ΤΡΥΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ Ή ΤΡΥΓΗΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΡΥΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ Ή ΤΡΥΓΗΤΟΣ"

Transcript

1 ΤΡΥΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ Ή ΤΡΥΓΗΤΟΣ Για τους μελισσοκόμους, η λέξη «καλοκαίρι» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λέξη «τρύγος», μια διαδικασία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μια φορά στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Η χρονική επιλογή δεν είναι τυχαία, καθότι την συγκεκριμένη περίοδο έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του θυμαριού. Είναι η εξαγωγή του μελιού από σφραγισμένες κηρήθρες με ώριμο μέλι (να έχουν σφραγιστά τουλάχιστον τα 3/4 της επιφάνειας του πλαισίου ). Ο τρύγος είναι αναμφισβήτητα μια κοπιαστική αλλά συνάμα είναι και ευχάριστη δουλειά, αφού είναι η ώρα της ανταμοιβής του κόπου του μελισσοκόμου.

2

3 Απαραίτητα εργαλεία για τον τρύγο είναι: 1. Ο μελιτοεξαγωγέας 2. Ο κάδος ή πάγκος απολεπισμού 3. Το φίλτρο με διπλή σήτα 4. Τα δοχεία ωρίμανσης μελιού 5. Το μαχαίρι απολεπισμού 6. Το μελισσοκομικό πιρούνι

4 Ο μελισσουργός όταν θέλει να τρυγήσει βάζει την προσωπίδα και καπνίζει τις μέλισσες για να ζαλιστούν. Ανοίγει το καπάκι της κυψέλης και επιλέγει τα πλαίσια που είναι σφραγισμένα (όχι τα ασφράγιστα και αυτά που έχουν γύρη και γόνο ). Απομακρύνει τις μέλισσες από το πλαίσιο με απότομο τίναγμα και με ειδική βούρτσα που φέρει απαλό τρίχωμα και είναι υγρή. Τα πλαίσια μπαίνουν σε μια κενή κυψέλη και τα μεταφέρουμε στον μελιτοεξαγωγέα. Ο τρύγος γίνεται αργά για να μην λιώσουν τα πλαίσια. Αφού τοποθετηθούν τα πλαίσια στον πάγκο γίνεται η απολέπιση με μελισσομάχαιρο ατμού ή ηλεκτρικό ή με πιρούνα. Παίρνει το ζεστό μαχαίρι και ξύνει την επιφάνεια του τελάρου για να φύγει το κάλυμμα του κεριού.

5

6 Στη συνέχεια τοποθετούνται τα τελάρα σε μια μηχανή που λέγεται μελιτοεξαγωγέας (με δυο πλαίσια,τέσσερα, οχτώ). Ξεκινάμε με πολύ χαμηλές στροφές για να φύγουν τα πολλά μέλια (ξαλάφρωμα), δυναμώνουμε λίγο και σταματάμε από αυτήν την πλευρά. Το ίδιο κάνουμε και από την άλλη πλευρά του τελάρου και στο τέλος μένει ένα άδειο πλαίσιο. Μετά ανοίγουμε την κάνουλα στη βάση του μελιτοεξαγωγέα και το μέλι ρέει σε βαρέλια φιλτραρίσματος για να απομακρυνθούν ξένα σώματα όπως κερί, κόκκοι γύρης κ.α. Και μετά μεταφέρεται σε δοχεία ωρίμανσης μελιού και παραμένει περίπου 20 μέρες για να ωριμάσει.κατόπιν συσκευάζεται για να φτάσει τελικά στο τραπέζι μας.

7 Ομάδα Παρουσίασης

8 ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΜΕΛΙ Το μέλι θεωρείται θησαυρός υγείας και δύναμης. Η αξία του έχει εκτιμηθεί από την αρχαιότητα. Το μέλι είναι βιολογικό προϊόν. Προέρχεται από το νέκταρ που μαζεύουν οι μέλισσες από τους κάλυκες των διαφόρων λουλουδιών ή από τις εκκρίσεις μελιτοφόρων δένδρων ή εντόμων. Με την επίδραση των γαστρικών υγρών και ενζύμων, καθώς και διαφόρων διεργασιών του εντόμου μετουσιώνεται πλήρως και τελικά μετατρέπεται σε αυτό το πολύτιμο προϊόν, το μέλι. Η ιδιότητα αυτή της μέλισσας χαρακτηρίζεται ως μοναδική και εύλογα προκαλεί τον θαυμασμό. Το μέλι είναι μια θρεπτική, ωφέλιμη και άμεσα αφομοιώσιμη τροφή.

9 ΜΕΛΙ ΚΗΡΗΘΡΑΣ Είναι το μέλι που προσφέρεται στον καταναλωτή μέσα στη φυσική του «αποθήκη» την κηρήθρα, χωρίς να έχει υποστεί την παραμικρή επεξεργασία. Η κηρήθρα απομακρύνεται από την κυψέλη, κόβεται σε τεμάχια, τοποθετείται σε διαφανείς συσκευασίες και καταναλώνεται αυτούσια. Μασώντας την, το μέλι εξέρχεται και με τον τρόπο αυτό απολαμβάνουμε ταυτόχρονα το κερί και το μέλι.

10 ΓΥΡΗ Για να ζήσει η μέλισσα έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες γύρης. Για να αναπτυχθούν οι υποφαρυγγικοί και οι κηρογόνοι αδένες της καθώς και οι αδένες του κεντριού, πρέπει να καταναλώσει άφθονη γύρη τις πρώτες μέρες της ζωής της. Η γύρη έχει μεγάλη θρεπτική άξια για την μέλισσα αλλά και για τον άνθρωπο. Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες απαραίτητα αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία, σάκχαρα και αλλά χρήσιμα συστατικά. Η γύρη κάνει καλό στα παιδιά, βοηθά στο διαβήτη, στο στρες, στην κατάθλιψη, στην αϋπνία, σε εντερικές και εγκεφαλικές διαταραχές, στα κρυολογήματα και την γρίπη, στην αλλεργία, στους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα, στην τριχόπτωση, δίνει δύναμη στους αθλητές, χαρίζει ευεξία και ομορφιά, ανακουφίζει από την κόπωση.

