A novel vocational training programme on cloud computing skills LLP GR-LEONARDO-LMP

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP"

Transcript

1 Project acronym: Project name: Project code: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills LLP GR-LEONARDO-LMP Document Information Document ID name: Nebula_WP43_ _4.3.3-Training exercises and solution guidelines-module_4 Document title: Nebula VET program - Training exercises and solution guidelines Type: Slides Date of Delivery: 12/06/2015 Work package: WP4 Activity D Dissemination level: Public Document History Versions Date Changes Type of change Delivered by Version /06/2015 Initial Document - UCBL and INSA of Lyon Version /09/2015 Edition Insertion of license type UCBL and INSA of Lyon Acknowledgement The persons of UCBL in charge of producing the course are Parisa Ghodous, Catarina Ferreira Da Silva, Jean Patrick Gelas and Mahmoud Barhamgi. The persons from UCBL involved in preparing, translation and review are Hind Benfenatki, Gavin Kemp and Olivier Georgeon. The persons of INSA of Lyon in charge of producing the course are Frédérique Biennier, Nabila Benharkat. The persons from INSA of Lyon involved in preparing, translation and review are Francis Ouedraogo and Youakim Badr. Disclaimer The information in this document is subject to change without notice. All rights reserved. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

2 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Το συγκεκριµένο αρχείο περιλαµβάνει δύο µελέτες περίπτωσης και ασκήσεις, για την τέταρτη µαθησιακή ενότητα ( Μετάβαση στο υπολογιστικό νέφος: οδικός χάρτης ) του προγράµµατος κατάρτισης του έργου NEBULA. Συνιστάται οι σπουδαστές πριν επιχειρήσουν να επιλύσουν τις ασκήσεις να έχουν µελετήσει το υλικό της τέταρτης µαθησιακής ενότητας του προγράµµατος.

3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Μελέτη περίπτωσης (1): Υπόδειγµα διαδικασίας µετάβασης εφαρµογών σε µοντέλο υπηρεσιών νέφους SaaS (3 ώρες) / IaaS (7 ώρες) 2. Μελέτη περίπτωσης (2): Υπόδειγµα διαδικασίας µετάβασης εφαρµογών σε µοντέλο υπηρεσιών νέφους PaaS (10 ώρες)

4 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ (1): ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΦΟΥΣ SAAS / IAAS

5 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ SAAS/IAAS Το ηµαρχείο «Η πόλη µου" διατηρεί επιφυλάξεις για το αν θα µεταβιβάσει ή το όχι το χαρτοφυλάκιο των εφαρµογών του στο υπολογιστικό νέφος. Η πόλη έχει περίπου 2000 υπαλλήλους, µε έναν πληθυσµό κατοίκων που συνεχίζει να αυξάνεται. Οι υπάλληλοι του ηµαρχείου χρησιµοποιούν εννέα εφαρµογές, καθεµία για έναν ειδικό σκοπό, όπως η διαχείριση των νεκροταφείων, οι εκλογές και η ανάλυση των παραγόντων επικινδυνότητας για πυρκαγιές. Ένα µεγάλο µέρος του προϋπολογισµού του τµήµατος ΥΠ έχει διατεθεί για τη συντήρηση αυτών των εφαρµογών. Το ηµοτικό Συµβούλιο επιθυµεί να µειώσει τα έξοδα, µετατοπίζοντας το ενδιαφέρον από τις υφιστάµενες υποδοµές των εφαρµογών σε εφαρµογές µεγαλύτερης αξίας, και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζει το ενδεχόµενο µετάβασης ορισµένων από αυτές στο υπολογιστικό νέφος. Πώς µπορεί να πραγµατοποιηθεί αυτό;

6 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ SAAS/IAAS Άσκηση 1: Πριν ληφθεί η απόφαση για τη µετάβαση στο υπολογιστικό νέφος, πρέπει να πραγµατοποιηθεί µια µελέτη ανάλυσης των κριτηρίων (Φάση 1 της διαδικασίας µετάβασης). Ανάµεσα στα κριτήρια που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του µαθήµατος, επιλέξτε τα κριτήρια που φαίνονται σχετικά µε την περίπτωση, και στη συνέχεια πραγµατοποιείστε την ανάλυση αυτών των κριτηρίων.

7 Για το κάθε κριτήριο ορίζουµε µια αριθµητική εκτίµηση που προσδιορίζει τον συντελεστή βαρύτητας που του αποδίδουµε. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ SAAS/IAAS Τα κριτήρια αφορούν α)στην διαθεσιµότητα της υπηρεσίας, β) την ασφάλεια των δεδοµένων, γ) την πλέον συµφέρουσα οικονοµικά λύση σε σύγκριση µε την τοπική επιλογή και την δ) γρήγορη αύξηση της αποτελεσµατικότητας. Το ηµαρχείο «Η πόλη µου»ενδιαφέρεται για περιβαλλοντικές λύσεις Πληροφορικής Τεχνολογίας χωρίς ωστόσο να αποτελεί άµεση προτεραιότητα Κριτήρια Σηµείωση ιαθεσιµότητα των υπηρεσιών 4 Απλή αναβάθµιση δεξιοτήτων 4 Ασφάλεια:Πιστοποίηση 4 Ιδιωτικότητα και ακεραιότητα δεδοµένων 4 Χρόνος αποκατάστασης 3 Εξοικονόµηση σε τοπικό επίπεδο 4 Βιώσιµη ανάπτυξη 1

8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ SAAS/IAAS Οι εφαρµογές του ήµου «Η πόλη µου" διακρίνονται σε δύο οµάδες: Εφαρµογές που αφορούν τη διοίκηση του ήµου, όπως: OpenARIA: δωρεάν λογισµικό για την ανάλυση της επικινδυνότητας για πυρκαγιές και την Προσβασιµότητα στις Εγκαταστάσεις Υποδοχής του Κοινού (ERP) OpenCimetière : δωρεάν λογισµικό για τη διαχείριση των κοιµητηρίων OpenEcole: αφορά τις εκπαιδευτικές δράσεις και την υποστήριξη των σχολείων OpenELEC:δωρεάν λογισµικό για τη διαχείριση των εκλογικών καταλόγων. Επιτρέπει την ολοκληρωµένη διαχείριση των πολιτικών εκλογών, την καταγραφή των ψηφοφόρων κτλ. OpenScrutin: δωρεάν λογισµικό για τη διαχείριση της σύνθεσης των εκλογικών κέντρων. OpenRésultat: δωρεάν λογισµικό για τη διαχείριση των εκλογικών αποτελεσµάτων. Επιτρέπει την είσοδο των αποτελεσµάτων, την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας καταµέτρησης των ψήφων κτλ. Υποστηρικτικές εφαρµογές όπως: Εσωτερική αλληλογραφία ιαχείριση ανθρώπινων πόρων (HRM) ιαχείριση πελατειακών σχέσεων (CRM)

9 Άσκηση 2: Σχεδιάστε το διάγραµµα αλληλεξάρτησης των εφαρµογών, και βρείτε ποιες είναι οι καταλληλότερες για να µεταφερθούν στο περιβάλλον του cloud computing. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ SAAS/IAAS

10 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ SAAS/IAAS Το διάγραµµα αλληλεξάρτησης των εφαρµογών openecole DB1 openscrutin DB2 openelec DB3 openrésultat opencimetière DB4 openaria DB5 Messagerie GRH DB6

11 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ SAAS/IAAS ιάγραµµα ανάλυσης: Σύµφωνα µε το διάγραµµα αλληλεξάρτησης των εφαρµογών, διαπιστώνουµε ότι οι συγκεκριµένες εφαρµογές είναι ανεξάρτητες µεταξύ τους και δεν µοιράζονται µια κοινή βάση δεδοµένων, µε εξαίρεση τις εφαρµογές OpenELEC και openresultat οι οποίες έχουν κοινό τον πίνακα των υποψηφίων των εκλογών.

12 ιάγραµµα ανάλυσης: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣTO SAAS/IAAS Οι υποστηρικτικές εφαρµογές είναι συνήθως οι πιο κατάλληλες για µετάβαση στο υπολογιστικό νέφος, λόγω της διαθεσιµότητάς τους ως SaaS, δεδοµένου του εύρους χρήσης τους, κάνοντας τη µετάβαση λιγότερο κοστοβόρα όσον αφορά την επένδυση σε χρόνο και σε χρόνο που απαιτείται για προσαρµογή στην αγορά (time-to-market) Στην περίπτωση του ήµου «Η πόλη µου», η ανταλλαγή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των υπαλλήλων διαµείβεται σε συνθήκες προσεκτικής διαχείρισης των δεδοµένων, καθώς ενδέχεται να αφορά τις πολιτικές των εκλεγµένων ή ακόµη την επικοινωνιακή εκστρατεία κατά τη διάρκεια των εκλογών. Ωστόσο, η ηλεκτρονική αλληλογραφία µπορεί να αποτελέσει µια καλή υποψήφια περίπτωση για µετάβαση στο υπολογιστικό νέφος. Αυτή είναι µια εφαρµογή που έχει την ελάχιστη ανοδική και καθοδική αλληλεξάρτηση µε άλλες εφαρµογές. Θα µπορούσε να αντικατασταθεί από SaaS που εξασφαλίζει άριστες προϋποθέσεις ασφάλειας των ευαίσθητων δεδοµένων που περιέχονται στην αλληλογραφία..

13 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ SAAS/IAAS ιάγραµµα ανάλυσης: Το CRM και η διαχείριση ανθρώπινων πόρων είναι οι καταλληλότερες εφαρµογές για να µεταφερθούν στο περιβάλλον του cloud, ακόµη κι αν αυτό σηµαίνει ότι τα δεδοµένα των υπαλλήλων γίνουν διαθέσιµα στον πάροχο. Συµπέρασµα: Οι υποστηρικτικές εφαρµογές µπορούν εύκολα να µεταφερθούν σε ένα µοντέλο υπηρεσιών νέφους SaaS Αυτό µειώνει τον χρόνο που απαιτείται για τη µετάβαση στην αγορά (time to market) Αυτό που βασικά µεταβιβάζεται είναι τα δεδοµένα Η πλειοψηφία των µοντέλων SaaS επιτρέπει ένα σχετικά απλό σύστηµα εισόδου δεδοµένων στο σύστηµα διεπαφής Αυτός ο τύπος µετάβασης µειώνει τον χρόνο επένδυσης σε σύγκριση µε τα µοντέλα υπηρεσιών PaaSκαι IaaS

14 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ SAAS/IAAS ιάγραµµα ανάλυσης: Οι εφαρµογές που είναι αφιερωµένες σε ένα συγκεκριµένο πεδίο (όπως στην περίπτωσή της διαχείρισης ενός ηµαρχείου), ίσως να παρουσιάζουν σχετικά µεγαλύτερες δυσκολίες όσον αφορά την µεταφορά τους στο περιβάλλον του cloud σε ένα µοντέλο υπηρεσιών SaaS). ύο δυνατότητες µετάβασης στο υπολογιστικό σύννεφο: Σε PaaS Σε IaaS Εφαρµογές που αφορούν τη διοίκηση του ηµαρχείου «Η πόλη µου» δεν διαµοιράζονται µεγάλο όγκο πληροφοριών µε εξαίρεση τους δείκτες αναγνώρισης που χρησιµοποιούνται για τον ορισµό δικαιωµάτων αναφορικά µε τη χρήση διαφόρων χαρακτηριστικών των εφαρµογών. Αυτές οι εφαρµογές µπορούν να προωθηθούν µε τρόπο που να επιτρέπει τον απόλυτο διαµοιρασµό χωρίς να απαιτείται µεγάλη επικοινωνία µεταξύ τους.

15 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ SAAS/IAAS ιάγραµµα ανάλυσης: Ωστόσο, ανάµεσα σε αυτές τις εφαρµογές, τρεις ξεχωρίζουν ως προς το ότι χρησιµοποιούνται συστηµατικά. Πρόκειται για εφαρµογές διαχείρισης που σχετίζονται µε την διεξαγωγή των εκλογών (OpenELEC, openscrutin και openresultat). Η µετάβαση αυτών των εφαρµογών στο υπολογιστικό σύννεφο επιτρέπει την ανακατανοµή των τοπικών δεδοµένων των οποίων η µέγιστη ικανότητα µπορεί να υποστηριχθεί περιστασιακά.

16 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ SAAS/IAAS Παράδειγµα µετάβασης εφαρµογών σε µοντέλο υπηρεσιών νέφους SaaS/IaaS Εφαρµογές: CRM & OpenScrutin.

17 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ SAAS/IAAS Άσκηση 3 : Μετάβαση στο SaaS Η εφαρµογή της διαχείρισης πελατειακών σχέσεων είναι ένας καλός υποψήφιος για µετάβαση σε ένα SaaS µοντέλο υπηρεσιών cloud. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να επιλέξουµε µεταξύ των διαθέσιµων λύσεων εκείνη που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες µας. Το «Best cloud» είναι ένας διαδικτυακός τόπος που παρουσιάζει έναν κατάλογο των παρόχων που προσφέρουν αποθήκευση για το υπολογιστικό νέφος µε βάση τις επιθυµητές υπηρεσίες. Σύνδεσµος: Ο διαδικτυακός αυτός τόπος προσφέρει µια γενική ιδέα των υπηρεσιών του υπολογιστικού νέφους που προσφέρουν οι εφαρµογές διαχείρισης πελατειακών σχέσεων.

18 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ SAAS/IAAS Άσκηση 3 : Μετάβαση στο SaaS - Με βάση τον προαναφερόµενο κατάλογο, εκτιµείστε τον συντελεστή βαρύτητας του κάθε κριτηρίου που διαχειριστήκατε στην πρώτη άσκηση, όπως περιγράφεται στην φάση λήψης αποφάσεων (π.χ. 0 βαθµούς αν ένα ζητούµενο δεν καλύπτεται καθόλου, 1 βαθµό εάν ένα προαπαιτούµενο καλύπτεται µερικώς, 2 βαθµούς αν καλύπτεται πλήρως). - Εκτιµείστε συνολικά την πληροφορία που συγκεντρώσατε (κριτήρια αξιολογηµένα κατά σπουδαιότητα και εκτίµηση της κάθε προσφερόµενης υπηρεσίας) προκειµένου να επιλέξετε εκείνην που ταιριάζει καλύτερα στα κριτήριά σας.

19 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ SAAS/IAAS Στον πίνακα που ακολουθεί δίνεται ένα παράδειγµα συσσωµάτωσης των δεδοµένων (σηµειώσεις και εκτιµήσεις σπουδαιότητας) όπως φαίνονται στη βάση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Κάθε εισαγωγή στον πίνακα έχει υπολογιστεί ως αποτέλεσµα ενός συντελεστή βαρύτητας (σύµφωνα µε την σπουδαιότητα του κάθε κριτηρίου) και της προσδοκώµενης αποδοτικότητας της εφαρµογής γιακάθεένα απότακριτήριαπουέχουνοριστεί. CRM1 CRM2 SalesForce ιαθεσιµότητα υπηρεσιών Βελτίωση δεξιοτήτων Ασφάλεια: Πιστοποίηση Απόρρητο και ακεραιότητα δεδοµένων Χρόνος αποκατάστασης Εξοικονόµηση σε τοπικό επίπεδο Βιώσιµη Ανάπτυξη 1 1 1

20 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ SAAS/IAAS Με βάση τον προηγούµενο πίνακα προκύπτει το ακόλουθο διάγραµµα, το οποίο αποτιµά γραφικά την αξιολόγηση της κάθε εφαρµογής στη βάση των κριτηρίων.

21 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ SAAS/IAAS Ας υποθέσουµε ότι έχουµε επιλέξει την υπηρεσία Suppose saleforces CRM. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήµατα για τη µετάβαση του CRM του «Η πόλη µου». 1. ηµιουργήστε έναν δοκιµαστικό λογαριασµό µε διάρκεια 30 ηµερών στο 2. Για να αξιοποιήσουµε τις δυνατότητες CRM, πρέπει να εισάγουµε δεδοµένα µέσα στο CRM Το Salesforce διευκολύνει την ενσωµάτωση δεδοµένων αξιοποιώντας εργαλεία εισαγωγής από πλατφόρµες όπως τα gmail, linkedin etc.,όπως επίσης.csv αρχεία, όπως φαίνεται στο ακόλουθο video : watch? v = 6qYgleYS1dM Ακολουθήστε τον εκπαιδευτικό οδηγό για να εισάγετε δεδοµένα στο.csv αρχείο που δίνεται παρακάτω. Αυτό το αρχείο έχει ανακτηθεί µέσω του εργαλείου εξαγωγής δεδοµένων CRM του ηµαρχείου «Η πόλη µου».

