ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ"

Transcript

1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Προτεινόμενα Θέματα Παραγωγής Λόγου ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MEd Γλώσσα: Λόγος & Διάλογος Διάλογος Δύο Γενεών Ελεύθερος Χρόνος & Ψυχαγωγία Αθλητισμός Ένδυση, Υγεία, Διατροφή Γέλιο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Καταναλωτισμός & Διαφήμιση Επάγγελμα & Εργασία Ανεκτικότητα & Αποκλεισμός Τέχνη & Κριτική Παιδεία & Εκπαίδευση Οι ελληνικοί τόποι & τα μνημεία τους Τουρισμός Οικολογία Επιστήμη & Τεχνολογία Ελευθερία & Εξουσία Πρόσωπο & Προσωπείο Παράδοση Ελλάδα - Ευρώπη - Κόσμος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ»

2

3 1 1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Γλώσσα (Λόγος & Διάλογος) ΘΕΜΑ Η Γλώσσα και οι Λειτουργίες της Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Μητρικής Γλώσσας (21 Φεβρουαρίου) δηµοσιεύετε ένα κείµενο στην εφηµερίδα του σχολείου σας (περίπου 450 λέξεις), στο οποίο αναδεικνύετε τη σηµασία της προστασίας και της καλλιέργειας της µητρικής γλώσσας και προτείνετε τρόπους µε τους οποίους θα µπορούσε να βελτιωθεί η παρεχόµενη στους νέους γλωσσική αγωγή. ΘΕΜΑ Γραπτός και Προφορικός Λόγος Με αφορµή τη διαπίστωση πως η γλωσσική διδασκαλία και γενικότερα η ελληνική εκπαίδευση δίνει προτεραιότητα στον γραπτό λόγο και υποτιµά την προφορική έκφραση, δηµοσιεύετε ένα κείµενο στην εφηµερίδα του σχολείου σας (500 έως 600 λέξεις), στο οποίο, προκειµένου να αναδείξετε την ισοτιµία των δύο αυτών µορφών έκφρασης, αναλύετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και προτείνετε τρόπους βελτίωσης της γλωσσικής διδασκαλίας στο ελληνικό σχολείο. ΘΕΜΑ Διάλεκτοι & Γλωσσική Ποικιλότητα Όλες οι γλώσσες του κόσµου, ακόµα και οι πλέον ισχυρές, βρίσκονται σήµερα σε κρίση. Ωστόσο, τον µεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται να διατρέχουν οι τοπικές διάλεκτοι. Με αφορµή τις παρατηρήσεις αυτές αποφασίζετε να δηµοσιεύσετε ανοιχτή επιστολή ευαισθητοποίησης στον ηµερήσιο Τύπο προς τους πολιτικούς και πνευµατικούς ηγέτες του τόπου µας. Στην επιστολή αυτή (500 έως 600 λέξεις) εξηγείτε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την προστασία των διαλέκτων και προτείνετε τρόπους, ώστε κάτι τέτοιο να επιτευχθεί. ΘΕΜΑ Γλωσσοµάθεια Πληροφορηθήκατε από τον Τύπο την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να εισαγάγει στο πρόγραµµα σπουδών του ελληνικού σχολείου τη διδασκαλία «νέων» ξένων γλωσσών. Αποφασίζετε, λοιπόν, να αποστείλετε επιστολή (500 έως 600 λέξεις) στον υπουργό, ως εκπρόσωποι της µαθητικής κοινότητας του σχολείου σας, στην οποία, προκειµένου να εκφράσετε την επιδοκιµασία σας για την απόφαση αυτή, αναλύετε τη σηµασία της εκµάθησης ξένων γλωσσών,

4 12 αλλά δε διστάζετε να επισηµάνετε και τα προβλήµατα που ενδεχοµένως παρουσιαστούν από την άκριτη επέκταση της γλωσσοµάθειας στη χώρα µας. ΘΕΜΑ Η Γλώσσα των Νέων Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου σας διοργανώνει ηµερίδα µε θέµα το µέλλον της ελληνικής γλώσσας. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου στην εισήγησή του θεώρησε κύριο υπεύθυνο για την κρίση της Ελληνικής τους νέους και την ιδιότυπη γλώσσα που χρησιµοποιούν στη µεταξύ τους επικοινωνία. Ζητάτε τον λόγο, για να παρέµβετε ως εκπρόσωποι των συµµαθητών σας, και στην οµιλία σας (περίπου 5 λεπτών ή 500 έως 600 λέξεων σε γραπτό λόγο) επιχειρείτε να αντικρούσετε τα επιχειρήµατα του Προέδρου και να υπερασπιστείτε την κοινωνιόλεκτο της νέας γενιάς. ΘΕΜΑ Greeklish Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου σας διοργανώνει ηµερίδα µε θέµα το µέλλον της ελληνικής γλώσσας. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου στην εισήγησή του θεώρησε κύριο παράγοντα για την κρίση της Ελληνικής τη χρήση των greeklish από τους νέους στη µεταξύ τους γραπτή επικοινωνία. Ζητάτε τον λόγο, για να παρέµβετε ως εκπρόσωποι των συµµαθητών σας, και στην οµιλία σας (περίπου 5 λεπτών ή 450 λέξεων σε γραπτό λόγο) επιχειρείτε να αντικρούσετε τα επιχειρήµατα του Προέδρου και να προτείνετε τρόπους περιορισµού της χρήσης του λατινικού αλφαβήτου στη γραπτή επικοινωνία. ΘΕΜΑ Η Γλωσσική Κρίση Οι συζητήσεις περί γλωσσικής κρίσης πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια µε ρυθµό αντιστρόφως ανάλογο της γλωσσικής ικανότητας της νέας γενιάς, όπως αυτή απεικονίζεται σε όλες τις σχετικές έρευνες. Με αφορµή το γεγονός αυτό αποφασίζετε να δηµοσιεύσετε ένα κείµενο στην εφηµερίδα του σχολείου σας (500 έως 600 λέξεις), στο οποίο καταγράφετε και αξιολογείτε τους παράγοντες που προβάλλονται ως γενεσιουργοί του φαινοµένου αυτούκαι προτείνετε τρόπους αποτελεσµατικής αντιµετώπισης των αρνητικών αποτελεσµάτων του.

5 13 ΘΕΜΑ Γλωσσική Μεταβολή & Δανεισµός Ηµερήσια εφηµερίδα διοργανώνει αφιέρωµα στο µέλλον των γλωσσών. Στο πλαίσιο του αφιερώµατος αυτού δηµοσιεύεται ένα άρθρο στο οποίο ο συντάκτης θεωρεί τη γλωσσική µεταβολή, που προέρχεται από την απλούστευση και τον δανεισµό, ως κίνδυνο που απειλεί µε εξαφάνιση την ελληνική γλώσσα. Αποφασίζετε, λοιπόν, να του στείλετε µία επιστολή (500 έως 600 λέξεις), µε την οποία καταθέτετε τις προσωπικές σας απόψεις για το ζήτηµα αυτό. ΘΕΜΑ Διάλογος Η πρώτη γενική συνέλευση της µαθητικής κοινότητας του σχολείου σου κατέληξε σε αποτυχία και διακόπηκε εν µέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων µεταξύ συµµαθητών. Με αφορµή λοιπόν τη νέα γενική συνέλευση δηµοσιεύεις άρθρο στη σχολική εφηµερίδα (500 έως 600 λέξεων), στο οποίο αναλύεις τη σηµασία του διαλόγου και καταγράφεις τις προϋποθέσεις, ώστε αυτός να είναι γόνιµος και εποικοδοµητικός. ΘΕΜΑ Γλωσσική Διδασκαλία & Ελευθερία του Γραπτού Λόγου Σε κείµενο (500 έως 600 λέξεις) που θα δηµοσιευτεί στη σχολική ιστοσελίδα να αναπτύξετε τις απόψεις σας σχετικά µε την ελευθερία του γραπτού λόγου µέσα στο πλαίσιο του σχολείου. Συγκεκριµένα, να τοποθετηθείτε στα εξής θέµατα: 1) Πόσο ελεύθερα αισθάνεται ο µαθητής, όταν καλείται να γράψει ένα κείµενο στο γλωσσικό, κυρίως, µάθηµα; 2) Ποιες δεσµεύσεις αντιµετωπίζει ως προς τη µορφή και το περιεχόµενο του κειµένου; 3) Με ποιες προϋποθέσεις θα µπορούσε ο µαθητής, από τη µια πλευρά να εκφράζεται ελεύθερα, και από την άλλη να καλλιεργεί συστηµατικά, µέσα στο σχολείο την ικανότητά του στο γραπτό λόγο; ΘΕΜΑ Φιλαναγνωσία Σύµφωνα µε όλες τις πρόσφατες έρευνες ο αριθµός των συστηµατικών αναγνωστών στη χώρα µας είναι εξαιρετικά χαµηλός. Με αφορµή το γεγονός αυτό αποστέλλεις µία επιστολή (500 έως 600 λέξεις) προς τον υπουργό Παιδείας, στην οποία, επιχειρώντας να τον ευαισθητοποιήσεις σχετικά µε την κρισιµότητα του προβλήµατος, αναδεικνύεις τη σηµασία του διαβάσµατος για τους νέους και προτείνεις τρόπους ώστε να αναστραφεί η διαδικασία αποµάκρυνσής τους από αυτό.

6 14 ΘΕΜΑ Λακωνικότητα Η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιδρά σε όλους τους τοµείς του ατοµικού και δηµόσιου βίου και αναπόφευκτα και στη γλώσσα. Μία από τις επιδράσεις αυτές αφορά την τυποποίηση και κωδικοποίηση της καθηµερινής επικοινωνίας. Σε άρθρο (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα αναλύεις τις συνέπειες της επίδρασης αυτής και τις αντιδιαστέλλεις στη λακωνικότητα και τα οφέλη της.

7 15 2η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Διάλογος Δύο Γενεών ΘΕΜΑ Νεότητα Σε ηµερίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου σου µε θέµα «Διάλογος δύο γενεών» ο Πρόεδρος στην εισαγωγική του οµιλία παρατήρησε πως οι σηµερινοί νέοι έχουν χάσει τον σεβασµό τους και δεν εκτιµούν όσα η προηγούµενη γενιά προσφέρει. Ζητάς τον λόγο ως εκπρόσωπος των συµµαθητών σου, για να αντικρούσεις τις αιτιάσεις αυτές. Συγκεκριµένα, στην παρέµβασή σου (περίπου 5 λεπτά ή 500 έως 600 λέξεις σε γραπτό λόγο) επισηµαίνεις πως, παρά τη σαφή βελτίωση των συνθηκών µέσα στις οποίες µεγαλώνει η γενιά σας, δε λείπουν τα εµπόδια στην προσπάθεια των νέων να πραγµατοποιήσουν τα όνειρά τους. Προτείνεις λοιπόν στους παρευρισκόµενους τρόπους µε τους οποίους, κατά τη γνώµη σου, η γενιά των «ώριµων» θα µπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά τους νεότερους να ενταχθούν οµαλά στην κοινωνική και πολιτική ζωή. ΘΕΜΑ Νέοι & Αµφισβήτηση Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου σας διοργανώνει ηµερίδα µε θέµα «Διάλογος δύο γενεών», στην οποία προσκαλείσαι να παρέµβεις ως εκπρόσωπος της µαθητικής κοινότητας. Στην εισήγησή σου (περίπου 5 λεπτά ή 500 έως 600 λέξεις σε γραπτό λόγο) επιχειρείς να αποδείξεις πως η νεανική αµφισβήτηση δε θα έπρεπε να τροµάζει την κοινωνία των µεγάλων και παρουσιάζεις τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η στάση αυτή των νέων θα είναι πραγµατικά γόνιµη και εποικοδοµητική. ΘΕΜΑ Νεανικές κουλτούρες Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου σας διοργανώνει ηµερίδα µε θέµα «Διάλογος δύο γενεών», στην οποία προσκαλείσαι να παρέµβεις ως εκπρόσωπος της µαθητικής κοινότητας. Στην εισήγησή σου (περίπου 5 λεπτά ή 500 έως 600 λέξεις σε γραπτό λόγο) παρουσιάζεις τους λόγους που ωθούν τους νέους να υιοθετούν ιδιαίτερες κουλτούρες και να εντάσσονται στις ανάλογες πολιτιστικές υποοµάδες, καθώς και την επίδραση που ασκεί αυτή η συµπεριφορά τους στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισµικό περιβάλλον.

