ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΙΚΣΟΝ ΕΛΛΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΙΚΣΟΝ ΕΛΛΑΣ"

Transcript

1 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ( ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ) ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΚΤΥΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ETG-10: Uen Rev A

2 ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ. Κατευθύνσεις και Αρχές για την Ανάδειξη Διαχειριστή των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών ΜΑΝ, οι οποίες πρέπει να σχολιαστούν από τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς μία μία. 1. Η διαχείριση, εκμετάλλευση και περαιτέρω επέκταση των Μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών (Metropolitan Area Networks - MAN), η αρχική ανάπτυξη των οποίων χρηματοδοτείται από το Μέτρο 4.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Κ.Π.Σ , θα πραγματοποιηθεί μέσω ανάθεσης συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσίας σε έναν ή περισσότερους αναδόχους (εφεξής Ανάδοχος Διαχειριστής), που θα επιλεγούν μέσω ανοικτής, ανταγωνιστικής διαδικασίας. (σχολιάστε...) Η επιλογή αναδόχου παραχωρησιούχου με την ανάλογη εμπειρία και τις αναγκαίες ικανότητες για το Μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών (ΜΑΝ) (εφεξής καλούμενου Διαχειριστή ΜΑΝ) με βάση μια ανοικτή διαδικασία διαγωνισμού είναι ο βέλτιστος τρόπος για την προσέλκυση επενδυτών και την εξασφάλιση δυνατοτήτων για τη συνεχή εξέλιξη των ΜΑΝ που ήδη υπάρχουν. Ως γενικό αρχικό σχόλιο στην παρούσα Δημόσια Διαβούλευση, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι σε έναν ανοικτό διαγωνισμό, εξαιρετικά μεγάλη σημασία έχει η σαφής συνομολόγηση των δεσμεύσεων τόσο από πλευράς του προσφέροντος (Διαχειριστή ΜΑΝ) όσο και από πλευράς της αναθέτουσας αρχής. Έτσι θα εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση των ΜΑΝ, η οποία θα δώσει ώθηση στην ευρυζωνική ανάπτυξη μέσω οπτικών ινών, διασφαλίζοντας την επίτευξη: των κοινωνικών στόχων που περιλαμβάνονται στα συνημμένα και στην Ενότητα ΙΙ, και του μέγιστου δυνατού ενδιαφέροντος των επενδυτών για τον υπόψη διαγωνισμό. Ειδικότερα, από την πλευρά του προσφέροντος (Διαχειριστή ΜΑΝ), θα πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις και εγγυήσεις για τους βασικούς δείκτες απόδοσης συστήματος (Key Performance Indicators - ΚΡΙ) που θα διασφαλίζουν τη 2 (19)

3 λειτουργία των ΜΑΝ με υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, έτσι ώστε η πελατεία των ΜΑΝ να εμπιστεύεται αυτά τα δίκτυα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία της λειτουργίας των ΜΑΝ, αλλά και για το κοινό καλό, για μια πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη με τη βελτιστοποίηση της χρήσης των υποδομών στις ελληνικές πόλεις αντί για την εκσκαφή παράλληλων χανδάκων στις ελληνικές αστικές οδούς, πράγμα που δυστυχώς μέχρι τώρα είναι ο κανόνας. Οι συνθήκες και οι εγγυήσεις ΚΡΙ που θα προσφέρει ο Διαχειριστής ΜΑΝ στην ευρυζωνική αγορά θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να είναι πολύ πιο συμφέρον για όλους να χρησιμοποιούν το ΜΑΝ αντί να πραγματοποιούν εκσκαφές για νέες παράλληλες υποδομές. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας πρακτικής είναι: - Η εταιρεία παθητικών υποδομών οπτικών ινών STOKAB στη Σουηδία. H STOKAB λειτουργεί στο παθητικό επίπεδο παρέχοντας υποδομή ινών ανοικτής πρόσβασης στην πελατεία της, δηλαδή την τοπική αυτοδιοίκηση, την κεντρική διοίκηση και τις ιδιωτικές εταιρείες. Η STOKAB έχει ομαδοποιήσει την προσφορά της σε μια σειρά από κατηγορίες, όπως είναι οι συνδέσεις point-to-point, οι συνδέσεις point-tomultipoint, οι βρόχοι, κλπ., εξυπηρετώντας τις ανάγκες όλων των τύπων πελατείας σύμφωνα με τις υπερκείμενες τεχνολογίες/τοπολογίες του ενεργού εξοπλισμού τους. Η τιμολογιακή πολιτική ορίζεται με σαφήνεια, το ίδιο και η μέγιστη προθεσμία παράδοσης για καθεμιά από τις κατηγορίες απαιτήσεων που αφορούν το παθητικό σύστημα οπτικών ινών. Η προσφορά έχει τέτοια μορφή, ώστε τόσο από την άποψη της ταχύτητας ανάπτυξης, όσο και από την άποψη του κόστους, η χρήση της υποδομής της STOKAB είναι η πλέον αποδοτική και συμφέρουσα εναλλακτική λύση για όλους τους ενδιαφερόμενους. Από την πλευρά της αναθέτουσας αρχής, υπάρχει σαφής ανάγκη για συγκεκριμένες δεσμεύσεις που σχετίζονται με τις κρατικές πολιτικές και στρατηγικές. Για παράδειγμα, λόγω του ότι τα δίκτυα ΜΑΝ (παρά τη δυνατότητα επέκτασής τους) συνδέουν επί του παρόντος μόνο κτίρια δημόσιου 3 (19)

4 συμφέροντος, τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς από τους Συμβούλους Τεχνικής Υποστήριξης (ΣΤΥ) των ΜΑΝ, ιδίως σχετικά με τα χαμηλά έσοδα και τις ταμειακές ροές του Διαχειριστή ΜΑΝ, είναι ιδιαιτέρως συντηρητικά. Για το λόγο αυτό, το δημόσιο, ως αναθέτουσα αρχή, είναι σημαντικό να ανακοινώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε σχέση με την εκμετάλλευση των υποδομών ΜΑΝ, οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά τα σενάρια προσανατολίζοντάς τα σε πολύ πιο αισιόδοξες προβλέψεις όσον αφορά τις ταμειακές ροές, δηλαδή: - Ενσωμάτωση της εκμετάλλευσης των ΜΑΝ στο γενικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης ως προτιμώμενης υποδομής για όλα τα έργα στην περιοχή, - Παροχή κινήτρων στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη χρήση της υποδομής ΜΑΝ, προώθηση της χρήσης στην τοπική κοινότητα επιχειρησιακών και ιδιωτών ευρυζωνικών χρηστών και διευκόλυνση των επιτόπιων εργασιών για την επέκταση και τη συνδεσιμότητα νέων χρηστών πέρα από το εκτεταμένο νομικό πλαίσιο αδειοδοτήσεων που θα απαιτηθεί εκ των πραγμάτων, - Ενσωμάτωση της χρήσης του ΜΑΝ στη στρατηγική ευρυζωνικότητας FTTH του Υπουργείου Δικτύων. Οι ανωτέρω ανακοινώσεις και δεσμεύσεις, και πιθανόν και άλλες, για την υποστήριξη και ανάπτυξη της παρούσας υποδομής «απομονωμένων νησίδων» ΜΑΝ θα αποσαφηνίσει στους επενδυτές και τους υποψηφίους αναδόχους τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες του δημοσίου όσον αφορά τα ΜΑΝ. Τα παρακάτω είναι μια σειρά από παραδείγματα τέτοιων δεσμεύσεων σε άλλα μέρη του κόσμου: 4 (19)

5 - Στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, η τοπική κυβέρνηση έθεσε οικονομικές εγγυήσεις για τα ελάχιστα έσοδα του "Φορέα εκμετάλλευσης δικτύου" με το όνομα BWired, με την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι η BWired θα ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις. - Η σκανδιναβική εταιρεία Skanet, "Περιφερειακός διαχειριστής δημοτικών δικτύων οπτικών ινών", εξυπηρετεί τις δικτυακές ανάγκες του πλέον σύγχρονου νοσοκομειακού δικτύου της Ευρώπης, που υλοποιείται σε δύο ανεξάρτητα εφεδρικά δίκτυα, που διασυνδέουν 210 νοσοκομεία και μικρότερες μονάδες με εξαιρετικά υψηλή διαθεσιμότητα. Επιπλέον, η Skanet παρέχει την υποδομή για την ευρυζωνική κίνηση triple-play όλων των συνδεδεμένων Δήμων και τοπικών συμβουλίων. Πιστεύουμε ότι οι ανωτέρω δεσμεύσεις, σε συνδυασμό με ένα σαφές νέο νομικό πλαίσιο αδειοδότησης που θα επιτρέπει τη γρήγορη και ευέλικτη σύνδεση νέων χρηστών στο δίκτυο ΜΑΝ (βλ. απάντησή μας στην ερώτηση 8 της Ενότητας ΙV) θα αυξήσουν σημαντικά τη χρήση της υποδομής ΜΑΝ και θα επιταχύνουν την επέκτασή της, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο και τους κοινωνικούς στόχους της επένδυσης Δημοσίου/ΕΕ και ενισχύοντας τον ανοικτό ανταγωνισμό για τον υπόψη διαγωνισμό. 2. Στις ανωτέρω συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσίας εντάσσονται τα ΜΑΝ των 68 Δήμων που αναφέρονται στο ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ Η ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες στο Π.Δ.60/2007 διαδικασίες κλειστού διαγωνισμού, τηρώντας 3.1 πλήρως τους όρους και διατάξεις του ανωτέρω κανονιστικού πλαισίου, όπου αυτό είναι εφικτό με βάση τις ιδιαιτερότητες του αντικειμένου της σύμβασης παραχώρησης, (σχολιάστε...) 3.2 κατ αναλογία τους όρους και διατάξεις του ανωτέρω κανονιστικού πλαισίου, στις υπόλοιπες πλην της παρ. 3.1 περιπτώσεις και με την προϋπόθεση τήρησης των βασικών αρχών της Συνθήκης Ε.Ε. περί επαρκούς δημοσιότητας, διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης. (σχολιάστε...) 4. Στη διακήρυξη, θα περιγράφονται με σαφήνεια και θα γίνουν εγκαίρως γνωστοί προς κάθε ενδιαφερόμενο οι διαδικασίες και οι όροι: 5 (19)

6 4.1 για την ανάδειξη του Αναδόχου Διαχειριστή, (υποβολή και αξιολόγηση προσφορών, κριτήρια και μέθοδος επιλογής) και τη σύναψη της σχετικής σύμβασης, (σχολιάστε...) Παρακαλούμε ανατρέξτε στην απάντησή μας στην ερώτηση 1 παραπάνω, όσον αφορά τους γενικούς όρους σχετικά με το πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, τις δεσμεύσεις της αναθέτουσας αρχής και τις δυνατότητες των προσφερόντων (επενδυτών/εταιρειών) που πρέπει να αξιολογηθούν για να διασφαλιστεί η βιώσιμη, παραγωγική και αξιόπιστη λειτουργία της υποδομής ΜΑΝ. 4.2 υλοποίησης της σύμβασης και παροχής της σχετικής υπό σημείο 1 υπηρεσίας. (σχολιάστε...) 5. Το πλαίσιο ανάθεσης της υπό σημείο 1 υπηρεσίας, θα πρέπει κατ ελάχιστο να είναι συμβατό με τους ακόλουθους όρους/ προδιαγραφές: 5.1 Τα ΜΑΝ του σημείου 0, θα ομαδοποιηθούν σε τρεις (3) γεωγραφικές ζώνες. Η παραχώρηση της υπηρεσίας διαχείρισης για καθεμία από τις παραπάνω ζώνες αποτελεί διακριτό αντικείμενο της περιγραφόμενης διαδικασίας ανάθεσης σύμβασης παραχώρησης. (σχολιάστε..., αναφέρατε από την πλευρά σας κριτήρια ομαδοποίησης) Από διαχειριστική άποψη, οι γεωγραφικές ζώνες πρέπει να ομαδοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνονται ταυτόχρονα τα εξής: - κεντρική διαχείριση μέσω απομακρυσμένης διαχείρισης του ενεργού εξοπλισμού, - οικονομία κλίμακας για τις τοπικές επεμβάσεις στο πεδίο με συνέργειες υπερτοπικών συνεργείων/εργαλείων/μηχανημάτων/κτλ, και - πρόσβαση στα δίκτυα κορμού των παρόχων, που θα επιτρέψει την εύκολη και οικονομικά αποδοτική διάχυση του περιεχομένου και των υπηρεσιών τρίτων. Από οικονομική/επενδυτική άποψη, ένας μικρός αριθμός ζωνών με τη μεγαλύτερη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη είναι η πιο ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί στα πλαίσια των κρατικών 6 (19)

7 δεσμεύσεων αναφορικά με τα κίνητρα κίνησης. Αν υπάρχουν εγγυήσεις για τη χρήση των ΜΑΝ από τις κυβερνητικές υπηρεσίες (τοπική αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση) και έμμεσα μέτρα για την προαγωγή της χρήσης των ΜΑΝ από τον ιδιωτικό τομέα, τότε η λειτουργία των ΜΑΝ μπορεί να είναι επικερδής σε μικρή κλίμακα 3 ή ίσως ακόμη και περισσότερων ζωνών. Αντίθετα, αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση των ΜΑΝ, τότε η λειτουργία 2 ζωνών ΜΑΝ, ή ακόμη και μιας, ενδέχεται να μην είναι βιώσιμη από εμπορική άποψη. Από την πλευρά της υποψήφιας πελατείας, και ιδιαίτερα για τους πελάτες με δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα, θα ήταν επίσης προτιμότερη η διασύνδεση με ένα Διαχειριστή ΜΑΝ για όλη την Ελλάδα, και όχι με 3 διαφορετικά νομικά πρόσωπα - Διαχειριστές ΜΑΝ. Σε άλλη περίπτωση πρέπει να διασφαλισθεί η διαλειτουργικότητα/διασυνδεσιμότητα των ΜΑΝ διαφορετικών Διαχειριστών καθώς και η ομοιογένεια των όρων/συνθηκών με τους οποίους θα συνάπτουν οι επιμέρους Διαχειριστές συμβάσεις με πελάτες πανελλαδικής εμβέλειας. 5.2 Κάθε οικονομικός φορέας που επιθυμεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, θα πρέπει να καταθέσει μία ολοκληρωμένη προσφορά (περιλαμβανομένου και επιχειρηματικού σχεδίου) για την γεωγραφική ζώνη του ενδιαφέροντός του, της οποίας (προσφορά και επιχειρηματικό σχέδιο) τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά θα εξειδικεύονται στη διακήρυξη. (σχολιάστε...) Συμφωνούμε πλήρως με το ότι κάθε προσφέρων θα πρέπει να υποβάλει ένα λεπτομερές και δεσμευτικό επιχειρηματικό σχέδιο που να περιλαμβάνει όλες τις προϋποθέσεις/παραμέτρους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όπως αναφέρεται στις ανωτέρω απαντήσεις, η αναθέτουσα αρχή θα πρέπει να προσδιορίσει σαφώς ποιες γενικές και ποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το Δημόσιο μπορούν να ληφθούν υπόψη ως προϋποθέσεις. Επιπλέον προϋποθέσεις και υποθέσεις σεναρίων που θα παρατεθούν από τον υποψήφιο ανάδοχο θα πρέπει να κριθούν κατά την αξιολόγηση με βάση το βαθμό εφικτότητας και τη δέσμευση του υποψηφίου ότι θα υποστηρίξει αυτές 7 (19)

8 τις προϋποθέσεις με αντίστοιχες χρηματικές εγγυήσεις για την περίπτωση που δεν υλοποιηθούν. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο προσφέρων θα πρέπει να συμπεριλάβει σαφώς προσδιορισμένους και δεσμευτικούς δείκτες (ΚΡΙ) για τη λειτουργία των ΜΑΝ, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών επέκτασης και συνδεσιμότητας στην πελατεία του. Αυτό σημαίνει ότι η πελατεία θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων την τιμολογιακή πολιτική και τη μέγιστη διάρκεια για την ανάπτυξη οποιουδήποτε τύπου υποδομής ινών στα πλαίσια της επέκτασης του ΜΑΝ σε αυτές τις 68 πόλεις. 5.3 Στη διακήρυξη θα προβλέπεται η υποβολή διακριτών προσφορών για κάθε ζώνη. Κάθε υποψήφιος ανάδοχος έχει δικαίωμα να υποβάλλει προσφορά/ προσφορές για μία ή περισσότερες ζώνες. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε στο πλήθος των ζωνών που μπορεί να συμμετάσχει ένας υποψήφιος ανάδοχος, ούτε στο πλήθος των συμβάσεων παραχώρησης οι οποίες μπορεί να του ανατεθούν. (σχολιάστε...) Όπως αναφέρθηκε στην ενότητα 5.1 παραπάνω, η λειτουργία σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορούσε να είναι πιο επωφελής για τον υποψήφιο Διαχειριστή ΜΑΝ. Επομένως, ένας υποψήφιος που προσβλέπει σε περισσότερες από μία ζώνες, ή και σε όλες τις ζώνες, θα υποβάλει, στα πλαίσια του προαναφερομένου σχήματος, προσφορές μεμονωμένα για κάθε ζώνη, χωρίς να λάβει υπόψη την οικονομία κλίμακας, που θα ήταν πιθανώς προς όφελος της κοινωνίας και του Δημοσίου. 5.4 Η αξιολόγηση των προσφορών οδηγεί στην επιλογή ενός και μόνο αναδόχου για κάθε ζώνη. (σχολιάστε...) Με βάση το περιγραφόμενο εισαγωγικό πλαίσιο της Διαβούλευσης (Μέρος Ι/ΙΙ) και λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερόμενες συνθήκες, διαφαίνεται ότι μόνο ένας Διαχειριστής ΜΑΝ ανά ζώνη θα είναι βιώσιμος. Ωστόσο, με δεδομένη αυτήν τη "μοναδικότητα", το δημόσιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο Διαχειριστής ΜΑΝ θα αποδίδει με βάση τα αναμενόμενα και τις συμβατικές του υποχρεώσεις, ιδιαίτερα σχετικά με την αξιοπιστία και την επεκτασιμότητα του δικτύου ΜΑΝ όπως περιγράφεται στις αρχικές μας απαντητικές δηλώσεις στην ερώτηση Εφόσον η αρχική διαδικασία ανάθεσης σύμβασης παραχώρησης για συγκεκριμένη ζώνη δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς 8 (19)

9 - είτε λόγω μη κατάθεσης σχετικών προσφορών, - είτε λόγω μη κάλυψης των ελάχιστων προϋποθέσεων συμμετοχής και απόρριψης όλων των κατατεθεισών προσφορών, η Αναθέτουσα Αρχή δύναται να προβεί σε ανάδειξη του αναδόχου διαχειριστή σε ένα δεύτερο κύκλο, ακολουθώντας τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ των οικονομικών φορέων που έχουν συμμετάσχει σε μία τουλάχιστον από τις υπόλοιπες ζώνες και έχει κριθεί ότι η αρχική προσφορά τους πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής. (σχολιάστε...) 5.6 Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φορείς που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο δημόσιο-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Δημοσίων Συμβάσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου η οποία κυρώθηκε με το νόμο 2513/1997 ή ενώσεις τέτοιων φορέων. (σχολιάστε...) Συμφωνούμε ότι η αρχική διαδικασία του διαγωνισμού θα πρέπει να είναι ανοικτή για ευρεία συμμετοχή, ώστε να εξασφαλιστεί το ενδιαφέρον ικανών και έμπειρων εταιρειών από όλον τον κόσμο, με την προϋπόθεση ότι καλύπτουν την εμπειρία στις λειτουργίες ευρυζωνικών δικτύων, η οποία θα προδιαγραφεί στην Ανοικτή διαδικασία διαγωνισμού. Έχει ιδιαίτερη σημασία για την αξιοπιστία της λειτουργίας των ΜΑΝ να οριστούν με σαφήνεια οι ελάχιστες απαιτήσεις αποδεδειγμένης εμπειρίας στη λειτουργία δικτύων, για κάθε δυνητικό υποψήφιο ή υποψήφιο σχήμα. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα υφιστάμενα ΜΑΝ έχουν αναπτυχθεί από διαφορετικές εταιρείες. Παρά το γεγονός ότι οι προδιαγραφές και η μεθοδολογία ανάπτυξης ήταν σχεδόν ίδιες μέσω του οριζόντιου προτύπου πρόσκλησης κατά την προκήρυξή τους, ωστόσο κάθε δίκτυο πόλης παρουσιάζει διαφορετικά παθητικά προϊόντα καθώς και ιδιαιτερότητες στον τρόπο εγκατάστασης ανάλογα με τη μεθοδολογία της αναδόχου εταιρείας που το υλοποίησε. Συνεπώς, όποιος υποβάλει προσφορά για τη λειτουργία ΜΑΝ θα πρέπει, πέρα από την αναφορά σε λίστα έργων που αφορούν τη διαχείριση σχετικών δικτύων, να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για τις δεξιότητές του στη απρόσκοπτη διαχείριση δικτύων που απαρτίζονται από εξοπλισμό διαφόρων προμηθευτών που έχει εγκατασταθεί με την εφαρμογή διαφόρων τεχνικών. 5.7 Δεν μπορεί να συμμετέχει Φορέας, αυτόνομα ή ως μέλος ένωσης οικονομικών φορέων, που λειτουργεί ως πάροχος δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύμφωνα με το ν.3431/2006 περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η περαιτέρω εξειδίκευση των κριτηρίων συμμετοχής θα γίνει από την Αναθέτουσα Αρχή. (σχολιάστε...) 9 (19)

10 5.8 Ο ανάδοχος Διαχειριστής κάθε ζώνης θα συστήσει νέο, διακριτό νομικό πρόσωπο (εφεξής «Διαχειριστής ΜΑΝ») με το οποίο θα υπογραφεί η σχετική Σύμβαση: Στο μετοχικό σχήμα του νέου νομικού προσώπου θα συμμετέχει ο οικονομικός φορέας που έχει επιλεγεί ως ανάδοχος ή στην περίπτωση ένωσης οικονομικών φορέων, από κοινού οι φορείς αυτοί σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, το οποίο θα έχει διατυπωθεί ρητώς στη σχετική προσφορά τους. (σχολιάστε...) Αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του εν λόγω νομικού προσώπου δε δύναται να γίνει χωρίς την έγκριση της Αναθέτουσας Αρχής. (σχολιάστε...) Το νέο νομικό πρόσωπο υποχρεούται να τηρεί τα διεθνή λογιστικά πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, μέσω των οποίων θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται το μέρος των υποχρεώσεων του αναδόχου που δύναται να αποτιμηθεί με οικονομικούς/ χρηματοοικονομικούς όρους. (σχολιάστε...) Στην περίπτωση που ο ίδιος οικονομικός φορέας Ανάδοχος Διαχειριστής έχει επιλεγεί σε περισσότερες της μίας ζώνες, τότε είναι δυνατό να συσταθεί ενιαίο νομικό πρόσωπο για τις ζώνες αυτές. (σχολιάστε...) Η νομική διάρθρωση του Διαχειριστή ΜΑΝ πρέπει να βρίσκεται σε συμμόρφωση με τον κανονισμό της ΕΕ για τις Υποδομές ανοικτής πρόσβασης, τη λειτουργία και διαχείριση χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων και το ελληνικό κανονιστικό πλαίσιο για τέτοιες επιχειρήσεις ειδικού σκοπού. Πέρα από αυτές τις γενικές κατευθυντήριες οδηγίες, το νομικό πρόσωπο του Διαχειριστή ΜΑΝ πρέπει να έχει σαφείς όρους και δικαιώματα όσον αφορά την ιδιοκτησία των πόρων κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, και να διασφαλίζεται η συνεργασία των τοπικών αρχών όσον αφορά το δικαίωμα διέλευσης και χρήσης δημοσίων κτιρίων που φιλοξενούν (ή θα φιλοξενήσουν) κόμβους δικτύου ΜΑΝ. 6. Στα νέα νομικά πρόσωπα (Διαχειριστές ΜΑΝ) που θα συσταθούν θα παραχωρηθεί για χρονικό διάστημα 25 ετών η αξιοποίηση των υποδομών των ΜΑΝ της αντίστοιχης ζώνης, σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους: 6.1 Οι Διαχειριστές ΜΑΝ θα έχουν ως δραστηριότητα την κοστοστρεφή εκμετάλλευση των δικτύων (κανάλια διέλευσης, ζεύγη σκοτεινών ινών, μήκη κύματος λ, κλπ), με βάση τις κατευθύνσεις που θα δοθούν στη διακήρυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές κατευθύνσεις της Ε.Ε και της ΕΕΤΤ. Για την προσέλκυση υποψηφίων αναδόχων διαχειριστών θα 10 (19)

11 καθορίζεται στη διακήρυξη ανώτατο όριο επιτρεπόμενου επιχειρηματικού κέρδους ως ποσοστό επί των εσόδων, το οποίο θα συνυπολογίζεται στο μοντέλο της κοστοστρέφειας για τον καθορισμό των τιμών διάθεσης των υποδομών. Όλα τα άλλα έσοδα από τη διάθεση των υποδομών σε τρίτους, θα χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση της συντήρησης και λειτουργίας των υφιστάμενων υποδομών και την περαιτέρω επέκταση και ανάπτυξη αυτών. (σχολιάστε..., προτείνετε ποιό κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι το ποσοστό του ανώτατου ορίου επιτρεπόμενου κέρδους..) Όπως αναφέρθηκε στις ανωτέρω απαντήσεις, το αναμενόμενο επιχειρηματικό κέρδος είναι συνάρτηση του επενδυτικού κινδύνου, δηλαδή για μια μακρά περίοδο αποπληρωμής και μια αβέβαιη ροή εσόδων, η ανώτατη πρόβλεψη για το πιθανό κέρδος θα πρέπει να είναι υψηλότερη απ' ότι για μια επένδυση με μικρότερο κίνδυνο. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να καθοριστούν τα επίπεδα κερδών πριν κοινοποιηθούν οι κυβερνητικές φιλοδοξίες, δεσμεύσεις και απαιτήσεις όσον αφορά το Διαχειριστή ΜΑΝ. Επιπλέον, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις οικονομίες κλίμακας που αναφέρονται στην απάντηση 5.3, τόσο για το κόστος προσωπικού όσο και για το απόλυτο κέρδος έναντι του ποσοστιαίου. Στη δυσμενή περίπτωση κατά την οποία η λειτουργία του ΜΑΝ δεν είναι επικερδής για μια σειρά ετών Χ παρά τις προσπάθειες του Διαχειριστή ΜΑΝ και τη συμμόρφωσή του με τις συμβατικές του υποχρεώσεις, θα πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο εξόδου, το οποίο ο Διαχειριστής ΜΑΝ να μπορεί να εφαρμόσει με όρους που να ελαχιστοποιούν τις ζημίες του. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρόσθετα κίνητρα κερδοφορίας για τη διαχείριση των ΜΑΝ πέρα από τις υποχρεώσεις όσον αφορά τα ΚΡΙ, δηλαδή με βάση το βαθμό ικανοποίησης της πελατείας, τη χρήση πράσινων τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνιών, τη βιώσιμη ανάπτυξη για την κοινωνία, κλπ. Σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ε.Ε., η χρηματοδότηση των ΜΑΝ θα ενισχύσει μελλοντικά τη δυνατότητα προσφοράς ευρυζωνικών υπηρεσιών που θα τροφοδοτήσει την ζήτησή τους μέσω δημιουργίας συνθηκών ανταγωνισμού στην παροχή υπηρεσιών τόσο πρόσβασης όσο και περιεχομένου, βασιζόμενη στην διαθεσιμότητα ανοικτών υποδομών οπτικών ινών. Ο ανταγωνισμός αυτός θα εγγυηθεί τη σωστή συνέχιση, ανάπτυξη και αναβάθμιση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών πρόσβασης στην Ελληνική περιφέρεια. Ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται από τον Διαχειριστή ΜΑΝ η παροχή οποιασδήποτε ευρυζωνικής τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας λιανικής πάνω από τα δίκτυα προς ιδιώτες τελικούς χρήστες παρά μόνον η κοστοστρεφής διάθεση των ανοικτών 11 (19)

12 υποδομών προς τους αδειοδοτημένους παρόχους και λοιπούς φορείς (σχολιάστε...) Όπως αναφέρθηκε στην απάντηση της ενότητας 5.8, ο Διαχειριστής ΜΑΝ πρέπει να βρίσκεται σε συμμόρφωση με τον κανονισμό της ΕΕ για τις Υποδομές ανοικτής πρόσβασης, τη λειτουργία χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων, τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕΤΤ και τη σχετική νομοθεσία. Οι διαχειριστές ΜΑΝ αναλαμβάνουν την υποχρέωση επέκτασης και περαιτέρω ανάπτυξης των αρχικά διατιθέμενων υποδομών κατά το χρονικό διάστημα της παραχώρησης. Ο τρόπος, το εύρος και οι όροι της επέκτασης θα εξειδικευθούν στα τεύχη της διακήρυξης. (σχολιάστε...) Ο Διαχειριστής ΜΑΝ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος στην τήρηση της δέσμευσής του για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας με αυστηρές υποχρεώσεις ΚΡΙ. Ωστόσο, ο τρόπος και το εύρος δεν θα πρέπει να περιορίζει την ευελιξία όσον αφορά την ανταπόκριση σε μελλοντικές προοπτικές ευρυζωνικής ανάπτυξης, οι οποίες σήμερα είναι ακόμα άγνωστες. Προτιμότερο θα ήταν, αν το Δημόσιο επιθυμεί να διατηρήσει ένα επίπεδο ελέγχου επί της γενικής στρατηγικής επεκτάσεων (δηλαδή πέρα από τις υποχρεώσεις ΚΡΙ που έχει αναλάβει ο Διαχειριστής ΜΑΝ όσον αφορά την πελατεία του), τότε το επιχειρηματικό σχέδιο για την επέκταση του ΜΑΝ να αναθεωρείται σε ετήσια ή διετή βάση, σε συνεργασία με την αναθέτουσα αρχή. 6.2 Στη διακήρυξη θα εξειδικευτούν επιμέρους ρήτρες αυτόματης αναπροσαρμογής και αναθεώρησης των όρων παραχώρησης της υπηρεσίας, ώστε η σύμβαση να εξελίσσεται διαχρονικά και να προσαρμόζεται στις αλλαγές του μακροοικονομικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος και στις ανάγκες του γενικού συμφέροντος, με έμφαση στα ακόλουθα σημεία: Η αρχική διάρκεια της σύμβασης δύναται να μειωθεί, εφόσον κατά τη διάρκεια παροχής της υπηρεσίας διαπιστωθεί ότι εξασφαλίζεται χρηματοοικονομική ισορροπία του επιχειρηματικού σχεδίου (απόσβεση επενδύσεων και διασφάλιση εύλογης ανταμοιβής) σε συντομότερο χρονικό διάστημα. (σχολιάστε...) Παρότι το σκεπτικό αυτό είναι κατανοητό, καλό θα ήταν να διασφαλισθεί ότι δε θα δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο στους υποψήφιους Διαχειριστές ΜΑΝ, δεδομένου ότι οποιαδήποτε αβεβαιότητα και αστάθεια των όρων της παραχώρησης στο χρονικό ορίζοντα θα αυξήσει τον επιχειρηματικό κίνδυνο για τον υποψήφιο προσφέροντα, και συνεπώς θα απαιτήσει μεγαλύτερη δυνατότητα 12 (19)

13 επιχειρηματικού κέρδους γι' αυτόν ώστε να αποφασίσει να συμμετάσχει ως Διαχειριστής ΜΑΝ Θα προβλεφθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων δύναται να γίνει λύση της σύμβαση παραχώρησης, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι αποτελέσματος. (σχολιάστε...) Οι όροι για τη διατήρηση των υποχρεώσεων KPI/SLA θα πρέπει να είναι πολύ σαφείς, και οι Διαχειριστές ΜΑΝ που δεν τα καταφέρνουν να τηρήσουν τις συμβατικές αυτές υποχρεώσεις θα είναι δίκαιο να καταγγέλλονται αν αυτό υπονοείται στο ως άνω ερώτημα Ένας άλλος λόγος για τη λύση της σύμβασης θα μπορούσε να είναι ένα σχετικό αίτημα από τον Διαχειριστή ΜΑΝ, με την εφαρμογή προβλεπομένου στη σύμβαση κριτηρίου εξόδου όπως η μη επικερδής λειτουργία πέραν ενός αριθμού Χ ετών λόγω έλλειψης επαρκούς ευρυζωνικής κίνησης (και συνεπώς εσόδων) παρά τις προσπάθειες του Διαχειριστή ΜΑΝ και τις ενέργειές του σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Σύμβασης. 6.3 Οι συμπληρωματικές υποδομές που θα αναπτυχθούν, καθώς και κάθε άλλο πάγιο στοιχείο του νέου νομικού προσώπου, μετά το πέρας της σύμβασης παραχώρησης περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου. (σχολιάστε...) Με την εντός 25ετίας σταδιακά αυξανόμενη ουσιώδη συμμετοχή της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης ως υποστηρικτών και φορέων προώθησης του "Διαχειριστή ΜΑΝ", η μεταβίβαση των εξελιγμένων ΜΑΝ στο τέλος της περιόδου ισχύος του συμφωνητικού παραχώρησης θα διευκολυνθεί. 6.4 Στη διακήρυξη θα περιγραφούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους θα είναι δυνατή η διάθεση μέρους των εσόδων του νομικού προσώπου στους Δήμους της ζώνης. Τα έσοδα αυτά των Δήμων θα προορίζονται αποκλειστικά για ενέργειες ΤΠΕ προς όφελος των πολιτών τους. (σχολιάστε...) Όπως αναφέρθηκε στις προηγούμενες απαντήσεις, η κεντρική διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι παράγοντες-κλειδιά για την επιτυχία της λειτουργίας των ΜΑΝ, όσον αφορά τόσο τη χρήση (εξελιγμένο περιεχόμενο/επικοινωνία ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, υπηρεσίες Έξυπνων Οικισμών, έργα Ψηφιακής Σύγκλισης, προγράμματα FTTH, κλπ.) όσο και τη διευκόλυνση των επιτόπιων εργασιών επέκτασης / παροχής πρόσβασης. 13 (19)

14 Σε σχέση με τα παραπάνω, είναι σημαντικό να παρασχεθούν στους Δήμους κίνητρα για την προαγωγή των ευρυζωνικών δραστηριοτήτων, τη συνεχή και διαβίου εκπαίδευση των στελεχών τους στη χρήση νέων τεχνολογιών, την κινητοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων και κατοίκων για την αύξηση της χρήσης του ΜΑΝ, κλπ. ΕΝΟΤΗΤΑ IV. Πρόσθετες Ερωτήσεις για Σχολιασμό και Απάντηση 1. Αναφέρατε τις εκτιμήσεις για τις σημερινές δυνατότητες της δικτυακής υποδομής που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με τον δικό σας ρόλο που έχετε επιλέξει ως φορέας. (απαντείστε...) Η Ericsson οραματίζεται μια βιώσιμη κοινωνία χαμηλών ή ακόμη ακόμη και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπου η ανάπτυξη βασίζεται σε ένα πολυδιάστατο πλέγμα έξυπνων υπηρεσιών ΤΠΕ οι οποίες διευκολύνουν, ομορφαίνουν και εμπλουτίζουν τη ζωή του κάθε πολίτη καθημερινά και σε όλο το φάσμα της (υγεία, εκπαίδευση, εργασία, οικογενειακή ζωή, διασκέδαση κλπ.). Πιο συγκεκριμένα, αξιοποιώντας πλήρως και συντονισμένα μια καθολικά παρεχόμενη ευρυζωνικότητα (κινητή και σταθερή), ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να οδηγήσει προς τη δημιουργία έξυπνων, βιώσιμων πόλεων και τοπικών κοινωνιών, συνεισφέροντας τα μέγιστα κυρίως στους τομείς της αποϋλοποίησης και της αύξησης της αποδοτικότητας των υπόλοιπων βιομηχανικών κλάδων. Αποϋλοποίηση είναι η αντικατάσταση φυσικών προϊόντων ή διαδικασιών με υπηρεσίες ΤΠΕ, όπως για παράδειγμα η τηλεϊατρική, η τηλε-εκπαίδευση, η αντικατάσταση ταξιδιών με υπηρεσίες όπως η τηλεδιάσκεψη, κλπ. ενώ όσον αφορά στην αύξηση της αποδοτικότητας, συγκαταλέγονται υπηρεσίες που βοηθούν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τους υπάρχοντες πόρους πιό αποδοτικά, όπως τα έξυπνα δίκτυα παραγωγής & μεταφοράς ενέργειας (smart grid), τα έξυπνα κτίρια, η τηλε-εργασία κλπ. Η Ericsson έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα, 13 έργα ΜΑΝ σε 13 πόλεις της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Οι υποδομές ΜΑΝ που έχουν αναπτυχθεί στις 13 πόλεις όπου δραστηριοποιηθήκαμε υλοποιήθηκαν κατά τα ανοιχτά πρότυπα και είναι πλήρως λειτουργικές, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή επεκτασιμότητα και όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης. Τα ΜΑΝ αυτά είναι έτοιμα προς χρήση για την παροχή μιας πληθώρας κοινωνικών, πολιτιστικών και άλλων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τόσο προς τους κατοίκους όσο και προς τους επισκέπτες των πόλεων αυτών. Οι συγκεκριμένες δικτυακές υποδομές δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από 14 (19)

15 αντίστοιχες του εξωτερικού και μπορούν να αποτελέσουν το βασικό εργαλείο και τον καταλύτη για μια βιώσιμη και συνεχή τοπική ανάπτυξη εάν αξιοποιηθούν και επεκταθούν σωστά, τόσο χωροταξικά όσο και από την άποψη των προσφερόμενων υπηρεσιών. Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι η διαθεσιμότητα ευρυζωνικότητας υψηλής ποιότητας και διαθεσιμότητας στο σύνολο των πολιτών ενός τόπου, μόνο πλεονεκτήματα έχει να προσφέρει, όπως αύξηση της ανταγωνιστικότητας και διεύρυνση της αγοράς για τις τοπικές επιχειρήσεις, άνθηση νέων μορφών επιχειρηματικότητας, συμβατών με το περιβάλλον, αύξηση της αποδοτικότητας, της παραγωγικότητας και της καινοτομίας, άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής και τέλος ώθηση προς την πράσινη ανάπτυξη. Καθ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της Ericsson στην ελληνική αγορά, η εταιρεία έχει αποδείξει εμπράκτως το ένθερμο ενδιαφέρον της για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στη χώρα, ως μια από τις βασικότερες παραμέτρους περαιτέρω ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας μας. Εκτός από τη συμμετοχή μας στην υλοποίηση των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων των 13 ΜΑΝ, η Ericsson έχει επανηλειμμένα και συστηματικά συνεισφέρει στη μεταφορά τεχνογνωσίας και διεθνών εμπειριών σε Συνέδρια Ευρυζωνικότητας σε όλη την Ελλάδα, τη συμμετοχή σε όλες τις διαβουλεύσεις κειμένων Ευρυζωνικού περιεχομένου και την ενημέρωση της εγχώριας ευρυζωνικής κοινότητας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) σχετικά με τις εξελίξεις και βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό. Η Ericsson λοιπόν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να δει αυτές τις υποδομές να προσφέρουν ακόμη πιο απτά αποτελέσματα όσον αφορά στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, την παροχή κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον πολίτη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στις πόλεις με πράσινες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, μέσω μιας βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης. Οι ανωτέρω φιλοδοξίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με την επέκταση ΜΑΝ βάσει του προτύπου που περιγράφεται στην Ενότητα ΙΙΙ με ειδικές υποχρεώσεις ΚΡΙ και κρατική υποστήριξη, με συγκεκριμένα κίνητρα και δεσμεύσεις για τη χρήση των ΜΑΝ από δημόσιους φορείς. 2. Θεωρείτε ότι υφίσταται η ανάγκη για την κατασκευή από την πολιτεία μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών με τα ίδια χαρακτηριστικά (ουδέτερων υποδομών (Neutral Infrastructure), ανοικτής πρόσβασης (Open Access)) και σε πόλεις με πληθυσμό μεταξύ και εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης που δεν καλύπτονταν από τις μέχρι τώρα δράσεις και γιατί; (απαντείστε...) Η περαιτέρω κατασκευή υποδομών ΜΑΝ σε μικρότερες πόλεις της Ελλάδας σύμφωνα με την αγορά υπηρεσιών κατασκευής ΜΑΝ στο παρελθόν, είναι βέβαιο 15 (19)

16 ότι θα προωθήσει περαιτέρω τους κοινωνικούς στόχους για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, όπως ορίζονται στα συνημμένα της Δημόσιας Διαβούλευσης και στις εισαγωγικές ενότητες Ι/ΙΙ. Ειδικά για πόλεις, στις οποίες ο αδεσμοποίητος τοπικός βρόχος δεν έχει προχωρήσει από τους εναλλακτικούς παρόχους λόγω έλλειψης οικονομικού ενδιαφέροντος, οι υποδομές ΜΑΝ μπορούν να χρησιμεύσουν ως αποκλειστική ουδέτερη κεντρική διασύνδεση που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι εναλλακτικοί αντί να δημιουργήσουν τη δική τους υποδομή. Με δεδομένη την εμπειρία στα έργα ΜΑΝ και τα ακόμη μικρότερου μεγέθους έργα που θα απαιτηθούν σε αυτήν την περίπτωση, συνιστούμε την ομαδοποίηση αυτών των έργων σε τοπικές δέσμες (ίσως η νέα οργάνωση Περιφερειών στα πλαίσια του Σχεδίου Καλλικράτης θα μπορούσε να είναι ο συντελεστής ομαδοποίησης). Αυτό θα επιτρέψει και πάλι οικονομίες κλίμακας (μικρότερο κόστος ανάπτυξης), ενώ θα ομογενοποιήσει και τα προϊόντα και τη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθούν, τουλάχιστον σε επίπεδο περιοχής / ομάδας μικρότερων πόλεων. 3. Θεωρείτε ότι υφίσταται η ανάγκη για την περαιτέρω επέκταση από την πολιτεία των μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών που έχουν ήδη αναπτυχθεί και γιατί; Ποια πρέπει κατά τη γνώμη σας να είναι τα βασικά κριτήρια μιας τέτοιας επέκτασης; (απαντείστε...) Όσο εκτενέστερη είναι η υποδομή ΜΑΝ, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ενδιαφέρον του Διαχειριστή ΜΑΝ καθώς και τα πιθανά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Η υπάρχουσα υποδομή θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω με διαφορετικούς τρόπους και προς διάφορες κατευθύνσεις: Εξασφάλιση της διασυνδεσιμότητας των επιμέρους ΜΑΝ με όλα τα δίκτυα κορμού, επιτρέποντας εναλλακτικές αλλά και απλοποιώντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών, διαδικασιών και τρόπου εργασίας. Επέκταση των δικτύων ΜΑΝ ούτως ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου (back haul) για τη διασύνδεση σταθμών βάσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας όπου αυτό είναι αναγκαίο για την παροχή κοινωνικών ευρυζωνικών υπηρεσιών νέας γενιάς. Επέκταση των ΜΑΝ ούτως ώστε να μπορούν να δράσουν ως σύνδεσμοι διασυνδεσιμότητας εσωτερικά στους δήμους, ή σε εθνικό επίπεδο. 16 (19)

17 Ένα κριτήριο για μια τέτοια επέκταση θα πρέπει να είναι η ευρυζωνική κίνηση, καθώς και οι προοπτικές χρήσης για κοινωνικούς/κρατικούς σκοπούς. Παραδείγματα μπορεί να είναι οι υπηρεσίες Έξυπνων Οικισμών ή άλλες κρατικές πρωτοβουλίες (όπως δίκτυα ασφαλείας, φωτεινοί σηματοδότες, περιβαλλοντικά μέτρα, ερευνητικά κέντρα, πιλοτικά έργα ευρυζωνικότητας, κλπ.) που θα χρειαστούν υποδομή ΜΑΝ για να φτάσουν στον πολίτη και την επιχείρηση. Άλλο ένα κριτήριο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής αγοράς μέσω της ευρυζωνικής πρόσβασης και την εξασφάλιση της προσιτότητάς της για τις τοπικές επιχειρήσεις, τα επιχειρηματικά πάρκα και τις επιχειρηματικές κοινοπραξίες, που θα προσφέρουν πρωτοποριακές κινητές ή σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία. 4. Θεωρείτε ότι υφίσταται η ανάγκη για την διασύνδεση από την πολιτεία των μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών που έχουν ήδη αναπτυχθεί και γιατί; Ποια πρέπει κατά τη γνώμη σας να είναι τα βασικά κριτήρια μιας τέτοιας διασύνδεσης; (απαντείστε...) 5. Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα εμπόδια και οφέλη της ανάπτυξης τέτοιου είδους υποδομών; Υπό ποιές προϋποθέσεις θεωρείτε ότι τα δίκτυα αυτά θα βοηθήσουν στον στρατηγικό εθνικό στόχο για ευρυζωνική πρόσβαση σε όλη τη χώρα; (απαντείστε...) Όπως αναφέρθηκε στις απαντήσεις μας στην Ενότητα ΙΙΙ, οι κύριοι περιορισμοί συνίστανται στην απουσία ευρυζωνικής κίνησης στα ΜΑΝ και δικτύου πρόσβασης σε βάση επιχειρηματικών/ιδιωτών συνδρομητών, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ασάφεια της νομοθεσίας σχετικά με τα δικαιώματα διέλευσης και την πρόσβαση σε άλλους δημόσιους πόρους που είναι βασικοί για την γοργή και απρόσκοπτη ανάπτυξη ενός ανοιχτού δικτύου οπτικών ινών. Η ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης FTTx έχει ήδη μεγάλο επενδυτικό κατασκευαστικό κόστος, που δεν μπορεί να αποσβεσθεί με τις τρέχουσες ευρυζωνικές προβλέψεις γι' αυτές τις 68 πόλεις εντός επιχειρηματικά ευλόγου χρονικού διαστήματος. Το προαπαιτούμενο για την επίτευξη του εθνικού στρατηγικού στόχου όσον αφορά τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στο σύνολο της χώρας είναι ακριβώς η δέσμευση του Δημοσίου για ένα ελάχιστο επίπεδο ευρυζωνικής κίνησης που θα δημιουργηθεί με παρεμβάσεις της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής 17 (19)

18 αυτοδιοίκησης μέσω των διαφόρων κρατικών πρωτοβουλιών στο συγκεκριμένο τομέα. 6. (Αφορά στους αδειοδοτημένους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών). Πως πιστεύετε ότι θα επηρεαστούν τα επιχειρηματικά μοντέλα φορέων και εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης και περιεχομένου από την ύπαρξη των δικτύων αυτών οπτικών ινών; Αναφέρατε πιθανές βελτιώσεις στα ποσοστά πληθυσμιακής και γεωγραφικής κάλυψης, που μπορούν να προκύψουν από την αξιοποίηση για λογαριασμό σας των δικτύων αυτών. (απαντείστε...) 7. Η διαχείριση δικτύων οπτικών ινών απαιτεί σχετική τεχνική εμπειρία και εξειδίκευση για την διασύνδεση με τα δίκτυα των παρόχων υπηρεσιών, την διασφάλιση της ποιότητας της προσφερόμενης υπηρεσίας (SLA) κ.α. Εσείς ως οικονομικός φορέας, αυτόνομα ή ως μέλος ένωσης οικονομικών φορέων, και κάτω από τις αρχές και κατευθύνσεις που περιγράφονται παραπάνω στην ενότητα ΙΙΙ, έχετε καταρχήν την πρόθεση να εκδηλώσετε ενδιαφέρον συμμετοχής ως υποψήφιος ανάδοχος της ως άνω σύμβασης παραχώρησης υπηρεσίας; (απαντείστε...) Η Ericsson διαθέτει τόσο την τεχνική εμπειρία όσο και εξειδίκευση ως αποτέλεσμα της λειτουργίας και της παροχής Υπηρεσιών Διαχείρισης (Managed Services) σε πληθώρα δικτύων σε όλον τον κόσμο, από τα οποία αρκετά είναι δίκτυα οπτικών ινών παρόμοια με τα αναπτυσσόμενα δίκτυα ΜΑΝ στην Ελλάδα. Όπως αναφέρθηκε στην απάντηση 1, η Ericsson Hellas έχει αναπτύξει 13 έργα ΜΑΝ σε 13 πόλεις στην Ελλάδα και συμμετέχει σε αυτήν την πρωτοβουλία με στρατηγικό ενδιαφέρον για την υποστήριξη της ανάπτυξης των δικτύων επόμενης γενιάς (NGN και NGA) στην Ελλάδα. Με τα παραπάνω δεδομένα και με βάση τις επικείμενες προδιαγραφές του διαγωνισμού, η Ericsson φιλοδοξεί να προσφέρει την τοπική και διεθνή της τεχνογνωσία, συμμετέχοντας στη φάση της διαχείρισης των υποδομών ΜΑΝ, με την προϋπόθεση ότι η επιχειρηματική πρόταση όπως θα αντικατοπτρίζεται στο τελικό έγγραφο της Πρόσκλησης για υποβολή προσφορών θα είναι ελκυστική από επενδυτική άποψη για την Ericsson. 8. Λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που ήδη έχουν αναλάβει οι Δήμοι για τα δίκτυα ΜΑΝ που έχουν αναπτυχθεί στην επικράτειά τους (δικαιώματα διέλευσης και χώροι συνεγκατάστασης), θεωρείτε ικανοποιητικό το ισχύον νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Διαχειριστής; Αν όχι σε 18 (19)

19 ποια συγκεκριμένα σημεία πιστεύετε ότι πρέπει να προσαρμοστεί επικαιροποιηθεί για την ομαλή υλοποίηση και διευκόλυνση της ανάπτυξης του δικτύου; (απαντείστε...) Το υπάρχον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο χρειάζεται να τροποποιηθεί με ένα νόμο παρόμοιο με αυτόν που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (πρώην ΥΜΕ) την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου Αναφέρετε τα βασικότερα χαρακτηριστικά λειτουργίας που θεωρείτε απαραίτητα στην εγγύηση όρων συμβολαίων υπηρεσίας SLAs προς τους πελάτες του Διαχειριστή για την συγκεκριμμένη σύμβαση παραχώρησης. (απαντείστε...) 10. Πώς πιστεύετε ότι οι υποδομές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο πλαίσιο του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ; (απαντείστε...) Από επενδυτικής πλευράς, η χρήση των υποδομών ΜΑΝ από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο πλαίσιο του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ελκυστικότητα της επένδυσης. 11.Εάν είστε φορέας πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, πώς πιστεύετε ότι οι υποδομές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των χρηστών των μη ευνοημένων περιοχών (απομακρυσμένες ορεινές και αγροτικές περιοχές) σε σχέση με τα επιχειρησιακά σας σχέδια. (απαντείστε...) 12. Πέρα των ανωτέρω, ποια γενικότερα σχόλια ή προτάσεις θα θέλατε να υποβάλετε ώστε να ληφθούν υπόψη. Αναφέρατε άλλα σημαντικά κατά την γνώμη σας θέματα που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην παρούσα διαβούλευση και τα θεωρείτε απαραίτητα. Αναφέρατε την δική σας θέση επί αυτών. (απαντείστε...) 19 (19)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ LAMDA TECHNOLOGY ΕΠΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΜΑΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ LAMDA TECHNOLOGY ΕΠΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΜΑΝ 39 Veikou str., 111 46 Galatsi, Athens, Greece Tel./Fax.: +30210 2135266 www.lamdatech.gr email: info@lamdatech.gr ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ LAMDA TECHNOLOGY ΕΠΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό, 26.04.2010 Αρ.Πρωτ.:1047

Ελληνικό, 26.04.2010 Αρ.Πρωτ.:1047 Προς : Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Ψηφιακής Σύγκλισης Λέκκα 23-25 10562, Αθήνα Υπόψη: κ. Α. Βαφειάδης Τηλέφωνο : 210 3722423 Ελληνικό, 26.04.2010 Αρ.Πρωτ.:1047

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Δημόσια Διαβούλευση για την Ανάδειξη Επιχειρηματικού Σχήματος εκμετάλλευσης αξιοποίησης (Διαχειριστή) των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών.

Θέμα : Δημόσια Διαβούλευση για την Ανάδειξη Επιχειρηματικού Σχήματος εκμετάλλευσης αξιοποίησης (Διαχειριστή) των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών. Θέμα : Δημόσια Διαβούλευση για την Ανάδειξη Επιχειρηματικού Σχήματος εκμετάλλευσης αξιοποίησης (Διαχειριστή) των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών. Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης των έργων των προσκλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, Λέκκα 23-25, Αθήνα,

ΠΡΟΣ : Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, Λέκκα 23-25, Αθήνα, Αθήνα 19. 4. 2010 ΑΠΟ : OPTRONICS TECHNOLOGIES ABETE ΠΡΟΣ : Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, Λέκκα 23-25, 105 62 Αθήνα, Υπόψη: Α. Βαφειάδης (vafiadis@infosoc.gr) ΘΕΜΑ : ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

2. Στις ανωτέρω συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσίας εντάσσονται τα ΜΑΝ των 68 Δήμων που αναφέρονται στο ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 10.

2. Στις ανωτέρω συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσίας εντάσσονται τα ΜΑΝ των 68 Δήμων που αναφέρονται στο ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 10. 1. Η διαχείριση, εκμετάλλευση και περαιτέρω επέκταση των Μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών (Metropolitan Area Networks MAN), η αρχική ανάπτυξη των οποίων χρηματοδοτείται από το Μέτρο 4.2 του Επιχειρησιακού

Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση PC SYSTEMS AE Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Απάντηση PC SYSTEMS AE Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Δημόσια Διαβούλευση για την Ανάδειξη Επιχειρηματικού Σχήματος Εκμετάλλευσης Αξιοποίησης (Διαχειριστή) των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών - Μetropolitan Αrea Νetwork (MAN) ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ. Κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Διαβούλευση. ΕΝΟΤΗΤΑ Ι. Πρόλογος

Δημόσια Διαβούλευση. ΕΝΟΤΗΤΑ Ι. Πρόλογος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» Δημόσια Διαβούλευση για την Ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΨηφιακήΣύγκλισηκΟΤΑ: Ευκαιρίες αξιοποίησης υπαρχουσών υποδομών& νέες προκλήσεις

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΨηφιακήΣύγκλισηκΟΤΑ: Ευκαιρίες αξιοποίησης υπαρχουσών υποδομών& νέες προκλήσεις ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΨηφιακήΣύγκλισηκΟΤΑ: Ευκαιρίες αξιοποίησης υπαρχουσών υποδομών& νέες προκλήσεις Απολογισμός Ε.Π. ΚτΠ Περίπου1000 ασύρματασημείαhotspotsσεόλητηχώραγιατηνελεύθερηπρόσβασητων

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρήσεις της Vodafone-Πάναφον στη Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ αναφορικά με τη διερεύνηση χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη

Παρατηρήσεις της Vodafone-Πάναφον στη Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ αναφορικά με τη διερεύνηση χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη Παρατηρήσεις της Vodafone-Πάναφον στη Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ αναφορικά με τη διερεύνηση χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz Απρίλιος 2009 Πίνακας Περιεχομένων 1 Εισαγωγή...3

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «Ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών αναζήτησης, θέασης, τηλεφόρτωσης και μετασχηματισμού γεωχωρικών δεδομένων του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχική Διαφάνεια (1) ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Αρχική Διαφάνεια (1) ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Αρχική Διαφάνεια (1) ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Διαφάνεια 2 Οι στόχοι του Ψηφιακού Θεματολογίου είναι πλέον πολύ γνωστοί σε όλους μας. Η ΕΕ επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι, μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

στήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών μέσα από τις δράσεις του Γ ΚΠΣ

στήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών μέσα από τις δράσεις του Γ ΚΠΣ Καινοτόμες Εφαρμογές του Ευρυζωνικού Διαδικτύου στήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών μέσα από τις δράσεις του Γ ΚΠΣ Κωνσταντίνος Δούκας Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. το

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές Προώθησης της Ευρυζωνικότητας στην Ελληνική Περιφέρεια από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Πολιτικές Προώθησης της Ευρυζωνικότητας στην Ελληνική Περιφέρεια από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πολιτικές Προώθησης της Ευρυζωνικότητας στην Ελληνική Περιφέρεια από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κ. Τρούλος, Β. Μερεκούλιας, Β. Μάγκλαρης { ktroulos, merek, maglaris } @ netmode.ntua.gr «Forum

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιστικές προκλήσεις & προοπτικές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Καθηγητής Δημ. Τσαμάκης Πρόεδρος ΕΕΤΤ

Ρυθμιστικές προκλήσεις & προοπτικές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Καθηγητής Δημ. Τσαμάκης Πρόεδρος ΕΕΤΤ Ρυθμιστικές προκλήσεις & προοπτικές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών Καθηγητής Δημ. Τσαμάκης Πρόεδρος ΕΕΤΤ 18o GREEEK ICT FORUM 26 Οκτωβρίου 2016 Agenda Σχετικά με την ΕΕΤΤ Ιστορική αναδρομή Σημερινή κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

INTRAKAT. της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα. Βασίλειος Θεογιάννης

INTRAKAT. της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα. Βασίλειος Θεογιάννης Η συμβολή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην διείσδυση της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα Βασίλειος Θεογιάννης INTRAKAT & Ευρυζωνικότητα Η INTRAKAT, διαβλέποντας τις υψηλές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέατωνευρυζωνικώνδικτύων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ερώτηση 4 Πιστεύετε ότι η διάκριση µεταξύ υπηρεσιών τύπου Α και Β πρέπει να αναθεωρηθεί;

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ερώτηση 4 Πιστεύετε ότι η διάκριση µεταξύ υπηρεσιών τύπου Α και Β πρέπει να αναθεωρηθεί; ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ερώτηση 4 Πιστεύετε ότι η διάκριση µεταξύ υπηρεσιών τύπου Α και Β πρέπει να αναθεωρηθεί; Ναι Ερώτηση 5 Πιστεύετε ότι οι οδηγίες δηµόσιων συµβάσεων πρέπει να εφαρµόζονται σε όλες τις υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ Ή ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ Ή ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ Ή ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Μαρούσι, Απρίλιος 2009 Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο των έργων ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών Ευρυζωνικότητας

Η Ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο των έργων ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών Ευρυζωνικότητας Η Ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο των έργων ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών Ευρυζωνικότητας Γιώργος Μουζακίτης Strategic Marketing Manager Forthnet A.E. Η Ευρυζωνικότητα στη περιφέρεια σήμερα Δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015 Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015 Στάθης Ραγκούσης Διευθύνων Σύµβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραμματική Περίοδος

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραμματική Περίοδος Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραμματική Περίοδος 2014-2015 Στάθης Ραγκούσης Διευθύνων Σύμβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια και απαντήσεις ΟΤΕ. στη ηµόσια ιαβούλευση ΕΕΤΤ αναφορικά µε τη χορήγηση Αδειών ή

Σχόλια και απαντήσεις ΟΤΕ. στη ηµόσια ιαβούλευση ΕΕΤΤ αναφορικά µε τη χορήγηση Αδειών ή Σχόλια και απαντήσεις ΟΤΕ στη ηµόσια ιαβούλευση ΕΕΤΤ αναφορικά µε τη χορήγηση Αδειών ή ικαιωµάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Ασύρµατης Πρόσβασης στην ζώνη συχνοτήτων 3,5 GHz Α. Γενικά Όπως αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής

Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής Μπάμπης Τσιτλακίδης Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής Η ψηφιακή τεχνολογία ως: Καταλύτης για την επίλυση σύγχρονων αστικών ζητημάτων Βασικό εργαλείο για αστικό σχεδιασμό Το μέσο (και όχι αυτοσκοπός) για

Διαβάστε περισσότερα

Εμπορική αξιοποίηση εθνικών δικτύων

Εμπορική αξιοποίηση εθνικών δικτύων Εμπορική αξιοποίηση εθνικών δικτύων 10 Σεπτεμβρίου 2018, 5:00 πμ O τομέας των τηλεπικοινωνιών, με τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές που τον χαρακτηρίζουν, είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ Ή ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ Ή ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ Ή ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Μαρούσι, Μάρτιος 2014 Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΟΧΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΟΧΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ε Θ Ν Ι Κ Η Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΟΧΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας μέσα από τις

«Οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας μέσα από τις «Οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας μέσα από τις ψηφιακές πόλεις/ περιφέρειες» Γιάννης Καλογήρου, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Infostrag/ ΕΒΕΟ, Επιστημονικός Σύμβουλος ΚΕΔΚΕ 12 ο Greek ICT FORUM, Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμα Ευρυζωνικά Δίκτυα: Συστατικό στοιχείο μιας σύγχρονης αναπτυξιακής πορείας

Βιώσιμα Ευρυζωνικά Δίκτυα: Συστατικό στοιχείο μιας σύγχρονης αναπτυξιακής πορείας Ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας (INFOSTRAG) Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, ΕΜΠ, http://infostrag.gr/ Βιώσιμα Ευρυζωνικά Δίκτυα:

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

- Αθήνα, 2 Ιουνίου

- Αθήνα, 2 Ιουνίου Ομιλία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρου Βούγια στο 6 ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ: «Οι Προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης» - Αθήνα, 2 Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών Θεσμικό πλαίσιο και προοπτικές

Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών Θεσμικό πλαίσιο και προοπτικές Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών Θεσμικό πλαίσιο και προοπτικές Δημήτρης Αθανασίου Πολιτικός Μηχανικός, MSc, ΕΣΔΔ Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την υλοποίηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας 1 Τρίτη, 21

Διαβάστε περισσότερα

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 13864/18 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου 2018 Αποδέκτης: Θέμα: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς

Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς «Οπτική ίνα στο σπίτι - Fiber To The Home» Γιατί θέλουμε την Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή της νέας ψηφιακής εποχής να γίνουμε πρωτοπόροι Στόχος του Έργου «Οπτική Ίνα στο

Διαβάστε περισσότερα

Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών & ΜΜΕ

Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών & ΜΜΕ Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών & ΜΜΕ Παντελής Τζωρτζάκης Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet Nova 20 Μαΐου 2009 Θέματα Τηλεπικοινωνίες, Ευρυζωνικότητα και Οικονομική Ανάπτυξη Ευρυζωνική διείσδυση και σύγκλιση

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου

Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου στην πανηγυρική εκδήλωση της Εκπαιδευτικής Στήριξης του «Δικτυωθείτε» Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά να παρευρίσκομαι στην

Διαβάστε περισσότερα

Παράθυρο στη γνώση. Ευρυζωνικότητα για όλους. Συνδέσου ασύρματα και δωρεάν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα www.broadbandcity.