22 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ SAAS/IAAS First Name Last Name Jean Dupond Jean.d com Bernard Soft Bernar com Andrew Camero n Account Title Phone Mailing Street Andrew.camer on@m ail.com Sunshine IT Managin g Director st Avenue Rainbow Sales IT Manager 303 6nd Avenue Universal IT IT Director nd Avenue Mailing City Mailing Satet Mailin g Countr y Status Carcosa AR USA Included Patience KS USA Not Interest ed Salem WV USA Sent!!!! Ο παραπάνω πίνακας πρέπει να αποθηκευθεί σε µια σελίδα Excel µε µορφοποίηση.csv Μόλις ενσωµατωθούν τα δεδοµένα, το CRM µπορεί να χρησιµοποιηθεί από την πλατφόρµα του υπηρεσιών cloud computing

23 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ SAAS/IAAS Άσκηση 4 : Μετάβαση σε µοντέλο IaaS Επιλέξαµε να δείξουµε τη µετάβαση σε ένα µοντέλο υπηρεσιών νέφους IaaS µεταβιβάζοντας την εφαρµογή openscrutin. Μετά από µελέτη διαφορετικών παρόχων υπηρεσιών IaaS, επιλέξαµε µια πλατφόρµα που λειτουργεί µε OpenStack. Η ιδέα είναι να δηµιουργήσουµε µια εικόνα του server στον οποίο είναι εγκατεστηµένη η εφαρµογή και να την ενσωµατώσουµε ως διαθέσιµη εικόνα στο OpenStack προκειµένου να αναπτύξουµε µια εικονική µηχανή που περιέχει την εφαρµογή µας.

24 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ SAAS/IAAS 1. ηµιουργείστε ένα εικονικό λειτουργικό ubuntu χρησιµοποιώντας το εικονικό κυτίο. 2. Κατεβάστε και εγκαταστήστε την εφαρµογή openscrutin σε αυτή την εικονική µηχανή ( 3. Συνδεθείτε µε την πλατφόρµα OpenStack.

25 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ SAAS/IAAS 4. Εισάγετε την εικόνα της εικονικής µηχανής σας στο OpenStack όπως ακολουθεί:

26 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ SAAS/IAAS

27 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ SAAS/IAAS 5. Μπορείτε να αποκτήσετε µια ιδέα για το OpenStack µελετώντας το ακόλουθο παράδειγµα:

28 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ SAAS/IAAS

29 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (1) ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ SAAS/IAAS 6. Από τον περιηγητή σας, ανοίξτε την εφαρµογή από την νέα της IP διεύθυνση (όπως παρέχεται από το OpenStack)

30 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2: ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΦΟΥΣ PAAS

31 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ PAAS Αυτή η µελέτη περίπτωσης αφορά τη ηµοτική Αρχή µιας πόλης που ενδιαφέρεται να µεταβιβάσει µια εφαρµογή της στο PaaS. Πλαίσιο Η ηµοτική Αρχή θέλει να αναπτύξει ένα πακέτο εφαρµογών OpenLoisirs για πολίτες το οποίο θα τους επιτρέψει να δηµιουργούν και να µοιράζονται πληροφορίες σχετικές µε αθλητικές και πολιτισµικές δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, εθελοντικά η SoftLab, µια ένωση DIY µε προσανατολισµό στην πληροφορική µε την υποστήριξη της ηµοτικής Αρχής ξεκίνησε ήδη την ανάπτυξη ορισµένων από αυτές τιε εφαρµογές οι οποίες αρχικά φιλοξενούνταν από το ISD της πόλης. 31

32 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ PAAS Κίνητρα Καθώς πρόκειται για εφαρµογές που είναι συγκεκριµένες και υπό διαµόρφωση, δύσκολα µεταφέρονται στο µοντέλο του SaaS. Ο ήµος αποφάσισε στο πλαίσιο της µετάβασής του στο υπολογιστικό νέφος να παρέχει µια πλατφόρµα υλοποίησης η οποία θα είναι γρήγορα διαθέσιµη στα µέλη του SoftLab, αφήνοντας σε εκείνα τον έλεγχο των εφαρµογών που µπορούν να εγκαταστήσουν, διαµορφώνουν, διατηρήσουν και µοιραστούν µε τους πολίτες. Επί του παρόντος, η εταιρεία εφαρµογών OpenLoisirs επικεντρώνεται σε υπηρεσίες που χρησιµοποιούν δωρεάν λογισµικά (Eclipse, Apache Synapse, MySQL, Redhat Linux,...). Η πόλη αναζητά λοιπόν έναν δηµόσιο πάροχο υπολογιστικού νέφους προκειµένου να διατηρήσει την πλατφόρµα υλοποίησης και να αναλάβει την διαχείριση των συστηµάτων µε σκοπό να µειωθούν τα λειτουργικά έξοδα του ISD. 32

33 ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (1) GAP Red Hat s OpenShift easiness of integration 3,3 2,0 easiness of applications migration 4 3 Development environment( JAVA, JEE, ECLIPSE) 4 0 Existence of API 2 3 Cost of services 3,7 3,0 Free Basic services 4 3 services with payement 3 3 Affordable price 4 3 Easiness of usability 3,1 2,9 Administration control 3 3 reporting tools and systems log 4 3 easiness to consult the performance of PaaS 3 2 Simplification of sharing data 2 3 Simplifying backups and restores 3 2 Documentation quality 4 4 Easiness to contact the provider

34 ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (2) GAP Red Hat s OpenShift Availability of services 1,6 1,4 Downtime per year / month / week 4 4 Domicile in europe 0 0 control over the material 0 0 Control on virtual servers 0 0 availability more advanced than that of the company 4 3 Quality Of Services 2,8 3,0 Esay management of SLA 3 3 Esay management of SLO 2 3 Clarity of incurred penalty clauses 2 3 Reporting tools (logs and access control) 4 3 Ergonomics of applications 3,5 3,5 Development cycle control 3 4 configuration of the deployment environment 4 3 Economics compared the local solution 4,0 4,0 reducing license aquisition 4 4 reducing license material 4 4 reducing license maintenance

35 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ PAAS Μετάβαση σε µοντέλο υπηρεσιών νέφους PaaS µε Google App Engine Στη µελέτη περίπτωσης OpenLoisirs, θα δηµιουργήσουµε και αναπτύξουµε µια νέα δυναµική Web εφαρµογή χρησιµοποιώντας το Google PaaS που ονοµάζεται Google App Engine (GAP). GAP είναι ένα περιβάλλον σχεδιασµού και φιλοξενίας για web εφαρµογές που βασίζονται σε περιηγητές της Google. Τα πλεονεκτήµατα περιλαµβάνουν τη δηµιουργία µιας βάσης δεδοµένων (η οποία ονοµάζεται BigTable κατάστηµα δεδοµένων) και διαχείρισης χρήστη. Η γλώσσα που συνδέεται µε αυτό το κατάστηµα δεδοµένων είναι η Google Query Language (GQL). 35

36 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ PAAS GOOGLE APP ENGINE (GAP) Η εικόνα δείχνει τη δοµή της Google App Engine, η οποία αποκαλύπτει την λειτουργία και την πολυπλοκότητα των περιηγητών της Google. Η εφαρµογή εξισορρόπησης φορτίου (load balancer) χρησιµοποιείται για να διανεµηθούν τα HTTP αιτήµατα στα διαφορετικά καταστήµατα δεδοµένων (datastores). 36

37 Η Google App Engine παρέχει ένα πακέτο διεπαφών προγραµµατισµού εφαρµογών (APIs) για πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες, για παράδειγµα: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ PAAS URL Fetch : Επιτρέπει HTTP / HTTPS αιτήµατα σε άλλους servers. Αποστολή και λήψη ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Images: ιαχείριση εικόνων (περιστροφή, κλίµακα κτλ). Google Accounts: Ταυτοποιήσεις µέσα σε µια εφαρµογή. XMPP: Αποστολή και λήψη µηνυµάτων σε µορφή XMPP (που χρησιµοποιούνται στο Google Talk) Task Queues: Ταξινόµηση καθηκόντων σε σειρά. Cron: Καθιστά δυνατό τον συστηµατικό προγραµµατισµό των καθηκόντων, π.χ. µηνιαία αποστολή newsletter. Channel API: Επιτρέπει την επικοινωνία ανάµεσα στον περιηγητή και τον server (push). Πρόκειται για µια εκτέλεση Comet µε την υποστήριξη της βιβλιοθήκης javascript. Backends: ηµιουργεί µόνιµες συνθήκες για µια εφαρµογή µε πρόσβαση σε µεγαλύτερη µνήµη (νέα στο 1.5.0) Pull Queues: Ανάλογη µε το Task Queues αλλά η εφαρµογή επιλέγει να τρέξουν καθήκοντα σε σειρά (instead of being served) Οι βασικές υπηρεσίες της Google App Engine είναι δωρεάν, αλλά παραµένουν εξαρτηµένες από τη ποσόστωση. Είναι δυνατό να αφοραστεί µεγαλύτερη ποσόστωση ανάλογα µε την κάθε υπηρεσία. 37