8 16 ΘΕΜΑ Ενδοσχολική Βία Ολοένα και συχνότερα έρχονται στο φως της δηµοσιότητας περιστατικά ενδοσχολικής βίας που, πολλές φορές, συγκλονίζουν την κοινή γνώµη για το νεαρό των δραστών και για την αγριότητά τους. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στην εφηµερίδα του σχολείου σου αναδεικνύεις την αναγκαιότητα να περιοριστούν οι συµπεριφορές αυτές και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους η σχολική κοινότητα, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία µπορούν να επιτύχουν τον στόχο αυτό. ΘΕΜΑ Χάσµα Γενεών Σε µια ηµερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου σου µε θέµα «Διάλογος δύο γενεών» παίρνεις τον λόγο και εκθέτεις τις απόψεις σου ως εκπρόσωπος των συµµαθητών σου. Στην παρέµβασή σας (περίπου 5 λεπτά ή 500 έως 600 λέξεις σε γραπτό λόγο) αναλύεις τους λόγους που διευρύνουν σήµερα τη διάσταση απόψεων και συµπεριφορών µεταξύ της γενιάς σας και των µεγαλύτερων και προτείνεις τρόπους προσέγγισης των δύο γενεών. ΘΕΜΑ Ψηφιακό Χάσµα Γενεών Διάβασες το δοκίµιο του Marc Prensky «Ψηφιακοί Ιθαγενείς και Ψηφιακοί Μετανάστες», που παροµοίαζε τη γενιά σου µε «ιθαγενείς», που γεννήθηκαν και µεγάλωσαν στον ψηφιακό κόσµο, και τις προηγούµενες γενιές µε «µετανάστες», που µεγάλωσαν σε έναν κόσµο χωρίς υψηλή τεχνολογία, αλλά αναγκάζονται να ζήσουν µια πολύ διαφορετική καθηµερινή πραγµατικότητα. Αποφασίζεις λοιπόν να δηµοσιεύσεις ένα κείµενο (500 έως 600 λέξεις) στην ιστοσελίδα του σχολείου, στο οποίο καταθέτεις τις προσωπικές σου απόψεις για την επίδραση που ασκεί η τεχνολογία στις σχέσεις νέων και µεγαλύτερων και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους το ψηφιακό χάσµα θα µπορούσε να γεφυρωθεί. ΘΕΜΑ Νέοι & Οικογένεια Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου σας διοργανώνει ηµερίδα µε θέµα το µέλλον της οικογένειας. Παρεµβαίνετε στη δηµόσια συζήτηση (εισήγηση 5 λεπτών ή 500 έως 600 λέξεων σε γραπτό λόγο), ως εκπρόσωπος των συµµαθητών σας, για να αναδείξετε τη διαχρονική σηµασία του οικογενειακού θεσµού στη διαπαιδαγώγηση των νέων και για να αναλύσετε τους παράγοντες που

9 17 τον οδηγούν σήµερα σε κρίση. Η παρέµβασή σου να κυµαίνεται σε γραπτό λόγο από 500 έως 600 λέξεις. ΘΕΜΑ Πρότυπα Κάθε κοινωνία έχει και προβάλλει τα δικά της πρότυπα που απευθύνονται και υιοθετούνται κυρίως από τη νέα γενιά. Ποια είναι τα πρότυπα της σηµερινής νεολαίας και πώς επιδρούν στους νέους; Οι απαντήσεις στα ερωτήµατα αυτά θα περιληφθούν σε εισήγησή σου (500 έως 600 λέξεις) σε ηµερίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου σου µε θέµα «Διάλογος δύο γενεών». ΘΕΜΑ Τρίτη Ηλικία Το επίπεδο ανάπτυξης ενός πολιτισµού κρίνεται από τη συµπεριφορά του συνόλου της κοινωνίας απέναντι στα πιο αδύναµα από τα µέλη της, και ειδικά στους ηλικιωµένους. Ποια θέση κατέχουν, κατά τη γνώµη σου, οι ηλικιωµένοι στον σύγχρονο κόσµο; Πώς θα έπρεπε να αντιµετωπίζονται από την οικογένεια, την πολιτεία και τον κοινωνικό τους περίγυρο; Οι απαντήσεις στα ερωτήµατα αυτά θα περιληφθούν σε άρθρο (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική εφηµερίδα µε αφορµή τον εορτασµό της Παγκόσµιας Ηµέρας της Τρίτης Ηλικίας (1η Οκτωβρίου). ΘΕΜΑ Φιλία Σε ηµερίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου σου µε θέµα «Νέοι & Κοινωνία» παρουσιάζεις (εισήγηση 5 λεπτών ή 500 έως 600 λέξεις σε γραπτό λόγο) τα χαρακτηριστικά µιας γνήσιας φιλίας και καταγράφεις τις προσωπικές σου απόψεις για την επίδραση που ασκούν οι νέες τεχνολογίες στην επικοινωνία στη δηµιουργία και τη διατήρηση φιλικών δεσµών µεταξύ των νέων. ΘΕΜΑ Αγάπη Σε ένα κείµενο πειθούς (500 έως 600 λέξεις) να αναλύσεις τη σηµασία της αγάπης σε όλες της µορφές της και να καταγράψεις τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε το άτοµο και ειδικά ο νέος να διατηρήσει ανέπαφη την προσωπικότητά του µέσα σε µία τέτοια σχέση.

10 18 3η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ελεύθερος Χρόνος & Ψυχαγωγία ΘΕΜΑ Νέοι & Ελεύθερος Χρόνος Στην τελευταία συνέλευση της µαθητικής σας κοινότητας καταλήξατε στο συµπέρασµα πως το σηµαντικότερο πιθανόν πρόβληµα των Ελλήνων µαθητών είναι η έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Το 15µελές συµβούλιο λοιπόν αναθέτει σε σένα να συντάξεις µία επιστολή (500 έως 600 λέξεις) προς τον υπουργό Παιδείας, αναδεικνύεις τη σηµασία του ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά και τους εφήβους και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους το σχολείο και η κοινωνία θα µπορούσε να συµβάλει στην καλύτερη αξιοποίησή του από τους µαθητές. ΘΕΜΑ Νέοι & Ψυχαγωγία Πολύ συχνά οι νέοι της γενιάς σου διαµαρτύρονται για έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Από την άλλη όµως φαίνεται πως, όποιον ελεύθερο χρόνο έχουν, δεν τον αξιοποιούν δηµιουργικά. Σε κείµενο που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα (500 έως 600 λέξεις) ερµηνεύεις την κατάσταση αυτή και προτείνεις τρόπους δηµιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου από τους νέους. ΘΕΜΑ Σύγχρονος Ρυθµός Ζωής Η µηχανή έγινε το σύµβολο του ιλιγγιώδους ρυθµού ζωής που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες βιοµηχανικές κοινωνίες. Συνειδητοποιώντας πως η επιτάχυνση αυτή της ζωής δεν αφήνει άθικτους ούτε τους νέους της γενιάς σου, δηµοσιεύεις ένα άρθρο (500 έως 600 λέξεις) σε ηµερήσια εφηµερίδα, µε το οποίο αναδεικνύεις το πρόβληµα και καταθέτεις τις προσωπικές σου προτάσεις, ώστε ο σηµερινός έφηβος να απολαύσει την ηδονή της βραδύτητας που θεωρούνταν αυτονόητη για τους νέους στο παρελθόν.

11 19 4η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Αθλητισµός ΘΕΜΑ Αθλητισµός για Όλους Η ιστοσελίδα του σχολείου σου διοργανώνει αφιέρωµα στους Ολυµπιακούς Αγώνες και σε σένα ανατίθεται να συντάξεις ένα κείµενο (500 έως 600 λέξεις), στο οποίο αναλύεται η προσφορά της άθλησης στη ζωή µας και προτείνονται τρόπο ώστε αυτή να ενταχθεί στη ζωή των ατόµων ανεξαρτήτως ηλικίας. ΘΕΜΑ Σχολικός Αθλητισµός Ένα από τα συµπεράσµατα που προέκυψαν από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία είναι η υποβάθµιση του µαθήµατος της Φυσικής Αγωγής. Αποφασίζεις λοιπόν ως εκπρόσωπος της µαθητικής κοινότητας του σχολείου σου να συντάξεις µία επιστολή (500 έως 600 λέξεις) προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, µε την οποία αναδεικνύεται η σηµασία της άθλησης στη ζωή των παιδιών και των εφήβων και προτείνονται τρόποι ενίσχυσης του µαθήµατος της Γυµναστικής και του σχολικού αθλητισµού γενικότερα. ΘΕΜΑ Αθλητική Βία Ολοένα και συχνότερα γινόµαστε µάρτυρες κρουσµάτων βίας εξαιρετικής αγριότητας στους αθλητικούς χώρους. Αποφασίζεις λοιπόν να δηµοσιεύσεις ένα κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) στη σχολική ιστοσελίδα, στο οποίο παρουσιάζεις τους λόγους που επιβάλλουν την αντιµετώπιση του φαινοµένου και προτείνεις τρόπους για την επίτευξη του στόχου αυτού.

12 10 5η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Υγεία - Διατροφή - Ένδυση ΘΕΜΑ Εφηβική Υγεία Παρά τη σηµαντική βελτίωση που έχει σηµειωθεί σε ζητήµατα υγείας των πολιτών στις αναπτυγµένες τουλάχιστον κόσµο, νέοι κίνδυνοι απειλούν την υγεία εφήβων και νέων. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα αναδεικνύεις τους κινδύνους αυτούς και προτείνεις τρόπους για τη βελτίωση της σωµατική και ψυχικής υγείας της νέας γενιάς στη χώρα µας. ΘΕΜΑ Άγχος Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου διοργανώνει ηµερίδα µε θέµα τα προβλήµατα της σηµερινής νεότητας, στην οποία προσκαλείσαι ως εκπρόσωπος της µαθητικής κοινότητας. Στην παρέµβασή σου (περίπου 5 λεπτά ή 500 έως 600 λέξεις σε γραπτό λόγο) αναδεικνύεις του παράγοντες που προκαλούν άγχος στους νέους σήµερα και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους το άγχος αυτό θα ελέγχεται ώστε να είναι δηµιουργικό. ΘΕΜΑ Εξαρτήσεις των Νέων Ολοένα και συχνότερα γινόµαστε µάρτυρες κρουσµάτων βίας εξαιρετικής αγριότητας στους αθλητικούς χώρους. Αποφασίζεις λοιπόν να δηµοσιεύσεις ένα κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) στη σχολική ιστοσελίδα, στο οποίο παρουσιάζεις τους λόγους που επιβάλλουν την αντιµετώπιση του φαινοµένου και προτείνεις τρόπους για την επίτευξη του στόχου αυτού. ΘΕΜΑ Παιδική Παχυσαρκία Όλες οι έρευνες τα τελευταία χρόνια στον αναπτυγµένο κόσµο δείχνουν τη συνεχή αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας µεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Σε κείµενο που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα κατά της Παχυσαρκίας (24 Οκτωβρίου) επιχειρείς την ερµηνεία του φαινοµένου και προτείνεις δράσεις για την αποτελεσµατική του αντιµετώπιση.

13 11 ΘΕΜΑ Γρήγορο Φαγητό Το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό (fast food) αναδεικνύεται στον ισχυρότερο γενεσιουργό παράγοντας της παιδικής και νεανικής παχυσαρκίας σε όλο τον δυτικό κόσµο. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στην ιστοσελίδα του σχολείου σου στο πλαίσιο αφιερώµατος στη νεανική υγεία, επιχειρείς την ερµηνεία της διάδοσης του γρήγορου φαγητού στη χώρας µας και προτείνεις τρόπους περιορισµού του. ΘΕΜΑ Μόδα Η σχολική ιστοσελίδα διοργανώνει αφιέρωµα µε θέµα «Νεανικές Μόδες», στο οποίο αποφασίζεις να συµµετάσχεις µε ένα κείµενο 500 έως 600 λέξεων. Στο κείµενο αυτό καταθέτεις τις προσωπικές σου απόψεις για την επίδραση που ασκεί η µόδα στη νέα γενιά και διερευνάς τη δυνατότητα κάθε νέος να δηµιουργήσει το δικό του προσωπικό στυλ. ΘΕΜΑ Ένδυση Σε κείµενο (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα µε αφορµή αφιέρωµα µε θέµα «Νεανικές Μόδες», καταθέτεις τις προσωπικές σου για τη θέση του ρούχου στη ζωή των ατόµων και των κοινωνιών και παρουσιάζεις τη στάση της γενιάς σου απέναντι στις ενδυµατολογικές µόδες.

14 12 6η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Γέλιο ΘΕΜΑ Κωµικό Παρά την αδιαµφισβήτητη σηµασία του γέλιου στον ιδιωτικό και δηµόσιο βίο, η συχνότητα του γέλιου και η ποιότητα των µέσων που το προκαλούν στις µέρες µας αποτελούν αντικείµενο προβληµατισµού. Σε κείµενο (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στην εφηµερίδα του σχολείου σου καταθέτεις τις προσωπικές σου θέσεις για τις απόψεις αυτές. ΘΕΜΑ Παιδαγωγικό Χιούµορ Πρόσφατα ο διευθυντής του σχολείου σου επέπληξε έναν µαθητή, επειδή αστειευόταν κατά τη διάρκεια του µαθήµατος. Ως εκπρόσωπος του δεκαπενταµελούς συµβουλίου αναλαµβάνεις να συντάξεις µία επιστολή προς τον Λυκειάρχη και τον Σύλλογο Διδασκόντων (500 έως 600 λέξεις), στην οποία επισηµαίνεις την αξία του γέλιου στη σχολική ζωή και προσδιορίζεις τα όριά του.