Παράθυρο στη γνώση. Ευρυζωνικότητα για όλους. Συνδέσου ασύρματα και δωρεάν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα www.broadbandcity. Παράθυρο στη γνώση Ευρυζωνικότητα για όλους Συνδέσου ασύρματα και δωρεάν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα www.broadbandcity.gr 0101011011101010000000010101010101 010000101010000101010101010101011111111111010101010101010000001010101010101011111111111110101010101010

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Ποια είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ Ποια είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ Η ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. ιδρύθηκε στις 30.12.2016 και ασκεί τις δραστηριότητες του Διαχειριστή Δικτύου Διανοµής Φυσικού Αερίου εντός των γεωγραφικών περιοχών του Νοµού Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΕΡΓΑΛΕΊΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΣΥΝΟΧΉΣ 2014-2020 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σχέδιο Κειμένου Βασικών Αρχών και Κατευθύνσεων Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 22 Μαΐου 2013 1 "Δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική μεταρρύθμιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Τίτλος Κριτηρίου. Α.1 Οργανωτική Δομή - Οικονομικά στοιχεία 10%

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Τίτλος Κριτηρίου. Α.1 Οργανωτική Δομή - Οικονομικά στοιχεία 10% Κριτήρια Αξιολόγησης Η αξιολόγηση των υποβαλλόμενων προτάσεων θα πραγματοποιηθεί βάσει του ακόλουθου Πίνακα Κριτηρίων Αξιολόγησης. Παράλληλα με τα εν λόγω κριτήρια, θα συνυπολογισθεί η αξιοπιστία της πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

Για την εταιρεία Forthnet Α.Ε.,

Για την εταιρεία Forthnet Α.Ε., Προς: Ε.Ε.Τ.Τ. Ταχ. Δ/νση: Λεωφ. Κηφισίας 60, 15125 Μαρούσι, Αττική E-mail: vpu@eett.gr Φαξ: 2106105049 Θέμα: Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με την πρόταση του ΟΤΕ σχετικά με την τροποποίηση της Προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑΣ Δήλωση συνέχισης με σκοπό τη στήριξη και την ενίσχυση πρωτοβουλιών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων «Πολιτικές στήριξης και τεχνολογικές λύσεις για την ενεργειακή αναβάθμισης

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρµα Ευρυζωνικών ικτύων - Στρατηγική Ερευνητική Ατζέντα

Πλατφόρµα Ευρυζωνικών ικτύων - Στρατηγική Ερευνητική Ατζέντα Εισηγητής: Γιώργος Καλπάκης MSc Πλατφόρµα Ευρυζωνικών ικτύων - Στρατηγική Ερευνητική Ατζέντα 1 Θέµατα Κίνητρο της Ε1 Παρούσα Κατάσταση στην Ευρώπη Παρούσα Κατάσταση στην Ελλάδα Προϋποθέσεις Προώθησης της

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρήσεις της Forthnet Α.Ε. στη Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz

Παρατηρήσεις της Forthnet Α.Ε. στη Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz Παρατηρήσεις της Forthnet Α.Ε. στη Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz Σε απάντηση των ερωτήσεων που τίθενται στην δημόσια διαβούλευση «ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ ΤΠΕ. Τομεακό Σχέδιο

ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ ΤΠΕ. Τομεακό Σχέδιο ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ ΤΠΕ Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 03.04.2014 Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια σύνθεση των απόψεων που μέχρι τώρα διατυπώθηκαν από Υπηρεσίες, Κοινωνικούς Εταίρους και Εμπειρογνώμονες στο

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ)

Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) Ιωάννης Μάργαρης Αντιπρόεδρος ΔΣ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης Πρόεδρος EETT

Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης Πρόεδρος EETT Η ΕΕΤΤ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης Πρόεδρος EETT Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή Η ΕΕΤΤ προωθεί την ευρυζωνικότητα και τον ανταγωνισμό στην ευρυζωνική αγορά Η ρυθμιστική

Διαβάστε περισσότερα

Για την εταιρεία Forthnet Α.Ε.,

Για την εταιρεία Forthnet Α.Ε., Προς: Ε.Ε.Τ.Τ. Ταχ. Δ/νση: Λεωφ. Κηφισίας 60, 15125 Μαρούσι, Αττική E-mail: fwa@eett.gr Φαξ: 2106105049 Θέμα: Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη Ζώνη των

Διαβάστε περισσότερα

«Από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ψηφιακή Σύγκλιση»

«Από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ψηφιακή Σύγκλιση» «Από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ψηφιακή Σύγκλιση» ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΠ ΚΤΠ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Στο πλαίσιο του ΕΠ ΚτΠ ο Δήμος Ηρακλείου σχεδίασε και υλοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για την ανάθεση και εκπόνηση μελετών & υπηρεσιών. Πάνος Παναγόπουλος ECOS Μελετητική Α.Ε. Αντιπρόεδρος EFCA

Προτάσεις για την ανάθεση και εκπόνηση μελετών & υπηρεσιών. Πάνος Παναγόπουλος ECOS Μελετητική Α.Ε. Αντιπρόεδρος EFCA Προτάσεις για την ανάθεση και εκπόνηση μελετών & υπηρεσιών Πάνος Παναγόπουλος ECOS Μελετητική Α.Ε. Αντιπρόεδρος EFCA Χαρακτηριστικά τομέα Δεδομένο: Δαπάνη μελέτης < 5% δαπάνης κατασκευής & λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

«Σκέψεις για την αξιοποίηση των δημοτικών Μητροπολιτικών Δικτύων

«Σκέψεις για την αξιοποίηση των δημοτικών Μητροπολιτικών Δικτύων «Σκέψεις για την αξιοποίηση των δημοτικών Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών» Γιάννης Καλογήρου, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, INFOSTRAG (ΕΒΕΟ/ ΕΜΠ), Επιστημονικός Σύμβουλος ΚΕΔΚΕ 1 Ένα σύντομο ιστορικό Έγκαιρος

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχωρισμός Δικτύων και Υπηρεσιών: Βασική Προϋπόθεση Ανάπτυξης στην Νέα Ψηφιακή Εποχή της Ευρυζωνικής Σύγκλισης»

«Διαχωρισμός Δικτύων και Υπηρεσιών: Βασική Προϋπόθεση Ανάπτυξης στην Νέα Ψηφιακή Εποχή της Ευρυζωνικής Σύγκλισης» «Διαχωρισμός Δικτύων και Υπηρεσιών: Βασική Προϋπόθεση Ανάπτυξης στην Νέα Ψηφιακή Εποχή της Ευρυζωνικής Σύγκλισης» Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης Πρόεδρος ΕΕΤΤ 4 ο Συνέδριο ΕΕΤΤ, «Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκπονήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο SWD(2017) 290 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο SWD(2017) 290 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 13 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12165/17 ADD 3 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: WTO 191 SERVICES 28 FDI

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs «Στρατηγικές Ανάπτυξης Συνεργατικών Σχηματισμών στις Ελληνικές Περιφέρειες» Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ TOY ΕΣΠΑ 2014 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ TOY ΕΣΠΑ 2014 2020 ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ TOY ΕΣΠΑ 2014 2020 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2. ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματες καινοτόμες ευρυζωνικές υπηρεσίες,

Ασύρματες καινοτόμες ευρυζωνικές υπηρεσίες, ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ε.Ε.Τ.Τ. - 20-21 ΜΑΙΟΥ 2009 Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Ευχαριστώ την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Υποβολή Εισήγησης προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών σχετικά με τα Κριτήρια Επιλογής Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας

ΑΠΟΦΑΣΗ. Υποβολή Εισήγησης προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών σχετικά με τα Κριτήρια Επιλογής Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας Μαρούσι, 20-12-2006 ΑΡΙΘ. ΑΠ.: 415/51 ΑΠΟΦΑΣΗ Υποβολή Εισήγησης προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών σχετικά με τα Κριτήρια Επιλογής Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας ξεκίνησε με δειλά βήματα πριν χρόνια. Η Πολιτεία, αξιοποιώντας και χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ,

Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας ξεκίνησε με δειλά βήματα πριν χρόνια. Η Πολιτεία, αξιοποιώντας και χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, 1 Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας ξεκίνησε με δειλά βήματα πριν 11-12 χρόνια. Η Πολιτεία, αξιοποιώντας και χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, σχεδίασε και υλοποίησε πολλά έργα μικρού και μεγαλύτερου

Διαβάστε περισσότερα

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη Ο χάρτης δεσμεύσεων που ακολουθεί κάνει λόγο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για το Υπολογιστικό νέφος

Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για το Υπολογιστικό νέφος Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για το Υπολογιστικό νέφος, 4.10.2013 1 Περιεχόμενα Η Στρατηγική της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό νέφος Αναμενόμενα οφέλη Βασικές δράσεις που έχουν αναληφθεί Πρόοδος εργασιών Δημόσια Υπολογιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014

Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014 Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014 Περιεχόμενα Παρουσίασης Η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» Οι Δήμοι στη νέα προγραμματική περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες Τίτλος καλής πρακτικής 1 Ενεργειακή απόδοση κτηρίων και ανακαίνιση δημοτικών κτηρίων από Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Υποβοήθηση Συμβάσεων Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Θεοδόσης «Συμφωνίες πλαίσιο και διοικητικές συμβάσεις»

Γεράσιμος Θεοδόσης «Συμφωνίες πλαίσιο και διοικητικές συμβάσεις» Γεράσιμος Θεοδόσης «Συμφωνίες πλαίσιο και διοικητικές συμβάσεις» Α) Σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 5 του Νόμου 4281/ 2014: «Συμφωνία - πλαίσιο» είναι μία συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ μίας ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ της WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες A.E.B.E.