38 Προαπαιτούµενα: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ PAAS 1. Η/Υ ή Laptop µε σύνδεση στο διαδίκτυο 2. Ένα λογαριασµό Gmail ώστε να έχεις πρόσβαση στη Google App Engine 3. Eclipse Luna 4.- IDE for Java EE Developers Βήµα 1: Εγκατάσταση του Google App Engine µε Eclipse Για να αναπτύξουµε τη νέα ιστοσελίδα, θα χρησιµοποιήσουµε Java και Java EE µε Eclipse ως IDE. Η δηµιουργία και ανάπτυξη απαιτούν εγκατάσταση της τελευταίας έκδοσης του "Eclipse for Java EE developers". Η Google App Engine παρέχει ένα SDK για σύνδεση Eclipse. Για να το εγκαταστήσετε πρέπει να πάτε στο Help menu> Install New Software. Αν η έκδοση Eclipse που έχετε είναι 4.x, επιλέξτε για να κάνετε µια λίστα των συνδέσµων που διατίθενται. Επιλέξτε: Google Plugin για Eclipse SDK> Google App Engine Java SDK SDK> Google Web Toolkit SDK (προαιρετικό) Στη συνέχεια πατήστε Next και µετά επικυρώστε την άδεια. 38

39 .

40 .

41 . SELECT PLUG INS

42 .

43 . ACCEPT ALL LICENSES

44 . FINISH

45 NEW WEB APPLICATION PROJECT.

46 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ PAAS Βήµα 2- ηµιουργία της εφαρµογής (1/4) Μόλις µπει σε λειτουργία το Eclipse, µπορείτε να ξεκινήσετε ένα νέο έργο "OpenLoisirsApp" επιλέγοντας το εικονίδιο Google (το οποίο αναπαρίσταται από ένα "g") το οποίο εµφανίζει τα χαρακτηριστικά του Google App Engine που έχουµε εγκαταστήσει. Επιλέξτε "New Web Application Project" για να δηµιουργήσετε µια νέα εφαρµογή App Engine. Ο βοηθός δηµιουργίας έργου ανοίγει, συµπληρώστε τα ακόλουθα πεδία: Εισάγετε ένα όνοµα για το πρώτο έργο σας -> "OpenLoisirsApp" ώστε ένα όνοµα στο πακέτο που δηµιουργήσατε -> "OpenLoisirsApp" Επιβεβαιώστε ότι έχετε επιλέξει τα κυτία "Use Google App Engine" και "Generate sample project code". Καταργήστε την επιλογή "Use Google Web Toolkit." Πατήστε Finish. Ο σύνδεσµος App Engine δηµιουργεί και οργανώνει τα αρχεία των εφαρµογών. Ακολουθούν λεπτοµερώς οι λειτουργίες των αρχείων. 46

47 .

48 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ PAAS Βήµα 2- ηµιουργία εφαρµογής (2/4) 1. OpenLoisirsAppServlet.java Εντοπίστε ένα αρχείο κωδικοποιηµένο σε Java servlet OpenLoisirsAppServlet.java source στη δοµή µε τα αρχεία του έργου. Πλοηγηθείτε στην ιεραρχία. Βρίσκεται εκεί. OpenLoisirsApp/src/openLoisirsApp/OpenLoisirsAppServlet.java Ο κωδικός ενεργοποιήθηκε από το σύνδεσµο 1 package OpenLoisirsApp; 2 3 import java.io.ioexception; 4 import javax.servlet.http.*; 5 7 public class OpenLoisirsAppServlet extends HttpServlet { 8 public void doget(httpservletrequest req, HttpServletResponse resp) 9 throws IOException { 10 resp.setcontenttype("text/plain"); 11 resp.getwriter().println("la ville vous souhaite la bienvenue"); 12 } 13 } Το αρχείο περιέχει µια τάξη που αλληλεπιδρά µε τον Web server ώστε να ανακτήσει και να επεξεργαστεί δεδοµένα που εστάλησαν από επισκέπτες σε µορφή φόρµας, για παράδειγµα: 48

49 . OPENLOISIRSAPPSERVLET.JAVA

50 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ PAAS Βήµα 2 - ηµιουργία εφαρµογής (3/4) 1. OpenLoisirsAppServlet.java Η µέθοδος doget () χρησιµοποιείται όταν ο επισκέπτης αναζητά µια σελίδα. Παρέχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το App Engine libraries. Για παράδειγµα, επιτρέπει την ανάκτηση δεδοµένων που εστάλησαν από µια φόρµα, την αποθήκευσή τους στη βάση δεδοµένων της Google, την αποστολή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας µέσω διακοµιστών που χρησιµοποιούνται από το GMail κτλ. Η µέθοδος doget () παρουσιάζει µόνο το «Η πόλη σας υποδέχεται» στην αρχική σελίδα ως απλό κείµενο. 50

51 .

52 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ PAAS Βήµα 2- ηµιουργία εφαρµογής (3/4) 2 appengine-web.xml Αυτό το αρχείο είναι ειδικά διαµορφωµένο για το App Engine και περιλαµβάνει γενικές πληροφορίες σχετικά µε την εφαρµογή OpenLoisirsApp (όνοµα, έκδοση κτλ) και ορισµένα χαρακτηριστικά όπως συνεδρίες, υπηρεσίες Google, κτλ. 3 index.html Αυτό το αρχείο αποτελεί µια σελίδα HTML και οδηγεί τους επισκέπτες στην αρχική σελίδα. 52

53 . APPENGINE-WEB.XML

54 . INDEX.HTML

55 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ PAAS Βήµα 3- Εκτέλεση της εφαρµογής Για να δοκιµάσετε την εφαρµογή, απλά πατήστε το κοµβίο "Debug" στη γραµµή εργαλείων, και επιλέξτε "Debug as"> "Web Application«. Η κονσόλα Eclipse εµφανίζει µηνύµατα όπως: "INFO: Dev App Server is now running" για να δείξει ότι ο εξυπηρετητής Google «τρέχει» στον υπολογιστή σας "INFO: Server default is running at http: // localhost: 8888 /" για να δείξει µε ποια τοπική διεύθυνση µπορείτε να δοκιµάστε την ιστοσελίδα σας Πληκτρολογώντας στον πλοηγό σας http: // localhost: 8888, θα δείτε να εµφανίζεται η αρχική σελίδα του αρχείου index.html. Επιλέγοντας το σύνδεσµο "OpenLoisirsApp" ο OpenLoisirsApp servlet θα φορτωθεί και «τρέξει» δείχνοντας αυτή τη φορά το µήνυµα «Η πόλη σας καλοσωρίζει«. Η plug-in Google App Engine αυτόµατα ενεργοποιεί µια σελίδα διαχείρισης για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της εφαρµογής OpenLoisirsApp. Για να εισέλθετε πηγαίνετε στο http: // localhost: 8888 / _ah / admin Αυτή η σελίδα σας επιτρέπει να δείτε τα δεδοµένα που είναι αποθηκευµένα στο Datastore ("the Google database")και να προσοµοιώσετε τη λειτουργικότητα ώστε να δοκιµάσετε την εφαρµογή (αποστολή και λήψη ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, υποβάθµιση τρόπου λειτουργίας). 55

56 . ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

57 . Η ΚΟΝΣΟΛΑ ECLIPSE ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

58 . Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΡΕΧΕΙ ΤΟΠΙΚΑ

59 . ΣΕΛΙ Α ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

60 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ PAAS Βήµα 4- Ανάπτυξη στο Google PaaS 4.1 ήλωση της εφαρµογής στο Google Για την ανάπτυξη του OpenLoisirsApp απαιτείται πρόσβαση στο: µέσω ενός λογαριασµού Google (για παράδειγµα λογαριασµός, GMail). Στη συνέχεια επιλέξτε "Create Application" για να εκκινήσετε τη δήλωση και ελέγξτε τη διαθεσιµότητά επιλέγοντας "Check Availability". Για την προκειµένη µελέτη περίπτωσης διαλέξαµε το ville69-openloisirsapp. Ένας σύνδεσµος στο ταµπλό της εφαρµογής OpenLoisirsApp επιτρέπει να κάνουµε ακριβείς δοκιµές για να απενεργοποιήσουµε την εφαρµογή προσωρινά και να ελέγξουµε την πλατφόρµα (ανάλυση κίνησης, αύξηση της δύναµης κτλ). 60

61 DEPLOYMENT..

62 ..

63 ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ..

64 ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ,,

65 DASHBOARD ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ..

66 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ PAAS Βήµα 4- Ανάπτυξη στο Google PaaS Πριν τη µεταφορά της εφαρµογής στο Google PaaS, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε το ειδικό αναγνωριστικό της εφαρµογής στο appengine-web.xml στο <application> </ application>: Στη συνέχεια µεταβείτε στο Google Eclipse menu και επιλέξτε "Deploy to App Engine" χρησιµοποιώντας το λογαριασµό σας στην Google <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> 2 <appengine-web-app xmlns=" 3 <application>mairie69-openloisirsapp</application> 4 <version>1</version> Μετά τη σύνδεση, επιλέξτε "Deploy" και έχετε πρόσβαση στην web εφαρµογή σας στο: 66

67 ,,

68 DEPLOYMENTΣΕ GOOGLE PAAS.

69 ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΟΧΗΣ..

70 ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ MY APPLICATION..

71 ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΟΧΗΣ..

72 ..

73 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (2) ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΟ PAAS Κοινοποίηση της εφαρµογής Το κοινό µπορεί να έχει πρόσβαση στην εφαρµογή ville69-openloisirsapp από το domain loisirs.ville69.eu του ήµου (στο συγκεκριµένο παράδειγµα). O χρήστης µπορεί να αξιολογήσει τη διαχείριση της εφαρµογής, επιλέγοντας αρχικά "Administration" > "Application Settings" και κατόπιν να επιλέξει την λειτοργία "Add Domain" στο "Domain Setup" ώστε να κοινοποιήσει στην αγορά την εφαρµογή: 73

ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΝΕΦΟΣ: Ο ΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΝΕΦΟΣ: Ο ΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΝΕΦΟΣ: Ο ΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Ο στόχος της συγκεκριµένης µαθησιακής ενότητας είναι να παρουσιάσει στους σπουδαστές το µεθοδολογικό πλαίσιο και τα εργαλεία για την

Διαβάστε περισσότερα

A novel vocational training programme on cloud computing skills LLP GR-LEONARDO-LMP

A novel vocational training programme on cloud computing skills LLP GR-LEONARDO-LMP Project acronym: Project name: Project code: Document Information Document ID name: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Nebula_WP43_2015-06-15_4.3.3-Training

Διαβάστε περισσότερα

A novel vocational training programme on cloud computing skills LLP GR-LEONARDO-LMP

A novel vocational training programme on cloud computing skills LLP GR-LEONARDO-LMP Project acronym: Project name: Project code: Document Information Document ID name: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Nebula_WP43_2015-06-15_4.3.3-Training

Διαβάστε περισσότερα

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Project acronym: Project name: Project code: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Document Information Document ID name: Nebula_WP43_2015-06-12_4.3.3-Training

Διαβάστε περισσότερα

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Project acronym: Project name: Project code: Document Information Document ID name: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Nebula_WP4_D4.3.1_Learning_Material_and_Content_2015_30_04

Διαβάστε περισσότερα

Cloud Computing with Google and Microsoft. Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425

Cloud Computing with Google and Microsoft. Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425 Cloud Computing with Google and Microsoft Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425 Σχεδιάγραμμα Εισαγωγή Τεχνολογίες Cloud Computing Περιγραφή Εργασίας Επιτεύγματα Εργασίας Συμπεράσματα Cloud

Διαβάστε περισσότερα

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Project acronym: Project name: Project code: Document Information Document ID name: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Nebula_WP4_D4.3.1_Learning_Material_and_Content_2015_30_04

Διαβάστε περισσότερα

CycloVET. Κανόνες επιτραπέζιου παιχνιδιού «Η Επιστροφή του Ποδηλάτη» EXELIA

CycloVET. Κανόνες επιτραπέζιου παιχνιδιού «Η Επιστροφή του Ποδηλάτη» EXELIA CycloVET Κανόνες επιτραπέζιου παιχνιδιού «Η Επιστροφή του Ποδηλάτη» EXELIA Δεκέμβρης, 2016 1 Project acronym: Project name: Project code: Document History CycloVET Improving skills and competences of cycling

Διαβάστε περισσότερα

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Project acronym: Project name: Project code: Document Information Document ID name: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Nebula_WP4_D4.3.1_Learning_Material_and_Content_2015_30_04

Διαβάστε περισσότερα

Using Google Maps Engine Connector for QGIS

Using Google Maps Engine Connector for QGIS Using Google Maps Engine Connector for QGIS QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis

Διαβάστε περισσότερα

Σταύρος Καουκάκης Ευτύχιος Βαβουράκης

Σταύρος Καουκάκης Ευτύχιος Βαβουράκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Βασικές Έννοιες Διαδικτύου Wordpress & Κοινωνικά Δίκτυα (Part 1) Σταύρος Καουκάκης Ευτύχιος Βαβουράκης 1 Περιεχόμενα Γενικές Έννοιες Διαδικτύου Η αρχιτεκτονική του Web Συστήματα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ-1. Θα δημιουργήσουμε αυτό το μοντέλο με 2 κομμάτια, τη βάση και τη σκεπή.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ-1. Θα δημιουργήσουμε αυτό το μοντέλο με 2 κομμάτια, τη βάση και τη σκεπή. ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ-1 Θα δημιουργήσουμε αυτό το μοντέλο με 2 κομμάτια, τη βάση και τη σκεπή. Κατ αρχήν, χρησιμοποιώντας μιλλιμετρέ χαρτί, σχεδιάστε το σχήμα σας, όπως στο σχήμα που ακολουθεί.

Διαβάστε περισσότερα

SocialSkip Service v2.0

SocialSkip Service v2.0 SocialSkip Service v2.0 Οδηγίες εγκατάστασης Κωνσταντίνος Παρδάλης Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Πληροφορικής Κέρκυρα, Μάιος 2013 Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 2 Αρχεία για λήψη... 2 Εγκατάσταση Java Developer

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγγραφής στις Εξετάσεις για Ανεξάρτητους Υποψηφίους

Οδηγίες Εγγραφής στις Εξετάσεις για Ανεξάρτητους Υποψηφίους Οδηγίες Εγγραφής στις Εξετάσεις για Ανεξάρτητους Υποψηφίους Ιανουάριος 2017 Έκδοση 4.1 Απρίλιος 2018 Έκδοση 04.2 PeopleCert Certifying Professionals E-mail: info@peoplecert.org, www.peoplecert.org Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. Ενότητα 11: Αρχιτεκτονική Cloud

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. Ενότητα 11: Αρχιτεκτονική Cloud Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Ενότητα 11: Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ -Καθορισµός του πλαισίου µετάβασης στο περιβάλλον του cloud computing - Αναγνώριση ευκαιριών και ανάλυση κερδών/κόστους από την µετάβαση

Διαβάστε περισσότερα

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή Τι είναι ένα CMS CMS ή Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System) ονομάζουμε ένα λογισμικό που μας βοηθά να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε έναν ιστότοπο δημόσιας ή περιορισμένης πρόσβασης.

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο MICROSOFT OUTLOOK

Εγκατάσταση λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο MICROSOFT OUTLOOK 13/9/2012 Εγκατάσταση λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο MICROSOFT OUTLOOK NBW Internet Wizards Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 5, 10561 Αθήνα Τηλ.: 210 6148071, e-mail: info@nbw.gr, website: www.nbw.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση. Εξοικείωση με την πλατφόρμα Moodle

Άσκηση. Εξοικείωση με την πλατφόρμα Moodle ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Συστήματα Τηλεκπαίδευσης Άσκηση Εξοικείωση με την πλατφόρμα Moodle Με την άσκηση αυτή θα ενημερωθείτε και θα αρχίσετε να εξοικειώνεστε με το Σύστημα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

MathDebate Οδηγός για τον χρήστη

MathDebate Οδηγός για τον χρήστη Goce Delchev University Shtip MathDebate Οδηγός για τον χρήστη MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018)

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµ θ ίσ ί ε σ ις ς e-mai a l i dsp s ei e ra r i a a.gr g

Ρυθµ θ ίσ ί ε σ ις ς e-mai a l i dsp s ei e ra r i a a.gr g Ρυθµίσεις e-mail dspeiraia.gr Οδηγός Ρυθμίσεων E-mail Όνομα χρήστη Κωδικός Διακομιστής Εισερχόμενης Αλληλογραφίας mail.dspeiraia.gr Διακομιστής Εξερχόμενης Αλληλογραφίας mailgate.wexgroup.com E-mail_Setup_dspeiraia_V1.2_WL.docx141007_02

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Διαδικτύου, Wordpress και BuddyPress

Βασικές Έννοιες Διαδικτύου, Wordpress και BuddyPress ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Βασικές Έννοιες Διαδικτύου, Wordpress και BuddyPress Σταύρος Καουκάκης Χάρης Παπαγιαννάκης Ευτύχης Βαβουράκης 1 Περιεχόμενα Γενικές Έννοιες Διαδικτύου Η αρχιτεκτονική του Web Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Σ αυτό το εκπαιδευτικό σενάριο θα κατασκευάσουμε μια σιδηροδρομικά γραμμή για το παιχνίδι της εικόνας. Οι διαστάσεις του δικού σας παιχνιδιού μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

A novel vocational training programme on cloud computing skills. Nebula_WP4_D4.3.1_Learning_Material_and_Content_2015_30_04

A novel vocational training programme on cloud computing skills. Nebula_WP4_D4.3.1_Learning_Material_and_Content_2015_30_04 Project acronym: Project name: Project code: Document Information Document ID name: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Nebula_WP4_D4.3.1_Learning_Material_and_Content_2015_30_04

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εργαστήριο

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εργαστήριο Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εργαστήριο «Εισαγωγή στο MS Project- Διάγραμμα Gantt» Μ.Τσικνάκης, Ρ.Χατζάκη Ε. Μανιαδή, Ά. Μαριδάκη 1. Εισαγωγή στο Microsoft Project To λογισμικό διαχείρισης έργων MS Project

Διαβάστε περισσότερα

SocialSkip Service v1.0

SocialSkip Service v1.0 SocialSkip Service v1.0 Οδηγίες εγκατάστασης Κωνσταντίνος Παρδάλης Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Πληροφορικής Κέρκυρα, Ιανουάριος 2013 Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 2 Αρχεία για λήψη... 2 Εγκατάσταση Java

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστική Νέφους Cloud computing

Υπολογιστική Νέφους Cloud computing Υπολογιστική Νέφους Cloud computing Χρ. Ηλιούδης Clouds Cloud computing??? Διείσδυση του Cloud Ορισμός - χαρακτηριστικά Ο όρος cloud έχει τις ρίζες στου στην αρχή του internet όπου συνήθιζαν να το αναπαριστούν

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή: Σύστηµα ιαχείρισης ιαδικτυακού Περίπτερου / Ιστοσελίδας στον διαδικτυακό τόπο kalliergea.gr

Εφαρµογή: Σύστηµα ιαχείρισης ιαδικτυακού Περίπτερου / Ιστοσελίδας στον διαδικτυακό τόπο kalliergea.gr ..χτίζουµε την ιστοσελίδα σας στο Internet www.kalliergea.gr Λάουρα Π. Καζακράντε «Καλλιεργαία» Πληροφορική - Internet - ιαφήµιση - Μεταφράσεις Τηλ.: 211 0104925, 695 6118589 Email: info@kalliergea.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ IP

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ IP Βήμα 1 ο : Δημιουργία Λογαριασμού DynDNS ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ IP 1. Μεταβείτε στην σελίδα https://www.dyndns.com 2. Κάντε κλικ στο Create Account 3. Συμπληρώστε την φόρμα με τα απαραίτητα στοιχεία 4.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13: : Εφαρμογές νέφους. Καραμαούνας Π. 1

Κεφάλαιο 13: : Εφαρμογές νέφους. Καραμαούνας Π. 1 Κεφάλαιο 13: : Εφαρμογές νέφους Καραμαούνας Π. 1 13.1 Eισαγωγή στις εφαρμογές νέφους Βασικά χαρακτηριστικά: Εξυπηρέτηση κατ απαίτηση: άμεσα και χωρίς καθυστέρηση Ευρεία πρόσβαση στο δίκτυο: προσβάσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή Οι οδηγίες που ακολουθούν περιγράφουν την εγκατάσταση και τη χρήση (compile & run) της Java για τον προσωπικό σας υπολογιστή. Windows (10, 8.1,

Διαβάστε περισσότερα

Tynker: Γρήγορος οδηγός για εκπαιδευτικούς

Tynker: Γρήγορος οδηγός για εκπαιδευτικούς Τεχνολογική Ενδυνάμωση Εκπαιδευτών της ΕΕΚ. Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι για την κατάρτιση εκπαιδευτών ΕΕΚ στο σχεδιασμό και τη χρήση εκπαιδευτικών μεθοδολογιών μεσώ κινητών συσκευών (m-learning) Tynker:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης για το Historiana

Οδηγίες χρήσης για το Historiana Οδηγίες χρήσης για το Historiana Το Historiana είναι ένα περιβάλλον elearning το οποίο έχει δημιουργηθεί από καθηγητές ιστορίας από την Ευρώπη και εκτός αυτής με στόχο να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός σύνδεσης στο δίκτυο του ΤΕΠΑΚ μέσα από την υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης VPN Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Οδηγός σύνδεσης στο δίκτυο του ΤΕΠΑΚ μέσα από την υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης VPN Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Οδηγός σύνδεσης στο δίκτυο του ΤΕΠΑΚ μέσα από την υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης VPN Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Περιεχόμενα Οδηγός σύνδεσης στο δίκτυο του ΤΕΠΑΚ μέσα από την υπηρεσία απομακρυσμένης

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 4: Συνεργασία. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 4: Συνεργασία. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 4: Συνεργασία Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Σκοπός 1. Πώς να χτίσετε και να διατηρήσετε μια αποτελεσματική ομάδα Σε αυτό πρόγραμμα, εντός

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Ψηφιακή ανάπτυξη Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Learning Objective : Βασικά συστατικά του Web Fabio Calefato Department of

Διαβάστε περισσότερα

ΒΗΜΑ 3. Από το πτυσσόμενο μενού (drop-down) που εμφανίζεται στην αριστερή μεριά, επιλέξτε Prism.

ΒΗΜΑ 3. Από το πτυσσόμενο μενού (drop-down) που εμφανίζεται στην αριστερή μεριά, επιλέξτε Prism. Δημιουργία Μολυβοθήκης με τη χρήση Primitives και Booleans ΒΗΜΑ 1. Στο FreeCAD επιλέξτε Create a new Empty Document Part Create a New Sketch. ΒΗΜΑ 2. Από την ενότητα primitives της γραμμής εργαλείων, επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Ανάπτυξη. Ενότητα 3: Δικτύωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Ανάπτυξη. Ενότητα 3: Δικτύωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Ανάπτυξη Ενότητα 3: Δικτύωση Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Σκοπός 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟΧΩΝ Στην ενότητα αυτή θα μελετήσουμε τρόπους διαμόρφωσης του προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Όλες οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου.

Όλες οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Όλες οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου. Οι υπηρεσίες νέφους παρέχονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο τελικός χρήστης δεν μπορεί να διακρίνει τεχνικές λεπτομέρειες. Η χρηστικότητα, η διαθεσιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN Στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα είσαι σε θέση: 1. Να εντάσσεις έναν σταθμό εργασίας σε domain. 2. Να εντοπίζεις τους σταθμούς εργασίας ενός domain. 3. Να εξηγείς

Διαβάστε περισσότερα

MathDebate Οδηγός για διαχειριστές

MathDebate Οδηγός για διαχειριστές Goce Delchev University Shtip MathDebate Οδηγός για διαχειριστές MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οδηγός Εργαστηρίου για το Μεταπτυχιακό Μάθημα Τεχνολογία Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 2: Διαπραγμάτευση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 2: Διαπραγμάτευση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 2: Διαπραγμάτευση Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Unit Scope Σε αυτή την ενότητα θα μελετήσουμε τα βασικά των καταστάσεων διαπραγμάτευσης winwin,

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 1 Προσδιορισµός µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας

Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 1 Προσδιορισµός µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 1 Προσδιορισµός µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας [Όνομα διεξάγων εδώ] This project has been funded with

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING. Κεφάλαιο 2: Από την οπτική εκείνων που λαµβάνουν αποφάσεις (decision makers)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING. Κεφάλαιο 2: Από την οπτική εκείνων που λαµβάνουν αποφάσεις (decision makers) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING Κεφάλαιο 2: Από την οπτική εκείνων που λαµβάνουν αποφάσεις (decision makers) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Περιεχόμενα Εισαγωγή Εγκατάσταση Δημιουργία νέου project Java Editor Perspectives Δημιουργία source folders Προσθήκη νέου αρχείου στο project Εισάγωντας

Διαβάστε περισσότερα

Λιόλιου Γεωργία. ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα

Λιόλιου Γεωργία. ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα Λιόλιου Γεωργία ΕπιβλέπουσαΚαθηγήτρια: ΣατρατζέµηΜάγια, καθηγήτρια, τµ. ΕφαρµοσµένηςΠληροφορικής, ΠΑΜΑΚ Εισαγωγή Γενικά στοιχεία εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ιστοσελίδας με. Wordpress - Βασικές λειτουργίες

Δημιουργία ιστοσελίδας με. Wordpress - Βασικές λειτουργίες Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Περιεχόμενα Εγγραφή και αρχικές ρυθμίσεις Διαχείριση Ιστοσελίδας Δημιουργία Menu Δημιουργία σελίδας Δημιουργία Άρθρου Αλλαγή Εμφάνισης Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΕΒΡΟΥ. Καλτσίδης Χρήστος

ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΕΒΡΟΥ. Καλτσίδης Χρήστος Καλτσίδης Χρήστος Μάρτιος 2009 Υπηρεσία Φιλοξενίας Ιστοσελίδων στο ΠΣΔ Η υπηρεσία φιλοξενίας σελίδων στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έχει σκοπό την προβολή των δραστηριοτήτων των σχολικών μονάδων και του

Διαβάστε περισσότερα

1. Τρόποι πρόσβασης στο Email σας

1. Τρόποι πρόσβασης στο Email σας Email Account: student: Αντικαθίσταται µε το username κάθε φοιτητή. department: Ανάλογα µε το τµήµα στο οποίο ανήκει κάθε φοιτητής αντικαθιστά την παραπάνω λέξη µε την αντίστοιχη του τµήµατός του. Π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

VERSION 1.0 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, 2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ CLOUDSIM ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

VERSION 1.0 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, 2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ CLOUDSIM ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ VERSION 1.0 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, 2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ CLOUDSIM ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ CLOUDSIM ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ Σελίδα 1 / 8 Πίνακας περιεχομένων 1. Γενικά...3 2. Ρυθμίσεις για προχωρημένους...3 α.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤO ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΤΠΚ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ VPN ΥΣΠΤ Η υπηρεσία πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων του ΤΠΚ μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN Η ενίσχυση της διαπολιτισμικής μάθησης στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version Οι Συμβουλές Δράσης EILEEN ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση. Εξοικείωση με διαδικασία εγγραφής μαθητών σε κάποιο μάθημα και διαδικασία μεταφοράς μαθημάτων μεταξύ διαφορετικών συστημάτων moodle

Άσκηση. Εξοικείωση με διαδικασία εγγραφής μαθητών σε κάποιο μάθημα και διαδικασία μεταφοράς μαθημάτων μεταξύ διαφορετικών συστημάτων moodle ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Συστήματα Τηλεκπαίδευσης Άσκηση Εξοικείωση με διαδικασία εγγραφής μαθητών σε κάποιο μάθημα και διαδικασία μεταφοράς μαθημάτων μεταξύ διαφορετικών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Smart Notebook Software Installer 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Smart Notebook Software Installer 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Smart Notebook Software Installer 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Εφόσον έχετε κάνει δήλωση του SMART προϊόντος σας, θα σας ενηµερώσουµε για νέα χαρακτηριστικά και καινούριες ενηµερώσεις του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ 1. ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ WORDPRESS

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ 1. ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ WORDPRESS ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ 1. ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ WORDPRESS Τι είναι ιστοσελίδα; Ιστοσελίδα ( web page) είναι ένα είδος εγγράφου του παγκόσμιου ιστού (WWW) που περιλαμβάνει πληροφορίες με την μορφή κειμένου, εικόνας,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (E-MAIL)

ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (E-MAIL) Ορφανίδου 67 & Κονδυλάκη, Πατήσια Tηλ. Κέντρο: 210-22.23.799 Fax: 210-21.39.576 Ε-mail: iservices@omac.gr Web Site: http://www.omac.gr ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (E-MAIL) ΘΕΜΑ: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΕΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης

Οδηγός Εγκατάστασης www.athenaschool.net Οδηγός Εγκατάστασης Αθηνά 2012 Μάρτιος 2013 Copyright Πόλυς Γεωργίου, 2013 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved. Απαγορεύεται η αντιγραφή ή διανομή του παρόντος εγχειριδίου,

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp Εγκατάσταση Εγκατάσταση του Wamp Η εγκατάσταση χωρίζεται σε δύο µέρη. Πρώτα θα εγκαταστήσουµε το Wamp, ώστε να µετατρέψουµε τον υπολογιστή µας σε Web Server και µετά θα εγκαταστήσουµε το Joomla. Η εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείρηση Χρόνου. Soft Skills Training for Women in Construction

Διαχείρηση Χρόνου. Soft Skills Training for Women in Construction Διαχείρηση Χρόνου Soft Skills Training for Women in Construction Στόχοι Μαθήματος Η έννοια του χρόνου και οι κοινές παρανοήσεις Η σχέση με τον εαυτό σας, τους στόχους σας και τη διαχείρισή του χρόνου σας

Διαβάστε περισσότερα

1. Τρόποι πρόσβασης στο Email σας

1. Τρόποι πρόσβασης στο Email σας Στο παρακάτω παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε το τυχαίο Email Account: test@uowm.gr με κωδικό πρόσβασης (Password) το: test123 1. Τρόποι πρόσβασης στο Email σας Α. Μέσω Web Mail Μπορείτε από οποιονδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Λογαριασμού Διαχείρισης Business Telephony Create a Management Account for Business Telephony

Δημιουργία Λογαριασμού Διαχείρισης Business Telephony Create a Management Account for Business Telephony Δημιουργία Λογαριασμού Διαχείρισης Business Telephony Create a Management Account for Business Telephony Ελληνικά Ι English 1/7 Δημιουργία Λογαριασμού Διαχείρισης Επιχειρηματικής Τηλεφωνίας μέσω της ιστοσελίδας

Διαβάστε περισσότερα

CONTENTS. 1. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του NG Europe Erasmus+ 2. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του NG Europe. 3. Πως να συμμετάσχετε στο NG Europe

CONTENTS. 1. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του NG Europe Erasmus+ 2. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του NG Europe. 3. Πως να συμμετάσχετε στο NG Europe CONTENTS 1. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του NG Europe Erasmus+ 2. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του NG Europe 3. Πως να συμμετάσχετε στο NG Europe 4. Εκδηλώσεις NG Europe 2017-1-PT01-KA204-035759 This project

Διαβάστε περισσότερα

E-MAIL ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OUTLOOK EXPRESS ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ E-MAIL ΛΟΓΑΡΙΣΑΜΟΥ

E-MAIL ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OUTLOOK EXPRESS ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ E-MAIL ΛΟΓΑΡΙΣΑΜΟΥ E-MAIL ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OUTLOOK EXPRESS Στην παράγραφο αυτή, θα περιγράψουµε τη χρήση του προγράµµατος Outlook Express, που ενσωµατώνεται στις περισσότερες εκδόσεις των MS Windows. Για να εκτελέσουµε την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑMOBILE ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ANDROID ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΕ APPINVENTOR

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑMOBILE ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ANDROID ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΕ APPINVENTOR ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑMOBILE ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ANDROID ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΕ APPINVENTOR Σοφία Τζελέπη Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτ. Θεσ/νικης Απρίλιος 2013 http://users.sch.gr/stzelepi/portal stzelepi@sch.gr ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 App Inventor

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition Κακαρόντζας Γεώργιος Μεθοδολογία Θα υλοποιήσουμε την λεγόμενη πιστοποίηση μέσω φόρμας στοιχείων εισόδου (form-based authentication)

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Ψηφιακή ανάπτυξη Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Learning Objective : SEO και Analytics Fabio Calefato Department of Computer

Διαβάστε περισσότερα

O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών

O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών Prepared by University Paderborn 30/11/2015 Project name: Project acronym: Project number:

Διαβάστε περισσότερα

Searching and Downloading OpenStreetMap Data

Searching and Downloading OpenStreetMap Data Searching and Downloading OpenStreetMap Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση IIS (Internet Information Server) 7.0 / 7.5 / 8.0

Εγκατάσταση IIS (Internet Information Server) 7.0 / 7.5 / 8.0 Εγκατάσταση IIS (Internet Information Server) 7.0 / 7.5 / 8.0 Ο IIS (Internet Information Server) είναι το λογισμικό εξυπηρετητή παγκόσμιου ιστού (web server) της Microsoft για την πλατφόρμα των Windows.

Διαβάστε περισσότερα

505690-LLP-1-2009-1-IT-KA3-KA3MP

505690-LLP-1-2009-1-IT-KA3-KA3MP Δημιουργήστε τη δική σας Αγροτική Επιχείρηση 505690-LLP-1-2009-1-IT-KA3-KA3MP Μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων - Απ' ευθείας πώληση από το αγρόκτημα Περιπτώσεις απ' ευθείας πώλησης Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 2: Στυλ και Τεχνικές Ηγεσίας

Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 2: Στυλ και Τεχνικές Ηγεσίας 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 2: Στυλ και Τεχνικές Ηγεσίας This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝ ΕΣΗΣ DIAL-UP ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINDOWS XP

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝ ΕΣΗΣ DIAL-UP ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINDOWS XP ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝ ΕΣΗΣ DIAL-UP ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINDOWS XP ιαδικασία δικτύωσης PC µέσω modem Στις επόµενες παραγράφους περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσετε προκειµένου

Διαβάστε περισσότερα

ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών

ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών Παναγιώτης Κρητιώτης ΑΜ 1607 Περιεχόμενα Εισαγωγή Βασικά Στοιχεία Χαρακτηριστικά Αρχιτεκτονική Εργαλεία Προγραμματισμού Eclipse IDE Android SDK - ADT Plugin Προσομοιωτής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Designed by TP-Link Hellas Ltd. Professional Business Unit Επιμέλεια: Βαλάντης Οικονομόπουλος 1 Περιεχόμενα 1.1 Προσδιορισμός της Τοπολογίας του Δικτύου...2 1.2 Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Android Studio για Windows

Android Studio για Windows Android Studio για Windows 1. Οδηγίες Εγκατάστασης: 1. Κατεβάστε το Android Studio από εδώ (τελευταία έκδοση 0.4.6, 496 MB): http://developer.android.com/sdk/installing/studio.html 2. Εγκαταστήστε το αρχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ 2. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Λουσάντα, Πορτογαλία 3. Οι σκέψεις ενός εκπαιδευτή για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1.1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να είναι Windows XP, 2000 και 2003. Ο λογαριασμός χρήστη του υπολογιστή, θα πρέπει να έχει πλήρη

Διαβάστε περισσότερα

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x Περιεχόμενα 1 Εγκατάσταση του WordPress... 11 Ελάχιστες απαιτήσεις... 11 Easy PHP... 12 Εγκατάσταση Easy PHP... 12 Βήματα εγκατάστασης EasyPHP με εικόνες... 13 Το EasyPHP στα Ελληνικά... 17 Κατέβασμα και

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Σκοπός Θα εξετάσουμε θα βασικά στοιχεία της ηγεσίας μέσω ενδυνάμωσης και αποτελεσματικής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7, CentOS 6, Mac OS, IOS, και Android

Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7, CentOS 6, Mac OS, IOS, και Android 4 Δεκεμβρίου 2012 Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7, CentOS Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Σάββας Νικηφόρου Version 0.1

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσιών και Τεχνολογιών Cloud Ελλάδα

Υπηρεσιών και Τεχνολογιών Cloud Ελλάδα IN-CLOUD INNOVATION IN THE CLOUD BRIDGING UNIVERSITIES AND BUSINESSES Project Number: 2015-1-IT01-KA202-004733 Υπηρεσιών και Τεχνολογιών Cloud Ελλάδα Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου: Με την υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

MS SQL 2012 Express (Εγκατάσταση με Advanced Services)

MS SQL 2012 Express (Εγκατάσταση με Advanced Services) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Τεχνικά Εγχειρίδια > Βάσεις Δεδομένων > MS SQL 2012 Express (Εγκατάσταση με Advanced Services) MS SQL 2012 Express (Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και χρήσης περιοδικών etwinning

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και χρήσης περιοδικών etwinning Εγχειρίδιο εγκατάστασης και χρήσης περιοδικών etwinning Εισαγωγή Η εφαρμογή των περιοδικών etwinning δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς που έχουν λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ( accounts)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ( accounts) ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ (email accounts) (v. 0.7 : 14/05/2015) Εισαγωγή Σας ευχαριστούμε που προτιμήσατε την Simple S&A Solutions για την παροχή υπηρεσιών Internet.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ CONTROL PANEL RACKSPACE

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ CONTROL PANEL RACKSPACE ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ CONTROL PANEL RACKSPACE Περιεχόμενα 1 Γενικά...2 2 Πρόσβαση στο Control Panel...2 3 Εμφάνιση Λίστας Domains...2 3.1 Καρτέλα General Settings...3 3.2 Καρτέλα Permissions...5 3.3

Διαβάστε περισσότερα

Comprehensive policy frameworks for continuing VET: Reform of Continuing Vocational Education and Training Systems

Comprehensive policy frameworks for continuing VET: Reform of Continuing Vocational Education and Training Systems Comprehensive policy frameworks for continuing VET: Reform of Continuing Vocational Education and Training Systems Κωνσταντίνος Κλουδάς Managing Director, Enoros Consulting Ltd This project has been funded

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ WEB SITE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ WEB SITE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET WEB SOLUTIONS ΠΡΟΤΑΣΗ-ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ WEB SITE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΑΣ Ηµεροµηνία:... E-mail Εταιρία:... Tηλ... ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ WEBSITE Κατοχύρωση Domain Name (.gr) Ανανέωση

Διαβάστε περισσότερα

Β ΕΙΔΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ

Β ΕΙΔΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Β ΕΙΔΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Υπεύθυνος Σπουδών & Έρευνας: Δ. Τσιμάρας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ425 : Τεχνολογίες Διαδικτύου Εργαστήρια

ΕΠΛ425 : Τεχνολογίες Διαδικτύου Εργαστήρια ΕΠΛ425 : Τεχνολογίες Διαδικτύου Εργαστήρια Δημήτρης Πασχαλίδης Χειμερινό Εξάμηνο 2016 1 Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στους Virtual Servers και AWS Τι θα μελετήσουμε; Τί είναι οι Virtual Servers Κατανόηση Virtualization

Διαβάστε περισσότερα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα NetBeans και σχετικά προγράμματα Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα Ατζέντα Εγκατάσταση προγραμμάτων Java NetBeans MySQL Δημιουργία απλής εφαρμογής διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών

Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών Οδηγός Εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται σε αυτό το file μόνο αν έχετε κάποιο laptop ή desktop PC που τρέχουν κάποιο version των Microsoft Windows. 1) Copy

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 2 Ανασκόπηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας

Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 2 Ανασκόπηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 2 Ανασκόπηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας [Όνομα διεξάγων εδώ] This project has been funded with

Διαβάστε περισσότερα

EvalCOMIX Οδηγός Χρήσης María Soledad Ibarra-Sáiz - Susana Olmos-Migueláñez - Gregorio Rodríguez-Gómez Φεβρουάριος

EvalCOMIX Οδηγός Χρήσης María Soledad Ibarra-Sáiz - Susana Olmos-Migueláñez - Gregorio Rodríguez-Gómez Φεβρουάριος EvalCOMIX Οδηγός Χρήσης María Soledad Ibarra-Sáiz - Susana Olmos-Migueláñez - Gregorio Rodríguez-Gómez Φεβρουάριος - 2017 "The European Commission support for the production of this publication does not

Διαβάστε περισσότερα

Application... 4 Java Development Kit... 4 Android SDK... 5 Android Studio... 6 Genymotion... 8 ια ο Web Panel... 10

Application... 4 Java Development Kit... 4 Android SDK... 5 Android Studio... 6 Genymotion... 8 ια ο Web Panel... 10 Α. Η Η Α Α Α Α Ω Η Η Η Α Ε ογ οο η η ω ο όγιο ογ ά ο ε Android Ο ο ώ Α ιθ ός Μη Ε ο ο: Ι ιά ς ή ιος ώο : de01135 ύω Κθη η ής: ω ή ς Κο ο ιά ς Η Η κ β ά 6 Π ι χό ισ ω ή... 3... 4 Γ Application... 4 Java

Διαβάστε περισσότερα

Αν παρ όλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου της ΑΣΠΑΙΤΕ Τηλ 210 2896709, 210 2896722, 210 2896721, noc@aspete.

Αν παρ όλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου της ΑΣΠΑΙΤΕ Τηλ 210 2896709, 210 2896722, 210 2896721, noc@aspete. H υπηρεσία VPN προσφέρει τη δυνατότητα σε χρήστες της ΑΣΠΑΙΤΕ που συνδέονται στο Internet από άλλους φορείς (πχ ISP, άλλα ιδρύματα, κτλ) να αποκτούν ασφαλή πρόσβαση στο δίκτυο και στις υπηρεσίες της Σχολής.

Διαβάστε περισσότερα