15 13 7η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης ΘΕΜΑ Πληροφόρηση Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ελευθερίας του Τύπου (3η Μαΐου) δηµοσιεύετε ένα κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) στη σχολική ιστοσελίδα, στο οποίο αναδεικνύετε τη σηµασία της ελεύθερης πληροφόρησης στον σύγχρονο κόσµο και προτείνετε τρόπους µε τους οποίους οι λειτουργοί των Μέσων, αλλά και οι απλοί πολίτες θα µπορούσαν να προασπίσουν το δικαίωµα αυτό απέναντι σε όσους το απειλούν και το καταχρώνται. ΘΕΜΑ Τηλεόραση Η τηλεόραση επηρεάζει τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις συµπεριφορές των τηλεθεατών, όµως, δεν επιδρά σε όλους µε τον ίδιο τρόπο. Με αφορµή την παρατήρηση αυτή δηµοσιεύεις ένα κείµενο (500 έως 600 λέξεις) στη σχολική ιστοσελίδα που περιστρέφεται γύρω από δύο θεµατικούς άξονες: 1) Την επίδραση που ασκεί η τηλεόραση σε παιδιά και εφήβους. 2) Τους τρόπους µε τους οποίους θα µπορούσαν να προστατευτούν οι νέοι από την αρνητική επίδραση της τηλεόρασης. ΘΕΜΑ Ίντερνετ Κατά γενική οµολογία το ίντερνετ αποτελεί µία πραγµατική επανάσταση, τα αποτελέσµατα της οποίας απλώνονται σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δράσης. Σε κείµενο που δηµοσιεύετε στην εφηµερίδα του σχολείου σας (500 έως 600 λέξεις) στο πλαίσιο αφιερώµατος µε θέµα «Νέοι & Τεχνολογία», καταγράφετε τα αποτελέσµατα αυτά και προτείνετε τρόπους µε τους οποίους οι νέοι θα µπορούσαν να προφυλαχθούν από τις αρνητικές του επιδράσεις. ΘΕΜΑ Κοινωνικά Δίκτυα & Διαπροσωπικές Σχέσεις Σε κείµενο που αναρτάτε στο προσωπικό σας blog (500 έως 600 λέξεις) καταγράφετε τις απόψεις σας για την επίδραση που ασκούν τα κοινωνικά δίκτυα και το ίντερνετ στις διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων της γενιάς σας.

16 14 ΘΕΜΑ Κοινωνικά Δίκτυα & Ιδιωτικός Βίος Η τεράστια διάδοση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook και το Twitter, ειδικά στους κόλπους της νεολαίας, µετέβαλε ριζικά τη σχέση του ιδιωτικού και δηµόσιου βίου. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα διερευνάς τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους σήµερα να διαµοιράζουν τα προσωπικά τους δεδοµένα στα κοινωνικά δίκτυα και καταθέτεις τις προσωπικές σου απόψεις για τα αποτελέσµατα αυτής της συµπεριφοράς. ΘΕΜΑ ΜΜΕ & Ιδεολογία Τα πρότυπα που προβάλλουν τα σύγχρονα ΜΜΕ δέχονται σφοδρή κριτική για την ποιότητά τους. Σε κείµενο (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύετε στο προσωπικό σας ιστολόγιο παρουσιάζετε τα πρότυπα αυτά, αλλά και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα µπορούσαν τα ΜΜΕ να επιτελέσουν ένα γνήσια παιδαγωγικό ρόλο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη νέα γενιά. ΘΕΜΑ Κόµικς & Εκπαίδευση Το τελευταίο διάστηµα ο καθηγητής του µαθήµατος της Νεοελληνικής Γλώσσας χρησιµοποιεί συχνά γελοιογραφίες και κόµικς ως εκπαιδευτικό µέσο και ζητά από εσάς ένα κείµενο (500 έως 600 λέξεις), στο οποίο θα εκφράζετε την προσωπική σας εκτίµηση για την αποτελεσµατικότητά του. ΘΕΜΑ Σχολικά Μέσα Ενηµέρωσης Το 15µελές συµβούλιο του σχολείου σου αποφασίζει να δηµιουργήσει µία διαχειριζόµενη από τους ίδιους τους µαθητές ιστοσελίδα και σε σένα αναθέτει να συντάξεις ένα ενηµερωτικό κείµενο (400 έως 500 λέξεις) που θα µοιραστεί στους συµµαθητές και θα εξηγεί τη σκοπιµότητα της απόφασης αυτής. ΘΕΜΑ Κινητά Τηλέφωνα Το Υπουργείο Παιδείας µε αφορµή την έναρξη της σχολικής χρονιάς απέστειλε εκ νέου εγκύκλιο στα σχολεία της χώρας, µε την οποία υπενθυµίζει την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων σε όλους τους σχολικούς χώρους. Αναλαµβάνεις λοιπόν να συντάξεις µία επιστολή (500 έως 600 λέξεις) προς τον υπουργό, µε την οποία επιχειρηµατολογείς εναντίον της απόφασης αυτής.

17 15 ΘΕΜΑ ΜΜΕ & Προπαγάνδα Τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης και Επικοινωνίας χρησιµοποιούνται συχνά τόσο από ολοκληρωτικά καθεστώτα όσο και στο πλαίσιο δηµοκρατικών κοινωνιών ως µέσα προπαγάνδας. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα παρουσιάζεις φαινόµενα που επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή και αναδεικνύεις την αναγκαιότητα συγκρότησης και εφαρµογής ενός ισχυρού κώδικα δηµοσιογραφικής δεοντολογίας για την αποτροπή παρόµοιες χρήσεις των ΜΜΕ. ΘΕΜΑ ΜΜΕ & Γραπτός Λόγος Η τεράστια διάδοση των ΜΜΕ και ειδικά του ίντερνετ µετέβαλε τη σχέση των ατόµων µε τον γραπτό λόγο, την εφηµερίδα και το βιβλίο. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα παρουσιάζεις τους παράγοντες που συνέβαλαν στη µεταβολή αυτή και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους θα µπορούσε να αποκατασταθεί η σχέση των ατόµων µε το διάβασµα στον κόσµο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

18 16 8η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Καταναλωτισµός & Διαφήµιση ΘΕΜΑ Καταναλωτισµός Διάβασες στον Τύπο ένα κείµενο που υπεράσπιζε την καταναλωτική κουλτούρα και αποφάσισες να στείλεις ένα απαντητικό κείµενο (500 έως 600 λέξεις) στον συντάκτη του, στο οποίο αναδεικνύεις τις επιπτώσεις του καταναλωτισµού στο περιβάλλον και την εργασία, τον ανθρώπινο ψυχισµό και τις σχέσεις, τον πολιτισµό και τη δηµοκρατία. ΘΕΜΑ Διαφήµιση Η Ένωση Διαφηµιστικών Εταιρειών Ελλάδας σε προσκαλεί ως εκπρόσωπο των µαθητικών κοινοτήτων της χώρας σε ηµερίδα που διοργανώνει για τη λειτουργία της διαφήµισης. Στην παρέµβασή σου (περίπου 5 λεπτά ή 500 έως 600 λέξεις σε γραπτό λόγο) παρουσιάζεις την αρνητική επίδραση της διαφήµισης σε παιδιά και εφήβους και προτείνεις τρόπους δηµιουργίας συνειδητοποιηµένων καταναλωτών. ΘΕΜΑ Επιτυχία Σε ηµερίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου σου µε θέµα το επαγγελµατικό µέλλον των νέων ο Πρόεδρος σηµείωσε πως η είσοδος ενός µαθητή στο πανεπιστήµιο είναι «µονόδροµος» για την επιτυχία του στη ζωή. Αναλαµβάνεις να απαντήσεις ως εκπρόσωπος των συµµαθητών σου στη θέση του Προέδρου µε µία οµιλία (περίπου 5 λεπτά ή 500 έως 600 λέξεις σε γραπτό λόγο), µε την οποία παρουσιάζεις τη δική σου αντίληψη για το περιεχόµενο της έννοιας «επιτυχία» και τις προϋποθέσεις µε τις οποίες οι νέοι µπορούν να την κατακτήσουν µπαίνοντας στον στίβο της ζωής.

19 17 9η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Επάγγελµα & Εργασία ΘΕΜΑ Επάγγελµα Η ιστοσελίδα του σχολείου διοργανώνει αφιέρωµα µε θέµα «Νέοι & Επάγγελµα». Αποφασίζεις λοιπόν ένα κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις), στο οποίο περιγράφεις τις συνθήκες που επικρατούν σήµερα στην αγορά εργασίας και επισηµαίνεις τη σηµασία της ορθής ή µη επιλογής επαγγέλµατος. ΘΕΜΑ Επιλογή Επαγγέλµατος Στο πλαίσιο του µαθήµατος του Σχολικού Επαγγελµατικού Προσανατολισµού ο καθηγητής αναθέτει σε σένα να παρουσιάσεις στους συµµαθητές σου (εισήγηση 5 λεπτών ή 500 έως 600 λέξεων σε γραπτό λόγο) τα κριτήρια που θα έπρεπε να λάβει υπόψη του ένας νέος, πριν επιλέξει το επάγγελµα που θα ασκήσει, και τους παράγοντες που τον επηρεάζουν σε αυτή την τόσο σηµαντική του επιλογή. ΘΕΜΑ Ανεργία Ο προσανατολισµός του παγκόσµιου οικονοµικού συστήµατος µετέτρεψε την ανεργία από εξαίρεση σε κανόνα της κοινωνικής ζωής. Σε ανοιχτή επιστολή (500 έως 600 λέξεις), που ανεβάζεις ως εκπρόσωπος της µαθητικής κοινότητας στη σχολική ιστοσελίδα και απευθύνεις στον πολιτικό κόσµο της χώρας, παρουσιάζεις τους λόγους που επιβάλλουν την αντιµετώπιση του φαινοµένου της ανεργίας (ειδικά σε ό,τι αφορά του νέους) και προτείνεις δράσεις µε τις οποίες η µάστιγα αυτή θα µπορούσε να περιοριστεί. ΘΕΜΑ Εργασία & Κοινωνικός Αποκλεισµός Ορισµένες οµάδες του πληθυσµού, όπως είναι οι νέοι, οι γυναίκες, τα ΑµΕΑ, οι εργαζόµενοι µετά την ηλικία των 50 ετών κ.ά., είναι περισσότερο ευάλωτες απέναντι στον εφιάλτη της ανεργίας. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στην ιστοσελίδα του σχολείου σου µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων (10η Δεκεµβρίου) αναδεικνύεις την

20 18 ανάγκη παροχής ίσων ευκαιριών στην εργασία σε όλους τους πολίτες και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους κάτι τέτοιο µπορεί να επιτευχθεί. ΘΕΜΑ Αλλοτρίωση της Εργασίας Παρ ότι η εργασία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της ατοµικής ολοκλήρωσης, αλλά και της κοινωνικής προκοπής, στον σύγχρονο κόσµο έχει µετατραπεί σε πηγή δυστυχίας για τον εργαζόµενο και διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε κείµενο (500 έως 600 λέξεις) που συντάσσεις στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας του τµήµατός σου µε θέµα «Νέοι & Εργασία», ερµηνεύεις το φαινόµενο αυτό και προτείνεις τρόπους για να ξαναβρεί η εργασία τον αρχικό της προορισµό. ΘΕΜΑ Νέες Μορφές Απασχόλησης Η ρευστότητα στην αγορά εργασίας είχε, µεταξύ άλλων, ως αποτέλεσµα την ελαστικοποίηση της εργασίας και την ανάπτυξη νέων µορφών απασχόλησης. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στην εφηµερίδα του σχολείου στο πλαίσιο της Εβδοµάδας Επαγγελµατικού Προσανατολισµού, καταγράφεις τα αποτελέσµατα αυτής της εξέλιξης και παρουσιάζει τους τρόπους µε τους οποίους η νέα γενιά θα µπορούσε να εφοδιαστεί κατάλληλα ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που εγείρει η σύγχρονη αγορά εργασίας. ΘΕΜΑ Εξειδίκευση & Επαγγελµατικός Προσανατολισµός Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου σου διοργανώνει ηµερίδα µε θέµα τις επαγγελµατικές προοπτικές της νέας γενιάς, στην οποία συµµετέχεις ως εκπρόσωπος της σχολικής σου κοινότητας. Στην εισήγησή σου (περίπου 5 λεπτών ή 500 έως 600 λέξεων σε γραπτό λόγο) παρουσιάζεις τη σηµασία της εξειδίκευσης και του επαγγελµατικού προσανατολισµού στην επαγγελµατική αποκατάσταση των νέων και προσδιορίζεις την ευθύνη του κράτους και των υπόλοιπων κοινωνικών φορέων για την παροχή τους στη νέα γενιά. ΘΕΜΑ Χειρωνακτική & Πνευµατική Εργασία Σε ηµερίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων του σχολείου σου µε θέµα «Νέοι & Τριτοβάθµια Εκπαίδευση» ο Πρόεδρος τόνισε πως η είσοδος σε µία πανεπιστηµιακή σχολή αποτελεί µονόδροµο

21 19 για µια «αξιοπρεπή» επαγγελµατική σταδιοδροµία. Ζητάς τον λόγο για να παρέµβεις ως εκπρόσωπος των συµµαθητών σου και στην οµιλία σου (περίπου 5 λεπτών ή 500 έως 600 λέξεων σε γραπτό λόγο) επιχειρηµατολογείς υπέρ της ισοτιµίας της χειρωνακτικής και πνευµατικής εργασίας και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους η εκπαίδευση θα µπορούσε να συµβάλει στην, όσο το δυνατόν ορθολογικότερη, σύνδεση των νέων µε τη αγορά εργασίας. ΘΕΜΑ Εργασιακή µετανάστευση Η οικονοµική κρίση που πλήττει τη χώρα τα τελευταία χρόνια οδήγησε στη «διαρροή» ενός πολύ µεγάλου αριθµού νέων εργαζοµένων και ειδικά επιστηµόνων σε χώρες του εξωτερικού. Σε άρθρο προβληµατισµού, (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα στο πλαίσιο της Εβδοµάδας Επαγγελµατικού Προσανατολισµού του σχολείου σου, καταθέτεις τις προσωπικές σου απόψεις για τα αποτελέσµατα της «διαρροής» αυτής και προτείνεις τρόπους ώστε να αναστραφεί η πορεία αυτή.

