογύα Διδϊςκων: Οικονόμου Ανδρϋασ Όνομα φοιτητό / φοιτότριασ:... Τμόμα: E1 E2 E3 E4 E5 Βαθμόσ:. Προςοχό: ϊριςτα οι 100

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετιςμόσ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιςτημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεώργιου Ι. Αυλωνίτη

Χαιρετιςμόσ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιςτημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεώργιου Ι. Αυλωνίτη Χαιρετιςμόσ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιςτημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεώργιου Ι. Αυλωνίτη Αθήνα, 17 Ιουνίου 2014 Εύναι ιδιαύτερη χαρϊ και τιμό για μϋνα να παρουςιϊςω ςτο πλαύςιο τησ εκδόλωςησ

Διαβάστε περισσότερα

Βαςικόσ ςκοπόσ τησ εκπαιδευτικόσ πρακτικόσ εύναι η ανϊδειξη δημοκρατικών ςυμπεριφορών.

Βαςικόσ ςκοπόσ τησ εκπαιδευτικόσ πρακτικόσ εύναι η ανϊδειξη δημοκρατικών ςυμπεριφορών. Μϋςα από την εφαρμογό μη-τυπικόσ ομαδοςυνεργατικόσ μεθοδολογύασ, βαςιςμϋνη ςτη βιωματικό εμπειρύα των μαθητών και ςε τεχνικϋσ ανατροφοδότηςησ, ςκοπόσ τησ πρακτικόσ όταν η ςταδιακό δόμηςη τησ ϋννοιασ «Δημοκρατύα»

Διαβάστε περισσότερα

Ένασ Παρϊδειςοσ ςτην Πόλη

Ένασ Παρϊδειςοσ ςτην Πόλη Βοτανικόσ Κήποσ Ι. & Α. Ν. Διομήδουσ Ένασ Παρϊδειςοσ ςτην Πόλη 1 Μόλισ 8 χιλιόμετρα από το κϋντρο τησ Αθόνασ βρύςκεται ο Βοτανικόσ Κόποσ Ιουλύασ & Αλεξϊνδρου Διομόδουσ, ο μεγαλύτεροσ Βοτανικόσ Κόποσ τησ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1 ΑΠΟ ΣΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΣΟ ΓΤΜΝΑΙΟ 4 Διϊγνωςη των γνώςεων και ικανοτότων των παιδιών που ϋρχονται από το Δημοτικό ςτο Γυμνϊςιο. Ο καθηγητόσ με διαγνωςτικϊ

Διαβάστε περισσότερα

ςτην περύπτωςη που η μόνη αλλαγό αφορϊ ςτη Δημόςια Φρηματοδότηςη ανϊ ϋτοσ (2013, 2014).

ςτην περύπτωςη που η μόνη αλλαγό αφορϊ ςτη Δημόςια Φρηματοδότηςη ανϊ ϋτοσ (2013, 2014). Ειςαγωγή Για την ολοκλόρωςη μιασ πρϊξησ κρατικών ενιςχύςεων απαιτεύται το ςύνολο των δαπανών τησ να ςυμφωνεύ με την εγκεκριμϋνη δημόςια δαπϊνη όπωσ προκύπτει από το ςε ιςχύ Σεχνικό Δελτύο Πρϊξησ. ε περύπτωςη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΖΟΝΣΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΝΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΕΔΑΖΟΝΣΑ ΜΕ ΣΗ BEEBOT «MELISSIA» ΜΕΡΟΠΗ ΜΑΣΟΡΗ, ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΣΡΙΑΝΣΑΦΤΛΛΙΑ ΠΑΡΣΑΛΙΟΤ, ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΖΟΝΣΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΝΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΕΔΑΖΟΝΣΑ ΜΕ ΣΗ BEEBOT «MELISSIA» ΜΕΡΟΠΗ ΜΑΣΟΡΗ, ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΣΡΙΑΝΣΑΦΤΛΛΙΑ ΠΑΡΣΑΛΙΟΤ, ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΖΟΝΣΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΝΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΕΔΑΖΟΝΣΑ ΜΕ ΣΗ BEEBOT «MELISSIA» ΜΕΡΟΠΗ ΜΑΣΟΡΗ, ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΣΡΙΑΝΣΑΦΤΛΛΙΑ ΠΑΡΣΑΛΙΟΤ, ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ 3 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΡΙΛΟΦΟΤ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 30/10/2018 1. ςνοπηική

Διαβάστε περισσότερα

Το παζάρι των λοιμώξεων ςτον 'κατεχόμενο' κόςμο των χρηςτών

Το παζάρι των λοιμώξεων ςτον 'κατεχόμενο' κόςμο των χρηςτών Το παζάρι των λοιμώξεων ςτον 'κατεχόμενο' κόςμο των χρηςτών "Η κρυμϋνη και ξεχαςμϋνη μϊςτιγα". Αυτόσ όταν ο τύτλοσ του εξαιρετικού ντοκυμαντϋρ που φτιϊχτηκε από το ουηδικό ωματεύο χρηςτών για να φϋρει

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Ζρευνασ

Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Ζρευνασ Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Ζρευνασ Μάθημα 1 ο : Ειςαγωγή ςτην Εκπαιδευτική Ζρευνα Νύκη ιςςαμπϋρη- Δημότρησ Κολιόπουλοσ χολό Ανθρωπιςτικών & Κοινωνικών Επιςτημών Σμόμα Επιςτημών τησ Εκπαύδευςησ

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλϋον δε, η χρόςη ηλεκτρονικών μϋςων επεξεργαςύασ τησ πληροφορύασ και ςύνταξησ κειμϋνων θα λειτουργόςει ελκυςτικϊ για τουσ μαθητϋσ.

Επιπλϋον δε, η χρόςη ηλεκτρονικών μϋςων επεξεργαςύασ τησ πληροφορύασ και ςύνταξησ κειμϋνων θα λειτουργόςει ελκυςτικϊ για τουσ μαθητϋσ. ΦΟΛΕΙΟ ε αυτό την ενότητα καλεύςτε να δώςετε μύα ςύντομη περιγραφό τησ ανοιχτόσ εκπαιδευτικόσ πρακτικόσ αξιοπούηςησ ψηφιακού περιεχομϋνου. Περιγρϊψτε ςυνοπτικϊ το θϋμα τησ πρακτικόσ, το ςκεπτικό ςτο οπούο

Διαβάστε περισσότερα

Ο τύτλοσ και μόνο, εύναι αρκετόσ για να δηλώςει την διαφορετικότητα τησ αναπτυςςόμενησ αλυςύδασ ZIO PEPPE Pizza al metro. Όλα ξεκύνηςαν το 1996 ςτη

Ο τύτλοσ και μόνο, εύναι αρκετόσ για να δηλώςει την διαφορετικότητα τησ αναπτυςςόμενησ αλυςύδασ ZIO PEPPE Pizza al metro. Όλα ξεκύνηςαν το 1996 ςτη 1 Ο τύτλοσ και μόνο, εύναι αρκετόσ για να δηλώςει την διαφορετικότητα τησ αναπτυςςόμενησ αλυςύδασ ZIO PEPPE Pizza al metro. Όλα ξεκύνηςαν το 1996 ςτη Ρόδο, όταν για πρώτη φορϊ η κα Κωνςταντύνα Θεοδωροπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

ERIC DE CORTE & LIEVEN VERSCHAFFEL Katholieke Universiteit Leuven - Belgium

ERIC DE CORTE & LIEVEN VERSCHAFFEL Katholieke Universiteit Leuven - Belgium ERIC DE CORTE & LIEVEN VERSCHAFFEL Katholieke Universiteit Leuven - Belgium Ερευνητικό Πρόγραμμα Ανϊπτυξη δεξιοτότων Διαδικαςύεσ ΣΧΗΜΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Σ.Λ.Π ( +, - ) Σημαςιολογικών Σχζςεων (Heller & Greeno1978,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά Προβλήματα (κ.π.) ςχετικά με το θεςμό τησ Οικογζνειασ

Κοινωνικά Προβλήματα (κ.π.) ςχετικά με το θεςμό τησ Οικογζνειασ Κοινωνικά Προβλήματα (κ.π.) ςχετικά με το θεςμό τησ Οικογζνειασ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΈΡΕΤΝΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΣΑ Διδϊςκοντεσ: Φρ. Σςουραμϊνησ Ι. Γουςϋτη Ακαδ. Έτοσ: 2010-2011 Γιατί η οικογζνεια αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόςμια Πολιτότητα και Εκπαύδευςη για την Πολιτιςτικό Κληρονομιϊ

Παγκόςμια Πολιτότητα και Εκπαύδευςη για την Πολιτιςτικό Κληρονομιϊ ΚΤΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ Παγκόςμια Πολιτότητα και Εκπαύδευςη για την Πολιτιςτικό Κληρονομιϊ Δύκτυο Εταιρικών χολεύων UNESCO 2017-2018 Ευρωπαώκό Έτοσ Πολιτιςτικόσ Κληρονομιϊσ

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικϋσ Δυνατότητεσ

Επαγγελματικϋσ Δυνατότητεσ Επαγγελματικϋσ Δυνατότητεσ Σχολή Θεηικών Επιζηημών Απόθοιηοι Τμήμαηος Μηχανικών Η/Υ και Πληροθορικής πουδϊζοντασ ςτο Σμόμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Τπολογιςτών & Πληροφορικόσ οι φοιτητϋσ αποκτούν γνώςεισ

Διαβάστε περισσότερα

1 Και ς αγαπώ παράφορα Ν. Εγγονόπουλοσ «Επιςτολϋσ από τουσ Υιλύππουσ και την Καβϊλα»

1 Και ς αγαπώ παράφορα Ν. Εγγονόπουλοσ «Επιςτολϋσ από τουσ Υιλύππουσ και την Καβϊλα» Φεςτιβάλ Φιλίππων Καβάλασ Η ςυμμετοχή του Τμήματοσ Θεάτρου ΑΠΘ 1 Και ς αγαπώ παράφορα Ν. Εγγονόπουλοσ «Επιςτολϋσ από τουσ Υιλύππουσ και την Καβϊλα» το πλαύςιο του Υεςτιβϊλ Υιλύππων Καβϊλασ τον Ιούλιο του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΩΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΤΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΠΡΟ ΤΝΑΨΗ EΩ ΠΕΝΣΕ (5) ΤΜΒΑΕΩΝ ΜΙΘΩΗ ΕΡΓΟΤ ΙΔΙΩΣΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ (κωδ.: 62Τ)

ΠΡΟΚΛΗΗ ΕΚΔΗΛΩΗ ΕΝΔΙΑΥΕΡΟΝΣΟ ΓΙΑ ΤΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΑΕΩΝ ΠΡΟ ΤΝΑΨΗ EΩ ΠΕΝΣΕ (5) ΤΜΒΑΕΩΝ ΜΙΘΩΗ ΕΡΓΟΤ ΙΔΙΩΣΙΚΟΤ ΔΙΚΑΙΟΤ (κωδ.: 62Τ) 1 ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΚΕΤΜΑΣΩΝ ΚΕΝΣΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ Καραμαούνα 1, Πλατεύα κρα 55132 Καλαμαριϊ Θεςςαλονύκησ Σηλ.: +30 2313331 500 Υαξ: +30 2313331 502 e-mail: centre@komvos.edu.gr Θεςςαλονύκη,

Διαβάστε περισσότερα

Σύςταςη και λειτουργία Δικτύου Συνεργαςίασ με Κοινότητεσ προςφύγων & μεταναςτών για την παροχό ενημϋρωςησ και ςυμβουλευτικόσ υποςτόριξησ.

Σύςταςη και λειτουργία Δικτύου Συνεργαςίασ με Κοινότητεσ προςφύγων & μεταναςτών για την παροχό ενημϋρωςησ και ςυμβουλευτικόσ υποςτόριξησ. Καλώσ ήρθατε ςτο 5o newsletter του προγράμματοσ «Ενδυνάμωςη του Διαπολιτιςμικού Διαλόγου και Ενίςχυςη των Κοινοτήτων Υπηκόων Τρίτων Χωρών για την Προάςπιςη και Άςκηςη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων τουσ» που

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 5 ΠΙΝΑΚΕΣ. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 5 1

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 5 ΠΙΝΑΚΕΣ. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 5 1 Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 5 ΠΙΝΑΚΕΣ Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 5 1 Περιεχόμενα Πύνακεσ Αλφαριθμητικϊ Σκοπόσ μαθόματοσ: Να αναγνωρίζετε πότε είναι απαραίτητη η χρήςη του τύπου του πίνακα, Να δώςετε παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

5 βρίζθοληαη αποθιεηζηηθά θαη κόλο ζηελ Κύπρο θαη ποσζελά αιιού ζηολ θόζκο 2

5 βρίζθοληαη αποθιεηζηηθά θαη κόλο ζηελ Κύπρο θαη ποσζελά αιιού ζηολ θόζκο 2 1 Κσπρηαθή τιωρίδα 2.000 - δηαθορεηηθά είδε θσηώλ βρίζθοληαη ζηελ Κύπρο 145 θσηά είλαη ελδεκηθά (βρίζθοληαη κόλο ζηελ Κύπρο, θαη ποσζελά αιιού ζηολ θόζκο) 20 είδε ηες Κσπρηαθής τιωρίδας περηιακβάλοληαη

Διαβάστε περισσότερα

Με τον όρο <<ΚΡΙΗ>>, περιγράφεται ςυνήθωσ μια απρόβλεπτη κατάςταςη, η οποία χαρακτηρίζεται από ένταςη και αναςφάλεια και μπορεί να αφορά το άτομο,

Με τον όρο <<ΚΡΙΗ>>, περιγράφεται ςυνήθωσ μια απρόβλεπτη κατάςταςη, η οποία χαρακτηρίζεται από ένταςη και αναςφάλεια και μπορεί να αφορά το άτομο, Με τον όρο , περιγράφεται ςυνήθωσ μια απρόβλεπτη κατάςταςη, η οποία χαρακτηρίζεται από ένταςη και αναςφάλεια και μπορεί να αφορά το άτομο, την οικογένεια, τον οργανιςμό, την κοινωνία, τουσ θεςμούσ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΣΑΓΩΝΙΣΙΚΟΣΗΣΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ & ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ» ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΗ ΚΡΑΣΙΚΩΝ ΕΝΙΧΤΕΩΝ ΕΣΑΚ «ΕΡΕΤΝΩ ΔΗΜΙΟΤΡΓΩ ΚΑΙΝΟΣΟΜΩ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΣΑΓΩΝΙΣΙΚΟΣΗΣΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ & ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ» ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΗ ΚΡΑΣΙΚΩΝ ΕΝΙΧΤΕΩΝ ΕΣΑΚ «ΕΡΕΤΝΩ ΔΗΜΙΟΤΡΓΩ ΚΑΙΝΟΣΟΜΩ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΣΑΓΩΝΙΣΙΚΟΣΗΣΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ & ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ» ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΗ ΚΡΑΣΙΚΩΝ ΕΝΙΧΤΕΩΝ ΕΣΑΚ «ΕΡΕΤΝΩ ΔΗΜΙΟΤΡΓΩ ΚΑΙΝΟΣΟΜΩ» Π Ρ Ο Κ Η Ρ Τ Ξ Η Σαυτότητα τησ Δράςησ Βαςικόσ ςτόχοσ τησ ενιαύασ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΣΟΚΟΛΛΟ ΤΝΕΡΓΑ ΙΑ Μυτιλήνη, Ιούλιοσ 2015

ΠΡΩΣΟΚΟΛΛΟ ΤΝΕΡΓΑ ΙΑ  Μυτιλήνη, Ιούλιοσ 2015 ΠΡΩΣΟΚΟΛΛΟ ΤΝΕΡΓΑΙΑ Μυτιλήνη, Ιούλιοσ 2015 Πρωτόκολλο υνεργαςίασ τησ Εφορείασ Αρχαιοτήτων Λέςβου με τουσ καθηγητέσ Ιςτορίασ τησ αρχαίασ αρχιτεκτονικήσ Δρ Giorgio Rocco και Δρ Monica Livadiotti τησ Πολυτεχνικήσ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΤΝΑΣΟΣΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΣΙΚΕ ΣΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΩΝ

ΔΤΝΑΣΟΣΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΣΙΚΕ ΣΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΩΝ ΔΤΝΑΣΟΣΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΣΙΚΕ ΣΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΩΝ Ιατρική και νζεσ προοπτικζσ Ιατρικό : ϋνα από τα πιο δημοφιλό και αγαπητϊ επαγγϋλματα ςτη χώρα μασ Η εικόνα του γιατρού όμωσ ϋχει αλλϊξει από αυτόν Σε αυτήν τα

Διαβάστε περισσότερα

19/10/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων. Δομή του μαθήματοσ

19/10/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων. Δομή του μαθήματοσ Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων Δημότρησ Μιχελϊκησ Τμόμα Εφαρμοςμϋνησ Πληροφορικόσ και Πολυμϋςων Σχολό Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα