Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων"

Transcript

1 Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Φεβρουάριος 2015 NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp S&P 500 DJ Industrial Έκδοση της 03/03/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Κίνα Ο κλάδος μεταποίησης της Κίνας κινήθηκε θετικά τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής των τελευταίων επτά μηνών. Ωστόσο, η εξαγωγική ζήτηση σημείωσε πτώση για πρώτη φορά κατά τους τελευταίους 10 μήνες. Στα τέλη του Φεβρουαρίου η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε να μειώσει κατά 25 μ.β. τα επιτόκιά της, στο 5,35% εν μέσω των ενδείξεων για αποδυνάμωση της οικονομίας. Η.Π.Α. Αισιοδοξία για ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων μέσα στο έτος έδειξε η πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σε ομιλία της στο Κογκρέσο στις 24 Φεβρουαρίου, κρίνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ εξελίσσονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. 0% 2% 4% 6% 8% Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Φεβρουάριος % ΔΤΡ (Τραπεζικός) FTSEA (Αγοράς) FTSEΜ (Mid Cap) FTSE (Large Cap) Ευρώπη Παρά την επάνοδο της Ευρωζώνης και της ΕΕ σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τo 2014, η ανάπτυξη εξακολουθεί να παραμένει το βασικό ζητούμενο καθώς η χρηματοοικονομική κατάσταση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, εξαιτίας των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και της αδυναμίας των τραπεζικών ιδρυμάτων να τροφοδοτήσουν επαρκώς την οικονομία. Ελλάδα Κατά τη διάρκεια του 2014, η οικονομική δραστηριότητα χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση θετικών ρυθμών ανάπτυξης και από την τάση σταθεροποίησης της απασχόλησης για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. ΓΔ (Γενικός Δείκτης) 0% 10% 20% 30% 40%

2 Παγκόσμια Οικονομία Κίνα Ουκρανία Ρωσία Ο κλάδος μεταποίησης της Κίνας κινήθηκε θετικά τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής των τελευταίων επτά μηνών. Ωστόσο η εξαγωγική ζήτηση σημείωσε πτώση για πρώτη φορά κατά τους τελευταίους 10 μήνες, ενώ οι μεταποιητικές επιχειρήσεις εξακολούθησαν να μειώνουν το προσωπικό τους. Ο μεταποιητικός δείκτης Markit ανήλθε σε 50,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, αυξημένος από τις 49,7 μονάδες του Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι στα τέλη του Φεβρουαρίου η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε να μειώσει κατά 25 μ.β. τα επιτόκιά της, στο 5,35% εν μέσω των ενδείξεων για αποδυνάμωση της οικονομίας. Εν αναμονή προγράμματος στήριξης έως και 40 δισ. δολαρίων, όπως εξήγγειλε το ΔΝΤ εντός του Φεβρουαρίου, η οικονομία της Ουκρανίας εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης καθώς το νόμισμα της χώρας έχει υποτιμηθεί σημαντικά το τελευταίο δίμηνο (περί το 50%) έναντι του δολαρίου, εξαιτίας του παρατεταμένου πολέμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οριακή επέκταση επιχειρηματικής δραστηριότητας σημειώθηκε τον Φεβρουάριο στη Ρωσία, με το δείκτη μεταποίησης PMI της Markit να αυξάνεται σε 49,7 από 47,6 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το όριο ανάπτυξης των 50 μονάδων για τρίτο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας μια συνολική επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών, ωστόσο η αύξηση που καταγράφηκε μηνιαία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 16 μηνών. Η εγχώρια ζήτηση ενισχύθηκε, η απασχόληση ωστόσο έφθινε για 20 ο μήνα στη σειρά, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις για το ρούβλι παρότι ασθενέστερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες εξακολουθούν να είναι σημαντικές, αντανακλώντας την μερική ανάκτηση της ισχύος του νομίσματος. Ιαπωνία Σημαντική αύξηση της παραγωγής καταγράφηκε τον Φεβρουάριο στην Ιαπωνία, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Απρίλιο του 2014, με επακόλουθο την οριακή αύξηση της απασχόλησης, καθώς οι επιχειρήσεις προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό. Στο μεταξύ, η υποτίμηση του γεν οδήγησε σε τόνωση του διεθνούς εμπορίου με αύξηση των εξαγωγών στα μεγαλύτερα επίπεδα που καταγράφει η χώρα από τον Δεκέμβριο του Ο δείκτης PMI έπεσε ελαφρώς στις 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τις 52,2 μονάδες του Ιανουαρίου.

3 Ισοτιμία Ευρώ-Δολαρίου 31/12/2014-2/3/2015 1, 25 1, 2 1, 15 1, 1 1, 05 7/1/15 Πηγή: Bloomberg 14/1/15 21/1/15 28/1/15 4/2/15 11/2/15 18/2/15 Τιμή πετρελαίου Crude (δολ./βαρέλι), 31/12/2014 2/3/ /2/15 Ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου- Εμπορεύματα Ισοτιμία Ευρώ Δολαρίου Με οριακές αυξομειώσεις γύρω από τα επίπεδα του 1,13-1,14 δολ./ευρώ κινήθηκε η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σχεδόν καθ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καταγράφοντας ωστόσο πτώση στα επίπεδα του 1,11 δολ./ευρώ τις δύο τελευταίες μέρες του μήνα. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου άνοιξε τον Φεβρουάριο στα 1,1341 δολ./ευρώ, με το ελληνικό ζήτημα να επηρεάζει τη διακύμανση της ισοτιμίας τις περισσότερες μέρες του μήνα. Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα καθώς και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα επέδρασαν αρνητικά στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Ωστόσο, θετικά αποτιμήθηκαν από τους επενδυτές οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα τέλη του μήνα η δήλωση του προέδρου της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι είναι πιθανή η αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του έτους οδήγησε σε πτώση της ισοτιμίας, η οποία διαμορφώθηκε σε 1,1196 δολ./ευρώ την τελευταία ημέρα του μήνα. Η αγορά συναλλάγματος πρόκειται να επηρεαστεί αφενός μεν από την τιμολόγηση της έναρξης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ που αναμένεται τον Μάρτιο, αφετέρου δε από τον περιορισμό της νομισματικής χαλάρωσης που δρομολογεί η Fed. Πετρέλαιο Άνοδο παρουσίασε η τιμή του πετρελαίου τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας κέρδη τις περισσότερες μέρες του μήνα. Η τιμή του πετρελαίου άνοιξε τον Φεβρουάριο με 49,57 δολ./βαρέλι σημειώνοντας αυξομειώσεις, καθώς έφτασε έως και τα 53,53 δολ./βαρέλι στα μέσα του μήνα. Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου στις αρχές του μήνα λόγω της προσδοκίας για περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου ως αποτέλεσμα της απόφασης για την μείωση επενδύσεων από πετρελαιοπαραγωγούς εταιρείες με στόχο την άσκηση ανοδικών πιέσεων στις τιμές. 40 7/1/15 14/1/15 21/1/15 28/1/15 4/2/15 11/2/15 18/2/15 25/2/15 Η ανακοίνωση του OPEC ότι προβλέπεται αυξημένη ζήτηση το 2015 για το αργό πετρέλαιο επέδρασε θετικά στην τιμή του πετρελαίου, η οποία σημείωσε την 17 η Φεβρουαρίου υψηλό μήνα και διαμορφώθηκε σε 53,53 δολ./βαρέλι. Πηγή: Bloomberg Ωστόσο, η ανακοίνωση της αύξησης των αποθεμάτων του αργού πετρελαίου και της βενζίνης στις ΗΠΑ ώθησαν σε πτώση την τιμή του μαύρου χρυσού, η οποία σημείωσε την 26 η Φεβρουαρίου την χαμηλότερη τιμή του μήνα και έκλεισε με 48,17 δολ./βαρέλι.