22 120 10η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ανεκτικότητα & Αποκλεισµός ΘΕΜΑ Ανθρώπινα Δικαιώµατα Επτά σχεδόν δεκαετίες µετά την ψήφιση της Οικουµενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων (1948) τα δικαιώµατα αυτά συνεχίζουν να παραβιάζονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη µας και µε διάφορους τρόπους. Σε ανοιχτή επιστολή (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις σε ηµερήσια εφηµερίδα µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων (10η Δεκεµβρίου) και απευθύνεις στους ηγέτες του κόσµου παρουσιάζεις φαινόµενα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωµάτων και προτείνεις τρόπους για την ουσιαστική τους διασφάλιση. ΘΕΜΑ Ανθρωπιά Η ανθρωπότητα ζει στον αστερισµό των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Παρ όλα αυτά, ακόµα και στις δυτικές κοινωνίες, παρατηρούνται φαινόµενα έλλειψης ανθρωπιάς. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα παρουσιάζει τα φαινόµενα αυτά και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους η παιδεία θα µπορούσε να τα περιορίσει. ΘΕΜΑ Ρατσισµός Παρά τη διακηρυγµένη πίστη της ανθρωπότητας στα ανθρώπινα δικαιώµατα ο ρατσισµός, στη φυλετική και κοινωνική εκδοχή του, βρίσκεται σε έξαρση παγκόσµια. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική εφηµερίδα επιχειρείς την ερµηνεία του φαινοµένου και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους οι σύγχρονες δηµοκρατίες θα µπορούσαν να το περιορίσουν. ΘΕΜΑ Το Προσφυγικό Πρόβληµα Το προσφυγικό και µεταναστευτικό πρόβληµα οξύνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά η διεθνής κοινότητα δε φαίνεται να µπορεί να το ελέγξει αποτελεσµατικά. Σε ανοιχτή επιστολή (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις ως εκπρόσωπος της µαθητικής σου κοινότητας στη σχολική ιστοσελίδα και απευθύνεις στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεις τους λόγους που επιβάλλουν την αντιµετώπιση του προβλήµατος τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι πρόσφυγες

23 121 και οι µετανάστες, αφετέρου οι χώρες υποδοχής και προτείνεις τρόπους αποτελεσµατικής αντιµετώπισής του. ΘΕΜΑ Φανατισµός & Μισαλλοδοξία Πολλοί πιστεύουν πως το µίσος προς το διαφορετικό βρίσκεται στη φύση του ανθρώπου και, εποµένως, µπορεί µόνο να ελεγχθεί, αλλά όχι και να εξαλειφθεί. Σε ένα αποδεικτικό δοκίµιο (500 έως 600 λέξεις) καταθέτεις τις προσωπικές σου απόψεις για το θέµα και προτείνεις τρόπους ανάπτυξης της ανεκτικότητας ειδικά στη νέα γενιά. ΘΕΜΑ Ισότητα των Φύλων Παρά τη σηµαντική βελτίωση που έχει σηµειωθεί στη θέση της γυναίκας ειδικά στις αναπτυγµένες κοινωνίες, ανισότητες µεταξύ των δύο φύλων εξακολουθούν να εµφανίζονται. Σε άρθρο (500 έως 600 λέξεις), που δηµοσιεύεις στην ιστοσελίδα του σχολείου σου µε αφορµή την Ηµέρα της Γυναίκας (8η Μαρτίου), παρουσιάζεις τις ανισότητες αυτές και προτείνεις τρόπους για την ουσιαστική εξίσωση των δύο φύλων. ΘΕΜΑ Κοινωνικός Αποκλεισµός Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όρισε το 2010 ως»ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέµηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισµού». Χρόνια αργότερα τα φαινόµενα αυτά βρίσκονται σε έξαρση, όχι µόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσµο. Σε ανοιχτή επιστολή (500 έως 600 λέξεις), που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα και απευθύνεις στους ηγέτες της ΕΕ, παρουσιάζεις φαινόµενα κοινωνικού αποκλεισµού στην ήπειρό µας και προτείνεις δράσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για τον περιορισµό τους. ΘΕΜΑ Προκαταλήψεις & Στερεότυπα Παρ ότι οι σύγχρονες κοινωνίες χαρακτηρίζονται ως κοινωνίες γνώσης, στερεότυπα και προκαταλήψεις συνεχίζουν να κυριαρχούν στον ατοµικό και δηµόσιο βίο. Σε αποδεικτικό δοκίµιο (500 έως 600 λέξεις) παρουσιάζεις τους λόγους που επιβάλλουν τον περιορισµό τους και προτείνεις τρόπους ώστε κάτι τέτοιο να επιτευχθεί.

24 122 11η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Τέχνη & Κριτική ΘΕΜΑ Τέχνη Παρά την τεράστια διάδοση των τεχνών στη διάρκεια του 20ού αιώνα, ίσως και εξαιτίας της, εκφυλιστικά φαινόµενα παρουσιάζονται και περιορίζουν την απήχησή της στις µεγάλες µάζες. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύετε στην ιστοσελίδα του σχολείου σας µε αφορµή το καλλιτεχνικό τριήµερο που διοργανώνει το 15µελές συµβούλιο και ο Σύλλογος των Διδασκόντων επισηµαίνετε τα φαινόµενα αυτά και καταθέτετε τις προσωπικές σας απόψεις για τον ρόλο των τεχνών στον σύγχρονο κόσµο. ΘΕΜΑ Τέχνη & Εκπαίδευση Σε µια πρόσφατη συζήτηση κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της µαθητικής σας κοινότητας διαπιστώσατε πως οι τέχνες δεν κατέχουν τη θέση που τους αρµόζει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστηµα. Σας ανατίθετε λοιπόν να συντάξετε µία επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας (400 έως 500 λέξεις) ως εκπρόσωπος των συµµαθητών σας, στην οποία προσπαθείτε να τον πείσετε για την αναγκαιότητα ανάταξης της κατάστασης αυτής, προτείνοντας και τρόπους µε τους οποίους αυτή θα µπορούσε να επιτευχθεί αποτελεσµατικά. ΘΕΜΑ Κριτική Η κριτική αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δηµόσιο βίο. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που ανεβάζετε στο προσωπικό σας ιστολόγιο, παρουσιάζετε τα οφέλη της και τις προϋποθέσεις ώστε αυτή να είναι γόνιµη και εποικοδοµητική. ΘΕΜΑ Η Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση Η αξιολόγηση των µαθητών αποτελεί ένα από τα πιο επίµαχα ζητήµατα της εκπαιδευτικής πολιτικής στη χώρα µας. Συµµετέχοντας ως εκπρόσωπος της µαθητικής κοινότητας του σχολείου σας στο Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, που πραγµατοποιείται το τελευταία διάστηµα, συντάσσετε και αποστέλλετε υπόµνηµα (500 έως 600 λέξεις) µε τις θέσεις σας σχετικά µε την

25 123 αναγκαιότητα της αξιολόγησης των µαθητών και προτείνετε τρόπους µε τους οποίους αυτή θα µπορούσε να καταστεί πραγµατικά αποτελεσµατική. ΘΕΜΑ Διανόηση Με αφορµή την επίσκεψη ενός πνευµατικού ανθρώπου στο σχολείο σας, προετοιµάζετε µία επιστολή (500 έως 600 λέξεις) εκ µέρους της µαθητικής σας κοινότητας, την οποία θα του επιδώσετε κατά τη συνάντησή σας, στην οποία προσδιορίζετε τον ρόλο της διανόησης στον σύγχρονο κόσµο και ερµηνεύετε τους λόγους που οδηγούν στην αδυναµία επιτέλεσής του. ΘΕΜΑ Αυτοκριτική & Αυτογνωσία Σε δοκίµιο (500 έως 600 λέξεις) που αναρτάτε στο προσωπικό σας ιστολόγιο παρουσιάζετε τη σηµασία της αυτοκριτικής και της αυτογνωσίας στη ζωή των ανθρώπων και ειδικά των νέων και ερµηνεύετε τους λόγους που την καθιστούν τόσο δύσκολη στην εποχή µας. ΘΕΜΑ Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Το σχολείο σας διοργανώνει ένα πολιτιστικό τριήµερο. Σε σας ανατίθετε να αναρτήσετε ένα κείµενο (500 έως 600 λέξεις) στη σχολική ιστοσελίδα, µε το οποίο δικαιολογείτε την απόφαση του 15µελούς συµβουλίου να πραγµατοποιήσει την εκδήλωση αυτή και καταγράφετε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες παρόµοιες εκδηλώσεις θα µπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους.

26 124 12η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Παιδεία & Εκπαίδευση ΘΕΜΑ Το Σύγχρονο Σχολείο Με αφορµή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς συντάσσετε ως εκπρόσωποι της σχολικής σας κοινότητας µία επιστολή (500 έως 600 λέξεις) προς τον υπουργό Παιδείας, στην οποία παρουσιάζετε τη σηµασία της εκπαίδευσης στον σύγχρονο κόσµο και προτείνετε τρόπους ώστε το ελληνικό σχολείο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του. ΘΕΜΑ Ο Σύγχρονος Εκπαιδευτικός Η Οµοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σας προσκαλεί ως εκπρόσωπο της µαθητικής σας κοινότητας σε ηµερίδα που διοργανώνει µε θέµα το µέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης. Στην παρέµβασή σας (περίπου πέντε λεπτά ή 500 έως 600 λέξεις σε γραπτό λόγο) παρουσιάζετε τον ρόλο που, κατά τη γνώµη σας, οφείλει να διαδραµατίσει ο εκπαιδευτικός στο σύγχρονο σχολείο και προτείνετε τρόπους µε τους οποίους ο ρόλος αυτός θα µπορούσε αποτελεσµατικότερα να πραγµατοποιηθεί. ΘΕΜΑ Το δικαίωµα στη µόρφωση Παρ ότι µετά το Β Παγκόσµιο Πόλεµο η φοίτηση στα δηµόσια σχολεία µαζικοποιήθηκε στο σύνολο σχεδόν του αναπτυγµένου κόσµου, το δικαίωµα στη µόρφωση παραµένει στις αρχές του 21ου αιώνα ζητούµενο. Σε ανοιχτή επιστολή (500 έως 600 λέξεις) που απευθύνετε στην πολιτική ηγεσία του τόπου, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Εφήβων στην οποία συµµετέχετε, παρουσιάζετε τους λόγους που επιβάλλουν την προάσπιση του δικαιώµατος αυτού και προτείνετε πολιτικές και δράσεις µε τις οποίες ο στόχος αυτός θα µπορούσε να επιτευχθεί. ΘΕΜΑ Σχολεία Αριστείας Η ύπαρξη «σχολείων αριστείας» αποτελεί ένα από τα πλέον επίµαχα ζητήµατα στην εκπαιδευτική πολιτική των τελευταίων ετών. Σε κείµενο (500 έως 600 λέξεις), που δηµοσιεύετε στη σχολική ιστοσελίδα, παρουσιάζετε τις προσωπικές σας απόψεις για το θέµα αυτό και προτείνετε τρόπους για τη βελτίωση της δηµόσιας ελληνικής εκπαίδευσης.

27 125 ΘΕΜΑ Η Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση Το πιο επίµαχο ίσως ζήτηµα, που ανέκυψε στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που πραγµατοποιείται το τελευταίο διάστηµα, είναι αυτό της αξιολόγησης στην εκπαίδευση. Αποφασίζετε λοιπόν να δηµοσιεύετε ένα άρθρο (500 έως 600 λέξεις) στην ιστοσελίδα του σχολείου σας, στο οποίο καταγράφετε την προσωπική σας άποψη πάνω στο θέµα και αναλύετε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η αξιολόγηση θα είναι πραγµατικά ωφέλιµη για το ελληνικό σχολείο, τους µαθητές και τους εκπαιδευτικούς. ΘΕΜΑ 12.06, Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση θεωρείται πλέον αυτονόητη στην ελληνική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία δηµοσιεύετε ένα κείµενο (500 έως 600 λέξεις) σε ηµερήσια εφηµερίδα, στο οποίο αποτιµάτε την επίδραση των ΤΠΕ στο ελληνικό σχολείο και προτείνετε τρόπους ώστε να αυξηθεί η ωφέλεια που απορρέει από αυτές. ΘΕΜΑ Η Τριτοβάθµια Εκπαίδευση στην Ελληνική Κοινωνία Ως τελειόφοιτοι του Λυκείου αποφασίζετε να δηµοσιεύσετε ένα κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) στην ιστοσελίδα του σχολείου σας, στο οποίο παρουσιάζετε τις στρεβλώσεις που προκαλεί η αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση και προτείνετε τρόπους ώστε τα Πανεπιστήµια να αποκτήσουν ξανά τον ρόλο που τους αρµόζει σε µια αναπτυγµένη κοινωνία. ΘΕΜΑ Τεχνοκρατική & Ανθρωπιστική Εκπαίδευση Τα τελευταία χρόνια δύο κυρίαρχες εκπαιδευτικές πολιτικές συγκρούονται στον δηµόσιο διάλογο για τον προσανατολισµό της εκπαίδευσης σε όλες τις αναπτυγµένες χώρες: αυτή που θεωρεί κυρίαρχο στόχο της εκπαίδευσης τη σύνδεση των µαθητών µε την αγορά εργασίας και εκείνη που στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου. Σε παρέµβασή σας (500 έως 600 λέξεις) σε ηµερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και στην οποία προσκαλείστε ως εκπρόσωποι της µαθητικής σας κοινότητας, καταθέτετε τις προσωπικές σας απόψεις πάνω στο θέµα αυτό.