11 Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια ή διαλυμένη σε κάποιο χυμό : Για τους ενήλικες η δόση είναι γραμμάρια την ημέρα περίπου 1 κουταλιά της σούπας το πρωί με άδειο στομάχι. Για τα παιδιά 1 κουταλάκι του γλυκού. Συντηρείται στο ψυγείο για ένα χρόνο, για μεγαλύτερο διάστημα διατηρείται στην κατάψυξη.

12 ΠΡΟΠΟΛΗ Η πρόπολη είναι ρητινώδης, κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες, και τη χρησιμοποιούν ως μονωτικό και απολυμαντικό της κυψέλης. Η πρόπολη δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των μικροβίων. Η ονομασία της οφείλεται στο ότι οι μέλισσες την τοποθετούν μπροστά στην είσοδο της κυψέλης (προ της πύλης) για να εμποδίσουν την είσοδο διαφόρων εχθρών.

13 Η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντιβιοτικό, αντισηπτικό, βακτηριοστατικό, μυκητοκτόνο. Βοηθάει στη θεραπεία του έλκους, σε αρθρίτιδες, βρογχίτιδες, επούλωση πληγών, ουλίτιδα, έχει αντικαρκινική δράση. Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, σε λοσιόν, σε κρέμες πρόσωπου, σε σαπούνια, σαμπουάν και οδοντόπαστες, είναι το κύριο συστατικό των βερνικιών.

14 ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ Είναι κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Ονομάζεται το «γάλα των μελισσών» γιατί προορίζεται για την διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας. Ονομάζεται βασιλικός πολτός γιατί οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς και οι ενήλικες βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά από την τροφή αυτή. Ο βασιλικός πολτός δρα ευεργετικά και στον ανθρώπινο οργανισμό. Στις καρδιακές και κυκλοφοριακές παθήσεις, στην αναιμία, στην ανάπτυξη των παιδιών, στην όρεξη και το μεταβολισμό, στο άσθμα, στην γενική τόνωση και ευεξία του οργανισμού.

15 Καταναλώνεται αυτούσιος πριν το πρωινό γεύμα. Ενήλικες 0,5 γραμμάρια την ημέρα Παιδιά 1/10 γραμμάρια την ημέρα Συντηρείται στο ψυγείο έως 6 μήνες!

16 Το δηλητήριο της μέλισσας είναι ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών, που ασκεί φαρμακευτική δράση. Χρησιμοποιείται εναντίον της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας, περιορίζει τους ισχιακούς πόνους, την νευραλγία, εφαρμόζεται σε ασθενείς που υποφέρουν από αρθρίτιδα, γαστρικό έλκος, βοηθά και σε δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης η ουσία μελιτίνη που βρίσκεται στο δηλητήριο των μελισσών θανατώνει τα καρκινογόνα κύτταρα ενώ δεν επηρεάζει τα υγιή. ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

17 ΚΕΡΙ Το κερί παράγεται από τις ίδιες τις μέλισσες οι οποίες το χρησιμοποιούν για να χτίσουν τις κηρήθρες της φωλιάς τους και έχει πολλαπλή χρήση. Το κερί χρησιμοποιήθηκε ως φαρμακευτική ουσία για να αντιμετωπιστεί η χρόνια μαστίτιδα, το έκζεμα, τα εγκαύματα, η τριχοφυΐα, η δερματίτιδα και τα αποστήματα του δέρματος. Χρησιμοποιήθηκε και στην οδοντιατρική γιατί περιορίζει την τερηδόνα και δυναμώνει τα ούλα.

18 Αρκετά υπόθετα περιέχουν ή περιβάλλονται από κερί, όπως και η ασπιρίνη και έτσι μειώνεται η ταχύτητα με την οποία διαλύεται στο αίμα. Το κερί, χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και τα είδη καλλωπισμού, όπως στα αποτριχωτικά, στα στικς και στα αντιεφιδρωτικά, σε αποσμητικά χώρου, οδοντόπαστες, αντηλιακά λάδια, κρέμες ξυρίσματος. Αρκετά φίλτρα τσιγάρων περιέχουν κερί το όποιο συγκρατεί την πίσσα και την νικοτίνη. Το κερί, χρησιμοποιείται από την Εκκλησία για την παρασκευή λαμπάδων και κεριών. Το μελισσοκέρι υπερέχει γιατί καίγεται ολοκληρωτικά αφήνοντας ένα λεπτό και απαλό άρωμα.

19 Μια από τις μεγαλύτερες χρήσεις του κεριού είναι : Σε βερνίκια για παρκέ και δάπεδα Έπιπλα και αυτοκίνητα Σε μπογιές ζωγραφικής Σε διαφορές κηραλοιφές

20 Ομάδα Παρουσίασης

21 ΕΙΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού. Τα ανθόμελα, που παράγονται από το νέκταρ των άνθεων και τα δασόμελα, που παράγονται από μελιτοεκκρίσεις εντόμων που βρίσκονται κυρίως σε δασικά δέντρα.

22 Είναι από διάφορα λουλούδια. Τα ανοιχτόχρωμα έχουν εξαιρετικό χρώμα και γεύση και τα σκουρόχρωμα υψηλή θρεπτική αξία γιατί είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κ.λπ..) ΑΝΘΟΜΕΛΟ

23 ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ Έντονο αρωματικό μέλι, εξαιρετικό στη γεύση με ανοιχτόχρωμη λαμπερή εμφάνιση. Κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού. Κρυσταλλώνει σε 6 18 μήνες από την παραγωγή του, είναι τονωτικό, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αυξάνει τις φυσικές δυνάμεις του ανθρώπου.

24 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ Έχει υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση, είναι έντονα ανοιχτόχρωμο, κρυσταλλώνει σε 1 3 μήνες και γίνεται ασπριδερό. Είναι πλούσιο σε εσπεριδίνη, η οποία έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

25 ΗΛΙΑΝΘΟΥ Είναι ανοιχτόχρωμο μέλι, κρυσταλλώνει σε 1 2 μήνες και γίνεται κιτρινωπό. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας.

26 Ονομάζεται και <<σουσουρίσιο>>. Είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, τονωτικό για τον οργανισμό. Έχει οσμή και γεύση που αρέσει στους καταναλωτές. Κρυσταλλώνει σε 1 3 μήνες και αποκτά κοκκινωπό χρώμα. ΕΡΕΙΚΗΣ

27 Έχει υπέροχη γεύση και τις λιγότερες θερμίδες. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κατοχυρώθηκαν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Το μέλι ελάτης δεν κρυσταλλώνει. ΕΛΑΤΗΣ

28 ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ Έχει έντονο χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που πικρίζει ελάχιστα. Έχει υψηλή βακτηριοστατική δράση, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος και ασκεί στηπτική ενέργεια σε περιπτώσεις δυσεντερίας. Κρυσταλλώνει αργά σε 1 2 χρόνια.

29 ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΜΕ ΦΛΑΜΟΥΡΙ Από τα πιο εύγεστα και αρωματικά μέλια των δασών. Είναι σκουρόχρωμο, πλούσιο σε βακτηριοστατική δράση (καστανιά) και υπέροχο άρωμα (φλαμούρι).

30 Ιδιαίτερο αρωματικό μέλι, με σκούρο βαθύ ρουμπίνι χρώμα. Έχει χαρακτηριστική γεύση και είναι άγνωστο στους πολλούς. Προέρχεται από το σιδηρόχορτο (ζιζάνιο που φυτρώνει στα σιταροχώραφα μετά το θερισμό). Είναι μέλι με πολύ σίδηρο και πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Κρυσταλλώνει σε 2 6 μήνες. ΠΟΛΥΚΟΜΠΟΣ

ΤΟ ΜΕΛΙ. Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη

ΤΟ ΜΕΛΙ. Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη ΤΟ ΜΕΛΙ Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη ΜΕΛΙΣΣΑ Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα και θεωρείται το πιο σπουδαίο, από οικονομικής άποψης, έντομο

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης. Ερευνητική Εργασία Α Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Δ

Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης. Ερευνητική Εργασία Α Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Δ Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης Ερευνητική Εργασία Α Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Δ Είναι μία κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών. Προορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία για το

Ερευνητική Εργασία για το Ερευνητική Εργασία για το Μέλισσα Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα. Είναι από τα ελάχιστα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΛΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14

ΤΟΜΕΛΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14 ΤΟΜΕΛΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14 ΟΡΙΣΜΟΣ Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό πουπροέρχεταιαπότονέκταρτωνφυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Θεσσαλονίκης Σχολή ιοίκησης & Οικονοµίας Τµήµα Τουριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα κυψέλης και η σημασία. Αντώνιος Ε. Τσαγκαράκης Γεωπόνος Εντομολόγος, MSc, PhD Εκπαιδευτής Ι.Γ.Ε.

Προϊόντα κυψέλης και η σημασία. Αντώνιος Ε. Τσαγκαράκης Γεωπόνος Εντομολόγος, MSc, PhD Εκπαιδευτής Ι.Γ.Ε. Προϊόντα κυψέλης και η σημασία τους για την υγεία του μελισσιού Αντώνιος Ε. Τσαγκαράκης Γεωπόνος Εντομολόγος, MSc, PhD Εκπαιδευτής Ι.Γ.Ε. Κηρήθρα Επωαστικός - αποθηκευτικός χώρος εντός της κυψέλης Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσες ένας πολύτιμος θησαυρός

Μέλισσες ένας πολύτιμος θησαυρός Photos by Christina Christodoulou Μέλισσες ένας πολύτιμος θησαυρός Χριστίνα Χριστοδούλου Γεωπόνος Μελισσοκομικού Κέντρου Κύπρου 1 Μέλισσα Έντομο ανήκει στα Υμενόπτερα. Θεωρείτε κοινωνικό και επικοινωνεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ 1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Η µέλισσα είναι έντοµο ολοµετάβολο και για την ολοκλήρωση του βιολογικού της κύκλου διέρχεται από τα στάδια του αυγού, της

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά Μέλια: Ένα θησαυροφυλάκιο γεύσης, αρωμάτων της ελληνικής φύσης και μοναδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων Της Θεοδώρας Γ.

Ελληνικά Μέλια: Ένα θησαυροφυλάκιο γεύσης, αρωμάτων της ελληνικής φύσης και μοναδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων Της Θεοδώρας Γ. Ελληνικά Μέλια: Ένα θησαυροφυλάκιο γεύσης, αρωμάτων της ελληνικής φύσης και μοναδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων Της Θεοδώρας Γ. Καλογεράκου Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το μέλι έπεφτε από τον ουρανό, με

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλι, η παραγωγή του και μέθοδοι προσδιορισμού νοθείας. Ομιλητές: Καπερώνη Ιωάννα Λαμπράκης Νικόλαος Ζάχος Νικόλαος Ρέππας Χρήστος

Το μέλι, η παραγωγή του και μέθοδοι προσδιορισμού νοθείας. Ομιλητές: Καπερώνη Ιωάννα Λαμπράκης Νικόλαος Ζάχος Νικόλαος Ρέππας Χρήστος Το μέλι, η παραγωγή του και μέθοδοι προσδιορισμού νοθείας Ομιλητές: Καπερώνη Ιωάννα Λαμπράκης Νικόλαος Ζάχος Νικόλαος Ρέππας Χρήστος Τί είναι το μέλι? Σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία 2001/110/ΕΚ του

Διαβάστε περισσότερα

Μυθολογία Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι και πως το ρευστοποιούμε ξανά; Το πάγωμα Θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού Προέλευση και χρήση του βασιλικού

Μυθολογία Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι και πως το ρευστοποιούμε ξανά; Το πάγωμα Θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού Προέλευση και χρήση του βασιλικού Μυθολογία Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι και πως το ρευστοποιούμε ξανά; Το πάγωμα Θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού Προέλευση και χρήση του βασιλικού πολτού Γνωρίζεις ότι Βιβλιογραφία Διαλέξαμε το συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ. Σκουρόχρωμο μέλι με πλούσια γεύση. Έχει αντιβακτηριακή δράση. Κρυσταλλώνει πολύ αργά.

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ. Σκουρόχρωμο μέλι με πλούσια γεύση. Έχει αντιβακτηριακή δράση. Κρυσταλλώνει πολύ αργά. ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ Σκουρόχρωμο μέλι με πλούσια γεύση. Έχει αντιβακτηριακή δράση. Κρυσταλλώνει πολύ αργά. Προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις και παράγεται στα πευκοδάση της χώρας μας. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό.

Διαβάστε περισσότερα

Η μελισσοκομεία KόRYS

Η μελισσοκομεία KόRYS Η μελισσοκομεία KόRYS Η μελισσοκομεία KόRYS βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού, κοντά στο χωριό Πλανητέρο. Εκεί βρίσκεται και το συσκευαστήριο μας, με κωδικό 13SM4,

Διαβάστε περισσότερα

raw Pollen fresh frozen

raw Pollen fresh frozen APILAND raw Pollen fresh frozen «Συλλεγµένη µε αγάπη και πάθος από λοφώδεις και ορεινές περιοχές της Τρανσυλβανίας» Εξαιρετικά προϊόντα κυψέλης από την Τρανσυλβανία! Ακατέργαστη φρέσκια κατεψυγµένη Πολυανθική

Διαβάστε περισσότερα

Η Επισήμανση του Μελιού, των Μελισσοκομικών Προϊόντων και των Προϊόντων με Μέλι. Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός MSc, Διευθυντής HELLASCHEM

Η Επισήμανση του Μελιού, των Μελισσοκομικών Προϊόντων και των Προϊόντων με Μέλι. Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός MSc, Διευθυντής HELLASCHEM Η Επισήμανση του Μελιού, των Μελισσοκομικών Προϊόντων και των Προϊόντων με Μέλι. Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός MSc, Διευθυντής HELLASCHEM Εργ.Δοκιμών Αρ. Πιστ. 1073 ISO 17025 ISO 9001 Μέλι Μελισσοκομικά προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Στους αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3.500 χρόνια,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα τμήμα Β3. Μέλι γλυκύτατο

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα τμήμα Β3. Μέλι γλυκύτατο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα τμήμα Β3 Μέλι γλυκύτατο ΟΜΑΔΑ :ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΟΛΙΜΑΡ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΣΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΚΟΒΕΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΕΤΖΕΛΑΣ. Η Καταγωγή των Μελισσών Oι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Χ. Τανανάκη, Α. Θρασυβούλου Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας Α.Π.Θ. Email: tananaki@agro.auth.gr Website: www.beelab.gr Tel: 2310-472983 2.500.000 Αριθμός Κυψελών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 ΜΠΑΝΑΝΑ 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 Ιστορία της μπανάνας Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΡΗ ΤΙ EIΝΑΙ H ΓΥΡΗ. Ηγύρη αποτελεί το αρσενικό αναπαραγωγικό κύτταρο των φυτών. Δήμου Μαρία Γεωπόνος Msc

Η ΓΥΡΗ ΤΙ EIΝΑΙ H ΓΥΡΗ. Ηγύρη αποτελεί το αρσενικό αναπαραγωγικό κύτταρο των φυτών. Δήμου Μαρία Γεωπόνος Msc Η ΓΥΡΗ Δήμου Μαρία Γεωπόνος Msc ΤΙ EIΝΑΙ H ΓΥΡΗ Ηγύρη αποτελεί το αρσενικό αναπαραγωγικό κύτταρο των φυτών 1 H ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ σε κηρήθρες με γυρεοπαγίδες εποχή συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙ. Φαρμακευτική και εναλλακτικές θεραπείες με προϊόντα του μελιού

ΜΕΛΙ. Φαρμακευτική και εναλλακτικές θεραπείες με προϊόντα του μελιού ΜΕΛΙ Φαρμακευτική και εναλλακτικές θεραπείες με προϊόντα του μελιού 1 Η ερευνητική ομάδα 2 Οι μαθητές Δημήτρης Κουρκτσόγλου Παναγιώτης Βέρροιος Γιώργος Λυκουργιώτης Η καθηγήτρια Μαριφίλια Φιλοπούλου ΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου Ακόνιζα Σκοτζάρι ( Inula viscosa ) Μεγάλης σημασίας μελισσοκομικό φυτό, όχι για το μέλι του αλλά για την γύρη που δίνει στα μελίσσια τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε.

Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε. Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε. Βλέπουμε συχνά μέλισσες στα λουλούδια Τι ξέρουμε γι αυτές; Ημέλισσα είναι έντομο Υπάρχει στη Γη εδώ και 30 εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα

Πολύ λίγα από τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπε

Πολύ λίγα από τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπε Την Παρασκευή 20/12/2013 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας και στο μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ.

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Η λωρίδα αυτή της θάλασσας είναι διαφορετική απ' όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Τα προϊόντα της µέλισσας, τρόφιµα ή φάρµακα;

ΘΕΜΑ Τα προϊόντα της µέλισσας, τρόφιµα ή φάρµακα; ΘΕΜΑ Τα προϊόντα της µέλισσας, τρόφιµα ή φάρµακα; Σχολ. Έτος 2011-2012 2012 Β Τετράµηνο 3ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Λάρισας 1 Προϊόντα µέλισσας Μέλι Γύρη Βασιλικός πολτός Πρόπολη Κερί ηλητήριο 3ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η μέλισσα έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος στο σώμα της που κάνουν τις ρίγες των μελισσών να φαίνονται καφέ και κίτρινες. Στο κεφάλι της έχει δεξιά και αριστερά δύο μεγάλα μάτια,

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή των μελισσών. Copyright 2018 The Children s Lab

Η ζωή των μελισσών. Copyright 2018 The Children s Lab Η ζωή των μελισσών Η ανατομία της μέλισσας ΚΟΙΛΙΑ ΘΩΡΑΚΑΣ ΚΕΦΑΛΙ κεραίες κεντρί φτερά πόδια Σύνθετα μάτια Copyright 2018 The Children s Lab Είδη μελισσών που ζουν στην κυψέλη βασίλισσα εργάτρια κηφήνας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ. Από το 1952 το µέλι σας, το πιο γλυκό µας µέληµα!

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ. Από το 1952 το µέλι σας, το πιο γλυκό µας µέληµα! ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ Από το 1952 το µέλι σας, το πιο γλυκό µας µέληµα! Sithon19x19Final 11/27/09 11:49 AM Page 2 Τι µέλι γενέσθαι; Μέλι! Το πιο γλυκό δώρο της φύσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Συνήθως όταν αναφερόμαστε στα προϊόντα της μέλισσας, το μυαλό μας σχεδόν πάντα πηγαίνει στο μέλι. Πέραν αυτού, όμως, υπάρχουν και άλλα προϊόντα που μπορεί ο άνθρωπος να πάρει από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ 2015

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ 2015 1 ΑΚΟΝΙΑ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ 2,00 2 ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΥΡΟΣΦΡΑΓΙΔΑΣ 2,00 3 ΑΡΜΟΣΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ 220V 22,00 4 ΑΡΜΟΣΤΗΡΑΣ ΚΑΛΩΔΙΑ 12V 6,00 5 ΑΡΜΟΣΤΗΡΑΣ ΡΟΔΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ 6,00 6 ΑΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΣΜΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος Οι άνθρωποι έχουν έμφυτη επιθυμία προς τη γλυκιά γεύση. Η ταξινόμηση των γλυκαντικών ουσιών είναι πολύ δύσκολή. Μια κατάταξη θα μπορούσε να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας

Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ του ΣΠΥΡΟΥ ΣΚΑΡΕΑ, Γεωπόνου-Εντομολόγου Όλοι μας έχουμε δει μέλισσες να πετούν από λουλούδι σε λουλούδι. Όλοι μας έχουμε απολαύσει το μέλι,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές: Βασίλης Καραπέτσας, Γιώργος Καραµανίδης, Κώστας Κόλλιας, Ντενάλντο Κιώσια, Ηλιάς Κιουρτζίδης.

Μαθητές: Βασίλης Καραπέτσας, Γιώργος Καραµανίδης, Κώστας Κόλλιας, Ντενάλντο Κιώσια, Ηλιάς Κιουρτζίδης. Μαθητές: Βασίλης Καραπέτσας, Γιώργος Καραµανίδης, Κώστας Κόλλιας, Ντενάλντο Κιώσια, Ηλιάς Κιουρτζίδης. Προϊόντα Οι μέλισσες εκτρέφονται για το μέλι, που θεωρείται μια από τις πιο καλές τροφές, για το βασιλικό

Διαβάστε περισσότερα

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Μπάρα Chia Μπανάνα Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Οι σπόροι Chia περιέχουν τα ωφέλιμα για την υγεία Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Χάρη στις φυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, κάσιους, κτλ προτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη,

Διαβάστε περισσότερα

Τα προϊόντα της μέλισσας

Τα προϊόντα της μέλισσας Παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας 12 ο Δημοτικό Σχ. Αγρινίου Τα προϊόντα της μέλισσας Σχολικό έτος : 2015-2016 Τάξεις : Δ1-Δ2 (40 μαθητές) Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: 1. Ηλίας Κυρίος (συντονιστής - προγράμματος)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Μελισσοκομία: Από το θέλω στο μπορώ!

Εισαγωγή στη Μελισσοκομία: Από το θέλω στο μπορώ! Εισαγωγή στη Μελισσοκομία: Από το θέλω στο μπορώ! [5/3/2013] e-school by agronomist.gr Δομή του μαθήματος Κεφάλαιο 1 : Κατάταξη της μέλισσας σε φυλές Ποια είναι τα κριτήρια Υβριδισμός Φυλές μελισσών στην

Διαβάστε περισσότερα

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας!

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική ιαιτολόγος- ιατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αµύγδαλα, καρύδια,

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

Το Αστέρι της Βραζιλίας. Τι είναι η πρόπολη;

Το Αστέρι της Βραζιλίας. Τι είναι η πρόπολη; Αλεξάνδρα Κουµπούρη Π Α Ζ Λ Η ΜΟΝΑ Ι ΚΗ Π Ρ Ο Π Ο ΛΗ Τ Η Σ Β Ρ ΑΖΙΛΙΑΣ Το Αστέρι της Βραζιλίας Σίγουρα έχετε ακούσει για την πρόπολη και τις θεραπευτικές δυνατότητές της. Ίσως να µην ξέρετε, ότι δεν υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Το πεπτικό σύστημα στον άνθρωπο αποτελείται από: Τον Πεπτικό ή γαστρεντερικό σωλήνα στον οποίο υπάρχουν : Η στοματική κοιλότητα Ο φάρυγγας Ο οισοφάγος Το στομάχι Το λεπτό έντερο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης H Μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό & τα κλαδιά του σχίνου. Η έκκριση

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 6/5/2014. Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ

Λευκωσία, 6/5/2014. Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ Λευκωσία, 6/5/2014 Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ Η ιστορία της ελιάς, η καλλιέργειά της, ο καρπός & ο χυμός της το ελαιόλαδο, συνδέθηκαν άρρηκτα με τους λαούς της Μεσογείου. Η ελιά αγαπάει τη

Διαβάστε περισσότερα

Τα μελισσοκομικά φυτά Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ

Τα μελισσοκομικά φυτά Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ Τα μελισσοκομικά φυτά Μελισσοκομία ονομάζεται η τέχνη της εκτροφής των μελισσών. Οι μέλισσες έχουν την τάση να δημιουργούν φωλιές και να παραμένουν μέσα σε τρύπες, σε κουφάλες δέντρων κλπ. Αυτό οδήγησε

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά -Βότανα

Αρωματικά φυτά -Βότανα Αρωματικά φυτά -Βότανα Στις μέρες μας έχουν χαθεί οι γνώσεις για τα φυτά - βότανα που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές στην μαγειρική Αρκετά φυτά βότανα εκτός από τη κουζίνα δίνουν ρεσιτάλ και στην ιατρική.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ME DONKEY MILK

ΣΕΙΡΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ME DONKEY MILK ΣΕΙΡΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ME DONKEY MILK Σειρά με DONKEY MILK Η σειρά περιλαμβάνει 5 εξαιρετικά προϊόντα που παρέχουν στην επιδερμίδα ενυδάτωση, θρέψη, λάμψη με εκθαμβωτικά αποτελέσματα. Το γάλα γαϊδούρας

Διαβάστε περισσότερα

Μελισσοκέρι Βασικός παράγοντας για την υγεία των μελισσών. Αθανασία Αγγέλου Υπεύθυνη Γεωπόνος Κέντρου Μελισσοκομίας

Μελισσοκέρι Βασικός παράγοντας για την υγεία των μελισσών. Αθανασία Αγγέλου Υπεύθυνη Γεωπόνος Κέντρου Μελισσοκομίας Μελισσοκέρι Βασικός παράγοντας για την υγεία των μελισσών Αθανασία Αγγέλου Υπεύθυνη Γεωπόνος Κέντρου Μελισσοκομίας KΕΡΙ Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας και χρησιμοποιείται για την κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ALOE VERA

ΣΕΙΡΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ALOE VERA Ρύπανση του περιβάλλοντος, δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες, κακή διατροφή αποτελούν μόνο κάποιους από τους παράγοντες που αποδυναμώνουν τις λειτουργίες προστασίας και αναδόμησης της επιδερμίδας. Το δέρμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙ. Οργανοληπτικά (γεύση, άρωμα, χρώμα) Φυσικοχημικά (υγρασία, αγωγιμότητα, κ.α.) Μικροσκοπικά (γυρεόκοκκοι)

ΜΕΛΙ. Οργανοληπτικά (γεύση, άρωμα, χρώμα) Φυσικοχημικά (υγρασία, αγωγιμότητα, κ.α.) Μικροσκοπικά (γυρεόκοκκοι) ΜΕΛΙ Ορισμός Το μέλι είναι τρόφιμο το οποίο παράγουν οι μέλισσες καθώς, συλλέγουν από τα ζωντανά μέρη των φυτών νέκταρ ή μελίτωμα, το μεταφέρουν, το εμπλουτίζουν, το μεταποιούν και το αποθηκεύουν στις

Διαβάστε περισσότερα

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών «Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών Ανακατεύοντας υλικά φτιάχνουμε λικέρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών

Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών Οι Έλληνες ανέκαθεν ήταν στενά δεμένοι με τον κόσμο των μελισσών. Ο πρώτος που ασχολήθηκε επιστημονικά με αυτές 300 χρόνια π.χ., ήταν ο Αριστοτέλης. Την εποχή εκείνη, ο

Διαβάστε περισσότερα

Τα προϊόντα της σειράς Hello Honey έχουν περάσει τις απαιτούμενες δοκιμές;

Τα προϊόντα της σειράς Hello Honey έχουν περάσει τις απαιτούμενες δοκιμές; Σειρά Hello Honey ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ Τι είναι η σειρά Hello Honey; Η σειρά Hello Honey αποτελείται από υψηλής ποιότητας καλλυντικά που έχουν δημιουργηθεί για την περιποίηση της επιδερμίδας.

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο και Καταναλωτής

Ελαιόλαδο και Καταναλωτής Ελαιόλαδο και Καταναλωτής ΕΘΙΑΓΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ INTERNATIONAL OLIVE COUNCIL ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ PREFECTURE OF CHANIA Το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός χυμός που

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Μάρτιος 2014 Αγαπητοί φίλοι, όσο κι αν φαίνεται ότι πέρασε ο χειμώνας, ο μήνας που ξεκινάει είναι ορισμένες φορές αρκετά επικίνδυνος. Η αλλαγή του καιρού αλλά και οι έντονες εναλλαγές της Θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ Α) «ΕΙΣΑΓΩΓΗ» ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ Οι μέλισσες είναι κοινωνικά έντομα που ζουν κατά χιλιάδες στο σπίτι τους, την κυψέλη. Η κοινωνία τους (το σμήνος), αποτελεί ένα θαυμάσιο παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά

John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά ΕΙΚΟΝΑ ΟΝΟΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ JOHN NOA LTD John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά ΔΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ KAI ΤΟΝΩΣΗ. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ. ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ & ΜΕΙΩΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιδιωκόμενοι στόχοι της Νομοθεσίας Οι πολύτιμες ουσίες και κατά συνέπεια οι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ 2017

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ 2017 1 ΑΚΟΝΙΑ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ 2,00 2 ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΥΡΟΣΦΡΑΓΙΔΑΣ 2,00 3 ΑΡΜΟΣΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ 220V 22,00 4 ΑΡΜΟΣΤΗΡΑΣ ΚΑΛΩΔΙΑ 12V 6,00 5 ΑΡΜΟΣΤΗΡΑΣ ΡΟΔΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ 4,00 6 ΑΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΣΜΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α " Σ Υ Γ Κ Ρ Ι Τ Ι Κ Η & Σ Τ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Τ Η Σ Μ Ε Λ Ι Σ Σ Ο Κ Ο Μ Ι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ. Να προσέξετε την εμφάνιση του γραπτού σας και να γράψετε με μελάνι μπλε ή μαύρο.

ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ. Να προσέξετε την εμφάνιση του γραπτού σας και να γράψετε με μελάνι μπλε ή μαύρο. Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΒΑΘΜΟΣ:.... /100 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ:... ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01.06.2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Η μελισσοκομεία KόRYS

Η μελισσοκομεία KόRYS Η μελισσοκομεία KόRYS Η μελισσοκομεία KόRYS βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού, κοντά στο χωριό Πλανητέρο. Εκεί βρίσκεται και το συσκευαστήριο μας, με κωδικό 13SM4,

Διαβάστε περισσότερα

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι Σπιρουλίνα Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτηρίων. Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η Spirulina platensis (απαντά κυρίως στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η μεσογειακή διατροφή όπως έχει γίνει σήμερα γνωστό από πολλά άρθρα και δημοσιεύματα αποτελεί την βάση μιας υγιεινής διατροφής. Το πρότυπο αυτό διατροφής συναντάται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ &

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΗΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Πτυχιακή εργασία «Τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Σημ.: Προσθέσθε άνηθο στο φαγητό σας αφού τελειώσει το μαγείρεμα γιατί ο βρασμός το καταστρέφει

Σημ.: Προσθέσθε άνηθο στο φαγητό σας αφού τελειώσει το μαγείρεμα γιατί ο βρασμός το καταστρέφει There are no translations available. ΑΝΗΘΟΣ 50ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ - Καλή πηγή ανόργανων συστατικών, όπως ασβεστίου, μαγγανίου, σιδήρου, μαγνησίου. Ο άνηθος εμποδίζει ή γενικότερα ρυθμίζει τη βακτηριακή ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ. Ο σύμμαχος της ομορφιάς, για νεανική όψη, λαμπερή και υγιή επιδερμίδα.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ. Ο σύμμαχος της ομορφιάς, για νεανική όψη, λαμπερή και υγιή επιδερμίδα. ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ Ο σύμμαχος της ομορφιάς, για νεανική όψη, λαμπερή και υγιή επιδερμίδα. ΣΕΙΡΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ME ALOE VERA Σειρά με ALOE VERA Η σειρά περιλαμβάνει 5 εξαιρετικά προϊόντα που παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Εργασια στον Τεχνολογικό & Ποιοτικό Έλεγχο Πρόσθετων & Γλυκαντικών Υλών

Εργασια στον Τεχνολογικό & Ποιοτικό Έλεγχο Πρόσθετων & Γλυκαντικών Υλών Εργασια στον Τεχνολογικό & Ποιοτικό Έλεγχο Πρόσθετων & Γλυκαντικών Υλών Θέμα: Το Παστέλι Γιαννάκος Θανάσης Τσελέντης Αντρέας Καντερές Κων/νος Τσιούλης Θανάσης Το Παστέλι Το παστέλι είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ! Το µοναδικό πόσιµο αντιγηραντικό προϊόν που χαρίζει αποδεδειγµένα υγεία, ευεξία, και δύναµη στον οργανισµό σας

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ! Το µοναδικό πόσιµο αντιγηραντικό προϊόν που χαρίζει αποδεδειγµένα υγεία, ευεξία, και δύναµη στον οργανισµό σας ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ! Το µοναδικό πόσιµο αντιγηραντικό προϊόν που χαρίζει αποδεδειγµένα υγεία, ευεξία, και δύναµη στον οργανισµό σας Τα οφέλη του Regenesis TM : ü Ισχυρό Αντιοξειδωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Το ελαϊ-δικό μας ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ EΚΦΕ ΧΑΝΙΩΝ ΓΕΛ ΒΑΜΟΥ-ΓΥΜΝ ΒΡΥΣΩΝ-ΓΕΛ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ

Το ελαϊ-δικό μας ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ EΚΦΕ ΧΑΝΙΩΝ ΓΕΛ ΒΑΜΟΥ-ΓΥΜΝ ΒΡΥΣΩΝ-ΓΕΛ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ Η χρήση του ελαιόλαδου στο καλλωπισμό ως Φυσικό καλλυντικό & ως Φυσικό Ιαμα Η Ιστορία της κεραλοιφής Μια πρόταση για Φυσικά Καλλυντικά.. Το ελαϊ-δικό μας ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ EΚΦΕ ΧΑΝΙΩΝ ΓΕΛ ΒΑΜΟΥ-ΓΥΜΝ ΒΡΥΣΩΝ-ΓΕΛ

Διαβάστε περισσότερα

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. Μπορεί να μην έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως άλλα λαχανικά,

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσας έργα ανθρώπων αγαθά Περιβαλλοντική ομάδα 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης Ιστορική διαδρομή Η αρχαιότερη γνωστή μέλισσα βρέθηκε παγιδευμένη σ ένα κομμάτι κεχριμπαριού 100 εκατομμυρίων ετών. Η πρωτόγονη

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΜSc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2760/ 29.05.2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2760/ 29.05.2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2760/ 29.05.2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν.4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Φέτος η περιβαλλοντική ομάδα μας, αποφάσισε να γνωρίσει το θαυμαστό κόσμο της μέλισσας και τα δώρα που μας προσφέρει...

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Φέτος η περιβαλλοντική ομάδα μας, αποφάσισε να γνωρίσει το θαυμαστό κόσμο της μέλισσας και τα δώρα που μας προσφέρει... Σχολικό έτος 2014-2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Φέτος η περιβαλλοντική ομάδα μας, αποφάσισε να γνωρίσει το θαυμαστό κόσμο της μέλισσας και τα δώρα που μας προσφέρει... Η φυσιολογία της μέλισσας Οι μέλισσες είναι κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι, ένα ολόγλυκο φάρμακο

Μέλι, ένα ολόγλυκο φάρμακο Μέλι, ένα ολόγλυκο φάρμακο ΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ Μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου Το μέλι είναι ένα σπάνιο δώρο της φύσης. Ελιξίριο νεότητας και μακροζωίας. Το μέλι είναι από τις πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ALOE VERA

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ALOE VERA Η FM GROUP δημιουργεί για εσάς μια μοναδική σειρά καλλυντικών υψηλής ποιότητας με βασικό συστατικό την Aloe Vera από βιολογικές καλλιέργειες, με την εγγύηση ποιότητας του Οργανισμού Ecocert και των πιστοποιητικών

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ!

ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ! ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ! Παράγεται στην Αµερική 100% Φυσικά Συστατικά Πατενταρισµένη Σύνθεση Περιέχει Olea25 TM & Βιταµίνη C Εργαστηριακά Ελεγµένο Εξαγωγή χωρίς χρήση χηµικών Φυσική πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και τηςαριάδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλεία της

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και τηςαριάδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλεία της Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και τηςαριάδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλεία της ΑιτωλίαςΟινέα. Καθώς έβοσκε τις κατσίκες του, παρατήρησε ότι μια

Διαβάστε περισσότερα

28 Ιανουαρίου 2017 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

28 Ιανουαρίου 2017 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ 28 Ιανουαρίου 2017 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2..... 3..... ΜΟΝΑΔΕΣ: ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ Η ΓΥΡΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: Μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν με γλυκιά γεύση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ 1 Η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ

ΟΜΑΔΑ 1 Η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΟΜΑΔΑ 1 Η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ Είναι γεγονός ότι μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου είναι η πρόσληψη τροφής, η ποιότητα και η ποσότητα της οποίας καθορίζουν την ανάπτυξή του και επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Στοίχημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν αυτές οι πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Στοίχημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν αυτές οι πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μέλι με κανέλα Cinnamon and Honey Κανέλα και μέλι Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι πάντα το μέλι.

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο. από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης

Ελαιόλαδο. από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης Ελαιόλαδο από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης Γιατί Ελαιόλαδο και γιατί από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης; Δεν υποβαθμίζει: - το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους - τη βιολογική αξία

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτική Περιγραφή (Detailed Plan)

Αναλυτική Περιγραφή (Detailed Plan) Αναλυτική Περιγραφή (Detailed Plan) Ανάλυση της Αγοράς (Market Analysis) Το μέλι είναι ένα συστατικό που δε λείπει από κανένα σπίτι. Έχει πολλές εφαρμογές : 1. ιατροφικές 2. Φαρμακευτικές 3. Προϊόντα ομορφιάς.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΖΑΧΑΡΗ-ΚΑΦΕΣ-ΜΕΛΙ-ΕΙΔΗ-ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΙΑΣ. Άρθρο 144 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΥΛΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΘΕΥΤΕΙ Ο ΚΑΦΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΖΑΧΑΡΗ-ΚΑΦΕΣ-ΜΕΛΙ-ΕΙΔΗ-ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΙΑΣ. Άρθρο 144 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΥΛΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΘΕΥΤΕΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΖΑΧΑΡΗ-ΚΑΦΕΣ-ΜΕΛΙ-ΕΙΔΗ-ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΙΑΣ Άρθρο 144 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΥΛΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΘΕΥΤΕΙ Ο ΚΑΦΕΣ Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε έμπορο (καφεκόπτη, παντοπώλη, ζαχαροπλάστη

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκόζη (%) 31,98 23,4-39,2 22,5 13,4-31,9 Σουκρόζη (%) 3,29 0,0-7,0 3,68 0,1-12,0 Μαλτόζη (%) - - 6,24 0,5-11,2 ph 4,0 3,3-5,4 4,9 4,5-5,9

Γλυκόζη (%) 31,98 23,4-39,2 22,5 13,4-31,9 Σουκρόζη (%) 3,29 0,0-7,0 3,68 0,1-12,0 Μαλτόζη (%) - - 6,24 0,5-11,2 ph 4,0 3,3-5,4 4,9 4,5-5,9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓ ΟΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Συνήθως όταν αναφερόµαστε στα προϊόντα της µέλισσας, το µυαλό µας σχεδόν πάντα πηγαίνει στο µέλι. Πέραν αυτού, όµως, υπάρχουν και άλλα προϊόντα που µπορεί ο άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Το μέλι είναι ένα από τα πάρα πολλά πράγματα που μας έχει προσφέρει η φύση. Έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις στην μαγειρική. Άλλα βέβαια έχει και μια μεριά του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΟΥΣΑΜΙ Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΘΕΜΑ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΕΛΙΟΥ

ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΘΕΜΑ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΘΕΜΑ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΕΛΙΟΥ I τ Ε I ΚΑΛΑΜ ΑΤΑ1 ( ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΟΧΕΟΝ «αβααοβηκμι ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΠΕΤΡΙΝΩΛΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Νερό Ανόργανα συστατικά Βιταμίνες Υπευθ. Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Το μέλι είναι ένα από τα πάρα πολλά πραγματα που μας έχει προσφέρει η φύση.έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις στην μαγειρική.άλλα βέβαια έχει και μια μεριά του

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml

ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΑΕΙΖΟΩΝ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 25.1 Κρέμα ενυδατική σύσφιξης & αντιγήρανσης 20-40 ετών 50 ml 1 Αχιλλέα, Βελανιδιά, Πράσινο Τσάι, Πεύκο. Γήρας, χαλάρωση, πρόληψη,

Διαβάστε περισσότερα