ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ."

Transcript

1 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ. 6 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 5 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ

2 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές του 5 ου εξαμήνου την θεωρητική γνώση και επιδεξιότητα ώστε να προβούν σε χημικομηχανική επεξεργασία ριζικών σωλήνων σε μονόρριζα και πολύρριζα δόντια.

3 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Μετά το τέλος του σεμιναρίου ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να: Περιγράφει τις αρχές μορφοποίησης των ρ.σ. Αναφέρει τις κύριες τεχνικές χημικομηχανικής επεξεργασίας των ρ.σ. Κατανοεί, περιγράφει και προβεί σε χημικομηχανική επεξεργασία ευθέων και κεκαμμένων ρ.σ. με την τεχνική που διδάσκεται στο εργαστήριο της Ενδοδοντίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

4 Στάδια της Ενδοδοντικής Θεραπείας Μετά την κλινική εξέταση και διάγνωση, τα επιμέρους στάδια της Ενδοδοντικής Θεραπείας είναι τα ακόλουθα:? Προετοιμασία του δοντιού για Ε. Θ.? Διάνοιξη μυλικού θαλάμου? Μέτρηση μήκους εργασίας? Χημικομηχανική επεξεργασία και? Έμφραξη των ριζικών σωλήνων

5 Α Β ΧΗΜΙΚΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ ΑΡΧΕΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗΣ Μετά το τέλος της Χ.Μ.Ε. Ο ρ.σ. πρέπει να έχει συνεχές κωνικό σχήμα από το ακρορρίζιο προς τη μύλη. Κατά συνέπεια η διάμετρός του πρέπει να αυξάνεται από το ακρορρίζιο προς τη μύλη και να είναι ευρύτερη, σε όλες τις διαστάσεις, από την αρχική. Το τελικό σχήμα της παρασκευής πρέπει να ακολουθεί το αρχικό σχήμα του ρ.σ. Το ακρορριζικό τρήμα πρέπει να διατηρείται κατά το δυνατόν μικρότερο Το ακρορριζικό τρήμα πρέπει να παραμένει στην αρχική του θέση και σχήμα. Shilder 1974 Β Α Α- πριν την Χ.Μ.Ε. Β- μετά την Χ.Μ.Ε Οι αρχές της μορφοποίησης τηρούνται Α- πριν την Χ.Μ.Ε. Β- μετά την Χ.Μ.Ε Οι αρχές της μορφοποίησης ΔΕΝ τηρούνται

6 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Ρ.Σ. Για την επίτευξη των στόχων της Χ.Μ.Ε. των ρ.σ. υπάρχουν τρεις κύριες τεχνικές. Α- Η διαδοχική από το ακρορρίζιο προς τον αυχένα κωνική διεύρυνση ή ανιούσα κωνική ή Step-back. Γίνεται χρήση των εργαλείων από τα μικρά μεγέθη προς τα μεγαλύτερα με βαθμιαία οπισθοχώρηση. Β- Η διεύρυνση του αυχενικού και μέσου τριτημόριου αρχικά μέχρι το #25 ή 30 και ακολουθεί η διεύρυνση του ακρορριζικού βάσει της ανιούσας ή Step-back τεχνικής. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Step-down και Γ- Η διαδοχική από τον αυχένα προς το ακρορρίζιο κωνική διεύρυνση ή κατιούσα κωνική ή Crown-down όπου η ακολουθία των εργαλείων είναι από τα μεγαλύτερα μεγέθη προς τα μικρότερα με βαθμιαία προώθηση προς το ακρορρίζιο.

7 Για την επίτευξη των στόχων της Χ.Μ.Ε. των ρ.σ. υπάρχουν τρεις κύριες τεχνικές. Α- Η διαδοχική από το ακρορρίζιο προς τον αυχένα κωνική διεύρυνση ή ανιούσα κωνική ή Step-back. Γίνεται χρήση των εργαλείων από τα μικρά μεγέθη προς τα μεγαλύτερα με βαθμιαία οπισθοχώρηση. Β- Η διεύρυνση του αυχενικού και μέσου τριτημόριου αρχικά μέχρι το #25 ή 30 και ακολουθεί η διεύρυνση του ακρορριζικού βάσει της ανιούσας ή Step-back τεχνικής. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Step-down και Γ- Η διαδοχική από τον αυχένα προς το ακρορρίζιο κωνική διεύρυνση ή κατιούσα κωνική ή Crown-down όπου η ακολουθία των εργαλείων είναι από τα μεγαλύτερα μεγέθη προς τα μικρότερα με βαθμιαία προώθηση προς το ακρορρίζιο.

8 Για την επίτευξη των στόχων της Χ.Μ.Ε. των ρ.σ. υπάρχουν τρεις κύριες τεχνικές. Α- Η διαδοχική από το ακρορρίζιο προς τον αυχένα κωνική διεύρυνση ή ανιούσα κωνική ή Step-back. Γίνεται χρήση των εργαλείων από τα μικρά μεγέθη προς τα μεγαλύτερα με βαθμιαία οπισθοχώρηση. Β- Η διεύρυνση του αυχενικού και μέσου τριτημόριου αρχικά μέχρι το #25 ή 30 και ακολουθεί η διεύρυνση του ακρορριζικού βάσει της ανιούσας ή Step-back τεχνικής. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Step-down και Γ- Η διαδοχική από τον αυχένα προς το ακρορρίζιο κωνική διεύρυνση ή κατιούσα κωνική ή Crown-down όπου η ακολουθία των εργαλείων είναι από τα μεγαλύτερα μεγέθη προς τα μικρότερα με βαθμιαία προώθηση προς το ακρορρίζιο.

9 Για την επίτευξη των στόχων της Χ.Μ.Ε. των ρ.σ. υπάρχουν τρεις κύριες τεχνικές. Α- Η διαδοχική από το ακρορρίζιο προς τον αυχένα κωνική διεύρυνση ή ανιούσα κωνική ή Step-back. Γίνεται χρήση των εργαλείων από τα μικρά μεγέθη προς τα μεγαλύτερα με βαθμιαία οπισθοχώρηση. Β- Η διεύρυνση του αυχενικού και μέσου τριτημόριου αρχικά και ακολουθεί η διεύρυνση του ακρορριζικού βάσει της ανιούσας ή Step-back τεχνικής. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Step-down και Γ- Η διαδοχική από τον αυχένα προς το ακρορρίζιο κωνική διεύρυνση ή κατιούσα κωνική ή Crown-down όπου η ακολουθία των εργαλείων είναι από τα μεγαλύτερα μεγέθη προς τα μικρότερα με βαθμιαία προώθηση προς το ακρορρίζιο.

10 ΧΗΜΙΚΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ Ρ.Σ. ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. Για κάθε τεχνική υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στο εργαστήριο της Ενδοδοντίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών διδάσκεται η τροποποιημένη ανιούσα κωνική (Step-back) που συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα των προαναφερθέντων τεχνικών. Η τεχνική αυτή αρχίζει με την παρασκευή του αυχενικού και μέσου τριτημορίου. Ακολουθεί ο καθορισμός του μήκους εργασίας και του πρώτου ή αρχικού εργαλείου που σφηνώνει στο ακρορρίζιο, η παρασκευή του ακρορριζικού τριτημορίου, η κωνική παρασκευή και η λείανση όλων των τοιχωμάτων του ρ.σ. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε ευθείς αλλά και σε κεκαμμένους ρ.σ.

11 ΧΗΜΙΚΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ Ρ.Σ. ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. Στάδια εργασίας Fαπό την αρχική ακτινογραφία γίνεται κατά προσέγγιση εκτίμηση του μήκους του δοντιού και του μήκους κάθε τριτημορίου F γίνεται διάνοιξη του μυλικού θαλάμου, εντοπισμός και έλεγχος διαβατότητας των ρ.σ. F διαδοχικά εισάγονται οι ρίνες #30, 25 και 20 για την παρασκευή του αυχενικού και μέσου τριτημορίου. Η επεξεργασία γίνεται παθητικά και χωρίς πίεση. Μεταξύ των εργαλείων γίνεται έλεγχος διαβατότητας και διακλυσμός. Fυπολογίζεται το ακριβές μήκος εργασίας του ρ.σ. F εντοπίζεται το πρώτο ή το αρχικό εργαλείο που σφηνώνει στο μήκος εργασίας F παρασκευάζεται ο ρ.σ. σύμφωνα με τις αρχές της ανιούσας κωνικής ή Step-back. F εξομαλύνονται όλες οι ανωμαλίες του ρ.σ. με το κύριο ακρορριζικό εργαλείο F γίνεται τελικός διακλυσμός και στέγνωμα του ρ.σ. Τοποθετείται αντισηπτικό φάρμακο και προσωρινή έμφραξη της μύλης.

12 F Από την αρχική ακτινογραφία γίνεται κατά προσέγγιση εκτίμηση του μήκους του δοντιού και του μήκους κάθε τριτημορίου 5 χιλ 5 χιλ 22 χιλ. 5 χιλ 7 χιλ

13 F Γίνεται διάνοιξη του μυλικού θαλάμου

14 F Γίνεται διάνοιξη του μυλικού θαλάμου, εντοπισμός των ρ.σ. και έλεγχος διαβατότητας με ρίνη #10. Ακολουθεί διακλυσμός. Ο έλεγχος της διαβατότητας πραγματοποιείται μετά από την χρήση κάθε εργαλείου.

15 1 η φάση: Παρασκευή του αυχενικού και μέσου 3μορίου Δείτε το βίντεο «κίνηση εργαλείου.mpg» από τον φάκελο «Video» στο CD 1α- Τοποθετείται ρίνη #30 εντός του ρ.σ. σε βάθος 3-5 χιλ χωρίς πίεση και μέχρι να συναντήσει μικρή αντίσταση. Οι κινήσεις είναι ημιπεριστροφικές και ακολουθεί ελαφρά ρίνιση. Διενεργείται διακλυσμός και έλεγχος διαβατότητας.

16 1 η φάση: Παρασκευή του αυχενικού και μέσου 3μορίου 1β-Τοποθετείται ρίνη #25 εντός του ρ.σ. σε βάθος 5-7 χιλ χωρίς πίεση και μέχρι να συναντήσει μικρή αντίσταση. Οι κινήσεις είναι ημιπεριστροφικές και ακολουθεί ελαφρά ρίνιση. Διενεργείται διακλυσμός και έλεγχος διαβατότητας. 1α- Τοποθετείται ρίνη #30 εντός του ρ.σ. σε βάθος 3-5 χιλ χωρίς πίεση και μέχρι να συναντήσει μικρή αντίσταση. Οι κινήσεις είναι ημιπεριστροφικές και ακολουθεί ελαφρά ρίνιση. Διενεργείται διακλυσμός και έλεγχος διαβατότητας.

17 1 η φάση: Παρασκευή του αυχενικού και μέσου 3μορίου ΠΡΟΣΟΧΗ Η παρασκευή του αυχενικού και μέσου τριτημορίου σε ευθείς και ευρείς ρ.σ. πιθανόν να μην είναι αναγκαία. Επιπλέον είναι δυνατόν να αρχίσει με μεγαλύτερο ή μικρότερο εργαλείο από το #30 ανάλογα με το αρχικό εύρος του στομίου. 1γ-Τοποθετείται ρίνη #20 εντός του ρ.σ. σε βάθος 7-10 χιλ χωρίς πίεση και μέχρι να συναντήσει μικρή αντίσταση. Οι κινήσεις είναι ημιπεριστροφικές και ακολουθεί ελαφρά ρίνιση. Διενεργείται διακλυσμός και έλεγχος διαβατότητας. 1β-Τοποθετείται ρίνη #25 εντός του ρ.σ. σε βάθος 5-7 χιλ χωρίς πίεση και μέχρι να συναντήσει μικρή αντίσταση. Οι κινήσεις είναι ημιπεριστροφικές και ακολουθεί ελαφρά ρίνιση. Διενεργείται διακλυσμός και έλεγχος διαβατότητας. 1α- Τοποθετείται ρίνη #30 εντός του ρ.σ. σε βάθος 3-5 χιλ χωρίς πίεση και μέχρι να συναντήσει μικρή αντίσταση. Οι κινήσεις είναι ημιπεριστροφικές και ακολουθεί ελαφρά ρίνιση. Διενεργείται διακλυσμός και έλεγχος διαβατότητας.

18 F υπολογίζεται το ακριβές μήκος εργασίας του ρ.σ. Η κατά προσέγγιση μέτρηση του μήκους του ρ.σ. είναι 22 χιλ. Αφαιρούνται 2 χιλ. για λόγους ασφάλειας. Το μήκος αυτό δηλ. (20 χιλ.) μεταφέρεται σε μια ρίνη η οποία τοποθετείται στον ρ.σ. και λαμβάνεται ακτινογραφία Η ενδιάμεση ακτινογραφία όπου το μήκος θα πρέπει να αυξηθεί κατά 1 χιλ. Δηλαδή το μήκος εργασίας είναι 21 χιλ.

19 F εντοπίζεται το πρώτο ή το αρχικό εργαλείο που σφηνώνει στο μήκος εργασίας Το πρώτο ή αρχικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του ρ.σ. είναι εκείνο που φθάνει στο καθορισμένο μήκος εργασίας και παρουσιάζει ελαφρά αντίσταση κατά την προσπάθεια αφαίρεσής του. Δείτε το βίντεο «πρώτο εργαλείο.mpg» από το φάκελο Video στο CD Αυτό το μέγεθος εργαλείου έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή τέλεση της Χ.Μ.Ε, επειδή καθορίζει το τελικό μέγεθος της παρασκευής που είναι, τουλάχιστον, κατά τρία μεγέθη μεγαλύτερο

20 2η φάση: παρασκευάζεται το ακρορριζικό τριτημόριο σύμφωνα με τις αρχές της ανιούσας κωνικής ή Step-back. Αν το 1 ο εργαλείο είναι το #20 τότε: Ο ρ.σ. παρασκευάζεται με το#20 στα 21 χιλ., ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΔΙΑΚΛΥΣΜΟΣ (2ml ΥΠΟΧΛΩΡΙΩΔΕΣ ΝΑΤΡΙΟ) ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΒΑΤΟΤΗΤΑΣ.

21 2η φάση: παρασκευάζεται το ακρορριζικό τριτημόριο σύμφωνα με τις αρχές της ανιούσας κωνικής ή Stepback. Αν το 1 ο εργαλείο είναι το #20 τότε: Ο ρ.σ. παρασκευάζεται με το#20 στα 21 χιλ., 25, 30, 35 και 40 στα 21 χιλ. Το #40 είναι το Κύριο Ακρορριζικό Εργαλείο (ΚΑΕ). ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΔΙΑΚΛΥΣΜΟΣ (2ml ΥΠΟΧΛΩΡΙΩΔΕΣ ΝΑΤΡΙΟ) ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΒΑΤΟΤΗΤΑΣ.

22 2η φάση: παρασκευάζεται το ακρορριζικό τριτημόριο σύμφωνα με τις αρχές της ανιούσας κωνικής ή Stepback. Αν το 1 ο εργαλείο είναι το #20 τότε: Ο ρ.σ. παρασκευάζεται με το#20 στα 21 χιλ., 25, 30, 35 και 40 στα 21 χιλ. Το #40 είναι το Κύριο Ακρορριζικό Εργαλείο (ΚΑΕ). ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΔΙΑΚΛΥΣΜΟΣ (2ml ΥΠΟΧΛΩΡΙΩΔΕΣ ΝΑΤΡΙΟ) ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΒΑΤΟΤΗΤΑΣ.

23 2η φάση: παρασκευάζεται το ακρορριζικό τριτημόριο σύμφωνα με τις αρχές της ανιούσας κωνικής ή Stepback. Αν το 1 ο εργαλείο είναι το #20 τότε: Ο ρ.σ. παρασκευάζεται με το#20 στα 21 χιλ., 25, 30, 35 και 40 στα 21 χιλ. Το #40 είναι το Κύριο Ακρορριζικό Εργαλείο (ΚΑΕ). ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΔΙΑΚΛΥΣΜΟΣ (2ml ΥΠΟΧΛΩΡΙΩΔΕΣ ΝΑΤΡΙΟ) ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΒΑΤΟΤΗΤΑΣ.

24 2η φάση: παρασκευάζεται το ακρορριζικό τριτημόριο σύμφωνα με τις αρχές της ανιούσας κωνικής ή Stepback. 21 χιλ. Αν το 1 ο εργαλείο είναι το #20 τότε: Ο ρ.σ. παρασκευάζεται με το#20 στα 21 χιλ., 25, 30, 35 και 40 στα 21 χιλ. Το #40 είναι το Κύριο Ακρορριζικό Εργαλείο (ΚΑΕ). ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΔΙΑΚΛΥΣΜΟΣ (2ml ΥΠΟΧΛΩΡΙΩΔΕΣ ΝΑΤΡΙΟ) ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΒΑΤΟΤΗΤΑΣ.

25 3η φάση: Ακολουθεί η κωνική παρασκευή του ρ.σ. # 45 στα 20 χιλ. 21 χιλ. 20 χιλ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕIΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕIΤΑΙ ΔΙΑΚΛΥΣΜΟΣ (2ml ΥΠΟΧΛΩΡΙΩΔΕΣ ΝΑΤΡΙΟ) ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΒΑΤΟΤΗΤΑΣ.

26 3η φάση: Ακολουθεί η κωνική παρασκευή του ρ.σ. # 45 στα 20 χιλ. # 50 στα 19 χιλ. 21 χιλ. 20 χιλ. 19 χιλ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕIΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕIΤΑΙ ΔΙΑΚΛΥΣΜΟΣ (2ml ΥΠΟΧΛΩΡΙΩΔΕΣ ΝΑΤΡΙΟ) ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΒΑΤΟΤΗΤΑΣ.

27 3η φάση: Ακολουθεί η κωνική παρασκευή του ρ.σ. # 45 στα 20 χιλ. # 50 στα 19 χιλ. 21 χιλ. 20 χιλ. 19 χιλ. 18 χιλ # 55 στα 18 χιλ., ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕIΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕIΤΑΙ ΔΙΑΚΛΥΣΜΟΣ (2ml ΥΠΟΧΛΩΡΙΩΔΕΣ ΝΑΤΡΙΟ) ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΒΑΤΟΤΗΤΑΣ.

28 3η φάση: Ακολουθεί η κωνική παρασκευή του ρ.σ. # 45 στα 20 χιλ. # 50 στα 19 χιλ. 21 χιλ. 20 χιλ. 19 χιλ. 18 χιλ 17 χιλ. # 55 στα 18 χιλ., # 60 στα 17 χιλ.και ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕIΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕIΤΑΙ ΔΙΑΚΛΥΣΜΟΣ (2ml ΥΠΟΧΛΩΡΙΩΔΕΣ ΝΑΤΡΙΟ) ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΒΑΤΟΤΗΤΑΣ.

29 3η φάση: Ακολουθεί η κωνική παρασκευή του ρ.σ. # 45 στα 20 χιλ. # 50 στα 19 χιλ. # 55 στα 18 χιλ., # 60 στα 17 χιλ.και Τέλος, εξομαλύνονται όλες οι εσοχές και ανωμαλίες των τοιχωμάτων του ρ.σ. με το Κύριο Ακρορριζικό Εργαλείο #40 το οποίο χρησιμοποιείται με κινήσεις ρίνισης στα 21 χιλ. Ακολουθεί ο τελικός διακλυσμός με 10 ml διαλύματος διακλυσμού.

30 Προσωρινή έμφραξη της μύλης του δοντιού

31 Προσωρινή έμφραξη της μύλης του δοντιού Στέγνωμα του ριζικού σωλήνα με κώνο χάρτου

32 Προσωρινή έμφραξη της μύλης του δοντιού Στέγνωμα του ριζικού σωλήνα με κώνο χάρτου Ca(OH) 2 Τοποθέτηση ενδορριζικού φαρμάκου και προσωρινής έμφραξης της μύλης του δοντιού

33 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ u u u u u Μόρφης Α., Γεωργοπούλου Μ., Κερεζούδης Ν. σημειώσεις για την Ενδοδοντία Ι, Αθήνα 2006 Schilder H: Cleaning and shaping the root canal. Dent Clin North Am 1974;18: Συκαράς Σ. Ενδοδοντία. 3 η έκδοση, ιατρικές εκδόσεις «Ζήτα». Αθήνα Τσάτσας Β. Σύγχρονη Ενδοδοντία, εκδόσεις Παρισιάνου. Αθήνα Τσάτσας Β., Νιαμονητός Κ. εργαστηριακός οδηγός ενδοδοντίας. Αθήνα 1999

34 Για το Σεμινάριο αυτό συνεργάσθηκαν οι: Χαμπάζ Μ. Αναπλ. Καθηγητής & Καλογερόπουλος Κ. Μεταπτυχιακός φοιτητής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 5 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 5 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 5 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 5 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 5 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 5 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΓΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ.

ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΓΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 3 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 5 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΓΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΗΜΙΚΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ.

ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΗΜΙΚΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ. 7 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 5 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΗΜΙΚΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ. Σκοπός του Σεμιναρίου:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Υπεύθυνος δραστηριότητας: Μ. Γ. ΧΑΜΠΑΖ Σκοπός: Σκοπός αυτού του μετεκπαιδευτικού προγράμματος είναι η συνεχής επιμόρφωση των οδοντιάτρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. 1 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 5 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Είναι να γνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΟΝΤΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΟΝΤΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 2 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 5 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΟΝΤΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Είναι να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραµµα. Στην Ενδοδοντία. Εργαστήριο Ενδοδοντίας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραµµα. Στην Ενδοδοντία. Εργαστήριο Ενδοδοντίας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραµµα Στην Ενδοδοντία Εργαστήριο Ενδοδοντίας Επιστηµονικός Υπεύθυνος Προγράµµατος Αναπληρωτής Καθηγητής Μ. Γ. Χαµπάζ Διευθυντής Εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ.

ΕΜΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ. 9 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 5 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΜΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ

ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ. 10 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 5 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ Σκοπός του Σεμιναρίου: Είναι να γνωρίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά τη μελέτη του παρόντος κεφαλαίου και το πέρας της εργαστηριακής άσκησης ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να:

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά τη μελέτη του παρόντος κεφαλαίου και το πέρας της εργαστηριακής άσκησης ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να: ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά τη μελέτη του παρόντος κεφαλαίου και το πέρας της εργαστηριακής άσκησης ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να: Αναγνωρίζει τα ιατρογενή σφάλματα τα οποία πιθανόν να προκαλέσουν

Διαβάστε περισσότερα

14η Σύνοδος Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρείας. Λευκάδα, 19 και 20 Μαΐου 2012 Σε συνεργασία με την Ελληνική Ενδοδοντική Εταιρεία

14η Σύνοδος Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρείας. Λευκάδα, 19 και 20 Μαΐου 2012 Σε συνεργασία με την Ελληνική Ενδοδοντική Εταιρεία ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕΕ Υπεύθυνοι στήλης: Μ. Φλεβοτομάς, Π. Αναστασιάδης 14η Σύνοδος Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρείας. Λευκάδα, 19 και 20 Μαΐου 2012 Σε συνεργασία με την Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση δοντιών με εκτεταμένη απώλεια ιστών

Αντιμετώπιση δοντιών με εκτεταμένη απώλεια ιστών Στρατής Παπάζογλου Προσθετολόγος, MS, PhD Επικ. Καθηγητής Οδοντικής Χειρουργικής Αντιμετώπιση δοντιών με εκτεταμένη απώλεια ιστών Εκτεταμένη απώλεια ιστών Κοιλότητες μεγαλύτερες από τυπικές, συχνά αποκαθυστούν

Διαβάστε περισσότερα

5 o. Έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση-θεραπευτική αντιµετώπιση στην Ενδοδοντία ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ

5 o. Έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση-θεραπευτική αντιµετώπιση στην Ενδοδοντία ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC SOCIETY of ENDODONTICS 5 o Θέµα: Έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση-θεραπευτική αντιµετώπιση στην Ενδοδοντία Σε συνεργασία µε τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΤΙΟΥ. Καλύβα Μαρία. Ε νδοδοντική θεραπεία Από την διάγνωση έως την έμφραξη Ε Ν Δ Ο Δ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Ε Σ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΜΑΡΤΙΟΥ. Καλύβα Μαρία. Ε νδοδοντική θεραπεία Από την διάγνωση έως την έμφραξη Ε Ν Δ Ο Δ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Ε Σ ΧΟΡΗΓΟΙ Ε Ν Δ Ο Δ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Ε Σ Καλύβα Μαρία 5-6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 Ε νδοδοντική θεραπεία Από την διάγνωση έως την έμφραξη ΧΟΡΗΓΟΙ Χρήστος Δανδάκης Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1965. Πτυχίο Οδοντιατρικής το 1991.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΙ ΠΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝ Ο ΟΝΤΙΣ Η επιτυχία µιας ενδοδοντικής θεραπείας ΕΝ εξαρτάται από: Την γενική υγεία του ασθενή Η πρόγνωση της ενδοδοντικής θεραπείας ριζικού σωλήνα µε σπασµένο µικροεργαλείο είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ. Οδηγός Προγράμματος

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ. Οδηγός Προγράμματος ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ Οδηγός Προγράμματος 1 Το πρόγραμμα κλινικής ειδίκευσης στην Ενδοδοντία είναι τριετούς διάρκειας, χωρισμένο σε 6 εξάμηνα σπουδών. 1. Σκοποί του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΪΟΥ 2011. Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. Πρακτικά θέματα Ενδοδοντίας. Ξενοδοχείο Aquis Corfu Holiday Palace Κανόνι

ΜΑΪΟΥ 2011. Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. Πρακτικά θέματα Ενδοδοντίας. Ξενοδοχείο Aquis Corfu Holiday Palace Κανόνι II 13 14 15 ΜΑΪΟΥ 2011 ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Θηβών 2, Γουδή, 115 27, Αθήνα ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας Πρακτικά θέματα Ενδοδοντίας Ξενοδοχείο Aquis Corfu Holiday

Διαβάστε περισσότερα

21-22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. Κωνσταντίνος Σώρος. Ε νδοδοντική θεραπεία Από την διάγνωση έως την έμφραξη Ε Ν Δ Ο Δ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Ε Σ

21-22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. Κωνσταντίνος Σώρος. Ε νδοδοντική θεραπεία Από την διάγνωση έως την έμφραξη Ε Ν Δ Ο Δ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Ε Σ Ε Ν Δ Ο Δ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Ε Σ Κωνσταντίνος Σώρος 21-22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 Ε νδοδοντική θεραπεία Από την διάγνωση έως την έμφραξη Χρήστος Δανδάκης Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1965. Πτυχίο Οδοντιατρικής το

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 7 Μαίου. 9:00-10:00 Oswaldo Scopin Η ενδοδοντικη θεραπεία στην επανορθωτική οδοντιατρική: σύγχρονες αντιλήψεις και εφαρμογές

Παρασκευή 7 Μαίου. 9:00-10:00 Oswaldo Scopin Η ενδοδοντικη θεραπεία στην επανορθωτική οδοντιατρική: σύγχρονες αντιλήψεις και εφαρμογές Θε ω ρ η τ ι κ ό Πρ ό γ ρ α μ μ α Παρασκευή 7 Μαίου 8:30-9:00 Εγγραφές - Καλωσόρισμα 9:00-10:00 Oswaldo Scopin Η ενδοδοντικη θεραπεία στην επανορθωτική οδοντιατρική: σύγχρονες αντιλήψεις και εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Στάδια της ενδοδοντικής θεραπείας Εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο στάδιο της εξέτασης και διάγνωσης

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Στάδια της ενδοδοντικής θεραπείας Εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο στάδιο της εξέτασης και διάγνωσης ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά τη μελέτη του παρόντος κεφαλαίου και το πέρας της εργαστηριακής άσκησης, ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να: Απαριθμεί τα στάδια της ενδοδοντικής θεραπείας Αναφέρει, ταξινομεί

Διαβάστε περισσότερα

18ο Συμπόσιο Ενδοδοντίας Θεσσαλονίκη, 1 και 2 Δεκεμβρίου 2012

18ο Συμπόσιο Ενδοδοντίας Θεσσαλονίκη, 1 και 2 Δεκεμβρίου 2012 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕΕ Υπεύθυνοι στήλης: Μ. Φλεβοτομάς, Π. Αναστασιάδης 18ο Συμπόσιο Ενδοδοντίας Θεσσαλονίκη, 1 και 2 Δεκεμβρίου 2012 1. Γ. Ι. Σίσκος Ενδοδοντική προσέγγιση της απορρόφησης

Διαβάστε περισσότερα

Συµπόσιο Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων

Συµπόσιο Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 & 3 Φεβρουαρίου 2019 Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης www.greekendodontists2019.gr facebook.com/greekendodontists A ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ Premium Congress & Social Events Solutions

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. HELLENIC SOCIETY of ENDODONTICS. Ενδοδοντική θεραπεία. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. HELLENIC SOCIETY of ENDODONTICS. Ενδοδοντική θεραπεία. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC SOCIETY of ENDODONTICS Ενδοδοντική θεραπεία Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε Ενδοδοντική θεραπεία Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε Το δόντι αποτελείται από σκληρούς ενασβεστιωμένους

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφία στην ενδοδοντία - Τρισδιάστατη απεικόνιση (Λαµπριανίδης Θ) Άµεση και έµµεση κάλυψη του πολφού Σύγχρονα δεδοµένα (Κουλαουζίδου Ε)

Ακτινογραφία στην ενδοδοντία - Τρισδιάστατη απεικόνιση (Λαµπριανίδης Θ) Άµεση και έµµεση κάλυψη του πολφού Σύγχρονα δεδοµένα (Κουλαουζίδου Ε) ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΠΟΣ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΡΟ ΟΣ Mediterranean Hotel 35, Cos str. 85100 Rhodes, Greece Tel.: +30 22410 24661, ISDN Line: +3022410 97000 Fax: +30 22410 22828

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοδοντική θεραπεία

Ενδοδοντική θεραπεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC SOCIETY of ENDODONTICS Ενδοδοντική θεραπεία Σε δόντια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά Ηενδοδοντική θεραπεία, χάρη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο σε επίπεδο βιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης. Μόνο για οδοντιατρική χρήση. Κωδ. A1703-A1803 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οδηγίες χρήσης. Μόνο για οδοντιατρική χρήση. Κωδ. A1703-A1803 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Μόνο για οδοντιατρική χρήση Οδηγίες χρήσης ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Κωδ. A1703-A1803 Οι αποφρακτικές διατάξεις GUTTACORE χρησιμοποιούνται για την έμφραξη των ριζικών σωλήνων. I. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Τα προϊόντα αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΧΗΜΙΚΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΧΗΜΙΚΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 4 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 5 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΧΗΜΙΚΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονική εξέλιξη της έννοιας του πόνου στον πολιτισμό και την ιστορία της ιατρικής

Διαχρονική εξέλιξη της έννοιας του πόνου στον πολιτισμό και την ιστορία της ιατρικής Διαχρονική εξέλιξη της έννοιας του πόνου ΚΥΡΙΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ Διαχρονική εξέλιξη της έννοιας του πόνου στον πολιτισμό και την ιστορία της ιατρικής Γ. Α. Ρηγάτος* Περίληψη Το βιολογικό φαινόμενο του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε Αιμίλιος Τίγκος Χειρουργός Οδοντίατρος - Ενδοδοντολόγος Κάθε δόντι αποτελείται από τη «μύλη», το τμήμα δηλαδή που βρίσκεται έξω από τα ούλα και είναι ορατό

Διαβάστε περισσότερα

Από: Οδοντιατρικό Κέντρο "Dental Center"

Από: Οδοντιατρικό Κέντρο Dental Center Από: Οδοντιατρικό Κέντρο "Dental Center" Ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση του δοντιού είναι η επέμβαση του οδοντίατρου στο εσωτερικό του δοντιού, δηλαδή στον πολφό και στην οδοντίνη. Σκοπός αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ Ο- ΟΝΤΙΑ ΗΜΕΡΟ. Από την διάγνωση έως την έµφραξη ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΝ Ο ΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΝ Ο- ΟΝΤΙΑ ΗΜΕΡΟ. Από την διάγνωση έως την έµφραξη ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΝ Ο ΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝ Ο ΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 2ΗΜΕΡΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΣΤΕΣ Dr. Χρήστος Δανδάκης Dr. Κωνσταντίνος Κωδωνάς Dr. Καλύβα Μαρία Από την διάγνωση έως την έµφραξη Το διήµερο πρακτικό σεµινάριο Ενδοδοντολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Περιοδοντική θεραπεία:

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Περιοδοντική θεραπεία: ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά τη μελέτη του παρόντος κεφαλαίου και το πέρας της εργαστηριακής άσκησης ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να: Αναφέρει τα στάδια προετοιμασίας των δοντιών για ενδοδοντική θεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Μορφολογία ριζών και ριζικών σωλήνων: κλινική προσέγγιση

Μορφολογία ριζών και ριζικών σωλήνων: κλινική προσέγγιση Mορφολογία ριζών - ριζικών σωλήνων ΚYΡΙΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝOΜΕΝΟ AΡΘΡΟ Μορφολογία ριζών και ριζικών σωλήνων: κλινική προσέγγιση Π. Μπελτές* Περίληψη Η γνώση της μορφολογίας της πολφικής κοιλότητας είναι δεδομένο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑΣ Donald E. Arens, DDS, MSD Alan H. Gluskin, DDS Christine I. Peters, DMD Ove A. Peters, DMD, MS, PhD Συνεργάτες: David C. Brown, BDS, MDS, MSD Joe H. Camp, DDS, MSD Gerald

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Με φιλικούς χαιρετισμούς. Αναπλ. Καθηγητής Γιώργος Ι. Σίσκος Πρόεδρος ΕΕΕ. 17o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 3

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Με φιλικούς χαιρετισμούς. Αναπλ. Καθηγητής Γιώργος Ι. Σίσκος Πρόεδρος ΕΕΕ. 17o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 3 ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αγαπητοί φίλοι συνάδελφοι, Ενώ η οικονομική και κοινωνική κρίση βαθαίνει, εμείς έχουμε το κουράγιο να συνεχίζουμε την ανοδική μας πορεία και να διοργανώνουμε επιστημονικές εκδηλώσεις και

Διαβάστε περισσότερα

20o Σεμινάριο Συνεχούς Επιμόρφωσης Σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών

20o Σεμινάριο Συνεχούς Επιμόρφωσης Σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών 20o Σεμινάριο Σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών Αντιμετώπιση εκτεταμένων οδοντικών βλαβών Σύγχρονες ενδοδοντικές τεχνικές και αισθητικές στεφάνες νεογιλών δοντιών 15 & 16 Μαρτίου 2014 Οδοντιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Επανεπέμβαση στην Ενδοδοντία

Επανεπέμβαση στην Ενδοδοντία Επανεπέμβαση στην Ενδοδοντία Παρουσίαση Από τη στιγμή της πρόσκλησής μου από το Quintessence International Publishing Group Brazil να γράψω ένα βιβλίο για την ενδοδοντία, το κεντρικό θέμα αυτής της δουλειάς

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικό Πρόγραμμα

Επιστημονικό Πρόγραμμα Επιστημονικό Πρόγραμμα Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 09.00-10.00 Προσέλευση- Εγγραφές Α ΑΙΘΟΥΣΑ (TULIP ROOM) 12.00-14.30 1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρεύοντες: Ν ΘΕΜΑΤΙΚΗΕΝΟΤΗΤΑΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑΣ 12.00-13.00 Ενδοδοντική Επανεπέμβαση:

Διαβάστε περισσότερα

VivaStyle Paint On Plus Το βερνίκι επαγγελματικής χρήσης για λεύκανση δοντιών

VivaStyle Paint On Plus Το βερνίκι επαγγελματικής χρήσης για λεύκανση δοντιών VivaStyle Paint On Plus Το βερνίκι επαγγελματικής χρήσης για λεύκανση δοντιών Αποτελεσματική λεύκανση δοντιών χωρίς δισκάριο Πρωτοποριακό σύστημα λεύκανσης για χρήση στο ιατρείο και στο σπίτι. Στοχευμένη

Διαβάστε περισσότερα

Ακρορριζική Μετατόπιση

Ακρορριζική Μετατόπιση 18 Dental Tribune Greek Edition Ακρορριζική Μετατόπιση Μικροχειρουργική αντιμετώπιση ενός διαδικαστικού σφάλματος κατά τη διάρκεια της ακρορριζικής μηχανικής επεξεργασίας Καθηγητής L.A.P.Pereira, Βραζιλία

Διαβάστε περισσότερα

VACUKLAV 31 B+ Γερμανική ποιότητα σε ασυναγώνιστες τιμές. ΔΩΡΟ με κάθε αγορά κλιβάνου. MELAdem 40 Αυτόματος Απιονιστής Νερού

VACUKLAV 31 B+ Γερμανική ποιότητα σε ασυναγώνιστες τιμές. ΔΩΡΟ με κάθε αγορά κλιβάνου. MELAdem 40 Αυτόματος Απιονιστής Νερού 46 Dental Tribune Greek Edition Ενδοδοντική θεραπεία σε μια συνεδρία για ενασβεστιωμένους κάτω κεντρικούς τομείς Dr Mostafa Anwar BDS, DHHM, MDSc, PhD Researcher Assistant Lecturer of Endodontics The British

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΙ ΚΑΤΩ ΤΟΜΕΙΣ (31, 41 32, 42)

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΙ ΚΑΤΩ ΤΟΜΕΙΣ (31, 41 32, 42) ΕΝΤΡΙΟΙ Ι ΠΛΓΙΟΙ ΤΩ ΤΟΜΕΙ (31, 1 32, 2) -2- KENTΡΙΟΙ Ι ΠΛΓΙΟΙ ΤΩ ΤΟΜΕΙ (31, 1-32, 2) τόχοι Με το πέρας της άσκησης ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να: 1. Περιγράφει τις βασικές μορφολογικές διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

FotoSan. Αντιβακτηριακή δράση σε δευτερόλεπτα

FotoSan. Αντιβακτηριακή δράση σε δευτερόλεπτα FotoSan Αντιβακτηριακή δράση σε δευτερόλεπτα Περίληψη FotoSan αντιβακτηριακή θεραπεία Εντοπισμένη θεραπεία Καταστρέφει βακτήρια, ιούς, μύκητες, πρωτόζωα Χωρίς παρενέργειες Χωρίς αντενδείξεις ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΙ ΑΝΩ ΤΟΜΕΙΣ (11, 21 12, 22)

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΙ ΑΝΩ ΤΟΜΕΙΣ (11, 21 12, 22) ΕΝΤΡΙΟΙ Ι ΠΛΓΙΟΙ ΝΩ ΤΟΜΕΙ (11, 21 12, 22) -29- ΕΝΤΡΙΟΙ Ι ΠΛΓΙΟΙ ΝΩ ΤΟΜΕΙ (11, 21-12, 22) τόχοι Με το πέρας της άσκησης ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να: 1. Περιγράφει τις βασικές μορφολογικές διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

Όπως ο φοίνικας από τις στάχτες έτσι αναγεννάται και η ρίνη NiTi!

Όπως ο φοίνικας από τις στάχτες έτσι αναγεννάται και η ρίνη NiTi! Η νέα γενιά ρινών NiTi Όπως ο φοίνικας από τις στάχτες έτσι αναγεννάται και η ρίνη NiTi! ΝΕΟ! αποστειρωμένο και έτοιμο για χρήση 134 C > > Χωρίς μνήμη σχήματος + υπερελαστικότητα = ακολουθεί την καμπυλότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Χαμπάζ θα θέλαμε δυο λόγια για το 1 Ο Διεθνές Συνέδριο Της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας. Θα μου επιτρέψετε κύριε Ρούσση, πριν απαντήσω, να

Κύριε Χαμπάζ θα θέλαμε δυο λόγια για το 1 Ο Διεθνές Συνέδριο Της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας. Θα μου επιτρέψετε κύριε Ρούσση, πριν απαντήσω, να Κύριε Χαμπάζ θα θέλαμε δυο λόγια για το 1 Ο Διεθνές Συνέδριο Της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας. Θα μου επιτρέψετε κύριε Ρούσση, πριν απαντήσω, να σας αναφέρω λίγα γεγονότα για το ιστορικό αυτού του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΣΗ Το κοπτικό μέρος όλων των εργαλείων είναι κατασκευασμένο από κράμα νικελίου-τιτανίου.

ΣΥΝΘΕΣΗ Το κοπτικό μέρος όλων των εργαλείων είναι κατασκευασμένο από κράμα νικελίου-τιτανίου. Σύστημα WaveOne Gold EL ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΕΣ ΡΙΝΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΩΔ. B ST W1GG & ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΟΝΕΣ, μιας χρήσεως για τοπική αναισθησία Α)LONG 0,40χ35 mm πλαστικού μπεκ

ΒΕΛΟΝΕΣ, μιας χρήσεως για τοπική αναισθησία Α)LONG 0,40χ35 mm πλαστικού μπεκ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΥΛΙΚΑ CPV 33141800-8 ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 44.517,72 ΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΟΥΣ ΜΟΝ/ΜΕΤ Ρ ΠΟΣΟΤ ΗΤΑ 1 1.1 1.2 ΒΕΛΟΝΕΣ, μιας χρήσεως για τοπική αναισθησία Α)LONG 0,40χ35 mm πλαστικού μπεκ ΒΕΛΟΝΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

19ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ 24-25 ΜΑΪΟΥ & ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΕΝΔΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ

19ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ 24-25 ΜΑΪΟΥ & ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΕΝΔΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΣ 19ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ υνατότητες και αντιµετώπιση προβληµάτων στην Ενδοδοντολογία Αποκατάσταση ενδοδοντικά θεραπευµένων δοντιών 24-25 ΜΑΪΟΥ Αµφιθέατρο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο. Διάγνωση Οδοντικών Βλαβών - Προσδιορισμός Τερηδονικού Κινδύνου - Σχέδιο Θεραπείας

Κεφάλαιο. Διάγνωση Οδοντικών Βλαβών - Προσδιορισμός Τερηδονικού Κινδύνου - Σχέδιο Θεραπείας Κεφάλαιο 1 Διάγνωση Οδοντικών Βλαβών - Προσδιορισμός Τερηδονικού Κινδύνου - Σχέδιο Θεραπείας 10 Η στρατηγική διατήρησης της υγείας των οδοντικών ιστών, αυτό που αποκαλείται ως σχέδιο θεραπείας έχει διπλή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Ενδοδοντία. Φεβρουάριος - Απρίλιος 2017 Ο Ο Ν Τ Ι Α Τ Ρ Ι Κ Α

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Ενδοδοντία. Φεβρουάριος - Απρίλιος 2017 Ο Ο Ν Τ Ι Α Τ Ρ Ι Κ Α Φεβρουάριος - Απρίλιος 2017 ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Ενδοδοντία Μεγαλύτερη ευελιξία - από την αρχή ως το τέλος Το PROTAPER GOLD TM από 1/1/2017, μετά από πολλά χρόνια, αντικαθιστά το χρυσό πρότυπο της ενδοδοντίας PROTAPER

Διαβάστε περισσότερα

Dental Debate. στην Αθήνα 24/09. Οδοντιατρική Ημερίδα. 1o Debate. 2o Debate Εμφυτεύματα Vs Mini Εμφυτευματα. Όψεις Ρητίνης Vs Οψεις Πορσελάνης

Dental Debate. στην Αθήνα 24/09. Οδοντιατρική Ημερίδα. 1o Debate. 2o Debate Εμφυτεύματα Vs Mini Εμφυτευματα. Όψεις Ρητίνης Vs Οψεις Πορσελάνης στην Αθήνα 24/09 1o Όψεις Ρητίνης Vs Οψεις Πορσελάνης 2o Εμφυτεύματα Vs Mini Εμφυτευματα Πρακτικά Σεμινάρια 1 2 3 4 + Όψεις Πορσελάνης Όψεις Ρητίνης Μηχανοκίνητη Ενδοδοντία Χρήση των Mini Implants στην

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτελέσματα Ερωτηματολογίων Αξιολόγησης Φοιτητών μαθημάτων Χειμερινού Εξαμήνου »

«Αποτελέσματα Ερωτηματολογίων Αξιολόγησης Φοιτητών μαθημάτων Χειμερινού Εξαμήνου » «Αποτελέσματα Ερωτηματολογίων Αξιολόγησης Φοιτητών μαθημάτων Χειμερινού Εξαμήνου 2012-2013» Τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής αξιολόγησης του Χειμερινού Εξαμήνου 2012-2013 βασίζονται στις απαντήσεις 169

Διαβάστε περισσότερα

PROTAPER GOLD Θεραπεία

PROTAPER GOLD Θεραπεία PROTAPER GOLD Θεραπεία ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ EL ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ PROTAPER GOLD A04092G03 - A04102G03 - A04112G03 Εργαλεία PROTAPER GOLD για ενδοδοντική θεραπεία: Ρίνες διαμόρφωσης PROTAPER GOLD (S,

Διαβάστε περισσότερα

Συµπόσιο Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων

Συµπόσιο Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 & 3 Φεβρουαρίου 2019 Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης www.greekendodontists2019.gr facebook.com/greekendodontists ΧΟΡΗΓΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ Premium Congress & Social Events Solutions

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ % 1ο 25 18,66% 3ο 26 20,31% 5ο 29 23,97% 7ο 41 31,54% 9ο 30 24,19%

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ % 1ο 25 18,66% 3ο 26 20,31% 5ο 29 23,97% 7ο 41 31,54% 9ο 30 24,19% ΠΡΟΣ: Μέλη ΔΕΠ Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ΘΕΜΑ: «Αποτελέσματα Ερωτηματολογίων Αξιολόγησης Φοιτητών μαθημάτων Χειμερινού Εξαμήνου 2013-2014.» Σας αποστέλλουμε τα αποτελέσματα ερωτηματολογίων αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΕΚΜΑΓΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΑΙ ΟΧΙ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΕΚΜΑΓΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΑΙ ΟΧΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΕΚΜΑΓΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΑΙ ΟΧΙ ΣΧΟΛΙΑ Έγινε λήψη αρχικών αποτυπωμάτων; Επιλέχθηκε το σωστό σε μέγεθος δισκάριο; Το αποτύπωμα τοποθετήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ταράζουμε τα νερα...

Ταράζουμε τα νερα... Ταράζουμε τα νερα... www.dentsplymaillefer.com Απλό σαν το, αλλά με χρυσά πλεονεκτήματα 1 Ενισχύει την ασφάλεια του ασθενούς Η ρίνη GOLD είναι 200% πιο ανθεκτική στην κυκλική κόπωση σε σχέση με τα κλασσικά

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση ΜΤΑ για την αποκατάσταση ιατρογενών διατρήσεων

Χρήση ΜΤΑ για την αποκατάσταση ιατρογενών διατρήσεων 6 Ενδοδοντία De n t a l Tr i b u n e Greek Edition Χρήση ΜΤΑ για την αποκατάσταση ιατρογενών διατρήσεων Αrnaldo Castellucci, MD, DDS Οι διατρήσεις αποτελούν παθολογικές ή ιατρογενείς επικονωνίες μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ Σε όλους αυτούς που μόχθησαν για τη «ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ» ΤΟΥ ΡΙΖΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ Σε όλους αυτούς που μόχθησαν για τη «ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ» ΤΟΥ ΡΙΖΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΛΕΞΙΚΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑ 2004 Copyright ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΣΣΟΣ Ζωοδόχου Πηγής 54 106 81 Αθήνα τηλ. 210 3814 939, FAX 210 8082 389 Υπεύθυνος διακίνησης: Δημήτρης Μπαλαμπάνης Εκτύπωση: Αφοί Σπύρου Τα

Διαβάστε περισσότερα

Συµπόσιο Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων

Συµπόσιο Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 & 3 Φεβρουαρίου 2019 Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης www.greekendodontists2019.gr facebook.com/greekendodontists ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ Premium Congress & Social Events Solutions Θεσσαλονίκη:

Διαβάστε περισσότερα

ETHΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ETHΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ETHΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ > 11 Δραστηριότητες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης > Θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική άσκηση > Στην Οδοντιατρική Σχολή: Θηβών 2, Γουδή-Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θ & Ι ΕΞΑΜΗΝΟ (5 ο ΕΤΟΣ) Ακαδ. Έτος

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θ & Ι ΕΞΑΜΗΝΟ (5 ο ΕΤΟΣ) Ακαδ. Έτος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ Διευθυντής: Ν. Τοπουζέλης Πληροφορίες: Δ. Ζαπρούδη Τηλ.: 2310-999556 / 999557

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MARKETING

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MARKETING Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MARKETING Πέμπτο Εξάμηνο, Ακαδημαϊκό Ετος 2011-2012 Παραδόσεις: Δευτέρα 12:15-14:00 (αιθ. 202) & Τετάρτη 16:15-18:00 (αιθ. 201) Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΓΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΉ ΠΡΌΣΒΑΣΗ - ΟΔΗΓΊΕΣ ΧΡΉΣΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΓΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΉ ΠΡΌΣΒΑΣΗ - ΟΔΗΓΊΕΣ ΧΡΉΣΗΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΉ ΧΡΉΣΗ ΜΌΝΟ Cavity Access Set ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΓΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΉ ΠΡΌΣΒΑΣΗ - ΟΔΗΓΊΕΣ ΧΡΉΣΗΣ EL 1) ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ Αυτά τα εργαλεία προορίζονται για χρήση μόνο σε κλινικό ή νοσοκομειακό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ProTaper Universal - Treatment

ProTaper Universal - Treatment ProTaper Universal - Treatment ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ ΟΔΗΓΊΕΣ ΧΡΉΣΗΣ PROTAPER UNIVERSAL A0409 - A0410 - A0411 - A0415 EL ProTaper εργαλεία για ενδοδοντική θεραπεία: ProTaper ρίνες διαμόρφωσης (Shaping

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ Διευθυντής: Διονύσιος-Ελευθ. Π. Μάργαρης, Αναπλ. Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΙΜΩΔΗ & ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΛΟΙΜΩΔΗ & ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΛΟΙΜΩΔΗ & ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής ΤΜΗΜΑ Τεχνολόγων Γεωπόνων ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ FGZ520 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή οδοντιατρική θεραπεία

Ψηφιακή οδοντιατρική θεραπεία 10 Ορθοδοντική Ψηφιακή οδοντιατρική θεραπεία Δύο περιστατικά SureSmile-υψηλή ποιότητα και ταχύτερη θεραπεία M. Feinberg, DMD A.Weiss, DMD Το λογισμικό διάγνωσης και θεραπευτικού σχεδιασμού SureSmile αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Clever Dental 65+ και Clever Dental 65+ Basic ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ

Clever Dental 65+ και Clever Dental 65+ Basic ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ Clever Dental 65+ και Clever Dental 65+ Basic ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΜΙΚΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ( ) CLEVER Ασφαλιζόμενοι DENTAL 65+ CLEVER DENTAL 65+ Basic Κυρίως Ασφαλιζόμενος 192,00 118,00 2ος Ασφαλιζόμενος

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (διαλέξεις / σεμινάρια): Βιοστατιστική

Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (διαλέξεις / σεμινάρια): Βιοστατιστική 1ου Εξαμήνου 2011-2012 Παρακάτω εμφανίζονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των μαθημάτων του 1ου Εξαμήνου. Η κάθε ερώτηση αξιολογήθηκε στην κλίμακα 1 έως 5, όπου το 1 αντιπροσωπεύει τη χειρότερη αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 1 Ο ζωντανός πολφός 9

Μέρος 1 Ο ζωντανός πολφός 9 1 Εισαγωγή στην ενδοδοντολογία 1 Claes Reit, Gunnar Bergenholtz και Preben Hørsted-Bindslev Ενδοδοντολογία 1 Η απαρχή της σύγχρονης ενδοδοντολογίας 2 Ο στόχος της ενδοδοντικής θεραπείας 3 Κλινικά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ. Ζ & Η ΕΞΑΜΗΝΟ (4 ο ΕΤΟΣ) Ακαδημαϊκό Έτος

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ. Ζ & Η ΕΞΑΜΗΝΟ (4 ο ΕΤΟΣ) Ακαδημαϊκό Έτος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ Διευθυντής: Καθηγητής Μόσχος Α. Παπαδόπουλος Πληροφορίες: Ε. Μαργαρίτη Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ Α/Α 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΡΙΟΥ (Π.Τ.) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΛΙΚΟΥ ΤΑΙΝΙΑ ΣΕΛΛΟΦΑΝΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΤΗ ΡΗΤΙΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΥΑΛΟΧΑΡΤΟΥ ΓΙΑ ΛΕΙΑΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοδοντική θεραπεία με τη βοήθεια οδοντιατρικού laser

Ενδοδοντική θεραπεία με τη βοήθεια οδοντιατρικού laser 8 Dental tribune Greek Edition Ενδοδοντική θεραπεία με τη βοήθεια οδοντιατρικού laser G. M. Kurtzman H επιτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας βασίζεται στη δυνατότητα καθαρισμού και απολύμανσης του συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ι

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ι ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ι. ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ - ΟΔΟΝΤΟΚΙΝΗΣΗ ΓΚΛΩΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ dimglo@teiath.gr Εργαστήριο Επεξεργασίας Ιατρικού Σήματος και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Αποτελέσματα Ερωτηματολογίων Αξιολόγησης Μαθημάτων από τους φοιτητές Χειμερινού Εξαμήνου »

ΘΕΜΑ: «Αποτελέσματα Ερωτηματολογίων Αξιολόγησης Μαθημάτων από τους φοιτητές Χειμερινού Εξαμήνου » Αθήνα, 18.03.2015 Αρ. Πρωτοκόλλου: 94 ΠΡΟΣ: Μέλη ΔΕΠ Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ΘΕΜΑ: «Αποτελέσματα Ερωτηματολογίων Αξιολόγησης Μαθημάτων από τους φοιτητές Χειμερινού Εξαμήνου 2014-2015.» Σας αποστέλλουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ & ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ & ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ & ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Φραγκίσκος Φραγκίσκος, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ Παπανικολάου Παναγιώτα, Χειρουργός

Διαβάστε περισσότερα

1o - 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ Από 12/2/2018 έως 30/3/2018

1o - 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ Από 12/2/2018 έως 30/3/2018 1o - 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ Από 12/2/2018 έως 30/3/2018 1. Ανατομική ΙΙ Παράδοση: Τετάρτη 2-4 μ.μ. (Αμφ. Ανατομίας) * Εργαστήρια: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9-11 π.μ. (Εργαστήριο Ανατομίας-Ιατρική Σχολή) 2. Βιολογική

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτελέσματα Ερωτηματολογίων Αξιολόγησης Φοιτητών μαθημάτων Εαρινού Εξαμήνου »

«Αποτελέσματα Ερωτηματολογίων Αξιολόγησης Φοιτητών μαθημάτων Εαρινού Εξαμήνου » ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Μέλη: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΜΑΔΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Πρόεδρος : Γ. Βουγιουκλάκης, Καθηγητής I. Βρότσος, Καθηγητής Α. Κακάμπουρα, Καθηγήτρια Ε. Κιτράκη, Αναπλ. Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

21o ΠΑΝΕΛΛHΝΙΟ ΣΥΜΠOΣΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤIAΣ 21 & 22 IANOYAPIOY 2017 ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ THE MET HOTEL ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21o ΠΑΝΕΛΛHΝΙΟ ΣΥΜΠOΣΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤIAΣ 21 & 22 IANOYAPIOY 2017 ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ THE MET HOTEL ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21o ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC SOCIETY of ENDODONTICS ΠΑΝΕΛΛHΝΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SKEPSIS ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ADAPTIVE. Ασύµµετρη παλίνδροµη κίνηση (reciprocation): 370º δεξιόστροφα και έως 50º αριστερόστροφα όταν το εργαλείο δέχεται αντίσταση

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ADAPTIVE. Ασύµµετρη παλίνδροµη κίνηση (reciprocation): 370º δεξιόστροφα και έως 50º αριστερόστροφα όταν το εργαλείο δέχεται αντίσταση Μηχανοκίνητα εργαλεία Ni-Ti Περιστροφική κίνηση όταν θέλετε. Ασύµµετρη παλίνδροµη κίνηση όταν την χρειάζεστε. Τα εργαλεία TF Adaptive στηρίζονται στα δοκιµασµένα και τεκµηριωµένα TF και είναι κατασκευασµένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ. Δρ Ελίνα Ιωάννου-Ειδική Ορθοδοντικός

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ. Δρ Ελίνα Ιωάννου-Ειδική Ορθοδοντικός ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Αποφοίτησα από το Λύκειο Α Εθν.Μακαρίου ΙΙΙ, Πάφου Αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ),από την Οδοντιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Αξιολόγησης Μαθημάτων Εαρινού Εξαμήνου

Αποτελέσματα Αξιολόγησης Μαθημάτων Εαρινού Εξαμήνου Αποτελέσματα Αξιολόγησης Μαθημάτων Εαρινού Εξαμήνου 2009-2010 Σας κοινοποιούμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου. Όπως θα δείτε, η συμμετοχή των φοιτητών στην αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΑΪΟΣ 2008 - ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑΣ

1 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΑΪΟΣ 2008 - ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑΣ Ο ακριβής υπολογισµ ός του µ ήκους εργασίας είναι δυσκολότερος: Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ: Σε δόντια µε αδιάπλαστο ακρορρίζιο Ποιό στοιχείο δεν εκτιµάται στο αρχικό ακτινογράφηµ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβόλαιο Οδοντιατρικής Φροντίδας και Υποστήριξης Dental Care. Πίνακας Οδοντιατρικών Πράξεων

Συμβόλαιο Οδοντιατρικής Φροντίδας και Υποστήριξης Dental Care. Πίνακας Οδοντιατρικών Πράξεων Συμβόλαιο Οδοντιατρικής Φροντίδας και Υποστήριξης Dental Care Πίνακας Οδοντιατρικών Πράξεων Κόστος συμμετοχής Ασφαλισμένου (Ποσό σε ) 1. ΓΕΝΙΚΑ Οδοντιατρική εξέταση 6 Καθαρισμός οδόντων μέχρι δύο (2) φορές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ. Αναισθησία με Εμπότιση Τεχνικές. Ν. Θεολόγη-Λυγιδάκη, Επικ. Καθηγήτρια ΣΓΠΧ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ. Αναισθησία με Εμπότιση Τεχνικές. Ν. Θεολόγη-Λυγιδάκη, Επικ. Καθηγήτρια ΣΓΠΧ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Αναισθησία με Εμπότιση Τεχνικές Ν. Θεολόγη-Λυγιδάκη, Επικ. Καθηγήτρια ΣΓΠΧ Τοπική δια εμποτίσεως Η έγχυση του αναισθητικού πολύ κοντά στην περιοχή της επέμβασης Γίνεται αποκλεισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΗ (ΚΣΑΑ)

ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΗ (ΚΣΑΑ) ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΗ (ΚΣΑΑ) 2014-2015 Κλινική εκπαίδευση των φοιτητών 4 ου και 5 ου έτους. Οι οδοντιατρικές πράξεις που πραγματοποιούνται αφορούν: θεραπείες περιοδοντίου, ενδοδοντικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. Καθηγητής 7η Σειρά Ασκήσεων:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ Διευθυντής: Νικόλαος Τοπουζέλης Πληροφορίες: Δ. Ζαπρούδη Τηλ.: 2310-999556

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑ. Το 1914 από τον Lehman Ε Το 1922 από τον Palmer

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑ. Το 1914 από τον Lehman Ε Το 1922 από τον Palmer ΜΑΘΗΜΑ: ΕΝ Ο ΟΝΤΙΑ 1. Ποιός ανέφερε για πρώτη φορά την διάνοιξη του δοντιού, σαν µέσο ανακούφισης απο τον πόνο; Α Ο Lazarre Rivierre Β Ο Ambroise Pare Γ Ο Pierre Fauchard Ο John Randall Ε Κανένας απο αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

Τοπική εφαρμογή φθορίου 50 15

Τοπική εφαρμογή φθορίου 50 15 ΤΥΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ Στη χειρουργική και στη συντηρητική αποκατάσταση ατυχήματος δεν υπάρχει περίοδος αναμονής. Οδοντιατρική εξέταση 30 15 Καθαρισμός οδόντων μέχρι δύο φορές το χρόνο 50 15 Ενδοστοματικές λήψεις

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ. ΜΗΝΥΜΑ Επιτροπής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ. ΜΗΝΥΜΑ Επιτροπής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ Για δήλωση συμμετοχής απαραίτητη είναι η συμπλήρωση και αποστολή (με ταχυδρομείο/ fax/email) του «Δελτίου Εγγραφής Συμμετέχοντος Οδοντιάτρου-Πρόγραμμα 2017». Η πληρωμή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ι. ΣΩΡΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ - ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ι. ΣΩΡΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ - ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΤΖΙΑΦΑΣ Ex vivo μελέτη του απαιτούμενου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Αποτελέσματα Ερωτηματολογίων Αξιολόγησης Μαθημάτων από τους φοιτητές Χειμερινού Εξαμήνου

ΘΕΜΑ: Αποτελέσματα Ερωτηματολογίων Αξιολόγησης Μαθημάτων από τους φοιτητές Χειμερινού Εξαμήνου Αθήνα, 31.05.2016 Αρ. Πρωτοκόλλου: 56 ΠΡΟΣ: Μέλη ΔΕΠ Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ΘΕΜΑ: Αποτελέσματα Ερωτηματολογίων Αξιολόγησης Μαθημάτων από τους φοιτητές Χειμερινού Εξαμήνου 2017-2018. Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ Προβληματισμοί κατά την Οδοντιατρική Πράξη Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Μαΐου 2015 Mediterranean Beach Hotel - Λεμεσός - Κύπρος Μόρια Επιμόρφωσης (ΜΕ): 7 ΜΕ για το

Διαβάστε περισσότερα

9. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ ΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ

9. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ ΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ 9. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ ΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ Συνοψη Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται αναλυτική περιγραφή της μορφολογίας της μύλης και της ρίζας του πρώτου, δεύτερου και τρίτου γομφίου της

Διαβάστε περισσότερα

Εξωστοματικές τεχνικές τοπικής αναισθησίας

Εξωστοματικές τεχνικές τοπικής αναισθησίας Εξωστοματικές τεχνικές τοπικής αναισθησίας ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Εργαστήριο 5 ου εξαμήνου Βασίλης Κ. Πετσίνης Επίκουρος Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Άνω γναθικό νεύρο (στρογγύλο

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εξέλιξη Οδοντιάτρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εξέλιξη Οδοντιάτρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ψήφισμα Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (CED) Mάιος 2013 Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εξέλιξη Οδοντιάτρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ελληνική μετάφραση του ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα