ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΜΑΡΑΒΙΤΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ06 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΜΑΡΑΒΙΤΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ06 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ"

Transcript

1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΜΑΡΑΒΙΤΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ06 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Τα ομαδικά παιχνίδια είχαν την πρώτη θέση στην αγωγή των παιδιών στην αρχαία Ελλάδα. Πρώτοι οι Έλληνες φιλόσοφοι Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Αναξαγόρας, Πλούταρχος και Γαληνός κατανόησαν την μεγάλη αξία τους ως μέσω αγωγής, αυτογνωσίας και καλλιέργειας του παιδιού. Ιδιαίτερη κλίση και αγάπη είχαν οι αρχαίοι Έλληνες στα σφαιριστικά παιχνίδια, στις «σφαιρίσεις». Στα γυμνάσια και στις παλαίστρες διέθεταν ιδιαίτερο χώρο γι αυτά, το «σφαιριστήριον». Οι Έλληνες διέθεταν διαφόρων ειδών σφαίρες. Στην αρχή τις κατασκεύαζαν από νήμα, αργότερα από δέρμα και ήταν σε διάφορα μεγέθη. Τέλος χρησιμοποιούσαν και σφαίρες φουσκωμένες με αέρα. Ανάλογα με την κατασκευή, τη χρήση, το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα, τις ονόμαζαν «πάλα», «πίλος», «πορφυρή», «σφαίριον» και «αδρόσφαιρον». Στην αρχαία Σπάρτη, όταν οι νέοι περνούσαν από την εφηβική στην ανδρική ηλικία, τους ονόμαζαν «σφαιρείς», πιθανόν γιατί τότε έπαιρναν για πρώτη φορά μέρος σε κάποιο παιχνίδι σφαίρας. Αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι παίκτες των σφαιριστικών παιχνιδιών είχαν χαρακτηριστικά επίθετα, όπως «σφαιριστής» ή «σφαιριστικός». Η ικανότητα στο παίξιμο της σφαίρας χαρακτηριζόταν «σφαιρική τέχνη». Κατά τον Πλούταρχο, ο φιλόσοφος Αναξαγόρας ζήτησε την μέρα που θα πεθάνει να μην τον κηδέψουν με τιμές αλλά να αφήσουν τα παιδιά να σχολάσουν από τα μαθήματά τους και να παίξουν.

2 Ο φιλόσοφος Πολυδεύκης μας περιγράφει αρκετά ομαδικά παιχνίδια που παίζονταν στις αρχαίες ελληνικές γειτονιές από ομάδες αγοριών. Μερικά από αυτά τα παιχνίδια ήταν: Οστρακίνδα Ήταν η αρχή για κάθε ομαδικό παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο αποφάσιζαν ποια ομάδα θα παίξει πρώτη. Το κολλαβίζειν Ένας παίκτης στέκεται όρθιος και με το χέρι του σκεπάζει τα μάτια του. Ένας άλλος τον χτυπά και συγχρόνως τον ρωτά με ποιο χέρι τον χτύπησε. Ασκωλιασμός Παιχνίδι ακροβασίας στις γιορτές του θεού Διονύσου. Οι παίκτες ανέβαιναν με το ένα πόδι πάνω σε ένα φουσκωμένο ασκί αλειμμένο με λάδι και προσπαθούσαν να μην πέσουν Διελκυστίνδα Τραβούσε ο ένας παίκτης τον άλλον και όποιος κατόρθωνε και παράσερνε τον άλλον ήταν ο νικητής. Αστραγαλισμός Τυχερό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους με τους αστραγάλους από τα πίσω πόδια των αιγοπροβάτων και των βοδιών. Ψηλαφίνδα ή χαλκή μυϊα Ένας παίκτης έκλεινε τα μάτια του και οι υπόλοιποι γυρνούσαν γύρω του. Όποιον έπιανε και έβρισκε το όνομά του, έπρεπε εκείνος να κλείσει τα μάτια του και να συνεχίσει. Πεντάλιθα Παιχνίδι με πέντε λίθους που το έπαιζαν κυρίως τα κορίτσια μέσα στο σπίτι.

3 Βισιλίνδα Παιχνίδι με μιμήσεις όπου τα παιδιά αναπαριστούσαν βασιλιάδες και στρατιώτες. Κρυπτίνδα Από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα ήταν το σημερινό κρυφτό Κρικηλασία Παιχνίδι με τον κρίκο, τροχό ή τσέρκουλα. Τα παιδιά προσπαθούσαν να πετύχουν έναν στόχο με τροχούς ή στεφάνια. Ακινητίνδα Το παιχνίδι αυτό παίζεται και σήμερα με το όνομα «αγαλματάκια». Απόρραξις Τα αγόρια πετώντας την μπάλα με τα χέρια, προσπαθούσαν να την περάσουν στο στόμιο ενός αγγείου, κάτι σαν την σημερινή καλαθοσφαίριση. Εφεδρισμός Τιμωρία. Ο νικητής του παιχνιδιού μεταφερόταν στους ώμους του νικημένου. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ Πλαταγόνες ή πλαγγόνες Ήταν το αρχαίο ελληνικό όνομα για τις κούκλες οι οποίες ήταν φτιαγμένες από κερί, γύψο ή πηλό. Στη βυζαντινή εποχή λέγονταν νένοι, νινί Κούνια ή αιώρα Πλαταγή (πήλινη κουδουνίστρα)

4 Ίυγξ Σε ένα ξύλινο τροχίσκο ανοίγουν δύο τρύπες, περνούν διπλή κλωστή και αφού την περιστρέψουν, μια τραβούν και μια χαλαρώνουν. Ο ήχος που παράγεται θυμίζει ένα πουλί, την ίυγγα, δηλαδή τον μυρμηγκοφάγο. Γιο-γιο Κώνος σβούρα Άθυρμα Ήταν ένα πήλινο αλογάκι πάνω σε ρόδες που το έσερναν. Κύλιντρο Συνηθισμένο παιχνίδι ήταν ο «τροχός». ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μετά την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων από το Μεγάλο Θεοδόσιο το 394 μ.χ., τα παιχνίδια, η γυμναστική και η αγωνιστική έχασαν την παλιά δημοτικότητα και δόξα τους. Ο ασκητισμός, η Ρώμη, οι σταυροφόροι, οι Ενετοί και η Ανατολή δεν ήταν δυνατόν παρά να καταπολεμήσουν το πνεύμα της ισόρροπης και αρμονικής καλλιέργειας του σώματος και την ψυχής. Κι όμως στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα, στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στην Κρήτη, στην Κύπρο και ιδίως στο Βυζάντιο, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα δεν έσβησε. Τα περισσότερα παιχνίδια και αγωνίσματα προσπαθούσαν να επιβιώσουν. Οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες Μιχαήλ Παλαιολόγος και Εμμανουήλ Κομνηνός ήταν διάσημοι παίκτες της αντισφαίρισης πάνω στα άλογα. ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Αστράγαλοι Χαλκή μυϊα

5 Διελκυστίνδα Αμπάριζα Σκριμίδα Τα αγόρια ασκούνταν με μικρά ακόντια και τόξα ή και με μικρά ξίφη. Πετροπόλεμος Τριάρα ή ντάμα Παίζονταν με πέτρες ψηφίδες. Το παιχνίδι του βασιλιά ή του ύπαρχου ή των αρχόντων με το οποίο όριζαν αρχηγό του παιχνιδιού. Εποστρακισμός Τα αγόρια στις παραλίες έριχναν πλατιές πέτρες προσπαθώντας προτού βυθιστούν να αγγίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες φορές το νερό. Σφυρίχτρα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ Πήλινα αλογάκια και αμάξια Αλογάκι Μια βέργα- καλάμι, την οποία τα παιδιά «καβαλίκευαν» παριστάνοντας το άλογο. Τσέρκι Τα παιδιά προσπαθούσαν να κυλήσουν έναν τροχό από ξύλο ή μέταλλο με τα χέρια ή χτυπώντας τον με ένα ξύλο. Σείστρο Πρόκειται για κρουστό όργανο από ξύλο, μέταλλο, πηλό ή συνδυασμό τους, με ποικίλο, διαπεραστικό και ακαθόριστο ήχο.

6 Νένοι ή νινί ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ Μετά την επανάσταση του 1821, το ελληνικό κράτος δεν μπορούσε να ασχοληθεί ιδιαίτερα με την σωματική αγωγή των παιδιών. Από λαογραφικές μελέτες που έγιναν σχετικά με τα νεότερα ελληνικά παιχνίδια διαπιστώνεται ο ανεξάντλητος πλούτος των εμπνεύσεων του λαού μας, αλλά και η ιδιοσυγκρασία της ελληνικής φυλής. Οι νεότεροι Έλληνες δεν αρκέστηκαν μονάχα στις αρχαιοελληνικές παραδόσεις. Εμπλουτίζοντάς τες, δημιούργησαν και νέα παιχνίδια που τα ελληνόπουλα παίζουν στις γειτονιές των πόλεων αλλά και στις αλάνες, στις γιορτές και στα πανηγύρια των χωριών. Αγαλματάκια ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Γύρω γύρω όλοι Η μικρή Ελένη Πεντόβολα Τυφλόμυγα Μακριά γαϊδούρα Κρυφτό Κουτσό Σπασμένο τηλέφωνο Μήλα Που ντο που ντο το δαχτυλίδι

7 Κλέφτες και αστυνόμοι Κολοκυθιά Τσουβαλοδρομίες Πετάει πετάει ο γαϊδαρος Αμπάριζα Το ρολόι Αλάτι ψιλό αλάτι χοντρό Δεν περνάς κυρά Μαρία Περνά περνά η μέλισσα Ένα λεπτό κρεμμύδι Μπιζζ Η κυρά Πινακωτή Κυνηγητό Αγαπημένο παιχνίδι- αντικείμενο των αγοριών ανέκαθεν υπήρξε η σφεντόνα. ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Λαχνίσματα ΜΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑ Κλήρωση για το ποιος θα παίξει πρώτος στο παιχνίδι., Μπορούσε να γίνει με δύο ξυλάκια διαφορετικού μήκους που τα κρατούσε ένας στην χούφτα του. Όποιος τράβαγε το μεγάλο έκανε την αρχή. Άλλος τρόπος ήταν να έχει ο ένας στην μια χούφτα ένα μικρό πετραδάκι, να προτείνει και τις δυο χούφτες σφιχτές και όποιος υποδείξει αυτή με το πετραδάκι κέρδισε.

8 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ (ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!) Εκτός από τα γνωστά παιχνίδια (μακριά γαϊδούρα, πετροπόλεμο, κρυφτό, μπάλα κλπ.) ένα παλιό παιχνίδι που έπαιζαν τα αγόρια στην περιοχή μας είναι το Ζοπ- Ζοπ- Τιριζόπ. Από μια ομάδα παιδιών με κλήρο τα φυλάει ένας. Οι άλλοι πάνε πιο πέρα. Έχουν μια μπάλα σε μικρό μέγεθος. Ένας από όλους την κρύβει σε μέρος του σώματος πάνω από την μέση, κάτω από τα ρούχα του. Μετά όλοι με τα χέρια δεμένα στο στήθος και με κουνήματα προχωρούν λέγοντας και επαναλαμβάνοντας «Ζοπ-Ζοπ-Τιριζόπ». Πλησιάζουν, και αυτός που τα φυλάει προσπαθεί να βρει ποιος έχει πάνω του την μπάλα. Αν τον βρει τα φυλάει αυτός που έχει την μπάλα. Αν δεν την βρει τα ξαναφυλάει μέχρι να βρεθεί η μπάλα. Τσιλίκα Τσιλικόνι Παιζόταν από δυο παίκτες. Ο κάθε παίκτης κρατούσε μια βέργα, περίπου μισό μέτρο, την τσιλικόβεργα. Το τσιλίκι ήταν ένα μικρότερο κομμάτι ξύλου περίπου 25 εκατοστών. Το τσιλίκι ήταν πελεκημένο στις άκρες έτσι ώστε να είναι μυτερό και να εκτινάσσεται προς τα πάνω όταν το χτυπούσαν με την τσιλικόβεργα στις άκρες. Κάθε παίκτης έπαιζε με τη σειρά του. Στο παίξιμό του έμοιαζε με το αμερικάνικο παιχνίδι "μπεηζμπωλ". Ζωγράφιζαν ένα κύκλο μέσα από τον οποίο το παιδί που έπαιζε πρώτο προσπαθούσε να διώξει όσο μπορούσε μακρύτερα το "τσιλίκι" που κρατούσε με το ένα του χέρι χτυπώντας το με την τσιλικόβεργα που είχε στο άλλο. Αν το άλλο παιδί κατάφερνε να πιάσει το τσιλίκι στον αέρα τότε έχανε το πρώτο κι άλλαζαν ρόλους. Αν δεν τα κατάφερνε τότε είχε μια ακόμα ευκαιρία να "κάψει" τον αντίπαλό του αν πετύχαινε με το τσιλίκι που πετούσε από το σημείο στο οποίο είχε καταλήξει τον πρώτο παίκτη που καθόταν μέσα στον κύκλο. Ο πρώτος παίκτης τώρα δεν καθόταν να δεχτεί μοιρολατρικά το χτύπημα του αντίπαλου. Με την τσιλικόβεργα προσπαθούσε να χτυπήσει το τσιλίκι και να το επιστρέψει πίσω και μάλιστα όσο πιο μακριά γινόταν. Κι αυτό γιατί στη συνέχεια μετρούσαν πόσα βήματα μακριά από τον κύκλο είχε καταλήξει το τσιλίκι και για κάθε βήμα έπαιρνε πόντους. Νικητής ήταν αυτός που συγκέντρωνε τους περισσότερους πόντους.

9 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ Ένα παλιό παιχνίδι είναι οι «γουρνίτσες». Στο χώμα σκάβουν στην σειρά μικρές γούρνες. Όσοι παίκτες τόσες γουρνίτσες. Όχι μεγάλες, αλλά να χωρούν μια μικρή τόπα (μπάλα). Οι παίκτες απομακρύνονται σε μια ορισμένη απόσταση, Ο πρώτος παίκτης ρίχνει την μπάλα (την κυλάει) προς τις τρύπες. Καθένας έχει πει ποια είναι η δική του γουρνίτσα. Σε όποιου την γούρνα πάει η μπάλα τρέχει, την αρπάζει και προσπαθεί να χτυπήσει έναν από τους παίκτες. Όποιος χτυπιέται θα πάρει να ρίξει την μπάλα. Τα κορίτσια επίσης έπαιζαν τα γνωστά «περνά περνά η μέλισσα», «η μικρή Ελένη», «δεν περνάς κυρά-μαρία», «η Βιολέτα» κλπ. Αγαπημένα παιχνίδια ήταν αυτά του «νοικοκυριού». Φτιάχναν με λάσπη «τραχανάδες» ή πηγαίναν δήθεν στο ρέμα να πλύνουν ή προσπαθούσαν με μικρά ξυλάκια και παλιά καρέλια να φτιάξουν αργαλειό. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΗΓΕΣ Ιnternet Wikipedia Συνεντεύξεις «Τα ξεχασμένα παιχνίδια» Άννα Λαουτάρη Γκριτζάλα «Λαογραφικά της Φθιώτιδας» Μαρία Τζεβελέκη - Πολυμεροπούλου

Το παιχνίδι και η κίνηση αποτελεί ζωτική ανάγκη για κάθε νεαρή ζωή μέσα στη φύση. Το συναντάμε στα ζώα που τρέχουν, πηδούν, παίζουν μεταξύ τους, με

Το παιχνίδι και η κίνηση αποτελεί ζωτική ανάγκη για κάθε νεαρή ζωή μέσα στη φύση. Το συναντάμε στα ζώα που τρέχουν, πηδούν, παίζουν μεταξύ τους, με Το παιχνίδι και η κίνηση αποτελεί ζωτική ανάγκη για κάθε νεαρή ζωή μέσα στη φύση. Το συναντάμε στα ζώα που τρέχουν, πηδούν, παίζουν μεταξύ τους, με τη μητέρα τους ή κυνηγώντας άλλα μιμούμενα τη μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ. Ε. ΓΚΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΝΟΜΑ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΠΑΡΑΚΗ ΤΜΗΜΑ: Α 2 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

TΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

TΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ TΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΕΛΗ ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ1 # Πλαγγόνα Ξύλινο ΑλογάκιΤροχός Σβουρα Μπάλα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΖΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ Κρυφτό Κυνηγητό Ψείρες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΡΟΛΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Το παιχνίδι είναι μια σταθερή αξία της παιδικής ηλικίας σε όλες τις κοινωνίες, το μέσο για την ομαλή ψυχοσωματική και πνευματική ανάπτυξη. Με το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος Ζακόκ Ένα παιχνίδι που έπαιζε η γιαγιά µου όταν ήταν µικρή είναι το ζακόκ. Το ζακόκ είναι παρόµοιο µε το κυνηγητό που παίζουµε τώρα. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι τα παιδιά πρέπει να χωριστούν σε 2 οµάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Αυγοδρομίες Οι αυγοδρομίες ήταν ένα παιχνίδι που έπαιζαν τα παιδιά το Πάσχα στην πλατεία του χωριού. Είναι ένας διαγωνισμός όπου τα παιδιά κρατούν στο στόμα τους κουτάλια με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΩΡΑ: η λέξη συνδέεται με το ρήμα "αιωρούμαι" που θα πει κρέμομαι και κουνιέμαι στον αέρα. Αιώρα είναι η κούνια.

ΑΙΩΡΑ: η λέξη συνδέεται με το ρήμα αιωρούμαι που θα πει κρέμομαι και κουνιέμαι στον αέρα. Αιώρα είναι η κούνια. 1 ΑΓΟΡΑ: Η λέξη αγορά παράγεται από το ρήμα αγείρω δηλαδή συναθροίζω, συγκεντρώνω. Η αγορά δεν ήταν μόνο ένας χώρος που οι αρχαίοι Αθηναίοι έκαναν τις αγορές τους, αλλά και η καρδιά του δημόσιου βίου της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.)

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) 1 Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ: «Αρχίζει να γερνά κανείς από τη στιγμή που σταματάει να παίζει». Tι εννοεί ο Πλάτωνας με τα πιο πάνω λόγια; Συμφωνείτε; Μήπως το παιχνίδι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΝΤΑΣΙΩΤΗ ΕΥΗ ΝΑΚΟΥΤΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΕΒΕΛΙΝΑ ΜΠΙΝΙΑΡΗ ΑΝΝΑ ΣΑΜΠΑΝΑΙ

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΝΤΑΣΙΩΤΗ ΕΥΗ ΝΑΚΟΥΤΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΕΒΕΛΙΝΑ ΜΠΙΝΙΑΡΗ ΑΝΝΑ ΣΑΜΠΑΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΝΤΑΣΙΩΤΗ ΕΥΗ ΝΑΚΟΥΤΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΕΒΕΛΙΝΑ ΜΠΙΝΙΑΡΗ ΑΝΝΑ ΣΑΜΠΑΝΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ομάδα μας ασχολήθηκε με το παιχνίδι και γενικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 3/ΘΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΤ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 3/ΘΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 3/ΘΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΤ Στην οργάνωση και στην καθοδήγηση των παιχνιδιών πήραν μέρος: Οι εκπαιδευτικοί: Κύρκος Αθανάσιος Ζαέκης Πέτρος Οκουτσίδης Θεολόγος Μισαηλίδου Ανατολή

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ. Η πολιτιστική μας ομάδα

2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ. Η πολιτιστική μας ομάδα 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ Η πολιτιστική μας ομάδα Σχολικό Έτος 2011 2012 Η πολιτιστική μας ομάδα ΟΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΟΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μία εργασία των μαθητών της Β' τάξης

Μία εργασία των μαθητών της Β' τάξης Μία εργασία των μαθητών της Β' τάξης ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2013-14 ΤΑΞΗ Β' ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ "Α ΜΠΕ ΜΠΑ ΜΠΛΟΜ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ" Υπεύθυνη Τάξης: Βαρέλη Αναστασία ΕΠΙΛΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια του χθες και του σήμερα

Παιχνίδια του χθες και του σήμερα Παιχνίδια του χθες και του σήμερα Πολιτιστικό πρόγραμμα Υπεύθυνη τμήματος: Γιώτα Αλεξάνδρου Διάρκεια προγράμματος: 3 μήνες Μάρτιος Μάιος 2013 Γενικοί στόχοι προγράμματος Να ανακαλύψουν τα παιχνίδια που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ 1. Η Γουρούνα ( Μπίσκα ) 12. Τσουβαλοδρομίες 2. Τόπα στο μαντρί 13. Αλάτι χονδρό-αλάτι ψηλό 3. Το τσιλίκη 14. Περνά περνά η μέλισσα 4. Αμπάριζα ( Σκλαβάκια ) 15. Κλέφτες και Αστυνόμοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην ερευνητική εργασία αναφέρονται η ιστορική πορεία, η εξέλιξη και η σημαντικότητα που παρουσίαζαν τα παιχνίδια στο διάβα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή για τον οδηγό "Τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα" Πώς ήταν τα παιχνίδια στην αρχαιοτήτα... Υλικά και τρόποι κατασκευής

Εισαγωγή για τον οδηγό Τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα Πώς ήταν τα παιχνίδια στην αρχαιοτήτα... Υλικά και τρόποι κατασκευής 1 Εισαγωγή για τον οδηγό "Τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα"... 3 Πώς ήταν τα παιχνίδια στην αρχαιοτήτα... 3 Υλικά και τρόποι κατασκευής... 4 Τα πρώτα παιχνίδια... 5 Κατηγορίες παιχνιδιών... 7 Παιχνίδια

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του το Παιχνίδι, γιατί παιδί χωρίς παιχνίδι

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του το Παιχνίδι, γιατί παιδί χωρίς παιχνίδι Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του το Παιχνίδι, γιατί παιδί χωρίς παιχνίδι είναι σαν πηγή χωρίς νερό στυλό χωρίς μελάνι φθινόπωρο χωρίς χρώματα άνθρωπο χωρίς. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ. Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ,

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ. Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, μπλιμ, μπλομ. Παραδοσιακά παιχνίδια ονομάζονται τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παλαιότεροι και μεταφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ www.e-daskalos.gr 1.Σκυταλοδροµία απλή 2.Σκυταλοδροµία 3 ων παικτών, πιασµένοι αγκαζέ, ο µεσαίος ανάποδα. 3.Αγώνας δρόµου µε τα τέσσερα προς τα πίσω. 4.Αγώνας δρόµου κουτσό. 5.Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιχνίδια είναι δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού με ρίζες που φτάνουν στην

Διαβάστε περισσότερα

Τάπες. Αποτελείται από κομμάτια από σίδερο και αυτοκόλλητα. Από 2 παιδιά της βάζου με μια τάπα κάτω και ο Άλλος παίκτης πετάει μια άλλη τάπα

Τάπες. Αποτελείται από κομμάτια από σίδερο και αυτοκόλλητα. Από 2 παιδιά της βάζου με μια τάπα κάτω και ο Άλλος παίκτης πετάει μια άλλη τάπα Τάπες Αποτελείται από κομμάτια από σίδερο και αυτοκόλλητα. Από 2 παιδιά της βάζου με μια τάπα κάτω και ο Άλλος παίκτης πετάει μια άλλη τάπα Με τους φίλους μου ή με τον αδελφό μου Όταν έχω ελεύθερο χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

2. Έκθεση στην τάξη με αντικείμενα-ενθύμια του παλιού καιρού. Οι μαθητές έφεραν ενθύμια των γονιών ή των παππούδων τους και τα εξέθεσαν στην τάξη,

2. Έκθεση στην τάξη με αντικείμενα-ενθύμια του παλιού καιρού. Οι μαθητές έφεραν ενθύμια των γονιών ή των παππούδων τους και τα εξέθεσαν στην τάξη, Η Εργασία έγινε από τους μαθητές της Β2 Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας στα πλαίσια του μαθήματος Γλώσσα, Ενότητα 13 Μες στο Μουσείο. Δασκάλα της τάξης είναι η Δώρα Καραγγελή. ΔΡΑΣΕΙΣ 1. Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1 1. Κ Ρ Ε Μ Α Σ Τ Ρ Α 2. Τ Σ Α Ν Τ Α 3. Χ Α Ρ Τ Η Σ 4. Κ Α Ρ Ε Κ Λ Α 5. Θ Ρ Α Ν Ι Ο 6. Υ Δ Ρ Ο Γ Ε Ι Ο Σ 7. Γ Ο Μ Α 8. Σ Φ Ο Υ Γ Γ Α Ρ Ι 9. Χ Α Ρ Τ Ο Ν Ι 10. Κ Α Σ Ε Τ Ι Ν Α ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ 1.Εκεί κρεμάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΑΔΗΛΑ ΣΟΦΙΑ ΠΕ 02.50 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΑΕ Ο άνθρωπος εκ φύσεως είναι ον που του αρέσει να παίζει. Από μωρά ακόμη όλα τα έμβια όντα ξεκινούν να παίζουν και μέσω του παιχνιδιού μαθαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2009 2010 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Στόχοι του προγράμματος: Να γνωρίσουμε: Αυθεντικά Ελληνικά παιχνίδια που προέρχονται από την Αρχαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια Ονομασία Παιχνιδιού: Το άλογο και ο αμαξάς Υλικά: Σχοινάκια Τάξεις: Α - Δ Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν. Στα μισά δίνουμε από ένα σχοινάκι και τα ονομάζουμε αμαξάδες. Τα υπόλοιπα παιδιά που δεν έχουν σχοινάκι

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 1 τάξης

Από τα παιδιά της Α 1 τάξης Από τα παιδιά της Α 1 τάξης Μαύρο-Άσπρο Τα παιδιά αφού χωρίσουν το γήπεδο στη μέση με μια άσπρη γραμμή, χωρίζονται σε δύο ομάδες. Ένα παιδί κάνει το διαιτητή. Αυτό το παιδί παίρνει μια πέτρα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα φύλλα εργασίας προέρχεται εξολοκλήρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διαβάζουμε: Οι Κυκλάδες οφείλουν το όνομά τους στη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παραδοσιακά παιχνίδια Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παραδοσιακά παιχνίδια Ανάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

2o ΓΕΛ ΜΕΓΑΡΩΝ 2011-2012 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

2o ΓΕΛ ΜΕΓΑΡΩΝ 2011-2012 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2o ΓΕΛ ΜΕΓΑΡΩΝ 2011-2012 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Όλοι κάποτε παίξαμε μπάλα, ποδήλατο, κουτσό, κυνηγητό, κρυφτό, μήλα, μονόπολη, κούκλες, αυτοκινητάκια, πάζλ. Ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με τους φίλους μας. Τσακωμοί,

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά παιχνίδια

Παραδοσιακά παιχνίδια Ενότητα 11 Περιγράφουμε πώς παίζονται διάφορα παιχνίδια Κατανοούμε και δίνουμε οδηγίες για να παίξουμε παιχνίδια Ξεχωρίζουμε τις εγκλίσεις των ρημάτων Χρησιμοποιούμε απρόσωπα ρήματα Κλίνουμε επίθετα σε

Διαβάστε περισσότερα

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλα τα παιδιά του κλασσικού και του ολοήμερου τμήματος

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλα τα παιδιά του κλασσικού και του ολοήμερου τμήματος 63ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Πρόγραμμα Πολιτιστικών θεμάτων Τα παιχνίδια του χθες και του σήμερα (Αρχαιότητα, Μινωική εποχή... έως σήμερα) Σχ. Έτος 2010-11 Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλα τα παιδιά του κλασσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Παίζω, παίζεις παίζουμε και παρέες φτιάχνουμε! Η φιλία ανθίζει! Η αγάπη την ποτίζει!» Η συμβολή των ομαδικών παιχνιδιών στη διαμόρφωση σχέσεων συνεργασίας και

Διαβάστε περισσότερα

Τα τυχερά παιχνίδια στην Αρχαιότητα

Τα τυχερά παιχνίδια στην Αρχαιότητα Τα τυχερά παιχνίδια στην Αρχαιότητα Στην αρχαία ιστορία οι έννοιες της τύχης και της τυχαιότητας διαπλέκονταν με αυτήν της μοίρας. Πολλοί αρχαίοι λαοί έριχναν ζάρια ώστε να καθορίσουν την μοίρα, και αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Όμιλος Αριστείας Ανάπτυξη των Φυσικών και Συναρμοστικών Ικανοτήτων μέσα από την εκμάθηση του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου 1.37μ ΠΑΣΣΑΛΟΣ 0.914 μ ΤΟ ΓΗΠΕ Ο ΣΗΜΑ Ι ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΡΒΙΣ 6.40 μ ΙΧΤΥ ΒΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ 8.23 μ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΗ 23.7 μ 10.97 μ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αγιά, 06 Ιουνίου 2014

Αγιά, 06 Ιουνίου 2014 ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΗΡΑΝΣΗ» Αγιά, 06 Ιουνίου 2014 «Παιχνίδια μεταξύ των δύο γενεών» ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αγωνίσματα που ταξίδεψαν στο χρόνο

Αγωνίσματα που ταξίδεψαν στο χρόνο ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ στην αρχαία Ελλάδα 3 Αγωνίσματα που ταξίδεψαν στο χρόνο Πολλά αγωνίσματα της αρχαιότητας άντεξαν στο πέρασμα των αιώνων συνεχίζοντας να υπάρχουν μέχρι σήμερα θυμίζοντας τους μακρινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Η εκπαιδευτική περιήγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με θέμα τα αρχαία παιχνίδια περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

3/ΘΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΤ

3/ΘΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΤ 3/ΘΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΤ την οργάνωση και στην καθοδήγηση των παιχνιδιών πήραν μέρος: Οι εκπαιδευτικοί: Κύρκος Αθανάσιος Ζαέκης Πέτρος Οκουτσίδης Θεολόγος Μισαηλίδου Ανατολή Γεωργιάδου Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

4\ΘΕΣΙΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ

4\ΘΕΣΙΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ 4\ΘΕΣΙΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΚΑΛΑ: ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΠΑΝΤΕΛΙ ΟΥ ΤΑΞΗ: Α ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2010-2011 1 Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα σκίτσα έγιναν από την Ιουλία Αφεντούλοβα και την Ιωάννα Βαρουξάκη.

Τα σκίτσα έγιναν από την Ιουλία Αφεντούλοβα και την Ιωάννα Βαρουξάκη. ΠΑΛΙΑ ΞΑΧΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Θυμάμαι όταν ξεκίνησε η προσπάθεια μας να συγκεντρώσουμε ορισμένα από τα παιχνίδια, που έπαιζαν οι γονείς μας και εμείς όταν ήμασταν μικρά παιδιά, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ << ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΊΚΙΑ>> ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ << ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΊΚΙΑ>> ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ > ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΖΑΝΑ ΑΝΔΡΙΑΝΗ Α.Μ. 12093 ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΚΑΡΑΒΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα. Το γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου αφορά στο μάθημα της ιστορίας

Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα. Το γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου αφορά στο μάθημα της ιστορίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα 1.2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Το γνωστικό αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ Από την Αρχαία Ελλάδα στο Σήμερα 900 π.χ: η πρώτη γραπτή μαρτυρία 6 ος 5 ος αι.: σημαντική εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

TA ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

TA ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Τάξη: Α Τµήµα: 3 Μάθηµα: Αρχαία Ιστορία ιδάσκουσα:ελ. Σάρδη 6ο Γυµνάσιο Νέας Ιωνίας TA ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Εργασία των µαθητριών: ουµπρή Ολυµπίας-Ελένης Τζέκα Ελίνας Φιλιπποπούλου Έφης ΜΑΙΟΣ2015

Διαβάστε περισσότερα

6o Γ.Ε.Λ. Λαμίας Τμήμα Β 2

6o Γ.Ε.Λ. Λαμίας Τμήμα Β 2 Ερευνητική εργασία Β τετραμήνου Θέμα: «Τα παιδία παίζει. Το παιχνίδι από την αρχαιότητα έως σήμερα.» 6o Γ.Ε.Λ. Λαμίας Τμήμα Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευσταθίου Αικατερίνη ΠΕ01 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το παιχνίδι αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο και το προαύλιο

Το σχολείο και το προαύλιο Το παλιό σχολείο Το σχολείο και το προαύλιο Το σχολείο ήταν ορθογώνιο και στη σκεπή είχε κεραμίδια. Δεν είχαν ορόφους, όπως τώρα. Οι αίθουσες ήταν μεγάλες για να χωράνε πολλά παιδιά. Το προαύλιο του παλιού

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891

Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891 Η καλαθοσφαίριση ή πιο συχνά μπάσκετ, είναι ένα ομαδικό άθλημα Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891 Δημιουργός του ήταν ο Καναδός, καθηγητής φυσικής αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης Αναπηδήσεις Περιγραφή Η αναπήδηση είναι μία ενέργεια τινάγματος που περιλαμβάνει απογείωση από το ένα πόδι και προσγείωση στο ίδιο πόδι. Αυτήν περιλαμβάνει δυναμική ισορροπία, με την αντίθετη, του ποδιού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1. Σερβίρων και δέκτης του service. Οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτύου. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την μπάλα ονομάζεται σερβίρων και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργώντας τη γη. νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου

Καλλιεργώντας τη γη. νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου Καλλιεργώντας τη γη άλετρο βουκάνη ή δουκάνη νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου πενταδόντιν δρεπάνι Οι άνθρωποι όργωναν τη γη με το ξύλινο άλετρο που το έσερναν τα βόδια και έβαζαν τους σπόρους του σιταριού.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία. Προετοιμασία του παιχνιδιού. Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο.

Η Ιστορία. Προετοιμασία του παιχνιδιού. Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο. Η Ιστορία Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο. Ένα στρατηγικό τυροπαιχνίδι με ζάρια για 2-4 παιδία ηλικίας 4 ετών και άνω. Είδος Παιχνιδιού: Οικογενειακό Παίκτες: 2-4 παίκτες 4 ετών και άνω Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Τα 10 πιο παράξενα αθλήματα που πραγματικά υπάρχουν

Τα 10 πιο παράξενα αθλήματα που πραγματικά υπάρχουν Τα 10 πιο παράξενα αθλήματα που πραγματικά υπάρχουν Αυτά τα αθλήματα μπορούν να παιχτούν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, αρκεί πάντα να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και το κατάλληλο μέρος. Κάποιες φόρες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΎΡΓΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΉ ΣΟΥ ΜΠΑΝΆΝΑ ΤΖΌΚΕΡ!

ΔΗΜΙΟΎΡΓΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΉ ΣΟΥ ΜΠΑΝΆΝΑ ΤΖΌΚΕΡ! 01 ΔΗΜΙΟΎΡΓΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΉ ΣΟΥ ΜΠΑΝΆΝΑ ΤΖΌΚΕΡ! A N A N BA R E K JO Μια μπανάνα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Είναι νόστιμη, σε γεμίζει ενέργεια για κάθε σωματική ή πνευματική άσκηση και ακόμη και η φλούδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Ι ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ Σχολική χρονιά: 2013-2014 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Εργασία από τα παιδιά της Γ2 Υπεύθυνη δασκάλα: Χριστίνα Αγαθοκλέους Ο παπλωματάς Ο παπλωματάς είναι ένα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Λύσεις των δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ στην αρχαία Ελλάδα Λύσεις των δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΞΗ Β

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΞΗ Β ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΞΗ Β. 2014-15 1 Ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ρωτήσαμε, μάθαμε και ξαναπαίξαμε παιχνίδια του χθες, της γειτονιάς και της αλάνας, με μεγάλη ενεργητικότητα στην αυλή του σχολείου μας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2.1.1 Η επάνω επιφάνεια του τραπεζίου γνωστή επίσης,σαν επιφάνεια παιδιάς είναι ορθογώνια µήκους 2,74 µ. πλάτους 1,525 µ. και βρίσκεται σε οριζόντια θέση 76 εκ. πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟΒΑΛΙΤΣΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟΒΑΛΙΤΣΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ Αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης:... Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ελληνική αρχαιότητα συνέδεσε την παιδική ηλικία με το παιχνίδι. Αυτό φανερώνεται στο γλωσσικό επίπεδο με το ουσιαστικό παίς κι άλλες λέξεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.. ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Α ΚΑΙ Β ΟΔΒΕ. Όπου απαιτείται επιλογή απάντησης ή απαντήσεων στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, σας παρακαλούμε να κυκλώσετε το γράμμα ή τα γράμματα της

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Η Αντιπτέριση στο Δημοτικό Σχολείο & Η Αντιπτέριση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσημια εναλλακτική μορφή άσκησης ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΓΙΑΚΟΥΒΑΚΗ (MSc) Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής - Ομοσπονδιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 BEACHVOLLEYBALL 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΜΕΝΕΣΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 1.1.6 (1.6) Ένας παίκτης, που ετοιμάζεται να σερβίρει, στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΡΟΥΤΑ ΕΛΕΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΜΠΡΟΥΤΑ ΕΛΕΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ : «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι» ΣΤΟΧΟΙ Να κατανοήσουν για το παιχνίδι : Ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη, διαπαιδαγώγηση και κοινωνικοποίηση του παιδιού. Ότι διδάσκει στο παιδί την ύπαρξη θεσμών και κανόνων που υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Τι θυμάμαι; (5-10) 1. Συμπληρώνω. 2α. Συμπληρώνω. Μπάλα για πάντα

Τι θυμάμαι; (5-10) 1. Συμπληρώνω. 2α. Συμπληρώνω. Μπάλα για πάντα Τι θυμάμαι; (5-10) 1. Συμπληρώνω 1. Όταν οι γονείς μου ήταν παιδιά, (ζω) σε μια μικρή πόλη. Τώρα μένουμε στην Αθήνα. 2. Κυρία Ελένη, τι μουσική (ακούω) το 1960; 3. Όταν ήμουν μικρός, (πίνω) πολύ γάλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΑ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ 2018 ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΗΜΕΡΑ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ 2018 ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ 0 ΗΜΕΡΑ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ 2018 ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Γειτονιά είναι οι άνθρωποι που κατοικούν σε γειτονικά σπίτια, είναι η κουλτούρα, οι γεύσεις και μυρωδιές, τα έθιμα, οι μουσικές,οι επισκέπτες, τα σπίτια,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ «Έλληνες αεί παιδες εστέ» (Πλάτων) 1. Βασικές πληροφορίες για τα παιχνίδια των νηπίων και των παιδιών σχολικής ηλικίας

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ «Έλληνες αεί παιδες εστέ» (Πλάτων) 1. Βασικές πληροφορίες για τα παιχνίδια των νηπίων και των παιδιών σχολικής ηλικίας ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ «Έλληνες αεί παιδες εστέ» (Πλάτων) 1. Βασικές πληροφορίες για τα παιχνίδια των νηπίων και των παιδιών σχολικής ηλικίας Μέχρι τα επτά του χρόνια το παιδί έμενε στο σπίτι, όπου

Διαβάστε περισσότερα

Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη

Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη Εισαγωγή Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη Ο κυρ Γιάννης έχει κληρονομιά ένα παλιό μπαούλο με ό,τι αντικείμενα μπορείς να φανταστείς! Τα ανίψια του, ο Λευτεράκης και η Βασούλα, θέλουν να τα δουν, αλλά για να τα

Διαβάστε περισσότερα

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη.

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Ο Χριστός. Ψηφιδωτό Παναγίας της Κανακαριάς. Λυθράγκωμη- Καρπασίας Τα ψηφιδωτά αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ελένη Τεχλικίδου, Εκπαιδευτικός Φ.Α., Δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Κιλκίς Αθανασία Κεραμίδα, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Μεταφορά, Ρολάρισµα, Ρίψη Μεταβίβαση. Πετώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι Ινδοί επιδίδονταν στις ιπποδρομίες, κονταρομαχίες, βοοδρομίες, πάλη, έφιππη σφαίριση, πυγμαχία και άλλα.

Οι αρχαίοι Ινδοί επιδίδονταν στις ιπποδρομίες, κονταρομαχίες, βοοδρομίες, πάλη, έφιππη σφαίριση, πυγμαχία και άλλα. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Ο άνθρωπος στην πρωτόγονη ακόμα κατάστασή του ασκούσε το σώμα του ασυνείδητα με το κυνήγι, το τρέξιμο, το σκαρφάλωμα και με πολλές άλλες δραστηριότητες επιβίωσής του. Από τον καιρό που

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΜΕ ΘΕΜΑ: Τα ομαδικά παιχνίδια Ομάδα (ΝΠ 3 )

PROJECT ΜΕ ΘΕΜΑ: Τα ομαδικά παιχνίδια Ομάδα (ΝΠ 3 ) PROJECT ΜΕ ΘΕΜΑ: Τα ομαδικά παιχνίδια Ομάδα (ΝΠ 3 ) Θετικά των ομαδικών παιχνιδιών 1) Επίτευξη επικοινωνίας και συνεργασία; 2) Υπακοή κανόνων 3) Ανάπτυξη στενών σχέσεων μεταξύ των ατόμων (ομαδικότητα)

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 1/11/2016 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες 1 Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων 1. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών Γεύση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών Γεύση παγωτού Βανίλια Αριθμός παιδιών Σοκολάτα Φράουλα Λεμόνι Κάθε αντιστοιχεί σε 4 παιδιά Πόσα παιδιά προτιμούν το παγωτό βανίλιας; Απάντηση:

Διαβάστε περισσότερα