28 126 ΘΕΜΑ Μόρφωση & Καλλιέργεια Με αφορµή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποστέλλετε επιστολή (500 έως 600 λέξεις) στον υπουργό Παιδείας, ως εκπρόσωποι της µαθητικής κοινότητας του σχολείου σας, στην οποία παρουσιάζετε τα εφόδια που πρέπει να διαθέτει ένας πραγµατικά καλλιεργηµένος άνθρωπος στον σύγχρονο κόσµο και προτείνετε συγκεκριµένους τρόπους µε τους οποίους το ελληνικό σχολείο θα µπορούσε να τα προσφέρει στους µαθητές του. ΘΕΜΑ Διά Βίου Μάθηση Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις), που δηµοσιεύετε στη σχολική ιστοσελίδα και απευθύνετε στους τελειόφοιτους συµµαθητές σας, να αναφερθείτε στη σηµασία της διά βίου µάθησης στον σύγχρονο κόσµο και να προτείνετε τρόπους πραγµάτωσής της σε ατοµικό και συλλογικό επίπεδο. ΘΕΜΑ Διαπολιτισµική Εκπαίδευση Καθώς η Ελλάδα γίνεται πλέον χώρα υποδοχής χιλιάδων προσφύγων και µεταναστών, επανέρχεται στην επικαιρότητα το αίτηµα για ανάπτυξη της ανεκτικότητας στο διαφορετικό ως προϋπόθεσης για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Με αφορµή λοιπόν την Παγκόσµια Ηµέρα Ανεκτικότητας (16η Νοεµβρίου) αποστέλλετε επιστολή (500 έως 600 λέξεις) στον υπουργό Παιδείας, ως εκπρόσωπος της µαθητικής σας κοινότητας, στην οποία αναδεικνύετε τη σηµασία της εκπαίδευσης στην ικανοποίηση της αιτήµατος αυτού και παρουσιάζετε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν την ελληνική εκπαίδευση, ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό διαπολιτισµικό προσανατολισµό. ΘΕΜΑ Μαθητικές Κοινότητες Με αφορµή τις επικείµενες εκλογές για την ανάδειξη 15µελούς συµβουλίου της µαθητικής κοινότητας του σχολείου σου δηµοσιεύεις ένα άρθρο (500 έως 600 λέξεις) στη σχολική ιστοσελίδα, στο οποίο αναδεικνύεις τη σηµασία της «µαθητικής φωνής» που εκφράζεται µέσω της ενεργητικής συµµετοχής όλων των µαθητών στις διαδικασίες που αφορούν τη µαθητική κοινότητα και προτείνεις τρόπους αναβάθµισης του θεσµού των µαθητικών κοινοτήτων.

29 127 13η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Οι Ελληνικοί Τόποι και τα Μνηµεία τους ΘΕΜΑ Τα Γλυπτά του Παρθενώνα Στο πλαίσιο της επικείµενης επίσκεψης του σχολείου σας στο Λονδίνο, συγγράφετε ως εκπρόσωπος της µαθητικής σας κοινότητας επιστολή (500 έως 600 λέξεις) που θα επιδώσετε στη Διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου κατά την επίσκεψή σας εκεί, µε την οποία διαµαρτύρεστε για την κατακράτηση των γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μεγάλη Βρετανία και ζητάτε την επιστροφή τους στη χώρα µας. ΘΕΜΑ Μνηµεία & Εκπαίδευση Ο Δήµος της περιοχής σας πρόσφατα αναπαλαίωσε ένα παλιό εργοστάσιο και το µετέτρεψε σε µουσείο παραδοσιακών επαγγελµάτων. Παρ' όλα αυτά, όπως πληροφορηθήκατε από ρεπορτάζ που δηµοσιεύθηκε σε τοπική εφηµερίδα, ο αριθµός των επισκεπτών του µουσείου παραµένει εξαιρετικά χαµηλός. Αποφασίζετε λοιπόν ως εκπρόσωπος του 15µελούς συµβουλίου να απευθύνετε επιστολή (500 έως 600 λέξεις) στον Διευθυντή του σχολείου σας, στην οποία, προκειµένου να τον πείσετε να διοργανώσει µία επίσκεψη στο µουσείο, επιχειρηµατολογείτε υπέρ της αναγκαιότητας το σχολείο να επισκέπτεται τέτοιους χώρους ως µέρος µιας συνολικής προσπάθειας αναθέρµανσης του ενδιαφέροντος των νέων πολιτών για τα µνηµεία του πολιτισµού. ΘΕΜΑ Σύγχρονες Χρήσεις των Μνηµείων Πρόσφατα το Δηµοτικό Συµβούλιο αποφάσισε να διαθέσει τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής σας για τη διεξαγωγή µιας συναυλίας σύγχρονης µουσικής, γεγονός που προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις µεταξύ των δηµοτών. Αποφασίζετε λοιπόν να συµµετάσχετε στον δηµόσιο διάλογο, δηµοσιεύοντας ένα άρθρο (300 έως 400 λέξεις) σε τοπική εφηµερίδα µε το οποίο καταθέτετε τις προσωπικές σας απόψεις για το θέµα.

30 128 14η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Τουρισµός ΘΕΜΑ Τουρισµός Με αφορµή τη δηµόσια συζήτηση και αντιπαράθεση που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια (και ειδικά στα χρόνια της οικονοµικής ύφεσης) για τον ρόλο του τουρισµού στη ζωή τόσο της χώρας, όσο και των τοπικών κοινωνιών, αποφασίζετε να δηµοσιεύσετε ένα κείµενο σε τοπική εφηµερίδα (500 έως 600 λέξεις), µε το οποίο επιχειρείτε τη δικαιολόγηση της αναγκαιότητας επανασχεδιασµού της εθνικής τουριστικής πολιτικής, προτείνοντας συγκεκριµένα την υιοθέτηση περισσότερο εναλλακτικών, ήπιων και ανανεώσιµων µορφών. ΘΕΜΑ Σχολικές Εκδροµές Πρόσφατα δηµοσιεύτηκε σε τοπική εφηµερίδα ένα άρθρο από τον Πρόεδρο των Συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων των σχολείων του Δήµου σας, στο οποίο επέκρινε τον θεσµό των σχολικών εκδροµών, χαρακτηρίζοντάς τες περιττές και επικίνδυνες. Η µαθητική κοινότητα του σχολείου αναθέτει σε εσάς να συντάξετε ένα απαντητικό άρθρο (500 έως 600 λέξεις), που θα δηµοσιευτεί στην ίδια εφηµερίδα και στο οποίο αντικρούετε την επιχειρηµατολογία αυτή και προτείνετε τρόπους βελτίωσης του περιεχοµένου και της διεξαγωγής των σχολικών επισκέψεων.

31 129 15η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Οικολογία ΘΕΜΑ Φυσικό Περιβάλλον Παρά την αναµφισβήτητη συµβολή του φυσικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισµού, η αλόγιστη εκµετάλλευση της φύσης κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων είχε ως αποτέλεσµα την ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας. Σε κείµενο (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική εφηµερίδα µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) αναδεικνύεις την αναγκαιότητα να αποκατασταθεί η οικολογική ισορροπία και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους -σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- αυτή µπορεί να επιτευχθεί. ΘΕΜΑ Βιώσιµη Ανάπτυξη Η αλόγιστη παρέµβαση του ανθρώπου στη φύση ανέτρεψε την οικολογική ισορροπία µε αποτέλεσµα ολοένα και συχνότερα να παρουσιάζονται φυσικές καταστροφές. Πώς µπορούµε να προστατέψουµε την κοινωνία µας από τις καταστροφές αυτές και πώς θα µπορούσε η βιώσιµη ανάπτυξη να συναιρέσει την επιθυµία του ανθρώπου για «καθαρό» περιβάλλον αφενός, οικονοµική ανάπτυξη και ευηµερία αφετέρου; Οι απαντήσεις στα ερωτήµατα αυτά θα περιληφθούν σε ανοιχτή επιστολή (500 έως 600 λέξεις) που απευθύνεις προς τους πολιτικούς και πνευµατικούς ηγέτες του τόπου µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος. ΘΕΜΑ Πείνα & Φτώχεια Το παγκόσµιο οικονοµικό σύστηµα έχει δηµιουργήσει τις τελευταίες δεκαετίες πρωτοφανή πλούτο. Παρ όλα αυτά, τα φαινόµενα της φτώχειας και της εκµετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, όχι µόνο δεν περιορίστηκαν, αλλά φαίνεται πως έχουν ενταθεί, ειδικά σε ό,τι αφορά τις αναπτυσσόµενες χώρες. Προβληµατισµένος / -η από την εξέλιξη αυτή και υπό το πρίσµα της έξαρσης του µεταναστευτικού προβλήµατος κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Ελληνική Βουλή των Εφήβων, στην οποία συµµετέχεις, σου αναθέτει να συντάξεις µία επιστολή (500 έως 600 λέξεις) προς τη Γενική Συνέλευση του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών (ΟΗΕ), στην οποία αναδεικνύεται η αναγκαιότητα αναχαίτισης της κατάστασης αυτής και προτείνονται πολιτικές και δράσεις µε τις οποίες αυτή θα µπορούσε να επιτευχθεί.

32 130 ΘΕΜΑ Αστικοποίηση & Περιφερειακή Ανάπτυξη Η εφηµερίδα του σχολείου σου διοργανώνει αφιέρωµα στην αστικοποίηση. Σε εσένα ανατίθεται η συγγραφή ενός κειµένου (500 έως 600 λέξεις), στο οποίο θα καταγράφονται τα προβλήµατα που προκαλεί η µεγάλη πόλη και θα διερευνάται η συµβολή της περιφερειακής ανάπτυξης στην αντιµετώπισή τους. ΘΕΜΑ Δηµογραφικό Πρόβληµα Τη στιγµή που ο πληθυσµός στις χώρες του αναπτυσσόµενου κόσµου αυξάνεται µε ιλιγγιώδη ρυθµό µε κύριο αποτέλεσµα την πείνα, στις βιοµηχανικά αναπτυγµένες παρατηρείται το αντίστροφο φαινόµενο: υπογεννητικότητα και γήρανση του πληθυσµού. Σε ανοιχτή επιστολή που δηµοσιεύεις σε ηµερήσια εφηµερίδα και απευθύνεις στον Γενικό Γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών (500 έως 600 λέξεις) αναδεικνύεις τους λόγους που επιβάλλουν την αντιµετώπιση των φαινοµένων αυτών και προτείνεις την υιοθέτηση λύσεων για την ουσιαστική τους αντιµετώπιση. ΘΕΜΑ Οικολογική Εκπαίδευση Στο πλαίσιο της εβδοµάδας οικολογικής ευαισθητοποίησης που διοργανώνει το σχολείο σου δηµοσιεύεις ένα κείµενο (500 έως 600 λέξεις) στη σχολική ιστοσελίδα, στο οποίο αναδεικνύεις τη σηµασία της προάσπισης του ανθρώπινου δικαιώµατος στο καθαρό περιβάλλον και προτείνεις την οικολογική εκπαίδευση της νέας γενιάς ως την ουσιαστικότερη προϋπόθεση για την προάσπισή του.

33 131 16η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Επιστήµη & Τεχνολογία ΘΕΜΑ Επιστήµη & Ευθύνη Η επιστήµη κατηγορείται σήµερα για τα περισσότερα από τα προβλήµατα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα. Ευαισθητοποιηµένος / -η από το γεγονός αυτό δηµοσιεύεις σε ηµερήσια εφηµερίδα ανοιχτή επιστολή (500 έως 600 λέξεις), που απευθύνεται στον πρόεδρο της Ακαδηµίας Αθηνών και στην οποία εκφράζεις τις προσωπικές σου απόψεις για τη θέση της επιστήµης στον σύγχρονο κόσµο, αλλά και για τις ευθύνες των επιστηµόνων για τις συνέπειες των επιτευγµάτων τους. ΘΕΜΑ Πρόοδος Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών στις βιοµηχανικά αναπτυγµένες χώρες ανέρχεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, χωρίς όµως η άνοδος αυτή να συνοδεύεται πάντοτε από ανάλογη βελτίωση στην ποιότητα της καθηµερινής ζωής. Σε ένα κείµενο πειθούς (500 έως 600 λέξεις) να ερµηνεύσεις την αντίφαση αυτή. ΘΕΜΑ Γενετική Η επιστήµη της Γενετικής αναπτύχθηκε ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Κάποιοι πιστεύουν πως η ανάπτυξη αυτή αποτελεί ευλογία για το ανθρώπινο γένος, ενώ άλλοι τη θεωρούν κατάρα. Να σχολιάσεις τις απόψεις αυτές και να τοποθετηθείς απέναντί τους. Το κείµενό σου θα αποτελέσει εισήγηση (500 έως 600 λέξεων) σε συνεδρίαση της επιτροπής Βιοηθικής της Ακαδηµίας Αθηνών. ΘΕΜΑ Ευθανασία Ηµερήσια εφηµερίδα διοργανώνει αφιέρωµα στα ηθικά διλήµµατα που αντιµετωπίζουν οι αναπτυγµένες κοινωνίες και ζητά την άποψη των αναγνωστών της για ένα µεγάλο και αµφιλεγόµενο ζήτηµα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και σχετίζεται µε το θέµα της ζωής και του θανάτου, της ευθανασίας. Αναλαµβάνεις να συντάξεις ένα άρθρο (500 έως 600 λέξεις) στο οποίο θα αναλύονται τα επιχειρήµατα των υπέρµαχων και των πολέµιων της νοµιµοποίησης της ευθανασίας και θα κατατίθεται η προσωπική σου άποψη.

34 132 ΘΕΜΑ Τεχνολογία Σε άρθρο (500 έως 600 λέξεις), που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα στο πλαίσιο της Θεµατικής Εβδοµάδας Τεχνολογίας του σχολείου, αναδεικνύεις την ανάγκη η τεχνολογία να βρίσκεται πάντοτε στην υπηρεσία του ανθρώπου και καταθέτεις τις προσωπικές σου απόψεις για τους τρόπους µε τους οποίους αυτό θα µπορούσε να επιτευχθεί. ΘΕΜΑ Πυρηνική Ενέργεια Το θέµα της δηµιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα µας έρχεται ξανά στην επικαιρότητα κι εσύ δηµοσιεύεις ένα κείµενο (500 έως 600 λέξεις) σε ηµερήσια εφηµερίδα, στο οποίο καταθέτεις τις προσωπικές σου απόψεις για το θέµα.

35 133 17η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ελευθερία & Εξουσία ΘΕΜΑ Δηµοκρατία «Η δηµοκρατία θεωρείται το καλύτερο πολίτευµα. Είναι το πολίτευµα εκείνο που βασίζεται στη βούληση των πολλών και στα αιτήµατα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας όλων των πολιτών. Παρ ότι όµως η δηµοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευµα, δε συµβαίνει το ίδιο και µε τον τρόπο λειτουργίας του. Στη λειτουργία της δηµοκρατίας αντικατοπτρίζονται όλες οι ατέλειες που χαρακτηρίζουν µια κοινωνία» (Σωκράτης Γκίκας, Η λειτουργία της δηµοκρατίας): Σε ένα κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύετε στην εφηµερίδα του σχολείου σας µε αφορµή τη Διεθνή Ηµέρα Δηµοκρατίας (15η Σεπτεµβρίου) να αναλύσεις τις απόψεις που περιέχονται στο απόσπασµα αυτό. ΘΕΜΑ Νέοι & Πολιτική Το ζήτηµα της συµµετοχής των πολιτών στη διαχείριση των κοινών υποθέσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων τα τελευταία χρόνια. Σε κείµενο (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις σε ηµερήσια εφηµερίδα παρουσιάζεις τη στάση της γενιάς σου απέναντι στα πολιτικά πράγµατα και προτείνεις τρόπους ενίσχυσης της πολιτικής αγωγής των εφήβων και των νέων. ΘΕΜΑ Αξιοκρατία Τώρα που ολοκληρώνεις το Λύκειο και ετοιµάζεσαι για την ακαδηµαϊκή σου πορεία συνειδητοποιείς πως το βασικότερο ίσως πρόβληµα της νεοελληνικής κοινωνίας είναι η έλλειψη αξιοκρατίας. Αποφασίζεις λοιπόν να δηµοσιεύσεις σε ηµερήσια εφηµερίδα µία ανοιχτή επιστολή (500 έως 600 λέξεις) προς τον πολιτικό κόσµο της χώρας, στην οποία αναδεικνύεις την ανάγκη εδραίωσης της αξιοκρατίας στη χώρα µας και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους αυτό θα µπορούσε να επιτευχθεί.

36 134 ΘΕΜΑ Λαϊκισµός Ο λαϊκισµός αποτελεί συνηθισµένο φαινόµενο στην κοινωνική και πολιτική ζωή από την αρχαιότητα ακόµη. Σε µία εισήγηση (500 έως 600 λέξεις) που απευθύνεις στη Βουλή των Εφήβων ερµηνεύεις τους λόγους που επιβάλλουν τον περιορισµό του φαινοµένου και προτείνεις τρόπους εξυγίανσης και εκσυγχρονισµού του πολιτικού µας συστήµατος. ΘΕΜΑ Ελευθερία Η ελευθερία αποτελεί κυρίαρχη επιδίωξη των ατόµων στον σύγχρονο δυτικό πολιτισµό κι ένα δικαίωµα που τελεί πλέον υπό την προστασία κάθε δηµοκρατικής πολιτείας. Σε ένα κείµενο (500 έως 600 λέξεις) που ανεβάζεις στην ιστοσελίδα του σχολείου σου µε αφορµή τον εορτασµό της Παγκόσµιας Ηµέρας Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων (10η Δεκεµβρίου) ερµηνεύεις την επιδίωξη αυτή και προτείνεις τρόπους θωράκισης των κοινωνιών απέναντι στους παράγοντες που την περιορίζουν. ΘΕΜΑ Ελευθερία του Λόγου «Επειδή η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωµάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, η προοπτική ενός κόσµου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να µιλούν και να πιστεύουν, λυτρωµένοι από τον τρόµο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου». Σύµφωνα µε το προοίµιο της Οικουµενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων, η ελευθερία του λόγου αναγορεύεται σε κυρίαρχη επιδίωξη της πολιτισµένης ανθρωπότητας. Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων (10η Δεκεµβρίου) δηµοσιεύεις κείµενο (500 έως 600 λέξεις) στη σχολική ιστοσελίδα, στο οποίο ερµηνεύεις την επιδίωξη αυτή και καταθέτεις τις προσωπικές σου απόψεις για το κατά πόσον η ελευθερία του λόγου θα πρέπει να έχει απόλυτη ή σχετική ισχύ στις σύγχρονες δηµοκρατικές κοινωνίες. ΘΕΜΑ Φανατισµός Με αφορµή τα επαναλαµβανόµενα κρούσµατα βίας που παρατηρούνται σε αθλητικούς χώρους, το Πνευµατικό Κέντρο του Δήµου οργανώνει εκδήλωση για τις επιπτώσεις του φανατισµού των ατόµων στην καθηµερινότητά τους. Σε µια οµιλία σου (περίπου 5 λεπτά ή 500 έως 600 λέξεις σε

37 135 γραπτό λόγο), να επισηµάνεις τις αρνητικές όψεις του φανατισµού στην κοινωνική ζωή και να προτείνεις τρόπους για την αντιµετώπισή τους ( λέξεις). ΘΕΜΑ Εθελοντισµός & Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Το σχολείο σου πρόκειται να συνεργαστεί µε µία ΜΚΟ προστασίας του περιβάλλοντος. Προκείµενου να προτρέψεις τους συµµαθητές σου να συµµετάσχουν στην κοινή αυτή δράση δηµοσιεύεις ένα κείµενο (500 έως 600 λέξεις) στη σχολική ιστοσελίδα, στο οποίο αναδεικνύεις τη σηµασία της εθελοντικής συµµετοχής των πολιτών σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους το σχολείο θα µπορούσε να ενισχύσει τη διάθεση αυτή των µαθητών του. ΘΕΜΑ Μεσσιανισµός Ηµερήσια εφηµερίδα διοργανώνει αφιέρωµα στην κρίση του σύγχρονου πολιτικού συστήµατος, στο οποίο συµµετέχεις µε ένα άρθρο (500 έως 600 λέξεις), στο οποίο παρουσιάζεις φαινόµενα µεσσιανισµού στην κοινωνική και πολιτική ζωή της εποχής µας και επιχειρηµατολογείς υπέρ της αναγκαιότητας περιορισµού τους. ΘΕΜΑ Δίκαιο Με αφορµή την εµφάνιση περιστατικών βίας και εκφοβισµού στο σχολείο σου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων διοργανώνει ηµερίδα, στην οποία συµµετέχεις εκ µέρους της µαθητικής σου κοινότητας. Στην εισήγησή σου (περίπου 5 λεπτά ή 500 έως 600 λέξεις σε γραπτό λόγο) αναδεικνύεις τη σηµασία του δικαίου σε ατοµικό και συλλογικό επίπεδο και προτείνεις δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής µονάδας, αλλά και έξω από αυτή, ώστε οι νέοι να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα συνειδητής υπακοής στον νόµο. ΘΕΜΑ Θανατική Ποινή Πληροφορήθηκες από τον Τύπο την επικείµενη εκτέλεση ενός ακόµη θανατοποινίτη στις ΗΠΑ και αποφασίζεις να δηµοσιεύσεις µία ανοιχτή επιστολή (500 έως 600 λέξεις) προς τον Κυβερνήτη της Πολιτείας, στην οποία, προκειµένου να ζητήσεις την ακύρωση της εκτέλεσης, επιχειρηµατολογείς υπέρ της κατάργησης της εσχάτης των ποινών.

38 136 ΘΕΜΑ Προπαγάνδα Η προπαγάνδα σε όλες τις µορφές της δρα ακόµα και στις δηµοκρατικές κοινωνίες. Σε ένα αποδεικτικό δοκίµιο (500 έως 600 λέξεις) αναλύεις τα αποτελέσµατα της δράσης τους και προτείνεις τρόπους για την παρεµπόδισή της. ΘΕΜΑ Διχόνοια Η διχόνοια θεωρείται κατάρα της φυλής µας. Σε κείµενο (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα µε αφορµή τον εορτασµό της 25ης Μαρτίου παρουσιάζεις τις συνέπειές του και προτείνεις τρόπους να αποφευχθεί στο µέλλον.

39 137 18η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Πρόσωπο & Προσωπείο ΘΕΜΑ Μαζοποίηση & Κοινωνικός Κοµφορµισµός Πολύ συχνά στην κοινωνική ζωή συναντάµε το φαινόµενο τα άτοµα να παραµερίζουν τα ιδιαίτερα στοιχεία της ταυτότητάς τους και να υιοθετούν, εκούσια ή ακούσια, τις στάσεις και τις επιταγές της µάζας. Σε κείµενο (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύετε στη σχολική ιστοσελίδα στο πλαίσιο αφιερώµατος µε τίτλο «Νέοι και κοινωνικός κοµφορµισµός» παρουσιάζετε τη στάση της γενιάς σας απέναντι στις κατεστηµένες αντιλήψεις του κοινωνικού συνόλου και προτείνετε τρόπους µε τους οποίους οι νέοι θα µπορούσαν να διαµορφώσουν ισχυρή προσωπικότητα, ώστε να θωρακιστούν απέναντι στις επιπτώσεις της µαζικοποίησης. ΘΕΜΑ Αλλοτρίωση Παρά τα επιτεύγµατα του τεχνολογικού µας πολιτισµού, ο σηµερινός άνθρωπος βιώνει τη µοναξιά και την αλλοτρίωση. Σε ένα άρθρο (500 έως 600 λέξεις), που θα δηµοσιευθεί στη σχολική σας εφηµερίδα, να εκθέσεις τις αιτίες που προκαλούν το κοινωνικό αυτό φαινόµενο. Επίσης, ποιες διεξόδους µπορείς να προτείνεις, ώστε ο σύγχρονος άνθρωπος να ξεπεράσει την έλλειψη επικοινωνίας µε τους συνανθρώπους του;

40 138 19η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Παράδοση ΘΕΜΑ Παράδοση Η παράδοση ενός λαού αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής ιδιοπροσωπίας του και παράγοντα προόδου. Παρ όλα αυτά, ολοένα και περισσότερο οι πολίτες του αναπτυγµένου κόσµου (και ιδιαίτερα οι νέοι) αποµακρύνονται από αυτή. Σε άρθρο που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα (500 έως 600 λέξεις) αναλύεις τις απόψεις αυτές. ΘΕΜΑ Ιστορία Πρόσφατα στο µάθηµα της Ιστορίας ένας συµµαθητής σου εξέφρασε την αµφισβήτησή του για τη χρησιµότητα του συγκεκριµένου µαθήµατος. Με αφορµή το γεγονός αυτό αποφασίζεις να δηµοσιεύσεις ένα κείµενο στην ιστοσελίδα του σχολείου σου (500 έως 600 λέξεις), στο οποίο αναδεικνύεται η σηµασία της ιστορικής γνώσης και προτείνονται τρόποι, ώστε να αναθερµανθεί το ενδιαφέρον των νέων γι αυτή. ΘΕΜΑ Ξενοµανία Βασικό χαρακτηριστικό του νεοελληνικού βίου από την ίδρυση ακόµα του ελληνικού κράτους αποτελεί η ξενοµανία. Σε κείµενο (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στην ιστοσελίδα του σχολείου σου ερµηνεύεις τη συµπεριφορά αυτή και προτείνεις τρόπους περιορισµού της.

41 139 20ή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ελλάδα - Ευρώπη - Κόσµος ΘΕΜΑ Ελληνισµός & Ελληνικότητα Στο πλαίσιο αδελφοποίησης του σχολείου σου µε ένα ευρωπαϊκό σχολείο δηµοσιεύεις ένα κείµενο στη σχολική εφηµερίδα (500 έως 600 λέξεις), στο οποίο περιγράφεις τις αντιφατικές όψεις της ελληνικής πραγµατικότητας και διερευνάς τον ρόλο του ελληνισµού στον σύγχρονο κόσµο. ΘΕΜΑ Έθνος Η παγκοσµιοποίηση της οικονοµίας περιόρισε τη δυνατότητα των εθνικών κρατών να καθορίζουν πολιτικά το µέλλον των λαών τους. Σε κείµενο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα, παρουσιάζεις τις προσωπικές σου απόψεις σχετικά µε τον ρόλο των εθνών στο σύγχρονο παγκοσµιοποιηµένο περιβάλλον και συγκρίνεις τον πατριωτισµό και τον εθνικισµό ως τρόπους βίωσης της εθνικής ταυτότητας. ΘΕΜΑ Ευρωπαϊκή Ένωση Με αφορµή τη συµµετοχή του σχολείου σου σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραµµα συνεργασίας σχολείων αποφασίζεις να δηµοσιεύσεις ένα κείµενο (500 έως 600 λέξεις) στην εφηµερίδα του σχολείου σου, στο οποίο παρουσιάζεις τις ελπίδες αλλά και τους φόβους της γενιάς από τη συµµετοχή της χώρας µας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστηµα θα µπορούσε να συµβάλει στη διαµόρφωση της ταυτότητας των µελλοντικών Ευρωπαίων πολιτών. ΘΕΜΑ Παγκοσµιοποίηση Το ιστορικό γεγονός που προσδιορίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τον σύγχρονο κόσµο είναι η παγκοσµιοποίηση. Σε άρθρο (500 έως 600 λέξεις) που δηµοσιεύεις στη σχολική ιστοσελίδα καταθέτεις τις προσωπικές σου απόψεις για την επίδραση που ασκεί στη ζωή των ανθρώπων και των κοινωνιών.

42 140 ΘΕΜΑ Βία Παρά τη στροφή του δυτικού πολιτισµού στον ανθρωπισµό µετά την Αναγέννηση και τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισµό, ο 20ός αιώνας υπήρξε από τους πιο βίαιους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σε άρθρο προβληµατισµού (500 έως 600 λέξεις), που δηµοσιεύεις σε ηµερήσια εφηµερίδα µε αφορµή την επέτειο της ρίψης της πρώτης ατοµικής βόµβας στη Χιροσίµα (6η Αυγούστου 1945), καταγράφεις τις µορφές που παίρνει η βία στη σύγχρονη εποχή και διερευνάς τη δυνατότητα της παιδείας να την περιορίσει. ΘΕΜΑ Πόλεµος & Ειρήνη Το σχολείο σου πρόκειται να συµµετάσχει σε ένα φιλειρηνικό συλλαλητήριο και σε σένα ανατίθεται να εκφωνήσεις την κεντρική οµιλία (περίπου 5 λεπτά ή 500 έως 600 λέξεις σε γραπτό λόγο). Σε αυτή διατρανώνεις την πίστη της γενιάς σου στην ειρήνη και προτείνεις τρόπους µε τους οποίους η νέα γενιά θα µπορούσε να συµβάλει στην παγκόσµια εδραίωσή της. ΘΕΜΑ Τροµοκρατία Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ειρήνης (21η Σεπτεµβρίου) δηµοσιεύεις ανοιχτή επιστολή (500 έως 600 λέξεις) σε ηµερήσια εφηµερίδα, στην οποία αναδεικνύεις την ανάγκη αντιµετώπισης του φαινοµένου της τροµοκρατίας που λαµβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και προτείνεις τρόπους ώστε κάτι τέτοιο να καταστεί δυνατό.

Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία»

Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» Τομέας Νεοελληνικής Γλώσσας Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd - 13 Μαΐου 2018 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Προτεινόμενα Θέματα Παραγωγής Λόγου ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ 1 1η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Γλώσσας ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Δραγάτση 8, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς Ιερεμίου Πατριάρχου 45, Αμπελόκηποι 6934522273 info@neoellinikiglossa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικά θέματα 2018 Έκθεση (1)

Επαναληπτικά θέματα 2018 Έκθεση (1) Επαναληπτικά θέματα 2018 Έκθεση (1) Η κατοχύρωση των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων δεν αποτελεί δώρο ή παραχώρηση από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά προϋποθέτει έναν διαρκή αγώνα τον οποίο ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Νικόλαος Χ. Μπέκας Greek classroom of Masterστην "Κοινωνική Παιδαγωγική και μάχη ενάντια στη νεανική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ [Αξίες της τηλεόρασης, οικογένεια και σχολείο]

ΚΕΙΜΕΝΟ [Αξίες της τηλεόρασης, οικογένεια και σχολείο] 41 Διαγώνισµα 31 Νέοι & Τηλεόραση ΚΕΙΜΕΝΟ [Αξίες της τηλεόρασης, οικογένεια και σχολείο] Η τηλεόραση επηρεάζει τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις συµπεριφορές των τηλεθεατών. Όµως, δεν επιδρά σε όλους

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Γ Λυκείου

Νεοελληνική Γλώσσα Γ Λυκείου Όνομα Μαθητή Τμήμα Ημερομηνία ΘΕΜΑ Α Β1 Β2 Β3 ΒΑΘΜΟΣ Τοµέας Νέων Ελληνικών Β4 Γ ΣΥΝΟΛΟ Νεοελληνική Γλώσσα Γ Λυκείου 4ο Διαγώνισµα Προσοµοίωσης ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΘΕΜΑΤΑ: Οικολογία (περιβάλλον & πολιτισµός,

Διαβάστε περισσότερα

Έκφραση - Έκθεση Γ Λυκείου

Έκφραση - Έκθεση Γ Λυκείου Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 6 Ιουνίου 2018 Έκφραση - Έκθεση Γ Λυκείου Αποδελτίωση Θεμάτων από το Βιβλίο του Μαθητή Α. ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ 1) Σύγκριση συλλογισμού της Τυπικής Λογικής με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ [Ο ελεύθερος χρόνος στην εποχή µας]

ΚΕΙΜΕΝΟ [Ο ελεύθερος χρόνος στην εποχή µας] Διαγώνισµα 141 Ελεύθερος Χρόνος & Ψυχαγωγία ΚΕΙΜΕΝΟ [Ο ελεύθερος χρόνος στην εποχή µας] Αν κοιτάξουµε προς το παρελθόν, δε θα βρούµε καµιά άλλη γενιά, η οποία να διέθετε τόσο πολύ χρόνο, να κατείχε τόσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ 104 ΚΑΛΛΙΘΕΑ & ΑΙΓΑΙΟΥ 109 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ. www.proodos.gr

ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ 104 ΚΑΛΛΙΘΕΑ & ΑΙΓΑΙΟΥ 109 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ. www.proodos.gr ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΠΡΟΟΔΟΣ» ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ 104 ΚΑΛΛΙΘΕΑ & ΑΙΓΑΙΟΥ 109 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ www.proodos.gr 1 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Β ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 «Ελεύθερος χρόνος και

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας

Μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ Μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας Τεύχος Γ (για την Γ Λυκείου) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΣΑΣ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993,

Διαβάστε περισσότερα

φροντιστήρια Απαντήσεις Νεοελληνικής Γλώσσας Γ λυκείου Γενικής Παιδείας

φροντιστήρια   Απαντήσεις Νεοελληνικής Γλώσσας Γ λυκείου Γενικής Παιδείας Απαντήσεις Νεοελληνικής Γλώσσας Γ λυκείου Γενικής Παιδείας Α. Στο κείμενο η συγγραφέας πραγματεύεται τις σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και εφήβους. Αρχικά, αναφέρει ότι ο ουσιαστικός διάλογος διαμορφώνει μια

Διαβάστε περισσότερα

OPMH. κοντά στο µαθητή!

OPMH. κοντά στο µαθητή! ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας

Μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ Μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας Τεύχος Β (για τη Β Λυκείου) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΣΑΣ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Υψηλή τέχνη για τους πολλούς]

Κείµενο [Υψηλή τέχνη για τους πολλούς] 41 Διαγώνισµα 111 Τέχνη Κείµενο [Υψηλή τέχνη για τους πολλούς] Η σχέση µεταξύ τέχνης και χρήµατος είναι αµφιλεγόµενη. Κάθε άλλο παρά σαφές είναι ότι τα κυριότερα επιτεύγµατα που πραγµατοποιήθηκαν και αφορούσαν

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια»

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» 1 ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Ερευνητική Εργασία Β Τάξης Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Ε Ας φανταστούμε μία στιγμή το σχολείο των ονείρων μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ .1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Τηλεόραση & Φιλαναγνωσία ΚΕΙΜΕΝΟ Ένα σηµαντικό ζήτηµα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιµήσεων του κοινού συνδέεται µε τις επιδράσεις των

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Η αξιολόγηση του µαθητή]

Κείµενο [Η αξιολόγηση του µαθητή] 41 Διαγώνισµα 121 Κριτική Κείµενο [Η αξιολόγηση του µαθητή] Η αξιολόγηση των µαθητών στο σχολείο είναι µια διαδικασία στενά συνυφασµένη µε τη διδακτική πράξη και κατ επέκταση µε τη συνολική κοινωνική λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν 41 Διαγώνισµα 91 Ισότητα των Φύλων Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν Το επάγγελµα της εκπαιδευτικού στην Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο µη χειρωνακτικό επάγγελµα που άνοιξε και θεωρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικοί τομείς και έκθεση. Μαρία Κάππου. Θεματικοί τομείς. Επιτομή μαθημάτων γενικής παιδείας [1]

Θεματικοί τομείς και έκθεση. Μαρία Κάππου. Θεματικοί τομείς. Επιτομή μαθημάτων γενικής παιδείας [1] Θεματικοί τομείς Επιτομή μαθημάτων γενικής παιδείας [1] Τίτλος βιβλίου Θεματικοί τομείς - Επιτομή μαθημάτων γενικής παιδείας Συγγραφέας, 2013 Τυπογραφική διόρθωση Αλέξανδρος Πανούσης Σχεδίαση εξωφύλλου

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισµα 81. Νέοι και Οικογένεια ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΟ Σχέσεις γονέων εφήβων

Διαγώνισµα 81. Νέοι και Οικογένεια ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΟ Σχέσεις γονέων εφήβων Διαγώνισµα 81 Νέοι και Οικογένεια ΚΕΙΜΕΝΟ Σχέσεις γονέων εφήβων Μελετώντας κανείς τις σχέσεις των εφήβων και των γονέων µέσα από το πρίσµα της επικράτησης ενός γενικότερου πνεύµατος ελευθερίας, αντιλαµβάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A') ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Εργαστήριο με θέμα «Παιδική φτώχεια και ευημερία : 'Έμφαση στην κατάσταση των παιδιών μεταναστών στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα. Τμήμα Project 3 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Εκπαιδευτικός : Στάμος Γ.

Το Μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα. Τμήμα Project 3 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Εκπαιδευτικός : Στάμος Γ. Το Μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα Τμήμα Project 3 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Εκπαιδευτικός : Στάμος Γ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ Καλλιέργεια στους μαθητές της ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ της Διαπολιτισμικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ

ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ Στόχος Η δηµιουργία του κατάλληλου ψυχολογικού υπόβαθρου έτσι ώστε τα παιδιά:! Να κατανοήσουν την αξία της διαφορετικότητας,! Να αναπτύξουν

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης

Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συγκεκριμένες διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Τhe Earth Charter Initiative (2005). The Earth Charter

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα)

Διαβάστε περισσότερα

800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ NEA ΣΧΟΛΕΙΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ NEA ΣΧΟΛΕΙΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ NEA ΣΧΟΛΕΙΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2 ΣΥΝΟΨΗ Σε 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, 12/θεσια και με τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ Δημήτριος Γκότζος Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Δρ Δημήτριος Γκότζος Γενικές αρχές της εκπαίδευσης Παροχή γενικής παιδείας Καλλιέργεια δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ενδιαφερόντων του Η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 11:53

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 11:53 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 11:53 Σελίδα 2 από 5 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 07/06/2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδανικός Ομιλητής. Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου. Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ιδανικός Ομιλητής. Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου. Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 Ιδανικός Ομιλητής Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του κειμένου «προσεκτικός ομιλητής»

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Γ Λυκείου

Νεοελληνική Γλώσσα Γ Λυκείου Όνομα Μαθητή Τμήμα Ημερομηνία ΘΕΜΑ Α Β1 Β2 Β3 ΒΑΘΜΟΣ Τοµέας Νέων Ελληνικών Β4 Γ ΣΥΝΟΛΟ Νεοελληνική Γλώσσα Γ Λυκείου Δέκατο Τρίτο (13) Διαγώνισµα Προσοµοίωσης ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΘΕΜΑΤΑ: Γλώσσα - Γραπτός & Προφορικός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ 1 [Αυτομόρφωση]

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ 1 [Αυτομόρφωση] Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 16 Ιουνίου 2018 12.03. ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ 1 [Αυτομόρφωση] Με τον όρο αυτομόρφωση περιγραφούμε μία σύνθετη εκπαιδευτική διαδικασία της οποίας θεμελιώδης

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η λειτουργία της παιδείας

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η λειτουργία της παιδείας Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 16 Ιουνίου 2018 12.02. Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η λειτουργία της παιδείας Η Πολιτεία, καθώς πορεύεται μέσα στον ιστορικό χρόνο, έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Διαγώνισµα 01.04. Διάλογος Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η τυπική διαδικασία καθηµερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού - µαθητή στην τάξη και στο σχολείο δεν αφήνει πολλά περιθώρια

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΚΕΙΜΕΝΟ Με τον όρο αυτομόρφωση περιγράφουμε μία σύνθετη εκπαιδευτική διαδικασία της οποίας θεμελιώδης κινητήρια δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΜΕ & Ρατσισμός. Δοκιμασία Αξιολόγησης Β Λυκείου

ΜΜΕ & Ρατσισμός. Δοκιμασία Αξιολόγησης Β Λυκείου ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 29 Νοεμβρίου 2018 ΜΜΕ & Ρατσισμός Δοκιμασία Αξιολόγησης Β Λυκείου Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο Σωφρόνης Χατζησαββίδης (1950-2014) ήταν γλωσσολόγος, καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη φυσιογνωμία και στον ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα των νέων. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 11 Οκτωβρίου 2018 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ

Η γλώσσα των νέων. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 11 Οκτωβρίου 2018 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 11 Οκτωβρίου 2018 01.03. Η γλώσσα των νέων Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η γλώσσα των νέων Ο όρος «γλώσσα των νέων» δηλώνει το σύνολο των γλωσσικών φαινομένων που χαρακτηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε προς το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

Θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε προς το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε προς το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ H Γ.Σ.Ε.Ε υλοποιώντας την κοινωνική της δέσµευση για διαρκή διάλογο για τα θέµατα της εκπαίδευσης, συµµετέχει ενεργά στον εθνικό διάλογο για την παιδεία

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε

Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε 18251/18351/20220 [Η (παρα)πληροφόρηση στο Διαδίκτυο] 18234/18275/20215 [Ο εθισμός στην τηλεόραση]

Διαβάστε περισσότερα

Ο διάλογος στην εκπαίδευση. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 23 Οκτωβρίου Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Συνεργατική μάθηση]

Ο διάλογος στην εκπαίδευση. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 23 Οκτωβρίου Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Συνεργατική μάθηση] ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 23 Οκτωβρίου 2018 01.08. Ο διάλογος στην εκπαίδευση Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Συνεργατική μάθηση] Η τυπική διαδικασία καθημερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού - μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Κοινωνική Παθητικότητα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Κοινωνική Παθητικότητα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κοινωνική Παθητικότητα Ο άνθρωπος στην πορεία της μετεξέλιξής του από βιολογικό σε κοινωνικό ον, πέρα από την εκμάθηση κάποιων ρόλων, ωθείται, πότε συνειδητά και πότε ασυνείδητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο φαινόμενο της έξαρσης της νεανικής εγκληματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο δεν επαρκεί για την προετοιμασία των Πανελλαδικών 1. εξετάσεων Οικονομικό βάρος για τις οικογένειες- Φροντιστήρια

Το σχολείο δεν επαρκεί για την προετοιμασία των Πανελλαδικών 1. εξετάσεων Οικονομικό βάρος για τις οικογένειες- Φροντιστήρια Ερωτηματολόγιο βάσει εγκυκλίου (αρ. 156540/Δ2/20-09-2017) για την προνομοθετική δημόσια διαβούλευση που αφορά στην κατάρτιση Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία 17 27».

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας: Προγραµµατισµός εκπαιδευτικού έργου για τα Γυµνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ. για τo 2010/11

Υπουργείο Παιδείας: Προγραµµατισµός εκπαιδευτικού έργου για τα Γυµνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ. για τo 2010/11 Υπουργείο Παιδείας: Προγραµµατισµός εκπαιδευτικού έργου για τα Γυµνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ. για τo 2010/11 ΘΕΜΑ: «Προγραµµατισµός εκπαιδευτικού έργου για τα Γυµνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ. σχολικού

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται στη σημασία του δημιουργικού σχολείου στη

Διαβάστε περισσότερα

Ίντερνετ & Δημοκρατία. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 10 Σεπτεμβρίου Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ο διάλογος στο ίντερνετ]

Ίντερνετ & Δημοκρατία. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 10 Σεπτεμβρίου Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ο διάλογος στο ίντερνετ] ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 10 Σεπτεμβρίου 2018 07.04. Ίντερνετ & Δημοκρατία Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ο διάλογος στο ίντερνετ] Για πολλούς αναλυτές η εμφάνιση του Διαδικτύου εμπεριέχει την υπόσχεση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. Έκφραση-Έκθεση Α Λυκείου. Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου [Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας]

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. Έκφραση-Έκθεση Α Λυκείου. Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου [Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Έκφραση-Έκθεση Α Λυκείου Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 [Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας] Κείμενο Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στοχεύει στο να ελέγξει τον βαθμό, στον οποίο οι υποψήφιοι,

Διαβάστε περισσότερα

Υποομάδα Στόχου 4. Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος- Τσαπατσάρη Ευαγγελία

Υποομάδα Στόχου 4. Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος- Τσαπατσάρη Ευαγγελία Διασφαλίζουμε την ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση προάγοντας τις ευκαιρίες για δια βίου μάθηση Υποομάδα Στόχου 4 Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος- Τσαπατσάρη Ευαγγελία

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 15 Ιουλίου 2018

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 15 Ιουλίου 2018 Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 15 Ιουλίου 2018 12.04. ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Διαπολιτισμική εκπαίδευση και ανοιχτή κοινωνία Οι κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στην

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη»

Διαβάστε περισσότερα

Εναρξη Μαθημάτων - Προγραμματισμός Σχολείων για τη Νέα Σχολική Χρονιά (29-6-15)

Εναρξη Μαθημάτων - Προγραμματισμός Σχολείων για τη Νέα Σχολική Χρονιά (29-6-15) Εναρξη Μαθημάτων - Προγραμματισμός Σχολείων για τη Νέα Σχολική Χρονιά (29-6-15) Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, τα μαθήματα στα Λύκεια και τα Γυμνάσια αρχίζουν την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Συμμαθητές, Συμμαθήτριες, Το κείμενο αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ. «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών»

Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ. «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών» Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ στην Ηµερίδα της ΟΚΕ µε θέµα: «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών» 6 Μαρτίου 2008 Αθήνα, Παλαιά Βουλή 0

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1. Κριτήρια επιλογής θέματος Φιλομάθεια Ιστορικό ενδιαφέρον Δίψα για μάθηση Διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων Απόκτηση κριτικής σκέψης Ενδιαφέρον για τα τεχνολογικά επιτεύγματα

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Οι διαδικτυακές επαφές στο περιβάλλον του Facebook]

Κείµενο [Οι διαδικτυακές επαφές στο περιβάλλον του Facebook] 41 Διαγώνισµα 41 Διαδίκτυο & Κοινωνική Δικτύωση Κείµενο [Οι διαδικτυακές επαφές στο περιβάλλον του Facebook] Το συµπέρασµα στο οποίο καταλήγουν ερευνητικές µελέτες για τις αναπαραστάσεις της φιλίας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 Α1. Το κείμενο αναφέρεται στη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας παρά τα οικονομικο-πολιτικά προβλήματα στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΙ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ /ΙΔΕΩΝ

ΧΩΡΟΙ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ /ΙΔΕΩΝ ΧΩΡΟΙ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ /ΙΔΕΩΝ ΕΚΘΕΣΗ Β ΚΑΙ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 Ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ: «ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ» ΑΤΟΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΜΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 11:15

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 11:15 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 11:15 Σελίδα 2 από 5 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 07/06/2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: «Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου για τα Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ. σχολικού έτους »

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: «Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου για τα Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ. σχολικού έτους » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ----- Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Project A2- A3. Θέμα: Σχολείο και κοινωνική ζωή Το δικό μας σχολείο. Το σχολείο των ονείρων μας Το σχολείο μας στην Ευρώπη

Project A2- A3. Θέμα: Σχολείο και κοινωνική ζωή Το δικό μας σχολείο. Το σχολείο των ονείρων μας Το σχολείο μας στην Ευρώπη Project A2- A3 Α Φαλήρου 1ο ΓυμνάσιοΤάξη Παλαιού Θέμα: Σχολείο και κοινωνική ζωή Το δικό μας σχολείο Το σχολείο των ονείρων μας Το σχολείο μας στην Ευρώπη ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ PROJECT Τα ενδιαφέροντα μας Ξεκινήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός του Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ κ. ιονύση Νικολάου. Στο 1 ο Συνέδριο του ΙΕΠΑΣ µε θέµα : «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ»

Χαιρετισµός του Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ κ. ιονύση Νικολάου. Στο 1 ο Συνέδριο του ΙΕΠΑΣ µε θέµα : «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ» Χαιρετισµός του Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ κ. ιονύση Νικολάου Στο 1 ο Συνέδριο του ΙΕΠΑΣ µε θέµα : «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ» Τετάρτη 5 Νοεµβρίου 2008 1 Κυρίες και κύριοι, Η σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Κυπριακή Δημοκρατία ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «Ο Ρόλος και η Σημαντικότητα του Εκπαιδευτικού Συστήματος στην Ανάπτυξη της Συνεργατικής Κουλτούρας» Εκπρόσωπε του Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Erasmus

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Γ Λυκείου

Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Γ Λυκείου Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Γ Λυκείου ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Είναι γνωστό ότι μια θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα αποτελεί το όνειρο χιλιάδων νέων και ίσως περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Ορισμός. Γενικά. Απώλεια ελεύθερου χρόνου αξιοποίησή του

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Ορισμός. Γενικά. Απώλεια ελεύθερου χρόνου αξιοποίησή του ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Ορισμός Ελεύθερος χρόνος είναι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας έξω από το ωράριο της εργασίας και που μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε. Γενικά Ελεύθερος χρόνος υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Η πολύωρη φοίτηση στο σχολείο και η επιβάρυνση από τα μαθήματα στο 1. σπίτι μας στερεί ελεύθερο χρόνο για μας.

Η πολύωρη φοίτηση στο σχολείο και η επιβάρυνση από τα μαθήματα στο 1. σπίτι μας στερεί ελεύθερο χρόνο για μας. Ερωτηματολόγιο βάσει εγκυκλίου (αρ. 156540/Δ2/20-09-2017) για την προνομοθετική δημόσια διαβούλευση που αφορά στην κατάρτιση Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία 17 27».

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισµα 21. Γλώσσες & Διάλεκτοι ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαγώνισµα 21. Γλώσσες & Διάλεκτοι ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διαγώνισµα 21 Γλώσσες & Διάλεκτοι ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος αποτελεί ήδη πεδίο δραστηριότητας, αλλά και ανταγωνισµού των γλωσσών. Από την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή 220 Γενικός σκοπός του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής είναι να προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες να εμπλακούν σε μια δημιουργική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Μαγγίνας μίλησε σήμερα Δευτέρα 16 Ιουλίου στο Όγδοο Διακυβερνητικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 1. Γονείς δημογραφικά στοιχεία, φύλο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ψυχολογικοί παράγοντες (συστολή, αρν. εμπειρίες, αδεξιότητα) προσδοκίες, στάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

18 \ 01\ 2015 Κείμενο : Σχέσεις γονέων εφήβων

18 \ 01\ 2015 Κείμενο : Σχέσεις γονέων εφήβων ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ 10 Ον\ μο :.. Α Λυκείου 18 \ 01\ 2015 Κείμενο : Σχέσεις γονέων εφήβων Μελετώντας κανείς τις σχέσεις των εφήβων και των γονέων μέσα από το πρίσμα της επικράτησης ενός γενικότερου

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Κυριακή, 06 Μάρτιος :47 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 15 Μάρτιος :36

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Κυριακή, 06 Μάρτιος :47 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 15 Μάρτιος :36 sigmalive.com «Το 2010 η Ευρώπη να καταστεί η πλέον ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης στον κόσμο, ικανή για βιώσιμη ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική πολιτική, κοινωνία, σχολείο ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

Ημερίδα. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική πολιτική, κοινωνία, σχολείο ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ Έργο: Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο) Επιστημονική υπεύθυνη: Καθηγήτρια Ζωή Παπαναούμ Ημερίδα Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος

Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος ΔΣ ΕΑΕΠ Σε 960 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, 12/θεσια και με τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Διαπολιτισμική Εκπαίδευση E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά )

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) Ασθένειες: AIDS, ηπατίτιδα Β, Μεσογειακή αναιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθένειες στο εργασιακό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010 Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα (21-22 Δεκεμβρίου 2010 και 7 Ιανουαρίου 2011) Δ Φάση Επιμόρφωσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ρυθμίσεις Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ρυθμίσεις Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2388/2015, τ. Β ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ --- ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ 1ης ΕΡΕΥΝΑΣ (1 ο Ερευνητικό Ερώτημα)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ 1ης ΕΡΕΥΝΑΣ (1 ο Ερευνητικό Ερώτημα) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας της Β τάξης του Π.Π. ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, με θέμα Ρατσισμός-Ξενοφοβία, τέθηκαν τα παρακάτω ερευνητικά ερωτήματα: 1. Ποιές οι αντιλήψεις των μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Επιχορηγήσεις δράσεων Αγωγής Υγείας Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προβαίνει στην επιχορήγηση δράσεων Αγωγής Υγείας που αναπτύσσουν τα

Διαβάστε περισσότερα

15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΕΠΑΛ

15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΕΠΑΛ 15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2015-16 ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΕΠΑΛ ΘΕΜΑ: «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ», ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στη συγκεκριμένη εργασία επιχειρείται

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστήριο της ανάγνωσης

Το μυστήριο της ανάγνωσης Βενετία Αποστολίδου Το μυστήριο της ανάγνωσης Γιατί κάποιοι διαβάζουν και κάποιοι όχι; Είναι σημαντική η ανάγνωση; Γιατί μας αρέσει η ανάγνωση; Τι είναι η φιλαναγνωσία; Τα σημερινά παιδιά διαβάζουν; Η

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Απάντηση ερωτήσεων σχετικά με την οργάνωση των Ερευνητικών Εργασιών»

Θέμα: «Απάντηση ερωτήσεων σχετικά με την οργάνωση των Ερευνητικών Εργασιών» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ Όλο και πιο συχνά κάνει την εµφάνισή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ B1. δ.λάθος. ε.σωστό Β2.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ B1. δ.λάθος. ε.σωστό Β2. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Το κείμενο διερευνά το περιεχόμενο των όρων παιδεία και εκπαίδευση και τη μεταξύ τους σχέση. Ο Μαρωνίτης αρχικά εξετάζοντας τη σημασία τους διαχρονικά, ξεκινώντας από την αρχαιότητα, διακρίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου για τα Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ. σχολικού έτους 2 www.xenesglosses.eu ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ 2012-2013 Αρ.Πρωτ.72765/Γ2/28-06-2012/ΥΠΘΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Ον/μο.. B Λυκείου 25/11/2012 A.ΚΕΙΜΕΝΟ : Τα τελευταία τριάντα χρόνια, και κυρίως μετά το 1981, που είχε ανακηρυχθεί Διεθνές Έτος των Μειονεκτικών Ατόμων, η ενσωμάτωση των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Βαθµός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί

Διαβάστε περισσότερα