4 Τιμή χρυσού (δολ. /ουγγιά), 31/12/2014-2/3/ Χρυσός Πτώση 5% σημείωσε η τιμή του χρυσού τον Φεβρουάριο μετά από την ανοδική πορεία που είχε καταγράψει το προηγούμενο δίμηνο. Ο Φεβρουάριος άνοιξε με την τιμή του χρυσού στα 1.274,46 δολ./ουγγιά, με τους επενδυτές να τηρούν αμυντική στάση λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που δημιούργησαν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Πτωτικές τάσεις σημείωσε η τιμή του πολύτιμου μετάλλου τις περισσότερες μέρες του μήνα, καταγράφοντας χαμηλό μήνα την 24 η Φεβρουαρίου με την τιμή να διαμορφώνεται σε 1.200,44 δολ./ ουγγιά. 7/ 1/15 Πηγή: Bloomberg 14/1/15 21/1/15 28/1/15 4/ 2/15 11/2/15 18/2/15 25/2/15 Στα τέλη του μήνα η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο και έκλεισε στα 1.213,22 δολ./ουγγιά λόγω της αύξησης της ζήτησης των αγοραστών από την Κίνα με το πέρας των εορτασμών της κινέζικης πρωτοχρονιάς. Θετική επίδραση στην τιμή του χρυσού είχε επίσης η ανακοίνωση της παύσης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και η μη επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία.

5 Ρυθμός Ανάπτυξης Η.Π.Α Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το ΑΕΠ της χώρας κατά το δ 3μηνο 2014 καταγράφηκε ελαφρώς χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, δείχνοντας μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας στα τέλη του έτους. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης του δ 3μήνου 2014 αναθεωρήθηκε σε 2,2%, έναντι της αρχικής καταγραφής του 2,6%. Συνολικά για το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2,4%, αυξημένος κατά 0,2% σε ετήσια βάση και 0,8% πάνω από τα μέσα επίπεδα ανάπτυξης της χώρας την τελευταία 6ετία της κρίσης. Οικονομικές Εξελίξεις Αισιοδοξία για ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων μέσα στο έτος έδειξε η πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σε ομιλία της στο Κογκρέσο στις 24 Φεβρουαρίου, κρίνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ εξελίσσονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σύμφωνα με τη Fed, η επερχόμενη αύξηση θα είναι εφικτή όταν επιτευχθεί η βέλτιστη απασχόληση, και ο πληθωρισμός της χώρας θα πλησιάσει τον στόχο του 2%, κάτι που ωστόσο ακόμα αργεί καθώς οι τιμές πετρελαίου παραμένουν χαμηλές. Συγκεκριμένα, η αύξηση στα επιτόκια, όπου έχουν μείνει σταθερά από το 2008, δεν αναμένονται για τουλάχιστον έως και τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Fed. Ανεργία- Αγορά Εργασίας Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο αυξήθηκε ελαφρώς στο 5,7% από 5,6% τον Δεκέμβριο. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο έφθασαν τις , ενώ οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν για τους δύο προηγούμενους μήνες αναθεωρήθηκαν ανοδικά, με τις θέσεις εργασίας του Δεκεμβρίου να διαμορφώνονται από σε , και του Νοεμβρίου από σε Ενθαρρυντική επίσης είναι η αύξηση του μέσου ωρομίσθιου στον ιδιωτικό τομέα κατά 12 σεντς τον Ιανουάριο στα 24,75 δολάρια. Αγορά Κατοικιών Ελαφρά μείωση κατά 0,2% παρουσίασαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, φτάνοντας τις από τις αναθεωρημένες του Δεκεμβρίου όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, καθιστώντας τον Δεκέμβριο τον ισχυρότερο μήνα από τον Ιούνιο του Ωστόσο, ο ρυθμός των πωλήσεων παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 6ετίας, υποδηλώνοντας ισχυρή ζήτηση που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την ανάκαμψης της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ. Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Μεγάλη πτώση κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης University of Michigan / Thomson Reuters ο οποίος διαμορφώθηκε στις 95,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 98,1 μονάδες τον Ιανουάριο, καταγράφοντας απόκλιση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν διαμόρφωση του δείκτη στις 94 μονάδες. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί προβληματισμό σε σχέση με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας στο άμεσο μέλλον.

6 Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεβρουάριος 2015 Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ένωση Παρά την επάνοδο της Ευρωζώνης και της ΕΕ σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τo 2014, η ανάπτυξη εξακολουθεί να παραμένει το βασικό ζητούμενο καθώς η χρηματοοικονομική κατάσταση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, εξαιτίας των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και της αδυναμίας των τραπεζικών ιδρυμάτων να τροφοδοτήσουν επαρκώς την οικονομία. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου, η σημαντική υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η παρουσίαση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 315 δισ. ευρώ αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης το Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ε.Ε. για το 2014 ανήλθε σε 1,3% και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 1,7% το 2015, ενώ η οικονομία της ευρωζώνης θα εμφανίσει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης (1,3% το 2015). Λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το 2015, στο -0,1% για την Ευρωζώνη. Για το 2015 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, ως εισαγωγέας πετρελαίου, θα ωφεληθεί άμεσα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου με διαφοροποιήσεις των θετικών επιδράσεων, ωστόσο, μεταξύ των χωρών μελών, ανάλογα με τον βαθμό ενεργειακής έντασης της κάθε οικονομίας και την φορολογία των ενεργειακών προϊόντων. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία προβλέπεται να έχουν ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του μέσου όρου της Ε.Ε. τόσο το 2015 όσο και το Βασικά Μακρο-οικονομικά Μεγέθη, ΑΕΠ % Πληθωρισμός % Ανεργία % * 2016* * 2016* * 2016* ΕΕ 0,0 1,3 1,7 2,1 1,5 0,6 0,2 1,4 10,8 10,2 9,8 9,3 Ευρωζώνη -0,5 0,8 1,3 1,9 1,4 0,4-0,1 1,3 12,0 11,6 11,2 10,6 Ελλάδα -3,9 1,0 2,5 3,6-0,9-1,4-0,3 0,7 27,5 26,6 25,0 22,0 Γερμανία 0,1 1,5 1,5 2,0 1,6 0,8 0,1 1,6 5,2 5,0 4,9 4,8 Γαλλία 0,3 0,4 1,0 1,8 1,0 0,6 0,0 1,0 10,3 10,3 10,4 10,2 Ιταλία -1,9-0,5 0,6 1,3 1,3 0,2-0,3 1,5 12,2 12,8 12,8 12,6 Ηνωμένο Βασίλειο 1,7 2,6 2,6 2,4 2,6 1,5 1,0 1,6 7,6 6,3 5,6 5,4 *Προβλέψεις. Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φεβρουάριος 2015.

7 Ευρωζώνη- Μεταποίηση Γερμανία Σημαντική βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη, ο οποίος διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις 53,5 μονάδες από 52,6 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Σε αυτό συνέβαλαν η επιτάχυνση της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο ταχύς ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που πρόκειται να ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το οικονομικό κλίμα στην Γερμανία τον Φεβρουάριο ενισχύθηκε με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να διαμορφώνεται στις 53 μονάδες από 48,4 μονάδες τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κινητήριος δύναμη στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος ήταν τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Πληθωρισμός Ανεργία Ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη εντάθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, φθάνοντας το 0,6% από το 0,2% του Δεκεμβρίου. Τα επίπεδα των τιμών για τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί από τον Ιούλιο του Η πτώση των τιμών οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης. Σε παράλληλη τροχιά κινήθηκε και ο αποπληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο. Βελτίωση κατά 0,1% παρουσίασε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο 2015, τόσο στην Ε.Ε όσο και στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, στην Ε.Ε το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 9,8% τον Ιανουάριο από 9,9% τον Δεκέμβριο, και στην Ευρωζώνη σε 11,2% από 11,3% τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του Κατά τον Ιανουάριο, ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε διαμορφώθηκε στα εκατ. άτομα, εκ των οποίων τα εκατ. άτομα κατοικούν σε χώρες της ευρωζώνης. Ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ, Ιανουάριος 2015 Πηγή: Eurostat

8 Δείκτης Οικονομικού Κλίματος Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κατά τον Φεβρουάριο του 2015 ενισχύθηκε περαιτέρω σε σχέση με τον Ιανουάριο, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη ο δείκτης παρουσίασε άνοδο κατά 0,7 μονάδες από τον αναθεωρημένο δείκτη του Ιανουαρίου (101,4) και διαμορφώθηκε στις 102,1 μονάδες, ενώ στην Ε.Ε αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 105,1 μονάδες από τις αναθεωρημένες 104,7 μονάδες τον Ιανουάριο. Στους επιμέρους δείκτες, στη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος συνετέλεσε θετικά κατά το μεγαλύτερο μέρος ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, τόσο για την Ευρωζώνη (αύξηση κατά 1,8 μονάδες) όσο και για την Ε.Ε. (αύξηση κατά 1,4 μονάδες), λόγω των αυξημένων προσδοκιών των καταναλωτών για επερχόμενη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, σε συνολικό και ατομικό επίπεδο και της απασχόλησης. Επίσης θετικά κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις στη βιομηχανία, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,1 μονάδα στην Ευρωζώνη και 0,4 μονάδες στην Ε.Ε. Αντίστροφα κινήθηκε ο δείκτης προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, με αξιοσημείωτη μείωση στην Ε.Ε. κατά 2,2 μονάδες πέφτοντας σε αρνητικό πρόσημο, ενώ στην Ευρωζώνη αντιθέτως αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδες. Στον κατασκευαστικό κλάδο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών παρέμεινε αμετάβλητος στην Ευρωζώνη, ωστόσο αυξήθηκαν κατά 0,8 μονάδες στην Ε.Ε. Δείκτης Μ.Ο. έτους 2015 Οικονομικού Κλίματος (ESI) Ιαν. Φεβ. E.E. 95, ,7 105,1 Ευρωζώνη 93,7 101,3 101,4 102,1 Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

9 Ελλάδα Παράταση δανειακής σύμβασης Προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεβρουάριος 2015 Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημιούργησαν έντονο κλίμα αβεβαιότητας τον Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια του μήνα, πραγματοποιήθηκαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup, με την Ελλάδα να επιτυγχάνει τετράμηνη συμφωνία παράταση της δανειακής σύμβασης, στη λήξη της οποίας θα αποτιμηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί με στόχο την οικονομική σταθερότητα, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης της χώρας. Κατά τη διάρκεια του 2014, η οικονομική δραστηριότητα χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση θετικών ρυθμών ανάπτυξης και από την τάση σταθεροποίησης της απασχόλησης για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Οι συνιστώσες του ΑΕΠ που συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη είναι η αύξηση των εξαγωγών και η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων σε μεταφορικό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Για το 2014, το ΑΕΠ μετά από έξι χρόνια συνεχούς και μεγάλης ύφεσης παρουσίασε θετικό ρυθμό μεταβολής, 1% σε ετήσια βάση. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και με την παραδοχή ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 2,5% το 2015 και 3,6% το 2016, λαμβάνοντας υπόψη και την θετική επίδραση της πρόσφατης μείωσης της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Επιπλέον, αναμένεται να συνεχιστεί η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με την επίτευξη 1,5% το 2015 και 0,9% το 2016 του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα το 2015 και να επανέλθει θετικός το 2016, συμβαδίζοντας με τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται συνοπτικά οι πλέον πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη διετία. ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ * 2015* 2016* Μεταβολές % ΑΕΠ -3,9 1,0 2,5 3,6 Ιδιωτική Κατανάλωση -2,0 1,4 1,7 2,2 Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου -9,5 0,8 8,4 15,0 Εξαγωγές (αγαθών και υπηρεσιών) 2,1 8,0 5,6 4,8 Ανεργία 27,5 26,6 25,0 22 Πραγματικό Κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος -4,9 0,3 0,4 1,2 Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή -0,9-1,4-0,3 0,7 Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (% του ΑΕΠ) -2,3-2,0-1,5-0,9 Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης (% του ΑΕΠ) -12,2-2,5 1,1 1,6 Χρέος Γενικής Κυβέρνησης (% του ΑΕΠ) 174,9 176,3 170,2 159,2 Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φεβρουάριος 2015

10 ΕΚΤ Χρηματοδότηση ελληνικών Τραπεζών Ανεργία Πλεόνασμα Κρατικού Προϋπολογισμού Λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε από την 11/2/2015 να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την χρηματοδότηση των Τραπεζών. Η έως τότε ισχύουσα εξαίρεση (waiver) επέτρεπε στα εν λόγω χρεόγραφα να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, παρόλο που δεν διέθεταν την απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα, χρησιμοποιώντας ως κάλυμμα ομολογίες, πραγματοποιείται πλέον μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος με χρήση της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA). Με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ της 18/2/2015 αυξήθηκε το ποσό που μπορούν να αντλήσουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σε 68,3 δις. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα ανήλθε τον Ιανουάριο σε 87,48 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια του αντίστοιχου μεγέθους του Νοεμβρίου του Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας για τον Νοέμβριο 2014 διαμορφώθηκε σε 25,8%, μειωμένο σε ετήσια βάση (Νοέμβριος 2013: 27,7%) και οριακά αμετάβλητο σε σχέση με τον Οκτώβριο Οι άνεργοι ανήλθαν σε άτομα, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας να παρατηρείται στους νέους έως 24 ετών ( 50,6%) και στην πλέον παραγωγική ηλικία των ετών (ποσοστό 33%). Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον Ιανουάριο του 2015, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 367 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 619 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για πλεόνασμα εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 935 εκατ. ευρώ ή 20,3% έναντι του έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 16 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.331 εκατ. ευρώ). Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 443 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 835 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα εκατ. ευρώ. Πιστωτική Επέκταση Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ, τον Ιανουάριο του 2015 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε σε -2,9% από -3,1% τον Δεκέμβριο. Ως προς τα επιμέρους στοιχεία, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε -3,1% από -3,7% τον Δεκέμβριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς ελεύθερους επαγγελματίες παρέμεινε αμετάβλητος στο -0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκε σε -3,0% από -2,9% τον Δεκέμβριο.

11 Δείκτης Οικονομικού Κλίματος Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κινήθηκε ανοδικά τον Φεβρουάριο, με τη μηνιαία αύξηση να ανέρχεται σε 2,9 μονάδες, φθάνοντας τις 98,2 μονάδες. Ως προς τους επιμέρους δείκτες, αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατά 18,7 μονάδες, η οποία υπερκάλυψε την μείωση όλων των λοιπών επιμέρους δεικτών που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσε ο δείκτης των προσδοκιών στις υπηρεσίες με πτώση κατά 4,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία μειώθηκε κατά 1,3 μονάδες, του λιανικού εμπορίου κατά 2,9 μονάδες και του κατασκευαστικού τομέα κατά 2,1 μονάδες. Δείκτης Οικονομικού Κλίματος- Ελλάδα Μ.Ο. έτους Ιαν. Φεβ. Ελλάδα 90,8 99,5 95,3 98,2 Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Μ.Ο. έτους Ιαν. Φεβ. Ελλάδα -69,3-54,1-49,3-30,6 E.E. -16,4-6,8-5,8-4,4 Ευρωζώνη -18,7-10,0-8,5-6,7 Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

12 Τιμές Κλεισίματος διεθνών χρηματιστηρίων 31/1/15 28/2/215 Μεταβολή από DJ , ,95 18, % S&P , ,99 2, % NASDAQ 4.736, ,24 4, % FTSE , ,40 6, % DAX , ,32 11, % CAC , ,25 4, % BEL , ,31 3, % SMI 8.983, ,13 9, % NIKKEI , ,39 18, % Διακύμανση Δείκτη Nasdaq, 31/12/ /2/ Διεθνή Χρηματιστήρια Σε ενίσχυση του αγοραστικού κλίματος και κάλυψη των ζημιών του Ιανουαρίου κινήθηκαν τον Φεβρουάριο οι βασικές κεφαλαιαγορές στις Η.Π.Α., με τους δείκτες Dow Jones 30 & S&P 500 να διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά υψηλά τον 2/2015. Ο δείκτης Dow Jones 30 ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο στο σημαντικό ποσοστό του 5,64% υπερβαίνοντας την αντίστοιχη υποχώρηση του 3,69% που σημείωσε τον 1/2015. Ανοδικά κινήθηκε και ο S&P500 που κατέγραψε κέρδη 5,49% έναντι απωλειών 3,10%, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου να καταγράφει ο Nasdaq Composite, ο οποίος παρουσίασε θετική επίδοση της τάξεως του 7,08% υπερκαλύπτοντας τις απώλειες του 2,13% του Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι καθοδικές πιέσεις τις πρώτες συνεδριάσεις προέκυψαν κυρίως από την απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει δεκτά ως ενέχυρα τα Ελληνικά ομόλογα και τίτλους με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και από την απότομη νέα κάθοδο των τιμών του αργού πετρελαίου. Τα γεγονότα που επέδρασαν αποφασιστικά στην δημιουργία αγοραστικού κλίματος και στην επίτευξη αντίστοιχων ιστορικών υψηλών στον δείκτη S&P εντοπίζονται στην νομισματική πολιτική και ειδικότερα στην διαβεβαίωση της Προέδρου της Federal Reserves πως δεν θα υπάρξει βιασύνη στην άνοδο των επιτοκίων, στην επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας στο eurogroup, καθώς και στην εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας & Ουκρανίας. 7/1/15 14/1/15 21/1/15 28/1/15 4/2/15 11/2/15 18/2/15 25/2/15 Πηγή: Bloomberg Διακύμανση Δείκτη S&P, 31/12/ /2/ Οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων κατέγραψαν δυναμική επίδοση τον τελευταίο μήνα, λαμβάνοντας υπόψη πως, εξαιρουμένων των δεικτών FTSE100 και SMI, οι υπόλοιποι δείκτες προέρχονταν από την ήδη σημαντική άνοδο του Ιανουαρίου. Τα υψηλότερα κέρδη παρουσίασε ο δείκτης CAC 40, η μηνιαία επίδοση του οποίου διαμορφώθηκε στα 7,54%. Ο DAX 30 σημείωσε επίσης υψηλά κέρδη της τάξεως του 6,61%, ενώ ο ελβετικός δείκτης SMI αναπλήρωσε τις απώλειες του Ιανουαρίου (6,65% λόγω απότομης ανόδου του ελβετικού νομίσματος) με άνοδο 7,51%. Ο BEL 20 αυξήθηκε κατά 6,03%, ενώ ο FTSE100 παρουσίασε θετική απόδοση στο σχετικά μετριοπαθές ποσοστό του 2,92%, βρισκόμενος όμως στο υψηλότερο επίπεδο τιμών της τελευταίας 15ετίας /12/1 4 7/1/15 14/1/15 21/1/15 28/1/15 Η αβεβαιότητα και η ροή των ειδήσεων για τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής πλευράς με τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς και τα μακροοικονομικά δεδομένα της ευρωζώνης καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό κλίμα, με τον πρώτο παράγοντα να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή. Η υπέρβαση, όμως του αδιεξόδου στις συνομιλίες της Ελλάδας με τους πιστωτές ήταν το γεγονός που ώθησε τις ευρωπαϊκές αγορές σε υψηλότερα επίπεδα. Πηγή: Bloomberg

13 Τιμές κλεισίματος δεικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών Μεταβολή 31/1/15 28/2/15 από Γ.Δ. 826,18 721, % FTSE (Large % 264,86 215,63 Cap) FTSEΜ (Mid Cap) 773,03 730, % FTSEA (Αγοράς) 636,14 521, % ΔΤΡ (Τραπεζικός) 961,80 599, % Διακύμανση Γενικού Δείκτη, 31/12/2014 2/3/ /1/15 Πηγή: Bloomberg 14/1/15 21/1/15 28/1/15 4/2/15 11/2/15 18/2/15 25/2/15 Χρηματιστήριο Αθηνών Ο Φεβρουάριος αποτέλεσε έναν ιδιαίτερο μήνα για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά καθώς η μηνιαία επίδοση της υπήρξε εκ των κορυφαίων διεθνώς (βοηθούμενη από την χαμηλότερη αφετηρία λόγω της συρρίκνωσης που είχε υποστεί τον Ιανουάριο), ενώ παράλληλα σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα βρέθηκε και ο όγκος συναλλαγών σε επίπεδο τεμαχίων όπου οι αγοροπωλησίες ανήλθαν σε 4,6 δισ. τεμάχια. Επιπλέον, η ροή των εξελίξεων από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές καθόρισε μονομερώς σχεδόν την μεγάλη μεταβλητότητα της εγχώριας αγοράς, επηρεάζοντας όμως σε σημαντικό βαθμό και τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων που είχαν διακρίνει σημαντικό συστημικό κίνδυνο στην ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Παρά τις επιμέρους διακυμάνσεις, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α κινήθηκε καθ όλη την διάρκεια του μήνα σε υψηλότερα επίπεδα από το τέλος του Ιανουαρίου και παρόλη την ρευστοποίηση κερδών και τις πιέσεις που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, η συνολική μηνιαία άνοδος ξεπέρασε το 20% βρισκόμενη στο 21,96% (η καλύτερη μηνιαία επίδοση από το 2012), υπερβαίνοντας κατά 10 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες την αντίστοιχη κάθοδο του Ιανουαρίου (12,62%). Ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid20, ο οποίος παρουσίασε αύξηση σε ποσοστό 28,96%. Το ποσοστό ανόδου του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE Ase 25 υπολογίζεται σε 19,89%. Από τους κλαδικούς δείκτες, ο Τραπεζικός Δείκτης απορρόφησε, για μια ακόμη φορά, μεγάλο μέρος του όγκου συναλλαγών και έκλεισε τον μήνα με κέρδη της τάξεως του 24,6%. Διακύμανση Δείκτη Τραπεζών, 31/12/2014 2/3/ Η ανησυχία για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εταίρους μετεξελίχθηκε από την εγχώρια και τις ξένες αγορές σε ρίσκο εξόδου από την ευρωζώνη. Στην μεταστροφή αυτή συνέβαλε η απόφαση στις αρχές του μήνα της ΕΚΤ για μη αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα χρηματοδότησης, η μεγάλη ανάληψη καταθέσεων, αλλά και η δήλωση του πρώην Προέδρου της Federal Reserves Alan Greenspan πως είναι απλά θέμα χρόνου το Grexit. Οι δηλώσεις αυτές διαμόρφωσαν ανάλογο επενδυτικό κλίμα. Ωστόσο, η Ελληνική αγορά παρουσίασε υπερβάλλουσα ευαισθησία στις επιμέρους εξελίξεις, δηλώσεις & δημοσιεύματα που σχετίζονται με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αποτιμώντας με έντονο τρόπο & πολύ μεγάλη διακύμανση την ροή των ειδήσεων. 7/1/15 Πηγή: Bloomberg 14/1/15 21/1/15 28/1/15 4/2/15 11/2/15 18/2/15 25/2/15 Η αποδοχή στα τέλη του μήνα της λίστας των προτάσεων που στάλθηκαν από την Ελληνική πλευρά στο Eurogroup προκάλεσε έντονες αγοραστικές τάσεις στην κεφαλαιαγορά και παράλληλη αποκλιμάκωση των επιδόσεων στα ομόλογα, με τα άμεσα όμως προβλήματα ρευστότητας του Δημοσίου να δημιουργούν προβληματισμό για το βραχυπρόθεσμο τουλάχιστον διάστημα.

14 Σύνθεση Συνολικού Ενεργητικού Α/Κ Funds of Funds 12,0% Μικτά 17,4% Σύνθεση Συνολικού Ενεργητικού Α/Κ 28/2/15 Funds of Funds 12,64% Μικτά 15,71% Σύνθετα 12,3% Σύνθετα 8,62% Ομολογιακά 19,20% Ομολογιακά 21,3% Διαχείρισης Διαθεσίμων 17,0% Μετοχικά 20,0% Διαχείρισης Διαθεσίμων 25,71% Μετοχικά 18,11% Ελλάδα Αμοιβαία Κεφάλαια Σε επίπεδο ενεργητικού, το σύνολο της ελληνικής αγοράς Α/Κ, διαμορφώθηκε στα 7,139 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, από 6,385 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, αυξημένο κατά 11,81%. Σε επίπεδο ροών, καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο συνολικές εισροές κεφαλαίων της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το ύψος των εισροών διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω της συνεχιζόμενης τάσης μετατροπής καταθέσεων σε Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων βραχυπρόθεσμης διάρκειας με έδρα εξωτερικού. Αναλυτικά, η αύξηση των Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων βραχυπρόθεσμης διάρκειας καταγράφηκε σε 358 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η τάση τοποθέτησης σε Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων εκτιμάται να αποδίδεται σε «συγκυριακούς» επενδυτές, καθότι η πλειονότητα αυτών θα επιστρέψει στις προθεσμιακές καταθέσεις μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους εταίρους. Οι μεγαλύτερες εκροές τον Φεβρουάριο, παρατηρήθηκαν στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (-36 εκατ. ευρώ), ενώ μεγάλες εισροές παρατηρήθηκαν στα Funds of Funds Μικτά (+61 εκατ. ευρώ), προερχόμενα κυρίως από τοποθετήσεις σε συνδυαστικά προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων με Α/Κ. Σε επίπεδο 12μηνου, οι 8 μήνες είχαν θετικές ροές με το σύνολο των εισροών στα 840 εκατ. ευρώ και το ενεργητικό των Α/Κ της ελληνικής αγοράς να έχει αυξηθεί κατά 374 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο ανακόπηκαν οι εκροές στα ελληνικά Μετοχικά και Ομολογιακά Α/Κ, ύστερα από ένα σερί 5 μηνών. Πιο συγκεκριμένα από 01/02/2015 οι καθαρές ροές στα ελληνικά Ομολογιακά Α/Κ είναι 0,6 εκατ. ευρώ και στα ελληνικά Μετοχικά Α/Κ 6,4 εκατ. ευρώ. Οι διεθνείς αγορές συνέχισαν το ανοδικό σερί, με τα Α/Κ διεθνών αγορών να υπεραποδίδουν των ελληνικών στους δύο πρώτους μήνες του 2015, επιβεβαιώνοντας τα οφέλη της διεθνούς κατανομής των επενδύσεων. ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ (ποσά σε ευρώ) 31/12/ /1/ /2/2015 Μεταβολή (1) (2) (3) (3)/(2) (3)/(1) Διαχείρισης Διαθεσίμων ,63% 78,01% Μετοχικά ,12% 7,07% Ομολογιακά ,08% 6,57% Μικτά ,06% 6,60% Funds of Funds ,93% 23,89% Σύνθετα ,08% -17,00% ΣΥΝΟΛΟ ,81% 18,05% Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών Τα κείμενα της Μηνιαίας Ανασκόπησης επιμελήθηκαν οι Α.Βασκούδη, Α.Μ. Καλογιαννίδη, Μ. Κουλιδάκου, Ε. Κουνδουράκης, Χ. Μπεκιάρη και Σ. Στυλιανίδης. Τρόπος χρήσης Μηνιαίας Ανασκόπησης Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών - Αποκλεισμός ευθύνης: Το παρόν δελτίο δημοσιεύεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και βασίζεται σε πληροφορίες που προέρχονται από έγκυρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και αναλυτές και στις οποίες το ευρύ κοινό έχει άμεση πρόσβαση. Οι πληροφορίες που παρέχονται με το παρόν δελτίο στους χρήστες / επισκέπτες μέσω του διαδικτυακού μας τόπου, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε επενδυτικής ή άλλης πράξης με οικονομικό αποτέλεσμα. Η παροχή των στοιχείων και των πληροφοριών έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών / επισκεπτών να ενεργήσουν, αφού αξιολογήσουν τις παρεχόμενες πληροφορίες, κατά τη κρίση τους, βασιζόμενοι στην προσωπική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης, σύμφωνα και με τους γενικούς όρους και επισημάνσεις που περιέχονται στην ιστοσελίδα της Attica Bank. Μετά τη δημοσίευση του δελτίου, είναι δυνατόν να επέλθουν αλλαγές και διαφοροποιήσεις στις πληροφορίες και τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτό. Η Attica Bank ενδέχεται να έχει εκδώσει εκθέσεις που αποκλίνουν ή διαφοροποιούνται από τα στοιχεία που παρατίθενται στο παρόν δελτίο.

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έκδοση της 3/7/2014 Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Ιανουάριος 2007 Έκδοση 1-2-2007 ΗΠΑ: Αμετάβλητα στο 5,25% διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια η FED στη συνεδρίασή της στις 31/1 εκτιμώντας ότι στο επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Ιούλιος 2006 Ημερομηνία έκδοσης 3/8/2006 ΗΠΑ: Πρόβλεψη του επικεφαλής της Fed, Β. Bernanke, για υποχώρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των τελευταίων ετών κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 6-3-2008 ΗΠΑ: Η FED φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων στο 2,5% εν όψει της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, παρά την

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 5/1/2007 ΗΠΑ: Στην τελευταία έκθεση του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει σταθερό κόστος χρήματος στις ΗΠΑ για το 2007 και διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Μάρτιος 2006 ΗΠΑ: Στο 4,75% αύξησε τα επιτόκιά της για 15 η συνεχόμενη φορά η FED στη συνεδρίασή της στις 28/3. Προεξοφλείται νέα αύξηση κατά 0,25% στη συνεδρίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Σεπτέμβριος 2006 ΗΠΑ: Αμετάβλητα στο 5,25% διατήρησε τα επιτόκια η Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, λόγω των ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας και συγκράτησης

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Ιούλιος 2015 Κίνα Έκδοση της 07/08/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX Συρρίκνωση παρουσίασε η βιομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 6/8/2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Τα προβλήματα στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης, η αναβολή ή η ματαίωση έκδοσης ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 2-10-2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Θετικά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές μετοχών το τελευταίο 15μερο του Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση της Fed για μείωση των επιτοκίων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 7/5/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Στο 3,7% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2008 σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 5-11-2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί αποδεικνύεται η κρίση στις πιστωτικές αγορές με μεγάλες διεθνείς τράπεζες και επενδυτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 04/06/2015 Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηματιστηρίων, Μάιος 2015-2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% Μηνιαία Μεταβολή εικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Μάιος 2015 NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 2/7/2007 ΗΠΑ: Αμετάβλητα, στο 5,25%, για όγδοη κατά σειρά συνεδρίαση, διατήρησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ η Federal Reserve στη συνεδρίαση της 28/6.

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Για πρώτη φορά από το 1872, όταν ξεπέρασαν τη βρετανική οικονομία παραμένοντας έκτοτε στην κορυφή, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 8-1-2008 ΗΠΑ: Σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 4,25% προέβη η Fed κατά τη συνεδρίασή της στις 11/12. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης, η κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Ιούνιος 2015 Διεθνής Οικονομία Έκδοση της 08/07/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων -8% -6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Μάιος 2006 ΗΠΑ: Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ παραμένουν μικτά, γεγονός που δυσκολεύει τη Fed να τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα της μελλοντικής εξέλιξης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 3/12/2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η πιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε με αφορμή τα προβλήματα των subprime στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, οδηγεί πλέον και σε κρίση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 4-9-2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η κρίση ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές είχε σαν αποτέλεσμα στα μέσα του Αυγούστου οι αγορές να χάσουν όλα τα κέρδη του

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 3/10/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επί τα χείρω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στην ενδιάμεση έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 05/05/2015 Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηματιστηρίων, Απρίλιος 2015-6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% Μηνιαία Μεταβολή εικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Απρίλιος 2015 NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύµφωνα µε στοιχεία που δηµοσίευσε ο ΟΟΣΑ, το α 3µηνο του 2014 ο ρυθµός ανάπτυξης στις χώρες µέλη του διαµορφώθηκε στο 0,4%,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 3/2/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηματιστηρίων, Ιανουάριος 2015-8% -6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% Μηνιαία Μεταβολή εικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Εκδοση της 12/4/2010

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Εκδοση της 12/4/2010 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Εκδοση της 12/4/2010 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ : Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,9% το α 3μηνο και 2,3% το β 3μηνο του έτους προβλέπει για τις χώρες του

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/6/2010

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/6/2010 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/6/2010 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Μέσο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 2,7% για τις χώρες μέλη του προβλέπει ο ΟΟΣΑ, με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 03/04/2015 Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Μάρτιος 2015-4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Με ρυθµό 3,2% αναπτύχθηκε η αµερικανική οικονοµία το δ τρίµηνο του 2013, ενισχυµένη κυρίως από την µεγαλύτερη άνοδο των καταναλωτικών δαπανών

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2013 Η.Π.Α. Σε ισχύ τέθηκαν και επίσηµα οι αυτόµατες περικοπές στον προϋπολογισµό της οµοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ελλείψει συµφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/12/2013 Η.Π.Α. το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των Η.Π.Α. ενισχύθηκε στο γ τρίµηνο κατά 3,6%. Το µέγεθος αυτό αποτελεί ανοδική αναθεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 10/9/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το ποσοστό της ανεργίας στις 34 χώρες-µέλη του ΟΟΣΑ, αυξήθηκε στο 7,4% τον Ιούλιο έναντι 7,3% τον Ιούνιο,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΕΛΛΑΔΑ Στο 5% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2012, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 9/3 το

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Καλύτερα των αρχικών εκτιµήσεων ήταν, τελικώς, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β τριµήνου στις ΗΠΑ, καθώς αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα στοιχεία για

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/4/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με ρυθµό 7,1% αναµένεται να αναπτυχθούν οι οικονοµίες της Ανατολικής Ασίας το 2014 σύµφωνα µε τις προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/6/2013 Η.Π.Α. Σε ακόµη χαµηλότερο ποσοστό αναθεωρήθηκε ο ρυθµός ανάπτυξης του αµερικανικού ΑΕΠ για το α τρίµηνο του 2013, καθώς επαναϋπολογίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/8/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Την 1/8 σε κατάσταση χρεοκοπίας κήρυξε την Αργεντινή η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA),

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Ιανουαρίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/11/2013 Η.Π.Α. Κατέληξαν, τελικώς, σε συµφωνία στις 16 Οκτωβρίου τα δυο µεγάλα κόµµατα στις ΗΠΑ προκειµένου να αποφευχθεί η γενικευµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 8 Νοεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Επιτόκια: Ρυθμός ανάπτυξης:

Επιτόκια: Ρυθμός ανάπτυξης: ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 3/6/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η αύξηση του πληθωρισμού που προκαλείται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενισχύει την άποψη ότι η FED και η ΕΚΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Απρίλιος 2006 ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ: Υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών σημείωσε το δολάριο έναντι των κυριότερων ευρωπαϊκών νομισμάτων (ευρώ,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο, η παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 9/1/2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου έχουν να διαχειριστούν ποσό μεγαλύτερο των 7,6 τρισ. δολαρίων

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Χειρότερα των εκτιµήσεων ήταν τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το α τρίµηνο του 2013. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Εµπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Για τρίτη φορά αναθεωρήθηκε το αµερικανικό ΑΕΠ για το δ τρίµηνο του 2012, το οποίο σύµφωνα µε τη νέα µέτρηση έφτασε το 0,4%, κινήθηκε δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 Χορηγός: 26 Φεβρουαρίου 2019 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 219 Χορηγός: 27 Αυγούστου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 218 Χορηγός: 1 Ιουλίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/2/2013 Η.Π.Α. Οριακή, ωστόσο απροσδόκητη, συρρίκνωση παρουσίασε η αµερικανική οικονοµία το τελευταίο τρίµηνο του 2012, κάτι για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 12/7/2011 ΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης των µεγαλύτερων οικονοµιών του πλανήτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία) προβλέπει ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 Χορηγός: 16 Μαΐου 2019 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 219 Χορηγός: 12 Ιουνίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια

1. Ξένα Χρηματιστήρια Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 804 21/12/2010 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Σταθεροποίηση,

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 825 24/05/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Απριλίου 218 1 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε µήνα από το 1981 Έρευνες Οικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/12/2012 Η.Π.Α. Νέο πλάνο, το οποίο προβλέπει αυξηµένα φορολογικά έσοδα χωρίς αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήµατος, µε 10ετή χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηµατιστηρίων, Αύγουστος 2015 ιεθνής Οικονοµία Έκδοση της 10/09/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp S&P

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/11/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στις 30/10 η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 14 Δεκεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Απογοητευτικά ήταν, τελικώς, τα αναθεωρηµένα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το α' τρίµηνο του έτους, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» Το βασικό συμπέρασμα: Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος στο τέλος του Ιουνίου διέκοψε την ασθενική

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/11/2012 Η.Π.Α. Αντιµέτωπος µε τον «δηµοσιονοµικό γκρεµό» είναι πλέον ο επανεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Οµπάµα, καθώς καλείται

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία:

Έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία: ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 8/10/2009 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά επιβεβαιώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/10/2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΚΙΝΑ Νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης της κινεζικής οικονοµίας εµφανίστηκαν, µε το δείκτη PMI

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας: Αγορά κατοικιών:

Μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας: Αγορά κατοικιών: ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 8/1/2009 ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Με δεδομένη την ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2009, οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 για τον χρυσό

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 για τον χρυσό Weekly Financial Report Δευτέρα 15- -04-2013 Πτώση 4,1% στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου του 2011 σημείωσε ο χρυσός καθώς τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Η συνεδρίαση της Fed στην κορυφή της ατζέντας

Η συνεδρίαση της Fed στην κορυφή της ατζέντας Weekly Financial Report Δευτέρα 16-09-2013 Η ανεργία στη Μεγάλη Βρετανία σημείωσε απροσδόκητη πτώση βοηθώντας την Κεντρική Τράπεζα της χώρας σε ενδεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου ενώ οι τιμές κατοικιών

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Με ρυθµό 1,5% σε ετησιοποιηµένη βάση αναπτύχθηκε η αµερικανική οικονοµία στο β τρίµηνο του 2012, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηµατιστηρίων, Σεπτέµβριος 2015 ιεθνής Οικονοµία Έκδοση της 05/10/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp

Διαβάστε περισσότερα

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Βασικές διαπιστώσεις Μέρος Πρώτο Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε ασθενής και επιβραδύνθηκε περαιτέρω το 2013 (2,9% από 3,2% το

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/8/2013 Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηµατιστηρίων, Ιούλιος 2013 Η.Π.Α. Ανάπτυξη 1,7% εµφάνισε η αµερικανική οικονοµία στο β τρίµηνο

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια

1. Ξένα Χρηματιστήρια Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 807 17/01/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Ανοδική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 2/9/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία για το 2008 και το

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/7/2012 ΕΥΡΩΠΗ Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσµατα της Συνόδου Κορυφής της 28-29 Ιουνίου, καθώς οι ηγέτες της Eυρωζώνης συµφώνησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 4 /12/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως με τις ισχυρότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 Χορηγός: 8 Φεβρουαρίου 2018 1 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Οικονομικές εξελίξεις στην Βουλγαρία (Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2010)

Ι. Οικονομικές εξελίξεις στην Βουλγαρία (Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2010) Ι. Οικονομικές εξελίξεις στην Βουλγαρία (Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2010) Η αύξηση κατά 0,7% του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το προηγούμενο, είχε σαν αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Χορηγός: 8 Οκτωβρίου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Weekly Financial Report. Δευτέρα 24-06-2013

Weekly Financial Report. Δευτέρα 24-06-2013 Weekly Financial Report Δευτέρα 24-06-2013 Το ESM σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των χωρών, θα αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση κάθε συστημικής τράπεζας με τους και τους μετόχους να καλούνται να συμβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

Η συγκεκριµένη ποσοστιαία αύξηση είναι υψηλότερη σε σύγκριση µε την αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014.

Η συγκεκριµένη ποσοστιαία αύξηση είναι υψηλότερη σε σύγκριση µε την αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014. Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 09/02-13/02/2015 Άκρως ενδιαφέρουσα αναµένεται η συνάντηση στο Eurogroup της ευτέρας όπου η Ελλάδα ευελπιστεί σε αµοιβαία σύγκλιση και λύση στο θέµα διαχείρισης του χρέους. Οι τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/2/2011

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/2/2011 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/2/2011 ΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Το αµερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε µε ετήσιο ρυθµό 3,2% στο δ 3µηνο του 2010, ωθούµενο από την αύξηση των καταναλωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/9/2012 Η.Π.Α. Η αµερικανική οικονοµία αναπτύχθηκε κατά το β τρίµηνο µε ελαφρώς ισχυρότερο ρυθµό από ό,τι είχε αρχικά εκτιµηθεί και συγκεκριµένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 2018 Χορηγός: 13 Ιουνίου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 819 11/04/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΕΛΛΑ Α Η αδυναµία έκφρασης οποιασδήποτε βάσιµης εκτίµησης του αποτελέσµατος των εκλογών της 6/5, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια σενάρια εξόδου της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 17 Χορηγός: 22 Ιανουαρίου 18 1 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία επισκόπηση 13/02/ /02/2017

Εβδομαδιαία επισκόπηση 13/02/ /02/2017 Εβδομαδιαία επισκόπηση 13/02/2017-19/02/2017 Διεύρυνση εμφάνισε τον Δεκέμβριο του 2016 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας, καθώς αυξήθηκε στα 933 εκατ. ευρώ έναντι 783

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 868 02/04/2012 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 815 14/03/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 7η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 828 14/06/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 Χορηγός: 8 Μαΐου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2012

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2012 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ISDA: Το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός Με οµόφωνη απόφασή της, η

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 811 14/02/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/6/2012 ΕΥΡΩΠΗ Στην Ισπανία µετατοπίζεται πλέον το κέντρο βάρους της κρίσης της Ευρωζώνης, καθώς η ανάγκη κρατικής στήριξης της τέταρτης

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Μελέτη του ΔΝΤ για 17 χώρες του ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και

Διαβάστε περισσότερα

6 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

6 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 6 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή Η 6η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010 Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010 Βελτίωση δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου παρά τη δυσμενή συγκυρία Καθαρά κέρδη 105εκ. 1 το εννεάμηνο του 2010, μειωμένα κατά 62% έναντι της αντίστοιχης

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 836 16/08/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/1/2013 Η.Π.Α. Υπερψηφίστηκε, τελικώς, από την αµερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων η συµφωνία µεταξύ ηµοκρατικών και Ρεπουµπλικάνων, η

Διαβάστε περισσότερα