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ της WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες A.E.B.E. ΣΧΟΛΙΑ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ της WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες A.E.B.E. επί της Δημόσιας Διαβούλευσης αναφορικά με: «τον Ορισμό, την Ανάλυση Αγοράς και τις Προτεινόμενες Κανονιστικές Υποχρεώσεις της Αγοράς Χονδρικής

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις ΕΕΤΤ αναφορικά µε τις απαντήσεις παρόχων στο πλαίσιο της δηµόσιας διαβούλευσης αναφορικά µε

Θέσεις ΕΕΤΤ αναφορικά µε τις απαντήσεις παρόχων στο πλαίσιο της δηµόσιας διαβούλευσης αναφορικά µε Θέσεις ΕΕΤΤ αναφορικά µε τις απαντήσεις παρόχων στο πλαίσιο της δηµόσιας διαβούλευσης αναφορικά µε τη «ηµοπρασία για την επιλογή παρόχου/ παρόχων καθολικής υπηρεσίας - Τεύχος Προκήρυξης» Σχόλια στη δηµόσια

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Λεωνίδας Ι. Κανέλλος Πρόεδρος ΕΕΤΤ

Δρ. Λεωνίδας Ι. Κανέλλος Πρόεδρος ΕΕΤΤ Δρ. Λεωνίδας Ι. Κανέλλος Πρόεδρος ΕΕΤΤ Περιεχόµενα ΤΠΕ και πράσινη ανάπτυξη Άµεσες επιπτώσεις των ΤΠΕ στο περιβάλλον Η συµβολή της ΕΕΤΤ στην πράσινη ανάπτυξη Συµπεράσµατα ΤΠΕ και πράσινη ανάπτυξη Η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Ημερίδα της ΕΕΤΤ

Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Ημερίδα της ΕΕΤΤ Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Ημερίδα της ΕΕΤΤ «ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Προκλήσεις και Ευκαιρίες στη Νέα Ψηφιακή Εποχή» Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 Κυρίες και Κύριοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των διαδημοτικών δικτύων ΤΠΕ στην λειτουργία των ψηφιακών πόλεων

Ο ρόλος των διαδημοτικών δικτύων ΤΠΕ στην λειτουργία των ψηφιακών πόλεων Ο ρόλος των διαδημοτικών δικτύων ΤΠΕ στην λειτουργία των ψηφιακών πόλεων Μοχιανάκης Κωστής Προϊστάμενος πληροφορικής Δήμου Ηρακλείου Τεχνικός συντονιστής δικτύου ΙΚΑΡΟΣ Ιδρυτικά μέλη / Founding members

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛ , FAX Αθήνα 28 Μαΐου 2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ , FAX Αθήνα 28 Μαΐου 2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΛ. 213.131.3636, 213.131.3605 FAX. 210.3389197 Αθήνα 28 Μαΐου 2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

Άξονας 1. «Ανάπτυξη υποδομών» Δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς

Άξονας 1. «Ανάπτυξη υποδομών» Δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς Άξονας 1 «Ανάπτυξη υποδομών» Δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Επενδύουμε σε ένα σύγχρονο Δίκτυο Οπτικών Ινών που αλλάζει την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη και καθιστά

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

A. Με βάση το άρθρο 185 του Νόμου 4389/2016 (ΦΕΚ A 94) (εφεξής ο «Νόμος»):

A. Με βάση το άρθρο 185 του Νόμου 4389/2016 (ΦΕΚ A 94) (εφεξής ο «Νόμος»): Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018 Πρόσκληση υποβολής προσφορών Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών (τακτικού ελέγχου ετήσιων και επισκόπησης εξαμηνιαίων εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Λεωνίδα Πασχαλίδη, ιευθυντή Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης

Λεωνίδα Πασχαλίδη, ιευθυντή Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Λευκωσία, 27 εκεμβρίου 2013 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ: Όλους τους ενδιαφερόμενους Λεωνίδα Πασχαλίδη, ιευθυντή Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης ΘΕΜΑ: ιερεύνηση με την αγορά για το σχεδιασμό των κατάλληλων σχεδίων χορηγιών

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ 2 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ 2007-2013. (ΛΟΥΤΡΑΚΙ 20/03/2009) Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...2 2. ΘΕΜΑΤΑ...3 3. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 3.1 Ερωτήσεις σχετικές µε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ. Τον κ. Δήμαρχο. για τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δήμου Διονύσου

ΠΡΟΣ. Τον κ. Δήμαρχο. για τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δήμου Διονύσου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αγ. Στέφανος 24-3-2017 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Αριθ. Πρωτ. 8336 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ταχ. Δ/νση: Ευάγγελου Πεντζερίδη 3, Αγ. Στέφανος

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου. στο HP day

Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου. στο HP day Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου στο HP day 31.03.2005 Θέμα: Ο δημόσιος τομέας ως adaptive enterprise Αγαπητοί σύνεδροι, φίλοι και φίλες Επιθυμώ

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόνιο Συνεργασίας

Μνημόνιο Συνεργασίας Μνημόνιο Συνεργασίας Για τη δημιουργία διαδημοτικού δικτύου συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Κρήτης και νήσων Αιγαίου σε θέματα πληροφορικής και επικοινωνιών ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 27 Μαρτίου 2009 Μνημόνιο Συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Forum Ομάδα Εργασίας ΣΤ1

Forum Ομάδα Εργασίας ΣΤ1 ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ στο πλαίσιο του έργου της 1 Rapporteurs: Δρ. Ιωάννης Π. ΧΟΧΛΙΟΥΡΟΣ Γιώργος ΤΣΑΠΡΟΥΝΗΣ Επιμέλεια: Δρ. Ι. Π. Χοχλιούρος 1 Το προτεινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΑΡΟΧΟΥ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΕΣΩ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΑΡΟΧΟΥ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΕΣΩ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΑΡΟΧΟΥ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΕΣΩ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ Γενικά Σύμφωνα με την απόφαση 353 (πρακτικό 32/2012) του Συμβουλίου του ΤΕΙ Σερρών, το Τ.Ε.Ι. Σερρών προκηρύσσει πρόχειρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ 1 ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Η δράση υποστηρίζει την διευκόλυνση της αξιοποίησης ενός τεκμηριωμένα ώριμου ερευνητικού αποτελέσματος σε επιχειρηματική/

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Προηγμένες e-υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη στους Μητροπολιτικούς Δήμους της Κρήτης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Προηγμένες e-υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη στους Μητροπολιτικούς Δήμους της Κρήτης. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ (Το έντυπο αποστέλλεται στην ΕΥΔ ΕΠ ΨΣ) Κωδ ΟΠΣ (MIS) 327679 Πράξη Προηγμένες e-υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη στους Μητροπολιτικούς Δήμους της Κρήτης. Υποέργο - Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 50 Παράγραφος 3 α (νέα) 3α. υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μαζί πολύ περισσότερα για να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική γενικευμένη ευημερία θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΟΣ KYMHΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΟΣ KYMHΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΟΣ KYMHΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΠΩΝΥΜΟ - ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΑΧ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ E-MAIL Τα ανωτέρω στοιχεία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Διακήρυξη διεθνούς δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού του υποέργου 6 «Ανάπτυξη Πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Μάθησης προσαρμοσμένη στις Απαιτήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ» της Πράξης «Εργασία και

Διαβάστε περισσότερα

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υφιστάμενη και επιθυμητή κατάσταση του οικονομικού δυναμικού σε περιοχές εκτός της περιοχής της ελληνικής πρωτεύουσας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτή η προπαρασκευαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics)

ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 03.04.2014 Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια σύνθεση των απόψεων που μέχρι τώρα διατυπώθηκαν από Υπηρεσίες, Κοινωνικούς Εταίρους

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz

Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz Απαντήσεις και σχόλια στις ερωτήσεις Ε1. Εκτιμάτε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση Δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Προστασία του Περιβάλλοντος με τη χρήση Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Έργα ΤΠΕ συγχρηματοδοτούμενα από τη ΕΕ έχουν αρχίσει να υλοποιούνται στη χώρα μας από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. ΔΡΑΣΕΙΣ ΚτΠ Α.Ε. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. ΔΡΑΣΕΙΣ ΚτΠ Α.Ε. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚτΠ Α.Ε. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» 1. Προοίμιο Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» Ν3852/2010 επανασχεδιάζονται τα επίπεδα διακυβέρνησης, σε μια Νέα Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.7.2019 SWD(2019) 331 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Cyta διαµορφώνει τις εξελίξεις στον ψηφιακό µετασχηµατισµό της χώρας

Η Cyta διαµορφώνει τις εξελίξεις στον ψηφιακό µετασχηµατισµό της χώρας Η Cyta διαμορφώνει τις εξελίξεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας Τελευταία Ενημέρωση: 03 Σεπτεμβρίου 2018, 9:04 πμ Μετά την πλήρη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών σε όλους τους τομείς, οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Καταθέσαµε σήµερα το πρωί το Σχέδιο Νόµου για τις Συµπράξεις ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα.

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Καταθέσαµε σήµερα το πρωί το Σχέδιο Νόµου για τις Συµπράξεις ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Πέµπτη 4 Αυγούστου 2005 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αφορµή την κατάθεση σήµερα στη Βουλή του Σχεδίου Νόµου για τις Συµπράξεις ηµοσίου και Ιδιωτικού

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1. Εισαγωγές Παρατηρήσεις

Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1. Εισαγωγές Παρατηρήσεις Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1 Ανάλυση και Επίδραση του υπό διαμόρφωση Νέου Θεσμικού Πλαισίου στη Δικτυακή Οικονομία και στη διάθεση & προσφορά Νέων Υπηρεσιών- Εφαρμογών Εισαγωγές Παρατηρήσεις - Γενικές παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση πολυμεσικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων: δυνατότητες και προοπτικές

Μετάδοση πολυμεσικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων: δυνατότητες και προοπτικές Μετάδοση πολυμεσικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων: δυνατότητες και προοπτικές Σαγρή Μαρία Α.Μ. : 53114 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ 02 Δομή παρουσίασης Ιστορική αναδρομή Ευρυζωνικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Α. Σχετικά με τα Δικαιολογητικά Συμμετοχής και τις Ελάχιστες Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Α. Σχετικά με τα Δικαιολογητικά Συμμετοχής και τις Ελάχιστες Προϋποθέσεις Συμμετοχής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ Ταχ. Δ/νση : Λ. Συγγρού 56, 11742 ΑΘΗΝΑ Ημερομηνία : 04-09-2013 Πληροφορίες: : Ιωάννης Τσάνης

Διαβάστε περισσότερα

Η επόµενη µέρα στην τοπική αυτοδιοίκηση

Η επόµενη µέρα στην τοπική αυτοδιοίκηση Η επόµενη µέρα στην τοπική αυτοδιοίκηση Μιχάλης Ταµήλος - ήµαρχος Τρικκαίων Πρόεδρος της επιτροπής νέων τεχνολογιών και τοπικής διακυβέρνησης της ΚΕ ΚΕ www.themegallery.com Η παρούσα κατάσταση 1 ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα